EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ


 

Διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατά την οποία οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω του ΕΟΠΥΥ, προς τους παρόχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας των προηγουμένων ετών.

Αποφασίστηκε περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, σύμφωνη με άλλες μειώσεις, που ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως η αυτόματη επιστροφή (claw back) και η επιστροφή ποσών σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας (rebate). Οι υπόλοιπες μειώσεις κυμαίνονται από 8% έως και 20% επί των οφειλομένων.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, Πελοπίδας Καλλίρης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε αυτή τη συνάντηση ορίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της προηγηθείσας διυπουργικής, ενώ διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού.

Πηγή:Voria

«Περιττό βάρος» αποκάλεσε τους ηλικιωμένους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών


 

Η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας βρίσκεται μόλις έναν μήνα στην εξουσία, αλλά ήδη ο υπουργός Οικονομικών προσέβαλε δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόρους λέγοντας ότι οι ηλικιωμένοι είναι ένα «περιττό βάρος για την οικονομία» της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου  
Η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας βρίσκεται μόλις έναν μήνα στην εξουσία, αλλά ήδη ο υπουργός Οικονομικών προσέβαλε δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόρους λέγοντας ότι οι ηλικιωμένοι είναι ένα «περιττό βάρος για την οικονομία» της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Η προκλητική δήλωση του Τάρο Ασο έχει εξοργίσει τον κόσμο στην Ιαπωνία, όπου σχεδόν ένας στους τέσσερις από τους 128 εκατ. πολίτες είναι άνω των 60 ετών. Το ποσοστό των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί στο 40% τα επόμενα 50 χρόνια.

Ο και πρώην πρωθυπουργός Ασο είπε ότι πρέπει «να επιτρέψουμε στους ηλικιωμένους να βιαστούν να πεθάνουν» για να μην χρειάζεται να πληρώνει το κράτος για την περίθαλψή τους! «Θεός φυλάξοι αν σε αναγκάσουν να συνεχίσεις να ζεις όταν θέλεις να πεθάνεις. Εγώ θα ένιωθα πολύ άσχημα γνωρίζοντας ότι για την νοσηλεία μου πληρώνει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εκτός και αν τους αφήσεις να βιαστούν να πεθάνουν», είπε ο 72χρονος Ασο σε μια συνάντηση του εθνικού συμβουλίου με θέμα τις μεταρρυμθίσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η πρόκληση δεν σταμάτησε εκεί: ο υπουργός χαρακτήρισε «ανθρώπους στα σωληνάκια» τους ηλικιωμένους ασθενείς που δεν μπορούν να τρέφονται μόνοι τους. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε, «γνωρίζει καλά ότι κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια γιέν» τον μήνα η νοσηλεία ενός ασθενούς που βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του.

Εκτός από το κόστος, η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για τις κοινωνικές υπηρεσίες στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με μία έκθεση αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των νοικοκυριών που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και περιλαμβάνουν μέλη ηλικίας άνω των 65 ετών, ανέρχεται σε περισσότερα από 678.000, ή περί το 40% του συνόλου.

Αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν μόνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι. Το 2010, 4,6 εκατ. ηλικιωμένοι ζούσαν μόνοι τους, και ο αριθμός εκείνων που πέθαναν στο σπίτι ανήλθε στο 61% το διάστημα 2003-2010, από 1.364 σε 2.194 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση στον επόμενο προϋπολογισμό, που θα αρχίσει να ισχύει από τον Απρίλιο. Λεπτομέρειες για τις περικοπές αναμένονται τις ερχόμενες ημέρες.

Δικαστικές αποφάσεις για αργία δημοσίων υπαλλήλων


 

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απέρριψε αιτήσεις δύο υπαλλήλων του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ για αναστολή των αποφάσεων με τις οποίες «διαπιστώθηκε η αυτοδίκαια θέση τους σε αργία», καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους πειθαρχικές ποινές και ποινικές διώξεις. Στον αντίποδα, Πρωτοδικείο ανέστειλε την αργία για έναν δημόσιο υπάλληλο.
 
  Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με προσωρινή διαταγή, αναστέλλει την αυτοδίκαια αργία εργαζομένου σε εταιρεία του ομίλου της ΔΕΗ, διότι πιθανολογεί ότι θα υπάρξει απαλλακτική απόφαση από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο παραπέμφθηκε ο υπάλληλος για υπέρβαση υπηρεσιακής ιεραρχίας. Το Πρωτοδικείο διέταξε την επαναφορά του υπαλλήλου στη θέση που εργαζόταν και την κανονική καταβολή των μηνιαίων αποδοχών του.

 
Το ζήτημα της αυτοδίκαιης αργίας, όπως και της διαθεσιμότητας, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή της ΑΔΕΔΥ. 
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Μετακίνηση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων


 

Δρομολογείται η μετακίνηση 2.000 δημόσιων υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το τέλος του 2012, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αιτήματα φορέων σχετικά με την πλήρωση κενών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί αιτήματα φορέων για την κάλυψη πάνω από 10.000 θέσεων στο Δημόσιο. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Νέα οργανογράμματα των υπουργείων

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία, τα οποία εκτιμάται ότι θα περικόψουν περίπου το 50% των υπηρεσιακών τους μονάδων. Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να εγκριθούν τα οργανογράμματα υπουργείων από το Συντονιστικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ήδη έχουν εγκριθεί τα οργανογράμματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με περικοπές κατά 66%, και του υπουργείου Περιβάλλοντος, με μειώσεις κατά 50%.

Αλλαγές στις Επιτροπές Αξιολόγησης Δομών

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τροποποίησε την απόφαση για τον ορισμό επιτροπών αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, αλλάζοντας ορισμένα μέλη τους, με στόχο «την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία» τους.

Συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας την Τετάρτη


 

Συγκέντρωση στην Ομόνοια, το πρωί της Τετάρτης στις 9:30 και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Το σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία έλαβε απόφαση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, έπειτα από ανακοίνωση της διοίκησης, ότι αν το δημόσιο δεν πληρώσει τις οφειλές του για την κατασκευή των τριών πολεμικών πλοίων, θα κλείσουν οριστικά.

Την υποστήριξή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, έχει εκφράσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ενώ με ανακοίνωσή της την Τρίτη η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα (ΔΑΚΕ Ι.Τ.) ζητά από την κυβέρνηση «να δώσει λύση άμεσα, σε ένα ζήτημα που αφορά 1.000 οικογένειες οι οποίες βρίσκονται όμηροι λανθασμένων χειρισμών και νομικίστικων διαδικασιών».

