EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ: «Κανόνι» ξανά από την Alex Pakr


Magnify Image 

Αίτημα πτώχευσης κατέθεσε και η εταιρία Alex Pak αφού επί ένα χρόνο είχε επιβάλει μονομερώς στους εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία 2 και 3 ημερών. Είναι η Τρίτη φορά που η εταιρία προσπαθεί να υπαχθεί στο άρθρο 99 αφού τις δύο προηγούμενες, δεν το πέτυχε. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία είναι πλέον 137, από 870 συνολικά, που ήταν αρχικά. Magnify Image Περίπου το 90% της περιουσίας της εταιρείας και του προέδρου της, Αλέξανδρου Κουτσοκώστα, είναι σε ακίνητα.

Πηγή:  www.lifo.gr

Καμίνης : "Η βίλα Αμαλία θα γίνει σχολείο"


  

Ηταν το 1 Δημοτικό Σχολειό και το παρατήσετε , ενημερώσου Δημαρχε δεν είναι κακό!
Την εκκίνηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος του δήμου Αθηναίων, με την ένταξη καταρχήν 15 έργων ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, κήρυξαν το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο περιφερειάρχης Αττικής Ι. Σγουρός. Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα αφετηρία για την Αθήνα με αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής για την πόλη.
Όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, τα έργα αυτά περιλαμβάνουν διαχείριση- συγκομιδή απορριμμάτων, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στα δημοτικά διαμερίσματα όπου δεν υπάρχει, κατασκευή δυο βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών σε Κυψέλη και Κεραμεικό, ανάπλαση της πλατείας Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου στην οδό Πάφου (επίσης στο 6ο Διαμέρισμα), ανακατασκευή δυο Κέντρων Υγείας στην Κυψέλη και στην οδό Σαρανταπόρου (στο 5ο Διαμέρισμα), ανακατασκευή του Σαράφειου Κολυμβητηρίου και μελέτες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Σε ό,τι αφορά τη βίλα Αμαλία και τα επεισόδια νωρίτερα σήμερα, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει το αστυνομικό μέρος της υπόθεσης και ότι η βίλα Αμαλία θα γίνει αυτό που προβλέπεται, δηλ. θα γίνει σχολείο. Ο περιφερειάρχης Αττικής από την πλευρά του, αφού καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Αθηναίων με αφορμή τη βίλα Αμαλία, σημείωσε ότι τα έργα θα δώσουν μια νέα πνοή στην πόλη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προς διάθεση άλλα 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για τα οποία αναμένονται συμβάσεις μέσα στο 2013 προκειμένου να εκτελεστούν έργα.
Μάλιστα, κάλεσε τους δημάρχους να φέρουν τις ώριμες μελέτες που έχουν προκειμένου να ενταχθούν τα έργα στη χρηματοδότηση. Αναφερόμενος στα 500 και πλέον εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά κτίρια που υπάρχουν στην Αθήνα, ο κ. Σγουρός δήλωσε ότι αποτελούν την κακή εικόνα της πόλης και γι αυτό πρέπει ή να κατεδαφισθούν ή να αξιοποιηθούν.

Στη Δικαιοσύνη για το πόθεν έσχες ο Γ. Βουλγαράκης


 

Στην Δικαιοσύνη για ψευδή δήλωση πόθεν εσχες παραπέμπει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός είχε ξεχάσει να αναφέρει στην δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC.

Αναφορικά με τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα με το σκεπτικό ότι δεν είχαν προλάβει όλα τα μέλη της επιτροπής να μελετήσουν το υπόμνημά του! Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του πρώην υπουργού εντοπίστηκε στην λίστα Λαγκάρντ με λογαριασμό 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό που δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του ο κ. Παπαντωνίου.

Τέλος τα μέλη της επιτροπής έκριναν επαρκείς τις εξηγήσεις του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, του οποίου η σύζυγός, επίσης εντοπίστηκε στην λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κεφαλογιάννης ισχυρίστηκε ότι ο λογαριασμός άνηκε στην γιαγιά της συζύγου του.

Ντεμπούτο με το δεξί έκανε ο Φάμπρι στον ΠΑΟ



Με πρωταγωνιστή τον Σο, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν, αλλά δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν από τώρα την πρόκριση με τον Πλατανιά (2-1). Ο Σενεγαλέζος άνοιξε το σκορ στο 16', ο Τοτσέ διπλασίασε τα τέρματα στο 65', αλλά ο Ναζλίδης με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 82' έκανε το τελικό 2-1, με το στατιστικό που λέει πως όποτε το "τριφύλλι" προηγείται στο ΟΑΚΑ, δέχεται γκολ (εκτός από το ματς με την ΑΕΚ), να πλανάται και πάλι σαν φάντασμα πάνω από το ΟΑΚΑ. Αποδοκιμασίες στο τέλος από τους 1.500 περίπου οπαδούς. 

Ο Φάμπρι ξεκίνησε με 4-2-3-1 την ομάδα του και τους εξής έντεκα. Ο Καρνέζης ήταν κάτω από τα δοκάρια και στην άμυνα, οι Σεϊταρίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Πίντο και Χουχούμης από δεξιά προς αριστερά. Στο κέντρο, οι δύο κόφτες ήταν οι Σο-Βιτόλο και μπροστά τους, οι Μαυρίας(δεξιά), Σισοκό(κέντρο), Μπαρμπαρούσης(αριστερά), βρίσκονταν πίσω από τον μοναδικό φορ, Τοτσέ.

Φέρι-μποτ προσέκρουσε σε προβλήτα στη Νέα Υόρκη


 

Επιβατικό φέρι-μποτ στο οποίο επέβαιναν 300 άτομα, προσέκρουσε σε προβλήτα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης προκαλώντας το τραυματισμό τουλάχιστον 60 ατόμων. Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και το Associated Press μέχρι στιγμής δύο τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το πλοίο με την ονομασία Seastreak προσέκρουσε στην προβλήτα ενώ έδενε στις 8.45 το πρωί τοπική ώρα. Ένας από τους επιβαίνοντες δήλωσε ότι « Δεν ξέρουμε τι έγινε. Το πλοίο χτύπησε κάπου και ξαφνικά είδα ανθρώπους να ‘πετάνε’ πάνω από το κεφάλι μου». Σύμφωνα με το πρόεδρος της Seastreak Τζέιμς Μπέικερ «το φέρι-μποτ χτύπησε ένα πλοίο «φόρτωσης» την ώρα που προσπαθούσε να δέσει στην προβλήτα

Η επιβάτις Ellen Foran μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι δευτερόλεπτά μετά την πρόσκρουση επικράτησε υστερία ενώ οι περισσότεροι επιβάτες άρχισαν να κλαίνε, ενώ ο Richard Correra μιλώντας στο WCBS-TV ανέφερε: «Ξαφνικά ένιωσα σαν το πλοίο να έπεσε πάνω σε έναν τοίχο. Δεκάδες επιβάτες έπεσαν κάτω, ενώ όσοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στις σκάλες πρέπει να χτύπησαν αρκετά

Υπουργείο Ανάπτυξης-Υποδομών: έργο 3εκ.ευρώ για την οδική ασφάλεια


Υπουργείο Ανάπτυξης-Υποδομών: έργο 3εκ.ευρώ για την οδική ασφάλεια 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε Προγραμματική Συμφωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) Κωνσταντίνο Τζοάννη για την μελέτη και εφαρμογή έργου με τίτλο: «Ολοκληρωμένο πλαίσιο διαδικασιών και εφαρμογών για την εποπτεία και τη διαχείριση της οδικής ασφάλειας».

Το έργο με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ, θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», για την αναβάθμιση της πολιτικής του Δημόσιου Τομέα στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας θα είναι η Γενική Δ/νση Οδικής Ασφάλειας του υπουργείου και δικαιούχος η ΚτΠ ΑΕ.

Στόχοι του έργου είναι:

Α) Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαδικασιών για την εποπτεία και διαχείριση της οδικής ασφάλειας. Η απλούστευση των διαδικασιών θα υποστηριχθεί και με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, όπου απαιτείται.

