EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ζορμπάς: “Δε με ενδιαφέρει! Δε θα σου θάψω όλους τους τροφίμους”!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJ_UFDHBWeRfxfSxeIUZPiEzrlH6PCgexPlleZkmB8G_xfPLj9zjXJ1cCgO287lBJ4utFGthn6jTiandRRXG0WikRrG4zkpXICC8N4oRdYjiX4knbONEhUP5TuVfSPmC4S3iKhpbpqr60/s320/406775_160495210759466_1586708707_n.jpgΣοκ, λύπη και έκπληξη μας προκάλεσε το παρακάτω απίστευτο γεγονός που έλαβε χώρα στην πόλη μας (Αγία Παρασκευή) με τους ανθρώπους της Στέγης Γερόντων να βιώνουν τη σκληρότητα και την έλλειψη ευαισθησίας της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα ένα γεράκος, ο Γιώργος, μια ήπια και γλυκιά φυσιογνωμία που διαβιούσε στο ίδρυμα από το 2007 πέταξε για τον άλλο κόσμο σε ηλικία 105 ετών.

Γράφει ο Στρατής Μαζίδης

Δυστυχώς δεν είχε κανένα στον κόσμο. Ήταν ολομόναχος και είχε περάσει πάρα πολλές κακουχίες τις οποίες είχε διηγηθεί μια φορά στα παιδιά ενός σχολείου που είχαν επισκεφθεί προσφάτως το ίδρυμα. Όμως πάρα ταύτα τόσο ο πατέρας Κωνσταντίνος όσο και οι άνθρωποι της Στέγης (προσωπικό και εθελοντές) τον αγαπούσαν πολύ όπως και όλους τους τρόφιμους.

Ο Γιώργος αξιοπρεπής και αληθινός κύριος όσο ζούσε στην αγκαλιά του ιδρύματος που σκέπει ο άγιος Νεκτάριος ξεκίνησε για τον ουρανό ανήμερα του αγίου Νικολάου και η Στέγη ανέλαβε να καλύψει όλα τα σχετικά έξοδα της ταφής του καθώς ήταν χαμηλοσυνταξιούχος, σε συνεργασία με γνωστό γραφείο τελετών.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα, το γραφείο ενημερώνει το πρωί της Παρασκευής τη Στέγη πως η αντιδήμαρχος Ελευθερία Παπαδοπούλου δεν το δέχεται όντας ανένδοτη.

Ξαφνιασμένοι οι άνθρωποι του ιδρύματος αναζήτησαν το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά και τον εντόπισαν στη Ρόδων. Πριν όμως συνέλθουν από το αρχικό σοκ, ήρθε το δεύτερο μόλις ο δήμαρχος αντίκρυσε τη γραμματέα της Στέγης όντας ενημερωμένος όπως προκύπτει από τα όσα της είπε παρουσία και άλλων ατόμων:

- Για το θέμα που ήρθες φύγε! Δεν έχω ούτε ένα λεπτό!

Η γυναίκα προσπάθησε να του εξηγήσει για να της πει:

- Δε με ενδιαφέρει! Δε θα σου θάψω όλους τροφίμους. Θέλω χώρο για τους δημότες μου. Στου Ζωγράφου θα σου στοιχίσει πολύ λιγότερο”.

Μάλιστα παρών ήταν και πρόεδρος Νομικού Προσώπου (όπως και “γνωστός” δημοτικός υπάλληλος) ο οποίος όχι μόνο αντέδρασε αλλά υπενθύμισε στο δήμαρχο ότι η Στέγη εδώ και δύο μήνες συνδράμει ενέργα παρέχοντας 5 και τώρα 7 γεύματα καθημερινά για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” (δίχως ο δήμος να της παρέχει κάτι), πάντα βοηθά όταν της το ζητά ο δήμος και πρέπει να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Εις μάτην όμως. Αυτό είναι το ευχαριστώ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η Στέγη Γερόντων ζήτησε απλά χώρο για να ταφεί ένας άνθρωπος που διαβιούσε σε αυτή από το 2007 και που επίσημα έγγραφά του δήλωναν ως τόπο κατοικίας του την οδό Ηπείρου, αναλαμβάνοντας μάλιστα και τα σχετικά έξοδα όταν τόσο επί δημαρχίας Κώτση όσο και επί Γιαννακόπουλου όχι μόνο δόθηκε ο χώρος σε τρεις αντίστοιχες περιπτώσεις αλλά ο δήμος δε δέχθηκε καν να πάρει χρήματα.

