EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

6,8 εκ. ευρώ το μήνα για στέγαση της κεντρικής διοίκησης


 

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 6.812.930 ευρώ ανέρχεται το ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα το ελληνικό δημόσιο σε μισθώματα για τη στέγαση της Κεντρικής Διοίκησης.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο ηλεκτρονικό αρχείο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών και Στέγασης, όπως αυτό είναι ενημερωμένο έως σήμερα, υφίστανται 2.353 συμβάσεις μίσθωσης κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης (η οποία περιλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές)».

Όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, το ποσό που καταβάλλεται σήμερα μετά την εφαρμογή του Ν. 4081/2012, ανέρχεται συνολικά σε 6.812.930,64 ευρώ μηνιαίως.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι από τις πρώτες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των μισθωμάτων για κτίρια που χρησιμοποιεί το δημόσιο.

Όπως ενημερώνει τον βουλευτή ο υπουργός Οικονομικών, με την εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των μισθωμάτων, το συνολικό ποσό εξοικονόμησης μέχρι στιγμής εκτιμάται σε 3.922.020,38 μηνιαίως.

Επίσης, έχει επέλθει εξοικονόμηση μηνιαίως τουλάχιστον κατά 126.000 από την κατάργηση-συγχώνευση ή τη συστέγαση υπηρεσιών (π.χ. Δ.Ο.Υ., Αστυνομικά Τμήματα, Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ) και έχει δρομολογηθεί η μεταστέγαση του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα δημόσια κτήματα

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι Κτηματικές Υπηρεσίες, για ακίνητα κυριότητας του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των Δημοσίων Κτημάτων ανερχόταν τον Νοέμβριο του 2011 σε 68.197 και των Ανταλλαξίμων Κτημάτων την ίδια περίοδο σε 47.750.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας, όμως, τα προαναφερόμενα στοιχεία μεταβάλλονται λόγω των νέων καταγραφών και εκποιήσεων.

Ωστόσο με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», τα δημόσια κτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών θα είναι και ηλεκτρονικά καταχωρημένα.

Ο κ. Στουρνάρας θυμίζει εξάλλου ότι με το Ν. 4092/2012, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ορίστηκε αρμόδια για την καταγραφή, σε ενιαίο Μητρώο, όλης της ακίνητης περιουσίας φορέων του Δημόσιου Τομέα και ειδικότερα των Υπουργείων, των Δημοσίων Επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των ΝΠΔΔ.

«Η διαδικασία αξιολόγησης των καταγεγραμμένων μέχρι σήμερα δημοσίων κτιρίων, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αυτά Δημόσιες Υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αναδιοργάνωση των δομών των υπουργείων που προωθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ορισμένα εξ΄αυτών που έχουν κριθεί κατάλληλα έχουν παραχωρηθεί σε Δημόσιες Υπηρεσίες» ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι η ανωτέρω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 31.12.2012.

Παταγώδης αποτυχία στην πάταξη της φοροδιαφυγής


 

Παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής διαπιστώνει έκθεση της ομάδας του Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία καταδεικνύει μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα και στους στόχους που είχαν τεθεί για το 2012.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί λιγότερα από τα μισά από τα 2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για όλο το έτος, ενώ οι έλεγχοι έχουν καλύψει μόνο το ένα τρίτο των πολύ εύπορων φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ η έκθεση καταλογίζει στην κυβέρνηση μεγάλες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, πράγμα στο οποίο φαίνονται να συνέβαλαν και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Αναλυτικά όσον αφορά τους ελέγχους επιτεύχθηκε ο στόχος των προσωρινών ελέγχων των μεγάλων φορολογουμένων καθώς έγιναν 345 έλεγχοι με στόχο τους 325. Ωστόσο οι έλεγχοι πλήρους κλίμακας συμπεριέλαβαν 88 άτομα έναντι στόχου για 300. Όσον αφορά τους πολύ εύπορους πολίτες, έγιναν 467 έλεγχοι με στόχο τους 1.300.

Όσον αφορά τα έσοδα, έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής 983 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, έναντι στόχων 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, 418 περιπτώσεις που αφορούν "μαύρο" χρήμα έχουν αναφερθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και 267 περιπτώσεις βεβαιωμένης φοροδιαφυγής έχουν σταλεί στις εισαγγελικές αρχές.

Έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία 94,5 εκατομμυρίων.

Τέλος, ζητήματα όπως η τοποθέτηση μόνιμου ΓΓ Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων έχουν "παγώσει" σύμφωνα με την έκθεση η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις προτάσεις της Ομάδας Δράσης για την τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Σημειώνεται δε ότι έλλειψη διοικητικής ικανότητας παρακωλύει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές.

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου


 

Τις μειώσεις των συντάξεων από την αρχή του νέου έτους σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο (ν. 40/93/2012) κοινοποίησε με την αρ. 81/14.12.2012 εγκύκλιό της η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Οι μειώσεις από 5-20%, θα εφαρμοσθούν στις συντάξεις, το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ κατά μήνα αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων καθώς και από κάθε άλλη πηγή.

Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής

* Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

* Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

* Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

* Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν 31/12/2012. Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το πρώτο μνημόνιο, όπως επίσης και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο.

Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το δεύτερο μνημόνιο.

Από τις μειώσεις, εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα (πχ ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω).


Δεν εξαιρούνται από τις μειώσεις, συνταξιούχοι που ασφαλίζουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους στο οποίο χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, μειώνεται το συνολικό ποσό της σύνταξης με βάση τα παραπάνω ποσοστά. Το ποσό της σύνταξης που απομένει επιμερίζει σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιούχων. Εάν κάποιος από τους δικαιούχους λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα, τότε το ποσό της σύνταξης που του χορηγείται θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό, πριν ενσωματωθούν οι μειώσεις.