Β) Η δημιουργία στο υπουργείο, ενός μηχανισμού με τον οποίο θα καταστεί δυνατή (α) η αποτίμηση της κατάστασης της χώρας όσον αφορά τα οδικά ατυχήματα, (β) η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τα ατυχήματα αυτά και (γ) η παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων/πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται από τη χώρα με στόχο τη μείωση των οδικών ατυχημάτων.

Μέσω του έργου θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας και διαχείρισης της οδικής ασφάλειας, για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εργασίας, που θα έχει τη δυνατότητα:

-     να αξιοποιεί τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων των τροχαίων ατυχημάτων

-     να παρακολουθεί τους διαθέσιμους χρηματοοικονομικούς πόρους

-     να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις πραγματοποιηθείσες δράσεις/ μέτρα για την οδική ασφάλεια (χρηματοοικονομικά, λειτουργικά/ κατασκευαστικά, θεσμικά κλπ)

-     να εκπονεί μελέτες σκοπιμότητας για μελλοντικές δράσεις για την οδική ασφάλεια

-     να παρακολουθεί τις ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. μηχανικοί που ασχολούνται με μελέτες οδοποιίας, οδοστρωμάτων, κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές μελέτες, πραγματογνώμονες, κλπ)

-     να παρακολουθεί τις ανάγκες για εκπαίδευση του προσωπικού.

Η διαδικτυακή πύλη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους δυνητικούς χρήστες στους οποίους απευθύνεται και θα αποτελέσει κόμβο διαρκούς ενημέρωσης, γνώσης και αξιοποίησης των στοιχείων στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Μετρό Αθήνας: Την Άνοιξη ξεκινούν τα πρώτα δρομολόγια οι 17 νέοι συρμοί


Μετρό Αθήνας: Την Άνοιξη ξεκινούν τα πρώτα δρομολόγια οι 17 νέοι συρμοί 

Μέσα στους επόμενους μήνες στο Μετρό της Αθήνας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους 3 νέες επεκτάσεις με 7 σταθμούς προς Χαϊδάρι, Ανθούπολη, Ελληνικό. Μαζί με αυτές τις επεκτάσεις θα ξεκινήσουν και τη λειτουργία τους οι νέοι συρμοί Γ` γενιάς της Αττικό Μετρό.

Οι νέοι αυτοί συρμοί παρουσιάζουν τεχνολογική ανωτερότητα σε σχέση με τους συρμούς Α και Β γενιάς. Διαθέτουν μία σειρά από τεχνικά χαρακτηριστικά που κάνουν τόσο την δουλειά του οδηγού πιο άνετη όσο και το ταξίδι των επιβατών πιο ασφαλές.

Συνολικά 17 νέοι συρμοί θα προστεθούν στον στόλο του Μετρό και θα καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν από τις νέες επεκτάσεις που πρόκειται οσονούπω να λειτουργήσουν.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων συρμών είναι :
Υψηλότατα επίπεδα αξιοπιστίας και ασφάλειας λειτουργίας
Αναβαθμισμένο εσωτερικό των συρμών με υψηλή αισθητική και βελτιωμένες συνθήκες ανέσεως για τους επιβάτες.
Καλύτερη προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (AMEA), με κινούμενο σκαλοπάτι για κάλυψη του κενού μεταξύ συρμού και αποβάθρας, και με πρόβλεψη ειδικού χώρου για τα αμαξίδια των ΑΜΕΑ.
Υψηλότερη δομική αντοχή των βαγονιών σε φορτία και σε κόπωση
Αμάξωμα από αλουμίνιο
Εξελιγμένο σύστημα φρένων με αναβαθμισμένες λειτουργίες ελέγχου και ακρίβεια σταματήματος που θα επιτρέπει και την μελλοντική λειτουργία σε σταθμούς με Πετάσματα-Θύρες επί των αποβαθρών των σταθμών.
Αναβαθμισμένος και ισχυρότερος κλιματισμός σε όλα τα βαγόνια.
Βαφές του οχήματος με υδατοδιαλυτά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον.
Μεγιστοποίηση της χρήσης ανακυκλούμενων υλικών
Οι συρμοί θα διαθέτουν εσωτερικά νέο σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι, ηλεκτρονικούς χάρτες αντί των τυπωμένων χαρτών πάνω από τις θύρες που δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς, κάμερες εξωτερικά και εσωτερικά του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου, και ένδειξη μη λειτουργούσης θύρας για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες.
Στα θέματα ασφάλειας των επιβατών έχουν προστεθεί νέο σύστημα ανίχνευσης καπνού εσωτερικά και εξωτερικά του συρμού, παράθυρα έκτακτης διαφυγής των επιβατών σε περίπτωση ανάγκης, και υψηλότερη ασφάλεια προστασίας των επιβατών κατά το κλείσιμο των θυρών.
Βελτιώσεις που αφορούν την συντήρηση, με κινητήρες κλειστού τύπου, με νέο διαγνωστικό σύστημα με εκτεταμένες δυνατότητες διαχείρισης της λειτουργίας του συρμού, και με αυτόματο και ασύρματο σύστημα μετάδοσης της λειτουργικής κατάστασης και όλων των σχετικών δεδομένων του κάθε συρμού κατά την είσοδό του στο κάθε αμαξοστάσιο, με τελικό αποδέκτη ένα κεντρικά ελεγχόμενο σύστημα οργάνωσης της συντήρησης των συρμών.


Οι νέοι συρμοί του Μετρό όμως δεν διαφέρουν μόνο ποιοτικά αλλά και εμφανισιακά. Τα χρώματα αυτή τη φορά άλλαξαν και πλέον είναι το άσπρο, το μαύρο, το πράσινο και το γκρι. Το μεταλλικό χρώμα που είχαμε συνηθίσει στους υπάρχοντες συρμούς δεν υπάρχει και σου δίνεται η αίσθηση της καθαρότητας.

Οι νέοι συρμοί του Μετρό ήδη έχουν κάνει τις πρώτες τους βόλτες στις επεκτάσεις του Μετρό και αναμένεται να τους δούμε να λειτουργούν από την ερχόμενη Άνοιξη, μαζί με την πρώτη σε λειτουργία επέκταση, εκείνη της Ανθούπολης.















ΠΗΓΗ

Η απόρρητη μελέτη για τις αστικές συγκοινωνίες το 2009


Η απόρρητη μελέτη για τις αστικές συγκοινωνίες

Εκχώρηση του μάνατζμεντ του Μετρό στον ιδιωτικό τομέα, απόσχιση του Προαστιακού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ιδιωτικοποίησή του, ανεξάρτητο ΗΣΑΠ και συγχώνευση του Τραμ με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προέβλεπε εμπιστευτικό πόρισμα ειδικής ομάδας εργασίας, που είχε συσταθεί το 2009 κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο τότε πρωθυπουργός, βλέποντας τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών να πιάνουν «κόκκινο» (το 2010 είχαν φτάσει πια τα δύο δισ. ευρώ) ζήτησε να συσταθεί ομάδα εργασίας από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις για την εξυγίανση του συγκοινωνιακού συστήματος της Αττικής.
Ειδικότερα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι κύριες προτάσεις της ομάδας ήταν οι εξής:
- Η πρώην ΑΜΕΛ, δηλαδή οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό, θα επέστρεφε στη μητρική της εταιρία, δηλαδή την Αττικό Μετρό (ΑΜ) και το μάνατζμεντ θα παραχωρούνταν σε ιδιώτη. Στόχος ήταν η δημιουργία πρόσθετων εσόδων για την αποπληρωμή του δανείων της ΑΜ, που είχε λάβει για την κατασκευή του Μετρό.
- Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος (Κιάτο - Αεροδρόμιο και Αθήνα - Χαλκίδα) θα αποσχιζόταν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα εξυγιαίνονταν και το μάνατζμεντ θα παραχωρούνταν στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό, καθώς τα μέλη της επιτροπής θεωρούσαν ότι οι μεταφορικές ανάγκες «σήκωναν» και άλλες εταιρίες.

