EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αναστολή πλειστηριασμών α' κατοικίας για ένα ακόμα έτος



Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύεται σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζονται τα εξής θέματα:
1) Η προαιρετική λειτουργία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών τις δυο τελευταίες Κυριακές του έτους 2012.
2) Η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία για ένα ακόμα έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.
3) Η αναστολή των εξώσεων στις εμπορικές μισθώσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2012.

Απερρίφθη το αίτημα Στουρνάρα για προσωρινή διαταγή



 

Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» (μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής) η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών - ΕΕΤΗΔΕ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Την Τρίτη θα συζητηθεί στον 'Αρειο Πάγο, σε τριμελές συμβούλιο, η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητεί την προσωρινή αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης αναίρεσης που έχει καταθέσει.

Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής του υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος το επιβάλλουν.

Η μη είσπραξη του επίμαχου τέλους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως συνέπεια να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους. Κατόπιν αυτών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (1 τρισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Ο αρεοπαγίτης, πριν απορρίψει το αίτημα του Δημοσίου, είχε δεχθεί στο γραφείο του το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χαρ. Θεοχάρη, τους συνηγόρους των Ενώσεων Καταναλωτών, που είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο, Γ. Μυταλούλη και Γ. Κόκκα, καθώς και εκπρόσωπο της ΔΕΗ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν δεν εκδοθεί σήμερα προσωρινή διαταγή, αφού αύριο θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής και αμέσως μετά ή μεθαύριο θα εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Οι δικηγόροι των Ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον κ. Φουρλάνο, αλλά να αποφασίσει το αρμόδιο συμβούλιο του Αρείου Πάγου μετά τη αυριανή συζήτηση της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ [DEHr.AT] υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα, καθώς έχουν τυπωθεί ήδη τρία εκατομμύρια λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το επίμαχο τέλος.

Ο αρεοπαγίτης από την πλευρά του αφού σημειώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων 1.000.000.000 ευρώ από την εφαρμογή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης, επισημαίνει πως ο κίνδυνος αυτός αναφέρεται από την πλευρά του υπουργείου εντελώς αόριστα χωρίς ειδική σύνδεση με τη ΔΕΗ, αλλά και χωρίς να αναλύει από πού προκύπτει το επίμαχο ποσό (1 τρισ. ευρώ), έτσι ώστε να είναι δυνατόν στοιχειωδώς να πιθανολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος που επικαλείται ότι υπάρχει.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον αρεοπαγίτη, το υπουργείο δεν εξηγεί για ποιο λόγο η ζημιά που υποστηρίζει ότι θα υποστεί είναι μη επανορθώσιμη, ενώ πουθενά δεν αναφέρει εάν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του επίμαχου ποσού (1 τρισ. ευρώ) μέσω άλλης διαδικασίας και όχι αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί η βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, σημειώνει ο κ. Φουρλάνος, είναι φανερό ότι καμία ζημιά και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμη μπορεί να επέλθει μέχρι το χρόνο έκδοσης της απόφασης επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί αύριο και η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ως αόριστους απέρριψε ο κ. Φουρλάνος τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η επιχείρηση δεν συγκεκριμενοποιεί την ανεπανόρθωτη βλάβη που υποστηρίζει ότι θα υποστεί από την απόφαση του Πρωτοδικείου. Σύμφωνα πάντα με τον αρεοπαγίτη, δεν συνδέονται με το αποτέλεσμα της απόφασης του Πρωτοδικείου οι ισχυρισμοί της ΔΕΗ για δυσλειτουργία των υποκαταστημάτων της, για χειρονακτική εργασία των υπαλλήλων της, για τη δημιουργία τεράστιων ουρών στα υποκαταστήματά της, για αναπροσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματός της κ.λπ. Και καταλήγει ως προς τη ΔΕΗ ο κ. Φουρλάνος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμος, για την επιχείρηση, καθώς η απόφαση επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών θα εκδοθεί πολύ σύντομα τις επόμενες ημέρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Και με το ΕΕΤΗΔΕ η κυβέρνηση περιφρονεί τη Δικαιοσύνη

H παρέμβαση Στουρνάρα για τη συνέχιση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών δεν ενέχει μόνο πολιτική απαξία, αλλά εγείρει και ζητήματα αξιόποινης συμπεριφοράς, είχε δηλώσει νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και κατηγορεί την κυβέρνηση για περιφρόνηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Κωνσταντοπούλου η εντολή του υπουργού Οικονομικών για μη εφαρμογή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το τέλος ακινήτων συνιστά άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να σεβαστεί το Σύνταγμα.

Όσο για τον ισχυρισμό του υπουργού ότι εάν δεν εισπραχθεί το τέλος από τη ΔΕΗ, θα επιβληθούν νέα μέτρα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τού υπενθυμίζει ότι «διαθέτει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, τις οποίες επιλέγει, εντελώς αδικαιολόγητα, να μην αξιοποιεί: υποτίθεται ότι η γνήσια λίστα Λαγκάρντ "έρχεται" από τις 12 Οκτωβρίου 2012 από τη Γαλλία» και ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζει η κ. Κωνσταντοπούλου, «μέχρι στιγμής, περιορίζεται να δηλώνει ότι την αναμένει».

Κατά την άποψή της, τέλος, «η μη ενεργοποίηση και εξάντληση κάθε προσφερόμενης διαδικασίας για τη φορολόγηση των μη φορολογηθεισών καταθέσεων στο εξωτερικό, συνιστά απιστία σε βάρος του Δημοσίου» και «αφαιρεί κάθε δικαίωμα φορολογικής επιβάρυνσης των κατ' επανάληψη φορολογηθέντων πολιτών, επιβάρυνσης που συνιστά παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη "χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους", όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Κόλαφος για το Γ. Στουρνάρα

«Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της» δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. «Η απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του πρωτοδικείου για το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελεί κόλαφο για τον κ. Στουρνάρα που τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» πρόσθσε.

ΚΚΕ: Παράνομο, άδικο και εκβιαστικό το τέλος ακινήτων

Παράνομο, άδικο και εκβιαστικό χαρακτηρίζει το τέλος ακινήτων το ΚΚΕ ζητώντας να καταργηθεί άμεσα και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από την εφορία.

Παράλληλα σχολιάζοντας την προσφυγή της κυβέρνησης στον Αρειο Πάγο το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκαλεί κάθε μέρα και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να εμφανίσει ως νόμιμο το «χαράτσι» που στέλνει μέσω της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων


 

Αύξηση κατά 9,86% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και κατά 1,09% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο παρουσίασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων άνεργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν τον Νοέμβριο στους 786.236, εκ των οποίων οι 329.946 ήταν άνδρες (ποσοστό 41,97%) και οι 456.290 γυναίκες (ποσοστό 58,03%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων τον Νοέμβριο του 2012 κατέγραψε αύξηση κατά 16,81% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους εμφανίζεται μειωμένο κατά 0,54%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (-4,07%).
Αυξημένος κατά 36.008 άτομα (ποσοστό 20,17%) σε σχέση με Οκτώβριο εμφανίζεται ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, ο οποίος ανήλθε τον Νοέμβριο σε 214.573 άτομα. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 68,24% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 22,18% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 5,60% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 2,04% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 1,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,31% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.
Τα σκήπτρα στην ανεργία έχει η ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών, στην οποία αναλογεί το 64,02% των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,84% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών το 10,14%.
Από το σύνολο των εγγεγραμμένων άνεργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιστοιχεί το 47,66%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,47%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,72% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση το 1,15%.
Το 92,14% των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν Έλληνες υπήκοοι, το 6,04% υπήκοοι τρίτων χωρών και το 1,81% υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καραμπό(μπο)λα στη δημοσιογραφία

Καραμπό(μπο)λα στη δημοσιογραφία
Τον τελευταίο καιρό το Έθνος και το Πρώτο Θέμα έχουν ξεκινήσει μια οργανωμένη επίθεση κατά του διεθνούς πρακτορείου Reuters υποστηρίζοντας ότι τα ρεπορτάζ του για την Ελλάδα εξυπηρετούν ξένα υποχθόνια συμφέροντα. Επειδή αφενός δεν συμφωνούν όλοι ότι τα συμφέροντα ορισμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων ταυτίζονται με τα εθνικά αλλά κυρίως επειδή η λειτουργική δημοσιογραφία είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για τη λειτουργική δημοκρατία αξίζει να μελετήσουμε αυτά τα δημοσιεύματα.

Του Κώστα Eφήμερου
Το έθνος και τοΈθνος

Πριν από περίπου ένα μήνα το Reuters αποστέλλει ερωτηματολόγιο στον Πήγασο, τον δημοσιογραφικό οργανισμό του Γιώργου Μπόμπολα που εκδίδει το Έθνος, από το οποίο προκύπτει ότι το επόμενο ρεπορτάζ του πρακτορείου θα ασχοληθεί με τα ελληνικά ΜΜΕ και την διαπλοκή. Λίγες ημέρες αργότερα η εφημερίδα δημοσιεύει ένα απίστευτο άρθρο με τίτλο «Η πέμπτη φάλαγγα της Τρόικας στην Αθήνα».

Στο άρθρο που υπογράφει ο Κώστας Νικολαϊδης διαβάζουμε ότι «στρατιές ξένων» κατά την «αγγλοσαξονική πρακτική» και «ξένοι δημοσιογράφοι που λειτουργούν σε διατεταγμένη υπηρεσία» έχουν έρθει στην Αθήνα με στόχο να επιτεθούν στις «τράπεζες, την τουριστική βιομηχανία, την ενέργεια, τις υποδομές τις, τα καλά ακίνητα και τις κατασκευές της» με στόχο να «επηρεάσουν δραστικά τις αποφάσεις στην Ελλάδα και να χειραγωγήσουν την Ελληνική κυβέρνηση». Μια πρώτη παρατήρηση εδώ είναι ότι ο δημοσιογράφος ουσιαστικά επιβεβαιώνει την διαπλοκή δεχόμενος πως η πίεση σε τράπεζες και κατασκευαστικές μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός χειραγώγησης της ελληνικής κυβέρνησης.

