EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Και ο χρόνος "μπαίνει" με απεργία


 

Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά χωρίς Μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο για το επιβατικό κοινό, αφού με χθεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), προγραμματίζει απεργία την πρώτη μέρα του χρόνου.
Οι εργαζόμενοι πήραν την απόφαση για νέες κινητοποιήσεις - είχαν σταματήσει τις απεργίες για τις ημέρες των Χριστουγέννων - διαμαρτυρόμενοι κυρίως για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν ακόμη και ωράριο δημοσίου τομέα. Με αυτήν την κίνηση, στόχος τους είναι να δείξουν ότι το αντικείμενο της εργασίας τους είναι τέτοιο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ενταχθεί στους κανόνες και στα ωράρια λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι διοικήσεις των σωματείων εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της κίνησης και να λειτουργήσουν το Μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος από τις πρώτες μέρες του 2013 με ώρες Δημοσίου, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Συνδικαλιστές του Μετρό υποστηρίζουν πως το ενιαίο μισθολόγιο είναι αδιανόητο για ειδικότητες που χρειάζεται να δουλεύουν σε βάρδιες όχι μόνο τις καθημερινές αλλά και τις αργίες.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισαν να διακόψουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους λόγω εορταστικής περιόδου και να συνεχίσουν τις απεργίες από τη νέα χρονιά. Πάντως, από τη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι τις προηγούμενες ημέρες με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, προέκυψε πως υπάρχουν ακόμη «αγκάθια». Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε λόγο για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη συντήρηση τροχαίου υλικού, στις οποίες η κυβέρνηση βάσει Μνημονίου υποχρεούται να προχωρήσει.

Μάρτης γδάρτης μισθών - συντάξεων


 

Η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας φαίνεται πως μας επιφυλάσσει και για το 2013 νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μάλιστα νωρίς: από τον Μάρτιο. Γιατί το λέμε αυτό; Η κυβέρνηση έχει μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις να υλοποιήσει ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τις επόμενες τρεις δόσεις των δανείων.

Το πρώτο crash test είναι προγραμματισμένο στις 21 Ιανουαρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν εάν θα μας δώσουν άλλα 9,2 δισ. ευρώ. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα εφτά θα πάνε στις τράπεζες και τα δυο για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών, όπως η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κ.λπ. Μέχρι τότε πρέπει να κλείσουν μια σειρά από θέματα:

1 Να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις προς την τρόικα.

2 Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

3 Να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

4 Να περάσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις όλες οι εκκρεμότητες που θα επιτρέπουν την αύξηση των παρεμβάσεων της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, η αυξημένη εποπτεία της τρόικας και οι αυτόματοι σταθεροποιητές – μέτρα που θα μπαίνουν σε εφαρμογή όταν θα αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους.

5 Να διαχωριστεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υγιές κομμάτι και κακή τράπεζα. Το ενεργητικό και οι καταθέσεις θα λειτουργούν ως συστημική τράπεζα (βάσει των προβλέψεων της τρόικας) και το υπόλοιπο με κάποιον τρόπο θα το αποπληρώσει το Δημόσιο – δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Εν τω μεταξύ, όμως, στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης άφησαν να εννοηθεί ότι θα επιδιώξουν αλλαγές στο φορολογικό μέσα από συζήτηση στη Βουλή, γεγονός που δυσαρεστεί έντονα τους δανειστές. Ήδη το Eurogroup έχει διαμηνύσει στον Στουρνάρα να μην τολμήσει να φέρει αλλαγμένο φορολογικό στις 21 Ιανουαρίου. Να θυμίσουμε ότι η ψήφιση του φορολογικού είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση.

Παράλληλα στην κυβέρνηση, από την πλευρά της Ν.Δ., γκρινιάζουν ότι το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» έχει δημιουργήσει ένα... κατεστημένο πίσω από τα κλειστά επαγγέλματα εδώ και δεκαετίες και πως αυτή είναι η βασική αιτία που κάποια επαγγέλματα όχι μόνο παραμένουν κλειστά, αλλά επιπλέον δεν σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Δύσκολα λοιπόν η κυβέρνηση θα βρει τη χρυσή τομή μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Όσο για τις λεπτομέρειες της αυξημένης εποπτείας και των αυτόματων μέτρων, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Κουβέλη και Βενιζέλου, όταν θα τις μάθουν – ή, μάλλον, όταν θα ανακοινωθούν στην ολότητά τους ενώπιον της κοινωνίας.

Τον Φεβρουάριο
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρει τη χρυσή τομή για όλα τα πιο πάνω θέματα, θα έρθει αντιμέτωπη με το Eurogroup του Φεβρουαρίου, όταν θα περάσουμε τις εξετάσεις για την τρίτη δόση.

1 Πρώτα θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα πάταξης της φοροδιαφυγής. Βάσει των «μνημονίων κατανόησης» που έχουν συνυπογράψει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πρέπει να θεσπιστεί ημιανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος θα ελέγχει και θα πιάνει τους φοροφυγάδες. Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, η τρόικα και οι δανειστές θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη στελέχωση του οργανισμού αυτού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

2 Πρέπει να ανοίξει νέος γύρος απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και να κατατεθεί πρόγραμμα νέων απολύσεων σταδιακά μέχρι το 2014.

3 Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών.

4 Τέλος Φεβρουαρίου θα κάνει ταμείο ο προϋπολογισμός του 2012. Ανάλογα με τα αποτελέσματα – εάν είναι εντός στόχων ή όχι – η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει νέα μέτρα.

