EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η Εφορία θα κάνει… αναλήψεις στους λογαριασμούς μας


 Η Εφορία θα κάνει… αναλήψεις στους λογαριασμούς μας Αυτόματη αφαίμαξη στους καταθέτες που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ στο κράτος 

Η τρόικα επιστρέφει στη χώρα μας στις 15 Ιανουαρίου και μεταξύ των άλλων απαιτήσεων που έχει καταθέσει προς την Αθήνα, ζητά να είναι έτοιμη η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όποιος χρωστά στο Δημόσιο περισσότερα από 500 ευρώ, τότε η εφορία θα έχει δικαίωμα να τραβά χωρίς παρέμβαση ή ενημέρωση χρήματα από τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το ποσό που θα θεσμοθετηθεί θα είναι από 500 ευρώ και πάνω και θα αφορά όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι, όταν μια δόση εισοδήματος καταστεί ληξιπρόθεσμη, δηλαδή έχει παρέλθει ένας μήνας από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, τότε αυτόματα η εφορία θα μπορεί να προχωρά σε ανάληψη του ποσού. Το ίδιο θα ισχύει και για τέλη κυκλοφορίας και χαράτσι ακινήτων κ.ά.

Αυτό που προβληματίζει έντονα το υπουργείο Οικονομικών είναι με ποιο τρόπο θα μπορούσε να περάσει η ρύθμιση χωρίς να παρατηρηθεί ένα νέο κύμα μαζικής απόσυρσης και φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Ελεγχος στα οικονομικά των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ


Ελεγχος στα οικονομικά των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ με εντολή πρωθυπουργού

Σε βάθος έλεγχο από το 1994 έως σήμερα στα οικονομικά των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τα πορίσματα των ελέγχων για την πενταετία 2007 -2011 που δημοσιοποιεί την Παρασκευή η εφημερίδα Καθημερινή.
Στα πορίσματα αποτυπώνονται αδιαφάνεια στις συναλλαγές και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος, τη σχετική εντολή έχει δώσει ο πρωθυπουργός. Βούληση της κυβέρνησης, προσθέτει στην ανακοίνωση του, είναι η κατάργηση της παράλογης αυτής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, δαπάνες ταξιδιών πληρώνονταν δύο και τρεις φορές, χωρίς να καταβάλλονται παραστατικά, ενώ ενοικιάζονταν διαμερίσματα για συνδικαλιστές.
Τα πορίσματα αφορούν την οικονομική διαχείριση της πενταετίας 2007-2011 και την τύχη των 14 εκ. ευρώ που έλαβαν οι 3 οργανώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Τα πάντα στην ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν γίνει υπό το πρίσμα διαφάνειας είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας.
Με επιστολή του προς την Καθημερινή ο κ. Καραμίχας κάνει λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας ως προς το πόρισμα του οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου της ΠΑΣΕΓΕΣ που διενέργησε η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.

Μακελειό με τέσσερις νεκρούς στο Κολοράντο

 
Στον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, περιλαμβανομένου του δράστη κατέληξε κατάσταση ομηρίας στην κοινότητα Ορόρα του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένοπλος είχε πιάσει τέσσερις ομήρους και είχε οχυρωθεί εντός ενός οικήματος.


Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, ένας όμηρος κατόρθωσε να επιβιώσει δίχως τραύματα. Τα αίτια της ομηρίας δεν έχουν διευκρινιστεί.


Η Αστυνομία περικύκλωσε το εν λόγω κτίριο και επεχείρησε να διαπραγματευτεί με τον δράστη, ενώ πολλές κοντινές κατοικίες εκκενώθηκαν.


Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν για το περιστατικό αφότου ακούσθηκαν πυροβολισμοί εντός του κτιρίου όπου ήταν οχυρωμένος ο δράστης.


Υπενθυμίζεται πως έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από το μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν στην ίδια περιοχή. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 12 άνθρωποι ενώ 50 είχαν τραυματιστεί.




Πηγή: news247.gr

Ρήμαξαν τα καλώδια του Ο.Τ.Ε. στη Μεσσηνία

Ρήμαξαν τα καλώδια του Ο.Τ.Ε. στη Μεσσηνία Η τρίτη μέσα στον τελευταίο μήνα! 
Μόνο με κινητά μπορούσαν να επικοινωνήσουν για αρκετές ώρες οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Καλαμάτας, αλλά και οι κάτοικοι του οικισμού Βλασάδα κοντά στην Ελαία, εξ αιτίας της δράσης «κυνηγών» χαλκού που φρόντιζαν να τους αφήσουν χωρίς σταθερά τηλέφωνα κόβοντας τα καλώδια του Ο.Τ.Ε.!

Πάνω  από 150 επιχειρήσεις προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους χωρίς τηλέφωνο και Ίντερνετ, ώσπου να μπορέσουν οι τεχνικοί του συνεργείο του Ο.Τ.Ε. να αποκαταστήσουν τη βλάβη στο καλώδιο του Οργανισμού που βρίσκεται στην περιοχή Ασπρόχωμα στη γέφυρα του Άρι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν μια ομάδα τσιγγάνων μικρής ηλικίας να κινούνται ύποπτα στην περιοχή, αλλά όταν έφτασαν αστυνομικοί είχαν ήδη εξαφανιστεί.

Η  κλοπή των εναέριων καλωδίων του Ο.Τ.Ε. που συνδέουν την περιοχή της Βλασάδας με το τηλεπικοινωνιακό κέντρο της Ελαίας, ήταν η τρίτη μέσα στον τελευταίο μήνα! Ο τεχνικός προϊστάμενος του τηλεπικοινωνιακού διαμερίσματος Μεσσηνίας υπέβαλε ισάριθμες μηνύσεις κατ’ αγνώστων και ζήτησε από την Αστυνομία να εντείνει τις προσπάθειές της για να προστατεύσει την υποδομή του Οργανισμού.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ Προχώρησαν σε 24ωρες απεργίες 
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, οι οποίοι προχώρησαν σε 24ωρες απεργίες, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Η εταιρεία, έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και για παραγωγούς-κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν οικονομικές συναλλαγές με την ΑΓΝΟ.
Κοντά στους απεργούς εργαζόμενους στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, βρέθηκε την Παρασκευή αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή.
Ο Θ. Κωνσταντινίδης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα τους.

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τριών μελών του ΔΣ των ΙΕΚ ΞΥΝΗ


Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τριών μελών του ΔΣ των ΙΕΚ ΞΥΝΗ

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου των ΙΕΚ ΞΥΝΗ, στους οποίους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.
Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης των ΙΕΚ Σοφοκλής Ξυνής, η σύζυγός του Αθηνά και η κόρη του Αικατερίνη κατηγορούνται για κακουργηματική πλαστογραφία, και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς με βάση την εισαγγελική έρευνα φέρονται επί δύο συνεχή έτη να έφτιαχναν πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες, τις οποίες προσκόμιζαν σε δημόσιους οργανισμούς για να λαμβάνουν επιδοτήσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Από την έρευνα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, σε συνεργασία με την οικονομική αστυνομία, προέκυψε όχι μόνον η πλαστότητα των εγγράφων, αλλά και χρέος 5 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΙΚΑ.
Οι κατηγορούμενοι -οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι έχει γίνει ρύθμιση για τη συγκεκριμένη οφειλή, κάτι που ερευνάται- θα κληθούν το προσεχές χρονικό διάστημα να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή.

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ


Αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας βρίσκεται ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Παντής, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση του κινητού τηλεφώνου (iPhone) που φέρεται να «δώρισε» με δαπάνες του Ιδρύματος στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη.
Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάμπρος Τσόγκας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του αντιπρύτανη του ΑΠΘ για το αδίκημα της απιστίας, σε βαθμό πλημμελήματος, και με απευθείας κλήση τον στέλνει να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση είχε διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο.
Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμπεται και ο άλλοτε διευθυντής του καταστήματος εμπορικών ειδών «Λογότυπος», Γιώργος Δημητριάδης. Ο κ. Τσόγκας απήγγειλε σε βάρος του κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην απιστία, απόπειρα εκβίασης κατ' εξακολούθηση και υπεξαίρεση. Το συγκεκριμένο κατάστημα το διαχειρίζεται η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, ενώ απ' αυτό φέρεται να αγοράστηκε το κινητό τηλέφωνο.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην εμπορικής διευθυντής του «Λογότυπος» φέρεται, με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, να εκβίαζε τις πρυτανικές αρχές.
Από την πλευρά του ο κ. Παντής σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Προκειμένου να προασπίσω τα συμφέροντα του δημόσιου πανεπιστήμιου και ιδιαίτερα του ΑΠΘ, χρειάστηκε να συγκρουστώ με φαινόμενα διαφθοράς και υπεξαίρεσης. Η σύγκρουση με εξέθεσε σε κινδύνους συκοφαντιών και ψευδών καταγγελιών από ενόχους. Ανέλαβα εξαρχής συνειδητά αυτούς τους κινδύνους και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και το έργο του ΑΠΘ ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».

