EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Tι αλλάζει στο ασφαλιστικό


«Εγκλωβισμένοι» 500.000 εργαζόμενοι στο τρίτο μνημόνιο – Διαβάστε τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται συνεχώς και τα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά, μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι… καλούνται να δουλέψουν από 2 έως 8 χρόνια παραπάνω, με βάση τις τρίτες μνημονιακές διατάξεις για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, με τα περισσότερα χρόνια, θα επιβαρυνθούν οι γυναίκες, οι οποίες θα χρειαστεί να δουλέψουν μέχρι και 8 χρόνια παραπάνω για να συνταξιοδοτηθούν. Αντίθετα, οι άνδρες “φορτώνονται” με 2 έως 5 χρόνια επιπλέον εργασίας.

Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ, καθώς οι αγρότες δεν είχαν πρόωρο δικαίωμα συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα όσοι φέτος έμπαιναν στο 65ο έτος ηλικίας, να μένουν εντός συστήματος μέχρι να συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια. Ο μέσος ετήσιο αριθμός συνταξιοδότησης αγροτών από τον ΟΓΑ είναι 20.000 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι φέτος αλλά και το 2014, θα βγουν ελάχιστοι στη σύνταξη. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αλλά και στο ΙΚΑ.

Πιο ήπιες είναι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, ιδιαίτερα για το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετή εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετές κατηγορίες να γλιτώνουν το όριο των 67 ετών.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή και του χρόνου ασφάλισης, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ισχύουσες γενικές ειδικές ή καταστατικές διατάξεις.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011), οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο που έως το 2010 είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να κάνουν χρήση συνταξιοδότησης αν και όποτε το επιθυμούν, ενώ δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 1982, για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν από το 2010.

Τέλος, τη γλιτώνουν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέσα στη διετία 2011-2012 και υπάγονται σε μεταβατικό καθεστώς. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη διετία υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους άντρες με ανήλικα παιδιά.

Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, θα έχουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης στα 67 χρόνια και μειωμένης στα 62.

Τρία χρόνια επιπλέον, θα δουλέψουν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης, καθώς η έξοδος θα γίνεται με 40 έτη στα 62.


nocomments.gr

Ενιαίος τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων από το 2014

 
Eνιαίος τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων θα ισχύσει από το 2014, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας. Έως σήμερα παρά το γεγονός ότι τα περίπου 90 ταμεία συγχωνεύθηκαν διοικητικά σε τέσσερα, το καθένα διατηρεί δικό του τρόπο υπολογισμού εισφορών και συντάξεων. Άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων παρά τις παρεμβάσεις, χαρακτηρίζει το σημερινό ασφαλιστικό ο Γιάννης Βρούτσης και σημειώνει ότι είναι επιβεβλημένη η τελική του αναμόρφωση ώστε, όπως αναφέρει, να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων.
Τα πάνω-κάτω έρχονται από το 2014 όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.
Το υπουργείο Εργασίας προωθεί πλήρη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ή τέσσερα ενώ σήμερα οι ασφαλιστικοί κλάδοι ξεπερνούν τους 90.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ταμείο θα ισχύει ένας τρόπος υπολογισμού της σύνταξης ενώ και οι εισφορές που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα υπολογίζονται με κοινούς συντελεστές.
Δεν θα επηρεαστούν όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2011 αλλά και όσοι έχουν ήδη πάρει σύνταξη. Αλλαγές θα υπάρξουν για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2010 ενώ πιθανή θεωρείται η θέσπιση μεταβατικών διατάξεων.
Σε δήλωση του, ο υπουργός Εργασίας, αναφέρει ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες.
«Ακόμη και σήμερα διατηρούνται 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη, λαβύρινθος» τονίζει χαρακτηριστικά γεγονός που συνεπάγεται οικονομικό και διοικητικό κόστος για τον Έλληνα πολίτη και συνταξιούχο» τονίζει.
Ο υπουργός σημειώνει ότι ότι είναι αναγκαίο τώρα, να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων.
Και αυτό, όπως εξηγεί, θα γίνει αφού προηγηθεί μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Το τέλος αυτής της προσπάθειας θα σημαίνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, ασφάλειας και βιωσιμότητας του συστήματος. Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων» καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιάννης Βρούτσης.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις με ΜΜΜ έως την Τρίτη...


 
Έως και τουλάχιστον την Τρίτη θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Αθήνας, λόγω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), που αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Αύριο Κυριακή ακινητοποιημένοι θα...
μείνουν οι συρμοί του μετρό από την έναρξη έως και τη λήξη της βάρδιας.

Τη Δευτέρα μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα λειτουργήσουν από τις 08:00 έως τις 16:00.

Την Τρίτη οι εργαζόμενοι στα τρία μέσα θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00.

«Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες, στους σιδηροδρόμους αλλά και γενικότερα με τους συνάδελφους στο δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τις οποίες η κυβέρνηση και η τρόικα επιδιώκουν να καταργήσουν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι των τριών μέσων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνουν ότι την Τρίτη στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) για το συντονισμό της περαιτέρω δράσης τους.

«Είναι σαφές ότι κυβέρνηση και τρόικα δεν ενδιαφέρονται μόνο να ισοπεδώσουν τους μισθούς μας, επιβάλλοντας στους εργαζόμενους στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. την πέμπτη κατά σειρά μείωση των αποδοχών μας τα τελευταία 2,5 χρόνια, αλλά επιδιώκουν να διαλυθεί ο θεσμός των Σ.Σ.Ε. και τα κατακτημένα εδώ και χρόνια δικαιώματα που απορρέουν από αυτές, ώστε να μπορέσουν να αποδυναμώσουν τη δράση των Συνδικάτων και ευκολότερα να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία σε ιδιώτες», συμπληρώνουν τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί»

«Η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζομένων. Υπάρχουν όρια και όροι. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών....

