EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εξανδραποδισμός


Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, γιά διάφορες δουλειές γύρισα όλη την Αθήνα. Πήγα Αμπελόκηπους, Αλεξάνδρας, Ομόνοια, Σύνταγμα, Κολωνάκι, Κεραμεικό, Θησείο. Δεν είδα πολλούς μετανάστες, αλλά κυρίως Έλληνες, ένα απαθλιωμένο, κακοντυμένο, δυστυχισμένο πλήθος, που θύμιζε φωτογραφίες από την κατοχή. Παντού βρώμα, σκουπίδια, πλήθη αστέγων, ζητιάνοι, άνθρωποι που κοιμόντουσαν σε κιβώτια σε στοές ή τυλιγμένοι με κουβέρτες σε εισόδους πολυκατοικιών, αδέσποτα σκυλιά. Σκέτη φρίκη. Κατέβηκα πεζός την Ερμού, μέχρι την Ασωμάτων έβλεπα συνέχεια κλειστά ή άδεια μαγαζιά. Στον Κεραμεικό μικροπωλητές χωρίς πελάτες, εστιατόρια της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης τουριστικής εποχής περίμεναν μάταια πελατεία. Αυτή δεν ήταν η Αθήνα, ήταν μία τριτοκοσμική πόλη. Όταν γύρισα τα Βαλκάνια ανάμεσα σε δύο πολέμους, το 1997, οι πόλεις τους, αν και πάμπτωχες, δεν ήταν σε τέτοια κατάσταση.
Ήταν μία εφιαλτική περιήγηση σε έναν κόσμο που δεν είχαμε προβλέψει. Με μία αυτοκτονία την ημέρα κατά μέσο όρο και προβλεπόμενη γιά το 2013 ανεργία πάνω από 30%, όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες στα σαλόνια της κυβερνώσας (ακόμα!) ολιγαρχίας: επικοινωνιακές στρατηγικές της τρικομματικής κυβέρνησης πάνω στο πτώμα της Ελληνικής κοινωνίας, εικονική πραγματικότητα με 250.000 μερίδες συσσιτίων ημερησίως, τεχνητή αισιοδοξία για την υποτιθέμενη δόση για την οποία υποθηκεύσαμε την γη μας και την θάλασσά μας και τα νησιά μας και τον ορυκτό πλούτο μας, ανακήρυξη του σημερινού πρωθυπουργού σε «καλύτερο ευρωπαίο πολιτικό» από γερμανική εφημερίδα για την κυβέρνησή του επί των ημερών της οποίας βιώνουμε χωρίς πόλεμο μια δεύτερη κατοχή.
Δεύτερη κατοχή. Κάθε φορά που έρχονται οι Γερμανοί στην Ελλάδα φέρνουν μαζί τους πείνα και εξανδραποδισμό. Αυτό έγινε και στον Πρώτο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό γίνεται και τώρα.
Το τρίτο μνημόνιο, όμως, το μνημόνιο της νέας κατοχής, δεν το παρέδωσαν κουίσλινγκς πολιτικοί στον Γερμανό γκαουλάϊτερ. Ούτε υποδέχθηκαν τον κατακτητή στις πύλες των Αθηνών οι κυβερνήτες μας, όπως τον τραγικό Απρίλιο του 1941 στην λεωφόρο Κηφισσίας, όπου ο φρούραρχος Καβράκος και ο δήμαρχος Πλυτάς παρέδωσαν την πρωτεύουσα στους κατακτητές. Άλλωστε, η κυβέρνηση Τσολάκογλου, η κυβέρνηση των δοσιλόγων, σχηματίστηκε από μάχιμους μεράρχους του Αλβανικού Έπους, οι υπουργοί της ήταν καταξιωμένες προσωπικότητες ή και ήρωες όπως ο Κατσιμήτρος. Είχαν την πρόθεση να λειτουργήσουν σαν ενδιάμεσο σώμα απορρόφησης των κραδασμών και προστασίας του κατακτημένου λαού από την ωμή βία του κατακτητή  και στην πραγματικότητα, αν και κατοχική κυβέρνηση, λειτούργησαν πυροσβεστικά και προστατευτικά για τον υπόδουλο λαό. Δεν καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα, δεν πλούτισαν, δεν συμπεριελήφθησαν σε λίστες τραπεζών του εξωτερικού. Και στο τέλος οι άνθρωποι αυτοί αγόγγυστα υπέστησαν τις βαρειές συνέπειες των πράξεών τους ως αποστάτες του έθνους τους, αναλαμβάνοντας με ανδρισμό  τις συνέπειες της αποστασίας τους.
Σήμερα βιώνουμε χωρίς πόλεμο μία νέα κατοχή. Εδώ τηρήθηκαν οι τύποι: ψήφισε το Εθνικό Κοινοβούλιο, και το άλλοτε κραταιό ιδρυτικό κεντροδεξιό κόμμα της Μεταπολίτευσης, και το κεντροαριστερό κόμμα του λαϊκισμού και των παροχών, και το αριστεροδέξιο κόμμα των προοδευτικών μαρξιστών αστών. Επήλθε νομοτύπως η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού λαού, η χρεωκοπία των επιχειρήσεων, οι απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων, η συντριβή των μισθών και των συντάξεων, η αποδόμηση της μεσαίας τάξης και ο υποβιβασμός της σε τάξη νεόπτωχων, η μαζική εκπτώχευση όλου του πληθυσμού, οι αναζητήσεις στα σκουπίδια, τα συσσίτια. Υπερψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους  η εσαεί ενυποθήκευση του συνόλου της εθνικής περιουσίας. Εξανδραποδίστηκε με προεδρικά διατάγματα η ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους και η αξιοπρέπεια του Ελληνικού Λαού.
