EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παίζουν με την φωτιά που θα τους κάψει…

Αν δεν μπορούμε να ζούμε μαζί ως Έλληνες, τότε δεν μας αξίζει να έχουμε ούτε πατρίδα. Για όσο καιρό κάποιοι θα προτάσσουν τις παρωχημένες, ξεφτισμένες ιδεολογίες τους, εμπλουτισμένες με ιδεοληψίες, δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας.

Η προτασσόμενη λογική του «αν δεν είσαι μαζί μου είσαι εχθρός μου και φασίστας», δυστυχώς προάγει εκείνα τα χαρακτηριστικά του άκρατου φασισμού και ρίχνει τον σπόρο του εσωτερικού διχασμού. Ανάλγητοι πολιτικολογούντες, κομματόσκυλα επιχορηγούμενα ή επιδοτούμενα, εργάζονται αφειδώς προς την κατεύθυνση της διάσπασης των πολιτών, άρα και προς την συνέχιση αυτής της αρρωστημένης και διεφθαρμένης πολιτικής που λειτουργεί με βασικό κανόνα την παραβίαση όλων των νόμων αρκεί να εξασφαλίζει την δική της επιβίωση.

Η διαφθορά, ένα κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, έχει κατορθώσει να αποκτήσει διάφορα επίπεδα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, εξοβελίζοντας την ιδέα για το κοινό καλό και –φυσικά- το αυτονόητο περί ελεύθερου, ανεξάρτητου και αυτοκυρίαρχου κράτους. Οι κομματικές συμμορίες σκυλεύουν την χώρα και οι κομματικές ηγεσίες προσφέρουν γη και ύδωρ για να εξασφαλίσουν μικρά διαστήματα παραμονής τους στην εξουσία ή έστω και συνδιαλλαγής με εκείνα τα κέντρα αποφάσεων που τοποθετούν τις κυβερνητικές μαριονέτες.
Αυτή η διαφθορά, η ποικιλώνυμη, άλλοτε συναλλάσσεται για την εξασφάλιση των ψήφων (υπέρτατη φροντίδα), άλλοτε πάλι για την εξασφάλιση των κατάλληλων χορηγιών στήριξης και διαιώνισης στην δημοσιότητα πολιτικών εκτρωμάτων, άλλοτε συναλλάσσεται με τα εγχώρια ή και τα ξένα ΜΜΕ για να γίνουν κατορθωτές οι απαραίτητες πλύσεις εγκεφάλου και άλλοτε λειτουργούσα με χαρακτηριστικά εγκληματικής συμμορίας δεν διστάζει να ταχθεί ενάντια και να διαλύσει ακόμη και την κοινή λογική.

Σε αυτή την χώρα, που έχει μεταβληθεί ατύπως σε χώρο, μίσθαρνα δουλάκια του νεοταξισμού, του κομματικού συμφέροντος ή ακόμη και του συμφέροντος ενός κηφήνα τοπικού κομματάρχη, έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε «εργασίες» που ουδόλως απέχουν από τα όσα έκαναν οι καταδότες επί της γερμανικής κατοχής της χώρας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε όλα αυτά, κυρίαρχο ρόλο έχει το χρήμα, που ρέει άφθονο προς την κατεύθυνση ισοπέδωσης της χώρας. Χρήμα το οποίο εξαγοράζει και δημιουργεί–πολύ εύκολα- ασυνείδητους συνεργάτες για να εκτελέσουν τις πολυεπίπεδες εντολές που αφορούν την καταστολή της αντίδρασης εκείνων που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν την εξουσία του χρήματος και θα προτάξουν την εξουσία των άγραφων και γραπτών κανόνων που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

Σκοπός της προχθεσινής, της χθεσινής, αλλά και της σημερινής κυβερνώσας ληστοσυμμορίας είναι να καμφθεί το ηθικό, να πεισθεί το «πειραματόζωο» πως δεν έχει κανέναν λόγο και καμία ελπίδα αντίδρασης, πως παρ’ όλη την δυσωδία της νομιμοποιημένης κυβερνητικής ανομίας, οι φερόμενοι ως «διασώστες» αλλά στην ουσία εκτελεστές, εργάζονται για το καλύτερο της χώρας. Ίσως αποτελεί λεπτομέρεια το ότι δεν εργάζονται για το καλύτερο του λαού αυτής της χώρας ή ακόμη και το ότι –όπως όλα δείχνουν- ίσως να σωθεί η χώρα αλλά δεν θα σωθούν και οι πολίτες της.

Λεπτομέρεια, όμως, σημαντικότατη, η οποία δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής των πάσης φύσεως μαριονετών και υποποδίων του κομματικού συμφέροντος και του σύγχρονου πατριωτισμού, είναι πως αποτελεί νομοτελειακό και φυσικό κανόνα η αντιστροφή και αντίδραση όταν ασκείται μία πίεση – δράση. Η μέχρι στιγμής υπάρχουσα ελαστικότητα από την πλευρά της Ελληνικής κοινωνίας, είναι σαφές πως -σε άγνωστη στιγμή και για άνευ ιδιαίτερης σημασίας λόγο- θα πάψει να υφίσταται και θα επιστρέψει πολλαπλάσια προς τους δημιουργούς της πίεσης. Τότε, όλοι οι συνεργαζόμενοι, σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας, με την μνημονιακή λαθροκυβέρνηση, θα βρεθούν μπροστά στις πόρτες του χάους και της κόλασης που σκόπευαν να ρίξουν έναν ολόκληρο λαό. Ως συμβουλή προς τους συνειδητούς ελληνόφωνους εκτελεστές, καλό θα ήταν να προετοιμάζεστε…

Κωνσταντίνος

«Διαρκές πραξικόπημα» του Χρήματος δια των Μνημονίων’

Το Μνημόνιο 3 και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ως ανατροπή του πολιτεύματος 

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 


«Οι νικητές δεν έκαναν καμιά χάρη στους ηττημένους. Πήραν κάποιο αντάλλαγμα για τη ζωή τους. Κι αντί να τους σκοτώσουν χωρίς όφελος, τους σκοτώνουν με κέρδος» -- Ζαν-Ζακ Ρουσσώ

Ολοκληρώναμε την ανά χείρας ανάλυση, που σχεδιάζουμε σε τρία άρθρα, για τις σπουδαιότατες πολιτειακές συνέπειες του Μνημονίου3, όταν ήρθε ο ορυμαγδός των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που παραβιάζουν άμεσα και κραυγαλέα, όχι μόνο το άρθρο 44 του Συντάγματος, αλλά και όλο το πνεύμα του, εγκαθιστώντας πρακτικά στην Ελλάδα μια ελάχιστα συγκαλυμμένη «οικονομική» και «κοινοβουλευτική» δικτατορία. Και, μαζί, αναπόφευκτα, οι πρώτες διώξεις δικαστικών που στάθηκαν κριτικά απέναντι στη μεταβολή της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σε όργανα των «Πιστωτών».

Η αποδόμηση του δημοκρατικού πολιτεύματος από μια κυβέρνηση-μαριονέττα, στα χέρια εχθρών του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους, συνεχίζεται με τόσο επιταχυνόμενους ρυθμούς, που δεν προλαβαίνουμε να αναλύσουμε μια ενέργεια και ακολουθούν δέκα ακόμη. Η απειλή (προς το παρόν) για τις πολιτικές ελευθερίες του ελληνικού λαού είναι η μεγαλύτερη που εκδηλώθηκε στη χώρα, μετά την περίοδο της αμερικανοκίνητης χούντας. Η απειλή για το ελληνικό κράτος είναι η σοβαρότερη που εκδηλώθηκε μετά τη ναζιστική επίθεση του 1941, αν όχι την Επανάσταση του 1821.

Τα πρόσφατα μέτρα, το «Μνημόνιο 3», εξετάσθηκαν στη δημόσια συζήτηση κυρίως ως οικονομικά-κοινωνικά μέτρα – ορθώς, επισημάνθηκε ο καταστρεπτικός χαρακτήρας τους. Επί του καταστρεπτικού χαρακτήρα των μνημονίων, υπάρχει τώρα μεταξύ των οικονομολόγων διεθνώς, ο ίδιος βαθμός συναίνεσης που υφίσταται, μεταξύ των φυσικών, για τον νόμο της βαρύτητας ή τη θεωρία της σχετικότητας!

Υποτιμήθηκε στη συζήτηση μια άλλη διάσταση: η πολιτική, νομική, «πολιτειακή» και εθνική σημασία της υιοθέτησής τους. Που, από άποψη διαδικασίας και ουσίας, συνιστά βάναυση παραβίαση θεμελίων του πολιτεύματος, ειδικά των αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας, εκδήλωση ενός εξελισσόμενου, ιδιότυπου, «διαρκούς», ελληνικού και διεθνούς, «πραξικοπήματος του Χρήματος». 

 Κυβερνητικοί και τροϊκανοί κύκλοι, εν επιγνώσει της ενοχής για το έγκλημα που διαπράττουν κατά του ελληνικού λαού και της Ελληνικής Δημοκρατίας, πεπεισμένοι για τον έκνομο, αντισυνταγματικό χαρακτήρα των μέτρων που προωθούν και της διαδικασίας ψήφισης, εκφράζουν τώρα ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάπτωσης στα δικαστήρια.

