EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

To πάρτι του ΔΝΤ που «πληρώνει η Ελλάδα» (και το μενού του)…


 


Με τη φράση: «Ίσως να φαίνονται πολλά τα λεφτά, αλλά δείτε το κι έτσι: Μόνο από την Ελλάδα το ΔΝΤ θα εισπράξει φέτος περίπου 899 εκατομμύρια δολάρια από πληρωμές τόκων» σχολιάζει δηκτικά η Washington Post το χριστουγεννιάτικο πάρτι του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμάται ότι κόστισε από 350 ως 500 χιλιάδες δολάρια…
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στο πάρτι, που έγινε το Σάββατο, συγκεντρώθηκαν περίπου 7.000 καλεσμένοι (εργαζόμενοι, συγγενείς των εργαζομένων, συνταξιούχοι του ΔΝΤ κλπ), με το μενού να περιλαμβάνει γεύσεις από 7 κουζίνες και τη σαμπάνια να ρέει… απεριόριστα…
Μεταξύ άλλων οι καλεσμένοι γεύτηκαν στρείδια, σολομό, τρούφες και –φυσικά- χαβιάρι…
Ιδού και το μενού, στο οποίο, μέσα σ΄όλα, υπάρχουν και.. ταπεινά «Baklava bites»...
Είπατε τίποτα;













ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

1910: Καθιερώνεται η Κυριακή ως αργία


 

Πάνε 103 χρόνια από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα η κυριακάτικη αργία και, παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν, φαίνεται το θέμα της κατάργησής της έχει έλθει και πάλι στην επικαιρότητα…
Οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι πολλές και ποικίλες και προέρχονται κυρίως από τους μεσαίους και μικρούς εμπόρους, αλλά και από τους εργαζόμενους, αφού βλέπουν οι μεν να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν νέες θέσεις εργασίας ή υπερωρίες για τη λειτουργία αυτή και όλοι μαζί ότι καταργείται προς δόξαν του φιλελευθερισμού η κυριακάτικη αργία…
Παρά τα όσα συχνά πυκνά γράφονται, η ιστορία της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας είναι πλούσια και δεν έχει καταγραφεί, αφού ακόμη και η ημερομηνία εφαρμογής της αναπαράγεται λανθασμένα.
Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι – και ιδιαίτερα το πολιτικό σύστημα – ασχολήθηκαν με τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς παράγοντες, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση αυτή. Κανείς, κυρίως από τις εφημερίδες, δεν αποτύπωσε τι συνέβη με τις περισσότερο ωφελημένες τάξεις των συμπαθών εργαζομένων, όπως τα «μπακαλόπαιδα» ή «μπακαλόγατους» – όπως τους έλεγαν τότε –, τους μικρούς «γαυριάδες» και τους «μικροϋπαλλήλους», αφού είχε έλθει επιτέλους η ώρα και γι’ αυτούς που μία ημέρα θα αναπαύονταν ή θα διασκέδαζαν με τον υπόλοιπο κόσμο!
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας… Ήταν, βεβαίως, μια απόφαση, αποτέλεσμα πολύχρονων συζητήσεων, διεργασιών, αντιρρήσεων, αντιδράσεων και αντιθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη μέσω του Εμπορικού Συλλόγου, όπως αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια, ούτε εφαρμόστηκε το 1908.
Η καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας οφείλεται στην κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που ψήφισε ειδικό νόμο, ο οποίος δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1909 και άρχισε να εφαρμόζεται την πρώτη Κυριακή του νέου χρόνου, στις 4 Ιανουαρίου 1910. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη.
Ως συνήθως το ζήτημα – όπως πολλά στην Ελλάδα – οδηγήθηκε στην πόλωση, με ορισμένους μάλιστα βουλευτές να υποστηρίζουν στη Βουλή πως η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλούσε «μακελειό»!
Η αλήθεια είναι ότι διαψεύστηκαν παταγωδώς… Όσοι αργούσαν πανηγύρισαν και με το παραπάνω την καθιέρωση της αργίας. Το πρωί της Κυριακής γέμισαν τις εκκλησίες, τα αμάξια διαρκώς πηγαινοέρχονταν, τα τραμ ήταν πλημμυρισμένα μέχρι τη νύχτα και πολλοί ξεχύθηκαν στις εξοχές, παρά τη βροχή και την παγωνιά, για να πραγματοποιήσουν την πολυπόθητη εκδρομή, την οποία δύσκολα μπορούσαν να κάνουν, όχι μόνο γιατί δεν υπήρχαν τότε τα μέσα μεταφοράς, αλλά και γιατί δεν είχαν χρόνο, αφού κάθε μέρα δούλευαν. Όσα καταστήματα εξαιρέθηκαν τότε από την εφαρμογή του νόμου (καφενεία, ζαχαροπλαστεία, καπνοπωλεία, κινηματογράφοι) έκαναν χρυσές δουλειές, όπως και τα οινοπωλεία στις γειτονιές. Εκεί, ένα μωσαϊκό ανθρώπων της καθημερινής βιοπάλης εγκατέλειπε τα υγρά υπόγεια και απολάμβανε τον νέο θεσμό με αισθήματα ανακούφισης.
Εκείνη τη χρονιά μάλιστα εφαρμόσθηκε – για πρώτη φορά – και ο θεσμός των εφημερευόντων φαρμακείων, ενώ το πρόστιμο για όσους θα άνοιγαν τις επιχειρήσεις ανερχόταν σε 500 δραχμές, ενώ για τους ενδεείς κράτηση μέχρι 30 ημέρες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από την εφαρμογή του νόμου εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έπρεπε να εργαστούν κανονικά!
Τι θα γίνει σήμερα, 103 χρόνια μετά; Πού θα οδηγηθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να ανοίξει τα μαγαζιά για να λειτουργήσει, λέει, ο ανταγωνισμός!!! Κυρίως οι εργαζόμενοι είναι καχύποπτοι, αφού βλέπουν τις εργασιακές σχέσεις να κατεδαφίζονται και το κοινωνικό κράτος να καταρρέει… Δικαιολογημένα φοβούνται όχι μόνο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και για την κατάργηση του πενθήμερου.

Η «Θεία Λένα» στο ραδιόφωνο
Ποιος από τις παλαιότερες γενιές δεν θυμάται τη Θεία Λένα και τα παραμύθια της από το κρατικό ραδιόφωνο… Για 30 ολόκληρα χρόνια η γλυκιά φωνή της Αντιγόνης Μεταξά συντρόφευε εκατοντάδες χιλιάδες παιδικές ψυχές, για πολλές γενιές, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Όλα άρχισαν το 1942, στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής Κατοχής, όταν η Αντιγόνη Μεταξά, που ήταν τακτική συνεργάτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, αναλαμβάνει να διευθύνει την καθημερινή εκπομπή «Ώρα του Παιδιού».
Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Θεία Λένα» για 30 ολόκληρα χρόνια θα προσφέρει ψυχαγωγία και χαρά σε παιδιά και γονείς, σταδιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η χαρακτηριστική μουσική τής εκπομπής της υπήρξε το δημοφιλέστερο παιδικό άκουσμα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Η Αντιγόνη Μεταξά, η οποία υπήρξε σπουδαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, ήταν η ψυχή της εκπομπής, αφού η ίδια την έφτιαχνε και την εκτελούσε, χρησιμοποιώντας πάντα ευρηματικούς τρόπους παρουσίασης.
Ένα από τα δημοφιλή πρόσωπα της εκπομπής ήταν και η «Ελενίτσα», που απαντούσε στις περισσότερες ερωτήσεις και λάνσαρε τα τραγούδια της «Θείας Λένας». Ελάχιστοι γνώριζαν πως πίσω από τη φωνή της «Ελενίτσας» κρυβόταν η ενήλικη Ρηνούλα Μενάνδρου.
Επίσης, άγνωστο ήταν στο ευρύ κοινό πως το περίφημο «Καλημέρα, παιδιά. Πέστε και σεις καλημέρα», όπως και η εκπομπή από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ήταν ηχογραφημένα. Η ηχογράφηση θεωρούνταν τότε ένα από τα σημαντικότερα «ατού» της Ραδιοφωνίας, της οποίας τα στούντιο φιλοξενούνταν ακόμη στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αnonymous: Θα ξαναχτυπήσουμε στις 21-12-2012

Αnonymous: Θα ξαναχτυπήσουμε στις 21-12-2012
Με ένα νέο βίντεο οι Anonymous προειδοποιούν για την "άφιξή" τους στις 21/12/2012, χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως «το τέλος του φόβου».

