EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Επί τάπητος η απορρόφηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας από τον ΟΛΘ


Επί τάπητος η απορρόφηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας από τον ΟΛΘ 

Προβληματισμός επικράτησε στην σύσκεψη για το θέμα της απορρόφησης του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας από τον αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Δημαρχείο Καβάλας υπό τη αιγίδα του δημάρχου Κωστη Σιμιτσή.  
 
Παρουσία φορέων αλλά και των βουλευτών αποφασίστηκε να ασκηθούν κυρίως πιέσεις σε ότι αφορά την χερσαία ζώνη του κεντρικού Λιμανιού της Καβάλας ώστε να εκχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως και όλα τα μικρά λιμάνια του Νομού, αλλά και να διευκρινιστεί πλήρως το καθεστώς που θα ισχύσει την επόμενη ημέρα της απορρόφησης για τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας καθώς στην σύσκεψη εκφράστηκε η επιθυμία ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας να διατηρήσει την Διοικητική του Αυτοτέλεια. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η σύνταξη ενός κειμένου με αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο. Ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε πως έχει διαβεβαιώσεις ότι ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού θα είναι απο την Καβάλα ώστε να είναι γνώστης την τοπικής κατάστασης.

Φράγμα Αποσελέμη: Σε αναμονή του Μετροπόντικα


Φράγμα Αποσελέμη: Σε αναμονή του Μετροπόντικα 

Ένα έργο που ξεκίνησε με μελέτη... 40 εκ.ευρώ, εντάχθηκε με 21 εκ. στο ΠΔΕ, είχε προϋπολογισμό 14 εκ. και τελικά συμβασιοποιήθηκε με 7 εκ.ευρώ!
 Το πολύπαθο έργο της μεγάλης λιμνοδεξαμενής του Οροπεδίου – από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα!- που είναι από τα βασικά αντισταθμιστικά για το φράγμα Αποσελέμη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο εργολάβος πήρε μόλις προχθές και μερικά από τα τελευταία χρήματα που του χρωστούσαν, αλλά το αγκάθι με τα δίκτυα παραμένει! Και χωρίς αυτά ούτε η λιμνοδεξαμενή θα φανεί χρήσιμη για τον τόπο, αλλά ούτε και το φράγμα μπορεί να προχωρήσει, αφού η κατασκευή των δικτύων είναι όρος απαράβατος για το Δήμο Οροπεδίου που δεν πρόκειται να αφήσει να γίνουν τα έργα διάνοιξης της σήραγγας.

Το υπουργείο Υποδομών έδωσε εντολή να πληρωθεί ο 21ος λογαριασμός στην εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ ύψους 631.000 ευρώ τα οποία ουσιαστικά είναι και από τα τελευταία χρήματα που πηγαίνουν στην λιμνοδεξαμενή που αποτελεί.... "θετικό σκάνδαλο" για τα ελληνικά δεδομένα!

Ένα έργο που ξεκίνησε με μελέτη... 40 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε με 21 εκατομμύρια στο προγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είχε προϋπολογισμό 14 εκατομμυρίων και τελικά συμβασιοποιήθηκε με 7 εκατομμύρια ευρώ!

"Ακριβώς το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει με τα έργα στην Ελλάδα! Ακριβώς! Συνήθως ξεκινούν από πολύ μικρότερα ποσά και γίνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού τους" τόνισε ο δήμαρχος Οροπεδίου κ.Μηλιαράς που τονίζει ότι "σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να γίνει με τη λιμνοδεξαμενή είναι να ολοκληρωθεί ως έργο. Δεν έχει βόημα να έχουμε ένα τόσο μεγάλο έργο χωρίς να μπορεί να μπει το νερό στην περιοχή και να αξιοπιοιηθεί" τόνισε.

Η λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ και δυνατότητα να δίνει 2,15 εκατ. μ3 νερού εκτελέσθηκε ως αντισταθμιστικό έργο του φράγματος Αποσελέμη, με στόχο την άρδευση της ευρύτερης περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ έχει ζητηθεί να κατασκευασθεί και το δίκτυο διανομής, που όμως δεν προβλεπόταν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της λιμνοδεξαμενής και γι' αυτόν τον λόγο πρόκειται να δρομολογηθεί νέα συμπληρωματική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα δίκτυα, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενής για την περιοχή του Οροπεδίου.

Θυμίζουμε ότι για τους αγωγούς πρέπει να έρθει μετροπόντικας που θα σκάψει το τούνελ –μήκους 3,5 περίπου χιλιομέτρων!- που θα φέρει το νερό στο φράγμα από το Οροπέδιο Λασιθίου!

Το έργο του ταμιευτήρα έχει ουσιαστικά τελειώσει στο φράγμα Αποσελέμη και ήδη μπαίνει νερό στο φράγμα από τα στραγγίσματα του Αποσελέμη (τα υπολογίζουν ήδη σε 30.000 κυβικά) πρέπει να προχωρήσει η εργολαβία δια της οποίας θα γίνει το τούνελ που θα φέρνει το νερό. Η «Ιντρακάτ» συμφερόντων Κόκαλη έχει πάρει το έργο και έχει ήδη εγκατασταθεί αλλά περιμένει να διευθετηθούν λεπτομέρειες και κυρίως να εξασφαλιστούν απαλλοτριώσεις στην περιοχή που βρίσκεται το στόμιο εξόδου.

Πηγή:cretalive.gr

Να γιατί σκοτώνονται στις ΗΠΑ...


 

"Είναι πολλά τα λεφτά των όπλων".. Τι είναι οι ζωές 26 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 20 παιδιών μπροστά στην αύξηση κατά 30% των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που... εμπορεύονται όπλα και πυρομαχικά τα οποία άνετα μπορεί να αγοράσει ο κάθε παράφρων.;
Και η αύξηση αυτή σημειώθηκε από το 2008 έως το 2011 ,τριετία στην οποία είχαν γίνει τρεις ανάλογες σφαγές στις ΗΠΑ και το μακελειό στη Νορβηγία Τι είναι 139 παιδικές και εφηβικές ζωές που έχουν χαθεί από το 1996 έως σήμερα, όταν μόνο στην τριετία 2008-2011 οι “άμεσες οικονομικές επιπτώσεις” του εμπορίου όπλων στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 13,6 δις δολάρια! Κι όταν μεγάλες εταιρείες όπλων απολαμβάνουν αύξηση κατά 150% της χρηματιστηριακής τους αξίας όπως έγινε με τις Ruger και Smith & Wesson
 
Ο αριθμός των όπλων φτιάχτηκαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16% μεταξύ 2010 και 2011.
 
Όταν υπάρχουν αυτοί οι δείκτες ποιος νοιάζεται για τις ανθρώπινες ζωές που τόσο άδικα χάνονται. Έστω κι αν πρόκειται για παιδιά!
 
Να γιατί σχεδόν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ θρηνούν απώλειες από οπλισμένους πολίτες. 
 
Είναι πάρα πολλά τα λεφτά...

Επί τάπητος ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολη


Επί τάπητος ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολη 

Σε αποθήκη του ΟΣΕ στο λιμάνι, απέναντι από τον επιβατικό σταθμό των τρένων προτείνει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης να στεγασθεί και να λειτουργήσει το ΚΤΕΛ Έβρου, καλώντας το διοικητικό συμβούλιο του ΚΤΕΛ να αποδεχθεί την πρόσκληση για το καλό των δημοτών. Την πρόταση παρουσίασε στα ΜΜΕ την προηγούμενη Παρασκευή κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος και αφορά τη λειτουργία της τελευταίας αποθήκης του ΟΣΕ στο λιμάνι ως ΚΤΕΛ, η οποία μαζί με τις υπόλοιπες παραχωρήθηκε για 30 χρόνια στο δήμο. Πρόκειται για μία αποθήκη 465 τ.μ., για την οποία εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 100.000 ευρώ για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ενώ το ρυμοτομικό της περιοχής την ορίζει ως χώρο λειτουργίας ΚΤΕΛ. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη με την πρόταση αυτή, εξασφαλίζεται η λειτουργία όλων των Μέσων Μεταφοράς της πόλης σε πολύ κοντινές αποστάσεις: ΟΣΕ, Λιμάνι, ΚΤΕΛ, ταξί. «Προτείνουμε στη διοίκηση του ΚΤΕΛ να γίνει εκεί ο σταθμός μέσα από μία συνεργασία ΚΤΕΛ, Δήμου και ΟΛΑ. Είναι μία λύση που προκύπτει από το ρυμοτομικό μας και νομίζω είναι ό,τι καλύτερο. Θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρούμε κλειστά αυτιά από την διοίκηση του ΚΤΕΛ διότι εάν συμβεί αυτό, θα βρεθεί απέναντι στο λαό του διευρυμένου δήμου μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Λαμπάκης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΚΤΕΛ η λειτουργία του σταθμού του, προβλέπεται στη δυτική πλευρά της πόλης σε οικόπεδο στον δρόμο προς Χιλή. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι αντίθετος στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αλεξανδρούπολης όπου ορίζεται ρητά ότι, χρήση ΚΤΕΛ υπάρχει μόνο στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Ένα χειροποίητο ελικόπτερο


 

 Ένας Ιρακινός επένδυσε 30 εκατομμύρια Ιρακινά δηνάρια δηλαδή περίπου 20,000 Ευρώ για να κατασκευάσει ένα δικό του στρατιωτικό...ελικόπτερο.
Σκοπός αυτού του φιλόδοξου έργου με την ονομασία “Diyala 1” είναι η προστασία των συνόρων της χώρας. Ο κατασκευαστής του ελπίζει ότι το ελικόπτερο του θα έχει κάτι από το γνωστό ελικόπτερο Απάτσι του οποίου η κατασκευή στοιχίζει περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.

