EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

O Μεγάλος Αδερφός. Παραγγελία πίτσας το έτος 2016!


megalos_adelfos 

Τηλεφωνήτρια : ‘Pizza Kut, καλησπέρα σας!’
Πελάτης : ‘Καλησπέρα, θα ήθελα να δώσω μια παραγγελία.’
Τηλεφωνήτρια : ‘Θα μπορούσα να έχω τον ΕΑΤ σας, παρακαλώ;
Πελάτης : ‘Τον Εθνικό Αριθμό Ταυτοποίησής μου (National ID Number); Ναι, μια στιγμή, ορίστε, είναι ο 6102049998-45-54610.’
Τηλεφωνήτρια : ‘Ευχαριστώ, κύριε Sheehan. Λοιπόν η διεύθυνσή σας είναι 1742 Meadowland Drive, και ο αριθμός τηλεφώνου σας 494-2366. Το επαγγελματικό τηλέφωνό σας στην Lincoln Insurance είναι 745-2302 και ο αριθμός του κινητού σας 266-2566. Από ποιον αριθμό καλείτε ;’
Πελάτης : ‘Εεε; Είμαι στο σπίτι. Από πού τις βγάζετε όλες αυτές τις πληροφορίες;’
Τηλεφωνήτρια : ‘Είμαστε συνδεδεμένοι με το σύστημα, κύριε.’
Πελάτης : (Στεναγμός) ‘Α μάλιστα ! Θα ήθελα δύο σπέσιαλ πίτσες με κρέας…’
Τηλεφωνήτρια : ‘Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα, κύριε.’
Πελάτης : ‘Α μπα;’
Τηλεφωνήτρια : ‘Σύμφωνα με τον ιατρικό σας φάκελο, υποφέρετε από υπέρταση και το επίπεδο της χοληστερόλης σας είναι υψηλό. Η ασφάλεια περίθαλψης που έχετε σας απαγορεύει μια τόσο επικίνδυνη για την υγεία σας επιλογή.’
Πελάτης : Τι μου προτείνετε λοιπόν; ‘
Τηλεφωνήτρια : ‘Μπορείτε να δοκιμάσετε την Πίτσα Λάιτ με γιαούρτι σόγιας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ.’
Πελάτης : ‘Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα μου αρέσει αυτή η πίτσα; ‘
Τηλεφωνήτρια : ‘Συμβουλευτήκατε τις ‘Νόστιμες συνταγές με σόγια’ στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας την περασμένη εβδομάδα, κύριε. Εξ ου και η πρόταση μου.’
Πελάτης : ‘Καλά, εντάξει. Δώστε μου δυο, οικογενειακό μέγεθος. Τι οφείλω;’
Τηλεφωνήτρια : ‘Πραγματική ευκαιρία για σας, τη σύζυγό σας και τα τέσσερα παιδιά σας, κύριε. Οφείλετε 49,99 $.’
Πελάτης : ‘Να σας δώσω τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας.’
Τηλεφωνήτρια : ‘Λυπάμαι, κύριε, αλλά φοβάμαι ότι θα πρέπει να πληρώσετε μετρητοίς. Το υπόλοιπο της πιστωτικής σας κάρτας έχει υπερβεί το όριο ‘.
Πελάτης : ‘Θα πάω να βγάλω μετρητά από το μηχάνημα προτού έρθει ο υπάλληλός σας.’
Τηλεφωνήτρια : ‘Ούτε αυτό είναι δυνατόν, κύριε. Ο τραπεζικός σας λογαριασμός είναι ακάλυπτος.’
Πελάτης : ‘Να μη σας ενδιαφέρει. Εσείς στείλτε μου τις πίτσες. Θα έχω τα μετρητά. Πόση ώρα θα πάρει; ‘
Τηλεφωνήτρια : ‘Έχουμε μια μικρή καθυστέρηση, κύριε. Θα είναι στο σπίτι σας σε 45 λεπτά περίπου. Εάν βιάζεστε, μπορείτε να έρθετε να τις πάρετε, αφού βγάλετε τα μετρητά, αλλά η μεταφορά πίτσας με μοτοσικλέτα είναι τουλάχιστον ακροβασία. ‘
Πελάτης : ‘Πού στο διάολο ξέρετε ότι έχω μηχανή;’
Τηλεφωνήτρια : ‘Βλέπω εδώ ότι επειδή δεν καταβάλατε εμπρόθεσμα τις δόσεις, το αυτοκίνητό σας έχει κατασχεθεί. Αλλά η Χάρλεϊ έχει εξοφληθεί, οπότε απλώς συμπέρανα ότι θα την χρησιμοποιούσατε.’
Πελάτης : ‘@#%/$@&?#!’
Τηλεφωνήτρια : ‘Σας συμβουλεύω να παραμείνετε κόσμιος, κύριε. Έχετε ήδη καταδικαστεί τον Ιούλιο του 2006 για προσβολή οργάνου της τάξεως.’
Πελάτης : (άφωνος)
Τηλεφωνήτρια : ‘Κάτι άλλο, κύριε;’
Πελάτης : ‘Όχι τίποτα. Α ναι, μην ξεχάσετε τα δυο λίτρα δωρεάν Κόκα Κόλα μαζί με τις πίτσες, σύμφωνα με τη διαφήμισή σας.’
Τηλεφωνήτρια : ‘Λυπάμαι, κύριε, αλλά υπάρχει ρήτρα στη διαφήμισή μας που μας απαγορεύει να προσφέρουμε δωρεάν αναψυκτικά σε διαβητικούς.’

ΠΗΓΗ

Καταγγέλλουν παράνομο διορισμό


 Καταγγέλλουν παράνομο διορισμό 

Ως «καταφανώς παράνομο» καταγγέλλει το διορισμό νέου υποδιοικητή στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ασυμβίβαστο για το διορισμό του, καθώς ο Δημήτριος Μακρής, προσωπικός γιατρός του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι τη συνταξιοδότησή του υπηρετούσε στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.
«Πρόκειται για καταφανώς παράνομο διορισμό, αφού ο νόμος 3627/2007 απαγορεύει ρητά το διορισμό σε όσους έχουν ή είχαν υπηρετήσει στο Νοσοκομείο που διορίζονται» αναφέρει ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι ο υπουργός υπέπεσε και σε δεύτερη «παρανομία», καθώς όπως επισημαίνει οι θέσεις Διοικητών καταλαμβάνονται μετά από δημόσια πρόσκληση και αξιολόγηση των ενδιαφερομένων από επιτροπή. «Τέτοια πρόσκληση βεβαίως δεν υπήρξε ποτέ, προφανώς για να αποφευχθούν ενοχλητικές αξιολογήσεις» συμπλήρωσε.
Ο κ. Βαρνάβας καλεί τον υπουργό να ανακαλέσει άμεσα το συγκεκριμένο διορισμό, καθώς και κάθε άλλο διορισμό που έγινε με μη σύννομες διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνελήφθη οδηγός ταξί για πειραγμένο ταξίμετρο


 

Στη σύλληψη οδηγού ταξί για πειραγμένο ταξίμετρο, αλλά και για πλαστές άδειες οδήγησης, προχώρησε η Τροχαία, στο πλαίσιο διενέργειας εξειδικευμένων τροχονομικών ελέγχων σε Δ.Χ.Ε αυτοκίνητα.
Η σύλληψη έγινε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης, διότι, σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός είχε επέμβει στο μηχανισμό ένδειξης της αξίας της διαδρομής (ταξίμετρο) και στην ταμειακή μηχανή του οχήματος, ενώ επιπροσθέτως κατά τον τροχονομικό έλεγχο, επέδειξε καταφανώς πλαστές άδεια ικανότητας οδήγησης και ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.
 
Ειδικότερα, ο συλληφθείς είχε τοποθετήσει μπουτόν στο λεβιέ των ταχυτήτων, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με το ταξίμετρο και με τη χρήση του οποίου αύξανε πλασματικά το αναγραφόμενο χρηματικό ποσό. Επιπλέον είχε τοποθετήσει άλλο μπουτόν στο σταχτοδοχείο του οχήματος, με τη χρήση του οποίου έθετε εκτός λειτουργίας την ταμειακή μηχανή και δεν προέβαινε στην έκδοση αποδείξεων.