Το άρθρο όμως γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον παρακάτω, όταν οι δημοσιογράφοι αποκαλούνται «οικονομικοί δολοφόνοι», «κοράκια» , «παρατρεχάμενοι» και «γκεμπελιστές». Σε άλλο σημείο διαβάζουμε ότι για να γίνει η δουλειά χρειάστηκε να βρεθούν «λαντζέρηδες» της δημοσιογραφίας οι οποίοι συνεργάζονται με «εκλεκτούς» αγγλοσάξονες δημοσιογράφους οι οποίοι όλως τυχαίως πριν ανακαλύψουν την Ελλάδα ειδικεύονταν σε θέματα γύρω από τη διεθνή τρομοκρατία και το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, θέματα «αγαπημένα» των μυστικών υπηρεσιών. Για να μην μπερδεύεστε δηλαδή, ο Στέφεν Γκρέυ του Reuters είναι είτε τρομοκράτης, είτε έμπορος όπλων, είτε πράκτορας μυστικών υπηρεσιών. Ο κύριος Νικολαϊδης που με τόση περιφρόνηση γράφει για τον «αγγλοσάξονα» δημοσιογράφο αναφέρεται με υποτιμητικό τρόπο (ίσως ακόμα και τρόπο που επισύρει αγωγή) στο δημοσιογραφικό παρελθόν του Γκρέυ προσπαθώντας να αφήσει ερωτηματικά στον αναγνώστη που δεν γνωρίζει ότι μετά από χρόνια πολεμικών ανταποκρίσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν ο Στέφεν αποκάλυψε πώς η CIA απήγαγε ύποπτους που μετέφερε στο Γκουαντάναμο εν αγνοία των κυβερνήσεων, παίζοντας παιχνίδια κατασκοπίας ακόμα και στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η έρευνά του που δημιούργησε διπλωματικά επεισόδια εκδόθηκε σε βιλβίο που έγινε παγκοσμίως μπεστ σέλερ και κυκλοφορεί και στην Ελλάδα με τον τίτλο «Αεροπλάνο φάντασμα».

Ας γυρίσουμε στο Έθνος

Το σκεπτικό του δημοσιεύματος είναι ότι τα «κοράκια» με την «αλαζονεία κάποιας διεθνούς σφραγίδας ενός διεθνούς ειδησεογραφικού μέσου» έρχονται στην Αθήνα και συνεργάζονται με το «παρα-δημοσιογραφικό κύκλωμα» που ειδικεύεται σε εκβιασμούς, σκανδαλοθηρία και «ειδικές αποστολές». Ο στόχος τους είναι οι «τεμπέληδες Έλληνες» και οι «διεφθαρμένοι επιχειρηματίες» (τα εισαγωγικά είναι τουΈθνους, δηλαδή: οι φερόμενοι ως τεμπέληδες Έλληνες και φυσικά οι φερόμενοι ως διεφθαρμένοι επιχειρηματίες).


Συνεχίζουμε ευχάριστα την ανάγνωση: Στόχος τους είναι κυρίως «οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, οι λαϊκής κυκλοφορίας μεγάλες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια». Ο κύριος Νικολαϊδης ισχυρίζεται ότι «εάν πέσουν αυτά τα δύο κάστρα η Ελλάδα εάλω...».

Θα σας αφήσω να διαβάσετε το κλείσιμο του κειμένου αυτούσιο: «Ο πρώτος στόχος της οργανωμένης εκστρατείας τους ήταν οι τράπεζες, οι τραπεζίτες και η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών. Τώρα σειρά θα πάρουν τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης και οι ιδιοκτήτες τους. Θέλουν να καταστρέψουν τα ονόματά τους, την επιρροή τους, πρέπει να τους ενοχοποιήσουν στην κοινή γνώμη. Η επίθεση ετοιμάζεται, η συνωμοσία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Δυστυχώς όμως γι' αυτούς έγιναν αντιληπτοί και ο ρόλος τους παρακολουθείται από την ελληνική κοινή γνώμη. Και από τα υποψήφια «θύματά τους».


Η ελληνική κυβέρνηση έχει γνώση.

Τα ελληνικά ΜΜΕ (όχι τα «φιλελληνικά») τους γνωρίζουν. Πολύ σύντομα πλησιάζει η Στιγμή της Αποκάλυψης. Και τότε, για να θυμηθούμε την προσφιλή φράση του Τσόρτσιλ, θα είναι η ώρα για Ιδρώτα, για Αίμα, για Δάκρυα...»

Θέλω μόνο να υπογραμμίσω τη φράση «Η ελληνική κυβέρνηση έχει γνώση». Όπως και στην αρχή του δημοσιεύματος, ο δημοσιογράφος παρασύρεται και ταυτίζει ξανά τα ελληνικά ΜΜΕ με την ελληνική κυβέρνηση.

Το Έθνος επανέρχεται λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύοντας «απάντηση στο Reuters» στο οποίο καταγγέλλει το ...αδημοσίευτο δημοσίευμα ως κατευθυνόμενο. Σε αυτή γράφει ότι μια απλή ανάγνωση των ισολογισμών των εταιριών του κυρίου Μπόμπολα είναι αρκετή για να φανεί αν υπάρχει διαπλοκή κράτους και εκδοτών. Με τέτοιου τύπου ανακοινώσεις θα χάσει στο τέλος τη δουλειά της η Ελληνοφρένεια.

ΤοΠρώτο Θέμα έρχεται δεύτερο

Τη σκυτάλη παίρνει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η εφημερίδα που ιδρύθηκε από τους Θέμο Αναστασιάδη, Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και Τάσο Καραμήτσο και η οποία είχε περιέλθει στα χέρια του Μπόμπολα όταν αποχώρησε ο Τριανταφυλλόπουλος για να επιστραφεί στον Αναστασιάδη ένα χρόνο αργότερα (τότε φερόταν ως στρατηγικός επενδυτής και ο σταρ των ημερών, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης).

Στο πρωτοσέλιδο της 9ης Δεκεμβρίου βρίσκουμε το θέμα «Η ελίτ, η Τρόικα και το πρακτορείο». Το δισέλιδο δημοσίευμα που υπογράφει ο Γιώργος Πετρίδης είναι τύπου «κάποιοι λένε». Σύμφωνα με αυτό αναμένεται εμφύλιος επιχειρηματικός πόλεμος που «λέγεται ότι ενθαρρύνει, αν όχι υποκινεί η Τρόικα. Κεντρικό ρόλο στον πόλεμο έχει το πρακτορείο Reuters που απέστειλε ερωτηματολόγια σε επιφανή μέλη της εγχώριας επιχερηματικής-μιντιακής κοινωνίας». Αφού εκεί στο Reuters βλέπουν ότι όλοι ενοχλούνται με τα ερωτηματολόγια ίσως θα πρέπει να σταματήσουν να τα στέλνουν. Ας πάρουν μαθήματα από την ελληνική δημοσιογραφία. Είδε ο Γκρέυ ή ο Λεοντόπουλος κανένα ερωτηματολόγιο για τις θέσεις του πρακτορείου πριν δημοσιευτούν αυτά τα άρθρα εναντίον τους; Νισάφι πια με τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Ίσως βέβαια ο Έλληνας δημοσιογράφος να μη θέλησε να μάθει την άποψη του Reuters γιατί «όπως λέγεται» οι δημοσιογράφοι «γερμανοτσολιάδες» αυτοί είναι οι ίδιοι που επιτέθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, την Marfin και το τραπεζικό σύστημα γενικότερα (αναφέρονται σε προηγούμενα ρεπορτάζ του Reuters. Για τη διαμάχη Πειραιώς-Reuters μπορείτε να βρείτε στοιχεία παρακάτω).

Συνεχίζουμε: «Για να πετύχει η «βρόμικη επιχείρηση» χρειάζονται Έλληνες συνεργάτες, οι οποίοι, κατά την εκτίμηση τους αυτή, εκτός από το μεροκάματο του «γερμανοτσολιά», εκμεταλλεύονται τη συγκυρία ώστε μέσα στον θόρυβο να λύσουν τις διαφορές τους με ανταγωνιστές ή ανθρώπους τους οποίους θεωρούν επαγγελματικά εμπόδια». Θα μιλάνε εκ πείρας, δεν μπορεί.


Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες από ένα άρθρο στοBloomberg[...], τοSpiegelεμπνεύστηκε ένα άρθρο για το πως ζει το 1% των πλουσίων Ελλήνων [...]. Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό που έχει αποτύχει πλήρως στην Ελλάδα είναι η ελίτ της χώρας. Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου οι NewYorkTimes σε άρθρο τους με τίτλο «Εμπόδιο για την ανάκαμψη οι ολιγάρχες για την Ελλάδα» αποκαλύπτουν στο αθώο από business αμερικανικό κοινό ότι δεκάδες πανίσχυρες οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως το τραπεζικό σύστημα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές». Αδιανόητο!


Έπειτα ακολουθεί μια παράγραφος σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ερωτηματικά για ποιό λόγο ο «μπαρουτοκαπνσιμένος» Στέφεν Γκρέυ «άφησε τα πεδία των μαχών για να επιτεθεί στους Έλληνες επιχειρηματίες» και μετά διαβάζουμε για τον Νικόλα Λεοντόπουλο, συνεργάτη του Reuters, ο οποίος αναφέρεται ως «ελεύθερος ρεπόρτερ με ειδίκευση στα νοθευμένα φοινικέλαια για τις αλυσίδες της γρήγορης εστίασης». Στην Ελλάδα καθώς φαίνεται οι δημοσιογράφοι αποκτούν μονοθεματική ειδίκευση. Ο Νικόλας πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερός που ο αρχισυντάκτης του δεν του ανέθεσε πριν κάποιο ρεπορτάζ για το trafficking γιατί θα είχε αποκτήσει ειδίκευση στους νταβατζήδες.

Και μετά αρχίζει το ζουμί του δημοσιεύματος. Σύμφωνα με αυτό, το Reuters δεν τα παίρνει μόνο από την Τρόικα που θέλει να καταστρέψει τους Έλληνες ολιγάρχες (για αυτό άλλωστε απαιτεί την φορολόγηση των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων) αλλά έχει και ιδιαίτερες σχέσεις με τον Τάσο Τέλλογλου και τον Γιάννη Αλαφούζο που είναι υποστηρικτές του μνημονίου και βρίσκεται σε ανοιχτό επιχειρηματικό πόλεμο με τον Γιώργο Μπόμπολα που ως γνωστόν είναι μεγάλος πολέμιος της Τρόικας και των πολιτικών της.

