EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στα άκρα η σύγκρουση

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη τα φαρμακεία της χώρας. Την απόφαση έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ). Οι φαρμακοποιοί κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με το υπουργείο Υγείας, το οποίο διαμηνύει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση εάν δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις....
 

Το... μάρμαρο πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλλουν από την τσέπη τους τη συνολική αξία των συνταγών, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν αναστείλει και την πίστωση στον Οργανισμό.

Το κλίμα παραμένει πολεμικό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες. Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για προνόμια του κλάδου και οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν τήρησε όσα υποσχέθηκε για την εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ.


Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λ. Παπαγεωργόπουλος

Οι ασφαλισμένοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην προοπτική εξεύρεσης λύσης. Το προεδρείο του ΠΦΣ άφησε χθες μια χαραμάδα συνεννόησης, αποφασίζοντας ότι θα εξετάσει τη στάση του σε νέα συνεδρίαση την Τετάρτη. Οι φαρμακοποιοί περιμένουν μια προσέγγιση με το υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και μια αξιοπρεπής συμφωνία και για τις δύο πλευρές.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ζήτησε να αποσυρθεί η δήλωση του υπουργού Υγείας περί πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων και να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ (έως το τέλος του 2011) και των χρεών του περασμένου Σεπτεμβρίου.


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος εκτίμησε ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθουν στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ έως το τέλος του έτους. Από αυτά, τα 170 εκατομμύρια αφορούν παλαιές οφειλές του ΟΠΑΔ.
Για το αδιέξοδο που έχει προκληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λουράντος επέρριψε τις ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Ο κ. Λυκουρέντζος μας εγκάλεσε για αναξιοπιστία. Του απαντάμε ότι δεν μπορούν οι αναξιόπιστοι να μιλούν για αθέτηση υποσχέσεων. Ποιος αθέτησε τα χρονοδιάγραμματα πληρωμών μας;».


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τον Αύγουστο, οι οποίες -με βάση το χρονοδιάγραμμα- έπρεπε να έχουν εξοφληθεί στις 12 Νοεμβρίου.
Ολα τα χρήματα που μας οφείλονται, ανέφερε, εμείς τα έχουμε αποδώσει στους προμηθευτές μας.
Μήνυμα Λυκουρέντζου  
«Σταματήστε για να συζητήσουμε»
«Να λήξουν οι κινητοποιήσεις και έπειτα κουβεντιάζουμε». Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση στο «Εθνος» σχολίαζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Υγείας την απόφαση των φαρμακοποιών για παράταση των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του υπουργείου δεν αισθάνεται ότι είναι εκτός των όσων συμφώνησαν με τους φαρμακοποιούς. Η στάση του κλάδου -αναφέρουν- επαναλαμβάνεται μονότονα: Απεργούν και δεν μεταβάλλουν τη στάση τους, ό,τι και να συμβεί: «Κάθε φορά που προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο, αυτοί κλιμακώνουν την αντίδρασή τους. Το Σάββατο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν είχε κανέναν λόγο να εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων». Οι δύο πλευρές βιώνουν μία κρίση χωρίς προηγούμενο, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν τον υπουργό Υγείας Αν. Λυκουρέντζο ότι δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και τον υπουργό να απαντά με σκληρές δηλώσεις.

Στο υπουργείο υπάρχει η εκτίμηση ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών είναι αδιάλλακτη και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στον κλάδο: «Εχει σειρά προνομίων, ενώ θέλει να ελέγχει και την αγορά, ανατρέποντας τα όσα προβλέπει η νομοθεσία για το ωράριο των φαρμακείων».
Παρά τους υψηλούς τόνους, η πολιτική ηγεσία αφήνει γέφυρα επικοινωνίας και εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, εφόσον οι φαρμακοποιοί διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους.

ethnos.gr

Αναστολή καταβολής συντάξεων από το ΙΚΑ


Αναστολή καταβολής συντάξεων από το ΙΚΑ 

Την εφαρμογή της αναστολής από 1ης Ιανουαρίου 2013 των συντάξεων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που δεν προσήλθαν για φυσική απογραφή, ζητά με επείγον έγγραφό της από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλίσεων του ΙΚA-ΕΤΑΜ.

Η καταγραφή φυσικής παρουσίας για τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΛΤ και ΤΑΠ-ΟΤΕ έληξε στις 26/11/2012.

Σύμφωνα με το έγγραφο, για όλες αυτές τις συντάξεις, θα εκτυπωθούν καταστάσεις από την Η.ΔΙ.Κ.Α.,(Ηλεκτρονική διακυβέρνηση), ενώ, η ειδική οθόνη καταγραφής μέσω Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων θα παραμείνει ενεργή μόνο για την πληρωμή των συντάξεων που αφορούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2012.

Από την ίδια οθόνη θα μπορεί να εκδίδεται και ένταλμα για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων 2012 για τις συντάξεις που έχουν ανασταλεί από 1/1/2013, εφ' όσον υφίσταται δικαίωμα χορήγησης Δώρου Χριστουγέννων 2012.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα πόθεν έσχες Αναστασιάδη - Τσοχατζόπουλου


Στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα πόθεν έσχες Αναστασιάδη - Τσοχατζόπουλου 

Συζητήθηκαν σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι αιτήσεις του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δ. Λασκαράτου, για καταλογισμό των χρηματικών ποσών που δεν περιελήφθησαν στα «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, και του εκδότη, Θέμου Αναστασιάδη.
Οι δικηγόροι των δύο αντρών ζήτησαν την αναβολή συζήτησης των επίμαχων υποθέσεων, ωστόσο ομόφωνα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους.

Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να δημοσιευθούν το πρώτο τετράμηνο του 2013.

Εκκρεμεί να συζητηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ανάλογη καταλογιστική αίτηση σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη.

Ηλεκτρονικά εισιτήρια στα λεωφορεία του Λονδίνου

Αγορά και επικύρωση με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και κινητά...