Η τύχη των Μνημονίων/Δανειακών και της φιλοσοφίας που συνοψίζουν-υλοποιούν θα κριθεί, και δεν μπορεί να κριθεί, παρά από την έκβαση των κοινωνικών συγκρούσεων που αναπόφευκτα προκαλούν, σε Ελλάδα/Ευρώπη. Οι αποφάσεις δικαστηρίων δεν είναι αποφασιστικός παράγοντας, είναι όμως σημαντικός. Οι δικαστές θα τεθούν σύντομα προ του σημαντικότερου διλήμματος στην ιστορία τους: θα υποκύψουν στη νέα, ολοκληρωτική εξουσία της Αυτοκρατορίας, όπως ήδη προτείνει ο κ. Αθανασίου, που θέλει συνταγματικά τους βουλευτές αντιπροσώπους αρχηγών κομμάτων, γνωρίζοντας ότι οι αρχηγοί είναι υπάλληλοι αφανών κέντρων, ή θα ταχθούν, για μια φορά, όπως ελπίζουμε και πιστεύουμε, με τον Λαό και το ‘Εθνος, εν ονόματι των οποίων ασκούν την εξουσία τους; (Το ίδιο δίλημμα αντιμετωπίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που κινδυνεύει να ολοκληρώσει τον πολιτικό του βίο συμμετέχοντας στην κατάλυση αυτής της Δημοκρατίας).

Πιθανώς, οι δικαστές θα κληθούν τώρα να γνωμοδοτήσουν και επί της διαδικασίας ψήφισης του Μνημονίου 3, κάτι που συνήθως απέφευγαν να πράξουν – τόσο σπουδαίες είναι οι συνέπειες της διαδικασίας, που συνιστά άλλωστε και ουσία, κατά το πνεύμα του πολιτεύματος. Να επισημάνουμε ότι τα νομικά θέματα που εγείρει και οι προβλέψεις της ελληνικής συνταγματικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς έννομης τάξης που παραβιάζει το Μνημόνιο είναι πάμπολλα. 

Η Βουλή πρέπει να νομοθετεί σεβόμενη τα εύλογα, συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, δεν μπορεί να θεωρούνται νόμιμα μέτρα που ισοδυναμούν με στέρηση πολιτών από στοιχειώδη μέσα προς το ζην, δηλαδή η δολοφονία κοινωνικών ομάδων ή, πολύ περισσότερο, η καταστροφή της χώρας, της δυνατότητας αναπαραγωγής της κοινωνίας, η δημιουργία συνθηκών καταναγκαστικής εξόδου των Ελλήνων από την Ελλάδα!

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας γνωμοδότησε ότι μέτρα που νομοθετήθηκαν στην Αθήνα συγκρούονται με θεμελιώδεις διατάξεις υποχρεωτικών διεθνών συμβάσεων. Τίθεται μια πληθώρα σοβαρών ζητημάτων ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς έννομης τάξης, που δεν είναι όμως αντικείμενο αυτής της ανάλυσης. Θα απασχολήσουν, υποθέτουμε, τους νομικούς. Εμείς εξετάζουμε εδώ τον κεντρικό πολιτειακό μετασχηματισμό που επιφέρουν Μνημόνια-Δανειακές, τον μετασχηματισμό του κράτους που συνοδεύει και αντανακλά τον επιχειρούμενο οικονομικοκοινωνικό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Υπογραμμίσαμε, από τις στήλες αυτές, από την αρχή της κρίσης, ότι Μνημόνιο-Δανειακές δεν συνιστούν απλό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – είναι πρόγραμμα καταστροφής μιας κοινωνίας, της δημοκρατίας, του ελληνικού έθνους-κράτους. Το κράτος αυτό εμφάνιζε τεράστια προβλήματα, γι’ αυτό και έπεσε πρώτο θύμα της επίθεσης των «αγορών» στην Ευρώπη. Αλλά το πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων» δεν αποσκοπεί, και πάντως δεν επιτυγχάνει την ανόρθωση/αναγέννηση του κράτους – οδηγεί στην κατάλυσή του και τη «νομότυπη» μετατροπή της χώρας, με νομικά και οικονομικά μέσα, σε «αποικία χρέους». Μάλιστα, «καταστρεφόμενη αποικία χρέους», μετασχηματίζοντας τη χώρα σε χώρο, από τον οποίο αποδημεί η μερίδα Ελλήνων που μπορεί!

Δεν πρόκειται απλώς περί συγκαλυμμένου, ντε φάκτο προτεκτοράτου, όπως ήταν η Ελλάδα, μεταξύ 1945 και 1974. Είναι αυτό, αλλά είναι και αποικία. «Αποικία χρέους», γιατί ο μηχανισμός του χρέους χρησιμοποιείται πολλαπλά:

α) για να δημιουργήσει έννομα δικαιώματα επί της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας των Ελλήνων, 

β) να αφαιρέσει άμεσα ή έμμεσα από εκλεγμένα όργανα την άσκηση των σπουδαιότερων λειτουργιών τους και 

γ) να διατηρήσει τη χώρα σε διαρκή κατάσταση «ημιπνιγμού», αδύναμη να υπάρξει ως αυτόνομο υποκείμενο.

Το ελληνικό πρόγραμμα έχει παγκόσμια σημασία, γιατί αντανακλά και σηματοδοτεί το αδιέξοδο και την κατάρρευση (μέσω του θριάμβου του, όπως ο καρκίνος) του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού προς όφελος του «καπιταλισμού της καταστροφής», του παραγωγικού καπιταλισμού προς όφελος μιας «φεουδαρχίας του χρήματος» και της ειδικής της έκφρασης, ενός «τοκογλυφικού ιμπεριαλισμού». Αλλά, όπως έλεγε ο Μαρξ, οι Ιδέες καθυστερούν εν σχέσει με το Είναι – πολύ περισσότερο σε «ακραίες» περιόδους ταχείας μετάβασης. Δεν θέλουμε συνήθως να παραδεχτούμε τι συμβαίνει κι έχουμε σοβαρούς λόγους να μην το θέλουμε.

Κάθε νέο σύστημα οικονομικής οργάνωσης αναζητεί και βρίσκει νέες πολιτικές μορφές και «ιδεολογίες», νέο «εποικοδόμημα», πολιτικό, νομικό και πολιτειακό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Αν εξαιρέσουμε τις διαδικασίες επαναστάσεων/αντεπαναστάσεων, συνήθως αυτό γίνεται με συνύπαρξη, για ένα ολόκληρο διάστημα, «παλαιών» και «νέων» μορφών.

Η μετατροπή της Ελλάδας σε «αποικία χρέους», μια επιδίωξη που ανατρέπει τον πυρήνα της συνταγματικής μας τάξης και του διαφωτιστικού προτάγματος, άρχισε με μια «νομοθεσία έκτακτης ανάγκης», «κατ’ εξαίρεση», δικαιολογημένη, υποτίθεται, από την κατάσταση της χώρας τον Μάιο 2010, την αρχική Δανειακή και το Μνημόνιο. Αν ο αρχικός «εξαναγκασμός» οδήγησε στην πρώτη υποδούλωση, η μονιμοποίησή του επιβάλλει τη σταδιακή εμπέδωση νέων ρυθμίσεων στους κανόνες και τη φιλοσοφία του δικαίου, όπως και τη μη εξέγερση των πολιτών που μετατρέπονται σε δούλους.

Σταδιακά, η κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης τείνει να γίνει όλο και πιο τυπική, θεσμοποιούνται μονιμότερες μορφές αποικιακής εξάρτησης, αντίθετες με κεντρικές προβλέψεις του πολιτεύματος, όπως οι επίτροποι σε τράπεζες και υπουργεία, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο EFSF και ο ΕSM, οι «ειδικοί λογαριασμοί», που καθιστούν την αφανιζόμενη Ελλάδα απλό «όχημα» μεταβίβασης διεθνών πόρων σε διεθνείς κατόχους χρήματος, με παράλληλη μεταβολή των Ελλήνων σε δουλοπάροικους. Η κοινοβουλευτική διαδικασία χάνει την ουσία της, αρχίζουμε από την Ελλάδα την μετάβαση της Ευρώπης σε μια «δημοκρατία κατόχων χρήματος», που θυμίζει τη «δημοκρατία των ιδιοκτητών», πριν από την εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας. Οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σταδιακά σε δουλοπάροικους, οι πολίτες σε σκλάβους, οι άνθρωποι σε ανδράποδα.

Την ερχόμενη Πέμπτη, θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε πως η νόθευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του πολιτεύματος εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς, τις βαθιές δομικές ομοιότητες, ουσίας και διαδικασίας, ανάμεσα στο ελληνικό μνημόνιο, μείζονα κείμενα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ακόμα και το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο. Ομοιότητα που προδίδει τον καθόλου συμπτωματικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων και αντανακλά την κολοσσιαία, ιστορική και παγκόσμια σημασία του ελληνικού «υποδείγματος».


«Δεκάδες τραυματίες» από σύγκρουση τρένων στην Ελβετία


Φωτογραφία: Le Matin/ Tagesanzeiger.ch/Newsnet/Markus Heinzer,newspicturesΗ σύγκρουση που ήταν πλευρική, σημειώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το πρωί, κοντά στον σταθμό Neuhausen am Rheinfall, στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στην Γερμανία.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Figaro, η εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να δώσει αριθμό τραυματιών ή να σχολιάσει την σοβαρότητα των τραυμάτων, ωστόσο κάποια τοπικά μέσα κάνουν λόγο για περισσότερους από 30 τραυματίες και αναφέρουν πως στο σημείο έχουν σπεύσει και ασθενοφόρα από την Γερμανία.
Ο σταθμός αναμένεται να παραμείνει κλειστός, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ

Πόλεμος μετά τις 3 εκτελέσεις


Διαδηλώσεις στο Παρίσι για τις δολοφονίες.

