EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι χρονικές... αστοχίες του κυρίου Λυκουρέντζου!


Φωτογραφία για Οι χρονικές... αστοχίες του κυρίου Λυκουρέντζου! Γιατί θεωρεί ότι τηρεί τα χρονοδιαγράμματα με τους φαρμακοποιούς

Λάδι στη φωτιά στο μέτωπο με τους φαρμακοποιούς φαίνεται ότι ρίχνει και πάλι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Μπορεί οι φαρμακοποιοί να αφήνουν ένα παράθυρο για συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά ο υπουργός θεωρεί ότι ήταν συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα. Τι είπε σε δηλώσεις του και πάλι για τους φαρμακοποιούς Η κόντρα υπουργού Υγείας -φαρμακοποιών όπως φαίνεται δε θα λάβει σύντομα τέλος καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής τους με μια ...μικρή απόκλιση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λυκουρέντζος μιλώντας στον Αντέννα: “Η δαπάνη είναι ακριβώς 2.440.000.000, αν υπολογίσουμε και 170 εκατομμύρια τα οποία πληρώθηκαν στους φαρμακοποιούς για οφειλές του ΟΓΑ τον 11ο και τον 12ο του 2011, είναι παραπάνω από 2,5 δις. Οι φαρμακοποιοί έχουν πάνω από 20% κέρδος, άρα το νούμερο είναι αυτό ακριβώς το οποίο ανέφερα στη Βουλή.
Και πρέπει να σας πω ότι στη ζωή μου, αλλά και ιδιαίτερα στη Βουλή, δεν έχω μία λέξη ψεύδους καταθέσει και δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ. Είναι ντροπή για τον πολιτικό να ψεύδεται στο Κοινοβούλιο”.

Ωστόσο παραδέχτηκε: “Βεβαίως χρωστάμε. Πρέπει όμως να σας πω ότι από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου, εγώ ίδρυσα τη συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τους προέδρους των ταμείων για να καθορίσουμε τα χρονοδιαγράμματα..

Είμαστε με μία μικρή απόκλιση η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι τα ταμεία, και να η ευκαιρία να συζητήσουμε και για τον ΕΟΠΥΥ τώρα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα κοινό ταμείο, ένα κοινό ασφαλιστικό ταμείο πλέον όλων των Ελλήνων. Και εσείς και εγώ έχουμε το ίδιο ασφαλιστικό ταμείο.

Πώς όμως έχει ρευστότητα το ΕΟΠΥΥ; Το ταμείο το δικό σας, το ταμείο το δικό μου, το ταμείο των εμπόρων, το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ καταθέτει τις εισφορές του κατά μήνα στον ΕΟΠΥΥ. Συγκεντρώνει, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ ένα κεφάλαιο και αρχίζει μετά και το κατανέμει στους παρόχους, κατά προτεραιότητα, κατά αποκλειστική προτεραιότητα πληρώνονται οι φαρμακοποιοί. Γιατί;

Διότι ξέρουν ότι διαχειρίζονται το φάρμακο το οποίο έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο άνθρωπος ο οποίος έχει ανάγκη και πάσχει”.

Πάντως ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ άμεσα θα πληρώσει τους ασφαλισμένους: “Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Παπαγεωργόπουλος, από τα χρήματα τα οποία έχει στη διάθεσή του, θα πληρώσει αυτές τις μέρες όλες αυτές τις οφειλές. Ξεκινάει, λοιπόν, από σήμερα να πληρώσει τα μικρά ποσά που οφείλουμε σε χιλιάδες συμπολιτών μας είτε από φάρμακα, είτε επειδή αγόρασαν γυαλιά οράσεως, είτε από εξετάσεις, αυτές τις δαπάνες τις οποίες έχει ο κάνει ο κάθε πολίτης”.
IATROPEDIA
 