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα το νέο σύστημα ηλεκτρονικής αγοράς και επικύρωσης εισιτηρίων στα χαρακτηριστικά, κόκκινα και διώροφα, λεωφορεία του Λονδίνου.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιβάτες στα περίπου 8.500 λεωφορεία της βρετανικής πρωτεύουσας μπορούν πλέον να αγοράζουν και να επικυρώνουν εισιτήρια, χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές και χρεωστικές τους κάρτες. Το νέο σύστημα ονομάζεται NFC (near field communication).

Έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας, που μπορούν να «μιμηθούν» με τη χρήση barcodes τη λειτουργία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, θα γίνονται επίσης δεκτές από το σύστημα.

Ωστόσο, οι επιβάτες που διαθέτουν στο πορτοφόλι τους περισσότερες από μια κάρτες NFC, οφείλουν να προσέχουν κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής «ανάγνωσης» από τα μηχανήματα. Ο λόγος είναι ότι λογικά το σύστημα θα απορρίψει και τις δύο κάρτες, αδυνατώντας να «διαβάσει» καθαρά κάποια από αυτές.

Nεφρολογικά και ογκολογικά από την «Amgen Hellas»


Nεφρολογικά και ογκολογικά από την «Amgen Hellas» 

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, η Amgen επανακτά τα εμπορικά δικαιώματα για τα προϊόντα της Aranesp (darbepoetin alfa), Granulokine (filgrastim), Neulasta (pegfilgrastim), και Mimpara (cinacalcet) στην Ελλάδα και την Κύπρο, από την εταιρεία GENESIS Pharma. Τη διάθεση των πολύτιμων αυτών θεραπειών (νεφρολογικά και ογκολογικά της φάρμακα) στους ασθενείς, θα αναλάβει η θυγατρική της Amgen στην Ελλάδα, η Amgen Hellas.
Τα εν λόγω προϊόντα της Amgen , διατίθενται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα από τη GENESIS Pharma βάσει εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Amgen Hellas και η GENESIS Pharma, σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και τις λοιπές αρμόδιες αρχές, δρομολογούν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στην Amgen Hellas και την απρόσκοπτη συνέχιση της διάθεσης αυτών των σημαντικών θεραπειών στους Έλληνες ασθενείς από την 1η Ιανουαρίου 2013.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει την μακροχρόνια δέσμευση της Amgen στην ελληνική αγορά», δήλωσε σχετικά η κ. Ευαγγελία Πατεράκη, Γενική Διευθύντρια της Amgen Hellas.
«Ενισχύει την ήδη ισχυρή παρουσία της Amgen στην Ελλάδα, επιτρέποντάς της πλήρη έλεγχο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και την ευκαιρία να βρίσκεται στην υπηρεσία περισσότερων ασθενών».
Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma, σχολίασε: «Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής με την Amgen, η GENESIS Pharma επικεντρώνεται στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και επενδύει σε νέες στρατηγικές συνεργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην Ελλάδα».

Μπλόκο στους υπέρβαρους οδηγούς λεωφορείων

 
Η εταιρεία Metro στην Τασμανία απομάκρυνε από τα καθήκοντα του έναν οδηγό της με βάρος άνω των 130 κιλών επικαλούμενη λόγους ασφάλειας και τον υποχρέωσε να χάσει τα περιττά κιλά του μέσα σε ένα 6μηνο.

Σημαντικά αναμένεται να είναι τα προβλήματα για τους υπέρβαρους οδηγούς λεωφορείων της εταιρείας Metro στην Τασμανία καθώς η εταιρεία αποφάσισε να τους μεταθέσει σε άλλα πόστα. Παράλληλα οι οδηγοί έχουν στην διάθεση τους ένα 6μηνο προκειμένου να χάσουν τα περιττά κιλά τους, βασική προϋπόθεση για να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους ως οδηγοί.

Ωστόσο η εταιρεία δεν θα μείνει αμέτοχη στην προσπάθεια όσων από τους εργαζόμενους της αποφασίσουν να… κάνουν δίαιτα καθώς, πέραν των ιατρικών συμβουλών που θα τους παρέχει, προτίθεται να συνεισφέρει οικονομικά και στα έξοδα του γυμναστηρίου που τυχόν να απαιτηθεί. Αναφερόμενη στο θέμα, η διευθύντρια της εταιρείας, τόνισε πως δεν πρόκειται μόνο για λόγους υγείας αλλά και ασφάλειας και πως, το υπερβολικό βάρος δεν βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή.

"Πίνουμε καφέ με τον Φούχτελ και Δημάρχους της Αττικής"

Σκηνικό πολέμου θύμιζε πριν από λίγο η είσοδος του ξενοδοχείο στην Κηφισιά, όπου και ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί ελληνογερμανική συνάντηση δημάρχων. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους", ένα μήνυμα κάλεσμα που έφτασε στα κινητά των μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ανέφερε " Η ΠΟΕ - ΟΤΑ πίνει καφέ με τον Φούχτελ και Δημάρχους της Αττικής ", πυροδότησε την ένταση. Οι περισσότεροι από τους Γερμανούς Δημάρχους είχαν ήδη προλάβει να εισέλθουν στο ξενοδοχείο, ωστόσο οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νόμιζαν πως ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Χανς Φούχτελ ήταν στο ξενοδοχείο και προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο. Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ ήρθαν αντιμέτωποι και με τους αστυνομικούς και οι μικροσυμπλοκές δεν άργησαν να γίνουν. Μάλιστα θύμα προπηλακισμού έπεσε ο δήμαρχος...

Στάση πληρωμών στα κόμματα

Στάση πληρωμών στα κόμματα
Οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ότι έχουν να πληρωθούν εδώ και 10 μήνες. Οι συνάδελφοί τους στη ΝΔ έχουν «μπει μέσα» εδώ και ένα τετράμηνο, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει στάση πληρωμών και στα μέσα ενημέρωσης, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Οσο για το ΚΚΕ, εκεί το «κανόνι» έσκασε προ πολλού, με το κλείσιμο του 90,2, απολύσεις κ.ο.κ.