Οι εν ψυχρώ εκτελέσεις της Σακινέ Τσανσίζ, της Φιντάν Ντογάν και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ θεωρούνται από όλες τις πλευρές ως μια προσπάθεια να σαμποταριστούν οι συνομιλίες για εκεχειρία που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των τουρκικών αρχών και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ομως από την πλευρά τους οι Κούρδοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο την αποστολή εκτέλεσης των τριών ηγετικών φυσιογνωμιών του PKK και των κουρδικών κοινοτήτων να οργάνωσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και το τουρκικό κράτος.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει το γεγονός ως ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, ούτως ώστε να μην επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε ότι, παρότι οι έρευνες συνεχίζονται και κανένα ασφαλές συμπέρασμα για την ταυτότητα των δραστών δεν μπορεί ακόμη να βγει, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για διαμάχη μεταξύ φραξιών του αυτονομιστικού κινήματος. Μία από αυτές τις ενδείξεις, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, είναι ότι η πόρτα του κτιρίου ήταν κλειδωμένη και άρα, όπως ανέφερε: «Τα τρία θύματα άνοιξαν την πόρτα. Αναμφίβολα δεν θα άνοιγαν σε κάποιον που δεν ήξεραν».
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «είναι διαφορετικά τα πεδία επιρροής» του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, της ηγετικής ομάδας των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ και της αντίστοιχης ομάδας στην Ευρώπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δολοφονία μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος.
Τέλος εμφανίστηκε αμετακίνητος ως προς τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων υπέρ των Κούρδων της Τουρκίας που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να οδηγήσουν στον διαμελισμό της χώρας. Αντίστοιχες δηλώσεις, αλλά πιο συγκρατημένες, έκανε και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ανέφερε ότι «χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε την αλήθεια για το Παρίσι» και ότι όλες οι απόψεις που εκφράζονται προς το παρόν είναι εικασίες.
Οι Κούρδοι ηγέτες από την πλευρά τους και οι ηγέτες φιλοκουρδικών οργανώσεων και κομμάτων, είτε κατηγορούν ευθέως την Αγκυρα για την τριπλή δολοφονία είτε αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκτελεστές να δρούσαν για λογαριασμό του τουρκικού βαθέος κράτους. Συγκεκριμένα, ο Ζουμπεϊρ Αϊντάρ, που θεωρείται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του PKK, δήλωσε ότι πίσω από τη δολοφονία ίσως βρίσκονται «σκοτεινές δυνάμεις» που έχουν σχέση με το βαθύ κράτος της Τουρκίας, ενώ ο επικεφαλής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι θέλει να παρουσιάσει την τριπλή δολοφονία σαν βεντέτα στους κόλπους του PKK, παρότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
ΑΓΚΥΡΑ
Οδηγία για επιφυλακή
Σε κατάσταση συναγερμού έθεσε όλες τις διπλωματικές της αποστολές στην Ευρώπη η Τουρκία εξαιτίας της τριπλής δολοφονίας στο Παρίσι, ανέφερε χθες το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, συγκεκριμένα για τη Γαλλία ζητήθηκε από τις γαλλικές αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από περιοχές τουρκικών συμφερόντων, ούτως ώστε «να αποτραπεί οποιοδήποτε περιστατικό».
Σημειώνεται ότι προχθές το BDP είχε καλέσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όλων των Κούρδων οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Οσον αφορά τις έρευνες των γαλλικών αρχών, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν συνολικά δέκα κάλυκες στο σημείο της τριπλής δολοφονίας, καθώς και μια βαλίτσα με ρούχα που μάλλον ανήκε σε μία από τις δολοφονημένες.

Οι μαύρες τρύπες & τα μυστήρια


Οι μαύρες τρύπες & τα μυστήρια

Η διαπίστωση ότι το στικάκι με τα δεδομένα που παρέδωσε ο κ. Διώτης στον Ευ. Βενιζέλο είναι προϊόν αντιγραφής στις 8 Ιουλίου του 2012, όταν βρισκόταν στην κατοχή τού πρώην εισαγγελικού λειτουργού, «συσκοτίζει» την υπόθεση, καθώς αναζητείται πλέον εκτός του αρχικού CD που έφτασε στη χώρα το 2010 και το στικάκι που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη τον Ιούνιο του 2011. Τελικά πόσα αντίγραφα της περιβόητης λίστας κυκλοφορούσαν μεταξύ πολιτικών και μη προσώπων; Ποιος αλλοίωσε τη λίστα σβήνοντας τα ονόματα τριών συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου και για ποιους λόγους; Ποια ήταν η διαδρομή της λίστας από τη στιγμή που έφτασε στη χώρα; Ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Διώτη στην αναπαραγωγή και τη διαρροή των ονομάτων των καταθετών στον Τύπο; Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής σε συνεργασία με την ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που έχουν βάλει φωτιά στην πολιτική ζωή του τόπου και θέτουν επί τάπητος το θέμα της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
1 Πού βρίσκεται το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ;
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχτηκε για μία ακόμη φορά ότι «έχασε» το αρχικό CD που είχε παραλάβει από τη γαλλική κυβέρνηση στα τέλη του 2010, ενώ είχε ήδη αντιγράψει τα δεδομένα σε στικάκι. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν πρωτοκολλήθηκε το αρχείο με τα επίμαχα στοιχεία, καθώς αποτελούσε προϊόν υποκλοπής. Σημείωσε επίσης ότι το έδωσε σε συνεργάτη του για φύλαξη και έκτοτε δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.
2 Ποια είναι τα πρόσωπα από το γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου που χειρίστηκαν το CD ή το στικάκι με το αρχείο;
Συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι παρέλαβε το αρχικό CD από τον υπουργό στα τέλη του 2010, για να υπολογίσει το σύνολο των καταθέσεων, να καταγράψει 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και να τα παραδώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν αλλοίωσε τα δεδομένα ούτε αντέγραψε το CD, το οποίο επέστρεψε.
3 Γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέδωσε τη λίστα στο ΣΔΟΕ, όταν επικεφαλής ήταν ο Γ. Καπελέρης;
Ο πρώην υπουργός έχει αφήσει αιχμές για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στο ΣΔΟΕ και υπονοούμενα ότι φοβόταν διαρροές. Στις αρχές του 2011 έδωσε στον Γ. Καπελέρη ένα «απλό χαρτί» με 10-11 ονόματα, για να πραγματοποιηθεί έλεγχος. Ο κ. Καπελέρης -σύμφωνα με κατάθεσή του- διαπίστωσε ότι κάποια ονόματα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους, αλλά δεν έλαβε εντολή για περαιτέρω έλεγχο.
4 Αξιοποίησε προς έλεγχο τα στοιχεία της λίστας ο Ι. Διώτης μετά την παραλαβή τους από τον Γ. Παπακωνσταντίνου;
Ο Ι. Διώτης υποστήριξε ότι παρέλαβε τα αρχεία σε μορφή USB από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν αυτός αποχώρησε από το υπουργείο, στα μέσα του Ιουνίου του 2011. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε αντικαταστήσει τον Γ. Καπελέρη. Εχει δηλώσει ότι παρέλαβε το στικάκι «με εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο» και χαρακτήρισε τα δεδομένα ως «παράνομο αποδεικτικό μέσο» που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η παράδοση των στοιχείων είχε την έννοια της «εντολής ελέγχου».
5 Πού βρίσκεται το στικάκι που παρέδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ι. Διώτη τον Ιούνιο του 2011;
Εάν τελικά αποδειχτεί ότι το στικάκι που έδωσε ο Ι. Διώτης στον Ευ. Βενιζέλο -και με εντολή των εισαγγελέων ελέγχθηκε τεχνικά- είναι αποτέλεσμα αναπαραγωγής την 8η Ιουλίου, τότε αναζητείται το αρχικό USB που έδωσε ο πρώην υπουργός στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών.
6 Πόσα αντίγραφα κυκλοφορούν από το USB που κατείχε ο Ι. Διώτης;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατήγγειλε στη Βουλή ότι «κάποιοι» αναπαρήγαγαν τις λίστες σαν μαρουλόφυλλα υπονοώντας ότι αυτό πραγματοποιήθηκε την περίοδο που ήταν στην κατοχή του Ι. Διώτη.
7 Πότε έγινε η διαγραφή των επίμαχων αρχείων, που αφορούν τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου;
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για τον υπεύθυνο της διαγραφής ή της μη αντιγραφής των τριών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου που βρίσκονταν στη λίστα. Εγινε την περίοδο που τα δεδομένα ήταν στην κατοχή του πρώην υπουργού ή μεταγενέστερα, την εποχή που κατείχε το στικάκι ο Ι. Διώτης; Προς απάντηση είναι και το ερώτημα που αφορά τους λόγους που έγινε η αλλοίωση.
8 Πώς έφτασε η λίστα στα χέρια του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη;
Το ΠΑΣΟΚ σαφέστατα υπονοεί ότι η πηγή της διαρροής είναι ο Ι. Διώτης, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων προκύπτει ότι εκείνη την περίοδο έγινε αναπαραγωγή της λίστας. Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος σε ομιλία του στη Βουλή άφησε αιχμές για τον Ι. Διώτη και στελέχη του ΣΔΟΕ ότι αναπαρήγαγαν τις λίστες σαν μαρουλόφυλλα. Ο Ι. Διώτης έχει αρνηθεί ότι έχει προχωρήσει σε αντιγραφή των δεδομένων.
9 Γιατί ο Ι. Διώτης δεν έδωσε στον Ευ. Βενιζέλο το πρωτότυπο στικάκι που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου;
Τον Αύγουστο του 2011 ο Ι. Διώτης παρέδωσε ένα στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ μαζί με εκτυπώσεις στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέροντας ότι είναι το μοναδικό. Ηξερε ο Ι. Διώτης ότι έχει γίνει αναπαραγωγή των στοιχείων στις 8 Ιουλίου και αν ναι, γιατί παρέδωσε το αντίγραφο;
10 Γιατί ο Ι. Διώτης δεν ενημέρωσε για τη λίστα τους υπουργούς Οικονομικών που ανέλαβαν μετά τον Ευ. Βενιζέλο;
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν ανέφερε στους επόμενους υπουργούς Οικονομικών την υπόθεση της λίστας. Γιατί δεν έκανε κάποια επισήμανση στους υπουργούς, με στόχο αρχικά να «καλύψει» τη θέση του για τη διαχείριση της λίστας και να μεταφέρει την ευθύνη λήψης αποφάσεων στην πολιτική ηγεσία;
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Θρίλερ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Εμπλοκή παρουσιάστηκε χθες στο ζήτημα του διαχωρισμού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Η καθυστέρηση αυτή ερμηνεύεται ως πίεση για σημαντικό αριθμό απολύσεων. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης του ΤΤ από τον μηχανισμό ELA, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση.
Οι οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με ελληνικές τραπεζικές πηγές, αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας.
 Και ενώ χθες η αγορά περίμενε την απόφαση για το ΤΤ, από το πρωί φάνηκε ότι υπήρχε εμπλοκή στο ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς η τρόικα ζήτησε εξηγήσεις και λεπτομερές business plan για το νέο σχήμα. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και του προέδρου του ΤΧΣ Παναγιώτη Θωμόπουλου. Ακολούθησε ένας μαραθώνιος επαφών και συνεννοήσεων του ΤΧΣ με την τρόικα και την ΕΚΤ, και αργά το απόγευμα γνωστοποιήθηκε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το πιθανότερο την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους, ερμηνεύεται ως πίεση για σημαντική μείωση του προσωπικού. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις προς τους τραπεζίτες -δηλαδή την Εθνική και την Alpha Bank- να επανέλθουν με καλύτερες δεσμευτικές προσφορές.
Επίσης χθες το απόγευμα έντονες ήταν οι φήμες για αποχώρηση του Κλέωνα Παπαδόπουλου από τη θέση του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ότι θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Χάρη Σιγανό, αυτό όμως θα γίνει με τον διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο που θα υλοποιηθεί προβλέπει ότι το «καλό» κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία του και ότι θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εχει δηλαδή υιοθετηθεί λύση στα πρότυπα της Proton Bank.
Οι καταθέσεις
Το πρωταρχικό είναι ότι οι καταθέσεις των εκατομμυρίων πελατών του ΤΤ διασφαλίζονται στο ακέραιο, ενώ το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα βγει ξανά προς πώληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε θα λειτουργεί αυτόνομα.
Το ΤΧΣ επίσης θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίησή του, με ποσό που υπολογίζεται στα 500 με 550 εκατ. ευρώ, ενώ θα καλύψει και το χρηματοδοτικό κενό που σε πρόσφατη έκθεσή της η ΤτΕ το υπολόγιζε σε 3,7 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι οι τράπεζες Εθνική και Alpha δεν κατέθεσαν χθες δεσμευτικές προσφορές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πρόταση στην Τράπεζα Ελλάδος κατάθεσε μόνο η Τράπεζα Αττικής, η οποία διεκδικεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κομμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, λόγω του ότι είναι μικρότερη σε μέγεθος από την τράπεζα που επιθυμεί να απορροφήσει.
ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πυρά από τους εργαζομένους
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ, χθες, σε ανακοίνωσή του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: Οπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παύει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή, διασπάται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι της περνάει στον αποκλειστικό έλεγχο του ΤΧΣ - σαν να λέμε της τρόικας - έως ότου ξεπουληθεί σε κάποιο «μεγάλο παίκτη». Ταυτόχρονα, λύονται οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην ανεργία, είτε στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ οι 72.000 μικρομέτοχοι του ΤΤ τιμωρούνται αδυσώπητα, με τον εκμηδενισμό των μετοχών τους.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Ο σύζυγος διώκεται για «φακελάκι», η σύζυγος διορίστηκε διοικήτρια