Με άλλη εγκύκλιο, (αρ. 79/12.12.20120), η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι από την 1η Ιανουαρίου, καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους από τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλειας αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Εξαιρούνται και σε αυτή την περίπτωση, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, για τους οποίους ορίζεται, ότι χορηγείται κατ' εξαίρεση ως δώρο Χριστουγέννων, το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος και ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας το μισό του επιδόματος αυτού το οποίο ισούται με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Ποιος διευθύνει το διαδίκτυο;


 

Ποιος διαχειρίζεται το διαδίκτυο; Τα τελευταία 30 χρόνια, σχεδόν κανείς. Ορισμένες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν αυτό ως σφάλμα, αλλά για τους μηχανικούς που σχεδίασαν τα πρωτόκολλα, τα πρότυπα, την ονομασία και την αρίθμηση των συστημάτων του διαδικτύου, είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα μπορούσε να αντέξει τυχόν δυσλειτουργίες και θα επέτρεπε την ανταλλαγή πληροφοριών. Σε αυτό, σαφώς πέτυχε – εξ ου και η συχνά επαναλαμβανόμενη φράση του John Gilmore, ιδρυτή της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων, Electronic Frontier Foundation: “Το διαδίκτυο ερμηνεύει τη λογοκρισία ως σφάλμα και περιστρέφεται γύρω από αυτό.”

Οι πρωτοπόροι αυτοί δημιούργησαν επίσης μια ισχυρή πλατφόρμα πάνω στην οποία ένας χρήστης σε ένα δωμάτιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επιχείρηση που να εξυπηρετεί ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Όλα αυτά ίσως να μη συνεχιστούν για πολύ ακόμα. Αυτή την εβδομάδα, 2000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για την Παγκόσμια Διάσκεψη σχετικά με τις Διεθνείς Τηλεπικοινωνίες (WCIT) στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν, εν μέρει, αν κάποιος θα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση του διαδικτύου.

Πηγή: secnews.gr

Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς


 

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας στην επικείμενη ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό θα μείνει την Τετάρτη, το λεκανοπέδιο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί ενώ την Πέμπτη τα μέσα σταθερής τροχιάς θα μείνουν ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο, σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια του Τραμ την Τετάρτη.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη και Πέμπτη, 19 & 20 Δεκεμβρίου, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της απεργίας ματαιώνονται σήμερα τα βραδινά δρομολόγια.

Λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών αύριο τα δρομολόγια του μετρό προς αεροδρόμιο, θα πραγματοποιούνται μέχρι τον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

Τα δρομολόγια του ΟΣΕ που καταργούνται σήμερα το βράδυ είναι:

*Μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Δικαίων

Σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες : 500 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη ), 501 (Θεσσαλονίκη- Αθήνα), 1686(Αλεξανδρούπολη-Δίκαια)

*Μεταξύ Αθηνών - Χαλκίδας - Αθηνών

Σε όλη της τη διαδρομή η αμαξοστοιχία: 2536

*Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας- Θεσσαλονίκης

Σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες:743, IC 85

*Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης

Σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες: 3593 - 3592

* Μεταξύ Λάρισας - Βόλου-Λάρισας.

Σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες: 2576- 2577

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες, οι διαδοχικές αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει στις αστικές συγκοινωνίες, τους έχουν «κοστίσει» έως και το 48% των αποδοχών τους και στην περίπτωση που ενταχθούν πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, εκτός από επιπλέον μισθολογικές περικοπές που θα υποστούν, τίθεται και ζήτημα μισθολογικής ανισότητας με εργαζόμενους που παρέχουν την ίδια εργασία να αμείβονται διαφορετικά.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιδρούν τόσο με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά και στην απόσχιση του τμήματος συντήρησης βαγονιών του ΟΣΕ, δηλαδή της Rosco.

Πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ "βλέπει" η Κομισιόν


 

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος τους τελευταίους μήνες, διατυπώνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγησή της σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε σωστή τροχιά.

Η Επιτροπή, όπως τόνιζαν αρμόδιοι παράγοντες της από τις Βρυξέλλες
, επιμένει ιδιαίτερα στη ανάγκη πλήρους εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Εκτιμά, ωστόσο, ότι παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα
, υπογραμμίζεται ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων και από το θετικό αντίκτυπο της εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση
εντόπισε και έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την κάλυψη των καθυστερήσεων σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με εντατική εργασία στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο, επισημαίνεται
ότι για μακρά χρονική περίοδο η εφαρμογή του προγράμματος ήταν «μερική», λόγω της συσσώρευσης των καθυστερήσεων από τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το 2013 η ελληνική οικονομία θα χαρακτηριστεί από ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά (κατά 4,2%) ενώ η σταδιακή ανάκαμψη θα επανέλθει στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Οριακή ανάπτυξη (0,6%) θα παρατηρηθεί το 2014, η οποία θα ενισχυθεί το 2015 και το 2016 (3,7%).


Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο 2013 - 2016 αναθεωρήθηκαν λόγω της χειρότερης από ό,τι αρχικά αναμενόταν ύφεσης.

Επισημαίνει δε ότι τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 θα πρέπει να συμπληρωθούν από πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 16.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι στόχος της είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η απλούστευση του συστήματος που θα αποφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ολοκλήρωσή της αποτελεί την προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης των 14,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνεται ότι τα έσοδα από την εν λόγω διαδικασία υπήρξαν έως τώρα «απογοητευτικά» αλλά ότι έχει δοθεί δυναμική από το Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από το 2011
οι αποκρατικοποιήσεις έχουν αποφέρει έσοδα μόλις 1,6 δισ. ευρώ στα οποία αναμένεται να προστεθούν εντός του Δεκεμβρίου άλλα 100 εκατ. ευρώ. Για το 2013 η Επιτροπή αναμένει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 8,5 δισ. ευρώ έως το 2016.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ εκτιμά ότι η κατάσταση του τραπεζικού τομέα παραμένει εύθραυστη.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους
στην εφαρμογή του προγράμματος η Επιτροπή αναδεικνύει ιδιαίτερα τον «εύθραυστο» χαρακτήρα του συνασπισμού των κομμάτων που στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά και στις «πολιτικές αντιστάσεις» σε ορισμένες πτυχές του προγράμματος, παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Εξ άλλου, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι επιπτώσεις
στην ήδη αποδυναμωμένη οικονομία από τη δημοσιονομική προσπάθεια το 2013 ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες αν και θετικό αντίκτυπο θα έχουν οι ενέσεις ρευστότητας.

Μάλιστα υπογραμμίζεται
ότι ορισμένα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να αμφισβητηθούν στα Δικαστήρια, εξέλιξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για νέα κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αν οι μεταρρυθμίσεις
στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών δεν επιταχυνθούν τότε η επιστροφή της ανάπτυξης το 2014 θα σημειώσει περαιτέρω καθυστέρηση.