- Οι ΗΣΑΠ θα εξυγιαίνονταν και θα παρέμεναν ανεξάρτητοι από το σύστημα του Μετρό, έχοντας ως άξονα την ανάπτυξη του ανταγωνισμού μεταξύ των μέσων σταθερής τροχιάς.

- Το Τραμ θα συγχωνευόταν σε μία εταιρία μαζί με τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΛ), καθώς κρίθηκε ότι αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.
- Η ομάδα εργασίας εισηγούνταν την επαναφορά του εισπράκτορα και την ενίσχυση των ελεγκτών σε λεωφορεία και τρόλεϊ, κάτι που κρίθηκε οικονομικά αναγκαίο, βάσει και της διεθνούς εμπειρίας. Επίσης, ζητούσε την εγκατάσταση ακυρωτικών μηχανημάτων και στα τρένα του Προαστιακού.

- Θα γινόταν οικονομικός έλεγχος κάθε τρίμηνο, κάθε εταιρία θα έπρεπε να έχει επιχειρηματικό σχέδιο, ο δε ΟΑΣΑ πλήρη στρατηγικό σχεδιασμό, που θα αποτελούσαν και τον «μπούσουλα» των διοικήσεων.
- Ανεξάρτητες επιτροπές θα ήλεγχαν τους διοικητές και τους διευθυντές των εταιριών, οι οποίοι, εάν δεν έπιαναν τους οικονομικούς στόχους, θα «καρατομούνταν».

- Δεν θα επιτρεπόταν στους συνδικαλιστές να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια και στα πειθαρχικά συμβούλια των εταιριών.

- Τα πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων θα δίδονταν υποχρεωτικά στη δημοσιότητα.
- Θα γινόταν οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές στα σωματεία των εργαζομένων.
 
Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν προχώρησε, καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές του 2009 και η κυβερνητική αλλαγή. Το μόνο στοιχείο από αυτή τη δέσμη προτάσεων, που εισήχθη αργότερα στο «νόμο Ρέππα», ήταν ο έλεγχος των οικονομικών ανά τρίμηνο.

Κινεζικά Ηλεκτρικά λεωφορεία μέσω Βουλγαρίας


 

Επίσημη άδεια για πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων σε ευρωπαϊκό έδαφος, έλαβε στις 7 Ιανουαρίου) από τις Βρυξέλλες, ο κινεζικός κολοσσός στα ηλεκτρικά οχήματα BYD.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ΕΕ έδωσε στην κινεζική εταιρεία την σχετική έγκριση που εξασφαλίζει την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω του κοινοτικού συστήματος έγκρισης.

Πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά… μέσω Βουλγαρίας

Στο μεταξύ, τον περασμένο μήνα η εταιρία προχώρησε σε συμφωνία κοινοπραξίας με την βουλγαρική εταιρεία ενέργειας Bulmineral, για την κατασκευή εργοστασίου στην πόλη Μπρέζνικ, που θα συναρμολογεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λεωφορεία.
Το πρώτο δείγμα ηλεκτρικού λεωφορείου αναμένεται να είναι διαθέσιμο τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, όταν το εργοστάσιο μπει σε πλήρη λειτουργία, θα παράγει 40-60 λεωφορεία μηνιαίως, ενώ με την ολοκλήρωσή του το 2015, θα αποκτήσει ικανότητα κατασκευής 50,000 οχημάτων σε ετήσια βάση.
Το ηλεκτρικό λεωφορείο BYD θα έχει 12 μέτρα μήκος και θα μπορεί να διανύει 250χλμ με μόνο μία φόρτιση σε αστικές συνθήκες.
Όπως επισημαίνεται, η κινεζική εταιρεία κάνει προσπάθειες να επεκταθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Φιλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ τον Οκτώβριο του 2012 εξασφάλισε παραγγελία 50 ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την λονδρέζικη εταιρεία υπηρεσιών ταξί greentomatocars..  
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BYD EUROPE B.V., κ. Isbrand, τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ιδρύσαμε αυτή την κοινοπραξία στη Βουλγαρία από κοινού με την Bulmineral Ltd. Είναι πολύ σημαντικό για την BYD και θα διασφαλίσει ότι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την στρατηγική μας για την εισαγωγή των ηλεκτρικών μας αυτοκινήτων και πιο πράσινων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της βουλγαρικής Bulmineral, Mihail Ivanov, είπε από την πλευρά του:
«Είμαστε υπερήφανοι που προχωρήσαμε σε συμφωνία συνεργασίας με την BYD, που είναι παγκόσμια ηγέτιδα στην κατασκευή μπαταριών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και λεωφορείων […] σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο για τις δραστηριότητές μας, ξεκινώντας την συναρμολόγηση ηλεκτρικών λεωφορείων». 


Πηγή:www.reporter.gr




Πόλεμος μεταξύ αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας


Β-ΛΑ170 

Ένας πόλεμος μεταξύ αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, με καταλήψεις άλλα και ανακαταλήψεις κτιρίων. Το πρωί, οι αντιεξουσιαστές έκαναν έφοδο και κατέλαβαν και πάλι τη βίλα Αμαλίας. Ακολούθησε επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία πήρε ξανά υπό τον έλεγχο της το κτίριο και συνέλαβε 92 άτομα.

Λίγο αργότερα, άλλη ομάδα, κατέλαβε τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ενώ μια τρίτη ομάδα συγκεντρώθηκε έξω από το υπουργείο ανάπτυξης, όπου θα πήγαινε ο πρωθυπουργός.
Επέμβαση στην «κατάληψη Σκαραμαγκά» επί της οδού Πατησίων, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επτά άτομα προσήχθησαν στην ΓΑΔΑ.
Στο χώρο βρέθηκαν άδεια μπουκάλια, κράνη, κουκούλες, τροχοί, τρυπάνια και άλλα αντικείμενα.
Οι προσαχθέντες βρίσκονται στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου επίσης οδηγήθηκαν οι προσαχθέντες από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, περίπου 40 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα.

Που διόρισε την κόρη του ο Φώτης Κουβέλης(!)


KOYBELHS DHMAR 13 300x169 Που διόρισε την κόρη του ο Φώτης Κουβέλης(!) 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διόρισε την κόρη του ως εκπρόσωπο του κόμματος σε επιτροπή του δημοσίου!
Όπως προκύπτει από το έγγραφο ο Φ. Κουβέλης στις 29 Οκτωβρίου 2012 πρότεινε στον Πρωθυπουργό να διοριστεί η κόρη του Μαρία ως τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Και στις 5 Νοεμβρίου ο Α. Σαμαράς προχώρησε στον σχετικό διορισμό, που περιλαμβάνει και άλλους εκπροσώπους φορέων και κομμάτων.
Σημειώνεται ότι η θέση του τακτικού μέλους της Επιτροπής είναι αμειβομένη. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 2667/1998: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση των μελών της Επιτροπής, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί αμοιβής ή αποζημίωσης λόγω συμμετοχής σε συμβούλια και επιτροπές του δημόσιου τομέα». Σήμερα η αποζημίωση είναι 70 ευρώ για κάθε συνεδρίαση.
Βεβαίως δεν είναι οικονομικό θέμα. Ζήτημα νεποτισμού υφίσταται…

Αλλάζουν όλα με τα διπλώματα οδήγησης το 2013!