Σε ναρκοπέδιο φόρων οι Ελληνες, η πονεμένη ιστορία των οχτώ φόρων που μπήκαν εκτάκτως και μονιμοποιήθηκαν!


 

Οκτώ έκτακτες φορολογίες, οι περισσότερες των οποίων μονιμοποιήθηκαν, έχουν επιβληθεί από το 2009.Το ένα φοροεισπρακτικό μέτρο διαδέχθηκε το άλλο, αλλά τα έσοδα παρέμειναν κολλημένα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια κινούνται σταθερά κάτω από τους στόχους του μνημονίου, όπως επισημαίνει το vima.gr.

Η αρχή με τους έκτακτους φόρους έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, ο οποίος επέβαλε ετήσια έκτακτη εισφορά 1.000-25.000 ευρώ σε εισοδήματα 60.000 ευρώ και άνω, ενώ την ίδια στιγμή απέσυρε διάταξη του προκατόχου του υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος είχε καταργήσει το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Πέντε χρόνια μετά, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατήργησε ξανά το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών και πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με δύο μόνο φορολογικούς συντελεστές.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009 προχώρησε το επόμενο διάστημα με υπουργό Οικονομικών τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε επιβολή έκτακτης εισφοράς ως 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων προκειμένου τα έσοδα να δοθούν ως επίδομα σε ευπαθείς ομάδες. Στην πορεία και μόλις η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο τελικά το κράτος έδωσε μόνο τη μία από τις δύο δόσεις στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Η άλλη δεν δόθηκε ποτέ.

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο δυναμική. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων και αυξάνεται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις και φθάνει ως 9 τοις χιλίοις για περιουσία άνω των 3 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη εισφορά συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται μαζί με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων φυσικών προσώπων του έτους 2009.

Οι έκτακτοι φόροι και τα τέλη συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι του 2011 με υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου επιβλήθηκαν η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2010 με συντελεστή από 1% ως 4% για ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος (300 ευρώ το 2011 και 500 ευρώ το 2012) σε 1.000.000 επαγγελματίες, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και η έκτακτη εισφορά 5% επί της τεκμαρτής δαπάνης αυτοκινήτων άνω των 2.000 κυβικών, στις πισίνες, στα σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων κτλ.

Επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και ο έκτακτος φόρος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο συγκεκριμένος φόρος ήρθε για να μείνει, καθώς θα ενσωματωθεί στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα θεσπιστεί το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συμπεριέλαβε την τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο νέες έκτακτες εισφορές σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, ιδιοκτήτες δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) σε αεροσκάφη και ελικόπτερα με συντελεστή 5%-10% επί της τεκμαρτής δαπάνης. Οι νέοι αυτοί έκτακτοι φόροι μόνο έκτακτοι δεν είναι, καθώς δεν προβλέπεται ημερομηνία λήξης!

Η παγίδα με τους τόκους
Με αναδρομική ισχύ η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης σε 15%

Με τον νέο φορολογικό νόμο ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για τους τόκους καταθέσεων καθορίστηκε σε 15% με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Οι τόκοι όλων των καταθετικών προϊόντων, Repos, Reverse Repos, ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου, ξένων ομολόγων (εταιρικών και κρατικών), οι οποίοι καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013, φορολογούνται με τον νέο συντελεστή παρακράτησης φόρου, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 10% σε 15%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο νέος συντελεστής φορολόγησης αφορά όλους τους τόκους οι οποίοι θα καταβληθούν ή θα πιστωθούν εντός του 2013 ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο παρήχθησαν. Η εφαρμογή αυτή γίνεται με το σκεπτικό ότι η φορολογική υποχρέωση δημιουργείται στον χρόνο που εισπράττονται / καταβάλλονται οι τόκοι και όχι κατά τη διάρκεια σχηματισμού των τόκων.

Δηλαδή, δεν πρόκειται να γίνει επιμερισμός της περιόδου που αφορά το 2012, οπότε θα φορολογούνταν με 10%.
Προθεσμιακοί λογαριασμοί που ανανεώθηκαν, εξαγοράστηκαν ή έληξαν την περίοδο από 2.1.2013 φορολογούνται με 15%, καθώς και τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και τα ξένα ομόλογα τα οποία πουλήθηκαν ή έχει πραγματοποιηθεί πληρωμή τοκομεριδίων για την ίδια περίοδο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι θα ισχύσει στην περίπτωση προθεσμιακών καταθετικών προϊόντων τα οποία λήγουν εντός του 2013, όμως προέβλεπαν προκαταβολή των τόκων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ-ΑΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ-ΑΝ

ICAP: Μειώθηκε το προσωπικό, αυξήθηκαν οι προσλήψεις με μισθούς κάτω των 1000 ευρώ

Οι μειώσεις προσωπικού και η αύξηση προσλήψεων με κατώτατο μισθό κάτω των 1000 ευρώ στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού (HR) αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του κλάδου, σύμφωνα με σχετική έρευνα HR Pulse της ICAP People Solutions, η οποία κατέγραψε τις εξελίξεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού κατά τους τελευταίους μήνες του 2012. Επίσης μειώθηκαν οι επιχειρήσεις που παρέχουν συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στους εργαζομένους και αυξήθηκε το ποσοστό των προσλήψεων με κατώτατο μισθό κάτω των 1000 ευρώ.
«Παρόλο που συνεχίζονται οι αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά, εμφανίζονται κάποια στοιχεία σταθεροποίησης στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού όπως είναι η εκπαίδευση και το ενδιαφέρον των εταιρειών για πιο σύγχρονη και οικονομική διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού μέσω της εξειδίκευσης» δήλωσε ο Γιώργος Χάρος, εκτελεστικός διευθυντής ICAP People Solutions.
Σύμφωνα με την έρευνα, συνεχίστηκαν οι μειώσεις προσωπικού αλλά δεν διαφαίνονται περαιτέρω αλλαγές σε ανθρώπινο δυναμικό έως το τέλος του έτους. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων προβλέπει ότι στο επόμενο τρίμηνο δεν θα γίνει καμία αλλαγή στις αποδοχές των εργαζομένων της, παρόλο που πολλές από αυτές έχουν ήδη προβεί σε μειώσεις μισθών μέσα στο 2012. Επίσης, αυξήθηκε η δαπάνη για την εκπαίδευση σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, το ετήσιο κόστος εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο μειώνεται.