medispin

Σε 4 ομάδες τα 12 μεγάλα λιμάνια προς αξιοποίηση

 
Δημιουργούνται οι Α.Ε. Αττικής, Βορ. Ελλάδος, Δυτ. Ελλάδος, Ηρακλείου
Ρυθμίσεις που προετοιμάζουν την αποκρατικοποίηση των 12 μεγάλων λιμένων της χώρας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», εκτός από ρυθμίσεις που άπτονται της οργάνωσης και λειτουργίας του υπουργείου, συμπεριλαμβάνει τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένη λιμενικής στρατηγικής, εν όψει της αποκρατικοποίησης των λιμανιών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα δώδεκα μεγάλα λιμάνια της χώρας, των οποίων τα μετοχικά δικαιώματα έχουν περιέλθει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θα οργανωθούν σε τέσσερις Ανώνυμες Επιχειρήσεις (Α.Ε.) συστήνοντας ισάριθμα δίκτυα λιμανιών, Αττικής, Βορ. Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος και Ηρακλείου. Οι οργανισμοί λιμένος που θα ενταχθούν στα λιμενικά δίκτυα θα εισφέρουν τη μοναδική τους μετοχή, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ και θα αποτελέσουν θυγατρικές εταιρείες των μεγάλων λιμανιών της περιοχής (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠΑ). Η μεταβολή αυτή θα συντελεστεί μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις μητρικές εταιρείες (ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΟΛΠΑ) και έκδοσης νέων μετοχών, που θα εκχωρηθούν προφανώς στο ΤΑΙΠΕΔ. Η αύξηση αυτή του μετοχικού κεφαλαίου επιβάλλεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου.
Με βάση το ν/σ, ανώνυμη εταιρεία παραμένει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η εισφορά άλλων λιμανιών της περιοχής.
Στα τέσσερα λιμενικά δίκτυα που δημιουργούνται, δεν αποκλείεται να ενταχθούν και άλλα μικρότερα λιμάνια της περιοχής. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μπορεί να ζητήσει είτε τη συγχώνευση μεταξύ τους και τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα τέσσερα λιμενικά δίκτυα. Η αρχή γίνεται με το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας, για το οποίο το ν/σ επιβάλλει τη μετατροπή του σε Α.Ε. με την επωνυμία Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ) Α.Ε. και θα απορροφήσει σχεδόν όλα τα λιμενικά ταμεία του νομού Ευβοίας (Αιδηψού, Αλιβερίου, Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης, Λίμνης, Μαρμαρίου, Σκύρου, Στύρων και Ωρεών).
Για τη χάραξη της νέας στρατηγικής λιμένων της χώρας δημιουργούνται δύο νέα όργανα. Το πρώτο είναι η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και το δεύτερο είναι η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Και τα δύο όργανα αναφέρονται στον υπουργό Ναυτιλίας. Η πρώτη είναι αυτοτελής οικονομικά, ενώ η δεύτερη χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Σκοπός της ΡΑΛ είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της λειτουργίας των κρατικών ή ιδιωτικών λιμένων της χώρας, ενώ η ΕΣΑΛ θα είναι εκείνη που θα εγκρίνει τα αναπτυξιακά σχέδια των λιμενικών δικτύων και των άλλων φορέων διαχείρισης των μικρότερων λιμένων της χώρας. Ουσιαστικά η ΕΣΑΛ θα αποτελέσει ένα είδος «λιμενικής πολεοδομίας», καθώς θα εγκρίνει τις όποιες κατασκευαστικές παρεμβάσεις θα γίνονται εντός της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης των οργανισμών λιμένος.
Το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, θα έχει τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις λιμανιών ή περιουσιακών τους στοιχείων. «Το ΤΑΙΠΕΔ προβαίνει με σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στις απαιτούμενες για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για την ανάληψη μέρους ή όλων των εμπορικών λιμενικών δραστηριοτήτων ενός λιμένα», αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.
Ακόμη, το ν/σ προβλέπει διατάξεις για την ενσωμάτωση του λιμενικού σώματος στην οργανωτική διοίκηση του υπουργείου, τη μετατροπή της Υπηρεσίας Πλοήγησης σε Ανώνυμη Εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο και τη μετονομασία της Γ.Γ. Λιμένων σε Γ.Γ. Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Υποδομών.

