EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Προς απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς


 

Τα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας αναμένεται να έρθουν με δυναμικό τρόπο στο προσκήνιο τις επόμενες μέρες, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μάλιστα επ αόριστον. Οριστική απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα προκειμένου να τραβηχτεί το χειρόφρενο την Τρίτη, τη μέρα που ανοίγουν τα σχολεία και γίνεται η επιστροφή από τους εορταστικούς στους κανονικούς ρυθμούς των πόλεων.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη υποστεί εξοντωτικές περικοπές στις αποδοχές τους. Γίνονταν συνεχώς διαβουλεύσεις με το αρμόδιο υπουργείο για να αρθεί το αδιέξοδο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση.

Ρεκόρ πωλήσεων για τα νέα εισιτήρια των ΜΜΜ

Δεν προλαβαίνουν να πουλάνε τα νέα εκπτωτικά εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς οι υπάλληλοι των Σταθερών Συγκοινωνιών (Τραμ, Μετρό, Ησαπ) και των ...Οδικών Συγκοινωνιών (Τρόλεϊ, Λεωφορεία).

Στα σημεία πώλησης υπάρχει μεγάλη κινητικότητα καθώς το επιβατικό κοινό αγοράζει τα συσκευασμένα εισιτήρια για να επωφεληθεί την έκπτωση 9%, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό των πωλήσεων στο ενιαίο εισιτήριο 1,40 ευρώ, ενώ για το μισό εισιτήριο των 0,70 ευρώ τα στοιχεία δείχνουν τριπλασιασμό πωλήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΩΝ 11 ΑΛΛΑ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τα νέα εισιτήρια πωλούνται σε συσκευασία των 11, αλλά ο επιβάτης πληρώνει μόνο για τα 10, το ένα είναι εντελώς δωρεάν.

Το κίτρινο είναι το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για απεριόριστες διαδρομές σε χρονική διάρκεια 90 λεπτών. Το πακέτο των 11 κοστίζει 14,00 ευρώ αντί για 15,40 ευρώ και ο επιβάτης κερδίζει 1,40 ευρώ.

Το λαχανί είναι το εισιτήριο για μια απλή διαδρομή με Τραμ, λεωφορείο ή Τρόλεϊ . Το πακέτο κοστίζει 12 ευρώ αντί για 13,20 ευρώ και εδώ ο επιβάτης έχει όφελος ένα εισιτήριο με κέρδος 1,20 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 14 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 12 ΕΥΡΩ


Το γαλάζιο είναι το εισιτήριο που σπάει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων καθώς η συσκευασία αποτελείται από 11 εισιτήρια των 0,70 ευρώ, είναι το μισό ενιαίο εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών μέσα σε 90 λεπτά για συνταξιούχους, φοιτητές και μαθητές. Το συγκεκριμένο πακέτο κοστίζει 7 ευρώ αντί για 7,70 ευρώ.

Το ροζ είναι το μισό εισιτήριο για απλή διαδρομή, το πακέτο κοστίζει 6 ευρώ από 6,60 ευρώ και ο επιβάτης έχει όφελος 0,60 ευρώ.

Αυξάνονται και πληθύνονται οι ειδικοί σύμβουλοι στην ΕΡΤ

Η βιομηχανία των προσλήψεων ειδικών συμβούλων στην ΕΡΤ, για λίγους και εκλεκτούς, καλά κρατεί! Έτσι, μετά την Ανθή Σαλαγκούδη και μερικών ακόμη ημετέρων, στο κλάμπ των ειδικών συμβούλων προστέθηκε και η Βούλα Κεχαγιά με 3500 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τη Διαύγεια στις 4 Ιανουαρίου προσελήφθη στην ΕΡΤ η δημοσιογράφος των Νέων, Βούλα Κεχαγιά , ως ειδικός σύμβουλος με μικτές αποδοχές ύψους 3.500 ευρώ το μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται δώρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως και επίδομα αδείας.

Προβλέψεις-σοκ: Στο 28% το ποσοστό της ανεργίας


 

Νέο αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη προβλέπει μελέτη... της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Ernst&Young.
Σύμφωνα με αυτή στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια από 18,7 εκατομμύρια που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι ειδικοί της Ernst&Young αναμένουν για το 2013 νέα αύξηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη, εκτίμηση που βασίζουν κυρίως στην κάμψη της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική οικονομική επίδοση των χωρών της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,2%, συνοδεύοντας την κάμψη του 0,4% που καταγράφτηκε το 2012. Οπως γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της μελέτης, «έπεται άλλη μία δύσκολη χρονιά για την Ευρωζώνη».
Δυσοίωνες προβλέψεις για Ελλάδα και Ισπανία
Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι -σύμφωνα την ίδια μελέτη- η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, η μελέτη προβλέπει νέα μείωση του ΑΕΠ της χώρας έως και 4,3%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2015. Η ήδη πολύ υψηλή ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να κάνει νέο άλμα ανόδου φτάνοντας το 2013 στο 28%.
Τα πράγματα στο πεδίο της ανεργίας δεν είναι καλύτερα στην Ισπανία, όπου οι ειδικοί της Enrst&Young προβλέπουν άνοδο του σχετικού δείκτη στο 27%. Παρά τη μείωση του αριθμού των ανέργων στην Ισπανία με το κλείσιμο του 2012 -για πρώτη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι- οι πολιτικοί της χώρας αιτιολογούν την εν λόγω μείωση, παραπέμποντας στο γεγονός ότι την περίοδο των Χριστουγέννων απασχολούνται παραδοσιακά περισσότεροι εργαζόμενοι εξαιτίας της παροδικής αύξησης των αναγκών στην αγορά εργασίας.
Αντίθετα, καλή είναι η εικόνα στη Γερμανία, παρά την άνοδο κατά 88 χιλιάδες του αριθμού των ανέργων τον τελευταίο μήνα του 2012. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς απασχόληση διαμορφώθηκε στα 2.840.000 και το αντίστοιχο ποσοστό στο 6,7%, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Η αύξηση της ανεργίας τον μήνα Δεκέμβριο είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο το 2012 η τάση αυτή εμφανίζεται ενισχυμένη. Παράλληλα τον μήνα Δεκέμβριο ο αριθμών των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε στις 421.000. Οι περισσότερες εντοπίζονται στους κλάδους της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, της ενέργειας, της κατασκευής μηχανών και στις μεταφορές.
Πηγή:protothema.gr