 Ο σύζυγος διώκεται για «φακελάκι», η σύζυγος διορίστηκε διοικήτρια

Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο Καρπενήσι, όπου μόλις 9 μήνες πριν, ο οφθαλμίατρος της περιοχής Χ.Σ. (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω να λαμβάνει «φακελάκι» από ανάπηρο ασθενή που νοσηλευόταν σε ίδρυμα της πόλης. Για την υπόθεση μάλιστα εκκρεμεί έρευνα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ενώ σε βάρος του έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη.
Παρά πάσαν προσδοκίαν, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να... «ανταμείψει» την οικογένεια του συλληφθέντος γιατρού. Με απόφαση του υπουργού Α. Λυκουρέντζου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 τοποθέτησε τη σύζυγό του ως αναπληρώτρια διοικήτρια στο ίδιο νοσοκομείο! Δεδομένου ότι και ο ίδιος ο γιατρός έχει επιστρέψει στη θέση του, αφού -σύμφωνα με τον νόμο- παρήλθε το 6μηνο αποπομπής του χωρίς να δικαστεί και να καταδικαστεί, όλα επανήλθαν στην... κανονικότητα χωρίς «ούτε γάτα ούτε ζημιά»...
Προφανώς, οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει, ωστόσο σε σχέση με τον διορισμό της συγκεκριμένης αναπληρώτριας διοικήτριας πολλά ζητήματα και ερωτήματα εγείρονται, όπως πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η προϊσταμένη του νοσοκομείου στην πρόταση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για αποπομπή του συζύγου της...
Ολα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2012, όταν σαν βόμβα είχε σκάσει στην τοπική κοινωνία του Καρπενησίου η είδηση ότι ο χειρουργός οφθαλμίατρος του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης ζήτησε και πήρε 150 ευρώ από έναν άνδρα 52 ετών με αναπηρία, που ήταν μάλιστα τρόφιμος στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στο Καρπενήσι, για εγχείρηση καταρράκτη.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην Αστυνομία η κοινωνική λειτουργός που συνόδευε τον ασθενή κατά τις επισκέψεις του στο νοσοκομείο, ο οφθαλμίατρος ζήτησε 150 ευρώ για την εγχείρηση. «Τι απόδειξη θα μπορώ να έχω για να τη δώσω στους συγγενείς του;», είπε, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, η υπάλληλος του Ιδρύματος, για να λάβει μια απαξιωτική απάντηση του γιατρού, ο οποίος φάνηκε να μην καταλαβαίνει περί τίνος επρόκειτο.
Η κοινωνική λειτουργός ενημέρωσε τον προϊστάμενό της, διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας Γιώργο Αθανασιά και στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία στην Ασφάλεια Καρπενησίου. Οι αστυνομικοί προσημείωσαν τρία χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και το επόμενο πρωί, σε προκαθορισμένο ραντεβού στο γραφείο του χειρουργού στο νοσοκομείο, του τα παρέδωσαν όπως είχαν συμφωνήσει. Ακολούθησε η έφοδος των αστυνομικών που βρήκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και συνέλαβαν τον 59χρονο. Μάλιστα, ο γιατρός έπαθε λιποθυμικό επεισόδιο και παρέμεινε φρουρούμενος, αρχικά στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Καταγγελίες στα χέρια του Ρακιντζή
Απογοητευµένη, αλλά... αµετανόητη δηλώνει στο «Εθνος» η κοινωνική λειτουργός που κατήγγειλε το «φακελάκι» που της είχε ζητήσει ο γιατρός για λογαριασµό του τρόφιµου του Ιδρύµατος Χρονίων Παθήσεων τον οποίο συνόδευε. «Το ίδιο θα ξαναέκανα. Το χρωστάω στην πατρίδα µου, αλλά και στο παιδί µου, να καταγγέλλω συµπεριφορές που µας έφτασαν στο σηµείο που βρισκόµαστε σήµερα», µας είπε.
Στο µεταξύ, το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο του γενικού επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή έχει κατακλυστεί -σύµφωνα µε πληροφορίες- από µηνύµατα για τον «φοροφυγά γιατρό, του οποίου η σύζυγος διορίστηκε παράνοµα στο Νοσοκοµείο Καρπενησίου». Σύµφωνα µε αυτά, «ζήτηµα προκύπτει και µε τους ίδιους τους διορισµούς (5 συνολικά) που έγιναν κατά παράβαση του πρόσφατου νόµου 4052/12, δηλαδή χωρίς προκήρυξη, όπως προβλέπεται».
Η «υποψηφιότητα» της συζύγου με τη ΝΔ
Το πρόωρο τέλος μιας πολιτικής καριέρας
Η σύλληψη του 59χρονου οφθαλμιάτρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τότε διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας και Καρπενησίου Βασίλειου Αγγουρά, ο οποίος αποφάσισε την απομάκρυνσή του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ευρυτανικά Νέα», με το υπ' αριθμ. 10069/12-4-2012 κατεπείγον έγγραφό του, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, «ανεστάλη προσωρινά η άσκηση των καθηκόντων του ιατρού και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό του νοσοκομείου, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση».
Την ίδια περίοδο με τη σύλληψη του γιατρού, η σύζυγός του ετοιμαζόταν να κατέλθει στον στίβο της πολιτικής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές του 2012. Μάλιστα, στις δημόσιες εμφανίσεις της παρουσιαζόταν με το πλήρες όνομά της, που συμπεριελάμβανε το πατρικό της και του συζύγου της.
Υποψηφιότητα
Η σύλληψη του συζύγου της ανέκοψε την πολιτική της σταδιοδρομία τότε, αφού η παράταξη απέσυρε την υποψηφιότητά της και η ίδια ανακοίνωσε την «έξοδό» της από το ψηφοδέλτιο που επρόκειτο να κατατεθεί. Μόλις 9 μήνες μετά, ωστόσο, βρέθηκε τελικά η λύση για την πρώην υποψήφια, που πια εμφανίζεται με το πατρικό της όνομα: τη διόρισαν ως αναπληρώτρια διοικήτρια στο νοσοκομείο που είχε συλληφθεί ο σύζυγός της!
Οι πρόσφατες εξελίξεις προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Ευρυτανίας. Τη δυσαρέσκειά τους διατυπώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκαν την υπόθεση κεντρικά, αλλά και η διοίκηση του Ιδρύματος, του οποίου η υπάλληλος κατήγγειλε το περιστατικό.
«Οταν μια υπόθεση είναι υπό διερεύνηση, θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με τις θέσεις που αναλαμβάνουν συγγενικά μας πρόσωπα. Προσωπικά, δεν θα δεχόμουν σε έναν διορισμό για μια τέτοια θέση ευθύνης, αν επρόκειτο για τον σύζυγό μου. Καλό θα είναι να περιμένουμε να τελειώνει η ιστορία ώστε να μην υπάρχουν σκιές», δηλώνει στο «Εθνος» η ταμίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΠΗΓΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης



Από την ψηφοφορία έλλειπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι επέλεξαν την αποχώρηση καταγγέλλοντας την διαδικασία τους κατεπείγοντος. Αντιθέτως, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρέμειναν έως το τέλος της συνεδρίασης, ώστε να το καταψηφίσουν και να μην μπορεί να εφαρμοστεί έτσι το άρθρο 108 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι νομοσχέδια που γίνονται ομόφωνα δεκτά ψηφίζονται από τη Βουλή χωρίς συζήτηση. «Τη Δευτέρα, οπότε το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια, εάν δεν υπήρχε η αρνητική ψήφος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Επιτροπή θα ψηφίζονταν χωρίς συζήτηση» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.
Προηγουμένως, από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δηλώσει πως «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί και επιβεβαιωθεί ότι είναι αναγκαίες για την συνέχιση των χρηματοδοτικών ροών του Μηχανισμού Στήριξης και την εκταμίευση της δόσης». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ένα συγκροτημένο και συνεκτικό πλέγμα δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών που θα συμβάλλει στο νοικοκύρεμα του κράτους και των οικονομικών του.
Σημειωτέον ότι η μετατροπή των έξι από τις επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε νομοσχέδιο έγινε από την κυβέρνηση για να μην ανακύψουν νομικά κενά εν όψει του Euro working Group την Δευτέρα.
Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, που καταλύει την δημοκρατία, επιμένοντας ότι είναι αδιανόητο να περνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί την κύρωση επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με νέα αντιλαϊκά μέτρα, δηλαδή απολύσεις υπαλλήλων, περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και εξήγησε τον λόγο αποχώρησης των βουλευτών του.

«Να ο τρομοκράτης», είπε ο Λαφαζάνης δείχνοντας τον Στουρνάρα


 

Παραλειπόμενα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νέου Φορολογικού αλλά καθόλου αμελητέα ή δευτερεύοντα.

Μετά τα μαχαίρια που βγήκαν στις ανακοινώσεις Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, οι τόνοι ανέβηκαν όταν βρισκόταν στο βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ψάχνουν τα ΜΜΕ τους τρομοκράτες, αλλά ιδού ο τρομοκράτης», είπε ο κ. Λαφαζάνης στρεφόμενος προς τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Λαφαζάνης έθεσε επίσης μία σειρά από ερωτήματα και αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είπε ότι ο κ. Στουρνάρας θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις γιατί «η κυβέρνηση εξοντώνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το πηγαίνει εν μια νυχτί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απολύοντας τους εργαζόμενους».

Κάλεσε επίσης τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη βουλή τις εκθέσεις των Alvarez & Marsal και Black Rock, στις οποίες καταδεικνύεται- όπως είπε- ότι το ΤΤ είναι βιώσιμο. «Οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Τα ίδια εγκλήματα που κάνατε με την ΑΤΕ, πάτε τώρα να τα κάνετε και στο ΤΤ. Θα λογοδοτήσετε, όμως, κύριε υπουργέ. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από μια δράκα ΜΜΕ που σας στηρίζουν, ούτε θα σας καλύψει ο εσμός των κονδυλοφόρων σας» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Κατήγγειλε επίσης ευτελισμό της Βουλής με τη διαδικασία, με την οποία εισάγονται αύριο και ψηφίζονται, «επτά νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τελειώσει με αυτά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας».

Αναφέρθηκε ακόμη και στην απόλυση 330 καθαριστριών στις ΔΟΥ. «Τις πετάτε στο δρόμο, αν και έπαιρναν 330 ευρώ. Και τους λέτε να κάνουν εργολαβική εταιρεία για να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Μα δεν είναι εργολάβοι, είναι καθαρίστριες, πολλές από τις οποίες κοντά στη σύνταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ladies Talk: Η Βασούλα μετακινείται με το Google Transit για την Αθήνα

Ladies Talk: Η Βασούλα προτείνει τη χρήση του Google Transit για την ΑθήναΚαι εκεί που κάθεσαι και ρουφάς την πρώτη ζεστή γουλιά καφέ, ελέγχεις τα μηνύματά σου και τι να δείς; Σε καλούνε για συνέντευξη στην εταιρεία της ζωής σου. Και που είναι το κακό θα μου πεις. Η εταιρεία είναι στην άλλη άκρη της Αττικής, δεν έχεις ιδέα που βρίσκεται, ευρώ δεν έχεις στην τσέπη για ταξί, πόσο μάλιστα να συντηρείς αυτοκίνητο. Ναι πρέπει να πας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Δοκίμασες ποτέ να ρωτήσεις τον σταθμάρχη να σου πει την διαδρομή; Μη το κάνεις. Το κοντινότερο είναι να σε βγάλει 3 χλμ. μακριά ( Και σε αυτό το σημείο έρχεται η google σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών ΟΑΣΑ με την υπηρεσία google transit να σε βγάλει από την δύσκολη θέση. Βρες το εδώ: Maps.google.gr/transitathens
Η χρήση του είναι πανεύκολη. Δεν έχεις παρά να βάλεις διεύθυνση εκκίνησης και διεύθυνση προορισμού. Και βουαλά! Η google σου δείχνει πάνω από δύο προτεινόμενες διαδρομές καθώς και πόση ώρα θα κάνεις να φτάσεις στον προορισμό σου. Αντίστοιχα σου δίνει άλλες δύο επιλογές, πως μπορείς να πας στον προορισμό σου με το αυτοκίνητο ή αν πας με τα πόδια.
Η google μάλιστα μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους χάρτες της για τρεις λόγους.
1. Λάβετε οδηγίες με χρήση δημόσιων συγκοινωνιών βήμα προς βήμα
2. Βρείτε σταθμούς δημόσιας συγκοινωνίας στην περιοχή σας
3. Δείτε πληροφορίες σταθμών και δρομολόγια
Προσωπικά κινούμαι τακτικά με τα ΜΜΜ και είναι ένα εργαλείο το οποίο με έχει βοηθήσει αρκετά. Σαφώς και υπάρχουν κι άλλα sites που σου παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες, αυτό όμως είναι το αγαπημένο μου.

Βασούλα
ΠΗΓΗ

Εργαζόμενοι ΤΤ: "Δεν υποχωρούμε και δεν καταθέτουμε τα όπλα..."