500 επαγγέλματα χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, από τις 25 Φεβρουαρίου, που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι



Πεντακόσια επαγγέλματα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προέρχονται από τους τομείς της μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου, υπηρεσιών ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Το πρόγραμμα ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου και για τις 13 περιφέρειας της χώρας.
Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμπεριλάβει 10.000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν για συνολικές επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και πρόκειται να δημιουργήσει περίπου 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στον ΕΦΕΠΑΕ και στο γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλεωνο 8011136300.
Το πρόγραμμα και ο οδηγός εφαρμογής είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.efepae.gr.
Oι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr από το διάστημα 25 Φεβρουαρίου ως 25 Απριλίου.

Εκ νέου στα δικαστήρια η «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» εναντίον των απεργιών στο μετρό – «Οι απεργοί να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλιώς θα εφαρμοστεί ο νόμος»


 

Στα δικαστήρια προσέφυγε εκ νέου, η διοίκηση της «ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.» εναντίον των κινητοποιήσεων, όπου είχαν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς(μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).
«Έχοντας εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες, η εταιρία δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου» αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία.
Παράλληλα, απευθυνόμενη προς τους απεργούς, τους καλεί «να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος».
«Για μία ακόμη φορά τα σωματεία ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, τροποποιώντας τα αιτήματά τους, αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σήμερα 22 Ιανουαρίου 2013» καταλήγει η ανακοίνωση της «ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.».

www.bankingnews.gr

Τα τρολε'ι' θα λειτουργησουν Νικολακοπουλε;

 
Κλειστό για έβδομη συνεχή ημέρα θα μείνει το Μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι κήρυξαν νέα εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη. Παράλληλα, για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου αποφασίστηκε εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο λεκανοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια και η διοίκηση έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Πότε απεργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τις επόμενες ημέρες:

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου:
- Το Μετρό δεν θα λειτουργήσει καθόλου, λόγω εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.
- Στον Ηλεκτρικό και στο Τραμ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή).
- Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν κανονικά.
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου:
- Τα λεωφορεία δεν θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.
Τα τρολε'ι' θα λειτουργήσουν Νικολακοπουλε;
Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή).
Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στη σύσκεψη των σωματείων εργαζομένων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), του ΕΚΑ και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ), της ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες) και της ΕΡΓΟΣΕ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων στις μεταφορές.

Τα σωματεία, εκτός του Μετ΄ρο, το οποίο θα καθορίσει μόνο του τις περαιτέρω κινητοποιήσεις, θα προβούν σε συντονισμένες δράσεις μέσα στην εβδομάδα.

Οι δράσεις αυτές θα συζητηθούν σε συνελεύσεις των σωματείων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι κινητοποιήσεις.

Διώξη στον πρόεδρο και στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009


 

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημόσιου.
Οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.
Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, που είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι «με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής». Επίσης, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι «η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής».

ΜΜΜ Προγραμματίζεται 24ωρη σε όλα τα ΜΜΜ τη μεθεπόμενη Πέμπτη


 

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ,ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΟΣΕ). Η απόφαση είναι ότι αν γίνει επίταξη σε ένα μέσο, για παράδειγμα στο μετρό, τότε θα απεργήσουν όλα τα υπόλοιπα μέσα. Ηδη προγραμματίζεται 24ωρη σε όλα τα ΜΜΜ τη μεθεπόμενη Πέμπτη και στάση εργασίας την μεθεπόμενη Τρίτη, ενώ το μετρό που βρίσκεται στην έκτη μέρα απεργίας θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες.

Η στάση αυτή καθορίστηκε στον απόηχο της δικαστικής απόφασης με την οποία κρίθηκε παράνομη η συγκεκριμένη απεργία (στο μετρό) και της κυβερνητικής εξαγγελίας ότι “ο νόμος θα εφαρμοστεί”.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας έρχονται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς η μετακίνηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη για εκατομμύρια πολιτών ενώ οδηγούνται σε αδιέξοδο όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να κινηθούν με αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι πληρώνονται στη διάρκεια της απεργίας, με τη μέθοδο των ρεπό, των αναρρωτικών και άλλων αδειών, ενώ δημοσιοποιεί αμοιβές που δείχνουν ότι υπάρχουν “ρετιρέ” στο χώρο των ΜΜΜ.

Το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης είναι ανοιχτό, πολύ περισσότερο όταν οι συνδικαλιστές κατέληξαν πριν από λίγο σε κοινή δράση και παράταση των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο.

Εργαζόμενοι στα ΜΜΜ: “Φέρε τα ΜΑΤ φασίστα” - Ντινόπουλος: “Είναι σε διαθεσιμότητα η γυναίκα μου και δεν ζήτησα να εξαιρεθεί, γι’ αυτό, μόκο»


 

Αγρια κόντρα εξελίχθηκε στα παράθυρα του ΑΝΤ1 ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλο και συνδικαλιστές του μετρό.

Απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα Μεταφορών Νίκο Σταθόπουλο ο βουλευτής είπε πως «ο κ. Σταματόπουλος (σ.σ.: Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό) κάνει τη δουλειά του. Καλά κάνει! Η διοίκηση και εσείς τι κάνατε; Δεν ξέρατε ότι ετοίμαζαν απεργία; 50 άτομα κλείνουν το Μετρό; Γιατί τους αφήνετε έτσι και τους πληρώνετε κι από πάνω;».

Ο Σταματόπουλος αποκάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ «φασίστα». Το λόγο έλαβε εκεί η αντιπρόεδρος του σωματείου κ. Πατεράκη και μπήκε και σε προσωπικές αναφορές: «Κύριε Ντινόπουλε, είπατε προχθές ότι όλες οι προσλήψεις στο Μετρό είναι ρουσφετολογικές. Υπάρχει κανένα συγγενολογικό σας πρόσωπο που δούλευε πριν λίγο καιρό με εμάς;».

«Τη σύζυγό μου εννοείτε; Είναι σε διαθεσιμότητα, τη διώξανε από το Τραμ» απάντησε φωνάζοντας ο κ. Ντινόπουλος.

«Το ξέρω κε Ντινόπουλε, σας ρώτησα για πριν» επέμεινε η Πατεράκη.

«Είναι σε διαθεσιμότητα κυρία μου. Και δεν έχω πάει να παρακαλέσω κανέναν να εξαιρεθεί» απάντησε ο βουλευτής. “Γι’ αυτό, μόκο» φώναξε, κάνοντας μάλιστα και νόημα να το… ράψει η αντιπρόεδρος του σωματείο των εργαζομένων του Μετρό!