Ξεπουλάνε τις ακτές του Σαρωνικού

 
Μια τέτοια εταιρεία ονόματι «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» αναλαμβάνει ουσιαστικά το ξεπούλημα των ακτών του Σαρωνικού, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Σούνιο! Παρ” ότι η σύσταση της εταιρείας είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, τελικά βρέθηκε λύση με τις ευλογίες του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το μόνο πρόσκομμα για την εταιρεία είναι η εξαίρεση από την «αξιοποίηση» των ακτών του Σαρωνικού τριών «φιλέτων»: του Αστέρα της Βουλιαγμένης και των μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας.
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση, με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων, τσιμεντώνει ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Αττικής Γης, με βάση το άρθρο που προστέθηκε και το οποίο παρακάμπτει τη νόμιμη νομοθετική διαδικασία.
 
Το σκανδαλώδες στην περίπτωση είναι ότι η νέα εταιρεία, στο όνομα της ανάπτυξης (αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας) θα μπορεί να διαχειρίζεται και να αξιοποιεί εκτός από τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
 
Το νομοσχέδιο «μπάζει» από παντού: Η εταιρεία -λέει- θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ θα διέπεται -κατά το ρεπορτάζ- από τις διατάξεις του νομοσχεδίου περί ανωνύμων εταιρειών. Επίσης: προβλέπονται προσλήψεις κατά «παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων»…
 
Προβληματίζει και προκαλεί πολλά ερωτηματικά η σπουδή με την οποία επιχειρούν την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας οι κυβερνητικοί επιτελικοί. Αφ” ενός ανοίγεται δρόμος για βιασμό του αστικού, πανέμορφου, παράκτιου περιβάλλοντος με τις οικοδομήσιμες παρεμβάσεις και αφ” ετέρου παραβιάζεται η νομιμότητα, αφού παρακάμπτεται το νομοθετικό σώμα και, έτσι, ο κάθε υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να «δωρίζει» τα «φιλέτα» γαίας σε όποια εταιρεία είναι ικανή να τον «προσεγγίζει» καλύτερα.
 
Ο Σαρωνικός είναι μόνον η αρχή. Σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας οι επιλογές της κυβέρνησης να ξεπουλήσει ό,τι πιο όμορφο έχει εναπομείνει στην ελληνική γη και κυρίως στη νησιωτική (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα κ.λπ.). Αλλά αυτή η πολιτική είναι πανικός περισσότερο, δεν στηρίζεται σε μακροπρόθεσμα οικονομικά προγράμματα` είναι πολιτική τυχοδιωκτική και καιροσκοπική. Αλλά αυτή η πολιτική χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των τριών…

Πηγή:  efsyn.gr

H Σέλμαν κλείνει το εργοστάσιο στο Βασιλικό και απολύει 174 εργαζόμενους

 
Την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας στις 8 Φεβρουαρίου 2013, και την απόλυση των 174 εργαζομένων αποφάσισε η Σέλμαν.

Οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία σε αυτή την απόφαση, όπως αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση είναι οι εξής: 


1. ο δραματικός περιορισμός της δραστηριότητα της, απότοκος της μείωσης των παραγγελιών κατά 26% στο εννεάμηνο του 2012 σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011. 

2. η ραγδαία αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και συγκεκριμένα της ξυλείας κατά 20%. 

3. η ραγδαία αύξηση των επισφαλειών του τρέχοντος έτους, που ανέρχονται σε ποσοστό 8% του κύκλου εργασιών. 

4. η διαρκής σώρευση ζημιών των τελευταίων ετών, που έχουν ξεπεράσει τα 125.000 ευρώ. 

5. η έλλειψη παραγγελιών για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στα προϊόντα που παράγει στο Βασιλικό.

6. η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με το σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου για την προσαρμογή του υψηλού μισθολογικού κόστους στα νέα δεδομένα.

7. η αδυναμία δημιουργίας ενός συστήματος εκ περιτροπής εργασίας 

1. ο δραµατικός περιορισµός της δραστηριότητάς της, απότοκος της κατακόρυφης µείωσης παραγγελιών κατά 26% το εννεάµηνο του 2012 σε σχέση µε το αντίστοιχο 
εννεάµηνο του 2011 και κατά 46% σε σχέση µε το εννεάµηνο του 2010. 

2. η ραγδαία αύξηση της τιµής των βασικών α’ υλών και συγκεκριµένα της ξυλείας κατά 20%, λόγω διπλασιασµού της τιµής του πετρελαίου θέρµανσης και στροφής των καταναλωτών στη χρήση ξυλείας για θέρµανση. Αντίστοιχα η τιµή της κόλλας, που αποτελεί τη δεύτερη βασική α’ ύλη µας αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση µε το 2011. 

3. η ραγδαία αύξηση των επισφαλειών του τρέχοντος έτους, που ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 8 % του κύκλου εργασιών µε αυξητική τάση και η αδυναµία εξεύρεσης ικανοποιητικού αριθµού αξιόχρεων πελατών. 

4. η διαρκής σώρευση ζηµιών των τελευταίων ετών, που έχουν ξεπεράσει τα 125.000.000 ευρώ. 

