EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το «σχέδιο ανάπτυξής» τους πέτυχε: ο 1 στους 2 παραγωγικούς Έλληνες μεταναστεύει

50% των Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό 
  • Υψηλή ανεργία και ύφεση τα ισχυρότερα κίνητρα, σύμφωνα με έρευνα της Adecco
Σχεδόν οι μισοί Ελληνες που βρίσκονται σε «εργάσιμη ηλικία» αναζητούν απασχόληση στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Adecco, σχετικά με τις τάσεις αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε την Τρίτη ο διευθυντής της εταιρείας Κωνσταντίνος Μυλωνάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 49%, ανέφεραν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και ένα επιπλέον 3% δήλωσε ότι έχει ήδη δεχθεί σχετική πρόταση, την οποία και εξετάζει.

Αναφερόμενοι σε άλλα μέλη της οικογενείας τους, το 30% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι τουλάχιστον άλλο ένα μέλος αναζητά εργασία στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ισχυρότερα κίνητρα για μετακίνηση στο εξωτερικό είναι η υψηλή ανεργία και η ύφεση. Το 36% προβάλλει ως κύριο λόγο την ανεργία και την αδυναμία πρόσβασης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας, το 29% την έλλειψη προοπτικής και μόλις το 12% τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα.

Επίσης, το 39% δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ από το υπόλοιπο 61%, ποσοστό 48% εργάζονται με σχέση πλήρους και 13% με σχέση μερικής απασχόλησης.

Η πλειονότητα όσων δεν εργάζονται δήλωσαν ότι βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας τους από τον προηγούμενο εργοδότη τους, με ένα σημαντικό ποσοστό (30%) να δηλώνουν επίσης ότι παραμένουν άνεργοι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Προσβλέπουν σε υψηλότερους μισθούς 

Επίσης, στο ερώτημα τι έχει να τους προσφέρει η εργασία στο εξωτερικό, ποσοστό 63% απάντησαν ότι προσβλέπουν σε υψηλότερες οικονομικές απολαβές, 58% σε καλύτερη ποιότητα ζωής και 47% σε μία πιο αξιοκρατική επαγγελματική εξέλιξη.

Σχετικά, με τον ελάχιστο επιδιωκόμενο μισθό, 29% του δείγματος απάντησε ότι θα μετοικούσε για έναν μισθό ύψους 2.000 ευρώ, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι θα μετοικούσε ακόμη και για μισθό της τάξεως των 1.500 ευρώ.

Ακόμη, σε ποσοστό 14% απάντησαν ότι αναζητούν θέσεις σχετικές με το αντικείμενό τους, 34% ότι αναζητούν μία θέση σε όσο το δυνατόν πιο συναφές αντικείμενο, ενώ 51% εμφανίζονται έτοιμοι να εξετάσουν δυνατότητες διαφορετικές από την ειδικότητά τους.

Περισσότεροι από τους μισούς (53%) δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να φύγουν από την Ελλάδα αμέσως μόλις βρεθεί μια θέση εργασίας σε κάποια άλλη χώρα, ενώ 41% απάντησαν ότι θα μετοικήσουν μόνο στην περίπτωση που το αντικείμενο της εργασίας τούς ικανοποιεί.

Αναζήτηση εργασίας μέσω Διαδικτύου 

Το Διαδίκτυο φαίνεται να αποτελεί την πρώτη επιλογή αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό.

Το 42% των ενδιαφερομένων πρόβαλαν ως κύριο μέσο αναζήτησης τις ιστοσελίδες επαγγελματικής δικτύωσης, το 37% δήλωσαν ότι ενημερώνονται πρωτίστως από τις ιστοσελίδες των εταιρειών του εξωτερικού που τους ενδιαφέρουν και το 33% απάντησαν ότι αντλούν τη σχετική πληροφόρηση μέσω ελληνικών ιστοσελίδων ανακοίνωσης θέσεων εργασίας που αναρτούν και αγγελίες για το εξωτερικό.