ΕΦΕΤ: Ακατάλληλο φυσικό μεταλλικό νερό

Μπουκάλια ακατάλληλου φυσικού μεταλλικού νερού εντόπισε και απέσυρε ο ΕΦΕΤ. Τα νερά εντοπίστηκαν σε super market στην Αχαρνών και αμέσως διατάχθηκε η απόσυρσή τους από τον ΕΦΕΤ καθώς εντοπίστηκαν μικρόβια σε δείγματα που ελέγχθηκαν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ ο έλεγχος έγινε στην Υπεραγορά MOLDOVA MON/ΠH E.Π.E. Αχαρνών 131, Αθήνα.

Το δείγμα, εμφιαλωμένο νερό, προέλευσης Ρουμανίας, από την Firma Producatoare S.C. EUROPEAN DRINKS SA, με την εμπορική ονομασία «WATER SPRING PRAMEN DIVU ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ», σε συσκευασία των 2 L, με αριθμό παρτίδας SID A 08:56, & ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση 9/10/2013, κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι ανιχνεύθηκε μικροβιολογικό φορτίο.

Το εν λόγω προϊόν εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Κ.Π.ΕΥΘΥΜΙΟΥ Ε.Π.Ε. που εδρεύει στην οδό Ράμφου 1, Άγιο Ελευθέριο, Αθήνα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.

Γ. Στουρνάρας: Ας μας αγοράσουν οι Τούρκοι!

Γ. Στουρνάρας: Ας μας αγοράσουν οι Τούρκοι!
 Αυτό το απίστευτο δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN.
Ο κ. Στουρνάρας ερωτώμενος αν η Ελλάδα θα είχε πρόβλημα να πουλήσει τομείς της χώρας στην Τουρκία απάντησε ότι κατά την άποψή του δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Και γιατί να υπάρχει άλλωστε. Η κυβέρνησή του έχει ήδη επιτρέψει να πουληθούν σε τουρκικές εταιρείες, οι ελληνικές μαρίνες των Γουβιών, της Κέρκυρας και της Λευκάδας και δεν θα διστάσει να πουλήσει στους γείτονες οποιονδήποτε άλλο νευραλγικό τομέα της χώρας.
Είναι ξεκάθαρο πως ο κ. Στουρνάρας ολοκληρώνει την «πολιτική» Σημίτη στα Ίμια και αναρωτιόμαστε αν θα δεχόταν να πουλήσει μέχρι και την Ακρόπολη στο όνομα της παγκοσμιοποίησης…

Δελτίο Τύπου απέστειλαν οι εργαζόμενοι στην Αττικό Μετρό και προαναγγέλουν δεύτερη 48ωρη απεργία

 
Δελτίο Τύπου απέστειλαν οι εργαζόμενοι στην Αττικό Μετρό και προαναγγέλουν δεύτερη 48ωρη απεργία για Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Ιανουαρίου. Το κείμενο είναι το παρακάτω:
"Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. αποφάσισε με καθολική πλειοψηφία τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις 18 και 21 Ιανουαρίου 2013, μετά και την απορριπτική θέση του αρμόδιου Υπουργού κ. Κ.Χατζηδάκη στα αιτήματα των εργαζομένων:

Όχι στην πέμπτη συνεχή περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων που πλέον θα υπερβεί το 50% σε σχέση με το 2009.


Όχι στη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της εταιρείας από τις οικειοθελείς αποχωρήσεις δυσεύρετου εξειδικευμένου προσωπικού της προς μεγάλα τεχνικά έργα του εξωτερικού με προφανή πλέον τον κίνδυνο για την ασφάλεια των κατασκευών (υπόγεια έργα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές), για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και για την ποιότητα των έργων.

Όχι στις καθυστερήσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν, τόσο στην παράδοση των 7 νέων σταθμών (προς Περιστέρι, Ελληνικό και Χαϊδάρι) όσο και στην υλοποίηση των υπόλοιπων έργων Μετρό και Τραμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι της ΑΜ ως Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες θέτουμε, ενδεικτικά και μόνο, στην αρμόδια Πολιτική Ηγεσία που οφείλει να ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον, το ακόλουθο ερώτημα:

Ποια η ανάγκη απασχόλησης ακριβοπληρωμένων συμβούλων - αμειβομένων από 12.000 έως 22.000 ΕΥΡΩ έκαστος σε μηνιαία βάση - σε θέσεις/ειδικότητες, οι οποίες καλύπτονται ενδοεταιρικά από μηχανικούς της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. με μεγαλύτερη εμπειρία και εξειδίκευση; Πώς επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους όταν έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη εκδιώχνονται, βάσει του θεσμού της εφεδρείας, και, στη συνέχεια, επαναπροσλαμβάνονται ως σύμβουλοι απολύτως απαραίτητοι, με κόστος άνω των 12.000 ΕΥΡΩ έκαστος μηνιαίως;

Θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας για το συμφέρον της Εθνικής οικονομίας, το συμφέρον των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το συμφέρον της ίδιας της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και των εργαζομένων της !"



