EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ταρίφα φοροδιαφυγής


 

Μια ιδιαίτερη μορφή φοροκλοπής έχουν εφεύρει τεχνικοί που εγκαθιστούν ταξίμετρα. Oι οδηγοί ταξί τοποθετούν ειδικό μηχανισμό στο ταξίμετρο ώστε να μην εκδίδει αποδείξεις, και έτσι να αποφεύγουν την καταβολή ΦΠΑ. Το αυτοσχέδιο τσιπάκι κοστίζει 40 ευρώ και κάνει θραύση, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, η πλειονότητα των επαγγελματιών οδηγών το έχει προμηθευτεί.


Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες που κοινοποιήθηκαν στη zougla.gr, ο μηχανισμός τοποθετείται μεταξύ ταμειακής μηχανής και ταξίμετρου και μπλοκάρει τη μετάδοση της τιμής του κομίστρου. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, όταν ένας πελάτης δεν ζητήσει απόδειξη για την κούρσα που πλήρωσε και κατέβει από το ταξί, ο οδηγός τοποθετεί τον μηχανισμό και ουσιαστικά σβήνει την απόδειξη. Μόλις μηδενιστεί το ταξίμετρο, η ταμειακή εκτυπώνει την ένδειξη «σφάλμα στη μετάδοση». Τότε ο οδηγός πετάει το απόκομμα και η κούρσα είναι σαν να μην έγινε ποτέ.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που γίνει κάποιος έλεγχος από εφοριακούς ή άνδρες του ΣΔΟΕ, οι «φοροφυγάδες» επαγγελματίες οδηγοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή ο μπορούν να εκδώσουν απόδειξη κανονικά.

«Από τις 50.000 οδηγούς ταξί που είναι σε βάρδια τουλάχιστον οι 30.000 φοροδιαφεύγουν με τεχνικές όπως αυτή. Δυστυχώς, στον χώρο υπάρχουν τίμιοι και νομοταγείς άνθρωποι, και αυτοί είναι που τελικά βγαίνουν χαμένοι. Έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στο ΣΔΟΕ με στόχο να εξυγιανθεί το επάγγελμά μας, αλλά μας εξηγούν ότι τέτοιος έλεγχος δεν είναι εφικτός, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού» αναφέρει αυτοκινητιστής ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ακόμα και όταν μας ζήτησαν όμως συγκεκριμένα στοιχεία οδηγών-παραβατών, όπως για παράδειγμα αριθμό πινακίδας, και πάλι δεν έκαναν τίποτα» σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες αυτοκινητιστές καταγγέλλουν πως το «μεγάλο παιχνίδι» γίνεται αυτήν τη περίοδο με τις ενοικιάσεις ταξί.

Επειδή, όπως εξηγούν, οι αγοραπωλησίες ταξί έχουν παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι όσοι προσφεύγουν στη λύση της ενοικίασής τους. Έτσι, μέσω της φοροδιαφυγής αποκομίζουν μεγάλα κέρδη. «Πολλοί, παρά το γεγονός ότι νοικιάζουν ταξί και έχουν έξοδα 20.000 ευρώ το χρόνο, κόβουν αποδείξεις 2.000-3.000 ευρώ. Ποιον κοροϊδεύουν;»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, ο κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος κατέκρινε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής επαγγελματιών οδηγών και υποστήριξε ότι απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου αυτά να περιοριστούν.


Μετρό Θεσσαλονίκης: θα μεταφερθούν τα ευρήματα του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ;


Μετρό Θεσσαλονίκης: θα μεταφερθούν τα ευρήματα του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ; 

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την μεταφορά των ευρημάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, θέμα που είχε αναδείξει η Voria.gr.

Όπως είπε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, εξετάζονται διάφορες προτάσεις για την μεταφορά και έκθεση των ευρημάτων, ωστόσο αυτή που είναι η επικρατέστερη είναι να μεταφερθούν σε κτήριο του πρώην στρατοπέδου του Π. Μελά, στη Σταυρούπολη. «Εγώ το βλέπω πολύ σοβαρά και πολύ θετικά» σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι κάτω από το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού, οι εργασίες για το σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό, έχουν φέρει στο φως μία ολόκληρη πόλη. Πιο συγκεκριμένα, τον κεντρικό οδικό άξονα της πόλης, μία λεωφόρο πλάτους 5,5 μέτρων κατάλοιπα οικοδομικών τετραγώνων της βυζαντινής αγοράς της πόλης και πληθώρα αντικειμένων. Βέβαια και λίγα μέτρα παρακάτω, μία νέα ανασκαφή θα έφερνε στο φως τη συνέχεια της οδού και ανάλογα κατάλοιπα.

Κατάθλιψη: Θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο


 

Η κατάθλιψη θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό αλλά και στον υπό ανάπτυξη κόσμο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να έχει τη δυνατότητα να κάνει καλύτερες επιλογές για τον εαυτό του ή για κάποιον δικό του.

Πώς μπορώ να ξέρω;

Όσον αφορά την κατάθλιψη, ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνει έστω ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μια φορά στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος κοντινός σου άνθρωπος να μην βιώσει κατάθλιψη.

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν πώς είναι κατά καιρούς να αισθάνεσαι τη διάθεσή σου πεσμένη. Όταν, όμως, αυτή η πεσμένη διάθεση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει και όταν αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά την ζωή σου και να εισχωρεί συστηματικά με ζημιογόνο τρόπο στην καθημερινότητά σου, τότε ίσως είναι κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική κατάσταση, που συχνά μπορεί να κρύβεται πίσω και από ένα πρόβλημα υγείας. Αυτό καμιά φορά μπορεί να προκαλεί σύγχυση, αφού π.χ. ένας χρόνιος πόνος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει έναν χρόνιο πόνο. Άλλες φορές η κατάθλιψη μπορεί να κρύβεται πίσω από ψυχολογικές δυσκολίες όπως π.χ. άγχος, έμμονες ιδέες ή φοβίες.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα παρακάτω:

-Καταθλιπτική διάθεση.
-Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή ή για πράγματα που σου αρέσουν και που ευχαριστιέσαι συνήθως όταν τα κάνεις, όπως τα χόμπι σου.
-Μειωμένη αίσθηση ευχαρίστησης ή απόλαυσης από πράγματα ή δραστηριότητες που συνήθως είναι για εσένα ευχάριστα και απολαυστικά.
-Κούραση και αίσθηση κόπωσης, που δεν προέρχεται από δραστηριότητα.
-Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
-Σκέψεις για αυτοκτονία.
-Αλλαγές στην όρεξη, υπερβολική ή πολύ λίγη κατανάλωση φαγητού, αυξομειώσεις βάρους.
-Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σου – υπερβολικές ή πολύ λίγες ώρες ύπνου απ΄ότι συνηθίζεις, διακοπές του ύπνου στη διάρκεια της νύχτας και δυσκολία στο να ξανακοιμηθείς.
-Εκνευρισμός και οξυθυμία ή απάθεια και πλαδαρότητα που μπορούν να εκφράζονται και σωματικά με πολύ έντονες ή πολύ αργές κινήσεις αντίστοιχα.
-Συνεχή προβλήματα ή ενοχλήσεις στο σώμα που δεν απομακρύνονται ακόμα και μετά την ανάλογη αντιμετώπιση ή θεραπεία.

Σημείωση! Σε παρακαλώ σημείωσε εδώ ότι η αναφορά στα παραπάνω συμπτώματα έχει ως σκοπό την πληροφόρησή σου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης άλλου ή του εαυτού σου. Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική, αν θεωρείς ότι εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο παρουσιάζει κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές να ζητήσεις τη γνώμη ή τη βοήθεια ενός έγκυρου ειδικού.

Τα περισσότερα είδη κατάθλιψης μπορούν να θεραπευτούν με σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες, όπως είναι ψυχολογικές θεραπείες (συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία) ή/ και με τη βοήθεια φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις.

