EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στο «σκαμνί» αύριο δύο γιατροί στην Κρήτη

  Δύο γιατροί θα καθίσουν, αύριο Τρίτη, στο «σκαμνί» του Τριμελούς Εφετείου Πλημελλημμάτων, στο πλαίσιο εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό δύο διαφορετικών υποθέσεων...

Στην πρώτη περίπτωση κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος είναι καρδιοχειρουργός σε δημόσιο νοσοκομείο, ο οποίος διαπιστώθηκε πως παράλληλα χειρουργούσε και σε ιδιωτική κλινική.
Στη δεύτερη περίπτωση κατηγορείται γιατρός, πρώην διευθυντής κλινικής για αποσιώπηση λόγω εξαίρεσης. Η σύζυγος του εν λόγω γιατρού είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας που συμμετείχε σε διαγωνισμούς για προμήθεια ιατρικών υλικών στο νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ο σύζυγός της. Πρωτόδικα ο γιατρός καταδικάστηκε επειδή δεν υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης και διαγωνισμού στις οποίες συμμετείχε.

Πηγή: cretalive.com

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 200 ΕΚ. ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...




Ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο ερευνά η Οικονομική Αστυνομία, το οποίο ίσως υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ... κυρίως της Περιφέρειας....

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εξ αυτών βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ένα άλλο στην περιοχή της Θράκης.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγουν να αφήσουν να διαρρεύσει οποιοδήποτε στοιχείο για τις υποθέσεις αυτές, οι οποίες θεωρούνται άκρως σοβαρές και μνημονεύονται σαν «σκάνδαλα αντίστοιχα με αυτά του Παντείου Πανεπιστημίου».
Την έρευνα φέρεται να διαχειρίζονται τα Τμήματα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας και Προστασίας της Οικονομίας. Εναυσμα για την υπόθεση ήταν ενημερωτικό έγγραφο της OLAF που φέρεται να έχει συνταχθεί το καλοκαίρι του 2011.
Το έγγραφο αυτό αφορούσε υφαρπαγή χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα - στον τομέα της Πληροφορικής και όχι μόνο - σε τουλάχιστον επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στην Ιταλία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία αλλά και στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου.
Σύμφωνα με πηγές της OLAF, «η έρευνα ξεκίνησε από την Ιταλία, όπου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 22 προγράμματα με συνολικό ποσό καταβληθείσης χρηματοδότησης άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπήρξε εμπλοκή εταιρειών-σφραγίδων ως συνεταίρων ή υπερεργολάβων».
Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο της OLAF, «εντοπίστηκαν δίκτυα συνδεόμενων μεταξύ τους εταιρειών που ασκούν δραστηριότητα σε διάφορα κράτη-μέλη, ότι είναι ύποπτα για την απαίτηση επιστροφής ανύπαρκτων δαπανών. Οι ύποπτες αυτές δραστηριότητες οργανώθηκαν με εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο, με πρόθεση να παραπλανήσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η έρευνα αυτή έφθασε και στην Ελλάδα και ανατέθηκε με πλήρη μυστικότητα στην Οικονομική Αστυνομία, ενώ συνεχή ενημέρωση έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη.

Στο 36% εκτοξεύθηκε η μαύρη εργασία στην Ελλάδα


 
Σαρώνει η αδήλωτη εργασία η οποία, σύμφωνα με έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, φθάνει στο 36% πανελλαδικά , ενώ σε ορισμένες περιοχές ανεβαίνει μέχρι και το 44%...

Από τους ελέγχους της Ε.ΥΠ.Ε.Α. Του ΙΚΑ ΕΤΑΜ καταγράφεται ότι το 42% εκείνων που εργάζονται «μαύρα» είναι αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 19.083 επιχειρήσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.038 απασχολούσαν προσωπικό χωρίς να τηρούν μητρώο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες.
Στους επιτόπιους ελέγχους καταχωρήθηκαν 60.796 εργαζόμενοι από τους οποίους 22.006 (ποσοστό 36%) ήταν ανασφάλιστοι (9.345 αλλοδαποί - 12.661 ημεδαποί).
Διαπιστώθηκαν 9.191 παραβάσεις σε βάρος αντίστοιχου αριθμού επιχειρήσεων και συντάχθηκαν πρόστιμα 11.882.500 ευρώ.
Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι έλεγχοι έγιναν από μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, (ΣΔΟΕ), επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), του υπουργείου Ανάπτυξης και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την Ε.ΥΠ.Ε.Α. σε ποσοστό 42% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα.
Οι κλάδοι στους οποίους παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων είναι οι τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης, οι υπηρεσίες καθαριότητας και security, φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, εταιρίες υπεργολαβιών, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, ιδιωτικές σχολές - φροντιστήρια και οικοδομή.
Στον απολογισμό του προηγούμενου έτους του 2011 της ίδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας έφθανε το 30% και των ανασφάλιστων αλλοδαπών στο 40%.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.ΥΠ.Ε.Α. , Μάρκος Τούντας, αποδίδει την έξαρση της αδήλωτης εργασίας στην υψηλή φορολογία και στα υψηλά ποσοστά ασφαλίστρων, ενώ προσθέτει ότι «η απόκλιση μεταξύ συνολικού κόστους εργασίας και καθαρών αποδοχών αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Από την άλλη πλευρά, η παραβατικότητα ενισχύεται από την μακροχρόνια ανεργία και την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση, που δημιούργησαν μια νέα μεγάλη κατηγορία εργαζομένων με περιορισμένες απαιτήσεις που καταφεύγουν στην ανεπίσημη αγορά εργασίας με επαχθείς όρους έντονα στοιχεία εκμετάλλευσης το βασικότερο των οποίων είναι και η έλλειψη ασφάλισης».

Στα χαρτιά οι νέες πιάτσες ταξί στη Θεσσαλονίκη



  

Με ρυθμούς... χελώνας προχωρούν από το δήμο Θεσσαλονίκης οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης ταξί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»...

Όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, πάνε μήνες που έχουν καταθέσει προτάσεις στον κεντρικό δήμο και αναμένουν στο ακουστικό τους, για ένα θέμα το οποίο είναι ζωτικό όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τη λειτουργία της πόλης. Κι αυτό καθώς θεωρούν ότι αν δημιουργηθούν νέες πιάτσες, θα ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τις ουρές των ακινητοποιημένων ταξί.

Το πρόβλημα παραδέχεται με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης, ο οποίος επισημαίνει την καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά του κεντρικού δήμου.

«Είναι γεγονός ότι τα ταξί, μέσα σε αυτήν την περίοδο της τρομερής κρίσης και της πρωτοφανούς αναδουλειάς, μη έχοντας άλλες επιλογές, δημιουργούν αυτοσχέδιες πιάτσες και προκαλούν πρόβλημα στην κυκλοφορία. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα αυτά. Θεωρούμε ότι λύση μπορεί να υπάρξει όταν δημιουργηθούν νόμιμες πιάτσες, με πολλές θέσεις για τα ταξί. Ωστόσο, παρά το ότι οι προτάσεις κατατέθηκαν πριν από μήνες, ακόμη περιμένουμε στο... ακουστικό μας», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης.

Ο πρόεδρος του «Ερμή» επισημαίνει ότι οι προτάσεις του Σωματείου κωδικοποιήθηκαν και κατατέθηκαν γραπτώς και ενημερώθηκαν όλοι όσοι θα μπορούσαν να έχουν εμπλοκή με το θέμα, όπως για παράδειγμα ο ΟΑΣΘ και η Τροχαία Θεσσαλονίκης. «Διαβουλευτήκαμε ακόμη και με τους υπευθύνους των δημοτικών διαμερισμάτων, από τους οποίους ζητήσαμε άποψη για τις προτάσεις μας. Αλλά επί της ουσίας, τίποτα δεν έγινε και οι πιάτσες παραμένουν σχέδιο επί χάρτου», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακάκης.

Στις προτάσεις των οδηγών ταξί συμπεριλαμβάνονται και πιάτσες οι οποίες, αν ποτέ υλοποιηθούν, θα αποτελέσουν κάτι ανατρεπτικό για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. Έτσι προτείνουν να δημιουργηθούν πιάτσες στα αριστερά της Τσιμισκή, αλλά και της Βασιλίσσης Όλγας. Αν υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες πιάτσες, οι ταξιτζήδες θεωρούν ότι θα μπει φρένο στο μπάχαλο που επικρατεί στις λεωφορειολωρίδες, όπου λειτουργούν αυτοσχέδιες πιάτσες.

Ο «Ερμής» ζητά, τέλος, να επεκταθούν και να επιμηκυνθούν χώροι στάθμευσης ταξί που ήδη λειτουργούν σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Διαδήλωση των υπαλλήλων της Iberia κατά της συγχώνευσης με τη British Airways




Περίπου εκατό υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας Iberia διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του ισπανικού αερομεταφορέα στη Μαδρίτη για να καταγγείλουν τη συγχώνευσή του με τη βρετανική British Airways, αλλά και το σχέδιο αναδιάρθρωσής του, που προβλέπει περίπου 4.000 απολύσεις...
«Το ονομάζουμε πλιάτσικο, κι έτσι είναι», φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επιγραφές με το σύνθημα «Κακή διαχείριση, σ' ευχαριστώ συγχώνευση», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής πλατφόρμας «Η Iberia κινητοποιείται τις 'Δευτέρες με λιακάδα'» (έλκει την ονομασία της από την ομώνυμη ταινία του Φερνάνδο Λεόν ντε Αρανόα με τους Χαβιέρ Μπαρδέμ και Λουίς Τοσάρ και θέμα μία παρέα ανέργων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Βίγο).