5. η έλλειψη παραγγελιών για το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα στα προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο στο Βασιλικό και ειδικότερα, στα προϊόντα πάγκων, πορτακίων, µελαµινών και µοριοσανίδας, ως αποτέλεσµα της διαρκούς πτώσης της οικοδοµικής δραστηριότητας κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 70% σε σχέση µε το έτος 2011. 

6. η αδυναµία επίτευξης συµφωνίας µε το Σωµατείο των εργαζοµένων του εργοστασίου Βασιλικού για προσαρµογή του υψηλού µισθολογικού κόστους στα νέα δεδοµένα, το οποίο έχει ως αποτέλεσµα επίσης υψηλό, έως απαγορευτικό, κόστος παραγωγής. 

7. η αδυναµία εφαρµογής ενός συστήµατος εκ περιτροπής εργασίας στο εργοστάσιο Βασιλικού, ωσότου οι τιµές των α’ υλών επανέλθουν στα συνήθη επίπεδα και αυξηθούν οι παραγγελίες.

Για τους παραπάνω λόγους η εταιρεία θα προχωρήσει στη διαδικασία καταγγελίας των συµβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζοµένων, που απασχολούνται στην εγκατάσταση του Βασιλικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ο αριθµός των οποίων σήµερα ανέρχεται σε 174 άτοµα. Οι καταγγελίες των συµβάσεων εργασίας θα πραγµατοποιηθούν στις 08.02.2013 µε την τήρηση εκ µέρους της εταιρείας όλων των νόµιµων προϋποθέσεων που επιβάλλει ο Ν. 1387/1983 (Έλεγχος Οµαδικών Απολύσεων και άλλες διατάξεις). 

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Σέλμαν ενηµερώνει τους πελάτες και συνεργάτες της ότι και µετά τις 8.02.2013 θα συνεχιστεί κανονικά η βιοµηχανική παραγωγή, διακίνηση και εµπορία των προϊόντων της µέσω των γραφείων και της έκθεσής της στην Αθήνα, του εργοστασίου και των αποθηκευτικών χώρων της στη ΒΙ.ΠΕ. Κοµοτηνής, του υποκαταστήµατος και των αποθηκών της στη Θεσσαλονίκη και των λοιπών εταιρειών του Οµίλου. 

Τονίζεται επίσης ότι η διακοπή λειτουργίας των βιοµηχανικών εγκαταστάσεων Βασιλικού Χαλκίδας θα έχει οριακά αρνητική επίδραση στα οικονοµικά αποτελέσµατα της ΣΕΛΜΑΝ και κατ’ επέκταση στα ενοποιηµένα οικονοµικά αποτελέσµατα του Οµίλου κατά 0,5 εκατ. ευρώ περίπου στην χρήση του 2013. Συγκεκριµένα, αρνητική επίδραση αναµένεται κυρίως λόγω του κόστους των αποζηµιώσεων απόλυσης του προσωπικού και θετική επίδραση λόγω του µειωµένου εργατικού κόστους. Όσον αφορά τις επόµενες χρήσεις, εκτιµάται, ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 5,5 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος κυρίως λόγω του µειωµένου εργατικού κόστους. 

Πηγή: kerdos.gr

Απεργία διαρκείας των πρακτόρων ΟΠΑΠ από Δευτέρα

opap.jpg 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε επιστολή-διαμαρτυρία η ΠΟΕΠΠΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ) προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ:

«Όπως σας είναι γνωστό μετά την ψήφιση του υπ’ αρ. Ν.4093/2012 νόμου, μεταξύ άλλων, φορολογούνται πλέον τα κέρδη επί των παιγνίων με ποσοστό 10% ήδη από το πρώτο λεπτό του ευρώ, καταργώντας το αφορολόγητο όριο των 100 ευρώ. Επανειλημμένως δε, σας έχουμε εκφράσει τους φόβους μας για τα καταστροφικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του Νόμου αυτού, σχετικά με την επιβολή του φόρου 10% επί των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων. Είναι δεδομένο ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα αποτελέσει την απαρχή της οικονομικής καταστροφής των πρακτορείων μας και την ταυτόχρονη οικονομική συρρίκνωση και αποδυνάμωση της ίδιας της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Αν και στη προηγούμενη παρουσία μας στο Διοικητικό σας Συμβούλιο δεσμευτήκατε προφορικά ενώπιον μας περί συνδρομής σας στον αγώνα μας να ανασταλεί η εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου και υποσχεθήκατε, ότι θα αναλάβετε άμεσα δράση και θα προβείτε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια και δρομολόγηση επαφών και συναντήσεων με τους αρμοδίους φορείς, ώστε να ασκηθεί πίεση και από πλευράς σας, με κύριο και πρωταρχικό στόχο την αναστολή της εφαρμογής του απροκάλυπτα καταστροφικού αυτού νόμου, διαπιστώνουμε ότι οι προσπάθειες σας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Αντιθέτως μάλιστα σπεύσατε να εφαρμόσετε τον συγκεκριμένο νόμο με μεγάλη προχειρότητα, χωρίς να έχει προηγηθεί σωστή προετοιμασία και μελέτη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε τεράστια τεχνικά προβλήματα στα πρακτορεία και συνάμα την απέχθεια των παικτών από τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ . Εσείς, άγνωστο για ποιο λόγο επιδείξατε ιδιαίτερη βιασύνη στην εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, αλλά δεν επιδείξατε τον ίδιο ζήλο στο να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας, που είναι πρωτίστως επ’ ωφελεία της ίδιας της ΟΠΑΠ , περί ενεργειών σας για αναστολή εφαρμογής του νόμου , ως προς την επιβολή φόρου 10%.