Έρευνες δείχνουν ότι μερικοί από τους κύριους λόγους της αναποτελεσματικής θεραπείας της κατάθλιψης είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν:
-Δεν θεωρούν ότι αυτό που βιώνουν μπορεί να είναι κατάθλιψη.
-το γνωρίζουν αλλά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.
-σταματούν πολύ νωρίς την ψυχολογική ή φαρμακευτική θεραπεία τους κι έτσι αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες για υποτροπή- δηλ. τις πιθανότητες να αναβιώσουν κατάθλιψη.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Στους ανθρώπους που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να τους είναι δύσκολο να ομολογήσουν ότι έχουν πρόβλημα και ότι χρειάζονται βοήθεια. Δώσε προσοχή στην οικογένεια και τους φίλους σου. Αν ανησυχείς για κάποιον πρόσφερέ του πολλές και κατάλληλες ευκαιρίες να σου μιλήσει. Προσκάλεσε αυτούς που φαίνονται να είναι απομονωμένοι σε ένα κοινωνικό γεγονός και συνέχισε να τους καλείς ακόμη κι αν αρνούνται.
Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη δεν έχουν τη διάθεση να βρεθούν με κόσμο ή αισθάνονται ότι δεν έχουν κάτι να προσφέρουν. Προσπάθησε να το καταλάβεις και να το αποδεχτείς αυτό και βοήθησέ τους να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Ενημερώσου από έγκυρες πηγές για την κατάθλιψη και υπενθύμιζέ τους ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται. Ενθάρρυνέ τους να ζητήσουν καλή επαγγελματική βοήθεια. Μην περιμένεις να γίνουν ‘ο παλιός τους εαυτός’ μέσα σε μια μέρα.
Πηγή: iatronet.gr

Μπαίνει στις «ράγες» για Πειραιά το ΤΡΑΜ


ΤΡΑΜ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 

Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε ειδική εκδήλωση αναμένεται να δώσει το παρόν στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά.

Η επέκταση προς Πειραιά μπαίνει επιτέλους στις «ραγές», σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, η επέκταση του Τραμ συνολικού μήκους 5,4 χλμ με 12 σύγχρονες στάσεις, προϋπολογισμού 50 εκ ευρώ θα ξεκινάει από τον σταθμό ΗΣΑΠ στο γήπεδο Καραϊσκάκη και καταλήγει στο Λιμάνι Πειραιά στον τερματικό σταθμό «Ακτή Ποσειδώνος».

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή εντός Ιανουαρίου του 2013 και να ολοκληρωθεί σε 25 μήνες, ενώ παράλληλα η Αττικό Μετρό ΑΕ που θα κατασκευάσει το έργο, θα προμηθευθεί, με διεθνή διαγωνισμό, 25 νέα οχήματα Τραμ προκειμένου να υποστηρίξουν την νέα επέκταση.

Θα αλλάξουν όλα στην καθημερινότητα των πολιτών του Πειραιά

Σε καθημερινή βάση προβλέπεται να εξυπηρετούνται 35.000 επιβάτες, ενώ η απόσταση από το Λιμάνι έως το ΣΕΦ θα καλύπτεται μόλις σε 8 λεπτά.

Παράλληλα με την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μονοδρομήσεις, ενώ θα γίνουν και σημαντικά έργα ανάπλασης ελεύθερων κεντρικών χώρων και πλατειών του Πειραιά σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή Πειραιά.

Στα σχέδια είναι να ενισχυθεί και η ζώνη πρασίνου κατά μήκος της νέας Γραμμής Τραμ με 1.200 δένδρα επισης για πρώτη φόρα θα λειτουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων με υπόγειους κάδους συλλογής.

Η λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής του Τραμ υπολογίζεται ότι θα μειώσει την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων κατά 15.000 σε ημερήσια βάση, με αντίστοιχη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και την ηχορύπανσης σε κεντρικές οδούς του Λιμανιού.

ΠΗΓΗ

Η... «οδύσσεια» με τις νέες μεταθέσεις των καθηγητών!


 

Κόκκινο πανί, και όχι αδίκως, έχει γίνει για τους εκπαιδευτικούς ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εξαιτίας δυο αποφάσεων που έλαβε και με τις οποίες άλλαξε τις περιοχές μετάθεσης, διευρύνοντάς τες στα όρια των νομών.

Με τα νέα δεδομένα, σχεδόν κάθε νομός θεωρείται περιοχή μετάθεσης και κάθε εκπαιδευτικός που «περισσεύει» υποχρεούται είτε να μετακομίσει είτε να σπαταλάει χρήμα και χρόνο για να πηγαινοέρχεται από το ένα σχολείο στο άλλο διανύοντας τεράστιες αποστάσεις. Συγκεκριμένα η απόφαση περί «αυτοδίκαιης ένταξης των εκπαιδευτικών στις νέες περιοχές μετάθεσης» φέρνει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι πλεονάζουν, επειδή δίδασκαν σε σχολεία που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Απ' όσους είχαν την ατυχία να ανήκουν στο «πλεονάζον προσωπικό» κάποιοι θα υποχρεωθούν να μετατεθούν σε σχολείο που έχει ελλείψεις, πράγμα που βάσει των νέων περιοχών μετάθεσης σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί και να μετακομίσουν, αφού μπορεί να βρεθούν από τη μια άκρη ενός νομού στην άλλη. Για τους υπολοίπους τα πράγματα θα είναι χειρότερα, καθώς θα κληθούν να υπηρετήσουν σε δύο ή και τρεις μονάδες για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Ετσι είναι πολύ πιθανό να πρέπει να διανύουν εξωφρενικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να βρεθούν από το ένα σχολείο στο άλλο, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη τους, ειδικά από τη στιγμή που οι μισθοί τους έχουν μειωθεί δραματικά.

Οι αποφάσεις του κ. Παπαθεοδώρου, που αλλάζουν ριζικά τον χάρτη των μεταθέσεων, επηρεάζουν συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα, ωστόσο, οι καθηγητές είναι περισσότερο «ριγμένοι»... Και αυτό γιατί οι τροποποιήσεις στις περιοχές μετάθεσης είναι περισσότερες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, ο τρόπος που έχουν συνενωθεί περιοχές δυσκολεύει ακόμα και την οικειοθελή μετακίνηση ενός εκπαιδευτικού μέσω των διαδικασιών της μετάθεσης και της απόσπασης, αφού δεν θα γνωρίζει σε ποιο σημείο του νομού ή σε ποιο νησί από ένα σύμπλεγμα θα βρεθεί.


Πας Σκιάθο και... διδάσκεις Αλόννησο!

Με τρόμο αντικρίζουν οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν ξέρουν πού θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Τρέμουν, ακόμα, για το πόσο θα κοστίζουν οι μετακινήσεις τους, οι οποίες θα επιβαρύνουν το άδειο, από τις περικοπές, πορτοφόλι τους. Η μηνιαία δαπάνη για έναν εκπαιδευτικό (από την τσέπη του) ο οποίος θα πρέπει να πηγαινοέρχεται από τη μια άκρη των νομού Ιωαννίνων στην άλλη είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και για τον δάσκαλο ή τον καθηγητή που θα πρέπει καθημερινά, όντας διορισμένος στη Β΄ Πειραιώς, να κάνει «κρουαζιέρα» στο Αγκίστρι, στην Αίγινα, στα Κύθηρα, στον Πόρο, στις Σπέτσες, στην Τροιζηνία και την Υδρα.

Ανάλογου μεγέθους θα είναι και η ταλαιπωρία όσων ατύχησαν να είναι διορισμένοι σε περιοχές όπως η Δ΄ Δωδεκανήσου, η οποία περιλαμβάνει συνολικά... 12 νησιά, ή η Δ΄ Κυκλάδων, στην οποία ανήκουν έξι νησιά. Από την άλλη, όσοι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί έχουν ενημερωθεί για τη μετακίνησή τους σε άλλο σχολείο που έχει ελλείψεις φαίνεται ότι ετοιμάζουν βαλίτσες. Γιατί προφανώς θα τους έρθει φτηνότερα να μετακομίσουν, αν -για παράδειγμα- είναι διορισμένοι στο Ηράκλειο Κρήτης ή στη Χαλκιδική και από τη μια άκρη του νομού τούς ζητηθεί να διδάξουν στην άλλη.

«Ξεκρέμαστοι» βρίσκονται ξαφνικά αυτοί που προγραμμάτιζαν να ζητήσουν μετάθεση ή απόσπαση μέσω των νόμιμων διαδικασιών. Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνουν οι αποφάσεις του υφυπουργού Παιδείας καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι δεν θα τολμούν να ζητήσουν μετάθεση από μια περιοχή σε κάποια άλλη υπό τον κίνδυνο να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση απ' αυτήν που κατείχαν.

Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός που θέλει να εξοικονομήσει χρήματα και επιθυμεί να λάβει μετάθεση στη Σκιάθο, επειδή εκεί βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του, θα πρέπει να αιτηθεί μετακίνηση στη Β΄ Μαγνησίας.

Ομως, στη Β΄ Μαγνησίας ανήκουν και η Αλόννησος και η Σκόπελος και τελικά είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε ένα από αυτά τα δύο νησιά. Στην περίπτωση αυτή ούτε οικονομικά θα ελαφρυνθεί, αφού θα πρέπει ή να νοικιάσει σπίτι ή να ξοδεύει τον μισθό του στα πλοία, και ταυτόχρονα θα αναστατωθεί άνευ λόγου με μετακομίσεις.