Πρωτοχρονιά χωρίς μετρό και ΗΣΑΠ!

Πρωτοχρονιά χωρίς μετρό και ΗΣΑΠ! 
Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό θα μείνει η πρωτεύουσα, ανήμερα την Πρωτοχρονιά καθώς το Σωματείο των Ηλεκτροδηγών και εργαζομένων στην εταιρεία Σταθερή Συγκοινωνία (ΣΤΑ.ΣΥ.) αποφάσισε να «αργήσει» την εν λόγω μέρα.

Οι εργαζόμενοι με τον τρόπο αυτόν αντιδρούν στην, χωρίς εξαιρέσεις, ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο που έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται μισθολογικά όπως οι υπάλληλοι του στενού δημοσίου παρότι η φύση της εργασίας τους είναι εντελώς διαφορετική καθώς εργάζονται σε βάρδιες, αργίες, Σαββατοκύριακα κλπ.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών κάνει λόγο για ισοπεδωτική πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης και σημειώνει ότι η παροχή συγκοινωνιακού έργου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται σε καθεστώς όπως αυτό του δημόσιου τομέα.

Να σημειώσουμε ότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δημιουργούνται στις συγκοινωνίες σοβαρές μισθολογικές ανισότητες καθώς η κατάταξη των εργαζομένων γίνεται με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα ανεξαρτήτως αν αυτοί παρέχουν το ίδιο έργο.

Το αποτέλεσμα θα είναι για παράδειγμα δυο οδηγοί που έχουν ολοκληρώσει διαφορετική βαθμίδα εκπαίδευσης να έχουν διαφορά στον μισθό τους έως και 300 ευρώ ασχέτως αν παρέχουν το ίδιο έργο.
 
Πηγή: euro2day.gr

Το στριπτίζ της Άμπεϊ (VIDEO)


 
Η κοπέλα του Πίτερ Κράουτς, Άμπεϊ Κλάνσι έκανε ένα Χριστουγεννιάτικο στριπτίζ δίνοντας… δουλειά στους ποδοσφαιρόφιλους!
Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κράουτς έχει παραδεχτεί πως «αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής θα ήμουν παρθένος», εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να τον διαψεύσουμε.
Βλέποντας όμως την Άμπεϊ Κλάνσι να κάνει ένα νέο σούπερ Χριστουγεννιάτικο στριπτίζ, πέφτουμε ακόμα περισσότερο σε κατάθλιψη που αυτός  χαίρεται την εντυπωσιακή Αγγλίδα!

Μετρό Αθήνας: γραμμή 4, Ίλιον, Φάληρο-Πειραιάς τα νέα έργα


Μετρό Αθήνας: γραμμή 4, Ίλιον, Φάληρο-Πειραιάς τα νέα έργα  

Μετά από αρκετά χρόνια προβλημάτων τόσο σε επίπεδο έργων όσο και σε επίπεδο δημοπρατήσεων η Αττικό Μετρό βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού για το μέλλον του υπόγειου Σιδηρόδρομου στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρήθηκε αρκετά τόσο με την σύμβαση σηματοδότησης των 7 παγωμένων σταθμών όσο και με την ατελείωτη δημοπράτηση για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό στο κέντρο του Πειραιά.

Και οι δύο συμβάσεις είναι πλέον υπό κατασκευή και έτσι απελευθερώνονται δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Οι 7 παγωμένοι σταθμοί προβλέπεται να είναι έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι του 2013 ενώ η κατασκευή της επέκτασης για Πειραιά ξεκινά με αρχικό στόχο την ολοκλήρωση το 2017.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ
Τώρα πια στην Αττικό Μετρό κοιτούν την επόμενη μέρα και τα σχέδια είναι πολύ συγκεκριμένα. Τρία έργα θα μας απασχολήσουν τον επόμενα 2 χρόνι μέχρι δηλαδή το τέλος του 2014. Το πρώτο μεγάλο έργο είναι φυσικά η Γραμμή 4 που σχεδιάζεται και ξανά-σχεδιάζεται εδώ και 10 χρόνια σχεδόν.

Το δεύτερο μεγάλο έργο είναι η επέκταση για Ίλιον και το τρίτο είναι η υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ)  στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς που περιέχει και ένα νέο σταθμό.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ 4ης ΓΡΑΜΜΗΣ
Η 4η γραμμή στην Αθήνα είναι ένα στοίχημα που χάνεται εδώ και πολλά χρόνια λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα πια οι μελέτες τρέχουν και περιμένουμε τα αποτελέσματα τους σε μερικούς μήνες. Το πρώτο τμήμα που μπαίνει σε φάση κατασκευής είναι το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο καθώς ο προϋπολογισμός του ξεπερνά το 1 δις ευρώ και συζητείται η ένταξη του στο επόμενο ΕΣΠΑ καθώς η χρηματοδότηση παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αν και έχουν γίνει κινήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Θεωρητικά το μεγάλο αυτό έργο που έχει μήκος 8,5 χλμ και περιλαμβάνει την κατασκευή 9 σταθμών  (ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ) θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2013. Βέβαια αν μέχρι τότε δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το όλο πλάνο θα πάει πίσω χρονικά. Είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που καλεστεί να αντιμετωπίσει ο Υπουργός ΑΝΥΠ τη νέα χρονιά.

Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 2
Ένα ακόμα πρόβλημα για τον νέο Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ θα είναι και η δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 2 από τον σταθμό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ στο ΙΛΙΟΝ. Είναι μία επέκταση 4χλμ με 3 σταθμούς (ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΟΝ) που θα εξυπηρετεί τα πολυπληθή δυτικά προάστια.

Και εδώ δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 300.000.000 ευρώ. Πρόκειται για μία επέκταση με διπλό κέρδος. Το πρώτο είναι η διείσδυση του Μετρό στα πυκνοκατοικημένα Δυτικά Προάστια  και το δεύτερο είναι η σίγουρη εμπορική του επιτυχία.

Αυτή η επέκταση θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα καθώς οι μελέτες είναι σε σχετικά ώριμο βαθμό και αποτελούν έναν από τους επόμενους στόχους-έργα για την Αττικό Μετρό ΑΕ.

Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το έργο της υπογειοποίησης στον Πειραιά είναι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για ένα παλιό έργο που ποτέ δεν ήρθε στην επικαιρότητα. Έχουν γίνει πολλοί σχεδιασμοί για την υπογειοποίηση της γραμμής.

Τελικά φαίνεται πως καταλήγουμε στην τελευταία χρονικά λύση. Αυτή περιλαμβάνει την «βύθιση» της γραμμής αμέσως μετά το σταθμό ΦΑΛΗΡΟ και την άνοδο της στην επιφάνεια λίγο πριν τον τερματικό σταθμό στον Πειραιά. Στο μέσον περίπου της διαδρομής στο ύψος του παλιού εργοστασίου του Κεράνη θα κατασκευαστεί ένας νέος υπόγειος σταθμός (μόλις ένα επίπεδο από την επιφάνεια του εδάφους) με την πιθανή ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ.

Ο σταθμός θα κατασκευαστεί κοντά στην αρχής της Ηρώων Πολυτεχνείου, του κεντρικότερου δρόμου στον Πειραιά και θα εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της εμπορικής κίνησης στην περιοχή ενώ θα βρίσκεται ακριβώς πάνω στο τέλος της οδού Πειραιώς.

Το έργο αυτό προχωρά με τις απαραίτητες μελέτες ενώ όπως αναφέρθηκε από στέλεχος της Αττικό Μετρό για να προλάβει το ΕΣΠΑ πρέπει μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του και να εισέλθει στο ΕΣΠΑ και να δημοπρατηθεί καθώς το ΕΣΠΑ φτάνει στο τέλος του.

Από τα τρία έργα το τρίτο είναι το πιο πιθανό να το δούμε να δημοπρατείται το επόμενο 18μηνο καθώς και μικρότερο προϋπολογισμό έχει και είναι και ένα «εύκολο» έργο καθώς ήδη η τομή υπάρχει και απομένει η περαιτέρω βύθιση των γραμμών.