Ο Γιώργος Πετρίδης όμως θέλει να έχει ολοκληρωμένο ρεπορτάζ και γι' αυτό αποφασίζει να μας θυμίσει πότε ξεκίνησε αυτή η κόντρα: «Ο κ. Γιάννης Αλαφούζος, που είχε κάποτε το κραταιό ραδιόφωνο ΣΚΑΪ (μάλλον ήθελε να γράψει "το κάποτε κραταιό", γιατί το ραδιόφωνο το έχει ακόμα) θεωρεί ότι μόλις άνοιξε τον ομώνυμο σταθμό δέχτηκε εξοντωτικό πόλεμο από τους παραδοσιακούς εκδότες, όπως ο κ. Γιώργος Μπόμπολας και ο εν ζωή τότε Χρήστος Λαμπράκης. Δεν λησμονεί ότι τον κυνήγησαν άγρια μέσω της κυβέρνησης Μητσοτάκη (άλλη μια παραδοχή δημοσιογράφου περί διαπλοκής εκδοτών και κυβερνήσεων, αλλά μη δίνετε σημασία) κατηγορώντας τον για λαθρεμπόριο πετρελαίου με το «Ασπρονήσι», τις μυστήριες μπίζνες με την αγορά του ρουμανικού στόλου μετά την πτώση του κουμουνιστικού καθεστώτος κ.λπ. Θεωρεί το παλιό κατεστημένο των media υπεύθυνο για το ότι αναγκάστηκε να φύγει νύχτα από την Ελλάδα, να μείνει για χρόνια εξόριστος στο Λονδίνο για χρέη προς το δημόσιο και να ζητά ειδική ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έφταναν τα 5 δις. περίπου εκείνη την εποχή. Και η ευνοϊκή ρύθμιση όντως έγινε, όπως λένε οι τότε και οι σημερινοί του αντίπαλοι, οι οποίοι ρωτούν πώς γίνεται τιμητής των πάντων όταν, κατά την άποψή τους (βεβαίως-βεβαίως) χρησιμοποιεί ανάλογες μεθόδους με αυτές που καταγγέλλει. Για παράδειγμα, επισημαίνουν ότι ο δανεισμός του ΣΚΑΪ από τις τράπεζες είναι εξίσου υψηλός ή και μεγαλύτερος από τα άλλα ΜΜΕ, τα οποία συνεχίζει να εγκαλεί ότι ζουν με δανεικά. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, λένε (όχι εγώ) αν έστελνε και σε αυτόν ο Γκρέυ και η ομάδα του Τέλλογλου ερωτηματολόγιο (μήπως έστειλε ρε παιδιά;) για το πώς πήρε την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού επί Καραμανλή (όχι σαν την τίμια άδεια του MEGA), πόσα εισέπραξε από τον κρατικό ΟΠΑΠ ο ΣΚΑΪ όταν «αφεντικά» ήταν εκεί ο «πρώην» (σε εισαγωγικά χωρίς εμφανή λόγο) κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο τότε διευθυντής της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος (χωρίς κύριος αυτός), που αμέσως μετά μεταγράφηκε στον ΣΚΑΪ, παρά τις πολύ σοβαρές εκκρεμότητες που έχει ακόμα με τη Δικαιοσύνη για θέματα διαχείρισης της κρατικής τηλεόρασης. Θα συμπληρώναμε το δικό μας ερωτηματολόγιο, μας είπαν (αφού μας το είπαν, να μη το γράψουμε;) δημοσιογραφικοί κύκλοι των «παραδοσιακών» με την πρόσφατη αποκάλυψη (ώπα) ότι ο ΣΚΑΪ (ώπα-ώπα) δεν έχει πληρώσει το Τέλος Ακινήτων (ώπα-ώπα-ώπα). Ο σταθμός τότε απάντησε ότι το κτίριο δεν είναι δικό του αλλά το νοικιάζει, όπως διατυπώνεται η κατηγορία (κάπου θα το διαβάσατε αυτό) ότι ουσιαστικός ιδιοκτήτης είναι και πάλι ο εφοπλιστής μιντιάρχης κ. Αλαφούζος -αν την αποκάλυψη την είχε κάνει κάποιος «παραδοσιακός δημοσιογραφικός οργανισμός» θα είχε αναφερθεί και το όνομα του αλλά την έκανε το ThePressProject. Τέλος επισημαίνουν ότι στη μετοχική σύνθεση του ΣΚΑΪ αντιπροσωπεύονται και συμφέροντα του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (που εμείς ούτε που τον ξέρουμε). Συνδέουν επίσης τη δουλικότητα που, όπως λένε (αυτοί, όχι εμείς) δείχνει προς τους τροϊκανούς και την κατασυκοφάντηση κάθε ελληνικού ΜΜΕ με την πρόσφατη πολεμική που εξαπέλυσε ο ΣΚΑΪ ακόμα και εναντίον της Ιστορίας (με κεφαλαίο γιατί είμαστε πατριώτες) της Ελλάδας, μέσω του προδοτικού -όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς (άλλους, φυσικά)- ντοκιμαντέρ για το 1821.

Ο κύριος Πετρίδης φυσικά θα ήθελε να έχει ισορροπημένο ρεπορτάζ και να αναφέρει και όσα αποδίδονται στον κύριο Μπόμπολα αλλά του τελείωσε ο χώρος και δεν κατάφερε να αναφερθεί σε τίποτα. Καμία αναφορά για απευθείας αναθέσεις κρατικών προμηθειών αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Καμία αναφορά για το εμπόριο οπλικών συστημάτων (42 ελικόπτερα ύψους 651 εκατομμυρίων ευρώ αγόρασε η Ελλάδα με απευθείας ανάθεση από την εταιρία του Μπόμπολα, 20 παρέλαβε, 657 εκατομμύρια τα πλήρωσε), Καμία αναφορά για την σκανδαλώδη παραχώρηση έναντι πινακίου φακής του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής στην Ελληνικός Χρυσός η οποία πούλησε τα εξορυκτικά δικαιώματα έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε καναδική εταιρία. Καμία αναφορά για την προνομιακή μεταχείριση των εταιριών του κυρίου Μπόμπολα από το ελληνικό κράτος που του έχει σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας (στην περίπτωση της Ψυτάλλειας έγιναν καταγγελίες για την περίεργη αδυναμία όλων των υπολοίπων εταιριών που πήραν μέρος στον διαγωνισμό να καταθέσουν έγκυρους φακέλους). Καμία αναφορά στις ένορκες καταγγελίες κατηγορούμενων για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου για την σχέση του με τον Γιώργο Μπόμπολα κ.ο.κ.

Πώς ενόχλησε το Reuters

Η ιστορία ξεκινάει λίγους μήνες πριν ο Νίκος Δένδιας καταγγείλει τον Guardian ως φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι Απρίλιος του 2012 όταν το Reuters δημοσιεύει ρεπορτάζ που υπογράφουν ο Στέφεν Γκρέυ και ο Νικόλας Λεοντόπουλος, αποκαλύπτοντας τον τρόπο διαχείρισης της τράπεζας Πειραιώς από τον πρόεδρό της, Μιχάλη Σάλλα. Σύμφωνα με αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να δανειοδοτεί εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας του τραπεζίτη και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών για αγορά ακινήτων που στη συνέχεια νοικιάζει ή αγοράζει η τράπεζα σε υψηλότατες τιμές. Το δημοσίευμα θάβεται από σχεδόν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ ενώ η διάψευση της τράπεζας περιέργως δημοσιεύεται παντού. Είναι προφανές ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της εφημερίδας, Ιωάννης Κοτόφωλος, που ταυτόχρονα εκτελεί χρέη οικονομικού συντάκτη στηνΚαθημερινή(προφανές ασυμβίβαστο) γνωρίζει πώς να χειριστεί τα ελληνικά ΜΜΕ (υπάρχει και το ενδεχόμενο τα ελληνικά ΜΜΕ να έχουν συμφέροντα από την στήριξη της τράπεζας, αλλά ας μην είμαστε κακεντρεχείς).


Η τράπεζα Πειραιώς όμως δεν σταματά στην διάψευση. Καταθέτει αγωγή εναντίον του Reuters και ζητάει αποζημίωση πενήντα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ισχυρίζεται ότι έχασε εξαιτίας του δημοσιεύματος. Οι άνθρωποι του πρακτορείου θα πρέπει να ανακουφίστηκαν που το άρθρο δεν δημοσιεύτηκε πρακτικά πουθενά. Φανταστείτε πόσο άσχημα θα ένιωθαν αν το ρεπορτάζ τους είχε καταστρέψει την Πειραιώς, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ευρωζώνη και ίσως την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που κάποιος απερίσκεπτος εκδότης αποφάσιζε να το δημοσιεύσει. Ευτυχώς ο Γιώργος Μπόμπολας δεν πέφτει στην παγίδα και τα μέσα που διαθέτει προστατεύουν τα εθνικά (και γιατί όχι παγκόσμια) συμφέροντα.

Στην ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι της τράπεζας Πειραιώς επικεντρώνονται σε ένα τμήμα του άρθρου που αναφέρεται στην υπόθεση Αγούλου (κατηγορεί στελέχη της Πειραιώς για ιδιοποίηση μεγάλων χρηματικών ποσών και η τράπεζα έχει κινηθεί εναντίον της κατηγορώντας την για υπεξαίρεση) και δεν διαψεύδουν το δημοσίευμα, ισχυριζόμενοι ότι όλα αυτά που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ έγιναν νόμιμα (ηθικά;).

Κατά την απολαυστική ακροαματική διαδικασία επισημαίνονται δύο ακόμα γεγονότα που πρέπει να αξιολογήσουμε. Το πρώτο είναι ότι, όπως φαίνεται από τις καταθέσεις των Γκρέυ και Λεοντόπουλου, η τράπεζα αρνείται να πάρει θέση στο ρεπορτάζ και να απαντήσει στις ερωτήσεις που απέστειλε το πρακτορείο είτε γραπτώς είτε ζητώντας επίμονα ραντεβού με τον εκπρόσωπό της. Αντ' αυτού η τράπεζα προσλαμβάνει εταιρία δημοσίων σχέσεων του εξωτερικού για να χειριστεί το επερχόμενο ρεπορτάζ. Το δεύτερο αφορά ένα περίεργο δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, σύμφωνα με το οποίο ψευτοδημοσιογράφοι του Reuters (και πιθανόν πράκτορες) κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζών στην Ελλάδα. Οι δικηγόροι του πρακτορείου πιστεύουν ότι το δημοσίευμα αυτό έχει στόχο να υποσκάψει το επερχόμενο ρεπορτάζ αμφισβητώντας την αξιοπιστία του εκ των προτέρων. Το ευφάνταστο αυτό σενάριο του τότε είναι η θλιβερή πραγματικότητα του σήμερα...

Καραμπόμπολα

Το δημοσίευμα του Έθνους είναι κλασικό δείγμα του επιπέδου της ελληνικής δημοσιογραφίας. Λάσπη, υπονοούμενα και υπεράσπιση των συμφερόντων του αφεντικού. Το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος είναι κλασικό δείγμα της συνολικότερης παρακμής της κοινωνίας. Απευθύνεται σε λοβοτομημένους αναγνώστες ή αναγνώστες της Χρυσής Αυγής (τους οποίους αγαπάει πολύ και το αφεντικό).

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το Reuters, το Bloomberg, οι New York Times, το Spiegel, ο Guardian κ.λπ. επιτίθενται στον Πήγασο του Γιώργου Μπόμπολα, όχι μόνο επειδή ζηλεύουν την τεράστια επιτυχία του ως εκδοτικού συγκροτήματος αλλά κυρίως επειδή εκπροσωπούν οικονομικά συμφέροντα που θέλουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα. Το υποχθόνιο σχέδιο αυτών των κέντρων είναι να ελέγχουν την ελληνική κυβέρνηση έχοντας στα χέρια τους τράπεζες και κατασκευαστικές. Είναι να απορεί κανείς με την νοσηρή τους φαντασία.