Μας ζητήσατε δε με έγγραφό σας, να μεταφέρουμε στους παίκτες των πρακτορείων μας τις αλλαγές που επιβάλλονται μέσω της νέας φορολογικής Νομοθεσίας. Αναλογιστήκατε άραγε ότι οι παίκτες αυτοί, δηλαδή το περιουσιακό σας κεφάλαιο, θα πάψουν να είναι πλέον παίκτες των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ και των πρακτορείων μας, μετά από όλα αυτά; Τι κάνατε γι’ αυτό; 

Εδώ και πολύ καιρό μόνοι μας παλεύουμε να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί. Είναι απορίας άξιο γιατί αδρανείτε σε ένα ενδεχόμενο οικονομικής συρρίκνωσης της ΟΠΑΠ, όταν βλέπετε πως με βεβαιότητα οι παίκτες των παιχνιδιών της,   οδηγούνται στον παράνομο τζόγο που εδρεύει σε φορολογικούς παραδείσους.

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την ολιγωρία σας να προστατεύσετε τα συμφέροντα του οργανισμού και της περιουσίας του και παραμείνατε άπραγοι αφήνοντας πεδίο ελεύθερο στις παράνομες εταιρείες να αποτραβήξουν τους παίκτες μας από τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ. Διαμαρτυρόμαστε ακόμα γιατί εγκαταλείψατε μόνους στον αγώνα τους, τους πράκτορες των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ, που αποτελούμε το επί χρόνια μόνο νόμιμο δίκτυο, που τροφοδοτεί και στηρίζει την ΟΠΑΠ.

Σας δηλώνουμε δε ότι για την ολιγωρία σας αυτή, να αφήσετε την περιουσία της ΟΠΑΠ να χαθεί με αποτέλεσμα την οικονομική συρρίκνωση και αποδυνάμωση της ΟΠΑΠ και της μετοχής της, και με τη ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας θα στραφούμε ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου αστικού , ποινικού, διοικητικού.

Σας καλούμε να τηρήσετε όλα αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή. Σας καλούμε να αγωνιστείτε κι εσείς ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία και για πρακτικούς-τεχνικούς λόγους αναστολή εφαρμογής του νόμου αυτού μέχρι να είναι βέβαιο, ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια προβλήματα, που θα μας εκθέσουν στους παίκτες των πρακτορείων μας.
Σας δηλώνουμε δε ότι Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να αποδυναμωθεί η ΟΠΑΠ   και σας καλούμε να συνταχθείτε στο πλευρό μας και να αγωνιστούμε γι αυτό. Ήδη το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ σε έκτακτη συνεδρίασή του στην Αθήνα, την 30η Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Κυριακή, αποφάσισε ομόφωνα συντονισμένες και κλιμακούμενες ενέργειες κατά της εφαρμογής αυτού του καταστροφικού φορολογικού μέτρου, αρχομένων με ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ που ξεκινά την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η μάχη αυτή είναι κοινή και ο αγώνας πρέπει δοθεί τώρα από ΟΛΟΥΣ μας».

Απεργία των οικοδόμων στις 16 Ιανουαρίου


oikodomoi.gif 

Τα αιτήματα των οικοδόμων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, είναι να πάρει πίσω η κυβέρνηση την αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να λάβει μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων.


Η κυβέρνηση αύξησε από 1.1.2013, κατά δύο χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης για όλους τους οικοδόμους, παλιούς και νέους. Τώρα με τον αγώνα μας, τονίζει η Ομοσπονδία, να επιβάλουμε να πάρει πίσω τη βάρβαρη απόφαση, που οδηγεί τους συναδέλφους μας για δύο ακόμη χρόνια στο μαδέρι. Να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και ων οικογενειών τους και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.


«Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την οργάνωση του αγώνα. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων. Είναι ευθύνη όλων η οργάνωση της πάλης του κλάδου, ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, τις αντιλαϊκές πολιτικές και τους φορείς τους», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Η δικαιοσύνη, η λίστα και οι νταβατζήδες

Θυμίζουν 'Οργουελ όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες με την λίστα Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μια αστείρευτη προπαγανδιστική μηχανή προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ποινική ευθύνη για την υπόθεση και η προσπάθεια εμπλοκής του αποτελεί σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος κάνει λάθος όταν επιχειρηματολογεί για τις πιθανές ευθύνες του κ. Βενιζέλου: θα έπρεπε απλώς να αναφερθεί στα βήματα της δικαιοσύνης, τις προηγούμενες εβδομάδες.

Γιατί στις 26 Νοεμβρίου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης, που παρέλαβαν και διαχειρίσθηκαν την επίμαχη λίστα. Προσοχή: δεν έχει τεθεί θέμα αλλοίωσης της λίστας, που βρισκόταν ακόμη στο Παρίσι. Το θέμα που εξετάζουν σοβαρά οι αρμόδιοι εισαγγελείς, και καλούν την Βουλή να αποφασίσει, είναι αν ο χειρισμός της υπόθεσης από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, βασικά τους υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη.(εδώ όλο το πλήρες ρεπορτάζ του Tvxs,εκείνη την ημέρα).

Την ίδια μέρα το Βήμα, γράφει: Σύμφωνα με πληροφορίες στο διαβιβαστικό του αντιεισαγγελέα καταγράφονται τα εξής: «Σας στέλνουμε χωρίς αξιολόγηση την δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και την ίδια τη λίστα.. Σας καλούμε επίσης να εξετάσετε τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης». Αρα θέμα υπάρχει από τότε, ανεξάρτητα από την αλλοίωση που αποδόθηκε αργότερα στον Παπακωνσταντίνου.