Πηγή: ypodomes.com

Aγόρι πέθανε από τη γρίπη των πτηνών στη Νορβηγία


 

Αγόρι έχασε την ζωή του στη Νορβηγία εξαιτίας του ιού H1N1 της γρίπης των πτηνών, ανακοινώνει σήμερα το νοσοκομείο του Πανεπιστήμιου Οσλο.
Ο θάνατος του 11χρονου αγοριού επήλθε χθες Πέμπτη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, στην οποία γίνεται λόγος για "άλλους δύο νοσηλευόμενους με τα ίδια συμπτώματα", χωρίς πολλές λεπτομέρειες για την τωρινή κατάσταση της υγείας τους.
 
Το αγόρι νοσηλεύτηκε στο Τέλεμαρκ και διακομίστηκε στο Οσλο με επιδεινωμένη την κατάσταση της υγείας του, αναφέρεται επίσης.
 
Η εφημερίδα του Τέλεμαρκ Telemarksavisa γράφει ότι εξαιτίας του ίδιου ιού ασθένησαν κι άλλα παιδιά, "τα συμπτώματα όμως που παρουσίασαν δεν παρέκλιναν εκείνων μιας συνήθους χειμωνιάτικης γρίπης".

Κρήτη: Για κακούργημα ο γυναικολόγος με τις καταθέσεις εκατομμυρίων!


 

Μετά από 14 μήνες ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμπει σε τακτική ανάκριση την υπόθεση του γυναικολόγου.
Σύμφωνα με το Cretalive, ο Εισαγγελέας Ηρακλείου κοινοποίησε στο ΣΔΟΕ και στο Υπουργείο Υγείας τις διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία, που άσκησε εναντίον του Γυναικολόγου - Μαιευτήρα, για την υπόθεση ποσού 3.261.307 ευρώ.
 
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ τον Οκτώβριο του 2011, το ποσό ταυτοποιήθηκε από 900 ασθενείς που είχαν καταθέσει σε λογαριασμό του γιατρού, το διάστημα 2001-2009, από παράνομη ιατρική δραστηριότητα εκτός ΠΑΓΝΗ
 
“Δεν εισέπραξα χρήματα από ασθενείς, πληρώνω και θα πληρώσω τους φόρους που μου αναλογούν”, είχε δηλώσει ο επικ. καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος του ΣΔΟΕ.

Μέτρια η πρόοδος στα 181 μεγάλα έργα προτεραιότητας


Μέτρια η πρόοδος στα 181 μεγάλα έργα προτεραιότητας 

Ένα έργο ακυρωθέν (σύμβουλος μέτρων κατά της φοροδιαφυγής),  5 «κόκκινα» ως έργα σε κίνδυνο (περιλαμβανομένου του κτηματολογίου) και άλλα  62 στο «πορτοκαλί» για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση (μεταξύ των οποίων οι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες, τα δάνεια από το Jeremie και από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας,  επενδύσεις του ΟΣΕ, ενεργειακές παρεμβάσεις  και κρίσιμα έργα  πληροφοριακών συστημάτων στο δημόσιο).  Ακόμη  107 έργα είναι «πράσινα», δηλαδή  με ομαλή πορεία υλοποίησης και 6 είναι ολοκληρωμένα.

Αυτός είναι ο απολογισμός των  181 έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ. Ο λόγος για τα πιο μεγάλα έργα αξίας 13,6 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια με  11,5 δισ. ευρώ (επί συνόλου 20,6 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΕΣΠΑ την περίοδο 2007- 2013).

Από το ποσό αυτό  έχουν φτάσει σε φάση υπογραφής σύμβασης μόνο τα  9 δισ. ευρώ, δηλαδή το  66,4% της αξίας των έργων. Η απορρόφηση διαμορφώνεται στα 4,18 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 30,8% της συνολικής αξίας και στο 46,4% των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Πρόκειται   για τα πιο μεγάλα έργα ανά την χώρα από επιδοτήσεις προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έως τους οδικούς άξονες, ενεργειακές τεχνολογικές και άλλες υποδομές ανά την Ελλάδα. Πολλά ξεκίνησαν πριν το 2007 (έργα γέφυρες) άλλα... έβαλαν μπρος με την παρούσα προγραμματική περίοδο  (ΕΣΠΑ 2007- 2013).

Η ομάδα δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ έχει βάλει στο επίκεντρο την επιτάχυνση των έργων εδώ και έναν χρόνο. Ωστόσο, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η καθυστέρηση στη  δόση και στην ανακεφαλαιοποίηση  προστέθηκε τους μήνες που προηγήθηκαν στις χρόνιες αδυναμίες στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ποιος είναι ο απολογισμός των 181 έργων στην "πολύχρωμη" λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης:

* Ακυρώθηκε το έργο «Σύμβουλος για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης» αξίας  2,7 εκατ ευρώ.  

* Κόκκινο χρώμα έχουν 5 «έργα σε κίνδυνο» με μεγαλύτερο το  Κτηματολόγιο  αξίας 130 εκατ. ευρώ  για το οποίο δεν έχει καν υπογραφεί σύμβαση. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται: η αποπεράτωση προαστιακού σιδηρόδρομου Αττικής (τμήμα Πειραιάς - 3 Γέφυρες αξίας  70 εκατ. ευρώ χωρίς σύμβαση) και η κατασκευή και ο εξοπλισμός νοσοκομείου Κομοτηνής σε νέες κτιριακές δομές 200 κλινών (50 εκατ. ευρώ χωρίς σύμβαση). Στο κόκκινο είναι και η  οδός Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα με ποστό απορρόφησης 31%  και ο σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης  (5% απορρόφηση).

Τα "πορτοκαλί" έργα
Πορτοκαλί σήμανση έχουν 62 έργα για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση.  Τον υψηλότερο προϋπολογισμό έχουν:

* Τα Έργα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων σε 120 μικρούς οικισμούς κατηγορίας Γ (2.000- 15.000 κάτοικοι) αξίας  1.075 δισ. ευρώ  με απορρόφηση 11,44%. Στην ίδια λίστα είναι το κλείσιμο και η αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ αξίας  150 εκατ. ευρώ με  απορρόφηση 9,3%. Εκκρεμεί η υπογραφή σύμβασης για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων των περιοχών Κορωπίου – Παιανίας (124,89 εκατ. ευρώ) και για τις  Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (120 εκατ. ευρώ).

*  Το πρόγραμμα ανακυκλούμενων δανείων από το JEREMIE (250 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ETEAN 460 εκατ. ευρώ). Τα λεφτά εδώ έχουν διατεθεί (φαίνεται απορρόφηση) αλλά μένει να δοθούν τα συνολικά 710 εκατ. ευρώ και σε ιδιώτες.

* Οι μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες.  Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα) με κόστος 862,4 εκατ. ευρώ και απορρόφηση 26,64%,  ο  Κεντρικής Ελλάδας (E65 με κόστος 558 εκατ. ευρώ και  απορρόφηση 23,4%), η  Ιόνια Οδός (397,9 εκατ. ευρώ με απορρόφηση  9,19%) και  ο  Μαλιακός – Κλειδί (231 εκατ. ευρώ με απορρόφηση  62%).

* Στην ενέργεια το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον (396 εκατ. ευρώ με απορρόφηση 67,9%) και η  διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα υψηλής τάσης (127 εκατ. ευρώ  χωρίς σύμβαση).

* Η ολοκλήρωση νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέας - Λιανοκλαδίου - Δομοκού ( 902,14 εκατ. ευρώ με απορρόφηση 43%),  η κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) - Πάτρας στο τμήμα Διακοφτό – Ροδοδάφνη  (158,85 εκατ. ευρώ χωρίς σύμβαση),  η κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη (Αίγιο) - Ρίο, μήκους 27 χλμ (613,84 εκατ. ευρώ με απορρόφηση 3%).

Η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό της Αθήνας: τμήμα Χαϊδάρι – Πειραιάς ( 730 εκατ. ευρώ με απορρόφηση   8,26%).  Η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης ( 1,2 δισ. ευρώ με απορρόφηση  16,75%).

Επίσης στο πορτοκαλί είναι και έργα μικρότερου κόστους όπως το Ψηφιακό Σχολείο,  η Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές-Νησιωτικές περιοχές,  το πρόγραμμα επιδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων «Συνεργατικά έργα μικρής, και μεσαίας κλίμακας» και τα «Συνεργατικά έργα μεγάλης κλίμακας» (1η προκήρυξη, 2009), η  αναδιοργάνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καθιέρωση του ERP σε όλα τα Υπουργεία, το Εθνικό Ληξιαρχείο,  το  Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πληροφοριακό Σύστημα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ),  αλλά και η  μελέτη και προτεινόμενες νέες διαδικασίες για την μείωση των διοικητικών βαρών και του κόστους σε πέντε τομείς πολιτικής.