Η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η επιστροφή σε βιώσιμη
ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η μεταρρυθμιστική ατζέντα εφαρμοστεί πλήρως και ταχέως. Αυτό, όπως τονίζει η Επιτροπή, θα απαιτήσει να τερματιστούν οι αντιστάσεις από συγκεκριμένα συμφέροντα και να αλλάξει η νοοτροπία που διακατέχει ισχυρές ομάδες πίεσης.

Για την Επιτροπή
, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος θα διαδραματίσουν το τέλος της αβεβαιότητας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που συνδέεται με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Τέλος θετικό χαρακτήρα
στην όλη προσπάθεια θα έχουν ο υποστηρικτικός ρόλος των τραπεζών για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσής τους η οποία θα συμπληρωθεί από επιστροφή των ξένων κεφαλαίων καθώς έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

Κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


 

Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν εκ νέου οι εργαζόμενοι σε δημόσιο, αλλά και ιδιωτικό τομέα. Την Τετάρτη, η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε 24ωρη απεργία και η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00.

Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 13:00 ξεχωριστό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ηλιόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Χάρης, εξέφρασαν φόβους ότι με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, τα επόμενα χρόνια θα απολυθούν χιλιάδες υπάλληλοι από το στενό δημόσιο τομέα.

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ με προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραΐσκάκη στις 11:30 και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

H OTOE θα συμμετάσχει, επίσης, στην τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά.

Την Τετάρτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας στην επικείμενη ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ θα μείνει την Τετάρτη η Αθήνα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί, ενώ την Πέμπτη τα μέσα σταθερής τροχιάς θα μείνουν ακινητοποιημένα για όλο το 24ωρο.

Αυξήσεις από 10 έως 15 ευρώ το μήνα προανήγγειλε η ΔΕΗ

Αυξήσεις, από την 1η Ιανουαρίου, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες θα κυμαίνονται από 10 έως 15 ευρώ, κατά μέσο όρο, τον μήνα προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Αρθούρος Ζερβός.
Αναπτύσσοντας τα στρατηγικά σχέδια της επιχείρησης στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, με αφορμή τον επαναδιορισμό του στη θέση του προέδρου, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι, για κατανάλωση 800 κιλοβατορών, υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι 10 ευρώ τον μήνα, ενώ για κατανάλωση από 1.400 έως 1.600 κιλοβατόρες που είναι και η μέση κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών, η αύξηση θα είναι περίπου 15 ευρώ τον μήνα.

Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ θα γίνουν σταδιακά σε τρεις φάσεις, προκειμένου μέχρι την 1η Ιουλίου του 2013 να έχουν φτάσει στο 48,7%. Και αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερβός γίνεται βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και μνημονιακής υποχρέωση της χώρας, από το 2010. Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το οποίο αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών ομάδων, όπως μακροχρόνια άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα και με την πρόταση του αρμόδιου υπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, πρόθεση είναι να μειωθεί.

Ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου χρηματοδοτεί τη Wikileaks


 

Ένα "Ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου" δημιουργήθηκε από προσωπικότητες των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του ηθοποιού Τζον Κιούζακ, το οποίο θα "χρηματοδοτήσει και θα υποστηρίξει τις οργανώσεις που δέχονται επίθεση επειδή δημοσίευσαν την αλήθεια", ανάμεσά τους και τον ιστότοπο WikiLeaks, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασάνζ.

Το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου (FOPF) προτίθεται να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει "την επίμονη ερευνητική δημοσιογραφία, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος που θα έχει ως στόχο να αποκαλύψει πράξεις κακοδιαχείρισης, τη διαφθορά και τις παράνομες πράξεις εκ μέρους της κυβέρνησης".

Το WikiLeaks έγινε παγκόσμια γνωστό το 2010 με τη δημοσίευση εμπιστευτικών κι απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και περίπου 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Σε ανακοίνωσή του που τιτλοφορείται "το WikiLeaks κηρύσσει τον πόλεμο στους τραπεζικούς αποκλεισμούς", κατηγορεί τις γιγαντιαίες εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard, τον ιστότοπο εκκαθάρισης πληρωμών μέσω Διαδικτύου Paypal και την Bank of America, ότι μπλόκαραν "το 95% των δωρεών προς όφελος του WikiLeaks". Γεγονός που προκάλεσε μείωση των οικονομικών αποθεμάτων του ιστοτόπου "από πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια το 2010, σε λιγότερο από χίλια δολάρια το Δεκέμβριο του 2012."

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ασάνζ είχε ισχυριστεί ότι αυτό το μπλοκάρισμα των δωρεών είχε ως αποτέλεσμα μια συνολική απώλεια εσόδων ύψους 36,9 εκατομμυρίων ευρώ.

"Πολεμήσαμε αυτόν τον ανήθικο αποκλεισμό για δύο ολόκληρα χρόνια. Τον καταρρίψαμε ενώπιον των δικαστηρίων στη Γαλλία και τη Γερμανία, και σήμερα, με τους γενναιόδωρους και ισχυρούς φίλους μας, οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν στην Πρώτη Τροπολογία (του αμερικανικού Συντάγματος) θα τον καταρρίψουμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες", αναφέρει ο Ασάνζ σε ανακοίνωσή του.

Το ίδρυμα δίνει τη δυνατότητα "οι δωρεές προς το WikiLeaks να εκπίπτουν πλέον από τους φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη". Επιτρέπει δε και τη χρηματοδότηση και άλλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπως οι "TheupTake", "TheNationalSecurityArchive" και "MuckRockNews."

Σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας, αυτές οι τέσσερις οργανώσεις έλαβαν η κάθε μία δωρεά 23 δολαρίων, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ιδρύματος.

Σε διαδικασία αποκρατικοποίησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO

Σε διαδικασία αποκρατικοποίησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO 
Μια επιτυχημένη προσπάθεια αποκρατικοποίησης είναι βέβαιο ότι μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης - Υποδομών έχει χαρακτηρίσει εμβληματική την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εξάλλου το θέμα των ελληνικών σιδηροδρόμων βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού επίτροπο Χ. Αλμούνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο τα ζητήματα κρατικών ενισχύσεων προς τον ΟΣΕ και η επίλυσή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

Πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα θα επικυρωθεί από τη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία προβλέπονται η σύσταση και η απόσχιση από τον ΟΣΕ της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού του ελληνικού δημοσίου (ROSCO).

Η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει σε τρίτους υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής του τροχαίου και λοιπού σιδηροδρομικού υλικού και άλλων μέσων σταθερής τροχιάς, ενώ θα εκμισθώνει και τροχαίο υλικό.

