EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Bloomberg: Η Petroceltic ετοιμάζεται να ψάξει πετρέλαιο στην Ελλάδα


 

Σε Ήπειρο και πατραϊκό κόλπο ετοιμάζεται να ψάξει για πετρέλαιο στην Ελλάδα η εταιρία Petroceltic. Έχει κάνει αίτηση και στην κοινοπραξία θα μετέχουν τα ΕΛΠΕ και η Edison SpA.
Την πρόθεση της Petroceltic International Plc, μιας εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο και την ανατολική Ευρώπη, να ψάξει πετρέλαιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η εταιρία έχει κάνει ήδη αίτηση για να εκδοθεί άδεια εξορύξεων τόσο σε χερσαίο όσο και σε ύπερακτιο οικόπεδο. Όπως μάλιστα δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από το Δουβλίνο ο Brian O’Cathain, διευθύνων σύμβουλος της Petroceltic, η αίτηση έχει γίνει από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison SpA.
 
Την πληροφορία επιβεβαίωσε, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, και ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, Βασίλης Τσάιτας. «Κάναμε αίτηση σαν κοινοπραξία» είπε και πρόσθεσε πως κάθε εταίρος διαθέτει ίσα μερίδια και η αίτηση εξετάζεται από την κυβέρνηση.
 
Το χερσαίο οικόπεδο βρίσκεται στην Ήπειρο και το ύπερακτιο στον πατραϊκό κόλπο, είπε ο κ. Τσάιτας στο Bloomberg. «Αν η προσφορά είναι επιτυχής, τα ΕΛΠΕ θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Βασίλης Τσάιτας.

Στέλνουν τα Κύθηρα στην απομόνωση και παίζουν με την υγεία των κατοίκων

 
Κραυγή αγωνιάς για την απόφαση που οδηγεί στην διακοπή της καθημερινού δρομολογίου Κύθηρα - Νεάπολη και προκαλεί ακόμα και κινδύνους υγείας για πολίτες και παιδιά


Παλλαϊκό ξεσηκωμό στα Κύθηρα και την Νεάπολη Λακωνίας προκαλεί η απόφαση με την οποία ουσιαστικά προκαλείται η διακοπή του καθημερινού δρομολογίου που ενώνει το πανέμορφο νησί της άγονης γραμμής με τη Λακωνία αφού για ακατανόητους λόγους - μη ουσιαστικούς - αποφασίστηκε να μη δοθεί η γραμμή αυτή στο πλοίο που εκτελεί εδώ και χρόνια το δρομολόγιο. Πρόκειται ουσιαστικά για απόφαση που καταδικάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, ενώ προκαλεί και κινδύνους υγείας των πολιτών αφού η καθημερινή σύνδεση με την Νεάπολη τους έδινε τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα νοσοκομεία της Λακωνίας ή ακόμα και των παιδιών τους αφού στο νησί δεν υπάρχει παιδίατρος.
Μάλιστα, όπως λένε Κυθήριοι και Λάκωνες, είναι παγκοίνως γνωστό πώς υπήρξε συμφωνία κυρίων μεταξύ των δυο εταιριών να μην εμπλακεί η μια στη γραμμή της άλλης ώστε να υπάρξει ισορροπία, η οποία παραβιάστηκε από την πλοιοκτήτρια του Βιτσέντζος Κορνάρος που διατηρεί ήδη την επιδοτούμενη γραμμή Πειραιάς, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Κρήτη
Η απόφαση αυτή προκάλεσε τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών διαμαρτυρίας από κατοίκους που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων που ζητεί την άμεση επανακατανομή των γραμμών ως έχουν μέχρι σήμερα , την ηχηρή παρέμβαση του Μητροπολίτη Κυθήρων καθώς και προειδοποιήσεις ακόμα και για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις εκ μέρους των ντόπιων οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον στο "μη παρέκει" . Χαρακτηριστική προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τους πολιτικούς αρμοδίους η αποστροφή στο κείμενο που συνυπογράφουν χιλιάδες πολίτες :
"Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την επαπειλούμενη συγκοινωνιακή απομόνωση της προβληματικής περιοχής μας . Να είστε σίγουροι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε τη μεθόδευση που θα απομακρύνει το τοπικό μας πλοίο (Πορφυρούσσα), την προσφορά του οποίου μόνο εμείς μπορούμε να γνωρίζουμε τόσο κατά τους θερινούς όσο και κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Ούτε φυσικά να κατανοήσουμε πώς μια επιδότηση που δίνεται για να βελτιώσει τη ζωή μας, να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο".
"Το έχουμε ξαναδεί το έργο"
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πρακτικό της συνεδρίασης της 21ης Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων "τα νησιά μας , Κύθηρα και Αντικύθηρα, εξυπηρετούνται ακτοπλοϊκώς από τα πλοία Βιτσέντζος Κορνάρος το οποίο συνδέει τα νησιά μας με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη και το πλοίο Πορφυρούσσα που συνδέει τα νησιά μας με το νομό Λακωνίας.
Το πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος επιδοτείται για τα δρομολόγια που εκτελεί και έχει πολυετή σύμβαση με το υπουργείο Ναυτιλίας (σ.σ εισπράττει περί τα 6,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Το πλοίο Πορφυρούσσα επιδοτείτο μέχρι πρότινος για το δρομολόγιο Νεαπόλεως- Κυθήρων -Αντικυθήρων μια φορά τη βδομάδα (σ.σ με περίπου 260.000 ευρώ ετησίως) , ενώ δεν επιδοτείται για τα καθημερινά δρομολόγια προς Νεάπολη.
Στον πρόσφατο διαγωνισμό για τη γραμμή Νεαπόλεως Κυθήρων- Αντικυθήρων συμμετείχαν οι δυο εταιρίες , όμως η επιτροπή του διαγωνισμού απέρριψε την εταιρία του πλοίου Πορφυρούσσα (σ.σ για μη ουσιαστικούς λόγους ) και προβλέπεται να δοθεί στο Βιτσέντζος Κορνάρος και αυτή η επιδοτούμενη γραμμή.
Επειδή παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και στο παρελθόν , η ανησυχία των κατοίκων είναι μεγάλη και γιαυτό έχουν συνυπογράψει πάνω από 3.000 κάτοικοι των Κυθήρων και της Νεάπολης, κείμενο με το οποίο εκφράζουν την αγανάκτηση τους για την επαπειλούμενη διακοπή της καθημερινής σύνδεσης με την απέναντι στεριά, πράγμα ζωτικό για τα Κύθηρα".
"Αφήστε τις γραμμές ως έχουν"
Και το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα αποφασίζει:
"Δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της διατηρήσεως του υφιστάμενου καθεστώτος μεταξύ των δυο εταιριών που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας. Ζητεί από την εταιρία του Βιτσέντζος Κορνάρος να μην διαταράξει την ισορροπία που υπάρχει και να αποχωρήσει οικειοθελώς από τη γραμμή την οποία διεκδίκησε ως επιδοτούμενη από τα Κύθηρα ως τα Αντικύθηρα με επιστροφή μια φορά τη βδομάδα. Ζητεί από το υπουργείο να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν αυτή τη θέση που διατυπώνεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων, η οποία άλλωστε είναι και η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας του Κυθηραϊκού λαού".
Ηχηρή παρέμβαση του μητροπολίτη Κυθήρων
Στο θέμα παρενέβη, αντιλαμβανόμενος πλήρως το πρόβλημα που δημιουργείται, και ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ ο οποίος με επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο που κοινοποιείται και στο υπουργείο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του "περί της διατηρήσεως ως έχουν μέχρι σήμερα των δυο θαλασσίων γραμμών και της μη αναγκαστικής απομακρύνσεως του δευτέρου (τοπικού πλοίου Πορφυρούσσα) , το οποίο κρίνεται απαραίτητο δια την καθημερινή μας συγκοινωνία με την Πελοπόννησο".