Τα ολοκληρωμένα έργα
Στον αντίποδα, 6 –μικρά– έργα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για την αποπεράτωση της ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από Μενίδι (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών-ΣΚΑ) μέχρι το Κιάτο, μήκους 105 χλμ,  την αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης -Ορμενίου, μεταξύ Σ.Σ. Διδυμοτείχου – Σ.Σ. Μαρασίων,  την  αποφόρτιση Χειμάρρου Κραυσίδωνα από όμβρια ύδατα του αστικού ιστού,  την αποκατάσταση σε διάφορα σημεία του Ποταμού Πηνειού, τα  εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης οικισμών του Δήμου Κοζάνης και την  κατασκευή Νηπιαγωγείου στην περιοχή Αγίου Αθανασίου Κοζάνης.


Πηγή:www.capital.gr

Από Πρωτοχρονιά η δεσμίδα των 11 εισιτηρίων


 

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αρχίζει η διάθεση δεσμίδας των 11 εισιτηρίων, στα οποία το ένα θα δίνεται δωρεάν.
Η συγκεκριμένη παροχή θα εφαρμοστεί στα ενιαία εισιτήρια αξίας 1,40 ευρώ (ολόκληρο), 0,70 ευρώ (μειωμένο) και στα εισιτήρια μίας διαδρομής (με λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ) αξίας 1,20 ευρώ (ολόκληρο) και 0,60 ευρώ (μειωμένο). 
 
Τα εισιτήρια αυτά θα αναγράφουν σε εμφανές σημείο της μπροστινής και πίσω όψης, με κόκκινο χρώμα, ότι αποτελούν εισιτήρια δεσμίδας 11 τεμαχίων. 
 
Τα εισιτήρια δεν θα πωλούνται μεμονωμένα, αλλά σε ειδική πλαστική συσκευασία και θα διατίθενται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια των ΟΣΥ. ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ ΑΕ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ). 
 
Στόχος του ΟΑΣΑ είναι να δώσει κίνητρα στους επιβάτες, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες. Η μη πληρωμή των εισιτηρίων υπολογίζεται ότι κοστίζει από 25 έως 37,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
 
Σε ο,τι αφορά τα πρόστιμα, υπενθυμίζεται οτι από τον Ιανουάριο οι παραβάτες θα μπορούν να πληρώνουν το 50% του βεβαιωμένου προστίμου εάν η πληρωμή γίνει αμέσως ή σε διάστημα 10 ημερών από την ημέρα που έγινε η παράβαση.

Πυλώνας ανάπτυξης για την Ε.Ε. τα πανευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών


Πυλώνας ανάπτυξης για την Ε.Ε. τα πανευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών 

Τ​​ην περασμένη Τρίτη τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν τη σαφή και ισχυρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Το ισχυρό θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις επιτροπές Μεταφορών και Ενέργειας αντικατοπτρίζει τη σταθερή πεποίθηση των μελών τους ότι ένα σύγχρονο, καλά σχεδιασμένο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το κλειδί για την ταχύτερη και επιτυχή ολοκλήρωση του δικτύου είναι η στοχευμένη διάθεση των οικονομικών πόρων, που επικεντρώνεται στις υποδομές και έχει πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

Τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ενιαίας αγοράς. Είναι απαραίτητα για την κινητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κινητικά προβλήματα, καθώς και την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Αυτά τα νέα δίκτυα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά σε απρόσκοπτες διασυνοριακές μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών με γρήγορο, αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο. Στόχος μας είναι να περάσουμε από το πολυκερματισμένο μεταφορικό δίκτυο του χθες στο συνεκτικό και λειτουργικό δίκτυο του αύριο.

Το «κύριο - κεντρικό» δίκτυο (που φαίνεται στο διάγραμμα) θα συνδέσει όλες τις κύριες ευρωπαϊκές πόλεις, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, με τη βοήθεια των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και όπου είναι εφικτό, των εσωτερικών πλωτών μεταφορών. Τα κράτη-μέλη και οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα εργαστούν από κοινού για την ολοκλήρωση των 10 διευρωπαϊκών διαδρόμων μεταφοράς μέχρι το 2030.

Το εκτενέστερο «ολοκληρωμένο» δίκτυο θα εξασφαλίσει ότι όλες οι άλλες κύριες ευρωπαϊκές πόλεις, τα λιμάνια και αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και της περιφέρειας, θα συνδέονται αποτελεσματικά με τον «πυρήνα» του δικτύου. Παράλληλα, οι «Λεωφόροι της Θάλασσας» (Motorways of the Sea) θα συνδέσουν μεταξύ τους όλα τα βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια, καθώς και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Βραχυπρόθεσμα, η επικέντρωση στις επενδύσεις μεταφορών με σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία θα δώσει μια σημαντική ώθηση στις προσπάθειες για επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε 1 δισ. ευρώ επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών μπορεί να δημιουργήσει έως και 18.000 θέσεις εργασίας. Μακροπρόθεσμα, επενδύσεις σε υποδομές διασύνδεσης θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σήμερα, οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν από 2% έως 10% του συνολικού κόστους για μια επιχείρηση, ενώ τα νοικοκυριά στην Ε.Ε. ξοδεύουν το 13% περίπου των εσόδων τους για μεταφορές. Τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και οι βελτιωμένες υποδομές οδηγούν στη μείωση του κόστους και βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει για τα έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών τη διάθεση συνολικά 31,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η υποστήριξη από το νέο αυτό οικονομικό εργαλείο θα εστιαστεί σε έργα υποδομής για σιδηροδρόμους, όπως επίσης και σε έργα για τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Προτεραιότητα θα δοθεί στο ελληνικό τμήμα του «Διαδρόμου 4: Λευκωσία - Πειραιάς - Θεσσαλονίκη - Μπουργκάς - τουρκικά σύνορα - Αμβούργο/Ροστόκ» και της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας Οδού».

Τα κύρια λιμάνια της Ελλάδας θα επωφεληθούν επίσης από τις επενδύσεις του εργαλείου «Συνδέοντας την Ευρώπη». Στόχος είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των χερσαίων συνδέσεων, καθώς και η ανάπτυξη ή/και βελτίωση συνδέσεων με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή λιμάνια που χρησιμοποιούν τις «Λεωφόρους της Θάλασσας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τρίτης πήρε ξεκάθαρη θέση: οι προτάσεις για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και τη χρηματοδότησή τους αποτελούν καλή και σταθερή βάση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τη βελτίωση της κινητικότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Τις θεωρεί αναγκαίες για τις μεγάλες επενδύσεις στις ευρωπαϊκές υποδομές τα επόμενα 7 χρόνια.

Ενα ενιαίο κεντρικό δίκτυο μεταφορών είναι απαραίτητο για την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού («We need to connect to compete») και οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Αυτό είναι το μήνυμα που ελπίζουμε να ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες όταν στις αρχές του νέου έτους θα αποφασίζουν για τον επόμενο πολυετή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

* Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγητής της έκθεσης για τον Κανονισμό των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς.

**Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μεταφορών

Υπόθεση Παπακωνσταντίνου: Παραγραφή για μιά μέρα;


 

Τα ονόματα των δυο εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συζύγων τους
περιλαμβάνονται στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ και στα τρία αρχεία τα οποία είχαν απαλειφθεί από αυτή που επί 2 χρόνια γυρόφερνε στα συρτάρια των αρμοδίων.
Πρόκειται για τις δικηγόρους, κόρες του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Μαρίνα και Ελένη , οι οποίες συνδέονται συγγενικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος και παρέλαβε την πρώτη λίστα τον Δεκέμβρη του 2010.
«Ίσως δίδεται απάντηση και για την περιπλάνηση της λίστας επί τόσο καιρό», ανέφερε σκωπτικά εισαγγελική πηγή, εξηγώντας πώς υπάρχει ξεκάθαρη αλλοίωση της λίστας , η οποία σύμφωνα και με τη διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου προς τη Βουλή, έγινε από ελληνικά χέρια : "ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός δίσκος ειναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών και κατά το παρελθόν".
Τι περιείχαν τα αρχεία
Τα τρία αρχεία που απαλείφθηκαν από την πρώτη λίστα περιείχαν τρία ονόματα και δυο λογαριασμούς:
-Ενός πολιτικού μηχανικού και της συζύγου του Ελένης Παπακωνσταντίνου (εξαδέλφης του πρώην υπουργού) που ήταν συνδικαιούχοι του ενός λογαριασμού και περιείχε 1.222.000 δολάρια.
-Ενός συμβούλου επιχειρήσεων από το φορολογικό προφίλ του οποίου που αναλύθηκε και διασταυρώθηκε μέσω ΤΑΧΙΣ, προέκυψε πώς είναι παντρεμένος με επίσης ξαδέλφη του πρώην υπουργού Μαρίνα Παπακωνσταντίνου- αδελφή της προηγούμενης συνδικαιούχου του πρώτου λογαριασμού. Ο δεύτερος λογαριασμός δεν κατέστη δυνατόν να ανοιχθεί καθώς ήταν «κλειστός».
Οι κόρες του μακαρίτη Μιχάλη Παπακωνσταντίνου είναι δικηγόροι και κάτοχοι υψηλής περιουσίας , ενώ φέρονται να δηλώνουν ετησίως υψηλά εισοδήματα. Τα χρήματα δε αυτά στην HSBC αφορούν περίοδο μέχρι το 2007, δηλαδή προ κρίσης, άρα πιθανότατα αυτά τα χρήματα να δικαιολογούνται. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί κάποιος αφαίρεσε τα αρχεία από την πρωτότυπη λίστα και ποιος είναι αυτός.
Παραγραφή για μια ημέρα
Η Βουλή πάντως που θα κληθεί να διερευνήσει τυχόν αδικήματα όπως υπεξαγωγή εγγράφων, με βάσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών , αν και εφόσον βέβαια διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα, θα κληθεί να απαντήσει και σε ένα κεφαλαιώδες ερώτημα:
Είναι με βάσει το νόμο παραγεγραμμένο ή όχι το αδίκημα; Κι αυτό γιατί από την παραλαβή της λίστας μεσολάβησαν δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι (μέχρι τον Μάιο του 2012 η πρώτη και μέχρι τον Ιούνιο του 2012 άλλη) άρα το αδίκημα παραγράφεται. Η δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδος βέβαια διήρκεσε μόλις μια (!!!) ημέρα κα εδώ τίθεται το μέγα ερώτημα: Θα επιτρέψει η Βουλή να παραγραφεί μια τέτοια υπόθεση για μια ημέρα;

