EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το Φεβρουάριο η μετακίνηση 2.000 υπαλλήλων


 

Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε τη Πέμπτη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με το Έθνος, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί φέτος μετά την αξιολόγηση του προσωπικού.
Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 8.000 κενές θέσεις, στις οποίες θα μπορούν να μετακινηθούν οι 2.000 «διαθέσιμοι» υπάλληλοι.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προχωρήσει και στην αξιολόγηση των θέσεων με στόχο να καλυφθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες που έχουν άμεση ανάγκη, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι πίνακες με τους προς μετακίνηση υπαλλήλους θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ που θα αξιολογήσει τους εργαζόμενους και θα κρίνει τη μετακίνησή τους προς τους φορείς που έχουν κενά.

Εγνατία Οδός ΑΕ: διέθεσε 2,3 εκ.ευρώ για κλοπές και βανδαλισμούς


 Εγνατία Οδός ΑΕ: διέθεσε 2,3 εκ.ευρώ για κλοπές και βανδαλισμούς 

Περισσότερα από 2,3 εκατ. ευρώ αναγκάστηκε να δαπανήσει η Εγνατία Οδός Α.Ε., στην τριετία 2010-2012, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημίες από βανδαλισμούς, κλοπές αλλά και για να διατηρεί τον αυτοκινητόδρομο καθαρό για τους χρήστες.

Η Ε.Ο.Α.Ε, εξέδωσε ανακοίνωση  με την οποία ζητάει την κατανόηση αλλά και τη συνεργασία του κοινού και των χρηστών του οδικού δικτύου της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να περιοριστούν τα αυξανόμενα κρούσματα κλοπών και  βανδαλισμών, στον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της χώρας, τον οποίο κάποιοι χρησιμοποιούν σαν κάλαθο αχρήστων.

Στα 800 χλμ, της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή και, Δερβένι- Προμαχώνας, καταγράφονται τα τελευταία χρόνια:

-Εκτεταμένοι βανδαλισμοί των πινακίδων σήμανσης, των χώρων στάθμευσης και των τοίχων προστασίας της οδού.

-Κλοπές καλωδίων οδοφωτισμού και άλλων συστημάτων ηλεκτρονικής ενημέρωσης των οδηγών.

-Αλόγιστη ρίψη απορριμμάτων στο δρόμο και στους χώρους στάθμευσης.

Η Εταιρεία, μέσω των αναδόχων συντήρησης, αναγκάστηκε, για λόγους ασφαλείας και διευκόλυνσης οδηγών και επιβατών,  να προχωρήσει στις παρακάτω δαπανηρές ενέργειες στην περίοδο 2010-2012:

Καθαρίστηκαν πάνω από 75.000 τμ αναγραφές συνθημάτων σε τοίχους και πάνω από 2.000 τμ αναγραφές συνθημάτων σε πινακίδες σήμανσης, ενώ το ετήσιο κόστος των επεμβάσεων αυτών ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Κλάπηκαν πάνω από 150.000 μ. καλωδίων ηλεκτροφωτισμού, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα  του οδικού δικτύου να βυθιστούν στο σκοτάδι και το κόστος της αποκατάστασης να ξεπερνά τις 650.000 ευρώ.

Συλλέχθηκαν πάνω από 120 τόνοι απορριμμάτων από τα ερείσματα και τα πρανή των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και από τους χώρους στάθμευσης και αναψυχής, με κόστος που ξεπερνά ετησίως τις 550.000 ευρώ.

Η "Εγνατία Οδός Α.Ε.", εκτός από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, έχει επανειλημμένα προβεί σε ενέργειες, όπως καταγγελίες, μηνύσεις, αναφορές κτλ., προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους, για τον εντοπισμό των υπαίτιων και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων.

Πηγή:voria.gr

Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο το 2013


 

Η απόφαση της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και προβλέπει πως αναστέλλονται οι διορισμοί και οι προσλήψεις στο Δημόσιο για το νέο έτος.
Πρόκειται στην ουσία για παράταση της 33/2006 Π.Υ.Σ. (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) σύμφωνα με την οποία δε θα γίνει καμία πρόσληψη στο Δημόσιο το 2013. 
 
Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θέμης Μπαλάσοπουλος "η απόφαση αυτή στην ουσία σημαίνει πάγωμα των προσλήψεων πλην όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, δηλαδή στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας". 
 

4 προτάσεις για τη χωροθέτηση του ΚΤΕΛ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

4 προτάσεις για τη χωροθέτηση του ΚΤΕΛ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη 
Οι τέσσερις προτάσεις που συζητήθηκαν στην σημερινή σύσκεψη φορέων με την διοίκηση του ΚΤΕΛ Έβρου και αφορούν το θέμα της χωροθέτησης του ,αναμένεται να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα σε 15 ημέρες.
 
Οι προτάσεις αυτές είναι : Το στρατόπεδο Ζήση στην οδό Ηροδότου, οι αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, η τελευταία αποθήκη του ΟΣΕ στο λιμάνι και ο τερματικός σταθμός του ΟΣΕ. «Δεν αντιδικούμε με το ΚΤΕΛ, είμαστε κοινωνικοί εταίροι, απλά τα συμφέροντα της πόλης και όλων των δημοτών εξυπηρετούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο», σχολίασε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης ο οποίος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Από την πλευρά της η Διοίκηση του ΚΤΕΛ συμφώνησε στις τρείς προτάσεις που αφορούν τις   αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, την αποθήκη του ΟΣΕ στο λιμάνι και τον τερματικό σταθμό του ΟΣΕ ,διαφώνησε όμως ως προς το στρατόπεδο Ζήση στην οδό Ηροδότου. «Αυτές τις προτάσεις τις ερευνήσαμε και εμείς χωρίς κανένα αποτέλεσμα για αυτό και καταλήξαμε στον δικό μας χώρο στην Χιλή .Είναι ο νόμιμος χώρος που ζητούμε να γίνει και είναι η ποιο άμεση λύση», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Σταμάτης Ντούμπας, τονίζοντας ότι, «δεν πήραμε τυχαία μια απόφαση να πάμε στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά κάναμε έρευνα ποιο μπροστά».

Οι αστυνομικοί εγκαταλείπουν την ΕΛ.ΑΣ. της...πείνας!


 

Τέσσερις αστυνομικοί την… ημέρα εγκαταλείπουν το Αστυνομικό Σώμα! Ένας αξιωματικός και τρεις κατώτεροι αποστρατεύονται με τη θέλησή τους κατά τη διάρκεια του… 24ωρου.
Σε αυτόν τον αριθμό κυμαίνεται ο μέσος όρος των ένστολων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ενεργό δράση και να μπουν στην αποστρατεία με κύρια αιτία το «πετσόκομμα» των μισθών τους. Κατά μέσο όρο 1.621 αστυνομικοί φεύγουν κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, την τελευταία 5ετία.
Από τα στοιχεία που έχει ο Κλάδος Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού-Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού, και αποκαλύπτει σήμερα η «Βραδυνή», την τελευταία 5ετία, 2008-2012, έχουν αποστρατευθεί με αίτησή τους συνολικά 7.884 αστυνομικοί.
Από αυτούς οι 1.343 είναι αξιωματικοί και 6.541 κατώτεροι. Σε 16 αξιωματικούς και 206 κατώτερους έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της απόταξης για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Ο συνολικός αριθμός των ένστολων που έχουν εγκαταλείψει την Ελληνική Αστυνομία το χρονικό διάστημα από 2008 έως 2012, ανέρχεται σε 8.106 αστυνομικούς.
Η «μεγάλη φυγή» παρατηρήθηκε το 2008-2009, όταν αρκετοί ένστολοι «προέβλεψαν» το δυσοίωνο οικονομικό τους μέλλον και αιτήθηκαν την αποστρατεία τους λαμβάνοντας συντάξεις με τον αμέσως επόμενο βαθμό από εκείνον που κατείχαν και «ολοκληρωμένο» εφάπαξ. Οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν και «μαύρη» εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Από εκεί και έπειτα αρκετοί αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν την ίδια επιδίωξη αποστρατείας, «καθηλώθηκαν» από τα νέα μέτρα, το όριο ηλικίας και τις εξαντλητικές μισθολογικές μειώσεις στην περίπτωση που επέλεγαν να αποστρατευτούν.
Αυτή τη στιγμή στο αστυνομικό σώμα υπηρετούν περίπου 55.000 ένστολοι, με το ποσοστό εκείνων που είναι άνω των 55 χρόνων, για να θεμελιώνουν το δικαίωμα πλήρους σύνταξης και να μπορούν να την πάρουν, να είναι κάτω από το 50%.
Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν πως αν κάποιος αστυνομικός επιθυμεί τώρα να βγει σε σύνταξη, με όσο το δυνατόν αξιοπρεπή δεδομένα αλλά και εφάπαξ, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 31 χρόνια υπηρεσίας και την ηλικία των 55 χρόνων. «Δεν συμφέρει κανέναν να βγει τώρα σε σύνταξη» αναφέρουν κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανακήρυξε «πρωταθλητή» στα κενά των οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τον αριθμό αυτών να ανέρχεται σε 3.314. Δηλαδή, το συγκεκριμένο υπουργείο διεκδικεί τη «μερίδα του Λέοντος» από τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πρόκειται να μεταταχθούν.
Στο μεταξύ το 2011 και 2012 στις αστυνομικές σχολές μπήκαν 1.200 και 1.800 σπουδαστές αντίστοιχα, ενώ το 2013 και 2014, οι αστυνομικές σχολές θα «απουσιάζουν» από τα μηχανογραφικά των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν πως αυτή η «απουσία» σπουδαστών με τις ταυτόχρονες αιτήσεις αποστρατείας του αστυνομικού προσωπικού έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ΕΛ.ΑΣ των 25.000-30.000 αστυνομικών
 

Μετρό Θεσσαλονίκης: μόλις στο 25% η συνολική πρόοδος των έργων

Μετρό Θεσσαλονίκης: μόλις στο 25% η συνολική πρόοδος των έργων 
Λίγους μήνες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας τυπικής παράδοσης της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, το έργο καρκινοβατεί... και σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα.
 