 

Τα πάνω κάτω στην έκδοση διπλωμάτων οδήγησης έρχονται με το προεδρικό διάταγμα 51/2013, με τη ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απόκτηση της άδειας οδήγησης, και το κόστος θα αυξηθεί. Μία από τις αλλαγές που επέρχονται αφορά στην αύξηση των υποχρεωτικών μαθημάτων που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα της θεωρίας.
Παράλληλα δημιουργούνται νέες κατηγορίες οι οποίες δεν υπήρχαν έως τώρα.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο κόστος έκδοσης των διπλωμάτων. Θα ακριβύνουν τα παράβολα που θα πρέπει να υποβάλλονται με τον φάκελο του κάθε υποψηφίου. Επιπλέον αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών από τους γιατρούς. Σε αυτή την υπόθεση δεν εμπλέκεται πλέον η υπηρεσία Μεταφορών.
ΑΝΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Τα ερασιτεχνικά διπλώματα θα ανανεώνονται ανά 15ετία και όχι στα 65 χρόνια όπως ισχύει τώρα. Όσον αφορά στους επαγγελματίες, υποκατηγορίες δημιουργούνται και σε ό,τι αφορά στα φορτηγά και τα λεωφορεία, με τη θεσμοθέτηση υποκατηγοριών Γ1 φορτηγό έως 7,5 τόνων και λεωφορείο έως 16 θέσεων δηλαδή Δ1, κατηγορίες που δεν υπήρχαν έως τώρα.
newsbomb

«Πράσινο φως» για χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων στους Δήμους


«Πράσινο φως» για χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων στους Δήμους 

Δίνεται το «πράσινο φως» για χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για συμβάσεις μίσθωσης έργου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Με βάση τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄256/31.12.2012) παρέχεται η δυνατότητα να μπορούν να συναφθούν έως 31-12-2013 και, εν συνεχεία να υλοποιηθούν, συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου, βάσει αιτημάτων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, για τα οποία έχει δοθεί έγκριση από την Επιτροπή της 33/2006 ΠΥΣ (Πραξη Υπουργικού Συμβουλίου), όπως ισχύει, έως 31-12-2012.

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης /Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών (αριθμ. Πρωτ. Οικ. 532)  το οποίο ενημερώνει επί των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ρύθμιση για τις συμβάσεις στους ΟΤΑ, κρίθηκε απαραίτητη, όπως τονίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών,  λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε το 2012 στη χορήγηση εγκρίσεων πρόσληψης συμβασιούχων από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006. Η καθυστέρηση  ήταν απόρροια της διεξαγωγής δύο εθνικών εκλογών και των αντίστοιχων προεκλογικών περιόδων, κατά τις οποίες δεν επιτρέπονταν οι προσλήψεις ούτε οι προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες (αποστολή αιτημάτων από τους φορείς, χορήγηση εγκρίσεων κ.λπ.).  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανοίγει έτσι ο δρόμος για να προκηρύξουν οι Δήμοι θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνες, 9μηνες, 10μηνες, 11μηνες) και συμβάσεις μίσθωσης έργου ενώ δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων συμβασιούχων , με εποπτεία της διαδικασίας από τον ΑΣΕΠ.

Καταργούνται μέχρι την άνοιξη 1700 φορείς του Δημοσίου


Καταργούνται μέχρι την άνοιξη 1700 φορείς του Δημοσίου 

Περισσότεροι από 1700 οργανισμοί, φορείς και νομικά πρόσωπα του δημοσίου θα έχουν καταργηθεί, συγχωνευθεί ή ενοποιηθεί έως την ερχόμενη άνοιξη. Το πρώτο βήμα γίνεται με την κατάργηση 8 φορέων και τη συγχώνευση 197 νομικών προσώπων στο Δημόσιο.

Αυτό αποτυπώνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», η συζήτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή από την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη με την ψήφισή του.  


Ωστόσο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης η διαδικασία, που ξεκινά τώρα, θα συνεχιστεί και «θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση για τη συγχώνευση ή κατάργηση και άλλων 1500 περίπου φορέων ή οργανισμών του δημοσίου».

Εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και δημοσιονομικό όφελος είναι το τρίπτυχο που προβάλλεται για τις αναδιαρθρώσεις στο κράτος. Με στόχο τον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, και όσοι από αυτούς δεν μετακινούνται αλλά και όσοι αλλάζουν φορέα μετακινούμενοι, διατηρούν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται.

Η μόνη περίπτωση μετατροπής της εργασιακής σχέσης από δημοσιοϋπαλληλική σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διότι καταργείται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι η ένταξη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών -ΕΙΕ (69 μόνιμοι υπάλληλοι) - λόγω ενοποίησης με νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δημιουργίας νέου προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Η διαδικασία  των αναδιαρθρώσεων αφορά  4.514 εργαζόμενους, από τους οποίους στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων μετακινούνται 3695 (οι μόνοι που δεν μετακινούνται είναι οι 26 εργαζόμενοι της ΔΕΘ, οι 210 εργαζόμενοι του ΕΙΕ και οι 487 εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ).

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση του προγραμματισμού και της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου για την επιτάχυνσή του και την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μανιτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο θεσμός αυτός αντιστρατεύεται την ομαλή και αρμονική λειτουργία του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Σημείωσε ότι στις μονοκομματικές κυβερνήσεις, η «πρωθυπουργοκεντρική κοινοβουλευτική μονοκρατορία συμβίωνε και τρεφόταν από μια φεουδαλική αυτονομημένη και ουσιαστικά ανεξέλεγκτη υπουργο-κεντρική εξουσία», ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια συντονισμού της κυβέρνησης και εφαρμογής της ενιαίας κυβερνητικής πολιτικής.

Τα θεσμικά αυτά παράδοξα έρχεται να αντιμετωπίσει, όπως είπε, η Γενική Γραμματεία συντονισμού και να μετριάσει ορισμένες αρνητικές θεσμικές συνέπειες της στρεβλής εφαρμογής του συλλογικού συστήματος οργάνωσης της κυβέρνησης. «Το επιδιώκει με δύο θεσμικούς τρόπους: πρώτον με την οργάνωση μια μόνιμης δημόσιας υπηρεσίας που θα διασφαλίζει μέσω της γραμματειακής στήριξης τη θεσμική συνέχεια και μνήμη και δεύτερον, με την εγκαθίδρυση διαδικασιών παρακολούθησης της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και συντονισμού του έργου των υπουργείων», υπογράμμισε. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πολυκομματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης συνεργασίας ως μια πολύ καλή ευκαιρία για την καταξίωση του θεσμού στην πράξη.  

Στις στρεβλώσεις που υπήρξαν επί πολλά έτη  αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης, θυμίζοντας χαρακτηριστικά πώς σε διάφορες περιόδους φορείς «πολλαπλασιάζονταν σαν μανιτάρια, αντικατοπτρίζοντας πολιτικές πιέσεις και τοπικιστικού χαρακτήρα αναγκαιότητες». Το αποτέλεσμα, ήταν, όπως σημείωσε, «ένα κράτος - λαβύρινθος», με υψηλές δαπάνες στη λειτουργία του, με κατακερματισμό της διοίκησης, είτε όσον αφορά στα πολυάριθμα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, είτε στον πληθωρισμό διευθύνσεων και τμημάτων στο εσωτερικό των υπουργείων, «συνώνυμο της γραφειοκρατίας».   
Εξάλλου, για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος παρουσίασε ενδεικτικά τα εξής στοιχεία:
-μόνο οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είναι 1504 στην Ελλάδα ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περί τους 300 και η Σουηδία περί τους 400.

 - το δημόσιο λειτουργεί σε 34.500 κτίρια ανά την Ελλάδα.

- Με βάση ανάλυση της Eurostat του 2011, η Ελλάδα δαπανά το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ ποσοστό του ΑΕΠ στις δαπάνες  που κατηγοριοποιούνται ως  δαπάνες για την  «Οργάνωση και Λειτουργία του κράτους»: 11,1% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 6,5%.

Κεντρική αρχή στη διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι, σημείωσε ο κ. Βουλουδάκης, η απλούστευση της δομής του κράτους, τόσο στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης, στα οργανογράμματα των υπουργείων, όσο και στο επίπεδο των εποπτευομένων φορέων. Αυτό, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει καταργήσεις φορέων «που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, και συγχωνεύσεις των ομοειδών, με σκοπό τον περιορισμό των δαπανών, αλλά και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς από τις συγχωνεύσεις μπορούν να προκύψουν ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι φορείς».

Χαρακτήρισε μάλιστα σύμμαχο στην προσπάθεια που γίνεται τα συστήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή την ένσταση  αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την ενόχληση του υπουργού κ. Μανιτάκη ο οποίος είπε ότι «κάποιοι συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν». Χαρακτήρισε μάλιστα εξωφρενικά τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας που προέβαλλε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.