Από Μάρτιο έως Ιούλιο
Τον Μάρτιο το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου. Παράλληλα θα αρχίσει η μεγάλη αξιολόγηση της τρόικας για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας. Εκεί αναμένεται η μεγάλη εκκαθάριση, καθώς οι νέες ρυθμίσεις δίνουν απόλυτες εξουσίες στους δανειστές. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε δεν θα ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Εάν όχι, τότε μας περιμένουν νέες περικοπές στις δαπάνες.

Σε αυτό το σημείο θα δοκιμαστεί και η συνοχή της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέσα σε αυτό το τρίμηνο οι Βρυξέλλες φοβούνται πρόωρες εκλογές. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο υπάρχει φόβος αναταράξεων στην κοινωνία, όταν θα γίνουν πλέον κατανοητά τα νέα φορολογικά μέτρα και η σαρωτική εποπτεία σε όλη την οικονομική ζωή της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η προφανής αδυναμία της συγκυβέρνησης – σε συνδυασμό με τυχόν καθυστερήσεις σε «μεταρρυθμίσεις», «διαρθρωτικές αλλαγές» και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις – θα έχουν προκαθορισμένο αποτέλεσμα την αυτόματη ενεργοποίηση του μέτρου οριζόντιας περικοπής δαπανών του Δημοσίου που αφορούν μισθολογική δαπάνη. Κοινώς οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είναι απολύτως βέβαιες...

Έναντι όλων αυτών η κυβέρνηση έχει να «πουλήσει» την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στο εξωτερικό, ιδιαίτερα την αλλαγή στάσης έναντι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη στήριξη μέσω δημοσιευμάτων, οίκων αξιολόγησης και... της ΕΚΤ, η οποία έδωσε μια – άνευ σοβαρού αντικρίσματος – παράταση στην κάλυψη των ελληνικών ομολόγων.

Πολλά τα προβλήματα, στενά τα περιθώρια διαχείρισης...

Το ποντικι

Γιατί 1.000.000 Έλληνες θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα το 2013

Όσοι ακούν με καλή διάθεση και πρόθεση τα λόγια των κυβερνώντων και των μιντιακών τους παπαγάλων για το ότι η κρίση θα ξεπεραστεί το 2013 και το 2014 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, ας θυμηθούν τι έγινε το 2012, που αισίως τελειώνει σήμερα και ας αναλογιστούν ποιες είναι πραγματικά οι προοπτικές.

Πριν ξεκινήσω να σας υπενθυμίσω, ότι τόσο μέσα από τις σελίδες του «Π» όσο και από τα σχόλια της ιστοσελίδας μας topontiki.gr έχουμε εξηγήσει ότι η επιστροφή στη δραχμή και η έξοδος από το ευρώ, όσο κι αν τεχνικά ήταν δυνατή, δεν υπήρξε ποτέ μια επιλογή για την Ευρωζώνη. Επομένως, μην ακούτε τους κυβερνώντες που κοκορεύονται ότι πέτυχαν το δυσκολότερο. Δηλαδή να αποτρέψουν την έξοδο.  Κατ αρχήν δεν τέθηκε θέμα. Αλλά κι αν είχε τεθεί τη λύση δεν την έδωσαν οι ίδιοι… Ας αφήσουν λοιπόν τις φανφάρες για τους ανόητους και τους αδιάβαστους.
Τι έγινε λοιπόν το 2012 στην πραγματική οικονομία:

Κάθε ημέρα μεσοσταθμικά έβαλαν λουκέτο σχεδόν 70 επιχειρήσεις, δηλαδή... Και κάπως έτσι, από τις αρχές του έτους υπολογίζεται ότι γύρω στις 66.000 εταιρίες έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτές που υπολειτουργούν εμφανίζοντας σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις, και ετοιμάζονται να κλείσουν τα επόμενο δίμηνο, αφού κάνουν τις εισπράξεις των εορτών. Επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά με 36.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013 προβλέπει το Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, οι περισσότερες που δεν κατάφεραν ή δεν θα καταφέρουν να  πουλήσουν τα απόθεμα τους μέσα στις γιορτές, θα κατεβάσουν ρολά μέσα στις πρώτες μέρες του νέους έτους. Και αυτές υπολογίζονται σε 36.000. Φτάνουμε δηλαδή τα 100.000 λουκέτα.

Από τα λουκέτα και τις απολύσεις σε μεγάλες εταιρίες που δεν έκλεισαν η ανεργία έφτασε το απίστευτο για ελληνικά δεδομένα 25%. Και το χειρότερο:  του χρόνου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 30-32%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.650.000 ανέργους.

Ακόμη και αυτοί που διατηρούν την εργασία τους π[πληρώνονται με χαμηλότερες αποδοχές εξ αίτιας των μειώσεων μισθών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Παράλληλα, δίνει και παίρνει η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων (πλέον και με το νόμο), ενώ έμμεσα γίνεται δεκτή από το κράτος (όπως κάνει και το ίδιο άλλωστε) η αναστολή πληρωμών των επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες οφείλουν στους εργαζόμενους του από 3 έως 6 μήνες.

Τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις πρακτικά δεν υπήρξαν, ενώ παρά την ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει με τη νέα χρονιά, οι κάνουλες και πάλι δεν θα ανοίξουν. Ο λόγος είναι ότι η τοποθέτηση επιτρόπων και οι αυστηροί κανόνες που θα θεσπιστούν για τις χορηγήσεις θα κάνουν τα κριτήρια τόσο αυστηρά, που η πολυπόθητη ρευστότητα θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός γα τους περισσότερους. Ας μην γελιόμαστε. Τα λογιστικά των περισσότερων επιχειρήσεων είναι τέτοια που δεν μπορούν εύκολα να πάρουν δάνειο που θα δεν θα χαρακτηριστεί επισφαλές. Και αυτό απλά δεν προβλέπεται μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Πώς μπορεί αυτό το κλίμα να αλλάξει. Πολύ δύσκολα. Άλλωστε οι απολύσεις στο δημόσιο και η συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου, θα φέρουν ακόμη ισχυρότερες θύελλες στην πραγματική οικονομία. Κάτι που συνδυαζόμενο με την κατάρρευση της αγοράς και της αξίας των ακινήτων θα βάλει την ελληνική οικονομία σε τέλμα και λήθαργο. Τα σχέδια για ξένες επενδύσεις, αφορούν στις περισσότερες περιπτώσεις κατασκευαστικά και τουριστικά έργα όπου το ζητούμενο είναι η ανειδίκευτη χειρωνακτική εργασία. Δηλαδή όχι η πραγματική ανάπτυξη της χώρας αλλά η ευημερία των αριθμών. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τα περιβόητα πετρέλαια, εάν βεβαίως εντοπισθούν…

Το πρόβλημα: Στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για να αλλάξουν τα δεδομένα της οικονομίας. Θα πρέπει να αλλάξουν και οι δομές της. Δηλαδή ο τρόπος που είναι στημένη. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει της ασφυξία, εάν δεν αλλάξει η παραγωγική βάση.

Για να γίνει όμως αυτό, κάπου 1.000.000 Έλληνες θα πρέπει να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας. Δηλαδή επάγγελμα. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό; 

Έρχεται μαύρο εξάμηνο


 

Μπορεί η δόση να έφτασε, τουλάχιστον ένα κομμάτι της, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουν ότι προς το παρόν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Και συγκεκριμένα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ακόμη και όταν αυτή ολοκληρωθεί, όμως, κάτι που θα χρειαστεί μερικούς μήνες, τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά υπό μορφή δανείων θα είναι και πάλι λίγα. Και σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότερα από αυτά που θα χρειάζονταν για να λειτουργήσει ομαλά η αγορά. Εάν σε αυτό το περιβάλλον προσθέσουμε και την υποχώρηση της ζήτησης λόγω της πτώσης του εισοδήματος και της άγριας φορολογίας, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι (και) για τον εμπορικό κόσμο το 2013 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Ένα έτος στο οποίο οι μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν και πάλι μόνες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν συμφωνούν με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου για σταθεροποίηση της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2013. Αντίθετα εστιάζουν την προσοχή τους στο πολύ κρισιμότερο πρώτο εξάμηνο. Όταν δηλαδή θα φανούν οι επιπτώσεις από τη νέα φορολογική πολιτική, ενώ το αγοραστικό κοινό θα υποστεί περαιτέρω μείωση του εισοδήματος από τη βίαιη αναπροσαρμογή μισθών, συντάξεων και αποδοχών. Την ίδια περίοδο, ακόμη και στο θετικό σενάριο για τη ροή χρήματος από τις τράπεζες, τα κεφάλαια της δόσης (που θεωρητικά είναι να πέσουν στην αγορά) δεν θα έχουν φτάσει στους τελικούς παραλήπτες, μια και η χορήγηση καθυστέρησε πέντε ολόκληρους μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο η ελληνική αγορά θα βρεθεί στο έλεος του… καπιταλισμού.

Κρίσιμη περίοδος
Για το εξάμηνο του τρόμου, του 2013, οι περισσότεροι επιχειρηματίες καταστρώνουν τα σχέδιά τους με γνώμονα ότι δεν θα έχουν τραπεζική υποστήριξη, ενώ παράλληλα η κατανάλωση θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Η μείωση της ζήτησης θα είναι διαφορετική από κλάδο σε κλάδο, ανάλογα και με την ελαστικότητα του τομέα (για παράδειγμα η μείωση θα είναι μικρότερη στα σούπερ μάρκετ απ’ ό,τι στα είδη ένδυσης), αλλά σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα κυμανθεί κοντά στο 12-15% σε ολόκληρο το φάσμα του εμπορίου.

Ο αριθμός αυτός είναι κρίσιμος και εφόσον συνδυαστεί με τα αντίστοιχα ποσοστά των περασμένων ετών της κρίσης, φτάνει αθροιστικά από το 2009 κοντά στο 30-35%. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε κάποιους ευαίσθητος κλάδους, όπως το αυτοκίνητο, όπου η κάμψη στην τριετία φτάνει το 70%. Και αυτό για έναν τομέα που κάποτε έφερνε το 10% των φορολογικών εσόδων!

Με τη ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα είναι προφανές ότι η αγορά δύσκολα θα επιστρέψει σε ομαλά επίπεδα δραστηριότητας ακόμη και αν οι συνθήκες μπορούσαν να αποκατασταθούν ξαφνικά στα επίπεδα του 2009.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, τα λουκέτα στα καταστήματα μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται πανελλαδικά να ξεπεράσουν τα 100.000 και ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο να πλησιάσει ανησυχητικά τους 150.000.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που καταγράφουν πως στην έναρξη μιας επιχείρησης αντιστοιχούν τέσσερα λουκέτα.
Αυτό κάνει ακόμη πιο καθοριστικό το πρώτο εξάμηνο του 2013, όπου πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και μεγάλες αλυσίδες, θα βρεθούν σε αδυναμία να συνεχίσουν να επιχειρούν με τα σημερινά τους δίκτυα.

Αυτό φέρνει για το 2013 νέες περικοπές σε δίκτυα, καταστήματα και προσωπικό. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να φέρει και αναγκαστικές συγχωνεύσεις ή εξαγορές που, αν και προβλέπονταν για το 2011-12, δεν σημειώθηκαν μέχρι πρόσφατα. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλοί κλάδοι όπου επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν με ζημιογόνες χρήσεις, χωρίς όμως να κινούνται στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης επιχειρηματικής επιλογής, ελπίζοντας ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν κάποια στιγμή. Και τα κέρδη των περασμένων ετών χρησίμευσαν σε πολλές περιπτώσεις για να υποστηρίξουν αυτές τις επιλογές.