Το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων του ΤΑΙΠΕΔ


Το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων του ΤΑΙΠΕΔ 

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει 10 αποκρατικοποιήσεις να ξεκινήσουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, στόχος ιδιαίτερα απαιτητικός, τόσο για το Ταμείο όσο και για την κυβέρνηση.

Αν σ’ αυτές τις αποκρατικοποιήσεις προστεθεί και η αποκρατικοποίηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης που χειρίζεται η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, τότε ο συνολικός αριθμός των αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 11.

Ωστόσο, μέσα στα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και 40 ακίνητα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία αποκρατικοποίηση. Αντίθετα, η ομάδα αυτή ακινήτων που βαίνουν προς αξιοποίηση, θα αποτελέσουν μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει μέσα στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Αναλυτικά για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των: ΟΔΙΕ, ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ. Επίσης, την ίδια περίοδο, βάσει του Μνημονίου θα πρέπει να προχωρήσει η σύναψη συμβάσεων παραχώρησης των: Εγνατίας Οδού, Μικρών λιμένων και μαρινών και Περιφερειακών αεροδρομίων.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσει η αξιοποίηση μιας νέας ομάδας 40 ακινήτων που θα μεταφερθούν άμεσα στο Ταμείο. Η ομάδα αυτή ακινήτων περιλαμβάνει εκατοντάδες επιμέρους ακίνητα, όπως εκείνα που κατέχει το υπουργείο Πολιτισμού στη Mεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στην Πλάκα κ.ά. Επίσης, η αξιοποίηση έξι μονάδων Ξενία, τα οποία αναμένεται να εκχωρηθούν σε ένα επενδυτή, εκλαμβάνεται ως μία αποκρατικοποίηση.

Το έργο που πρέπει να γίνει μέσα στο 2013 χαρακτηρίζεται τιτάνιο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, στους 18 μήνες ύπαρξής του, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποίησε ή συνεχίζει να υλοποιεί οκτώ αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για εκείνες του ΟΠΑΠ, των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων, του Ελληνικού (Αττική), της Κασσιόπης (Κέρκυρα), της Αφάντου (Ρόδος) και του IBC (Αττική).

Πρόσφατα εκκίνησε η διαδικασία πώλησης έξι ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ σύντομα αναμένεται και η προκήρυξη που αφορά την αξιοποίηση 28 δημόσιων ακινήτων μέσω της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back). Από τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει, έχουν συμφωνηθεί μόνον δύο, εκείνη των Κρατικών Λαχείων και του IBC. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει και συμφωνία για την Κασσιόπη, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να έλθει στις πρώτες ημέρες του έτους.

Το πιεστικό αυτό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, στόχο έχει να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους που υπήρξε το 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα στο 2013 το Ταμείο πρέπει να φέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά μέσα στην περίοδο 2013-2016 που προβλέπει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ βασίζονται στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και Ελληνικού προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ο ΟΠΑΠ στο β΄ τρίμηνο του έτους θα φέρει έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του έτους και το Ελληνικό έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2013. Τα υπόλοιπα αναμενόμενα έσοδα θα προέλθουν από Κρατικά Λαχεία, IBC (υπόλοιπο καταβολής), Αφάντου, Κασσιόπη κ.ά.

Το θετικό με το πιεστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν έχει αντιμετωπιστεί, όπως επίσης οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης.

Πηγή:kathimerini.gr

«Οργάνωση των εξουσιών και αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο»

«Οργάνωση των εξουσιών και αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο» 
Η δυσαρμονία των ελληνικών θεσμών με τις συνθήκες της κρίσης, με πρώτες μεταξύ αυτών το Σύνταγμα του 1975 έπειτα από τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του, τίθεται από πολλές πλευρές και με ποικίλες αφορμές, ως προβληματική παράμετρος σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για τη χώρα, το πολιτικό της σύστημα και την λειτουργία της οικονομίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, και βάσει μίας σειράς προτάσεων που έχουν διατυπωθεί για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, εκτεταμένη και διεξοδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, υπό τον τίτλο: « Οργάνωση των εξουσιών και αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο», στην οποία συζητήθηκε το ομώνυμο κείμενο που το ΚΠΕΕ δημοσίευσε το Μάρτιο 2012. Η συζήτηση περιελάμβανε τις ενότητες: «Εκλογικό σύστημα και κοινοβούλιο», «Θεσμικά αντίβαρα» και «Κυβερνητική θητεία: διασφαλισμένη σταθερότητα ή ανταπόκριση στις εξελίξεις; Από το κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα;»
Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΚΠΕΕ, κ. Γ. Ψάλτης, επεσήμανε ως προτεραιότητα στην επόμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος την ανάγκη σαφέστερης οριοθέτησης των εξουσιών και την εισαγωγή θεσμικών αντίβαρων, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο πολιτικός βίος στη χώρα και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η ακεραιότητα των πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων.
Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμης, σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι στις «αδυναμίες του Συντάγματος πρέπει σήμερα να αποδοθεί μεγάλο μέρος της ευθύνης για την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε». Επέστησε την προσοχή στην «φλυαρία» του Συντάγματος, το οποίο είπε ότι «έπρεπε να είναι σύντομο και λιτό, να περιορίζεται στα θεμελιώδη και να είναι σαφές. Να μην επιδέχεται πολλές ερμηνείες, να μην παραπέμπει σε νόμους που συνήθως δεν υπάρχουν».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Στρ. Στρατήγης, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας. Τάχθηκε υπέρ των θεσμικών αλλαγών, με πρώτη την θέσπιση απλής αναλογικής και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης, ενώ στις προτάσεις του εν όψει μίας ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος επανέφερε συγκεκριμένες εισηγήσεις που έχει καταθέσει η Διεθνής Διαφάνεια για τη λειτουργία των κομμάτων, όπως θέσπιση νόμου λειτουργίας τους, τήρηση λογιστικών βιβλίων κ.ά.
 

Εκλογικό σύστημα και κοινοβούλιο

Στην ενότητα της συζήτησης για το εκλογικό σύστημα και το κοινοβούλιο, ο εκλογικός αναλυτής, κ. Π. Σταθόπουλος είπε ότι παρεμβάσεις όπως ο περιορισμός των θητειών, ή το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων θα πρέπει να γίνονται «μετά λόγου γνώσεως» και ενδεικτικά εξήγησε, ότι το ελληνικό εκλογικό σύστημα διαρθρώνεται σε μεγάλο αριθμό 56 εκλογικών περιφερειών από τις οποίες σχεδόν οι μισές είναι πολύ μικρές (μονοεδρικές έως τριεδρικές). Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τον κ,. Σταθόπουλο καθιστά την "απλή" και "άδολη" αναλογική μη λειτουργική, οδηγώντας σε «απίστευτες καταστρατηγήσεις της ψήφου στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες».
Στην ίδια ενότητα, ο δημοσιογράφος κ. Αλ. Βέλιος, εξέφρασε την άποψη πως «ακόμα και αν αλλάξουμε τα "καλούπια" (πχ αριθμός βουλευτών, εκλογικός νόμος, κλπ), η ποιότητα των υλικών θα παραμείνει η ίδια». Τόνισε παράλληλα πως τις τελευταίες δεκαετίες «στον τόπο μας οι αλήτες αποδείχθηκαν δυναμικότεροι από τις "ελίτες"».
 