Σε επίσχεση εργασίας από Δευτέρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ



 

Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν από τις 17 Δεκεμβρίου οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί κλινικών και εργαστηρίων.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις- παρακλινικές- εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2011». Οι γιατροί εξηγούν ότι το σύνολο οφειλών του ΕΟΠΥΥ είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Παρά το γεγονός ότι οι ιατροί έχουν αποστείλει υπογεγραμμένες τις συμβάσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ κι ενώ έχουν πληρωθεί για τους πρώτους μήνες του 2012, αυτός κατά παράβαση κάθε λογικής, δεν έχει αποστείλει υπογεγραμμένο αντίγραφο των συμβάσεων αυτών προς τους ιατρούς, τακτική που δεν συμβαδίζει μ' ένα σύγχρονο κράτος δικαίου!»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί, προχωρούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον οργανισμό μέχρι πλήρους αποπληρωμής του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έτσι όπως επιβάλλει η σύμβαση που έχουν υπογράψει».

Μάλιστα, τονίζουν ότι «η απόφασή μας αυτή δεν έχει σε καμία περίπτωση ως στόχο τους ασφαλισμένους, τους οποίους στηρίξαμε και στηρίζουμε. Έχει ως μοναδικό στόχο την οικονομική επιβίωση των ιατρείων και εργαστηρίων μας. Εάν συνεχίσουμε πλέον να παρέχουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας προς τον ΕΟΠΥΥ, θα καταρρεύσουμε κι εμείς οικονομικά με τραγικές συνέπειες στο σύνολο του υγειονομικού συστήματος».

Ενσωματώνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Ελλήνων δημοσιογράφων, η «Χάρτα της Ρώμης» για πρόσφυγες και μετανάστες

 
Το ζήτημα της κάλυψης, από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, των θεμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, συζητήθηκαν αναλυτικά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τις εκπροσώπους των γραφείων ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε Αθήνα και Ρώμη, Λάουρα Μπολτρίνι, Καίτη Κεχαγιόγλου και Στέλλα Νάνου, και τους προέδρους ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ Γιώργο Σαββίδη, Δημήτρη Τρίμη, καθώς και τον γεν. γραμματέα της Ομοσπονδίας, Δημήτρη Κουμπιά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη «Χάρτα της Ρώμης», τον κώδικα αρχών δημοσιογραφικής δεοντολογίας για την κάλυψη ανάλογων θεμάτων, που συνέταξαν από κοινού οι ιταλικές δημοσιογραφικές ενώσεις - μέλη της Ιταλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Τύπου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία των ελληνικών δημοσιογραφικών Ενώσεων – μελών της ΠΟΕΣΥ με τον τομέα ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η δε ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για την ενσωμάτωση της «Χάρτας της Ρώμης» στον Κώδικα Δεοντολογίας, που διέπει την εργασία των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας τόνισαν ότι τη «Χάρτα της Ρώμης», αποτελεί ήδη σημαντικό εργαλείο, που χρησιμοποιούν ευρύτατα οι συνάδελφοι στην Ιταλία και περιέχει στοιχεία, που διευκολύνουν την διατύπωση ανάλογων γεγονότων, ενισχύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και αρωγή των προσφύγων, μεταναστών, αιτούντων άσυλο και των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.


Με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Σύλληψη για χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Σύλληψη για χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
Για οφειλές προς το Δημόσιο που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ συνελήφθη χθες, Πέμπτη, ένας 48χρονος από την Ίο.
Συγκεκριμένα, το ύψος των οφειλών ανέρχεται στο ποσό των 1.135.302,61 ευρώ και αφορά τη διαχειριστική περίοδο 2007 έως 2011.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.

ΙΣΑ: Απεργία στις 19 - 20 Δεκεμβρίου


ΙΣΑ: Απεργία στις 19 - 20 Δεκεμβρίου
Σε αποχή και διήμερη πανυγειονομική απεργία από τα ιατρικά τους καθήκοντα καλεί τους γιατρούς του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς στις 19 και 20 Δεκεμβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ΙΣΑ.
«Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αδράνειας και εφησυχασμού για την πλήρη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την εξόντωση των γιατρών της χώρας μας», τονίζει ο ΙΣΑ σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι στις 20 Δεκεμβρίου θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναδειχθούν τα σημαντικότατα προβλήματα της Υγείας, όπως η δυσλειτουργία του ΕΟΠΥΥ, η μείωση των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών, η συνταγογράφηση με δραστική ουσία και το πάγωμα προσλήψεων στα νοσοκομεία.