Αυτό που αλλάζει το 2013 είναι ότι η κρίση ρευστότητας και η έλλειψη προοπτικής καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της πρακτικής αυτής. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανό, ακόμη και τους πρώτους μήνες, να δούμε συνενώσεις επιχειρήσεων που κάποτε φάνταζαν απίθανες.

Στις περιπτώσεις αυτές, τον ρόλο των αγοραστών θα έχουν εταιρείες με υγιή οικονομική διάρθρωση και χαμηλό δανεισμό, καθώς και προοπτικές ανάπτυξης στο ελληνικό (τα προσεχή χρόνια) ή το ξένο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή η εξαγωγική δραστηριότητα θα συνεχίσει να διαμορφώνει μια προοπτική επιβίωσης για όσους ομίλους μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος χρήματος. Και όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ένας γνώστης της αγοράς, το κλειδί για την επόμενη ημέρα του ελληνικού επιχειρείν ίσως να είναι και η αλλαγή (ή έστω αναπροσαρμογή) της δραστηριότητας για όσους βλέπουν ότι τα παραδοσιακά «εργαλεία» δεν αρκούν πλέον για να φέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη.

To Ποντικι

Σε 40 λεπτά Τρίπολη-Καλαμάτα και αντίστροφα


 

Με την παράδοση στην κυκλοφορία της παράκαμψης «Παραδείσια-Τσακώνα», το ταξίδι από την Τρίπολη προς την Καλαμάτα και αντίστροφα γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού παρακάμπτονται οι επικίνδυνες στροφές της Τσακώνας και το πέρασμα μέσα από κατοικημένα χωριά.
Παράλληλα, το ταξίδι γίνεται και πιο γρήγορο. Εκτιμάται ότι πλέον η απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις έχει μειωθεί περίπου στα 40 λεπτά. Άλλοι οδηγοί, βέβαια, χρειάζονται λίγο περισσότερο κι άλλοι λίγο λιγότερο. Ανάλογα με το πώς οδηγεί ο καθένας…

Αλεξανδρούπολη: Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τη δημοπράτηση έργου στο λιμάνι


 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση που αφορά την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 21.900.000 ευρώ για τη δημοπράτηση με ανοικτή διαδικασία του έργου «Ολοκλήρωση εκβάθυνσης λιμενολεκάνης και εκσκαφή διαύλου λιμένα Αλεξανδρούπολης».
Το έργο περιλαμβάνει τις εργασίες προηγούμενης εργολαβίας η οποία διαλύθηκε.
 
Η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ενίσχυση της προσπελασιμότητας» του υπουργείου.

Από την Πρωτοχρονιά σε ισχύ το νέο ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού


 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών της, η ΕΥΑΘ Α.Ε. καθιερώνει νέο ωράριο, από τις 08.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, το οποίο θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Το ωράριο αυτό θα ακολουθείται για τις συναλλαγές του κοινού με την εταιρεία στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ (Εγνατία 127), στο υποκατάστημά της στην πλατεία Δημοκρατίας 6 (Βαρδάρι), αλλά και στην Τσιμισκή 98 (για θέματα αποχέτευσης).

Τέλος στην κατάθεση πινακίδων

 
Δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας,
δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί, στο MEGA.

Tα 100 καλύτερα γκολ του 2012 (video)


 

Γκολ με τακουνάκι, γκολ με ψαλιδάκι, γκολ από το... Θεό, γκολ με κάθε ευφάνταστο τρόπο! Δείτε σε ένα βίντεο διάρκειας 17' που παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το "contra.gr", τα 100 πιο εντυπωσιακά γκολ του 2012 με πρωταγωνιστές τους Μέσι, Κριστιάνο, Μπαλοτέλι,Φαλκάο, Ζλάταν αλλά και τους... Κονέ και Ντε Βινσέντι! 365 μέρες, 100 γκολ Και αυτή η χρονιά που πέρασε και σε λίγες ώρες θα παραδώσει τη σκυτάλη στο 2013, είχε μοναδικές ποδοσφαιρικές στιγμές. Γκολ σπάνιας ομορφιάς σημειώθηκαν στα γήπεδα όλου του κόσμου. Από τις αλάνες σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα μέχρι τα γήπεδα του Euro 2012. Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ εμφανίζονται από δύο και τρεις φορές στο βίντεο. Στα καλύτερα γκολ όλης της χρονιάς, όμως, υπάρχει χώρος και για Έλληνες, όπως ο Παναγιώτης Κονέ, ενώ περίοπτη θέση στην αξιολόγηση έχει ο Τόμας Ντε Βινσέντι ο οποίος με τη γκολάρα που σημείωσε στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό κατέκτησε την 7η θέση! Στα 17' του βίντεο θα δείτε και παλιούς γνώριμους όπως ο Έντσο Μαρέσκα, αλλά και τη μεγάλη σταρ του γυναικείου ποδοσφαίρου, Αμάντα.