Τελικώς η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια ο Γιώργος έφυγε ασυνόδευτος – δεν επιτρέπεται να μεταβεί ιερέας σε άλλη ενορία – και ολομόναχος για την τελευταία του κατοικία στο αχανές νεκροταφείο Ζωγράφου δίχως κανείς να ξέρει που έχει ταφεί.

Θα ήθελα όμως να πω ορισμένα πράγματα τόσο για την ψυχούλα που έφυγε όσο και για τη Στέγη πάνω στα όσα είπε ο δήμαρχος.


  • Τι πάει να πει “δε θα σου θάψω όλους τους τροφίμους”; Το νεκροταφείο ανήκει στο δήμαρχο ή το δήμο; Και πώς προεξοφλεί ο δήμαρχος ότι θα τους θάψει όλους; Κι αν πάει αυτός πρώτος; Κι έπειτα τι είναι οι τρόφιμοι που θα τους θάψει; Μπάζα για τη χωματερή; Δε μιλάμε για σκουπίδια, μιλάμε για ανθρώπους. 
  • Δε γνωρίζω αν ο δήμαρχος θάβει ανθρώπους, αλλά σίγουρα η πόλη με όλα όσα γίνονται και βιώνονται έχει θαφτεί πολύ βαθιά τα τελευταία δύο χρόνια.
  •  Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να γηράσκεις και να είσαι ολομόναχος. Κι όμως υπάρχει. Να ξεψυχήσεις και να μη δέχονται κάποιοι να φιλοξενήσουν το λείψανό σου. Η ζωή όμως παίζει περίεργα παιχνίδια και μπορεί εσύ σήμερα που αποδεικνύεσαι σκληρός να είσαι αύριο στη δυσχερή θέση. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.
  • Τι κι αν το ίδρυμα συνδράμει καθημερινά με αρκετές μερίδες φαγητού τα προγράμματα του δήμου; Τι κι αν η αυτοθυσία των ανθρώπων της διαφημίζει την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα από τη δεκαετία του 80 όταν άλλοι γίνονται αιτία δυσφήμισης; Ο αποθανών δεν ήταν δημότης. Τέλος. Να τον πετάξουμε έξω.

Το αν έζησε στην Αγία Παρασκευή τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το αν αγάπησε και αγαπήθηκε στη δύση της από συνδημότες μας, το αν ουσιαστικά υπήρξε δημότης δεν παίζει κανένα ρόλο. Ας πρόσεχε κι αυτός και η Στέγη να τον έγγραφαν στα δημοτολόγια.

 
Το ότι κάποιοι στη διοίκηση μπορεί να μην πιστεύουν στο Θεό, τη μετα θάνατον ζωή ή να πιστεύουν όσο τους εξυπηρετεί, ή ακόμη και να γελούν με τα όσα γράφω τώρα, είναι δικαίωμά τους.

Ούτε να μάθουμε θέλουμε ούτε μας ενδιαφέρει.

Οφείλουν όμως να σέβονται τα ήθη και τις παραδόσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και κατά συνέπεια των δημοτών. Ο γεράκος είχε έστω μια πιθανότητα κάποιος να μεταβεί να του ανάψει ένα καντηλάκι, να τον επισκεφθεί, να του διαβάσει ένα τρισάγιο κάποιος από τους σεβαστούς πατέρες που τον γνώριζε και βρίσκεται κατά διαστήματα στο νεκροταφείο, να του πει δυο κουβέντες ή να αισθάνεται πως ξεκουράζεται κοντά στο μέρος που πέρασε τα τελευταία του χρόνια. Όμως δήμαρχος κι αντιδήμαρχος είχαν άλλη γνώμη. Άλλωστε επί των ημερών αυτής της διοίκησης βιώσαμε την πρωτόγνωρη ντροπή να μην τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων επί της πλατείας καθώς τελούσε υπό την κατοχή του carousel.

Αυτό που με τρομάζει σαν άνθρωπο που έχει βιώσει από τη σημερινή διοίκηση τον εκφοβισμό, τις καμουφλαρισμένες απειλές και τις προσβολές, δεν είναι τόσο το γεγονός ότι η χώρα μας και κατά συνέπεια κι η πόλη μας οδηγούνται στην πτώχευση, όσο το ότι μας διοικούν άνθρωποι που επιδεικνύουν υπερβολική ψυχρότητα και εμμονή στο τυπολατρικό γράμμα του νόμου.