Χατζηδάκης: Καμιά εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο


 Χατζηδάκης: Καμιά εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο 

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμιά εξαίρεση στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στο Μετρό που αντιδρούν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στη Δικαιοσύνη ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «δικαίωμά τους είναι να το κάνουν αν θέλουν, αλλά αυτό δεν αλλάζει το σχέδιο της κυβέρνησης».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Και την Παρασκευή χωρίς μετρό


 

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου οι συρμοί του Μετρό (γραμμή 2: Αγιος Δημήτριος-Αγιος Αντώνιος και γραμμή 3: Αιγάλεω-Αεροδρόμιο), λόγω απεργίας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας (ΣΕΛΜΑ).
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, που, όπως επισημαίνουν, «καταργεί την ΣΣΕ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαλόγου, που αποδείχτηκε προσχηματικός» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν «από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, έστω και την ύστατη στιγμή να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του εργασιακού καθεστώτος».
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που αποφάσισαν και δεύτερη συνεχόμενη 24ωρη απεργία για την Παρασκευή ζητούν την κατανόηση του κοινού.
Οπως είπε στον «Βήμα 99,5» ο γενικός γραμματέας σωματείου εργαζομένων Μετρό, Μάνθος Τσακός, η απόφαση είναι τελεσίδικη και το θέμα τώρα κλιμακώνεται.
Νωρίτερα,ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, μιλώντας στον Σκάι άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο απεργίας διαρκείας. «Ο αγώνας αρχίζει σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το μεσημέρι της Πέμπτης θα συνεδριάσουν και οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το Τραμ για να καθορίσουν τη στάση τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ.Ε.Λ.Μ.Α ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16.01.2013

Σ.Ε.Λ.Μ.Α 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ.Ε.Λ.Μ.Α ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16.01.2013
( ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΤΑ.ΣΥ )




Έχουμε βιώσει τα πάντα.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ( ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ )


ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ( αντισταθήκαμε )


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ( ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΦΑΝΤΟΙ )


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ( ΚΑΠΟΙΟΙ παίρνατε αναβαθμίσεις )


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ( ΑΚΟΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ )


ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ( ΑΚΟΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ )


Εξαθλίωση


διασπαση σωματειων


ιδιωτικοποιήσεις

Αλλά για εσάς, το πρόβλημά σας είναι ο Σταματόπουλος; Για να σταματήσουν όλα αυτά ζητάμε:

Την εβδομάδα που μας έρχεται ή όποια μέρα θέλετε να στηθεί κάλπη στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Να μας κρίνουν οι 2500 εργαζόμενοι που χρησιμοποιείτε στην ανακοίνωση σας.

Επίσης, δεν ξεχνάμε το ξυλοδαρμό του και αυτά που μέχρι τώρα έχει βιώσει από εσάς. Κοιτάξτε τι έχετε και τι θα κάνετε Εσείς και είναι ντροπή σας να παραπληροφορείται τον κόσμο.

Το Επιχειρησιακό Σωματείο της ΣΤΑ. ΣΥ. Σ.Ε.Λ.Μ.Α. έχει την υποχρέωση και το πράττει να διεκδικεί και να προασπίζει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων της εταιρείας.

Με τους αγώνες κερδίζονται τα κεκτημένα και όχι με προσβλητικές ανακοινώσεις.




                                          Σ.Ε.Λ.Μ.Α.

Το «φαγοπότι» στο ΙΚΑ από συνταξιούχους μαϊμού


Το «φαγοπότι» στο ΙΚΑ από συνταξιούχους μαϊμού 

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις που παιδιά, ανίψια και άλλοι συγγενείς... ξέχασαν να δηλώσουν θανάτους δικαιούχων στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα να εισπράττουν συντάξεις ακόμη και για ολόκληρη δεκαετία προκαλώντας τεράστια ζημιά στο Ίδρυμα.

Σε αυτήν τη φάση 383 περιστατικά έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, με το Ταμείο να διεκδικεί -μόνο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις- το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» στη δικαιοσύνη έχουν ήδη φτάσει οι εννιά πιο «ακριβές» υποθέσεις για τον ασφαλιστικό φορέα, με τη ζημιά να ξεκινά από τα 99.686 και να φτάνει έως και τα 175.476 ευρώ!

Ανάλογη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας από αναπήρους-μαϊμού.

Σε πλιάτσικο εις βάρος του ΙΚΑ επιδίδονταν για πολλά χρόνια συγγενείς νεκρών συνταξιούχων και ανάπηροι-μαϊμού, με τις αποκαλύψεις πλέον να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Σε πολλές από τις υποθέσεις που αποκαλύπτονται οι συντάξεις εισπράττονταν παράνομα ακόμα και για δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο... λογαριασμός για το ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι στη διακοπή περισσότερων των 50.000 συντάξεων προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ταμεία, στο ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να απογραφούν 11.095 δικαιούχοι, στον ΟΓΑ, αντίστοιχα, 12.800 και στον ΟΑΕΕ 30.000.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η απογραφή των συνταξιούχων των ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2013.

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός οφείλεται κυρίως σε αμέλεια ή έλλειμμα πληροφόρησης και μετά τη διακοπή της χορήγησης των συντάξεων θα μειωθεί κατά πολύ.

Πλην όμως, αναμένεται να επαληθευτεί σημαντικός αριθμός παραβατών, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής όλων των συντάξεων, που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και έπειτα από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, που συνεχίζεται.

Επίσης με έγγραφό του προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας.

Στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία να γίνει με αξιόπιστο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χορήγησης συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου. Σημειώνεται ότι σε παρόντα χρόνο οι συνολικοί δικαιούχοι απαριθμούνται σε 400.000 με τα τωρινά δεδομένα.

Δεν έχουν λεφτά ούτε για... νερό


Δεν έχουν λεφτά ούτε για... νερό 


Δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι ένας μέσος λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 30-40 ευρώ όπως αναφέρουν τα "Νέα".

Πέρυσι, 200.000 νοικοκυριά, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% των οικιακών πελατών της ΕΥΔΑΠ, ζήτησαν διακανονισμό για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η επιχείρηση «σφράγισε» 600 ρολόγια λόγω χρεών.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας πρόθεσή της είναι να δει από την αρχή το θέμα των βλαβών στους αγωγούς. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώνονται 90.000 σπασίματα αγωγών «από το ρολόι προς τη βρύση» με συνέπεια οι καταναλωτές –χωρίς να έχουν τις περισσότερες φορές οι ίδιοι την ευθύνη- να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά εξαιτίας της μεγάλης διαρροής που σημειώνεται.