Υπομονή μέχρι τη... δόση
Οπως είναι φυσικό, η κατάσταση έχει προκαλέσει συνέπειες δραματικές και -ενίοτε- τραγελαφικές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι περί τα οικονομικά διεμήνυσαν στους εργαζομένους στο «Κόκκινο» ότι θα πληρωθούν όταν έρθει, με το καλό, η δόση...
 
Δέκα μήνες απλήρωτοι...
Εκτός ορίων είναι τα πράγματα και στην Ιπποκράτους, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες. Χθες, μάλιστα, κάποιοι εξέδωσαν μια ανακοίνωση-φωτιά (αναρωτιούνται για «προβοκάτσια» στην Ιπποκράτους στελέχη της), με την οποία, μεταξύ άλλων, καλούν τα «μεγαλοστελέχη» του ΠΑΣΟΚ να πουλήσουν... τις βίλες και τα κότερά τους για να πληρώσουν τους υπαλλήλους. Μάλλον δεν είναι σύμπτωση ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε την επομένη της δημοσιοποίησης των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην Ιπποκράτους καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές από τα κομματικά στελέχη του τύπου «να κάτσουμε στ' αβγά μας γιατί δεν θα πάρουμε ούτε σεντ»...
 
«Οσο μπορείς, όπως μπορείς»
Περιμένοντας, λοιπόν, να έρθει η δόση και να πάρουν την κρατική επιχορήγηση, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα καλύψει κάποιες τρύπες, στην Ιπποκράτους είχαν την (όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη και μάλλον όχι τόσο αποδοτική) ιδέα να ξεκινήσουν... έρανο. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης έστειλε σχετική επιστολή στα στελέχη, στα μέλη και στους φίλους του κόμματος, καλώντας τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, να βάλουν το χέρι στην τσέπη επειδή «η παράταξή μας είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση». Το σύνθημα είναι «όσο μπορείς, όπως μπορείς». Ε, σου λέει, Χριστούγεννα έρχονται, μπορεί οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες να φιλοτιμηθούν...

Eπανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων


Eπανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων


Την καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης και παραχωρησιούχων για την επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών. Στόχος είναι έως την Ανοιξη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, να προωθηθούν οι νέες συμβάσεις στη Βουλή και να ξεκινήσουν πάλι τα έργα.
Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Τώρα αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο που αφορά τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες». Ο υπουργός τόνισε ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί ρεαλιστική και βιώσιμη βάση η οποία θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 43 τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων είναι από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Πάντως οι ελληνικές τράπεζες που καλύπτουν περίπου το 45% της χρηματοδότησης, φαίνεται ότι τελικώς θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα έργα.
Επισήμανε ακόμη ότι τα έργα αυτά θα αυξήσουν κατά 2% το ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν 25.000 άμεσες θέσεις εργασίας.
Συμφωνία
Αρχικά είχε υπάρξει συμφωνία για τα έργα της Ολυμπίας Οδού και του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου και την Τρίτη το βράδυ επετεύχθη συμφωνία και για την Ιόνια Οδό και τον Ε - 65. Αμέσως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός κι αφού έγινε και η ενημέρωση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης προχώρησαν στην ανακοίνωση της καταρχήν συμφωνίας.
Σύμφωνα με αυτή:
Περιορίζεται το φυσικό αντικείμενο του συνόλου των έργων, με το 20% εξ αυτών να μετατίθεται σε δεύτερη φάση. Στόχος είναι κι αυτά να προωθηθούν εντός τριετίας, ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε από ποια πηγή θα χρηματοδοτηθούν. Πρόκειται για το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού και τα τμήματα Τρίκαλα - Εγνατία και Λαμία - Ξυνιάδα του Ε - 65.
Το υπόλοιπο 80% των έργων προχωρούν κανονικά. Συνολικά πρόκειται να υλοποιηθούν 956 χλμ. από τα 1.204 χλμ. που προβλεπόταν αρχικά, καλύπτοντας το 95% του κυκλοφοριακού φόρτου.
Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική των διοδίων για τα οποία ήδη υπάρχει απώλεια εσόδων της τάξης του 45%.
Η απώλεια των διοδίων θα κατανεμηθεί αναλογικά μεταξύ του Δημοσίου και των παραχωρησιούχων. Το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει θα καλυφθεί από το δάνειο που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΕΤΕπ ύψους 650 εκατ. ευρώ, ενώ θα αναζητηθούν και πόροι απο το ΕΣΠΑ.
Το ύψος του κενού θα διαμορφωθεί μετά και τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ενώ σίγουρα θα είναι κατ' ελάχιστο 15% - 17% του συνόλου, αν υπολογιστεί το κενό στα διόδια που χρηματοδοτούν κατά το ένα τρίτον τα έργα και στα οποία υπάρχει ήδη απώλεια της τάξης του 45%.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων των παραχωρησιούχων αυτές συμφωνήθηκαν στο ύψος των 280 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο από τις αρχικές απαιτήσεις.

ΠΗΓΗ:  imerisia.gr

Στο «κόκκινο» το ΤΕΑΔΥ από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις


Στο «κόκκινο» το ΤΕΑΔΥ από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις


Οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο περιορισμός των προσλήψεων και οι μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο κατέστησαν προβληματικό το υγιές, έως και το 2010, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. Το έλλειμμα ασφαλισμένων και εσόδων από εισφορές σε αντιδιαστολή με τις αυξανόμενες δαπάνες για τις πληρωμές συντάξεων, αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Μιχ. Γιάγκας κατά την παρουσίαση του ηλεκτρονικού μητρώου ασφαλισμένων που έγινε στα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου κτηρίου του Ταμείου από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση. Οπως προκύπτει από το Μητρώο και τα στοιχεία για τα οικονομικά του Ταμείου, το ΤΕΑΔΥ το 2013 θα έχει έλλειμμα 174 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 69,8 εκατ. ευρώ που είχε το 2012 και πλεονασμάτων 25,2 εκατ. ευρώ και 93,4 εκατ. ευρώ το 2011 και το 2010, αντίστοιχα.
Η επιδείνωση σε αριθμούς
Η επιδείνωση προήλθε από τη βίαιη έξοδο στη σύνταξη 88.046 δημοσίων υπαλλήλων την τελευταία τριετία και τη συνακόλουθη μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στα 639,4 εκατ. ευρώ το 2012 από 776,5 εκατ. ευρώ το 2010. Για το 2013 τα έσοδα από εισφορές προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω, στα 588 εκατ. ευρώ ενώ για πληρωμές συντάξεων θα δοθούν 762 εκατ. ευρώ έναντι 683,1 εκατ. ευρώ το 2010.