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον το μετρό της Θεσσαλονίκης. Με αρκετά από τα θέματα που ήταν για χρόνια σε εκκρεμότητα να κλείνουν, οι πιθανές εξελίξεις είναι δύο: είτε να ξεκινήσει και πάλι το έργο με φυσιολογικούς ρυθμούς είτε να καταρρεύσει, οδηγούμενο στην επαναδημοπράτηση, δηλαδή σε νέα πολυετή καθυστέρηση.

Η κατάσταση αποτυπώνεται (και) σε πρόσφατη απόφαση της Αττικό Μετρό, σχετικά με την έγκριση του τελευταίου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών (πρόκειται για μια τακτική διαδικασία). Μέσα στην απόφαση, λοιπόν, καταγράφονται όλες οι δυσκολίες που ανέκυψαν τα τελευταία 1-2 έτη στο έργο: η ανασκαφή παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον σταθμό Συντριβανιού και οι μεταβολές που επέφερε στον σχεδιασμό του έργου η απόφαση να διατηρηθεί, καθώς και οι επιπρόσθετες εργασίες σε πλήθος σημείων όπως στη διασταύρωση στο σταθμό Συντριβανιού, στον σταθμό Πανεπιστήμιο και στο δυτικό φρέαρ αερισμού του Επίσταθμου. Επίσης από την ίδια απόφαση προκύπτει ότι οι επείγουσες εργασίες που είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι του 2011 να γίνουν στον σταθμό και τη διασταύρωση Αναλήψεως για την ενίσχυση των σαθρών εδαφών (με επιπρόσθετο κόστος περί τα 8 εκατ. ευρώ) «έχουν σταματήσει με αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου», ενώ «οι μελέτες για τον επανασχεδιασμό του σταθμού Συντριβανιού δεν έχουν οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους» (επομένως δεν έχει υπολογιστεί πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του έργου).

Στην Αττικό Μετρό, πάντως, εκτιμούν ότι το έργο εισέρχεται πλέον σε μια ιδιαίτερα σημαντική φάση. Στα μέσα του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές έρευνες στον σταθμό Δημοκρατίας. Κατόπιν θα απομένει να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου και στο βόρειο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας για να τελειώσει οριστικά το κεφάλαιο των αρχαιολογικών ερευνών στο έργο. Επίσης στα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν από εξειδικευμένη εταιρεία οι επιπρόσθετες εργασίες στον σταθμό Ανάληψης, όπου βρίσκονται σταματημένοι και οι δύο μετροπόντικες. Με δεδομένο ότι προ ημερών παραδόθηκε στον ανάδοχο το 60% του χώρου για τον σταθμό Νέας Ελβετίας (έπειτα από συμφωνία με τους ιδιοκτήτες), ενώ εκταμιεύτηκαν από τον ανάδοχο τα πρώτα 3,5 εκατ. ευρώ από τα 10 εκατ. ευρώ της «συμπληρωματικής» προκαταβολής που δέχτηκε να δώσει το κράτος στην Αττικό Μετρό, εκτιμούν ότι ήρθε «η ώρα της αλήθειας» (καθώς ο ανάδοχος έχει και ρευστότητα και μέτωπα για να εργαστεί). Ο ανάδοχος πάντως φέρεται να έχει προτείνει να αποσυναρμολογηθούν, μεταφερθούν και επανασυναρμολογηθούν οι δύο μετροπόντικες στο τέλος της γραμμής, ώστε να διανοιχθεί το υπόλοιπο 27% της σήραγγας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά την επιπρόσθετη αυτή εργασία στα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Αττικό Μετρό στα 5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, λίγους μήνες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας (φθινόπωρο 2012) στην οποία θα έπρεπε να έχει παραδοθεί το μετρό της Θεσσαλονίκης, έχει κατασκευαστεί μόλις το 25% του έργου (το ποσοστό ανεβαίνει στο 50% για τα έργα πολιτικού μηχανικού και στο 73% στην κατασκευή σηράγγων).
 
Πηγή: Γ.Λιάλιος / Καθημερινή

Αεροδρόμια: Αποκρατικοποίηση αλά πορτογαλικά;


 

Ως το τέλος Φεβρουαρίου, εφόσον πρώτα τακτοποιηθούν σημαντικές εκκρεμότητες που παραμένουν, αναμένεται να προχωρήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στην προκήρυξη των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Οι περιφερειακοί αερολιμένες της Ελλάδας, μέσω των οποίων εξυπηρετείται το ήμισυ της εισερχόμενης κίνησης στη χώρα, συγκεντρώνουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αποκρατικοποίησης περιλαμβάνονται η ισπανικών συμφερόντων Hochtief, η γερμανική Fraport, η γαλλική Vincι αλλά και η αργεντίνικη Corporacion America.

Πρόκειται για εταιρείες που σχεδόν στο σύνολό τους συμμετείχαν στο πρόσφατο εγχείρημα πώλησης των αεροδρομίων της Πορτογαλίας, που κατέληξαν στην γαλλικό κατασκευαστικό όμιλο Vinci.

Με 3 δισ. ευρώ ο γαλλικός όμιλος ανάλαβε την διαχείριση δέκα πορτογαλικών αεροδρομίων μεταξύ των οποίων, πλην των αεροδρομίων στην ηπειρωτική χώρα, συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που βρίσκονται στα νησιά Μαδέρα και Αζόρες.


Μεγάλα - μεσαία και μικρά
Τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνουν την πώληση ενός αριθμού αεροδρομίων, ο οποίος, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει, θα κινείται από 13 έως 22. 
Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τα 13 μεγάλα αεροδρόμια, δηλαδή αυτά που εξυπηρετούν περισσότερους από 250.000 επιβάτες το χρόνο. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Χανίων, Κέρκυρας και Κω που εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν τα «μεσαία» αεροδρόμια: Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σάμος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα τα οποία σε ετήσια βάση έχουν επιβατική κίνηση που κυμαίνεται από 250.000 έως ένα εκατομμύριο επιβάτες.

Επιπλέον εκτιμάται ότι, υπό προϋποθέσεις, ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για αεροδρόμια που έχουν μικρότερη επιβατική κίνηση, δηλαδή από 75.000 εως 250.000 επιβάτες το χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Σκιάθος, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Κάρπαθος, Καλαμάτα, Λήμνος, Ιωάννινα, Νέα Αγχίαλος και Άραξος.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα δημιουργήσει δυο ή τρεις ομάδες αεροδρομίων με γεωγραφικά χαρακτηριστικά στις οποίες θα εντάσσονται αερολιμένες από όλες τις ομάδες. Ο χρόνος εκχώρησης των αεροδρομίων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 έτη. Η μεγάλη διάρκεια της σύμβασης θεωρείται απαραίτητη προκειμένου η παραχώρηση να είναι αποδοτική για τους επενδυτές, χωρίς τα αεροδρόμια να γίνουν ακριβά για τους χρήστες. Χαρακτηριστική περίπτωση που η μείωση του συμβατικού χρόνου είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των χρεώσεων είναι το αεροδρόμιο της Αθήνας για το οποίο, εδώ και καιρό, έχει ξεκινήσει συζήτηση για χρονική επέκταση της σύμβασης χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το συμβατικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση θα προβλέπει αρχικό εφάπαξ τίμημα αλλά και ετήσιες πληρωμές αναλόγως κερδών και εσόδων.

Το κράτος θα εξακολουθήσει να είναι ο ιδιοκτήτης των αεροδρομίων, στα οποία θα ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο. Από την πλευρά τους, οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν την διαχείριση αλλά και το κόστος των επενδύσεων για την ενίσχυση των υποδομών που τα επόμενα 3 έως 4 χρόνια αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 225 εκατ. ευρώ.