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή πρώην λογιστής του ΙΜΧΑ

 
Στη φυλακή οδηγήθηκε πρώην λογιστής τού Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση και καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη πέντε ετών. Το δικαστήριο δεν ανέστειλε την ποινή του, ούτε έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση κι έτσι ο κατηγορούμενος πήρε το δρόμο για τη φυλακή.

Ο άλλοτε υπάλληλος του ΙΜΧΑ, ο οποίος από το 1998 ήταν λογιστής κι από το Σεπτέμβριο του 2000 έως το Μάρτιο του 2005 εκτελούσε και χρέη προϊσταμένου της Σχολής Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής του Ιδρύματος, κατηγορείτο ότι υπεξαίρεσε συνολικά το ποσό των 143.145 ευρώ. Επρόκειτο για χρήματα που προέρχονταν από την επιχορήγηση προς το ΙΜΧΑ, τα δίδακτρα των σπουδαστών και αγορές εκπαιδευτικού υλικού. Ακόμη κατηγορείτο ότι υπεξαίρεσε πάνω από δύο τόνους πετρέλαιο θέρμανσης που είχε παραγγείλει για τις ανάγκες τού Ιδρύματος.

Η δράση του αποκαλύφθηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο και αμέσως απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες, αμφισβητώντας την διενεργηθείσα πραγματογνωμοσύνη, αλλά δεν έπεισε το δικαστήριο.

Το ΙΜΧΑ εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.

Από τον Ιανουάριο το μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου θα αφορά και τον ιδιωτικό τομέα

Από τον Ιανουάριο το μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου θα αφορά και τον ιδιωτικό τομέαΑπό την 1η Ιανουαρίου του 2013 οι διατάξεις του ν. 4024/2011, που αφορούν στο βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων στο Δημόσιο, θα αφορούν και στο προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπενθυμίζεται ότι με τον παραπάνω νόμο κυρίως θεσπίστηκε το νέο σύστημα βαθμολογικής κατάταξης και προαγωγών, μισθολογικής εξέλιξης και αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων που υπηρετούν με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επίσης, εισήχθη η έννοια του υπαλλήλου του κράτους (για θέματα κινητικότητας), ρυθμίστηκαν ζητήματα κατάργησης κενών οργανικών θέσεων στο δημόσιο τομέα κλπ.

Όπως σημειώνεται, η εγκύκλιος αφορά «νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, κατά την έννοια τη επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από πόρους των ως άνω φορέων κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, καθώς και των λοιπών δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανωνύμων εταιρειών, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α΄ 212)».

Τονίζεται δε ότι ως αποτέλεσμα των παραπάνω «θα πρέπει για την βαθμολογική κατάταξη του προσωπικού που εμπίπτει στις ανωτέρω ρυθμίσεις να γίνει αναλογική εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 28 του ν.4024/2011».

Τελεσίγραφο για μπλόκο σε μισθοδοσίες δημοσίων υπαλλήλων


Τελεσίγραφο για μπλόκο σε μισθοδοσίες δημοσίων υπαλλήλων 

Με μπλόκο στη μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων απειλεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε περίπτωση που μετά την 1η Ιανουαρίου οι πληρωμές δεν διενεργούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η ρύθμιση για το πάγωμα της μισθοδοσίας περιλαμβάνεται σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη ένα μέτρο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα περικόπτεται το 25% των αποδοχών σε όσους υπαλλήλους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

ΗΠΑ: Σφαγή σε δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ - 27 οι νεκροί, 18 παιδιά

Απίστευτη τραγωδία εκτυλίχτηκε σε δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, στις ΗΠΑ, όταν άνδρας εισέβαλε στο σχολείο πυροβολώντας αδιακρίτως, με μέσα ενημέρωσης να μιλούν ακόμη και για 27 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 18 παιδιά.

Ο δράστης έχει βρεθεί νεκρός, χωρίς να είναι σαφές αν σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών που περικύκλωσαν το κτίριο ή αν αυτοκτόνησε. Δύο όπλα βρέθηκαν στο σημείο.