ΟΛΜΕ: Θα τρέχουμε πανικόβλητοι στα σχολεία

Την οργισμένη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας προκάλεσε η απόφαση του υφυπουργού να αλλάξει αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση τις περιοχές μετάθεσης. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καταλογίζει στον κ. Παπαθεοδώρου προσπάθεια περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, καθώς «με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και μεταθέσεις επιδιώκεται η μετατροπή των διδασκόντων σε delivery λίγων ωρών». Δάσκαλοι και καθηγητές απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, καθώς η εφαρμογή της θα τους αναγκάσει να τρέχουν πανικόβλητοι από το ένα σχολείο στο άλλο και από τη μια άκρη ενός νομού στην άλλη.

Οπως, μάλιστα, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, ουδέποτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μπήκε στον κόπο να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιπλέον, αγνόησε το αίτημα που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία από τον περασμένο Οκτώβριο να μην υπάρξουν, για ένα διάστημα, αλλαγές στις περιοχές μετάθεσης. Πλέον, οι εκπαιδευτικοί καλούνται «να προσφέρουν υπηρεσία σε σχολεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους ως άλλοι μετακινούμενοι φαντάροι» αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών.


Δωρεάν γεύματα στις λέσχες για τους αναπληρωτές

Ξεκίνησε η δωρεάν σίτιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν εκτός του τόπου κατοικίας τους στις στρατιωτικές λέσχες. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας των υπουργείων Παιδείας και Αμυνας και αποτελεί ένα κοινωνικό μέτρο για την υλοποίηση του οποίου είχε δεσμευτεί ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στόχος είναι να ανακουφιστούν οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές στους μισθούς, από το έξοδο της σίτισης. Οι δικαιούχοι ανάλογα με την περιοχή όπου διδάσκουν μπορούν να επισκέπτονται την κοντινότερη στρατιωτική λέσχη και να λαμβάνουν έως και δύο πλήρη γεύματα ημερησίως εντελώς δωρεάν.

Οσοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εργάζονται σε σχολεία εκτός του τόπου κατοικίας τους θα πρέπει να προσκομίσουν στην στρατιωτική λέσχη την ταυτότητα τους, δυο φωτογραφίες και την ατομική βεβαίωση που θα λάβουν από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποκτήσουν το απαραίτητο Δελτίο Εισόδου. Οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν το αντίτιμο των γευμάτων τους και μια συνδρομή των 2,69 ευρώ μηνιαίως, χρήματα που θα τους επιστρέφονται από το Ίδρυμα Νεολαίας. Για να γίνει αυτό, καλούνται στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα να αποστέλλουν ταχυδρομικά στο Ίδρυμα Νεολαίας αντίγραφο της ατομικής τους βεβαίωσης και τις αποδείξεις για την σίτιση τους τον προηγούμενο μήνα και την μηνιαία συνδρομή. Την πρώτη φορά θα πρέπει να αποστείλουν και φωτοτυπία από το βιβλιάριο καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας στην οποία θα αποτυπώνεται με σαφήνεια ο 27ψήφιος κωδικός IBAN για να τους επιστρέφει κάθε μήνα το Ίδρυμα το συνολικό κόστος. Για κάθε δικαιούχο αναπληρωτή δάσκαλο ή καθηγητή το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ημερήσιο κονδύλι, ύψους περίπου 5 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ μηνιαίως.


Μαγειρευτά φαγητά αλλά και της ώρας

Υπεραρκετό μπορεί να θεωρηθεί το κονδύλι των 150 ευρώ που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο αναπληρωτή εκπαιδευτικό προκειμένου να έχει έως και δύο γεύματα στην πλησιέστερη στρατιωτική λέσχη και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Ένα πλήρες πιάτο, όπως φαίνεται από τον πίνακα, ξεκινά από ένα ευρώ και δεν ξεπερνά τα τέσσερα. Οι επιλογές που έχει ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός για το γεύμα του, εξαρτώνται από την εκάστοτε στρατιωτική λέσχη, την περιοχή όπου βρίσκεται και τον αριθμό των ατόμων που εξυπηρετεί.

Στρατιωτικές λέσχες που σιτίζουν μεγάλο αριθμό ατόμων συνήθως προσφέρουν τουλάχιστον τρεις επιλογές μαγειρευτού φαγητού και γεύματα της ώρας.

Οι μικρότερες ενδέχεται να προσφέρουν λιγότερες επιλογές λόγω περιορισμένης κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον υπεύθυνο της στρατιωτικής λέσχης στην οποία θα σιτίζονται και να ενημερωθούν για τον κανονισμό λειτουργίας και το ωράριο λειτουργίας. Αυτό που συνιστούν από τις στρατιωτικές λέσχες είναι να δηλώνουν οι δικαιούχοι από την προηγούμενη ημέρα ή από την αρχή της εβδομάδας το φαγητό που θέλουν να τους ετοιμάσουν καθώς εκδίδεται από την αρχή συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα κυρίως πιάτα κάθε ημέρας. Θα πρέπει, επιπλέον, να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το φαγητό τους και σε πακέτο με μια ελάχιστη χρέωση των 10 λεπτών.

Πώς θα μετακινηθούν τώρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου

 
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες στο Δημόσιο. «Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, αλλάζουν όλα δραματικά για τους υπαλλήλους, ειδικά στον οικονομικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που γνωρίζει πολύ καλά τα της δημόσιας διοίκησης.

Ειδικότερα, και για του λόγου το αληθές, παράλληλα με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων και οργανισμών, θα βρίσκονται σε εξέλιξη η διπλή αξιολόγηση των δομών του κράτους και του απασχολούμενου προσωπικού. Ως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα μετακινήσεων 2.500 «διαθέσιμων» υπαλλήλων, σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες σε προσωπικό -όπως, για παράδειγμα, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οι διευθύνσεις συντάξεων στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και οι φορείς όπου προβλέπεται «πάγωμα» των προσλήψεων (όπως η Παιδεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση)- και τα κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους μπορεί πλέον να καλυφθούν μόνο με μεταφορές.

Η συγκεκριμένη κατηγορία θα προηγείται στις μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία, με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων διοικητικών καθηκόντων, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί και στο προσωπικό που δεν έχει περάσει σε διαθεσιμότητα και θα θελήσει να μετακινηθεί καθώς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το νέο έτος δεν είναι απαραίτητο ότι η διαθεσιμότητα θα συνδέεται με την κινητικότητα στο σύνολο των περιπτώσεων.

Τι αναφέρει

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση και η διευκρινιστική και κατατοπιστική εγκύκλιος που τη συνοδεύει, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και οι ρυθμίσεις των διαδικασιών μετάταξης και μεταφοράς προσωπικού του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας των υπαλλήλων.

Οπως αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, με τον Ν. 4039/2012 εισήχθη και κατοχυρώνεται η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ως πάγια και διαρκής διαδικασία, με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και τη βέλτιστη αξιοποίησή του, με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον της δημόσιας υπηρεσίας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ορίζεται η διοικητική διαδικασία και καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια με βάση τα οποία θα υλοποιηθεί η μεταφορά του προσωπικού που πρόκειται να μετακινηθεί, για να καλυφθούν ορθολογικά οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.

Η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, που καταρτίζει τους τελικούς πίνακες Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του προσωπικού, παρέχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης διαδικασίας. Ειδική ρύθμιση γίνεται για τη μετακίνηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης της θέσης του, με την οποία λαμβάνεται πρόνοια για την άμεση εργασιακή του αποκατάσταση.

Τα στάδια

Αναλυτικότερα, με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διαδικασία της μετάταξης, που πραγματοποιείται με τις εγγυήσεις διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα στάδια:

1. Υποβολή αιτημάτων από τα υπουργεία που έχουν ανάγκες σε προσωπικό.

2. Ανακοίνωση υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κάλυψη των αναγκών, έπειτα από αξιολόγηση των αιτημάτων και γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4024/11.

3. Υποβολή δήλωσης προτίμησης στο ΑΣΕΠ από τους υπαλλήλους που τελούν σε διαθεσιμότητα και έλεγχος των στοιχείων τους από τους φορείς προέλευσης.

4. Εκδοση πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης από το ΑΣΕΠ.

5. Εκδοση απόφασης για τη μετάταξη των υπαλλήλων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έπειτα από γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου.

Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, τα υπουργεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) διοικητικών καθηκόντων (ιδίως σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν πολίτες ή αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω καθυστερήσεων και χρονοβόρων διαδικασιών) θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας. Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία που έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα δεν έχουν υποχρέωση επανυποβολής.

Με το αίτημα προσδιορίζεται ο αριθμός του αναγκαίου προσωπικού κατηγορίας ΔΕ, διοικητικών καθηκόντων, τόσο συγκεντρωτικά όσο και αναλυτικά, ανά κεντρική / περιφερειακή υπηρεσία υπουργείου, Ανεξάρτητη Αρχή που αναφέρεται σ' αυτό, εποπτευόμενο ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.