 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αποτυχία σχετικά με την διαδικασία εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το Σωματείο των Εργαζομένων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση
"Το προσχεδιασμένο έγκλημα αφανισμού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκτελείται κατά γράμμα, με τη βούλα της τρικομματικής Κυβέρνησης. Όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παύει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή, διασπάται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι της περνάει στον αποκλειστικό έλεγχο του ΤΧΣ - σαν να λέμε της Τρόϊκας - έως ότου ξεπουληθεί σε κάποιο «μεγάλο παίκτη».
Ταυτόχρονα, λύονται οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην ανεργία, είτε στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ οι 72.000 μικρομέτοχοι του ΤΤ, τιμωρούνται αδυσώπητα, με τον εκμηδενισμό των μετοχών τους. Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιφυλάσσει για την ιστορική τράπεζα των 113 χρόνων ζωής, τύχη ανάλογη με της PROTON BANK, του προφυλακισμένου κ. Λαυρεντιάδη και για τους εργαζομένους της ακόμη χειρότερη.
Οι τρείς κυβερνητικοί εταίροι τελειώνουν την Τράπεζα της Λαϊκής Αποταμίευσης, εξυπηρετώντας τα σχέδια του ελληνικού τραπεζικού κατεστημένου και των ξένων δανειστών.
Η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Που πήγαν άραγε οι τελευταίες βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί και πρέπει να συγχωνευτεί (χωρίς να διασπαστεί) με την Attica Bank και να αποτελέσουν την αρχή της δημιουργίας του τέταρτου ισχυρότερου τραπεζικού σχήματος»;
Όλοι βάζουν την υπογραφή τους για τον θάνατο της τράπεζας, που όπως αποδείχθηκε και από την BLACK ROCK, ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τις λεγόμενες συστημικές. Οι θλιβεροί υπεύθυνοι της τρικομματικής Κυβέρνησης και των τραπεζιτών έχουν ονοματεπώνυμα. Όμως ας μην γελιούνται. Για το έγκλημα θα υπάρξει τιμωρία ποινική και πολιτική.
Οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν υποχωρούν, δεν καταθέτουν τα όπλα και συνεχίζουν τον έντιμο αγώνα τους, μέχρι τη δικαίωσή τους".

«Πέρασε» το νέο φορολογικό από τη Βουλή


 

Νόμος του κράτους έγινε το φορολογικό νομοσχέδιο ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση και με νύξεις για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το πρόβλημα θέρμανσης και οι καταλήψεις στις βίλες Αμαλία και Σκαραμαγκά, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Τέσσερα άρθρα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία σε ονομαστική ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, επί 288 παρόντων βουλευτών.
Ειδικότερα, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε με 162 «ναι» και 126 «όχι», το άρθρο 3 ψηφίστηκε με 162 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών, το άρθρο 6 ψηφίστηκε με 163 «ναι», 121 «όχι» και 4 «παρών» και το άρθρο 10 ψηφίστηκε με 162 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών».
«Ναι» ψήφισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως, άλλωστε, είχε γνωστοποιήσει απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα, «αλλά για τελευταία φορά, για να μην πτωχεύσει η χώρα, επειδή είναι προαπαιτούμενο», καθώς και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. 
Ο βουλευτής Πάρις Μουτσινάς που διεγράφη από τη Δημοκρατική Αριστερά στις 7 Ιανουαρίου, ψήφισε «παρών» στο άρθρο 1 και «όχι» στα άρθρα 3,6,10. 
«Δεν είμαι σπαγκοραμμένος, αλλά τηρώ τις υποσχέσεις μας για να παίρνουμε τις δόσεις», δήλωσε πριν την ψηφοφορία επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό δίνει ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο για την ανάταξη των δημόσιων οικονομικών αλλά και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων της. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, ο οποίος το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο «δημοσιονομικής ανάγκης».
Το νέο φορολογικό καθιερώνει μία νέα κλίμακα φορολόγησης η οποία θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής:
- από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστή 22%.
- από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32%.
- άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης διαβεβαίωσε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση.
Αναφερόμενος στα μπλοκάκια, είπε ότι εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες και πλέον δηλώνονται όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου.
Για τις ανώνυμες εταιρίες είπε ότι η συνολική επιβάρυνσή τους μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων.
Η κυβέρνηση δέχθηκε βολές και από το εσωτερικό μέτωπο. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, ειδικά για το άρθρο δυο του νομοσχεδίου που αφορά στην φορολόγηση των καταθέσεων.
Η κ. Ξηροτύρη ξεκαθάρισε ότι «αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος συγκερασμός απόψεων και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των καταθέσεων, η ΔΗΜΑΡ θα διαφωνήσει». Σημειώνεται ότι το κόμμα είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων αύξηση του φόρου των καταθέσεων στο 17,5% για τις καταθέσεις πάνω από 50.000 ευρώ.
Αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι τροπολογίες του οποίου επίσης απορρίφθηκαν από τον κ. Στουρνάρα.

«Κύκλοι Παραβατικών»: Γιατί χτυπήσαμε τους πέντε δημοσιογράφους


 