«Πως μπήκε κε Ντινόπουλε; Πως μπήκε;» σχολίασε στη συνέχεια η κα Πατεράκη, για να απαντήσει εκ νέου ο κ. Ντινόπουλος:

«Δεν ήταν σαν εσάς να παίρνει 2.000 ευρώ. Δεν ήταν σας εσάς κυρία μου. Άντε μπράβο»! Η κόντρα έληξε με παρέμβαση του Γιώργου Παπαδάκη…

Προχωρά η διαδικασία μετακίνησης των υπάλληλων σε διαθεσιμότητα

 
Προχωρά η διαδικασία για τη μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012, καθώς έχει λήξει η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο στους φορείς για τα αιτήματά τους, που αφορούν την πλήρωση κενών θέσεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων

Την ίδια ώρα, στο στάδιο της ολοκλήρωσης των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του κράτους. Τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος έχουν ήδη εγκριθεί και εμφανίζονται μειωμένα, για το μεν πρώτο κατά 66% και για το δεύτερο κατά 50%.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προχώρησε και στην τροποποίηση της απόφασης για τον ορισμό επιτροπών αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, αλλάζοντας ορισμένα μέλη αυτών, με στόχο, όπως αναφέρεται σε απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Αντ. Μανιτάκη, «την ανάγκη εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Επιτροπών Αξιολόγησης Δομών».

Επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων υπαλλήλων

Στο μεταξύ, με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες διοικητικού, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί την επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων καθώς, όπως αναφέρει «δεν έχουν πάντοτε την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ώστε, όταν απαιτείται, να επιτυγχάνεται η σωστή και ταχεία επεξεργασία τους».

Οι αρμόδιες διευθύνσεις καλούνται συγκεκριμένα, «να προβούν στην ενημέρωση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και στην επικαιροποίηση των περιλαμβανομένων σε αυτά στοιχείων, τα οποία συναρτώνται με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων και τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, είναι δε πρόσφορα για την αξιολόγηση και κρίση των υπαλλήλων, από το αρμόδιο όργανο, για την κατάληψη θέσεων ευθύνης».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η πληρότητα των προσωπικών μητρώων είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής των προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης. «Για το λόγο αυτό απαιτείται, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2013, να ολοκληρωθεί η ενημέρωση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων, οι οποίοι θα κριθούν για επιλογή για τις θέσεις προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος», προστίθεται.

Αναφορικά με την καταχώρηση των στοιχείων, τονίζεται ιδιαιτέρως η ανάγκη να δηλωθούν οι τίτλοι σπουδών ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους ημεδαπούς (οι οποίοι έχουν μόνο αξιολογικό χαρακτηρισμό: άριστα, λίαν καλώς, καλώς), ενώ σε περίπτωση αλλοδαπού τίτλου σπουδών θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία βαθμολογικής κλίμακας με αυτή της ημεδαπής. Διαφορετικά ο σχετικός τίτλος χαρακτηρίζεται ως αδιαβάθμητος. Ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα.

Γίνεται ακόμη αναφορά στην αξιολόγηση τίτλων γνώσης ξένης γλώσσας, ενώ εφιστάται η προσοχή των υπηρεσιών στην ενημέρωση των υπαλλήλων για την προσκόμιση δικαιολογητικών και βεβαιώσεων που αφορούν την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων, την παρουσίαση εισηγήσεων, ανακοινώσεων σε συνέδρια ή ημερίδες, τη συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας κ.λπ.

Τέλος, οι υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράψουν για κάθε υπάλληλο που κατέχει θέση ευθύνης τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο υπάλληλος αυτός άσκησε τα εν λόγω καθήκοντα, ενώ τονίζεται ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώνουν τακτικά το προσωπικό μητρώο των υπαλλήλων σχετικά με τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα που τέλεσαν και πειθαρχικές ποινές που τυχόν επιβλήθηκαν, καθώς και με τις αναρρωτικές άδειες που έλαβαν.




Πηγή: ΑΜΠΕ

Άνοιξε η Εγνατία μετά την αιματηρή καραμπόλα...

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον οδικό άξονα Εγνατίας οδού-Ηγουμενίτσας με κατεύθυνση προς ΠΑ.ΘΕ.

Στο ... σημείο έγινε διπλή καραμπόλα, στην οποία ενεπλάκησαν συνολικά 28 αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα και να τραυματιστούν περισσότερα από 20 άτομα.

Τα δύο τροχαία προκλήθηκαν λόγω πυκνής ομίχλης και περιορισμένης ορατότητας.

H ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΜ...


 

"H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής...
μεταφοράς με στόχο τη διασφάλιση του θεσμού των ΣΣΕ και των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία έχουν βάναυσα καταπατηθεί όπως βέβαια...
και όλων των εργαζομένων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και προσθέτει:
"Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο όπως και το δικαίωμα στην εργασία που κυβέρνηση και τρόικα με τις μνημονιακές πολιτικές τους στερούν σε χιλιάδες συναδέλφους μας εκτινάσσοντας την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη ενώ παράλληλα αναγκάζουν αυτούς που εργάζονται να ζουν με μισθούς πείνας. Παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική και δικαστική ασυλία των φοροφυγάδων, των φοροκλεπτών και όλων εκείνων που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και συνεχίζουν να παραμένουν στο απυρόβλητο.
Σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας και του ΕΚΑ με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καταγγέλθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων και αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη δράση με στόχο τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων και την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι στο εισόδημα και στα εργασιακά τους δικαιώματα.
Ο αγώνας για τη διατήρηση των συμβάσεων είναι αγώνας που δίνεται συνδικαλιστικά και νομικά από τη ΓΣΕΕ ενώ την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί την έχουν εκείνοι που με τις αδιέξοδες πολιτικές τους εντείνουν τη φτώχεια, εξαθλιώνοντας κοινωνία και οικονομία.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τη μια ομάδα εργαζομένων απέναντι από την άλλη θα αποτύχει γιατί οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι οι μόνοι που σίγουρα δεν ευθύνονται για την κρίση και το χρέος είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι".

Πρώτη νίκη κατά του μνημονίου από την Κρήτη!


 

Με προσωρινή απόφαση κόλαφο κατά του μνημονίου...
που δίνει νέες διαστάσεις στη μάχη των εργαζομένων να «μπλοκάρουν» τα επαχθή μέτρα που φέρνει στην ζωή των εργαζομένων το μνημόνιο εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Με απόφαση σταθμό που για πρώτη φορά χθες βγαίνει στον ελληνικό χώρο και αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα για το πώς μπορούν να κινηθούν νομικά οι εργαζόμενοι στις μειώσεις μισθών που υφίστανται.