Αντίστοιχα το 16% αναφέρει ότι επιλέγει για την πληροφόρησή του εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού.

Προτιμούν την ΕΕ 

Σε ό,τι αφορά τις χώρες προορισμού, το 70% φαίνεται να προτιμάει τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.), το 45% τις ανεπτυγμένες χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, Αυστραλία κ.λπ.), ενώ ένα 12% δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ΕΕ (Μέση Ανατολή κ.λπ.).

Τέλος, στην ερώτηση για το ποιοι είναι οι λόγοι που λειτουργούν ανασταλτικά για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, 32% απάντησαν ότι αποθαρρύνονται λόγω των συναισθηματικών τους δεσμών με την Ελλάδα, 14% ότι δεν προχωρούν σε μια τέτοια απόφαση εξαιτίας της φροντίδας εξαρτημένων μελών (π.χ. παιδιά, ηλικιωμένοι) και 10% επειδή για την ώρα είναι ικανοποιημένοι από την επαγγελματική/οικονομική τους κατάσταση.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω διαδικτύου πανελλαδικά, σε δείγμα 400 ατόμων άνω των 18 ετών με τη χρήση του ερευνητικού εργαλείου Digipoll της Wizzard. 

Πηγή: Το Βήμα

Deutsche Bank: Στα γεγονότα-έκπληξη το αέριο της Ελλάδας για το 2013

 
Στα 13 γεγονότα που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη έκπληξη στις αγορές το 2013, περιλαμβάνει η Deutsche Bank την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αξίας μεγαλύτερης από το χρέος της χώρας.

Ειδικότερα, σε έκθεσή της, όπως μεταφέρει το energypress.gr, η γερμανική τράπεζα επαναφέρει το ζήτημα των ελληνικών κοιτασμάτων σημειώνοντας:
 
“Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες της Μεσογείου έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου.
Ένας αριθμός μελετών οι οποίες έχουν εξετάσει ανάλογα κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση σύγκρισης τοποθετούν το πιθανό ύψος της αξίας του φυσικού αερίου νότια της Κρήτης έως τα 600 δισ. δολάρια”, σημειώνεται.

Στα 13 πιθανά ακραία γεγονότα η Deutsche Bank συγκαταλέγει επίσης την έναρξη αγοράς μετοχών από την Federal Reserve ως ένα αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής, την επίλυση του μεσανατολικού από την Σουηδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία, την κατάρρευση της βρετανικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από τις κεντρικές τράπεζες και την ενίσχυση των μετοχών, το πολιτικό άνοιγμα της Βορείου Κορέας και την ηπιότερη εξωτερική πολιτική από το Ιράν.

Επίσης περιλαμβάνει τη διάσπαση της συσχέτισης νομισμάτων και μετοχών, την επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης στη νότια θάλασσα της Κίνας, την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη από τη Σαχάρα, το πλήγμα στις αγορές από τη κλιματική αλλαγή, το σκάσιμο της “φούσκας” των ομολόγων αναδυόμενων αγορών και την αλλαγή εξουσίας στη Μαλαισία έπειτα από 40 χρόνια.

“Όταν σκεφτόμαστε για το επόμενο έτος, είναι δελεαστικό να εξετάζουμε το πρόσφατο παρελθόν είτε κοιτάζουμε τους κινδύνους είτε το βασικό σενάριο. Επιπλέον, υπάρχει μία τάση να μην παρεκκλίνουμε πολύ από το consensus, ίσως λόγω της ασφάλειας του να ανήκεις στην αγέλη.

Από στατιστική σκοπιά, αυτό είναι παρόμοιο του να υποθέτεις πως οι αγορές ακολουθούν μία κανονική κατανομή ή κατανομή Gauss. Με άλλα λόγια, οι αγορές συμπεριφέρονται σωστά και τα ακραία αποτελέσματα είναι σπάνια.