Η μουντή, θολή εικόνα της Κατοχής αναδύεται σαν φάντασμα πάνω από το χρεωκοπημένο έθνος. Κακοντυμένες γυναίκες, υποσιτιζόμενα παιδιά, ρακοσυλλέκτες, πείνα, συσσίτια, εισροή καυσόξυλων και αιθαλομίχλη στην πόλη λόγω αδυναμίας προμήθειας πετρελαίου, απόγνωση, φυγή των ανθρώπων σε άλλες πόλεις ή σε άλλες χώρες. Και οι απαραίτητοι τεύτονες επικυρίαρχοι, που αυτήν την φορά δεν φοράνε μελανόχρωμες στρατιωτικές στολές με φανταχτερά διακριτικά, αλλά την κοστουμαρισμένη όψη του μειλίχιου τεχνοκράτη.
Και από την άλλη πλευρά της «τράπεζας των διαπραγματεύσεων», από το εγχώριο σκηνικό, τα κατάλοιπα της φαυλοκρατίας, ό,τι απέμεινε μετά από διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που έστειλαν στον βόθρο της ιστορίας τζάκια και δυναστείες. Που υποδύονται τους «υπεύθυνους κυβερνήτες» της χώρας. Και που κουνάνε το χέρι στον δυστυχισμένοι λαό κάθε φορά που αυτός υψώνει φωνή διαμαρτυρίας, υπενθυμίζοντας ότι αυτός τους εξέλεγε επί δεκαετίες, αναγορεύοντάς τον σε ομοτράπεζο και τροφοδοτώντας αισθήματα συλλογικής ενοχής, που καταστέλλουν την αντίσταση. Με την βοήθεια και των απαραίτητων χημικών.
Κουίσλινγκς. Κουίσλινγκς, όμως, που δεν έχουν να αντιτάξουν στον κατακτητή ούτε κάν την αξιοπρέπεια της έντιμης ήττας ή της έξωθεν καλής μαρτυρίας. Κουίσλινγς που  δεν πολέμησαν για την πατρίδα τους πριν υψώσουν λευκή σημαία και την παραδώσουν στον εισβολέα, αλλά την είχαν ήδη οι ίδιοι κακοδιοικήσει, κατακλέψει, αποδομήσει κοινωνικά, εξευτελίσει  ηθικά, αποσυνθέσει πνευματικά, χρεωκοπήσει οικονομικά, μεταβάλει σε έρημο όπου ήταν πιά εύκολο να προσπελάσει ο κατακτητής. Κουίσλινγκς που βλέπουν στον εισβολέα την τελευταία ελπίδα τους να διασώσουν τα ανήθικα ολιγαρχικά τους προνόμια, όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής, την ώρα της τιτανομαχίας του Ελ Αλαμέϊν, κραύγαζαν «βάστα Ρόμελ», δηλαδή να νικήσουν οι Ναζί, να μείνει η πατρίδα τους σκλαβωμένη ώστε να συνεχίσουν αυτοί την ανελέητη λεηλασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού.
Στο στημένο παιχνίδι της Μεταπολίτευσης, που βαίνει προς το ιστορικό του τέλος, οι άγνωστοι ήταν γνωστοί και οι εχθροί ήταν φίλοι και συνέταιροι. Στους φαύλους διαγωνισμούς του Δημοσίου η Κυβέρνηση μοίραζε στους φίλους της το 75% των θέσεων και η Αντιπολίτευση έπαιρνε πάντοτε το 25%. Πίσω από τον Καραγκιόζη, τον Βεζύρη, το Κολλητήρι και τον Μπαρμπαγιώργο, είναι ο ίδιος Καραγκιοζοπαίκτης. Έτσι, την καταγγελία του Μνημονίου ανέλαβαν εργολαβικά τινές εκ των δευτεραγωνιστών του καταρρεύσαντος δικομματισμού και ηγετίσκοι ελασσόνων σχηματισμών. Το σύστημα κατασκεύασε (και χρηματοδότησε, βάσει των τελευταίων αποκαλύψεων) μόνο του τους «εχθρούς» του, ώστε η διαμάχη να παραμείνει εντός των οικογενειακών ορίων. Έτσι, ως «απάντηση» στην κατάρρευση εμφανίστηκαν πρόσωπα και ομάδες που ήταν σάρκα από την σάρκα της φαυλοκρατίας, ομοτράπεζοι των υπευθύνων της εθνικής χρεωκοπίας, δούλοι και κόλακες της διεφθαρμένης μεταπολιτευτικής εξουσίας, άρα ελεγχόμενοι εν τέλει και ακίνδυνοι για την ουσία του συστήματος.
Καθώς λοιπόν το κύριο σώμα του πολιτικού συστήματος καταρρέει, τώρα αναδύονται τα βίαια άκρα, ως τελευταία εφεδρεία του. Ως γνωστόν, παντού και πάντοτε, η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο της καταρρέουσας εξουσίας. Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα, εκτός από την χρεωκοπία της, και τον κίνδυνο να οδηγηθεί μέσα από τυπικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ολοκληρωτικό καθεστώς της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Ένα καθεστώς τύπου Τσάβες, σε πρώτη  φάση, είναι πλέον άμεσα ορατό. Σε δεύτερη φάση, τίποτα δεν αποκλείεται.
Η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που ασπάζονται την Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνική Αξιοπρέπεια και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, οφείλει, ΟΦΕΙΛΕΙ να βρει την δύναμη να γεννήσει, όχι αύριο που θα είναι πολύ αργά αλλά σήμερα, την νέα πολιτική δύναμη που θα πραγματοποιήσει την νέα Μεταπολίτευση και την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει σε ένα λαμπρό κεφάλαιο της  Ελληνικής Ιστορίας.
* Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