Επίσης, τις επόμενες μέρες θα οριστεί σύμβουλος αποκρατικοποίησης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO, ενώ, στη συνέχεια, τα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών θα μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβει και τη διενέργεια των διαγωνισμών αποκρατικοποίησης.


Ενδιαφέρον από τους ηγέτες του κλάδου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για θετική κατάληξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων καθώς ενδιαφέρον φέρονται να εκδηλώνουν οι ηγέτιδες του κλάδου: Alstom, Bombardier και Siemens, οι οποίες μάλλον εκτιμούν ότι η εταιρεία έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον.

Η Γενική Διεύθυνση Συντήρησης Τροχαίου Υλικού του ΟΣΕ σήμερα έχει τζίρο που υπολογίζεται περίπου στα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η λειτουργία της είναι ζημιογόνος, αφού ο μοναδικός πελάτης που έχει είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ωστόσο, σημαντικό πλεονέκτημά της θεωρείται η τεχνογνωσία που έχει στην επισκευή τρένων αναλαμβάνοντας και τη βαριά συντήρηση συρμών. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα διεκδικήσει τη βαριά συντήρηση μεγάλου αριθμού βαγονιών της ΣΤΑΣΥ, ούσα ουσιαστικά η μόνη εταιρεία που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί μετακίνησή τους στο εξωτερικό.

Τον κλάδο συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ βολιδοσκόπησαν και εκπρόσωποι των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD), που βρέθηκαν πρόσφατα στη χώρα μας. Ωστόσο, το ρωσικό ενδιαφέρον φαίνεται να στρέφεται περισσότερο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η εταιρεία, που αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με οριακή κερδοφορία, το 2013 προσβλέπει σε εκτόξευση των κερδών της καθώς η δραστηριότητά της στο κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών θα είναι πολλαπλάσια. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα υπάρξουν και τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας με την Cosco και την HP.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ROSCO με το τεχνικό τμήμα της ΣΤΑΣΥ δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς θωρείται διαδικασία που απαιτεί χρόνο να υλοποιηθεί και θα οδηγούσε σε χρονική μετατόπιση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Αντιδράσεις
Το ανθρώπινο δυναμικό της ROSCO θα είναι περίπου 700 άτομα, που σήμερα εργάζονται στη διεύθυνση συντήρησης τροχαίου υλικού. Η εταιρεία θα έχει τρεις μονάδες στην Αθήνα, στη Λάρισα και στην Ειδομένη, για την οποία μάλιστα το σκεπτικό είναι να λειτουργήσει περισσότερο εξωστρεφώς και να διεκδικήσει δουλειές από γειτονικές χώρες, και όχι μόνο.

Πάντως, η απόσχιση της εταιρείας από τον όμιλο ΟΣΕ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους, που έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη βιωσιμότητας για την εταιρεία, ενώ τονίζει ότι η απόσχιση του κλάδου συντήρησης θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση και εν τέλει τη διάλυση του σιδηροδρόμου. Οι σιδηροδρομικοί βεβαίως αντιδρούν και στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που θα οδηγήσει σε νέο περιορισμό των αποδοχών τους.

Anonymous" κατά του ΥπΟικ της Βουλγαρίας


 

Το βουλγαρικό παρακλάδι της ομάδας χάκερ Anonymous επιτέθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας, στην οποία δεν είναι δυνατή η πρόσβαση από το βράδυ της Κυριακής.

"Ελπίζουμε να καταλάβετε το μήνυμα που θέλουμε να αποστείλουμε. Αρκετά ανεχθήκαμε την αποκαλούμενη κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε για διασκέδαση, το κάνουμε για να δείξουμε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη χώρα που νοιάζονται και δεν έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου", ανέφεραν οι Anonymous σε μήνυμά τους που δημοσιεύθηκε από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από σειρά επιθέσεων των Βούλγαρων Anonymous σε ιστοσελίδες κυβερνητικών οργανισμών και πολιτικών κομμάτων.

Στόχος της ομάδας χάκερ ήταν η ιστοσελίδα του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών που εκπροσωπεί κυρίως μουσουλμάνους ψηφοφόρους, αλλά και οι ιστοσελίδες του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου υπουργών και της Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών Βουλγαρίας.

Τρίτο δικαστικό μπλόκο στη διαθεσιμότητα


 

Το τρίτο κατά σειρά πλήγμα δέχθηκε το μέτρο της διαθεσιμότητας, αυτή τη φορά από την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το Πρωτοδικείο Πατρών, μετά τα Πρωτοδικεία Ξάνθης και Κοζάνης, δέχθηκε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι 35 ΙΔΑΧ ΔΕ κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και διέταξε την παραμονή τους στο Δήμο Πατρέων έως ότου εκδικαστούν οριστικά, στις 13 Φεβρουαρίου.

Στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς τάχθηκε υπέρ της παραμονής τους στο δήμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και πάλι κατάργηση θητείας και επαγγελματικό στρατό



 

Την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και τη μετάβαση σε έναν επαγγελματικό στρατό προτείνει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θέτει και πέντε προαπαιτούμενες δράσεις προκειμένου εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 η Ευρωζώνη να αποδεσμεύσει το τμήμα της δόσης πους της αναλογεί, ύψους 14,8 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω σημεία υπογραμμίζονται στην πολυσέλιδη έκθεση της Κομισιόν.

Σε αυτήν παρουσιάζεται το σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 62% και...
των μισθών και των συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 41% την περίοδο 2009-2016. Σημειώνεται δε ότι περαιτέρω εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να επιτευχθεί, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με τη μετάβαση σε έναν επαγγελματικό στρατό.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει πέντε προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευτούν τα 14,8 δισ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο πρέπει να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο και να γίνουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τον Φεβρουάριο να καθορισθεί «ταβάνι» τριετίας για τις δαπάνες των κρατικών φορέων.
Τον Μάρτιο να ολοκληρωθεί το σχέδιο για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας εντός του 2013 και να μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φτηνότερες χώρες της ΕΕ.
Η δόση
Εξάλλου, χθες σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκταμιεύτηκε στο σύνολό του το πρώτο τμήμα της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 11,3 δισ. για την κάλυψη της επαναγοράς ομολόγων και 7 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την εισροή των κεφαλαίων δόθηκε εντολή στις εφορίες να ξεκινήσουν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
Από το ΕΘΝΟΣ

Αίσιο τέλος για τη γυναίκα που απειλούσε να αυτοκτονήσει στην Ομόνοια


Αίσιο τέλος για τη γυναίκα που απειλούσε να αυτοκτονήσει στην Ομόνοια

Συναγερμός σήμανε το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μία γυναίκα σκαρφάλωσε στον «Οκτάκυκλο», το γλυπτό έργο του εικαστικού Ζογγολόπουλου που κοσμεί την πλατεία Ομονοίας, ύψους περίπου 15 μέτρων, και απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή της.
Ωστόσο, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος, καθώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρέθηκαν στο σημείο κατάφεραν να πείσουν τη γυναίκα να κατέβει από το γλυπτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία 35χρονη κωφάλαλη γυναίκα, χωρισμένη, μητέρα δύο παιδιών, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Μάιο του 2010 έως και σήμερα ανέρχονται σε 837.