Τα παραπάνω δημοσιεύματα δείχνουν την κατάσταση πανικού που έχει κυριεύσει την ελληνική ελίτ. Τα πύρινα κείμενα των τελευταίων ημερών του έτερου Καπαδόκη, Σταύρου Ψυχάρη, περί απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας (βλέπε εποπτεία τραπεζών), η καταγγελία ενός ρεπορτάζ που ακόμα δεν έχει δει το φως της δημοσιότηταςκαι η συκοφαντική ονομαστική επίθεση σε δημοσιογράφους που κάνουν ακόμα την δουλειά τους τηρώντας τις στοιχειώδεις αρχές δεοντολογίας φανερώνουν ότι τα κραταιά ΜΜΕ φοβούνται για τους όρους της επόμενης χρηματοδότησης. Φοβούνται δηλαδή ότι η επόμενη ιστορική συγκυρία μπορεί να μην τους βρει με την ίδια δύναμη ή ακόμα χειρότερα μπορεί να τους αποβάλει ως καρκινώματα του παρελθόντος.

Μέχρι τη δημοσίευση του περιβόητου ρεπορτάζ του Reuters λοιπόν, σας εύχομαι καλή και προσεκτική ανάγνωση.


πηγή

ΜΑΝΟΥΛΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ;

ΜΑΝΟΥΛΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ?
- Μανούλα θα πεθάνουμε;
Με ρώτησε ο 5χρονος γιος μου.

- Γιατί το λες αυτό αγάπη μου; του απαντάω ξαφνιασμένη.

- Το άκουσα που το έλεγαν οι μαμάδες στο σχολείο.
Ότι δεν θα εχουμε να φάμε και θα πεθάνουμε απο πείνα.
Το είχε πει και ο παππούς μια μέρα που έβλεπε τηλεόραση.

- Όχι αγάπη μου δεν θα πεθάνουμε, του απαντώ.

Δεν θα πεθάνουμε γιατί οι καλοί άνθρωποι που μας κυβερνούν φροντίζουν για μας.
Φροντίζουν να έχεις το σχολείο σου για να μάθεις γράμματα τα βιβλία όλων των παιδιών στην ώρα τους, έστω κι αν καμιά φορά κρυώνετε γιατί δεν υπάρχει πετρέλαιο.

Φροντίζουν τη γιαγιά που είναι πολύ άρρωστη να έχει τα φάρμακα της δωρεάν. Κι όταν πάει στο νοσοκομείο όλα δουλεύουν ρολόι.

Έστω κι αν καμιά παίρνει γάζες και φάρμακα μαζί της μην τυχόν και τους έχουν τελειώσει.

Φροντίζουν το θείο Ηλία που έχει 4 πτυχία και μεταπτυχιακά να βρει δουλειά.
Αλλά είναι άτυχος βρε παιδί μου, πολύ άτυχος.
Όλες τις δουλειές τις παίρνουν τα παιδιά, τ'ανίψια, οι θείοι, οι μπατζανάκηδες, οι κουμπάροι αυτών που μας κυβερνούν και μας φροντίζουν.
Φαίνεται θα έχουν περισσότερα προσόντα από το θείο.

Φροντίζουν τη μαμά του Νικολάκη του συμμαθητή σου, που έμεινε μόνη της γιατί ο μπαμπάς του έπεσε κατά λάθος απ'το μπαλκόνι την ημέρα που απολύθηκε από τη δουλειά του.

Φροντίζουν να πληρώσουν αυτά που εμείς χρωστάμε, γιατί ήμασταν κακά παιδιά και δεν δουλεύαμε καθόλου μόνο πίναμε καφέδες στις παραλίες και τρώγαμε τα λεφτά από κάτι υποβρύχια...
άσε θα σου εξηγήσω για αυτά μόλις μεγαλώσεις λίγο ακόμη.

Φροντίζουν κι εκείνη τη γιαγιούλα που είδαμε προχθές να ψάχνει τα σκουπίδια. Θυμάσαι που της έδωσες το κουλουράκι σου;

Μας φροντίζουν και μας συμπονούν. Πόσο μας συμπονούν και μας καταλαβαίνουν...
Κάθε μέρα μας το λένε και κλαίνε με μαύρο δάκρυ.

Να, τώρα θα κόψουν από τη σύνταξη του παππού για να δώσουν πάλι λεφτά στις τράπεζες για να τις σώσουν γιατί δεν έχουν οι καημένες τους έπεσαν στο δρόμο και τα έχασαν.
Κρίμα, κρίμα. Τόσα χρόνια τίμιας τοκογλυφίας πάνε χαμένα.

Έτσι κάνουν και με τα μαγαζιά που έκλεισαν απέναντι από το μαγαζί μας.
Έτσι θα κάνουν και με το δικό μας μαγαζί όταν δεν θα μπορούμε άλλο πια να πληρώνουμε.
θα έρθουν να μας σώσουν.

Γι αυτό σου λέω μωρό μου μην ανησυχείς.
Αυτοί οι καλοί άνθρωποι που μας κυβερνούν αγαπούν την Ελλάδα.
Φροντίζουν να είμαστε περήφανοι που είμαστε Ελληνες.
Θυμήσου παιδί μου να τους γράψουμε ένα γράμμα να τους ευχαριστήσουμε για όσα έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν για μας.

Μα πάνω απ'όλα να τους ευχαριστήσουμε για τη συμπόνοια τους.
Τί καλοί ανθρωποι!!!!!


Υ.Γ. Μήπως ενώ έχουμε πεθάνει ζούμε μόνο κατά φαντασίαν, εμείς οι Έλληνες, που έχομε περιπέσει σε συμφορά νομίζοντας ότι η ζωή είναι όνειρο; ή ζούμε εμείς, και έχει αποθάνει η ζωή;

Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς, 4ος μ.Χ. αιών, Έλληνας ποιητής




ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Τα ντοκουμέντα της γενναιόδωρης χορηγίας των €800.000 του ΟΠΑΠ στον ΔΟΛ

Τα ντοκουμέντα της γενναιόδωρης χορηγίας των €800.000 του ΟΠΑΠ στον ΔΟΛ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος (διορίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από την τρικομματική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά), όταν ερωτάται για τις προωθητικές ενέργειες, τις διαφημίσεις/χορηγίες που κάνει ο οργανισμός, διαμηνύει κατηγορηματικά προς πάσα κατεύθυνση: «από εδώ και πέρα θα δίνουμε λιγότερα, αλλά θα ζητάμε περισσότερα».

Πράγματι, ο ΟΠΑΠ, που παραμένει από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στην Ελλάδα, έχει μειώσει τις δαπάνες για τους παραπάνω σκοπούς.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα. Το αντίθετο, μάλιστα. Αρκεί ένα τέτοιο αίτημα από κάποιο εκδοτικό συγκρότημα και αυτόματα τίθεται προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο. Εάν το θέμα της χορηγίας δεν έχει αναλυθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια τμήματα του ΟΠΑΠ, δεν πειράζει. Αυτό μπορεί να γίνει αργότερα.

Το ThePressProject.gr παρουσιάζει τα ντοκουμέντα της γενναιόδωρης χορηγίας που χαρακτηρίστηκε «δώρο» και άλλα πολλά από μερίδα του Τύπου, που έδωσε ο ΟΠΑΠ στο εκδοτικό συγκρότημα του ΔΟΛ. Το περίεργο δεν είναι τόσο η χορηγία, όσο το ότι το διοικητικό συμβούλιο πρώτα αποδέχθηκε το αίτημα του προμηθευτή και μετά το έστειλε για ανάλυση και έγκριση στα αρμόδια τμήματα.

Τα ντοκουμέντα της γενναιόδωρης χορηγίας των €800.000 του ΟΠΑΠ στον ΔΟΛ


Και κάτι ακόμα: Λόγω αυτού του πήγαινε-έλα και της αρχικής βιασύνης χρειάστηκε να γίνουν δύο διοικητικά συμβούλια για την τελική έγκριση του προγράμματος. Το δεύτερο δ.σ. έγινε στις 29 Νοεμβρίου 2012, δηλαδή 27 ημέρες μετά το πρώτο (2 Νοεμβρίου 2012), με αποτέλεσμα πρώτα να κυκλοφορήσει η Επετειακή Εκδοση (4 Νοεμβρίου 2012) –με αφορμή την οποία δόθηκε η χορηγία– και μετά να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειές της.

Στο τέλος, και σύμφωνα με το έγγραφο του δ.σ. του ΟΠΑΠ το ποσό της χορηγίας 800.000 (χωρίς τον ΦΠΑ), «έσπασε» στα τρία:

400.000 ευρώ στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
200.000 ευρώ στα ΝΕΑ και
200.000 στο «ΤΟ ΒΗΜΑ on line”.

Από εδώ και πέρα όσοι θέλουν αντίστοιχα προγράμματα μπορούν να αποστέλλουν τα αιτήματά τους στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ και να εύχονται να τα υπογράψει ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, που έμαθε τη δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δηλώσει και στη διακήρυξή μας ότι ούτε θέλουμε ούτε δεχόμαστε διαφήμιση/χορηγίες από εταιρείες που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο, όπως είναι ο ΟΠΑΠ. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.



ΠΗΓΗ:
The Press Project

Τίτλοι τέλους για τα ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού;


Τίτλοι τέλους για τα ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού; 

Το ενδιαφέρον αρκετών ελληνικών ομίλων ανάπτυξης ακινήτων και πιθανώς και των κατασκευών αναμένεται να συγκεντρώσει η σχεδιαζόμενη, έπειτα από αρκετά χρόνια, δημιουργία του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην περιοχή του Ελαιώνα, ένα από τα έργα που επιχειρεί να αναβιώσει το υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα. Η ανακοίνωση εντός της εβδομάδος, διά στόματος του υπουργού κ. Χατζηδάκη, ότι δρομολογείται νόμος στις αρχές του 2013 ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες (απαιτείται χωροταξική ρύθμιση) αναμένεται να κινητοποιήσει μια σειρά από εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες οι οποίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το έργο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), με την πρόθεση του υπουργείου να αφορά την ολοκλήρωση των έργων εντός περιόδου δύο ετών. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, με τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης να αναμένεται ότι θα είναι από 35 έως και 40 χρόνια. Ο νέος σταθμός θα φιλοξενήσει τους σημερινούς σταθμούς των ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων.

Ο λόγος του ενδιαφέροντος των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων είναι το γεγονός ότι εκτός από τον νέο σταθμό, ο οποίος θα καλύπτει επιφάνεια 38.500 τ.μ., αναμένεται να ενταχθούν στην επένδυση και χρήσεις εμπορικών καταστημάτων της τάξεως των 11.000 τ.μ., προκειμένου να υπάρξει αντισταθμιστικό όφελος για τους ιδιώτες που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του έργου. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 29.000 τ.μ. ελεύθερων χώρων και πρασίνου, 1.500 τ.μ. χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων με χωρητικότητα 480 θέσεων. Η συμβολή του Δημοσίου θα αφορά την παραχώρηση της γης, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής, σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του σταθμού.