Οι εκκρεμότητες
Σε εκκρεμότητα παραμένει, όμως, ακόμη η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Αεροδρομίων. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει ο μετασχηματισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο ρόλος της οποίας θα επικεντρωθεί στην παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας απέχοντας πλήρως από το ζήτημα της διαχείρισης την οποία θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι επενδυτές που θα επιλεγούν.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη και το ζήτημα του αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου, για το οποίο δεν έχει αποφασιστεί αν θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού διαγωνισμού ή αν η κατασκευή του θα ανατεθεί μέσω της ένταξή του σε κάποια από τις ομάδες παραχώρησης. Ο αερολιμένας Ηρακλείου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό αεροδρόμιο και σίγουρα η κατασκευή του συγκεντρώνει ενδιαφέρον. Είναι πάντως βέβαιο ότι το αντικείμενο του έργου θα είναι μειωμένο εν συγκρίσει με τα αρχικά σχέδια. 

Αντιναύαρχος Γκορτζής σε Παναγιωτόπουλο: Που είναι τα λεφτά μας;


 

Ο Αντιναύαρχος εα Κώστας Γκορτζής ο οποίος προκάλεσε πάταγο στο χώρο τον Ενόπλων Δυνάμεων με τη πρώτη του επιστολή, αλλά και με τηλεοπτική του συνέντευξη επανέρχεται με μια συγκλονιστική επιστολή προς τον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο, στην οποία θέτει ερωτήματα και επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να λάβει απάντηση.

Διαβάστε όλη την επιστολή του Αντιναύαρχου ε.α Κ.ΓΚΟΡΤΖΗ

Προς ΥΕΘΑ: ppanagiotopoulos@parliament.gr

η επιστολή μου προκάλεσε πολλά σχόλια, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Το μόνο που δεν προκάλεσε είναι μια απάντηση, ένα ψέλισμα έστω εκ μέρους σας για τα αναφερόμενα.

Τα αρνητικά σχόλια, πάντα με την κουκούλα της ανωνυμίας, πέρα από τις χυδαιότητες και τους εξυπνακισμούς, εστιάζονται στο “τι κάνετε εσείς οι άχρηστοι καραβανάδες” και “γιατί όταν είσασταν εν ενεργεία δεν αντιδρούσατε αλλά δεχόσασταν τα πάντα ως πρόβατα”.

Κανείς βεβαίως από αυτούς δεν γνωρίζει τι κάναμε εν ενεργεία, ούτε εσείς που φοράτε με καμάρι το τζόκεϊ με την “κλάρα” που εθιμοτυπικά σας δώρισαν.

Για να φορέσουμε εμείς αυτή την κλάρα:

- Έχουμε βάψει, ματσακονίσει και φασινάρει αμέτρητες εκτάσεις λαμαρίνας. Έχουμε περάσει περισσότερο από τα μισά μας χρόνια μακριά από τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας.

- Έχουμε ξενυχτήσει σε ανοιχτές γέφυρες, οι υποβρύχιοι έχουν πρασινίσει -στην κυριολεξία- από τα χρόνια στο σκοτάδι του βυθού, έχουμε πετάξει κάποιες χιλιάδες ώρες με τα Ε/Π -τις πιό πολλές νύχτα- στα 10-30μέτρα πάνω από τη θάλασσα, έχουμε λειτουργήσει ό,τι σάπιο δανεικό ή ακριβοπληρωμένο καράβι/υλικό φροντίσατε να μας φέρετε. Για να είμαστε, ως οφείλουμε, αξιόμαχοι και ετοιμοπόλεμοι έστω κι αν εσείς οι πολιτικοί ποτέ δεν προβάλατε την ισχύ μας στη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων.

- Έχουμε αναλάβει ευθύνες ζωής χιλιάδων μόνιμων και στρατευμένων. Στο πλοίο ο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο Κυβερνήτης. Δεν έχει άλλη βαθμίδα διοίκησης.

- Έχουμε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς Οργανισμούς και Fora, συνήθως χωρίς καμμιά συνδρομή/οδηγία/κατεύθυνση από τους πολιτικούς προϊσταμένους μας, με επιτυχία και αναγνώριση.

- Έχουμε αποδείξει στους ξένους τις ικανότητες και δυνατότητές μας που τις αναγνωρίζουν και μας κατατάσσουν στις πρώτες παγκοσμίως αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις. Οι Αεροπόροι μας, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων (SEALS-RANGERS) πρωτεύουν στις εξαντλητικές εκπαιδεύσεις Σχολών των πλέον προηγμένων στο είδος κρατών. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα επαγγελματικά σχολεία όλων των βαθμίδων που περνούν τα στελέχη των Ε.Δ. στο εξωτερικό και στις εκπαιδεύσεις παραλαβής νέου υλικού.

- Πέρα από την επαγγελματική επιμόρφωση, πολλά στελέχη των Ε.Δ. κατακτούν με επιτυχία Ακαδημαϊκά Πτυχία που ελάχιστοι του Κλάδου σας (των πολιτικών) διαθέτουν. Οι συγκυριακά ευρεθέντες π.χ. στην τωρινή ηγεσία του Π.Ν. έχουν επαγγελματική, ακαδημαϊκή και κοινωνική μόρφωση τέτοια που ούτε στη φαντασία τους έχουν οι 300 του κύκλου σας. Νέοι 20-30 χρόνων χειρίζονται τεχνολογία πρώτης γραμμής που σπάνια βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα.

- Μα πάνω απ’ όλα, έχουμε περάσει τη ζωή μας αξιολογούμενοι και αξιολογώντας, διοικούμενοι και διοικώντας, εκτελώντας τις υποχρεώσεις μας και απολαμβάνοντας τα δικαιώματά μας. Μας έχουν εκπαιδεύσει οι παλιότεροι και έχουμε εκπαιδεύσει νεότερους που με πατρική σχέση καμαρώνουμε καλύτερους από εμάς.

Απολαύσαμε τη δύσκολη δουλειά που εμείς διαλέξαμε. Χωρίς κραυγαλέα προνόμια, με τους περισσότερους να διαβιούν μεταξύ ευπρεπούς στέρηση και σχετικής άνεσης.

Δεν περιγράφω την ιδανική ομάδα ανθρώπων. Και στον Κλάδο μας θα βρείτε από επίορκους και κοπανατζήδες μέχρι απατεώνες που έβαλαν το χέρι στο μέλι. Συνήθως θα τους βρείτε κοντά σε σάς…

Μας κατηγορούν ότι “βγαίνουμε στη σύνταξη στα 50″.  Λες και είναι επιλογή μας. Τραγική επιλογή δική σας είναι και την κάνετε τραγικότερη απαγορεύοντας ή δυσχεραίνοντας την παραγωγική απασχόληση των απόστρατων στην κοινωνία.

Φοράτε λοιπόν την “κλάρα” από τώρα χωρίς να έχετε ιδέα του τι σημαίνει για μας. Και την απαξιώνετε όπως την απαξιώνετε και διαχρονικά εσείς οι πολιτικοί με τις επιλογές των “ημετέρων” στα ανώτατα κλιμάκια. Όπως απαξιώνετε και το σύνολο των στελεχών, εν ενεργεία και απόστρατων, ρίχνοντάς τους στην ανέχεια. Απαξιώνετε και απομονώνετε τους στρατιωτικούς από την υπόλοιπη κοινωνία ισχυριζόμενοι ότι “εσείς έχετε ένα μισθό ενώ 1500000 έλληνες είναι άνεργοι”. Σας διαφεύγει (;) ότι αυτοί οι άνεργοι είναι μέσα στις οικογένειές μας και προσπαθούν να επιζήσουν όλοι με τον μοναδικό μισθό/σύνταξη.

Και αισθανόμαστε αμηχανία, όντως, όταν μετά από 30, 35 ή και 40 χρόνια υπηρεσίας, αναφερόμαστε στη δική μας σύνταξη με την οποία προσπαθούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας. Γιατί, αναλογιζόμαστε την τραγικότερη κατάσταση των χαμηλόβαθμων συναδέλφων, γιατί ούτε μπορούμε να προσδιορίσουμε με λόγια τα αισθήματά μας για τους τεχνίτες των Ναυπηγείων, τους εργάτες των Χαλυβουργείων και όλων των άλλων μη προνομιούχων ομάδων της κοινωνίας που έχετε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων. Τεχνιτών τέτοιας ποιότητας που θα ήταν περιζήτητοι στις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου… Που έχουν χύσει τόννους ιδρώτα, όχι στις σάουνες πολιτικών γραφείων αλλά στα διπύθμενα πλοίων, έχουν σηκώσει τεράστια βάρη στη δουλειά τους και όχι στα γυμναστήρια της Βουλής, έχουν περπατήσει χιλιόμετρα σε μαδέρια αιωρούμενα και καυτές λαμαρίνες και όχι σε ηλεκτρικούς διαδρόμους…

Κάποιοι επισημαίνουν -σωστά- τις επιπτώσεις των Τροϊκανών διαταγών στο αξιόμαχο των Ε.Δ. Αλλά όσο αξιόμαχες κι αν είναι αυτές δεν μπορούν να εγγυηθούν για τίποτα όταν η κοινωνία είναι διαλυμμένη.