Σε επτά νέους σταθμούς φθάνει το μετρό έως τον Σεπτέμβριο


Σε επτά νέους σταθμούς φθάνει το μετρό έως τον Σεπτέμβριο

Του Κασσιανού Τζέλη
Μετά απο δυόμιση χρόνια, αρχίζει και πάλι να υπάρχει κινητικότητα γύρω απο τις παραδόσεις, άλλα και το κατασκευαστικό κομμάτι του μετρό της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή απο τη κυβέρνηση γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν πόροι για νέα έργα που θα δώσουν «ζεστό χρήμα» στην αγορά και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να ενταχθεί στο «νέο ΕΣΠΑ» η γραμμή 4 και η επέκταση προς Ίλιον και Καματερό.
Σε ο,τι αφορά τις νέες παραδόσεις, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
- Τον Απρίλιο το μετρό θα επεκταθεί κατά 1,5 χλμ. και θα φτάσει στην καρδιά του Περιστερίου με την παράδοση των δυο σταθμών, «Περιστέρι» στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας και «Ανθούπολη» στη συμβολή της Θηβών με την Τσαλδάρη, οι οποίοι αν και έτοιμοι απο καιρό, έπρεπε να παραμείνουν εκτός δικτύου λόγω του προβλήματος της σύμβασης με την Siemens το οποίο λύθηκε πέρυσι την Ανοιξη. Ήδη έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης και σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές έτσι ώστε πριν το Πάσχα, η Δυτική Αθήνα να αποκτήσει άλλους δυο σταθμούς που θα εξυπηρετούν καθημερινά πάνω απο 70.000 επιβάτες.

Σε επτά νέους σταθμούς φθάνει το μετρό έως τον Σεπτέμβριο

- Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο αναμένεται να παραδοθούν και οι τέσσερις σταθμοί της μεγάλης επέκτασης μήκους 5,5 χλμ. προς Ελληνικό που κι αυτή καθυστέρησε λόγω Siemens. Πρόκειται για τους σταθμούς κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη, στον Άλιμο, στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό που σε καθημερινή βάση θα εξυπηρετούν πάνω απο 80.000 επιβάτες.
- Η τρίτη καθυστερημένη λόγω Siemens επέκταση θα παραδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την επέκταση 1 χλμ. απο τον σταθμό του Αιγάλεω έως τον νέο σταθμό του Χαϊδαρίου στην Αγ. Μαρίνα που θα εξυπηρετεί ημερησίως πάνω απο 50.000 επιβάτες. Πρόκειται για έναν σταθμό που θα «σηκώσει» και το βάρος του τερματικού σταθμού των λεωφορειακών γραμμών που θα δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Θριασίου Πεδίου.

Σε επτά νέους σταθμούς φθάνει το μετρό έως τον Σεπτέμβριο

Με τον τρόπο αυτό στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας θα προστεθούν επτά νέοι σταθμοί και επιπλέον μήκος 8 χλμ. φτάνοντας συνολικά στους 60 σταθμούς (συνυπολογίζοντας και τους σταθμούς του παλιού ΗΣΑΠ) οι οποίοι θα εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερους απο 1 εκατομμύριο επιβάτες.
Με την παράδοση αυτών των επτά σταθμών υπολογίζεται οτι θα ειναι πολύ σημαντικά και τα οφέλη για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα της ελληνικής πρωτεύουσας που φιγουράρει μαζί με την Θεσσαλονίκη στις δυο πρώτες θέσεις των πιο επιβαρυμένων ευρωπαϊκών πόλεων. Εκτιμάται οτι θα οδηγήσουν σε μείωση 879 τόνων εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα καθημερινά. Με τις τρεις νέες επεκτάσεις του μετρό εκτιμάται οτι πάνω απο 200.000 αυτοκίνητα θα αφαιρεθούν απο τους δρόμους της Αθήνας σε καθημερινή βάση.

Σε επτά νέους σταθμούς φθάνει το μετρό έως τον Σεπτέμβριο
 
Πειραιάς
Το ερχόμενο Καλοκαίρι φτάνει στην Ελλάδα ο μετροπόντικας απο την Ιταλία και μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει την διάνοιξη της σήραγγας μήκους 7,6 χλμ. για την μεγάλη επέκταση της γραμμής 3, απο το Χαϊδάρι έως τον Πειραιά. Πρόκειται για το μόνο μεγάλο έργο στην Ελλάδα που δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε μέσα στην τριετή περίοδο της κρίσης. Ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ. Η επέκταση θα εξυπηρετεί τα πυκνοκατοικημένα προάστια του Πειραιά και θα καταλήγει στο λιμάνι. Οι έξι σταθμοί θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας στην Αγία Βαρβάρα, στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου στη Νίκαια, στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Αιτωλικού στα Μανιάτικα, στο λιμάνι του Πειραιά και στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου.
Με την κατασκευή της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά πάνω απο 132.000 επιβάτες, ενώ ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο θα διανύεται με το μετρό μόλις σε 45 λεπτά. Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του έργου υπολογίζεται οτι θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 23.000 Ι.Χ. οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 119 τόνους ημερησίως.
Ιδιαίτερα δε, στο Σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και Γραμμή 3), το Λιμάνι , τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, το οποίο προβλέπεται επίσης να διέλθει από την περιοχή αυτή, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.
Η κατασκευή της σήραγγας του Μετρό θα πραγματοποιηθεί με «μετροπόντικα» (ΤΒΜ) προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αναπόφευκτη όχληση στη λειτουργία των περιοχών που διαπερνά η επέκταση και συνολικά αναμένεται να απασχοληθούν 2.000 άτομα κατά τα έτη της κατασκευής της επέκτασης (2012 - 2017).
Οι έξι σταθμοί της μεγάλης επέκτασης προς Πειραιά θα παραδοθούν όλοι μαζί τον Δεκέμβριο του 2017 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η Αττικό Μετρό θα προχωρήσει και στην υπογειοποίηση του τμήματος της γραμμής 1 Νέο Φάληρο - Πειραιάς και θα προσθέσει στο δίκτυο έναν ακόμη σταθμό στη θέση «Κεράνης».
Νέο πακέτο
Φτωχό φαίνεται οτι θα ειναι το επόμενο πακέτο κοινοτικής χρηματοδότησης για έργα μετρό στην Αθήνα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης κατέληξαν οτι μόνο δυο θα ειναι τα έργα για τα οποία θα επιχειρηθεί να μπουν στο επόμενο πακέτο.
Πρόκειται αφενός για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 το οποίο ειναι ένα ώριμο έργο αφού η Αττικό Μετρό έχει ολοκληρώσει όλες τις μελέτες. Ομως θα πρέπει να βρεθούν 1 δισ. ευρώ. Αφετέρου για την επέκταση της γραμμής 2 προς το Ίλιον και το Καματερό.
Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς θα διαπερνά την καρδιά εξαιρετικά πυκνοκατοικημένων περιοχών μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Το τμήμα έχει σχεδιαστεί ώστε να ξεκινά απο το Άλσος Βεΐκου και να καταλήγει στον Ευαγγελισμό με τους εξής σταθμούς: «Αλσος Βεΐκου», «Γαλάτσι», «Κυψέλη», «Δικαστήρια», «Αλεξάνδρας», «Εξάρχεια», «Πανεπιστήμιο» (συμβολή με γραμμή 2), «Κολωνάκι» και «Ευαγγελισμός» (συμβολή με γραμμή 3). Υπολογίζεται οτι θα εξυπηρετεί πάνω απο 100.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.
Ωστόσο, στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν οτι θα ήταν πιο εύκολο να ενταχθεί για χρηματοδότηση μια άλλη, πιο φτηνή άλλα εξίσου σημαντική επέκταση. Αυτή της γραμμής 2 απο το Περιστέρι και την Ανθούπολη με κατεύθυνση προς Ίλιον και Καματερό, μήκους 3 χλμ. και κόστους 300 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν τρεις σταθμοί στο Ίλιον, τον Άγιο Νικόλαο και το Καματερό. Ήδη η Αττικό Μετρό έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για τα παλιά λιγνιτωρυχεία της περιοχής και παράλληλα εκτελεί τοπογραφικές εργασίες κατά μήκος της διαδρομής της επέκτασης.
Απο εκεί και πέρα, δεν αναμένεται να υπάρξουν τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, άλλα έργα μετρό στην ελληνική πρωτεύουσα και μπαίνουν στο ψυγείο τα σχέδια για την δημιουργία όλης της νέας γραμμής 4 που από τον Ευαγγελισμό θα συνέχιζε προς Παγκράτι και Ζωγράφου κι απο εκεί βόρεια προς Κατεχάκη, Μαρούσι και Πεύκη για να καταλήξει στην Λυκόβρυση και την Εθνική Οδό. Το συνολικό μήκος της γραμμής 4 αν και όποτε κατασκευαστεί θα ειναι 33 χλμ! Αναμένεται πάντως να ενταχθούν στο νέο πακέτο κάποιες επεκτάσεις του Τραμ με αιχμή αυτές απο τον Πειραιά προς το Κερατσίνι και το Πέραμα.
Πάρκινγκ
Μέσα στον Ιανουάριο πάντως, η Αττικό Μετρό θα παραδώσει στο κοινό τον νέο σύγχρονο χώρο στάθμευσης στον Κεραμεικό με 5 υπόγειους ορόφους και χωρητικότητα 300 θέσεων, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παραδοθεί και το πάρκιγκ στο Χαϊδάρι με ένα υπόγειο όροφο και 3 υπέργειους ορόφους χωρητικότητας 386 θέσεων.