Διότι όσο και να αδειάσει το αδειανό μας πορτοφόλι, αλίμονο αν στο τέλος χάσουμε και την ψυχή μας.

Μολονότι λοιπόν ορισμένοι ίσως να μην πιστεύουν, ας μάθουν ότι ο νόμος έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το νόμο.

Τουλάχιστον πιστεύω ότι ο Χριστός βρήκε χώρο να αναπαύσει το πλάσμα Του. Αυτό που εμείς αρνηθήκαμε ως πόλη και το διώξαμε.

Στο καλό Γιώργο και θυμίσου τι είπε ο Κύριος που τώρα σου κρατά συντροφιά “Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”…

Πηγή: FreePen

Στα χέρια της τρόικας και όλες οι καταθέσεις!

Σε γιγάντια επιχείρηση «φακελώματος» των Ελλήνων καταθετών προχωρά η τρόικα, αξιοποιώντας όλες τις πρόσθετες πληροφορίες που οι τελευταίοι γνωστοποιούν στις τράπεζες, με βάση το σύστημα που θέσπισε παλαιότερα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή προς τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν. Ο τελευταίος στην απάντησή του παραδέχεται ότι δημιουργείται ένα κεντρικό μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο «θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου». Με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής, η «Ομάδα Δράσης» του γνωστού Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, θα συγκεντρώσει πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις και την κίνηση λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών.

Η πρόσβαση και η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνεται αρχικά εντός Ελλάδος, γεγονός όμως που δεν διασφαλίζει το απόρρητο των πληροφοριών, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο εξωτερικό, αν συνυπολογιστεί ο αυξανόμενος ρόλος των δανειστών στη διαχείριση της χώρας.

Οπως καθόρισε η απόφαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, για τη διασταύρωση των εισοδημάτων τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να επιδεικνύουν εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ τα νομικά πρόσωπα ή οι επιτηδευματίες θα πρέπει να επιδεικνύουν τη δήλωση εισοδήματος και την επιβεβαίωση πληρωμής του φόρου.

Η σχετική υποχρέωση αφορά τόσο νέους όσο και υφιστάμενους πελάτες των τραπεζών, έστω κι αν αυτοί συναλλάσσονται για μόνο μία φορά, ενώ οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να ζητούν την επικαιροποίηση των εγγράφων αυτών και να τηρούν αντίγραφά τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΤτΕ, οι πελάτες που εμφανίζονται απρόθυμοι να προσκομίσουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης, προκειμένου η Τράπεζα να διαμορφώσει το συναλλακτικό προφίλ τους, θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι πελάτες που εμφανίζουν κατά την αίτηση χορήγησης δανείου εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική τους δήλωση.

Στο μεταξύ, την ώρα που η τρόικα απαιτεί πλήρη διαφάνεια για τους καταθέτες εντός Ελλάδος, το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία μετατίθεται για το 2013. Οπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, «αν όλα πάνε καλά, στις αρχές του 2013 η χώρα θα είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων».