«Η Iberia έχει αρχίσει να αποδιαρθρώνεται προς όφελος της British Airways», μειώνοντας τον αριθμό των δρομολογίων της, που της αφαιρούνται για να προστεθούν στους προορισμούς της βρετανικής εταιρείας, κατήγγειλε ένας από τους υπαλλήλους, που όπως κι άλλοι δεν θέλησε να δημοσιευθεί το όνομά του.

Η συνδικαλιστική πλατφόρμα προτείνει «την ακύρωση της συγχώνευσης με την ΒΑ και την διερεύνηση άλλου πιο αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου», καθώς κι έναν διαφορετικό τρόπο «διαχείρισής της που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και διατήρηση της στρατηγικής μας θέσης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας».

Ο ισπανικός αερομεταφορέας, που συμμετέχει με την ΒΑ στον όμιλο ΑΙG, ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου πως προχωρά στην κατάργηση 4.500 θέσεων εργασίας, τουτέστιν του ενός τρίτου του συνολικού προσωπικού της, εξοργίζοντας τα εργατικά συνδικάτα και στη συνέχεια υπαναχώρησε, αναθεωρώντας τον αριθμό των απολυμένων στους 3.836.

Στο παρόν σχέδιο, πέρα από τις απολύσεις, προβλέπεται μείωση μισθών κατά 18% για το προσωπικό εδάφους, 23% για τους κυβερνήτες αεροσκαφών και 28% για τα πληρώματα καμπίνας, καθώς και μείωση του στόλου της Iberia κατά 25 αεροσκάφη.

Από την πλευρά τους, οι εργατικές ενώσεις αντιπροτείνουν πάγωμα των μισθών έως το 2015, ενσωμάτωση της χαμηλού κόστους Iberia Express στην μητρική εταιρεία Iberia και διατήρηση των νευραλγικών δρομολογίων της στη Λατινική Αμερική.

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ από την Τετάρτη! Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι του Οργανισμού


Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ από την Τετάρτη! Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι του ΟργανισμούΣταματούν να εργάζονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Αυτό σημαίνει ότι την Τετάρτη δεν θα κυκλοφορήσει κανένα αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή της κρατικής επιχορήγησης στα ταμεία του Οργανισμού. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι τις τελευταίες 45 ημέρες.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε την κυβέρνηση να μας ξεφτιλίσει. Να τα πάρουνε από τους κλέφτες. Δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε γάλα στα παιδιά μας» δήλωσε στο thestival.gr o πρόεδρος εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη την Τετάρτη οι εργαζόμενοι ξεκινούν επίσχεση εργασίας. Θα συγκεντρωθούν στα αμαξοστάσια όμως δεν θα κινήσουν τα λεωφορεία.

Η πολιτεία οφείλει στον ΟΑΣΘ περίπου 30 εκατ. ευρώ για το 2012 ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό των οφειλών για τις οικονομικές χρήσεις του 2010 και του 2011.

Για να καταβληθεί στους εργαζόμενους το δώρο Χριστουγέννων ο ΟΑΣΘ πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Επιτέλους, υπογράφηκε και ξεκινά το μεγάλο έργο για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

Επιτέλους, υπογράφηκε και ξεκινά το μεγάλο έργο για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά 
Το θρίλερ της τελευταίας στιγμής τελείωσε με το καθιερωμένο happy end. Χρειάστηκαν 3,5 χρόνια διαγωνιστικής διαδικασίας, 2 χρόνια δικαστικών μαχών, 1 χρόνος για να φτάσουμε από τις δικαστικές αίθουσες στην τελετή υπογραφής αλλά τελικά είναι γεγονός,

Σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, υπογράφηκε η πρώτη μεγάλη επέκταση του Αθηναϊκού Τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά μέσω μονής κυκλικής γραμμής 5,4χλμ. Η ανάδοχος εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ πέρασε δια πυρός και σιδήρου αλλά τελικά τα κατάφερε.

Παρών στην τελετή υπογραφής της σύμβασης κατασκευής ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών κος Χατζηδάκης που με την παρουσία  του θέλησε να δείξει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για έργα-έργα-έργα. Φυσικά παρών ήταν τόσο ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό που ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, ο Δήμαρχος Πειραιά κος Μιχαλολιάκος και πολλοί άλλοι.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το πολύκροτο σήριαλ της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά ξεκινά το 2001 όταν σχεδιάζονταν οι υποδομές για την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Οι αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθυστέρησε μερικά χρόνια την επιλογή της οριστικής χάραξης, πράγμα που έγινε επί Δημαρχίας του Παναγιώτη Φασούλα.

Τελικά η δημοπράτηση του έργου έγινε τον Μάιο του 2009 με σκοπό το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011 (!!). Από εκεί ξεκινά η περιπέτεια καθώς ενώ ανακηρύχθηκε ανάδοχος η ΘΕΜΕΛΗ υπήρξε ανατροπή του αποτελέσματος και ανακήρυξη ως μειοδότη του 4ου (!!!) αναδόχου αποκλείοντας τον 2ο και 3ο αντίστοιχα.

Η ΘΕΜΕΛΗ ξεκίνησε δικαστικό αγώνα που κράτησε επί ενάμιση έτος και τελικά δικαιώθηκε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κερδίζοντας οριστικά το έργο. Μετά από αυτό έπρεπε να περιμένουμε την νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η Αττικό Μετρό να συνεχίσει το διαγωνισμό από την Τραμ ΑΕ που απορροφήθηκε.  Μετά ήρθαν οι απανωτές εκλογές και από το τέλος καλοκαιριού φάνηκε πως φτάνουμε στο τέλος του σήριαλ.

Τον Νοέμβριο το έργο παρουσιάστηκε στη Βουλή και στο παρά ένα παρουσιάστηκε πρόβλημα με την εγγυητική επιστολή της ΘΕΜΕΛΗ που όμως τελικά λύθηκε φτάνοντας σήμερα στην πιο χαρούμενη μέρα για τον Πειραιά που βλέπει άλλο ένα πολύ μεγάλο έργο να λαμβάνει χώρα στην πόλη αλλάζοντας το πρόσωπο της.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο ξεκινώντας έχει συμβατική υποχρέωση να ολοκληρωθεί σε 25 μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά οι δηλώσεις από το ΥΠΑΝΥΠ μιλάνε για ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2014. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 92εκ.ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα δεν έχουν συνυπολογισθεί οι ανάγκες για προμήθεια νέων 10 νέων Τραμ προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν από την επέκταση.

Η διαδρομή περιλαμβάνει την επέκταση της γραμμής από το Φάληρο στο κέντρο του Πειραιά και συνολική απόσταση που θα διανύει το Τραμ θα είναι 3,1 χλμ. για τη διαδρομή προς Πειραιά και 2,3 χλμ. από Πειραιά προς Φάληρο.

Θα κατασκευαστούν 7 στάσεις εισόδου (Γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», Μικράς Ασίας, Γρηγορίου Λαμπράκη, Ευαγγελιστρίας, Πλ. Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Ακτή Ποσειδώνος) και 5 στάσεις εξόδου (Αγία Τριάδα, Πλ. Ιπποδάμειας, 34ου Συντάγματος Πεζικού, Ανδρούτσου, Ομηρίδου Σκυλίτση) και θα εξυπηρετούνται ημερησίως 35.000 πολίτες με δρομολόγια, των οποίων η συχνότητα θα είναι κάθε 5 με 6 λεπτά.

Όσον αφορά στα περιβαλλοντικά οφέλη, υπολογίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, στον Πειραιά θα κυκλοφορούν περίπου 15.000 Ι.Χ. λιγότερα, θα μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση της πόλης, θα ανακατασκευαστεί-βελτιωθεί η πεζοδρόμηση κεντρικών οδών και θα παρέχεται καλύτερη εξυπηρέτηση στους επιβάτες που θα χρησιμοποιούν το λιμάνι του Πειραιά.

Οι σημαντικότερες στάσεις της επέκτασης είναι:
•    η στάση Λαμπράκη που θα εξυπηρετεί το Πασαλιμάνι , το εμπορικό κέντρο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά
•    η στάση Δημοτικό Θέατρο που θα είναι σταθμός σύνδεσης με τον μελλοντικό σταθμό του Μετρό  (που βρίσκεται επίσης υπό κατασκευή)
•    η στάση Ακτή Ποσειδώνος που θα βρίσκεται 100 μέτρα από τους σταθμούς του Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακού.

Έχει υπολογισθεί πως η απόσταση Φάληρο-Ακτή Ποσειδώνος (πλησίον σταθμών Μετρό) θα διαρκεί μόνο 8 λεπτά. Συνυπολογίζοντας και την απαραίτητη περίοδο δοκιμών (2-3 μήνες μετά την ολοκλήρωση των έργων) υπολογίζεται πως οι πρώτοι επιβάτες θα μπουν την Άνοιξη του 2015.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Η Γραμμή 4 του Μετρό "σπάζοντας" καλύπτει όλη την πόλη


ΠΡΟΤΑΣΗ: Η Γραμμή 4 του Μετρό "σπάζοντας" καλύπτει όλη την πόλη 

Ο χάρτης του Μετρό της Αθήνας όπως τον κοιτάζει κάποιος φανερώνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως προς το παρόν δεν καλύπτει μεγάλο μέρος της πόλης. Το δεύτερο είναι πως η νέα 4η γραμμή είναι κάπως παράδοξη καθώς έχει αποκτήσει πλέον σχήμα Υ και είναι μοιραίο κάποια στιγμή να «σπάσει» στα 2 και να γίνουν δύο ξεχωριστές γραμμές.