Νεκροί είναι δύο ενήλικες που εργάζονταν στο σχολείο.

Μάρτυρας στο CNN έκανε λόγο για τουλάχιστον 100 πυροβολισμούς.Πολλοί ακούστηκαν από την αίθουσα του νηπιαγωγείου.

Η εικόνα παραμένει συγκεχυμένη, με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε αμερικανικά δίκτυα να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 27.

Άγνωστο είναι τι συνέβη και που βρίσκονται τα παιδιά μιας ολόκληρης τάξης, αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Hartford Courant».

Ανάμεσα στους ενήλικες που έχασαν τη ζωή τους είναι η διευθύντρια και ο ψυχολόγος του σχολείου.

Ασαφές παραμένει πόσοι είναι οι τραυματίες: τουλάχιστον τρία άτομα μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο με βαριά τραύματα.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν για την ώρα άγνωστα.

Η αστυνομία έλαβε ένα τηλεφώνημα γύρω στις 09.40 (τοπική, ώρα, 16.40 ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με το οποίο ένας ένοπλος βρισκόταν στο κεντρικό γραφείο του σχολείου.

Μαρτυρία στο CNN μιλά για τουλάχιστον 100 πυροβολισμούς

Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από δυνάμεις της αστυνομίας και το σχολείο εκκενώθηκε.

Τα παιδιά κρατούσαν το ένα το άλλο από το χέρι και έκλαιγαν, καθώς οι δάσκαλοί τους τα συνόδευαν έξω από τις τάξεις τους.

Τα απογευματινά μαθήματα του σχολείου όπου φοιτούν παιδιά 5-10 ετών ακυρώθηκαν ενώ κλειστά θα μείνουν και τα άλλα σχολεία της πόλης.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ειδοποιηθεί για το επεισόδιο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνεται για την κατάσταση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το μακελειό στο Κονέκτικατ είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τραγική προϊστορία σε περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Σε δύο από τα χειρότερα περιστατικά, το 1999 δύο μαθητές εισέβαλαν με όπλα στο Κολουμπάιν του Κολοράντο και σκότωσαν 13 συμμαθητές και καθηγητές τους προτού αυτοκτονήσουν, ενώ το 2005 φοιτητής του Virginia Tech άρχισε να πυροβολεί μέσα στο ίδρυμα σκοτώνοντας 32 άτομα.

Από σήμερα: Πιείτε και φάτε δωρεάν αν δεν σας δώσουν απόδειξη!

 
Είναι επίσημο!!! Χωρίς απόδειξη δεν πληρώνουμε από σήμερα το βράδυ! Όπως σας είχαμε πει, από καιρό υπήρχε στα χαρτιά το συγκεκριμένο μέτρο, που στόχο έχει την πάταξη της φοροδιαφυγής στα καφέ και στα εστιατόρια.
Όσους μαγαζάτορες ή σερβιτόρους δεν προσκομίσουν την απόδειξη μπορείτε να τους… ευχαριστήσετε για το κέρασμα, γιατί σύμφωνα με το νέο μέτρο, ως τέτοιο θα θεωρείται.
Η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής, τέθηκε από την Παρασκευή σε ισχύ καθώς πήρε ΦΕΚ η σχετική Αγορανομική Διάταξη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΑΔ 4/2012 «Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις».
Και για να μην «ξεχνιόμαστε» οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».
Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων κ.λπ. καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.
Από τις 12 Ιανουαρίου όσα καταστήματα δεν αναρτήσουν την πινακίδα αυτή θα πληρώνουν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: star

Ήρθε το πρώτο: 14.000 ευρώ πρόστιμο σε έναν οδηγό ταξί επειδή δεν πλήρωνε διόδια!