Η βροχή έφερε προβλήματα


 

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην Αττική.
Η τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών που κινούνται στην παραλιακή στο ρεύμα προς Συγγρού, καθώς στο Δέλτα Φαλήρου έχει πλημμυρίσει η υπόγεια διάβαση.
Υπόγειες διαβάσεις από όπου διέρχονται οχήματα έχουν πλημμυρίσει και σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.
Την ίδια ώρα, η πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από δέκα κλήσεις για άντληση υδάτων στο κέντρο της Αθήνας, στο Χαϊδάρι και σε Πειραιά.

Σκάνδαλο εκατομμυρίων στο νησί των ανέμων


 

Για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης έξι εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο από το 2002 έως το 2008, πήραν το δρόμο της φυλακής δύο υπάλληλοι του Δήμου Μυκόνου, ενώ ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες της Espresso, αναμένεται να καλέσει σε απολογία και τους διευθυντές δύο υποκαταστημάτων τραπεζών στο νησί, των οποίων η συμμετοχή στην υπόθεση ερευνάται.
Πάντως ο νυν και πρώην δήμαρχος του νησιού, καθώς και δύο αντιδήμαρχοι, που κλήθηκαν σε ανάκριση, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν επιχειρηματίας-ξενοδόχος ζήτησε από τον Δήμο Μυκόνου οικονομική ενημερότητα και τότε διαπίστωσε με έκπληξη ότι είχε οφειλές που ήξερε ότι τις είχε τακτοποιήσει. 
Εξοργισμένος που βρέθηκε να χρωστάει, ενώ είχε πληρώσει, πήγε στην εφορία με όλες του τις επιταγές πληρωμής, όπου και επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχε υπεξαίρεση.
«Όταν ανέλαβα, αρχίσαμε τους ελέγχους και βρέθηκε ότι υπάρχουν ακυρωμένα διπλότυπα, τα οποία ακυρώνονταν γιατί χρησιμοποιούνταν ξανά από αυτούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και δίνονταν πλαστές αποδείξεις ξαναχρησιμοποιημένες. Δηλαδή τις αποδείξεις τις πλαστές τις ξαναχρησιμοποιούσαν, με αποτέλεσμα τα λεφτά αυτά να μην μπαίνουν καθόλου στα ταμείου του Δήμου, αλλά να γεμίζουν τις τσέπες κάποιων ανθρώπων, υπαλλήλων του δήμου», εξήγησε στην Espresso ο δήμαρχος Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας.

Τρόφιμα: Ο δούρειος ίππος για την καινοτομία και την ανάπτυξη

Του Γιάννη Ζαμπετάκη
Επίκουρου καθηγητή Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ
izabet@chem. uoa.gr

Το ζητούμενο για τον τόπο σήμερα είναι να αποκτήσει άμεσα ένα σχέδιο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. 

Η χώρα μας αιμορραγεί με διπλό τρόπο: τα καλύτερα μυαλά φεύγουν κάθε μέρα που περνά προς το εξωτερικό ενώ νέοι άνθρωποι αυτοκτονούν. Άρα το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση σήμερα είναι να δώσει πλήρη και σαφή απάντηση σε τούτο το ερώτημα: Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές με σίγουρο μέλλον και καλό εισόδημα; Όσο δύσκολο και να φαίνεται το ερώτημα, η απάντηση είναι απλή. Βιώνοντας κάθε μέρα για πάνω από δέκα χρόνια αυτό το ερώτημα και προσπαθώντας να κάνω την απάντησή του πράξη στην καθημερινή μου διδακτική και ερευνητική πρακτική, ιδού μερικές σχετικές σκέψεις. 

Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Είναι ένας τόπος με θεϊκό κλίμα και με τέτοια χλωρίδα, πανίδα και εδαφολογική γεωμορφία, που «γεννά» τα καλύτερα στον κόσμο τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής (π.χ. κρασί, τυρί, λάδι). Αυτά τα τρόφιμα έχουν τεράστιο εξαγωγικό δυναμικό που ακόμα και σήμερα μένει ανεκμετάλλευτο. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι πολιτικοί για να σχεδιάσουν πολιτικές αξιοποίησης αυτών των τροφίμων και συνάμα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ένα παράδειγμα: η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει τόσα λιόδεντρα όσος και ο πληθυσμός της Ελλάδας. Συνεπώς το ελαιοπαραγωγικό δυναμικό του νησιού είναι απλώς τεράστιο. Η πλειονότητα του λεσβιακού ελαιολάδου πωλείται «χύμα» έως και προς 2 ευρώ / κιλό σε Ιταλούς και Ισπανούς, οι οποίοι το συσκευάζουν και το μεταπωλούν (ως ιταλικό ή ισπανικό, φευ!) με τελική τιμή για τον καταναλωτή έως και 30 ευρώ / κιλό (ναι! Το είδα με τα ίδια μου τα μάτια σε μια κωμόπολη έξω από το Παρίσι πριν από λίγες εβδομάδες).