Πληρώνουμε 1 εκατ.€ για τα μάτια της Ανθής


Επί τρεις μήνες η ΕΡΤ προετοίμαζε την Ανθή Σαλαγκούδη για να βγει στο γυαλί  
Μόνο ένας αριθμολόγος, βαθύς γνώστης των πυθαγόρειων θεωρημάτων, θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει το απόκρυφο νόημα των αριθμών και τον συμβολισμό τους γύρω από την εκπομπή της «γαλάζιας» πολιτεύτριας Ανθής Σαλαγκούδη που κάνει το τηλεοπτικό της ντεμπούτο μέσα από την εκπομπή με τον ευφάνταστο τίτλο «136».
Δεν υπάρχει στην ιστορία της ΕΡΤ πιο κωμικοτραγικό εγχείρημα. Η εκπομπή της Ανθής έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο στο Ραδιομέγαρο, μια και στους διαδρόμους κρατάνε την κοιλιά τους όταν, ερμηνεύοντας τι θέλει να πει… ο ποιητής με το «136», αναφέρονται σκωπτικά στον αριθμό των ημερών που η ωραία πλην άπειρη Ανθή περιφέρεται ασκόπως στους μουντούς ορόφους μέχρι να καταφέρει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, που δυστυχώς δεν μπορεί να φθάσει χρησιμοποιώντας μόνο τις 12ποντες γόβες της.
Δεν είναι αλήθεια ότι η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα περιφέρεται ασκόπως τόσον καιρό κάνοντας πού και πού μερικά διασκεδαστικά -για τους ηχολήπτες, εικονολήπτες, κάμεραμαν και τεχνικούς- δοκιμαστικά.
Επιμονή
Η αλήθεια είναι ότι η προστατευόμενη των «γαλάζιων» στελεχών, που κάνουν όλο και πιο ενδιαφέροντα τον γρίφο γύρω από την επιμονή στο πρόσωπό της, βρίσκεται μόλις 90 (!) ημέρες στην Αγία Παρασκευή (από τις 17 Σεπτεμβρίου), έχοντας ήδη πληρωθεί 10.500 ευρώ (μεικτά) μέχρι να καταφέρει να «τα πει» και ενώ έχει προσληφθεί ως Προσωπικό Εδικών Θέσεων (ΠΕΘ) με τον προκλητικό για την εποχή και για τις επαγγελματικές της ικανότητες μισθό των 3.500 ευρώ μηνιαίως. Oπως αλήθεια, και μάλιστα πικρή, είναι το κόστος της εκπομπής που αντιστοιχεί μόνο για 3 μήνες (60 επεισόδια) στο... 20ετές εισόδημα ενός μέσου πολίτη (302.770 ευρώ).
Η αριθμολαγνεία δεν έχει τέλος. Για να σοβαρευτούμε, στην πραγματικότητα το «136» προέκυψε από το «Ραντεβού Μεσογείων 136». Εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα κτίρια της Κατεχάκη τα οποία με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Στουρνάρα και Κεδίκογλου) προορίζονται για το υπ. Δημόσιας Τάξεως και τις ανάγκες υποδοχής των αλλοδαπών έχοντας προκαλέσει κύματα κινητοποιήσεων από τα σωματεία.
Καθυστέρηση
Μάλιστα, ενώ η εκπομπή ήταν να βγει πολύ νωρίτερα, επειδή ακριβώς η όμορφη Ανθή δεν ήταν έτοιμη, σημειώθηκε δραματική καθυστέρηση, για να ανακοινωθεί ότι επιτέλους θα δούμε το νέο τηλεοπτικό θαύμα από τις 17/12.
Oμως ο θεός του συνδικαλισμού δεν φαίνεται να έχει έρωτα με την Ανθή, η οποία έκατσε άλλες δύο μέρες να κάνει εντατικά μπροστά στον φακό, για να βγει τελικά καθυστερημένη και ζωντανή καθημερινά στο καλύτερο τηλεοπτικό φιλέτο της ημέρας, στη ζώνη 6-9 μ.μ. μαζί με τον Γιάννη Δάρα και τον εθνικό μας μάγειρα Ηλία Μαμαλάκη, δίνοντας lead in στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Νωρίτερα έγιναν 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες για να αξιοποιηθεί κάπου περίοπτα η δημοσιογράφος. Η ίδια μάλιστα είχε προχωρήσει και σε δηλώσεις όταν είχε ακουστεί ότι θα κάνει εκπομπή με τον Γιώργο Κουβαρά. «Είμαι ενθουσιασμένη που μαζί θα κάνουμε αυτή την εκπομπή, 8-10 το πρωί.
Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για μένα, ειδικά στις μέρες μας. Χαίρομαι που με εμπιστεύτηκαν γι' αυτή την εκπομπή και με έριξαν κατευθείαν στα βαθιά». Μόνο που, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, πνίγηκε στις... λίμνες δακρύων από τα γέλια των μελών του συνεργείου με το οποίο έκανε τα δοκιμαστικά. Αργότερα ακούστηκε το όνομα άλλου συμπαρουσιαστή, του συμβασιούχου της ΕΡΑ Βασίλη Μπεσκένη - θύµα κι αυτός της καθυστέρησης της παρ' ολίγον παρτενέρ του. Να όμως που η περιπέτεια της Ανθής στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ΕΡΤ θα έχει αίσιο τέλος.
Περίεργα κονδύλια
Δεκάδες χιλιάδες για γραμματείς και έξοδα συνεργείων, φιλοξενίας και... προεργασίας
Λεφτά υπάρχουν... για τη στρωμένη με γαλάζιο χαλί νέα σταδιοδρομία της Ανθής στην Ελλάδα της κρίσης και στην ΕΡΤ των κομμένων μισθών, επιδομάτων, συμβασιούχων και ενοχλητικών φωνών. Ετσι, μπορεί η διοίκηση της ΕΡΤ να ανακοινώνει τον μισθό της κ. Σαλαγκούδη (3.500 € μεικτά) και να νομίζει ότι ξεμπερδεύει με το να δημοσιεύει ότι κάθε εκπομπή της θα κοστίζει (μόλις) 3.027 € (πλέον ΦΠΑ), όμως η αλήθεια βρίσκεται πάνω και πέρα από αυτά και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη διαδικασία απόκρυψης των ψυχρών αριθμών.
Το Δ.Σ. ενέκρινε την εκτέλεση παραγωγής της εκπομπής με τίτλο «Μεσογείων 136» στις 11/12 μετά από εισήγηση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, δηλαδή του Αιμ. Λιάτσου και όχι του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης Κ. Σπυρόπουλου (πριν αποπεμφθεί). Αρα η εκπομπή είναι ενημερωτική και όχι ψυχαγωγική. Ε και; Θα αναρωτηθεί κανείς. Από πότε όμως η ενημέρωση και μάλιστα η καθημερινή ανατίθεται σε εξωτερική εταιρεία παραγωγής «TVE Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Ε.» κάνοντας χρήση εξωτερικών δημοσιογράφων (προφανώς), οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αμείβονται με 600 € μεικτά τον μήνα δημιουργώντας κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους αορίστου χρόνου και φυσικά τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ;
Του λόγου το αληθές καταδεικνύουν τέσσερα επιμέρους ποσά που αναφέρονται στην ανάλυση του κοστολογίου:
  • 24.980 € πλέον ΦΠΑ για εργοδοτικές εισφορές οι οποίες θα καταβληθούν στον παραγωγό σύμφωνα με τις μισθοδοτικές καταστάσεις και στις θεωρημένες ΑΠΔ του ΙΚΑ.
  • 22.000 € για έξοδα προεργασίας των συντελεστών παραγωγών, χωρίς εξήγηση για το τι σημαίνει αυτή η προεργασία. Τι θα προετοιμάζουν δηλαδή;
  • 27.000 € πλέον ΦΠΑ για δώρα, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές αυτών όπως προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και τα οποία θα καταβληθούν στον παραγωγό σύμφωνα με τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τις θεωρημένες ΑΠΔ του ΙΚΑ.
  • 23.240 € για έξτρα αναγκαία έξοδα παραγωγής όπως σώμα εφημερίδων, γραμματεία γραφείου παραγωγής, έξοδα συνεργείων, έξοδα φιλοξενίας κ.ά. Kαι γεννάται το ερώτημα: Δεν έχει η ΕΡΤ «σώματα» εφημερίδων από άλλα τμήματα; Δεν διαθέτει δεκάδες γραμματείς; Και τι έξοδα έχουν έξτρα τα συνεργεία; Δεν περιλαμβάνονται στο καθημερινό κονδύλι των 3.027 €;
Το πιο ενδιαφέρον; Oτι εξασφαλίζεται και ένα έξτρα κονδύλι της τάξεως των 4.140 € (1.380χ3) για τρεις επιμέρους αποστολές , το οποίο σημειωτέον δεν περιλαμβάνεται στο κόστος παραγωγής και θα καταβληθεί στον παραγωγό με προσκόμιση παραστατικών.
Τέλος κάνουν το χατίρι στον Ηλία Μαμαλάκη, δίνοντάς του και άλλα 900 € από το εγκεκριμένο κονδύλι από την Επιτροπή Κοστολογίου με την καταπληκτική αιτιολογία «διότι υπήρξε συμφωνία με τη Διοίκηση». Εννοείται ότι θα υπήρχε συμφωνία με τη διοίκηση. Η Επιτροπή Κοστολογίου όμως το ξέρει; 'Η την γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους;
Υψηλές αμοιβές
Η έγκριση του κονδυλίου (285.240 € + 75.000€ για τις αμοιβές των Σαλαγκούδη/Δάρα τον χρόνο) αφορά μόλις 60 επεισόδια. Ετσι δεν χτυπάει στο μάτι ένα δυσθεώρητο ποσό (π.χ. 1 εκατ. €) στο οποίο θα εκτοξευθεί το κόστος της εκπομπής σε τυχόν ανανέωση της έγκρισης παραγωγής νέων επεισοδίων. Το ποσό αυτό βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνει τις αμοιβές ούτε της Ανθής Σαλαγκούδη (10.500 € μέχρι σήμερα και άλλες 30.000 € μέχρι το τέλος της σεζόν) ούτε και τη μισθοδοσία του Γιάννη Δάρα (2.200 € μεικτά ως αορίστου χρόνου). Οσο για τον μισθό του Ηλία Μαμαλάκη, αυτός δεν είναι σαφής. Αρχικά έγινε λόγος για 4.500 €, ενώ στη συνέχεια φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε στις 6.000 € τον μήνα (διπλάσιος από αυτόν του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Σίμου).
Και το τελευταίο ίσως πιο κραυγαλέο για τους μυημένους περί τα νομοθετικά. Ενώ η ΕΡΤ δεν καίγεται να κυνηγάει διαφημίσεις ούτε καν σκίζεται να βρει χορηγούς για τοποθέτηση προϊόντων (product placement), στη συγκεκριμένη περίπτωση το προβλέπει και μάλιστα στο κοστολόγιο. Και ερωτάται η ΕΡΤ: Γνωρίζει αν η Κομισιόν που ψήφισε την οδηγία (Τηλεοπτικά χωρίς σύνορα) επιτρέπει την τοποθέτηση προϊόντων και για ενημερωτικές εκπομπές; Γνωρίζει ότι το ΕΣΡ «εγκαλεί» όλες τις ενημερωτικές εκπομπές που έχουν ανάλογα κρούσματα (το έχει πράξει για το πρωινό του ΣΚΑΙ); Μήπως γι' αυτό το πρόγραμμα βαπτίζεται με τον μπάσταρδο τίτλο «ενημερωτική-ψυχαγωγική»; Αυτό το infotainment - τέρας ποιος θα το εκμεταλλευθεί; Η ΕΡΤ ή ο παραγωγός; Ποιος θα ωφεληθεί στην υγειά των κορόιδων;
Η «ωραία» της Θεσσαλονίκης
Στα χνάρια του πατέρα της
Η Ανθή Σαλαγκούδη ήρθε στο τηλεοπτικό στερέωμα και ίσως να μην την ενδιαφέρει και πολύ να παραμείνει. Οι άσπονδοι φίλοι και εχθροί της υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί τις καρέκλες της ΕΡΤ ως εφαλτήριο για την πολιτική της καριέρα.
Ο πατέρας της, ο πρώην υφυπουργός Γ. Σαλαγκούδης, δεν έπαψε ποτέ να φιλοδοξεί να τη δει µε µια έδρα στη Βουλή. Τελικά ο στοργικός πατέρας και οι άνθρωποί του δικαιώθηκαν, αφού η προεκλογική τους εκστρατεία έφερε την Ανθή στην 8η θέση του ψηφοδελτίου του Κ. Γκιουλέκα.
Η Ανθή, που περιγράφεται ως «ωραία», «ταλαντούχα», «εντυπωσιακή», έχει το τηλεοπτικό της παρελθόν: Σπούδασε στο Τµήµα Δηµοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και παράλληλα µε τις σπουδές της άρχισε να εργάζεται ως δηµοσιογράφος. Η µέχρι σήµερα δηµοσιογραφική της δράση περιλαµβάνει τα εξής: Από το 2002 και για 2 χρόνια συνεργάστηκε µε την εφηµερίδα «Μακεδονία» και τα περιοδικά «Επιλογές» και «Πανσέληνος».
Από το 2006 έως το 2008 εργάστηκε στην εκποµπή «Πρώτη Γραµµή» της ΝΕΤ. Tην ίδια περίοδο ήταν υπεύθυνη σε θέµατα Διαφήµισης και Προβολής του χιονοδροµικού κέντρου Καϊµακτσαλάν της Νοµαρχίας Πέλλας.
Από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2010 εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στον τοµέα ενηµέρωσης της ΕΡΤ3 και παρουσίαζε το ηµερήσιο πρόγραµµα. Εννοείται ότι είναι «βαµµένη γαλάζια» µέχρι το κόκαλο, αφού είναι ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ.