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μας δίδαξε διαφορετικά, αν και είναι πολύ δύσκολο να μην υποθέσουμε την κανονικότητα στις αγορές”, αναφέρουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Πηγή newsbomb.gr

Ολυμπία Οδός: "ξεσηκώνεται" η Ηλεία για να μην κοπεί το έργο


 

Μειοψηφούντων των τριών δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας κατά την χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση ψήφισε υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος για την αξίωση υλοποίησης του τμήματος Πάτρας- Αρχαίας Ολυμπίας- Τσακώνα  του αυτοκινητοδρόμου Ολυμπία Οδός, καθώς και υπέρ του διεκδικητικού πλαισίου όπως αυτό διαμορφώθηκε στην ευρεία σύσκεψη το περασμένο Σάββατο στην Αρχαία Ολυμπία.

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται και την συμμετοχή του δήμου Ήλιδας στην κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί να γίνει στον Ισθμό της Κορίνθου, με την συμμετοχή των τριών Περιφερειών.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του, αφού ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις, επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι ο δρόμος πάση θυσία θα πρέπει να φθάσει μέχρι τον Πύργο και επανέλαβε την θέση που είχε διατυπώσει και προ ημερών, ότι δηλαδή οι αιρετοί στην Ηλεία θα είναι ανάξιοι να μείνουν στην θέση τους εάν δεν προχωρήσει το έργο. Θέση, την οποία έθεσε σε συνάρτηση με το κονδύλι που απαιτείται για να γίνει το έργο, ύψους 320 εκ. ευρώ. Κονδύλι το οποίο χαρακτήρισε ανάξιο λόγου για να μην φθάσει το έργο στην Ηλεία.

Μετρό Αθήνας: η Ιερά Οδός περνά... μέσα από το Σταθμό Αιγάλεω

Μετρό Αθήνας: η Ιερά Οδός περνά... μέσα από το Σταθμό Αιγάλεω 
Κατά τις προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς το Αιγάλεω ήρθαν στο φως σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις των σταθμών Ελαιώνας, Αιγάλεω και στο Φρέαρ εξαερισμού Προφήτης Δανιήλ.

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν:

-Αρχαία Ιερά Οδός – Σταθμός Αιγάλεω.
Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που πλαισιώνεται από αναλημματικούς της τοίχους καθώς και από παρόδιο νεκροταφείο
-Την αρχαιότερη γέφυρα της Ελλάδος – Σταθμός Ελαιώνας.
Πρόκειται για 3 βάθρα θεμελίωσης γέφυρας του Κηφισού ποταμού
-Αρχαία Ιερά Οδός - Φρέαρ Προφήτη Δανιήλ
Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού με τον αναλημματικό της τοίχο, το οποίο χρονολογείται από τα γεωμετρικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά έτη
Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ ανέδειξε τους τρεις προαναφερόμενους αρχαιολογικούς θησαυρούς και σήμερα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραδίδονται στο κοινό της πόλης.
Αμέσως μετά την μικρή τελετή παράδοσης, ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε ότι «για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και Υπουργείου Πολιτισμού, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, επιτυγχάνοντας με αυτό το τρόπο άριστη ισορροπία μεταξύ των έργων κατασκευής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Χάρις σε αυτή τη συνεργασία οι πολίτες απολαμβάνουν σήμερα το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα στην κατασκευή του Μετρό αλλά και στην ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών».

Για την παραπάνω εξέλιξη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, κ. Χρήστος Τσίτουρας δήλωσε ότι:

“Το έργο του Μετρό, δεν είναι μόνον ένα τεχνικά πολύπλοκο κατασκευαστικό έργο, αλλά και αφορμή για σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σεβόμενη απόλυτα την πολιτιστική μας κληρονομιά προχώρησε στην ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών στο σημείο ακριβώς που βρέθηκαν και σήμερα παραδίδει στους πολίτες τρεις κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για να θαυμάσουν από κοντά πτυχές από την ιστορία της Ελλάδος.

Στη σκιά της Ακρόπολης και σε απόσταση μόλις 3 χλμ από το κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια), Έλληνες και ξένοι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την ιστορία της αρχαίας πόλης μέσω της ανάδειξης των ευρημάτων που ήρθαν στο φως χάρις στην κατασκευή του Μετρό.