Πιο συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου με προσωρινή διαταγή του, ανέστειλε την εφαρμογή του μνημονίου 3 περί μειώσεων των μισθών και των υπάλληλων της ΔΕΥΑΗ . Οι υπάλληλοι είχαν υποστεί ήδη μειώσεις της τάξης του 35% ,τμηματικά σε 3 περιόδους , (7%,3%,25%).

Σύμφωνα με μια ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για το μνημόνιο η επιχείρηση κλήθηκε να μειώσει περαιτέρω τις αμοιβές των εργαζομένων έως και 50 % την ώρα που ο νόμος αναστέλλει επιπλέον μειώσεις έως το 2016 για δημοσίους υπαλλήλους, στο μισθολογικό καθεστώς των οποίων εντάσσονται οι παραπάνω υπάλληλοι από την 1- 01- 2013.

Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΗ δια της δικηγόρου τους κ.Βιβής Δερμιτζάκη κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα χθες και πήραν προσωρινή διαταγή περί αναστολής των παραπάνω μειώσεων μέχρι την κύρια συζήτηση επί της αίτησης τους που θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση λειτουργεί ως «πιλότος» για τις μισθολογικές περικοπές που ορίζει ο νόμος και αναμένεται να οδηγήσει και άλλα συνδικαλιστικά σωματεία να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη οδό.

Αξίζει να σημειωθεί , ότι η δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης- αποχέτευσης Ηρακλείου λειτουργεί με καθεστώς των ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι όποιες μειώσεις μισθών από τις περικοπές δεν έχουν δημοσιονομικό όφελος για τα ταμεία του κράτους.

Σχέδιο απόφασης επί των προσφυγών ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

 
Σχέδιο απόφασης επί των συλλογικών προσφυγών της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και της ΑΔΕΔΥ για μια σειρά παραβιάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για τις εργασιακές σχέσεις προετοιμάζει η Ομάδα Εργασίας Κοινωνικών Θεμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το σχέδιο αυτό, μόλις οριστικοποιηθεί, θα υποβληθεί στην ΕΜΑ (Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης), προς υιοθέτηση είτε σχετικής απόφασης είτε συστάσεων ως προς τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας για συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. 
Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικής με την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά διατάξεων ψηφισμένων νόμων που ρυθμίζουν εργασιακά θέματα.
Την ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας υπέγραφαν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπάρκας, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ρένα Δούρου, Ιωάννης Δραγασάκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Χαρά Καφαντάρη, Αναταστάσιος Κουράκης, Μαρία Μπόλαρη, Ευγενία Ουζουνίδου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Σταθάς, Αφροδίτη Σταμπουλή και Δημήτρης Στρατούλης. Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεταν στον υπουργό Εργασίας ήταν και «αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει άμεσα τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έκρινε παράνομες τις διατάξεις για το θέμα της «δοκιμαστικής περιόδου εργασίας» και την απόλυση χωρίς προειδοποίηση όσο και για τη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του κατώτατου εθνικού μισθού».

 
Προειδοποίηση πριν την απόλυση
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης υποβλήθηκαν δύο συλλογικές καταγγελίες από τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και τη ΔΕΗ. Η πρώτη καταγγελία αφορούσε στις διατάξεις του Ν. 3899/2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, το άρθρο 13 του Ν. 3899/2010, που αναφέρεται στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (περί του δικαιώματος των εργαζομένων να συμμετέχουν στον καθορισμό και την βελτίωση των συνθηκών, της οργάνωσης και του περιβάλλοντος στην εργασία τους). Υποστηρίχθηκε επίσης ότι οι διατάξεις του άρθρου 17 του συγκεκριμένου νόμου παραβιάζουν επίσης τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη για το δικαίωμα του εργαζόμενου να λαμβάνει προειδοποίηση σε εύλογο χρόνο πριν την απόλυσή του.
Όπως ενημερώνει με το έγγραφό του ο υπουργός Εργασίας, στη συγκεκριμένη συλλογική καταγγελία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ), αφού εξέτασε τις καταγγελίες αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή (αναγνώριση του δικαιώματος σε εύλογη περίοδο προειδοποίησης για τη λήξη της απασχόλησης), καθώς το άρθρο 17 παράγραφος 5 του Ν. 3899/2010 δεν προβλέπει εύλογο χρόνο προειδοποίησης ή αποζημίωση σε περιπτώσεις όπου μια σύμβαση εργασίας η οποία ορίζεται ως «μόνιμη», βάσει του ανωτέρω νόμου έχει διάρκεια ενός έτους. Ανεξαρτήτως του ορισμού που δίνεται στις εν λόγω συμβάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων έκρινε ότι το άρθρο 17 παράγραφος 5 του Ν. 3899/2010 παραβιάζει το άρθρο 4, παρ. 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
 
Εργασία νέων κάτω των 25 ετών
Η δεύτερη καταγγελία υποβλήθηκε επίσης από τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και την ΑΔΕΔΥ και, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι διατάξεις του Ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» που αναφέρονται στα άτομα από 15 έως 18 ετών, τα οποία καταρτίζουν με τους εργοδότες ειδικές συμβάσεις μαθητείας, αντίκεινται στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που αναφέρονται στο δικαίωμα σε δίκαιους όρους εργασίας, στην εργασία των νέων, στο δικαίωμα στην επαγγελματική κατάρτιση και στο δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση.
Για τη δεύτερη αυτή συλλογική προσφυγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας στο έγγραφό του, αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 7 παράγραφος 7 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για το δικαίωμα των παιδιών και των νεαρών προσώπων σε προστασία (το δικαίωμα των εργαζομένων κάτω των 18 ετών σε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες άδεια με αποδοχές), καθώς οι νέοι που προσλαμβάνονται με ειδικές συμβάσεις μαθητείας εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και δεν δικαιούνται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ετήσια άδεια με αμοιβή.
Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 10 παράγραφος 2 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για το δικαίωμα σε επαγγελματική κατάρτιση (παροχή ή προώθηση ενός συστήματος μαθητείας για τους νέους), καθώς η νομοθεσία δεν προβλέπει ένα επαρκές σύστημα μαθητείας ούτε ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των νέων σε διάφορες μορφές απασχόλησης. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 12 παράγραφος 3 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η πολύ περιορισμένη προστασία κατά των οικονομικών και κοινωνικών κινδύνων που παρέχεται στους ανήλικους, που συνάπτουν ειδικές συμβάσεις μαθητείας σύμφωνα με το άρθρο 74 παράγραφος 9 του Ν. 3863/2010, έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ξεχωριστής κατηγορίας εργαζομένων που εξαιρείται από το γενικό φάσμα προστασίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και αποτελεί επιδείνωση αυτού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων αποφαίνεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για μια επαρκή αμοιβή, καθώς το άρθρο 74 παράγραφος 8 του Ν. 3863/2010 και το άρθρο 1 παράγραφος 1 της 6/28.02.2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπουν την καταβολή κατώτατου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ο οποίος βρίσκεται κάτω του επιπέδου της φτώχιας.
Η Επιτροπή αποφάσισε τέλος, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σε συνδυασμό με τη ρήτρα μη διάκρισης του Προοιμίου στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, καθώς τα μέτρα που υιοθετούνται αφορούν δυσανάλογη μείωση μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών και αποτελούν μη αποδεκτή διάκριση στη μεταχείριση με βάση την ηλικία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