Παράλληλα, τα παραπροϊόντα της ελαιοτρίβισης (δηλ. ο ελαιοπυρήνας ή κατσίγαρος) αποτελούν έναν (ακόμη!) αναξιοποίητο θησαυρό. Σήμερα ρυπαίνουν τις πλαγιές και τις ρεματιές της Ελλάδας ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφική αλυσίδα με πολλαπλά οφέλη. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας μελετούμε τρόπους αξιοποίησης του ελαιοπυρήνα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών (π.χ. ζωοτροφές), ώστε τα τελικά παραγόμενα τρόφιμα να έχουν σημαντικές καρδιοπροστατευτικές δράσεις. Έτσι ο ελαιοπυρήνας μετατρέπεται από ρυπαντής σε λειτουργική πρώτη ύλη της βιομηχανίας τροφίμων, που σίγουρα (θα) είναι μια από τις ατμομηχανές της πολυπόθητης ανάπτυξης. Ανάλογες ιδέες δημιουργίας νέων λειτουργικών τροφίμων υπάρχουν σήμερα σε πολλά ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας μας. Αυτές οι ιδέες όμως θα μείνουν ιδέες αν δεν «παντρευτούν» με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της βιομηχανίας, ώστε να αξιοποιηθούν βιομηχανικά και να παραχθούν καινοτόμα τρόφιμα που θα μπορούν να εξαχθούν σε όλη την οικουμένη.

Αυτό θα πρέπει, λοιπόν, να είναι η προτεραιότητά μας σήμερα: πώς θα μπορέσουμε να παραγάγουμε νέα προϊόντα με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, εξαιρετική διατροφική αξία και «άρωμα Ελλάδας». Η χώρα μας ποτέ δεν ήταν καλή στο «branding».

Σε κάθε μικρό μουσείο στο εξωτερικό υπάρχει και ένα μαγαζάκι με αναμνηστικά. Ενώ εμείς, με μια από τις καλύτερες πολιτιστικές κληρονομιές της υφηλίου, ούτε αυτό δεν έχουμε… Σήμερα όμως είναι ανάγκη να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι επιστήμονες και πολιτικοί και να σχεδιάσουμε στρατηγικές που θα συνδυάζουν την Ανάπτυξη και την Καινοτομία με έναν μόνο στόχο: την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Πώς να «στήσουμε» επιχειρήσεις που θα παράγουν τρόφιμα εξαγώγιμα σε όλες τις χώρες της Γης. Η σύγχρονη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων έχουν τις απαραίτητες λύσεις, λύσεις όμως που πρέπει να αξιοποιήσει η πολιτεία και η βιομηχανία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απεξαρτηθούμε σύντομα και μια για πάντα από το Μνημόνιο και τους εγχώριους (με λουμπάγκο σκέψης) υποστηρικτές του.

Και επί του πρακτέου, άμεσα πρέπει να δούμε τούτο: σήμερα, μας λείπουν μερικές κάθετες μονάδες παραγωγής - τυποποίησης και εµπορίας µοναδικών ελληνικών προϊόντων (π.χ. γάλα, τυρί, κρασί). Μονάδες που να εφαρµόζουν ιχνηλασιµότητα, HACCP, ISO κ.λπ. και να διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση ώστε τα καταλλήλως επισηµασµένα προϊόντα τους να µπορούν να διατεθούν στις αγορές όλου του κόσµου! ∆εν είναι δύσκολο! Φοιτητής µου πριν από λίγα χρόνια έστησε το δικό του τυποποιητήριο / εµφιαλωτήριο ελαιολάδου και σήµερα το 90% των πωλήσεων του λαδιού που παράγει είναι στο εξωτερικό. Ενώ το χύµα λάδι το πουλάµε 2 ευρώ / κιλό, το εµφιαλωµένο µπορεί να πουληθεί µέχρι και 30 ευρώ / κιλό (τελική τιµή, βλ. φωτό). ∆εκαπενταπλάσιο κέρδος µε λίγες απλές αλλά συστηματικές κινήσεις!

Τα εµπόδια για την ανάπτυξη στον τοµέα των τροφίµων είναι πολλά, αλλά µε παλιές συνταγές και παλαιοκοµµατική προσέγγιση δεν µπορεί να γίνει κάτι! Οι άρχοντες της τοπικής, της περιφερειακής αλλά και της κεντρικής εξουσίας ίσως θα µπορούσαν να πάρουν µερικές ιδέες από τούτες τις αράδες. ∆ιότι το επιχείρηµα ότι λόγω έλλειψης χρηµάτων δεν µπορεί να γίνει κάτι δεν µπορώ να το δεχθώ, όταν ξέρω πόσο εύκολο και φτηνό είναι να πιστοποιηθεί ένα τρόφιµο ως ΠΟΠ ή να στηθεί µια εξαγωγική εταιρεία...

Εκτός από αρετή και τόλµη, η ελευθερία και η οικονοµική µας ανεξαρτησία θέλουν κάτι απλό: να πουλήσεις στην αγορά ένα µοναδικό προϊόν µε µοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωµα) και διατροφική αξία, αλλά και ανταγωνιστική τιµή. 

Σίγουρα το µπορούµε, αλλά δεν το κάνουµε. Γιατί η πολιτικές ηγεσίες στα ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΙΚ δεν προσπαθούν να σχεδιάσουν λίγες απλές κινήσεις µε εξαγωγικό δυναµικό; Να ελπίζουµε σε άµεση απάντηση; Φευ… 

Πηγή: Το Ποντίκι

Eυτυχείτε!

Είσαι γυναίκα. Περπατάς στο δρόμο. Σε βιάζουν. Πηγαίνεις στο νοσοκομείο. Βλέπεις ότι ο γιατρός είναι ο βιαστής σου. Κάθεσαι να σ’ εξετάσει; Ε, δεν κάθεσαι!

Είσαι άντρας. Περπατάς στο δρόμο. Σε ληστεύουν. Πηγαίνεις στο αστυνομικό τμήμα να κάνεις δήλωση. Βλέπεις ότι ο αστυνομικός είναι ο ληστής σου. Κάθεσαι; Ε δεν κάθεσαι.

Ε, λοιπόν, εμείς καθίσαμε και στις δύο περιπτώσεις. Στον βιαστή μας καθίσαμε να μας εξετάσει, κι εκείνος υπέγραψε μια ιατροδικαστική έκθεση που λέει ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν σημάδια βιασμού αλλά ότι είμαστε και ξεχειλωμένες από παντού, τουτέστιν πόρνες λιμανίσιες από τα γεννοφάσκια μας.

Και στον αστυνομικό μας καθίσαμε να καταγγείλουμε τη ληστεία και εκείνος μας έβαλε στο κρατητήριο για να μάθουμε να μην κάνουμε ψευδείς καταγγελίες. Να μη βλέπουμε φανταστικούς ληστές. Να μη διασπείρουμε αμφιβολίες διά την ασφάλεια των δρόμων.