ΕΛΣΤΑΤ: Εκρηξη της φτώχειας στην Ελλάδα τον πρώτο χρόνο του μνημονίου


ΕΛΣΤΑΤ: Εκρηξη της φτώχειας στην Ελλάδα τον πρώτο χρόνο του μνημονίου 

Εκρηξη της φτώχειας μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο (το 2010) δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Στην έκθεση με τίτλο «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα» επισημαίνεται ότι το ποσοστό των πολιτών που αντιμετώπιζε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από 16,3% το 2010 στο 22,9% του πληθυσμού το 2011.

Ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει τον αριθμό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το εκρηκτικό μείγμα φτώχιας και ανεργίας που άρχισε ήδη να διαμορφώνεται από το 2010 και μετά στη χώρα μας.

Εφιαλτικές είναι οι συγκρίσεις των ετών πριν και μετά την ελληνική κρίση και στον τομέα της ανεργίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε από το 7,6% το 2008, πριν το ξέσπασμα της κρίσης, στο 9,5% το 2009 και στη συνέχεια εκτινάχθηκε στο 12,5% το 2010 και στο 17,7% το 2011. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο του 2012 ανήλθε σε 26%.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο για την εκτιμώμενη πορεία της φτώχειας από το 2011 και μετά είναι ότι η μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ έχει προσμετρήσει και τις λεγόμενες «κοινωνικές μεταβιβάσεις», όπως τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα και βοηθήματα ανεργίας,  ασθένειας, αναπηρίας και ανικανότητας, το ΕΚΑΣ, τις ενισχύσεις σε νοικοκυριά μόνιμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, το πλέγμα δηλαδή των κοινωνικών επιδομάτων που πλήττει το Μνημόνιο 3 από την 1.1.2013. Χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας τη χρονιά που διανύουμε τα ποσοστά της φτώχειας ενδέχεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.  

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι υλικές στερήσεις. Το ποσοστό ανήλθε από το 24.1% το 2010 στο 28.4% το 2011 και ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει μεταξύ άλλων όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενοικίων, δόσεων δανείου, πάγιων  λογαριασμών (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου  κλπ.) καθώς και στις δόσεις δανείου κατοικίας ή πιστωτικών καρτών, ενώ στερούνται κατά περίπτωση πρόσβαση σε σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Γυναίκες οι πιο ευάλωτες

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι το άλμα της φτώχειας είναι εντονότερο στις γυναίκες, καθώς ο σχετικός δείκτης ανήλθε από 16,8% το 2010 σε 23,5% του συνολικού πληθυσμού γυναικών το 2011.

Αντιστοίχως, στις οικογένειες με έναν ενήλικα και εξαρτώμενα παιδιά το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από το 33.4% το 2010 στο 43,2% του συνόλου το 2010.

H Ιφιγένεια παριστάνει την χαζή...

 Δεν ήθελε να ξέρει ποια ονόματα περιείχε η λίστα, γιατί αυτή είναι δουλειά του ΣΔΟΕ. Ούτε όμως έστειλε όλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ, επειδή οι υπηρεσίες του παρουσιάζουν προβλήματα. Οπότε τελικώς έκανε την...

δουλειά του ΣΔΟΕ και ζήτησε να ερευνηθούν μόνο οι 20 μεγαλύτεροι καταθέτες. Δεν θυμάται πότε και ποιος έκανε την κόπια, από το dvd στο USB. Το έκανε απλώς γιατί τα Dvd.. σπάνε. Και είναι αλήθεια ότι δεν πρωτοκόλλησε το dvd όταν το παρέλαβε. Αλλά μήπως το πρωτοκόλλησε ο Διώτης; Στα “αστυνομικά στοιχεία της υπόθεσης”,η συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στην 'Ελλη Στάη άφησε μια σειρά από λογικά κενά.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι οι συγγενείς του ήταν στη λίστα, ότι δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό ποια ονόματα ήταν στη λίστα(αφού δεν την είχε δει) ούτε ξανάγινε συζήτηση για αυτήν με τον κ. Παπανδρέου(αυτό το τελευταίο ίσως έχει κάποια δόση αλήθειας, δεδομένης της παροιμιώδους ανικανότητας και της τότε κυβέρνησης). Δεν γνωρίζει ποιος την έχει αλλοιώσει, αν και έχει κάποιες υποψίες, τις οποίες διατύπωσε πλαγίως: “η οποιαδήποτε έρευνα που επί υπουργίας μου σταμάτησε, όταν έφυγα”.


Τα επιχειρήματα δεν ήταν πειστικά, με την εξαίρεση μιας γραμμής άμυνας δύσκολα αμφισβητήσιμης, αυτή την στιγμή. Σε 2-3 σημεία της συνέντευξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι το γεγονός ότι δεν είναι ο ίδιος που αλλοίωσε τη λίστα θα διαπιστωθεί γρήγορα από την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε ή απλώς κερδίζει χρόνο;

Σε πολιτικό επίπεδο, είχε πιο πολλά επιχειρήματα. Οχι φυσικά για τον εγκληματικό χειρισμό μιας λίστας από την οποία άλλες χώρες κέρδισαν δις για τα ταμεία τους, την ώρα που ο ελληνικός λαός υφίστατο το πιο βαρύ πρόγραμμα λιτότητας στον κόσμο. Αλλά γιατί δεν είναι ο μόνος που θα πρέπει να πληρώσει για τις δεκαετίες της μεταπολιτευτικής διαφθοράς, αλλά και για την συγκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Σε ένα κινηματογραφικό έργο με γερό φινάλε και κάθαρση, ο ήρωας αποφασίζει να αλλάξει την ζωή του και λέει όλη την αλήθεια. Οτι πράγματι υπήρξε μέρος ενός συστήματος banana republic, όπου οι φτωχοί δεν έχουν ούτε θέρμανση, την ώρα που οι πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας δηλώνουν 20 χιλιάδες εισόδημα τον χρόνο. 'Οτι είναι ακριβώς αυτή η νοοτροπία που τον έκανε να βάλει την λίστα στο συρτάρι ή και να πουλήσει εξυπηρέτηση στους ισχυρούς που φιγουράριζαν σε αυτήν. Κάνει την αυτοκριτική του δημοσίως, σε ζωντανή μετάδοση, αλλάζοντας το σκηνικό.

Αλλά αυτά συμβαίνουν στο σινεμά. Στην ελληνική πραγματικότητα ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να το παίξει Ιφιγένεια, και μάλιστα κουτή. Δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι το αδυσώπητο σύστημα, με την σύμφωνη γνώμη και του ξένου παράγοντα, έχει ήδη αποφασίσει να τον ρίξει στα θηρία, για να εκτονωθεί η κοινή γνώμη ώστε να την σκαπουλάρουν οι άλλοι, που είναι ακόμη μέσα στο παιχνίδι. “Οχι όμως να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση”, αναφώνησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δείχνοντας να μην καταλαβαίνει, ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί.


Η σάπια ολιγαρχία της Ελλάδας

Η σάπια ολιγαρχία της Ελλάδας
Η Δημοκρατία είναι σαν το ποδήλατο. Αν δεν κάνεις συνέχεια πεντάλ, πέφτεις. Δυστυχώς το ποδήλατο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει εδώ και καιρό τσακιστεί. Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, δυστυχώς αμέσως μετά την πτώση της ελληνικής Χούντας το 1974, δημιούργησε ένα υβρίδιο Δημοκρατίας. Μπορείς να ψηφίζεις, να ανήκεις σε κόμματα, ακόμη και να διαμαρτύρεσαι. Στην ουσία όμως, την πολιτική ασκεί μια κλειστή κλίκα ανθρώπων.

Λέγονται πολλά για την ελληνική κρίση και γίνονται ακόμη περισσότερα τα οποία δεν έχουν ακουστεί. Πάνω από την Ελλάδα της κρίσης, συγκρούονται συμφέροντα, αντιλήψεις, πολιτικές. Στο επίκεντρο της κριτικής έχει μπει ο Δημόσιος Τομέας και το Κοινωνικό Κράτος. Ναι, στην Ελλάδα λειτουργεί ένας αντιπαραγωγικός Δημόσιος Τομέας, ο οποίος κυρίως αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι διορίστηκαν από τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια χωρίς καμιά αξιοκρατία.