«Τώρα είναι η ώρα για την πλειοψηφία να πάρει τον έλεγχο του πλανήτη. Δεν θέλουμε τη βία και δεν πρέπει να υπάρχει βία. Πίσω από τα σύννεφα υπάρχει πάντα ο ήλιος και αυτός ο ήλιος είμαστε εμείς», αναφέρουν οι Anonymous στο βίντεο.

Το βίντεο τελειώνει με την εξής φράση: «Είμαστε οι Anonymous, δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε. Στις 21/12/2012 να μας περιμένετε»

Γερμανικές επιχειρήσεις:Λαδώματα, sexparty, απάτες και ξέπλυμα

Γερμανικές επιχειρήσεις:Λαδώματα, sexparty, απάτες και ξέπλυμα
Οι εταιρείες-κολοσσοί Siemens, Thyssen Krupp, Deutsche Bank, ΜΑΝ μπαίνουν στο στόχαστρο του γερμανικού τύπου για τα σκάνδαλα τους.

Τις τελευταίες ημέρες είναι η Deutsche Bank, o τραπεζικός γίγαντας της Γερμανίας στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.
Φορολογικές απάτες, ξέπλυμα χρήματος και απιστία είναι μερικές από τις κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η γερμανική τράπεζα.

Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί τίποτε, ωστόσο, η ζημιά που έχει υποστεί το κύρος της Deutsche Βank είναι τεράστια.

Και αυτό θα το αισθανθεί κάποια στιγμή το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της Ευρώπης, εκτιμά ο Γιόζεφ Βίλαντ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Αξιών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, στη Γερμανία.

«Όποιος βλάπτει διαρκώς τη φήμη του, αυτοαποβάλλεται από την αγορά. Αυτό δεν γίνεται άμεσα ορατό με χρηματιστηριακές απώλειες, αλλά παρατηρείται στην πορεία και στην συμπεριφορά των πελατών. Υπάρχουν πολλές πτυχές και δεν είναι σύμπτωση ότι σήμερα οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται πολύ στο πλαίσιο της διαχείρισης της εικόνας τους» εκτιμά ο γερμανός καθηγητής.

Από «λαδώματα» αξιωματούχων μέχρι sexparty για συνδικαλιστές

Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια πολλά μεγάλα ονόματα της γερμανικής οικονομίας βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Η Thyssen Krupp κατηγορήθηκε για συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού, σε διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό των σιδηροδρόμων.

Η ΜΑΝ δωροδόκησε δεκάδες κρατικούς λειτουργούς και στελέχη επιχειρήσεων για να διασφαλίσει παραγγελίες.

Η Daimler διαπιστώθηκε ότι «λάδωνε» παράγοντες σε 22 χώρες.

Η Volkswagen πρόσφερε σε ηγετικά στελέχη των εργοστασιακών σωματείων της ακριβά δώρα, πολυτελή ταξίδια και «sexparty».

Ο ασφαλιστικός όμιλος Ergo αντάμειβε τους πιο επιτυχημένους πωλητές του με ταξίδια «αναψυχής».

Όλες αυτές οι υποθέσεις καταδεικνύουν ότι για πολλές γερμανικές επιχειρήσεις η τήρηση της νομιμότητας παραμένει ζητούμενο.

Με την άποψη αυτή δεν συμφωνεί ο Κρίστοφ Λίτγκε, καθηγητής Οικονομικής Ηθικής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου.

«Η φιλοσοφία της τήρησης της νομιμότητας είναι παρούσα στις γερμανικές επιχειρήσεις. Ο όρος compliance σημαίνει ότι μια επιχείρηση τηρεί τους κανόνες και τους νόμους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή, έχουν επενδύσει χρήματα και έχουν αναπτύξει ειδικά τμήματα που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά», υποστηρίζει ο Κρίστοφ Λίτγκε.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν επαρκούν, αντιτείνει ο Γιόζεφ Βίλαντ και διευκρινίζει: «Ζητούμενο είναι η ακεραιότητα και η τήρηση των νόμων και κανόνων. Και όταν λέμε ακεραιότητα εννοούμε την υποδειγματική διεύθυνση μιας επιχείρησης. Είναι το ύφος με το οποίο επικοινωνεί η διεύθυνση μιας επιχείρησης. Χωρίς μια δραστήρια και πραγματικά ακέραιη ηγετική ομάδα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό οποιοδήποτε σύστημα διαφάνειας. Κάθε τόσο θα σημειώνονται αποκλίσεις».

Siemens: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της οικονομίας

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα «αποκλίνουσας συμπεριφοράς» μιας επιχείρησης είναι αυτό του ομίλου Siemens.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της οικονομίας. Περίπου 1,3 δις ευρώ φέρεται να δαπάνησε για ύποπτες πληρωμές ο γερμανικός όμιλος. Οι συνέπειες ήταν σοβαρές για την Siemens. H αμερικανική δικαιοσύνη της επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,2 δις ευρώ. Περίπου τόσο κόστισε στην εταιρεία η διαλεύκανση των διαφόρων υποθέσεων διαφθοράς.

Και όπως σημειώνει ο καθηγητής Βίλαντ: «Από την υπόθεση Siemens γνωρίζουμε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός κοστίζει πολύ. Όταν υφίσταται πλήγμα η εικόνα μιας επιχείρησης αυτό έχει συνέπειες. Πιστεύω λοιπόν ότι οι επιχειρηματίες που προσέχουν πραγματικά το συμφέρον τους θα πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε να τηρείται η νομιμότητα στις επιχειρήσεις τους».

πηγή: Deutsche Welle


Κι όμως το τέλος του κόσμου έρχεται!!!

Κι όμως το τέλος του κόσμου έρχεται!!!
Μου είπαν τις προάλλες μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για τα σημάδια που φανερώνουν ότι το τέλος του κόσμου έρχεται σε πείσμα των άπιστων και σκέφτηκα να σας τη μεταφέρω.

Τα σημάδια είναι επτά! Γιατί ο αριθμός επτά είναι «μαγικός».

Και είναι τα εξής:

1. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τους φόρους και πουλάει ακίνητα

2. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος γράφει ποίηση

3. Ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει πηδήξει τη μισή Αθήνα

4. Ο Γιώργος Παπανδρέου διδάσκει στο Χάρβαρντ

5. Ο γιος της Γιάννας Αγγελοπούλου στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ

6. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκλεισε το βιβλιοπωλείο

7. Η Άννα Διαμαντοπούλου «ανακάλυψε» τη λέξη ευασφάλεια (ευελιξία και ασφάλεια)



Υ.Γ Λένε ότι ο αριθμός 7 είναι «μαγικός» γιατί:

7 είναι τα χρώματα της ίριδας

7 είναι τα θαύματα του αρχαίου κόσμου

7 είναι οι λόφοι στους οποίους είναι κτισμένες η Αθήνα, η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη

7 οι πληγές του Φαραώ

7 οι πύλες της κολάσεως

7 τα θανάσιμα αμαρτήματα

7 οι νάνοι της Χιονάτης


πηγή


Συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο


synergasia-tis-trapezas-peiraios-me-ton-odontiatriko-sullogo 

Τη σύναψη συνεργασίας ευρύτερου χαρακτήρα με τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής.