 

Ήρθε το πρώτο πρόστιμο για τις παραβάτες των διοδίων όπου αρνούνταν να πληρώσουν το αντίτιμο!
Αυτός που καλείται να κόψει πρώτος την κορδέλα στα πρόστιμα σε πανελλαδικό επίπεδο και είναι η πρώτη ανάλογη απόφαση δικαστηρίου, είναι ένας οδηγός ταξί, που πέρασε τα διόδια 73 ολόκληρες φορές χωρίς να πληρώσει!
Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε είναι 14.000 ευρώ για μη καταβολή διοδίων στην Ολυμπία Οδό Α.Ε!
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Κόσμος» της Πάτρας, ο οδηγός κατηγορείται πως πέρασε τον Ιούλιο του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2012, από τα διόδια του Ρίου, του Ζευγολατιού και της Ελευσίνας συγκεκριμένα.
Η εταιρεία προσκόμισε λεπτομερή κατάλογο όλων των διελεύσεων του αυτοκινήτου, αλλά και φωτογραφίες του οχήματος με υποσημείωση τον αριθμό κυκλοφορίας του.
Τώρα ο ταξιτζής καλείται να πληρώσει στην Ολυμπία Οδό Α.Ε. 666,60 ευρώ για τα μη καταβληθέντα τέλη των διοδίων και επιπλέον το ποσό των 13.332 ευρώ, ως επιβολή αστικής ποινής, δηλαδή επί 20 φορές το οφειλόμενο ποσό.

Το νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές


Με το καθεστώς μετεγγραφών αναμένεται να «ανοίξουν» περίπου 4.000 νέες θέσεις στα Ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας Με το καθεστώς μετεγγραφών αναμένεται να «ανοίξουν» περίπου 4.000 νέες θέσεις στα Ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.   Τη δυνατότητα να μετεγγραφούν σε Ιδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους και όσοι φοιτητές έχουν άνεργους γονείς αλλά και να επιλέξουν -για πρώτη φορά- όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια δύο σχολές διαφορετικών ΑΕΙ - ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που προωθεί στη Βουλή.

Στην τροπολογία, που εντάσσεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, περιλαμβάνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τη μετεγγραφή πρωτοετών φοιτητών από το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι προκειμένου ένας φοιτητής να μπορέσει να διεκδικήσει μετεγγραφή θα πρέπει το κατά κεφαλήν εισόδημα στην οικογένειά του να μην ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.
Υπάρχουν όμως και ορισμένες κατηγορίες φοιτητών -όπως αυτοί που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες- για τους οποίους το εισοδηματικό όριο διπλασιάζεται και φτάνει στα 12.000 ευρώ. Το ύψους του ποσού θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση του εκκαθαριστικού σημειώματος του 2011.
Αν και ακόμη δεν έχει συμπεριληφθεί στη ρύθμιση, θα προστεθεί διάταξη με την οποία θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή φοιτητές οι οποίοι έχουν και τους δύο γονείς ανέργους τουλάχιστον ένα εξάμηνο ή ο ένας είναι άνεργος τουλάχιστον για 12 μήνες.

   Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος



Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος
Από τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές θα ευνοηθούν και όσοι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά αποφάσισαν να μην εγγραφούν, πιθανότατα για οικονομικούς λόγους. Το ίδιο εξετάζεται να γίνει και έναν μικρό αριθμό υποψηφίων που δεν είχαν εγγραφεί στην έναρξη του περσινού ακαδημαϊκού έτους.
Οριο
Κατά τα λοιπά, οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 10% επί του αρχικού αριθμού εισακτέων. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι για τα Ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, όπου θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των φοιτητών που θα αλλάξουν τμήμα, θα «ανοίξουν» μέχρι 4.000 νέες θέσεις.
Οσον αφορά τις αιτήσεις των δικαιούχων, θα κατατεθούν τον Ιανουάριο, όχι όμως στα πανεπιστήμια ή στα τεχνολογικά ιδρύματα για τα οποία ενδιαφέρονται, αλλά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Κατάταξη με βάση έξι κριτήρια
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, τα κριτήρια κατάταξης των δικαιούχων είναι με σειρά προτεραιότητας:
α) το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, κατά αύξουσα κατανομή
β) ο δικαιούχος να είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%
γ) ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή που να σπουδάζει σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονιών τους. Ο αδελφός/αδελφή θα πρέπει είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών (σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Πολιτισμού) και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Επίσης, ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις Πανελλαδικές
δ) ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κ.λπ. ή ο δικαιούχος είναι ορφανός
ε) ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας
-στ) τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.
Προϋποθέσεις
Πλαφόν τα 24.000€ για οικογένεια με δύο παιδιά
Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι πρωτοετείς φοιτητές των ΑΕΙ - ΤΕΙ πληρούν ορισμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που έθεσε το υπουργείου Παιδείας ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα θα πρέπει κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος το εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειας να μην ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
Για κάποιες κατηγορίες υποψηφίων, ωστόσο, το ποσό αυτό διπλασιάζεται και φτάνει τα 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Πρόκειται για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί, κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ακόμη όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