Αλλά ο προβληματικός Δημόσιος Τομέας είναι άλλος. Είναι μερικές δεκάδες επιχειρηματίες οι οποίοι ζουν από το κράτος. Πρόκειται για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες οι οποίοι ωστόσο αποκαλούν τον εαυτό τους «υγιή επιχειρηματία». Παίρνουν δουλειές από το ελληνικό κράτος, συνήθως σε υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές, και χρηματίζουν πολιτικούς για να το πετυχαίνουν. Ταυτόχρονα είναι και ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έτσι καταφέρνουν να εξασφαλίζουν την σιωπή για ό,τι κάνουν. Πολλές φορές μάλιστα αγοράζουν και μια ποδοσφαιρική ομάδα,για να έχουν λαϊκό έρεισμα, και να κρύβουν το έγκλημα πίσω από την λαϊκή προστασία,όπως ακριβώς έκανε ο Εσκομπάρ στην Κολομβία και ο Αρκάν στη Σερβία.

Το 2011, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Οικονομικών και σήμερα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πέρυσι θεσμοθέτησε έναν φόρο για τα ακίνητα. Αλλά για τα ακίνητα που είναι μεγαλύτερα από 2.000 τετραγωνικά μέτρα ο φόρος μειωνόταν στο 60%. Ο κ. Βενιζέλος εξαιρούσε από τον φόρο τους μοναδικούς που μπορούσαν να πληρώσουν: τους πλούσιους. (Ο κ. Βενιζέλος είναι επίσης ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση ενός νόμου ευρείας ασυλίας στους υπουργούς της κυβέρνησης.)

Αυτό γίνεται καθημερινά επί δεκαετίες. Η κοινή γνώμη είναι στεγανοποιημένη από την πραγματική πληροφόρηση. Κανάλια, εφημερίδες, sites ανήκουν σε αυτή την οικονομικοπολιτική ελίτ που κυβερνά την Ελλάδα.

Ένα ακόμα σκάνδαλο είναι αυτό που περιλαμβάνει τη λίστα Λαγκάρντ. Το 2010 η Christine Lagarde, τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (και σήμερα επικεφαλής του ΔΝΤ), έδωσε στην Ελληνική κυβέρνηση μια λίστα με 2000 ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, για να διερευνηθεί ποιοί είναι φοροφυγάδες. Οι Ελληνικές Αρχές ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα με τη λίστα. Δύο Έλληνες υπουργοί Οικονομικών, οι Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος μιλώντας μπροστά στην Επιτροπή της Βουλής ισχυρίστηκαν πως έχασαν την λίστα ή δεν γνώριζαν πού είναι.
Εν τω μεταξύ, αρκετά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν ψευδώς πολιτικούς και προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου πως ήταν μέσα στη λίστα, προκειμένου να αποκρύψουν την άσχημη πραγματικότητα: πλούσιοι άνθρωποι φοροδιέφευγαν, ενώ απελπισμένοι συμπολίτες τους έψαχναν τα σκουπίδια για φαγητό.

Όταν το HOT DOC,το περιοδικό το οποίο διευθύνω,δημοσίευσε τη λίστα τον Οκτώβριο, με συνέλαβαν με την κατηγορία παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αλλά αθωώθηκα. Αλλά το αποτέλεσμα δεν άρεσε στην εξουσία.Ετσι με οδήγησε ξανά σε δίκη ακυρώνοντας την πρώτη, με αόριστα επιχειρήματα.Σε όλη αυτή τη διαδικασία (δημοσιοποίηση λίστας, σύλληψή μου,αθώωση) τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν απόντα.Η «υπόθεση Λαγκάρντ» ήταν πρώτο θέμα παντού αλλά όχι στη χώρα που εξελίχθηκε.

Ο λόγος είναι απλός. Στη λίστα Λαγκάρντ, είναι όλο το οικονομικοπολιτικό σύστημα που κυβερνά τη χώρα. Αυτή η διεφθαρμένη ελίτ που μιλά στο όνομα της Δημοκρατίας με την ίδια ευκολία που την ακυρώνει. Εκδότες, υπουργοί με offshore εταιρείες, τραπεζίτες, φίλοι πρωθυπουργών και βέβαια εκπρόσωποι της «μαύρης οικονομίας».
Μετά την δημοσιοποίηση της λίστας από το περιοδικό μου, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έκανε ούτε ένα σχόλιο για την υπόθεση.

Όταν ο κ. Βενιζέλος έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο, δεν κατάφερε να δώσει υπηρεσιακά τη λίστα στον διάδοχό του. Την πήρε μαζί του. Μόνο όταν ο επόμενος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times στις 2 Οκτωβρίου πως δεν παρέλαβε ποτέ τη λίστα,ο κύριος Βενιζέλος την παρέδωσε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Κανένας δεν τον ρώτησε γιατί δεν παρέδωσε τη λίστα και τη χειρίστηκε ιδιωτικά. Και κανένας από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν τον παραπέμπει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τα αδικήματα που έχει διαπράξει.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα εκδοχή της λίστας με βάση την οποία αποκαλύπτεται πως κάποιος έχει διαγράψει 3 ονόματα συγγενών του πρώην Υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν ο υπουργός Οικονομικών 2009 – 2011, πριν ο κ. Βενιζέλος. Τον περασμένο μήνα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκδιώχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα αντιμετωπίζει μια κοινοβουλευτική έρευνα, τη πιθανότητα άρσης της ασυλίας ως πρώην υπουργό, και τα τέλη της παραποίησης των δεδομένων. Ο Παπακωνσταντίνου δείχνει να γίνεται η νέα Ιφιγένεια για να μπορέσει να επιβιώσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα ακροβατεί επικίνδυνα πάνω από την άβυσσο της πτώχευσης και η τρικομματική κυβέρνηση εφευρίσκει και άλλους πρωτότυπους φόρους για τα χαμηλά στρώματα. Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Η οικονομία συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό του 6,9%. Άνθρωποι ψάχνουν τα σκουπίδια για να φάνε. Και ένα ναζιστικό κόμμα, η Χρυσή Αυγή, ανεβαίνει επικίνδυνα εκμεταλλευόμενο την αγανάκτηση του κόσμου και την οργή που δημιουργεί η ατιμωρησία.

Οι Έλληνες πρέπει να ξανά ανέβουν στο ποδήλατο της Δημοκρατίας απαιτώντας ένα τέλος στην απάτη και τη διαφθορά. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αντισταθούν στην χειραγώγηση και να ξανά ανακαλύψουν τη δημοσιογραφία. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναβιώσει την αρχαία Ελλάδα δημοκρατική κληρονομιά της – αντί να σκοτώνει τον αγγελιοφόρο.

Πηγή RAMNOUSIA

«Αν ο λαός δε θέλει…»



 

Γράφει η Βασιλική Σιούτη
Εδώ και λίγες μέρες μια φράση τριγυρνάει συνεχώς στο μυαλό μου: «Αν ο λαός δε θέλει…». Ήταν η κατακλείδα μιας συζήτησης με το Γιώργο Χουρμουζιάδη, καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος δεν έκρυβε την απαισιοδοξία του: «Αλλαγές μπορούν να υπάρξουν μόνο αν ο λαός ξεσηκωθεί, ή πιέσει να προκύψουν, ή αναγκάσει αυτούς που μπορούν να τις προκαλέσουν» είπε στην κουβέντα αυτή και πώς να διαφωνήσει κανείς μαζί του; Θυμήθηκε και το νόμο Γιαννίτση που αναγκάστηκε να πάρει πίσω, τότε που σημειώθηκε, ίσως, η τελευταία νίκη των εργαζομένων, χάρη στη μαζική λαϊκή αντίδραση.