Αυτό το πρόγραμμα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ θα συνεχισθεί και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου καθώς και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας έτσι μια μοναδικότητα στα Μετρό της Ελλάδος έναντι των άλλων Μετρό της Ευρώπης”.

Αντίστοιχα η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τόνισε «Το έργο του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, όπως και της Θεσσαλονίκης, έδωσε την ευκαιρία και την δυνατότητα στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού να αναπτύξουν μια σταθερή σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Μέσα στα εργοτάξια αναπτύχθηκε πραγματικά πολυεπιστημονική αρχαιολογική και ιστορική έρευνα, ένα υψηλής ποιότητας αρχαιολογικό έργο, στο οποίο οι ανασκαφικές μέθοδοι προσαρμόστηκαν με τις σύγχρονες δυναμικές, και το οποίο αποκάλυψε πλήθος νέων δεδομένων που άλλαξε, διόρθωσε, συμπλήρωσε τον αρχαιολογικό και ιστορικό χάρτη του άστεως, εμπλούτισε την ιστορία με νέες άγνωστες μαρτυρίες και τα μουσεία με νέα ευρήματα.

Με το έργο του ΜΕΤΡΟ, η Αρχαιολογική Υπηρεσία απέκτησε μια τεράστια εμπειρία, ενώ η αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα ενισχύθηκε με μια ακόμη «σχολή», σύμφωνα με την οποία η κατασκευή ενός τεχνικού έργου σε μια πόλη ζωντανή και πυκνοκατοικημένη, όπως η ελληνική πρωτεύουσα, με την διαχρονική της ιστορία και τον μνημειακό της πλούτο να καλύπτει την μακρά ιστορική διάρκεια, συνδυάστηκε όχι μόνον με την αρχαιολογική έρευνα και την συνεπαγόμενη αυξημένη γνώση, αλλά κυρίως με την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος.

Η Αθήνα απόκτησε μέσα στην καρδιά της μια σειρά από μικρούς αρχαιολογικούς χώρους, εκεί που η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε κατάλοιπα ικανά να αναδειχθούν, να καταστούν επισκέψιμα και να εμπλουτίσουν το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ενώ οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ εμπλουτίστηκαν με μικρές, αλλά υψηλής αισθητικής εκθέσεις. Τρεις τέτοιους αρχαιολογικούς χώρους στις θέσεις των σταθμών Ελαιώνας, Αιγάλεω και στο φρέαρ Προφήτης Δανιήλ, και μία έκθεση, στον σταθμό του Αιγάλεω, αποδίδουν σήμερα στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ.»

ypodomes.com

Απάντηση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στα παράπονα του ΕΣΑ για τις απεργίες

Μετά από την έκδοση δελτίου τύπου από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ έστειλαν στον Εμπορικό Σύλλογο την παρακάτω επιστολή.
«Κύριοι, Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έκδοση δελτίου τύπου από τον Σύλλογό σας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουμε εξαγγείλει, στο οποίο γίνεται μια εμφανής προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εικόνα αντίθεσης με τους συναδέλφους μας στον ιδιωτικό τομέα.
Δυστυχώς, όμως, οι συνέπειες από τις δραματικές περικοπές στους μισθούς είναι για όλους το ίδιο τραγικές και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι αγώνες είναι κοινοί για όλους. Κανένας δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον άλλον.
Άλλωστε εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ήδη μειωμένοι κατά 35% μισθοί μας εφόσον μειωθούν, όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, ακόμα κατά 30% θα μηδενίσουν την καταναλωτική δύναμη των εργαζόμενων στις Σταθερές Συγκοινωνίες με ακόμα δυσμενέστερες συνέπειες για το ήδη δοκιμαζόμενο εμπόριο και τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα.
Γι’ αυτό, θα περιμέναμε να σταθείτε στο πλευρό μας, όπως κάνουμε και εμείς στα δίκαια αιτήματά σας και να απευθυνθείτε προς την κυβέρνηση για να αποτραπεί μια αντισυνταγματική απόφαση, όπως είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, που μεθοδεύεται με την ένταξη μας στο Ενιαίο Μισθολόγιο.
Στις δύσκολες μέρες, που περνάμε όλοι η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο μας και μοναδικός δρόμος για την σωτηρία όλων. Σε αντίθετη περίπτωση, το μοναδικό που πετυχαίνουμε είναι να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε όλοι».