Ένα ακόμα στοιχείο βλέποντας τον χάρτη Μετρό της πόλης είναι πως τα Νότια Προάστια κυριολεκτικά παρουσιάζουν μία «τρύπα» μεταξύ της γραμμής 1 και της γραμμής 2. Η τρύπα ξεκινά κάπου στο ύψος της Συγγρού όπου η γραμμή1 έχει σταθμό στον Ταύρο και η γραμμή 2 στο σταθμό Συγγρού/Φιξ.

Βλέποντας το παρελθόν και το πώς γεννήθηκαν και δημιουργήθηκαν τελικά οι 3 γραμμές της Αθήνας μπορούμε να κάνουμε μία πρόταση που ουσιαστικά δεν απέχει πολύ από το μακροπρόθεσμο μέλλον της Αθήνας ως πόλη.

Πρέπει αρχικά να κάνουμε κάποιες παραδοχές. Κάποια στιγμή στα Νότια Προάστια θα χρειαστεί να φτάσουν γραμμές Μετρό. Το πρώτο βέβαιο σημείο είναι η Λ.Συγγρού που δημιουργούνται μεγάλοι πόλοι (Φαλ.Δέλτα-παραλία Φαλήρου, μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, έντονος οικιστικός ιστός κλπ).

Το δεύτερο σημείο είναι η πόλη που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό. Βλέποντας την έκταση και την θέση του παλιού αεροδρομίου, γίνεται κατανοητό πως οι σταθμοί επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης δεν θα φτάσουν για την νέα αυτή εκδοχή της Αθήνας.

Επίσης εξακολουθεί ένα μεγάλο κενό στους Δήμους Παλαιού Φαλήρου, χαμηλά στη Νέα Σμύρνη, στον Άγιο Δημήτριο και στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Αλίμου αλλά και το παραλιακό τμήμα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Με πρόχειρους υπολογισμούς μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για τμήμα της πόλης που ζουν  και εργάζονται περίπου 500.000 άτομα. Γιατί λοιπόν να μην υπάρξει μία διαφορετική στρατηγική "σπάζοντας" τη γραμμή 4;

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η γραμμή 4 όπως είναι τώρα είναι σχεδιασμένη με σκοπό να εξυπηρετήσει το κέντρο, τα ανατολικά και βόρεια προάστια της πόλης. Όμως με μερικές προσθήκες η γραμμή 4 θα μπορούσε να καλύψει όλη την Αθήνα! Πως θα γίνει αυτό;

Ας κάνουμε μία προσπάθεια να το σχεδιάσουμε. Η γραμμή 4 έχει σχεδιαστεί ώστε να ξεκινά από τον Περισσό να περνά από Γαλάτσι, Κυψέλη, Αλεξάνδρας και να φτάνει στον Ευαγγελισμό. Εδώ μπορεί να γίνει η πρώτη παρέμβαση, συνεχίζοντας η γραμμή όπως έχει σχεδιαστεί με τον κλάδο προς Άνω Ηλιούπολη.  Μέχρι τώρα είμαστε στα πλαίσια σχεδιασμού της Αττικό Μετρό.

Από εκεί η γραμμή μπορεί να συνεχίσει συνδεόμενη με την γραμμή 2 στον Άγιο Δημήτριο και από εκεί να συνεχίσει μέσω της Αγίου Δημητρίου και να φτάσει μέχρι την παραλία του Αλίμου. Αυτή ας την ονομάσουμε Γραμμή 4 ως έχει. Με δύο ακόμα προσθήκες.

Α.Στο βόρειο άκρο μετά το σταθμό Περισσό, να συνεχίσει δυτικά συνδεόμενη με την γραμμή 2 στο Ίλιον και να συνεχίσει βόρεια μέσω της οδού Φυλής φτάνοντας στο σταθμό του Προαστιακού  Άνω Λιόσια.
Β.Να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός κλάδος από τον σταθμό Περισσό και μέσω της Λεωφόρου Δεκελείας-Τατοϊου να συνδεθεί με τον σταθμό του Προαστιακού Μεταμόρφωση και να τερματίσει στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Αυτή θα μπορούσε να ονομαστεί γραμμή 4Α.

Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 5
Η συνέχεια της πρότασης αφοράς το έτερο τμήμα της γραμμής 4 που ξεκινά από τον Ευαγγελισμό . Ας την ονομάσουμε Γραμμή 5 πλέον. Ο σχεδιασμός της μπορεί να είναι αυτός που έχει σχεδιαστεί από την Αττικό Μετρό ξεκινώντας από την Λυκόβρυση στην Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας και μέσω Πεύκης και Κηφισίας να φτάσει στην Κατεχάκη. Από εκεί θα περιέλθει από τα ανατολικά προάστια και θα φτάσει στον Ευαγγελισμό κάνοντας ένα τριπλό κόμβο (με τις γραμμές 3, 4).

Η πρόταση μας είναι να συνεχίζει και μέσω Καλλιρόης να συναντά το σταθμό Συγγρού/Φιξ της γραμμής 2. Η πορεία συνεχίζει μέσω της Λεωφόρου Συγγρού και περνά από όλα τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα φτάνοντας στο Φαληρικό Δέλτα και καταλήγοντας στο Φλοίσβο εξυπηρετώντας τα νέα τοπόσημα της πόλης. Η νέα γραμμή 5 θα μπορούσε και αυτή να έχει ένα παρακλάδι.

Μπορεί να δημιουργηθεί από το σταθμό Φιλοθέη μέσω Εθνικής Αντιστάσεως και μέσω Λ.Πεντέλης να συναντήσει το σταθμό του Προαστιακού Πεντέλη, να συνεχίσει βόρεια τερματίζοντας στα σύνορα με τα Μελίσσια στην συμβολή Πεντέλης και Αναπαύσεως. Αυτός ο κλάδος θα μπορούσε να είναι ο κλάδος 5Α.

Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν σχεδιαστικά να «τρέξουν» πάνω στο χάρτη της Αθήνας την επόμενη τριακονταετία.  Μέχρι τότε το μόνο σίγουρο πλάνο είναι η ετοιμότητα της Αττικό Μετρό να δημοπρατήσει το τμήμα ΆΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ της γραμμής 4.

Φόρος πολυτελείας την τελευταία στιγμή: Χαράτσι έως και 10% για ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών

Χαράτσι διαρκείας σε όσους έχουν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά αλλά και σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο πρόσθετα ετήσια έσοδα 111,6 εκατ. ευρώ. Ο νέος φόρος στα ΙΧ, που δεν περιελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε αφού ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θα επιβάλλεται με συντελεστές 5% έως 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας έως 10 ετών.

Η σχετική διάταξη περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Όπως σημειώνει εφημερίδα, ο νέος φόρος επιβάλλεται με συντελεστές 5% και 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (στο τεκμήριο δηλαδή), βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό και εξοφλείται όπως ο φόρος εισοδήματος κάθε χρόνο.
Πρώτη φορά θα πληρωθεί το 2014 για αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν το 2013 και θα επιβάλλεται εφεξής κάθε χρόνο καθώς δεν πρόκειται για έκτακτο αλλά για νέο μόνιμο φόρο.

Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για επιβατικά αυτοκίνητα από 1.929 έως και 2.500 κυβικά εκατοστά, συντελεστής που αυξάνεται στο 10% για αυτοκίνητα πάνω από 2.500 κυβικά.
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αναπήρων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ιδιοκτήτης καινούργιου επιβατικού 1.929 κ.εκ., για το οποίο η ετήσια αντικειμενική δαπάνη είναι 8.374 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο πολυτελούς διαβίωσης 418,7 ευρώ τον χρόνο μέχρι το αυτοκίνητό του να συμπληρώσει δεκαετία. Αν το ίδιο αυτοκίνητο έχει ηλικία πάνω από πέντε και έως δέκα έτη, ο ετήσιος φόρος πολυτελούς διαβίωσης περιορίζεται σε 293 ευρώ.

Σε εφαρμογή το ενιαίο σύστημα συνταγών και ιατρικών εξετάσεων – Πιο απλή η διαδικασία

Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, ιατρικών πράξεων και εξετάσεων τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. Η εφαρμογή του νέου συστήματος e-prescription παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Χρήστο Χάλαρη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, και όπως τονίστηκε επεκτείνεται η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για ολοκληρωμένη διαχείριση, μέσω της καταχώρησης της επίσκεψης στον γιατρό και της διαχείρισης των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Τα οφέλη για τους χρήστες (ιατρούς, φαρμακοποιούς, ασφαλισμένους, διαγνωστικά κέντρα) είναι πολλαπλά, ανέφερε ο κ. Χάλαρης, καθώς απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού.
Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.

«Προχωρούμε στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ. Με την βοήθεια της ΗΔΙΚΑ δημιουργούμε ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών. Πλέον έχουμε περάσει σε επίπεδα να αναγνωρίζεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα συνταγογράφησης στην Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription και ζητά την πιλοτική εφαρμογή του έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

«Το σύντομο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας του νέου συστήματος μάς δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του» αναφέρει ο ΙΣΑ τονίζοντας την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας του νέου συστήματος πριν ξεκινήσει η λειτουργία του.
Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ παρουσίασε στοιχεία και για την επτάμηνη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, εκτελέστηκαν περισσότερες από 28,5 εκ. ιατρικές συνταγές συνολικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, πιστοποιήθηκαν 41.000 γιατροί και 11.000 φαρμακεία, το ποσοστό διείσδυσης ξεπέρασε το 90%, και εξυπηρετήθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι τον μήνα.