Θεσμικά αντίβαρα

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γ. Μπήτρος, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής δέσμευσης της κυβέρνησης ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα, είτε μέσω της υποχρέωσης να τηρούνται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, είτε μέσω καθορισμού ορίων για το δημοσιονομικό έλλειμμα ή το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στην σχετική του παρέμβαση στην ίδια ενότητα, ο κ. Δ. Κατσούδας, Διευθυντής του «Forum για την Ελλάδα», σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «τα μείζονα προβλήματα δεν προέρχονται τόσο από την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων αλλά από τον μη σεβασμό αυτών τούτων των διατάξεων, συνταγματικών ή μη» και σε αυτό το πλαίσιο είπε πως τάσσεται κατά της εισαγωγής του θεσμού του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ως προς την ευθύνη υπουργών, τάχθηκε υπέρ της υπαγωγής των πολιτικών προσώπων στην κοινή ποινική διαδικασία και πρότεινε να ευθυγραμμισθεί ο χρόνος παραγραφής με τον ισχύοντα για κάθε άλλον Έλληνα πολίτη.
Στην δική του παρέμβαση ο κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του London School of Economics, έδωσε έμφαση στην σημασία του εκλογικού συστήματος ως προσδιοριστικού παράγοντα του πολιτικού-κομματικού συστήματος. Ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι το εκλογικό σύστημα δεν καταγράφει προϋφιστάμενες και σταθερές κομματικές προτιμήσεις των εκλογέων, αλλά αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου οι εκλογείς καλούνται να επιλέξουν με κριτήρια εν πολλοίς στρατηγικά.
Ο κ. Ν. Φαραντούρης, αν. καθηγητής και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε στην δικαστική εξουσία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το σκεπτικό του: η ανάγκη για μείωση της θεσμικής ανασφάλειας που κατατρύχει τη χώρα, επιβάλλει θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η διαιώνιση εκκρεμοτήτων γύρω από τη συνταγματικότητα των νόμων.
 

Κυβερνητική θητεία: διασφαλισμένη σταθερότητα ή ανταπόκριση στις εξελίξεις; - Από το κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα;

Στην παρέμβασή του ο νομικός κ. Χ. Οικονομόπουλος, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός ελάχιστου χρόνου θητείας μίας κυβέρνησης, π.χ. 4ετούς ή 5ετούς διάρκειας, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με γνώμονα την κυβερνησιμότητα και την σταθερότητα.
Ο καθηγητής κ. Γ. Παγουλάτος, μιλώντας στην ίδια ενότητα τόνισε ότι δεν ανήκει σε αυτούς που θεωρούν ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας είναι το Σύνταγμα. Σημείωσε ότι η συνταγματολογική συζήτηση «αναζητά βολικά άλλοθι» και επισήμανε ότι τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από τις καταχρηστικές ερμηνείες των διατάξεων (όπως π.χ. σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας). Εξέφρασε δε την αντίθεση στην μετεξέλιξη του πολιτεύματος Προεδρική Δημοκρατία, καθώς και στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου.
Ο κ. Αρ. Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι το Ελληνικό Σύνταγμα «έχει φτάσει στα όριά του» και εκτίμησε ότι είναι «εν μέρει υπεύθυνο και για την "μη πολιτική ενηλικίωση του ελληνικού λαού", ενώ τόνισε ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για την αναθεώρηση του συντάγματος, παραπέμποντας στον Αμερικανό συνταγματολόγο και πολιτικό φιλόσοφο Bruce Ackerman, ο οποίος μιλά για "συνταγματική στιγμή" (constitutional moment).


Πηγή:www.reporter.gr

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο πρόγραμμα λειτουργίας των βρεφικών και παιδικών σταθμών


 

Συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα της λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε όλη τη χώρα μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Συγκεκριμένα, με σημερινή του απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πράσινο φως» για την υπογραφή των συμβάσεων με όλους τους δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, δικαιώνοντας το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τους χειρισμούς του και τη διαπραγμάτευση που είχε κάνει  το καλοκαίρι του 2012  με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.
 
Με αυτή την απόφαση 60.000 παιδιά προσχολικής αγωγής που καλύπτονταν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», συνεχίζουν κανονικά να φιλοξενούνται στους σταθμούς αυτούς.  
 
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
 
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) που είχε αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος, μπροστά στο κίνδυνο να ματαιωθεί το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αλλά και η χώρα μας να απολέσει πόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, είχαν προσφύγει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητώντας την ακύρωση της πρωτόδικης απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου πράγμα που έγινε καθώς η Ολομέλεια αποφάσισε θετικά, υπέρ της εγκυρότητας του προγράμματος.
 
Μετά την απόφαση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
 
«Χαιρετίζω και μαζί με μένα όλες οι οικογένειες και οι δήμοι της χώρας, την ιδιαίτερα θετική και εθνικά σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διασφαλίζει την κανονική λειτουργία ενός προγράμματος που αφορά 60.000 οικογένειες και τα παιδιά τους, θέσεις εργασίας στους δήμους ενώ σώζει κοινοτικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ».


Πηγή:www.reporter.gr

ΣΕΠΕ: Στο 35,4% των εργαζομένων σε καθεστώς «μαύρης εργασίας»

 
«Βασιλεύει» η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) το ποσοστό φτάνει πλέον το 35%, από 29% το 2011 και 25% το 2010.
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το διάστημα Γενάρης - Ιούλης 2012 έγιναν 11.621 έλεγχοι πανελλαδικά ειδικά για την αδήλωτη εργασία σε επιχειρήσεις που συνολικά απασχολούν 35.674 εργαζόμενους. Απ' αυτούς οι 12.629 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι, εκ των οποίων 5.411 (42,8%) ήταν αλλοδαποί (σε σύνολο 11.521 αλλοδαπών εργαζομένων) και 7.218 (57,2%) ημεδαποί (σε σύνολο 24.153 ημεδαπών εργαζομένων).
Από αυτούς τους ελέγχους οι 4.994 αφορούσαν επιχειρήσεις επισιτισμού - τουρισμού (εστιατόρια - ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες - μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), όπου απασχολούνται συνολικά 19.341 εργαζόμενοι και προέκυψε ότι (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από Κεντρική Μακεδονία και Ηπειρο): 6.432 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι. Απ' αυτούς οι 3.622 (56,3%) ήταν ημεδαποί εργαζόμενοι, σε σύνολο 12.431 ημεδαπών εργαζομένων και οι 2.810 (43,7%) ήταν αλλοδαποί, σε σύνολο 6.910 αλλοδαπών εργαζομένων.
Τα πρόστιμα στους εργοδότες κυμαίνονται από 500 ευρώ ενώ μπορούν να υπερβούν και τα 50.000 ευρώ αναλόγως της παράβασης.
Ο επικεφαλής του Σώματος υπογράμμισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ανάγκη αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της χρήσης των πόρων, όχι μόνο των οικονομικών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού.

Έως τέλος Απριλίου παρατείνεται η ισχύς κωδικών πρόσβασης στο TaxisNet


 


Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη παρατείνεται μέχρι και την 30η Απριλίου 2013 η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, και οι οποίοι έληγαν την 31η Δεκεμβρίου 2012.
Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, διατηρούνται σε ισχύ και με αυτούς θα μπορούν να υποβάλλονται κάθε είδους δηλώσεις.


Πηγή:www.reporter.gr

Η ΙΒΜ ανοίγει το δρόμο για μεταφορές δεδομένων του 1 Τerabyte


ibm Η ΙΒΜ ανοίγει το δρόμο για μεταφορές δεδομένων του 1 Τerabyte 

Η IBM, εκ των πρωτοπόρων στην έρευνα, έκανε ένα μεγάλο βήμα στην εξέλιξη των κυκλωμάτων, και πιο συγκεκριμένα στα ολοκληρωμένα που χρησιμοποιούν φωτόνια αντί για ηλεκτρόνια.
H Αμερικάνικη εταιρεία κατάφερε να κατασκευάσει πομποδέκτες από πυρίτιο με κατασκευαστική μέθοδο 90 νανομέτρων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία νανοφωτονίων CMOS. Οι πομποδέκτες έχουν ικανότητα μεταφοράς δεδομένων με ταχύτητα που φτάνει τα 25Gbps.
Σύμφωνα με την ΙΒΜ, “πλέκοντας” μεγάλο αριθμό αυτών των streams σε μία ίνα, θα μπορούσαν να επιτευχθούν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων της τάξης του ενός Τerabyte ανά δευτερόλεπτο. <…>
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένα κυκλώματα μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες σε χαμηλό κόστος, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στις υποδομές υπολογιστικών συστημάτων.
Η τεχνολογία είναι έτοιμη να προωθηθεί και να αξιοποιηθεί εμπορικά, και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αποτελέσει τη λύση για τα bottlenecks που παρατηρούνται στα υπολογιστικά συστήματα, ανεξαρτήτως της μεταξύ τους αποστάσεως.
Πηγή: e-pcmag.gr