Υποχρεωτικές οι κάρτες για αγορές από 500 ευρώ


  Υποχρεωτικές οι κάρτες για αγορές από 500 ευρώ

Με δηλώσεις του στο MEGA ο υπουργός εξήγησε ότι «η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος -πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- θα καταστεί υποχρεωτική για συναλλαγές σημαντικά μικρότερης αξίας από 1.500 ευρώ, λειτουργώντας έτσι ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν η χρήση καρτών να καταστεί υποχρεωτική ακόμη και για ποσά έως 500 ευρώ.
«Καμπάνες»

Ο κ. Στουρνάρας έκανε επίσης γνωστό ότι το ΚΕΠΥΟ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να ρίξουν τις πρώτες «καμπάνες» σε εκείνους που έστειλαν εμβάσματα δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την προηγούμενη 3ετία, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Η αρχική λίστα περιελάμβανε 54.000 πρόσωπα με εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2009-2011. Από αυτούς, υπό έλεγχο βρίσκονται 25.500 που έχουν προβληματικό «πόθεν έσχες», εκ των οποίων οι 24.000 έχουν ήδη λάβει προειδοποιητική επιστολή από το ΚΕΠΥΟ.
Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 330 έλεγχοι σε μεγάλους φορολογουμένους έως τον Ιούνιο και 750 έλεγχοι έως το τέλος του επόμενου έτους, να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 75% έως τον Δεκέμβριο, ενώ θα πρέπει να έχουν σταλεί τουλάχιστον 8 υποθέσεις στον Εισαγγελέα μέσα στο α' εξάμηνο του 2013 και 18 έως το τέλος του έτους.

Τρεις τραπεζικοί όμιλοι το 2013


Από τις 20 και πλέον εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, θα μείνουν τρεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι και ελάχιστα μικρότερα σχήματα 

Το πρώτο τρίμηνο του χρόνου θα είναι εκείνο που θα αλλάξει άρδην το τραπεζικό σκηνικό της χώρας, καθώς:
  • Πρώτον, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 27,5 δισ. ευρώ, για τα σχήματα της Εθνικής ? Eurobank (οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης), της Alpha Bank, η οποία έχει αποκτήσει και την Εμπορική, και της Τράπεζας Πειραιώς που έχει εντάξει κάτω από την ομπρέλα της την Αγροτική και τη Γενική Τράπεζα.

  • Δεύτερον, μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να «σπάσει» στα δύο και το υγιές κομμάτι του θα αποκτηθεί από ένα από τα ανωτέρω τραπεζικά σχήματα. Το ΤΤ για την ανακεφαλαιοποίησή του χρειάζεται 3,7 δισ. ευρώ, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτησή του.
  • Τρίτον, οι υπόλοιπες μικρές και μεσαίες τράπεζες -μία εξ αυτών είναι και η Τράπεζα Αττικής- θα πρέπει να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να προχωρήσουν τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής τους αυτόνομα μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Η εναλλακτική λύση που έχουν είναι να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Σε περίπτωση τώρα που οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.
Ηδη οι συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμες να καλύψουν το 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, αφού το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής θα είναι το «κλειδί» για να διατηρηθεί το ιδιωτικό μάνατζμεντ.
Οι συστημικές
Οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις 4 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες ανέρχονται στα 27,5 δισ. ευρώ.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα κινηθούν συνολικά στα 18-19 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να εισφέρουν κεφάλαια της τάξης του 1,8-1,9 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αφού θα είναι ταυτόχρονα «ψήφος εμπιστοσύνης» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ας σημειωθεί ότι το ύψος των ΑΜΚ με κοινές μετοχές θα εξαρτηθεί από το ποσοστό κάλυψης μέσω των μετατρέψιμων ομολόγων ειδικού τύπου, των γνωστών CoCos. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν εκδώσει τα μετατρέψιμα ομόλογα, που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο.

Παραπομπή-εξπρές με τρία «κατηγορώ»


Με διαδικασίες κατεπείγοντος τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προχωρούν από κοινού σήμερα στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συμφωνήσει απόλυτα όχι μόνον στην κίνηση αυτή καθεαυτή, αλλά και στο κατηγορητήριο, το οποίο θα διατυπωθεί στο συνοδευτικό κείμενο που θα κατατεθεί σήμερα με τις υπογραφές βουλευτών και από τα τρία κόμματα. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα κατηγορήσουν τον πρώην υπουργό για δύο αδικήματα: της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, ο αριθμός των υπογραφών θα είναι μεγαλύτερος από τις 30 που απαιτούνται βάσει του Κανονισμού της Βουλής για να συζητηθεί η αίτηση στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με πηγές και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής θεωρείται -από τον πρωθυπουργό και τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ- αναγκαία προκειμένου να διερευνηθούν:
  • Οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
  • Οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου για την απώλεια της πρωτότυπης λίστας όταν αυτή του παρεδόθη από τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2010, με τη διαμεσολάβηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει (στην επιτροπή της Βουλής) ότι είχε δώσει για φύλαξη τη λίστα, η οποία στη συνέχεια χάθηκε.
  • Τυχόν εμπλοκή του πρώην υπουργού σε πράξεις που οδηγούν σε φοροαποφυγή, κάτι που εάν συμβαίνει θα αποδειχθεί από τον έλεγχο των ποσών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των συγγενών του στην ελβετική τράπεζα.
Στην κυβέρνηση, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων, καθώς δεν μπορεί να λογιστεί ως κοινοβουλευτική σύνοδος το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ορκωμοσία των βουλευτών και εκλογή προεδρείου.
Ο αριθμός των υπογραφών για το αίτημα Προανακριτικής θα είναι μεγαλύτερος από τις 30 που απαιτούνται βάσει του Κανονισμού της Βουλής για να συζητηθεί η αίτηση στην Ολομέλεια
Στόχος των ηγετών και των τριών κομμάτων είναι να κινηθούν τάχιστα κι έτσι μετά την κατάθεση της πρότασης, που αναμένεται να γίνει σήμερα, προγραμματίζεται η συζήτησή της (και η σχετική ψηφοφορία) για την προσεχή Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα επανάληψης των εργασιών της Βουλής μετά την υποχρεωτική διακοπή για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Ο κ. Σαμαράς, με την επιλογή του να κινηθεί άμεσα και να συνεννοηθεί με τους κυβερνητικούς του εταίρους προς την κατεύθυνση της άμεσης διερεύνησης της υπόθεσης, θέλησε:
  • Να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας ότι η περίοδος της ατιμωρησίας των πολιτικών έχει παρέλθει οριστικά. Στην κυβέρνηση μελετούν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την απαξία με την οποία η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει την πολιτική και τους πολιτικούς και εκτιμούν ότι η «καθαρή» αντίδραση σε μια υπόθεση που -όπως σημειώνουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού- έχει το «άρωμα» σκανδάλου απαντά με κατηγορηματικό τρόπο στην καχυποψία και στις αιτιάσεις περί συγκάλυψης.