Αυτό ακριβώς πιστεύουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και στέλνουν την υπόθεση στην Βουλή, αφού έχουν πάρει, υπό άκρα μυστικότητα, τις καταθέσεις των Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου που στη συνέχεια καταθέτουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην επιτροπή ο κ. Βενιζέλος, όταν κλήθηκε για να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους κράτησε επί 14 μήνες το υλικό στην κατοχή του, χωρίς να το αξιοποιήσει, υποστήριξε ότι πρόκειται περί παρανόμως αποκτηθέντος υλικού, το οποίο δεν συνιστά νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της στάσης του, να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της λίστας αλλά και να μην ασχοληθεί προσωπικά με την έρευνα των στοιχείων, σημειώνοντας ότι «ο υπουργός δεν είναι ούτε ελεγκτικό όργανο ούτε προανακριτική Αρχή».

Σε απλά ελληνικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, και αυτός, να μην χρησιμοποιήσει την λίστα προς όφελος της οικονομίας της χώρας, όπως έκαναν οι συνάδελφοι του σε άλλες χώρες. Συνιστούν αυτές οι πράξεις και παραλείψεις παράβαση καθήκοντος που προκάλεσε βλάβη στο δημόσιο; Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι ακόμη και η σκέψη για αυτό συνιστά σκευωρία. Και καλά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, την δουλειά του κάνει. Αλλά τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι;

Το έξοδο διαφυγής έχει δώσει η αποκάλυψη ότι η λίστα αλλοιώθηκε. Στην κατάθεση του στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος είχε διευκρινίσει ότι δεν γνώριζε αν η λίστα που παρέλαβε ήταν παραποιημένη. Ηξερε κάτι παραπάνω; Είχε κάτι καταλάβει από λεγόμενα του Παπακωνσταντίνου; Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι είναι αυτός θύμα σκευωρίας. Ομως ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ήδη ένοχος για ένα έγκλημα που έχει αποδειχθεί : την ώρα που επέβαλλε εξοντωτικά μέτρα στον ελληνικό λαό, δεν έκανε τίποτα για να ελαφρώσει τον πόνο του ή να βάλει ένα λιθαράκι κοινωνικής δικαιοσύνης. Αξιοποίησε την λίστα, πιθανώς για να καλύψει συγγενείς και σίγουρα για να πουλήσει υπηρεσία στους ισχυρούς που φιγουράριζαν σε αυτήν. Δεν θα έπρεπε όμως να ερευνηθεί αν ο κ. Βενιζέλος έκανε τα ίδια;

Πηγή: tvxs.gr

Έκαναν τις επιδοτήσεις ταξίδια!

Έκαναν τις επιδοτήσεις ταξίδια! Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις 
Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε τρεις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πορίσματα που έφτασαν στην κατοχή της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν αδιαφάνεια στις συναλλαγές και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Πρόκειται για τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και οι έλεγχοι αφορούσαν την οικονομική διαχείριση της πενταετίας 2007 – 2011 και την τύχη των 14 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν οι τρεις οργανώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Όπως αναφέρει και η Καθημερινή τα πορίσματα δείχνουν δαπάνες ταξιδιών να πληρώνονταν δύο και τρεις φορές, χωρίς να καταβάλλονται παραστατικά, ενώ ενοικιάζονταν διαμερίσματα για συνδικαλιστές.
Πιο συγκεκριμένα για τη ΓΕΣΑΣΕ το πόρισμα δείχνει ότι έλαβε επιχορήγηση 1,1 εκατ ευρώ από τον ΕΛΓΑ, στις 13 Μαρτίου του 2012, παρά το γεγονός ότι από 18 Οκτωβρίου του 2011 δεν εχει νόμιμο ΔΣ.

Σε τέσσερις δόσεις θα γίνει η περικοπή των συντάξεων

Σε τέσσερις δόσεις θα γίνει η περικοπή των συντάξεων  «Η χώρα σήμερα γνωρίζει για πρώτη φορά πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας 
Σταδιακά και σε τέσσερις δόσεις θα γίνει η περικοπή των συντάξεων για το ποσό άνω των 1000 ευρώ, από την 31η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στη συνάντησή του με τους διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών. Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο σκοπεύει να καλύψει την αναδρομική εφαρμογή του μέτρου από τον Μάρτη και μετά. Οι περικοπές θα φτάνουν και το 20%.

«Η χώρα σήμερα γνωρίζει για πρώτη φορά πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε στο Υπουργείο, με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας.
«Η Ελλάδα», συνέχισε ο υπουργός, «από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 απέκτησε για πρώτη φορά ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και συνταξιούχων. Αυτό αποτελεί μία τεράστια μεταρρύθμιση προς όφελος όλων μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό έγινε με ίδιες δυνάμεις. Χωρίς να καταβάλλουμε ένα ευρώ, χωρίς να μπούμε σε διαδικασίες πολυδάπανων διαγωνισμών μέσα μόνο από την πολιτική βούληση και τις δράσεις του υπουργείου για εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Χρήστος Χάλαρης, συζητήθηκε επίσης το θέμα των απογραφών και ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «ως τις στις 28 Φεβρουαρίου 2013 τελειώνουν όλες οι απογραφές και δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος».
Μετά την ολοκλήρωση των απογραφών, ξεκινά η εφαρμογή του συστήματος «Αριάδνη», το οποίο θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο κάθε δημογραφική αλλαγή, εκμηδενίζοντας έτσι τα φαινόμενα παραβατικότητας στην απονομή των συντάξεων.
Ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα της ενιαίας αρχής πληρωμής συντάξεων, από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), του οποίου η εφαρμογή ξεκινά από την 1-7-2013.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υπάρχει ήδη όφελος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ από την φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, καθώς κύριες ή επικουρικές συντάξεις δεν δηλώνονταν με ακρίβεια ή και καθόλου.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι έως σήμερα έχει συγκλίνει από την ΗΔΙΚΑ το 90% και έχει διαπιστωθεί ήδη «μία απόκλιση 10% συνταξιούχων που δεν έχουν δώσει Αριθμό Μητρώου Φορολογικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)» ενώ διαβεβαίωσε ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχει ταυτοποιηθεί το 100% των συνταξιούχων.
Για να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα, οι συντάξεις του 2013, κύριες και επικουρικές, θα δοθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένο το ποσό των συντάξεων των συνταξιούχων.
Από την πλευρά τους οι διοικητές των Ταμείων, έθεσαν το θέμα της στέγασης των φορέων και εξετάσθηκε το θέμα των «αδρανών κτηρίων» των ταμείων, με στόχο να δημιουργηθούν ενιαίοι χώροι συστέγασης και να εξοικονομηθούν περισσότεροι φόροι για τα Ταμεία.