Η έκταση που έχει επιλεγεί αγγίζει τα 90 στρέμματα, με το 50% αυτών να αφορούν την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ, ενώ στα υπόλοιπα θα αναπτυχθούν εμπορικές χρήσεις και κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι η δημιουργία του νέου σταθμού θα αποσυμφορήσει σημαντικά τις περιοχές που σήμερα φιλοξενούν τα ΚΤΕΛ (Κηφισός και Λιοσίων), ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και η κίνηση στα ΚΤΕΛ, καθώς η περιοχή του Ελαιώνα εξυπηρετείται και από το μετρό και την διατρέχουν μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως η Πέτρου Ράλλη και η Ιερά Οδός.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πολύ κοντά στην έκταση του Ελαιώνα, όπου έχει χωροθετηθεί η δημιουργία του νέου σταθμού, βρίσκεται το ημιτελές εμπορικό κέντρο της «Μπ. Βωβός - Διεθνής Τεχνική», κατασκευασμένο σε ποσοστό 75%. Η εταιρεία αναμένεται την εκδίκαση της υπαγωγής της στο άρθρο 99.

Στάση εργασίας την Τετάρτη και 24ωρη απεργία την Πέμπτη για μετρό, ηλεκτρικό


Τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη και εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη αποφάσισαν να κάνουν οι εργαζόμενοι στο μετρό και τον ηλεκτρικό.

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις. Έτσι, την Τετάρτη θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας (5 π.μ.) έως τις 9 π.μ., ενώ την Πέμπτη θα κάνουν εικοσιτετράωρη απεργία.

Στις διήμερες κινητοποιήσεις είναι πιθανό να συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα τραμ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασίσει οριστικά.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό και τον ηλεκτρικό είχαν προειδοποιήσει ότι θα κινητοποιηθούν και κατά την περίοδο των γιορτών, στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν στην εξαίρεση για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. 

Ωστόσο, το γεγονός αυτό, εκτός από την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, αποτελεί πλήγμα στην αγορά και εμποδίζει την αύξηση της κίνησης εν όψει των Χριστουγέννων

Ολυμπία Οδός: πολύ σκληρές δηλώσεις και τοποθετήσεις για το κούρεμα του δρόμου


 

Η  απόφαση της κυβέρνησης  για ματαίωση  της κατασκευής της  μισής «Ολυμπίας οδού», δηλαδή  του τμήματος   «Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα»,  έχει σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τα εθνικά δίκτυα μεταφορών ,  της μισής Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας και των  νησιών Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Πρόκειται   σε τελική ανάλυση  για  αποκλεισμό   από  το όποιο αναπτυξιακό γίγνεσθαι  και  για  καταδίκη στην στασιμότητα και το τέλμα, περισσοτέρων  του ενός εκατομμύριου Ελλήνων πολιτών.  Το μεγάλο αυτό τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού προκαλείται βάναυσα , καθώς η απόφαση Χατζηδάκη του στερεί κάθε δυνατότητα να δει αχτίδες φωτός   στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Η οργή και η αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από το «κούρεμα» της Ολυμπίας οδού, ξεχειλίζουν. Το ίδιο έδειξαν ότι ισχύει και γι αυτούς, κατά την διάρκεια ευρύτατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αρχαία Ολυμπία, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των περιοχών που υφίστανται ζημιά από την αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση της κατασκευής του μεγάλου αυτοκινητόδρομου.

Η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα να συγκαλέσει    σύσκεψη  θεσμικών παραγόντων από τους νομούς  Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς,  βρήκε ανταπόκριση. Χθες στο δημαρχείο της Ολυμπίας, συγκεντρώθηκαν βουλευτές, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί  και δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής και μέλη διοικήσεων επαγγελματικών και άλλων μαζικών φορέων από τις  ανωτέρω  περιοχές.

Όλοι διατράνωσαν την σαφή και κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ματαίωσης του τμήματος της Ολυμπίας οδού που διατρέχει το  δυτικό  τμήμα της  Αχαΐας, την Ηλεία και την βόρεια Μεσσηνία. Εξέφρασαν δε, την άποψη ότι αν δεν ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση, ακυρώνεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της  Αιτωλοακαρνανίας  της Δυτικής Πελοποννήσου και των  δύο νησιών Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, που συνδέονται με την υπόλοιπη Ελλάδα, συγκοινωνιακά και όσον αφορά τις μεταφορές, μέσω του λιμανιού της Κυλλήνης.

Για να καμφθεί η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε διορθωτική κίνηση,  οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη αποφάσισαν  να αναπτύξουν  δυναμική δράση,   υιοθετώντας  ομόφωνα την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη  Χαρ. Καφύρα.  Το διεκδικητικό πλαίσιο και οι ενέργειες που πρόκειται να γίνουν με σκοπό την επίτευξη του στόχου της ολοκλήρωσης της Ολυμπίας οδού μέχρι την Τσακώνα, είναι οι εξής:

«1)Κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης και χωρίς την τροποποίηση της και χωρίς μειώσεις στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο, μέχρι την Τσακώνα Μεσσηνίας, απορρίπτοντας κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση.

2)Να συνεδριάσουν εκτάκτως όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και τα Συμβούλια όλων των φορέων, να εκδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας  για  την προωθούμενη ακύρωση κατασκευής της Ολυμπίας Οδού.

3)Να πάρουν όλοι αποφάσεις για το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης άμεσα.

4)Άμεσα (πιθανότατα εντός της εβδομάδας )να πάνε σύσσωμοι οι φορείς  στην Αθήνα για να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και προηγουμένως την ίδια μέρα να κλείσουν την Εθνική Οδό στο ύψος του Ισθμού της Κορίνθου(για ένα χρονικό διάστημα), με την συμβολική  έννοια όπως αποκλείεται συγκοινωνιακά η Πελοπόννησος, έτσι κι εμείς κόβεται η  κυκλοφορία με την υπόλοιπη Ελλάδα.

5)Να κληθούν και οι 22 Βουλευτές των περιοχών μας, να έχουν ανάλογη δυναμική αντίδραση, να κρατήσουν κοινή στάση για το θέμα τόσο με την κατάθεση κοινής επερώτησης στην Βουλή, να  αρνηθούν την  ψήφιση της αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης στην Βουλή.

6)Να  προσφύγουν  στις  Ελληνικές και Ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.

7)Το Τ.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδας να αποτελει τεχνικό σύμβουλο στην προσπάθεια διεκδίκησης».

Το προεδρείο της Συνάντησης που αποτελείτο από τους Κ. Τζαβάρα, Υπουργό Πολιτισμού, Χαρ. Καφύρα,  Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Απόστολο Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Πέτρο Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου,  εντέλλεται να κλείσει άμεσα  ραντεβού με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Πηγή:ilialive.gr

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του 10% της Αττικής Οδού


 

Κρούσεις για την πώληση του ποσοστού ύψους 9,88% που κατέχει στην  "Αττική Οδός Α.Ε." έχει δεχθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Η συμμετοχή περιήλθε στα χέρια της τράπεζας έπειτα από την απόκτηση της “καλής” AΤΕΒank. Η τελευταία είχε αποκτήσει το 9,88% της Αττικής Οδού τον Ιούλιο του 2010 από την ΑΤΤΙΚΑΤ (συμφερόντων Π. Πανούση) έναντι 113 εκατ. ευρώ.

Η "Αττική Οδός Α.Ε." είναι η εταιρεία, η οποία ανέλαβε, μέσω σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου. Μέτοχοι της Εταιρίας Παραχώρησης είναι η Ακτωρ Παραχωρήσεις  Α.Ε. (που ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ) και κατέχει ποσοστό 59,25%, η J.&P. ΑΒΑΞ Α.Ε. που κατέχει ποσοστό 21,00%, η ΕΤΕΘ Α.Ε. (που ανήκει στον Όμιλο J.&P. ΑΒΑΞ Α.Ε.) με ποσοστό 9,82%, η Πειραιώς με συμμετοχή 9,88% και η Γαλλική EGIS Projects S.A. με 0,04%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένα επενδυτικά fund –μεταξύ των οποίων και το TPG– Axon Management LP που πρόσφατα απέκτησε έναντι 42 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς το 6,82% της Folli Follie Group, ποσοστό που επίσης είχε βρεθεί στην κατοχή της τράπεζας από την Atebank –αλλά και κινεζικοί όμιλοι διερεύνησαν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη συμμετοχή στην Αττική Οδό.

Αρμόδια στελέχη του ομίλου Πειραιώς με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr αναφορικά με το θέμα, τόνισαν πάντως πως η τράπεζα δεν προτίθεται να παραχωρήσει το ποσοστό που κατέχει στις “Αττική Οδός Α.Ε” και “Αττικά Διόδια Α.Ε.”.

Το τελευταίο διάστημα η Πειραιώς έχει προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που “κληρονόμησε” από την AΤΕΒank. Πέραν του ποσοστού στην FF Group, η τράπεζα τον τελευταίο μήνα έχει ρευστοποιήσει στο Χρηματιστήριο μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil και Τιτάνα.

Οι πωλήσεις, λένε στην αγορά, αφορούν κυρίως μετοχές του χαρτοφυλακίου της AΤΕΒank, την οποία απορρόφησε η Πειραιώς. Η τράπεζα έχει ρευστοποιήσει πάνω από 150.000 μετοχές του ΟΤΕ από τις αρχές Νοεμβρίου και έχει εισπράξει τίμημα άνω των 500.000 ευρώ. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα πούλησε περίπου 120.0000 μετοχές της Motor Oil αξίας 260.000 ευρώ ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει πουλήσει άλλες 9.364 μετοχές της Τιτάν έναντι τιμήματος 125.653 ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

Η Cosco «κατασπαράσσει» ή βοηθά τον ΟΛΠ να αναβαθμιστεί;

 
Είναι συνεργάτες ή ανταγωνιστές; Ο ένας βοηθά τον άλλο ή επιδιώκει την «εξαφάνισή» του; Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα. Η έλευση της Cosco στον Πειραιά οδήγησε σε ραγδαία άνοδο των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι, με αμοιβαία οφέλη.