Ήχησαν τα τύμπανα, πλησιάζουμε στο ελληνικό ground zero

 
Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη 

Είναι πολύ πικρή η αίσθηση της δικαίωσης όταν επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις για τον αργό θάνατο που οδηγείται η πατρίδα σου. Αυτό αισθάνονται τώρα όσοι από την πρώτη στιγμή, το 2009-2010, φώναζαν ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, ο οποίος άρχισε με οικονομική επίθεση, αλλά ο τελικός στόχος ήταν η οικονομική και γεωπολιτική κατάρρευση της χώρας, η νέα υποδούλωσή μας.
Βαριά η σιδηρά φτέρνα της φιλομνημονιακής προπαγάνδας ορθώθηκε τότε, με συντονισμένες επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου από όλα τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, να λειώσει όσους καλούσαν σε αντίσταση, να υπνωτίσει τον ελληνικό λαό και να τον αφοπλίσει απέναντι στα αρπακτικά θηρία που μπήκαν μέσα στον τόπο του.
Σήμερα που ο χρόνος τελειώνει, η κλεψύδρα αδειάζει, τώρα που βγαίνουν τα μαχαίρια απ’ τα θηκάρια και η αλληλοεξόντωση των αρπακτικών γίνεται πρωτοσέλιδο, είναι αστείο και τραγικό συγχρόνως να βλέπεις αυτούς που πρωτοστατούσαν στην υποταγή να καταγγέλλουν όσους συνεργάτες τους επιμένουν «να δίνουν γη και ύδωρ στους αφερέγγυους εταίρους και δανειστές μας».
Η ιστορία επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά, οι «πρόθυμοι» αλλάζουν στρατόπεδα και εγκαταλείπουν το σκάφος σαν τα ποντίκια, οι δωσίλογοι ντύνονται «πατριώτες» για να σωθούν κι ανακαλύπτουν την μη βιωσιμότητα των ίδιων των «λύσεων» που προωθούσαν για τρία χρόνια με το αζημίωτο.
Τα σημάδια γίνονται ξεκάθαρα μέρα με την ημέρα, τα προμηνύματα γίνονται σαφή στο εσωτερικό, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ήδη στο εξωτερικό, η χώρα θα πρέπει να προετοιμάζεται σταθερά για την αναπόφευκτη λύση της σύγκρουσης, ο ελληνικός λαός για να ανέβει τον ανήφορο προς τις πηγές της αυτοσυνειδησίας και τις κορυφές της αυτοθυσίας.
«Υπάρχουν κάποιες ύψιστες ανθρώπινες στιγμές κατά τις οποίες ο χρόνος είναι αιωνιότητα και η αιωνιότητα είναι χρόνος», λέει ο Σικελιανός. Από τα πανάρχαια χρόνια ώς σήμερα, χάρη σε αυτές επέζησαν οι Έλληνες.
Ο Ελύτης, στο Άξιον Εστί, μιλάει για την πορεία προς το Γραμμένο ή Μοίρα –«ίσια πάνου σ’ αυτό που λέγαμε Κατάρα».
Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια ανάλογη Πορεία προς το Μέτωπο, με τα γιοφύρια πίσω μας κομμένα και στον ορίζοντα να χαράζουν οι πρώτες κόκκινες γραμμές των τροχιοδεικτικών.
Στην καθ’ ημάς Ανατολή μοιράζονται ξανά οι ρόλοι, με τα μεγάλα συμφέροντα να καθορίζουν ξανά τους «προαιώνιους εχθρούς» και «προαιώνιους φίλους».
Η άτιμη Γερμανία χάνει πάλι το παιχνίδι σέρνοντας όλη την ευρωζώνη στα απόλυτα δεσμά ή το χάος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν το έδαφος αδίστακτα και απροκάλυπτα για το σκηνικό της νέας γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης, βάζοντας μπουρλότο σε κάθε περιφερειακή μπαρουταποθήκη.
Στην γειτονιά μας και στην μεσανατολική περιοχή ένα εκρηκτικό μωσαϊκό από μιλίτσιες, τρομοκρατικές ομάδες, ισλαμικές οργανώσεις και ιδιωτικούς στρατούς έχει τινάξει τα πάντα στον αέρα.
«Το επόμενο μέρος του σεναρίου έχει ήδη ξεκινήσει. Οι εμπρηστές έχουν βάλει μια παγκόσμια πυρκαγιά, έχουν κηρύξει έναν παγκόσμιο πόλεμο, ενώνοντας τις περιφερειακές συγκρούσεις σε ένα ενιαίο σύστημα αστάθειας», δήλωσε ο Ρώσσος πολιτικός Γιεβγκένι Φιόντορωφ στηνPravda.
Οι πρωτοφανείς καιροί που ζούμε δεν μας επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, ηγεμονισμό ή στενόκαρδες προσωπικές και κομματικές βλέψεις. Η ιστορία ενός λαού και η μεγαλοσύνη του κρίνεται από την συλλογική του στάση όταν η ύπαρξή του κινδυνεύει, όταν η χώρα του δουλώνεται με τον πιο επαίσχυντο τρόπο.
Οι ηρωϊκές πράξεις που μπορεί να χρειαστούν για να σταματήσουμε αυτή την πρωτοφανή «μηχανή», που επιχειρεί να μας συνθλίψει και να μετατρέψει τον τόπο σε δουλοκρατία της Μεσογείου, ενυπάρχουν εν δυνάμει μέσα μας, αρκεί να το πάρουμε απόφαση.
Τώρα, μόνο με όρους πατριωτισμού και λαϊκού συμφέροντος μπορούμε να προχωρήσουμε και να νικήσουμε, ξέροντας ότι ο εχθρός δεν είναι μόνο εκτός, είναι και εντός των πυλών, λεηλατεί τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα και απεργάζεται το ιστορικό μας τέλος και την λιβανοποίηση της χώρας.
Είναι, όμως, ένας αντίπαλος ήδη σακατεμένος αφού προτίμησε να «αυτοκτονήσει» όλο το πολιτικό του προσωπικό προκειμένου να παραδώσει την χώρα. Έχουμε απέναντί μας μια συγκυβέρνηση κατακερματισμένη, όχι αυτοδύναμη, πολιτικάντηδες της συμφοράς που είναι έτοιμοι να φάνε ο ένας τον άλλον, τρέμοντας την στιγμή που θα ξεσπάσει η οργή του λαού, θρασύδειλους δωσίλογους που μένουν ενωμένοι όσο βλέπουν απέναντί τους τον λαό σε αναμονή και σε σύγχυση.
Όμως, οι δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν και θα δράσουν ως μπροστάρηδες του λαού πρέπει να προσέξουν τη «διχόνοια που μας κατατρέχει», όπως λέει ο Σολωμός.
Το σημερινό διακύβευμα δεν μπορεί να είναι η διχαστική αντιπαράθεση δεξιών και αριστερών, αλλά η υποχρέωση όλων να αντισταθούμε στην καταστροφή που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια καταπάνω μας, παλεύοντας ενωμένοι μέσα από νέες συμμαχίες, ανατρέποντας την μονομερή εξάρτηση και την ευρω-υποτέλεια.
Γιατί μόνο με την ανατροπή αυτής της λογικής θα ξαναβρούμε την θαμμένη βαθειά μέσα μας αυτοπεποίθηση και ανυπόταχτη ταυτότητα για να αντιμετωπίσουμε τις κάθε είδους απειλές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε σε κανονική τροχιά την ελληνική κοινωνία που βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση και κινδυνεύει να γίνει συντρίμμια μέσα στον εσωτερικευμένο πόνο της. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ξαναβρούμε «τα φτερά τα πρωτινά μας, τα μεγάλα», όπως έλεγε ο ποιητής.
 