Η κυβέρνηση ξανανοίγει όλους τους φακέλους του ΣΔΟΕ για ΠΑΕ και ΚΑΕ από το 2000 Πηγή: Η κυβέρνηση ξανανοίγει όλους τους φακέλους του ΣΔΟΕ για ΠΑΕ και ΚΑΕ από το 2000

Η κυβέρνηση ξανανοίγει όλους τους φακέλους του ΣΔΟΕ για ΠΑΕ και ΚΑΕ από το 2000 
Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τυχόν φορολογικούς ελέγχους σε παράγοντες των ποδοσφαιρικών και καλαθοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών από το 2000 μέχρι σήμερα ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, «ήδη η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, με έγγραφό της προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ζητά αυτές να της γνωρίσουν, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή- με την επιφύλαξη των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου-πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και σε ποιους παράγοντες (ΠΑΕ, ΚΑΕ) διενεργήθηκαν από 1.1.2000 μέχρι και σήμερα καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών».
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για τα φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και σπατάλης στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ΕΠΟ».
Ο υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης ότι «η επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ, στα πλαίσια Εισαγγελικής Παραγγελίας για παράνομο στοίχημα, στημένους αγώνες κλπ, αλλά κατόπιν σχετικών καταγγελιών, έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες της όσον αφορά και πρόσωπα με σχέση εξηρτημένης εργασίας με την ΕΠΟ οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα».
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ακόμη ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο σχετικής Εισαγγελικής Παραγγελίας θα προβεί στις δέουσες ενέργειες όσον αφορά στη σύμβαση που η ΕΠΟ είχε υπογράψει με εταιρεία και που αφορούσε την κάρτα υγείας αθλητών ερασιτεχνικών σωματείων ανά την Ελλάδα και προσθέτει ότι στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες, εκκρεμεί φορολογικός έλεγχος και στην ΕΠΟ από το ΣΔΟΕ.
Τέλος στο ερώτημα αν χορηγείται φορολογική ενημερότητα προς τις ασυνεπείς, ως προς τις υποχρεώσεις τους, Ανώνυμες Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι με τις διατάξεις του Ν. 1882/1990 ορίζεται ότι η έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της ΔΟΥ, ο οποίος έχοντας υπόψη τα ακριβή και πραγματικά περιστατικά σε κάθε περίπτωση οφείλει να εκτιμήσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει στην έκδοση ή μη του αιτούμενου από το φορολογούμενο αποδεικτικού.

Αίτηση αναστολής κατά της απόφασης για το τέλος ακινήτων


Αίτηση αναστολής κατά της απόφασης για το τέλος ακινήτων 

Αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζητά, με αίτηση που κατάθεσε στον Άρειο Πάγο, το Ελληνικό Δημόσιο. Η αίτηση θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα.
Το Δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητάει προσωρινά την αναστολή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης μέχρι οι Αρεοπαγίτες να εκδώσουν απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης που επίσης έχει καταθέσει το υπουργείο.
Στην αίτηση αναστολής υποστηρίζεται ότι «η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου», καθώς «θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος το επιβάλλουν».

Σύμφωνα με το Δημόσιο, αυτή όμως η αδυναμία είσπραξης έχει ως συνέπεια, να υπάρξει:
1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ,
2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και
3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Επισημαίνει πως η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (1 τρισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα «είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο».

Η ημερομηνία συζήτησης στον Αρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης του Δημοσίου κατά της ίδιας πρωτόδικης απόφασης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.