ΠΗΓΗ

Η αμαρτωλή διαδρομή της λίστας Φαλτσιάνι


Η αμαρτωλή διαδρομή της λίστας Φαλτσιάνι

Της Κατερίνας Γαλανού
Είτε με τον «ιταλικό» της τίτλο «Λίστα Φαλτσιάνι» είτε με τον γαλλικό της «Λίστα Λαγκάρντ» η λίστα με τους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC αποτελεί πλέον τον καμβά για μια πολιτική και δικαστική περιπέτεια μέσα στην καρδιά της κρίσης.
Η σχεδόν δίχρονη πορεία και εξαφάνιση της λίστας συνιστά από μόνη της μια «απογοητευτική» απόδειξη αδυναμίας, ανικανότητας, σκοπιμότητας, αλλά και έλλειψη στοιχειώδους αυτοπροστασίας του πολιτικού συστήματος και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Το ηλεκτρονικό αρχείο -κατόπιν βαφτίστηκε λίστα- με χιλιάδες ονόματα καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC ανακαλύπτεται από τις γαλλικές αρχές στο σπίτι του καταζητούμενου από την Ελβετία Εβρε Φαλτσιάνι τον Ιανουάριο 2009. Ο Φαλτσιάνι ήταν εργαζόμενος στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό και είχε αποσπάσει τα ηλεκτρονικά αρχεία χιλιάδων καταθετών με σκοπό να τα πωλήσει λένε τα ξένα δημοσιεύματα. Οι ελβετικές αρχές ζητούν να επιστραφούν τα στοιχεία χωρίς να ελεγχθούν καθώς αποτελούν προϊόν υποκλοπής.
Οι εισαγγελικές αρχές στη Γαλλία έχουν άλλη άποψη. Ο Γάλλος εισαγγελέας ψάχνει και βρίσκει και μετά δηλώνει «υπήρχαν στοιχεία εγκλήματος. Αν έβρισκα ένα πτώμα θα έκανα πως δεν το είδα;». Η λίστα παραδίδεται στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και ανάμεσα στα 80.000 ονόματα εντοπίζονται 8.000 Γάλλοι. Αντιγράφονται τα αρχεία και στη συνέχεια τα στοιχεία επιστρέφονται στην HSBC. Απ' αυτά τα αρχεία «ψαρεύονται» και τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων καταθετών τα οποία η τότε υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει στον ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου...

Η αμαρτωλή διαδρομή της λίστας Φαλτσιάνι

Η λίστα φτάνει από την Γαλλία σε μορφή CD δια της διπλωματικής οδού τον Οκτώβριο του 2010 στον Γ. Παπακωνσταντίνου και ο ίδιος σπεύδει να φτιάξει για λόγους ασφαλείας ένα αντίτυπο σε usb -το οποίο καταλήγει ύστερα από πολλούς μήνες στα χέρια του Ευάγγ. Βενιζέλου- ενώ το πρωτότυπο CD «χάνεται» όπως ομολογεί ο ίδιος στη Βουλή στις 23 Οκτωβρίου και ενώ έχει αρχίσει ένα «πολιτικό τσουνάμι» γύρω από την εξαφανισμένη λίστα. «Το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και τώρα δεν ξέρω που βρίσκεται. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτή είναι η αλήθεια» άκουσαν εμβρόντητοι οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τον πρώην υπουργό Οικονομικών,
Το χρονικό και οι πρωταγινιστές
Μια ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα CD με ονόματα καταθετών στην Ελβετία που κυκλοφορούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στις 17 Σεπτεμβρίου του 2012 στο κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει τα ονόματα διότι για τις ελβετικές αρχές αποτελούν προϊόν εγκλήματος, ανοίγουν τον «κλειστό φάκελο λίστα Λαγκάρντ».
Τα δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν ότι τα ονόματα των ελλήνων καταθετών στην HSBC βρίσκονται ήδη στα χέρια των ελληνικών αρχών, αλλά η λίστα που έστειλαν οι Γάλλοι έχει «εξαφανιστεί». Εκεί αρχίζουν οι κρίσιμες και επικίνδυνες ερωτήσεις για το πολιτικό σύστημα ερωτήσεις Ποιος παρέλαβε, ποιος έχει, ποιος έχασε και γιατί τη λίστα Λαγκάρντ και γιατί δεν αξιοποιήθηκε για τον σκοπό που εστάλη.
Ο πρώτος που σπεύδει να απαντήσει είναι ο πλέον αμέτοχος: Ο νυν υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μέσω των Financial Times λέει ότι η λίστα δεν βρίσκεται εκεί που έπρεπε: δηλ. στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΣΔΟΕ. Προαναγγέλλει όμως ότι προτίθεται να την ζητήσει και πάλι από τους Γάλλους. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει και τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου -ο οποίος και παρέλαβε πρώτος τη λίστα- να βγει και να υποστηρίξει ότι παρέδωσε το υλικό, τον Ιούνιο του 2011 πριν μετακινηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το υπουργείο Οικονομικών, στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε προκαλώντας ήδη πολλές επικρίσεις και υπόνοιες ότι είχε ζητήσει και από τον προκάτοχο του κ. Διώτη, Γιάννη Καπελέρη να ελέγξει τους 20 καταθέτες με τις μεγαλύτερες καταθέσεις .
Κληθείς αρκετές μέρες αργότερα στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας να εξηγήσει γιατί δεν παρέδωσε στο ΣΔΟΕ και τον Γ. Καπελέρη εξαρχής τη λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αφήσει περίεργες αιχμές λέγοντας πως είχε διαπιστώσει πως το ΣΔΟΕ «είχε μια δυσκολία στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων» και ότι υπήρχε ο κίνδυνος να διαρρεύσουν σημαντικές πληροφορίες που ήταν προϊόντα υποκλοπής.
Στο πλαίσιο αυτής της ακρόασης ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και με δημόσιες δηλώσεις του επέρριψε τις ευθύνες στον διάδοχό του στο υπουργείο Ευάγγ. Βενιζέλο και στον μετέπειτα επικεφαλής του ΣΔΟΕ γιατί δεν αξιοποίησαν τη λίστα. «Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δόθηκαν στις υπηρεσίες, έρευνα δεν έγινε και κακώς δόθηκαν στην πολιτική ηγεσία» επέκρινε τους δύο άνδρες χωρίς βεβαίως να απαντά στο ερώτημα γιατί ήταν ευθύνη των Διώτη - Βενιζέλου το 2011 όταν ο ίδιος κατείχε τα στοιχεία από τον Οκτώβριο του 2010.
Ο Γιάννης Καπελέρης ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τον Ιανουάριο του 2010 ως το Μάρτιο του 2011 διερήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν είχε ιδέα για το περιεχόμενο της λίστας. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι λίγο πριν αποχωρήσει από την υπηρεσία τον κάλεσε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του παρέδωσε «ατύπως χωρίς διαδικασίες πρωτοκόλλου δέκα ονόματα σε ένα χαρτί προκειμένου να ερευνηθεί το φορολογικό τους προφίλ και όχι για έλεγχο» όπως είπε στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Υποστήριξε μάλιστα ότι για τον χειρισμό του όλου θέματος υπήρξε ειδική σύσκεψη με τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη και τον νομικό σύμβουλο κ. Μπάνο χωρίς τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων ώστε η επεξεργασία να ανατεθεί σε ειδική επιτροπή. Πράγμα που προφανώς δεν έγινε. Ο εισαγγελέας Γιάννης Διώτης ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τις 6.03.2011 ως τις 10.08.2012 , όταν έφτασε η δική του σειρά για εξηγήσεις στη Βουλή παρουσίασε μια λίγο διαφορετική εκδοχή για το πως έφτασε η λίστα Λαγκάρντ στα χέρια του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ περιέγραψε ως αμιγώς πολιτική την ευθύνη γιατί αυτή δεν αξιοποιήθηκε. «Δεν σας είχε πει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι του το παρέδωσε η τότε ομολογός του Κριστίν Λαγκάρντ;» ρωτήθηκε από τον Πρ. Παυλόπουλο για να απαντήσει «όχι αν μου είχε μιλήσει για την κ. Λαγκάρντ θα το θυμόμουν». Αντιθέτως υποστήριξε ότι όταν τον κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε άτυπα ένα αρχείο για το οποίο τον προϊδέασε αμυδρά ότι ήταν φορολογικού ενδιαφέροντος λέγοντας ότι περιήλθε στην κατοχή του με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών.
«Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν» διέψευδε τότε ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θ. Δραβίλας τα αναγραφόμενα στον Τύπο και τα συμπεράσματα ότι είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για την ύπαρξη της λίστας. Με εξίσου κατηγορηματικό τρόπο διέψευδε και ο νυν διοικητής Μπίκας τις φήμες ότι «πρωταγωνίστησε» στην παραλαβή της λίστας και πως η ΕΥΠ πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ για την αγορά της!
Χωρίς να στέκεται καθόλου στο πως έφτασε η λίστα στα χέρια του Γ. Παπακωνσταντίνου ο Ευάγγ. Βενιζέλος φρόντισε από την πρώτη στιγμή να θυμίσει με νόημα ότι ανάλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2011 και ότι ενημερώθηκε και παρέλαβε το επίμαχο usb από τον Γ, Διώτη τον Αύγουστο με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου. Στις βολές Παπακωνσταντίνου ότι εκείνος ευθύνεται που δεν υπήρξε έλεγχος των στοιχείων και στον ισχυρισμό του Γ. Διώτη ότι αν είχε λάβει πολιτική εντολή θα είχε προβεί στα δέοντα ο Βενιζέλος απαντά «θεωρούσα αυτονόητο ότι στους πολλούς μήνες που είχαν στα χέρια τους το υλικό θα είχαν φροντίσει να ελέγξουν και να αξιοποιήσουν ότι μπορούσε να αξιοποιηθεί». Ειδικότερα για τον Γ. Διώτη ο οποίος υποστήριξε με θέρμη ότι δεν μπορεί ως εισαγγελικός λειτουργός να συναινέσει «να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί» ο Β. Βενιζέλος σήμερα του χρεώνει και τη «διαρροή» στο περιοδικό Hot Doc της περίφημης λίστας. Τότε του θύμιζε με νόημα την «μεγάλη νομική εμπειρία» του ως εισαγγελέα την οποία αξιοποίησε δεόντως όταν πρωταγωνιστούσε στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.
Εν μέσω αυτών των υπαινιγμών και των αλληλοκατηγοριών τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου το «στικάκι» με τη λίστα που του είχε παραδώσει ο Διώτης φεύγει από το γραφείο του Ευάγγ. Βενιζέλου για το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αστραπιαία» όπως ήρθε φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου για το ΣΔΟΕ όπου «γράφεται» μια ακόμη κωμικοτραγική στιγμή στη διαδρομή του όπως τουλάχιστον την διεκτραγώδησε γλαφυρά ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Ενώ λοιπόν βρισκόμασταν σε σύσκεψη χτύπησε η πόρτα και μπήκε ο Δ. Κανελλόπουλος διευθυντής οργάνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου. Εγώ διέκοψα την συνεδρίαση και μου έδωσε τότε ένα φάκελο με ένα διαβιβαστικό από πίσω. Περιείχε ο φάκελος ένα στικάκι σε μια λευκή κόλλα τυλιγμένο. Αμέσως στο μυαλό μου πέρασαν πολλά πράγματα γιατί ήμουν υποψιασμένος. Αμέσως το κλειδώνω στο γραφείο μου και κατεβαίνω κάτω στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα κ. Πεπόνη ο οποίος μου λέει «κ. Στασινόπουλε να μου παραδώσετε αμέσως το φάκελο αυτό» περιέγραφε ο Μεσσήνιος εφοριακός που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι του ΣΔΟΕ .
Ετσι απο τα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ και με τελικό ενδιάμεσο τον λιγότερο...«υποψιασμένο» κ. Στασινόπουλο η λίστα έφτασε στους οικονομικούς εισαγγελείς για να την αντιπαραβάλουν τελικά με την καινούργια λίστα η οποία έφτασε από το Παρίσι κατόπιν του αιτήματος του Γ. Στουρνάρα, με τα γνωστά ως τώρα ευρήματα.