Δημοσιεύεται στο NEXUS T.69 που κυκλοφορεί

Τον Ιανουάριο οι πρώτες 55.000 θέσεις εργασίας

Τον Ιανουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη περισσότερων από 55.000 νέων σε ηλικία ανέργων, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης.
Πρόκειται για ένα «πακέτο» δράσεων που περιλαμβάνει θέσεις πρακτικής κατάρτισης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών και προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας σε καινοτόμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και στην αγροτική παραγωγή. Ο υπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για την κρίση, παραδέχθηκε ότι «το βαρύ τίμημα της κρίσης, το υφίστανται στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπιχειρηματίες και, κυρίως, οι άνεργοι» και ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας».
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι σταδιακά, με τη λήψη των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί (μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών σε βάθος τετραετίας, κατάργηση θεσμικών και διοικητικών εμποδίων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας κ.ά.) «διαμορφώνεται ένα περιβάλλον φιλικό στη δημιουργία απασχόλησης».
Και ότι δεν θα χρειαστούν άλλες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα καθώς , όπως είπε, «ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012 - 2014, θα επιτευχθεί πλήρως». «Οσο πιο γρήγορα μπει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και την απασχόληση, όσο πιο γρήγορα βγούμε από την επιτήρηση, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουμε καλύτερες αμοιβές και περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στη χώρα μας», κατέληξε.
 