Στο «κόκκινο» το ΤΕΑΔΥ από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις
 
Περισσότεροι οι συνταξιούχοι
Η σχέση ασφαλισμένων συνταξιούχων αγγίζει, πλέον, το 1 προς 1,52 (αντί της βιώσιμης αναλογίας που είναι 1 προς 4) με ενεργούς ασφαλισμένους στο Δημόσιο συνολικά 403.060 υπαλλήλους (πλην δικαστικών και σωμάτων ασφαλείας) και 264.954 συνταξιούχους (από τους οποίους οι 47.378 είναι σε αναμονή για να εισπράξουν συντάξεις).

Στο «κόκκινο» το ΤΕΑΔΥ από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις

Οι συνταξιούχοι έφτασαν να είναι, μάλιστα, περισσότεροι από τους ασφαλισμένους (30.346 έναντι 20.958, δηλ. 1 προς 0,7) στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, στα ταμεία όπου ο αριθμός των απασχολουμένων δεν επαρκεί για να καλύπτονται οι ανάγκες.
Απώλειες 62,57%
Η αξία της περιουσίας του Ταμείου έπεσε, στο ίδιο διάστημα λόγω του PSI, της μείωσης της αξίας των μετοχών, των αμοιβαίων, αλλά και των δομημένων ομολόγων έως 62,57%, στα 1,2 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το Ταμείο στο Λογαριασμό Διαθεσίμων στην ΤτΕ (479 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ), σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου (714, 9 εκατ. ευρώ ονομαστική αξία και 345 εκατ. ευρώ η τρέχουσα έναντι αξίας 1,3 δισ. ευρώ το 2009) και στα δομημένα (50 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ). Σταθερή είναι η αξία των ακινήτων (75 εκατ. ευρώ), ενώ με τη συστέγαση των πρώην ταμείων ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ στο νέο κτήριο και την κατάργηση μισθωμένων γραμμών εξοικονομεί 184.000 ευρώ έως το 2016.
Οφελος 147,2 εκατ. από τις νέες ... περικοπές
Το ΤΕΑΔΥ θα εξοικονομήσει το 2013 συνολικά 147,2 εκατ ευρώ από τις νέες περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων. Οι τελευταίοι θα εισπράττουν «κουρεμένες» κατά επιπλέον 10% τις επικουρικές συντάξεις οι οποίες συνολικά (μαζί με τις προηγούμενες μειώσεις) φτάνουν στο 33,76% για πτυχιούχο με 35έτη ασφάλισης στο ΤΕΑΠΟΚΑ (από 583,10 ευρώ η σύνταξη μειώνεται στα 386,24 ευρώ).
Κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις
«Το 45% περίπου των συντάξεων καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτός καλύπτει τα ελλείμματα και όλα τα νούμερα που αφορούν τους συνταξιούχους, ύστερα και από τη λήψη των μέτρων, είναι απόλυτα διασφαλισμένα μέχρι το 2016», δήλωσε ο υπουργός Ι. Βρούτσης.
Στο 1 προς 1,52 έπεσε η σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο Δημόσιο, ενώ στον τομέα Επικουρικής Ασφάλισης οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους (1 προς 0,7).

ΠΗΓΗ

Ψάχνουν θησαυρό 10 δισ. σε καταθέσεις, κληροδοτήματα, κληρονομιές


Ψάχνουν θησαυρό 10 δισ. σε καταθέσεις, κληροδοτήματα, κληρονομιές

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα «εθνικά κληροδοτήματα» και τις «σχολάζουσες κληρονομιές», ενώ διατάξεις σχετικές με τις «αδρανείς καταθέσεις» θα συμπεριληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για ακίνητα μεγάλης αξίας, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές και ομόλογα αποβιωσάντων, οι κληρονόμοι των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είτε έχουν ήδη περιέλθει στο Δημόσιο και παραμένουν αναξιοποίητα, είτε θα μπορούσαν μέσω συνοπτικών νομικών διαδικασιών να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό το έργο της προκειμένου να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο μετρά 73 χρόνια ζωής, μια και τέθηκε σε ισχύ το μακρινό 1939.
Οπως λένε στο υπουργείο, στόχος είναι να απλοποιηθεί η νομοθεσία και να προκύψει «ταχύτερη εγγραφή δημοσίων εσόδων».
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται η σύνταξη Εθνικού Μητρώου Κληροδοτημάτων για την καταγραφή με συστηματικό και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών.
Κληροδοτήματα
Σήμερα τα περισσότερα εθνικά κληροδοτήματα βρίσκονται υπό τη διαχείριση ιδρυμάτων, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κληροδοτημάτων που έχουν... εγκαταλειφθεί.
Επίσης, θα καταγραφούν πλήρως οι «σχολάζουσες κληρονομιές». Πρόκειται για περιουσίες αποθανόντων οι οποίοι δεν έχουν κληρονόμους. Η διαχείριση των περιουσιών αυτών ασκείται στις περισσότερες των περιπτώσεων από δικηγόρους. Αν δεν καταστεί δυνατόν να βρεθούν οι κατά τον νόμο κληρονόμοι, τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία περνούν στο κράτος.
Οι «σχολάζουσες κληρονομιές» υπολογίζονται σε 3.000, με την αξία τους να ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξιοποίηση των 11.000 κληροδοτημάτων θα μπορούσε να αποφέρει μακροπρόθεσμα δημοσιονομικό όφελος περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος τόσο των κληρονομιών όσο και των εθνικών κληροδοτημάτων παραμένει αναξιοποίητο, καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης μιας κληρονομιάς μπορεί να κρατήσει από 10 έως και 30 χρόνια.
Στο υπ. Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί διατάξεις και για τις «αδρανείς καταθέσεις». Θα πρέπει να σημειωθεί πως με το ισχύον καθεστώς οι καταθέσεις, οι μετοχές και τα ομόλογα που δεν θα αναζητηθούν από τους φερόμενους ως δικαιούχους για μία εικοσαετία, περιέρχονται αυτοδίκαια στο Δημόσιο.
Οι αδρανείς καταθέσεις, όπως προκύπτει από τραπεζικές πηγές, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους


Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους

Επιδοτούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης για εργαζόμενους επιχειρήσεων, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, υλοποιεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις που απασχολούν από 1-25 άτομα και καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%).
Η διάρκεια υλοποίησης τους ανέρχεται σε σαράντα (40) ώρες και ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να λάβει το ποσόν των διακοσίων (200,00) ευρώ, για τη συνολική παρακολούθηση του προγράμματος.
Οι θεματολογίες είναι οι εξής: Υγιεινή και Ασφάλεια στο χώρο εργασίας, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Επικοινωνία-Καλή Συμπεριφορά, Πωλήσεις και διαπραγμάτευση, Πρώτες βοήθειες, Βασικές αρχές management, εξυπηρέτηση πελάτη, Γλώσσα του Σώματος.
Επισημαίνεται ότι πέραν των αναφερομένων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προτείνουν, με βάση τις ανάγκες της επιχείρησής τους, θέματα που να αποτελέσουν ξεχωριστή ενότητα ή να συμπεριληφθούν σε κάποια άλλη.
Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στα τηλ.: 210 4174 765, 210 4174 125.

Με άδεια κυκλοφορίας και ΑΦΜ τα τέλη κυκλοφορίας από τις τράπεζες


Με άδεια κυκλοφορίας και ΑΦΜ τα τέλη κυκλοφορίας από τις τράπεζες

Χωρίς τα ειδοποιητήρια αλλά μόνο με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ τους μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν στις τράπεζες τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.
Σύμφωνα με τα τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μέχρι σήμερα έχουν τυπωθεί περίπου 1.400.000 ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΓΓΠΣ. Τα τέλη εξοφλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου και δεν παραλαμβάνονται αυτοκόλλητα σήματα. Η προθεσμία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ με την καταβολή της οφειλής οι τράπεζες θα δίνουν στον πολίτη αποδεικτικό πληρωμής το οποίο αντικαθιστά το αυτοκόλλητο σήμα των τελών κυκλοφορίας.
Για την πληρωμή των τελών οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στα ΕΛΤΑ και στις τράπεζες: Γενική, Εθνική, Νέα Proton, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αlpha Bank, Bank of Cyprus, Eurobank, Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα, Marfin Egnatia Bank, Millennium Bank, PROBANK. Επίσης η πληρωμή των τελών μπορεί να γίνει είτε μέσω ATM ή web-banking.
Στην Εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν μόνο όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, επομένως δεν έχει ενημερωθεί η βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ, ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο δεν βρίσκουν στο αρχείο της ΓΓΠΣ τα στοιχεία του οχήματός τους ή όταν έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, με πράξη αστυνομικής Αρχής, λόγω οφειλής τελών κυκλοφορίας.
Οσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2013 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να «μπλοκάρεται» η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, η οποία είναι επίσης συνδεδεμένη με το taxisnet.
Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω taxisnet.
Τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε:
- 22 ευρώ για οχήματα από 51 έως 300 κυβικά εκατοστά.
- 55 ευρώ για οχήματα από 301 έως 785 κυβικά εκατοστά.
- 120 ευρώ από 786 έως 1.070 κυβικά εκατοστά.
- 135 ευρώ για οχήματα από 1.071 έως 1.357 κυβικά εκατοστά.
- 240 ευρώ από 1.358 έως 1.548 κυβικά εκατοστά.
- 265 ευρώ από 1.549 έως 1.738 κυβικά εκατοστά.
- 300 ευρώ από 1.739 έως 1.928 κυβικά εκατοστά.
- 660 ευρώ από 1.929 έως 2.357 κυβικά εκατοστά.
- 880 ευρώ από 2.358 έως 3.000 κυβικά εκατοστά.
- 1.100 ευρώ για οχήματα από 3.001 έως 4.000 κυβικά εκατοστά.
- 1.320 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 4.001 κυβικών εκατοστών.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου 28 λεπτά/λίτρο


Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου 28 λεπτά/λίτρο


Επιστροφή φόρου 28 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζουν θα εισπράττουν τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η επιστροφή φόρου θα γίνεται εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Taxis όπως προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Στην απόφαση προσδιορίζονται αναλυτικά οι δικαιούχοι και ορίζεται ότι χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων κατά τον ΚΦΕ τέκνων -με βάση το ΕΤΑΚ 2009- δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Εξαιρούνται από το επίδομα:
  • Τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως προστατευόμενα μέλη.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη φορολογική δήλωση ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΕΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.
  • Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
Υψος επιδόματος
Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και για επιφάνεια μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα το ύψος του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο για την οποία όμως τίθεται ανώτατο όριο. Με βάση αυτό το κριτήριο το ποσό του επιδόματος δεν ξεπερνά για τις πλέον ορεινές και κρύες περιοχές της χώρας τα 840 ευρώ, ενώ το κατώφλι διαμορφώνεται στα 168 ευρώ.
Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr), για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Ο ΑΦΜ του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
  • Το ονοματεπώνυμό του.
  • Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του.
  • Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
  • Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
  • Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
  • Η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.
Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων πέντε εκκαθαρίσεων της φορολογικής δήλωσης.
Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών για να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα θα χρειαστούν για κάθε διαμέρισμα τα εξής στοιχεία:
  • Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά).
  • Ονοματεπώνυμο.
  • Όροφο.
  • Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης.
Της Μαρίας Βουργάνα
ΠΗΓΗ