Σε περίπτωση που οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες καθώς και τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του υπουργείου λειτουργούν ή έχουν την έδρα τους σε περισσότερους του ενός δήμους, τα αιτήματα πρέπει να προσδιορίζονται όχι μόνο ανά κεντρική/περιφερειακή υπηρεσία, αλλά και ξεχωριστά ανά δήμο.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αιτημάτων προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τα υπουργεία, ενώ τα αιτήματα συνοδεύονται από αιτιολόγηση σχετικά με το περιεχόμενο των αναγκών και τους λόγους για τους οποίους οι ανάγκες αυτές ανέκυψαν.

Τα αιτήματα

Το τριμελές συμβούλιο (εκπρόσωποι από ΑΣΕΠ, υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), αφού συγκεντρώσει το σύνολο των αιτημάτων των υπουργείων, εκδίδει μέσα σε προθεσμία 15 ημερών αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθεί σε κάθε υπουργείο, τόσο συγκεντρωτικά όσο και ανά υπηρεσία και εποπτευόμενο απ' αυτούς ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, προτείνοντας και τη σειρά προτεραιότητας των υπουργείων στην κάλυψη των αναγκών.

Στη συνέχεια εκδίδεται η ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως προβλέπεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αποδέκτες της ανακοίνωσης είναι όλοι οι φορείς προσωπικό των οποίων έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω κατάργησης θέσεων.

Με την ανακοίνωση καθορίζονται:

α) Η σειρά προτεραιότητας των υπουργείων που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα, με την οποία θα καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες τους.

β) Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα διατεθεί σε κάθε υπουργείο.

γ) Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατάταξη των υπαλλήλων.

Επίσης, αναφορικά με το κριτήριο της ομοεδρικότητας σημειώνεται ότι αυτή ορίζεται με βάση την έδρα των φορέων προέλευσης και υποδοχής. Ομοεδρικότητα υπάρχει όταν οι φορείς προέλευσης και υποδοχής έχουν την ίδια έδρα. Για τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση μετάταξης πριν από τη δημοσίευση του Ν. 4093/2012 (12 Νοεμβρίου 2012), ως έδρα της υπηρεσίας προέλευσης θεωρείται η έδρα της υπηρεσίας για την οποία υπέβαλαν την αίτηση μετάταξης. Ομοίως, για τους αποσπασμένους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.


Η δήλωση της προτίμησης

Εντός προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης οι προς μετάταξιν υπάλληλοι των φορέων προέλευσης υποβάλλουν αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους φορείς προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν αν επιθυμούν τη μετάταξή τους και τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση απευθύνεται προς το ΑΣΕΠ.

Μαζί με την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει, εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας, κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για την αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο προσωπικό του μητρώο. Επίσης πρέπει να δοθεί προσοχή από τις υπηρεσίες Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προκειμένου να μεριμνήσουν άμεσα για την επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ζητώντας τους να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που τυχόν λείπουν.

Η μη υποβολή αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης. Επειδή, όμως, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησής του προς μετάταξη υπαλλήλου στους φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού, συνιστάται στις υπηρεσίες προσωπικού να καταστήσουν το πιο πάνω σαφές στους υπαλλήλους. Στον πίνακα περιλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους, ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει αίτηση προτίμησης.


Το ΑΣΕΠ θα τους κατατάσσει σε ειδικούς πίνακες

Το ΑΣΕΠ, στο οποίο έχουν διαβιβασθεί οι πίνακες και οι αιτήσεις προτίμησης, εφαρμόζοντας την πάγια διαδικασία που προβλέπεται, καταχωρίζει τη βαθμολογία και ακολούθως εκδίδει ενιαίο πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης των υπαλλήλων.

Με τον πίνακα βαθμολογίας, κατάταξης και διάθεσης του ΑΣΕΠ καθορίζεται και η υπηρεσία στην οποία μπορεί να μεταταχθεί ο υπάλληλος, σύμφωνα με την κατάταξή του στον πίνακα και την τυχόν υποβληθείσα δήλωση προτίμησής του. Αν δεν έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση ή αυτή που υποβλήθηκε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, για τον καθορισμό του φορέα υποδοχής λαμβάνονται υπόψη η βαθμολογική κατάταξη του υπαλλήλου και η σειρά προτεραιότητας των φορέων, όπως καθορίστηκε με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική κατάταξη προηγείται κατά σειράν ο υπάλληλος: α) με περισσότερα ανήλικα τέκνα, β) σε κατάσταση εγκυμοσύνης, γ) ο μεγαλύτερος στην ηλικία, δ) που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες στο κριτήριο του χρόνου προϋπηρεσίας και ε) με τη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση της θέσης που κατείχε, προτού τεθεί σε διαθεσιμότητα, προς τη θέση στην οποία πρόκειται να τοποθετηθεί. Κατά του ανωτέρω πίνακα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών από την επομένη της καταχώρισης στον δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.

Ακολούθως, και μετά τη γνωμοδότηση του τριμελούς Συμβουλίου, εκδίδεται η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μετάταξη των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η μετάταξη γίνεται με τον βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που ο υπάλληλος κατείχε πριν από τη μετάταξή του. Με την απόφαση καθορίζεται επίσης η ημερομηνία εμφάνισης των υπαλλήλων στους φορείς υποδοχής.

Τέλος, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι ως προς τις συνέπειες της αιτίας μη εμφάνισης του υπαλλήλου στον φορέα υποδοχής κατά την ορισθείσα ημερομηνία εφαρμόζονται οι διατάξεις του σχετικού νόμου. Αν ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί με υπαιτιότητά του στον φορέα υποδοχής κατά την ημερομηνία που ορίστηκε, εκδίδεται αμελλητί πράξη απόλυσης από το όργανο διοίκησης του φορέα υποδοχής.


Σε (πλήρη) εξέλιξη και η αξιολόγηση με τρεις παραμέτρους

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση από την οποία θα περάσει το τακτικό προσωπικό, που σήμερα απασχολείται σε υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την αξιολόγηση αναμένεται ότι θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι, που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών και υφυπουργών και σε πολιτικά γραφεία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αξιολόγηση του προσωπικού θα περιλαμβάνει βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου, αλλά και γραπτό τεστ. Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της «Task Force» φαίνεται ότι προωθούν, σε συνεννόηση με τους Ελληνες συναδέλφους τους, εξατομικευμένη αποτίμηση του προφίλ κάθε δημόσιου υπαλλήλου. Βάση της αξιολόγησης αυτής θα είναι:

1. Τα προσόντα: Δηλαδή, οι σπουδές, η επιμόρφωση, η γνώση ξένων γλωσσών, η συμμετοχή σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα και η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία.

2. Οι προσωπικές ικανότητες: Δηλαδή, η εμπειρία επάνω στο αντικείμενο εργασίας και γενικότερα στη Δημόσια Διοίκηση.

3. Οι ειδικές γνώσεις επάνω στις νέες τεχνολογίες και στη διαχείριση έργων.

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Δηλαδή, για τους προϊσταμένους τμημάτων, διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων. Γι' αυτήν την κατηγορία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέντευξης. Το γενικό πρόσταγμα της όλης διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού αναμένεται ότι θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα πραγματοποιείται μέσα από γραπτά τεστ πολλαπλών επιλογών. Αυτά θα διαμορφωθούν ανάλογα με το επίπεδο της εκπαιδευτικής κατηγορίας των εργαζομένων, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικά τεστ αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και της κατηγορίας ΥΕ. Το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει περίπου 80 ερωτήσεις, στις οποίες θα δίνεται απάντηση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάρκεια θα είναι προκαθορισμένη και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν άμεσα.

Οι βασικές γνώσεις οι οποίες θα ζητηθούν είναι σχετικές με την Ιστορία της ανθρωπότητας και τη γεωγραφία του πλανήτη, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους, τον πολιτισμό, τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα κ.λπ.

Δεξιότητες θεωρούνται μεταξύ άλλων η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αριθμητική αντίληψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με απλούς υπολογισμούς, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, ο επαγωγικός και διαγραμματικός συλλογισμός, η ικανότητα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και επεξεργασίας πληροφοριών, η ταχύτητα και η ακρίβεια αντίληψης, η παρατηρητικότητα, η αντίληψη του χώρου κ.λπ.

Οι ειδικές ερωτήσεις θα αφορούν πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι ανά κλάδο. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές ερωτήσεις για την καταγραφή και την αντιμετώπιση φορολογικών παραβάσεων για τους υπαλλήλους των Εφοριών, ενώ οι επιθεωρητές Εργασίας θα κληθούν να απαντήσουν σε πρακτικά ερωτήματα της ειδικότητάς τους.