Μιλώντας για τη θυσία μιας γενιάς

 
Οι οπαδοί του μνημονίου και οι υπουργοί που το εφαρμόζουν προτιμούν να μιλούν με αριθμούς, απέναντι σε όσους τολμούν να ισχυριστούν ότι η συνταγή που ακολουθήθηκε έμοιαζε περισσότερο με συλλογική τιμωρία και είχε ως μόνο στόχο στη δημιουργία μιας μεγάλης ειδικής οικονομικής ζώνης εντός ΕΕ.
Έτσι, η μείωση του ελλείμματος γίνεται σημαία και ένδειξη ότι βαδίζουμε προς το τέλος του τούνελ, αφήνοντας πίσω μας όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Αυτόχειρες, άνεργους, εξαθλιωμένους εργαζόμενους.
Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς.
Η εβδομάδα που μας πέρασε και χαρακτηρίστηκε ως εβδομάδα "κλιμάκωσης της βίας", είχε μερικές πολύ σημαντικές ειδήσεις, αρκετά σημαντικές, ώστε κατά τα ειωθότα να μην ασχοληθούμε ιδιαίτερα μαζί τους.
Στις 8 Ιανουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Ελλήνων που απειλείται από τη φτώχεια έχει αυξηθεί ραγδαία από τη μέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Από το 16,3% το 2010 (έτος ένταξης στο Μνημόνιο) στο 22,9% του πληθυσμού το 2011.
Η εν λόγω έρευνα προειδοποιούσε για το "εκρηκτικό μείγμα" που μπορεί να δημιουργηθεί από τη φτώχεια και την ανεργία.
Δύο μέρες μετά, τα στοιχεία για την επίσημη ανεργία  τον Οκτώβριο έδειχναν νέα αύξηση στο 26,8% (1.345.715 άνεργοι), μόλις 3,2 μονάδες πριν το 30% και την κοινωνική "έκρηξη".
Μάλιστα στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 56,6%. Τα όνειρα και τα σχέδια για το μέλλον μπορούν να περιμένουν. Νέοι είναι έχουν όλα τα χρόνια μπροστά τους.
Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις εργαζόμενους, δουλεύει ανασφάλιστος και πιθανότατα ευγνώμων, που δεν εντάσσεται στην προηγούμενη κατηγορία.
Νούμερα γραμμένα στο χαρτί, που δεν λένε τίποτα αν δεν έχεις υποστεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής ή δεν γνωρίζεις έναν άνεργο ή έναν φτωχό εργαζόμενο. Αν δεν γνωρίζεις  την πίεση, που αισθάνεται κάποιος που είναι άνεργος, κάποιος που δεν μπορεί να βγάλει το μήνα ή  να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένειά του. Αν δεν γνωρίζεις κάποιον φίλο ή συγγενή, που σε παραγωγική ηλικία, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει.
Οι αριθμοί που περνάνε στα ψιλά, αποτυπώνουν τις ανθρωποθυσίες που χρειάζονται για τη μείωση του ελλείμματος. Το θέμα είναι ποιους αριθμούς επιλέγεις να προσέξεις και πόσο αναίσθητος είσαι ως προς τις "παράπλευρες απώλειες".
Ο χαρούμενος εργαζόμενος
Παρά την οικονομική καταστροφή και την κοινωνική αποσάθρωση, που αποδεικνύεται (και) με αριθμούς, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας περιμένει ανάπτυξη και αλλαγή οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα μέσα στο 2013!
Γνώστης των οικονομικών και υπέρμαχος των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων", προσφέρθηκε να μου εξηγήσει  τι εννοεί ο ποιητής, τον οποίο ο ίδιος βρίσκει "συνεπή" και "αποτελεσματικό".
"Αν κάποιος είναι τελείως άνεργος και στα μισά του 2013, λόγω της μικρής ανάπτυξης καταφέρει να βρει μια δουλειά έστω και με 400 ευρώ το μήνα, θα νιώσει κάποια ανακούφιση. Αυτό είναι αλλαγή κλίματος", μου είπε.
Με λίγα λόγια αν σε μαστιγώνουν τρεις φορές την ημέρα και ξαφνικά το μειώσουν στη μία φορά, οφείλεις να είσαι ευχαριστημένος. Δαρμένος και πάλι, αλλά ευχαριστημένος.
Πολύ ωραία και ευαίσθητη προσέγγιση, αρκεί να μην είσαι στην πλευρά του άνεργου ή του φτωχού.
Άνθρωποι και αριθμοί
Ο κ. Στουρνάρας, όταν αναφέρεται στην ανάπτυξη που θα έρθει και στην αλλαγή κλίματος, φυσικά μιλάει για τους αριθμούς.
Οι άνθρωποι δεν έχουν σημασία. Άλλωστε και όταν έρθει η λεγόμενη ανάπτυξη, η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, που κανείς δεν μπορεί να πει, ποια γενιά στο μέλλον, θα ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη της.
Αρκεί να σκεφθούμε από ποια διαπραγματευτική βάση θα ξεκινήσουν για παράδειγμα να διεκδικούν οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ, όταν σε τρία χρόνια γύρισαν πίσω δεκαετίες.
Οι αριθμοί αποδεικνύουν την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε και έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την παραγωγή πολύ φθηνών και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων.
Όλα  τα παραπάνω στοιχεία μαζί με το φορολογικό και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που ψηφίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, κρύφτηκαν πίσω από την θεατρική παράσταση "Νόμος και Τάξη" με τις εφόδους στις καταλήψεις, πίσω από τις λίστες, τα γκαζάκια και στη συνέχεια την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας (όποτε η επικαιρότητα μοιάζει θολή και μπερδεμένη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι το ποιος κερδίζει από τη σύγχυση).
Όταν οι αριθμοί διαψεύδουν οικτρά, αυτούς που πάγια τους επικαλούνται, είναι προτιμότερο και πιο βολικό να συζητάμε για στικάκια και σφαίρες, γνωρίζοντας ότι η πρώτη συζήτηση καταλήγει σε χειροπιαστές ευθύνες και η δεύτερη σε μια ατελέσφορη αναζήτηση φαντασμάτων.

 Μάνος Χωριανόπουλος
ΠΗΓΗ

Οι νέοι, τα πτυχία, η εργασία και η ξενιτιά

Στην Ελλάδα όλοι σχεδόν οι νέοι είναι πτυχιούχοι, μεταπτυχιούχοι και διδάκτορες… Η πλειοψηφία των νέων διαθέτει τουλάχιστον ένα πτυχίο… Και αν τύχη ο μπαμπάς και η μαμά να έχουν και λεφτά - γεγονός που μέχρι τώρα ήταν ο κανόνας, αφού μέχρι πρότινος υπήρχαν τα "δανεικά" - ο αριθμός των πτυχίων ανεβαίνει… Κι αν στο κάτω κάτω δεν κατορθώσει κάποιος να μπει σε ελληνικό Πανεπιστήμιο – δηλαδή δεν καταφέρει να γράψει πάνω από τη μονάδα- τότε μπορεί να "ξενιτευτεί'... για να "σπουδάσει"
Βέβαια, το «ξενιτευτεί» είναι τρόπος του λέγειν, αφού τα κινητά τηλέφωνα, τα ταχυδρομικά δέματα και οι επισκέψεις των γονέων δεν αφήνουν τα παιδιά να νοιώσουν τη ξενιτιά… Όπως επίσης τρόπος του λέγειν είναι και το "σπουδάσει"… Ρουμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σερβία… Χώρες γεμάτες από έλληνες ….«ξενιτεμένους φοιτητές»…. σε "αχαρτογράφητα" πανεπιστήμια...  Πτυχία, αμφίβολης ή μηδαμινής αξίας, όπως, άλλωστε, και πολλά ελληνικά…. που δεν μπήκαν ποτέ σε καμιά λίστα αξιολόγησης... (κι όχι μόνο της Σαγκάης...).