Οι έξτρα φόροι σε μισθωτούς και συνταξιούχους


 
Έξτρα φόρους στους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα και τις οικογένειες με παιδιά φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος. Με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2013, περίπου 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του έτους 2013 φόρους υψηλότερους έως και 689%, λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ισχύει πλέον μια νέα φορολογική κλίμακα με τρία μόνο κλιμάκια. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%. Παράλληλα, καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης θα προκύψουν:

α) Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά:
- μειώσεις φόρων κατά 10 έως και 400 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 5.000 και μέχρι 23.000 ευρώ,
- αυξήσεις φόρων κατά 60 έως και 1.280 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 και μέχρι 40.000 ευρώ.

β) Για τους μισθωτούς με ένα παιδί:
- μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 80 έως και 200 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 5.000 και μέχρι 11.000 ευρώ,
- αυξήσεις φόρων κατά 40 έως και 1.480 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 11.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

γ) Για τους μισθωτούς με 2 παιδιά, θα προκύψουν αυξήσεις φόρων:
- κατά 120 έως και 400 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 10.000 και μέχρι 23.000 ευρώ,
- κατά 460 έως και 1.680 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

Στο «κυνήγι» των αποδείξεων μισθωτοί – συνταξιούχοι
Αυστηρότερο και με πολλές παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι φέτος το μέτρο των αποδείξεων. Το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιδίδονται στο «κυνήγι» των αποδείξεων ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες, δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.

«Άχρηστες» θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η εφορία και αποτελούν μεγάλο μέρος των οικογενειακών δαπανών. Επίσης, δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι μόνες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.

Ειδικότερα με τη νέα ρύθμιση για τη συλλογή αποδείξεων που αφορά τα εισοδήματα του 2013, αλλάζουν τα εξής:

1. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

2. Επιβάλλεται φορολογική «ποινή» 22% σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις για παράδειγμα 5.000 ευρώ τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν δηλαδή στο ποσό των 2.500 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22%. Θα πληρώσει έξτρα φόρου 550 ευρώ (2.500 Χ 22%).

3. Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, προβλέπεται πλέον υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.

4. Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν σε δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων. Προστέθηκαν επίσης και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Δεν «μετράνε» αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για:

- προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου
- ενοίκια κύριας κατοικίας και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
- ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.)
- αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων
- ύδρευση
- αποχέτευση
- ηλεκτρικό ρεύμα
- δημοτικά τέλη
- ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες
- νοσοκομειακή περίθαλψη
- αγορά αυτοκινήτων
- αγορά ακινήτων
- αγορά λοιπών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, που λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος
- εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων
- ταχυδρομικές υπηρεσίες
- τηλεφωνικές υπηρεσίες
- υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
- τυχερά παιχνίδια
- τέλη κυκλοφορίας.
Για όλες τις υπόλοιπες δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι σχετικές αποδείξεις λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 25% του ετήσιου εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες.

Περισσότεροι φόροι με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Η σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυξάνει κατακόρυφα τις φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους δημιουργώντας παράλληλα τα περιθώρια για διεύρυνση της φοροδιαφυγής ιδίως από εκμισθωτές ακινήτων και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Παράλληλα η κατάργηση των φοροαπαλλαγών «ψαλιδίζει» σημαντικά τα οφέλη από τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και του πολυτεκνικού επιδόματος των 500 ευρώ που θα χορηγείται στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις , καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ανεβάζει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους που πληρώνουν ενοίκιο για κύρια κατοικία ή για κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καταβάλουν τόκους για την εξόφληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, πληρώνουν δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ασφάλιστρα ζωής. Οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις οικογένειες με παιδιά. Από τα παραδείγματα προκύπτει αύξηση των φόρων που υπερβαίνει ακόμη και το 100% για τους φορολογούμενους με τρία παιδιά και μεσαία εισοδήματα.

Ιατρικές δαπάνες
«Δώρο-άδωρο» αποδεικνύεται στην πράξη η διατήρηση της έκπτωσης φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που θα πραγματοποιούν από το 2013 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για πρώτη φορά μπαίνει όρος ότι δεν αναγνωρίζονται οι ιατρικές δαπάνες μέχρι ένα ύψος εισοδήματος. Το όριο αυτό είναι το 5% του φορολογουμένου εισοδήματος. Και μόνο αυτό αρκεί για να «ψαλιδίσει» την πιο «ευαίσθητη» έκπτωση φόρου. Παράλληλα θα χορηγείται μόνο στο μέρος των δαπανών που δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες ενώ το ποσό της μείωσης φόρου δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τις 3.000 ευρώ

Ο νέος περιορισμός που τίθεται λειτουργεί ως εξής:

- Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, προσκομίζει αποδείξεις από γιατρούς αξίας 2.000 ευρώ. Από τα 2.000 ευρώ, θα αναγνωριστούν μόνο τα 750 ευρώ καθώς τα 1.250 ευρώ (δηλαδή το 5% του εισοδήματος) δεν αναγνωρίζονται. Από τα 750 ευρώ, που θα αναγνωριστούν ο μισθωτός θα έχει έκπτωση φόρου 10% δηλαδή 75 ευρώ. Έτσι, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα προσκομίσει αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ για να γλιτώσει 75 ευρώ. Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα, θα κέρδιζε έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Άρα, με το νέο σύστημα χάνει 125 ευρώ.

Στη πράξη δηλαδή ακόμα και αυτή η «ψαλιδισμένη» φοροαπαλλαγή που απέμεινε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι δώρον... άδωρο καθώς δύσκολα θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να πραγματοποιήσουν το αναγκαίο ποσό ιατρικών δαπανών (με δική τους συμμετοχή) που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν μείωση φόρου κατά 10%.