Γκίζι: Να μειώσει η Ελλαδα στο 50% τις εξοπλιστικές δαπάνες για να λάβει βοήθεια


Γκίζι: Να μειώσει η Ελλαδα στο 50% τις εξοπλιστικές δαπάνες για να λάβει βοήθεια  

Ο κ. Γκίζι επικρίνει την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι με την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ιδέα και τονίζει ότι ο ίδιος θα έθετε προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, όχι όμως τη δραστική μείωση του δημόσιου τομέα και παρόμοιες σκληρές περικοπές.

« Η Αθήνα θα έπρεπε να μειώσει στο μισό τις εξοπλιστικές δαπάνες και να επιβάλει φόρο περιουσίας», δηλώνει και επισημαίνει ότι «όταν κάποιος καταστρέφει χώρες, όπως κάνουμε στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, μειώνει την απόδοση της οικονομίας και τα φορολογικά έσοδα της χώρας».

«Επομένως», όπως τονίζει, «το ποσό των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο έχει εγγυηθεί η Γερμανία, δεν είναι διασφαλισμένο».

Σχετικά με ενδεχόμενη περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώνονταν στην πολιτική της κυρίας Μέρκελ, ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς κάνει λόγο για λανθασμένες επιλογές και δηλώνει:

«Έχει τον τρόπο της να καθησυχάζει τους ανθρώπους και όλοι ελπίζουν ότι μπορεί να διαφυλάξει τα χρήματά τους. Αλλά η περίπτωση της Opel (σ.σ. αναφέρεται στην προαναγγελθείσα για το 2016 αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μπόχουμ, η οποία οφείλεται τόσο σε διαχειριστικά σφάλματα όσο και στη μείωση των πωλήσεων προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου), δείχνει ότι η κρίση αρχίζει να πλησιάζει», καταλήγει ο Γκέργκ Γκίζι.

Freightliner Cascadia


 
Μουράτο μοντέρνο που συνδυάζει μεν το παραδοσιακό αμερικάνικο στυλ, αλλά σκέφτεται σοβαρά και την οικονομία στο καύσιμο, με αποτέλεσμα η σχεδίασή του να ακολουθεί την αεροδυναμική γραμμή για μειωμένη αντίσταση στον αέρα. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού ο κατασκευαστής το λανσάρει σαν φορτηγό υψηλής απόδοσης για τον ιδιοκτήτη προσφέροντας χαμηλή κατανάλωση χάρη στο χαμηλό απόβαρο που του εξασφαλίζει η εκτεταμένη χρήση αλουμινίου, ο οικονομικής λειτουργίας κινητήρας και η χαμηλή αντίσταση στον αέρα.
Καρδιά του Cascadia είναι ο κινητήρας Detroit DD15 με ισχύ 505 HP ο οποίος συνεργάζεται με αυτοματοποιημένο 12τάχυτο κιβώτιο επίσης από τη Detroit, ή εναλλακτικά αυτόματο της Allison ή ακόμα και Eaton μηχανικό 18 ταχυτήτων.



Το εσωτερικό της καμπίνας έχει ύψος 1,85 και ξεχωρίζει για τη φωτεινότητά του, χάρη στα έξτρα παράθυρα στο χώρο της κουκέτας. Οι εσωτερικές επενδύσεις έγιναν με υλικά υψηλής ποιότητας. Κυριαρχεί το ύφασμα, τα καπιτονέ και η μοκέτα στο πάτωμα. Την αίσθηση της πολυτέλειας δίνουν οι ξύλινες επιφάνειες στο ταμπλό, στις ντουλάπες, αλλά και στο τιμόνι.
Το κόκπιτ, παραμένει άνετο για τον οδηγό, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα ταξιδιάρικα αμερικάνικα φορτηγά. Ιδιαίτερα φαρδύ το κάθισμα, φαρδιά πετάλια και σε απόσταση μεταξύ τους, εκτεταμένο ταμπλό για να φιλοξενεί το πλήθος των δεικτών, μεταξύ των οποίων η πίεση των ελαστικών, η εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία, το βάρος του αυτοκινήτου συνολικά και κατά άξονα, η απόδοση της τουρμπίνας, η χωρητικότητα των μπαταριών, η πίεση της τρόμπας καυσίμου κ.α.



Σε ξεχωριστό πάνελ είναι τακτοποιημένα τα κουμπιά για το ηχοσύστημα, το Α/C, επάνω στη γνωστή του θέση βρίσκεται ο ψηφιακός ταχογράφος και δίπλα το CB, που παραμένει νούμερο 1 μέσο επικοινωνίας των οδηγών, αριστερά στο παράθυρο, τα χειριστήρια για τις ηλεκτρικές λειτουργίες (παράθυρα, καθρέπτες κ.λ.π.), ενώ στο τιμόνι, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ήρθαν οι λειτουργίες κινητού, Bluetooth κ.α.



Πίσω από τα καθίσματα, εκτείνεται ο χώρος ανάπαυσης, όπου και το κρεβάτι, με πολυτελές στρώμα, φαρδύ και άνετο, με κουμπιά για τα φωτιστικά, το ηχοσύστημα και τηλεκοντρόλ για την τηλεόραση. Εξαιρετικά καλό το φινίρισμα στις ντουλάπες και στα ανοιχτά ράφια, ενώ πλούσιοι είναι και οι «κρυφοί» χώροι κάτω από το κρεβάτι, στη βάση των ντουλαπιών, η θέση του ψυγείου, του φούρνου μικροκυμάτων κ.α.
Μια θεωρητική σύγκριση με τα αδέλφια της Freightliner στην Ευρώπη που δεν είναι άλλα από τα Actros, μάλλον θα ήταν παρακινδυνευμένη, εξαιτίας κυρίως των διαφορετικών προδιαγραφών που ισχύουν ως προς τα βάρη και τις διαστάσεις. Τα μεν αμερικάνικα έχουν ελεύθερο μήκος καμπίνας με τους περιορισμούς να αρχίζουν από το πέταλο και πίσω, ενώ τα ευρωπαϊκά έχουν περιορισμό ως προς το συνολικό τους μήκος που σημαίνει ότι δεν μπορούν να επεκτείνουν προς τα πίσω την καμπίνα, γιατί τότε θα χάσουν πολύτιμο μήκος ρυμούλκας. ΄Ετσι, τα λίγα μουράτα που κυκλοφορούν στη χώρα μας περιορίζονται σε νταλικάκια βυτίων, πατώματα μισών (20άρια) κοντέινερ ή καρότσες.
Μπορούμε, ωστόσο με βεβαιότητα να πούμε, ότι τα σύγχρονα φορτηγά Actros, εκμεταλλεύονται κατά τον καλύτερο τρόπο τις δύο άλλες διαστάσεις του ύψους και του πλάτους της καμπίνας, και, παρά τους ισχύοντες και σε αυτές τις διαστάσεις περιορισμούς, έχουν επιτύχει εξαιρετική ευρυχωρία και άνεση για τον οδηγό.

Τέλη, τέλη, τέλη, δεν πληρώνουν πια


 
Με τη σέσουλα παραδίδουν τις πινακίδες αυτοκινήτων στις κατά τόπους εφορίες οι φορολογούμενοι. Μόνο το 2012 ξεπέρασαν τους 150.000 οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίες των οχημάτων τους, διότι αδυνατούσαν να καταβάλουν τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας που τους απεστάλησαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στα κατά τόπους υποκαταστήματα των εφοριών, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών έσπευσε όχι για να παραλάβει το σήμα των τελών, αλλά για κατάθεση πινακίδων. Στην πράξη, πρόκειται για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που αδυνατούσαν να πληρώσουν τα υπέρογκα τέλη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος ξεπερνούσε κατά πολύ την αξία του αυτοκινήτου.

Στον αριθμό όμως των 150.000 περίπου ιδιοκτητών που κατέθεσαν πινακίδες, δεν ανήκουν μόνο ιδιώτες. Μεγάλο ποσοστό κατέχουν και οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αρκετοί από αυτούς διαθέτουν πολυάριθμο στόλο αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού (είτε μοντέλα πριν από το 2005), τα οποία έμειναν αδιάθετα λόγω χαμηλής ζήτησης, αφού τυγχάνουν υψηλότερης φορολόγησης. Αρκετοί όμως είναι και οι επαγγελματίες οδηγοί, οι οποίοι πλέον δεν βρίσκουν να κάνουν μεροκάματα, οι αγρότες κ.ά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αριθμός επαγγελματιών που περνάνε από τα γραφεία της Διεύθυνσης για να θέσουν εκτός κυκλοφορίας το επαγγελματικό τους όχημα είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι ενώ αναμένεται να υπάρχει αυξητική τάση ακόμη και τις τελευταίες μέρες του έτους.

Σωρευτικά, οι εκτιμώμενες απώλειες στα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας, από τις καταχωρίσεις ακινησιών αυτοκινήτων από το 2007, ανέρχονται στο ποσό των 141.528.099 ευρώ.

Ειδικότερα, το 2007 τέθηκαν σε ακινησία 51.045 αυτοκίνητα. Το 2008, που τέθηκαν σε ακινησία 66.082 αυτοκίνητα, οι εκτιμώμενες απώλειες, σωρευτικά, από τις καταχωρίσεις σε ακινησία του 2007 ανέρχονται σε 6.490.712,80 ευρώ. Το 2009, που τέθηκαν σε ακινησία 136.320 αυτοκίνητα, οι εκτιμώμενες απώλειες, σωρευτικά, ανέρχονται σε 18.408.784 ευρώ.

Το 2010, που τέθηκαν σε ακινησία 131.102 αυτοκίνητα, οι εκτιμώμενες απώλειες, σωρευτικά, ανέρχονται σε 74.907.630 ευρώ.

Το 2011, που το πλήθος καταχωρίσεων ακινησιών ανήλθε σε 148.083, οι εκτιμώμενες απώλειες, σωρευτικά, ανέρχονται σε 79.464.542,20 ευρώ.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις εφορίες, η αύξηση, που αγγίζει το 100%, οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία λόγω περικοπών σε μισθούς - συντάξεις και επιβολής νέων φόρων, στα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και στο υψηλό κόστος συντήρησης των οχημάτων.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αδυναμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οδηγούν στην ακινητοποίηση ακόμη και του πρώτου αυτοκινήτου, κάτι που μέχρι πέρυσι γινόταν σε σπάνιες περιπτώσεις.

Συνιδιοκτήτης... η εφορία!


Συνιδιοκτήτης γίνεται η εφορία στο ακίνητο του καθενός. Με τον ερχομό του νέου χρόνου, αλλάζουν και πάλι όλα προς το χειρότερο.

Με τον νέο φόρο, το ενιαίο τέλος για τα ακίνητα θα επιβαρυνθούν όλοι, ακόμη και όσοι έχουν ένα μικρό αγροτεμάχιο ή ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου. Παράλληλα, έρχονται οι νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες, αλλά και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις μαζί με την εκκαθάριση του φόρου για τα προηγούμενα χρόνια.
Ως την ερχόμενη άνοιξη για ακόμη μια φορά θα έχουν έρθει τα... πάνω κάτω στον χώρο των ακινήτων.