Τέλη: Πάνω από 4.000 οδηγοί Ι.Χ. καταθέτουν τις πινακίδες τους κάθε μέρα

Τέλη: Πάνω από 4.000 οδηγοί Ι.Χ. καταθέτουν τις πινακίδες τους κάθε μέρα 
Σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους από το 2009
Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις εφορίες, με τους οδηγούς να σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, μιας και τα τέλης κυκλοφορίας παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2011 ενώ η οικονομική κατάσταση των πολιτών γίνεται συνεχώς δυσχερέστατη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέσα του Δεκεμβρίου, 70.000 πινάκιδες έχουν κατατεθεί στις ΔΟΥ, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 4.666 αυτοκίνητα ακινητοποιούνται κάθε μέρα, ποσοστό που σημειώνει νέα αύξηση, τουλάχιστον 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 
 
Η κατάθεση πινακίδων γίνεται μαζικά τα τελευταία χρόνια και όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία παρέθεσε προ ολίγων ημερών στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης, την τριετία 2009-2011, 491.875 φορολογούμενοι προτίμησαν να αποχωριστούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους παρά να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Μεταξύ αυτών, και εκατοντάδες έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι μετά την κάθετη πτώση των πωλήσεων καταθέτουν πινακίδες για να απαλλαγούν από τα τέλη.
 
Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις πινακίδες τους πρέπει να γνωρίζουν ότι για να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές: αν η επανακυκλοφορία του αυτοκινήτου γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους για το οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες, απαιτείται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Εάν όμως γίνει το επόμενο έτος, καταβάλλονται τα τέλη της χρονιάς αλλά και 30 ευρώ για την έκδοση νέου αριθμού πινακίδων κυκλοφορίας.
 
Η κοσμοσυρροή στις εφορίες αναμένεται να συνεχιστεί τόσο σήμερα όσο και τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων, αν δεν δοθεί - όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια - παράταση της προθεσμίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να σπεύσουν στα γκισέ της Εφορίας για την πληρωμή των τελών. Φέτος τα ειδοποιητήρια εκτυπώνονται από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και εξοφλούνται στις τράπεζες ακόμα και μέσω e-banking ή μέσω κινητού τηλεφώνου (για τους χρήστες smartphone με σύστημα android).


Πηγή:www.reporter.gr

Σε ασφυκτικό έλεγχο όλοι οι φορείς του Δημοσίου


Σε ασφυκτικό έλεγχο όλοι οι φορείς του Δημοσίου


Σε καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν υπερβάσεις δαπανών και συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα τελούν όλοι οι φορείς του Δημοσίου με αυστηρό πλέγμα δημοσιονομικών κανόνων που θέτει σε λειτουργία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα εποπτείας και κυρώσεων με υπογραφή ξεχωριστών μνημονίων ανά υπουργείο και ανά φορέα, αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων με περικοπές δαπανών και επιχορηγήσεων ορισμό επόπτη από το υπουργείο Οικονομικών, σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία και πανεπιστήμια εάν οι αποκλίσεις είναι συστηματικές και υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί ακόμη και κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας από ίδια έσοδα των φορέων εάν δεν γίνει σωστός προγραμματισμός.
Για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού κάθε φορέας καλείται έως τις 31 Δεκεμβρίου να παρουσιάσει μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του και να λαμβάνει αυτόματα διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφύγει κυρώσεις που μπορεί να υποστεί εάν στον τριμηνιαίο έλεγχο που καθιερώνεται διαπιστωθούν αποκλίσεις άνω του 10%.
Στα μέτρα που θα ισχύσουν είναι και η επιβολή πλαφόν στις υπερωρίες σε Δημόσιο, ΕΣΥ, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ο αυστηρός έλεγχος για όλες τις έξτρα πληρωμές, η κατάργηση, με εξαιρέσεις, θέσεων εργασίας, ύστερα από παραίτηση, συνταξιοδότηση, μετάταξη και η υποχρεωτική τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας αποτελούν βασικές επιδιώξεις» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως στόχος είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Ειδικότερα, από εγκύκλιο που απέστειλε χθες ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες και πρακτικές που θα τηρούνται εφεξής, αλλά και εγκύκλιο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, το έκτακτο πλέγμα μέτρων που ενεργοποιείται ώστε να τηρηθούν οι στόχοι του Μνημονίου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, περιλαμβάνει τα εξής:
 
1. Μνημόνια μεταξύ υπουργείου Οικονομικών με το κάθε υπουργείο και μεταξύ υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων.

2. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Ανεξάρτητες Αρχές και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση υποχρεούνται να έχουν καταρτίσει μηνιαία προγράμματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους έως τις 31 Δεκεμβρίου στα οποία θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι τριμηνιαίοι στόχοι, για τα ανώτατα όρια πληρωμής δαπανών.
 
3. Παρακολούθηση σε μηνιαία βάση των προϋπολογισμών -σωρευτική εξέταση για την επίτευξη των στόχων ανά τρίμηνο- αυτόματη λήψη μέτρων σε όλο το Δημόσιο για τη διόρθωση αποκλίσεων.
 
4. Σε περίπτωση απόκλισης άνω του 10% θα περικόπτονται αυτόματα πιστώσεις ισόποσες με το μέγεθος της απόκλισης.
 
5. Ειδικά για τους ΟΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία ΕΣΥ, τα Πανεπιστήμια και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που αποτελούν φορείς της γενικής κυβέρνησης θα μπορεί να ορίζεται επόπτης από το υπουργείο Οικονομικών εάν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα καταγράφεται απόκλιση άνω του 10%.
 
6. Δημιουργία παρακολούθησης μηχανισμού παρακολούθησης σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
 
7. «Οικονομικό Παρατηρητήριο» στο υπουργείο Εσωτερικών για τους ΟΤΑ - Σε περίπτωση αποκλίσεων διορθωτικά μέτρα από αύξηση τελών έως και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.
 
8. Σαφής τήρηση του Μητρώου δεσμεύσεων από όλους -καμία ανάληψη υποχρέωσης πέραν των πιστώσεων- ατομική ευθύνη για το διατάκτη.
 
9. Σαφής προειδοποίηση και διαρκής έλεγχος για την αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
10. Στενός έλεγχος για έξτρα πληρωμές για υπερωρίες, εκτός έδρας, αποζημιώσεις συλλλλογικών οργάνων, από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικών Ελέγχων.
 
11. Αυστηρός προγραμματισμός των αναγκών κάθε φορέα ανάλογα με τις εγκεκριμένες πιστώσεις, οι οποίες όπως προειδοποιεί το ΓΛΚ δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
 
12. Πλαφόν στον αριθμό ωρών υπερωρίας σε Δημόσιο, ΕΣΥ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ.
 
13. Κατάργηση θέσεων εργασίας, ύστερα από παραίτηση, συνταξιοδότηση, μετάταξη ? εξαιρούνται ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία, θέσεις ιατρών υπαίθρου, οι θέσεις προσωπικού πολιτικών γραφείων μελών της κυβέρνησης, οι θέσεις δημοσιογράφων για τη στελέχωση γραφείων Τύπου, οι θέσεις στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
 
14. Αποφάσεις μετατάξεων που μπορούν να προωθηθούν χωρίς να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων οι αναγκαίες πιστώσεις είναι όσες προβλέπουν υποχρεωτικές μεταφορές στο πλαίσιο εξυγίανσης φορέων της γενικής κυβέρνησης.
 
15. Για πρόσθετες παροχές, εάν τα κονδύλια δεν επαρκούν η συμπλήρωση με τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά.
 
Προειδοποίηση Χρ. Σταϊκούρα προς τους δήμους
Σαφή προειδοποίηση προς τους δήμους να επιδείξουν την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την επομένη της διάθεσης σημαντικών κονδυλίων προς τους δήμους για την εξόφληση μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις, δίνοντας 109 εκατ. ευρώ ως εξόφληση δόσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους δήμους και προωθώντας τη διαδικασία για πληρωμές 199 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες των δήμων που θα είναι άμεσα διαθέσιμες προς αυτούς.
Καταλήγει πάντως τονίζοντας πως το 2013 είναι μια χρονιά κατά την οποία οι δήμοι οφείλουν να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πεθαρχία. Υπενθυμίζεται πως με τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ιδρύεται Οικονομικό Παρατηρητήριο στο υπουργείο Εσωτερικών για την παρακολούθηση των οικονομικών των ΟΤΑ.
Σε περίπτωση συστηματικής απόκλισης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ο ΟΤΑ υποβάλλεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης και θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα όπως, η αύξηση ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσία και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.