Από τη συνεργασία αυτή θα επωφεληθούν οι 6.000 οδοντίατροι -μέλη του Ο.Σ.Α., καθώς διευρύνεται και απλουστεύεται ο τρόπος καταβολής των ετήσιων εισφορών τους προς το Σύλλογο.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής είναι:

1. Διαχείριση διαθεσίμων Ο.Σ.Α.
2. Πληρωμή μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Ο.Σ.Α.
3. Υπηρεσίες κίνησης κεφαλαίων και ηλεκτρονικής τραπεζικής Winbank
4. Εξυπηρέτηση των εισπράξεων των ετήσιων εισφορών από τα μέλη του Ο.Σ.Α. μέσω των καταστημάτων της Τράπεζας ή μέσω του winbank easypay

Στο εδώλιο ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς


 

Νέα σκάνδαλο με έλλειμμα στο ταμείο δήμου στη Θεσσαλονίκη διερευνάται τις τελευταίες ημέρες από τις αρμόδιες αρχές. Πρόκειται για «τρύπα» ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στη δημοτική επιχείρηση τελετών Καλαμαριάς που διαπιστώθηκε για τα έτη 2002-2006.

Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση και απιστία σε βάρος του δημοσίου κατά του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς, Χριστόδουλου Οικονομίδη και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Δημήτρη Λέκκα.

Για την ίδια υπόθεση, η Εισαγγελία άσκησε δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση και απιστία σε βάρος του δημοσίου εναντίον του διατελέσαντος κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα διευθυντή της επιχείρησης, αλλά και προέδρων και μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

Η «τρύπα» διαπιστώθηκε μετά από σχετική έρευνα των οικονομικών επιθεωρητών, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που είχε διαταχθεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρο Τσόγκα. Προηγήθηκε καταγγελία από δημοτικό σύμβουλο της Καλαμαριάς.

Μετά το πέρας της έρευνας διαβιβάστηκε το πόρισμα στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος απήγγειλε τις κατηγορίες σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων. Στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε πλήθος οικονομικών ατασθαλιών στη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης.

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η απογραφή συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

ligei-stis-31-dekemvrioy-i-apografi-syntaksiouxon-toy-oaee 
Λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ με υποχρεωτική φυσική παρουσία στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΕ η απογραφή είναι υποχρεωτική. Όσοι εξαιρούνται από την παραπάνω διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, οφείλουν να απογραφούν με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού. 

Όσοι από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, δεν έχουν ακόμα απογραφεί, θα πρέπει να προσέλθουν οπωσδήποτε για την απογραφή τους το αργότερο μέχρι τις 31/12/12, δεδομένου ότι παράλειψή της, συνεπάγεται αναστολή καταβολής της σύνταξης. 

Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, παρέχονται πληροφορίες, είτε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΕ, είτε στα Τμήματα του Οργανισμού

Κανονικά η χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει


 

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί της χώρας. Στην αποψινή τους συνεδρίαση τα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αποφάσισαν να δίνονται και πάλι με πίστωση τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι φαρμακοποιοί, όπως ανέφεραν μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, θα επανεξετάσουν τη στάση τους το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θόδωρος Αμπατζόγλου, «φαρμακείο χωρίς χρήματα, είναι φαρμακείο χωρίς φάρμακα».

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος μιλά στο EPIOSY INFO LIVE TV - LIVE Τωρα!


 

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος μιλά στο EPIOSY INFO LIVE TV -  LIVE
Τωρα!

http://epiosyinfo.blogspot.gr/

Οι πρώην "Ανεξάρτητοι" στο στέκι του Θανάση


 
Ο κουβαρντάς της παρέας, όπως φάνηκε στο τέλος του γεύματος, ήταν ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Γιάννης Κουράκος, από τον Πειραιά, ο οποίος και πλήρωσε τα εδέσματα.

Οι συνδαιτημόνες ήταν κεφάτοι, αλλά η κουβέντα ήταν σοβαρή. Στο μενού και πέρα από τα κεμπάπ ήταν η δημιουργία ενός νέου κόμματος της λαϊκής δεξιάς, αντιμνημονιακού χαρακτήρα. «Ανάδοχοι» οι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιάννης Κουράκος και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι.

Το γνωστό ψητοπωλείο ο «Θανάσης» στο Μοναστηράκι ζούσε στιγμές δόξας, όπως προ καιρού το γειτονικό κατάστημα που ακούει στο όνομα «Μπαϊρακτάρης».

Η κάμερα της zougla.gr στο συμπόσιο του Θανάση:
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 Το παρασκήνιο της συνάντησης

Τον…Θανάση τον βρήκαν εύκολα οι ανεξάρτητοι των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και δεν χρειάστηκε να ανατρέξουν στο Ζαμπέτα, έχασαν όμως το Νίκο, με αποτέλεσμα να τραγουδήσουν παραλίγο το «Νικολή-Νικολή καπετάνιο ντερτιλή…».

Τελικά ο Αχαιός βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος δεν εμφανίστηκε στο αντάμωμα των πρώην συναδέλφων του Καμμένου. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι ζυμώσεις και τα ραντεβού!.

Γύρω στα είκοσι άτομα ήταν το απόγευμα της Τετάρτης στου Θανάση αποτελώντας την πολιτική παρέα του τραπεζιού. Στη μέση ο Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Σταυρογιάννης και απέναντι ο Γιάννης Μανώλης, ο Γιάννης Κουράκος, ο Μιχάλης Γιαννάκης. Κι όμως την κουβέντα δεν μονοπώλησε τόσο  ο Καμμένος ή ο κάθε Πικραμμένος αλλά το κεμπάπ του κυρ –Θανάση.

Φτηνά αλλά πλουσιοπάροχα τα καλούδια του τραπεζιού. Εκτός του κεμπάπ, σερβιρίστηκε σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο αλλά και σουβλάκι μοσχάρι. Σαλάτες ανάμεικτες αλλά και σαλάτες χωριάτικες συνόδευσαν τα κρεατικά. Πατάτες, σαγανάκι και λευκό κρασί σερβιρισμένο σε μαστραπά συμπλήρωσαν το «ανεξάρτητο» γεύμα.

Να’σου κάποια στιγμή και ο κυρ Θανάσης. «Παιδιά το μαγαζί είναι λαϊκό, είναι για όλο τον κόσμο. Δεν θα ήθελα να πω τίποτα. Δεν το’ξερα ότι θα έρθουν σήμερα οι βουλευτές. Ο Κώστας Μαρκόπουλος με έχει εγχειρήσει…»είπε μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας.

«Χρήστο, το Θανάση τον ξέρω πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, μόνος του τα έφτιαξε όλα αυτά» διευκρίνισε ο Κώστας Μαρκόπουλος στον πρώην βουλευτή Χρήστο Ζώη.

«Τα κρέατά σου είναι νόστιμα. Από πού αγοράζεις;» ρώτησε ο Χρήστος Ζώης αλλά ο κυρ Θανάσης είχε περικυκλωθεί από τους ρεπόρτερ.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 «Καλές γιορτές παιδιά, να ‘στε καλά, καθίστε να σας κεράσουμε», είπε χαμογελώντας ο ιδιοκτήτης αποφεύγοντάς μας ευγενικά.