Επιχειρηματίας καταγγέλει φωτογραφικό διαγωνισμό στον ΟΑΣΘ


 

Φωτογραφικό διαγωνισμό για τη διανομή των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ καταγγέλλει επιχειρηματίας ο οποίος υηποστηρίζει ότι αν και υπέβαλε την πιο οικονομική προσφορά στον οργανισμό, η ανάθεση του έργου δόθηκε σε άλλη επιχείρηση, ζημιώνοντας τον ΟΑΣΘ με εκατό χιλιάδες ευρώ.

 «Ο διαγωνισμός δεν ήταν μειοδοτικός και ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν υπέβαλε αληθή υπεύθυνη δήλωση» απαντά ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει στην εξώδικη διαμαρτυρία του ο κ. Τσιάρας «τυχόν ανάθεση στην άλλη συμμετέχουσα εταιρία θα σημάνει επιπλέον επιβάρυνση του ΟΑΣΘ και κατά συνέπεια του Ελληνικού λαού κατά 100.000 ευρώ ετησίως περίπου και λόγω μικρού δικτύου καταστημάτων μειωμένη εξυπηρέτηση του κοινού».

Η εταιρεία Δ. Τσιάρας και ΣΙΑ Ε.Ε. ασχολείται με τη διανομή και διακίνηση ψιλικών, τσιγάρων, καρτών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κ.ά.

Ο Ο.Α.Σ.Θ. για την ανάθεση των εισιτηρίων κάθε τριετία περίπου προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό που στη συνέχεια τον μετατρέπει σε ανοιχτό και αναθέτει για τα επόμενα τρία χρόνια τη διανομή και διακίνηση των εισιτηρίων.

Το 2003 έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός για τη διακίνηση των εισιτηρίων του Ο.Α.Σ.Θ. έλαβα μέρος με την εταιρεία μου "Δ. ΤΣΙΑΡΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε." και τον κέρδισα.

Η συνεργασία μας ήταν ομαλή, πλήρωνα εμπρόθεσμα, δεν υπήρχε κανένα παράπονο και από τις δύο πλευρές έως το Δεκέμβριο του 2005 (15 Δεκεμβρίου ώρα 7:20 μ.μ.) όπου έγινε στην εταιρεία μου ένοπλη ληστεία, νοσηλεύτηκα στο Νοσοκομείο με κακώσεις και τραύματα και μου αφαίρεσαν γύρω στις 500.000 euro σε ρευστό, κάρτες και εμπορεύματα.

Τότε λοιπόν τους ζήτησα με επιστολή μια πίστωση χρόνου για μια ή δύο μέρες καθυστέρησης της πληρωμής διότι, αντιμετώπιζα έντονο πρόβλημα ρευστότητας τον καιρό εκείνο. Συμφώνησαν με την αιτιολογία ότι ήμουν ένας καλός συνεργάτης και μάλιστα με διαβεβαίωσαν θα συνέχιζα να είμαι συνεργάτης τους για χρόνια. Στη συνέχειας προσπάθησα και κάλυψα όλα τα χρήματα, παρότι δεν υπήρξε καμία αποζημίωση από την Ασφαλιστική μου εταιρεία εν τούτοις εγώ ήμουνα εντάξει σ όλες μου τις υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα, επισημαίνω ότι έκανα κατόπιν παραίνεσης και του ΟΑΣΘ μια μεγάλη επένδυση πολλών χιλιάδων euro ώστε να μπορέσω να αναβαθμίσω όχι μόνο τις υπηρεσίες προς τους πελάτες μου αλλά παράλληλα και προς τον Ο.Α.Σ.Θ..

Το 2006 ενώ μου υπόσχονταν ότι εγώ θα ήμουν ο διανομέας προκήρυξαν πάλι διαγωνισμό στον οποίο έλαβα μέρος και τον κέρδισα. Παρ όλα αυτά έδωσαν τη διανομή των εισιτηρίων στην εταιρεία MAMA κάτι που έγινε γνωστό σ΄ όλη την αγορά από την ημέρα της προκήρυξης του διαγωνισμού, χωρίς να ληθφεί υπόψη το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Με έγγραφη επιστολή μου τότε τους είχα αναφέρει για τις φήμες που διαδίδονταν στους κύκλους της αγοράς και εκείνοι τις διέψευσαν ισχυριζόμενοι ότι είναι κακόβουλα σχόλια και δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα.
Στη συνέχεια και αφού είχαν αναθέσει πλέον τη διανομή των εισιτηρίων στην εταιρεία ΜΑΜΑ, τους ζήτησα να μου επιστρέψουν την εγγυητική μου γιατί δυσκολευόμουν από ρευστό έτσι ώστε να γίνει και το κλείσιμο της συνεργασίας μας, αλλά επειδή είχα καταθέσει ένσταση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με εκβίαζαν να αποσύρω την ένσταση για να μου επιστρέψουν την εγγυητική μου όπως και έγινε (μέσα σε 17 ημέρες).
Αρχές Σεπτεμβρίου του 2009 με κάλεσαν και μου ανακοίνωσαν ότι θα γινόταν προκήρυξη νέου διαγωνισμού και μου πρότειναν να λάβω μέρος διότι, όπως μου ανέφεραν, η συνεργασία του 2003-2006 ήταν η καλύτερη και επίσης, λόγω του ότι είχαν προκύψει προβλήματα και πολλά παράπονα πελατών με την τελευταία εταιρεία (ΜΑΜΑΣ) ήθελαν να συνεργαστούμε εκ νέου.

Εγώ τους υπενθύμισα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του 2006 και ότι η ανάθεση στην εταιρεία ΜΑΜΑΣ ήταν κατάφωρη αδικία απέναντί μου από την οποία υπέστην ανυπολόγιστη ζημιά, τους τόνισα ότι εάν πραγματικά θέλουν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε, εγώ είμαι διατεθειμένος πάλι να λάβω μέρος, διαφορετικά να μην μπω στη διαδικασία αυτή. Οι ίδιοι μου απάντησαν τότε θετικά και έδειξαν την προτίμησή τους προς εμένα.

Ως τούτου στις 8/10/09 έγινε ο μειοδοτικός διαγωνισμός στην αρχή κλειστός και στη συνέχεια ανοιχτός, εγώ έλαβα μέρος με άλλη εταιρεία, την "4δ Ε.Π.Ε." κέρδισα και πάλι και με διαβεβαίωσαν εκείνη την ημέρα ότι αν και πρέπει να γίνει Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι βέβαια τυπική διαδικασία (ότι πούνε εκείνοι γίνεται), ο διαγωνισμός έχει κλείσει και ο ανάδοχος της διανομής των εισιτηρίων είμαι εγώ και υπογράψαμε μάλιστα τα πρακτικά του διαγωνισμού.

Από την ημέρα εκείνη με κάλεσαν δύο φορές και με ρώτησαν εάν είμαι έτοιμος από 1η Ιανουαρίου 2010 να ξεκινήσω τη διανομή και εγώ και τις δύο φορές τους διαβεβαίωσα ότι είμαι πανέτοιμος. Τη δεύτερη φορά αναφέρθηκαν σε επιπλέον όρους προκειμένου να έχουν την απαιτούμενη οικονομική εξασφάλιση και εγώ τους απάντησα ότι πληρώ αυτούς τους όρους (είχα ήδη δώσει εγγυητική 40.000 euro και είχα έτοιμες τις επιπλέον εγγυητικές των 200.000 €) αλλά ακόμη κι αν θέλανε να βάλουνε και επιπλέον όρους, εγώ ήμουν σύμφωνος. Διευκρινίζω ότι η προκήρυξη αναφέρει ότι εντός 10 ημερών πρέπει να καλέσουν τον ανάδοχο να υπογράψει το συμβόλαιο, γεγονός που δεν έγινε.

Τις τελευταίες μέρες πληροφορήθηκα ότι θα αναθέσουν πάλι τη διανομή στην εταιρεία ΜΑΜΑΣ, επικοινώνησα μαζί τους (24/11/09) και ο πρόεδρος το επιβεβαίωσε επικαλούμενος ότι στο παρελθόν υπήρξαν οικονομικά προβλήματα, κάτι που δεν ίσχυε, αφού εξασφαλίζονταν οικονομικά από τις εγγυητικές τραπεζών. Τους υπενθύμισα τότε ότι όταν μου επρότειναν να συμμετάσχω στον διαγωνισμό τους είχα ρωτήσει εάν έχουν κανένα πρόβλημα κι εκείνοι μου είχαν απαντήσει αρνητικά. Πως λοιπόν τώρα, μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού προφασίζονται ότι η εταιρεία μου επειδή είναι Ε.Π.Ε. επιφυλάσσονται εάν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές τους απαιτήσεις ? Κατόπιν τους υπενθύμισα ότι κατά την συνεργασία μας 2003-2006 δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα οικονομικής φύσεως, ήμουν απέναντί τους φερέγγυος και πλήρωσα όλα τα χρήματα και τους τόκους που ζητήθηκαν από μέρους τους άσχετα εάν είχε γίνει η ληστεία και δυσκολευόμουν και το κλείσιμο έγινε σε 17 μέρες όπως εκείνοι ζήτησαν.