Ακινητοποιημένα και σήμερα τα τρένα του ΟΣΕ


 

Ακινητοποιημένα θα μείνουν για δεύτερη ημέρα τα τρένα του ΟΣΕ λόγω της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) .

Στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρία μπροστά στο κεντρικό κτίριο του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου
Φώτο αρχείο

Μετά τα μέτρα… κι άλλα ψέματα


 

Κάθε εβδομάδα, εδώ και μια μακρά περίοδο, η ελληνική κοινωνία καλείται να ανέβει έναν Γολγοθά, και όταν επιτέλους νομίζει ότι ξεμπέρδεψε μ’ αυτόν, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διάψευση των θυσιών της και με μια επανεκκίνηση του μαρτυρίου. Πόσο θα τραβήξει αυτή η ιστορία κανείς δεν γνωρίζει. Κάθε λίγο και λιγάκι καλούνται όχι όλοι, αλλά οι πλέον ταλαιπωρημένες κοινωνικές τάξεις, να πληρώσουν τον… τελευταίο φόρο, το τελευταίο χαράτσι, το τελευταίο τέλος, το τελευταίο μέτρο, την τελευταία διευθέτηση – τον… τελευταίο ασπασμό! Στα δελτία των ειδήσεων, στα πρωτοσέλιδα, στις ανακοινώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ένα καθημερινό θρίλερ, που ωστόσο παρατραβά. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την υπερβολή είμαστε πρωταγωνιστές, είμαστε τα υπαρκτά πρόσωπα που πέφτουν… επί των επάλξεων.

Όταν, λοιπόν, θα περνούσαν τα μέτρα και θα ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός, ούτε λίγο ούτε πολύ θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση: θα έρεε το χρήμα – το οποίο πλέον πληρώνουμε πανάκριβα με ό,τι ψιλά έχουν απομείνει στις τσέπες μας – ως αντιστάθμισμα των θυσιών που πρέπει να υποστούμε σαν ένα είδος καθαρτηρίου – για να… μην το ξανακάνουμε.

Ωστόσο, τα νέα δεν είναι μόνο δυσάρεστα – αυτά τα έχουμε για ψωμοτύρι, τα αντέχουμε –, είναι και απελπιστικά. Για άλλη μια φορά – για πολλοστή, δηλαδή, φορά – το πολιτικό σύστημα διαψεύδεται. Και διαψεύδεται πανηγυρικά: πρώτη απ’ όλους η συγκυβέρνηση, η οποία δεν γνωρίζει αν και πότε θα λάβει αυτά τα διόλου ευκαταφρόνητα 32 δισ., που με κάτι ξεχασμένες δόσεις φτάνουν τα 40 και βάλε· ποσό διόλου ευκαταφρόνητο – για να ξέρουμε για τι συζητάμε. Το θέμα είναι αν θα λάβουμε το πακέτο στήριξης ολόκληρο ή με δόσεις, και κυρίως δίχως τις επώδυνες παραληρηματικές δηλώσεις του κυρίου Σόιμπλε. Με την ευκαιρία δημιουργείται η αίσθηση ότι ο Σόιμπλε ενδιαφέρεται και ασχολείται με την Ελλάδα… περισσότερο απ’ ό,τι με τη Γερμανία. Αυτό βέβαια μας… «σκλαβώνει», γι’ αυτό ας μας αφήσει… στην ελευθερία μας, να μην του πέφτουμε και βάρος. Υποψιάζομαι ότι ο κόσμος έδωσε ό,τι είχε να δώσει κι από εδώ και πέρα το μόνο που απομένει είναι να λάβει μια αξιόπιστη ελπίδα για το μέλλον του. Η χώρα, το δίχως άλλο, έχει ζήσει και πιο επώδυνες καταστάσεις και είναι σίγουρο ότι θα αντέξει. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, που στην πλειονότητά τους διαχειρίζονται… με «καθαρά χέρια» τις ακαθαρσίες που φόρτωσαν στη χώρα, κάτι πρέπει να δώσουν στην κοινωνία που έβλαψαν με την παρουσία τους και τα έργα τους, κάτι πρέπει να κάνουν – από τα πολλά που οφείλουν…