Η νηστεία του... Γιάννη Μανώλη

Η πληροφορία για το μεσημεριανό συμπόσιο των πρώην βουλευτών και στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων που έφτασε από νωρίς στη Ζούγκλα επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Γιάννη Μανώλη. Το πρώην στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και αιφνιδιάστηκε όταν ρωτήθηκε για το «μυστικό» γεύμα.

«Εγώ νηστεύω», δήλωσε ο Γιάννης Μανώλης. Μάλιστα αναρωτήθηκε εάν υπήρχαν κάμερες στο κατάστημα… Όπως φάνηκε η Ζούγκλα ήταν εκεί!

ΠΗΓΗ

ΤΩΡΑ: Έπεσε στις ράγες του τρένου


 

Νεκρός είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας άνδρας, ο οποίος προ ολίγου έπεσε στις ράγες του Μετρό, στον Άγιο Δημήτριο.

Στο σημείο έχει κληθεί η Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό του.

Ερευνάται εάν πρόκειται για ατύχημα ή αυτοκτονία.

Πωλούνται έξι ακίνητα του Δημοσίου στο εξωτερικό


polountai-eksi-akinita-toy-dimosioy-sto-eksoteriko 

Στη δημοσιοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό, προχώρησε σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 

Η 19η Μαρτίου ορίστηκε ως τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών στο Ταμείο. Καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της σύμβασης και καταβολή του οικονομικού ανταλλάγματος ορίστηκε η 11η Μαΐου 2013.

Τα ακίνητα του Δημοσίου που διατίθενται προς πώληση είναι:

- Λονδίνο: 2 Holland Park, W11 3TG

- Λευκωσία: Οδός Αγίου Προκοπίου, Έγκωμη

- Βρυξέλλες: Oδός Montoyer 25, Περιοχή Leopold

- Βελιγράδι: Οδός Kralja Milutina 6

- Λουμπλιάνα: Οδός Veselova 17

- Tασκένδη: Οδός Do'rmon Yo'li (πρώην Zulaiho) 3 - 4

Kλειστό εδώ και έναν χρόνο το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης λόγω χρεών

Kleisto-edo-kai-enan-xrono-to-neo-nosokomeio-santorinis-logo-xreon 
Εκτός λειτουργίας παραμένει το ολοκαίνουργιο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο στο πιο τουριστικό νησί της Ελλάδας, τη Σαντορίνη. Η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί εδώ και 1 χρόνο όμως παραμένει κλειστό επειδή το κράτος χρωστάει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ στον ανάδοχο του έργου.

Χθες περίπου 2.000 πολίτες και φορείς του νησιού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μοναδικό τους αίτημα να λειτουργήσει όσο πιο σύντομα γίνεται το νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Η λειτουργία του κρίνεται επιτακτική καθώς στο Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης εξυπηρετούνται περίπου 50 χιλιάδες περιστατικά.  

Μάλιστα η λειτουργία του θα μπορούσε να αποφέρει και κέρδη καθώς υπάγεται σε φορέα του δημοσίου μέσω του οποίοι έχει δυνατότητα εισπράξεων από ασφαλιστικά ταμεία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Δείτε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις των γιορτών στον ΠΑΘΕ

Δείτε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις των γιορτών στον ΠΑΘΕ 
Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

·    Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013 για το ρεύμα εξόδου και από 16:00 έως 21:00 ώρας θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

- Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

- Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

- Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

- Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

·    Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 22:00 ώρας θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

- Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

- Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

- Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

- Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

·    Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

- Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

- Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

- Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

- Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

- Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα Διόδια του Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

- Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

- Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού».

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικειμένη εορταστική περίοδο, έχει προγραμματίσει τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας.

Επιπλέον, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Από μέρα σε μέρα υπογράφεται η σύμβαση για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά


Από μέρα σε μέρα υπογράφεται η σύμβαση για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

Μικρή καθυστέρηση παρατηρείται στην υπογραφή της σύμβασης της Αττικό Μετρό την ανάδοχο εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ για την πολυαναμενόμενη επέκταση του Τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά. Η καθυστέρηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται στην προσπάθεια του ανάδοχου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές καθώς η μεγάλη έκπτωση που έχει προσφέρει, σύμφωνα με τον Νόμο, ανεβάζει το ποσό της εγγυητικής επιστολής.
 
Αρχικά το έργο ήταν να υπογραφεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, μέτα πήγε για 7 και 14 Δεκεμβρίου και πλέον αναμένεται μέρα με τη μέρα για να προσέλθει ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής. Με αυτές τις υπογραφές τελειώνει και ένα σήριαλ που ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 με την δημοπράτηση του έργου.

Καθυστερήσεις, ανατροπές στην αναδοχή του έργου, δικαστικές μάχες είχε το μενού για να ολοκληρωθεί τελικά με επιτυχία η δημοπράτηση της κατά 5,4 χιλιόμετρα επέκτασης του Τραμ, της πρώτης μεγάλης επέκτασης του μέσου στην Αθήνα από το 2004 όταν έκανε τις πρώτες του βόλτες στην πόλη.

Η εταιρεία κατασκευής θα ακολουθήσει το πετυχημένο μοτίβο κατασκευής που υπήρξε και στην μικρή επέκταση προς Βούλα, δηλαδή τοποθετώντας προκατασκευασμένα τμήματα τροχιόδρομου. Με αυτή τη μέθοδο ελαχιστοποιείται ο χρόνος κατασκευής και η όχληση του δρόμου ενώ και το κόστος συμπιέζεται αρκετά.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σε πόλη-κόλαση θα μετατραπεί ο Πειραιάς καθώς τα έργα Τραμ θα «φάνε» λωρίδες κυκλοφορίας σε μία πόλη που το κυκλοφοριακό χτυπάει κόκκινο και το παράνομο παρκάρισμα είναι δεδομένο. Στόχος είναι η μονή γραμμή να καταλάβει μία από τις λωρίδες «παρκαρίσματος» ενώ με την μονοδρόμηση των δρόμων διέλευσης του Τραμ θα δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα στα κυκλοφοριακά δεδομένα του Πειραιά. Το σίγουρο είναι πως οι οδηγοί από τον Ιανουάριο πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.

Από τους σταθμούς που θα δημιουργηθούν οι σημαντικότεροι θα είναι (προς Πειραιά):
  • η στάση Λαμπράκη που θα εξυπηρετεί το Πασαλιμάνι , το εμπορικό κέντρο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά
  • η στάση Δημοτικό Θέατρο που θα είναι σταθμός σύνδεσης με τον μελλοντικό σταθμό του Μετρό  (που βρίσκεται επίσης υπό κατασκευή)
  • η στάση Ακτή Ποσειδώνος που θα βρίσκεται 100 μέτρα από τους σταθμούς του Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακού.

Έχει υπολογισθεί πως η απόσταση Φάληρο-Ακτή Ποσειδώνος (πλησίον σταθμών Μετρό) θα διαρκεί μόνο 8 λεπτά. Συνολικά θα χρειαστούν 25 μήνες για την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής περιόδου ενώ θα πρέπει να προσθέσουμε και 2-3 μήνες δοκιμών μέχρι να παραδοθεί σε χρήση το νέο τμήμα του δικτύου. Οι πρώτοι επιβάτες αναμένεται να μπουν στα Τραμ την Άνοιξη του 2015.

Συνάντηση Βρούτση - ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη


synantisi-vroutsi-adedy-tin-pempti 

O υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ αύριο Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ.