''Αν δεν πουλάνε οι Έλληνες θα βάλουμε ξένους διοικητές''


 

Σύμφωνα με τους Financial Times το ΔΝΤ, επειδή έκρινε ως εξαιρετικά απογοητευτικά τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων, προειδοποίησε την κυβέρνηση πως θα ''ξηλώσει'' τους Έλληνες διοικητές και θα τους αντικαταστήσει με ξένους.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Νέες διαταγές για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις

''Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απαίτησε από την υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων να επιταχύνει τις λήψεις αποφάσεων, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην επιλογή αγοραστών για την αγορά της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου, μετά την κατάθεση των υψηλότερων αρχικών προσφορών από δύο ρωσικές εταιρίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκέντρωσε τους ιθύνοντες αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ χθες «για να απαιτήσει με το μαστίγιο δράση», επειδή υπάρχουν φόβοι ότι κινδυνεύει ο στόχος εσόδων 2,6 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

«Δεν πρόκειται μόνο για το φυσικό αέριο αλλά για όλη την φετινή ροή των συμφωνιών… Οι επενδυτές πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει πάρει στα σοβαρά τις πωλήσεις,» σχολίασε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει δύο σημαντικές πωλήσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου: την επιχείρηση παροχής φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ που ελέγχει το δίκτυο φυσικού αερίου και τον ΟΠΑΠ, τον κρατικό όμιλο τυχερών παιχνιδιών που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι διεθνείς επενδυτές πιέζουν για ταχεία πρόοδο στις πωλήσεις το 2013, μετά τα υποτονικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς. Το ΤΑΙΠΕΔ άντλησε μόνο 200 εκατ. ευρώ από δύο πωλήσεις, σε σχέση με στόχο 3,2 δισ. ευρώ, καθώς οι διαδικασίες έμειναν στάσιμες επί 4 μήνες λόγω της διεξαγωγής δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Το ΔΝΤ δήλωσε στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα ότι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων «μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά απογοητευτικά». Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τους σημερινούς διοικητές του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους εμπειρογνώμονες, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

Μια πρόσφατη ρύθμιση στον νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων, που επιβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις που κάνει η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, έχουν αναθερμάνει τους φόβους μήπως ελληνικές ομάδες συμφερόντων καταφέρουν να επηρεάσουν την διαδικασία πωλήσεων εις βάρος των ξένων επενδυτών.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν κατεβάσει κάθετα τους στόχους για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεων εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και των φόβων, που συνεχίζουν να υπάρχουν, για “Grexit”, δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τα αθροιστικά έσοδα ως το 2014 έχουν μειωθεί από τα 15 στα 6 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να επιλέξει αγοραστές αυτόν τον μήνα και για τις δύο επιχειρήσεις φυσικού αερίου, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε λόγω «πολιτικών προβλημάτων», όταν η Κομισιόν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν φόβους ότι θα υπονομευθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αν αγοράσει ρωσική επιχείρηση φυσικού αερίου την κρατική επιχείρηση, όπως σχολίασε ανώνυμα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Gazprom, που προμήθευσε σχεδόν τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας πέρυσι, πρόσφερε 900 εκατ. ευρώ για την ΔΕΠΑ μόνο. Η Sintez, ιδιωτική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσφερε 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες –μέγεθος υπερδιπλάσιο από την προσφορά της Socar του Αζερμπαϊτζάν και δύο ελληνικών επιχειρήσεων.

Όμως το ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη εβδομάδα ζήτησε και από τις πέντε επιχειρήσεις να καταθέσουν τελικές προσφορές, δημιουργώντας φόβους για νέα καθυστέρηση.

Το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπέστη κι άλλο πισωγύρισμα, όταν η Qatari Diar, η επιχείρηση επενδύσεων σε real estate του Κατάρ, αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από έργο αξίας 6 δισ. ευρώ για την ανάπλαση της εντυπωσιακής παραλιακής τοποθεσίας του παλαιού διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Η Qatari Diar θεωρείτο «φαβορί» στον διαγωνισμό για το έργο έχοντας προεπιλεγεί από πέρσι, μαζί με την Elbit Cochin Island του Ισραήλ, την London and Regional Properties της Βρετανίας και την ελληνική Lamda Development. Οι πλειοδότες αναμένεται να καταθέσουν τα business plans για την ανάπτυξη της τοποθεσίας, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Μονακό, εντός έξι μηνών''.

Πηγή Euro2day

Αρτέμης Σώρρας: Όλοι τους είναι προσκυνημένοι


 