O Παπαντωνίου παραδέχεται πως οι καταθέσεις είναι και δικές του



Κεφάλαια από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές περιείχε ο επίμαχος λογαριασμός της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, στην ελβετική τράπεζα HSBC, την ύπαρξη του οποίου ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει αρχικά ότι αγνοούσε. 

Ο πρώην υπουργός παραδέχεται σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι τα μισά χρήματα από το 1,3 εκατ. ευρώ του λογαριασμού είναι δικά του.
Συγκεκριμένα, παραδέχεται ότι τα ποσά προήλθαν σε ποσοστό 50% από τον πρώην σύζυγο της κας Κουράκου, έμπορο ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ενώ το υπόλοιπο 50% προήλθε από κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο ίδιος με την σύζυγό του σε ελληνικέ τράπεζες, αλλά και από την μητέρα του, Ευαγγελία Παπαντωνίου.

Άλλωστε και στο υπόμνημά του προς την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, ο πρώην υπουργός είχε παραδεχθεί ότι μόνο το ένα μέρος των χρημάτων προερχόταν από τον πρώην σύζυγο της κας Κουράκου.

Το ταξίδι από την Ελλάδα στην Ελβετία

"Ήδη στο σημείο αυτό, δηλώνει ότι μέρος των χρημάτων της συζύγου μου που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να αναλαμβάνει σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσαμε στην Ελλάδα και κυρίως, στην ΑLPHA BANK", γράφει ο κ. Παπαντωνίου.
Και συνεχίζει: "Η σύζυγός μου προχώρησε σε αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών, χωρίς να γνωρίζω ότι αυτά τα ποσά προσανατολίζονται προς ενίσχυση του λογαριασμού στην HSBC.
Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η σύζυγός μου έκανε αναλήψεις χρημάτων για τα δυο της παιδιά από καταθέσεις του πρώτου της γάμου και τίποτα άλλο. Ως τότε υπουργός Οικονομικών ήμουν πολύ απασχολημένος και δεν γνώριζα τι συμβαίνει".
"Το συγκεκριμένο ποσό είχε συγκεντρωθεί από χρήματα του πρώην συζύγου της γυναίκας μου, προσωπικά χρήματα της ίδιας, χρήματα από πρόσωπα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, αλλά και από χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε κοινούς μας και δηλωθέντες λογαριασμούς, από τους οποίους έγιναν οι σχετικές αναλήψεις", γράφει στο υπόμνημά του ο Γ. Παπαντωνίου.
Αλλά και στην περίπτωση της μητέρας του, ο Γ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι αγνοούσε πως τα χρήματα που διέθετε... ταξίδεψαν στην Ελβετία.
Τα χρήματα, όπως διευκρινίζει, αφού συγκεντρώθηκαν από τις τρεις διαφορετικές πηγές, κατατέθηκαν το 2000 σε τρεις δόσεις στην ελβετική τράπεζα. Η κα Κοράκου παρέμεινε δικαιούχος, λόγω του ότι τα παιδιά ήταν ανήλικα.
Όταν ενηλικιώθηκαν, τα χρήματα επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με βάση τον νόμο 3842/201, ώστε - σύμφωνα με τον πρώην υπουργό - να πληρωθούν ανάλογοι φόροι.
Έκτοτε, το όνομα της συζύγου του, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αφαιρέθηκε από το λογαριασμό, γι' αυτό και δεν υπήρχε περίπτωση να δηλωθεί το ποσό αυτό στο πόθεν έσχες.

Τι φοβάται η κυβέρνηση από τις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων Μουζακίτη και Πεπόνη

Με μια διαρροή στον κυριακάτικο Τύπο, η κυβέρνηση μας προϊδεάζει για τη δημιουργία ενός σώματος Ράμπο που θα εξιχνιάσει δήθεν τις υποθέσεις του πολιτικού χρήματος και του οικονομικού εγκλήματος.
Η "Καθημερινή" γράφει σχετικά: Το βάρος να εκκαθαρίσει υποθέσεις διαφθοράς, πολιτικού χρήματος και
οικονομικού εγκλήματος με πολιτικές απολήξεις αναλαμβάνει ομάδα «Ράμπο», αποτελούμενη από δικαστές και εισαγγελείς. Στόχος της κυβέρνησης; Να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εστίες που «μολύνουν». Για τον σκοπό αυτόν προτίθεται να προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση ειδικού εισαγγελέα διαφθοράς, με στόχο την επιτάχυνση των ερευνών. Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών, για το Πρωτοδικείο της Αθήνας μελετάται η ανάθεση καθηκόντων ειδικών ανακριτών για υποθέσεις πολιτικής και κρατικής διαφθοράς και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς, πλην των έξι που ήδη χειρίζονται υποθέσεις σκανδάλων. Οπως πληροφορείται η «Κ», η κίνηση αυτή θα γίνει με βάση τον ειδικό νόμο περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Παράλληλα, ενισχύσεις θα υπάρξουν και σε επίπεδο ανακριτών. Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται και στην Εισαγγελία"!
Το εύλογο ερώτημα είναι τι φοβάται η κυβέρνηση από τις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, που- επιτέλους- επί των ημερών τους παρήχθη έργο, κάτι που πλέον έχει γνωστό και στον κάτοικο του πιο απομακρυσμένου χωριού της Ελλάδας, και θέλει να τους φορέσει "καπέλο" έναν Ειδικό Εισαγγελέα, με τη θέση που πάει να θεσμοθετήσει;

Οι νεότερες δραστηριότητες της εταιρίας του κουμπάρου του Βουλγαράκη. Στέλεχός της και πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ



Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην εταιρία lead finance  αφορούσε την εμπλοκή του κουμπάρου και στενού συνεργάτη  του άλλοτε ισχυρού πολιτικού ανδρός Γιώργου Βουλγαράκη. Σε ρεπορτάζ της
Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας αυξάνονται τα ερωτηματικά για τους στόχους της συγκεκριμένης εταιρίας αλλά  αποκαλύπτεται και η συμμετοχή  επιπλέον πολιτικών προσώπων, προερχομένων από διαφορετικό  κόμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο νέος μέτοχος της (Alfa Wood) όταν ανέλαβε την τύχη της ΣΕΛΜΑΝ είχε κάποια εχέγγυα για να ανατρέψει την πορεία της. Ήταν εταιρία του κλάδου, ανερχόμενη δύναμη και έφερε μαζί γνωστά ονόματα από τον κόσμο του χρήματος και της πολιτικής. Μάλιστα, δύο στελέχη της κατείχαν σημαντικότατες δημόσιες θέσεις στο παρελθόν.
Η Alfa Wood έφερε στη ΣΕΛΜΑΝ ως αντιπρόεδρο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον γιατρό Νικόλαο Φαρμάκη, ο οποίος έκανε πολυετή  (20 ετή) πολιτική καριέρα με το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε νομάρχης Μεσσηνίας  και Δυτικής Αττικής , γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας και πρόνοιας , βουλευτής Λάρισας, υφυπουργός  υγείας, υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο τον πρώην αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον κύπριο στην καταγωγή Γιάγκο Χαραλάμπους.
Επίσης, έφερε τον Χάρη Σταμούλη, ως ειδικό του χρηματοοικονομικού κλάδου και εκπρόσωπο της εταιρίας Lead Finance. Ο κ. Σταμούλης  εμφανιζόταν ως  «εξυγιαντής» διάφορων άλλων υπερδανεισμένων εταιριών. Το ρόλο αυτό προσπάθησε να παίξει, αλλά στέφθηκε με αποτυχία η εξυγίανση και στις εταιρίες  Subaru Hellas, Πετζετάκις, Ελληνική Υφαντουργία. Εμφανιζόταν είτε ως μέλος του δ.σ. είτε ως μέτοχος των εταιρειών και ζητούσε «haircut» των δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες.
Και οι τρείς που προ-αναφέρθησαν αποτελούν παρελθόν από την ΣΕΛΜΑΝ (παραιτήθηκαν)»
Ποιοι είναι οι λόγοι που η lead finance  σε συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα, συνεχώς εμπλέκονται σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δημιουργούν φρούδες ελπίδες, αλλά επί της ουσίας τις παραδίδουν σε χειρότερη κατάσταση από ότι τις παραλαμβάνουν;
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις επικροτείται η λογική ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό» με αποτέλεσμα οι μέτοχοι ή οι franchisee των εταιριών, όπως την περίπτωση της άλλοτε ισχυρής αλυσίδας καθαριστηρίων 5aSec, να εναποθέτουν τις ελπίδες για την επιβίωση των καταστημάτων τους σε ανθρώπους που κατά τα φαινόμενα έχουν άλλους σκοπούς…!
Είναι νόμιμο, αλλά σίγουρα δεν είναι ηθικό, την περίοδο της μεγαλύτερης για την Ελλάδα οικονομικής κρίσης, ορισμένοι να «παίζουν» με την προσωπική δουλειά, αλλά και τις επενδύσεις μικροεπιχειρηματιών που προσπαθούν με τεράστιο προσωπικό κόπο να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους

Αλλάζουν όλα στο δημόσιο. Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετακίνηση των υπαλλήλων

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες στο Δημόσιο.
«Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, αλλάζουν όλα δραματικά για τους υπαλλήλους, ειδικά στον οικονομικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά
στην «κυριακάτικη δημοκρατία» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που γνωρίζει πολύ καλά τα της δημόσιας διοίκησης.
 Ειδικότερα, και για του λόγου το αληθές, παράλληλα με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων και οργανισμών, θα βρίσκονται σε εξέλιξη η διπλή αξιολόγηση των δομών του κράτους και του απασχολούμενου προσωπικού. Ως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα μετακινήσεων 2.500 «διαθέσιμων» υπαλλήλων, σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες σε προσωπικό -όπως, για παράδειγμα, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οι διευθύνσεις συντάξεων στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και οι φορείς όπου προβλέπεται «πάγωμα» των προσλήψεων (όπως η Παιδεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση)- και τα κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους μπορεί πλέον να καλυφθούν μόνο με μεταφορές.