ΠΗΓΗ

Οι άγνωστες λίστες με καταθέτες στο εξωτερικό: Από το 2007 οι Γερμανοί έδιναν στοιχεία

Οι άγνωστες λίστες με καταθέτες στο εξωτερικό: Από το 2007 οι Γερμανοί έδιναν στοιχείαΣΦΥΡΙΖΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ 
«Πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρήματος» σε τέσσερις λίστες, από τις οποίες η μία αγνοήθηκε προκλητικά από το 2007, με καταθέτες στο εξωτερικό και ιδιοκτήτες ακινήτων και σκαφών αναψυχής έρχονται τώρα στο φως.
Μάλιστα η λεγόμενη «λίστα Λίχτενσταϊν» πέρασε από πολλά κύματα αδράνειας και ολιγωρίας των αρχών καθώς, αν και έγινε γνωστή το 2007, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν συγκινήθηκε, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες.
Μετά τον πολιτικό θόρυβο, το 2008 ο τότε υφυπ. Οικονομικών Α. Μπέζας υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε «σιγή ασυρμάτου» ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι η λίστα είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.
Λίστα Λιχτενστάιν: Ασυλία στους μεγαλοκαταθέτες για μια πενταετία
Λίστα Λουξεμβούργου: Μαύρο χρήμα στον παράδεισο της Ευρώπης
Λίστα Ολλανδίας: Θαλαμηγοί με σημαία... Ολλανδίας και φοροδιαφυγής
Λίστα Λονδίνου: Αγορές ακινήτων έως 3 εκατ. ευρώ την τελαυταία τριετία
 

Το Δημόσιο μας "κλέβει¨ με τις αντικειμενικές τιμές


Το Δημόσιο μας  κλέβει¨ με τις αντικειμενικές τιμές

Tου Bασίλη Σ. Kανέλλη
Σε μια εκτεταμένη φοροκλοπή σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων οδηγεί η δραματική βουτιά των εμπορικών αξιών, ακόμη και κάτω από τις αντικειμενικές. Xιλιάδες ακίνητα φορολογούνται με τιμές οι οποίες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα καθώς η «ψαλίδα» αντικειμενικών και εμπορικών τιμών έχει κλείσει για τα καλά. Oπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων στον σχετικό πίνακα, οι τιμές αγοράς έχουν προσεγγίσει τις τιμές της... εφορίας, ωστόσο οι αγοραπωλησίες που γίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα αποκαλύπτουν μια άλλη, πιο αμείλικτη εικόνα: Tη μεταβίβαση ακινήτων σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, επομένως και τη δραματική επιβάρυνση με φόρους για αξίες που πλέον δεν υπάρχουν.
Aλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τα φορολογικά βάρη είναι τεράστια καθώς πληρώνουν ΦAΠ, χαράτσι ακινήτων, δημοτικά τέλη και άλλους φόρους με βάση αντικειμενικές τιμές που είναι υψηλότερες από τις πραγματικές. Oι τεράστιες διαφορές που υπήρχαν μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων έχουν «εξανεμιστεί», καθώς η μεγάλη κρίση στην κτηματαγορά έχει «βουλιάξει» τη ζήτηση και τις τιμές. Παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές έχουν καθηλωθεί για περισσότερο από πέντε χρόνια, εντούτοις πλέον δεν συναντώνται οι τεράστιες διαφορές των 100% και 150%. Aντιθέτως, σε πολλές περιοχές η «ψαλίδα» είναι σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπου οι εμπορικές υπολείπονται των αντικειμενικών αξιών.

Το Δημόσιο μας  κλέβει¨ με τις αντικειμενικές τιμές

Ωστόσο, ακόμη κι εκεί που υπάρχει διαφορά των δύο τιμών, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, καθώς όποτε γίνονται αγοραπωλησίες οι «εκπτώσεις» που κάνουν οι πωλητές ουσιαστικά ρίχνουν την αξία των ακινήτων κάτω από την αντικειμενική.
Όπως παρατηρούν ειδικοί της αγοράς, σε ό,τι αφορά τις τιμές επικρατεί το απόλυτο χάος εξαιτίας της μικρής κινητικότητας στην κτηματαγορά. «Aδυνατούμε να μιλήσουμε για εμπορικές τιμές, αφού υπάρχουν κατοικίες που πωλούνται με ένα λογικό ποσό αλλά και άλλες που βγαίνουν στην κυριολεξία στο σφυρί. Oι ιδιοκτήτες τους, λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχουν, «σκοτώνουν» τα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ενιαία εμπορική τιμή», τονίζει στην «HτΣ» κτηματομεσίτης.
Πάντως, από μια πρώτη ανάλυση των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, μπορεί κανείς να καταγράψει μείωση της ψαλίδας από 20% έως και 70%, όμως κι αυτή η διαφορά είναι πλασματική.
Eτσι, εκτιμάται ότι μεγάλη αναστάτωση, χωρίς ανάλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα φέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που, ως προαπαιτούμενο για τη δόση, έχει καθοριστεί να γίνει τον Mάρτιο. Tο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, έχοντας, όμως, ως δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές της Aττικής κι άλλων μεγάλων πόλεων η «ψαλίδα» με τις εμπορικές τιμές έχει κλείσει σημαντικά. Mάλιστα, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις όπου γίνονται πωλήσεις ακινήτων, κυρίως επαγγελματικών χώρων ή ακριβών σπιτιών, σε τιμές πολύ κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.
Για τον λόγο αυτό οι παράγοντες της αγοράς ζητούν να υπάρξουν αυξομειώσεις στις αντικειμενικές, δηλαδή να γίνει εξομοίωση όπου οι αγοραίες τιμές είναι μεγαλύτερες αλλά και σημαντικές μειώσεις εκεί όπου η κρίση έχει «βουλιάξει» τα ακίνητα. Mε δεδομένο ότι οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί πάνω από 70% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (μόνο φέτος οι συναλλαγές είναι μειωμένες κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι) θεωρείται σίγουρο ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα φέρει μεγάλα δημοσιονομικά οφέλη, αντιθέτως, θα προκαλέσει επιβάρυνση στην ψυχολογία της κτηματαγοράς που έχει ήδη καταρρεύσει.
Bεβαίως, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υφυπουργού Oικονομικών Γ. Mαυραγάνη, το Δημόσιο προσδοκά έσοδα από την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Eλλάδα, ακόμη δηλαδή και για τα αγροτεμάχια. Aυτό το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη τους φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες και η επιβάρυνση για τους πολίτες να ξεπεράσει το 200%. Δηλαδή, για οποιαδήποτε μεταβίβαση, ακόμη και... χωραφιών οι φόροι θα είναι σημαντικά υψηλότεροι απ' ότι μέχρι σήμερα.
180.000 απούλητα
Πάντως, στις αστικές περιοχές που γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες, η κατάσταση είναι δραματική. Tα απούλητα σπίτια εκτιμώνται σε 160.000 - 180.000, οι οικοδομικές άδειες έχουν υποχωρήσει στις 24.000 ετησίως σε σχέση με πάνω από 90.000 πριν από την κρίση, ενώ 1 στους 2 εργαζόμενους στον οικοδομικό κλάδο έχει χάσει την εργασία του. Σύμφωνα, πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, κατοικίες σε φτωχές, μεσαίες ή ακριβές περιοχές, γραφεία και καταστήματα σε γειτονιές που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση πωλούνται σε τιμές που είναι πολύ μικρότερες από τις αντικειμενικές, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης πληρώνει φόρους για μια περιουσία η οποία αξίζει πολύ λιγότερο.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μεγάλα μεσιτικά γραφεία βγάζουν αγγελίες που ζητούν κάθε είδους ακίνητο να το αγοράσουν κάτω από την αντικειμενική του αξία.
Eιδικά στα επίπεδα των ακινήτων που κοστίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, κυρίως σε βίλες μέσα στην Aθήνα ή σε παραθαλάσσιες περιοχές, υπογράφονται συμβόλαια σε τιμές πολύ κάτω από την αντικειμενική τους αξία, η οποία φυσικά είναι υπερβολικά υψηλή για τα σημερινά δεδομένα. Oρισμένες περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες.
  • Πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός K. Kαραμανλής πούλησε το γραφείο του στο Kολωνάκι έναντι 700.000 ευρώ, κάτω από την αντικειμενική του αξία και με έκπτωση... 250.000 ευρώ από την αρχική τιμή.
  • Πολυτελής βίλα στο Λαγονήσι, δίπλα στη θάλασσα, επιφάνειας 700 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 5 εκατ. ευρώ όταν η αρχική τιμή ήταν 12 εκατ. ευρώ.
  • Aκίνητο στην Kηφισιά πουλήθηκε 4 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική τιμή του ήταν 6-7 εκατ. ευρώ.
  • Στο καλύτερο σημείο του Kαστριού, επί της οδού Pόδων και Kαστριού, πουλήθηκε πρόσφατα οικόπεδο με μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίσμα. H αντικειμενική του αξία ήταν 9-10 εκατ. αλλά ο νέος ιδιοκτήτης, πρώην φαρμακοβιομήχανος, έδωσε 7 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την «ψαλίδα» των τιμών, αυτό που μπορεί κανείς να αντιληφθεί είναι ότι στις φτωχές και μεσαίες περιοχές, όπου οι αντικειμενικές έμειναν καθηλωμένες ενώ οι εμπορικές εκτοξεύτηκαν, υπάρχει ακόμη απόκλιση. Aνάλογα με την περιοχή οι εμπορικές τιμές είναι υψηλότερες από 10% έως 60%, αλλά αυτό μόνο για τα νεόδμητα, ενώ για τα παλαιότερα είναι μόνο στα... χαρτιά. Διότι όταν γίνονται αγοραπωλησίες, δεν ισχύουν οι αρχικές τιμές που ζητούνται, αφού τα παζάρια ρίχνουν το τελικό ποσό από 20% έως 40% πιο κάτω. Aυτό σημαίνει ότι σε πολλές συνοικίες της Aθήνας κι άλλων μεγάλων πόλεων, η αξία των ακινήτων έχασε από 300 έως και 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Oπου, όμως, το χάσμα κλείσει τον Mάρτιο θα προκαλέσει μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, όχι μόνο στις λίγες αγοραπωλησίες, αλλά και στις μεταβιβάσεις με γονική παροχή, κληρονομιά, στις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μεσιτών, στους φόρους που πρέπει να πληρωθούν αλλά και στα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔEH. Φυσικά, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει το Eνιαίο Tέλος Aκινήτων που θα ισχύσει από τη νέα χρονιά και μια σειρά από επιβαρύνσεις που συνδέονται με το ακίνητο.
Tο Δημόσιο, πάντως, προσδοκά να αυξήσει τα έσοδα από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη την Eλλάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο πλέον και για τα αγροτεμάχια.