Αρτέμης Σώρρας: Όλοι τους είναι προσκυνημένοι, έκανα μήνυση για εσχάτη προδοσία στη Βουλή Μήνυση για εσχάτη προδοσία έχει  καταθέσει ο επιχειρηματίας-επενδυτής, Αρτέμης Σώρρας, σε βάρος όλων των βουλευτών «γιατί δεν έκαναν το καθήκον τους», τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ελεύθερη Ώρα». «Την ώρα που το κράτος έπεφτε, ο κόσμος πείναγε, και άλλοι αυτοκτονούσαν, αυτοί δεν πήρανε τα 600 δισ. για να σωθεί η χώρα», επισημαίνει ο Σώρρας, ο οποίος όχι μόνο επιμένει ότι διαθέτει το τεράστιο αυτό ποσό αλλά προκαλεί όλες τις υπηρεσίες της χώρας να έρθουν και να τον ελέγξουν εάν παρανομεί. Συνεχίζει δε και με πειθώ υπογραμμίζει ότι εάν ήταν παράνομος, θα τον είχαν κρεμάσει από το Σύνταγμα. «Εδώ, σε συλλαμβάνουν για ένα πλαστό χαρτονόμισμα, είναι δυνατόν να κυκλοφορούσαμε εμείς ελεύθεροι εάν είχαμε 600 δισ., προϊόν απάτης;», αναρωτιέται ο Αρτέμης Σώρρας. «Το ότι δεν βλέπετε τους άσους, αλλοίμονο, εάν τους βλέπατε, τότε δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε! Θ’ αφήσω ποτέ τα χαρτιά μου να τα δείτε; Κάποια στιγμή θα δείτε πράγματα που δεν τα φαντάζεστε», τονίζει. - Κύριε Σώρρα, εμφανιστήκατε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα, λέγοντας πως διαθέτετε, έχετε ήδη διαθέσει σε λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, 600 δισ. δολάρια για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Το πρώτο διάστημα δημιουργήθηκε έντονος θόρυβος και πολλοί ήταν εκείνοι που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην προσφορά σας. Από ένα σημείο όμως και μετά καταλάγιασε αυτή η ελπίδα. «Δεν έχετε δίκιο, δεν καταλάγιασε ποτέ. Ίσα-ίσα που αυτό παίρνει σάρκα και οστά. Περιμέναμε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, δεν θα δεχόταν ποτέ να πάρει τα ομόλογα. Αποτέλεσμα ήταν ότι μπήκαμε σε μια άλλη λογική, έχουν γίνει από μέρους μας κινήσεις και με τις μηνύσεις μας και στο νομικό και στο θεσμικό κομμάτι αλλά και στο λαϊκό κομμάτι. Ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει, παλεύοντας σε αδιέξοδες συνθήκες με τους προδότες, τους προβοκάτορες ακόμη και με τους αμφισβητίες…». - Ο κόσμος τελικά έχει καταλάβει τι είναι αυτό που κομίζετε ή μήπως από ένα σημείο και μετά επικράτησε μια θολούρα; «Υπήρξε ένα σχέδιο να… γκρεμιστεί πριν ακόμα… γεννηθεί το παιδί, γιατί αν γεννιόταν θα είχαν πάρα πολλά προβλήματα. Ακούστε, εμείς δεν ζητήσαμε να πάρουμε κάτι, δώσαμε. Αυτή η πρόταση είναι αρκετά μεγάλη, έχει και την ανάπτυξη, ζήτησε όμως να γίνει μια διαλεύκανση». - Η οποία διαλεύκανση, δεν έγινε. Αδιαφόρησε δηλαδή το σύνολο της κυβέρνησης. «Γιατί ήταν ένα μεγάλο κομμάτι, οι όροι. Φαντάζεστε εάν ερχόμουν κι έλεγα “θέλω να δώσω 600 δις στην κυβέρνηση και να τα διαχειριστεί η κυβέρνηση”, σήμερα θα είχα θεοποιηθεί». - Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο σας απαξιώσανε; Δεν πιστεύανε ότι εσείς έχετε στην πραγματικότητα αυτό το ποσό. «Δεν νομίζω ότι με απαξίωσε κανείς. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανείς. Δεν απαξιώθηκα εγώ από κανένα. Μπήκανε κάποιοι μηχανισμοί που έπρεπε να μπούνε. Είδαμε όμως πολύ περίεργα πράγματα. Είδαμε μια αντιπολίτευση να μη λειτουργεί. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι πολύ συγκεκριμένη: είναι η προστασία του πολιτεύματος. Ακόμη και αυτό, το είδαμε να παραλύει. Δεν είδαμε την αντιπολίτευση να κάνει το αυτονόητο: μια επερώτηση. Είτε σαν αρχηγός κόμματος είτε σαν βουλευτές. Ακόμη και από ανεξάρτητους, απ’ όλους αυτούς τους ωραίους ανεξάρτητους που αποστασιοποιήθηκαν από το σύστημα και το δικάζανε, κανείς δεν έκανε μια επερώτηση». - Εσείς περιμένατε αυτή τη συνολική απαξίωση της προσπάθειάς σας από όλο το πολιτικό σύστημα; «Περιμέναμε και χειρότερα πράγματα. Εγώ θ’ αναρωτηθώ εάν αυτό το μοντέλο, όπως πάει, το οποίο είναι χτισμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να προκόψει». - Εννοείτε το μοντέλο που έχει εγκαθιδρύσει το πολιτικό σύστημα «Το πολιτικό σύστημα είναι μια κομματοκρατία. Γίνεται μια διαμάχη μεταξύ κομμάτων και όχι για την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τα χρόνια της έντονης κόντρας ΠΑΣΟΚ με ΝΔ. Δεν θυμάμαι κάποτε να έκανε το ένα κόμμα ή το άλλο, αυτό που είχε στο πρόγραμμά του. άρα, ζητούν από τον λαό να τους αναχρηματοδοτήσει το πρότζεκτ. Τα λεφτά ουσιαστικά είναι του λαού. Δυστυχώς όμως αυτό το έχουν ξεχάσει και οι Έλληνες και οι κυβερνώντες. Το κράτος αυτό είναι δικό μας, είναι του Έλληνα, δεν είναι της κυβέρνησης. Οι κυβερνώντες είναι οι απλοί διαχειριστές. Σε ό,τι αφορά στο δικό μου κομμάτι: αν υποθέσουμε ότι δεν είναι μόνο ο Σώρρας αλλά υπάρχουν άλλοι πέντε σαν κι εμένα, το κράτος πρέπει να αξιολογήσει τις πέντε προτάσεις. Την μια να την απορρίψει γιατί είναι ακριβή, την άλλη, ας πούμε, γιατί δεν βολεύουν οι όροι του μνημονίου. Θα έπρεπε να πάρουν το μνημόνιο που εγώ το λέω σύμβαση και να πούνε “μας δίνετε 600 δισ. δολάρια. να εξετάσουμε την πρότασή σας αλλά και τους όρους”. Και θα δούνε ότι εκεί μέσα δεν υπάρχουν όροι να δεσμεύουν ούτε το κοινωνικό, ούτε το εκπαιδευτικό ούτε το πολιτιστικό ούτε τίποτε, αφήνοντας τη χώρα και το πολιτικό σύστημα να επιλέξουν ελεύθερα. Άρα εγώ δεν έχω καμία σχέση με το μνημόνιο της τρόικας». - Για ποιο λόγο όλο το πολιτικό σύστημα σας απορρίπτει; Γιατί δεν έρχεται να συνομιλήσει μαζί σας; Είναι όλοι υποταγμένοι στο μνημόνιο της τρόικας; «Θεωρώ ότι όλοι τους είναι προσκυνημένοι. Και όχι τώρα. Εδώ και πολλά χρόνια. Όλη η δομή που δημιουργήθηκαν τα κόμματα. Θυμηθείτε πως δημιουργήθηκε το ΠΑΣΟΚ, τι συμφέροντα εξυπηρετούσε. Θυμηθείτε τη ΝΔ. Όλα τα κόμματα, είχαν κάποια σκοπιμότητα. Ακόμη και την αντίδραση της Ελλάδας, κάποιοι μπόρεσαν να την “κλειδώσουν”. Άρα λοιπόν μένει μια Ελλάδα αθωράκιστη. Ο βουλευτής από την Αχαΐα ή από οπουδήποτε, δεν έχει φωνή. Υπάρχει μια φεουδαρχική κομματοκρατία, οπότε εάν ο βουλευτής μου διαφωνήσει με ένα νόμο, ένα νομοσχέδιο και πει όχι, τον διαγράφει το κόμμα εάν δεν συμμορφωθεί. Και αυτό το… λέτε δημοκρατία; Εγώ δεν το λέω δημοκρατία!». - Εκ προοιμίου όμως το θεωρείτε σάπιο το πολιτικό σύστημα. Ζητάτε λοιπόν την ανατροπή του; «Όχι, ζητάω τη διόρθωσή του. Τα “πιστεύω” που έχω για το πολιτικό σύστημα, πηγάζουν από τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του. γι’ αυτό άλλωστε έκαν εναντίον του και τη μήνυση εσχάτης προδοσίας, απιστίας και παράβασης καθήκοντος». - Κατά συνέπεια, εσείς δεν απευθύνεστε μόνο στο πολιτικό σύστημα αλλά σε όλον τον ελληνικό λαό, άρα η προσπάθειά σας για να έχει αίσιο αποτέλεσμα πώς θα μπορούσε ο ελληνικός λαός να απευθυνθεί στο λογαριασμό που λέτε ότι τα’ χετε βάλει; «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στο λογαριασμό, όπως επίσης έχουν έννομο συμφέρον στη μήνυση που κατέθεσα. Γιατί η μήνυση που κατέθεσα είναι για τα 600 δισ. του ελληνικού λογαριασμού. Για να πάρω εγώ τα χρήματα αυτά πίσω, σε περίπτωση που η Ελλάδα βρει από αλλού χρήματα και το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει οι συνέλληνες να μου δώσουν την άδεια για να τα πάρω. Αλλιώς δεν μπορώ να τα πάρω. (…)». - Αυτοί που θέλουν να σας απαξιώσουν, λένε ότι δεν έχετε τα λεφτά. Λένε ότι είναι «αέρας», δεν είναι καν ομόλογα. «Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ, αλλά τι λένε οι υπηρεσίες. Μίλησα για 600 δισ. δολάρια. και δεν μίλησα για Γουτεμάλα ή Βολιβία. Είπα για Αμερική. Δεν μπορώ να απευθυνθώ στον κάθε ανθρωπάκο και τις ανοησίες που λέει ότι δεν τα χει τα λεφτά. (…)».