Η συγκεκριμένη κατηγορία θα προηγείται στις μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία, με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων διοικητικών καθηκόντων, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί και στο προσωπικό που δεν έχει περάσει σε διαθεσιμότητα και θα θελήσει να μετακινηθεί καθώς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το νέο έτος δεν είναι απαραίτητο ότι η διαθεσιμότητα θα συνδέεται με την κινητικότητα στο σύνολο των περιπτώσεων.

Τι αναφέρει

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση και η διευκρινιστική και κατατοπιστική εγκύκλιος που τη συνοδεύει, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και οι ρυθμίσεις των διαδικασιών μετάταξης και μεταφοράς προσωπικού του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας των υπαλλήλων.

Οπως αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, με τον Ν. 4039/2012 εισήχθη και κατοχυρώνεται η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ως πάγια και διαρκής διαδικασία, με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και τη βέλτιστη αξιοποίησή του, με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον της δημόσιας υπηρεσίας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ορίζεται η διοικητική διαδικασία και καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια με βάση τα οποία θα υλοποιηθεί η μεταφορά του προσωπικού που πρόκειται να μετακινηθεί, για να καλυφθούν ορθολογικά οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.

Η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, που καταρτίζει τους τελικούς πίνακες Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του προσωπικού, παρέχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης διαδικασίας. Ειδική ρύθμιση γίνεται για τη μετακίνηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης του, με την οποία λαμβάνεται πρόνοια για την άμεση εργασιακή του αποκατάσταση.

Τα στάδια

Αναλυτικότερα, με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διαδικασία της μετάταξης, που πραγματοποιείται με τις εγγυήσεις διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα στάδια:

1. Υποβολή αιτημάτων από τα υπουργεία που έχουν ανάγκες σε προσωπικό.

2. Ανακοίνωση υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κάλυψη των αναγκών, έπειτα από αξιολόγηση των αιτημάτων και γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4024/11.

3. Υποβολή δήλωσης προτίμησης στο ΑΣΕΠ από τους υπαλλήλους που τελούν σε διαθεσιμότητα και έλεγχος των στοιχείων τους από τους φορείς προέλευσης.

4. Εκδοση πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης από το ΑΣΕΠ.

5. Εκδοση απόφασης για τη μετάταξη των υπαλλήλων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έπειτα από γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου.

Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, τα υπουργεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) διοικητικών καθηκόντων (ιδίως σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν πολίτες ή αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω καθυστερήσεων και χρονοβόρων διαδικασιών) θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας. Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία που έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα δεν έχουν υποχρέωση επανυποβολής.

Με το αίτημα προσδιορίζεται ο αριθμός του αναγκαίου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ, διοικητικών καθηκόντων, τόσο συγκεντρωτικά όσο και αναλυτικά, ανά κεντρική / περιφερειακή υπηρεσία υπουργείου, Ανεξάρτητη Αρχή που αναφέρεται σ' αυτό, εποπτευόμενο ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.

Σε περίπτωση που οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες καθώς και τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του υπουργείου λειτουργούν ή έχουν την έδρα τους σε περισσότερους του ενός δήμους, τα αιτήματα πρέπει να προσδιορίζονται όχι μόνο ανά κεντρική/περιφερειακή υπηρεσία, αλλά και ξεχωριστά ανά δήμο.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αιτημάτων προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τα υπουργεία, ενώ τα αιτήματα συνοδεύονται από αιτιολόγηση σχετικά με το περιεχόμενο των αναγκών και τους λόγους για τους οποίους οι ανάγκες αυτές ανέκυψαν.

Τα αιτήματα

Το τριμελές συμβούλιο (εκπρόσωποι από ΑΣΕΠ, υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), αφού συγκεντρώσει το σύνολο των αιτημάτων των υπουργείων, εκδίδει μέσα σε προθεσμία 15 ημερών αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθεί σε κάθε υπουργείο, τόσο συγκεντρωτικά όσο και ανά υπηρεσία και εποπτευόμενο απ' αυτούς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, προτείνοντας και τη σειρά προτεραιότητας των υπουργείων στην κάλυψη των αναγκών.

Στη συνέχεια εκδίδεται η ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως προβλέπεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αποδέκτες της ανακοίνωσης είναι όλοι οι φορείς προσωπικό των οποίων έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης θέσεων.

Με την ανακοίνωση καθορίζονται:

α) Η σειρά προτεραιότητας των υπουργείων που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα, με την οποία θα καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες τους.

β) Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα διατεθεί σε κάθε υπουργείο.

γ) Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατάταξη των υπαλλήλων.

Επίσης, αναφορικά με το κριτήριο της ομοεδρικότητας σημειώνεται ότι αυτή ορίζεται με βάση την έδρα των φορέων προέλευσης και υποδοχής. Ομοεδρικότητα υπάρχει όταν οι φορείς προέλευσης και υποδοχής έχουν την ίδια έδρα. Για τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση μετάταξης πριν από τη δημοσίευση του Ν. 4093/2012 (12 Νοεμβρίου 2012), ως έδρα της υπηρεσίας προέλευσης θεωρείται η έδρα της υπηρεσίας για την οποία υπέβαλαν την αίτηση μετάταξης. Ομοίως, για τους αποσπασμένους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.


Η δήλωση της προτίμησης

Εντός προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης οι προς μετάταξιν υπάλληλοι των φορέων προέλευσης υποβάλλουν αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους φορείς προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν αν επιθυμούν τη μετάταξή τους και τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση απευθύνεται προς το ΑΣΕΠ.

Μαζί με την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει, εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας, κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για την αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο προσωπικό του μητρώο. Επίσης πρέπει να δοθεί προσοχή από τις υπηρεσίες Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προκειμένου να μεριμνήσουν άμεσα για την επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ζητώντας τους να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που τυχόν λείπουν.

Η μη υποβολή αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης. Επειδή, όμως, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησής του προς μετάταξη υπαλλήλου στους φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού, συνιστάται στις υπηρεσίες προσωπικού να καταστήσουν το πιο πάνω σαφές στους υπαλλήλους. Στον πίνακα περιλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους, ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει αίτηση προτίμησης.


Το ΑΣΕΠ θα τους κατατάσσει σε ειδικούς πίνακες

Το ΑΣΕΠ, στο οποίο έχουν διαβιβασθεί οι πίνακες και οι αιτήσεις προτίμησης, εφαρμόζοντας την πάγια διαδικασία που προβλέπεται, καταχωρίζει τη βαθμολογία και ακολούθως εκδίδει ενιαίο πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης των υπαλλήλων.

Με τον πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης του ΑΣΕΠ καθορίζεται και η υπηρεσία στην οποία μπορεί να μεταταχθεί ο υπάλληλος, σύμφωνα με την κατάταξή του στον πίνακα και την τυχόν υποβληθείσα δήλωση προτίμησής του. Αν δεν έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση ή αυτή που υποβλήθηκε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, για τον καθορισμό του φορέα υποδοχής λαμβάνονται υπόψη η βαθμολογική κατάταξη του υπαλλήλου και η σειρά προτεραιότητας των φορέων, όπως καθορίστηκε με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική κατάταξη προηγείται κατά σειράν ο υπάλληλος: α) με περισσότερα ανήλικα τέκνα, β) σε κατάσταση εγκυμοσύνης, γ) ο μεγαλύτερος στην ηλικία, δ) που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες στο κριτήριο του χρόνου προϋπηρεσίας και ε) με τη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση της θέσης που κατείχε, προτού τεθεί σε διαθεσιμότητα, προς τη θέση στην οποία πρόκειται να τοποθετηθεί. Κατά του ανωτέρω πίνακα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών από την επομένη της καταχώρισης στον δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.

Ακολούθως, και μετά τη γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου, εκδίδεται η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μετάταξη των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η μετάταξη γίνεται με τον βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που ο υπάλληλος κατείχε πριν από τη μετάταξή του. Με την απόφαση καθορίζεται επίσης η ημερομηνία εμφάνισης των υπαλλήλων στους φορείς υποδοχής.

Τέλος, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι ως προς τις συνέπειες της αιτίας μη εμφάνισης του υπαλλήλου στον φορέα υποδοχής κατά την ορισθείσα ημερομηνία εφαρμόζονται οι διατάξεις του σχετικού νόμου. Αν ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί με υπαιτιότητά του στον φορέα υποδοχής κατά την ημερομηνία που ορίστηκε, εκδίδεται αμελλητί πράξη απόλυσης από το όργανο διοίκησης του φορέα υποδοχής.