Ολοκληρώθηκε η πορεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ


 

Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι πορείες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Τρίτη.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Εν τω μεταξύ, και το ΠΑΜΕ ξεκίνησε λίγο αργότερα πορεία του προς τη Βουλή. Κλειστές είναι η Σταδίου και η Βασιλίσσης Σοφίας.

Ξεχωριστή πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκαναν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους.

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε 24ωρη απεργία αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ΓΣΕΕ συμμετείχε στην κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας.

Από τις 11 π.μ. είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο, λόγω των κινητοποιήσεων

Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων


 

Δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή το τέλος ακινήτων θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η απόφαση του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από περίπου μια εβδομάδα το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων – το γνωστό «χαράτσι«» στα ακίνητα – μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης, με την ίδια απόφαση που είναι προσωρινά εκτελεστή -σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση - η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.

Η αίτηση αναστολής

Το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε αμέσως κατά της απόφασης αυτής στον  Άρειο Πάγο. Το πρώτο ένδικο μέσο που άσκησε κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου ήταν η κατάθεση αίτησης αναστολής. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η πλευρά του υπουργείου ήταν ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ 3 εκατ. λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων και ότι η αποσύνδεση του «χαρατσιού» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτηση αναστολής ζητούσε να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στην αίτηση αναστολής το Δημόσιο υποστήριζε ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.

Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημείωνε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αντιδράσεις των εισαγγελέων


Εκτός από τα ένδικά μέσα που άσκησε το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ο κ. Στουρνάρας με γραπτό αίτημά του ζήτησε παράλληλα από τη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών, παραβλέποντας για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Η κίνησή του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».

Παράλληλα, προειδοποιούν με κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφόσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

Σχόλιο Στουρνάρα

«Υποστήριζα και θα υποστηρίζω πάντα το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου για το ό,τι η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μετρό Θεσσαλονίκης: επόμενο πρόβλημα, σταθμός ΒΟΥΛΓΑΡΗ


 Μετρό Θεσσαλονίκης: επόμενο πρόβλημα, σταθμός ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Από αναβολή σε αναβολή και σε νέες καθυστερήσεις, πηγαίνουν οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Η σημερινή, νέα εμπλοκή, αφορά μία παλιά υπόθεση, τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις στο σταθμό «Βούλγαρη».

Τελικά η προσπάθεια της Αττικό Μετρό Α.Ε., να συζητηθεί σε κάπως πιο σύντομο χρόνο η τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις στη «Βούλγαρη» δεν απέδωσαν, αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο δέχθηκε το αίτημα διαδίκου που ζητούσε αναβολή, η οποία και ορίσθηκε για τις 5 Μαρτίου 2013.

Η περίπτωση της «Βούλγαρη» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του αργού ρυθμού με τον οποίο εξελίσσονται οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις, παρότι η απόκτηση των χώρων αυτών αποτελεί προϋπόθεση για να αναπτυχθούν τα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η περίπτωση του σταθμού «Βούλγαρη», σε ό,τι αφορά στις απαλλοτριώσεις, είναι και αυτή μία ...πονεμένη ιστορία. Η πρώτη δικάσιμος για τη συμπληρωματική απαλλοτρίωση είχε οριστεί για τις 15/5/2012, αλλά η υπόθεση δε συζητήθηκε λόγω των εθνικών εκλογών. Η επόμενη, δεύτερη δικάσιμος, είχε οριστεί για τις 2/10/2012, δηλαδή μετά πέντε μήνες, αλλά τότε αναβλήθηκε εξ' αιτίας των κινητοποιήσεων των δικαστικών, με το Μονομελές Πρωτοδικείο να δίνει νέα ημερομηνία συζήτησης την 5η Μαρτίου 2013.

Η εταιρεία για να κερδίσει χρόνο παραιτήθηκε από το δικόγραφο και κατέθεσε νέα αγωγή παράλληλα με αίτηση προτίμησης για επίσπευση της δικασίμου. Η νέα αυτή δικάσιμος είχε οριστεί για σήμερα, μόνο που η συζήτηση αναβλήθηκε μετά από αίτημα διαδίκου για .... τις 5/3/2013. Δηλαδή, για την ημερομηνία που είχε πάρει η εταιρεία, με την προηγούμενη διαδικασία, από την αναβολή της δικασίμου της 2ας Οκτωβρίου.

Με τέτοιους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις, παρότι οι καθυστερήσεις στη κτήση γης είναι ο ένας από τους δύο βασικούς λόγους, για τις καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο άλλος λόγος, είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αρχαιολογική έρευνα.

Πηγή:voria.gr

«Αγιε μου Βασίλη θέλω να μου φέρεις...»

 «Αγαπημένε Αγιε Βασίλη. Θέλω να μου φέρεις μια κούκλα και μια κουζίνα. Οι γονείς μου είναι άνεργοι». Το γράμμα της μικρής Μαριάννας από τα Γιαννιτσά είναι ένα από τα πολλά που κρύβουν μέσα στην αθωότητα των παιδιών το δράμα της κρίσης, αυτό που βιώνουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους αυτές τις γιορτές.

Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες τις επιθυμίες των Θεσσαλονικέων, που σπεύδουν στο σπίτι του ασπρομάλλη γέροντα στην πλατεία Αριστοτέλους για να γράψουν τα γράμματά τους. Πέρα από τα παιχνίδια που θέλουν τα παιδιά, οι μεγάλοι γράφουν στον άγιο ζητώντας δουλειά, χρήματα, να κερδίσουν το τζόκερ, ακόμα και πετρέλαιο για να ζεσταθούν.

Ενδεικτικό του κατά πόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει αφήσει το σημάδι της ακόμη και στα αιτήματα προς τον Αϊ Βασίλη είναι ότι πολλά παιδιά του δίνουν εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που δεν μπορεί να φέρει ακριβά δώρα. «Αν μπορείς θέλω μία Barbie. Αν πάλι τα ξωτικά σου δεν μπορούν να τη φτιάξουν -όπως λέει η μαμά μου- φέρε κάτι άλλο, γράφει η μικρή Άννα, ενώ η Αμαλία θέλει ζεστά αρβυλάκια με γούνα, δίνει όμως περιθώριο στον άγιο αν δεν τα βρει ή είναι ακριβά να της στείλει ποδήλατο ή μια κούκλα».

ΔΕΗ...το μεγαλείο σου!

Αυξήσεις-φωτιά μέχρι και 49% έρχονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ μέσα στο 2013. Σε μια εποχή που μισθοί και συντάξεις έχουν πάρει την «κάτω βόλτα» και οι καταναλωτές αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, τα τιμολόγια αυξάνονται κι άλλο. Οι αυξήσεις θα είναι σε 3 δόσεις κατά τη διάρκεια του νέου έτους και αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι αυτό της ρευστότητας με το δημόσιο να είναι ο πλέον κακοπληρωτής και να της χρωστάει πολλά χρήματα. Το Δημόσιο οφείλει στη ΔΕΗ περί τα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που αφορούν ηλεκτροφωτισμό δρόμων, πλατειών, κτιρίων κεντρικής διοίκησης, αλλά και οφειλές προς τις ΔΕΚΟ (ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ).

Ο κ. Ζερβός επισημαίνει ότι η παρατεταμένη ύφεση έχει μειώσει τις εισπράξεις και έχει αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα που φτάνουν σήμερα στα 1,2 δισ. ενώ εξήγησε ότι «στις αρχές του 2012 υπήρξε μια εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Η αύξηση των οφειλών σε σχέση με το 2011 ανέρχεται σε 60%».