Στις ιατρικές δαπάνες που θα μπορούν να υποβληθούν στην εφορία περιλαμβάνονται:

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, γναθοχειρουργούς για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.
- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.
- Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.
- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη κ.α


ΠΗΓΗ: imerisia.gr

ΔΝΤ:«Αντιμετωπίστε τη φοροδιαφυγή, για να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις»


Θέτοντας ανοικτά πλέον ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, έστω και «στοχευμένων», αλλά και περαιτέρω περικοπής των κοινωνικών παροχών (όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τέκνων, κ.λπ.), το ΔΝΤ ζητεί, παράλληλα, μετ' επιτάσεως την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ειδάλλως θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Επίσης, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το ΔΝΤ ζητεί την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, καθώς και την επιτάχυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και με αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους μάνατζερ, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το α΄ εξάμηνο εφέτος. Εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ανεργίας, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές του, θα συνεχίσει να αυξάνεται, στο 24,4% το 2013 και στο 25,1% το 2014. Ενώ, εμμένει στη θέση του για νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους που κατέχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Ταυτόχρονα, δεν διστάζει να «εμπλακεί» και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Ειδικότερα, αρχικά αξιολογεί θετικά την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων δράσεων τους τελευταίους μήνες και την προσήλωση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ύστερα από τον προεκλογικό «εκτροχιασμό» του. Όμως, στη συνέχεια, τα στελέχη του ΔΝΤ εντοπίζουν καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα επαγγελμάτων και την αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Και προσθέτουν ότι οι κίνδυνοι παρεκκλίσεων παραμένουν μεγάλοι και μπορεί να προέλθουν από πιθανή πολιτική κρίση («οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καθυστερήσεις στην εφαρμογή τού προγράμματος αλλά και πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία και/ή έξοδο από το ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση) και καθυστέρηση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
Πάντως, το ΔΝΤ προχωρά και σε «αυτοκριτική»: Σύμφωνα με την έκθεση, ένας ακόμη κίνδυνος είναι να έχουν αποτύχει- εκ νέου- οι υπολογισμοί των αναλυτών του Ταμείου σχετικά με τις επιπτώσεις στο σκέλος της ύφεσης από τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί («το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τώρα μια πιο συντηρητική άποψη για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά αυτοί μπορεί και πάλι να είναι υψηλότεροι απ' ό,τι υπολογίζεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά).

Αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Απολύσεις στο Δημόσιο
Για πρώτη φορά το ΔΝΤ δηλώνει ρητά ότι «τώρα απαιτείται να τεθούν στόχοι για απολύσεις υπαλλήλων», επισημαίνοντας ότι «οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές για να υλοποιήσουν οι αρχές τούς στόχους για μείωση του λειτουργικού κόστους και να διασφαλίσουν το κατάλληλο μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργασιακό δυναμικό του δημόσιου τομέα». Το Ταμείο ζητεί, οι αποχωρήσεις υπαλλήλων να φθάσουν αθροιστικά τις 27.000 έως το τέλος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 υπαλλήλων που τέθηκαν εκτός Δημοσίου πέρυσι. Οι επιμέρους στόχοι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να καθοριστούν κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι πρώτοι που τίθενται στο «στόχαστρο» της τρόικας είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

2. Προσδιορισμός των πρόσθετων μέτρων, ύψους 4 δις. ευρώ, για την περίοδο 2015- 2016
Τα μέτρα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την επέκταση υφιστάμενων μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία προβλεπόταν να σταματήσει το 2015. Η συγκεκριμένη αναφορά της έκθεσης, μπορεί, επίσης, να αφορά στον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, όπως και στη μονιμοποίηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ. Αλλά, και σε νέα περικοπή των παροχών υγείας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, τις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς και των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, καθώς και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση, ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ απαιτεί ευθέως αλλαγές (ήτοι περικοπές) στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων και άλλων βοηθημάτων, το οποίο «εξακολουθεί να είναι σύνθετο και ανεπαρκές».

3. Φοροδιαφυγή
Το ΔΝΤ διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τους στόχους και στέλνει το μήνυμα «αντιμετωπίστε τη φοροδιαφυγή, για να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις». Το Ταμείο καυτηριάζει το γεγονός ότι δεν προχώρησαν όσο έπρεπε οι έλεγχοι στους «μεγάλους φορολογουμένους» και σε άτομα υψηλού εισοδήματος. Ακόμη, διαπιστώνει ότι δόθηκε υπερβολικό βάρος στις περικοπές μισθών και συντάξεων και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούμενοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι απώλειες του κράτους από τη φοροδιαφυγή είναι τεράστιες» και υιοθετούνται εκτιμήσεις για «εξαιρετικά διαδεδομένη φοροδιαφυγή στις τάξεις των αυτοαπασχολούμενων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, λογιστών), των οποίων το πραγματικό εισόδημα υπολογίζεται ότι είναι 1,25- 2,5 φορές μεγαλύτερο από το δηλούμενο».