Σε (πλήρη) εξέλιξη και η αξιολόγηση με τρεις παραμέτρους

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση από την οποία θα περάσει το τακτικό προσωπικό, που σήμερα απασχολείται σε υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την αξιολόγηση αναμένεται ότι θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι, που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών και υφυπουργών και σε πολιτικά γραφεία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αξιολόγηση του προσωπικού θα περιλαμβάνει βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου, αλλά και γραπτό τεστ. Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της «Task Force» φαίνεται ότι προωθούν, σε συνεννόηση με τους Ελληνες συναδέλφους τους, εξατομικευμένη αποτίμηση του προφίλ κάθε δημόσιου υπαλλήλου. Βάση της αξιολόγησης αυτής θα είναι:

1. Τα προσόντα: Δηλαδή, οι σπουδές, η επιμόρφωση, η γνώση ξένων γλωσσών, η συμμετοχή σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα και η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία.

2. Οι προσωπικές ικανότητες: Δηλαδή, η εμπειρία επάνω στο αντικείμενο εργασίας και γενικότερα στη Δημόσια Διοίκηση.

3. Οι ειδικές γνώσεις επάνω στις νέες τεχνολογίες και στη διαχείριση έργων.

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Δηλαδή, για τους προϊσταμένους τμημάτων, διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων. Γι' αυτήν την κατηγορία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέντευξης. Το γενικό πρόσταγμα της όλης διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού αναμένεται ότι θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα πραγματοποιείται μέσα από γραπτά τεστ πολλαπλών επιλογών. Αυτά θα διαμορφωθούν ανάλογα με το επίπεδο της εκπαιδευτικής κατηγορίας των εργαζομένων, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικά τεστ αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και της κατηγορίας ΥΕ. Το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει περίπου 80 ερωτήσεις, στις οποίες θα δίνεται απάντηση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάρκεια θα είναι προκαθορισμένη και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν άμεσα.

Οι βασικές γνώσεις οι οποίες θα ζητηθούν είναι σχετικές με την Ιστορία της ανθρωπότητας και τη γεωγραφία του πλανήτη, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους, τον πολιτισμό, τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα κ.λπ.

Δεξιότητες θεωρούνται μεταξύ άλλων η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αριθμητική αντίληψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με απλούς υπολογισμούς, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, ο επαγωγικός και διαγραμματικός συλλογισμός, η ικανότητα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και επεξεργασίας πληροφοριών, η ταχύτητα και η ακρίβεια αντίληψης, η παρατηρητικότητα, η αντίληψη του χώρου κ.λπ.

Οι ειδικές ερωτήσεις θα αφορούν πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι ανά κλάδο. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές ερωτήσεις για την καταγραφή και την αντιμετώπιση φορολογικών παραβάσεων για τους υπαλλήλους των Εφοριών, ενώ οι επιθεωρητές Εργασίας θα κληθούν να απαντήσουν σε πρακτικά ερωτήματα της ειδικότητάς τους.

«Όλοι στο ΣΔΟΕ είχαν από ένα στικάκι»


 «Όλοι στο ΣΔΟΕ είχαν από ένα στικάκι» 

Έκθετο αφήνει τον πρώην γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, το πόρισμα των εισαγγελέων που διερευνούν την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Η αντιγραφή στο στικάκι έγινε μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και πριν αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως προκύπτει από έγγραφο των δύο εισαγγελέων προς τον προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, όπου αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί ο χρόνος γέννησης του memory stick.
Αυτό φέρεται να δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, πριν δηλαδή να φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Αυγούστου και αφού είχε ήδη αποχωρήσει από τις 17 Ιουνίου από το υπουργείο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, τα ηλεκτρονικά στοιχεία ταυτότητας του USB, το οποίο είχαν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, πριν φτάσει εκ νέου στην Ελλάδα η πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο αρχείο φαίνεται να είναι προϊόν αντιγραφής από άλλο, με στοιχεία εγγραφής μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2011, σε χρόνο δηλαδή μετά την παράδοσή του από τον κ. Παπακωνσταντίνου και πριν από την παράδοσή του στον κύριο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν δικαστικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι στο κάδρο των ευθυνών για την αλλοίωση του USB δεν είναι μόνος ο κύριος Παπακωνσταντίνου, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το στικάκι να αλλοιώθηκε από κάποιον, αφού το παρέδωσε ο ίδιος στον κύριο Διώτη, ο οποίος είχε ισχυριστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι δεν είχε κάνει αντίγραφο της λίστας.
Η αποκάλυψη πάντως την περασμένη Τετάρτη ότι το στικάκι με τα δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ που έχουν στη διάθεση τους οι οικονομικοί εισαγγελείς έχει αντιγραφεί στις 8 Ιουλίου του 2011 όταν βρισκόταν υπό την κατοχή του κ. Διώτη και δεν αποτελεί το πρωτότυπο που είχε παραλάβει από τον κ. Παπακωνσταντίνου, δημιούργησε αίσθημα ικανοποίησης στην Ιπποκράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε «μετά λόγου γνώσεως» στη Βουλή, υπονοώντας τον κ. Διώτη, πως «μοίραζε τα στικάκια σαν μαρουλόφυλλα».
Στελέχη της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι αρκετά στελέχη του ΣΔΟΕ είχαν γνώση της λίστας και πως το USB είχε γίνει αντικείμενο συναλλαγής την περίοδο μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2011, όταν ήταν στην κατοχή του Ι. Διώτη, καθώς «πληροφοριοδότες» έσπρωχναν τα δεδομένα σε εκδοτικά συγκροτήματα με στόχο να δημοσιευτούν έναντι αμοιβής. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει μετ’ επιτάσεως να αποκαλυφθεί η πηγή διαρροής των στοιχείων στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Πιθανότητες 50% να βρεθεί φυσικό αέριο νότια της Κρήτης. Συνέντευξη Η. Κονοφάγου