Από την άλλη, τώρα η αντιπολίτευση, εκτός από τις φωνακλάδικες διαμαρτυρίες, που – μεταξύ μας – είναι τόσο εύκολες ώστε να τις βρίσκει κανείς δωρεάν στα ιδεολογικά σούπερ-μάρκετ, έχει δημιουργήσει προσδοκίες στον λαό. Το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε, όχι γιατί ήταν ένα βαθιά διεφθαρμένο κόμμα, αλλά επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που καλλιέργησε. Η αξιωματική αντιπολίτευση, σίγουρα αιφνιδιασμένη από το ιλιγγιώδες άλμα που πέτυχε – όχι λόγω των πολιτικών της ικανοτήτων, αλλά λόγω των τραγικών συγκυριών – οφείλει να είναι προσεκτικότερη όλων, κυρίως στις αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζονται συχνά - πυκνά και κυριότερα στις αιτιολογίες που προβάλλει στις επαναλαμβανόμενες ατυχείς δηλώσεις των στελεχών της. Κυρίως, όσες αφορούν στο αργεντίνικο μοντέλο με το οποίο τόσο μας σκότισαν. Ψεύδη και περιφρόνηση στη νοημοσύνη μας έχουμε δεχτεί τόνους από τα γνωστά κόμματα εξουσίας. Ωστόσο, το πιο αναιδές είναι ότι τη σαφέστατη και ακριβή δήλωση Λαφαζάνη δεν μπορεί να την αιτιολογεί ο κύριος Βούτσης με το ότι «… ο Παναγιώτης είναι τελειομανής και εννοούσε...»! Είναι στο ίδιο απαράδεκτο πνεύμα με την πρόσφατη δήλωση Βενιζέλου ότι… έλαβε τη λίστα Λαγκάρντ και δεν την είδε… Την υποκρισία, τα ασύστολα ψεύδη και την αφόρητη υπεροψία της εξουσίας τη ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Χορτάσαμε από κακόγουστα ψεύδη, από αιτιολογίες που πρόσβαλαν βάναυσα τη νοημοσύνη μας, από τη βία του εξουσιαστικού λόγου.

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης
ΠΗΓΗ 

Πόσο ακόμη θα τους αντέξει;

 
Τι κι αν η κυβερνητική συνοχή τρίζει συνεχώς; Τι κι αν ο πρωθυπουργός εξαρτάται πλέον, και πρακτικά, από την κοινοβουλευτική στήριξη της ΔΗΜΑΡ; Τι κι αν οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις... συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ωχριούν μπροστά στους εμφυλίους που έχουν ξεσπάσει στους εσωκομματικούς κόλπους των τριών συνεταίρων;

Η τριανδρία εµµένει, με ψηλά το κεφάλι μάλιστα, στον δρόμο που χάραξε προς την άνευ όρων παράδοση της χώρας και του λαού της στην καταστροφή. Η επιμονή με την οποία η τρικομματική ηγεσία προασπίζεται την κυβερνητική συμμαχία δεν αποτελεί πλέον επιλογή των μερών της, αλλά έχει καταστεί υποχρεωτική όσο ποτέ εξ αιτίας της διαπιστωμένης ομηρίας της.

Όµηροι ενός φορολογικού νομοσχεδίου που θα επιβά­λει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - παρά τις όποιες προσπάθειες επικοινωνιακής διάσωσής του - την απο­μύζηση των συνήθων υπόπτων... πάλαι ποτέ μεσαίων στρωμάτων που τροφοδοτούν σήμερα τις τάξεις των νεόπτωχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνι­κή συνοχή.