Το σκιάχτρο του Έλληνα στα φυτώρια της Ευρώπης!



Η καταστροφή του πλανήτη πήρε αναβολή προς “απογοήτευση” των απανταχού αφελών που δαπανώντας φαιά ουσία, ασθήματα και πακτωλό χρημάτων, δεν θα είναι αυτοί που μόνοι θα είχαν υποτίθεται διασωθεί… Στην εγχώρια πραγματικότητα, “περιχαρείς και υπερήφανοι” οι πολίτες πληροφορούνται ότι η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανακήρυξε τον Αντώνη Σαμαρά ” Ευρωπαίο πολιτικό της χρονιάς”, με την “τεκμηριωμένη” αιτιολογία ότι “αντιλήφθηκε το συμφέρον της χώρας του κι ανταποκρίθηκε στην πρόκληση”.


Κι ο υπέργηρος πρώην Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών Χάνς Ντίτριχ Γκένσερ, γνωστός από τα παλιά του πρωθυπουργού και του επίτιμου της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη, σε σχόλιο του στην ίδια εφημερίδα αποκαλεί τον Σαμαρά “αταλάντευτο”.

Κι ήταν το ίδιο ακριβώς “σύστημα” προάσπισης και προώθησης των γερμανικών συμφερόντων, το οποίο πριν δύο χρόνια απένειμε εύσημα μετά βραβείου για το ορθολογικό του management και τη σωστή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων στον τότε ανερμάτιστο πρωθυπουργό και σημερινό “ταξιδευτή ανά τον κόσμο”, που εμπορεύεται τον πόνο μας δίνοντας διαλέξεις περί “οικονομικής διαχείρισης εν καιρώ κρίσης”, τον ανεκδιήγητο Γιώργο Παπανδρέου.

Και είναι η ίδια προβολή του θέματος στην ημεδαπή, ως θελκτικό πλήν ολέθριο δόλωμα είδησης για την παράπειση της κοινής γνώμης δι’ ευαρέστων μέσων. Όπως και με τη “βράβευση” του manager Γιώργου Παπανδρέου, που τα χαλκεία παραπληροφόρησης του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένων ΜΜΕ, πρόβαλαν την “είδηση” με τρόπο παραπλανητικό, ώστε να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να αποναρκώσουν συνειδήσεις…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς ανάποδα διάβαζεται πρός τέρψιν των εύπιστων και ευαπάτητων αυτού του τόπου…

Την ίδια ώρα που όλο και περισσότερο ο Έλληνας χάνει την υπόληψή του στο εξωτερικό, την εμπιστοσύνη του στο εσωτερικό, την πίστη στον εαυτό του, αλλά και το πενιχρό του εισόδημα. Η δε κυβέρνηση του “Ευρωπαίου πολιτικού της χρονιάς”, κατά την κατά τα άλλα “έγκυρη” και καθόλου “καθοδηγούμενη” γερμανική εφημερίδα, δεν κρεμάει μόνον του κορμί του Έλληνα, αλλά και το μυαλό και την καρδιά του.

Η Ελλάδα είναι μια νικημένη χώρα. Νικημένη πρώτα από τα λάθη των Ελλήνων. Νικήσαμε την παιδεία από το 1980 και δώθε μ’ ένα μαζικό γιουρούσι των κομμάτων. Ας θρηνούν, εκ των υστέρων, κάποιες Μαγδαληνές. Νικήσαμε τη συνείδηση του Έλληνα, ώστε να μην αντιδρά σε ο,τιδήποτε. Χειμερία νάρκη. Νικήσαμε και την κάθε ιδεολογία, γιατί όλες λειτούργησαν εχθρικά για τον τόπο. Νικήσαμε τη νέα γενιά, αφού την μετατρέψαμε σε κομματικό φερέφωνο. Νικήσαμε τη λογική, γι αυτό και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Νικήσαμε τη στοιχειώδη νοημοσύνη μας, αφού αρκετοί με μεταφυσική προσήλωση περιμένουν κάθε φορά τον από μηχανής θεό για να τους σώσει. Νικήσαμε ο ένας τον άλλον!

Είμαστε πλέον ώριμα φρούτα για κάθε εκμετάλλευση, εγχώρια και ξένη. Και για κάθε χρήση, έστω κι ως αχυρένια σκιάχτρα έτοιμα να κρεμαστούν στα φυτώρια της Ευρώπης. Αναπτύξαμε και εξαιρετικά προσόντα με τόσες ήττες:
Αδίστακτοι, εξαγορασμένοι, ευρεσιτέχνες της κομπίνας, διαστροφείς συστηματικοί.
Και κάτι χειρότερο: Εκμηδενίσαμε τις προσωπικές και εθνικές τύψεις. Υπέροχοι, απελευθερωμένοι και μοιραίοι!

Οι ξένοι μας βρίσκουν, λοιπόν, νικημένους. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να μας νικήσουν. Η Ελλάδα, φυσικά “ποτέ δεν πεθαίνει”. Πεθαίνουν όμως οι Έλληνες. Εξευτελίζονται οι Έλληνες. Και σύντομα “γυμνοί και ενδεείς” θα σύρονται ενώπιον του κόσμου να δίνουν παραστάσεις στα τσίρκα της Ευρωπαικής Ενωσης. Μόνοι τους απέβαλαν το ένδυμα. Οι νεφέλες του “Παπανδρεικού σοσιαλισμού χωρίς σοσιαλισμό”, δυστυχώς δεν ήταν ενδύματα. Μόνο κύματα νερών και ανέμων. Κι έβγαλαν τους θαλασσόδερτους, ιδεόδαρτους ταλάιπωρους Έλληνες στις ακτές της Ευρώπης ως πάροικους στον τόπο τους.

Καβαλλικεύοντας το δαμάλι του Μαρά σημάδευαν ολοίσια την ηδονή του Σάντ. Οι διψασμένοι ουρανίσκοι της αστικής ηδονής βάφτισαν την επιθυμία τους ιδεολογική ανταρσία. Κι ενώ έπεφταν τα ξόανα των βωμών της απάτης, ετούτοι οι ιδεόληπτοι Έλληνες έχαναν τους υποσχεμένους παραδείσους από τους θεούς της αποκάλυψης. Για την Ελλάδα γράφε: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Όχι πως ΚΚΕ και οι άλλοι είναι αναμάρτητοι. Τουλάχιστον δεν αποπροσανατόλισαν με δούρεια σχήματα τις μάζες, για να αλώσουν τις Τροίες τους.