Οπισθοχώρηση για τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής


Οπισθοχώρηση για τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής

Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση, με τη στήριξη αυτή τη φορά και των υπολοίπων κομμάτων, υπέκυψε στους εκβιασμούς των προνομιούχων υπαλλήλων της Βουλής και πήρε πίσω τη διάταξη η οποία θα οδηγούσε σε νέες περικοπές 25%. Οι υπάλληλοι, απείλησαν ότι θα μπλοκάρουν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, ενώ με ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο ακόμη και για «χούντα».
Υπό το βάρος της αναταραχής στο Κοινοβούλιο το Μαξίμου με δημόσια διάψευση επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά που άναψε η πληροφορία ότι σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνονται νέες περικοπές ύψους 25% στο μισθολόγιο, αλλά και η κατάργηση υπερωριών καθώς και οδοιπορικών των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου. «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευθεί σε λίγη ώρα δεν περιέχει καμία διάταξη για το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής» ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, δίνοντας την ίδια στιγμή έδαφος στις πληροφορίες που έκαναν λόγο για σοβαρές διαφωνίες που εκδηλώθηκαν σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο για το θέμα.
Ενταση
Από νωρίς το πρωί χθες, οι διάδρομοι του Κοινοβουλίου ήταν ηλεκτρισμένοι, όταν, με την διαρροή της πληροφορίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση και ο πρώτος όροφος όπου στεγάζονται τα γραφεία τους, γέμισε ασφυκτικά από οργισμένους υπαλλήλους, οι οποίοι αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και -για πρώτη φορά στα χρονικά- να κηρύξουν απεργία την ημέρα της ψήφισης των επίμαχων διατάξεων. Την ίδια στιγμή παραιτούνταν αύτανδρη σχεδόν η συνδικαλιστική παράταξη της γαλάζιας ΔΑΚΕ καθώς από τα συνολικά 511 μέλη που αριθμεί στη Βουλή αποχώρησαν τα 500!
Νωρίτερα με υπόμνημα του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής που δόθηκε στην δημοσιότητα, οι υπάλληλοι κατήγγειλαν νέα επιχείρηση στοχοποίησης τους αν και, όπως σημείωναν έχουν ήδη υποστεί υπέρμετρες μειώσεις -κατά 63% μεσοσταθμικά- που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στο βιοτικό τους επίπεδο.
Όπως καταγγέλλουν, με τη νέα Πράξη θα προβλέπεται ετήσια σταδιακή μείωση και εν τέλει κατάργηση μέχρι την 1.1.2016, της προσαύξησης του βασικού τους μισθού που έχει θεσπιστεί στο δεύτερο μέρος του Κανονισμού της Βουλής. Στην διάσκεψη των προέδρων όπου τέθηκε το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Λαφαζάνη διαφώνησε ανοικτά με την περαιτέρω μείωση μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

48ωρη απεργία ΠΟΕ ΟΤΑ



Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ, μετά την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 800 υπαλλήλους, των οποίων τα στοιχεία δεν είχαν αποστείλει στο υπουργείο από τους δήμους.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτός της 48ωρης απεργίας αποφασίστηκε και αποχή από τα καθήκοντά τους το Σάββατο και την Κυριακή.

Την Κυριακή στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αναμένεται να αποφασίσουν για νέα 48ωρη απεργία την Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ για την Τετάρτη προβλέπεται συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή το μεσημέρι.

Πάνω από 900 νεκροί στις Φιλιππίνες



Τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον τυφώνα Μπόφα στις Φιλιππίνες, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 900, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι, πάνω από 600, αγνοούνται ακόμη. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα αυξηθούν, ενώ τα συνεργεία διάσωσης εργάζονται πυρετωδώς για τον εντοπισμό επιζώντων.

Στο νησί Μιντάο οι νεκροί έφθασαν τους 902 και περίπου 2.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας και δημόσια κτίρια. Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για διεθνής βοήθεια.

Ο τυφώνας που σάρωσε τη χώρα στις 4 Δεκεμβρίου, με ανέμους που έφταναν τα 210 χλμ την ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσε πλημμύρες, κατολισθήσεις και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Οι αεροπορικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες διεκόπησαν, ενώ έκλεισαν και τα σχολεία.

Οι Φιλιππίνες κάθε χρόνο πλήττονται από περίπου 20 τυφώνες, και οι περισσότεροι από αυτούς προκαλούν σημαντικές καταστροφές.

Το τέρας μέσα μας: Το πείραμα του Μίλγκραμ


Το τέρας μέσα μας: Το πείραμα του Μίλγκραμ
Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.

Το 1961, ο εικοσιεπτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών. Όμως ο Μίλγκραμ ήταν κοινωνικός ψυχολόγος και πίστευε ότι αυτού του είδους η υπακοή –που οδηγεί στο έγκλημα- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της προσωπικότητας, αλλά περισσότερο των πιεστικών συνθηκών. Και το απέδειξε κάνοντας τη «φάρσα» του.

Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν εθελοντές, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι καλούνταν έναντι αμοιβής να συμμετέχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα σχετικό με τη μνήμη.
Χώριζε τους φοιτητές σε ζεύγη και –μετά από μια εικονική κλήρωση- ο ένας έπαιρνε το ρόλο του «μαθητευομένου» και ο άλλος του «δασκάλου».
Ο έκπληκτος «μαθητευόμενος» δενόταν χειροπόδαρα σε μια ηλεκτρική καρέκλα και του περνούσαν ηλεκτρόδια σε όλο το σώμα. Έπειτα του έδιναν να μάθει δέκα ζεύγη λέξεων.
Ο «δάσκαλος», από την άλλη, καθόταν μπροστά σε μια κονσόλα ηλεκτρικής γεννήτριας. Μπροστά του δέκα κουμπιά με ενδείξεις: «15 βολτ, 30 βολτ, 50 βολτ κλπ.» Το τελευταίο κουμπί έγραφε: «450 βολτ. Προσοχή! Κίνδυνος!».
Πίσω από το «δάσκαλο» στεκόταν ο πειραματιστής, ο υπεύθυνος του πειράματος.