Δύο οργανώσεις οι «Κύκλοι παραβατικών» και η «Μαχόμενη Μειοψηφία» με προκήρυξή τους αναλαμβάνουν την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων κατά δημοσιογράφων τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Με μια μακροσκελή ανακοίνωσή τους εξηγούν του λόγους για τους οποίους επέλεξαν τους συγκεκριμένους στόχους ενώ κάνουν εκτενή αναφορά στις υποθέσεις με τις καταλήψεις και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες.
Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη :
«ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ : Εμπρησμοί σε σπίτια δημοσιογράφων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κύκλοι Παραβατικών/ Πυρήνας Εραστές της Ανομίας
Μαχόμενη Μειοψηφία
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Ξημερώματα Παρασκευής 11/01
ΠΡΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ...
"Τους εκτελέσανε στη κεντρική πλατεία,
τους εκτελέσανε σε λατομεία με βαθιάν ηχώ,
μπροστά σ' ερημωμένα καφενεία και μνημεία,
...
τους εκτελέσανε στων σκουπιδιών τη μάντρα,
μέσα στα κοφτερά γυαλιά και τις κονσέρβες,
τους εκτελέσανε στο δρόμο, στο κατώφλι του σπιτιού τους,
στο πεδίο βολής χιλιάδων στρατοπέδων,
στην άφωνη ερημιά συνωστισμένων χωραφιών.
Τους εκτελούσανε κάθε μέρα μέσα στα χέρια σας,
μες στη φωνή σας, στη φόδρα του καινούργιου ρούχου σας."
Τίτος Πατρίκιος
Υπάρχουμε κι εμείς. Ανάμεσα στο πλήθος, ανάμεσα σας. Κινούμαστε, αναπνέουμε στον ίδιο κόσμο, βιώνουμε σε όλες του τις εκφάνσεις του την αρρώστια. Οι χθεσινοί εμπρηστές είμαστε λοιπόν οι εξεγερμένοι του σήμερα, οι αγανακτισμένοι σκλάβοι. Οι τύποι που ρισκάρουν -κι αυτό ακούστε το καλά κυρίες και κύριοι- όχι ως μια ένδειξη αυτο-ηρωισμού αλλά ως μία απεγνωσμένη κραυγή ελευθερίας.
Μέσα στον κόσμο των σκιών, που οι κουστουμαρισμένοι εκπρόσωποι της νομιμότητας κρύβονται πίσω από τα ένοχα χαμόγελα των καλών προθέσεων, όλοι τους δολοφονούν στο όνομα της ισότητας και της δημοκρατίας, της κρατικής εξυγίανσης, της εθνικής ενότητας, της τάξης και της ασφάλειας, της καταναλωτικής ευδαιμονίας. Χαρούμενοι χασάπηδες που καμουφλάρουν τα εργαλεία τους ανάμεσα σε χαρτοφύλακες, νομοθετικά βιβλία, τεχνολογικά επιτεύγματα. Οι δολοφόνοι δεν φοράνε μόνο την στολή του μπάτσου αλλά βρίσκονται "κρυμμένοι" παντού, στα τηλεοπτικά παράθυρα, στα αστυνομικά τμήματα, στα γραφεία των πολυεθνικών, στα επιστημονικά εργαστήρια, στις υπουργικές καρέκλες, στις μάζες των εθνικοφρόνων μικροαστών, στο δάχτυλο του ρουφιάνου που καταδίδει, στις βίλες των πλουσίων.
Ναι, κάπου εκεί υπάρχουμε. Στο κόσμο της εργασίας που επισυνάπτει τις δικές του συμβάσεις, στα θρανία των σχολείων ή στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, στις κοινές παρέες σε κάποιο μαγαζί ή σπίτι, στα πάρκα, στα διπλανά διαμερίσματα. Στις ίδιες μας τις αντιφάσεις, τις απογοητεύσεις, τα δικά μας αδιέξοδα. Με μια μικρή διαφορά, μια μεγάλη απόφαση και μια τεράστια θέληση, αυτή της επιλογής του αγώνα. Αγώνα ενάντια στη σύγχρονη κοινωνία του καταναλωτισμού, της αποξένωσης, του ατομισμού, της βίαιης αλλά και έξυπνης- "ειρηνικής" καταστολής. Των μικρών και μεγάλων φυλακών της κοινωνικής στέπας , των αστικών γκέτο, των πολυτελών προαστείων με τις άπειρες δολοφονίες και της ανθρώπινης εξόντωσης με κάθε μέσο. Κάπου εκεί μέσα διαπράττουμε το άνομο "αμάρτημα" της ελευθερίας.
Διάφοροι άνθρωποι, από κάθε γωνιά της πόλης μέχρι κάθε άκρη της γης, μεταξύ τους και εμείς, συνειδητοποιώντας τη θέση μας μέσα στο σύγχρονο οικοδόμημα, τοποθετούμε τους εαυτούς μας σε μία θέση άμυνας αρχικά και εν συνεχεία επίθεσης, αντι- εξουσιαστικού χαρακτήρα οικοδομώντας ταυτόχρονα τα θεμέλια των ουτοπικών μας κόσμων στις μεταξύ μας σχέσεις. Σχέσεις ειλικρίνειας, αλληλο-σεβασμού, αλληλο-κατανόησης και ευθύτητας. Σχέσεις που διέπονται από συντροφικότητα και είναι ποτισμένες με πλούσια συναισθήματα. Κι αν καμιά φορά δε τα καταφέρνουμε, η προσπάθεια είναι αυτή που μας ανταμοίβει!
Αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου, δε θα αντικρίσεις τίποτα παραπάνω από μια υποκρισία. Σχέσεις μεταξύ ανθρώπων με συμφέρον, κέρδος, εκδίκηση ντυμμένες πάντα στα καλά ρούχα της υποκρισίας. Τα χρήματα αγοράζουν τα αισθήματα, οι ευαίσθητοι χρεωκοπούν και η καταπιταλιστική μηχανή επελαύνει ισοπεδώνοντας τις ζωές μας. Φτύνοντας ό,τι περισσεύει στα παγκάκια, στα ψυχιατρικά άσυλα, στις παραισθήσειες των ναρκωτικών, στις φυλακές. Αλλά κι όταν κλείνει η πόρτα του διαμερίσματος σου, ζεις στο δικό σου μικρόκοσμο αφήνοντας έξω αδιάφορα και προκλητικά όλους του κόσμου τους απόκληρους. Μήπως είσαι κι εσύ ένοχος, στο βαθμό που σου αναλογεί ;
Όλα κρίνονται από μία απόφαση. Απλοική και εύκολη διαπίστωση; Μια απόφαση έχει τη δύναμη να τα αλλάξει όλα. Μπορείς να ξεκινήσεις από αύριο, τώρα οι μικρές ή μεγάλες μα αποφαστιστικές αντι-δράσεις κυοφορούν την επαναστατική έκρηξη που όλοι μας αναζητούμε. Τώρα για το αν έχει νόημα όλο αυτό, αν αξίζει δηλάδή τον κόπο το διακύβευμα-ατομικό κόστος για τον καθένα σε σχέση με τις πιθανότητες αλλαγής όλου αυτού του εξουσιαστικού και ανίκητου κτήνους η απάντηση δεν υπάρχει. Θυμίζει κάτι από όνειρο, ίσως και ταξίδι με τελικό προορισμό το άπειρο. Το να κλείνεις πάντως τα μάτια ή "να προσπερνάς από πάνω το ζητιάνο στο δρόμο" είναι καταδίκη. Συνενοχή. Παραίτηση και δειλία.
Για εμάς λοιπόν η ποιοτική διαφορά που διαχωρίζει τους ανθρώπους είναι αν εκτός από λάδι γίνονται και άμμος μέσα στα γρανάζια του συστήματος. Και αυτό γιατί αναγκαστικά όλοι μας αποτελούμε κομμάτι της πραγματικότητας την οποία συντηρούμε μέσα από την συμμετοχή μας στον καταναλωτικό κύκλο, την μισθωτή εργασία, κλπ. Παρ' όλα αυτά ως αναρχικοί αναζητούμε με επιμονή εκείνες τις στιγμές που οι χρόνοι αντιεξουσίας απελευθερώνονται καταστροφικά, χτυπώντας την κυριαρχία και παροτρύνοντας συνειδήσεις να εξεγερθούν εναντίων της.
Ας αλλάξει "στρατόπεδο" ο φόβος...
Τα Μ.Μ.Ε αποτελούν την επίσημη εκπροσώπηση του συστήματος. Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται ο ρόλος τους αναβαθμίζεται από διατηρητές των ισσοροπιών μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος σε βασικούς διαχειριστές των κατασταλτικών κρατικών σχεδιασμών χειραγωγώντας ανάλογα το κοινωνικό σώμα. Στις δυτικές δημοκρατίες εξάλλου πάντα χρειαζόταν και χρειάζεται ένας δήθεν αντικειμενικός κριτής ο οποίος θα ελέγχει την θεσμική αξιοκρατία και της δήθεν δημοκρατικές ελευθερίες υποσκάπτοντας παράλληλα τους πραγματικούς αγώνες για ελευθερία. Η υποκριτική διγλωσσία τους διατηρεί μια φιλοεργατική ρητορική κλείνοντας πονηρά το μάτι στους πολιτικούς προισταμένους τους και τα αφεντικά. Την ίδια υποκρισία συναντά κανείς στα λόγια των εξουσιαστών που χείνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις αυτοκτονίες εξαιτίας της εξαθλίωσης στην Ελλάδα, στην "λύπη" των αυτοκρατοριών για τις δολοφονίες αμάχων, στις φιλανθρωπίες των πλουσίων που προσπαθούν να ελαφρύνουν το βάρος των ευθυνών τους καλοπιάνοντας την συνείδηση τους και επιζητώντας την αυτοπροβολή τους.
Στην εποχή της οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης το κράτος θωρακίζεται και τοποθετεί ως βασικό του στόχο την παραγωγή διάχυτου φόβου όχι μόνο σε αυτούς που το πολεμάνε αλλά και ευρύτερα μέσα στα "αποκλεισμένα" και "μη προνομιούχα" κομμάτια της κοινωνίας (πχ μετανάστες, ιερόδουλες, παραβατικοί, χούλιγκαν). Οι συνεχείς κατασταλτικές επιχειρήσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα (πχ δημοσιεύσεις φωτογραφιών) οι οποίες αβαντάρονται, κατασκευάζονται και σερβίρονται από το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν γίνει το μέσο για να εξαπλωθεί ο φόβος και να παρουσιαστεί κυβερνητικό έργο στο κομμάτι της τάξης και της ασφάλειας. Τα μίντια είναι ο βασικός πυλώνας αυτής της κρατικής στρατηγικής. Κατασκευάζουν εικονικούς ενόχους και παράλληλα γεμίζουν τα τηλεοπτικά παράθυρα με εικόνες ποντάροντας στα συντηριτικά ένστικτα της "κοινής γνώμης". Οι κατηγορούμενοι διαπομπεύονται ως απόδειξη ενοχής.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται αρχικά η εκκένωση της αναρχικής κατάληψης Βίλα Αμαλίας καθώς και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού της Ασοεε όπου στεγάζεται ο κινηματικός ραδιοφωνικος σταθμος 98fm ενώ από το καλοκαίρι είχε προηγηθεί η εκκένωση της Κατάληψης ΔΕΛΤΑ και οι παρακρατικές επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις με τελευταίο τον εμπρησμό του κοινωνικού χώρου Xanadu στην Ξάνθη.
Με τις αντανακλαστικές εμπρηστικές επιθέσεις μας σε σπίτια δημοσιογράφων παίρνουμε μια σαφή θέση μάχης δίπλα στις κοινότητες αγώνα και ενάντια στους μόνιμους συκοφάντες της. 'Ηρθε η στιγμή να ακουστεί η η δικιά μας αλήθεια μακριά απ' τις λάσπες και τα ψέμματα των media. Μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής που στήθηκε το τελευταίο διάστημα οι αναρχικοί, ο κόσμος του αγώνα αντιστάθηκαν. Με τις γροθιές υψωμένες, με συνθήματα, με πέτρες, με καταλήψεις, με φωτιά, με αξιοπρέπεια. Η θαραλλέα και αποφασιστική κίνηση ανακατάληψης της Βίλας, η ταυτόχρονη κατάληψη των γραφείων του αριστερού θίασου της ΔΗΜΑΡ και η αντανακλαστική συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά στο υπουργείο οικονομικών παρά την καταστολή τους έδειξαν πως μέσα στη γενικευμένη απάθεια υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταθέτουν εύκολα τα "όπλα" τους.
Απέναντι στην καταστολή του κράτους η λύση δεν βρίσκεται στην επίκληση των δικαιωμάτων μας, σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης, σε ρεφορμιστικές συμμαχίες και γραφειοκρατικές καταγγελίες. Η αλληλεγγύη έχει ένα ιδιαίτερο νόημα για εμάς.
Πολεμάμε το σύστημα πράγμα που σημαίνει ότι η καταστολή του εναντίων μας εμπεριέχει μια πολύ σημαντική κρατική παραδοχή. Αποτελούμε κίνδυνο για το υπάρχον και φοβούνται κάθε επαναστατική προοπτική που θέτουν οι αγώνες μας ενάντια στον κόσμο τους. Αν το κράτος σταματούσε να μας πολεμάει τότε θα είχαμε ένα καλό λόγο για να προβληματιστούμε.
Οι επαναστατικές επιθέσεις δεν γνωρίζουν στιγμές συνειδητής αδράνειας ούτε αποτελούν μέσο εξισορρόπησης των πολιτικών ισορροπιών. Οι πράξεις επαναστατικής βίας δεν ιεραρχούνται ανάλογα με τον πήχη βίας που χρησιμοποιείται αλλά αξιολογούνται βάσει του βαθμού εξάπλωσης και αναταραχής που προκαλούν στην κανονικότητα.
Η στοχοθεσία μας έχει διπλό μήνυμα, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συντρόφους που βιώνουν έντονα την καταστολή αλλά και να σπάσουμε την σιωπή γύρω από κομβικές υποθέσεις που θάβονται από το συνάφι των δημοσιογράφων, όπως τα στρατοδικεία αναρχικών στον Κορυδαλλό (υποθέσεις Σ.Π.Φ, Ε.Α) και την εκδικητική απόρριψη αποφυλάκισης του αντάρτη πόλης Σάββα Ξηρού. Ενος αγωνιστή που έχει συκοφαντηθεί οσο κανείς από το βρωμόστομα των δημοσιογράφων.
Περνώντας από την θεωρία στην πράξη επιτεθήκαμε σε 5 σπίτια ρουφιάνων δημοσιογράφων. Στο συντονισμένο μπαράζ συμμετείχαμε σύντροφοι από την Μαχόμενη Μειοψηφία και τους Κύκλους Παραβατικών/πυρήνας Εραστές της Ανομίας. Θεωρούμε τις συμμαχίες εντός της αγωνιστικής κοινότητας αναγκαίο συστατικό στην επίθεση ενάντια στο κράτος.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής 11/1 χτυπήσαμε μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο ωρών :
Το σπίτι του Γιώργου Οικονομέα στον Λυκαβηττό, ρουφιάνο δημοσιογράφο και παρουσιαστή πρωινής εκπομπής στο Mega, γνωστός για τις "ανατρεπτικές" ανησυχίες που έτρεφε στο παρελθόν.
Το σπίτι του Πέτρου Καρσιώτη στον Άλιμο, δημοσιογράφου του αστυνομικού ρεπορτάζ στον alpha, γνωστό παπαγαλάκι της ασφάλειας και συκοφάντης εναντίων αναρχικών συντρόφων.
Το σπίτι του Αντώνη Λιάρου στην Αγία Παρασκευή, παρουσιαστή για χρόνια στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, εξαργύρωσε την μη εκλογή του στο κοινοβούλιο με την θέση του ειδικού συμβούλου προγράμματος ενημερωτικών εκπομπών στην ΕΡΤ.
Το σπίτι του Χρήστου Κώνστα στο Μαρούσι, σχολιαστής οικονομικών θεμάτων στο δελτίο ειδήσεων του Alter (πριν κλείσει), γνωστό φερέφωνο και μόνιμος υποστηρικτής της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Την μονοκατοικία του Αντώνη Σκυλάκου στην Νέα Πεντέλη, πρώην διευθυντής ειδήσεων στον Alpha και νυν διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με απόφαση του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Μέσα απ' τις φωτιές μας θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις κοινότητες αγώνα που εχουν μπεί στο στόχαστρο της καταστολής. Κάλουμε κάθε ατομικότητα/παρέα/συλλογικότητα να αντιληφθεί την κρισιμότητα των καιρών μας και να δράσει ενάντια στον ολοκληρωτισμό που μας επιβάλλεται. Όσο περισσότεροι τόσο πιο επικίνδυνοι. Όσο πιο ενωμένοι τόσο πιο δυνατοί. Όσο πιο "ποιοτικοι" τόσο πιο εύστοχοι. Για αρχή όλοι στα Προπύλαια το Σάββατο 12/01 στην πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και στους αυτοοργανωμένους χώρους...
ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΟΜΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ
ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ
Κύκλοι Παραβατικών/πυρήνας Εραστές της Ανομίας
Μαχόμενη Μειοψηφία
Υ.Γ.1
Δύναμη και καλή αναρρωση στον σύντροφο Παναγιώτη Αργυρού.
Υ.Γ.2
Δύναμη στους συντρόφους που συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες από την Αντιτρομοκρατική και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ τους παρουσιάζουν σαν μέλη της Σ.Π.Φ.»
Πηγή:  iefimerida.gr