Η επόμενη μάχη θα δοθεί σε ό,τι έχει να κάνει με το φορολογικό για το ενιαίο τέλος των ακινήτων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει ώς τώρα, επί της ουσίας δεν θα εξαιρείται κανείς, απλώς θα υπάρχουν κάποιες φοροελαφρύνσεις.

Το αφορολόγητο αναμένεται να κυμανθεί από 50.000 ώς 100.000 ευρώ, με βάση την αντικειμενική αξία.

Η εισήγηση που έχει γίνει, μιλά για έξι με οκτώ κλιμάκια φόρου, τα οποία θα κυμαίνονται στο 2% με 2,5%.

Με βάση το γεγονός ότι δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα αγροτεμάχια ούτε και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου, το νέο νομοσχέδιο θα σημάνει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις για χιλιάδες πολίτες που έχουν ακίνητη περιουσία στις λεγόμενες ακριβές περιοχές της χώρας.

Πριν σπεύσετε πάντως να κάνετε τους πρώτους υπολογισμούς, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι όλα υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία θα αυξηθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Εκτός από όλα αυτά, όσοι ετοιμάζονται για αγορά ακινήτου τους επόμενους μήνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έρχεται και νέο χαράτσι στην αγορά, τη γονική παροχή, την κληρονομιά κ.λπ.: ο λεγόμενος φόρος υπεραξίας, που θα είναι στο 20% για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Στα έξτρα έξοδα του ακινήτου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υπολογίσουν και τον φόρο για τα πιθανά ενοίκια που εισπράττουν.

Ο μακρύς κατάλογος των επιβαρύνσεων που θα κάνουν τους πολίτες... καθημερινούς πελάτες της εφορίας κλείνει με τα χαράτσια των περασμένων χρόνων που θα καταφτάσουν αυτές τις ημέρες και στις αρχές του χρόνου.

Μισό εκατομμύριο πολίτες θα πρέπει να εξοφλήσουν μέσα στους επόμενους μήνες τον ΦΑΠ για το 2011 και το 2012.

«Ψαλιδοχέρης» το 2013 για Δημόσιο και ΔΕΚΟ


 
Με... ψαλίδι στα χέρια έρχεται ο καινούργιος χρόνος για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, καθώς και για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, οι μηνιαίες αποδοχές των οποίων θα μειωθούν με το «καλημέρα» μέχρι και κατά 30%.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που εξειδικεύει τις προβλέψεις του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου του νέου μνημονίου, από την 1.1.2013 ισχύουν για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου τα εξής:

Καταργούνται πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας.

• Εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στο κράτος ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ή σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς και οι εργαζόμενοι των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Η μείωση στις αποδοχές τους θα επιβληθεί απευθείας εάν ανέρχεται έως το 25%, ενώ αν είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό αυτό, η υπερβάλλουσα μείωση αναστέλλεται μέχρι τις 31.12.2016.

• Οι προϋποθέσεις υπερωριακής απασχόλησης και το ύψος της ωριαίας αμοιβής θα καθορίζονται από τον εποπτεύοντα υπουργό για τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. που εποπτεύονται από το Δημόσιο και από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη για τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. των ΟΤΑ. Για τις περιφερειακές ενώσεις δήμων, αρμόδιος θα είναι ο περιφερειάρχης και για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ο υπουργός Εσωτερικών.

Μειώνονται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Περιορίζεται εκ νέου ο βασικός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα 3.450 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται 1.000 ευρώ για το επίδομα θέσης ευθύνης και 300 ευρώ για έξοδα παράστασης, με αποτέλεσμα οι συνολικές αποδοχές να ανέρχονται στα 4.750 ευρώ (από 5.000 ευρώ σήμερα). Αντίστοιχα, οι συνολικές αποδοχές του ειδικού γραμματέα υπουργείου διαμορφώνονται στα 4.050 ευρώ.

• Στην «πρέσα» μπαίνουν οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι αμοιβές που καταβάλλονται στους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και στους διοικητές, στους υποδιοικητές, στους προέδρους, στους αντιπροέδρους, στους διευθυντές συμβούλους και τα μέλη του Δ.Σ. των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ. Οι μειώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις θα φθάσουν το 20%.

• Καταργείται το χρονοεπίδομα που προβλέπεται για τους δικηγόρους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με σχέση έμμισθης εντολής.

• Καταργείται η προβλεπόμενη προσαύξηση αποδοχών σε όσους υπαλλήλους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό.

Το ποντοκι

Guardian: Οι Έλληνες συμπεριφέρονται και ψηφίζουν παλαιοκομματικά


 

Με καυστικό τρόπο συνοδεύει η συντάκτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian την φωτογραφία από τη χώρα μας που επελέγη μεταξύ των 19 καλύτερων για το 2012!

Η φωτογραφία είναι από την τελευταία προεκλογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο με τις φωτοβολίδες και τις εκατοντάδες ελληνικές σημαίες.

Μπορεί, όπως λέει, το φως να ήταν πολύ καλό, αλλά με μια δεύτερη ματιά, βλέπει ότι επικρατεί το παλαιοκομματικό σύστημα. Όπως λέει, εάν ο κόσμος δεν αλλάξει και δεν κρίνει στις εκλογές με βάση το συμφέρον της χώρας, η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση για χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει:

«Αυτή ήταν η τελευταία προεκλογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ηγέτη του ελληνικού συντηρητικού κόμματος, πριν από την εκλογική του νίκη. Μπορείτε να δείτε τον ενθουσιασμό μεταξύ των νεαρών υποστηρικτών, την ώρα που κουνάνε τις σημαίες τους και τις φωτοβολίδες. Το φως ήταν όμορφο και δημιουργούσε μία όμορφη φωτογραφία, αλλά όταν την κοιτάζω, βλέπω κάτι διαφορετικό.

»Βλέπω τους Έλληνες να υποστηρίζουν ακόμα ένα παλαιοκομματικό σύστημα τη στιγμή που χρειάζονται κάτι νέο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εδώ ψηφίζει για το προσωπικό της συμφέρον και όχι για το συμφέρον της χώρας. Εάν αυτό δεν αλλάξει, θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση για χρόνια».

Απεργούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι την Κυριακή


 

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 και συγκέντρωση των εργαζομένων και σωματείων μελών της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) στο Σύνταγμα (Ερμού) στις 10.30 το πρωί αποφάσισε η διοίκηση της ΟΙΥΕ ως απάντηση την επιχειρούμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Η ομοσπονδία υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης υλοποιεί το πάγιο αίτημα μιας χούφτας μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών ομίλων, για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, γνωρίζοντας συνειδητά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστρέψουν ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους και τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες αυτή τη στιγμή απασχολείται το 80% των μισθωτών».
Η ομοσπονδία επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές συνιστά αιτία πολέμου» ενώ γνωστοποιεί ότι, πέραν της απεργίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση αγωνιστικών δράσεων και άλλων παρεμβάσεων, με στόχο να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της Κυβέρνησης.
Ειδικότερα, η ΟΙΥΕ θα επιδιώξει συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα, διεκδικώντας να μη στηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο παίρνοντας σαφή θέση κατά της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινών παρεμβάσεων και τέλος, θα διερευνηθεί η δυνατότητα συντονισμού και στήριξης της απεργίας στην Αθήνα με τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

Προς Παράταση προσανατολίζεται το υπουργείο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013


ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 

Ολιγοήμερη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2013 φαινεται πως θα δοθεί απο το υπουργείο Οικονομικών λογω των δυσκολιών που αντιμετωπιζουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες επειδή η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας 31/12/2012 συμπίπτει με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, αλλά και με την πληρωμή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ του 2010, θα μπορούσε να δοθεί η παράταση, κυρίως για κοινωνικούς λόγους.

Η δυσκολία των ιδιοκτητών οχημάτων που είναι υποχρεοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας είναι χαρακτηριστική αφού μεχρι την παραμονή Χριστουγέννων δεν είχαν πληρωθεί ουτε τα μισά τέλη κυκλοφορίας, καθώς από τα 1,250 δισ. ευρώ που έχουν προβλεπονται να πληρωθούν φέτος απο το υπουργείο μόνο λίγο παραπάνω από τα 600 εκατ. ευρώ εχουν εισπραχθεί.

Αναμένουμε τις νεότερες ανακοινώσεις απο το υπουργείο οικονομικών για ενδεχόμενη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας.


ΠΗΓΗ

Χρ. Σταϊκούρας: «Οι Δήμοι οφείλουν να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία»


 

Στην ανάγκη οι Δήμοι να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία το 2013 αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας
σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κ. Ασκούνη. «Εύχομαι και ελπίζω η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Χρονιά κατά την οποία οι Δήμοι οφείλουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.11.2012 αλλά και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία», σημειώνεται στην επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Σημειώνεται ακόμη πως η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της έναντι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθώς προχώρησε στις εξής παρεμβάσεις :
 
  • Το ποσό των 109 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί εξόφληση της δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους για το τρέχον έτος, έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Η διαδικασία για την απόδοση του ποσού των 199 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε επενδυτικές δαπάνες των Δήμων, έχει ολοκληρωθεί και τα χρηματικά ποσά, στην πλειονότητά τους, θα είναι διαθέσιμα στους σχετικούς λογαριασμούς των Δήμων από σήμερα.
  • Το ποσό της μηνιαίας προκαταβολής προς τους Δήμους, οικονομικού έτους 2013, υπολογίζεται πλέον στο σύνολο των πόρων που έχουν εγγραφεί στον Τακτικό Προϋπολογισμό ύψους 2.881,8 εκατ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι [2.355,1 εκατ. ευρώ], Ειδική Επιχορήγηση σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού [312,9 εκατ. ευρώ] και Απόδοση στους Δήμους από τη Ρύθμιση Οφειλόμενων Παρελθόντων Ετών [213,9 εκατ. ευρώ]) και καθορίζεται στα 240,153 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα (από 188 εκατ. ευρώ το μήνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους).
  • Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με α) τον συμψηφισμό των οφειλών των Δήμων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο και β) την παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2013 των Δήμων έχουν ήδη συνυπογραφεί και παρελήφθησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετρό Θεσσαλονίκης: ο ΑΚΤΩΡ προσωρινός ανάδοχος της επέκτασης για Καλαμαριά

Μετρό Θεσσαλονίκης: ο ΑΚΤΩΡ προσωρινός ανάδοχος της επέκτασης για Καλαμαριά  
Η εταιρεία ΑΚΤΩΡ τελικά θα κατασκευάσει την πρώτη μεγάλη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Με γρήγορες διαδικασίες προχωρά η Αττικό Μετρό καθώς αποφύγαμε τις ενστάσεις και έτσι το έργο προχωρά προς την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής περιόδου. Να θυμίσουμε ότι έχει εγκριθεί και μια συμπληρωματική χρηματοδότηση  για το έργο με δάνειο από την ΕΤΕπ.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε την επίσημη ανάδειξη του αναδόχου, θα σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως θα έχουμε την παρουσίαση από τη Βουλή και την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό με τις καλύτερες προϋποθέσεις θα μας πάει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το έργο της επέκτασης προς Καλαμαριά, είναι συνολικού προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ, και αποτελεί την πρώτη επέκταση της υπό κατασκευή βασικής γραμμής. Η κατασκευαστική περίοδος σύμφωνα με την σύμβαση θα είναι 60 μήνες.