Το ερώτημα είναι αναπάντητο. Πού πήγαν τα λεφτά μας; Οι εισφορές μας και οι φόροι που πληρώσαμε. Μερικοί από σας διαλαλούν δημόσια ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες των λαθών τους και υφίστανται τις συνέπειες βλέποντας τα ποσοστά των κομμάτων σας να μειώνονται. Αυτές δεν είναι συνέπειες. Τις συνέπειες τις φορτώσατε όλες σε μάς και βολεύεστε με τις πολιτικές δικές σας. Τα “λάθη” σας είναι εγκληματικά και δεν εξαγνίζονται με “μείωση εκλογικών ποσοστών”. Ούτε παραγράφονται γιατί τώρα ανακαλύψατε τις λίστες και τις μιζες. Πού πήγαν τα λεφτά μας;

Τρισεκατομμύρια δόθηκαν μεταπολεμικά στην Ελλάδα ως δάνεια ή βοήθεια. Όλα στους μισθούς χάθηκαν; Τα ερειπωμένα Ολυμπιακά έργα, οι κακοφτιαγμένοι δρόμοι, τα μισοτελειωμένα λιμάνια, τα τριτοκοσμικά αεροδρόμια, τα “αόρατα αγροτικά προϊόντα”, τα εργοστάσια μιας ημέρας, όλα “έργα υποδομής” που δεν απέδωσαν και δεν αποδίδουν μία δραχμή παρά μόνο στους “ημέτερους” μεγαλοεργολάβους, μεγαλοαγρότες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εμείς οι πολίτες τα διαχειριστήκαμε; Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμα και παχυλές καταθέσεις στο εξωτερικό που είναι προϊόντα κλοπής του ιδρώτα όλων των πολιτών. Φέρτε τα πίσω!

“Ανακεφαλαιοποιείτε” τις Τράπεζες για να καλύψετε τις ζημιές τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις άστοχες επιλογές τους στη διαχείριση των δικών μας χρημάτων. Και τους χαρίζετε τεράστια ποσά. Δώστε αυτά τα ποσά στους πολίτες με στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 100τμ και εμείς θα τα δώσουμε στις Τράπεζες για να μην έχουν ζημιά…  Μη μας ζητάτε να τις πληρώσουμε δυό φορές με τα δανεικά που εμείς θα κληθούμε να ξαναπληρώσουμε.

Πού πήγαν τα λεφτά μας; Και ποιός θα πληρώσει για την απώλεια; Τι θα κάνουμε και πώς θα τα βγάλουμε πέρα ΤΩΡΑ;  Όταν σας ρωτάμε, κι εσάς και τη δήθεν αντιπολίτευση, απάντηση δεν παίρνουμε. Μας λέτε μόνο να κάνουμε “άλμα προς τα εμπρός”, “μπήκαμε στη στροφή” ή “θα καταργήσουμε το Μνημόνιο”. Όλοι καταλήγετε στο “ψηφίστε μας” χωρίς να μας απαντάτε. Εμείς χάνουμε τα σπίτια μας και κινδυνεύουμε με φυλακή κι εσείς μας λέτε να πηδήξουμε μπροστά. Από το μπαλκόνι μας; Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη.

Πώς θα πάει το καράβι εμπρός με την άγκυρά του φουνταρισμένη και κολλημένη στον βούρκο που εσείς δημιουργήσατε χρόνια τώρα με την ανικανότητα ή την ενοχή σας; Ξέρω, θα πείτε “εσείς μας ψηφίζατε”, πάντα έχετε μια δικαιολογία για να μεταβιβάσετε την ευθύνη. Η ενοχή όμως δεν μεταβιβάζεται.

Πλησιάζει η ώρα για να ακούσετε το “να φύγετε, να πάτε αλλού”. Όλοι σας. Να πάτε στις σύγχρονες Περσίες όπως οι αρχαίοι “μεγάλοι” έλληνες όταν μίκραιναν από την αλαζονεία της εξουσίας που τους διέφθειρε.

Υ.Γ. Όσο σιωπάτε τόσο θα συνεχίζω επώνυμα και δημόσια να σας καλώ να πάρετε θέση στα ερωτήματά μου
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ;, ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ;

Πηγή: onalert.gr

Γιατί ο Βενιζέλος πρέπει να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο

Γιατί ο Βενιζέλος πρέπει να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο
Τα κόμματα της κυβέρνησης προχώρησαν βιαστικά στο αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Το νέο εφεύρημα «κάθαρσης» που δείχνει Παπακωνσταντίνου, ουσιαστικά βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον Βενιζέλο και βέβαια όλους εκείνους που χειρίστηκαν τη λίστα (του Σαμαρά συμπεριλαμβανομένου).>

Η «αβλεψία» αυτή είναι προκλητική και βέβαια συγκαλυπτική. Ο Βενιζέλος είναι ο πρώτος που πρέπει να παραπεμφθεί για ευδιάκριτους στον καθένα λόγους.

1.Παρέλαβε τη λίστα και όπως και ο προκάτοχός του, δεν την παρέδωσε στη Δικαιοσύνη όπως όφειλε. Ο εισαγγελέας είναι υπεύθυνος για την έρευνα ενοχοποιητικών στοιχείων και κανένας υπουργός. Οι υπουργός χαράσσει πολιτική δεν κάνει έρευνες. Ούτε βέβαια τις εμποδίζει.

2.Αντί να ευνοήσει την έρευνα, παρήγαγε διάφορα επιχειρήματα περί μη νομικής αξιοποίησης της λίστας. Τέτοια γνωμοδότηση την κάνει μόνο η Δικαιοσύνη και τα όργανά της και όχι οι υπουργοί. Στη συνέχεια βέβαια διέγραψε τον Παπακωνσταντίνου και ζήτησε την παραπομπή του επειδή την αλλοίωσε. Γιατί αφού η λίστα ήταν παράνομη;

3. Όχι μόνο δεν ευνόησε την έρευνα, αλλά δεν παρέδωσε υπηρεσιακά τη λίστα στον επόμενο υπουργό. Πήρε μάλιστα αντίγραφο της λίστας στο σπίτι του. Πράξη που είναι νομικά κολάσιμη.

4. Στις 3 Οκτωβρίου 2012, αναγκάστηκε να παραδώσει την λίστα που κρατούσε στο σπίτι του, στον Σαμαρά, μετά από συνέντευξη του Στουρνάρα στους Financial Times, στην οποία αποκάλυπτε πως ο Βενιζέλος δεν παρέδωσε τη λίστα.

5.Έδρασε με δόλο, αφού ακόμη και τότε έκανε δηλώσει στις οποίες έλεγε πως η λίστα δεν έχει κάτι σημαντικό, αλλά περιέχει 1991 μη αξιοποιήσιμα ονόματα. Η λίστα όχι μόνο ήταν σημαντική αλλά περιείχε ονόματα υπουργών, εκδοτών, εταιρειών με μαύρο χρήμα κλπ.

6. Από τις 21 Μαρτίου έως και τις 3 Οκτωβρίου του 2012, ο Βενιζέλος είχε σε ιδιωτική χρήση τη Λίστα. Έκανε, δηλαδή, υπεξαγωγή δημόσιου εγγράφου. Σύμφωνα με το άρθρο 242 του Ποινικού Κώδικα :
«1.Υπάλληλος που στα καθήκοντά του ανάγεται η έκδοση ή η σύνταξη ορισμένων δημόσιων εγγράφων, αν σετέτοια έγγραφα βεβαιώνει με πρόθεση ψευδώς περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, τιμωρείται μεφυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
2.Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο υπάλληλος ο οποίος με πρόθεση νοθεύει, καταστρέφει, βλάπτει ή υπεξάγει έγγραφο που του εμπιστεύτηκαν ή του είναι προσιτό λόγω της υπηρεσίας του».
Άρα, αν παραπέμπεται ο Παπακωνσταντίνου με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο-Λίστα για αλλοίωση, πρέπει να παραπεμφθεί για υπεξαγωγή και ο Βενιζέλος. Η τρικομματική, όμως, κυβέρνηση, δεν τον παραπέμπει, γιατί προφανώς θα οδηγηθεί σε πτώση.

Ο Βενιζέλος συνεπώς έχει υπεξαιρέσει δημόσια έγγραφα, έχει παρέμβει σε προσωπικά δεδομένα χωρίς αρμοδιότητα, έχει αποκρύψει από τις αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν εγκληματικές ενέργειες, έχει πει ψέματα στην Επιτροπή της Βουλής και έχει αλλοιώσει όχι 3 αλλά τουλάχιστον 2059 ονόματα.

Είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά δεν θα αποκαλύπτονταν αν το HOT DOC δεν είχε δημοσιοποιήσει τη λίστα. Ακόμη και τώρα όμως που όλα δείχνουν να είναι ξεκάθαρα, γίνεται η πιο μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης, με πρωταγωνιστές το Σαμαρά και τον Κουβέλη. Ο άνθρωπος ο οποίος έφτιαξε τον νόμο ατιμωρησίας των υπουργών, αυτή τη φορά δεν μπορεί να τη γλυτώσει ούτε από τον νόμο που έφτιαξε. Έτσι έχει επιστρατευτεί το πολιτικό σύστημα, το οποίο καλύπτει αυτόν που το εξυπηρέτησε επί δεκαετίες κάνοντας χονδρεμπόριο νόμων και μοιράζοντας χρήμα. Ο Βενιζέλος πρέπει να απαντήσει αυτή τη στιγμή, τι έκανε επί μήνες με τη λίστα στην τσέπη του. Τι;

Βόμβα Λαυρεντιάδη έτοιμη να εκραγεί

Βόμβα Λαυρεντιάδη έτοιμη να εκραγεί
Το μήνυμα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από το κελί του στον Κορυδαλλό που διαχέεται ήδη σε διάφορα κέντρα εξουσίας, πολιτικά και οικονομικά, είναι πια συγκεκριμένο: «Αν δεν με στηρίξετε, θα σας πάρω όλους μαζί μου. Δεν έκανα μόνος μου όσα κατηγορούμαι, αλλά με τη στήριξη και συχνά συμμετοχή υπουργών, κρατικών παραγόντων, εκδοτών, δημοσιογράφων, τραπεζικών».


Οι άνθρωποι που συνάντησαν τον πρώην παντοδύναμο τραπεζίτη στην αίθουσα επισκέψεων των φυλακών τις ημέρες των εορτών, ήταν οι παραλήπτες του μηνύματος αυτού, το οποίο ήδη
μεταφέρθηκε όπου έπρεπε, σύμφωνα με τις οδηγίες Λαυρεντιάδη.

Όλοι όσοι τον συνάντησαν στις φυλακές μιλάνε για έναν άνθρωπο σε πλήρη ψυχική κατάρρευση, με πρόβλημα υγείας αλλά και αποφασισμένο να αποκαλύψει ονόματα πολιτικών και παραγόντων που συμπορεύτηκαν μαζί του τα τρία τελευταία χρόνια στις όποιες παρανομίες του.

Ο Λαυρεντιάδης υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία για όλους αυτούς. Σε θησαυροφυλάκιο τραπέζης του εξωτερικού βρίσκονται έγγραφα, μαγνητοταινίες και βίντεο από τις συναντήσεις και συζητήσεις του Λαυρεντιάδη με πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες, εκδότες, δημοσιογράφους, τραπεζικούς και δικαστικούς που όταν αποκαλυφθούν- όπως απειλεί ο Λαυρεντιάδης- θα τινάξουν στον αέρα το πολιτικό-οικονομικό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Λαυρεντιάδη αποκλείουν σε κάθε περίπτωση να έχει στην κατοχή του στοιχεία συνενοχής της παρανομίας του πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα διαχέει ο Λαυρεντιάδης για να εκβιάσει καταστάσεις και πρόσωπα.

Πάντως, ο έγκλειστος πρώην τραπεζίτης, αγνοώντας τις υποδείξεις των δικηγόρων του και των συνεργατών που του απέμειναν, διατείνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγάζει σταδιακά τα στοιχεία που έχει για τους επώνυμους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, με τους οποίους συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια στις δραστηριότητες του, προκαλώντας έτσι ένα διαρκές «τηγάνισμα» όσων τον έχουν εγκαταλείψει σήμερα.

Πηγή

Ποιος σκότωσε τον τελευταίο Έλληνα;

Ποιος σκότωσε τον τελευταίο Έλληνα;
Γράφει ο Ελευθέριος Ανευλαβής

Ποιος σκότωσε τον τελευταίο Έλληνα;

Εσύ τον σκότωσες, που δημιούργησες μια πολιτεία που σκοτώνει τους πολίτες της, με όπλο τους άχρηστους ασύδοτους ανίκανους κυβερνήτες της και άρχοντές της. «Που κατά βάθος έγιναν /σαν ένα είδος υπηρέται των Ρωμαίων.» (Κ. Καβάφης). 
«Μέτριοι άψυχοι μεγαλοκατεργάρηδες με το δέος της οικονομίας» (Γ. Σεφέρης) και την αδιαφορία για τις ανθρώπινες αξίες.
«Μιλούν για τη μεγάλη κρίση με το στόμα. Στην ψυχή τους καμία αλλοίωση. Μένουν όπως πάντα οι άνθρωποι της πλατείας Συντάγματος, οι άνθρωποι του Κολωνακίου» (Γ. Σεφέρης).
Χωρίς στρατηγικό σκοπό έγινε στάχτη ο τόπος ανεύθυνα και ασύδοτα.
Από τα παπατζίδικα κόλπα των Ευρωπαίων δημοσίων υπαλλήλων — που «ξυπνούν, ξυρίζουνται κι αρχίζουν μεροκάματο τον σκοτωμό» (Γ. Σεφέρης) των ανθρώπων (θυμάστε τη Γιουγκοσλαβία; Και το Ιράκ; Και το Αφγανιστάν;), των αξιών, των συνειδήσεων — και των ντόπιων σφουγγοκωλαρίων τους, εξαρτάται αν θα καταστραφεί η χώρα. Η «Ελλάδα το εξανδραποδισμένο έθνος».

Εσύ, σκότωσες τον τελευταίο Έλληνα. Εσύ, Κυβερνήτη ολίγιστε με τ’ όνομα. Αδιάφορε, κουρασμένε κατά δήλωσίν σου, που άφησες τους παρατρεχάμενούς της αυλής σου να καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική. Βατοπέδι και Siemens και ομόλογα και υποκλοπές και DVD κομιστών. Και όταν η μπόχα ξέφυγε από το υπόγειο της αυλής σου, καμώνεσαι πως δεν ήξερες. Και στο τέλος εξαφανίζεσαι, αφού παρέγραψες των δικών σου και άλλων τα σκάνδαλα. Μια υπόθεση, λες, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, περίπου.
Στρουθοκαμήλα της εξουσίας.

Εσύ, σκότωσες τον τελευταίο Έλληνα. Εσύ, Κυβερνήτη του εκσυγχρονισμού της χρηματιστηριακής φούσκας και του στρατηγού, κουβαλητή της ζημενσοβαλίτσας στα κομματικά, κατά πως αυτός λέει, στα ταμεία. Και του Μαντέλη, που αμάρτησε για την εκλογική του περιφέρεια με τη χορηγία της Ζήμενς και για την κόρη του. Και του χλιδάτου Υπουργού του σοσιαλισμού, του ωραίου Μπρούμελ. Και διαμηνύεις πως οργίζεσαι, και αγανακτείς, διότι, λέει δεν ήξερες. Γίνεται να είναι τόσο τυφλός και κωφός ο Κυβερνήτης;

Εσύ, σκότωσες τον τελευταίο Έλληνα. Εσύ, άρχοντα της οικονομίας πολυώνυμε, με τα πολλά ταλέντα στη δημιουργική λογιστική και την αλχημεία, που αυξομειώνεις το έλλειμμα, κατά πως βολεύει, και τώρα, που οι ομοϊδεάτες σου, της Εσπερίας, ξερνούν την αλήθεια, καμώνεσαι πως αυτοί μόνο φταίνε και συ δεν ήξερες. Ήξερες, μα έλεγες ψέματα.

Εσύ, ο άρχων των οικονομικών, με φόρο αίματος και εν ονόματι της σωτηρίας της Πατρίδας, προσπαθώντας να γεμίσεις τον λάκκο των άδειων κρατικών ταμείων. Τον λάκκο, που εσύ τον έσκαψες, μαζί με τους δόλιους και ανίκανους διοικητές των ΔΕΚΟ, που τις λεηλάτησαν και που εσύ διόρισες.

Και κουτσουρεύεις, τώρα, τον μισθό του βιοπαλαιστή, τη σύνταξη του φουκαρά συνταξιούχου. Περικόπτεις τη δεκάρα για το δώρο στα εγγόνια. Το ευρώ για τη βοήθεια στον άνεργο-γιο. Και ας σκάνε οι σαπιοκοιλιές από τα άνομα κέρδη τους.

Και κόπτεσαι, δήθεν, για την Πατρίδα, που εσύ και οι όμοιοί σου περιφέρετε κουρελοντυμένη στα σαλόνια της Εσπερίας.

«Γίνεται να συχωρεθείς απολαμβάνοντας το άδικο;» (Ο. Ελύτης).

Εσύ, πολιτικάντη, εσύ τον σκότωσες τον τελευταίο Έλληνα. Αδίστακτε, που με τον τζόγο, κρατικό και ιδιωτικό, πας να γεμίσεις τα άδεια σου ταμεία, αδειάζοντας τις τσέπες του κοσμάκη, που έχει πια εναποθέσει τις ελπίδες του στη θεά τύχη.