Επιπλέον, αφού οι ίδιοι με κάλεσαν και μου πρότειναν να συνεργαστούμε εκ νέου, εάν ήμουν ασυνεπής τότε γιατί να το ζητήσουν; Επίσης αυτή τη φορά ήταν γνωστό από την αρχή ότι έλαβα μέρος στο διαγωνισμό όχι με την ίδια εταιρεία αλλά με άλλη.

Στη συνέχεια μίλησα με δύο άτομα του διοικητικού συμβουλίου, ο ένας από αυτούς δικηγόρος και αντιπρόσωπος της Νομαρχίας Θεσ/κης ο κος Ευθυμιάδης Δημήτριος ο οποίος διέκρινε ότι έχω δίκιο και όλες οι ενέργειές τους είναι παράνομες. Επισκέφτηκα προς τα τέλη Δεκεμβρίου τον Ο.Α.Σ.Θ. τους επιβεβαίωσα για πολλοστή φορά ότι πληρώ τους όρους (αρχική εγγυητική 40.000 euro και 200.000 € με την έναρξη και επιπλέον εάν θέλουν) σύγχρονα προγράμμα-τα, προσωπικό, αυτοκίνητα και μηχανάκια της εταιρείας για τη διανομή και ότι άλλο απαιτεί αυτή η συνεργασία.

Φυσικά με την ανάθεση έπρεπε να τους προσκομίσω και νέα εγγυητική 200.000 € που κάλυπτε τα εις χείρας μου εισιτήρια. Ήτανε εκ των προτέρων δηλαδή καλυμμένοι και βάση της προκήρυξης και του τρόπου συνεργασίας και ως εκ τούτου δεν μπορούσανε να είναι οικονομικά εκτεθειμένοι γιατί πάντα υπάρχει η εγγυητική τραπέζης.

Παρ όλα αυτά όμως μας ανακοινώσανε ότι τελικά ο ανάδοχος των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ θα είναι πάλι η εταιρεία ΜΑΜΑΣ !

Και ερχόμαστε τώρα στο 2012 που ο Ο.Α.Σ.Θ. προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάθεση των εισιτηρίων για την επόμενη τριετία και μετά από ενημέρωση παραλαμβάνουμε την προκήρυξη για να λάβουμε μέρος μετά από ενημέρωση.  Σας αναφέρω ότι όλο αυτό το διάστημα προέκυψαν πολλά προβλήματα στην αγορά, διότι η διανομή δε γινόταν τακτικά- καθημερινά όπως κάναμε εμείς- με αποτέλεσμα τα σημεία να μην είναι εφοδιασμένα και να μην εξυπηρετείται  το κοινό, δε μοιράζονταν σε όλα τα σημεία και έτσι υπήρχαν κενά και αναγκάζονταν οι πελάτες να αγοράζουν από τα μηχανήματα των λεωφορείων με υψηλότερη τιμή και γενικά δεν υπήρχε καλή εξυπηρέτηση αντιθέτως επικρατούσε μεγάλη δυσαρέσκεια.

Στη συνέχεια κάναμε μια επαφή με τον πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Θ. του υπενθυμίσαμε τα γεγονότα των προηγούμενων διαγωνισμών και μας προέτρεψε να λάβουμε μέρος και παλικαρίσια να κερδίσουμε.

Σας αναφέρω ότι από τη συνεργασία της εταιρείας ΜΑΜΑΣ με τον Ο.Α.Σ.Θ. βάσει πληροφοριών υπήρχε μεγάλο οικονομικό άνοιγμα του πρώτου προς τον Ο.Α.Σ.Θ. και οι πωλήσεις ήταν μειωμένες, διότι εμείς βάσει στοιχείων διακινήσαμε 64 εκατομμύρια εισιτήρια ανά έτος ενώ η τελευταία εταιρεία έφτασε τα 46 εκατομμύρια το έτος.

Σε περίοδο κρίσης, με αυξημένα τα καύσιμα, όλος ο κόσμος στρέφεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι εκείνοι εξ αιτίας του τρόπου και της τακτικής τους μειώνουν τις πωλήσεις τους !

Αφού καταθέσαμε και πάλι για τρίτη συνεχή φορά όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν καθώς επίσης και Εγγυητική Τραπέζης λάβαμε μέρος στον κλειστό μειοδοτικό διαγωνισμό και στη συνέχεια στον ανοιχτό και με μεγάλη διαφορά τιμής ανά εισιτήριο κερδίσαμε σύμφωνα και με τα δικά τους λεγόμενα και μάλιστα δεχτήκαμε τα συγχαρητήριά τους ως συνήθως που μας δώσανε.

Σε λίγες μέρες μας ζητήσανε κάποια πρόσθετα δικαιολογητικά και τα καταθέσαμε εκ νέου, αν και τα είχαμε δώσει εξ αρχής και περιμέναμε πλέον την επίσημη ανακοίνωση. Δυστυχώς όμως και πάλι μαθαίνουμε από σχόλια μέσα από τους κύκλους της αγοράς ότι ο Ο.Α.Σ.Θ. για άλλη μια φορά θα αναθέσει τη διανομή των εισιτηρίων στην προηγούμενη εταιρεία, την εταιρεία ΜΑΜΑΣ άσχετα αν τον διαγωνισμό τον κερδίσαμε δικαίως εμείς.

Αποφασίζουν λοιπόν να δώσουν ξανά τη διανομή σε μία εταιρεία που έχει πτώση κατά 40% στις πωλήσεις, πολλά προβλήματα στην αγορά και μάλιστα με κόστος επιπλέον της δικής μας προσφοράς κατά 100.000 € ετησίως.

Δηλαδή και λιγότερες πωλήσεις, άρα ζημιά μεγαλύτερη και 100.000 € επιπλέον ετησίως από τη δική μας προσφορά και τέλος, αυξημένη επιβίβαση ατόμων χωρίς εισιτήριο λόγω της κακής και ελλιπούς διανομής στα σημεία.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης σχολιάζει πως «ο διαγωνισμός δεν ήταν μειοδοτικός». Ο ίδιος απάντησε μάλιστα με εξώδικο στον επιχειρηματία ισχυριζόμενος πως «σε τυχαίο δείγμα πενήντα σημείων διανομής που μας υπέδειξε μόλις τα 15 ήταν αληθή. Απορρίψαμε την πρότασή του γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τη διανομή των εισιτηρίων».


ΠΗΓΗ

Δημοσκόπηση της VPRC: "MEGA, το πιο αναξιόπιστο κανάλι! Ολα τα κανάλια σε πτώση!"

Η έρευνα της VPRC, πραγματοποιήθηκε την 10η Ιανουαρίου του 2013 και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελλάδα Αύριο». Στην έρευνα ανιχνεύονται οι απόψεις της κοινής γνώμης σε σχέση τα βασικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποστοστό 91%, θεωρεί ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη δείχνουν στο διαδίκτυο, ως πηγή ενημέρωσης, με ποσοστό 39%, ενώ ακολουθεί η τηλεόραση με 32%. Αρκετά χαμηλότερα εμφανίζονται τα ποσοστά εμπιστοσύνης σχετικά τις πηγές ενημέρωσης εμφανίζουν για τις εφημερίδες (9%) και το ραδιόφωνο (8%). Σημαντικό, όμως, θεωρείται και το ποσοστό της κοινής γνώμη, που ανέρχεται σε 11%, και το οποίο το οποίο δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ.

Σε μία κλίμακα εγκυρότητας/αντικειμενικότητας των δελτίων ειδήσεων με βαθμό 0 για το καθόλου έγκυρο/αντικειμενικό και 10 για το πολύ έγκυρο/αντικειμενικό, κανένα από τα δελτία που μετρήθηκαν δεν εμφανίζει βαθμό πάνω από 6.

Ειδικότερα, το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ βαθμολογείται με 5,9, της ΝΕΤ με 5,8, του ALPHA 5,4, του ΑΝΤ1 με 5,3, ενώ τελευταίο και καταϊδρωμένο, με διαφορά 1,7 βαθμούς της κλίμακας από τον προπορευόμενο ΣΚΑΪ, έρχεται το δελτίο ειδήσεων του MEGA!

πηγη

Το μεγάλο φαγοπότι...

Δημαρχοι, πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες, καθώς και σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια περιλαμβάνονται στη λίστα του ΣΔΟΕ που δημοσιεύει σήμερα το.. «Εθνος της Κυριακής». Ηδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών τους και ελέγχου των «πόθεν έσχες», αφού προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Εκατόν πέντε δήμαρχοι, πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες, καθώς και σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια που ελέγχονται για «μαύρο χρήμα» περιλαμβάνονται στη λίστα του ΣΔΟΕ που φέρνει στη δημοσιότητα το «Εθνος της Κυριακής».