          Βεβαίως, υπάρχει και μια μεγάλη κατηγορία αξιόλογων νέων που, όντως, έχει αδικηθεί από την άθλια οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Και αρκετοί νέοι αυτής της κατηγορίας αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, είτε για να εργαστούν είτε για να σπουδάσουν. Τέτοιοι νέοι, όμως, υπήρχαν πάντοτε, σε όλες τις εποχές και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είτε με πτυχία είτε χωρίς. Λογικό είναι στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, οι άνεργοι πτυχιούχοι να αυξάνονται και αρκετοί απ' αυτούς να ξενιτεύονται. Αυτό, όμως, συμβαίνει και με άλλες κατηγορίες εξίσου ή περισσότερο άξιων εργαζόμενων, επαγγελματιών, μισθωτών, επιχειρηματιών, εμπόρων, βιομηχάνων, επιστημόνων, συγγραφέων, κλπ... Καθένας μας βιώνει την κρίση στο επάγγελμά του, στην εργασία του, στα οικονομικά του. Έτσι καθένας μας αποφασίζει για τον εαυτό του και την τύχη του. Άλλος ξενιτεύεται άλλος παραμένει εδώ και εργάζεται και άλλος ...παρατηρεί και ...κρίνει όλους τους υπόλοιπους...
          Πολλοί αντιτείνουν ότι η φυγή των νέων στο εξωτερικό στερεί τη χώρα από σημαντικά μυαλά ή επιστήμονες. Ας είμαστε ειλικρινείς! Το πρόβλημα δεν είναι αν καλώς ή κακώς οι αξιόλογοι και άνεργοι νέοι, πτυχιούχοι ή μη, φεύγουν στο εξωτερικό και η Ελλάδα χάνει εργατικά χέρια ή μυαλά. Ουδείς αναντικατάτατος σ' αυτό τον κόσμο! Χέρια και μυαλά υπήρχαν και υπάρχουν πάντα. Αν, πάλι, κάποιος είναι ιδιαίτερα εφυής, καλύτερα να αξιοποιήσει τα ταλέντα του στην αλλοδαπή, παρά να τα χαραμίσει στη χώρα μας! Ίσως έτσι, κάποια μέρα, ωφελήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα... Για τους υπόλοιπους από μας, δηλαδή για τους κοινούς θνητούς, που είμαστε και η πλειοψηφία, πάντα υπάρχει κάποιος ισάξιος ή και καλύτερός μας να μας αντικαταστήσει, να κάνει την εργασία μας! Αυτό είναι βέβαιο! Άλλο ζήτημα ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει ιδιαίτερη αξία! Γι αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει ποτέ στη ζωή να εφησυχάζουμε και να εκλαμβάνουμε ως "δεδομένο" και "κατακτημένο"  ο,τιδήποτε κατακτήσαμε ύστερα από αγώνες και θυσίες. Πάντα πρέπει να βελτιωνόμαστε στην εργασία μας, στις γνώσεις μας, στην αποτελεσματικότητά μας και σ' ο,τιδήποτε προσφέρουμε.  Πολύ καλά, λοιπόν, κάνουν οι νέοι ή οποιοιδήποτε άλλοι συμπολίτες μας και φεύγουν στην ξενιτιά, εφόσον σκοπός τους είναι η μόρφωση, η εργασία, η καριέρα τους, η αποκατάστασή τους. Στα κάτω - κάτω αυτό είναι μια προσωπική επιλογή τους, από την οποία θα εξαρτηθεί η ατομική τους ευτυχία.
          Όμως, ας μην υπερβάλουμε. Για τους νέους ανθρώπους, η «σπουδαστική μετανάστευση» είναι ένα συναρπαστικό και μυστηριώδες ταξίδι, μια περιπέτεια, μια εμπειρία, τις περισσότερες φορές ευχάριστη… Μάλιστα, όσο κι αν φαντάζει δύσκολη η εμπειρία της φοιτητικής ξενιτιάς, πολύ περισσότερο γίνεται συναρπαστική, όταν συνοδεύεται από ...ολίγη φτώχεια!… Γιατί, η καλοπέραση, η άνεση, η ζωή χωρίς στερήσεις, διαμορφώνει ανθρώπους μαλθακούς, μαμάκους, και μιξοπάρθενα… Διαμορφώνει χαρακτήρες κακομαθημένους, ψευτοεγωϊστές και απαιτητικούς, που δεν μαθαίνουν να προσφέρουν αλλά μόνο να ζητούν, χαρακτήρες που διαρκώς πάσχουν από ανασφάλεια και μιζέρια και διαρκή άρνηση αποκοπής από τον «μητρικό, πατρικό και οικογενειακό ομφάλιο λώρο». Γιαυτό, άλλωστε, στη χώρα αυτή οι άνθρωποι έχουν μάθει μόνο να ζητούν!...  Ζητούν χρήματα και υλικά αγαθά, ζητούν διορισμούς στο Δημοσιο, ζητούν οικονομική, συναισθηματική και βιολογική ασφάλεια, ζητούν "κατανόηση", ζητούν ακόμη και ... αγάπη! Μόνο ζητούν, χωρίς να προσφέρονται να δώσουν... Απαιτούν γιατί δεν μπορούν να δώσουν! Δεν έμαθαν να δίνουν... Κι έτσι πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να τους δίνουν! Γιαυτό είναι μονίμως δυστυχισμένοι!
          Ενώ, όμως, έτσι έχουν γενικώς τα πράγματα για τους πάσης φύσεως "αδικημένους" και "παραπονούμενους", υπάρχει και μια άλλη κατηγορία "αδικημένων", ακόμη πιο μίζερη και άθλια. Νέοι άνθρωποι που μεμψιμοιρούν ολημερίς και ολονυχτίς για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα εκείνοι ή οι άλλοι…. οι τραπεζίτες… οι δεξιοί… οι αριστεροί… η γενιά του Πολυτεχνείου... οι συνδικαλιστές… η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε... η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη … οι Εβραιομασώνοι… ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής... ο Πετρής κι ο Χατζηπετρής… Και καταριούνται ολημερίς τη μοίρα τους και τα άχρηστα πτυχία που πήραν ή που δεν πήραν, ζουν με τη μεμψιμοιρία,  την απραξία και το μοιρολόϊ…. μοιραίοι και άβουλοι αντάμα (κατά το στίχο του ποιητή).
          Ε λοιπόν, ας είμαστε και πάλι ειλικρινείς! Τα πτυχία από μόνα τους (είτε προέρχονται απ' το Λονδίνο είτε απ' το Βουκουρέστι είτε απ' τα Γιάννενα) δεν κάνουν κανένα πτυχιούχο άξιο επιστήμονα, ούτε καν καλό επαγγελματία και, κυρίως, δεν τον κάνουν, από μόνα τους, αξιόλογο μέλος αυτής της κοινωνίας. Ο άνθρωπος καταξιώνεται καθημερινά από και με τη δουλειά του, την παραγωγικότητά του, τη δημιουργικότητά του, τη δραστηριότητά του, την κοινωνική προσφορά του, τη συμμετοχή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Τη συμμετοχή του στο γίγνεσθαι μιας κοινωνίας που παραπαίει μεν, αλλά υπάρχει… Μιας κοινωνίας που είναι δύσκολη να τη βιώνεις γιατί είναι σε κρίση και γι' αυτό είναι αξιοθαύμαστη, πρόσφορη σε αλλαγές, μυστηριακή και ενδιαφέρουσα. Το αξιοθαύμαστο δε και το μυστηριακό είναι ότι αυτή η υπό διαμόρφωση κοινωνία οδηγεί σε κάτι καινούργιο. Σε κάτι που σίγουρα είναι καλύτερο από το παλιό. Καταρρέει μια κοινωνία καθυστερημένη, ρουσφετολογική, αναξιοκρατική, πελατειακή, άδικη και διεφθαρμένη, που τα μέλη της αμφισβητούν πλέον τις δήθεν παραδοσιακές «αξίες» και τα ψευτοϊδανικά, τους πεπαλαιωμένους θεσμούς, τα ιδεολογικά και φιλοσοφικά κολλήματα, την υποκρισία και τις αδιέξοδες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μια νέα κοινωνία γεννιέται και περιμένει από τα μέλη της να τη συνδιαμορφώσουν, ο καθένας με τις ιδέες του, τις πράξεις του και την προσωπικότητά του. Μια κοινωνία που περιμένει απ' όλα τα μέλη της να τη ζήσουν και να τη χαρούν, να εργαστούν γι' αυτή και να προοδεύσουν, να δημιουργήσουν, να κάνουν λάθη και να τα διορθώσουν, να τη διαμορφώσουν και να διαμορφωθούν, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν…. Όμως, η πορεία αυτή για την ανανέωση και την αναδημιουργία θα είναι μακρόχρονη, επώδυνη και κοπιώδης! Όπως κάθε δομική κοινωνική αλλαγή θα δημιουργήσει και θύματα από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Άνεργοι, άστεγοι, μικροσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι χωρίς πόρους και άλλες κατηγορίες που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες δυσκολίες συντήρησης και διαβίωσης.
          Πολλοί, βέβαια, έζησαν, και ίσως εξακολουθούν ακόμα να ζουν, μια πλούσια ζωή που δεν την αξίζουν! Πολλοί απέκτησαν πλούτο, περιουσία, πολιτική και κοινωνική ισχύ, που δεν τα άξιζαν. Όλοι αυτοί είναι υπαίτιοι της υπάρχουσας κοινωνικής παρακμής και οικονομικής κρίσης! Γιατί ο πλούτος και η πολιτική και κοινωνική ισχύς προσφέρουν στους ανθρώπους εξουσία, που με τη σειρά της προσφέρει δύναμη ποδηγέτησης και διαμόρφωσης της συμπεριφοράς των ανθρώπων και, κατ' επέκταση, ολόκληρης της κοινωνίας. Η πάσης φύσεως εξουσία γίνεται επικίνδυνη, όταν συγκεντρώνεται στα χέρια διεφθαρμένων, ανάξιων, απολίτιστων, αμόρφωτων και ακαλλιέργητων ανθρώπων. Γιατί το συνονθύλευμα όλων αυτών δεν προήγαγε τις αξίες της εργασίας, της δημιουργίας, της κοινωνικής προσφοράς και  της δικαιοσύνης αλλά, αντιθέτως, εξέθρεψε τον παρασιτισμό, τον εγωϊσμό, την αναξιοκρατία, τα ρουσφέτια, την απάτη και τη διαφθορά. Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και διεφθαρμένοι πολιτικοί, ανάξιοι και παχυλά αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, φοροφυγάδες επιχειρηματίες, έμποροι και επαγγελματίες, επιδοτούμενοι αγρότες που έπαψαν να καλλιεργούν τη γη, αμόρφωτοι σπουδαστές και φοιτητές με πτυχία χωρίς αντίκρισμα, ανάξιοι καθηγητές, κλπ. Κι έτσι φθάσαμε σε μια κοινωνία σε κρίση! Η κρίση αυτή είναι πρωτίστως ηθική, πολιτιστική και κοινωνική και, δευτερευόντως, οικονομική και πολιτική. Η οικονομική κατάρρευση είναι συνέπεια της ηθικής και πολιτιστικής κατάρρευσης.
         Στο εξής, λοιπόν, μόνο η σκληρή και τίμια δουλειά που θα κάνει ο καθένας μας, κυρίως μόνος του, και όχι αναγκαστικά ως υπάλληλος ή στέλεχος στο Δημόσιο ή σε κάποια μεγάλη πολυεθνική (για ασφάλεια) - με το "μέσο" που έβαλε ο μπαμπάς, ο θείος ή ο μπάρμπας στην Κορώνη- θα τον κάνει «άνθρωπο» και θα τον καταξιώσει. Βεβαίως, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η συμμετοχή είναι στοιχεία αναγκαία και επιθυμητά στο πλαίσιο της ανθρώπινης κοινωνικότητας και της προόδου. Κοινωνικότητα, όμως, δεν σημαίνει καφετέρια, δημοσιες σχέσεις, μπαράκια με το μοχίτο ανά χείρας, σκούρο γυαλί κάτω απ' το φως του φεγγαριού, κολλητιλίκια, ρουσφέτια, νεποτισμός, οικογενειοκρατία, παρεούλες και παρεΐτσες, κλίκες και κονέ και «αμοιβαίες εξυπηρετήσεις»… Οι πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και οι πάσης φύσεως αμοιβαίες εκδουλεύσεις για την κατάληψη θέσεων στο Δημόσιο ή στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα πρέπει να τελειώσουν… Να επικρατήσει η αξιοκρατία, η τίμια εργασία και η αμοιβή του καθένα ανάλογα με την αξία της προσφοράς του στην κοιωνία! Μια κοινωνία, όμως, που δεν αμείβει το σκυλοτραγουδιστή περισσότερο απ' τον καθηγητή και τις πόρνες περσσότερο από τις πολύτεκνες μητέρες!
          Και ορισμένες σκέψεις επί του αμέσως πρακτέου: Αρνούμαι κατηγορηματικά να πιστέψω ότι όποιος έχει πραγματικά ανάγκη να δουλέψει και, φυσικά, είναι αρτιμελής, δεν μπορεί ακόμα και τώρα να βρει μια δουλειά κι ας μην είναι απαραίτητα στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει. Η λύση είναι απλή: Κόβουμε τη μεμψιμοιρία και περνάμε στην πράξη! Βγαίνουμε στο δρόμο και ψάχνουμε! Διεκδικούμε τη ζωή έξω στον κόσμο με δυναμισμό, με ευγένεια, με υπομονή και επιμονή και όχι γκρινιάζοντας, μεμψιμοιρώντας, μεταθέτοντας τις ευθύνες σε άλλους ή περιμένοντας το μπαμπά, τη μαμά, το θείο, το βουλευτή, τον πολιτικό, το δήμαρχο, το Δημόσιο ή τον «από μηχανής Θεό»… να κάνουν το θαύμα και να μας βολέψουν κάπου.
          Και μια πρώτη συμβουλή για μερικές πρώτες, γρήγορες και προσοδοφόρες δραστητιότητες, που μπορεί να κάνει ο καθένας αμέσως τώρα για να κερδίσει ή να εξοικονομήσει χρήματα. Να μάθει να πλένει (τα ρούχα του), να πλένεται (για την καθαριότητά του), να μαγειρεύει (για να φάει) και να μην πετάει το φαγητό που περισσεύει. Να μάθει να σκουπίζει και να καθαρίζει (όχι μόνο το σπίτι του αλλά και το πεζοδρόμιο), να μην πετάει σκουπίδια στο δρόμο, να σιδερώνει τα ρούχα του (εφόσον δεν έχει λεφτά για σιδερωτήριο), να μην παραγγέλλει συνέχεια πίτσες ντελίβερι και σουβλάκια και να κόψει το πολύ "έξω χωρίς λόγο". Και όχι πολύ μούρη, όχι πολύ αυτοπροβολή, όχι πολύ επίδειξη! Τα μάτια πιο χαμηλά και τη μύτη χαμηλότερα! Ας ανεβάσουμε ψηλά μόνο το πνεύμα, την εργατικότητα και τη δύναμη της θέλησης! Όσο κι αν είναι δύσκολο... επειδή ξεμάθαμε... Ήδη, αν τα κάνει αυτά κάποιος, έχει βγάλει ένα μικρό μεροκάματο… Κι αν το επαναλαμβάνει θα βγάζει ένα μικρό μεροκάματο κάθε μέρα. Και, κυρίως, θα τα έχει καλά με τον εαυτό του και με τη συνείδησή του και θα έχει καταξιωθεί πραγματικά στις συνειδήσεις των συμπολιτών του!