Έτσι ο Έλληνας είναι επί της ουσίας άστεγος, όχι μόνο πολιτικά, κι ας έχει κόμματα, αλλά και μέσα του ως ιδέα, ως πίστη. Είναι ξεκρέμαστος. Κατάντησε το εκκρεμές της αγωνίας, που τη ρυθμίζει ο κυρίαρχος της ώρας. Τώρα λέγεται τρικομματική κυβέρνηση και Αντώνης Σαμαράς…

Ένας Έλληνας γονατισμένος που άφησε τους πολιτικούς να του αδειάσουν την καρδιά παραγεμίζοντας την με άχυρα!. Γι αυτό κι όταν πια θα κλαίει ή θα γελάει ο Έλληνας, κανένας δεν θα λογαριάζει την καρδιά του. Κανένας κλόουν δεν έχει καρδιά. Δίνει παράσταση. Και θα κρατάει η συγκίνηση των άλλων, όσο και η παράσταση. Κι όσο περνάει ο καιρός, με όλους αυτούς τους ξεδιάντροπους της πολιτικής μας “σωτηρίας”, ο Έλληνας θα γίνεται συνώνυμο της ντροπής, του οίκτου, του αδύνατου, του τιποτένιου της Ευρώπης. Και οι οικονομημένοι της πολιτικής, εντεύθεν και εκείθεν των ωκεανών, θα συνεχίζουν να ποιούν και να ποιούν.

Πηγή FreePen

Καταργούν το κοινωνικό κράτος: Υποχρεωτική και η ιδιωτική ασφάλιση για όλους

 
Σύμφωνα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», υπέρ της «αυτόματης (ή υποχρεωτικής) εγγραφής όλων των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες -παράλληλα με την αυτόματη εγγραφή στον ΕΟΠΥΥ- τάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση της. Σ' αυτήν αφιερώνεται ένα δεκασέλιδο ένθετο, στο οποίο η ΤτΕ αναλύει εκτεταμένα τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (2010) στη βιωσιμότητα των Ταμείων και καταλήγει στην ανάγκη δυναμικής αξιοποίησης της επαγγελματικής και, κυρίως, της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. 

Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστούν οι «μνημονιακές» απώλειες στις κύρι­ες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στις ασφαλιστικές παροχές των ασφαλισμένων. Το ενδιαφέρον είναι ότι το σχέ­διο αυτό δεν αφήνει απ' έξω ακόμα και όσους χάνουν τη δουλειά τους! 

Μιλώντας στο «Κ», κορυφαίο στέλεχος πολύ μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (η οποία -θεωρητικά- θα είχε κάθε συμφέρον από ένα τέτοιο άνοιγμα της ασφαλιστικής αγοράς της χώρας) αποδίδει σε «πρωτοβουλία της τρόικας» αυτήν την πρόταση. Υπαγορεύεται, δε, από τη «λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων, λόγω της παράλυσης του ελληνικού δημόσιου τομέα», επισημαίνει η ίδια πηγή. 

Παρόμοιες πιέσεις είχαν ανιχνευθεί και το 2011, όταν, με όχημα ένα πιλοτικό πρόγραμμα κρατικής-κοινοτικής επιδότησης των ασφαλιστικών εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε ανασφάλιστους ανέργους, η τρόικα θέλησε -χωρίς αποτέλεσμα- να ανοίξει το ζήτημα της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης και των εργαζομένων... 

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από τη μεριά της, αρνήθηκε να σχολιάσει στο «Κ» τη συγκεκριμένη πρόταση της ΤτΕ, σημειώνοντας πως αυτή αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τις απόψεις του διοικητικού συμβουλίου της, το οποίο έχει έναν ανεξάρτητο -από την κυβέρνηση- θεσμικό ρόλο, και πως η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση δεν υπάρχει επί του παρόντος στην ατζέντα της κυβέρνησης. 

Ωστόσο, η ΤτΕ υποστηρίζει ότι με την «υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση» (κάθε εργαζομένου, από τη στιγμή που προσλαμβάνεται) «θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εν μέρει η μειωμένη επάρκεια των συντάξεων των ατόμων με τα χαμηλότερα εισοδήματα και όσων δεν έχουν μόνιμη απασχόληση». 

Η μειωμένη επάρκεια των συντάξεων μετά την «προσαρμογή» τους δεν οφείλεται μόνο σας μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων (λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους), στην ανεργία κλπ., αλλά και στο γεγονός ότι με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (Ν. 3863/2010) θα μειωθεί μακροπρόθεσμα, από το 2015 και έπειτα, στο 49,6% το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης (της σύνταξης σε σχέση με τον μισθό). Το 2007, το ποσοστό αναπλήρωσης -για παράδειγμα- για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ανερχόταν στο 84,2%. 

Συνεπώς, οι συνταξιούχοι σε δύο χρόνια από σήμερα θα λαμβάνουν μεσοσταθμικά και σταδιακά 40% λιγότερη σύνταξη από εκείνη που λαμβάνουν οι σημερινοί, ανεξάρτητα από τις μειώσεις που έχουν υποστεί έως τώρα (συμπεριλαμβανομένης εκείνης που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013). 

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση της Κομισιόν, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς η μεταβολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα περιοριστεί έως το 2060 στο 1% του ΑΕΠ, αντί του 12,4% που θα ήταν χωρίς αυτήν. 

Ο βασικότερος, όμως, ανασταλτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού γίνεται πλέον το ποσοστό της απασχόλησης και όχι το σχετικό ύψος των συντάξεων, το ποσοστό κάλυψης και η πληθυσμιακή γήρανση. 

Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανεργία το 2010, οπότε και θεσπίστηκε η τελευταία μεταρρύθμιση ήταν εξαιρετικά ευνοϊκότερες, όπως παραδέχεται στο «Κ» αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπ. Εργασίας σε σχέση με σήμερα. Συγκεκριμένα, πριν από δυόμισι χρόνια, όταν δηλαδή γραφόταν το «βιώσιμο» σημερινό ασφαλιστικό, το ΔΝΤ προέβλεπε μέσο ποσοστό ανεργίας 14,2% για την περίοδο 2011-2015. Αντίθετα, οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν φέρνουν το μέσο ποσοστό ανεργίας για την ίδια περίοδο στο 21,6%, δηλαδή πάνω επτά ποσοστιαίες μονάδες απ' ότι προέβλεπε το ΔΝΤ παλιότερα. 

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την απρόβλεπτη εκτίναξη της ανεργίας είναι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ κ.λπ.) καθώς σχεδόν 2 στα 3 ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία τους προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Η έως τώρα «μνημονιακή» εμπειρία της σχέσης ανεργίας-εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές δείχνει πως κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στερεί 1,5%-3% των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. 


Παρέδωσε η Γαλλία τη λίστα Λαγκάρντ


 

Τη λίστα Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Η λίστα διαβιβάστηκε αμέσως στο Γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα παρελήφθη από τριμελή ομάδα, η οποία μετέβη στο Παρίσι για το σκοπό αυτό και παραδόθηκε στο γραφείο του αρμόδιου Οικονομικού Εισαγγελέα ώστε να υπάρξει αντιπαραβολή της με αυτήν που ήδη κατέχει και περαιτέρω διερεύνησή της όλης υπόθεσης.

Η λίστα, με τα ονοματεπώνυμα Ελλήνων καταθετών στην HSBC της Ελβετίας, είχε δοθεί από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καταθέτοντας στη Βουλή δήλωσε πως δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το αρχικό cd που του παραδόθηκε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αντιδράσει έντονα στα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας», είχε πει, διευκρινίζοντας πως «έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD». «Ζήτησα», εξήγησε, «να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές».

Όπως είπε, ο ίδιος έδωσε το usb στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. «Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», υποστήριξε και πρότεινε «να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα».