«Κι ο άνθρωπος κατάντησε πραμάτεια» (Γ. Σεφέρης).

Εσύ, τον σκότωσες, πολιτικατζή με το γυάλινο πρόσωπο το μαργωμένο πονηρό χαμόγελο. Ψηφοσυλλέκτη της ψήφου των αναγκεμένων ανθρώπων. Τον μαζοχυλό των ψηφοφόρων, όπως τους κατάντησες, σαν τα μούτρα σου — «το της όλης πόλεως ήθος ομοιούται τοις άρχουσι» (Ισοκράτης).
Εσύ, πολιτικατζή, που μπήκες ξεβράκωτος στην πολιτική και διά της πολιτικής απόκτησες βίλες και κότερα και επιδεικνύεις ασύστολα τη χλιδή σου, μπερδεύοντας το νόμιμο με το ηθικό. Ξεδιάντροπε των πολλών διαμερισμάτων και των κτημάτων και των μετοχών (τι θα τα κάνεις όλα αυτά; Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες).

Εσύ, σκότωσες τον τελευταίο Έλληνα. Εσύ, δικαστή που μοίρασες Δικαιοσύνη, κλείνοντας το μάτι στον ισχυρό, σανιδώνοντας το δίκαιο και τον νόμο για να περάσουν αβρόχοις ποσί οι καπάτσοι διαπλεκόμενοι με τους εωσφοράκους, χαντακώνοντας τον ανήμπορο.

Εσύ, τον σκότωσες, διανοούμενε, ο ανίκανος να μιλήσεις τη γλώσσα του Ελληνισμού, που είναι η ιδέα της αξιοσύνης και της ελευθερίας του ανθρώπου. Που ζεις σαν πτώμα τυμπανιαίο, σκαρφαλωμένος πάνω στο άδειο σου κεφάλι, που έτσι κι αλλιώς δεν σου χρειάζεται, γιατί το έχει αντικαταστήσει η εύκαμπτη σπονδυλική σου στήλη. Και μόνη σου έγνοια να καθίσεις τον κώλο σου πάνω στην έδρα της Ακαδημίας.

Εσύ, διεφθαρμένε πλουτοκράτη, βουλιμικέ κοιλιόδουλε. Αναίσχυντε μεταπράτη κάθε αξίας. Εσύ, χρυσοκωλόπαιδο της αμεριμνησίας και της διαφθοράς. Άχθος αρούρης που βρομίζεις τα πάντα, κι αυτήν τη γη που πατάς και την καταπατάς παράνομα.

Εσύ, τον σκότωσες, άθλιε των χαφιέδων. Ξεπεσμένε πόρνε! Βιαστή των ελπίδων των φτωχών ανθρώπων. Εξωνημένε έμπορα των ελπίδων ενός ολοκλήρου λάου. Εσύ, που θησαυρίζεις στον θάνατο του εμποράκου. Εσύ, που στο ράντζο του αναγκεμένου άρρωστου ζητάς φακελάκι.

Εσύ, σκότωσες τον τελευταίο Έλληνα. Εσύ, Ελληναρά, οπαδέ της αρπαχτής και του σταρχιδισμού, με το «κούφιο νταηλίκι» (Κ. Παλαμάς). Οπαδέ του «ό,τι φάμε, ότι πιούμε, και ό,τι αρπάξει ο κώλος μας» και του «Πούστευε και μην ερεύνα» (Τζίμης Πανούσης).

Εσύ, ο πουλημένος στη γκλαμουράτη Εσπερία των Νεοευρωπαίων, που λησμόνησαν τις πανανθρώπινες αξίες του ελληνοευρωπαϊκού πολιτισμού — και αλέθουν τις σάρκες και τις ψυχές των λαών στη μηχανή του νεοφιλελεύθερου δόγματος της Νέας Οικονομικής Ιδεολογίας των ασύδοτων αγορών της κερδοσκοπίας.

Εσύ, Νεοελληναρά, σκότωσες τον τελευταίο Έλληνα. Εσύ που έγινες για τους ξένους, που τόσο θαυμάζεις και ευλαβικά προσκυνάς, «The Greek malaka». Πονούν, ωρέ, τα παλικάρια. Πονούν και σκούζουν όταν κωλοπροβάλλουν και εισπράττουν το παλούκι ΔΝΤ και της τρόικας του μηχανισμού στήριξης.

«Μας μεταχειρίστηκαν σαν ανθρώπους άλλης φυλής που τους κάνουν ελεημοσύνη… Ευρωπαϊκός πολιτισμός μπιχλιμπίδι. Να χέσω τον ευρωπαϊκό πολιτισμό je m’en fous de la civilisation europeenne» (Γ. Σεφέρης)

Εσύ, σκότωσες τον τελευταίο Έλληνα. Εσύ, που παριστάνεις τον πατριώτη, ο πατριδέμπορος. Και πουλάς «κούφιο νταηλίκι» (Κ. Παλαμάς) .

Αρχαιοκάπηλε του κλέους εκείνων των Ελλήνων. Ψευτοέλληνα.

«Κοράκοι, όλοι κοράκοι αληθινοί, χειρότεροι από τον κόρακα όπου βγήκε από την Κιβωτό και εθρέφοταν από τα λείψανα, όπου είχε αφήσει ο κατακλυσμός του κόσμου» (Σολωμός).

«Μας σκοτώνουν με μικρές δόσεις πολύ ταχτικά πολύ σιωπηλά, πολύ σοφά … Δεν έχουμε να σώσουμε τίποτα σ αυτόν τον πολιτισμό» (Γ. Σεφέρης).

Φαρμακωμένο να είναι το πλούσιο τραπέζι των ασυνείδητων, που κλέβουν τον ιδρώτα του εργάτη.
Βούλα πυρακτωμένη στην άδεια καρδιά τους το κλεμμένο νόμισμα του μεροκαματιάρη λαού.

Οι Ερινύες πλησιάζουν με γοργό βήμα. Το νιώθετε;

«Ευνουχισμένοι διανοούμενοι, μικροί ανίκανοι και τυφλοί κυβερνήτες» (Γ. Σεφέρης)
πατριδέμποροι, χριστέμποροι, σκλάβοι του χρήματος και της αδικίας,
δεν μπορείτε να κρυφτείτε από το σκοτεινό μάτι των Ερινύων.

Αυτές δεν μπερδεύουν το ηθικό με το νόμιμο. Και θα ζητήσουν και θα πάρουν εκδίκηση.
Όταν έλθει ο καιρός της Δημοκρατίας του Δίκαιου Λόγου.

Πηγη

"Κλειδώνει" στο 22% το πρόστιμο για τη μη συλλογή αποδείξεων


 

Στο 22% θα ανέρχεται η «ποινή» φόρου η οποία θα επιβάλλεται στους φορολογούμενους που δεν θα συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.
Ο συντελεστής αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον φυσικά υπάρχει τέτοια διαφορά.
 
Αυτό που προκύπτει είναι πως το καθεστώς αποδείξεων θα είναι πολλών ταχυτήτων, καθώς θα υπάρχει διάκριση μεταξύ μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι θα κληθούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου.
 
Τα υψηλά εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ που δεν θα έχουν έκπτωση φόρου θα υποχρεωθούν και εκείνα με τη σειρά τους να συγκεντρώνουν αποδείξεις γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν “ποινή” που όπως φαίνεται κλειδώνει στο 22%.
 
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όποιος δεν μπορέσει να ξοδέψει περίπου το 1/4 του μισθού του θα τιμωρείται με υψηλότερη φορολογία.
 
Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων, ωστόσο εφόσον η φορολόγηση τους θα γίνεται με βάση το σύστημα εσόδων – εξοδων, θα μπορούν να συγκεντρώνουν παραστατικά προκειμένου να εκπίπτουν ως δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημά τους.
 
Αυτό το ενδεχόμενο που εξετάζει το υπουργείο αποτελεί κατάφορη αδικία, καθώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εάν δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις θα τιμωρούνται με υψηλότερη φορολογία, ενώ από την πλευρά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες εάν δεν συγκεντρώσουν αποδείξεις δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν συγκεντρώσουν τότε το ποσό αυτό θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά τους. 
 
Το θέμα αυτό συζητήθηκε σήμερα στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα, τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, και άλλων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τις προσεχείς ημέρες.
 
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
 
Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι στη συγκέντρωση αποδείξεων για το 2013 θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το 25% του δηλωθέντος εισοδήματός τους και με ανώτερο όριο το ποσό των 10.500 ευρώ. 
 
Για το θέμα του γενικού γραμματέα εσόδων, οι ανακοινώσεις για το όνομά του αναμένονται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως έγινε γνωστό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν στα 1.052 δισ. ευρώ αυξημένα από πέρυσι το 2011 που ήταν 1.049 δισ. ευρώ.