4. Αποκρατικοποιήσεις
Οι επιδόσεις της Ελλάδας κρίνονται, στην έκθεση, πολύ χαμηλότερες των στόχων και το ΔΝΤ ζητεί:
*Σε περίπτωση που σημειωθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα, τόσο στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις όσο και στον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν, θα πρέπει: (α) να καταργηθεί η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή που προβλέπει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα έχει λόγο για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΚΟ του τομέα των υποδομών) πριν από την υλοποίησή τους, και (β) να αντικατασταθεί η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
*Εάν ο έλεγχος της τρόικας το α΄ εξάμηνο εφέτος δείξει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, η κυβέρνηση «θα πρέπει να εξετάσει δραστικές διοικητικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των σημερινών μάνατζερ από ξένους ειδικούς».
*Έως το τέλος του 2013, να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ 3.150 ακίνητα.
*Να εντοπιστούν ακόμη 10.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 8 δις. ευρώ, για μελλοντική αξιοποίηση.
*Να ολοκληρωθούν 21 αποκρατικοποιήσεις έως τον προσεχή Ιούνιο.

5. Τιμές προϊόντων και υπηρεσιών
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αυτές μειώνονται με πολύ αργό ρυθμό, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά (-7,5% κατά μέσο όρο, ενώ μέσω των ατομικών συμβάσεων η μείωση έφθασε στο 20%). Αποδίδει το πρόβλημα στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό.
Σχετικά με το νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το 2015- εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014- οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσδιορίσουν τα πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Για τον σκοπό αυτό, αναφέρει, χρειάζεται να βρεθούν τρόποι περαιτέρω μείωσης του χρέους κατά 5,5- 9,5 δις. ευρώ τη διετία 2015- 2016. Τα μέτρα που εισηγείται το ΔΝΤ είναι: «κούρεμα» του 1ου δανείου από την ευρωζώνη και μείωση των επιτοκίων του σχεδόν στο 0%, καθώς και μείωση των επιτοκίων στο 2ο δάνειο από τον EFSF. Κατά το Ταμείο, εάν δεν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα απαιτηθεί «κούρεμα» της τάξης του 25% σε όλα τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ή δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Τέλος, αν και τονίζει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και διαβλέπει επιστροφή στις αγορές (έστω και με μικρά ποσά δανείων) από το 2018, εντοπίζει ακόμα κινδύνους που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει εκλείψει τελείως η συγκεκριμένη πιθανότητα. Όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι η καλύτερη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη», διότι, στην αντίθετη περίπτωση το δημόσιο χρέος θα καθίστατο μη βιώσιμο, λόγω μιας απότομης υποτίμησης του νέου νομίσματος και της επακόλουθης βαθιάς συρρίκνωσης της οικονομίας. Επιπλέον, τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο, η ευρωζώνη θα είχε απώλειες της τάξης του 2%- 6% του ΑΕΠ της.

ΠΗΓΗ

Βενιζέλος: Ο «Βασιλιάς ήλιος» ωχριά μπροστά του…


Μένει άναυδος κανείς μπροστά στην αυθάδεια της κακουργίας των ανδρεικέλων της συγκυβέρνησης, μπροστά στην έπαρση της αυτοϊκανοποίησής τους.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ενδεικτικά:
α) Βαπτίζουν ΣΩΤΗΡΙΑ της Ελλάδας, την οικονομική και πολιτική ΚΑΤΟΧΗ της από τα κοράκια και τους γύπες του διεθνούς κεφαλαίου…
β). Βαπτίζουν τη θηριώδη εξόντωση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, καθώς και την ολοκληρωτική ισοπέδωση των πάντων σαν «σωτηρία» και ΟΧΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ και τελεσίδικη χρεοκοπία
γ). Εμφανίζουν τον ΕΦΙΑΛΤΗ της ΚΑΤΟΧΗΣ, της ολοκληρωτικής κατοχής της Ελλάδας, σαν μελλοντικό παράδεισο.
δ). Προβάλλουν, με τέτοια ξιπασμένη αλαζονεία, την επίσημη χρεοκοπία της χώρας και τη μετατροπή της σε αποικία των διεθνών ληστών και δημίων, σαν «θεμέλιο» ανάπτυξης και προόδου…
ε). Διαλαλούν με νοσηρή έπαρση και ηδονισμό ότι ο πτωχευμένος (από αυτούς) λαός πρέπει να πληρώσει τους ληστές και τους κερδοσκόπους για χρέη (μαζί με τα διαμαρτυρικά) που οι ληστές και οι κερδοσκόποι δημιούργησαν από κοινού...