Η συγκεκριμένη επέκταση ξεκινάει από το σταθμό «ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ» της βασικής γραμμής και ακολουθεί τις οδούς Σόλωνος, Κρήτης, Μοσχονησίων, Μητροπολίτη Κυδωνιών και Πόντου, καταλήγοντας στη συμβολή των οδών Πόντου και Ικάρων, λίγο πριν την Περιμετρική τάφρο. Οι πέντε σταθμοί της Επέκτασης θα είναι, οι: «ΝΟΜΑΡΧΙΑ», «ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ», «ΑΡΕΤΣΟΥ», «ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ» και «ΜΙΚΡΑ».
 


Το έργο περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς, τρεις σιδηροδρομικές διασταυρώσεις, εκ των οποίων οι δύο είναι ενσωματωμένες στον σταθμό «Μίκρα» και έναν επίσταθμο. Στο αντικείμενο του έργου προβλέπονται οι σχετικές υποδομές για μελλοντική επέκταση της γραμμής προς Αεροδρόμιο και σύνδεση με σταθμό Μετεπιβίβασης στον σταθμό «Μίκρα».

Στο μεγάλο αυτό έργο αναμένεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του να απασχοληθούν περισσότερα από 1.600 άτομα ενώ οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι δεν θα έχουμε αρχαιολογικά ευρήματα στο βαθμό που έχει συμβεί στην κατασκευή της βασικής γραμμής.

Με την εκκίνηση των εργασιών το έργο της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα και η ολοκλήρωση του το 2018 θα μετατρέψει την μετακίνηση από την Καλαμαριά στο κέντρο της πόλης σε υπόθεση μερικών λεπτών.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Οι οικονομικές προσφορές των 4 συμμετεχόντων ανοίχθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα ήταν τα παρακάτω:
1.ΑΚΤΩΡ : 311.950.000 Ευρώ
2.J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM: 325.028.000 Ευρώ
3.ΑΕΓΕΚ -IMPREGILLO.-SELI-ANSALDO: 330.392.000 Ευρώ
4.ΤΕΡΝΑ-ALPINE BAU-FCC: 327.700.000 Ευρώ

H έλλειψη σε κυλιόμενες σκάλες πρόβλημα στο ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΗΣ


H έλλειψη σε κυλιόμενες σκάλες πρόβλημα στο ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΗΣ 

Το δίκτυο Μετρό της Αθήνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο άρτια της Ευρώπης ενώ ο δείκτης προσβασιμότητας αγγίζει το 100% τόσο για άτομα με ειδικές ανάγκες όσο και για κατηγορίες συνανθρώπων μας που παρουσιάζουν κινητικές δυσκολίες (ηλικιωμένοι, έγκυες κλπ).

Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί κάποιες ελλείψεις σε μερικούς κεντρικούς σταθμούς του δικτύου που προκαλούν απορία. Στον σταθμό ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΗΣ πχ δεν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες σε καμία άνοδο-κάθοδο εκτός από εκείνη που βρίσκεται επί της οδού Φιλαδελφείας.

Εκεί παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα καθώς η σύνδεση του σταθμού Μετρό με τον Υπεραστικό και Προαστιακό Σιδηρόδρομο προσελκύει κόσμο που συνήθως κουβαλά μαζί του βαλίτσες. Έτσι έχουμε το φαινόμενο να υπάρχει κόσμος που να πρέπει να ανεβάζει με τις σκάλες βαλίτσες που είναι υπερμεγέθεις και βαριές.

Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και σε άλλους σταθμούς του κέντρου όπως στον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ αλλά σε μικρότερο βαθμό. Στο ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΣΗΣ το πρόβλημα είναι έντονο και μπορεί κανείς μένοντας για 15 λεπτά να δει την ταλαιπωρία την οποία πρέπει υφίστανται οι επιβάτες.

Αυτό που προκαλεί απορία είναι πως στη φάση του σχεδιασμού και της μελέτης αφέθηκε ο συγκεκριμένος σταθμός χωρίς κυλιόμενες σκάλες ενώ άλλοι αντίστοιχοι σταθμοί που συναντιούνται με τον Σιδηρόδρομο (Νερατζιότισσα, Δουκίσσης Πλακεντίας) διαθέτουν πλήθος από κυλιόμενες σκάλες.

Το ypodomes.com θα επικοινωνήσει με την ΣΤΑΣΥ ΑΕ προκειμένου να ζητηθεί και η άποψη της εταιρείας προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι αυτού του γεγονότος.

Πηγή:ypodomes.com

Στην πρέσα της παρακράτησης μισθοί και συντάξεις από το νέο έτος

Για τον άγαμο οι μειώσεις στις αποδοχές ξεκινούν από τα εισοδήματα των 25.000 ευρώ, από τα 12.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά. Μεγαλύτερη η παρακράτηση στους δημοσίους υπαλλήλους.

Νέες εισοδηματικές απώλειες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έρχονται από την 1η Ιανουαρίου του2013 για εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων με ή χωρίς παιδιά.
Για τους άγαμους οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα εισοδήματα των 25.000 ευρώ και είναι διαφορετικές μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Και αυτό γιατί για τους εργαζόμενους στο δημόσιο έχουν καταργηθεί δώρα και επιδόματα.
Σημαντικές μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους θα έχουν από το νέο έτος και οι φορολογούμενοι με ένα ή δύο παιδιά. Αυτές ξεκινούν από τα εισοδήματα των 12.00 ευρώ με την Εφορία να παρακρατεί 3 ευρώ παραπάνω για κάποιον που έχει ένα τέκνο ή 17 ευρώ εάν έχει δύο παιδιά.
Πάντως και οι δύο υπόχρεοι και όπως χιλιάδες άλλες οικογένειες θα πρέπει να περιμένουν τα εφάπαξ επιδόματα που θα αρχίσει να δίνει από τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντισταθμίσουν μέρος αυτών των απωλειών.
Πρόκειται για τις επιπτώσεις από την παρακράτηση φόρου που φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα με την οποία καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και το πρόσθετο των τέκνων και καθιερώνεται σύστημα έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ η οποία «σβήνει» στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ.
To metaforespress.gr παρουσιάζει σήμερα τις μεταβολές στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα έχει το σύνολο σχεδόν των φορολογούμενων από το νέο έτος.
Από αυτή την επεξεργασία προκύπτουν τα εξής:
- Μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από 5 ευρώ έως και 28 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα οι «ανάσες» είναι λίγο μεγαλύτερες, ξεκινούν από τα 5,6 ευρώ και φθάνουν τα 32 ευρώ για άγαμο με εισόδημα έως 9.000 ευρώ.
- Οι επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς χωρίς τέκνα ξεκινούν από 9,1 ευρώ για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ή τα 11 ευρώ εφόσον πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο και φθάνουν ακόμη και στα 203 ευρώ για μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ.
- Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ένα παιδί θα δουν αύξηση των αποδοχών εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 11.000 ευρώ. Μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ θα έχει αύξηση του μηνιαίου μισθού του λόγω της αλλαγής στην παρακράτηση φόρου κατά 6 ευρώ.
Για υψηλότερο εισόδημα ξεκινούν οι επιβαρύνσεις. Φορολογούμενος με ένα παιδί και εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει αύξηση παρακράτησης φόρου κατά 3 ευρώ και ο μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 55 ευρώ.
- Στους μισθωτούς και συνταξιούχους με δυο παιδιά οι επιβαρύνσεις μέσω της παρακράτησης φόρου ξεκινούν από το επίπεδο των 11.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Μισθωτός με δυο παιδιά και εισόδημα 11.000 ευρώ θα δει τις μηνιαίες αποδοχές του να μειώνονται κατά 8 ευρώ.
Ο ίδιος μισθωτός εφόσον το ετήσιο εισόδημά του είναι 40.000 ευρώ θα υποστεί μείωση μηνιαίων αποδοχών μέσω της παρακράτησης κατά 118 ευρώ.

Πρόεδρος ΕΤΕπ: Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η Ελλάδα!

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) Werner Hoyer (Βέρνερ Χόγιερ),  με συνέντευξη που δημοσιεύεται στην Berliner Zeitung, εκφράζει την άποψη ότι στην Ελλάδα θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει από την χρηματοοικονομική κρίση, επικρίνοντας συγχρόνως τις τωρινές προσπάθειες των Ευρωπαίων πολιτικών.«Η διαδικασία της ανάκαμψης θα πάρει μία με δύο δεκαετίες», τονίζει χαρακτηριστικά!
Ο Βέρνερ Χόγιερ διετέλεσε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, με το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών και διευθύνει την ΕΤΕΠ (European Investment Bank –EIB) από τον Ιανουάριο του 2012.
Στην συνέντευξή του επικρίνει τους Ευρωπαίους πολιτικούς για έλλειψη θάρρους, κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι απέτυχαν να οδηγήσουν την Ευρώπη μπροστά μέσω της πολιτικής.
«Έχουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μας εξασφάλισε χρόνο με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στη δευτερογενή αγορά, το οποίο οι πολιτικοί πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν», τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χόγιερ.
Η Γερμανία, ως ένας από τους βασικούς μετόχους της EIB, έχει μια μόνιμη έδρα στην επιτροπή διαχείρισης της Τράπεζας. Ο Werner Hoyer, γεννήθηκε το 1951 στο Wuppertal της Γερμανίας, κατέχει διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός έρευνας στα οικονομικά.
Διαδέχθηκε  στην ΕΤΕΠ τον Philippe Maystadt, ο οποίος άφησε μετά από 12 χρόνια στο αξίωμα του προέδρου της Τράπεζας.

Παραχώρηση Εκκλησιαστικής Γης σε αγρότες για Καλλιεργεια


EKΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΗ 

Ο Αρχιεπίσκοπος ζητησε από την πολιτεία να επιτρέψει την παραχώρηση εκκλησιαστικής γης σε αγρότες για καλλιεργεια της.
Συγκεκριμένα Ο Αρχιεπίσκοπος , στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα εθεσε στην διάθεση όποιου θέλει να καλλιεργήσει την γη ή να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία στα κτήματά της εκκλησίας και ζήτησε από την Πολιτεία να επιτρέψει νομοθετικά την αξιοποίηση της περιουσίας που της Εκκλησίας προς όφελος του λαού. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει στο μηνυμα του :Είναι καιρός νά αρθούν τά εμπόδια, ώστε αυτή η λίγη περιουσία πού απέμεινε στήν εκκλησία νά της επιτραπεί νά τήν αξιοποιήσει πρός όφελος του λαού μας. Καί όποιος επιθυμεί νά εργαστεί στήν ελληνική γή, συμβάλλοντας στή διατροφική επάρκεια της χώρας καί στήν ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας καί βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στήν εκκλησία, θά είναι στή διάθεσή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε συννενόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να οριστούν οι διαδικασίες και ο τρόπος που θα διανεμηθεί η εκκλησιαστική γη.Η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής γης φτάνει περίπου τα 1.300.000 στρέμματα.



ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


oaed 170 

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 360 ευρώ το μήνα , σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους που έχασαν την δουλεία τους προβλέπει υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.

Όπως σημείωσε, δικαιούχοι του βοηθήματος από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων του ΟΑΕΔ είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν το επάγγελμά τους για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση ή δεν αυτοαπασχολούνται.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελεύθερων επαγγελμάτων δικαιούται επίδομα από μία μόνο πηγή. Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, θα είναι από 3 έως 12 μήνες και το ποσό θα κυμαίνεται από 360 ευρώ ανά μήνα, έως 3.000 ευρώ το χρόνο.

Ο δικαιούχος πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

- Να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης στο φορέα που υπάγεται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.

- Να έχει καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας:

Εισφορές για έναν χρόνο, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2012.

Εισφορές για τουλάχιστον 2 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2013.

Εισφορές για τουλάχιστον 3 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και μετά.

- Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.

- Διακοπή του επαγγέλματος από την 1/1/2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος και σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών φορέων.

- Να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης ξένης χώρας, για το χρονικό διάστημα που δικαιούται το βοήθημα. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον ανωτέρω τομέα.

- Να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.

- Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α'Α και β'Α βαθμού συγγένειας.

- Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

- Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Οι σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλονται στον ΟΑΕΔ εντός τριών μηνών από την έκδοση της βεβαίωσης του ταμείου για τη διακοπή της ασφάλισης και θα πρέπει να αναγράφουν το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Δικαιολογητικά που θα απαιτούνται:

- Βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή ασφάλισης ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής.

- Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ ότι δεν έχει κάνει έναρξη νέας επαγγελματικής δραστηριότητας ως φυσικό πρόσωπο και δεν συμμετέχει σε άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε νομικής μορφής, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για την καταβολή του βοηθήματος.

- Εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας τριετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος (ή της τελευταίας τριετίας που προηγείται της διακοπής του επαγγέλματος).

- Υπεύθυνη κατά νόμο δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει αναλάβει μισθωτή εργασία, δεν αυτοαπασχολείται, δεν λαμβάνει σύνταξη από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε πρόσωπο α'Α και β'Α βαθμού συγγένειας.

Βάσει της αρχικής πρόβλεψης, η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, θα είναι από 3 έως 12 μήνες και το ποσό θα κυμαίνεται από 360 ευρώ ανά μήνα, έως 3.000 ευρώ το χρόνο.


ΠΗΓΗ

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο… κόμματα «ζόμπι» και άλλα δύο «τρελά».

Τζο Τρίπι: Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κόμματα «ζόμπι» και δύο «τρελά»
Ο άνθρωπος που το 2008 βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα και το 1993 υπήρξε σύμβουλος του Α. Παπανδρέου, εκτιμά ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει λόγω κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας Τζο Τρίπι τονίζει ότι το μόνο που έγινε είναι ότι συρρικνώθηκε η δύναμη των δύο κομμάτων εξουσίας.

Σημειώνει ακόμα ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο… κόμματα «ζόμπι» και άλλα δύο «τρελά».

«Αν είσαι νέος, άνεργος και τα κόμματα που θεωρείς υπεύθυνα για την κατάστασή σου βρίσκονται στην κυβέρνηση, ο πιο εύκολος τρόπος να τους πεις «άντε να χαθείτε» είναι τα ‘τρελά’ κόμματα, γιατί αυτά θα τους τρομάξουν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι ο μπαμπούλας, θα ψάξουν για κάτι ακόμη πιο τρομακτικό. Γι’ αυτό ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή και αυξάνει η πολιτική βία. Αν δεν υπάρξει θετική διέξοδος από τη χώρα, τότε το εργαλείο για να κατεδαφιστεί το παλαιό σύστημα θα είναι η Χρυσή Αυγή. Ή κάτι ακόμη πιο ακραίο».

Αναφερόμενος στην εικόνα της Ελλάδας, ο κ. Τρίπι σημειώνει ότι στο εξωτερικό υπάρχει η εικόνα ότι γίνονται συνεχώς επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και αποκαλύπτει ότι τον συμβούλευαν να μην έρθει στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος.

«Προς Θεού, μείνε μακριά από την πλατεία Συντάγματος» του είπαν οι φίλοι του, όταν τους πληροφόρησε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Τονίζει πάντως, πως όσον αφορά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει πιο χαμηλά και επομένως σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν, καθώς η χώρα μας μετατρέπεται σε επενδυτική ευκαιρία για τους επενδυτές χαμηλού κόστους και χαμηλού ρίσκου.

«Όλα τα συστατικά είναι εδώ: Έχετε πιάσει πάτο στην οικονομία, έχετε καλά εκπαιδευμένους νέους, ακόμη και από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ, που θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα και έχετε την ανάγκη για νέα πολιτική. Η παλαιά φρουρά δεν πρόκειται να αλλάξει τα στερεότυπα, γι’ αυτό μέσα από την ανάγκη θα γεννηθεί κάτι νέο. Έτσι θα επανεφεύρετε την Ελλάδα. Είσαστε στο σημείο καμπής για την αλλαγή», υποστηρίζει ο κ. Τρίπι.

Ερωτηθείς για τα παλαιά πολιτικά κόμματα, ο κ. Τρίπι, σημειώνει ότι όποιος προσκολληθεί στο παλαιό πολιτικό σύστημα, θα πεθάνει μαζί του και προσθέτει ότι στο ελληνικό σύστημα υπάρχει ένα μεγάλο κενό και είναι πιθανό να εμφανιστούν νέα κόμματα, αλλά και ένας νέος ηγέτης που θα εκφράσει και θα εκπροσωπήσει τη γενιά του.

Τέλος, ο κ. Τρίπι σημειώνει ότι τα κόμματα, αν θέλουν να επιβιώσουν, θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να προσελκύσουν νέες ιδέες και νέα πρόσωπα.

Πηγή

Bugger the Bankers

«Πηδ#ξτε τους Τραπεζίτες»
Ένα από τα χριστουγεννιάτικα hit στη Βρετανία είναι το τραγούδι «Bugger the Bankers» δια χειρός της καλλιτεχνικής ομάδας The Austerity Allstars (Τα αστέρια της λιτότητας).

Το τραγούδι, μέσα σε 22 ημέρες, από τις 2 Δεκεμβρίου που ανέβηκε, έχει περισσότερα από 45.000 views μόνο στην επίσημη σελίδα Bugger the Bankers στο Youtube.

Το καταπληκτικό είναι ότι λίγες μέρες μετά το ανέβασμα του τραγουδιού στο Youtube, το πνεύμα αλλά και το γράμμα των στίχων των Austerity Allstars, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο, όταν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δόθηκε άφεση αμαρτιών στον τραπεζικό κολοσσό HSBC για τις κατηγορίες του ξεπλύματος χρημάτων από καρτέλ ναρκωτικών!

Η άφεση αμαρτιών δόθηκε μέσα από την μη απαγγελία κατηγοριών και την επιβολή προστίμου ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Αν και η HSBC παραδέχθηκε ότι ξέπλενε χρήμα μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών και ζήτησε «συγνώμη» κάνοντας λόγο «για λάθη του παρελθόντος», οι αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν να μην ασκήσουν διώξεις στον τραπεζικό κολοσσό αλλά να του επιβάλλουν πρόστιμο με το σκεπτικό ότι «η απαγγελία κατηγοριών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και τελικά να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα»…

Οι New York Times σε άρθρο με τίτλο «Πολύ μεγάλη για να κατηγορηθεί», έκαναν λόγο για «αποφράδα ημέρα για το κράτος δικαίου» ενώ το περιοδικό Rolling Stone αναφέρει ότι πρόκειται για ένα απίστευτο μήνυμα όχι μόνον προς τον χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά προς όλους: «είναι προφανές ότι υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους όποτε θέλουν χωρίς να τιμωρούνται τη στιγμή που οι υπόλοιποι πολίτες όταν παραβιάζουν οποιοδήποτε νόμο οδηγούνται στη φυλακή».

Η HSBC, όπως διαπίστωσαν οι αμερικανικές αρχές από το 2004 μέχρι το 2010 ξέπλυναν μέσω θυγατρικής τους περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ναρκωδολάρια ενώ από το 2001 μέχρι το 2007 απέκρυψε συνδιαλλαγές με τις ιρανικές τράπεζες ύψους 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν.

Και όπως σημείωσαν οι ΝΥΤ, η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας πάει ένα βήμα παραπέρα τον όρο "Too big to fail" («πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» - όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εταιρεία που παρά την αποτυχία της ακόμα και τις απάτες της πρέπει να υποστηριχτεί από την κυβέρνηση για να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες στην οικονομίας) σε… «too big to jail» (πολύ μεγάλη για να φυλακιστεί)!

Θα μας στείλουν αδιάβαστους


 

Το κακό με αυτόν τον ατάλαντο και επικίνδυνο κυβερνητικό θίασο δεν είναι ότι θα πεθάνουμε άκεφοι. Είναι ότι θα μας στείλει και αδιάβαστους!...
Την ώρα που οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές όλων των άλλων χωρών που πήραν στην κατοχή τους στοιχεία για καταθέσεις πολιτών τους στην Ελβετία φρόντισαν να εισπράξουν την επιβαλλόμενη φορολογική ύλη, τα δικά μας ξεφτέρια επιμένουν να ψειρίζουν τη μαϊμού, προβάλλοντας με στυλ «μη μου άπτου» και υπεράνω… ανυπέρβλητα θεσμικά εμπόδια και επινοούν αστεία προσχήματα για να μην κάνουν το καθήκον τους.

Τι φοβούνται; Τον διασυρμό και τη χλεύη της εγχώριας αφρόκρεμας που βυθίζεται μέσα στην αναίδεια και τον παράνομο πλουτισμό εις βάρος αυτής της λεηλατημένης χώρας και των ανθρώπων της.

Έχουν περάσει δύο και παραπάνω μήνες από τότε που το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επισήμως αίτημα στη Γαλλία προκειμένου να αποσταλεί ξανά η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC.

Τα μάτια μας όμως κουράστηκαν να κοιτάνε προς την Εσπερία, απ’ όπου μαντάτα επιμένουν να μην έρχονται, λες και κάποιο αόρατο χέρι επεμβαίνει στη ροή της ιστορίας και μας κρατά στα σκοτάδια.

Κι από την άλλη, πάνε δυο χρόνια τώρα που οι ελεγκτικές αρχές στην Αθήνα εξαντλούν, όπως λέει κι αυτός ο απίθανος υπουργός Οικονομικών που μας έλαχε στον λήγοντα, τις δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των άλλων διαβόητων λιστών, αυτής του Λιχτενστάιν κι αυτής του Λουξεμβούργου, χωρίς να πέφτει ούτε ευρώ τσακιστό στα διψασμένα ταμεία του κράτους.