Ηδη έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών και ελέγχου του «πόθεν έσχες», αφού έχουν προκύψει ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων αιρετών προσώπων βρέθηκαν μεγάλα ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και το γενικότερο οικονομικό τους προφίλ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πρώην δημάρχου στη Φθιώτιδα με «ακάλυπτο» στην Εφορία τραπεζικό λογαριασμό 3 εκατ. ευρώ, πρώην νομάρχη Πελοποννήσου με λογαριασμό 2,5 εκατ. ευρώ και νομαρχιακού συμβούλου στη Μακεδονία με καταθέσεις 2 εκατ. ευρώ.
e-go.gr

Τα κέρδη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ειδικό Λογαριασμό !


 

Και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα του Νέου Πολυνομοσχεδίου είναι τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 παράγραφος 4.
Τα κέρδη που παράγουν οι ΔΕΚΟ , δεν θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις (ή εκσυγχρονισμό του στόλου πχ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ) ή ακόμα και για bonus παραγωγικότητας (που ορέγονται οι κρυφοί υποστηρικτές -  θιασώτες των μνημονιακών πολιτικών ) αλλά θα αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο σε Ειδικό Λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για τα έσοδα που προβλέπονται απο τις αποκρατικοποιήσεις .
Χρήματα  που φυσικά θα πηγαίνουν για να ξεχρεώσουμε τους δανειστές της χώρας για να πέρνουμε την δόση μας κάθε τρίμηνο !
Συνεχίζουμε να διαβάζουμε τον Νόμο για να δούμε τι άλλα μαργαριτάρια θα βρούμε !

ΠΗΓΗ

Το τέλος της κοινωνίας

Το τέλος της κοινωνίας
Μπορεί στην αρχή να τους ταρακούνησε λίγο, αλλά δεν κράτησε για πολύ. Γρήγορα γρήγορα, και όσο οι απανταχού κυβερνήσεις τους κανάκευαν με πακτωλούς χρημάτων, που ρουφούσαν με την ταχύτητα του φωτός από τις τσέπες των υποτελών τους, κατάλαβαν πως μέσα της η κρίση έκρυβε θησαυρό. Αφού πείστηκαν πως το βιός τους δεν θα κινδύνευε άλλο, αλλά τουναντίον θα αυγάτιζε, είδαν πως θα μπορούσαν άκοπα να εξασφαλίσουν κι άλλα, εξ ίσου σημαντικά, καβάντζα για το μέλλον....

Τα μαχαίρια βγήκαν απ' τις κρυψώνες, οι μισθοί, μάνι μάνι κόπηκαν στη μέση, το ίδιο και οι συντάξεις, τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, και οι δημόσιες υπηρεσίες πήραν το Ok ν' αρχίσουν να αδειάζουν καραβιές εργαζομένων στις απανταχού χωματερές της ανεργίας, κι όλα αυτά νομότυπα, από μαγαζάκια παρασκευής νομοθετικών προϊόντων φασόν, που στήθηκαν νυχτιάτικα στα τρίτα υπόγεια της βουλής από ιδιοτελείς, καιροσκόπους, μωροφιλόδοξους ράφτες, ικανούς μόνο στο να ξεπατικώνουν με ακρίβεια τα πατρόν που τούς πάσαραν καθημερινά απ' έξω, οι πάτρωνές τους από τον κόσμο των ισχυρών.

Η κρίση αυτή θα περάσει στην ιστορία σαν η κρίση της μεγάλης αρπαγής και της μεγάλης αναδιανομής του πλούτου από τους κάτω στους επάνω. Αυτό, όμως, είναι το ένα μόνο σκέλος.

Διότι υπάρχει και το άλλο σκέλος, αυτό του τέλους της αναδιανομής από τους πάνω προς τους κάτω, όσο αυτή υπήρχε, έστω και λυμφατική τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Κι αυτό το τέλος, η κατάργηση δηλαδή μιας οιονεί αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας για να μπορεί τέλος πάντων να εκλαμβάνεται ως τέτοια, θα είναι και το σήμα κατατεθέν της νέας εποχής που κυοφορείται στις μέρες μας.
Το κράτος, ως ο τροχονόμος των μεταβιβάσεων και της εξισορρόπησης των ανισοτήτων αποχωρεί, τίποτε πλέον δεν θα μοιράζεται, παρά μόνον από φορολογικά εκπίπτουσες φιλανθρωπίες, και ο καθένας θα είναι πλέον μόνος του, αυτός κι η μοίρα του.

Η ασφάλιση θα γίνει ιδιωτική, δηλαδή θα παίρνει κάποιος σύνταξη μόνο εφ΄ όσον έχει να πληρώσει.
Η περίθαλψη θα γίνει ιδιωτική, δηλαδή κάποιος θα γιατρεύεται μόνο αν έχει να πληρώσει, αλλιώς ψόφος.
Η εκπαίδευση θα γίνει ιδιωτική, δηλαδή κάποιος θα μαθαίνει γράμματα, μόνο αν έχει να πληρώσει, αλλιώς στούρνος και νεο-ναζί, κάποιος θα ταξιδεύει μόνο αν έχει να πληρώσει.
Και επειδή όλο και πιο λίγοι θα έχουν να πληρώσουν, τόσο και θα ακριβαίνουν οι "υπηρεσίες" αυτές που κάποτε λέγονταν κοινωνικά αγαθά, και όχι υπηρεσίες. Και όλο και περισσότεροι θα αποκλείονται έτσι από τη χρήση τους.

Φυσικά, ο μετασχηματισμός αυτός, η μετακύλιση του κόστους δηλαδή, στον κάθε "χρήστη" τελικά, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση σχεδόν της φορολογίας των από πάνω, μιας και δεν θα υπάρχει ούτε αγαθό, ούτε κοινωνία για να συνεισφέρουν. Πράγμα, που συνεπάγεται μια δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη αναδιανομή από τους κάτω στους επάνω.

Αν ακόμα αρνούμαστε να τα δούμε όπως υλοποιούνται μέρα τη μέρα μπροστά στα μάτια μας, δεν μπορούμε να κάνουμε και πως δεν τ' ακούμε, καθώς έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Τα "κοινωνικά αγαθά" έχουν εξοριστεί από τις "υπηρεσίες" και οι "δικαιούχοι κοινωνικών αγαθών" από τους μοναδικούς "χρήστες".

Διάβαζα χτες για τα τρένα στην Αγγλία, όπου τα εισιτήρια τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκαν κατά 50%, (εννοείται της κανονικής θέσης, γιατί της πρώτης μειώθηκαν), πολύ παραπάνω απ' τον πληθωρισμό. Όλο και λιγότεροι μπορούν πια να τα χρησιμοποιούν, ενώ αυτοί που θίγονται είναι και οι φτωχότεροι, καθότι για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ενοίκια στις πόλεις καταφεύγουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Για έναν χαμηλόμισθο, οι ημερήσιες μεταφορές αντιπροσωπεύουν πλέον το 25% του μισθού του, ενώ μόνο το 5% ενός υψηλόμισθου. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν αντιλαμβάνονται τις μεταφορές σαν κοινωνικό αγαθό και δεν τις επιδοτούν από τα γενικά φορολογικά έσοδα. Αντίθετα μεταφέρουν το κόστος αποκλειστικά στον χρήστη, ο οποίος όμως αδυνατεί να αντεπεξέλθει.

Ιδιωτικοποιήσεις δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνουν σχεδόν παντού. Οι Ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται για εισπρακτικούς λόγους, όπως μας λένε στην Ελλάδα, για να εξοφλήσουμε τάχα τους δανειστές, αλλά για την ολοκληρωτική μετάγγιση του όποιου αίματος έχει απομείνει στους από κάτω, προς τους επάνω.

Οι Ιδιωτικοποιήσεις, λοιπόν, δεν είναι παρά τα καρφιά που θα σφαλίσουν το φέρετρο της κοινωνίας, και η ταφόπλακα στο μνήμα της. Από δω και πέρα, όπως και όσο μπορεί ο καθείς να πορευτεί. Και όταν ο άνθρωπος μένει μόνος, αγριεύει. Πολύ και ανεξέλεγκτα.


Πηγή: RAMNOUSIA

Διαμαρτύρονται και σηκώνουν μπάρες σε Μάλγαρα, Λεπτοκαρυά και Αφίδνες

Συμβολικό «άνοιγμα» των διοδίων, διοργανώνουν κινήματα ενάντια στα διόδια, σε 3 σημεία του...
εθνικού οδικού δικτύου, σήμερα Κυριακή, από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι σε Μάλγαρα, Λεπτοκαρυά και Αφίδνες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δίκες που έχουν ξεκινήσει σε βάρος διαδηλωτών.