ΠΗΓΗ

Τέρμα οι Αεριτζήδες ! ! !


 

Την 21η Ιανουάριου 2013 κατατέθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜ –ΙΝΚΑ, και όλων των Πειραιωτών Πολιτών που αγωνίζονται κατά του τραμ Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων. Στην αίτηση επισημάνθηκαν –εκτός των άλλων- και οι ασυνέπεια εκείνων που μιλούσαν και....
«αποφάσιζαν» με σκληρή κομματική γραμμή για «υπογειοποίηση» των γραμμών του Ηλεκτρικού και άλλα θέματα νομιμότητας.
Υπενθυμίζουμε «όρκους πολιτικών αρχόντων» ότι  «το τραμ θα περάσει πάνω από το κορμί μου» σαν ένα  θλιβερό προβληματισμό για την χαμένη αξιοπιστία του Πολιτικού Συστήματος που οδήγησε την Ελλάδα  στα Μνημόνια και στην Κατοχή. Κρίμα και Ντροπή !
Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι ζητάμε :
ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΓΙΑ ΤΑ 259.000.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΜ ΑΕ
(Το 2009 είχαν χαθεί από το αρχικό κεφάλαιο της Τραμ ΑΕ 259.122.025,01 ΕΥΡΩ, βλ. ΦΕΚ 6107/25.6.10, τεύχος Α.Ε. και ΕΠΕ)
Που πήγαν τα 259.000.000 ευρώ;
Τι μπορούσαν να γίνουν με τα 259.000.000 ευρώ;

Ο Πειραϊκός Λαός θα μάθει ποιοι ψήφισαν το τραμ, ποιοι συμμετείχαν στις μελέτες για το τραμ, ποιοι σύλλογοι με αποφάσεις τους στηρίζουν το τραμ. Για να τους στείλει ευχαριστήρια επιστολή, αν κάποιος  συμφωνεί με το τραμ …

ΕΞΩ ΤΟ ΤΡΑΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τα χρήματα να δοθούν σε Μετρό, Λεωφορεία, Τρόλεϋ
Και στον λαό που πεινάει

ΥΓ:  Η «Δημοτική Αρχή» θέλει να επαναφέρει μαζύ με το τραμ και  τα παρκόμετρα (και τις παρκοεταιρείες) των Λογοθέτη- Αβραμόπουλου που το ΙΝΚΑ, η ΣΕΑ και οι Πειραιώτες κατάργησαν. Είμαστε έτοιμοι   να διώξουμε και αυτό  το Χαράτσι.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
Τέρμα οι Αεριτζήδες


ΠΗΓΗ


Σύγκρουση τρένων με 11 τραυματίες στην Πορτογαλία (ΦΩΤΟ)


Τουλάχιστον 11 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης δυο τρένων, το βράδυ της Δευτέρας κοντά στην πόλη Κοΐμπρα, στην κεντρική Πορτογαλία.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε ένα τοπικό συρμό και ένα περιφερειακό υπεραστικό τρένο το οποίο εξυπηρετεί τις μεγάλες πόλεις της χώρας, σημειώθηκε κοντά στο σταθμό Αλφαρέλος στις 2130 GMT.




Το υπεραστικό τρένο που συνδέει τη Λισσαβόνα με το Πόρτο, τη μεγαλύτερη πόλη στο βορά της Πορτογαλίας, χτύπησε το συρμό στο πίσω τμήμα, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης. Στο χώρο του ατυχήματος έφτασαν 142 πυροσβέστες, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Κοΐμπρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα τους.






 

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ της Λισσαβόνας και του Πόρτο διακόπηκε μετά το ατύχημα.