Οι νέες αυξήσεις

Σύμφωνα με τα όσα πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής, η εταιρεία προτείνει αυξήσεις σε 3 δόσεις ανάλογα με την τιμολογιακή κλίμακα που εντάσσεται κάθε καταναλωτής, έως και 48,7%. Βέβαια, αυτό το ποσοστό θα αφορά κλειστά σπίτια και δεύτερη ή τρίτη κατοικία.

«Καμπανάκι κινδύνου» από την ΚΕΔΕ για τους παιδικούς σταθμούς

Δεν έχει εξασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών για το 2013-2014 ανακοινώνει η ΚΕΔΕ, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει σήμερα στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η διαμαρτυρία αφορά τον κίνδυνο να σταματήσει η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων και να ματαιωθεί η υλοποίηση του προγράμματος Αυτεπιστασίας για την απασχόληση ανέργων.

Στο πλαίσιο της αυριανής διαμαρτυρίας, το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, εκτός της σημερινής εμπλοκής της χρηματοδότησης των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας -εξαιτίας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κήρυξε άκυρη τη διαδικασία χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ λόγω τροποποίησης των όρων της αρχικής συμφωνίας- ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος την ερχόμενη χρονιά.

Ο φόβος της ΚΕΔΕ πηγάζει από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του Γ.Γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιαννούση, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν πόροι για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Επαγγελματική και Οικογενειακή Εναρμόνιση» για τα έτη 2013-2014, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και των ΚΕΦΗ.

ΙΙF:Παραμένουν οι κίνδυνοι για Ελλάδα


 

Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, προειδοποίησε την Τρίτη το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).

"Με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4%-5% το επόμενο έτος, μετά από συρρίκνωση 6% αυτό το χρόνο και την επιπρόσθετη λιτότητα να δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή, οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα των ΕΕ/ΔΝΤ θα παραμείνουν σημαντικοί" σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF.

"Οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του χρέους θα διατηρηθούν ώσπου να επανέλθει η ανάπτυξη και το δημόσιο χρέος να μειωθεί σε ένα πιο ανεκτό επίπεδο" επισημαίνεται.

Παράλληλα, το IIF προσθέτει ότι "η συνεχής επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εμποδίζει την δυνατότητα της Αθήνας να επιτύχει τους στόχους".

ΠΗΓΗ

Αεροδρόμια: Ενδιαφέρον από εταιρείες διαχείρισης


 

Σημαντικό ενδιαφέρον, από μεγάλες εταιρείες στον τομέα της διαχείρισης αεροδρομίων, συγκεντρώνουν οι επικείμενοι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση των κυριότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που πρόκειται να προκηρυχθούν στις αρχές της νέας χρονιάς.

Ο όμιλος της ισπανικών, πλέον, συμφερόντων Hochtief, η γερμανική Fraport, αλλά και γαλλική Vincι έχουν, κατά καιρούς, επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους να μετάσχουν στην επιχείρηση αποκρατικοποίησης των ελληνικών αεροδρομίων.

Το τελευταίο, όμως, διάστημα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον και του αμερικανικού ομίλου Corporacion America, ο οποίος λειτουργεί 49 αεροδρόμια σε Λατινική Αμερική αλλά και Ευρώπη και φέρεται να καλοβλέπει το ενδεχόμενο να πάρει υπό τον έλεγχό του και κάποια από τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η Corporacion America, που εδρεύει στην Αργεντινή, έχει μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων της, τη διαχείριση αεροδρομίων, αναμένει να ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς της διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για την περίπτωση των ελληνικών αεροδρομίων.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρό της βρίσκονται τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου.

Ντόμινο στην αγορά ενέργειας


 

Στο απροχώρητο έχει φθάσει το πρόβλημα με το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιπτώσεις του οποίου είναι σοβαρές για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Το έλλειμμα, ως αποτέλεσμα των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αγγίζει πλέον τα 1 δισ. ευρώ και αφορά τις πληρωμές σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από συμβατικές μονάδες, όσο και από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, εχθές η ΔΕΠΑ απέστειλε επιστολή σε οφειλέτες της, στους οποίους περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικού, ο Οργανισμός Αστικών συγκοινωνιών Πρωτεύουσας, η ΕLFE (πρώην ΒΦΛ), προκειμένου να βρουν τρόπους τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ οφείλει ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων, τα λεωφορεία περίπου 15 εκατομμύρια, η ΕLFE περίπου 70 εκατομμύρια, ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί περίπου 300 εκατομμύρια.

Οι τελευταίοι ως γνωστόν, έχουν απαιτήσεις πολύ υψηλότερες από τον Λειτουργό της Αγοράς- ΛΑΓΗΕ από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και στην ουσία είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ, μόλις πληρωθούν από το ΛΑΓΗΕ.

ΠΗΓΗ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πάγωσε και η είσπραξη φόρων!


 

Ιούλιος 2011. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015 κατατίθεται στη Βουλή με ένα βουνό μέτρα και στο άρθρο 36 προβλέπεται η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Πρόβλεψη αύξησης εσόδων σε ετήσια βάση, 1,1 δισ. ευρώ.

Οι προσδοκίες αύξησης των φορολογικών εσόδων στηρίζονταν και σε εκτιμήσεις αποκάλυψης του λαθρεμπορίου με το πετρέλαιο θέρμανσης που τροφοδοτούνταν από την μεγάλη ψαλίδα στους φόρους, από τα 60 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 412 ευρώ του πετρελαίου κίνησης.
Ενάμιση χρόνο μετά, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ (η εξίσωση έγινε στο 80% του φόρου) η τιμή του πετρελαίου έκανε άλμα 40%, οι καταναλωτές έχουν ξεπαγιάσει και ψάχνουν εναλλακτικές σε ξύλα, πέλετ, κλιματιστικά και …κουβέρτες και το ταμείο του Δημοσίου όχι μόνο δεν πήρε βαθιά ανάσα αλλά απλώς κατάφερε να συντηρηθεί.

Στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης φτάνουν τα 1,080 δισ. ευρώ.
Στο σύνολο του έτους πέρυσι, οι αντίστοιχες εισπράξεις ήταν 1,165 δισ. ευρώ, κάνοντας αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι στο σύνολο του έτους «θα είμαστε μία ή άλλη».