Όµηροι των εξωφρενικών προαπαιτούμενων των ξένων πιστωτών, τα οποία - δεδομένης της γραμμής «μη δι­απραγμάτευσης» - θα τηρήσουν, θέλοντας και μη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική κυριαρχία. Όμη­ροι μιας στρατηγικής επιλογής την οποία καλούνται να προασπιστούν μέχρι τέλους σε μια απέλπιδα προσπά­θεια να «περισώσουν ό,τι μπορούν» από τη μαζική φυ­γή των ψηφοφόρων τους την ώρα που αρχίζουν να νι­ώθουν στον σβέρκο τους την καυτή ανάσα της κάλπης.

Πάνω από όλα, όμως, οι τρεις εταίροι είναι όμηροι των πεποιθήσεων και των φόβων τους. Πρώτα της πεποί­θησης ότι μοναδικός δρόμος ήταν αυτός της υποταγής στους εταίρους - δανειστές μας. Και ύστερα του φό­βου που τους κυρίευσε όταν άρχισαν να υποψιάζονται ότι ενδεχομένως να υπάρχει άλλος δρόμος... ο οποί­ος όμως οδηγεί στον δικό τους πολιτικό αφανισμό. Γι’ αυτό και, παρά το αντάρτικο στο εσωτερικό της Ν.Δ., παρά την άτακτη «εκκένωση» του βυθιζόμενου ΠΑΣΟΚ και παρά την άτυπη - αλλά ουσιαστική - διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, οι τρεις αρχηγοί κάνουν την... πάπια, τονίζο­ντας με κάθε ευκαιρία ότι η συμμαχία «αντέχει». Συγ­χαρητήρια. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να δούμε πόσο ακόμη θα τους αντέξει ο ελληνικός λαός.

Το Ποντίκι

Bloomberg: Οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα για να ζεσταθούν

«Οι Έλληνες δεν μπορούν να βρουν χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

«Με μία οικονομία που επί πέντε χρόνια συρρικνώνεται και με ποσοστό ανεργίας ρεκόρ στο 25%, οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Η Καστοριά δεν έχει λάβει κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη θέρμανση στα σχολεία και ο δήμαρχος δηλώνει προτιμά να κλείσει και τα 53 σχολεία αντί να αφήσει τα παιδιά να παγώσουν. Φορτία ξυλείας καταφθάνουν από τη Βουλγαρία, καθώς οι οικογένειες αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα». Κάπως έτσι περιγράφει το πρακτορείο με μελανά χρώματα την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι στη Bόρεια Ελλάδα.

«Αυτό είναι το ψυχρότερο μέρος στην Ελλάδα. Ο χειμώνας κρατά από τον Οκτώβριο ώς τον Απρίλιο. Φέτος είμαστε τυχεροί. Πέρυσι χιόνιζε επί τέσσερις μήνες» λέει στο Bloomberg ο δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησημεωνίδης, προσθέτοντας πως η κεντρική κυβέρνηση έχει περικόψει τη χρηματοδότηση για θέρμανση σχολείων κατά 60%.

Μιλώντας στο Bloomberg, o 32χρονος Νίκος, κάτοικος Καστοριάς, λέει ότι θα χρειαζόταν περίπου 3.500 ευρώ για πετρέλαιο φέτος. Γι' αυτό επέλεξε να αγοράσει 15 τόνους ξύλα, έναντι 1.500 ευρώ. Εκείνος και τα μέλη της οικογένειάς του θα κοιμούνται σε ένα δωμάτιο, γύρω από μία ξυλόσομπα. Ανησυχεί όμως για την κατάσταση στο σχολείο όπου φοιτούν οι δύο γιοι του. «Ξέρω ότι φέτος δεν θα υπάρχει θέρμανση. Θα τους κρατήσω σπίτι εάν χρειαστεί» λέει.