 Κίμων Αλεξόπουλος

Καταργούνται μέχρι την άνοιξη 1700 φορείς του Δημοσίου


 

Το κράτος θα διατηρήσει μόνο τις υπηρεσίες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν ιδιώτες δήλωσε ο κ. Μανιτάκης.
Περισσότεροι από 1700 οργανισμοί, φορείς και νομικά πρόσωπα του δημοσίου θα έχουν καταργηθεί, συγχωνευθεί ή ενοποιηθεί έως την ερχόμενη άνοιξη. Το πρώτο βήμα γίνεται με την κατάργηση 8 φορέων και τη συγχώνευση 197 νομικών προσώπων στο Δημόσιο.

Αυτό αποτυπώνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», η συζήτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή από την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την ψήφισή του.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης «το πρώτο μέρος του νομοθετήματος, στα πρώτα άρθρα του, 1 έως 14, ρυθμίζει αναλυτικά τις περιπτώσεις καταργήσεως και συγχωνεύσεως ή ενοποιήσεως οργανισμών του δημοσίου. Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα και πάντως όχι το πιο αντιπροσωπευτικό μιας εκτεταμένης «λίστας» οργανισμών που συγχωνεύονται ή ενοποιούνται. Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση και άλλων 1500 περίπου φορέων ή οργανισμών του δημοσίου. Σήμερα, απλώς, παρουσιάζουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα πρόπλασμα του μεταρρυθμιστικού μας στόχου στο τομέα αυτό που αποσκοπεί στον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα».
Εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και δημοσιονομικό όφελος είναι το τρίπτυχο που προβάλλεται για τις αναδιαρθρώσεις στο κράτος. Με στόχο τον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο».
Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, και όσοι από αυτούς δεν μετακινούνται αλλά και όσοι αλλάζουν φορέα μετακινούμενοι, διατηρούν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται.
Η μόνη περίπτωση μετατροπής της εργασιακής σχέσης από δημοσιοϋπαλληλική σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διότι καταργείται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι η ένταξη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών -ΕΙΕ (69 μόνιμοι υπάλληλοι) - λόγω ενοποίησης με νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δημιουργίας νέου προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων αφορά 4.514 εργαζόμενους, από τους οποίους στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων μετακινούνται 3695 (οι μόνοι που δεν μετακινούνται είναι οι 26 εργαζόμενοι της ΔΕΘ, οι 210 εργαζόμενοι του ΕΙΕ και οι 487 εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ).
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση του προγραμματισμού και της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου για την επιτάχυνσή του και την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Μανιτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο θεσμός αυτός αντιστρατεύεται την ομαλή και αρμονική λειτουργία του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Σημείωσε ότι στις μονοκομματικές κυβερνήσεις, η «πρωθυπουργοκεντρική κοινοβουλευτική μονοκρατορία συμβίωνε και τρεφόταν από μια φεουδαλική αυτονομημένη και ουσιαστικά ανεξέλεγκτη υπουργο-κεντρική εξουσία», ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια συντονισμού της κυβέρνησης και εφαρμογής της ενιαίας κυβερνητικής πολιτικής.
Τα θεσμικά αυτά παράδοξα έρχεται να αντιμετωπίσει, όπως είπε, η Γενική Γραμματεία συντονισμού και να μετριάσει ορισμένες αρνητικές θεσμικές συνέπειες της στρεβλής εφαρμογής του συλλογικού συστήματος οργάνωσης της κυβέρνησης. «Το επιδιώκει με δύο θεσμικούς τρόπους: πρώτον με την οργάνωση μια μόνιμης δημόσιας υπηρεσίας που θα διασφαλίζει μέσω της γραμματειακής στήριξης τη θεσμική συνέχεια και μνήμη και δεύτερον, με την εγκαθίδρυση διαδικασιών παρακολούθησης της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και συντονισμού του έργου των υπουργείων», υπογράμμισε. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πολυκομματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης συνεργασίας ως μια πολύ καλή ευκαιρία για την καταξίωση του θεσμού στην πράξη.
Στις στρεβλώσεις που υπήρξαν επί πολλά έτη αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης, θυμίζοντας χαρακτηριστικά πώς σε διάφορες περιόδους φορείς «πολλαπλασιάζονταν σαν μανιτάρια, αντικατοπτρίζοντας πολιτικές πιέσεις και τοπικιστικού χαρακτήρα αναγκαιότητες». Το αποτέλεσμα, ήταν, όπως σημείωσε, «ένα κράτος - λαβύρινθος», με υψηλές δαπάνες στη λειτουργία του, με κατακερματισμό της διοίκησης, είτε όσον αφορά στα πολυάριθμα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, είτε στον πληθωρισμό διευθύνσεων και τμημάτων στο εσωτερικό των υπουργείων, «συνώνυμο της γραφειοκρατίας».
Εξάλλου, για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος παρουσίασε ενδεικτικά τα εξής στοιχεία:
-μόνο οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είναι 1504 στην Ελλάδα ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περί τους 300 και η Σουηδία περί τους 400.
- το δημόσιο λειτουργεί σε 34.500 κτίρια ανά την Ελλάδα.
- Με βάση ανάλυση της Eurostat του 2011, η Ελλάδα δαπανά το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ ποσοστό του ΑΕΠ στις δαπάνες που κατηγοριοποιούνται ως δαπάνες για την «Οργάνωση και Λειτουργία του κράτους»: 11,1% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 6,5%.
Κεντρική αρχή στη διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι, σημείωσε ο κ. Βουλουδάκης, η απλούστευση της δομής του κράτους, τόσο στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης, στα οργανογράμματα των υπουργείων, όσο και στο επίπεδο των εποπτευομένων φορέων. Αυτό, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει καταργήσεις φορέων «που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, και συγχωνεύσεις των ομοειδών, με σκοπό τον περιορισμό των δαπανών, αλλά και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς από τις συγχωνεύσεις μπορούν να προκύψουν ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι φορείς».
Χαρακτήρισε μάλιστα σύμμαχο στην προσπάθεια που γίνεται τα συστήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την ενόχληση του υπουργού κ. Μανιτάκη ο οποίος είπε ότι «κάποιοι συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν». Χαρακτήρισε μάλιστα εξωφρενικά τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας που προέβαλλε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.

ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ

Τρόπος υπολογισμού ωρομισθίου, υπερεργασίας και υπερωρίας


 
Επιχείρηση που λειτουργεί σε 5ήμερη βάση (Δευτέρα-Παρασκευή)
1)Υπολογισμός υπερεργασίας

ΑΜΟΙΒΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ

Ώρες εργασίας: 5 Χ 8 = 40 ώρες εβδομαδιαίως.
Ημερομίσθιο: 33,57 ευρώ.
Ωρομίσθιο: 33,57 Χ 6 / 40 = 5,04 ευρώ.

Έστω επιπλέον απασχόληση 1 ώρα κάθε μέρα, επί μία εβδομάδα του μήνα, δηλαδή συνολική εβδομαδιαία απασχόληση: 5 Χ ( 8 + 1 ) = 45 ώρες. Δικαιούται να λάβει ως αποδοχές:

6 μέρες Χ 33,57 ευρώ / μέρα = 201,42 ευρώ.
5 ωρομίσθια Χ 5,04 ανά ώρα Χ ( + 20 %) προσαύξηση για την υπερεργασία = 30,24 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ = 201,42 + 30,24 = 231,66 ευρώ την εβδομάδα για την οποία είχε υπερεργασία.

ΑΜΟΙΒΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ
Με ανάλογο τρόπο εξευρίσκεται και το ωρομίσθιο του μισθωτού που αμείβεται με μηνιαίο μισθό.
Αντικαθίστανται τα 6 ημερομίσθια του ημερομισθίου μισθωτού με 6 / 25 του αμειβόμενου με μηναίο μισθό.

2)Υπολογισμός υπερεργασίας και υπερωρίας

Μηνιαίος Μισθός 900 ευρώ.
Έστω ότι ο μισθωτός απασχολήθηκε την τελευταία εβδομάδα του μήνα για 3 μέρες από 9 ώρες ημερησίως και 2 μέρες από 10 ώρες ημερησίως.
Υπολογισμός ημερομισθίου: 900 μισθός / 25 μέρες = 36 ευρώ / μέρες.
Υπολογισμός ωρομισθίου: 6 μέρες Χ 36 ευρώ / μέρα = 216 ευρώ / 40 ώρες την εβδομάδα = 5,40 ευρώ ωρομίσθιο.

Ο μισθωτός εργάστηκε όμως την τελευταία εβδομάδα του μήνα ( 3 Χ 1 ) + ( 2 Χ 2 ) = 7 επιπλέον ώρες εργασίας.

Αμοιβή υπερεργασίας: (1 ώρα επιπλέον ημερησίως Χ 5 μέρες εβδομαδιαίως ) = 5 Χ 5,40 Χ (+20%) = 32,40 ευρώ
Αμοιβή νόμιμης υπερωρίας: (1 ώρα επιπλέον ημερησίως Χ 2 μέρες που εργάστηκε επί 7ωρο ) = (2 Χ 5,40) Χ (+40%) προσαύξηση για νόμιμη υπερωρία = 15,12 ευρώ.

Εάν η υπερωρία ήταν παράνομη τότε το ποσοστό προσαύξησης ανέρχεται σε +80% αντί  του 40%
Δηλαδή: (2 Χ 5,40 ) Χ (+80% ) = 19,44 ευρώ.
Πηγή: Φορολογικά Νέα

Νέο πλαφόν για τις μετεγγραφές


Νέο πλαφόν για τις μετεγγραφές 

Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατ' άτομο (της οικογένειάς τους) για τους φοιτητές που επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή και να φοιτήσουν σε άλλο πανεπιστήμιο, αλλά και στο πλαφόν του ποσοστού που θα μπορούν να δέχονται τα πανεπιστήμια ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυξάνεται από 6.000 ευρώ σε 7.500 ευρώ κατ' άτομο το ποσό για τους υποψηφίους προς μετεγγραφή, ενώ αυξάνεται και από το 10% σε 15% το πλαφόν που μπορεί κάθε σχολή να απορροφήσει, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που παραμένει το 10%.
Νομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, προέβλεπε εισοδηματικό πλαφόν στα 6.000 ευρώ.
Οπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, θα πρέπει να διευκολύνουμε τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και πρέπει να φοιτήσουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ την ίδια στιγμή δεν πρέπει να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολών.

«Ψαλίδι» στις αναρρωτικές


«Ψαλίδι» στις αναρρωτικές 

Ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καθώς βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την προϋπηρεσία τους, να μην πληρωθούν και τελικά να απολυθούν.
H σχετική εγκύκλιος στάλθηκε από το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και καθορίζει το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση).
Στην εγκύκλιο 155734/Δ1/ 10-12-2012 της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας που υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης κυρία Ευδοκία Καρδαμίτση αναφέρεται ότι όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από 15 μέρες χάνει την εκπαιδευτική του προϋπηρεσία, δεν πληρώνεται και... απολύεται.
Με την ίδια εγκύκλιο κάθε έγκυος αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, που παίρνει αναρρωτική πάνω από 15 μέρες, χάνει τη διδακτική της προϋπηρεσία, ευτυχώς όχι όμως και τη δουλειά της.
Οπως καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η διάταξη αυτή αποτελεί μέρος πλέον και της Σύμβασης Εργασίας που υπογράφουν οι αναπληρωτές, όπου αναφέρεται:
«Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας». Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι αναπληρωτές μετά τη συμπλήρωση ... μισού μήνα με αποδοχές απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο που κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου...».
Πώς δικαιολογεί την απόφαση αυτή η προϊσταμένη του υπουργείου Παιδείας;
Οπως λέει, «τα παρελθόντα σχολικά έτη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αλόγιστης χρήσης αναρρωτικής άδειας από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια αφενός τον μη ορθό προγραμματισμό και τη δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων, λόγω έλλειψης προσωπικού, και αφετέρου παρέχει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν μόρια πλασματικής προϋπηρεσίας τα οποία χρησιμοποιούν ως πραγματική για μελλοντική πρόσληψη ή διορισμό». Οι εκπαιδευτικοί πάντως κάνουν λόγο για «βάρβαρη απόφαση» και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την εγκύκλιο και να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών.
ΔΟΕ
Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις
Κινητοποιήσεις για την υποχρηματοδότηση των σχολείων, τις ελάχιστες προσλήψεις και τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη προαναγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Το ΔΣ της ΔΟΕ με ανακοίνωσή του καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, από 21 μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2013, για τη διαμόρφωση της πρότασης του κλάδου. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην ολομέλεια των προέδρων στις 4 Φλεβάρη. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ακόμη για τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, την επικείμενη αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας και τη μείωση στον αριθμό των αναπληρωτών.

Απεργία διαρκείας στο Μετρό εξετάζει ο ΣΕΛΜΑ


 

Απεργία διαρκείας στο Μετρό εξετάζει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) με βασικό αίτημα την μη ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο για της ΔΕΚΟ.
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013, ενώ καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί 35 με 40% μειώσεις στις αποδοχές τους.

Η μεγαλύτερη και… βαθύτερη σήραγγα στον πλανήτη (pics + video)

  Το Gotthard Base Tunnel είναι μία σιδηροδρομική σήραγγα που περνάει κάτω από τις ελβετικές Άλπεις και αναμένεται να ανοίξει για κυκλοφορία το 2016....


Με μήκος διαδρομής 57 χιλιόμετρα και διαθέτονταςσυνολικά 151,84 χιλιόμετρα από σήραγγες, φρεάτια και περάσματα, θα αποτελέσει -όταν ολοκληρωθεί- τημεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον πλανήτη, ξεπερνώντας ακόμη και το Seikan Tunnelστην Ιαπωνία.



Κύριος στόχος του Gotthard Base Tunnel είναι να αυξήσει τη συνολική ικανότητα μεταφορών διαμέσου των Άλπεων (κυρίως στο κομμάτι της μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας) και συγκεκριμένα να μετατοπίσει τον όγκο των εμπορευματικών μεταφορών από τις οδικές στις σιδηροδρομικές, ώστε να μειωθούν οι περιβαλλοντολογικές ζημιές που προκαλούνται από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των φορτηγών στις οδικές αρτηρίες.



Επιπλέον θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού για τις επιβατικές αμαξοστοιχίες από τη Ζυρίχη στο Μιλάνο κατά μία ώρα και από τη Ζυρίχη στο Λουγκάνο σε μία ώρα και σαράντα λεπτά.