  • Να προλάβει ανάλογες κινήσεις της αντιπολίτευσης και τις αιτιάσεις που πιθανώς να ακολουθούσαν περί σκόπιμης κωλυσιεργίας από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων. Αυτά τα επιχειρήματα θα προέβαλλαν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών της ΝΔ- τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, εάν καθυστερούσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στο ΕΣΠΑ νέα έργα 40 εκ. ευρώ στην Κρήτη


 

Την ένταξη νέων έργων προϋπολογισμού 38.580.000 ευρώ στο Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (ΕΣΠΑ) ανακοίνωσε σήμερα στο Ρέθυμνο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα υπέγραψε συμβάσεις οδικών έργων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με προϋπολογισμό 1.630.000 ευρώ και παρεμβάσεις στην επαρχιακή οδό Σπηλίου, και Λίσταρος-Καλοί Λιμένες.

Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης των νέων έργων στο ΕΣΠΑ που αφορούν σχολικά συγκροτήματα, και έργα περιβάλλοντος-αποχετευτικά έγινε από τον Περιφερειάρχη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, των αντιπεριφερειαρχών Κώστα Λαμπρινού και Νίκου Καλογερή, του βουλευτή Ανδρέα Ξανθού, των δημάρχων Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, Αγίου Βασιλείου Γιάννη Πιπεράκη, Αμαρίου Στέφανου Σημαντήρα, των Περιφερειακών Συμβούλων Νίκου Κακογιαννάκη, Γιάννη Νικολούδη, Γιάννη Παρασύρη, Μανόλη Χνάρη, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα νέα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους φορείς στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου είναι:
-Ανέγερση εξαθέσιου δημοτικού σχολείου Γερανίου δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.
- Ανέγερση Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιπόπουλου δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ.
-Ανέγερση σχολικού συγκροτήματος 5ου γυμνασίου και 4ου λυκείου δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 6,3 εκ. ευρώ.
-Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων ευρύτερης περιοχής Πλακιά προϋπολογισμού 16.959.300 ευρώ
-Προστασία ταμιευτήρα-αποχευτικά δίκτυα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων οικισμών φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου προϋπολογισμού 4.321.185,13 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικά αναπτυξιακά έργα, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, και συμβάλουν στην καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών. «Οι νέες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας που είχαμε με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή, με τους περιφερειακούς μας συμβούλους και τους δημάρχους της περιοχής που προετοίμασαν τις μελέτες και εγκρίθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή» είπε ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Φιλοδοξούμε το νέο χρόνο να εντάξουμε ακόμα περισσότερα έργα, έρχονται και τα προγράμματα ΟΣΑΠΥ που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη με 2,5 εκ. ευρώ το καθένα. Παρεμβάσεις που επίσης αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, και έργα με κοινωνικό χαρακτήρα που είναι νέοι νηπιοβρεφικοί σταθμοί και σχολεία».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Κρήτη, Πράσινη Ανάπτυξη» ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι παρά τα αρχικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εκτέλεση του, σήμερα όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί και δημοπρατηθεί αποπληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους.

«Φιλοδοξούμε το νέο χρόνο να εντάξουμε και νέα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αποδεικνύοντας ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορούμε να διεκδικούμε χρηματοδότηση και από εθνικούς πόρους» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά τους τόσο η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή όσο και οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Βασιλείου Γιάννης Πιπεράκης, και Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα των έργων που θα γίνουν στις περιοχές τους, και ευχαρίστησαν προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την αποτελεσματική του συμβολή.

«Με τις συντονισμένες προσπάθειες του Περιφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, των δήμων και άλλων φορέων υλοποίησης έχουν εκτελεστεί σημαντικά έργα εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν βασικές υποδομές, βιολογικούς σε όλους τους δήμους, οδοποιία, σχολική στέγη και άλλα έργα και παρεμβάσεις που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην τοπική οικονομία…» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

10+1 εισιτήριο δώρο από τον ΟΑΣΑ

10+1 εισιτήριο δώρο από τον ΟΑΣΑ 
Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώνεται ότι από 1/1/2013 ξεκινά η διάθεση προς το επιβατικό κοινό εισιτηρίων σε συσκευασία δεσμίδας των 11 τεμαχίων στην τιμή των 10. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ένα δωρεάν εισιτήριο με την αγορά 10 εισιτηρίων, που αντιστοιχεί σε έκπτωση 9% στη συνολική τιμή του πακέτου.

Η συγκεκριμένη παροχή θα εφαρμοσθεί στα ενιαία εισιτήρια αξίας €1,40 (ολόκληρο), €0,70 (μειωμένο) και στα εισιτήρια μίας διαδρομής (με λεωφορεία, τρόλλευ ή τραμ) αξίας €1,20 (ολόκληρο) και €0,60 (μειωμένο).