(Και περνάμε σε ενεστώτα για να γίνουμε μέτοχοι της στιγμής.)
«Θα λέτε την πρώτη λέξη από τα ζεύγη στο μαθητευόμενο. Αν κάνει λάθος θα σηκώσετε το πρώτο μοχλό και θα υποστεί ένα ηλεκτροσόκ 15 βολτ. Σε κάθε λάθος θα σηκώνετε τον αμέσως επόμενο μοχλό», λέει ο πειραματιστής και ο «δάσκαλος» αισθάνεται ήδη καλά που δεν του έτυχε στην κλήρωση ο άλλος ρόλος.

Το πείραμα ξεκινάει. Ο «δάσκαλος» λέει τις λέξεις από το μικρόφωνο. Ο «μαθητευόμενος», ήδη τρομαγμένος, απαντάει σωστά, αλλά όχι για πολύ.
Μόλις κάνει το πρώτο λάθος ο «δάσκαλος» γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος του λέει να προχωρήσει στο πρώτο ηλεκτροσόκ. Ο «δάσκαλος» υπακούει.
15 βολτ δεν είναι πολλά, αλλά ο «μαθητευόμενος» έχει αλλάξει ήδη γνώμη. Παρ’ όλα αυτά απαντάει σωστά σε άλλη μια ερώτηση, αλλά στο επόμενο λάθος δέχεται 30 βολτ.
«Αφήστε να φύγω», λέει ο «μαθητευόμενος» που δεν μπορεί να λυθεί. «Δε θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το πείραμα.»
Ο «δάσκαλος» κοιτάει τον πειραματιστή. Εκείνος του κάνει νόημα να συνεχίσει.

Τα βολτ αυξάνονται και τώρα πια ο πόνος είναι εμφανής στο πρόσωπο του «μαθητευόμενου», που εκλιπαρεί να τον αφήσουν ελεύθερο.
Στα 200 βολτ ταρακουνιέται ολόκληρος. Ο «δάσκαλος» πριν κάθε ηλεκτροσόκ γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος, με σταθερή φωνή, του λέει ότι το πείραμα πρέπει να συνεχιστεί.
Ο «δάσκαλος» συνεχίζει να βασανίζει έναν άγνωστο, έναν απλό φοιτητή που κλαίει, ζητάει τη βοήθεια του Θεού και παρακαλεί να τον λυπηθούν.
Δεν μπορεί πια να απαντήσει στις ερωτήσεις, αλλά ο πειραματιστής λέει στο «δάσκαλο»:
«Τη σιωπή την εκλαμβάνουμε ως αποτυχημένη απάντηση και συνεχίζουμε με την τιμωρία.»
Στα 345 βολτ ο «μαθητευόμενος» τραντάζεται ολόκληρος, ουρλιάζει και χάνει τις αισθήσεις του.
Ο «δάσκαλος», ιδρωμένος και με τα χέρια του να τρέμουν, κοιτάει τον πειραματιστή.
«Μην ανησυχείτε», λέει εκείνος, «το πείραμα είναι απολύτως ελεγχόμενο... Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»
«Μα είναι λιπόθυμος», λέει ο «δάσκαλος».
«Δεν έχει καμιά σημασία. Το πείραμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»

Πόσοι από τους εθελοντές έφτασαν ως τον τελευταίο μοχλό;

Πριν ξεκινήσει το πείραμα του ο Μίλγκραμ είχε κάνει μια «δημοσκόπηση» ανάμεσα στους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους, ρωτώντας ‘τους τι ποσοστό των εθελοντών θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό.
Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι κανείς δε θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό, πέρα ίσως από κάποια άτομα με κρυπτοσαδιστικές τάσεις, καθαρά παθολογικές.
Δυστυχώς έκαναν λάθος.

Μόλις το 5% των «δασκάλων» αρνήθηκαν εξ’ αρχής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πείραμα και αποχώρησαν –συνήθως βρίζοντας τον πειραματιστή.
Το υπόλοιπο 95% προχώρησε πολύ το πείραμα, πάνω από τα 150 βολτ.
Και το 65%... Έφτασε μέχρι τον τελευταίο μοχλό, τα πιθανότατα θανατηφόρα 450 βολτ!

Που έγκειται η φάρσα;
Ο «μαθητευόμενος» δεν ήταν φοιτητής, αλλά ηθοποιός, που είχε προσληφθεί από το Μίλγκραμ για αυτόν ακριβώς το «ρόλο».
Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός ούτε ηλεκτροσόκ. Ο ηθοποιός υποκρινόταν.
Το μοναδικό πειραματόζωο ήταν ο «δάσκαλος».

Όμως τα αποτελέσματα ήταν αληθινά: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα υπακούσει και θα βασανίσει –ίσως και θα σκοτώσει- έναν άγνωστο του, αρκεί να δέχεται εντολές από κάποιον με κύρος (στην προκειμένη περίπτωση επιστημονικό) και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι δεν τον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι συμβεί –αφού εκείνος «απλά ακολουθούσε τις διαταγές».

Και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούν όταν μάθουν για αυτό το πείραμα: «Εγώ αποκλείεται να έφτανα ως τον τελευταίο μοχλό.»

Όμως δείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, κάθε μέρα.
Ο υπάλληλος της ΔΕΗ που δέχεται να κόψει το ρεύμα από έναν άνεργο ή άπορο, ξέροντας ότι έτσι τον ταπεινώνει, τον υποβάλει σε ένα διαρκές βασανιστήριο και πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, ανήκει στο 65% του τελευταίου μοχλού. Και δεν είναι καθόλου κρυπτοσαδιστής. Απλά ακολουθάει τις εντολές που του έδωσαν.