24ωρη απεργία σήμερα της ΑΔΕΔΥ- Κινητοποιήσεις σε μέσα μεταφοράς

24ωρη απεργία σήμερα της ΑΔΕΔΥ- Κινητοποιήσεις σε μέσα μεταφοράς 
Με σύνθημα «ή Αγωνίζεσαι ή Απολύεσαι» η ΑΔΕΔΥ προχωρά σήμερα στην 24ωρη απεργία ζητώντας να μπει φραγμός στη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών και στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και να εκφράσει με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στο προσκλητήριο συμμετοχής που απευθύνει προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, την οργή και την αγανάκτησή απέναντι στην ακραία και αντισυνταγματική πολιτική των απολύσεων που προωθεί η Κυβέρνηση.
Η ΓΣΕΕ, συμμετέχει στην κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, επικεντρώνοντας την κριτική της και στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζει φορολογική λαιμητόμο.
Στις 12:30 το μεσημέρι, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη 1 μετά το μεσημέρι το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα και αύριο, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ). Συγκεκριμένα οι συρμοί του μετρό και ο ηλεκτρικός παρέμειναν ακινητοποιημένοι έως τις 9 το πρωί, ενώ κανονικά πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια του τραμ. Πιο δύσκολη ημέρα όμως θα είναι η αυριανή, καθώς όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για όλο το 24ωρο.
48ωρη απεργία πραγματοποιούν -σήμερα και αύριο- οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό. Για το λόγο αυτό τα δρομολόγια του μετρό θα έχουν ως τελευταίο σταθμό τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης Συντήρησης τροχαίου υλικού του οργανισμού όπου απασχολούνται 800 άτομα ενώ ζητούν και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Εξάλλου, αλλαγές θα υπάρξουν και στα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 μετά το μεσημέρι στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης. Για το λόγο αυτό όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν εκείνες τις ώρες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες για να ενημερωθούν για τον προγραμματισμό των πτήσεων τους.
Εν τω μεταξύ, για 5η ημέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι εξακολουθούν να απέχουν και από την αποκομιδή σκουπιδιών. Σήμερα στις 3 μετά το μεσημέρι συνεδριάζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Παράλληλα σήμερα οι δήμαρχοι της Αττικής καλούν σε συγκέντρωση σήμερα στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος για τον κίνδυνο να σταματήσει η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων (παιδικοί σταθμοί όπου φιλοξενούνται 170.000 παιδιά και πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι που εξυπηρετεί 75.000 ηλικιωμένους) και να ματαιωθεί η υλοποίηση του προγράμματος Αυτεπιστασίας για την απασχόληση ανέργων (που φιλοδοξεί να προσφέρει εργασία σε 120.000 ανέργους)
Στον τομέα της υγείας τώρα, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ λόγω της συμμετοχής στην απεργία των νοσοκομειακών γιατρών σε Αθήνα και Πειραιά, των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του προσωπικού του ΕΚΑΒ, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας καλεί τα μέλη του σήμερα και αύριο να απέχουν από την εργασία τους

Δ.Σ. Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – Ενημέρωση από ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ


Create your own banner at mybannermaker.com! 

Συνάδελφοι,σσες

Κατά την διάρκεια του σημερινού Δ.Σ. συζητήθηκαν θέματα  που αφορούν 
 1. ΤΑΜΕΙΟ
 2. ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ
 3. ΛΕΣΧΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 4. ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΙΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
 5. ΛΟΙΠΑ  ΘΕΜΑΤΑ
                                      ΤΑΜΕΙΟ- ΟΡΚΩΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ
  Για  την υπόθεση  του ταμείου αφού τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις κατατέθηκαν δύο προτάσεις προς ψήφιση .
     1. ΑΜΕΣΗ  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΚΩΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ(Πρόταση  Σ.Α.Κ.)
     2.  Παραλαβή ταμείου και αφού γίνει έλεγχος  απο τα μέλη του Δ.Σ αν δεν συμφωνούμε κάπου τότε να προβούμε σε οποιαδήποτε κίνηση.(Πρόταση ΔΑΣ)
Με ψήφους 6-5  δεν πέρασε η πρόταση για άμεση τοποθέτηση ορκωτού λογιστή , και επιλέχθηκε η δεύτερη πρόταση όταν δεν κατάφερε το προηγούμενο Δ.Σ. να κλείσει τα βιβλία και υπάρχει απόφαση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ που καταψήφισε τον οικονομικό απολογισμό.
 Οι παρατάξεις που στήριξαν την πρώτη πρόταση  ήταν η ΕΝ. ΑΝ.  , ΔΑΚΕ και ΣΑΚ.
      
                                   ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ
  Για την μισθοδοσία δεν θα πούμε πολλά πράγματα γιατί γίνονται συζητήσεις και διεργασίες με απώτερο σκοπό να υποστούμε τα λιγότερα κακά.
                                   ΛΕΣΧΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  Ύστερα από έντονη συζήτηση για  τα τεκτενόμενα στην λέσχη (μη καταβολή ενοικίων και ασυνέπεια του μισθωτή ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μισθωτήριο συμβόλαιο του, ), αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί η δικηγόρος της ΕΝΩΣΗΣ ώστε να προβεί σε καταγγελία εξώσεως. Προς ενημέρωση ,έχουν να εισπραχθούν ενοίκια από την ενημέρωση που είχαμε από τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2011 και ο νοών νοείτο.
                                    ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ   ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αφού  τοποθετήθηκαν  και πάλι οι παρατάξεις , κατατέθηκε πρόταση από την ΔΑΣ για απεργιακές κινητοποιήσεις όπως αυτές που έχουν εξαγγείλει οι συνάδελφοι της  ΣΤΑ.ΣΥ αλλά με ψήφους 6-5 απορρίφθηκε. Την πρόταση της ΔΑΣ  ψήφισαν οι παρατάξεις της ΔΑΣ, ΕΝΑΝ, ΣΑΚ.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ μέσα στον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ώστε να γίνει μία πλήρης ενημέρωση και να παρθούν οι όποιες αποφάσεις από την βάση. Ολα αυτά βέβαια αν δεν μας προλάβουν τίποτα δυσάρεστες καταστάσεις.
                                     ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ
  Με  ψήφους  9-2  αποφασίστηκε να δοθούν δωροεπιταγές από τα Σ.Μ.  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ  της τάξεως των 100 ευρώ . Η ΣΑΚ καταψήφισε την πρόταση γιατί όπως έχει δηλώσει σε όλα τα Δ.Σ πρώτα πρέπει να καθαριστεί το ταμείο της ΕΝΩΣΗΣ και μετά να δοθεί ότι πρέπει να δοθεί.
     Συνάδελφοι , αυτή ήταν μια ενημέρωση για το τι έγινε στο σημερινό ΔΣ χωρίς πολλές λεπτομέρειες αλλά πιστεύουμε ότι είναι πλήρως αντικειμενική .

     θα το ξαναπούμε πάλι  ότι η ενημέρωση είναι το βασικό όπλο κάθε διεκδίκησης. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε αναλυτική ενημέρωση ζητήσετε για τα παραπάνω θέματα


                                                ΞΥΔΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΣ   9262
                                                ΦΡΑΓΓΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ   9119

Πώς κατέστρεψαν και μπάζωσαν τον Ιλισσό ποταμό


 

«Πώς τον λέν’, πώς τον λέν’ τον ποταμό» έγραφε ο στιχουργός Γ. Εμιρζάς και μελοποιούσε ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος σίγουρα γνώριζε πως ο πάλαι ποτέ «αργυροδίνης» Ιλισσός μετατράπηκε σε «βορβοροδίνη»! Την απαρχή της καταστροφής πρέπει να την αναζητήσουμε στα χρόνια του Όθωνα, αφού γνωρίζουμε πως η διαχείριση των υδάτων των ποταμών – περιλαμβανομένου και του Ιλισσού – τελούσε στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και τουλάχιστον την πρώτη εκατονταετία του ελεύθερου ελληνικού κράτους υπό καθεστώς ειδικών ρυθμίσεων.

Κυρίαρχη της διαχείρισης των υδάτων ήταν η δημογεροντία, η οποία όταν συγκροτήθηκε το ελεύθερο κράτος παρέδωσε τις εξουσίες της στον νεοσύστατο και πάμφτωχο Δήμο Αθηναίων. Ο τελευταίος υπήρξε ο αποκλειστικός και μόνος διαχειριστής του αμμοχάλικου της κοίτης του Ιλισσού, το οποίο πωλούσε στους εργολάβους για να στρώνουν τους δρόμους της πόλης! Πληροφορούμαστε έτσι και το υλικό με το οποίο στρώνονταν οι δρόμοι των Αθηνών, τουλάχιστον όλα τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα.