«Σήμερα η κοινωνία έχει πάψει να οραματίζεται. Κοιτάζει μόνο να επιβιώσει και αυτό είναι αρνητική εξέλιξη» ανέφερε, καταλήγοντας: «Η κρίση ζητά πολιτικές αλλαγές, αλλά αυτές πρέπει να τις ζητήσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ο λαός, επειδή αυτός υφίσταται την κρίση. Αν ο λαός δε θέλει…». …Δεν θα αλλάξει τίποτα, αν δε θέλει ο λαός. Αυτό εννοούσε ο καθηγητής. Και πράγματι, τίποτα αυτή τη στιγμή δε δείχνει ότι ο ελληνικός λαός είναι πρόθυμος να εξεγερθεί για να διεκδικήσει όσα του έκλεψαν.

Θυμάμαι πέρσι το καλοκαίρι που υπολογίζαμε ότι τα (περσινά) Χριστούγεννα θα είχαμε εξέγερση. Στη συνέχεια την περιμέναμε τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, μετά τις διακοπές. Η τελευταία πρόβλεψη ήταν για αυτόν τον Ιανουάριο (κάποιοι το αναβάλλουν ήδη για την άνοιξη), τώρα που θα καταλάβουν στην πράξη οι θιγόμενοι τα νέα σκληρότερα μέτρα που ψηφίστηκαν με την τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου. Αυτή δεν έχει διαψευστεί (ακόμα).

Σίγουρα το σοκ έχει λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά. Μέσα σε δύο χρόνια πήραν από τους πολίτες όσα κατάκτησαν εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Από την άλλη, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 η ελληνική κοινωνία ακολουθούσε το “greek dream” της ατομικής αποκατάστασης, που σταδιακά αντικαθιστούσε κάθε συλλογικό όραμα για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Πως θα πλουτίσουμε γρήγορα και χωρίς κόπο, πως θα αποκτήσουμε ακριβό αυτοκίνητο, πως θα διοριστούμε στο δημόσιο…Δεν σκέφτονταν όλοι με αυτόν τον τρόπο, αλλά αυτό ήταν το πρότυπο που πρόβαλλαν κόμματα, ΜΜΕ και κάθε είδους εξουσία. Και το είχαν ενστερνιστεί πολλοί που ποτίστηκαν από την αντίστοιχη νοοτροπία. Ακόμα και σήμερα, που όλοι βλέπουν το έδαφος να καταρρέει κάτω από τα πόδια τους, κάποιοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να εξαιρεθούν από την κοινή μοίρα. Ότι την τελευταία στιγμή θα τους πάρουν μαζί τους στη σωσίβια λέμβο, ως ένα ακόμα ρουσφέτι, αυτοί που σίγουρα θα διασωθούν. Για αυτό και προτιμούν να πάνε μαζί τους, παρά να συγκρουστούν - κι ας γνωρίζουν ότι ζητούν να τους σώσουν αυτοί που τους βούλιαξαν.

Είναι κι αυτοί που κατέβηκαν με ενθουσιασμό σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια κι έδωσαν δυναμικό παρόν στο Σύνταγμα. Αλλά απογοητεύτηκαν όταν είδαν ότι δεν γινόταν τίποτα μετά. Τίποτα απ’ όσα περίμεναν να ακολουθήσουν. Είναι αυτοί που προσδοκούσαν στην οργανωμένη εξέγερση και τη συνέχιση των αγώνων μέχρι τη νίκη, αλλά τώρα νιώθουν ηττημένοι.

Κι ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ; Όσο δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία, ίσως και να είναι. Οι επιφυλάξεις όμως είναι αρκετές. Και μία βασική: Πως μπορεί να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση, ή έστω ισχυρό αριστερό κόμμα, όταν δεν υπάρχει από κάτω ένα δυναμικό και μαζικό λαϊκό κίνημα, το οποίο θα στηρίζει, θα πιέζει και θα ελέγχει; Κάποια κομματικά στελέχη μπορεί να το βρίσκουν και βολικό, αλλά δεν είναι. Επικίνδυνο είναι. Και για αυτούς και κυρίως για την κοινωνία. Σε ποια λαϊκά αιτήματα ανταποκρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες είναι οι αποφάσεις που επιβλήθηκαν από τη βάση; Δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις κι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Γιατί δεν προχωράμε μπροστά. Με την όπισθεν πηγαίνουμε. Κι όσο η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά, δεν έχουν λόγο να σταματήσουν να της αφαιρούν κι άλλα δικαιώματα. Προφανώς στην ελληνική ιστορία έχουμε ξαναπεράσει αντίστοιχες καταστάσεις, αλλιώς ο ποιητής δεν θα έγραφε τότε: « Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»


ΠΗΓΗ

ΣΕΛΜΑ: Ανακοίνωση - Κάλεσμα προς όλους τους εργαζομένους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς



Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.)



Είμαι έντιμος… συγγνώμη

Η αρχή της νέας χρονιάς φέρνει ευχές και ελπίδες για το ¨αύριο¨, οι οποίες περνούν μέσα από τις εμπειρίες και τις προσδοκίες μας. Μας δίνει την δυνατότητα της εσωτερικής ανασκόπησης και της χάραξης πορείας, με δεδομένες τις αρχές και τις αξίες μας – κάτι απαράβατο.
Το πολιτικό σύστημα που επιβάλλει τους κανόνες λειτουργίας, ευελπιστούμε να μας επιδεικνύει σεβασμό και να τηρεί εκ μέρους του τις συνταγματικές και νομικές υποχρεώσεις του, όπως έχει την ίδια απαίτηση και από εμάς.
Η πραγματικότητα; Τελείως διαφορετική.
Είμαστε στην πέμπτη χρονιά ύφεσης, οι φόροι πάσης φύσεως αυξάνονται, οι περικοπές στις αποδοχές συνεχίζονται και η εθνική κυριαρχία είναι ¨κάτι συζητήσιμο¨. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίνεται στα όποια μέτρα, ακούσια και εκούσια, με αποτέλεσμα πλέον ο κίνδυνος για την ίδια την διαβίωση να είναι υπαρκτός.
Το κράτος μας αντιμετωπίζει σαν «αριθμούς», στους οποίους αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου. Σαν «είλωτες» που θα εργαζόμαστε μόνο για την καταβολή εισφορών. Σαν «τίποτα» που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Σαν «ανέντιμους» που κλέβουμε συστηματικά. Σαν «απάτριδες» που μας υποθηκεύει το εθνικό μέλλον. Ήρθε η ώρα να κάνουμε και πάλι αισθητή την παρουσία μας και να τονίσουμε «είμαι έντιμος»! Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε, πληρώνουμε τους φόρους μας, δημιουργούμε στην ζωή μας και δεν έχουμε κλέψει κάποιον. Είμαστε Έλληνες, με ό,τι αυτό σημαίνει και σημαίνει πάρα πολλά για τους περισσότερους. Δεν υπάρχει περίπτωση, να απολογηθούμε για την εντιμότητά μας και μάλιστα σε αυτούς οι οποίοι δεν είναι έντιμοι και μέσω της όποιας πολιτικής δύναμης εκ της θέσεώς τους ασκούν όχι πολιτική προνοίας αλλά π..νείας.
Έχω αναφερθεί και πάλι, στο ότι η στάση μας δεν μπορεί να είναι παθητική. Δεν μπορεί να συμβιβαζόμαστε μέσα στον ¨κύκλο¨ που μας έχουν τοποθετήσει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσουμε αυτή την λαίλαπα με τα συνήθη μέτρα αντίστασης. Δεν μπορεί να μας στερούν το προσωπικό και εθνικό μας μέλλον. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια άρρωστη κατάσταση.
Αν πάρουμε απόφαση, ότι δεν έχουμε τίποτα –γιατί εκεί θα μας φτάσουν όλους πολύ σύντομα– τότε θα καταλάβουν, ότι η εντιμότητα μας και το περί δικαίου αίσθημά μας υπερτερεί της όποιας σκοπιμότητάς τους και το καβούκι τους δεν είναι από ατσάλι αλλά από τσόφλι και σπάει εύκολα.

"VIDEO" Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν "live" την εκπομπή Παρακολουθείστε την συνέντευξη "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ" ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

"VIDEO" Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν "live" την εκπομπή Παρακολουθείστε την συνέντευξη "Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ"

"ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ" ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ...