Ανελέητος εμπαιγμός

Για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο ανελέητος εμπαιγμός;
Την περασμένη Τρίτη, με πρωτοφανή καθυστέρηση 42 ολάκερων ημερών, ο Στουρνάρας με τ’ όνομα εδέησε να απαντήσει σε ένα απλό αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνης για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

◆ Τι ζητούσε; Πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς διημείφθη τον Ιανουάριο του 2011 στο χιονισμένο Νταβός, στις συναντήσεις των μοιραίων τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων της HSBC και της UBS.
◆ Τι απάντηση έλαβε; Ότι «δεν υπάρχουν στα οικεία αρχεία του υπουργείου σχετικά με τις συναντήσεις έγγραφα».

Όμως εδώ αρχίζουν οι απορίες, καθώς οι δύο πρωταγωνιστές, ο μεν Παπανδρέου με ανακοίνωση του γραφείου του, ο δε Παπακωνσταντίνου στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επιχείρησαν να εμφανίσουν τις συναντήσεις εκείνες σαν θεσμικές και απολύτως υπηρεσιακές, όταν αυτοί οι δύο άτλαντες της πολιτικής κρατούσαν τη χώρα στους στιβαρούς τους ώμους προσπαθώντας να τη σώσουν από τον γκρεμό.

«Οι συναντήσεις αυτές βεβαίως δεν έγιναν για προσωπικούς λόγους, γιατί δεν πήγαμε εκεί ως άτομα, αλλά ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και ως υπουργός Οικονομικών», είπε στην Επιτροπή ο Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας επί λέξει: «Είναι χρέος του πρωθυπουργού και του υπουργού να συναντηθούν με όλους όσοι έχουν έναν σημαντικό και ενεργό ρόλο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα για να εξηγήσουν τις θέσεις της Ελλάδας, να εξηγήσουν τι κάνουμε, πότε το κάνουμε και γιατί δεν πρέπει η Ελλάδα να αποκλειστεί από τις αγορές».
Εξίσου εμφατικά ο αλησμόνητος ΓΑΠ υπογράμμισε μέσω του γραφείου του τον απολύτως θεσμικό χαρακτήρα της συνάντησης στο πλαίσιο της «αυτονόητης δραστηριότητας ενός πρωθυπουργού».

Στον… πάγο

Η ερώτηση εγείρεται λοιπόν αναλόγως αυτονόητα: Πώς και δεν καταχωρίστηκε ούτε καν η παραμικρή σχετική πληροφορία, ένα πρακτικό των επίσημων, υποτίθεται, συναντήσεων, ένα κομμάτι χαρτί που να δικαιολογεί τυπικά αυτή την εργώδη προσπάθεια για τη… σωτηρία της χώρας;

Μήπως για άλλων τη σωτηρία ήταν η έγνοια; Μήπως οι δυο πολιτικοί αστέρες συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της τράπεζας όπου εντοπίστηκαν οι Έλληνες καταθέτες – και μάλιστα ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε στα χέρια του τη λίστα – εξωδίκως και ανεπίσημα για να μιλήσουν σαν καλά φιλαράκια που κάνουν μπίζνες;

Και μιας και μιλάμε για την HSBC, αξίζει να θυμίσουμε ότι αυτήν την εποχή καλείται να πληρώσει πρόστιμο 1,92 δισ. δολ. στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ παραμένει ακόμα ύποπτα αδιευκρίνιστος ο ρόλος του ελληνικού της υποκαταστήματος στη μαζική εκροή καταθέσεων Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι δεν λείπουν τα νομικά, πολιτικά και ηθικά ερείσματα προκειμένου η έρευνα αυτή να συνεχιστεί από την καθ’ ύλην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή (κουρασμένων) Θεσμών και (ολίγης) Διαφάνειας, ο ανεκδιήγητος πρόεδρός της Τ. Νεράντζης με την πρόθυμη αβάντα των τρικομματικών συνεταίρων πάγωσε τη διαδικασία εδώ και πάνω από έναν μήνα και αρνούνταν απροσχημάτιστα, όπως επίμονα καταγγέλλει η Κωνσταντοπούλου, να δεχθεί την κλήση νέων προσώπων που θα φώτιζαν περισσότερο τα σκοτάδια.

Την ίδια στιγμή, η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ παραμένει ερμητικά ασφαλισμένη στα συρτάρια της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής, ενώ αντίθετα από τον διάτρητο έτσι κι αλλιώς κανονισμό δεν δίνονται αντίγραφα στους βουλευτές και τα κόμματα.

Χθες, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έβαλαν και την τελευταία πινελιά στη μηχανή της συγκάλυψης όταν, βυθίζοντας το κεφάλι στην άμμο της σκοπιμότητας, αποφάσισαν αυθαίρετα και με πρωτοφανή τρόπο, για λογαριασμό άλλης Επιτροπής του Κοινοβουλίου (!), να φύγει το θέμα από τα τρυφερά χέρια τους και να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών κομμάτων και υποψηφίων!!!

Τι σχέση έχει η δεύτερη με την υπόθεση; Όση τα σπαθιά με τις κούπες…
Εκτός κι αν πράγματι στην περιβόητη λίστα υπάρχουν ονόματα που θα δικαιολογούσαν ένα γερό ξεσκόνισμα του «πόθεν έσχες» μερικών από τους λαμπερούς αστέρες που ταλαιπωρούν την άθλια ζωή μας τα τελευταία χρόνια…

Το Ποντίκι

Καιρός και κρίση δεν πτόησαν φέτος τα Χριστούγεννα τους οδηγούς!


Καιρός και κρίση δεν πτόησαν φέτος τα Χριστούγεννα τους οδηγούς! 

Παρά την κακοκαιρία, αυξημένη είναι φέτος η έξοδος των εκδρομέων από την Αθήνα, για τα Χριστούγεννα. Ανδρες της τροχαίας βρίσκονται στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων των Χριστουγέννων, ενώ η αύξηση των οχημάτων σε σχέση με πέρυσι φθάνει το 50%, σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής. Τα στατιστικά στοιχειά της Τροχαίας δείχνουν πως από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο τη νύχτα, πέρασαν συνολικά από την

Αττική κέντρα με προορισμό την περιφέρεια 251.991 ΙΧ, ενώ τις αντίστοιχες ήμερες του 2011 είχαν περάσει 167.384.

Ειδικότερα, από Αττική, στις 20/12 τα οχήματα εξόδου ήταν 49.120, στις 21/12 ήταν 75.211, ενώ χθες έφθασαν τις 82.388.

Η τρόικα το έχει τούμπανο


 

Τα είχαν όλα προβλέψει στα μνημόνια (και στα τρία…). Οι τροϊκανοί το έχουν τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι! Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν «δεσμεύσεις» (όπως μας λένε οι φιλομνημονιακοί) της χώρας μας έναντι των δανειστών μας.
Όσοι, λοιπόν, είχαν διαβάσει τα σχετικά αποσπάσματα των μνημονίων, που αναφέρονται στις διαρθρωτικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά, δεν τους εξέπληξε η πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, που αφορούν τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
«Περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι το ενεργειακό μέρος των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές», αναφέρεται κατά λέξη στο Μνημόνιο 3, όπως άλλωστε προβλεπόταν και στα αντίστοιχα δύο προηγούμενα κείμενα.
Με μία διαφορά. Υπάρχει και η εξής παρατήρηση: «Περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές τελικών χρηστών θα έπρεπε, ιδανικά, να έχουν λάβει χώρα στο τέλος του β’ τριμήνου του 2012 (σ.σ.: τότε που στήθηκαν οι κάλπες δύο φορές και κανείς – ούτε ο τεχνοκράτης Παπαδήμος – δεν τόλμησε να εφαρμόσει αυτή τη «δέσμευση») για να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση στις τιμές για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης όταν καταργηθούν οι τιμές τελικού χρήστη τον Ιούλιο του 2013».
Και η επισφράγιση της πλήρους εναρμόνισης με τη λογική και τις επιταγές των δανειστών: «Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών (β’ τρίμηνο του 2013)», αναφέρει το μνημόνιο, κάτι που σημαίνει πως πολύ σύντομα δεν θα περιμένουμε από το υπουργείο να ανακοινώνει τις αλλαγές στα τιμολόγια, αλλά η ΔΕΗ έπειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα προχωρεί σε αλλαγές (βλέπε αυξήσεις) της τιμολογιακής της πολιτικής. Όσο για τις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», μπαίνουν στη σειρά, μετά από όλους τους υπόλοιπους. Σήμερα μπορεί να προστατεύονται με μηδενικές αυξήσεις. Αύριο όμως;
Διαρκής κοροϊδία
Με άλλα λόγια, οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως τις ζήσαμε στο τέλος του 2011 και όπως αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες (και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους), ήταν προσχεδιασμένες και συμφωνημένες εδώ και πολύ καιρό. Απλώς τώρα επενδύονται με τη… βολική δικαιολογία της μνημονιακής δέσμευσης.
Επιπλέον, στην εβδομάδα που πέρασε από την πρώτη ανακοίνωση των προτάσεων της ΔΕΗ για τα νέα «καυτά» τιμολόγια αποκαλύφθηκε εκείνο που κατέγραφε το «Π» στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας: Οι αυξήσεις δεν είναι ούτε 15%, ούτε 49%. Σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών το νέο… χαράτσι θα οδηγήσει σε διπλάσιο κόστος της κιλοβατώρας.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, η διοίκηση της ΔΕΗ επαναλαμβάνει ένα παλιό και δοκιμασμένο (γι’ αυτό κι αναποτελεσματικό πλέον) επικοινωνιακό κόλπο: Μιλά πάντα με μέσους όρους, αλλά ποτέ δεν λέει την πραγματική τιμή της κιλοβατώρας, πριν και μετά τις αυξήσεις.
Για παράδειγμα, την Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός παραβρέθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής και απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικές με τα τιμολόγια.
Για μία ακόμη φορά μάθαμε πως κατά μέσο όρο οι αυξήσεις θα είναι από 5 έως 15 ευρώ τον μήνα, για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Μόνο που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ εκδίδονται ανά δίμηνο, άρα τα επιπλέον ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι τουλάχιστον διπλάσια. Πολύ περισσότερο όταν ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται για καθαρά ποσά, εάν δηλαδή θα υπάρξουν και περαιτέρω επιβαρύνσεις από ΦΠΑ κι άλλους φόρους που θα προστεθούν.
Η εξίσωση
Οι κρυφές αυξήσεις, ωστόσο, είναι εκείνες που εκτινάσσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη. Με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΗ θα καταργηθούν οι τρεις κλίμακες χρεώσεων για τις μικρότερες καταναλώσεις. Έτσι, όσοι ήταν στην κατηγορία των 0-800 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο θα έχουν ίδιο τιμολόγιο με όσους κατανάλωναν έως 1.600 κιλοβατώρες. Η διαφορά των δύο κλιμακίων ήταν περίπου 30%.
Είναι εμφανές ότι η εξίσωση θα γίνει προς τα επάνω (δηλαδή προς τα επίπεδα τιμών των μεγαλύτερων καταναλώσεων), με αποτέλεσμα το νέο σύστημα τιμολόγησης να επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερο κόστος για όσους διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα ή για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή κατά την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αρθούρος Ζερβός, κατά την παρουσία του στην Επιτροπή της Βουλής. Και τα «φέσια» αυτά δεν δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο από τους μπαταχτσήδες (με μεγαλύτερο το ίδιο το Δημόσιο), αλλά κυρίως από τις νεόπτωχες οικογένειες, των άνεργων γονιών, που με το ζόρι καταφέρνουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, ζώντας στο πετσί τους όλη τη βαρβαρότητα της πολιτικής που επιβλήθηκε μέσω μνημονίων και της λιτότητας.
Οι αυξήσεις-φωτιά που ετοιμάζονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα καταφέρουν δύο πράγματα:
Θα αυξήσουν δραστικά τον αριθμό των καταναλωτών που θα αδυνατούν να πληρώσουν για το ρεύμα που κατανάλωσαν.
Θα προσαρμόσουν το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς στα όσα έχουν ζητήσει τρόικα και δανειστές, αλλά αυτή η ίδια η αγορά θα έχει όλο και λιγότερους καταναλωτές για να απευθυνθεί!
Τέλος, για τον μύθο του φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωζώνη, καλό θα ήταν όσοι τον επικαλούνται να ρίξουν μία ματιά στα στοιχεία της ίδιας της Eurostat. Η φθηνότερη κιλοβατώρα καταγράφεται στη Γαλλία (κάτω από τα 0,10 ευρώ), ενώ η Πορτογαλία έχει πολύ μικρή διαφορά (μόλις ένα λεπτό του ευρώ) από τις τιμές που ισχύουν στη χώρα μας (πριν από τις αυξήσεις).
Επιπλέον, εάν το πρότυπο είναι η Γερμανία, με περίπου 35% ακριβότερες τιμές για την οικιακή κατανάλωση, πολύ σύντομα και μετά τις αυξήσεις του νέου χρόνου θα την πλησιάσουμε! Και μάλιστα έχουμε όλα τα… φόντα να την ξεπεράσουμε!