Τα εισιτήρια αυτά αναγράφουν σε εμφανές σημείο της εμπρόσθιας και οπίσθιας όψης, με κόκκινο χρώμα, ότι αποτελούν εισιτήρια δεσμίδας 11 τεμαχίων, παρέχονται με έκπτωση 9%, καθώς και την συνολική αξία του πακέτου.
 
Επίσης, εκτός των σταθερών πρόσθετων ασφαλείας που περιέχονται σε όλα τα εισιτήρια (ιριδίζουσες λωρίδες, ορατές και αόρατες ίνες, υδατογράφημα του ΟΑΣΑ και άλλες ειδικές χημικές ουσίες ανίχνευσης της πλαστότητας των εισιτηρίων), η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει και πρόσθετες εκτυπωτικές ασφάλειες (microprinting).

Τα παραπάνω εισιτήρια δεν θα πωλούνται μεμονωμένα αλλά σε ειδική πλαστική συσκευασία, στην οποία θα υπάρχει ετικέτα που αναγράφει την αξία της δεσμίδας των εισιτηρίων, την ένδειξη ‘’ΔΕΣΜΙΔΑ 11 ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ – ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ’’ καθώς και τον αύξοντα αριθμό της δεσμίδας (πακέτου).

Τα εισιτήρια δεσμίδας με έκπτωση θα διατίθενται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια των Ο.ΣΥ. ΑΕ (λεωφορεία, τρόλλευ) και ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ).

Η παροχή εκπτωτικών προϊόντων κομίστρου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανταμοιβής των χρηστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της προσπάθειας να αντιμετωπίστει το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής.


Για  πρόσθετες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλεφωνικό κέντρο 185 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr)

Τα δρομολόγια των ΜΜΜ την παραμονή


 

Μία ώρα νωρίτερα θα σταματήσουν να κυκλοφορούν σήμερα τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα αποσύρονται σταδιακά από τις 22:00 ενώ τα τελευταία δρομολόγια του ΗΣΑΠ και του Μετρό από τους κεντρικούς σταθμούς θα πραγματοποιούνται ως εξής:

Γραμμή 1 Μετρό ΗΣΑΠ:

Από Πειραιά προς Κηφισιά στις 22.20
Από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 22.39
Από Κηφισιά προς Πειραιά στις 22.20
Από Ομόνοια προς Πειραιά στις 22.52

Γραμμές 2&3 Μετρό:

Από Άγιο Αντώνιο προς Άγιο Δημήτριο στις 22.45
Από Άγιο Δημήτριο προς Άγιο Αντώνιο στις 22.45
Από Αιγάλεω προς Δουκίσσης Πλακεντίας στις 22.47
Από Αιγάλεω προς Αεροδρόμιο στις 21.25
Από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αιγάλεω στις 22.37
Από Αεροδρόμιο προς Αιγάλεω 22.03

Υπενθυμίζεται ότι λόγω 24ωρης απεργίας δεν θα κινηθούν οι συρμοί του ΗΣΑΠ και του Μετρό την πρωτοχρονιά.

Επιπλοκές στην υγεία του Ούγκο Τσάβες


Επιπλοκές στην υγεία του Ούγκο Τσάβες

Ο αντιπρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η κατάσταση του Τσάβες παραμένει ιδιαίτερα «εύθραυστη».
«Η κατάσταση της υγείας του Τσάβες εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Οι επιπλοκές που παρουσιάστηκαν παρακολουθούνται από τους γιατρούς, σε μια διαδικασία που κρύβει πολλούς κινδύνους», είπε από την Αβάνα ο αντιπρόεδρος, Νίκολας Μαντούρο, σε ανακοίνωση στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Τραμ Αθήνας: το Νέο Ρυθμιστικό το στέλνει σε Πατήσια, Γουδί, Κερατσίνι, Αργυρούπολη,Καλλιθέα


Τραμ Αθήνας: το Νέο Ρυθμιστικό το στέλνει σε Πατήσια, Γουδί, Κερατσίνι, Αργυρούπολη,Καλλιθέα 

Τα μέσα σταθερής τροχιάς παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο Νέο Ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα. Εκτός από τις εκτεταμένες επεκτάσεις του Μετρό έχουν σχεδιαστεί και μία σειρά επεκτάσεων για το Τραμ προκειμένου να το βγάλουν από την σημερινή του ανυποληψία και να γίνει ένα πραγματικά βοηθητικό μέσο στην μετακίνηση της πόλης.

Οι επεκτάσεις όπως έχουν σχεδιαστεί είναι ιδιαίτερα πετυχημένες καθώς περνούν από σημαντικούς οδικούς άξονες αλλά και από πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης εξασφαλίζοντας την εμπορική του επιτυχία αλλά και την περαιτέρω «έξωση» των λεωφορείων από μεγάλες διαδημοτικές διαδρομές.

Τα έργα χωρίστηκαν και εδώ σε έργα Α` και Β` προτεραιότητας ενώ μέσα συμπεριλήφθη και το έργο monorail του λιμανιού του Πειραιά. Τα έργα που θα προωθηθούν σε πρώτη φάση είναι τα παρακάτω:

1.Νέο Φάληρο-Πλ.Καραισκάκη (λιμάνι): πρόκειται για την γνωστή επέκταση που έχει κολλήσει εδώ και χρόνια. Τα τελευταία νέα λένε πως θα έχουμε οριστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα και πως το έργο τελικά θα ξεκινήσει.

2.Νέα γραμμή Πειραιάς-Κερατσίνι-Πέραμα. Ξεκινούν οι μελέτες για αυτό το τμήμα το οποίο έχει εξασφαλισμένη εμπορική επιτυχία καθώς θα περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ προβλέφθηκε ένα μέρος του να γίνει υπόγειο μετατρέποντας το σε «ελαφρύ Μετρό».