ΠΗΓΗ

Φθηνότερο εισιτήριο του αστικού ΚΤΕΛ για τους φοιτητές στο Ηράκλειο


Φθηνότερο εισιτήριο του αστικού ΚΤΕΛ για τους φοιτητές στο Ηράκλειο 

Σε εφαρμογή τίθεται ένα μακροχρόνιο αίτημα των φοιτητών, στο Ηράκλειο, οι οποίοι εν καιρώ κρίσης ζήτησαν να μειωθούν οι τιμές των μετακινήσεων στο αστικό ΚΤΕΛ, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων για τις σπουδές τους.

Μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων με συμβολικές καταλήψεις σε λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ, ο πρόεδρός του, Καλλέργος Βουλγαράκης, ανέλαβε να επιδιώξει επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια μείωσης του αντιτίμου του εισιτηρίου, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Ο στόχος επετεύχθη και πλέον, από την ερχόμενη, κιόλας, Δευτέρα, οι φοιτητές του ΤΕΙ θα πληρώνουν 20 λεπτά του ευρώ, λιγότερο, κάθε μετακίνησή τους προς το ακαδημαϊκό ίδρυμα, ενώ οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στις Βούτες θα πληρώνουν, σχεδόν μισό εισιτήριο!

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ, η μετακίνηση προς το ΤΕΙ κόστιζε 0,80 ευρώ και πλέον κοστίζει 0,60 ευρώ, ενώ η μετακίνηση προς το Πανεπιστήμιο στις Βούτες κόστιζε 1,20 ευρώ και από Δευτέρα θα κοστίζει 0,75 ευρώ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο Cretalive καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να αναζητηθούν προγράμματα και κονδύλια για να εξασφαλιστούν δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει ακόμη, όμως βρίσκονται σε καλό δρόμο.

ΠΗΓΗ

Aεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία


 

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή μικρού αεροσκάφους στην περιοχή του αεροδρομίου της Γκρενόμπλ στη νοτιοανατολική Γαλλία. Αυτό ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίας δημόσιας τάξης.
«Επέβαιναν σε αυτό πέντε άνθρωποι», δήλωσε η χωροφυλακή της περιοχής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το αεροπλάνο χρησιμοποιούνταν για τουριστικούς σκοπούς. Περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν δεν είναι γνωστές.

Σοκ από τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Σαμαρά


Σοκ από τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Σαμαρά

Σοκ προκάλεσε στην οικογένεια του ελληνικού αθλητισμού η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Νίκου Σαμαρά σε ηλικία 42 ετών, από ανεύρυσμα.
Ο πρώην άσος του βόλεϊ άφησε την τελευταία του πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο το απόγευμα της Παρασκευής (4/1), όπου είχε διακομισθεί.
Ο Σαμαράς είχε 263 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα, ενώ φόρεσε τις φανέλες της Ορεστιάδας, του Ηρακλή, του Παναθηναϊκού, της Φαλκονάρα, της Σεβίλλης, της Φενερμπαχτσέ, της Σενουά, του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και του Μίλωνα. Ο Νίκος Σαμαράς ήταν πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στην καριέρα φόρεσε τη φανέλα κορυφαίων συλλόγων της Ελλάδας και όχι μόνο. Ορεστιάδα, Ηρακλής, Παναθηναϊκός ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί του στη χώρα μας για να ακολουθήσουν ομάδες σε Ιταλία και Ισπανία.

Διακρίσεις
- Μέλος Ενικής ομάδας Πετοσφαίρισης Εφήβων - 160 συμμετοχές
- Μέλος Εθνικής ομάδας Πετοσφαίρισης Ανδρών - 300 συμμετοχές
- 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων Αθήνα 1989
- 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών Αθήνα 1994
- 2η θέση στο κύπελλο συνομοσπονδίας (SEV) Ευρώπης με το σύλλογο πετοσφαίρισης Ορεστιάδα
- Κυπελλούχος Ελλάδος με τον σύλλογο Ηρακλή Θεσσαλονίκης 2000

Επαγγελματική Εμπειρία
- Ορεστιάδα
- Ηρακλής Θεσσαλονίκης
- Παναθηναϊκός
- Φαλκονάρα - Ιταλία
- Σεβίλλη - Ισπανία
- Φενερμπαχτσέ - Τουρκία
- Σενουά - Ελβετία
- Εθνικός Αλεξανδρούπολης
- Μίλων
- Λήμνος

Χριστουγιεννιάτικο μποναμά 100 εκατ. ευρώ θα πάρουν αναδρομικά οι δικαστικοί


Χριστουγιεννιάτικο μποναμά 100 εκατ. ευρώ θα πάρουν αναδρομικά οι δικαστικοί

Έως τις 31 Ιανουαρίου οι εν ενεργεία δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους θα λάβουν την τέταρτη δόσης των αναδρομικών τους που είχε επιδικάσει το μισθοδικείο.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου. Η συνολική δαπάνη θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100 εκ ευρώ.

Αθήνα 2013: Στύλοι Ολυμπίου Διός - Λ.Βουλιαγμένης σε μόνο (!) 1 ώρα

 
Στύλοι Ολυμπίου Διός - Άγιος Δημήτριος σε 1 ώρα! Αιτία η μόνιμη τον τελευταίο καιρό κυκλοφοριακή συμφόρηση, εξαιτίας της λειτουργίας στο ίδιο σημείο εμπορικού κέντρου και του σταθμού του Μετρό - στο ύψος του μνημείου του Αλέκου Παναγούλη - με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων οδηγών, που κινούνται καθημερινά στην λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς τα νότια προάστια. Μύλος.

Η αυθαίρετη διευθέτηση της κυκλοφορίας στην είσοδο του πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου δίνει τη χαριστική βόλη στο σημείο, όπου συνυπάρχουν εκτός από τις εξόδους του μετρό, μία πιάτσα ταξί, στάσεις λεωφορείων και δεκάδες διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ. Το «μπλόκο» αναγκάζει σε σημειωτόν τους οδηγούς που εγκλωβίζονται πλέον στα αυτοκίνητα τους σχεδόν μόλις εισέρχονται στην λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Στο επίμαχο σημείο οι τρείς λωρίδες κυκλοφορίας της Βουλιαγμένης γίνονται μια «χαραμάδα» δύο μέτρων και το μποτιλιάρισμα μήκους πολλών χιλιομέτρων είναι άνευ προηγουμένου. Με την κατάσταση να επιδεινώνεται μετά την πλατεία Καλογήρων οπότε ουσιαστικά τα ΙΧ ακινητοποιούνται.

Την ίδια στιγμή πολλές δημόσιες υπηρεσίες ερίζουν για την κατάσταση, χωρίς να μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα.     Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για το «χειρότερο μποτιλιάρισμα της Αθήνας» τα τελευταία χρόνια και για μια κατάσταση που ουσιαστικά εξαϋλώνει τα κυκλοφοριακά «οφέλη» από την λειτουργία του Μετρό στον άξονα της λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με αναφορές ανώτερων στελεχών της ΕΛΑΣ στο ζήτημα του χάους στον Αγιο Δημήτριο εμπλέκονται οι περιφερειακές υπηρεσίες δύο υπουργείων, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, ο ΟΑΣΑ,   ο ΣΑΤΑ και βεβαίως οι υπεύθυνοι του εμπορικού κέντρου!