Το έργο αποτελείται από δύο ξεχωριστές σήραγγες, ενώ αποτελεί μέρος του AlpTransit που θα αλλάξει συνολικά τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στις Άλπεις.



Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την κατασκευή του Gotthard Base Tunnel









Δείτε ένα ντοκιμαντέρ 42 λεπτών για το Gotthard Base Tunnel





Πηγή: topeiraxtiri.blogspot.gr

Κατάσχεση μισθών και συντάξεων όσων χρωστούν 1.000 ευρώ και άνω



Με ένα "Όχι" απάντησε η τρόικα στη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να βελτιώσει τη ρύθμιση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, δίνοντας τη δυνατότητα να πληρώνονται μέχρι 60 δόσεις και με μηνιαίο ποσό γύρω στα 100 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η τρόικα ζητά ακόμα και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η αυτόματη χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, απαιτώντας σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί ο ισχύων Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει ποινικές διώξεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και κατασχέσεις μισθών-συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ!

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 48 δόσεις αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, με τη κάθε δόση να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν σήμερα δυο δυνατότητες για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:

- Ρύθμιση με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων)

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45.

Όμως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010.
Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλει 26 δόσεις (οι μήνες που έχουν περάσει από τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις η εφορία για την συγκεκριμένη ρύθμιση) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 19.

- Διακανονισμός οφειλών με 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που ξεκινούν από 36 και μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.

Όπως παραδέχονται επικεφαλής εφοριών, αυτή τη στιγμή γίνεται μάλλον διασταλτική ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων, έτσι ώστε να εξαντλούνται τα περιθώρια του προβλεπόμενου αριθμού δόσεων, αλλά ακόμα κι έτσι η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου τους επόμενους μήνες, όταν θα σωρευτούν οι υποχρεώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.

ΠΗΓΗ

Τρικυμία με 3 ψηφοφορίες & 7 κάλπες - Απόλυτη ξεφτίλα


Τρικυμία με 3 ψηφοφορίες & 7 κάλπες

Σε ελιγμούς που προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας οδηγούνται τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει απόψε η ψηφοφορία επί των προτάσεων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα αφορά τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ.
Μετά από έναν μαραθώνιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και αφού το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς και στη σύσκεψη κορυφής της Τρίτης, η πλειοψηφία αναμενόταν να καταθέσει σήμερα το πρωί πρόταση να γίνουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες (μία για κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί) και να στηθούν επτά κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο.
Δηλαδή η πρόταση προβλέπει να υπάρξουν τρεις διαφορετικές διαδικασίες ψηφοφορίας (μία για την πρόταση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, μία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μία για την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ και της Χρ. Αυγής) και οι επτά κάλπες που θα στηθούν θα αφορούν τον κ. Κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι και στις τρεις προτάσεις και άρα οι βουλευτές θα ψηφίσουν τρεις φορές σε τρεις διαφορετικές κάλπες (!), τον κ. Βενιζέλο που είναι σε δύο προτάσεις και τους κ. Παπανδρέου και Παπαδήμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας που θα αφορά την κυβερνητική πρόταση, θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσουν από την αίθουσα καταγγέλλοντας ότι οι άλλες προτάσεις στοχεύουν απλά και μόνο στο να πληγεί η κυβέρνηση και όχι στη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Είναι σαφές ότι η αποχώρηση των βουλευτών των δύο κομμάτων γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές, κάτι που είχε συζητηθεί μεταξύ των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στη σύσκεψη που είχαν προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ελιγμοί αυτοί έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες ενστάσεις από βουλευτές της ΝΔ. Μόλις χθες τρεις βουλευτές του κόμματος, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Κοντογιάννης και Ν. Κακλαμάνης, επεσήμαναν ότι δεν πρέπει να ευτελίζονται οι θεσμοί και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων μάλιστα τάχθηκε υπέρ της αρχικής πρότασης (που άλλωστε είχε υιοθετηθεί και παλαιοτέρα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις) να υπάρξει μία ψηφοφορία και τέσσερις κάλπες, όσα δηλαδή είναι και τα πρόσωπα που προτείνονται να παραπεμφθούν.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται, πάντως, ότι η διαδικασία που θα προταθεί σήμερα από την πλειοψηφία στηρίζεται σε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που προβλέπει πως η κάθε πρόταση ψηφίζεται ξεχωριστά.
Από χθες, έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία που προτείνεται από την κυβέρνηση ώστε να διεξαχθεί η σημερινή ψηφοφορία, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στις 10 το πρωί.
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συγκεκριμένη εισήγηση ή όποια άλλη αποφασιστεί από τα κόμματα σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Οπως προβλέπεται για τα διαδικαστικά θέματα που προκύπτουν, θα διεξαχθεί δι' εγέρσεως ψηφοφορία, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ονομαστική ψηφοφορία ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση για την ψηφοφορία, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.
Μια γεύση του τι θα εκτυλιχτεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής αποτελεί η ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη.
Διασφάλιση μυστικότητας
Ο ίδιος δήλωσε κάθετα αντίθετος με την πρόταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής από την πλειοψηφία λέγοντας πως, αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται περί κατάλυσης του Κανονισμού της Βουλής και ευτελισμού του Κοινοβουλίου.
Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η μυστικότητα της ψήφου και η δυνατότητα όλων των βουλευτών να ψηφίσουν οποιονδήποτε από τους τέσσερις υπό παραπομπή πολιτικούς, για όποια κατηγορία εκείνοι πιστεύουν. Επέμεινε δε στην πρόταση για τέσσερις κάλπες ανά πολιτικό πρόσωπο με υποχρεωτική την ψήφο των βουλευτών και στις τέσσερις. Ως εναλλακτική σκέψη ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε τη μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια που θα περιλαμβάνουν τα ονόματα και τα αδικήματα.

Πρόστιμα-«φωτιά» σε όσους δεν κατέβαλαν τα τέλη κυκλοφορίας


Πρόστιμα-«φωτιά» σε όσους δεν κατέβαλαν τα τέλη κυκλοφορίας 


Θα κληθούν με το ειδοποιητήρια να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν

Ειδοποιητήρια σε 29.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν κατέβαλαν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όσοι δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2013 θα κληθούν με το ειδοποιητήρια να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν.

Όσοι από αυτούς δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν ενώπιον μεγαλύτερων προβλημάτων καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να «μπλοκάρεται» η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, η οποία είναι επίσης συνδεδεμένη με το Τaxisnet.

Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 ανέρχονται σε:

- 22 ευρώ για οχήματα από 51 έως 300 κυβικά εκατοστά.

- 55 ευρώ για οχήματα από 301 έως 785 κυβικά εκατοστά.

- 120 ευρώ από 786 έως 1.070 κυβικά εκατοστά.

- 135 ευρώ για οχήματα από 1.071 έως 1.357 κυβικά εκατοστά.

- 240 ευρώ από 1.358 έως 1.548 κυβικά εκατοστά.

- 265 ευρώ από 1.549 έως 1.738 κυβικά εκατοστά.

- 300 ευρώ από 1.739 έως 1.928 κυβικά εκατοστά.

- 660 ευρώ από 1.929 έως 2.357 κυβικά εκατοστά.

- 880 ευρώ από 2.358 έως 3.000 κυβικά εκατοστά.

- 1.100 ευρώ για οχήματα από 3.001 έως 4.000 κυβικά εκατοστά.

- 1.320 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 4.001 κυβικών εκατοστών.

Έτσι, κάτοχος ΙΧ αυτοκινήτου 1.600 κυβικών εκατοστών που δεν κατέβαλε έγκαιρα τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρώσει πλέον 530 ευρώ! Ομοίως κάτοχος ΙΧ αυτοκινήτου 2.000 κυβικών εκατοστών που δεν κατέβαλε έγκαιρα τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρώσει πλέον 1.320 ευρώ!

ΠΗΓΗ

Δάνειο 1 εκατ. ευρώ σε συγγενείς του Βενιζέλου από το ΤΤ, με διαδικασίες-εξπρές


 

Τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες είχαν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και τις πιο υγιείς, μετρώντας τις συνέπειες του πρώτου «κουρέματος» που είχε γίνει το καλοκαίρι του 2011 και αναμένοντας το βάθος του δεύτερου που ακολούθησε στις αρχές του 2012, ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενέκρινε και έδινε την ίδια ημέρα ομολογιακό δάνειο σε εταιρεία που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2011, η διοίκηση του Τ.Τ. ενέκρινε δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε., το οποίο και εκταμιεύτηκε αυθημερόν με την έκδοση τραπεζικών επιταγών και τη μεταφορά των χρημάτων στους δικαιούχους. Το δάνειο, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Τ. είναι ομολογιακό και την ίδια ημέρα οι επιταγές εκδόθηκαν από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στην Αθήνα.