με τα πολιτικά τους ανδρείκελα…
Η πλέον μακάβρια αιχμή, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, αυτής της έπαρσης του ηδονισμού και της διαστροφής είναι τα πασοκικά ανδρείκελα. Η φρενοβλαβής γκριμάτσα της: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε έναν «υπέρ-φυσικό μπεμπέ» των μαφιών του χρήματος, αλλά και της μπουρδολογίας, σε μια παράκρουση νοσηρής έπαρσης: Της αχαλίνωτης αυθάδειας και της ομηρικής αυτοϊκανοποίησης…
«Όταν ανέλαβε την ηγεσία της Οικονομίας ο Βενιζέλος είχαμε επισημάνει: “Με τσάρο το Βενιζέλο θα ζήσουμε τις αχαλίνωτες ταχυδακτυλουργικές σοφιστείες και την αυθάδεια της ψευτιάς περιτυλιγμένη με τις γνωστές δικηγορίστικες φλυαρίες του ανδρός”.
Όλο αυτό το διάστημα ο Βενιζέλος ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη!!!
Οι σοφιστείες, οι τιπολογίες, οι εξυπνακισμοί, τα κούφια λόγια και οι αυθάδεις χαμαιλεοντισμοί του τσάρου γέμισαν τις οθόνες των «νταβάδων» και μας βομβάρδιζαν ανηλεώς…
Ο Βενιζέλος είναι από τους πλέον αποκρουστικούς (και ο Λοβέρδος) διότι επιχειρεί να επενδύσει τη δωσίλογη φαυλοηλιθιότητα της κυβέρνησής, το ψεύδος της και τη χοντροκοπιά του κυνισμού της, με σοφιστικές απρέπειες και ξετσίπωτους εξυπνακισμούς…».
ΧΘΕΣ στη Βουλή ο Βενιζέλος έχει απογειωθεί εντελώς.
Και δεν είναι μόνο ότι ομολόγησε θρασύτατα: «Έχω αντίγραφο των αμυντικών σχεδίων της χώρας στο σπίτι μου, από την εποχή που ήμουν υπουργός άμυνας» !!!
Ομολογία Φύρερ: Θεωρεί το κράτος, αλλά και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του!!!
Αυτό όμως που ξεπερνά και το πολιτικό ναρκισσισμό κάθε Λουδοβίκου και δικτάτορας είναι τούτο: ηδονίζεται με το δωσιλογισμό του, αναγάγει το ΕΓΩ του σε θεότητα, καθώς και τα εγκλήματά του σε «ηρωικό αγώνα» για τη διάσωσή μας!!!
Αποκαλυπτικότατο είναι το παρακάτω, ευφυέστατο φωτογραφικό εύρημα:
Αυτή, βεβαίως, την επαρμένη νοσηρότητα την έχει φωτογραφίσει, επακριβώς, ο Ντοστογιέφσκι, πριν από 150 Χρόνια:
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν αγαπήσανε ποτέ τους το λαό, δεν υπέφεραν γι' αυτόν και δε θυσιάσανε τίποτα για χάρη του. Ολα αυτά είναι δικές τους φαντασίες που τις πίστεψαν για να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους!».
Και ακόμα αυτοί οι ΑΧΡΕΙΟΙ ζουν και βασιλεύουν…

7 στους 10 στρατιωτικούς δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους! Εκρηκτικό κλίμα

 

Η βόμβα των δανείων απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Απ΄ αυτή τη διαπίστωση δεν εξαιρούνται οι στρατιωτικοί, για τους οποίους τα στοιχεία είναι συνταρακτικά και πρέπει να αφυπνίσουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Πάνω από το 70% των στρατιωτικών έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, την “χρυσή περίοδο” του δανεισμού. Οι στρατιωτικοί ήταν μια κοινωνική ομάδα ιδιαίτερα …αγαπητή στις τράπεζες. Σταθερή δουλειά, σταθερό εισόδημα. Γι΄ αυτό και τα δάνεια δίνονταν με εξαιρετική ευκολία.

Με το ξέσπασμα της κρίσης και τις περικοπές των μισθών οι στρατιωτικοί βρέθηκαν στο κενό! Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι 7 στους 10 στρατιωτικούς που έχουν πάρει δάνειο αδυνατούν ή δυσκολεύονται εξαιρετικά να είναι συνεπείς στις πληωμές των δόσεων.

Ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ για τα μέλη της ΟΛΜΕ...

Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.) 
Ο.Λ.Μ.Ε. ΕΠΕΙΓΟΝ
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 18/1/2013
ΠΡΟΣ:
τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ του
Λεκανοπεδίου Αττικής

ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Σας κάνουμε γνωστό ότι η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ο.Α.Σ.Α. και έχει υπογράψει συμφωνητικό για έκπτωση κατά 23% σε ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς εντός λεκανοπεδίου Αττικής.
*** Για φέτος η ετήσια κάρτα θα έχει ισχύ από 1/2/2013 έως & 31/1/2014.
Οι ισχύουσες τιμές γι’ αυτές τις κάρτες με την έκπτωση του 23% είναι:
ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΕΤΗΣΙΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

  1. Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα
Ισχύει: για Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Τραμ, Μετρό (μέχρι το Κορωπί) και Προαστιακό (στο τμήμα της γραμμής του Μαγούλα – Πειραιάς – Κορωπί)
Τιμή450,00 – 23% έκπτωση = 346,5 €
Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για Λεωφορεία, Τρόλλεϋ και Τραμ
Ισχύει: για Λεωφορεία (εξαιρούνται οι γραμμές express του Αεροδρομίου και το τμήμα Βάρκιζα – Σαρωνίδα της γραμμής Ε22), Τρόλλεϋ και Τραμ
Τιμή200,00 ευρώ – 23% έκπτωση = 154 €

Η κάθε ΕΛΜΕ ενημερώνει άμεσα τα μέλη της για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και καλεί όσους/όσες ενδιαφέρονται να τις προμηθευτούν, να προσκομίσουν αποκλειστικά και μόνο στην ΕΛΜΕ συμπληρωμένη αίτηση την οποία σας επισυνάπτουμε, τα χρήματα που αντιστοιχούν στην κάρτα που επιθυμούν καθώς και μια φωτογραφία τους. (Η ΕΛΜΕ ορίζει ποιές μέρες και ώρες θα προσκομίζονται τα παραπάνω στην έδρα της).
Στη συνέχεια η κάθε ΕΛΜΕμόλις συγκεντρώσει τα χρήματα τα καταθέτει ως μετρητά ή ως επιταγή στην Τράπεζα Πειραιώς στο λογαριασμό του ΟΑΣΑ με αριθμό: 150172026000-5026-008672-498 παίρνοντας καταθετήρια απόδειξη.
Με το παραπάνω καταθετήριο μεταβαίνουν στην ΑΔΕΔΥ και η ΑΔΕΔΥ χορηγεί βεβαίωση ότι ο σύλλογος ανήκει στη δύναμή της. Στη συνέχεια με τη βεβαίωση αυτή (της ΑΔΕΔΥ) και το καταθετήριο ο/οι υπεύθυνος/οι από την κάθε ΕΛΜΕ μεταβαίνουν στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, 1ος όροφος, 8.00 – 14.15) και παραλαμβάνουν τις κάρτες πάνω στις οποίες θα επικολλήσουν τις αντίστοιχες φωτογραφίες και τις σφραγίζουν είτε επιτόπου στον ΟΑΣΑ είτε στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. 