3. Σύνταγμα-Πανεπιστημίου-Πλ. Αιγύπτου-Άνω Πατήσια: ανήκει στο σχεδιασμό για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου που εδώ και μήνες έχει σιγήσει. Η πρώτη φάση μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, η δεύτερη μέχρι τα Άνω Πατήσια μέσω φυσικά της οδού Πατησίων.

4.Κλάδος Λ. Ποσειδώνος (στο Ελληνικό)- Λ. Βουλιαγμένης (Στ. Μετρό Αργυρούπολη) : μία εύκολη επέκταση καθώς δεν μπερδεύεται σε δρόμους με μεγάλη κίνηση ενώ είναι πολύ μικρή σε μήκος (περίπου 2χλμ).

5.Monorail Πειραιά: είναι η γνωστή επιθυμία του ΟΛΠ να δημιουργήσει ένα μέσο σταθερής τροχιάς που να «αγκαλιάζει» το λιμάνι και να διευκολύνει τις μετακινήσεις μέσα και περιμετρικά του λιμένα. Για τη επέκταση προς Πειραιά το χρονοδιάγραμμα δείχνει το 2015. Για τα υπόλοιπα σταδιακά μέχρι το 2020.

Τα έργα Β` προτεραιότητας βάζουν το τραμ σε ακόμα περισσότερες περιοχές της Αθήνας ενώ σημαντικές περιοχές όπως η Καλλιθέα και του Ζωγράφου εντάσσονται. Τα έργα είναι:
1.Νέος κλάδος Σταθμός Λαρίσης- Νοσοκομείο Παίδων-Γουδί: ουσιαστικά μία νέα γραμμή η οποία ενώνει την «κάτω» Αθήνα με την «πάνω» Αθήνα ενώ εξυπηρετεί εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα.

2. Επεκτάσεις προς Καμίνια, Φρεατίδα: είναι μικρές επεκτάσεις (από 2 χλμ η καθεμία περίπου) που δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης των χιλιάδων κατοίκων των περιοχών στο σύστημα μεταφορών του Τραμ και των υπολοίπων Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

3.Κλάδος Τζιτζιφιές-Λ. Θησέως-Φιξ: μία νέα γραμμή η οποία εξυπηρετεί Μοσχάτο, Καλλιθέα μέσω της Θησέως και καταλήγει στο σταθμό Συγγρού-Φιξ. Μία πολύ σωστή εμπορική επένδυση.

Στόχος του Ρυθμιστικού είναι όχι μόνο η ευρεία επέκταση του Τραμ στην Αθήνα αλλά και η καταξίωση του ως μέσο μετακίνησης καθώς σήμερα θεωρείται «βραδυποριακός» και λανθασμένα συγκρίνεται με το Μετρό.

Η σύνδεση του με πολλούς σταθμούς Μετρό (Πειραιάς, Άνω Πατήσια, Σταθμός Λαρίσης κλπ) θα τον μετατρέψει σε ένα πραγματικά τροφοδοτικό μέσο αλλά και ένα διαδημοτικό μέσο συγκοινωνίας.

Πηγή:ypodomes.com

Παγκόσμια Δικτατορία via Σουηδικές τράπεζες: Καταργήστε τα μετρητά να σωθεί το περιβάλλον


cashless 

Το “κίνημα” αντι-μετρητών έχει προωθηθεί έντονα από τις μεγάλες σουηδικές εμπορικές τράπεζες, καθώς και την Riksbank, τη σουηδική κεντρική τράπεζα. Στην πραγματικότητα, οι τρεις από τις τέσσερις συμαντικές μεγάλες σουηδικές τράπεζες, που συνδυάζονται με 530 από τα 780 γραφεία τους δεν δέχονται πλέον να πληρώνουν τοις μετρητοίς.
Στην περίπτωση της Nordea Bank, 200 εκ των 300 καταστημάτων της είναι σήμερα χωρίς μετρητά, και τα τρία τέταρτα των υποκαταστημάτων της Swedbank πλέον χειρίζονται μετρητά. Όπως ο Peter Borsos, ένας εκπρόσωπος για την Swedbank, παραδέχεται ανοιχτά, ότι η τράπεζα του εργάζεται «ενεργά για να μειώσει το [ποσό] των μετρητών στην κοινωνία.” Οι λόγοι για αυτή την ώθηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με το να αντλήσουν τα κέρδη από τα τέλη της τραπεζικής κάρτας ή, πιο καλύτερα, την απελευθέρωση των κλασματικών-αποθεματικών των τραπεζών από τους περιορισμούς της τράπεζας.
Όχι, σύμφωνα με τον Borsos, οι λόγοι είναι το περιβάλλον, το κόστος και η ασφάλεια: «Εμείς οι ίδιοι εκπέμπουμε 700 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές μετρητών. Κοστίζει στην κοινωνία 11 δισεκατομμύρια το χρόνο.  Και τα μετρητά βοηθούν να γίνονται ληστείες παντού “Ο Hans Jacobson, επικεφαλής της Nordea Bank, υποστηρίζει ομοίως:”. Αποστολή μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία των καρτών, οι κάρτες είναι πιο ασφαλέστερες από τα μετρητά.»Γέροντας Παίσιος: 
Ύπουλος τρόπος εισαγωγής του σφραγίσματος. Σιγά- σιγά, μετά την κάρτα και την ταυτότητα, δηλαδή το “φακέλωμα”, θα προχωρήσουν πονηρά στο σφράγισμα. Με διάφορα πονηρά μέσα θα κάνουν εκβιασμούς, για να δέχονται οι άνθρωποι το σφράγισμα στο μέτωπο ή στο χέρι. Θα στριμώξουν τα πράγματα και θα πουν: “Μόνο με τις κάρτες θα κινείσθε, τα χρήματα θα καταργηθούν”.

atheatignosi.gr