Τόσο ο «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» (θυγατρική εταιρεία της Cosco), όσο και ο ΟΛΠ βελτιώνουν τα μεγέθη τους. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν αναλυτές της ναυτιλιακής αγοράς είναι ότι «η ανάπτυξη της Cosco είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη, σε σχέση με τον ΟΛΠ».
Που οφείλεται αυτό και τι μπορεί να σημαίνει; Σίγουρα είναι άλλο το να σε επιδοτεί η Cosco και άλλο το «χρεωκοπημένο» ελληνικό Δημόσιο. Το ζήτημα είναι ότι η Cosco, με τις συνεχείς επενδύσεις που κάνει στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τον ΟΛΠ.
Σιγά – σιγά, η αναλογία σε γερανογέφυρες και λοιπές υποδομές είναι συντριπτικά υπέρ της Cosco, ότι κι αν αυτό σημαίνει στην εξυπηρέτηση των κοντέινερ, αλλά και στην τιμολογιακή πολιτική.    
Καθίσταται προφανές ότι οι Κινέζοι έχουν σαφές πλαίσιο και στόχους για τον Πειραιά, επιδιώκοντας την μετατροπή του λιμένα του Πειραιά σε περιφερειακό κέντρο διανομής (distribution center), αλλά και στον τριπλασιασμό του όγκου εμπορευμάτων.
Το μέγα ερώτημα είναι «τι θέλει να κάνει το Δημόσιο με τον ΟΛΠ;». Κοιτά τον οργανισμό ως καθαρά εισπρακτικό στοιχείο, τοποθετώντας τον ψηλά στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, γιατί – επί του παρόντος – δεν φαίνεται αναπτυξιακή πολιτική στα εμπορεύματα, αντίθετα με την κρουαζιέρα;
Επί του παρόντος, φαίνεται ότι δεν παίζει το σενάριο να αγοράσει η Cosco τον ΟΛΠ, καθώς από ένα δημόσιο μονοπώλιο θα πάμε σε ένα ιδιωτικό. Πόσο μάλλον, όταν είναι σε εξέλιξη η έρευνα της ΕΕ για τη σύμβαση Cosco – Δημοσίου για τυχόν φοροαπαλλαγές.
Ο Πειραιάς έγινε το πιο δημοφιλές κοντέινερ τέρμιναλ της Cosco
Η Cosco, στην προσπάθειά της να αυξήσει τη ροή φορτίων, ενέταξε στη λίστα των πελατών του ΣΕΜΠΟ ασιατικές εταιρείες μεγάλου διαμετρήματος, όπως η K-Line, η YML και η Hanjin, με τις οποίες συνεργάζεται, ενώ προχώρησε σε συμφωνίες και με άλλες εταιρείες-κολοσσούς διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, όπως η Evergreen, η Maersk κ.ά., προκειμένου να στρέψουν φορτία τους προς το λιμάνι του Πειραιά.
Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς στο 9μηνο του έτους, η Cosco διακίνησε, από την προβλήτα ΙΙ του Πειραιά, περί το 1,6 εκατ. κοντέινερ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 95,9%! Μόνο τον Σεπτέμβριο διακίνησε 171.000 κοντέινερ, αυξάνοντας κατά 77,4% την κίνηση, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Ο Πειραιάς συνεχίζει να παραμένει το πιο δυναμικό κοντέινερ τέρμιναλ για τους Κινέζους, καθώς στο 9μηνο η διακίνηση φορτίων στο Σουέζ μειώθηκε κατά 9,6%, στη Νάπολη αυξήθηκε 19,1%, ενώ κατά 11,6% μειώθηκε η Αμβέρσα.
Aνοδικά κινείται και ο ΟΛΠ. Αύξηση εσόδων 22,3% στο ΣΕΜΠΟ
Από την πλευρά του, ο ΟΛΠ προσπαθεί να εφαρμόσει μια επιθετική πολιτική προσέλκυσης πελατών στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, τόσο με την υπογραφή της σύμβασης για φορτίο διαμετακόμισης με την MSC, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, όσο και με την ένταξη της Norasia στο ειδικό τιμολόγιο με χρεώσεις κλίμακας όγκου.
Ταυτόχρονα, ο οργανισμός συνεχίζει να μελετά εντατικά τους τρόπους επέκτασης των χώρων στο car terminal που καταγράφει σημαντική αύξηση φορτίου διαμετακόμισης, με πολύ θετικές προοπτικές για το μέλλον.
Στο 9μηνο τα έσοδα από το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατά 22,3%, ενώ τα έσοδα από το Car Terminal κατά 6%.
Στο 8μηνο ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων σημείωσε, σε εμπορεύματα, αύξηση 34,4%, διακινώντας 436.244 TEU’s, έναντι 324.598 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

’Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ’ Με τον ΝΙΚΟ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ …ΤΕΤΑΡΤΗ 20:00 "LIVE"

"ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ" ’Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ’ Η επόμενη  εκπομπή είναι με τον Πρόεδρο της  ΔΕΗ  ΝΙΚΟ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ …ΤΕΤΑΡΤΗ 19/12/2012 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 "LIVE"


Σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές


 

Στα 44 δισεκατομμύρια ευρώ ή 21,1% του ΑΕΠ ανήλθε το 2011 το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έναντι 38,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2010, σύμφωνα με έκθεση του ελεγκτικού Συνεδρίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και φέτος λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

Φέτος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη παρουσιάζουν νέα αύξηση και είχαν διαμορφωθεί μέχρι τον Οκτώβριο στο ποσό των 54 δισ. ευρώ ή το 27,7% του ΑΕΠ.

Συγκοινωνίες: οικονομική τρύπα 78εκ.ευρώ από οφειλές Δημοσίου

Συγκοινωνίες: οικονομική τρύπα 78εκ.ευρώ από οφειλές Δημοσίου 
Ελλειμμα 78 εκατ. ευρώ, αλλά και εμφανή αδυναμία στην εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων προς εργαζομένους και προμηθευτές παρουσιάζει η ΟΣΥ\(Οδικές Συγκοινωνίες στην οποία περιλαμβάνονται λεωφορεία και τρόλεϊ) το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012.

Αιτία ότι το Δημόσιο δεν καταβάλλει τους οικονομικούς πόρους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, για τα άτομα που διακινούνται με μειωμένο αντίτιμο εισιτηρίου. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας εάν οι φορείς του Δημοσίου είχαν καταβάλλει τα οφειλόμενα, ο ισολογισμός της εταιρείας ως προς τα λειτουργικά του οικονομικά μεγέθη θα ήταν ισοσκελισμένος και δεν θα παρουσίαζε έλλειμμα της τάξεως των 78 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η εταιρεία να βρίσκεται σήμερα ακόμη σε δύσκολη ταμειακή κατάσταση, αν και έχει εξορθολογήσει το λειτουργικό κόστος της και να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μήνα η ΟΣΥ καταλήγει με άδεια ταμεία αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Η διαχείριση των προβλημάτων αυτών γίνεται με χρήματα που παίρνει τακτικά από την ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες όπου συγχωνεύτηκαν Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ).

Έτσι κάθε μήνα η ΟΣΥ η οποία παρουσιάζει έλλειμμα «πριμοδοτείται» από τη ΣΤΑΣΥ η οποία είναι πλεονασματική κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ ώστε να είναι σε θέση να πληρώνει την μισθοδοσία της, αλλά και μέρος των λειτουργικών της δαπανών.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 3920 περί εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας περιλαμβάνει σχετική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της μίας εταιρείας στην άλλη.

Και αυτό γιατί η διαφορά στην τιμή των εισιτηρίων 1,20 ευρώ μόνο για λεωφορεία και τρόλεϊ και 1,40 ευρώ για όλα τα μέσα και τις συνδυασμένες μεταφορές δεν επιφέρει σε κάθε μέσο τα ανάλογα έσοδα μια και πολλοί είναι οι επιβάτες που αν και χρησιμοποιούν μόνο λεωφορεία και τρόλεϊ προτιμούν να αγοράζουν τα εισιτήρια του 1,40 το οποίο έχει διάρκεια μιάμισης ώρας.

Πάντως η ΟΣΥ προχώρησε σε δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους της, στη μείωση του ετήσιου ελλείμματος χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό για την κάλυψη του ελλείμματος. Αυτό ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το λειτουργικό έλλειμμα το έτος 2009 ανέρχονταν στα 262 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2012 σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία δεκαμήνου, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 14 εκατ. ευρώ, (μείωση 95% περίπου).

Παράλληλα υπήρξε ενίσχυση των εσόδων από διαφημίσεις, καθώς τα οχήματα της εταιρείας έχουν πλέον εδραιωθεί ως διαφημιστικό μέσο.

Οι ιδιώτες
Στην αναζήτηση ιδιωτών προκειμένου να μισθώσει για διάστημα δέκα ετών τα τέσσερα διώροφα λεωφορεία που έχει στο στόλο της βρίσκεται η ΟΣΥ. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση εισόδου ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες μέσω των τουριστικών γραμμών στο κέντρο της Αθήνας.

Ο σχετικός διαγωνισμός είχε προγραμματιστεί πριν από λίγες ημέρες και προέβλεπε προτεινόμενο μίσθωμα ύψους 150.000 ευρώ το χρόνο για δέκα χρόνια. Στόχος της διοίκησης ήταν να αποσβεστεί η δαπάνη αγοράς της πρώην ΕΘΕΛ, η οποία είχε πληρώσει 1,6 εκατ. ευρώ για την αγορά των λεωφορείων. Αν και εμφανίστηκε ένας ενδιαφερόμενος, ωστόσο, η διαδικασία διεκόπη ύστερα από διαμαρτυρία των εργαζομένων.

Η πρώην ΕΘΕΛ παρήγγειλε το 2007 τα διώροφα λεωφορεία για να εκτελούν τη γραμμή «400» Τουριστικά Αξιοθέατα της Αθήνας, η οποία λειτουργούσε με εισιτήριο 5 ευρώ. Ωστόσο, λίγο πριν την παραλαβή τους η λειτουργία της γραμμής ανεστάλη και έως και σήμερα αντίστοιχες περιηγητικές διαδρομές εκτελούν μόνο τα διώροφα λεωφορεία δύο ιδιωτικών εταιρειών.

Πέρυσι η διοίκηση της ΟΣΥ δρομολόγησε τα τέσσερα διώροφα λεωφορεία στη γραμμή Ακαδημία - Σαρωνίδα, από την οποία αναγκάστηκε να τα αποσύρει λίγους μήνες αργότερα ύστερα από τις συνεχείς διαμαρτυρίες του επιβατικού κοινού.

Άλλωστε η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει σε λεωφορεία τέτοιου τύπου να εκτελούν αστική συγκοινωνία. Επιπλέον δεν διαθέτουν σύστημα θέρμανσης και ψύξης του χώρου επιβατών, όπως προβλέπει ο νόμος για τα αστικά λεωφορεία, ενώ απαγορεύεται να μεταφέρουν όρθιους επιβάτες.