Η Εφορία θα "βάζει χέρι" στους λογαριασμούς όσων χρωστούν στο Δημόσιο


Η Εφορία θα "βάζει χέρι" στους λογαριασμούς όσων χρωστούν στο Δημόσιο  Τι γίνεται με τη δήμευση περουσιών όσων έκλεβαν το κράτος; 

Μία από τις απαιτήσεις της τρόικας που καταφτάνει στην Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ιδιώτες προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα, η τρόικα απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να περάσει μία ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όποιος χρωστάει πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο, αυτόματα η Εφορία να μπορεί να κάνει ανάληψη των μετρητών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Έτσι για παραδειγμα όσοι χρωστούν χαράτσι, τέλη κυκλοφορίας ή έχουν οποιαδήποτε άλλη ληξιπρόθεσμη οφειλή τότε η Εφορία θα μπορεί να προχωράει σε αυτόματη ανάληψη του ποσού από τις καταθέσεις του οφειλέτη στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που απαιτεί η τρόικα φαίνεται να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και ανησυχία αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο κύμα φυγής κεφαλαίων.

Μεταξύ άλλων η τρόικα φαίνετα επίσης να απαιτεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να είναι έτοιμη η ρύθμιση για υποχρεωτική χρήση χρεωστικών-πιστωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές , να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους καταθέτες του εξωτερικού, να μπλοκάρει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 48 δόσεις και τέλος να είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο.

Τι θα γίνει με τη δήμευση περιουσιών για τα κλεμμένα;

Στις δεσμεύσεις περιουσιών και λογαριασμών φαίονεται όσων εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα στρέφονται οι δικαστικές αρχές και μάλθστα σύμφωνα με την “Καθημερινή”, μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ακίνητα και λογαριασμοί αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικότερα από την υπόθεση της Proton Bank για την οποία έχει προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους160 δισ. Κι έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσακά στοιχεια που ξεπερνούν τα 280 εκατ. Ευρώ.

Ανάλογες δεσμέυσεις έχουν γίνει και για την υπόθεση ου αφορά τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power με τα δεσμευμένα οσά να αγγίουν τα 180 εκατ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά την υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τζοχατζόπουλου και τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι ειδικοί ανακριτές έχουν προσδιορίσει με λεπτομέρειες τι θα περιέλεθει στο Δημόσιο αφού υπάρξουν κταδίκες. Το ποσό φαίνεται να αγγίζει τα 20 εκατ, ευρώ και αφορά καταθέσεις που έχουν βρεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με το ίδιο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη την κόρη του και την πρώην συζυγό του αλλά και περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο οι διαδικασίες καθυστερούν αφού πρέπι πρώτα να υπάρξει καταδικαστική απόφαση αλλά και γιατί σε κάποια ακίνητα που έχουν δεσμευτεί υπάρχουν βάρη από υποθήκες για δάνεια που έχουν ληφθεί από τράπεζες.

Η ξαφνική ασθένεια που χτυπά δημοσίους υπαλλήλους - Που οφείλεται η επιδημία στις αναρρωτικές άδειες


Η ξαφνική ασθένεια που χτυπά δημοσίους υπαλλήλους - Που οφείλεται η επιδημία στις αναρρωτικές άδειες Ζητούν αναρρωτικές γιατί δεν τους δίνουν κανονικές  

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυρίως στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, καταφεύγουν σε αναρρωτικές άδειες καθώς λόγο των περικοπών στο προσωπικό αλλα και του φόρτου εργασίας, οι άδειες δίνονται πια με το σταγονόμετρο. Πολλοί μάλιστα, δεν τολμούν να ζητήσουν άδεια φοβούμενοι τη θέση τους, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η Καθημερινή της Κυριακής.

"Έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα στο εργοστάσιο τον τελευταίο καιρό. Κάποια είναι πραγματικά λόγω έλλειψης προσωπικού, πίεσης χρόνου και άγχους και κάποια είναι 'μούφα' γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι" αναφέρει στην εφημερίδα ο υπεύθυνος τήρησης μέτρων ασφαλείας σε μεγάλη εταιρεία.

Όπως είπε, τα πράγματα στην εταιρεία μετά τις περικοπές προσωπικού είναι δύσκολα: το ωράριο έχει διευρυνθεί, οι αρμοδιότητες αυξάνονται και οι άδειες που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια είναι αδύνατο να βγουν. “Πολλοί προφασίζονται ασθένεια. Οσφυαλγίες, στραμπουλήγματα, θλάσεις, τραυματισμοί. Πάνε στο νοσοκομείο, εξηγούν την κατάσταση στο γιατρό και παίρνουν μία εβδομάδα αναρρωτική. Σε μένα παραδέχονται οτι δεν έχουν κάτι σοβαρό κι απλώς ήθελαν άδεια, την οποία δεν μπορούσαν να πάρουν με τον ορθόδοξο τρόπο”.

Εκτός όμως από όσους όμως προφασίζονται ασθένεια για να πάρουν άδεια, υπάρχουν κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα υγείας, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν κληθεί να δουλέψουν πολύ περισσότερο για να καλύψουν τα κενά. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σαράντης, από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, “γίνεται σε πολλές περιπτώσεις προσπάθεια με λιγότερο προσωπικό να υπάρχει το ίδιο ή και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι περικόπτονται βασικά δικαιώματα όπως είναι η άδεια ξεκούρασης".