Ο υπάλληλος του σούπερ-μάρκετ που σου δίνει το χαλασμένο ψάρι και σε διαβεβαιώνει ότι είναι φρέσκο (μιλώ εξ’ ιδίας πείρας, ως αγοραστής) δε σε μισεί, παρότι γνωρίζει ότι μπορεί να πάθεις και δηλητηρίαση. Απλώς ακολουθάει εντολές.

Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναι κρυπτοσαδιστής –αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Απλώς κάνει τη δουλειά του.

Ο υπάλληλος της εφορίας ή της τράπεζας που υπογράφει την κατάσχεση κάποιου σπιτιού για 1.000 ευρώ χρέος, θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό στο πείραμα. Γιατί υπακούει.

Ο πολιτικός που υπογράφει το μνημόνιο το οποίο οδηγεί ένα ολόκληρο έθνος στην εξαθλίωση του νεοφιλελευθερισμού θα έφτανε μέχρι τον τελευταίο μοχλό. Και αυτός υπακούει, σε εντολές πολύ πιο ισχυρές από εκείνες του πειραματιστή με την άσπρη φόρμα.

Αν όμως δούμε το πείραμα του Μίλγκραμ από την ανθρωπιστική-ηθική του πλευρά (από την πλευρά του 5% που αρνήθηκε να υπακούσει) θα καταλάβουμε ότι κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν σε διατάζουν να κάνεις κάτι που προκαλεί κακό στον άλλον, στο συμπολίτη σου, σε έναν μετανάστη, σε έναν άνθρωπο (ή σε ένα ζώο, αλλά αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα, εφόσον συνεχίζουμε να τρώμε κρέας), πρέπει να αρνηθείς να υπακούσεις. Ακόμα κι αν χάσεις το μπόνους παραγωγικότητας, την προαγωγή, την επανεκλογή, τη δουλειά σου.


Μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε να υπακούσουμε στις «μικρές» και καθημερινές εντολές βίας –με τις οποίες οι περισσότεροι ασυνείδητα συμμορφωνόμαστε, μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε μια γενικευμένη και μέχρι τέλους πολιτική, κοινωνική, καταναλωτική ανυπακοή, μόνο όταν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως αυτεξούσιοι άνθρωποι και όχι ως ανεύθυνοι υπάλληλοι, μόνο τότε θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που μας θέλει υπάνθρωπους, υπάκουους και υπόδουλους.

Και μια τελευταία παρατήρηση:
Τα υποκείμενα του πειράματος του Μίλγκραμ, οι εθελοντές φοιτητές, μάθαιναν από εκείνον ποιος ήταν ο στόχος του πειράματος. Μάθαιναν ότι ο «μαθητευόμενος» ήταν ηθοποιός και ότι δεν είχε ποτέ υποστεί ηλεκτροσόκ.
Ο Μίλγκραμ το έκανε αυτό για να τους ανακουφίσει, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.
Αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά το 65% που είχε φτάσει ως τον τελευταίο μοχλό, πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους κυνηγημένοι από τις Ερινύες της πράξης τους. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο αθώοι και τόσο «καλοί» όσο ήθελαν να πιστεύουν για τον εαυτό τους.

(Περισσότερα για το πείραμα του Μίλγκραμ μπορείτε να διαβάσετε στο υπέροχο βιβλίο της Lauren Slater: «Το κουτί της ψυχής», από τις εκδόσεις Οξύ, μετάφραση Δέσποινα Αλεξανδρή, 2009)


Πηγή: RAMNOUSIA

Videos:

Το Πείραμα Υπακοής - Ελληνικοί υπότιτλοι (Stanley Milgram Experiment Greek subtitles)




 

Χωρίς Προαστιακό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 19-20/12. Απεργούν οι σιδηροδρομικοί

 
Διήμερη απεργία την Τετάρτη 19/12 και την Πέμπτη 20/12 θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Εξαιτίας της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την Τρίτη 18/12, καθώς και όλα τα δρομολόγια της Τετάρτης 19/12 και της Πέμπτης 20/12.
Τα θέματα της απεργιακής κινητοποίησης
1. Η ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 5/12/2012 που αποσπά από τον ΟΣΕ τα εργοστάσια και μηχανεργοστάσια και συγκροτεί εταιρεία συντήρησης του τροχαίου υλικού. Η υλοποίηση αυτής ΠΝΠ θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες σιδηροδρομικούς με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία, θα παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα ένα σημαντικό για το σιδηρόδρομο κλάδο, θα αυξήσει το κόστος της συντήρησης χωρίς να εξασφαλίζονται τα σημερινά υψηλά στάνταρ ασφαλείας.
2. Η ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης με την υπαγωγή στο ΤΑΙΠΕΔ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ήδη λειτουργεί χωρίς ελλείμματα και με τη λειτουργία της γραμμής Ικονίου – Θριασίου μπορεί να πολλαπλασιάσει το εμπορευματικό μεταφορικό της έργο και να είναι μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση.
3. Η κατάργηση της απαράδεκτης υπαγωγής στο ενιαίο μισθολόγιο σιδηροδρομικών, οι οποίοι εκτελούν κυκλωματική εργασία επί 24ωρου βάσεως και τις επτά μέρες της εβδομάδας, Κυριακές, εξαιρέσιμες και αργίες. Με τον τρόπο αυτό οι ήδη μειωμένοι μέχρι και 50% μισθοί των σιδηροδρομικών για πολλούς απ΄αυτούς και κυρίως για όσους εμπλέκονται στην κυκλοφορία θα μειωθούν δραματικά και θα οδηγήσουν πολλούς συναδέλφους μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ζητάμε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να αντανακλά τις ιδιαίτερες συνθήκες του σιδηροδρομικού επαγγέλματος και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων για αξιοπρεπή επιβίωση.
4.Να μη νομοθετηθεί η νέα φοροεπιδρομή που προωθεί η Κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και με το οποίο προγραμματίζεται η φορολογική λεηλασία σε ό,τι έχει απομείνει ως εισόδημα για τους εργαζόμενους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, ενώ συνεχίζεται η ασυλία της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.