Α' VIDEO



  B' VIDEO

Τα διαρκή εγκλήματα της κρίσης


 

Γράφει ο Γιώργος Τσακίρης

Τα πραγματικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πολιτικής των μνημονίων που ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά τα τρία τελευταία χρόνια, είναι αυτά που δεν θα δείτε, πιθανόν, σε κανένα μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο, δεν θα ακούσετε, πιθανόν, από κανένα «μεγάλο» ραδιοφωνικό σταθμό, δεν θα διαβάσετε, πιθανόν, σε καμία μεγάλη, πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα.

Και δεν αναφέρομαι στις αυτοκτονίες των συνανθρώπων μας, που έχουν ξεπεράσει πλέον τις 3.000 από την αρχή της κρίσης, στη χώρα μας.
Αναφέρομαι στους θανάτους από παθολογικά αίτια, στα ψυχολογικά νοσήματα, στην επιδείνωση της υγείας των πολιτών λόγω κακής διατροφής, αλλά και τις μειωμένες γεννήσεις και τις αποβολές που παρατηρούνται διαρκώς αυξανόμενες, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καθηγητές καρδιολογίας, η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Η καρδιά δεν αντέχει το συνεχές στρες που δημιουργούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλοί συνάνθρωποί μας καταρρέουν, μην αντέχοντας την ξαφνική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου και την απώλεια της περιουσίας τους.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα στα πλαίσια του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας από τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, τους επίκουρους καθηγητές κ.κ. Κ. Τούτουζα και Κ. Τσιούφη, και τους καρδιολόγους κ.κ. Γ. Ανδρικόπουλο και Δ. Ρίχτερ, είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Όπως τόνισαν οι έγκριτοι καθηγητές, σε όποια χώρα εμφανίστηκε η οικονομική κρίση, δημιούργησε πολλά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της και μείωσε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ την περίοδο 1929-1937 οδήγησε σε 20% αύξηση των θανάτων από στεφανιαία νόσο. Στη Ρωσία την εποχή του μετακομμουνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, για κάθε ιδιωτικοποίηση που γινόταν ο ανδρικός πληθυσμός της επίμαχης περιοχής εμφάνιζαν αύξηση θνησιμότητας τα επόμενα δύο χρόνια κατά 13% κυρίως λόγω της μαζικής ανεργίας που ακολουθούσε. Στην Αργεντινή την εποχή της μεγάλης κρίσης, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα αυξήθηκε σημαντικά στα καρδιαγγειακά νοσήματα : διπλασιάστηκαν οι θάνατοι λόγω εμφράγματος (6.9% έναντι 2.9% για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, κ. Δ. Ρίχτερ ανέφερε ότι «Δεν έχουμε ακόμη στατιστικά για την Ελλάδα αλλά δεν προβλέπεται να είναι ενθαρρυντικά. Σε όλες τις χώρες σε οικονομική κρίση επιδεινώνεται η ποιότητα διατροφής και αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος/ κατάθλιψη και τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος οδηγεί σε αυξημένη καρδιαγγειακή».

Ακόμη, ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο των θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία, με πάνω από 2.200 ασθενείς να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Η εξάπλωσή τους οφείλεται σε ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού κέντρου Λοιμώξεων, έπειτα από επίσκεψη του επικεφαλής του κέντρου, Μάρκ Σπένγκερ και τετραμελούς επιτροπής. Μετά την αυτοψία τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο Σπένγκερ δήλωσε στο Reuters:

«Με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, το επίπεδο της νοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα έχει πέσει και η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών. Είδα μέρη όπου η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών, όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα».

Οι περικοπές στο προσωπικό και στους πόρους των νοσοκομείων καθιστούν πιο δύσκολη την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ελέγχου των ασθενειών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Ελλάδα»

Ο Juio Frenk Πρώην υπουργός Υγείας του Μεξικού, Πρόεδρος του Carso Health Institute της Πόλης του Μεξικού και Πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard από τον Ιανουάριο 2009, αναφέρει : «Σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, μια συχνή αντίδραση πολλών κυβερνήσεων ήταν η περικοπή των δαπανών για την υγεία. Ωστόσο, οι περικοπές αυτές εξασθενούν το σύστημα υγείας και προσθέτουν μια κρίση υγείας που μπορεί να έχει ακόμη πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις από ό,τι η οικονομική κρίση. Επομένως, το βασικό μήνυμα πρέπει να είναι ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μειώσει τον προϋπολογισμό για την υγεία
Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι οι περικοπές προϋπολογισμού είναι πολύ καταστροφικές για την υγεία των ατόμων και των πληθυσμών. Σε οικονομικά δύσκολους καιρούς, επιδημιολογικές μελέτες τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες δείχνουν αύξηση των ασθενειών και των θανάτων στις πιο ευαίσθητες ομάδες - τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με μια προσεκτική ανάλυση του David Cutler του Πανεπιστημίου του Harvard, της Felicia Knaul του Μεξικανικού Ιδρύματος Υγείας και συνεργατών τους, εκτιμάται ότι 7.000 θάνατοι μικρών παιδιών και 20.000 θάνατοι ηλικιωμένων μπορούν να αποδοθούν στην οικονομική κρίση του 1995 στο Μεξικό.
Πώς αντιμετωπίζεις τον διαβήτη αν δεν μπορείς να πληρώσεις τη θεραπεία; Πώς ανιχνεύεις έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού, σε πρώιμα στάδια, αν δεν μπορείς να πληρώσεις για μαστογραφία; Πώς αποφεύγεις τη δια βίου αναπηρία σε ένα νεογέννητο αν η μητέρα δεν μπορεί να βρει κατάλληλες υπηρεσίες για ασφαλή εγκυμοσύνη και τοκετό; Ενώ οι επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης μπορεί να είναι βραχύβιες, οι επιπτώσεις μια κρίσης στην υγεία θα συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Ο διαβητικός που μένει χωρίς θεραπεία μπορεί να τυφλωθεί ή να χάσει το πόδι του. Ο καρκίνος του μαστού που ανιχνεύεται σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να μη θεραπεύεται. Το παιδί που μένει ανάπηρο δεν μπορεί να ανακτήσει τις ικανότητες που έχασε.»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει αύξηση του ποσοστού των παλίνδρομων κυήσεων από 2% στο 4% τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των γεννήσεων.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα για το 2011 ήταν 106.777, ενώ οι θάνατοι ήταν 110.729 !

Όπως είναι γνωστό, ο αριθμός των παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά την διάρκεια της ζωής της αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη που ονομάζεται «δείκτης γονιμότητας». Ο δείκτης αυτός, για να αντιπροσωπεύει την ομαλή αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους, πρέπει να είναι πάνω από τον μαγικό αριθμό αναπαραγωγής που είναι 2,1.

Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, κυμαινόμενος γύρω στο 1,39, και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους ίσως και κάτω από το 1, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών.

Η υπογεννητικότητα στη χώρα μας σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης οδηγεί όχι μόνο στην μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε δημογραφική γήρανση, με όλα τα επακόλουθα για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Τα παραπάνω στοιχεία, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε η Β´ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κρίση και με τους προβληματισμούς των ζευγαριών για την δημιουργία οικογένειας στην σημερινή κοινωνία.
Επίσης, όπως διαπίστωσαν σε έρευνα που πραγματοποίησαν, γιατροί της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, κατακόρυφη είναι και η αύξηση που παρουσιάζουν οι αποβολές λόγω της κρίσης, οι οποίες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος των οικογενειακών βαρών, οι μειώσεις σε μισθούς και οι αυξήσεις σε φόρους και προϊόντα, είναι οι βασικές αιτίες του φαινομένου.

Για όλα αυτά, γι’ αυτούς τους θανάτους, γι’ αυτές τις αγέννητες ψυχές, γι’ αυτή την εγκληματική δημογραφική πολιτική που, με κάθε βεβαιότητα, θα οδηγήσει στο προσεχές μέλλον στην εξαφάνιση των Ελλήνων ως λαού και ως έθνους, πρέπει επιτέλους να πάρουν το λόγο οι πολίτες.

Να πάρουν το λόγο και ν’αποδώσουν ευθύνες, γι’ αυτά τα διαρκή εγκλήματα, σε όλους εκείνους που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.