Οι υψηλές εγγυήσεις σε ΔΕΚΟ συνιστούν απειλή για το χρέος

Σε ζημιογόνες και ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κατευθύνεται το κύριο μέρος των εγγυήσεων που παρέχει το κράτος, προκειμένου να δανειστούν από τις τράπεζες, γεγονός που καθιστά τα συγκεκριμένα δάνεια ένα εν δυνάμει «κρυφό» χρέος, το οποίο εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία μετά τη λήξη των δανείων ή με την κατάπτωση των εγγυήσεων.
Το συνολικό ύψος των εγγυήσεων, στο τέλος του 2011, ανήλθε σε 19,95 δισ. ευρώ, ενώ, με την προσθήκη και των εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί στις τράπεζες, ύψους 65,09 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των κρατικών εγγυήσεων φτάνει στο ποσό των 85,04 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα δάνεια προς τις ΔΕΚΟ, οι οποίες, λόγω των ελλειμμάτων τους, όχι μόνο αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, αλλά, επειδή έχουν ανάγκη σε κεφάλαια, αναγκάζεται το Δημόσιο να τους παράσχει και νέες εγγυήσεις για νέα δάνεια. Στη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τα επιτόκια να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, το κόστος νέου δανεισμού των ΔΕΚΟ με κρατική εγγύηση φτάνει στο 12%. Δηλαδή, οι εγγυήσεις παρέχονται σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες, διαφορετικά, δεν θα μπορούσαν να δανειστούν και άρα θα έπρεπε να καλύψει τα ελλείμματά τους ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η διαδικασία
Πριν από την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και την έλευση της τρόικας, πάγια πρακτική του υπουργείου Οικονομικών ήταν η επιχορήγηση με χαμηλά ποσά, απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, των προβληματικών ΔΕΚΟ, ενώ για το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα των αναγκών τους, τους παρέχεται η κρατική εγγύηση, για να αντλήσουν κεφάλαια από την τραπεζική αγορά. Το κέρδος από τη διαδικασία αυτή ήταν ότι δεν επιβαρύνονταν άμεσα ο προϋπολογισμός και το χρέος, αλλά τα ποσά αναγράφονταν στο χρέος μόνο μετά την κατάπτωση των εγγυήσεων, δηλαδή κερδιζόταν χρόνος, με κόστος, όμως, τα επιτόκια δανεισμού.
Με τις πρακτικές αυτές, συσσωρεύτηκε ένα χρέος κοντά στα 20 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ, το οποίο έχει εγγυηθεί το κράτος και, σήμερα, επιχειρείται η διαχείρισή του, που δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ, όχι μόνο δεν μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο των δανείων που έχουν συνάψει, αλλά πρέπει να καλύψουν και τρέχουσες ανάγκες, οι οποίες καλύπτονται με νέο ακριβό δανεισμό, με την κρατική εγγύηση.
Επίσης, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πέρυσι, και συγκεκριμένα με απόφαση του τότε αναπλ. υπουργού Οικονομικών, Φίλ. Σαχινίδη, αναλήφθηκε και εντάχθηκε στο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, από 31 Δεκεμβρίου 2011, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανειστικών συμβάσεων, του ΟΑΣΑ και την Τραμ Α.Ε., συνολικής ονομαστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ.
Για την ανάληψη των συγκεκριμένων χρεών, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική των συμψηφισμών. Δηλαδή το Δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη του ΟΑΣΑ και της Τραμ A.E. και διαγράφει αντίστοιχα τις οφειλές των υπουργείων προς τους δύο φορείς αστικών συγκοινωνιών.
Από τις 11 δανειακές συμβάσεις, οι 8 είναι του ΟΑΣΑ, το ύψος των οποίων είναι 1,96 δισ. ευρώ, ενώ σε 137 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των 3 δανείων της Τραμ Α.Ε. Θα επιβαρύνουν την εξυπηρέτηση του χρέους και τις πληρωμές τόκων μέχρι και ο έτος 2019.
Ο ΟΣΕ στην κορυφή
Με βάση τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου 31-12-2011, οι φορείς με τις μεγαλύτερες τραπεζικές οφειλές εγγυημένες από το Δημόσιο είναι:
- O ΟΣΕ που οφείλει, με την εγγύηση του Δημοσίου, δάνεια της τάξης των 8,02 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αδυνατεί να το αποπληρώσει και καταπίπτουν εγγυήσεις σε βάρος του Δημοσίου.
- Η ΕΑΣ έχει δανειστεί με την κρατική εγγύηση ποσό ύψους 782,5 εκατ. ευρώ.
- Η παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία (υπό εκκαθάριση) έχει δανειστεί με την εγγύηση του Δημοσίου ποσό ύψους 17,96 εκατ. ευρώ, ενώ σε 7 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα εγγυημένα δάνεια της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας.
- Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει δανειστεί με την εγγύηση του Δημοσίου ποσό ύψους 261,3 εκατ. ευρώ.
- Οι αμυντικές βιομηχανίες ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ έχουν δανειστεί με την εγγύηση του Δημοσίου συνολικό ποσό ύψους 428,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 409 εκατ. ευρώ, έχει δανειστεί η ΕΑΒ.
- Ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων έχει λάβει εγγυημένα δάνεια ύψους 535,7 εκατ. ευρώ.
- Το Μέγαρο Μουσικής (ΟΜΜΑ) έχει εγγυημένα δάνεια ύψους 237,3 εκατ. ευρώ.
- Ο δήμος Αθηναίων έλαβε δάνεια με κρατική εγγύηση ύψους 29,5 εκατ. ευρώ.
- Ο ΟΔΙΕ επίσης, έχει εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο ύψους 115,9 εκατ. ευρώ.
- Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει λάβει δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο ύψους 223,7 εκατ. ευρώ.
Δάνεια με κρατική εγγύηση έχουν λάβει, επίσης, οι εταιρείες που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, όπως:
- Αττικό Μετρό Α.Ε., που έχει εγγυημένα δάνεια ύψους 1,81 δισ. ευρώ.
- Αττική Οδός 553,3 εκατ. ευρώ.
- ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα με ποσό εγγυημένων δανείων ύψους 1,57 δισ. ευρώ, ενώ η θυγατρική της ΔΕΗ, η ΑΔΜΙΕ, έχει επίσης εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο, ύψους 169,5 εκατ. ευρώ.
- ΔΕΣΦΑ 278,1 εκατ. ευρώ.
- Διεθνής Αερολιμένας 438,6 εκατ. ευρώ.
Και σε δήμους
Το Δημόσιο ανέλαβε και τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των δήμων Ζωγράφου και Αχαρνών, οι οποίοι δανείστηκαν υψηλά ποσά και δεν μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν, σε σημείο που παρά λίγο να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός το καλοκαίρι του 2010, δεδομένου ότι τα δάνεια τα είχαν λάβει από ξένες τράπεζες.
Προς ιδιωτικούς φορείς
Από τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκύπτει, επίσης, ότι το ελληνικό Δημόσιο εγγυήθηκε και δάνεια ιδιωτών ή ιδιωτικών φορέων, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν:
- Ιδιωτικές επιχειρήσεις ύψους 2,11 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους παρασχέθηκε η κρατική εγγύηση για το δανεισμό τους, λόγω θεομηνιών ή ειδικών κλαδικών ή τοπικών προγραμμάτων στήριξης. Το μεγαλύτερο κονδύλι, ύψους 449,2 εκατ. ευρώ, αφορά σε δάνεια πυροπαθών επιχειρήσεων.
- Αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων, που έχουν δανειστεί με κρατική εγγύηση ποσό ύψους 163,1 εκατ. ευρώ.
- Τα δάνεια των σεισμοπαθών φυσικών προσώπων και σεισμοπαθών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 320,1 εκατ. ευρώ.
- Τα δάνεια των πυροπαθών και γενικά των θεομηνιόπληκτων ανέρχονται σε 9,1 εκατ. ευρώ.
- Υπάρχει επίσης και μια κατηγορία δανειοληπτών εξωτερικού της κοινότητας του Μόντρεαλ, που έχουν λάβει δάνεια ύψους 1,37 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει εγγυηθεί το Δημόσιο.
Μεγάλο είναι το ποσό των εγγυήσεων που παρασχέθηκαν σε στεγαστικά δάνεια, καθώς φτάνει σε 1,71 δισ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται ως εξής:
- Παλιννοστούντων 1,33 δισ.
- Αθίγγανων 358,97 εκατ.
- Αλλες περιπτώσεις 15,1 εκατ. ευρώ.
Καταπτώσεις
Σε 1,44 δισ. ευρώ, ανήλθε το ποσό των εγγυήσεων που κατέπεσαν στη διάρκεια του 2011 και επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το μεγαλύτερο ποσό προήλθε από τον ΟΣΕ, που δεν μπόρεσε να αποπληρώσει δάνεια ύψους 841,4 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέλαβε να τα εξοφλήσει ο εγγυητής, το ελληνικό Δημόσιο.
Ακολουθεί ο ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες Αττικής), με συνολικό ύψος καταπτώσεων ύψους 271,2 εκατ. ευρώ, η ΕΑΒ με 153,8 εκατ. ευρώ, η ΕΑΣ με 90,3 εκατ. ευρώ, και το Μέγαρο Μουσικής με 20,6 εκατ. ευρώ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
ΠΗΓΗ

Αύξηση 13% στη ΔΕΗ


 

Μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος κατά 13% για όλο το 2013 έναντι 24,9% που είχε προτείνει η ΔΕΗ, εισηγείται η ΡΑΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Στην εισήγηση της ολομέλειας της ΡΑΕ, που η ηγεσία της αρχής επέλεξε να διαρρεύσει επιλεκτικά στον Τύπο και όχι να τη δημοσιοποιήσει επισήμως όπως είχε κάνει προηγουμένως με το αίτημα της ΔΕΗ, ζητείται από την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες κατά 600 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ παράλληλα προτείνεται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο περιορισμός του προσδοκώμενου εσόδου για τη ΔΕΗ.
Έτσι οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν θα φθάσουν το 48,9% που ζητούσε η ΔΕΗ για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, είναι βέβαιο όμως ότι θα είναι πολύ υψηλότερες της προτεινόμενης μεσοσταθμικής αύξησης (13%), ειδικά για τις χαμηλές καταναλώσεις οι οποίες είναι επιδοτούμενες, αλλά και αφορούν τις πλέον αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Βάσει της εισήγησης της ΡΑΕ, υπολογίζεται ότι η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιανουάριο θα κυμανθεί κατά πάσα πιθανότητα στο 7%-8%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εισήγηση της ΡΑΕ αφορά τόσο το σκέλος της ενέργειας όσο και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και το περίφημο τέλος υπέρ ΑΠΕ. Την ίδια ώρα λύση στο νέο πρόβλημα ρευστότητας που έχει ανακύψει στην αγορά ενέργειας μέσω των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στη χώρα από τη μεγάλη δόση, επιχειρεί να βρει το ΥΠΕΚΑ με σχετικό αίτημα στο ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που αναζητείται είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Επίδομα τοκετού από τον ΕΟΠΥΥ για γέννες... εκτός μαιευτηρίου


  

Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ δίνει επιδόματα τοκετού σε όσες γυναίκες γεννήσουν εκτός μαιευτηρίου, ήτοι σε σπίτι ή οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κανονισμός, «ο ΕΟΠΥΥ παρέχει στις άμεσα και. έμμεσα ασφαλισμένες του μαιευτική περίθαλψη, μέσω των συμβεβλημένων παρόχων υγείας, στα πλαίσια της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας και των όρων των συμβάσεων με αυτούς (…)»
 
«Σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ, 1200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1600 ευρώ για τρίδυμη κύηση».
 
Μόνο που το επίδομα αυτό το δικαιούνται μόνο όσες μητέρες γεννήσουν… έξω από το μαιευτήριο. (ΣΣ. ΔΗΛ. ΣΤΟ… ΔΑΣΟΣ, ΣΤΟ… ΣΠΙΤΙ, ΣΕ… ΒΑΡΚΑ…….??? !!!)
 
Όσες γυναίκες γεννήσουν σε μαιευτήριο, δηλαδή οι περισσότερες, δε δικαιούνται επίδομα τοκετού. Ο ΕΟΠΥΥ θα τους καλύψει τα έξοδα νοσηλείας κι αυτά ως ένα βαθμό.
 
Ακόμη, η τεχνητή γονιμοποίηση θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ έως την ηλικία των 50 ετών και μέχρι 4 προσπάθειες.
 
Όπως σημειώνεται:
 
«Χορηγούνται δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες ασφαλιστικών οργανισμών ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες, αφού συμπληρωθεί τετράμηνο από την τελευταία προσπάθεια»

Λάμβανε την σύνταξη της νεκρής μητέρας του


 

Συνελήφθη χθες, από το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 57χρονος ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία και απάτη, καθώς λάμβανε παράνομα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη σύνταξη της μητέρας του, που απεβίωσε στις 8/3/2012.
Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελία της Διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι ο 57χρονος λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη της θανούσας μητέρας του, διενεργήθηκε έρευνα και διαπιστώθηκε ότι η σύνταξή της καταβαλλόταν κανονικά μετά την ημερομηνία θανάτου της, σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον 57χρονο.
Ειδικότερα, ο συλληφθείς είχε απογράψει τη μητέρα του ως συνταξιούχο περίπου έξι μήνες μετά τον θάνατό της, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Πατρών, μέσω εξουσιοδότησης την οποία φέρεται να είχε υπογράψει η αποθανούσα. Την πλαστή εξουσιοδότηση την κατήρτισε και τη θεώρησε ο ίδιος στις 11/9/2012, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όπου εργάζεται.
Μέχρι σήμερα είχε πιστωθεί στον ανωτέρω λογαριασμό χρηματικό ποσό συνολικού ύψους 6.056,46 €, το οποίο εκταμίευσε παράνομα και ιδιοποιήθηκε ο 57χρονος.

Καταγγελία της ΟΣΜΕ κατά του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας

 
Σε καταγγελία κατά του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας προχώρησε η ΟΣΜΕ (Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας). «Το τελευταίο διάστημα στο ΚΤΕΛ Φθιώτιδας σημειώνεται μπαράζ έκνομων, αντεργατικών ενεργειών. Οι ενέργειες αυτές έχουν προ πολλού εκφύγει των πλαισίου των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και λαμβάνουν πλέον το χαρακτήρα συστηματικών προσωπικών διώξεων των εργαζομένων.

Στις 17.12.2012, υπήρξαμε μάρτυρες της πρωτοφανούς ενέργειας του προέδρου του ΚΤΕΛ να εγκαλέσει πειθαρχικά εργαζόμενη, μητέρα τριών παιδιών, επειδή προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλει την άρνηση της εταιρίας να αποδέχεται τις υπηρεσίες της στην αποθήκη, με το πρόσχημα ότι δήθεν αποχώρησε πρόωρα από την εργασία της, ενώ το θέμα της διαφοράς είναι ακριβώς το ότι δεν της επετράπη από το ΚΤΕΛ να εργαστεί.

Στις 18.12.2012 πληροφορηθήκαμε ότι ο ίδιος Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας προχώρησε σε ανοίκεια φραστική επίθεση, προσβάλλοντας με χυδαίες ύβρεις εργαζόμενη στη Λαμία, επίσης μητέρα, στο χώρο εργασίας της κατά την ώρα που εξυπηρετούσε το επιβατικό κοινό.