«Όλα έγιναν χωρίς καμία πρόβλεψη γι' αυτό που θα συνέβαινε. Εμείς σε πρώτη  φαση είχαμε ζητήσει από τους υπευθύνους του εμπορικού κεντρου να κάνουν την είσοδο του πάρκινγκ σε κάθετο δρόμο της Βουλιαγμένης, αλλά είχαν αρνηθεί επικαλούμενοι το πρόβλημα που θα δημιουργείτο σε αυτό τον μικρότερο δρόμο... Επίσης είχαμε ζητήσει να φύγει η πιάτσα των ταξί από την μία από τις τρείς λωρίδες κυκλοφορίας της λεωφόρου Βουλιαγμένης και να πάει στην οδό Μεταξά. Ωστόσο από τον ΟΑΣΑ μας ενημέρωσαν στις 26 Ιανουαρίου 2012 ότι δεν συμφωνεί ο ΣΑΤΑ με την επιλογή αυτή», αναφέρουν οι αξιωματικοί.

Η σειρά των σταματημένων οδηγών ταξί ωθούν συνήθως λεωφορεία και ΙΧ στην δεύτερη ή στην τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας για να σταματήσουν ή να στρίψουν. Το αποτέλεσμα είναι να φράζει όλη η Βουλιαγμένης και πίσω να γίνεται ένα πραγματικό χάος.

Όπως προσθέτουν, συνεχίζοντας την ιστορία καθημερινής αθηναϊκής τρέλας, «είχαμε επίσης ζητήσει να γίνει μια εσοχή, μεγάλου μήκους, στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Βουλιαγμένης σ' εκείνο το σημείο. Όμως η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική»...

Πάντως «έγγραφο μας έστειλε και στις 9 Οκτωβρίου 2012 και το αρμόδιο υπουργείο, όπου υπάρχει όμως μια γενική αναφορά χωροθέτησης της περιοχής, χωρίς να προτείνονται σαφείς λύσεις. Εμείς κάθε ημέρα στην περιοχή έχουμε τρείς έως πέντε τροχονόμους, μερικοί από τους οποίους είναι δόκιμοι. Όμως δεν φτάνουν…» 

Από την άλλη πλευρά οι υπάλληλοι του πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου τοποθετούν εντελώς αυθαίρετα, καταμεσίς του δρόμου, μικρά πλαστικά φράγματα για να διευθετούν κατά την …κρίση τους την κυκλοφορία. Μήπως από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει η Τροχαία;

Πηγή:tovima.gr

Μετρό Θεσσαλονίκης: φήμες, ίντριγκες και εικασίες για το μεγαλύτερο έργο


Μετρό Θεσσαλονίκης: φήμες, ίντριγκες και εικασίες για το μεγαλύτερο έργο στη χώρα 

Η περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης αναμφίβολα αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό, αλλά και προκαλεί σχόλια και «δεύτερες σκέψεις» στην αγορά και την κοινή γνώμη, τόσο όσον αφορά στην κατασκευή της βασικής γραμμής που σέρνεται επί χρόνια, όσο και σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την επέκταση του Μετρό, τις οποίες η στήλη ανέδειξε προ εβδομάδος.

Είναι σαφές ότι το έργο έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος ουκ ολίγες φορές, υπάρχουν χρηματοδοτικά κενά, καθυστερήσεις που σχετίζονται με αρχαιολογικά ευρήματα, οι μελέτες είχαν προβλήματα, χρειάστηκαν αλλά και ακόμα απαιτούνται πρόσθετες εργασίες και εκταμιεύσεις, έχουν προκύψει ζητήματα όσον αφορά στους μετροπόντικες, ενώ παράλληλα στην αγορά δεν κυκλοφορεί και η καλύτερη… αίσθηση σε σχέση με κατάσταση της αναδόχου κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ και ιταλικοί όμιλοι), κυρίως για την εγχώρια εταιρεία (συμφερόντων του ομίλου Ιόνιος, πλέον).

Σε αυτό το μάλλον ομιχλώδες τοπίο, κι ενώ ουδείς μπορεί να προδικάσει αν οι εργασίες στο Μετρό θα ξεκινήσουν και πάλι κανονικά ή το project θα ναυαγήσει, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, ήρθε να προστεθεί ο πρόσφατος διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (332 εκατ. ευρώ), στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος ο ΑΚΤΩΡ, με οικονομική προσφορά περίπου 311 εκατ. ευρώ, δηλαδή με έκπτωση μόλις 6%!

Προσφορά, μάλιστα, που λίγο απείχε από αυτές των υπολοίπων τριών διεκδικητών, των ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, J&P ΑΒΑΞ. Αυτός ο διαγωνισμός έχει προκαλέσει «θόρυβο» στην αγορά και στελέχη της αναφέρουν ότι ο ΑΚΤΩΡ θα κερδίσει ένα μεγάλο δημόσιο έργο σχεδόν τζάμπα, ενώ περιμένουν και την αντίδραση του φορέα του έργου, της Αττικό Μετρό.

Πάντως, στελέχη του χώρου επιχειρώντας να συνδέσουν τις εξελίξεις και τα δεδομένα στα δύο έργα, δηλαδή τη βασική γραμμή αλλά και την επέκτασή της, ήδη μιλούν για οσμή «μοιρασιάς» που πλανάται στην ατμόσφαιρα. Αφενός αναρωτιούνται αν ήταν τυχαίες οι ιδιαιτέρως χαμηλές όσο και παραπλήσιες οικονομικές προσφορές για την επέκταση του Μετρό που θα μπορούσαν ακόμα και να οδηγήσουν στη σύνθεση μιας ενιαίας κοινοπραξίας σε βάθος χρόνου (όπως ενίοτε συνηθίζουν να κάνουν οι εργολάβοι μετά τους διαγωνισμούς).

Αφετέρου σκέφτονται πιο πονηρά ακόμα και σε σχέση με την τύχη του βασικού κορμού του Μετρό, εάν τελικά η ΑΕΓΕΚ δεν τα καταφέρει και ναυαγήσει το project. Με την υποσημείωση ότι θα μπορούσε το Δημόσιο, στην περίπτωση που κάτι στραβώσει, αντί να επαναδημοπρατήσει το έργο και να χαθεί έτσι και άλλος χρόνος να… κοιτάξει προς την πλευρά της ΑΚΤΩΡ που έτσι και αλλιώς θα «εγκατασταθεί» στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως με τη… συνεργασία των άλλων ομίλων.

Πηγή:axiaplus.gr

Η διαπλοκή, της διαπλοκής, την διαπλοκή, ώ διαπλοκή!!