Το Ποντίκι

Εγνατία Οδός: υπεγράφη η σύμβαση για τη γέφυρα Περιστερίου, ανάδοχος ο ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΤΕ


Εγνατία Οδός: υπεγράφη η σύμβαση για τη γέφυρα Περιστερίου, ανάδοχος ο ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΤΕ 

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και της τεχνικής εταιρείας ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Τ.Ε, για το έργο της «Σταθεροποίησης του επιχώματος στο τμήμα της Εγνατίαs Οδού μεταξύ Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Περιστερίου» μετά και την θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα της σύμβασης.

Το συγκεκριμένο έργο, με την ολοκλήρωσή του, δίνει τέλος στην παράκαμψη των 800 μέτρων πριν τον ανισόπεδο κόμβο Περιστερίου και οι χρήστες της Εγνατίας οδού θα διατρέχουν τον αυτοκινητόδρομο, μήκους 670 χλμ. χωρίς πλέον κανένα εμπόδιο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 15.000.000 ευρώ και στον διαγωνισμό μετείχαν οκτώ τεχνικές εταιρείες. Ανάδοχος ανεδείχθη η εταιρεία ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Τ.Ε  με μέση έκπτωση 27,8% και συνολική οικονομική προσφορά 10.862.805 ευρώ. Η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι 12 μήνες και η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης κατά τη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κ. Π. Σαββαΐδη και εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας ζήτησε την όσο το δυνατόν συντομότερη εκκίνηση των εργασιών ώστε το έργο να προχωρήσει και να αποδοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα Περιστερίου.

Δείτε πως η Εγνατία Οδός προετοιμάζεται για τα χιόνια του χειμώνα!

Δείτε πως η Εγνατία Οδός προετοιμάζεται για τα χιόνια του χειμώνα! 
Με χιονοφράχτες, κουβέρτες, αλλά και... σταφίδες, οργανώνει την άμυνά τoυ απέναντι σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα διαρκούντος του χειμώνα, η Εγνατία Οδός, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας.

Ο κίνδυνος ισχυρών χιονοπτώσεων και εγκλωβισμού αυτοκινήτων και οδηγών επί πολλές ώρες ή και μερόνυχτα στο οδόστρωμα, οδήγησε τους αρμοδίους της ιδιοκτήτριας εταιρείας στη λήψη μέτρων.

Επίσης, με στόχο να αποτραπεί ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου, τον οποίο διασχίζουν δεκάδες χιλιάδες οχήματα το εικοσιτετράωρο, εγκατέστησε στα σημεία «υψηλού κινδύνου» χιονοφράχτες. Ως τέτοια ορίζονται κομμάτια του δρόμου όπου ο δυνατός άνεμος παρασέρνει μεγάλες ποσότητες χιονιού στο οδόστρωμα, προκαλώντας τα λεγόμενα «ανεμοσούρια» τα οποία περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών και καθηλώνουν τα οχήματα δημιουργώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα. Οπως ανέφερε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο προϊστάμενος του τομέα Λειτουργίας και Συντήρησης της Εγνατίας Α.Ε., κ. Θανάσης Ματθαίου, χιονοφράχτες συνολικού μήκους 6,8 χλμ. έχουν τοποθετηθεί στο ύψος της Κοζάνης και στον Εβρο. «Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα πλαστικά δίχτυα τα οποία τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από τον δρόμο και επιτρέπουν να περνάει ο αέρας αλλά εμποδίζουν τη διέλευση του χιονιού που συσσωρεύεται πλέον έξω από τον δρόμο». Φαινόμενα αποκλεισμού έχουν καταγραφεί κυρίως στον κάμπο της Κοζάνης, όπου τα ανεμοσούρια αποτελούν τον εφιάλτη των οδηγών τον χειμώνα. Ετσι, εκτός από τους χιονοφράχτες οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου φρόντισαν και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εγκλωβισμένοι.

Σε εγκαταστάσεις της Εγνατίας πλησίον των σημείων «υψηλού κινδύνου» έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 500 πακέτα με ισοθερμικές κουβέρτες, τρόφιμα όπως κονσέρβες, σταφίδες και νερό, έτσι ώστε να διανεμηθούν εάν χρειαστεί στους εγκλωβισμένους οδηγούς και επιβάτες. Ανάλογες εντολές, για λήψη μέτρων άμυνας απέναντι σε θεομηνίες, έχουν δοθεί από την Πολιτική Προστασία, σε όλες τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται αυτοκινητόδρομους, ωστόσο η Εγνατία φέρεται να έχει οργανώσει την άμυνά της. Ο κ. Ματθαίου πρόσθεσε ότι η Εγνατία Α.Ε., μελετάει την εγκατάσταση μόνιμων χιονοφραχτών, όπως και να φυτευθούν δένδρα στην άκρη του δρόμου, που θα λειτουργούν ως φυσικά χιονοπετάσματα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας αναχωμάτων. Σημειωτέον ότι κατά μήκος του ευρωπαϊκού αυτού αυτοκινητόδρομου, μήκους 630 χλμ., τον οποίο διασχίζουν καθημερινά και χιλιάδες φορτηγά διεθνών μεταφορών, προβλέπεται η δημιουργία οχτώ Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) από τους οποίους λειτουργεί μόνο ένας στον Πλάτανο Ημαθίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντιμετωπίζουν και πρόβλημα ανεφοδιασμού των οχημάτων τους.
 
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αύξηση στα περιστατικά βίας στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας


Αύξηση στα περιστατικά βίας στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας 

Σχεδόν καθημερινά είναι πλέον τα φαινόμενα βίας σε συγκεκριμένους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, με τη διοίκηση της εταιρείας ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) να αδυνατεί να επιβάλει την τάξη, ελλείψει κατάλληλων εργαλείων. Παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένως αιτηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. την ενίσχυση της παρουσίας των ειδικών φρουρών στους σταθμούς της εταιρείας, η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Η ληστεία που σημειώθηκε τη νύχτα της περασμένης Κυριακής στον σταθμό του Θησείου ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών που μόνο ασφάλεια δεν εμπνέουν στον επιβάτη. Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, τα φαινόμενα βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς συναντώνται συστηματικά πλέον στους χώρους του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του τραμ, ακόμη και του μετρό, το οποίο θεωρούνταν στο παρελθόν το καλύτερα φυλασσόμενο από όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ η απερχόμενη διοίκηση της εταιρείας συνδέει τα περιστατικά με τη γενικότερη αύξηση της εγκληματικότητας. Η πρόσφατη μάλιστα αλλαγή στη διοίκηση της εταιρείας έχει παγώσει και πάλι κινήσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας στους χώρους των μέσων σταθερής τροχιάς. Κάθε αλλαγή διοίκησης προκαλεί νέες καθυστερήσεις σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, καθώς μεσολαβεί ένα διάστημα λίγων μηνών μέχρι την ολοκληρωτική ανάληψη καθηκόντων από τις νέες διοικήσεις.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους επισημαίνουν συνεχώς ότι οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για τους ίδιους και τους επιβάτες, ενώ οι απασχολούμενοι στη φύλαξη των σταθμών αδυνατούν να αντιδράσουν στα περιστατικά βίας που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους, καθώς δεν έχουν την αρμοδιότητα και τα μέσα να επέμβουν. Εργαζόμενοι και διοίκηση πάντως συμφωνούν ότι επιβάλλεται ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στους σταθμούς, η οποία σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και εάν χρειαστεί κατασταλτικά.

Σήμερα και στα τρία μέσα της ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) απασχολούνται 120 άτομα από ιδιωτικές εταιρείες security και 40 ειδικοί φρουροί. Εχει ανανεωθεί η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία security, με αποτέλεσμα να έχουν αποχωρήσει οι επιπλέον 40 ειδικοί φρουροί που είχαν παραχωρηθεί από την αστυνομία για την κάλυψη του κενού των ιδιωτικών φρουρών, που είχε δημιουργηθεί πριν από λίγους μήνες. Ανάγκη για περισσότερα άτομα από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης δεν υπάρχει, όπως επισημαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη ΣΤΑΣΥ. Εκτιμάται και από τη διοίκηση ότι καθώς τα φαινόμενα ενισχύονται σε ένταση και συχνότητα η παρουσία ειδικών φρουρών, που έχουν και τη νομική δυνατότητα παρέμβασης σε τυχόν περιστατικά, κρίνεται απαραίτητη.

Η κατάσταση πάντως παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, με δεδομένο μάλιστα ότι οι συρμοί της ΣΤΑΣΥ εξυπηρετούν ένα εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως. Από αυτούς το 50% επιβιβάζεται στο μετρό, το 40% στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και περίπου το 10% στο τραμ.