Νέος κώδικας στις φυλακές: Επιτρέπεται σεξ και ντελίβερι!


Νέος κώδικας στις φυλακές: Επιτρέπεται σεξ και ντελίβερι! Ερωτικές συναντήσεις μία φορά το 15θήμερο για δύο ώρες 

Πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης προσπαθεί να φέρει ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας για τους περισσότερους από 12.500 κρατούμενους που συνεχώς αυξάνονται και στοιβάζονται σε χώρους που συχνά έχουν καταγγελθεί ως «κάτεργα» και «αποθήκες ψυχών».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», ο νέος Κώδικας περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, καθώς ανοίγει το καθεστώς της ημιελεύθερης διαβίωσης, προβλέπει ηπιότερες συνθήκες κράτησης για χρεοφειλέτες και υποδίκους, δίνει τη δυνατότητα ιδιαίτερης συνεύρεσης μία φορά το 15θήμερο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των συζύγων και των ερωτικών συντρόφων, αλλά και των μελών της οικογένειας και επιτρέπει να φέρνουν τα δικά τους είδη διατροφής.
Παράλληλα αναγνωρίζει στους κρατούμενους δικαίωμα έκφρασης, ευεργετικό υπολογισμό της ποινής (και ειδικές άδειες) για όσους συμμετέχουν σε επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Διατηρώντας την απαγόρευση χρήσης κινητών, επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, προωθεί την κοινωφελή και εθελοντική εργασία και εκτός φυλακής, εξορθολογίζει το σύστημα των αδειών, βελτιώνει την ιατρική περίθαλψη, ανοίγει την πόρτα των φυλακών σε διάφορους φορείς για λόγους διαφάνειας.

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει και η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου Πηγή: Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει και η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει και η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου 
Το κατώφλι της δικαιοσύνης θα περάσει και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αφού μετά την ομολογία του για την ύπαρξη «κρυφού και αδήλωτου» λογαριασμού στην Ελβετία, τα επιχειρήματα που έθεσε στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής δεν φαίνεται να έπεισαν.
Ο ίδιος υποστήριξε πως ο λογαριασμός με τα 1,3 εκατ. ευρώ που διατηρούσε ο ίδιος και η σύζυγός του στην τράπεζα HSBC, αποτελεί «οικογενειακή υπόθεση» της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου και του πρώην συζύγου της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, ο πρώην υπουργό, ο οποίος ελέγχεται από το ΣΔΟΕ και εισαγγελείς, όχι μόνο για την υπόθεση της εμπλοκής του στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε όσο βρισκόταν στο υπουργείο Άμυνας.

«Βόμβα» για τη λίστα Λαγκάρντ- Γλιτώνουν οι κατηγορούμενοι;


LISTA 568 355 «Βόμβα» για τη λίστα Λαγκάρντ  Γλιτώνουν οι κατηγορούμενοι; 

«Υπάρχει κίνδυνος αμφισβήτησης της νομικής εγκυρότητας. Όσοι εμπλέκονται ή κατηγορούνται βάση της λίστας μπορούν να προσβάλουν την πιστότητά της», επισημαίνουν με έμφαση μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναφερόμενοι στο «άνοιγμα» της νέας-«παλιάς» λίστας Λαγκάρντ.
«Ακόμη και τώρα, που οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν και την πήραν εκ νέου, δια της επίσημης και νομίμου οδού, δεν τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας για να την ανοίξουν», υποστηρίζουν ειδικοί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Οι διεθνείς κανονισμοί προβλέπουν τη χρησιμοποίηση του… αλγόριθμου MD5 για το άνοιγμα σκληρών δίσκων, usb ή άλλων ψηφιακών μέσων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό για τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών, πόσο μάλλον όταν κρατική αρχή θέλει να χρησιμοποιήσει τέτοιο υλικό σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, πολιτικού και ποινικού χαρακτήρα.
Τι είναι όμως ο αλγόριθμος MD5; Είναι ένας ειδικός αριθμός κρυπτογράφησης ασφάλειας δεδομένων, που ουσιαστικά αποτελεί την «ταυτότητα» του ψηφιακού υλικού. Πότε γράφηκε, πότε αποθηκεύτηκε, πως ήρθε, πότε ανοίχτηκε, αν υπήρχαν «μεταβολές» σε αυτό και πότε.
Η συγκεκριμένη μέθοδος του αλγόριθμου MD5, χρησιμοποιείται διεθνώς με μεγάλο βαθμό ασφάλειας και αξιοπιστίας, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις έχουν εκφραστεί στο παρελθόν.
Για παράδειγμα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όταν κατάσχεται ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή ενός… παιδόφιλου, το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία πιστού αντιγράφου με το πρόγραμμα Encase, για την περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του πρωτοτύπου.
Η έρευνα γίνεται πάνω στο πιστό αντίγραφο. Μόλις ολοκληρωθεί γίνεται η αντιγραφή του με… αλγόριθμο MD5, προκειμένου να μπει η τελική «ταυτότητα έρευνας». Από εκεί και έπειτα όποιος επιχειρήσει να μεταβάλει ή να παραβιάσει το αποδεικτικό υλικό, αυτό χαλάει τον αλγόριθμο ασφαλείας καταγράφοντας τα στοιχεία του «δράστη», πότε, από που το έκανε και τι άλλαξε.
Οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτιμούν πως η εγκυρότητας της εισαγγελικής έκθεσης για το περιεχόμενο της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ μπορεί να αμφισβητηθεί από τους εμπλεκόμενους σε αυτή, «στη Βουλή ή τις δικαστικές αίθουσες», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Με λίγα λόγια οι ειδικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ο κ. Παπακωνσταντίνου για παράδειγμα, που πολύς λόγος γίνεται, να αναρωτηθεί νομικά: «Ποιος μου λέει ότι τα ονόματα των συγγενών μου δεν προστέθηκαν τώρα; ή δεν αφαιρέθηκαν άλλα;».
Υπάρχει δηλαδή ανοικτό και το ενδεχόμενο η χώρα μας εξαιτίας του «ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού» της να ζητήσει για 3η φορά τη λίστα Λαγκάρντ, όσο υποτιμητικό και αν είναι αυτό.
Στο μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είπε σε δηλώσεις του ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί με τα μέσα και την τεχνογνωσία που διαθέτει να διαπιστώσει με ακρίβεια ποτέ, πως και από πού αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ, αν αφαιρέθηκαν ή προστέθηκαν άλλα.
Μάλιστα ο κ. Παπαδημούλης, σημείωσε ακόμη πως, απ’ όσα ο ίδιος γνωρίζει, η συγκεκριμένη υπηρεσία της ΕΛΑΣ δεν έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Ρωτήσαμε τους επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι έχουν αυτές τις δυνατότητες αυτές και πράγματι δεν έχουν κληθεί για να βοηθήσουν.
«Αυτή τη στιγμή, πέρα από την τεχνογνωσία, έχουμε στο προσωπικό, επιστήμονες, μηχανικούς υπολογιστών, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, που μπορούν να αποτελέσουν κλιμάκιο πραγματογνωμόνων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τη Λίστα Λαγκάρντ» δηλώνουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: newsit.gr