Οι προδιαγραφές μάλιστα που έβαζε ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τα χαλίκια από την κοίτη του Ιλισσού έπρεπε να είναι καθαρά από κάθε ξένη ύλη και να «διέρχονται υπό πάσαν έποψιν διά κροίκου (sic) 0,96 διαμέτρου»!
Επίσης, η δημοτική αρχή αναλάμβανε να υποδεικνύει το σημείο του Ιλισσού απ’ όπου θα λαμβανόταν η άμμος, ώστε να είναι χονδρή, αμιγής και χωρίς ξένες ύλες (χώμα ή άργιλο) αλλά και περασμένη από κόσκινο, ώστε να είναι ίδια με αυτήν που μεταχειρίζονταν για τις οικοδομές.

Υπάλληλοι του δήμου αναλάμβαναν να ειδοποιούν τον εργολάβο για την εποχή που θα γινόταν η λήψη της άμμου ή του χαλικιού, έχοντας την υποχρέωση να του αφήνουν περιθώριο τουλάχιστον 48 ωρών για να προετοιμαστεί. Σε περίπτωση που ο εργολάβος δεν συμμορφωνόταν με αυτές τις προδιαγραφές, τότε ο δήμος διατηρούσε για τον εαυτό του το δικαίωμα να αντλήσει τις ποσότητες και να του καταλογιστεί το κόστος των ημερομισθίων.

Στα τέλη της βασιλείας του Όθωνα, για διάστημα περίπου 3,5 μηνών, υπολογιζόταν ότι οι ανάγκες σε άμμο έφθαναν από 400-600 κυβικά μέτρα και κάθε φορά ο εργολάβος ήταν υποχρεωμένος να αντλεί τουλάχιστον 50 κυβικά. Η τιμή για κάθε κυβικό άμμου ανερχόταν σε 2,80 δραχμές και χαλικιού 3,10 δραχμές.

Η αρχή του τέλους

Αυτή ήταν λοιπόν η αρχή του τέλους. Κανείς βεβαίως δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνα τα χρόνια τι θα ακολουθούσε. Έχουν γραφτεί ατέλειωτες σελίδες για την ιστορία του, αλλά ελάχιστες για τη συνήθεια να του αφαιρούν την πολύτιμη για την ύπαρξή του άμμο. Συνήθεια που συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1920, όταν το Δημόσιο συνέχιζε να αποκομίζει οφέλη – περίπου 400.000 δραχμές ετησίως – από την εκμετάλλευσή του, θανατώνοντας τον Ιλισσό. Τι κι αν ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, πριν ακόμη αναλάβει μηχανικός της Πολεοδομικής Υπηρεσίας της Διοικήσεως Πρωτευούσης, και ο δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Πάτσης συνέχιζαν να υμνούν τις αρετές του πανάρχαιου ποταμού και να επιμένουν πως μπορούσε να διασωθεί.

Τι κι αν αποδείκνυαν πως οι ακαθαρσίες και η αφαίρεση της άμμου ευθύνονταν για τον σχηματισμό των νοσογόνων εστιών που φιλοδωρούσαν την πόλη με αρρώστιες, μαρασμό, σωματική και ψυχική σαπίλα. Τι κι αν σχηματίστηκε επιτροπή εξωραϊσμού των «παρά των Ιλισσόν χώρων», προτείνοντας τη μεταφορά θαλασσίου ύδατος και της αναβίωσης του ποταμού.

Οι «νεωτερισμοί» της δεκαετίας του 1930 και η ανάγκη για… μεγάλα έργα οδήγησαν στον αφανισμό του από τα τέλη εκείνης της δεκαετίας. Τότε ο Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλου παρενέβη για να επισημάνει πως αν έκαναν το ατόπημα να καλύψουν τον Ιλισσό, «ο πολιτισμός θα μας διαγράψη από τας δέλτους του»! «Πρόκειται περί καταστροφής δευτέρας μετά την του Παρθενώνος, με την διαφοράν ότι εκείνον μεν τον κατέστρεψαν ξένοι, αυτόν δε (σ.σ.: τον Ιλισσό) πρόκειται να τον καταστρέψουν Έλληνες, ως τοιούτοι τουλάχιστον φέρονται εις τα Μητρώα των αρρένων»! Αλλά ποιος άκουγε τον καμπουριασμένο από τα χρόνια γέροντα ακαδημαϊκό; Και την άμμο συνέχισαν να παίρνουν από τα σπλάχνα του και την κακοποίησή του συνέχισαν ανενόχλητοι και το σύνολο των ακαθάρτων υδάτων συνδεόταν στην κοίτη του, σε ειδικό μάλιστα χάνδακα που είχε σχηματιστεί κατάβαθα στην ψυχή του.

Το σχέδιο Μάρσαλ

Τι κι αν ο πόλεμος ανέκοψε πρόσκαιρα όσους επιβουλεύονταν την αρχαία θεότητα. Επανέκαμψαν στις αρχές της δεκαετίας του ’50, και μάλιστα πανίσχυροι.
Ήταν πολλά τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ για την εκτέλεση «αντιπλημμυρικών και αποχετευτικών έργων εις την περιοχήν Αθηνών». Περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια διατέθηκαν. Δηλαδή πολύ περισσότερα από τα τριάντα αργύρια του Ιούδα. Άλλωστε στο πολιτικό επίπεδο είχε επικρατήσει η ρεαλιστική αντίληψη να γίνουν όλα, και το λόμπι του αυτοκινήτου φρόντιζε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας αυτοκίνητα, παράλληλα με την πολιτική της αντιπαροχής και των πολυκατοικιών…

Κάπως έτσι μπαζώθηκε το ιστορικό ποτάμι, ένα από τα έργα του… εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, και αποκτήσαμε λεωφόρο που φέρει το επώνυμο του Μιχαλακόπουλου, την ανισόπεδη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου και την ευρύτατη Καλλιρρόης, που έμεινε να θυμίζει την πηγή. Από κάτω βρίσκεται η κοίτη του γέροντα Ιλισσού, ο οποίος κοιμάται για να αφυπνισθεί σε καλύτερους χρόνους, όταν θα υπάρχουν πιο τολμηροί πολιτικοί… με όραμα για την πρωτεύουσα και την ιστορική της φυσιογνωμία.

Τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις

 
Πρακτικά μέτρα ως προαπαιτούμενα για την καταβολή των επόμενων τμημάτων της δόσης περιλαμβάνει ο "οδικός χάρτης", όπως προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", συνολικά, έως το Φεβρουάριο του 2016, που προβλέπονται δόσεις από το δάνειο, θα χρειαστούν ακόμη... 13 έλεγχοι της τρόικας.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν έχει ήδη προσδιορίσει τα βασικά προαπαιτούμενα για τις τρεις πρώτες δόσεις του 2013, των 14,8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν ώς τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα:

Για τη δόση του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), προϋπόθεση είναι:

- Να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος.

- Να προσαρμοστούν (βλ. αυξηθούν) οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση).

Για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται:

- Η αναπροσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έτσι ώστε να θεσπιστεί οροφή δαπανών για κάθε κυβερνητικό υποτομέα.

Για τη δόση του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ, η Κομισιόν θέτει ως προϋποθέσεις:

- Να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να έχουν καθοριστεί οι πλεονάζουσες θέσεις και οι υπάλληλοι και να έχουν τεθεί τριμηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικής εξόδου (βλ. απολύσεων) ως το τέλος του 2014.

- Να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων βάσει των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα, στην «επιστολή προθέσεων» που συνοδεύει την έκθεση και το Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει νέα μέτρα, εφόσον αυτά καταστούν απαραίτητα, λόγω αλλαγών συνθηκών.

Η δέσμευση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς την επιστολή υπογράφει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, πέραν του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, ως είθισται.