Οι Anonymous Cyprus ξεκινούν την επιχείρηση “Κατεδάφιση της διαφθοράς” (Demolition of Corruption)


anonymous.corruption.cyprus Οι Anonymous Cyprus ξεκινούν την επιχείρηση Κατεδάφιση της διαφθοράς (Demolition of Corruption) 

Νέο βιντεομήνυμα-δελτίο τύπου κοινοποίησαν οι Κύπριοι υποστηρικτές της χακτιβιστικής κολλεκτίβας, αναφορικά με την επιχείρηση “κατεδάφιση της διαφθοράς” (#op Demolition of Corruption) που έχουν ξεκινήσει στην Κύπρο.
Στο επισυναπτόμενο μήνυμα που ανάρτησαν οι Anonymous Cyprus  στρέφονται σαφέστατα εναντίον της <…>
Κυπριακής κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών ενώ καλούν σε συστράτευση για επιθέσεις σε κυβερνητικά συστήματα υψίστης σημασίας. Δείτε παρακάτω τι ακριβώς αναφέρουν:

anonymous.cyprus.demolition Οι Anonymous Cyprus ξεκινούν την επιχείρηση Κατεδάφιση της διαφθοράς (Demolition of Corruption)

“Χαιρετίζουμε όλο τον κόσμο και τους Anonymous συναδέλφους.
Έχει έρθει η ώρα για τους Anonymous να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και ενωμένοι σαν ένα να σταθούν δίπλα στον λαό της Κύπρου κλείνοντας όλα τα κυβερνητικά συστήματα με απώτερο στόχο της πράξης αυτής να σπάσουν την παγκόσμια αλυσίδα της διαφθοράς. Εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν το αποδεχόμαστε αυτό οπως θα επιθυμούσατε. Οι Anonymous δεν πραγματοποιούν απλά ψεύτικες απειλές , όποτε τώρα είναι το τελευταίο μας κάλεσμα και πρέπει να δώσουμε τα παντα. Δεν είναι κάτι περισσότερο από το ποιος θα κερδίσει ή θα χάσει αυτή την μάχη. Αλλά δεν μας αρέσει τίποτα λίγότερο από μια θριαμβευτική νίκη.
Καλούμε σε δράση όλους τους συναδέρφους Anonymous σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχτηκε και ενεργοποίησε σιωπηρά και μυστικά σήμερα το Indect, όπως ακριβώς έκανε και με το ACTA, και οτιδήποτε άλλο. Στο τελευταίο video προειδοποιήσαμε όλους σας και ζητήσαμε την προσοχή σας. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό που έκαναν στην Ελλάδα και τους πολίτες της, θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο και εδώ. Κανείς δεν το έλαβε υπόψη τότε στα σοβαρά και ποιό το αποτέλεσμα; Η Μέρκελ έρχεται σε 2 ημέρες στην Κύπρο. Φανταστείτε τι έρχεται να κάνει και να συμφωνήσει.
Είμαστε ενάντια στο Indect, όπως είμαστε ενάντια και στην διαφθορά και δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλα λάθη από αυτή την κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη έχετε πάρει την ψήφο των πολιτών για να είστε εκεί που είστε. Αλλά εσείς δεν εξυπηρείτε τους ανθρώπους.
Πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι ως ένα όπως ξέρουμε να το κάνουμε καλύτερα. Οι Anonymous δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι Anonymous υπερασπίζονται τον οποιονδήποτε που υφίσταται κακομεταχείριση. Δεν θέλουμε ούτε ζητάμε σεβασμό από εσάς πλέον. Έχουμε πεί ξανά οτι δεν κοιτάμε να προκαλέσουμε χάος, αλλά αυτή την φορά θέλουμε να ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ. Anonymous ,η ώρα έφτασε.
11η Ιανουαρίου ας δείξουμε σε όσους είναι διεφθαρμένους τα ιδανικά των Anonymous, πως πολεμούμε και κερδίζουμε μάχες. Είναι ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε και να πράξουμε. Ιστοσελίδες θα τεθούν εκτός λειτουργία. Και αυτό θα συμβεί ακόμα και αν αυτό είναι η τελευταία πράξη της ζωής μας. Άνθρωποι της Κύπρου σας αξίζει κάτι καλύτερο απο την κοροιδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας. Κυπριακή Κυβέρνηση. Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Φτάνει πια. Την στιγμή που θα βλέπετε αυτό, οι ιστοσελίδες σας θα είναι υπό επίθεση. Λάβετε υπόψη τον λόγο μας.
Είμαστε Ανώνυμοι, Είμαστε Λεγεώνα
Δεν συγχωρούμε, Δεν ξεχνούμε όταν ο σεβασμός δεν υπάρχει
Οι Anonymous πράτουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Θα έπρεπε να μας περιμένατε.

Δείτε και το βιντεομήνυμά τους όπως ακριβώς αναρτήθηκε στο Youtube:



Για επικοινωνία με τους Κύπριους Anonymous έχουν παραθέσει σε προηγούμενή τους ανακοίνωση, συνδέσμους σε Twitter και Facebook:
twitter.com/CyAnonStopDrone
twitter.com/CYanonymous
facebook.com/AnonOpFreeCyprus
Αναμένουμε να δούμε αν θα πραγματοποιηθούν οι απειλές των Κύπριων υποστηρικτών της χακτιβιστικής κολλεκτίβας Αnonymous.

 SecNews

Απίστευτο:Πόσο καιρό είχε να πάει δημόσιος υπάλληλος στη δουλειά της;


 

Η πρακτική διευθύντριας Κέντρου Υγείας του νομού

Ηρακλείου, είχε να πάει ένα ολόκληρο χρόνο στη δουλειά της προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, περί πολιτιστικών και άλλων δράσεων στις οποίες συμμετείχε.

Τι κι αν ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει πως δεν επιτρέπεται να απουσιάζεις από την εργασία σου για διάστημα μεγαλύτερο των 22 ημερών;

Η εν λόγω εργαζόμενη - σύμφωνα με το cretalive.gr - δεν εμφανιζόταν ποτέ στο πόστο της, χωρίς μάλιστα να ενημερώνει κανένα.

Το θέμα πληροφορήθηκε το ΔΣ της υπηρεσίας της, που παρέπεμψε τη διευθύντρια στη ΔΥΠΕ προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.