 Πιθανότητες 50% να βρεθεί φυσικό αέριο νότια της Κρήτης. Συνέντευξη Η. Κονοφάγου 

«Εάν η μελέτη μας δεν ήταν αξιόπιστη, δεν θα τη χρησιμοποιούσε η Deutsche Bank», τονίζει ο Ηλίας Κονοφάγος, εκ των συντακτών της περίφημης έκθεσης για τα πιθανά κοιτάσματα της Κρήτης.
Η έκθεση, που γνωστοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, Ανι. Σαμαρά, αποτέλεσε τη βάση ώστε η γερμανική τράπεζα να κάνει την περίφημη ανάλυση για τα πιθανά μελλοντικά έσοδα της χώρας μας από το φυσικό αέριο.
Ο κ. Κονοφάγος τονίζει ότι η μέθοδος υπολογισμού είναι η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούν χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ για να εκτιμήσουν τα μεγέθη των κοιτασμάτων της Αρκτικής. Βάσει αυτής της μεθόδου, η Ελλάδα έχει 50% πιθανότητες να εντοπίσει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 2,4 τρισ. κυβικών μέτρων, υποστηρίζει ο κ. Κονοφάγος.
Δείτε τη Συνέντευξη του κ. Κονοφάγου στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και στον Χάρη Φλουδόπουλο
Είστε ένας από τους τρεις συντάκτες που βρίσκονται πίσω από την περίφημη μελέτη που χρησιμοποιήθηκε από την Deutsche Bank για την εκτίμηση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κρήτης. Τι ακριβώς λέγατε εσείς και τι λέει η έκθεση της τράπεζας;
Κατ΄ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι τα διαθέσιμα επίσημα επιστημονικά στοιχεία της περιοχής της Κρήτης είναι πολύ λίγα, ενώ, αντίθετα, οι ανεπίσημες σεισμικές καταγραφές είναι άφθονες και είναι διαθέσιμες στη διεθνή αγορά. Εμείς, λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα, με τη βοήθεια ίου κέντρου γεωλογικών μελετών του Καναδά αλλά και των στατιστικών δεδομένων του γαλλικού ινστιτούτου BEICIP, προχωρήσαμε σε κατ΄ αναλογία εκτιμήσεις πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου για την περιοχή νότια της Κρήτης. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα να εντοπίσουμε 2,4 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Από την πλευρά της, η Deutsche Bank δεν εξέτασε τις πιθανότητες να βρούμε αυτά τα κοιτάσματα, αλλά, εάν τα βρούμε, τι χρήματα αντιπροσωπεύουν καθαρά για το Δημόσιο.
Πρέπει να σας πω ότι η Deutsche Bank χρηματοδοτεί 100 εταιρείες πετρελαίων, μεταξύ των οποίων και την ExxonMobil. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν θα προχωρούσε σε ανάλυση της μελέτης μας εάν δεν τη θεωρούσε αξιόπιστη. Κατανοεί ότι πρόκειται για στατιστική εκτιμητική μελέτη, στην οποία επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να είμαστε και τυχεροί για να βρούμε τα κοιτάσματά μας. Πόσο τυχεροί; Έχουμε 50% πιθανότητες να βρούμε φυσικό αέριο, ενώ, εάν είμαστε πιο τυχεροί, εκτός από αέριο, μπορεί να βρούμε και πετρέλαιο, που είναι τέσσερις φορές πιο ακριβό…Έχουμε, δηλαδή, στατιστικά δεδομένα ελπίδων, που στην ουσία μάς λένε ότι πρέπει να ψάξουμε. Τώρα, το εάν θα μας «κάτσει» το 80% ή το 20% είναι θέμα τύχης.
Τι απαντάτε σε αυτούς που θεωρούν ότι η μελέτη σας πάει ένα βήμα πιο μπροστά κα προχωρά σε συμπεράσματα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση;
Θα απαντήσω ότι έχουν δίκιο όσον αφορά την ακρίβεια των πιθανών αναμενόμενων αποθεμάτων. Το συμπέρασμα, ωστόσο, στη μελέτη μας αναφέρεται ρητά σε πιθανά στατιστικά αποθέματα. Και είναι χρήσιμο αυτό το συμπέρασμα όταν καταρτίζεις μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τα επόμενα 30 χρόνια. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα, από καμία κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις μας γίνονται με βάση τα συγκριτικά δεδομένα άλλων περιοχών, που μας δίνουν τη στατιστική ελπίδα που δηλώνουμε στην έκθεση. Προσέξτε, το γεγονός ότι οι Νορβηγοί της PGS ήρθαν στην Ελλάδα και είπαν ότι θα προχωρήσουν να κάνουν δωρεάν σεισμικές έρευνες δείχνει ότι υπάρχει προσδοκία και ότι περιμένουν να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από τα ευρήματα των δικών τους ερευνών, τα οποία θα πουληθούν σε εταιρείες.
Μιλάτε, λοιπόν, για στατιστική και όχι για κοιτάσματα, για ένα εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων.
Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από όλους. Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο υπάρχει σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα των χωρών στα κοιτάσματα της Αρκτικής. Τα αποθέματα αυτά υπολογίζεται ότι είναι το 25% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Πώς έγινε αυτή η εκτίμηση χωρίς να υπάρχει ούτε μία γεώτρηση ή σεισμική γραμμή στις περιοχές αυτές; Έγινε κατ΄ αναλογίαν, όπως κάναμε και εμείς σε όλες μας τις παρουσιάσεις. Άρα, ο Βόρειος Πόλος εκτιμήθηκε από χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία με βάση αυτό το σκεπτικό. Καναδάς, Αμερική, Δανία έχουν συμφωνήσει να χαράξουν ΑΟΖ. Οι υπολογισμοί μας, λοιπόν, έγιναν με βάση τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και για τον Βόρειο Πόλο και την Αρκτική.
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ κι εμπρός;
Περνάμε στην πιο δύσκολη φάση: να φέρουμε επενδυτές. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα με την παρούσα νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να βελτιωθεί. Η PGS έχει εντοπίσει ότι τα ελληνικά πιθανά κοιτάσματα είναι σε πολύ βαθιά νερά, από 1.000 έως 3.500 μέτρα βάθος. Σε αυτά τα βάθη υπάρχει η τεχνολογία εντοπισμού και εξόρυξης. Ωστόσο, για να έρθουν οι επενδυτές, απαιτείται ελκυστικό νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να σας πω ότι ο εγνωσμένος καναδικός οίκος Fraser Institute κάνει κάθε χρόνο έρευνα σε όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες για τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Η χώρα μας αξιολογήθηκε στην τελευταία έρευνα στην 93η θέση της κατάταξης επενδυτικού ενδιαφέροντος σε σύνολο 140 χωρών, όταν η Κύπρος βρίσκε-ταί στη 17η θέση.
Πότε μπορούμε να δούμε στην Ελλάδα γεωτρύπανα;
Παρότι ακούγεται ότι αυτό μπορεί να γίνει σε έναν χρόνο, εγώ έχω πολύ μεγάλες αμφιβολίες. Όπως συνέβη και στην Κύπρο, θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δύο ετών για να χαραχτούν τα οικόπεδα, μετά θα ακολουθήσει ο γύρος παραχωρήσεων, που στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει άλλους 6-8 μήνες. Άρα, φτάνουμε στην τριετία. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διαδικασίες που θα μπορούσαν να επισπεύσουν χρονικά τη διενέργεια γεωτρήσεων. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να κάνουμε μια διεθνή πρόσκληση σε εταιρείες που πιθανόν ενδιαφέρονται για περιοχές εντός της ΑΟΖ και οι οποίες θα δεσμεύονταν να κάνουν γεωτρήσεις μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον από εταιρείες;
Βεβαίως. Δεν μπορώ να σας πω ποιες. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι είχε γίνει μια αίτηση ήδη από την Delek. Υπάρχουν, όμως, και άλλες εταιρείες.

Πηγή: flashnews.gr

Νέο ψαλίδι σε 110.000 διπλές κύριες συντάξεις


 Νέο ψαλίδι σε 110.000 διπλές κύριες συντάξεις 

Ψαλίδι σε 110 χιλιάδες διπλές –κύριες- συντάξεις που «γλίτωσαν» μέχρι σήμερα από τον ΛΑΦΚΑ και από τη μείωση κατά 12% φέρνουν οι διασταυρώσεις που έγιναν σε μητρώα των ταμείων μέσω της ΗΔΙΚΑ, όπου και έχει καταχωριστεί το 90% των συνταξιούχων με τα πλήρη ποσά που παίρνουν από κύριες, επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και επιδόματα.
Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» οι 110 χιλιάδες νόμιμοι διπλοσυνταξιούχοι είχαν μείνει μέχρι τώρα εκτός περικοπών όσον αφορά στην Εισφορά Αλληλεγγύης (γνωστή ως ΛΑΦΚΑ) που επιβάλλεται με ποσοστά 3%-14% και από το πρώτο ευρώ σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και από τη μείωση κατά 12% που επιβάλλεται στο τμήμα σύνταξης από τα 1.300 ευρώ και πάνω. Και στις δύο περιπτώσεις οι περικοπές αυτές, όπως προβλέπονται στους νόμους 3986/11 (ΛΑΦΚΑ) και 4051/12 (μείωση 12%), επιβάλλονται είτε σε μια κύρια σύνταξη είτε στο άθροισμα δύο κύριων συντάξεων.
Πρόκειται για συνταξιούχους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αλλά και δικαστικούς που παίρνουν μια κύρια σύνταξη από το ταμείο στο οποίο ανήκουν (δηλαδή από το ΕΤΑΑ) και μια δεύτερη, επίσης κύρια σύνταξη, είτε από το ΙΚΑ, είτε από το Δημόσιο. Ο λόγος που δικαιούνται δύο κύριες συντάξεις είναι επειδή προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλισή τους σε δύο φορείς, όταν ασκούν παράλληλα υπηρεσία σε φορείς του Δημοσίου.
Οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν ένα από τα βασικά μέτρα που μπήκαν ως προαπαιτούμενα για να έρθει η μεγάλη δόση των 54 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση του μνημονίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας και αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, οι νέες μειώσεις (5%-20%) βγάζουν οριακά το ποσό που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο και η πρώτη πρόβλεψη που έχει γίνει είναι ότι οι νέες περικοπές στο άθροισμα των συντάξεων πάνω από τα 1000 ευρώ, θα αποφέρουν 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στο νέο μνημόνιο αναφέρεται 1,32 δισ. ευρώ!
Προ του κινδύνου, λοιπόν, να γίνουν οι περικοπές και παρά το μεγάλο κόστος που αυτές προκαλούν στους συνταξιούχους να μην επιτευχθεί η εξοικονόμηση του 1,32 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει δεχθεί εισηγήσεις για την επιβολή του ΛΑΦΚΑ και της μείωσης κατά 12% στις 110 χιλιάδες διπλές κύριες συντάξεις με αναδρομικότητα ενός έτους. Ωστόσο νεότερες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι απόφαση για το αν θα μπουν οι δύο μειώσεις αναδρομικά ή θα αν θα επιβληθούν από τον Ιανουάριο και πέρα ακόμη δεν έχει ληφθεί. Το βέβαιο είναι ότι ένας αριθμός διπλοσυνταξιούχων που μέχρι τώρα «διέφευγε» τις περικοπές επειδή δεν μπορούσαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία τους τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστεί μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που υπολόγιζε.

ΠΗΓΗ: Τύπος της Κυριακής

Χωρίς εθνική κυριαρχία, για ποιά ΑΟΖ μιλάτε;


 

Τους τελευταίους μήνες πολύ συζήτηση γίνεται για την ΑΟΖ και τα τεράστια πραγματικά ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν στην επικράτεια της και τα οποία θα συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας.
Η συζήτηση αυτή αναζωπυρώθηκε τελευταία με τις δηλώσεις του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ και προσφυγή στον ΟΗΕ για να κατοχυρώσει σε πρώτη φάση την ελληνική κυριαρχία έναντι της Τουρκίας και των άλλων γειτονικών χωρών.

Όλα αυτά ωραία, θαυμάσια και καλά, για τους όποιους αφελείς παραμυθιασμένους και ίσως… βλάκες όλης αυτής της ιστορίας.