Ο στόλος
Την ίδια στιγμή εκσυγχρονίσθηκε πλήρως ο στόλος της εταιρείας μετά την οριστική παραλαβή των 100 αρθρωτών 18μετρων Solaris Urbino, των 220 μικρολεωφορείων 8,6 μέτρων Solaris Urbino και των 200 νέων οχημάτων φυσικού αερίου Citelis Irisbus. Ταυτόχρονα, αποσύρθηκαν και εκποιήθηκαν λεωφορεία με κινητήρα παλαιότερης τεχνολογίας (τύπου Euro 1 & 2), τα οποία επί σειρά ετών βρίσκονταν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια. Η διαδικασία της εκποίησης των παλιών λεωφορείων, μέσω δημοπρασιών, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην εταιρεία, εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα.

Επίσης δρομολογήθηκε και η υλοποίηση της κατασκευής του νέου αμαξοστασίου της Ανθούσας, συνολικής δαπάνης 7.602 χιλ. ευρώ. Το έργο είχε κατακυρωθεί στην ανάδοχο εταιρεία τον Απρίλιο του 2009, αλλά η σύμβαση υπογράφηκε ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2010. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν την επόμενη μέρα της υπογραφής της σύμβασης και έχουν ήδη ολοκληρωθεί εντός του οριζόμενου χρονοδιαγράμματος.

Πριμοδότηση από τη ΣΤΑΣΥ
Κάθε μήνα η ΟΣΥ «πριμοδοτείται» από τη ΣΤΑΣΥ, η οποία είναι πλεονασματική κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι σε θέση να πληρώνει τη μισθοδοσία της, αλλά και μέρος των λειτουργικών της δαπανών.
  •     Ενοικίαση λεωφορείων
  •     Στην αναζήτηση ιδιωτών, προκειμένου να μισθώσει για διάστημα δέκα ετών τα τέσσερα διώροφα λεωφορεία που έχει στο στόλο της, βρίσκεται η ΟΣΥ.

Πηγή:imerisia.gr

Έν. Εισαγγελέων: Ποινικές ευθύνες απορρέουν από την επιμονή Στουρνάρα για το «χαράτσι»


Ποινικές ευθύνες έναντι του Γ. Στουρνάρα μιλάει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας 

Την παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας προκάλεσε η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, παρά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Μία ημέρα πριν συζητηθεί η αίτηση του κ. Στουρνάρα στον Άρειο Πάγο, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απαντά στον υπουργό Οικονομικών πως η παρότρυνσή του σε μη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις συνιστά ποινικό αδίκημα.

Χαρακτηρίζει μάλιστα απαράδεκτη την ενέργεια αυτή η οποία, όπως αναφέρει δεν συνάδει με την εικόνα μιας συντεταγμένης ευνομούμενης πολιτείας.

Διαβάστε από κάτω την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:


«Σε γνώση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος περιήλθαν δημοσιεύσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να καλεί τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να λάβει υπόψη της όσα αντίθετα έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής και η οποία παράγει δεσμευτικότητα έναντι πάντων, έχει δε κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς τις καταψηφιστικές διατάξεις της.

»Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, -εάν οι δημοσιεύσεις αληθεύουν- θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 § 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία.

»Το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μόλις απαιτείται να υπενθυμίσει, τέλος, ότι είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ' όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

Διώξεις για Μη Κυβερνητικό Οργιο

Διώξεις για Μη Κυβερνητικό Οργιο 
Ποινικές διώξεις για απάτη και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ασκεί η Εισαγγελία Αθηνών ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας. Η αρχή έγινε με τα κατηγορητήρια σε βάρος τουλάχιστον δέκα συμμετεχόντων, ανάμεσα στους οποίους επιχειρηματίες, πολιτικοί μηχανικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα, στη ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου». Σε εξέλιξη βρίσκονται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έρευνες και για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, την «Αλληλεγγύη», το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα», τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, το Ιδρυμα Αγά Χαν, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών και άλλες οργανώσεις.


Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει επιβαρυντικά στοιχεία και αδικαιολόγητα παραστατικά ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ στα... χαρτοφυλάκια ύποπτων οργανώσεων που απομυζούσαν τον κρατικό κορβανά στο όνομα της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης. Ηδη έχουν δώσει καταθέσεις στην Οικονομική Αστυνομία δεκάδες υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΠΑΠ, καθώς και ιδιώτες - όσοι κατά καιρούς ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις των οργανώσεων αυτών. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για πλήρη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι «σε πολλές ΜΚΟ γινόταν επί σειρά ετών πάρτι εκατομμυρίων». Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, εμπλεκόμενοι στους φακέλους της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «άδικες κατηγορίες και  υπερβολές της αστυνομικής έρευνας»!
Η έρευνα, που πραγματοποίησε το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας με βάση τον νόμο 3986/2011 που αφορά «τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής την περίοδο 2012-2015», ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες βουλευτών. Την υπόθεση χειρίζεται δικαστικά η εισαγγελέας κυρία Ευγενία Κυβέλου, η οποία, εκτός των άλλων, έχει ασχοληθεί και με την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου.


Ο κύκλος της αμαρτίας
Η πρώτη ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», η οποία από τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η συγκεκριμένη οργάνωση δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του '90 με στόχο τη σύνδεση... θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος. Ο συνδυασμός προωθήθηκε με τη διοργάνωση εννέα συμποσίων για τα οποία ξοδεύτηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού κάθε φορά διοργανώνονταν εν πλω στον Μισισιπή, στον Νείλο, στον Δούναβη, ως και στην Αρκτική!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο «Κύκλος της Πάτμου» είχε δώσει 600.000 ευρώ προκειμένου να ναυλώσει παγοθραυστικό για να φιλοξενήσει σ' αυτό τους δεκάδες συμμετέχοντες στο συμπόσιο του... Βορείου Πόλου. Στα εξωτικά συμπόσια της οργάνωσης έδιναν το παρών εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και πολιτικοί, όπως ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Αλ Γκορ ή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν.
Ο «Κύκλος της Πάτμου», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, έχει χρηματοδοτηθεί για τις δραστηριότητες, δηλαδή τα εξεζητημένα συμπόσιά του, με περίπου 1.190.000 ευρώ από το ΥΠΕΞ, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.0000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ προσκόμισαν στην ΕΛ.ΑΣ. 88 φακέλους οι οποίοι περιείχαν 66.000 σελίδες εγγράφων προκειμένου να δικαιολογήσουν τις οικονομικές πράξεις τους. Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στο πόρισμά της ότι «με πρόσχημα την οργάνωση των συμποσίων κάποιοι ιδιοποιήθηκαν πολλά από αυτά τα χρήματα».


Εβίβα της... Βουλής
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε ότι σε δύο χρηματοδοτούμενα συμπόσια, στην Κασπία και στον Νείλο, τα οποία ματαιώθηκαν (το πρώτο με το φόβητρο του αλλοπρόσαλλου ηγέτη του Τουρκμενιστάν Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ και το δεύτερο γιατί συνέπεσε με την αραβική εξέγερση στην Αίγυπτο), εμφανίζεται παρά ταύτα να ξοδεύονται αναντίστοιχα μεγάλα και εντελώς αδικαιολόγητα ποσά. Στην Αστυνομία δεν προσκομίστηκε κανένα έγγραφο από τους ενδιαφερομένους με το οποίο να δικαιολογείται η δαπάνη τόσων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κρατικές επιδοτήσεις και δωρεές ιδιωτών για ένα ματαιωμένο συμπόσιο! Αλλά ανακαλύφθηκαν και άλλες λαθροχειρίες. Σε μια περίπτωση ίδρυμα έδωσε 743.000 ευρώ και στο βιβλίο εσόδων της ΜΚΟ ενεγράφησαν μόνο 349.000 ευρώ. Στην περίπτωση του αναβληθέντος συμποσίου του Νείλου εμφανίζονται δύο διαφορετικοί οικονομικοί υποστηρικτές της ΜΚΟ - η Βουλή και ένα πιστωτικό ίδρυμα - να πληρώνουν την ίδια ποινική ρήτρα ύψους 300.000 ευρώ προς ναυτιλιακή εταιρεία η οποία θα διέθετε πλοίο της για το ταξίδι.
Νέα διάσταση στην αστυνομική και δικαστική έρευνα δίνει η ανακάλυψη σε λογαριασμό του «Κύκλου της Πάτμου» στην Εθνική Τράπεζα στο Λονδίνο ποσού της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ το οποίο ουδείς από τη ΜΚΟ ανέφερε στις αρχές. Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., από τον συγκεκριμένο λογαριασμό διατέθηκαν μεγάλα ποσά προς άγνωστες κατευθύνσεις άσχετες με τη ΜΚΟ. Κάποια ποσά έφτασαν και στα χέρια μελών των οικογενειών συμμετεχόντων στον «Κύκλο της Πάτμου». Η Οικονομική Αστυνομία ερευνά και υπόθεση ακινήτου στο Χορευτό του Πηλίου το οποίο αγόρασε μέσω offshore εταιρείας μέλος της ΜΚΟ.


«Αλληλεγγύη» με προίκα
Ερευνα διενεργείται από το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της οποίας εκπρόσωπος είναι ένας δικηγόρος. Η εν λόγω οργάνωση έχει επιχορηγηθεί την περίοδο 2002-2004 με το ποσό των 7.100.000 ευρώ. Στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών έχουν ζητηθεί επίσης για το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα». Είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση «κατά της φτώχειας» που ιδρύθηκε το 1991, έχει έδρα στη Λάρισα και διατηρεί παράρτημα στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει λάβει συνολικά 2.400.000 ευρω.
Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, που επίσης ελέγχεται, είναι διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι, ο οποίος ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970, επιχειρείται όμως να διευκρινιστεί πώς και γιατί επιδοτήθηκε και από το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ιδρυμα Αγά Χαν είναι μια διεθνής ΜΚΟ που έχει στόχο την «καταπολέμηση της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο». «Κύριος στόχος της τα τελευταία χρόνια ήταν η ενίσχυση της περιοχής Γκουτζαράτ στην Ινδία» αναφέρουν οι αστυνομικοί που επίσης ερευνούν τη δράση της.


Εικονικές αποναρκοθετήσεις
«Τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια»
Μέλη του «Κύκλου της Πάτμου» αντιτείνουν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι «η οργάνωση επετέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό και θρησκευτικό έργο, χωρίς καμιά διάθεση κερδοσκοπίας». Υποστηρίζουν ότι «τα χρήματα που δεν διετίθεντο σε κάποια συμπόσια μεταφέρονταν αυτομάτως στον προϋπολογισμό των άλλων εκδηλώσεων» και αναφέρουν ότι «ο λογαριασμός της ΜΚΟ στην Τράπεζα του Λονδίνου ήταν αποκλειστικού χειρισμού ενός από τα ιδρυτικά μέλη μας». Οπως σημειώνουν, δε, «ελάχιστα από τα τουλάχιστον 60 άτομα που κατέθεσαν άφησαν αιχμές για παράνομες πράξεις μας. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έχει στοιχεία υπερβολής»!
Από τις άλλες οργανώσεις, αυτή τη στιγμή η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών εστιάζεται στη δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης, το οποίο φέρεται τα τελευταία χρόνια να έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών. Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχουν προσκομισθεί μέχρι στιγμής τιμολόγια για το τι απέγιναν τα χρήματα αυτά με τη δικαιολογία ότι «η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει κλείσει πια και τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια».
Μέλη της οργάνωσης ανέφεραν στους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας ότι «το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη συλλογή ναρκών από διάφορες περιοχές, συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στη Βοσνία, στον Λίβανο και σε άλλες πρώην εμπόλεμες ζώνες». Ωστόσο οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. - ύστερα από έρευνα τουλάχιστον ενάμιση χρόνου - έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα κατασπαταλήθηκαν και ότι πολλές από τις αποναρκοθετήσεις ήταν εικονικές.
 