Η άσκηση ψυχολογικής βίας και η μείωση της προσωπικότητας των εργαζομένων, ιδίως εκείνων που παρίστανται ως πιο «αδύναμοι», με σκοπό τον εκφοβισμό τους, αποτελεί φαινόμενο ακραία αντικοινωνικό, διεθνώς γνωστό με τον όρο workplace bullying. Η υιοθέτηση τέτοιων συμπεριφορών από το πρόσωπο που ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα στο ΚΤΕΛ Φθιώτιδας σε βάρος μητέρων εργαζόμενων είναι πλέον αποκρουστική.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ με δριμύτητα τις ανωτέρω ενέργειες του Προέδρου του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα παραμείνουμε θεατές τέτοιων φαινομένων, τα οποία πρώτα από όλα διασύρουν το ίδιο το ΚΤΕΛ Φθιώτιδας. Η προστασία των εργαζομένων του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας που πέφτουν θύματα εξευτελιστικής και εκφοβιστικής συμπεριφοράς, επειδή απλώς και μόνο έχουν το σθένος να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αποτελεί πλέον προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την Ομοσπονδία μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά από 22 έτη παραδόθηκε το Παραδείσια – Τσακώνα!

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε σήμερα το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Καλαμάτα.

Μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του συγκεκριμένου τμήματος ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα – Καλαμάτα (250 χλμ) θα μειωθεί περίπου κατά τριάντα λεπτά, στις 2 ώρες, από 2 ώρες και 30 λεπτά που είναι σήμερα.

Με την παράδοση σε κυκλοφορία του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα αποδίδονται σε πλήρη κυκλοφορία και οι ανισόπεδοι κόμβοι Παραδεισίων και Κυπαρισσίας, καθώς και το τμήμα από την Τσακώνα μέχρι τον ανισόπεδο Κόμβο Κυπαρισσίας που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη.

«Με αυτό το έργο ουσιαστικά, με την εξαίρεση μιας γέφυρας, ολοκληρώνεται ο δρόμος Κόρινθος-Καλαμάτα και η διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα θα είναι πια δύο ώρες», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης στην τελετή των εγκαινίων, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων θα συμβολίσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Το ιστορικό κατασκευής του έργου. Η μεγάλη κατολίσθηση του 2003

Η κατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα, μήκους 11,5 χλμ, ξεκίνησε στις αρχές του 1990 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραδόθηκε σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2000.

Ένα χρόνο μετά την παράδοσή του εμφανίστηκαν σοβαρές ενδείξεις γεωλογικών ασταθειών, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τον Φεβρουάριο του 2003 εκδηλώθηκε η ευρεία κατολίσθηση της Τσακώνας (σχετική φωτό), με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μεγαλόπολης – Καλαμάτας.

Η ΠΕΟ Μεγαλόπολης – Καλαμάτας, στο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, παρουσιάζει εξαιρετικά δυσχερή χάραξη με συνεχείς ελιγμούς που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας για τους χρήστες, καθώς και μεγάλη αύξηση του χρόνου της διαδρομής από και προς την Μεσσηνία και την Νοτιοδυτική Ηλεία.

Η έκταση της κατολίσθησης ήταν μεγάλου μεγέθους, καθώς μετακινήθηκαν περίπου 6.000.000 μ3 εδαφικής μάζας και παρουσιάστηκαν προβλήματα και στην ΠΕΟ Μεγαλόπολης – Καλαμάτας, τα οποία μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.

Οι βλάβες που είχαν προκληθεί στο έργο ήταν τέτοιας έκτασης που απαιτήθηκε διάστημα δύο περίπου ετών για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης της κατολίσθησης και ανακατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.

Μετρό Θεσσαλονίκης: κλείδωσε η δημοπράτηση προς Καλαμαριά, την Δευτέρα ο ανάδοχος


Μετρό Θεσσαλονίκης: κλείδωσε η δημοπράτηση προς Καλαμαριά, την Δευτέρα ο ανάδοχος 

Στην τελική φάση πλέον ην δημοπράτηση της πρώτης μεγάλης επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης και στο παρά ένα οι απεργίες θα καθυστερήσουν την ανάδειξη του αναδόχου του έργου των 5χλμ επέκτασης προς την Καλαμαριά.

Για σήμερα παρά το γεγονός πως είναι προγραμματισμένη η κατάθεση των οικονομικών προσφορών αυτό ίσως να μην γίνει εφικτό καθώς έχουν οι εργαζόμενοι στην Αττικό Μετρό έχουν προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις με πιθανό αποτέλεσμα να έχουμε μετάθεση για την ερχόμενη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου.

ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το μεγάλο γεγονός στην δημοπράτηση της επέκτασης προς Καλαμαριά είναι πως δεν κατατέθηκε καμία ένσταση πρωτοφανές για διαγωνισμό έργου Μετρό. Η προηγούμενη Παρασκευή ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση ενστάσεων αλλά για καλή τύχη του έργου κανείς δεν παρουσιάστηκε.

Έτσι ορίστηκε η σημερινή ημερομηνία για την κατάθεση και το άνοιγμα των προσφορών και φυσικά την ανάδειξη του μειοδότη για αυτό το πολύ μεγάλο έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.  Δυστυχώς όμως οι απεργιακές κινητοποιήσεις φαίνεται πως δεν θα αφήσουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα δώσει ανάπτυξη και απασχόληση ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της οικονομικής κρίσης.

Ακόμα και σήμερα όμως να μην γίνει το άνοιγμα των προσφορών αυτό θα γίνει  την Δευτέρα και πλέον είμαστε ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση του αναδόχου. Επόμενες κινήσεις είναι να πάει η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί από την Βουλή των Ελλήνων και να υπογραφεί. Συνολικά θα χρειαστούν 3-4 μήνες για τα παραπάνω και το τέλος της Άνοιξης να είναι ο πιθανότερος χρόνος έναρξης των εργασιών ακριβώς 7 χρόνια μετά τις πρώτες εργασίες για την βασική γραμμή του Μετρό.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 450εκ.ευρώ και χρόνο υλοποίησης τα 5 χρόνια. Με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την εποχή στις εργασίες της βασικής γραμμής είναι πλέον πολύ πιθανό η επέκταση προς Καλαμαριά να λειτουργήσει σχεδόν ταυτόχρονα με την βασική γραμμή.