Εργα και ημέρες της οικογένειας Παπακωνσταντίνου

Την παραίτησή της υπέβαλε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, πρώτη εξαδέλφη του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την κατακραυγή που υπήρξε από την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Είχε προσληφθεί, τον περασμένο Φεβρουάριο ως εμπειρογνώμονας, ειδικός για τις συγχωνεύσεις εταιριών και στο εταιρικό δίκαιο, με μηνιαίο μισθό περί τις 3.000 ευρώ και παραιτήθηκε την Τετάρτη το πρωί, με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο του Ταμείου κ. Τάκη Αθανασόπουλο.Τα ονόματα της κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου του συζύγου της επιχειρηματία κ. Σ. Σικιαρίδη, της αδελφής της Μαρίνας και του συζύγου της κ. Α. Ρωσσώνη ( ή Rossonis- όπως ήταν το εμπορικό του όνομα στις πωλήσεις όπλων), περιλαμβάνονται στο πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά- όπως αποδείχθηκε- εξαφανίσθηκαν  όταν η λίστα είχε αλλοιωθεί, προκαλώντας πολιτική και δικαστική θύελλα.Η παραιτηθείσα Ελένη Παπακωνσταντίνου διατέλεσε πρόεδρος των αποφοίτων του Χάρβαντ και συμμετείχε ως ενεργό μέλος σε μια πλειάδα πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως της Toyota, της Philip Morris, της Swarowski, προωθούσε τη δραστηριότητα πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων που είχαν σχέση με την Παιδεία αλλά και με την εξωτερική πολιτική.Μ΄ αυτή τη δραστηριότητά της, λέγεται ότι γνώρισε και τον κ. Γ. Παπανδρέου. Εντοπίζεται επίσης ως μέλος της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά του πρώην Προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλου με τα γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα στη Μήλο. Όποια πέτρα και να σήκωνες που είχε σχέση με πολυεθνικές εταιρίες και συγχωνεύσεις εύρισκες τη δραστήρια δικηγόρο κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, κόρη του εκλιπόντος Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, υπουργού στην κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη. Παντρεύτηκε με τον κ. Σ. Σικιαρίδη, της γνωστής οικογενείας με το ίδρυμα, το οποίο σήμερα κινδυνεύει με κλείσιμο, λόγω έλλειψης πόρων και για τον οποίο θα αναφερθούμε παρακάτ
Ίσως το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο είναι ο σύζυγος της αδελφής της Μαρίνας, κ. Α. Ρωσσώνης ο αποκαλούμενος και… «Mr OTO Melαra» αφού αντιπροσώπευε για πολλά χρόνια τον ομώνυμο ιταλικό οίκων πυροβόλων και σήμερα δεν υπάρχει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς να είναι εφοδιασμένο μ΄ αυτόν τον τύπου πυροβόλου, ακόμα και στις φρεγάτες, τις πυραυλακάτους, τις κανονιοφόρους και τώρα τελευταίως στα…αρματαγωγά κλάσης «Ιάσων».
Το όνομα Rossonis, είναι αλήθεια ότι κυριαρχούσε στις προμήθειες όπλων του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνον, με πολλές αντιπροσωπείες που περιελάμβαναν ακόμα και την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου Balckshark («Μαύρος Καρχαρίας») καθώς και ανάμειξη του στην αγορά φιάσκο της Πολεμικής Αεροπορίας των μέσων μεταγωγικών Allenia C-27j (ή «Σπαρτιάτης»).
 Τον διαγωνισμό για τη προμήθεια 12 μέσων μεταγωγικών αεροσκαφών, κέρδισε το 2010 η ιταλική εταιρεία Allenia την οποία αντιπροσώπευε ο κ. Θ. Ασημακόπουλος (το όνομά του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο της Proton). Τότε με υπουργό τον κ. Ευ. Βενιζέλο  και αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Μπεγλίτη η Πολεμική Αεροπορία είχε διαπιστώσει ένα σωρό τεχνικά προβλήματα στα αεροσκάφη αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από αυτά στις δοκιμαστικές πτήσεις που έκαναν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας διαπίστωσαν πέραν των όλων άλλων ότι το αεροσκάφος έμπαζε… νερά στο πιλοτήριο. Η ηγεσία του υπουργείου επιβάλλει ρήτρες καθυστέρησης αλλά το δίδυμο Ρωσσώνης- Ασημακόπουλος καταφέρνουν, όπως ειπώθηκε, να υπάρξει παραλαβή των αεροσκαφών. Όχι όλων αλλά μερικών απ΄ αυτών. Σήμερα, για την ιστορία πετάει μόνον ένα τέτοιου τύπου αεροσκάφος, το οποίο να σημειωθεί η παραγγελία του έγινε από το ΚΥΣΕΑ επί εποχής Α. Τσοχατζόπουλου.
Αυτό που γνωρίζουν όλοι στο Πεντάγωνο είναι ότι το μονοπώλιο με τα πυροβόλα που επέβαλε ο κ. Ρωσσώνης στο Πολεμικό Ναυτικό αποφέρει σημαντικά κέρδη, για τον γαμπρό του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγγενή εξ αγχιστείας του τότε πανίσχυρου τσάρου της Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνταντίνου.
Λέγεται μάλιστα ότι η εταιρία του κ. Ρωσσώνη είχε και εμπλοκή στη ναυπήγηση πετρελαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αντιπροσωπεύοντας τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri τα οποία ήταν συνεργάτες στη ναυπήγηση. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε, για τους γνωρίζοντας, με την αναθεώρηση της σύμβασης για την προμήθεια της κλάσης υποβρυχίων «214», λόγω της επαγγελματικής του σχέσης που είχε με τον νέο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων κ. Ισκαντάρ Σάφα. Τότε, όπως θυμάστε, το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών (υπουργός ήταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου) παραγγέλθηκαν ακόμα δύο υποβρύχια επιπλέον 480 εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα μας εισήλθε στο Μνημόνιο.
Ο κ. Σ. Σικιαρίδης σύζυγος της Ελένης Παπακωνσταντίνου, το όνομα του οποίου επίσης αναφέρεται στην περιβόητη πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ είναι ένας οικονομολόγος με έντονη επιχειρηματική δράση. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως διευθυντικό στέλεχος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενώ όταν αποχώρησε από την εταιρία υπήρξε σύμβουλος διαφόρων εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του και συμμετείχε ενεργά στην εμπορία τσιμέντων και άλλων αδρανών υλικών. Από το 1987 εργάζεται ως σύμβουλος στην υλοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιριών, παρέχει συμβουλές για αύξηση του μετοχικού ταμείου διαφόρων εταιριών.

Το Ίδρυμα Σικιαρίδη (ή «Σικιαρίδειον Ίδρυμα») στο οποίο μετέχει και διοικείται από απόγονους του Σικιαρίδη κινδυνεύει να κλείσει, παρά την ετήσια κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει. Ηδη υπήρξαν απολύσεις και το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή καταγγέλλει αυθαιρεσίες και προβλήματα στο παρελθόν με τη λειτουργία του.
Η επιστολή παραίτησης της κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου
Στην επιστολή παραίτησης που πρωτοκολλήθηκε η κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι είναι αστήριχτη η δημόσια μνεία του ονόματός της και πως είναι γνωστή η επαγγελματική της πορεία.
Αναφορικά με την κατάθεση στην τράπεζα HSBC σημειώνει ότι είναι «νόμιμη περιουσία εμού και τους συζύγου μου».
«Ωστόσο» καταλήγει «υποβάλω την παραίτησή μου από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να μην δημιουργήσω προσκόμματα στη λειτουργία του Ταμείου».
Η κ. Παπακωνσταντίνου κατείχε τη θέση τον Φεβρουάριο του 2012, αντικαθιστώντας το μέλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
 
 
Ένα συμπέρασμα (ανάμεσα σε άλλα) του Παύλου:
ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΥΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ και η παρουσία μας τους ενοχλεί – αν και κάποιους χρειάζονται για να τους εκμεταλλεύονται…

Ποιός είναι ο μοναδικός φόρος που καταργήθηκε επί μνημονίων;

Το κερασάκι στη τούρτα της ακραίας ταξικής οικονομικής πολιτικής
Και όμως υπάρχει φόρος που στην εποχή του μνημονίου καταργήθηκε. Είναι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβαλλόταν σε ΙΧ υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φόρος είναι μια από τις εφεδρείες του υπουργείου Οικονομικών για την περίπτωση που υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους του νέου προϋπολογισμού αναφορικά με τα κρατικά έσοδα.

Η “έκτακτη εισφορά επί ων αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης” θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2011 στο πλαίσιο του πρώτου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιβαλλόταν με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (τεκμήριο) που αντιστοιχούσε στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 1.929 κυβικών (πλήν αυτών που είναι ηλικίας άνω των 10 ετών), τα σκάφη αναψυχής (με εξαίρεση τα σκάφη ανοικτού τύπου και μήκους έως έξι μέτρων, τις πισίνες και τα αεροσκάφη και ελικόπτερα). Για ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσεως 2.000 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως πέντε ετών η έκτακτη εισφορά ανερχόταν σε 270 ευρώ. Για ένα σκάφος αναψυχής μήκους 10 μέτρων η εισφορά ανερχόταν σε 600 ευρώ. Για μια εξωτερική πισίνα επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων η εισφορά ανερχόταν σε 250 ευρώ.

Η συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά η οποία απέφερε πρόσθετα έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε με βάση όσα είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 (εισοδήματα 2010) και βεβαιώθηκε σε έκτακτο εκκαθαριστικό σημείωμα που έλαβαν οι φορολογούμενοι το 2011 μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης.

Στα φετινά εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως πισίνες, ΙΧ υψηλού κυβισμού και σκάφη αναψυχής είχαν μια ευχάριστη έκπληξη. Η εισφορά επί των τεκμηρίων δεν είχε βεβαιωθεί. Αν κάποιος ανατρέξει με προσοχή στη σχετική διάταξη με την οποία βεβαιώθηκε η εισφορά (άρθρο 30 του νόμου 3986/2011) εντοπίζει ότι η εισφορά επιβάλλεται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2011. Έτσι, ήταν πράγματι μια έκτακτη εισφορά η οποία δεν επιβλήθηκε το 2012.

Ωστόσο, όλοι οι νέοι φόροι του μνημονίου ουσιαστικά μονιμοποιήθηκαν (εισφορά αλληλεγγύης, ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων κλπ.) εκτός από τη συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η εισφορά αυτή ήταν πράγματι έκτακτη και ότι εφόσον το απαιτήσουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα επανέλθει (Σ.σ. ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ!!).

Σε κάθε περίπτωση η επιβολή της εισφοράς σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας προκάλεσε κύμα πωλήσεων αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού και μεγάλη μείωση της εμπορικής τους τιμής.


ΠΗΓΗ

Ρευστότητα στην αγορά

Ρευστότητα στην αγορά
Με ένα αισιόδοξο μήνυμα ξεκίνησε η νέα χρονιά για την χώρα μας, αφού το Mega πήρε τελικά δάνειο ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ. Αφού κατάφερε να πάρει δάνειο ένα χρεοκοπημένο τηλεοπτικό κανάλι που δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας, αυτό σημαίνει πως η οικονομία της χώρας είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Μεγάλο ρόλο στη σύναψη του δανείου έπαιξε η συνεισφορά του Mega στο να καταλάβουν οι Έλληνες –με καθημερινή προπαγάνδα, εκβιασμούς και απειλές- πως το μνημόνιο είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι οι ιδιοκτήτες του Mega από το πλιάτσικο σε χρυσωρυχεία και οτιδήποτε άλλο καταφέρουν να αρπάξουν.

Με τα χρήματα του δανείου, το Mega θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την περιφρούρηση των εγκαταστάσεών του γιατί υπάρχει ο φόβος πως κάποια μέρα θα ξυπνήσουν οι πολίτες, θα αντιληφθούν πως κάποιοι χρησιμοποιούν τζάμπα τις δημόσιες συχνότητες και θα μπουκάρουν με τα Καλάσνικοφ.

Παράλληλα, θα γίνουν και πλαστικές εγχειρίσεις προσώπου στην Όλγα Τρέμη και τον Γιάννη Πρετεντέρη που έχουν γίνει σαν πατσαβούρες και προκαλούν τρόμο.

Ανίκητοι Ολιγάρχες



Ανίκητοι ΟλιγάρχεςΤα εκκαθαριστικά σημειώματα των Κόκκαλη, Βγενόπουλου, Αλαφούζου και Μάνεση φέρνει στο φως το περιοδικό Unfollow στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για την προκλητική φοροασυλία που απολαμβάνουν οι Έλληνες ολιγάρχες.