ΠΗΓΗ: Το Βημα 

Εργασιακός μεσαίωνας με... κάλυψη Δημοσίου

Εργασιακός μεσαίωνας με... κάλυψη Δημοσίου
Η «Μαρία», απόφοιτη πανεπιστημιακής σχολής, εργάζεται εδώ και περίπου πέντε μήνες ως καθαρίστρια σε εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των υποκαταστημάτων μεγάλου δημόσιου οργανισμού. Ο μισθός της είναι περίπου 700 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, όπως λέει η ίδια, είναι «απλήρωτη τέσσερις μήνες. Η εταιρεία επικαλείται οφειλές του Δημοσίου προς αυτή. Aν αυτό είναι αλήθεια δεν μπορώ να το ξέρω εγώ». Ούτως ή άλλως οι οφειλές των εταιρειών που αναλαμβάνουν την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες στα κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία, προς τους εργαζομένους τους ήταν συνηθισμένη υπόθεση. «Απλά εδώ και έναν χρόνο η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο» συμπληρώνει.
Η «Μαρία» της συγκεκριμένης ιστορίας θα μπορούσε και να θεωρηθεί από τους τυχερούς του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Πιστεύει ότι τελικά θα πάρει τα χρήματά της, ενώ έχει μια σύμβαση στην οποία τουλάχιστον τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια η Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθαρίστρια και τότε γενική γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, δέχθηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι. Το περιστατικό αυτό έφερε σε κάποιον βαθμό στο φως τις συνθήκες εργασίας των γυναικών αυτών. Αν και το 2010, ως συνέπεια και της δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση Κούνεβα, ψηφίστηκε ο Νόμος 3863 που, μεταξύ άλλων, προσπαθούσε να περιορίσει την εργασιακή ζούγκλα στον συγκεκριμένο τομέα, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ή μάλλον έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.
Σύμφωνα με την Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 30.000 - 40.000 άνθρωποι - στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες - σε όλη την Ελλάδα, σε εταιρείες που αναλαμβάνουν την καθαριότητα κτιρίων όπου στεγάζονται ιδιωτικοί και (κυρίως) δημόσιοι οργανισμοί. Πρόκειται μάλιστα για έναν από τους ελάχιστους τομείς όπου ο αριθμός των θέσεων εργασίας  έχει παραμείνει σταθερός τα τελευταία χρόνια, καθώς τα νοσοκομεία και τα άλλα δημόσια κτίρια «εξακολουθούν να καθαρίζονται». Μόνο που συνεχίζονται επίσης οι κακοπληρωμένες βάρδιες, η αδήλωτη εργασία, οι εργαζόμενοι που μένουν για μήνες απλήρωτοι.
Οι κομπίνες που κάνουν αρκετές εταιρείες έχουν ευρεία «γκάμα». Εργολάβοι συμφωνούν με τον οργανισμό που εξυπηρετούν να πληρώνονται από εκείνον κάθε τρίμηνο, με αποτέλεσμα να είναι ασυνεπείς προς τις εργαζόμενές τους. Εταιρείες συνεχίζουν να παίρνουν έργα με αδιαφανείς διαδικασίες.  
Η εφευρετικότητα των εργολάβων προκειμένου να καταβάλλουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα στις εργαζόμενές τους δεν έχει όρια. Για παράδειγμα, ένας τρόπος να μην καταβάλλονται τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα είναι οι εργαζόμενες που δουλεύουν σε νοσοκομεία να δηλώνονται σε άλλες θέσεις.
Και βέβαια υπάρχει και το εξής αμίμητο: Εργοδότριες εταιρείες υπογράφουν με το Δημόσιο συμβάσεις στις οποίες προβλέπεται υψηλότερο εργατικό κόστος, οι συμφωνίες εκτελούνται από τους κρατικούς φορείς, αλλά οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τους μισθούς από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ψήφιση των μέτρων.
«Αν και οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία μέσω τραπέζης, πολλές φορές αυτό δεν τηρείται, καταβάλλουν τις αμοιβές μετρητοίς και δίνουν λιγότερα από τα συμφωνημένα στις καθαρίστριες» λέει η πρόεδρος της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Βλασία Δημητρακοπούλου. Σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. «Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας ο εργολάβος κατέθετε τα χρήματα στην τράπεζα, την επομένη όμως υποχρέωνε τις υπαλλήλους να επιστρέψουν μέρος του ποσού. Ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει επανειλημμένως υποπέσει σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, παρ' όλα αυτά παραμένει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξαιτίας της αδιαφορίας των Αρχών» προσθέτει η κυρία Δημητρακοπούλου. «Ακόμη και όταν υπάρχει συγκεκριμένη παραβίαση διαπιστωμένη από την Επιθεώρηση Εργασίας, κυρώσεις δεν υπάρχουν. Εχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εταιρειών που ανήκουν σε συγγενείς στελεχών των νοσοκομείων τα οποία καλούνται να καθαρίζουν. Και βέβαια πολλές φορές όταν θέλουμε να αναδείξουμε μια εργοδοτική αυθαιρεσία έχουμε απέναντί μας στελέχη των δημοσίων οργανισμών, ανώτερου αλλά και χαμηλότερου επιπέδου. Είναι ένα σύστημα διαφθοράς από το οποίο χάνουν και οι εργαζόμενοι, που δεν πληρώνονται τα χρήματά τους, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο»

Μισθοί 2012 vs 2009: κατά 6.230 ευρώ χαμηλότεροι

Της Δήμητρας Καδδά

Δραστικότατη αλλαγή στις απολαβές των μισθωτών έφερε η κρίση με τις απολαβές του 2010 να είναι 6.230 ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με τα λεφτά που έπαιρναν 3 χρόνια πριν, το 2009. Το «τσεκούρι» γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο ο μέσος μισθωτός έχασε 3.882 ευρώ λόγω των ατομικών συμβάσεων, των μέτρων του μνημονίου και της χαμηλής δυνατότητάς του να πει «όχι» υπό τον φόβο να βρεθεί στην «δεξαμενή» των ανέργων από την οποία πλέον η επιστροφή σε μία θέση απασχόλησης είναι πολύ δύσκολη...

Με βάση τα στοιχεία ανά μήνα, οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 230 ευρώ το 2012 συγκριτικά με το 2011 και κατά 455 ευρώ σε σχέση με τις απολαβές του 2009. Σε ποσοστά η πτώση φτάνει στο 15,3% σε έναν χρόνο και στο 22,5% σε επίπεδα τριετίας.

Τα στοιχεία τα έχει επεξεργασθεί η ΕΛΣΤΑΤ με βάση δικά της δεδομένα ( Έρευνα Εργατικού Δυναμικού) αλλά και στοιχεία από διοικητικές πηγές όπως το ΙΚΑ και αφορούν το τρίτο τρίμηνο κάθε χρόνου.

Η απώλεια είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που υπολογίζει η Επιτροπή (εκ μέρους της τρόικας) στο αναθεωρημένο μνημόνιο που χθες συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες: η Κομισιόν φέτος υπολογίζει ότι η μέση αμοιβή των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα θα περιορισθεί κατά 8,9%. Τα ίδια στοιχεία του κοινοτικού οργάνου δείχνουν πάντως ότι η αιμορραγία θα συνεχισθεί το 2013: καταγράφουν εντονότερη πτώση κατά 9,5% καθώς η ανεργία θα θεριεύει και οι παρεμβάσεις στο εργασιακό θα τεθούν σε πλήρη ισχύ...

Τι δείχνουν οι μετρήσεις του 3ου τριμήνου

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μέσο μηνιαίο κόστος εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2012, δείχνουν ότι:

* Ο μέσος μισθός το 2012 διαμορφώθηκε στο σύνολο της οικονομίας, στα 1.532 ευρώ από 1.977 ευρώ 3 χρόνια πριν. Τα πιο πολλά λεφτά λάμβαναν και συνεχίζουν να παίρνουν όσοι δουλεύουν στον δευτερογενή τομέα. Η μεγαλύτερη απώλεια απολαβών καταγράφεται στις υπηρεσίες (298 ευρώ μηνιαίες σε σχέση με το 2011 και 465 ευρώ συγκριτικά με το 2009).

Η απώλεια εισοδήματος είναι πιο έντονη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Και τούτο διότι λάμβαναν – και συνεχίζουν να λαμβάνουν - πιο πολλά. Στο σύνολο της οικονομίας ο μέσος μισθός το 2009 ήταν 2.093 ευρώ, το 2011 έπεσε στα 1.935 ευρώ και φέτος είναι 1.635 ευρώ. Δηλαδή η απώλεια συγκριτικά με το 2011 είναι 301 ευρώ το μήνα και με το 2009 458 ευρώ τον μήνα...

Η αιμορραγία απολαβών όπως την καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνει τις πρόσθετες απώλειες πραγματικού εισοδήματος από τα διαδοχικά εισπρακτικά μέτρα. Δεν περιλαμβάνει και την απώλεια από την ακρίβεια. 
 
Μέσο Μηνιαίο Κόστος Εργασίας σε ευρώ
TOMEIΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
2009
2011
2012
Διαφορά
Διαφορά
ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ
Γ΄ τρίμηνο
Γ΄ τρίμηνο
Γ΄ τρίμηνο
2011-12
2009-12
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
1.163
1.128
1.040
-88
-123
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
1.936
1.735
1.524
-211
-413
ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
2.010
1.843
1.545
-298
-465
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
1.977
1.809
1.532
-277
-445
ΑΡΡΕΝΕΣ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
1.217
1.172
1.080
-92
-137
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
1.968
1.764
1.548
-216
-420
ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
2.197
2.032
1.686
-346
-511
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
2.093
1.935
1.635
-301
-458
ΘΗΛΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
1.005
947
898
-49
-107
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
1.780
1.620
1.427
-193
-353
ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
1.837
1.656
1.405
-251
-432
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
1.822
1.647
1.402
-245
-420







Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ και δεδομένα από διοικητικές πηγές (ΙΚΑ κλπ). 
Πηγή: Κεφάλαιο