Να επισημανθεί, επίσης, ότι ο/οι υπεύθυνοι της κάθε ΕΛΜΕ δίνουν την καταθετήρια απόδειξη στον ΟΑΣΑ και ταυτόχρονα σημείωμα που θα λέει το μερικό σύνολο για μικρές και τις μεγάλες κάρτες για τις οποίες κατέθεσαν το ποσό (π.χ. «καταθέσαμε 600 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε «χ» σύνολο μικρών καρτών και «ψ» σύνολο μεγάλων καρτών). Δε χρειάζεται δηλαδή να δώσουν στοιχεία (ονοματεπώνυμο, κ.λπ.) των μελών τους που θα πάρουν κάρτες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή φέτος με ευθύνη του ΟΑΣΑ αργήσαμε, θα πρέπει να επισπευστούν οι ενέργειες, έτσι ώστε μέχρι τις 27/1/2013 να έχουν τακτοποιηθεί όλοι. 
Τέλος, για να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση, οι υπεύθυνοι από τις ΕΛΜΕ θα πηγαίνουν στον ΟΑΣΑ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την ΑΔΕΔΥ στο τηλέφωνο: 213 16 16 900 begin_of_the_skype_highlighting 213 16 16 900 ΔΩΡΕΑΝ end_of_the_skype_highlighting . 
Ακολουθεί η αίτηση που πρέπει να συμπληρωθεί. 


Α Ι Τ Η Σ Η

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΚΑΡΤΑΣ Ο.Α.Σ.Α.

ΟΝΟΜΑ : …………………………………. (του αιτούντος συναδέλφου)
ΕΠΩΝΥΜΟ : …………………………………. (του αιτούντος συναδέλφου)
ΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΕΛΜΕ) : ……………………………………
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : ………….. (του αιτούντος συναδέλφου)
ΟΝΟΜΑ : …………………………………. (που θα αναγράφεται στην κάρτα)
ΕΠΩΝΥΜΟ : …………………………………. (που θα αναγράφεται στην κάρτα)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ …………… (που θα αναγράφεται στην κάρτα)

ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ : (σημειώστε την επιλογή σας)
1. Λεωφορεία – Τρόλεϋ – Τραμ: 200-23%=154 € [ ] 
2. Για όλα τα συγκοινωνιακά μέσα: 450-23% = 346,5 € [ ] 

Καταβλητέο ποσό …………….€

Υπογραφή αιτούντος


Ονοματεπώνυμο


«Η λίστα είχε ήδη αλλοιωθεί από τους Γάλλους»






 

Σύμφωνα με την ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία
Αλλοιώσεις επί αλλοιώσεων φαίνεται τελικά πως έχουν γίνει στην υποτιθέμενη αρχική λίστα Λαγκάρντ αρκετούς μήνες πριν η Ελλάδα λάβει το CD με τα ελληνικά ονόματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι επίσημες Αρχές της Ελβετίας.

Όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις της ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, οι οποίες απεστάλησαν στα «Νέα», κατόπιν σχετικού ερωτήματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά το χρονικό διάστημα που οι γαλλικές Αρχές επεξεργάζονταν το σύνολο των τραπεζικών δεδομένων που είχαν υπεξαιρεθεί από τα υπολογιστικά συστήματα της HSBC Γενεύης, υπήρξαν «αλλαγές» τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στις καταλήξεις των πρωτότυπων ονομάτων των επίμαχων αρχείων.
Σύμφωνα με την ελβετική Εισαγγελία, οι χειρισμοί που προκάλεσαν τις διαφορές που εντοπίστηκαν, πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2010, δηλαδή πριν αποσταλούν τα αρχεία «ελληνικού ενδιαφέροντος» στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο, οι Ελβετοί δεν ξεκαθαρίζουν ποια ακριβώς αρχεία βρέθηκαν αλλοιωμένα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προκύψει συμπέρασμα σχετικά με την αυθεντικότητα των στοιχείων που στάλθηκαν στην Ελλάδα.
Εκτός και αν η ελβετική Εισαγγελία ή η ίδια η τράπεζα δεχθούν να παράσχουν τα πρωτότυπα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Αρχών που ερευνούν την υπόθεση, αναφέρουν νομικοί κύκλοι. Ωστόσο, η συμβουλή της HSBC προς τους πελάτες της ήταν να μην αποδέχονται καν την ύπαρξη λογαριασμού τους στη συγκεκριμένη τράπεζα, γεγονός που ουσιαστικά εξαφανίζει κάθε πιθανότητα τέτοιας συνεργασίας.

Χωρίς Μετρό και σήμερα η Αθήνα


Χωρίς Μετρό και σήμερα η Αθήνα 

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και σήμερα Σάββατο οι συρμοί του μετρό λόγω της νέας 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών από την έναρξη της βάρδιας και μέχρι τη λήξη της.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, που, όπως επισημαίνουν καταργεί αυτομάτως τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.).

Τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς κινούνται κανονικά.

Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το Συντονιστικό των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Τις νέες αντιδράσεις πυροδότησε η οριστική απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμία εξαίρεση κλάδου εργαζομένων του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το ενιαίο μισθολόγιο παρά το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε με το υπουργείο Οικονομικών.

Κατηγορηματικός ήταν για το ζήτημα εμφανίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, ερωτηθείς για τις απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απάντησε: «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τις απεργίες, ο κ. Χατζηδάκης προσέθεσε: «Δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης για την κυβέρνηση. Εχει ψηφιστεί νόμος. Ο νόμος αυτός θα πρέπει να εφαρμοστεί»

Εικόνες σοκ από την επίθεση σε νεαρή γυναίκα σε σταθμό του μετρό


τρένο 
Η κάμερα ασφαλείας σε σιδηροδρομικό σταθμό της Φιλαδέλφεια καταγράφει εικόνες σοκ από την επίθεση ενός νεαρού άνδρα σε μια ανυποψίαστη επιβάτη που περιμένει τον συρμό του μετρό.
Ο νεαρός αφού πρώτα την προσεγγίζει με την δικαιολογία πως θέλει τον αναπτήρα της, στη συνέχεια της επιτίθεται σε απίστευτη βία την γρονθοκοπεί στο πρόσωπο.
Η 23χρονη παρά τα χτυπήματα εξακολουθεί να κρατά την τσάντα και το πορτοφόλι της και ο δράστης δεν διστάζει να την τραβήξει από τα πόδια και να την πετάξει από την πλατφόρμα επιβίβασης στις ράγες.
Στη συνέχεια αφού της κλέβει το πορτοφόλι απομακρύνεται από τον σταθμό. Οι άνδρες ασφαλείας του σταθμού όταν αντίκρισαν το βίντεο αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία και έσπευσαν να βοηθήσουν την άτυχη Αμερικανίδα.
Ως εκ θαύματος το θύμα της επίθεσης κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να σκαρφαλώσει στην πλατφόρμα λίγα μόλις λεπτά πριν φτάσει στον σταθμό διερχόμενη αμαξοστοιχία.
Το ανθρωποκυνηγητό των αστυνομικών απέδωσε καρπούς καθώς κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη λίγες ώρες αργότερα, καθώς «προδόθηκε» από το χαρακτηριστικό τζάκετ που φορούσε.

ΜΜΜ | Συνεχίζονται οι απεργίες και το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.


 

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μέσων σταθερή τροχιάς και το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.
Για την ώρα το μετρό ανακοίνωσε επίσημα ότι θα κατεβάσει ρολά για τρίτη σερί μέρα.
Περιμένουμε τις ανακοινώσεις για το πως θα κινηθούν και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα υπάρξει ενημέρωση στο παρόν άρθρο.
Κανονικά θα κινούνται ο ΗΣΑΠ (γραμμή 1), το Τραμ και τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς

Τέλος μπαίνει στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών


 
Τέλος μπαίνει στα δελτία παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά μπλοκάκια, που θα είναι θεωρημένα από την εφορία. Ο Νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, ο οποίος αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων φέρνει σημαντικές αλλαγές για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Με το νέο Κώδικα, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013 επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών.

Ουσιαστικά, όλα τα φορολογικά στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου μπορούν πλέον να εκδίδονται αθεώρητα ή χωρίς ηλεκτρονική σήμανση.

Αναλυτικά:

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκδίδουν πλέον αθεώρητα τιμολόγια αντί για θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που εισπράττουν από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, όχι όμως και για τις αμοιβές που εισπράττουν από ιδιώτες. Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι είναι επί της ουσίας μισθωτοί, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι, εφόσον εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να αγοράσουν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν και να σφραγίσουν την κάθε σελίδα του με τη σφραγίδα που περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητάς τους (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο και αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Από το μπλοκ αυτό μπορούν πλέον να εκδίδουν τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς επίσης και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Λογιστές επισημαίνουν ακόμα ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στο δελτίο παροχής υπηρεσιών τους κενά φύλλα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κανονικά και στη συνέχεια να αγοράσουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή και κατά την πληρωμή παρακρατείται ποσοστό 20% ενώ δεν αλλάζει τίποτα και ως προς τους υπόχρεους σε ΦΠΑ. Επίσης όσοι εκδίδουν μηχανογραφικά, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα τιμολόγιά τους, δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να τα υποβάλουν σε σήμανση με ειδικούς ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.).

-Θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα συνεχίσουν να εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιώτες μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων για τις αμοιβές που εισπράττουν.

-Αθεώρητα τιμολόγια ή τιμολόγια χωρίς σήμανση από ειδικούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς μπορούν πλέον να εκδίδουν και οι επιχειρήσεις πώλησης αγαθών για πωλήσεις που πραγματοποιούν προς άλλες επιχειρήσεις.

-Τα δελτία αποστολής καθώς και τα τιμολόγια που εκδίδονται συνενωμένα με δελτία αποστολής θα πρέπει να είναι θεωρημένα ή να φέρουν σήμανση από ειδικό ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.

-Οι αποδείξεις λιανικής πώλησης για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με την τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό.

-Αθεώρητα θα είναι στο εξής το βιβλίο εσόδων – εξόδων (απλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά, το βιβλίο απογραφών ή καταστάσεις απογραφής, το Μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων (διπλογραφικά), βιβλίο απογραφών και ισολογισμών (διπλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά και το ημερολόγιο μεταφορά χειρόγραφο ή μηχανογραφικό.