38 χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι μας βιάζουν, μας ληστεύουν, μας φυλακίζουν, μας κοροϊδεύουν, αλλά εμείς εκεί! Την ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας στους βιαστές και τους ληστές μας.

38 χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι επιχειρηματίες, τα ίδια κυκλώματα, οι ίδιοι πολιτικοί, κάνουν κομπίνες, συμμετέχουν σε σκάνδαλα, βγάζουν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό, κλέβουν τα λεφτά που αποταμιεύαμε για τις συντάξεις μας, αλλά εμείς εκεί! Την ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας στους διαπλεκόμενους και τους διεφθαρμένους.

38 χρόνια η ίδια πολιτική μαφία δημιουργεί ελλείμματα στον προϋπολογισμό, μας ανεβάζει στο τεντωμένο σχοινί του ευρώ για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι συγγενείς τους δίχως να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας για εμάς τους υπόλοιπους, μας χώνει σε Μνημόνια, ξεπουλάει τις ζωές μας, αλλά εμείς εκεί! Την ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας στους απατεώνες και άχρηστους.

38 χρόνια οι ίδιοι αχαΐρευτοι επαγγελματίες πολιτικοί που κατέστρεψαν το Δημόσιο ταΐζοντάς το με ψηφοφόρους τους και κάνοντάς το τόσο χοντρό ώστε να μη μπορεί να κινηθεί ούτε μισό μέτρο, μας υπόσχονται ότι θα δημιουργήσουν ένα παραγωγικό Δημόσιο με αξιοκρατία και θα επανιδρύσουν το κράτος, αλλά εμείς εκεί! Την ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς που μας φτύνουν κατάμουτρα και γελάνε μαζί μας.

38 χρόνια οι ίδιοι πανηγυρτζήδες αρκουδιάρηδες που δε φρόντισαν να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς δημόσιους τομείς Υγείας και Παιδείας, αφήνοντας τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν, τα σχολεία να στέλνουν τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως παιδικές χαρές ενηλίκων, υπόσχονται τώρα τη σωτηρία μέσω «επενδυτών» που θα πρέπει να τους χρυσοπληρώσουμε, αλλά εμείς εκεί! Την ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς που έμαθαν στην Ελλάδα να τρώει τα παιδιά της ή να τα δαγκώνει στο λαιμό, όπως άδει και η αοιδός.

38 χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι που μ’ ετούτα και μ’ εκείνα τους μας έριξαν στα σκατά που κολυμπάμε σήμερα, δηλώνουν οι ικανότεροι σωτήρες μας, αλλά εμείς εκεί! Την ψήφο μας και την εμπιστοσύνη μας στους ίδιους που μας στέλνουν στην αυτοκτονία, στους ίδιους που μας άφησαν δίχως τροφή, δουλειά και φάρμακα, στους ίδιους που διαλύουν την κοινωνία.

38 χρόνια! Μεγαλώσαμε, αλλά μυαλό δε βάλαμε. Ε, λοιπόν, τι άλλο να πει κανείς, παρά να τα εκατοστήσουμε! Αυτό το ιδιότυπο απαρτχάιντ, ψήφο – ψήφο, εκλογές μ’ εκλογές το χτίσαμε. Με τα χεράκια μας. Και τώρα, με τα ίδια χεράκια βγάζουμε και τα ματάκια μας.

Διότι, λέει, φοβόμαστε, έχουμε ανασφάλειες κι ένα μεγάλο ερώτημα: «Άντε και το γκρεμίσαμε αυτό το σάπιο σύστημα, μετά; Τι θα κάνουμε μετά;». Έλα ντε, μήπως μάθαμε να ζούμε σαν αξιοπρεπείς άνθρωποι; Μήπως μάθαμε να ζούμε δίχως Εφιάλτες, κομματικούς νταβατζήδες και υπερεκτιμημένους αγύρτες που τους βαφτίσαμε εθνοσωτήρες; Δίκιο έχουν οι ανασφαλείς. Η ελευθερία τρομάζει. 

#ΟpGreekAirlines οι Anonymous κατά των Ελληνικών Αεροπορικών εταιριών


opgreekairlines #ΟpGreekAirlines οι Anonymous κατά των Ελληνικών Αεροπορικών εταιριών 

Οι Anonymous μόλις ανακοίνωσαν την επιχείρηση #ΟpGreekAirlines. Η επιχείρηση στρέφεται εναντίων των Ελληνικών Αεροπορικών εταιριών καθώς όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι Anonymous, δεν δίνουν προσοχή στην ασφάλεια των δεδομένων τους, με αποτέλεσμα την έκθεση στοιχείων των πελατών τους.
Καλώς ήρθατε αδέρφια και αδελφές. Έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι διάφορες αεροπορικές εταιρείες δεν κάνουν σωστή διαχείριση των αρχείων του πελατολογίου τους,
με αποτέλεσμα τη διαρροή δεδομένων.
Κατάλογοι πιστωτικών καρτών ήρθαν στην κατοχή μας και δυστυχώς περιέχουν προσωπικά στοιχεία κάποιων από τους αδελφούς μας εκεί έξω.
Οι εταιρείες φροντίζουν να καταστρέψουν το πιο πολύτιμο ιδεώδες της ανωνυμίας. Αυτές οι τρεις ελληνικές επιχειρήσεις δεν δίνουν προσοχή στην ασφάλεια των δεδομένων τους, με αποτέλεσμα την έκθεση μας σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο αντι-Anonymous ή του κάθε hacker εκεί έξω, ή ακόμα και την αστυνομία. Καλούμε τους αδελφούς μας Anonymous, να μας βοηθήσουν στην επιχείρηση κατά των εταιριών αυτών.
Σε περίπτωση που δεν θα καταλάβουν το λάθος τους σύντομα, θα πρέπει να τους αναγκάσουμε με όλα τα μέσα, να προστατεύσουν τις ταυτότητες των πελατών τους.
Παρακάτω ολόκληρη η δημοσίευση καθώς και στοιχεία από Ελληνικές πιστωτικές κάρτες:
Welcome brothers and sisters. It has come to our attention that various airlines have not properly managed their clientele, resulting to data leakage. Lists of credit cards came in our possession, and regrettably they were containing personal information of some of our Anonymous brothers too. The most precious ideal of anonymous is anonymity and those companies take care to destroy what makes us who we are. These three Greek companies are not paying attention to the safety of their data, resulting to our exposure to any skilled anti-anonymous or even fed-hacker out there, or even the police. We call our anonymous brothers, to help us in an operation against these companies. If they won’t understand their mistake in time we will have to force them to, by all means, to protect the identity of their customers. Here is a part of the list which is partially hidden with “X”:
—————————————————–
Credit Card Type: Visa
Credit Card Owner: X. X. LXXXXPOUXXS
Credit Card Number: 450XXXXXXXX710XX
Credit Card CVV: 306
Credit Card Expires: 1X13
—————————————————–
Credit Card Type: Master Card
Credit Card Owner: aXXa rXXsX
Credit Card Number: 533XXXXXXXXX40XX
Credit Card CVV: 382
Credit Card Expires: 0X14
—————————————————–
Credit Card Type: Visa
Credit Card Owner: DioXXXXXX LiXXXXXXXos
Credit Card Number: 450XXXXXXXXX80XX
Credit Card CVV: 732
Credit Card Expires: 0X13
—————————————————–
Credit Card Type: Visa
Credit Card Owner: EmXXXXXXl StXXXXXXkis
Credit Card Number: 429XXXXXXXXX20XX
Credit Card CVV: 010
Credit Card Expires: 0X12
—————————————————–
The above list is only an example of the data we currently own (the complete lists are bigger than 1GB) and it’s taken from one of those ariline companies. All three are Greek. On the verge of Greek economic collapse, there are still some unscrupulous guys out there, doing everything and making sure we’re going to lose every single cent left to our pockets, and our identities too. Targets will be announced one by one at specific times. Load your weapons AnonFamily. This is going to be interesting.
Anonoperations
Πηγή: iguru.gr