πηγη

Νέα επιβαρυντικά στοιχεία για την υπόθεση Λαυρεντιάδη


Νέα επιβαρυντικά στοιχεία για την υπόθεση Λαυρεντιάδη


Ελεύθερος αφέθηκε ο Κωνσταντίνος Μπαλλής κατηγορούμενος στην υπόθεση των επισφαλών δανείων μετά την απολογία που έδωσε αυτόβουλα στην ανακρίτρια της υπόθεσης των δανείων της Proton Bank σε εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο κατηγορούμενος φέρεται να παρέδωσε στοιχεία για την υπόθεση Λαυρεντιάδη.
Ο Κ. Μπαλλής κατηγορείται για την εμπλοκή του σε δύο δάνεια, 20 και 70 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, προς εταιρεία ενδιαφέροντος του προφυλακισμένου επιχειρηματία.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να κατονόμασε το πρόσωπο που υπέγραψε για την λήψη των εν λόγω δανείων, αλλά και να αποκάλυψε την εμπλοκή δύο προσώπων που δεν είχαν απασχολήσει έως τώρα την ανάκριση.
Ο κατηγορούμενος, πάντως, αρνήθηκε όσα του αποδίδονται και επέρριψε την πλήρη ευθύνη για τις επίμαχες δανειοδοτήσεις στον βασικό κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Στον ανακριτή οι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση του ΕΟΤ


Στον ανακριτή οι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση του ΕΟΤ

Πρόκειται για τον 39χρονο πρώην ειδικό σύμβουλο του Οργανισμού, έναν 44χρονο επιχειρηματία, μία γυναίκα και έναν άντρα 29 ετών, μέτοχοι εταιρείας και έναν 44χρονο συνεργάτη της επίμαχης εταιρείας, που σύμφωνα με την Αστυνομία συνεργάστηκαν προκειμένου να εξαπατήσουν τον ΕΟΤ και να εισπράξουν το ποσό των 147.000 ευρώ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν γυναίκα εμπλεκόμενη στην υπόθεση προσκόμισε επιταγή του Οργανισμού, στην Τράπεζα της Ελλάδος για ποσό 147 χιλιάδων ευρώ που φαινόταν να αφορά οφειλή προς εταιρεία ξενοδοχειακών παροχών της Σύρου. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΟΤ ειδοποίησαν την τράπεζα ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια οφειλή του οργανισμού. Η επίμαχη επιταγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, φαίνεται να είχε πλαστογραφημένη υπογραφή του πρώην γενικού γραμματέα του Οργανισμού Νίκου Καραχάλιου και για την είσπραξή της είχε εκδοθεί αντίστοιχο πλαστογραφημένο τιμολόγιο της εταιρείας, οι υπεύθυνοι της οποίας είναι πλέον κατηγορούμενοι στην υπόθεση.
Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΕΟΤ, ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση πρώην ειδικός σύμβουλος, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα, είχε απαιτήσει να κρατά αυτός το μπλοκ επιταγών του Οργανισμού προκειμένου να ελέγχει όπως έλεγε τα οικονομικά στοιχεία.
Η δικαιοσύνη εξετάζει τις διασυνδέσεις του Κώστα Βασιλάκου, που ήταν το «δεξί χέρι» του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου, με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Διαδικτύου.
Και ακριβώς αυτό θα είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα ο κατηγορούμενος για απάτη σε βαθμό κακουργήματος Βασιλάκος, απολογούμενος στον ανακριτή.
Για την υπόθεση κρατούνται άλλα τέσσερα άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), ενώ ένας από τους συλληφθέντες έχει διαδικτυακή επιχείρηση και σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι τον προσέγγισε ο Βασιλάκος και του ζήτησε να συστήσουν εταιρείες στο Διαδίκτυο με σκοπό να εισπράττουν κονδύλια από τον ΕΟΤ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βασιλάκος και ο συγκατηγορούμενός του επιχειρηματίας είχαν γνωριστεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στοιχεία
Την ίδια ώρα στον ΕΟΤ επικρατεί αναβρασμός από το νέο σκάνδαλο που έσκασε παραμονή Χριστουγέννων με την επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ. Ηδη οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης κάνουν «φύλλο και φτερό» τα γραφεία των κ. Καραχάλιου και Βασιλάκου και ελέγχουν όλα τα οικονομικά έγραφα, παραστατικά, καθώς και τους υπολογιστές.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό αποφάσισαν να μιλήσουν για τα έργα και τις ημέρες του κ. Καραχάλιου αλλά και του συμβούλου του κ. Βασιλάκου, που «έλυνε και έδενε στον ΕΟΤ», πάντα με τις πλάτες του προϊσταμένου του. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΤ Κώστας Ράντος δεν δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, και μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή χαρακτήρισε τον γ.γ. ΕΟΤ ως «τουρίστα» στον Οργανισμό. Είπε: Ο κ. Καραχάλιος έλειπε διαρκώς σε ταξίδια και γι' αυτό έφερε τον σύμβουλο για να διοικεί αντ' αυτού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου: Ο Κ. Βασιλάκος «καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν.
«Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ. Η υπάλληλος παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν, αρνήθηκε να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα».
Πιέσεις
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Ράντος, ο Κ. Βασιλάκος «ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 ευρώ».
Παράλληλα ο πρόεδρος των εργαζομένων άφησε αιχμές και για την πολιτική ηγεσία του Οργανισμού. Είπε ότι γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί όλο το αναπτυξιακό κομμάτι από τον ΕΟΤ, σχολιάζοντας την επιλογή της υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη να μεταφέρει αρμοδιότητες του ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού. Εξάλλου ο ΕΟΤ έχει απογυμνωθεί το τελευταίο διάστημα από όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
Ποιος το έδωσε
Το μυστήριο με το μπλοκ επιταγών

Η υπόθεση με την επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αποκαλύφθηκε άμεσα από τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας του ΕΟΤ, όταν ο ταμίας της τράπεζας στην οποία εμφανίστηκε η 29χρονη με την επιταγή κάλεσε στον ΕΟΤ για να διασταυρώσει τα στοιχεία. Η κ. Κεφαλογιάννη έστειλε αμέσως την υπόθεση στον εισαγγελέα, ενώ ένα από τα θέματα που θα διαλευκάνει ο ανακριτής είναι ποιος έδωσε το μπλοκ των επιταγών στον Βασιλάκο. Οι εργαζόμενοι λένε ότι το πήρε με εντολή Καραχάλιου. Η αλήθεια είναι ότι πρόσβαση στα μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ έχει μόνο ο υπουργός και ο γ.γ. ΕΟΤ. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το σκάνδαλο με την επιταγή «έσκασε» μία ημέρα μετά την επίσημη αποχώρηση του κ. Καραχάλιου από τον ΕΟΤ.
Ομως η ρήξη με την υπουργό είχε ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά το διαφημιστικό σποτάκι που γυρίστηκε στο Λονδίνο -κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης- και στο οποίο εμφανίζεται και η υπουργός και το οποίο χαρακτηρίστηκε ως αποτυχία αν και στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τέλος σημειώνουμε ότι στην υπόθεση της επιταγής που είχε εκδοθεί στο όνομα ξενοδόχου στη Σύρο -στο οποίο ο ΕΟΤ οφείλει από πακέτο κοινωνικού τουρισμού μόλις 700 ευρώ- οι πληροφορίες θέλουν ως εμπλεκόμενο και ξενοδόχο από τη Μύκονο, αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην υπουργό.
Κόμματα
Ζητούν πλήρη διαλεύκανση και έρευνα για τα οικονομικά

Την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση του σκανδάλου στον ΕΟΤ αλλά και της οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού ζήτησαν τα κόμματα, καθώς και την απόδοση ευθυνών, όπου και αν αυτές ανήκουν.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΤ.
«Πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν», επεσήμανε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα.
Την εκτίμηση ότι το σκάνδαλο στον ΕΟΤ έχει ευρύτερες διαστάσεις και συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στον σταθμό «Alpha 9,89», ενώ κάλεσε την αρμόδια υπουργό Ολγα Κεφαλογιάννη να διευκρινίσει ποιοι είναι οι κανόνες με τους οποίους κάποιοι μπορούν να έχουν μπλοκ επιταγών, να συμπληρώνουν και να εισπράττουν ποσά.
Στο «μέλι»
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του στον «ΒΗΜΑ FM 99,5», παρατήρησε πως «ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης πάντα κάποιοι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία ως προσωπική τους, ως την οικογενειακή τους περιουσία και δεν χάνουν την ευκαιρία, ακόμα και τώρα, να βουτάνε τα δάχτυλα στο μέλι».
Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών «όσο ψηλά και αν φτάνουν» ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά.
«Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος», τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά, προσθέτοντας ότι η πλαστογραφημένη επιταγή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.
Τέλος, η Ελενα Κουντουρά από τους Ανεξάρτητους Ελληνες δήλωσε ότι «το πάρτι των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πως μόλις τώρα αρχίζει».