Στο ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζονται αποκαλυπτικά στοιχεία για ορισμένους από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ελλάδα οι οποίοι δηλώνουν ατομικό εισόδημα έως και 18.217 ευρώ. Εκμεταλλευόμενοι δεκάδες παραθυράκια οι πιο πιστοί θιασώτες του μνημονίου φτάνουν να πληρώνουν έως και δυο φορές λιγότερο φόρο από τους μισθωτούς

Για να εξηγήσει πως λειτουργεί το σύστημα, το Unfollow παρουσιάζει, όπως αναφέρεται, «τέσσερις εμβληματικές περιπτώσεις: Έναν μεγιστάνα, τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος δηλώνει ατομικό εισόδημα όσα η γραμματέας του. Έναν τραπεζίτη, τον Ανδρέα Βγενόπουλο, που δηλώνει ατομικό εισόδημα όσα ένας πρωτοδιοριζόμενος ταμίας στην τράπεζά του. Έναν εφοπλιστή και καναλάρχη, τον Γιάννη Αλαφούζο, που δηλώνει ατομικό εισόδημα όσα βγάζει ένας ανερχόμενος δημοσιογράφος στο κανάλι του. Κι έναν βιομήχανο, τον Νίκο Μάνεση, για τον οποίο κινητοποιήθηκε ολόκληρη κυβέρνηση προκειμένου να σπάσουν τα ΜΑΤ μια απεργία, μόνο και μόνο για να βάλει λίγο αργότερα ο ίδιος λουκέτο στην επιχείρησή του».

H ανεξάρτητη δημοσιογραφία δείχνει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στην Ελλάδα των Ολιγαρχών. Μόνο που θα χρειαστεί τη βοήθειά σας. Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Unfollow που κυκλοφορεί.

Τώρα και λίστα από την Ολλανδία με τους Ελληνες σκαφάτους


 


Μετά τη Γαλλία και το Λιχτενστάιν ήρθε η ώρα και για την Ολλανδία να… συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, προσθέτοντας άλλη μια λίστα στο μικροσκόπιο των αρχών. Και μάλιστα για δεύτερη φορά.

Ο υπουργός Οικονομικών της βορειοευρωπαϊκής χώρας Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας του συγκροτούν νέα λίστα που θα περιέχει στοιχεία για τα εκατοντάδες ελληνικά σκάφη αναψυχής –θαλαμηγούς κ.ά.- τα οποία βρίσκονται αγκυροβολημένα στα λιμάνια της Ολλανδίας.
Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι αφ’ ης στιγμής το συγκεκριμένο θέμα ηγέρθη από μέλη της αντιπολίτευσης, «αμέσως ξεκίνησε να το εξετάζει» και «ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να επιβληθούν φόροι». Ο υπουργός Οικονομικών, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης λίστας, καθώς «αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουν οι Ελληνες να φορολογήσουν αυτούς που πρέπει».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι ολλανδικές αρχές στέλνουν λίστες στους Ελληνες. Πριν από λίγους μήνες, στα τέλη Απριλίου, οι αρχές της Ολλανδίας είχαν στείλει κατάλογο με 120 ονόματα ιδιοκτητών πολυτελών σκαφών αναψυχής που εμφανίζονται να έχουν έδρα στην Ολλανδία. Εκτοτε ξεκίνησαν οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για τις θαλαμηγούς και τα άλλα σκάφη αναψυχής που βρίσκονται σε νηολόγια ολλανδικών λιμένων, όπως του Ρότερνταμ  και του Αμστερνταμ. Το  μειονέκτημα όσον αφορά τη συγκεκριμένη λίστα είναι ότι τα στοιχεία που απέστειλαν οι Ολλανδοί είναι ελλιπή και τα συνεργεία του ΣΔΟΕ αντιμετώπισαν δυσκολίες για τον εντοπισμό των κατόχων τους.

Οι συγκεκριμένες θαλαμηγοί είχαν αγοραστεί στο παρελθόν στην Ολλανδία. Εκεί φέρονται να είναι ναυτολογημένες σε τοπικά νηολόγια, με σκοπό να φορολογούνται ελάχιστα, καθώς οι φόροι που επιβάλλονται στη συγκεκριμένη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι επί χρόνια ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στόχος του ΣΔΟΕ είναι, αφού εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους, να κληθούν και να συμπεριλάβουν τις θαλαμηγούς στις δηλώσεις εισοδήματος, αφού αποτελούν τεκμήρια είτε αγοράς είτε διαβίωσης. Παράλληλα θα ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα ποσά που χρησιμοποίησαν για την αγορά τους στην Ολλανδία.

Τώρα στα χέρια των ελληνικών αρχών αναμένεται να περιέλθουν και τα νέα στοιχεία που υποσχέθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και ο χρόνος θα δείξει αν αυτά θα αξιοποιηθούν καλύτερα απ’ ό,τι η Λίστα Λαγκάρντ, που δόθηκε το 2010, ή η λίστα Κίμπερ, από το Λίχτενστάιν, η οποία περιέχει τα ονόματα 4.527 καταθετών στην τράπεζα LGT, έφτασε στη Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2008 και παραμένει ωστόσο αναξιοποίητη μέχρι σήμερα.



 Ελλιπή τα στοιχεία από Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν


 «Ανθρακες ο θησαυρός» φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όσον αφορά τις δύο νέες λίστες Λουξεμβούργου και Λιχτενστάιν, τις οποίες, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη Βουλή με έγγραφό του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με Ελληνες καταθέτες που εστάλη από το Λουξεμβούργο στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο περιλαμβάνει μόλις 50 καταθέτες σε Τράπεζες του Λουξεμβούργου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται να έχουν ποσά πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πηγές από το ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι πρόκειται για λίστα η οποία εστάλη στη χώρα μας με ελλιπή στοιχεία, τα οποία δεν είναι εύκολα αξιοποιήσιμα.

 Σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη και Β. Οικονόμου, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρει: «Τα στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία μας τον Σεπτέμβριο του 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς αξιοποίηση και επεξεργασία από το ΣΔΟΕ . Παράλληλα διενεργείται, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο».

 Ελάχιστο ενδιαφέρον φαίνεται πως παρουσιάζει για τις ελληνικές φορολογικές αρχές και η λίστα Λιχτενστάιν, η οποία διαβιβάστηκε στη χώρα μας το 2010, καθώς περιέχει μόνο 17 πελάτες, και παρότι στην περίπτωση αυτή έχουν δοθεί πλήρη στοιχεία για τα ποσά και τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών.
 Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε για τη λίστα Λιχτενστάιν ότι παρελήφθη εγγράφως από το αντίστοιχο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, και για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ζητηθεί, προτού ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων.


ΠΗΓΗ

Λουκέτο σε 150 σχολές



Με 150 τμήματα λιγότερα, τα οποία ακόμα φυλάσσονται μυστικά στην ατζέντα του υπουργού Παιδείας, θα συγκροτηθεί το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως επεσήμανε από χθες με το πρωτοσέλιδο θέμα της η «6μέρες».
Σε συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος με τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών (ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ, ΕΕΕ) δεσμεύτηκε για δεύτερη φορά απέναντί τους ότι θα τους συμπεριλάβει σε επιτροπή που θα συσταθεί για να μελετήσει το θέμα της συγχώνευσης, κατάργησης και μετονομασίας των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει στην «6μέρες» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης, αν ο υπουργός επιμένει στο χρονοδιάγραμμα του Φεβρουαρίου για την τελική διαμόρφωση του νέου χάρτη των ελληνικών πανεπιστημίων, η συγκεκριμένη επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί «αύριο το πρωί».
Ο ίδιος εκφράζει τις επιφυλάξεις του σχετικά με το κατά πόσον ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί με τόσο πιεστικό χρονοδιάγραμμα, ενώ τόνισε ότι για να πετύχει το εγχείρημα, χρειάζεται να γίνει σοβαρή μελέτη και πολιτικός σχεδιασμός σχετικά με τον απώτερο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου.

Οπως μας πληροφορεί ο κ. Σταυρακάκης, ο υπουργός παρουσίασε στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών μια ανοιχτή βάση δεδομένων που τροφοδοτείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και αφορά στις υποδομές, το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και άλλα στοιχεία για τα πανεπιστήμια της χώρας και τα επιμέρους τμήματά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, η συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη διαδικασία επιλογής τμημάτων προς συγχώνευση ή κατάργηση, ωστόσο αυτή θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όλοι οι πολίτες, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, όλα τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση προσπαθούν να τα χωρέσουν τώρα στο κρεβάτι του Προκρούστη οι εμπλεκόμενοι φορείς, εν όψει της αναδιάρθρωσης-εξπρές του υπουργείου Παιδείας.

Σε συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, οι πρόεδροι των ΤΕΙ έθεσαν τα δικά τους κριτήρια για την πολιτική εξορθολογισμού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε ζητήματα που αφορούν στον θεσμικό χαρακτήρα των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου των ΤΕΙ Πάτρας Σωκράτη Καπλάνη, οι σχολές επεξεργάζονται διάφορα σενάρια ενδυνάμωσής τους, επιδιώκοντας είτε την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια είτε την ανασυγκρότηση των τμημάτων τους στο πλαίσιο ενός τεχνολογικού πανεπιστημίου.

Όπως λέει ο κ. Καπλάνης στην «6μέρες», υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ που δεν έχουν ούτε τις υποδομές ούτε το επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία τους, η οποία ισοδυναμεί με απλή σπατάλη. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ οι υποδομές των οποίων αποτελούν «καλή προίκα, που θα εμπλουτίσει το πανεπιστήμιο». Με άλλα λόγια, η επικείμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων αποτελούν για τα ΤΕΙ της χώρας ευκαιρία για να προωθήσουν τα αιτήματά τους για τη θεσμική τους «ολοκλήρωση», καθώς, όπως επισημαίνεται, η εφαρμοζόμενη πολιτική στη χώρα μας είναι ελλειμματική, «ιδίως όσον αφορά στον ακαδημαϊκό τους χαρακτήρα, πέραν της λεκτικής ένταξής τους στα ΑΕΙ».