Η επιχείρηση ανήκει στους γιους του επιχειρηματία Δ. Μπακατσέλου, πρώην επικεφαλής της ΔΕΘ-HELLEXPO και του ΕΒΕΘ, και εμπορεύεται είδη υγιεινής και οικοδομής. Λόγω της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα της δραματικής κάμψης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της οικοδομής, η επιχείρηση βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, όπως και πολλές άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.

Πλην όμως,η περίπτωση της εταιρείας των Υιών Δ. Μπακατσέλου Α.Ε. φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερη και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποφάσισε να παρακάμψει την τραπεζική ακαμψία αλλά και τον κώδικα χορήγησης δανείων που διέπει τη λειτουργία του. Το Τ.Τ. από το καταστατικό του έχει περιορισμούς στη δανειοδότηση επιχειρήσεων, ενώ η πρακτική των ομολογιακών δανείων ασκούνταν με φειδώ ακόμη και κατά την περίοδο της πιστωτικής επέκτασης.

Τα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. αφορούν κατά κανόνα τη δημιουργία υποδομών ή μεταστέγαση εταιρειών. Το εν λόγω δάνειο όμως δεν αφορούσε νέα επενδυτικά προγράμματα, ούτε υποδομές στέγασης. Η εταιρεία, όχι μόνον δεν είχε επενδυτικά σχέδια, αλλά ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της προς άλλες τράπεζες και προμηθευτές. Εντούτοις, η διοίκηση του Τ.Τ. ενέκρινε το δάνειο και χορήγησε το σύνολο του ποσού με επιταγές που εκδόθηκαν μέχρι τις αρχές του 2012.

Η εταιρεία εμφάνιζε ζημίες πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους και μπει η Ελλάδα στον μηχανισμό επιτήρησης. Με την κρίση η οικονομική της κατάσταση επιδεινώθηκε και οι τράπεζες δήλωσαν αδυναμία αναχρηματοδότησης των δανείων της και ανάληψης των οφειλών που έχει προς τρίτους. Το ερώτημα είναι πώς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε στη χορήγηση δανείου το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ομολογιακό.

Το δάνειο έχει περίοδο χάριτος 6 μηνών και επιτόκιο αγοράς 7,6%. Στην περίπτωση που δεν εξυπηρετηθεί, μετατρέπεται σε μετοχές, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πότε και με τι όρους. Η διάρκειά του είναι 5 χρόνια, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου 2016, ενώ είναι ασαφές εάν το επιτόκιο είναι μετατρέψιμο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

Τα ερωτήματα που εγείρονται για τη διοίκηση του Τ.Τ. είναι πολλά και φυσικά δεν αφορούν τόσο τη δανειοδότηση της εν λόγω επιχείρησης όσο τη διαφορετική μεταχείριση των άλλων επιχειρήσεων. Και το ερώτημα αυτό έχει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς οι τράπεζες που τελούσαν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, είχαν διακόψει την περίοδο εκείνη εντελώς τη γραμμή χρηματοδότησης.

Οι διοικήσεις, μάλιστα, της ΑΤΕ και του Τ.Τ. έκαναν γνωστό στους πελάτες τους ότι, λόγω των μεταβολών που υπέστησαν τα χαρτοφυλάκιά τους από το κούρεμα των ομολόγων αφενός, και του ελέγχου της Black Rock, παρέπεμπαν τα αιτήματα δανειοδότησης μετά την άνοιξη του 2012. Η εξέταση του αιτήματος της εταιρείας Μπακατσέλου έγινε κατ” εξαίρεση κατόπιν εντολής του προέδρου του Τ.Τ. Κλ. Παπαδόπουλου.

Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια προχώρησε η διοίκηση του Τ.Τ. στη χορήγηση του δανείου. Σε πόσες παρόμοιες αιτήσεις δανειοδότησης έχει λειτουργήσει κατά τον ίδιο τρόπο και ποιο είναι το σύνολο των ομολογιακών δανείων που έχει δώσει σε επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, η ειδική μεταχείριση της εν λόγω επιχείρισης προκαλεί ερωτήματα και ως προς την αξιολογική κρίση της διοίκησης του Τ.Τ., αφού την περίοδο εκείνη υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, που έχει συγγενική σχέση (εξ αγχιστείας) με την οικογένεια Μπακατσέλου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη διοίκηση του Τ.Τ. δεν πήραμε απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται ούτε στα τεχνικά ζητήματα ως προς τη διαδικασία εξέτασης και έγκρισης δανείων, με την επίκληση της κινητοποίησης των εργαζομένων. Η επιχείριση, παρά την άμεση ανταπόκριση του Τ.Τ., δεν κατόρθωσε να ορθοποδήσει.

Τον καλοκαίρι του 2012 υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου δεύτερη αίτηση, με ταυτόχρονη αίτηση διατήρησης της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο, καθώς έκρινε ότι δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης.

πηγη

Προβλημάτων συνέχεια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες



Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη

Προβλημάτω συνέχεια και την Πέμπτη στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε νοτιοδυτικό και νοτιανατολικό Αιγαίο, Ικάριο, νότιο Ιόνιο και θάλασσα Κυθήρων.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Κλειστή είναι επίσης η πορθμειακή γραμμή Ρίου -Αντιρρίου. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, ενώ άνοιξε και η πορθμειακή γραμμή Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα.


Πηγή: skai

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΘΕΛ ΞΕΣΠΑΘΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Ν' αγιάσει το στόμα σου συνάδελφε!
Θα συμφωνήσετε όλοι φαντάζομαι με την δικαιολογημένη, οργισμένη αντίδραση του συναδέλφου κατά της ηγεσίας του συνδικάτου της ΕΘΕΛ.


 Τόσο καιρό μας ζάλιζαν τα παπαγαλάκια τους, μην ακούτε τι λένε, εμείς θα την γλιτώσουμε.

Για να σας δω τώρα, με τι μούτρα θα βγείτε αύριο στα Αμαξοστάσια;
Υπάρχει κανείς ακόμη που να πιστεύει πως θα γλιτώσουμε, έκανε και την κίνηση ΜΑΤ η κυβέρνηση, φρόντισε να κλείσει το μέτωπο της Θεσσαλονίκης και μας περιποιήθηκε καταλλήλως.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εδώ και τώρα, ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ -- ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

www.sakilpap.blogspot.com
Συνάδελφοι , σσες.
      Δυστυχώς και πάλι οι εξελίξεις  μας δικαίωσαν και ταυτόχρονα μας ξεπέρασαν . Οι ψεύτικες ελπίδες των κυβερνώντων και των φερέφωνον τους δυστυχώς έπεσαν στο κενό. Θέλετε κύριοι της τρικομματικής ενιαίο μισθολόγιο για όλους ;                                                                                                      
      ΔΕΚΤΟΝ. ΕΦΑΡΜΌΣΤΕ ΤΟ  ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΕΑΥΤΟΥΣ  ΣΑΣ. .Να κάνουμε θυσίες, αλλά για ποιούς:                                                                                                                               ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ  ΤΟΥΣ  ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ; Ποιες θυσίες έχετε κάνει εσείς και οι οικογένειες σας; Μήπως δεν έχετε να πληρώσετε το φροντιστήριο των παιδιών σας;την ΔΕΗ; τον ΟΤΕ; τα χαράτσια; Μήπως ο εργοδότης σας έχει να σας πληρώσει δύο , τρεις και έξι μήνες; Μήπως δεν έχετε να δώσετε ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά σας;      
     ΝΤΡΟΠΗ  ΣΑΣ  ΚΑΙ ΠΑΛΙ  ΝΤΡΟΠΗ  ΣΑΣ . Αλλά δυστυχώς παίζετε με τον πόνο και την δυστυχία των εργαζομένων μοιράζοντας ψεύτικες ελπίδες. ΠΟΙΑ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΩΡΕ ΘΑ ΣΩΣΕΤΕ ; ΕΛΛΑΔΑ   ΧΩΡΙΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ ; ΠΟΙΟΙ  ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΤΕΤΕ; Μην παλεύετε άλλο και μην θυσιάζεται άλλο τον χρόνο σας. Αν  θέλετε να υπηρετήσετε πρα γματικά την ΕΛΛΑΔΑ πείτε επιτέλους την ΑΛΉΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ  ΑΛΛΟΙΩΣ   ΞΕΚΟΥΜΠΗΣΤΗΤΕ  ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ  ΠΑΛΙΟΠΡΟΔΟΤΕΣ  ΚΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ  γιατί στο τέλος ναι μεν θα υπάρχει γεωγραφικά η χώρα ΕΛΛΑΔΑ αλλά δεν θα υπάρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ . ΝΑ  ΞΕΡΕΤΕ  ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ  ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ , ΚΑΙ  ΟΙ   ΚΥΑ  ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΤΕ , ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ   ΣΑΣ.
          ΚΑΛΗ    ΑΝΤΑΜΩΣΗ  ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ  ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ

ΠΗΓΗ ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