Το ερώτημα που αμείλικτο μπαίνει, είναι πως μια χώρα που με ένα προδοτικό πολιτικό σύστημα που έχει παραδώσει άνευ ορών την εθνική κυριαρχία, μπορεί να διεκδικήσει ΑΟΖ και πολύ περισσότερο να επωφεληθεί από τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα για όφελος ενός λαού που βουλιάζει στην φτώχεια και στην ανέχεια;
Ποιος πολιτικός θα ορθώσει το ανάστημα του για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα;
Αυτοί που μόλις ακούνε το μαγικό όνομα, «Μέρκελ», περιπατάνε στα τέσσερα;
Αυτοί που έχουν διαλύσει όχι μόνο το κράτος, αλλά έχουν προχωρήσει και στην διάλυση του στρατού, τον μόνο θεσμικό φύλακα της εθνικής κυριαρχίας;
Ποιοι θα διεκδικήσουν την ελληνική ΑΟΖ; Αυτοί οι ίδιοι που έχουν εξοντώσει τον ελληνικό λαό και τον έχουν κάνει έρμαιο μιας πολιτικής που τον διέλυσε και οικονομικά, αλλά το χειρότερο και ηθικά;
Ποιος στρατός, όταν του κόβονται οι δυνατότητες επιβίωσης θα μπορέσει να αντισταθεί στις τουρκικές αντιρρήσεις και προκλήσεις;
Έχουν την εντύπωση πως στην Άγκυρα κοιμούνται και πως θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια;
Έχουν τα κότσια να αντισταθούν στην συνεχώς γιγαντωμένη τουρκική στρατοκρατική μηχανή;
Έχουν τα κότσια να μην επιτρέψουν τους Τούρκους να προβοκάρουν κάθε ελληνική ενέργεια προς την κατεύθυνση της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ;
Ή θα κάνουν την «πάπια» και θα γελά ο κάθε πικραμένος όπως έγινε στο παρελθόν στα Ίμια;
Πως θα μπορέσουμε να προβάλουμε αντίσταση στον τουρκικό νεοοθωμανισμό όταν κυριαρχεί, (και επιβάλλεται εκ των έξω), η ιδεολογία ότι δεν χρειάζεται ο στρατός, όταν η περίφημη «εθνοσωτήριος» Τρόικα μας λέει να καταργήσουμε τον στρατό γιατί είναι μεγάλη δαπάνη και βλάπτει τη ελληνική οικονομία;
Ενώ την ίδια περίοδο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου οι πολεμικές δαπάνες γιγαντώνονται και οι προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων έχουν φτάσει στα ύψη;

Γελούν στην Άγκυρα με τα καμώματα της Αθήνας. «Οι Έλληνες τρελαθήκαν», γραφούν οι τουρκικές εφημερίδες, καθώς έχει κυριαρχήσει η πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι τελειωμένη υπόθεση και ότι με ένα ντου με τα υπερσύγχρονα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, θα ρίχνουν τα απόβλητα τους πάνω από την Ακρόπολη και οι Έλληνες πολιτικοί θα… νομίζουν ότι βρέχει.

Αλλά υπάρχει και η άλλη εκδοχή σε όλη αυτή την τραγελαφική ιστορία της ΑΟΖ. Ίσως όλα αυτά γίνονται για να ικανοποιηθούν κάποια ξένα, (γερμανικά), συμφέροντα που αποβλέπουν στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής. Όχι για τα συμφέρον του ελληνικού λαού. Δηλαδή με λίγα λόγια, ελληνική ΑΟΖ όχι για τους Έλληνες, όχι για την καταστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά για τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα.
Η άποψη αυτή εξηγεί και το γεγονός ότι ενώ τόσα χρόνια οι Έλληνες πολιτικοί αρνιόνταν πεισματικά ότι υπάρχει πετρέλαιο στην ελληνική περιφέρεια, ξαφνικά και αφού παραδώσαν την χώρα στην γερμανική βουλιμία, τώρα όλοι συμφωνούν ότι «ανακάλυψαν την Αμερική», ενώ η χώρα έχει βουλιάξει από τα δάνεια και τα χρέη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν ξέρω βέβαια αν οι Γερμανοί έχουν καμία διάθεση να υπερασπιστούν και στρατιωτικά κάποια ΑΟΖ στις θάλασσες νότια της Κρήτης και κυρίως στο Αιγαίο. Θα έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον αν Γερμανοί και Τούρκοι ήταν αντιμέτωποι στο Αιγαίο, αν και δεν πιστεύω σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Όσο για μας, ποιος μίλησε για τους Έλληνες; Αυτοί δεν θα υπάρχουν προς δόξα των «εθνοσωτήρων» πολιτικών μας που έχουν ξεπουλήσει τα πάντα και μένουν ακόμα στις πολυθρόνες τους. Μάλιστα γελούν ειρωνικά με τα καμώματα κάποιων, υποτίθεται αριστερών κομμάτων, που θέλουν να τους «τιμωρήσουν», αλλά στην ουσία αγωνίζονται για τα αμερικανικά συμφέροντα που θεωρούν ότι είναι… καλύτερα από τα γερμανικά. Είπε κάνεις τίποτα για ελληνικά συμφέροντα;

Εμείς πάντως συνεχίζουμε να ψηφίζουμε όλους αυτούς τους «τσαρλατάνους» που μιλούν για ΑΟΖ και συνεχίζουμε με ένα μαζοχισμό που αξίζει ψυχιατρική έρευνα, να λέμε ότι μας… "έσωσαν".

  Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

ΠΗΓΗ

Αλλαγή διοίκησης σε ΕΛΤΑ και σε θυγατρικές


 

Η τοποθέτηση νέας διοίκησης στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ ΑΕ) και στις θυγατρικές τους εταιρείες (ΚΕΚ ΕΛΤΑ, ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ) ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οι νέοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι είναι οι εξής:

ΕΛΤΑ ΑΕ

Νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Μελαχροινός.

ΚΕΚ ΕΛΤΑ

Νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Χαράλαμπος Κόκκινος.

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ

Νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Ορέστης Μεσοχωρίτης.

ΑΔΕΔΥ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου ΙΙΙ


 

Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να κριθούν αντισυνταγματικά, αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, το Μνημόνιο ΙΙΙ, τέσσερεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και δύο εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και αυτοδίκαιη αργία δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε προσφυγή «μαμούθ» 77 σελίδων και στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου και ζητάει να ακυρωθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όλο εκείνο το πλέγμα των πρόσφατων νομοθετικών πράξεων που θέτουν σε διαθεσιμότητα, κ.λπ. μεγάλη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων.

Η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση υποστηρίζει ότι από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ και των άλλων προσβαλλόμενων νομοθετημάτων που ακολούθησαν (ΠΝΠ, κ.λπ.), πολλαπλώς παραβιάζονται τα άρθρα 2, 4, 5, 6, 20, 22, 25, 26, 28, 44, 74,103 και 116 του Συντάγματος.

Ειδική αναφορά γίνεται στην προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς από την ημέρα έκδοσής τους (και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) έχει παρέλθει το διάστημα των 40 ημερών, εντός του οποίου ρητά προβλέπεται στο Σύνταγμα ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή νόμος που να τις κυρώνει, με αποτέλεσμα αυτές να είναι πλέον άκυρες.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκδόθηκαν χωρίς τις προβλεπόμενες συνταγματικές προβλέψεις (άρθρο 26), δηλαδή, χωρίς να συντρέχουν έκτατες περιστάσεις ή να υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για την έκδοσή τους. Το περιεχόμενο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου έπρεπε να «περάσει» από τη Βουλή, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, καθώς έτσι αφαιρείται η νομοθετική εξουσία από το Κοινοβούλιο.

Ακόμη, οι προσβαλλόμενες εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι απλές εγκύκλιοι, αλλά εισάγουν «ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου» δηλαδή παράγουν αποτέλεσμα για τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που αντιβαίνει τη νομοθεσία, αλλά και τη νομολογία του ΣτΕ, υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ.

Ευθέως προσκρούει στο άρθρο 74 του Συντάγματος το Μνημόνιο ΙΙΙ, αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, καθώς ψηφίστηκε όλο ως ένα και μόνο άρθρο, το οποίο περιλαμβάνει άσχετες μεταξύ τους διατάξεις, ενώ τα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν το αυτό αντικείμενο και να διακρίνονται σε άρθρα.

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζεται ότι αυτή παραβιάζει τα άρθρα 2 (προστασία της αξίας του ανθρώπου), 4 (ισότητα των πολιτών) και 5 (δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας), ενώ στερεί από τους δημοσίους υπαλλήλους τα απολύτως αναγκαία μέσα βιοπορισμού, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν υποστεί περικοπές στις αποδοχές τους από το 2010, οι οποίες συνολικά ανέρχονται στο 40%.

Τέλος, η 3η «Μνημονιακή» νομοθεσία, προσκρούει, ακόμη, στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, ενώ επίσης προσκρούει σε πλειάδα ευρωπαϊκών βασικών νομοθετημάτων.

Γενναίο κούρεμα χρέους άνεργου δανειολήπτη


 

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απήλλαξε από το 70% των οφειλών του έναν άνεργο δανειολήπτη, ο οποίος αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή των οφειλών του προς τις τράπεζες, ύψους 213.999 ευρώ.

Πρόκειται για 53χρονο οικοδόμο, που λόγω της κρίσης στην οικοδομή, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έκανε μεροκάματα. Το δικαστήριο αποφάσισε το «κούρεμα» του χρέους του από στεγαστικό και καταναλωτικά δάνεια προς έξι τράπεζες. Ετσι, από τις 213.999 ευρώ που χρωστά θα πληρώσει το πολύ 68.000 ευρώ.

Ο δανειολήπτης έχει τρία ενήλικα παιδιά και ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Καλαμάτα, η εμπορική αξία του οποίου κρίθηκε από το δικαστήριο στα 80.000 ευρώ.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου ορίζει μηδενικές καταβολές για ένα έτος. Εξαιρεί από την εκποίηση το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο -δηλαδή το διαμέρισμα στην Καλαμάτα, που είναι η κύρια κατοικία του- και του επιβάλλει να καταβάλλει τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της απόφασης και για 16 χρόνια το ποσό των 124 ευρώ τον μήνα στην τράπεζα όπου είχε την κύρια οφειλή από το στεγαστικό δάνειο, δηλαδή 23.800 ευρώ.

Πηγή:patrisnews