Αυξήσεις στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας ανάλογα με το πόσο ρεύμα καταναλώνουμε


 

Αναμένονται κλιμακωτές αυξήσεις για τις χρεώσεις υπηρεσίας κοινής ωφελείας, οι οποίες θα νομοθετηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι οποίες αυξήσεις θα εξαρτώνται από την κατανάλωση του ρεύματος σε κάθε νοικοκυριό.
Μέχρι τότε με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο εξαιρεί από τις συγκεκριμένες χρεώσεις τους πολύτεκνους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 
 
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι πως η κυβέρνηση διατηρεί τις χρεώσεις που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2012, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τις έχει ήδη κρίνει μεροληπτικές και αδιαφανείς. 
 
Σύμφωνα με την τότε απόφαση, με τις συγκεκριμένες χρεώσεις επιβαρύνονται υπέρμετρα οι καταναλωτές και είναι υψηλότερες από ότι καλείται να πληρώσει ο διαχειριστής στη ΔΕΗ για να παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Τέλος στις συνδικαλιστικές συντάξεις


 

Διακόπτεται από την 1η Ιανουαρίου η καταβολή της σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τη συνδικαλιστική ιδιότητα από το πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων.
Διακόπτεται από την 1η Ιανουαρίου, με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 84/24.12.2012), η καταβολή της σύνταξης στους εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων που συνταξιοδοτήθηκαν με τη συνδικαλιστική ιδιότητα από το πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ). 
 
Οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εξαιρούνται από την πρώτη του χρόνου επίσης, και από την ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (πρώην ΕΤΕΑΜ), εφόσον απέκτησαν τη συνδικαλιστική ιδιότητα μέχρι τη συγχώνευση του τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).
 
Η κατάργηση των «συνδικαλιστικών συντάξεων» προβλέπεται από το νόμο 4093 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016».
 
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι δεν εργάζονται και δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, καθώς και ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΑΕΥΕΕΟ, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι περικοπές ήταν μεγαλύτερες των συμφωνηθέντων (!)


 

Η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε τις προσδοκίες επιβάλλοντας μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από τις συμφωνηθείσες με την τρόικα.
Αυτό απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος ζητούσε να μάθει για τα αποτελέσματα του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012 καθώς και για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία εσόδων και εξόδων ως το τέλος του 2012.
Στην απάντησή του, ο Ρεν τονίζει, ότι το ύψος των κονδυλίων που καταβλήθηκε για μισθούς και συντάξεις «ήταν χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, χάρη στον σημαντικό αντίκτυπο της νέας μισθολογικής κλίμακας και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτούμενων».
Στην απάντησή του ο Επίτροπος επισημαίνει ότι οι δαπάνες για την Υγεία ήταν κατά πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις καθώς δεν κατέστη εφικτό να ελεγχθεί το κόστος.

Παράλληλα, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι το 2012:

  • Σημειώθηκε σημαντική υστέρηση στην εκτέλεση των κρατικών πρωτογενών ταμειακών δαπανών, ιδίως των λειτουργικών δαπανών και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.
  • Οι πληρωτέοι λογαριασμοί σε φαρμακεία και ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς έχουν αυξηθεί περίπου κατά 0,5% του ΑΕΠ.
  • Οι τρέχουσες προβολές της Επιτροπής καταδεικνύουν πρωτογενές έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τον στόχο του -1% του ΑΕΠ.
  • Η τρέχουσα οικονομική ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2013, με το πραγματικό ΑΕΠ να υποχωρεί, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, κατά 4,2%. Το γεγονός αυτό θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
«Τα έσοδα, ιδίως οι έμμεσοι φόροι, έχουν επηρεαστεί από την επιδεινούμενη ύφεση. Το πολιτικό κενό μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων επέφερε καθυστερήσεις στην είσπραξη φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση εφάρμοσε, στα τέλη Ιουλίου, ένα σύστημα πληρωμής με δόσεις, με στόχο τη σταδιακή καταβολή του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει των φορολογικών δηλώσεων», αναφέρει, ακόμη, ο Επίτροπος της Ε.Ε.
Και καταλήγει: «Η τρέχουσα οικονομική ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2013, με το πραγματικό ΑΕΠ να υποχωρεί, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, κατά 4,2%. Το γεγονός αυτό θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».

πηγή: http://www.imerisia.gr

Έπεσε από προβλήτα στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης


  

Ένας 65χρονος άνδρας, έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή Α΄ προβλήτας του λιμένα Θεσσαλονίκης.
Άμεσα στο σημείο μετέβησαν προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής με σκάφος και όχημα του Λιμενικού, όπου με την βοήθεια και προσωπικού της Πυροσβεστικής ανέσυραν τον παθόντα έχοντας της αισθήσεις του.
 
Ο 65χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύεται.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

Προς νέες κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας


Προς νέες κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας 

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις δηλώνουν οι εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες -μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ-, αντιδρώντας στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία περαιτέρω μείωση μισθού και «εάν γίνουν μονομερείς ενέργειες για βίαιη κατάργηση των ΣΣΕ και των συνταγματικά κατοχυρωμένων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων» θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Η ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο οδηγεί στη βίαιη κατάργηση της ισχύος της ΣΣΕ, που υπογράψαμε όλα τα σωματεία τον Απρίλιο του 2012» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους επισημαίνοντας πως ήδη έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους που ξεπερνούν το 35%.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι έχουν «υπερβάλει εαυτόν» για την κάλυψη των κενών από μετατάξεις, απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας της εταιρείας κατά 48,6% από το 2009.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς πραγματοποίησαν απεργία την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Με γοργό ρυθμό προχωρά το ΕΣΠΑ το 2013

Αισιόδοξος για την πορεία του ΕΣΠΑ το 2013 εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, δίνοντας στις 2 του μηνός τα στοιχεία για το β' εξάμηνο του 2012, επεσήμανε πως «πιάσαμε το μνημονιακό στόχο για την απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων του β’ εξαμήνου, δε χάσαμε χρήματα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και είμαστε πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις".

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΥΠΑΝΥΠ:

1. Για τις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3.730 εκατ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Καταφέραμε και κλείσαμε το β’ εξάμηνο, δηλαδή την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, ξεπερνώντας το στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64 % του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,231 δις. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,564 δισ. έναντι στόχου 2,499 δις.

2. Κανένα ελληνικό πρόγραμμα δεν έχασε πόρους από την εφαρμογή του κανόνα Ν+3 στο τέλος του 2012.

3. Σε όρους απορρόφησης κοινοτικής συνδρομής, το Ελληνικό ΕΣΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα άνω του κοινοτικού μέσου όρου. Σε λίγες μέρες θα κοινοποιηθούν και οι σχετικοί πίνακες για όλες τις χώρες. Το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών ανέρχεται στο 47,76%, ενώ από πλευράς κοινοτικής συνδρομής – συμπεριλαμβάνοντας και τις προκαταβολές, όπως κάνει η Kομισιόν – το ποσοστό απορρόφησης υπολογίζεται  σε 57,18% και το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων διαμορφώνεται σε 82,99 %. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015.

Και όλα αυτά σε ένα πολύ αντίξοο περιβάλλον αγοράς, σε ένα περιβάλλον έλλειψης ρευστότητας και σοβαρών προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα, που δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη των έργων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενώ το ΕΣΠΑ είναι κατ’ αρχήν εργαλείο ρευστότητας, στην πράξη έχει οδηγηθεί να είναι όμηρος της έλλειψης ρευστότητας.

Ταυτοχρόνως, κατά το β’ εξάμηνο του 2012 :• Ολοκληρώσαμε την αναθεώρηση των προγραμμάτων, που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
• Καταφέραμε να μην χάσουμε πόρους από τα ημιτελή έργα της προηγούμενης περιόδου του Γ’ ΚΠΣ 2000-2006.
• Θεσμοθετήσαμε σειρά διατάξεων που συμβάλλουν στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.
 Στόχοι για το 2013
Όπως τόνισε ο υπουργός "ο μαραθώνιος συνεχίζεται". Για το 2013 έχουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο ετήσιο μνημονιακό στόχο απορρόφησης, που φθάνει τα 3.890 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό:
• Προχωρούμε εντός των ημερών με ένα 2ο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης διαδικασιών.
• Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων.
• Είμαστε σε συνεχή διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα.
•  Υποστηρίζουμε με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το “Εlenxis”, το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα “e-procurement” και “e-prescription”.
•  Έχει οριστικοποιηθεί η προκήρυξη και το σύστημα υλοποίησης της νέας δράσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα παρουσιαστεί στις 14 Ιανουαρίου 2013.
•  Μετά την συμφωνία που πετύχαμε με τους παραχωρησιούχους των 4 αυτοκινητοδρόμων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με τις τράπεζες που δανειοδοτούν τους οδικούς αυτούς άξονες. Στόχος είναι τον Απρίλιο να επανεκκινήσουν τα έργα, αυξάνοντας έτσι την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό "η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία, που αποτέλεσε βασικό εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά".
Παράλληλα, ενημέρωσε πως τους πρώτους μήνες του 2013 θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τους πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και "προχωρούμε στον σχεδιασμό των στρατηγικών και προτεραιοτήτων της χώρας για την νέα αυτή περίοδο. Θεωρούμε, ότι η επίτευξη των στόχων του 2012 μας δίνει ουσιαστικά επιχειρήματα ώστε να διεκδικήσουμε το μέγιστο δυνατό για τη χώρα".

Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου από την Mobile Technology

Ο φορητός εκτυπωτής 6822 συνεχίζει επιτυχώς την επιτυχημένη φόρμουλα του 6820, που κατάφερε να διεισδύσει στην αγορά εξοπλισμού ex-van όσο κανένα άλλο προϊόν. Ανθεκτικός, με μπαταρία που παραμένει αξιόπιστη ακόμα και μετά από πολλές ώρες εντατικής χρήσης, ο 6822 διαθέτει σειριακό interface και Bluetooth σε ένα holder, καθιστώντας εφικτή την απρόσκοπτη ασύρματη εκτύπωση.

Σε συνδυασμό με το φορητό τερματικό CN3e, οι εν κινήσει υπάλληλοι αποκτούν ένα πλήρες υπερσύγχρονο «οπλοστάσιο» τιμολόγησης επί αυτοκινήτου.

Το τερματικό CN3e είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τις εξειδικευμένες ανάγκες της τιμολόγησης επί αυτοκινήτου, περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ενός πλήρους κινητού τηλεφώνου και καθιστά εφικτή την ταχεία λήψη και μετάδοση δεδομένων.

Διαθέτει ενσωματωμένο GSM / GPRS module και δέκτη GPS που επιτρέπει τη  σύνδεση με δορυφορικά συστήματα πλοήγησης και απόδοσης συντεταγμένων.

Το CN3e, επιπρόσθετα,  είναι εξοπλισμένο με ασύρματες επικοινωνίες Wi-Fi 802.11 b/g και Bluetooth, καθώς και με τον πρωτοποριακής τεχνολογίας area imager barcode scanner, ο οποίος αναγνωρίζει όλα τα barcodes (τύποι 1D και 2D). Αξίζει να αναφερθεί ότι παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης έγχρωμης κάμερας 2 mega pixels με ενσωματωμένο flash και διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής που παραμένει αναγνώσιμη ακόμη και στο έντονο ηλιακό φως.

Οι βιομηχανικές προδιαγραφές του CN3e διασφαλίζουν την αξιοπιστία του, τόσο σε αλλεπάλληλες πτώσεις ύψους 1,8μ. όσο και σε υγρασία και σκόνη (IP64). Διατίθεται με αριθμητικό και αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο, είναι CISCO certified και RFID ready.

Η αποτελεσματικότητα του CN3e ενισχύεται εντυπωσιακά, όταν αυτό συνδυάζεται με τον φορητό εκτυπωτή 6822. Η ασύρματη εκτύπωση επιτυγχάνεται μέσω της προαιρετικής βάσης Bluetooth ή των ρυθμίσεων της εφαρμογής. Ο σχεδιασμός του 6822 επιτρέπει τον εύκολο ανεφοδιασμό έως και τριπτυχου χαρτιού είτε από τους εσωτερικούς, είτε από τους εξωτερικούς δίσκους της συσκευής.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ της φορητής και της –προορισμένης για οχήματα- σταθερής εκδοχής του εκτυπωτή. Η ταχύτητά του ανέρχεται στις δυο σελίδες το λεπτό. Τέλος, το 6822 διαθέτει επαρκή χώρο για την αποθήκευση ποσότητας χαρτιού για τις ανάγκες μιας ολόκληρης ημέρας.  Παράγει υψηλής ποιότητας τιμολόγια, αποδείξεις, παραστατικά και άλλα έγγραφα που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές τιμολόγησης επί αυτοκινήτου.

H Vinci παίρνει τα πορτογαλικά αεροδρόμια - Καθ' οδόν για Ελλάδα


 

Η γαλλική Vinci πλειοδότησε του διαγωνισμού για τη διαχείριση των πορτογαλικών αεροδρομίων, έναντι της γερμανικής Fraport και της ελβετικής Flughafen. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, οι Γάλλοι της Vinci και οι Γερμανοί της Fraport αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για τα βασικά ελληνικά αεροδρόμια, δηλαδή το «Ελ. Βενιζέλος» και το «Μακεδονία».

Ας σημειωθεί ότι η Vinci ενδιαφερόταν σφόδρα για τα πορτογαλικά αεροδρόμια, που για το 2012 ανακοίνωσαν κέρδη 76,5 εκατ. ευρώ. Επί ελληνικού εδάφους, βέβαια, με εξαίρεση το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, καθώς τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας χρειάζονται άμεσα αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ ελάχιστα από αυτά είναι κερδοφόρα.

Τι κρύβει το επίδομα στους εργαζομένους του Σκαραμαγκά;


 

Σε μία κίνηση που θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νέα καταγγελία για κρατικές ενισχύσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει, την τελευταία ημέρα του 2012, ένα βοήθημα 1.043 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Βασικός υποστηρικτής της κίνησης αυτής ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος.


Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε το συγκεκριμένο βοήθημα στους εργαζομένους (που πραγματικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση εδώ και πολλούς μήνες έπειτα από την απόφαση του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του Λιβανέζου Ισκαντάρ Σάφα για εκ περιτροπής εργασία μία φορά την εβδομάδα) είναι μάλλον προβληματικός. Ουσιαστικά, πρόκειται για χρήματα από τον ΟΑΕΔ που έφθασαν στα χέρια των εργαζομένων μέσω της ΓΣΕΕ.


Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιλογή αυτή κινείται στα όρια της νομιμότητας. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά είχε προταθεί ένας άλλος τρόπος ώστε και οι εργαζόμενο να πάρουν κάποια χρήματα και να ξαναρχίσει το έργο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να γίνει συντήρηση των τριών υποβρυχίων που βρίσκονται εκεί. Η πρόταση ήταν να δοθεί ένα ποσό 6,5 - 7 εκατομμύρια ευρώ στα ΕΝΑΕ και να πληρωθούν από εκεί οι εργαζόμενοι για περίπου δύο μήνες. Τελικά, προκρίθηκε η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης μέσω ΟΑΕΔ και ΓΣΕΕ.


Την ίδια στιγμή, η απόφαση για το βοήθημα στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν επόμενο ότι θα ήγειρε ανάλογες αξιώσεις και από άλλες πλευρές. Οι 750 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας λοιπόν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση ζητούν ισότιμη μεταχείριση και ένταξή τους στο ίδιο πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης όπως και οι συνάδελφοί τους στον Σκαραμαγκά. Ζητούν επίσης συνάντηση μαζί του.


Ανεξαρτήτως του βοηθήματος πάντως, το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει άδηλο. Η απόφαση δε της κυβέρνησης (με πρόσφατη τροπολογία) να συμμορφωθεί με την πρόταση της Κομισιόν για επιστροφή στο ελληνικό Δημόσιο της Δεξαμενής «Νούμερο 5», της σημαντικότερης των Ναυπηγείων, στο πλαίσιο της «στρατιωτικής απόφασης» του 2010, αναμένεται να επιβαρύνει το ήδη «συννεφιασμένο κλίμα» στις σχέσεις κυβέρνησης - Σάφα, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής του λιβανέζου ιδιοκτήτη στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι.

Tμηματικά οι μειώσεις στις συντάξεις Ιανουαρίου


Tμηματικά οι μειώσεις στις συντάξεις Ιανουαρίου

Τμηματικά θα εφαρμοσθούν οι μειώσεις στις συντάξεις Ιανουαρίου, που δεν εφαρμόσθηκαν επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί το ενιαίο σύστημα πληρωμών.
Σύμφωνα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, «για κοινωνικούς λόγους, αναζητείται τρόπος ώστε το ποσό της μείωσης να "απλωθεί" από τρεις ως τέσσερις μήνες προκειμένου να είναι περισσότερο ανώδυνο».
Οι συντάξεις του Ιανουαρίου καταβλήθηκαν χωρίς τη μείωση που προβλεπόταν από τον νέο νόμο, όμως το υπουργείο Εργασίας αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ολόκληρο το ποσόν της μείωση στη σύνταξη του επόμενου μήνα.
Κι αυτό γιατί η σύνταξη του Φεβρουαρίου, θα είναι σε κάθε περίπτωση μειωμένη και η επιβολή «διπλής μείωσης» στον ίδιο μήνα θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους συνταξιούχους.
Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει πάντως, ότι οι συντάξεις του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί το νέο σύστημα της ψηφιακής βάσης συντάξεων και συνταξιούχων, που δημιούργησε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Με τον νόμο του νέου μνημονίου, οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20% σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης τα οποία ξεπερνούν αθροιστικά, το ποσόν των 1.000 ευρώ.