Μέλη της επιτροπής συμπαράστασης ανέφεραν ότι σε 11 άτομα στην Αττική επιβλήθηκε από δικαστήριο ποινή αποζημίωσης 500.000 ευρώ για τον καθένα, ενώ είναι σε εξέλιξη παραπομπές σε δίκες και διώξεις σε Αττική, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Πιερία και υποστήριξαν ότι «οι διώξεις έχουν εκφοβιστικό και φρονηματικό χαρακτήρα», ενόψει της επανεκκίνησης των οδικών αξόνων (Ιόνια και Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομοι Κ. Ελλάδος και Αιγαίου).

Στη συνέντευξη τύπου, υποστήριξαν ακόμη ότι οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες «κατά 50-70% ξένες εταιρίες και το υπόλοιπο μεγάλες ελληνικές εταιρίες (ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ)» «εκβιάζουν» το δημόσιο, θέτοντας «παράλογες» και «καταχρηστικές» απαιτήσεις για την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, που έχουν σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενες έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ «από τη σύμβαση είναι δεσμευμένες να την εξασφαλίσουν οι ίδιες» και ότι «το δημόσιο αντί να τους κηρύξει έκπτωτους υποκύπτει».

«Αποικιοκρατικές» και «ληστρικές» χαρακτήρισαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τις συμβάσεις παραχώρησης, υποστηρίζοντας ότι «αντί το δημόσιο να επιβάλει ποινικές ρήτρες 80 εκ. ευρώ για τις καθυστερήσεις έχει πληρώσει ως τώρα στους εργολάβους 132 εκ. ευρώ και τους επιτρέπει να εισπράξουν από τα διόδια άλλα 172 εκ. ευρώ». Σημείωσαν ακόμη, επικαλούμενοι επίσημες εκθέσεις, ότι οι κατασκευαστικοί όμιλοι την περίοδο 2004-2010 αναδείχθηκαν σε «πρωταθλητές κέρδους» έναντι εκείνων της Ε.Ε.και οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι οι πιο ακριβοί πανευρωπαϊκά «μέχρι και κατά 90%».

Κατήγγειλαν ως «σκάνδαλο, χωρίς απάντηση ως τώρα» το γεγονός ότι ενώ η κατασκευή τμήματος της Ιόνιας Οδού ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο στις 19 Δεκεμβρίου 2007, μόλις την επόμενη μέρα ο ανεξάρτητος μηχανικός (που ελέγχει για λογαριασμό του δημοσίου αλλά αμείβεται από τον παραχωρησιούχο) πιστοποίησε την ολοκλήρωση, ως προϋπόθεση εκταμίευσης του προϋπολογισμού του τμήματος, ύψους 49,5 εκ. ευρώ. Πρόσθεσαν επίσης, ότι «για τα κλειστά επί τρίμηνο Τέμπη δεν ασκήθηκε από το δημόσιο δίωξη, ούτε διεκδικήθηκε αποζημίωση».

Το κόστος των διοδίων στην Εγνατία Οδό ανέφεραν πως είναι ήδη 2 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο και στους άλλους άξονες 5 λεπτά ανά χλμ. με προοπτική ως το 2015 να γίνει 7 λεπτά ανά χλμ., επιβαρύνοντας «δυσανάλογα» τις μεταφορές και το κόστος εμπορευμάτων και επέκριναν την πρόθεση παραχώρησης της Εγνατίας σε ιδιώτη.

«Για παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές» του κράτους και των εταιριών στο θέμα των διοδίων έκανε λόγο ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης, διευκρινίζοντας ότι «τυχόν επιβαρύνσεις για αναγκαίες παρεμβάσεις στα οδικά δίκτυα μπορεί να γίνονται ανεκτές, στο πλαίσιο όμως της αρχής της αναλογικότητας και των συνταγματικών επιταγών». 
Πηγή: thestival.gr

Εξώδικο ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ


Create your own banner at mybannermaker.com!
Εξώδικο ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ : 

Τα μελοι του ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ στο ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ απέστειλαν Εξώδικο προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Νικολακοπουλο Κων/νο για την:

1. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση παράδοσης του ταμείου της Ένωσης με αποτέλεσμα ο νέος Ταμίας να είναι ουσιαστικά ανενεργός.

2. Από το μήνα Αύγουστο του 2011 έως σήμερα  δεν εισέπραξε το μίσθωμα του χώρου της Λέσχης.


Διαβάστε το Εξώδικο:





ΠΗΓΗ: sakilpap.blogspot.gr

Ποιες εφορίες κλείνουν από τη Δευτέρα


 

Στη θέση τους και εφόσον οι δήμοι των περιοχών στις οποίες καταργούνται οι εφορίες έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις απαιτούμενες λειτουργικές δαπάνες, στη θέση των εφοριών που θα καταργηθούν θα λειτουργήσουν Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.
Οι ΔΟΥ των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους είναι οι εξής:
-Αμφιλοχίας και Βόνιτσας (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Αγρινίου)
-Δημητσάνας, Λεωνιδίου και Παραλίου ‘Αστρους (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Τρίπολης)
-Ι και ΙΑ Αθηνών (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Δ Αθηνών)
-Ε Αθηνών (μεταφέρεται στη ΔΟΥ ΣΤ Αθηνών)
-Ζωγράφου (μεταφέρεται στη ΔΟΥ ΙΒ Αθηνών)
-Κ Αθηνών (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Γαλατσίου)
-Χαϊδαρίου (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Αιγάλεω)
-Β Καλλιθέας (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Α Καλλιθέας)
-Πετρούπολης (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Β Περιστερίου)
-Ν. Φιλαδέλφειας (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας)
-Αγίου Στεφάνου (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Κηφισίας)
-Λαυρίου (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Κορωπίου)
-Μεγάρων (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Ελευσίνας)
-Σαλαμίνας (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Ε Πειραιά)
-Καλαβρύτων (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Α Πατρών)
-Δεσκάτης (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Γρεβενών)
-Διδυμοτείχου (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Ορεστιάδας)
-Λεχαινών και Ζαχάρως (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Πύργου)
-Αλεξάνδρειας και Νάουσας (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Βέροιας)
-Μοιρών (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Α Ηρακλείου)
-Αγίου Αθανασίου (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Ιωνίας)
-Τούμπας (μεταφέρεται στη ΔΟΥ ΣΤ Θεσσαλονίκης)
-Θ και Ι Θεσσαλονίκης (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Δ Θεσσαλονίκης)
-Νεάπολης (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Ε Θεσσαλονίκης)
-Β Θεσσαλονίκης (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Α Θεσσαλονίκης)
-Ελευθερούπολης (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Καβάλας)
-Β Κέρκυρας (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Α Κέρκυρας)
-Γυθείου και Μολάων (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Σπάρτης)
-Ελασσόνας και Φαρσάλων (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Λάρισας)
-Ιεράπετρας και Σητείας (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου)
-Καλλονής (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Μυτιλήνης)
-Αλμυρού (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας Βόλου)
-Κυπαρισσίας και Πύλου (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Καλαμάτας)
-Αριδαίας (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Έδεσσας)
-Σιδηροκάστρου και Ηράκλειας (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Αʼ Σερρών)
-Αμφίκλειας και Αταλάντης (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Λαμίας)
-Αρναίας (μεταφέρεται στη ΔΟΥ Πολυγύρου)
-Ιστιαίας και Καρύστου (μεταφέρονται στη ΔΟΥ Χαλκίδας).
Ποιες ΔΟΥ παίρνουν παράταση στην αναστολή λειτουργίας τους
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών δίνεται παράταση έως τις 18/03/2013 στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας ορισμένων ΔΟΥ σε νησιά, όπου λειτουργεί μόνο μία φορολογική μονάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι ΔΟΥ που θα συνεχίσουν να λειτουργούν είναι αυτές των Σπετσών, Κέας, Άνδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Τήνου, Κηθύρων, Λήμνου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου.
«Η παράταση δίνεται προκειμένου, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη μετάβαση φορολογουμένων στις ΔΟΥ, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι, με κριτήριο το ύψος των εσόδων ανά ΔΟΥ επί των συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού – εξαιρουμένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης -, δεν αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ: Θήρας, Αιγίου Αχαΐας, Μυκόνου, Αμαλιάδας, Κύμης Ευβοίας και Πάρου.
Οι υπόλοιπές 51 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών στις 14/01/2013.
Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές όπου αναστέλλεται η λειτουργία ΔΟΥ, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Επιπλέον, ιδρύονται 39 τέτοια Γραφεία στις περιοχές όπου υπήρξε αναστολή λειτουργίας ΔΟΥ κατά την 1η φάση της ενοποίησης το 2011.