Η μεγάλη απάτη με τα 5μηνα προγράμματα εργασίας μέσω ΜΚΟ

Αυτό που συμβαίνει με τα 5μηνα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» είναι απερίγραπτο. Τα προγράμματα αυτά είναι επιχορηγούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (με χρήματα δηλαδή που έχουν κρατηθεί από...
τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων), χωρίς επίδομα αδείας,γάμου, παιδιών, σπουδών, τριετίες, αποδοχές άδειας, δώρο εορτών, με αμοιβή 25 ευρώ τη μέρα και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από την ειδικότητα του εργαζόμενου.Tα προγράμματα αυτά αποτελούν στην ουσία τον πολιορκητικό κριό για τη διαμόρφωση γενικότερα ενός μοντέλου εργαζόμενου χωρίς καθόλου δικαιώματα και μόνο με υποχρεώσεις, πλήρως υποταγμένου στις ορέξεις των αφεντικών.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά οι καταγγελίες για εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα που έχουν να πληρωθούν εδώ και 3 και 4 μήνες ολοένα και πληθαίνουν. Ήδη στις 6/12 πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη Λάρισα ενώ οι καταγγελίες για απλήρωτους εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα πέφτουν βροχή. Άλλη μία έρχεται να προστεθεί σήμερα. 

Συγκεκριμένα εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω της ΜΚΟ ''Όμορφη Ελλάδα'' και εργάζονται σε υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου καταγγέλλουν πως έχουν να πληρωθούν από τις 24 Σεπτεμβρίου οπότε και έγινε η πρόσληψή τους. Οι απατεώνες της ΜΚΟ είναι εξαφανισμένοι και δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος να απαντήσει για το πότε θα πληρωθούν επιτέλους. Η κατάσταση είναι απελπιστική και πολλοί εργαζόμενοι σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στο egersis2 σκέφτονται να προχωρήσουν όπως και άλλοι συνάδελφοί τους σε κινητοποιήσεις για να βρουν επιτέλους λύση στο πρόβλημά τους.

egersis

Τρίκαλα: Υποδέχτηκε εργολάβους της Δ.Ε.Η. με... δίκανο


 

Συνελήφθη, το πρωί της Τρίτης, στα Τρίκαλα, από άνδρες της Αστυνομίας ένας 55χρονος κάτοικος της πόλης, ο οποίος απείλησε εργολάβους της Δ.Ε.Η. με κυνηγετικό όπλο.
Ο συλληφθείς απείλησε με κυνηγετικό όπλο, που κατείχε νόμιμα, δύο εργολάβους της Δ.Ε.Η. Τρικάλων, οι οποίοι μετέβησαν στην οικία του προκειμένου να διακόψουν το ρεύμα λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.
 
Ο 55χρονος συνελήφθη άμεσα, με τους αστυνομικούς να προχωρούν στην κατάσχεση του όπλου του.
 
Πηγή:trikalanews.gr

Αλλάζουν οι πιθανότητες κρατικοποίησης των τραπεζών


 

Αυξάνουν οι πιθανότητες για μία ή δύο το πολύ ελληνικές τράπεζες, να αποφύγουν τον… κίνδυνο της κρατικοποίησης, μετά την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Κι αυτό γιατί από τις διατάξεις του προκύπτει ότι ο αναβαλλόμενος φόρος, που προβλέπεται θα τους δώσει έναν αέρα της τάξης των περίπου 4 δισ. ευρώ , ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργός στη προσπάθεια που γίνεται για να συγκεντρωθεί το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής στο πλαίσιο της διαδικασίας αύξησης των μετοχικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις που γίνονται από παράγοντες της αγοράς, τελικώς, η Alpha Bank (συνυπολογιζόμενης και της Εμπορικής, που την απορροφά) συγκεντρώνει πιθανότητες της τάξης του 70% να παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μικρές αλλά αξιοσημείωτες πιθανότητες συγκεντρώνει επίσης και η Τράπεζα Πειραιώς (της ΑΤΕ και της Γενικής συνυπολογιζομένων, επίσης).
Αντιθέτως, δύσκολα εξακολουθούν να είναι τα πράγματα για την «νέα Εθνική», όπου το «κούρεμα» των ομολόγων φαίνεται να προκάλεσε μεγαλύτερη ζημία απ' ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν.
Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, απομένει να αποδειχθούν στην πράξη, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Γιατρός ξυλοκόπησε ελεγκτές του ΣΔΟΕ


 

Σε ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο ιατρείο του επιτέθηκε γιατρός από τη Σπάρτη, ο οποίος θα οδηγηθεί σε δίκη.
Ο γιατρός απείλησε τους δύο υπαλλήλους που αποτελούσαν το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου το οποίο μετέβη στη Σπάρτη, ενώ παράλληλα άσκησε σωματική βία εις βάρος τους.
 
Οι ελεγκτές του Σώματος κατέθεσαν μήνυση εναντίον του γιατρού, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Σπάρτης.