Σκάνδαλο και στον "Αθήνα 2004" από τον πρωταγωνιστή της υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ


Σκάνδαλο και στον  Αθήνα 2004  από τον πρωταγωνιστή της υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ

Νέα στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του πρωταγωνιστή του σκανδάλου του ΕΟΤ 39χρονου Κώστα Βασιλάκου, αποκαλύπτονται τα τελευταία 24ωρα. Σημείο αναφοράς για τις ύποπτες ενέργειές του κατά την συμμετοχή του στον «Αθήνα 2004».
Σύμφωνα με το Βήμα, ο 39χρονος ήδη προφυλακισμένος για την υπεξαίρεση των 147.000 ευρώ από τον ΕΟΤ, είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση και από την «Αθήνα 2004» όπου μάλιστα «ξυλοκοπήθηκε» από προϊσταμένους του γιατί φέρεται να προχωρούσε σε παράτυπες συνεννοήσεις για τις προμήθειες των στολών των Αγώνων ύψους περίπου 2,2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με «το Βήμα» ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΕΟΤ πριν από έναν χρόνο είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση και από την εκκλησιαστική φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή» ύστερα και από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Στον 39χρονο αποδόθηκε ότι επιχειρούσε να δημιουργήσει έναν «προσωπικό μηχανισμό» μέσα στην εκκλησιαστική οργάνωση «Αποστολή», ότι προχωρούσε σε ύποπτες και αυθαίρετες ενέργειες και συμπεριφερόταν σαν ένα «ιερό» golden boy. Η «σταγόνα» που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών φέρεται ότι ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα της λειτουργίας του Καρελλείου Ιδρύματος, μιας Μονάδας Αντιμετώπισης της Νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών παθήσεων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νεώτερα στοιχεία ο κ. Βασιλάκος είχε προσληφθεί στην Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, στο Τμήμα Προσωπικού και στο αρμόδιο γραφείο για την προμήθεια των στολών των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιανουάριο του 2002. Στο γραφείο αυτό απασχολείτο εκτός του κ. Βασιλάκου και ένας ακόμη έμπειρος υπάλληλος με προϋπηρεσία σε υφαντουργία της Αχαΐας. Τότε λοιπόν είχε προκηρυχθεί ένας μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια στολών όπου συμμετείχαν συνολικά επτά εταιρείες οι οποίες θα υλοποιούσαν απλώς την πρόταση μιας σχεδιάστριας μόδας από τη Γαλλία.
Όπως αναφέρει σήμερα υπηρεσιακός παράγοντας «ο κ. Βασιλάκος φέρεται να είχε άτυπες επαφές με εκπρόσωπους μιας υποψήφιας γνωστής εταιρείας ρούχων της οποίας ο ιδιοκτήτης συνελήφθη προσφάτως για χρέη προς το δημόσιο. Ο κ. Βασιλάκος πληροφορηθήκαμε ότι έδινε διαβεβαιώσεις πως θα κατηύθυνε αυτός τον διαγωνισμό όπου ήθελε. Ξαφνικά μας πρόβαλε βέτο ώστε στον διαγωνισμό να μην μετρήσει μόνο η οικονομική προσφορά αλλά κατά 75% κάποια υποτιθέμενα ποιοτικά κριτήρια των προσφορών των εταιρειών. Ετσι ώστε να βρει πιθανόν τρόπο να διευκολύνει συγκεκριμένα άτομα. Αυτό εξόργισε τους προϊσταμένους του γραφείου αφού «μπλόκαρε» την διαδικασία. Η κατάσταση έφτασε στα άκρα και μάλιστα ένας από τους προϊσταμένους του εξοργίσθηκε από τις ενέργειές του και τον ξυλοκόπησε μέσα στα γραφεία του "Αθήνα 2004". Τον διαγωνισμό για τις στολές κέρδισε μια ελληνική εταιρεία από την Καβάλα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας ο εν λόγω άνθρωπος θα ανελάμβανε και τις υπόλοιπες προμήθειες ρούχων για τους Ολυμπιακούς Αγώνων της Αθήνας. Όμως μετά από την ιστορία με τις στολές υποχρεώθηκε σε παραίτηση…»
Από Το Βήμα