πηγή: http://www.imerisia.gr

Επέκταση του ΗΣΑΠ στα Βόρεια Προάστια; Όνειρο ήταν και πάει

«Τι γίνεται με τα ξεχασμένα έργα του ΗΣΑΠ; Παλαιότερα μιλούσαμε για επεκτάσεις στον Άγιο Στέφανο, για υπογειοποιήσεις στο κομμάτι Φαλήρου – Πειραιά;», ρωτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών.   
Τι απάντησε ο υπουργός; «Από τότε που ανακοινώθηκαν κατ' αρχήν αυτά τα έργα έχουν αλλάξει διάφοροι υπουργοί και διάφορες κυβερνήσεις. Έχουν περάσει 5 χρόνια, έχει προχωρήσει το ΕΣΠΑ, άλλαξαν οι σχεδιασμοί εν τω μεταξύ και στη συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και προχωρούν είναι τα έργα που σας είπα: του Μετρό, του Μετρό Θεσσαλονίκης,  του Τραμ και άλλες επιμέρους παρεμβάσεις που δεν συμπεριλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα.
Τα έργα αυτά αποτελούν ασφαλώς αίτημα των συγκεκριμένων τοπικών κοινωνιών. Θα τα αντιμετωπίσουμε, δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όμως φέτος, ούτε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ΕΣΠΑ διότι στο ΕΣΠΑ ήδη το 83% των έργων έχει συμβασιοποιηθεί. Επομένως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν περιθώρια. Είναι όμως ένα ζήτημα που πράγματι μας απασχολεί και με απασχολεί προσωπικά».
Με άλλα λόγια, όνειρο ήταν και πάει. Για την ιστορία, η επέκταση του ΗΣΑΠ στα Β. Προάστια προέβλεπε, σε πρώτη φάση, 5 νέους σταθμούς: Στη Κηφισιά (θα ήταν υπόγειος σταθμός), στην Λεωφόρο Τατοΐου, στην Νέα Ερυθραία, στο Καστρί και στο 20ό χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών –Λαμίας.

Σήμερα στη Βούλη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


 

Με κύρια χαρακτηριστικά την ανατροπή στον τρόπο φορολόγησης των μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών αλλά και την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Το νομοσχέδιο αποτέλεσε χθες αντικείμενο συζητήσεων με την τρόικα, αλλά και μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και των Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.
Το βάρος των νέων φορολογικών ρυθμίσεων πέφτει κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις καθώς καλούνται να πληρώσουν σχεδόν τα μισά από τα 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αποδώσουν οι φορολογικές αλλαγές της επόμενης διετίας.
Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους 1,3 δισ. ευρώ, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κατά 230 εκατ. ευρώ, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν κατά 237 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ οι αγρότες θα επιβαρυνθούν σε πρώτη φάση από τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και τη μείωση επιδοτήσεων κατά 282 εκατ. ευρώ. Τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται να πληρώσουν επιπλέον φόρους ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα περίπου 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργεί το αφορολόγητο με την προηγούμενη μορφή του και προβλέπει μια έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία περικόπτεται από εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και εξαφανίζεται πλήρως από τις 43.000 ευρώ και πάνω.
Επίσης, με το νομοσχέδιο καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, πλην εκείνων που σχετίζονται με ιατρικές δαπάνες. Ανατροπές όμως έρχονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Ως προς τους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι φαίνεται πως από το 2014 θα φορολογούνται ως μισθωτοί εάν υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία, αν και το πώς αυτή θα ορίζεται παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστο.
Για φέτος η συγκεκριμένη κατηγορία θα φορολογηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αποδείξεων καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει εάν οι νέες ρυθμίσεις θα υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο ή στο φορολογικό που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα των αποδείξεων το νομοσχέδιο θα στοχεύει στη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν συστηματικά με την καθιέρωση κινήτρων για τους φορολογούμενους.

Ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης


 

Υπάρχει πολύ σημαντικό ενδιαφέρον, από τρεις - τέσσερις επενδυτές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με μέλη της διοίκησης του ΟΛΘ.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στη λειτουργία του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (κρουαζιέρες), ενώ ο κ. Μουσουρούλης χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και τις διαδικασίες που αναπτύσσονται για την κατασκευή της μαρίνας στο Θερμαϊκό κόλπο. 
 
«Δεν έχω πρόχειρο τον αριθμό και τις δραστηριότητες που έχει καταγράψει ο σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Θυμάμαι όμως ότι υπάρχουν 3-4 ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Προσωπικά έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον μεγαλύτερο από πολλές εταιρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 
 
Ο κ. Μουσουρούλης έκανε επίσης γνωστό ότι το 2013 θα είναι χρονιά ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών της χώρας, ενώ αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα διευκρίνισε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2013 το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει τη στρατηγική των παραχωρήσεων. Είπε ακόμα ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου, μέσα στο οποίο υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που αφορά στη διακυβέρνηση του ελληνικού λιμενικού συστήματος, την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας, το ρυθμιστικό περιβάλλον και άλλες συναφείς ρυθμίσεις. «Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε την τελική πρότασή μας για την ανάπτυξη της λιμενικής υποδομής της χώρας, για την περίοδο 2013 - 2017, με πενταετή στρατηγική και στη συνέχεια όλα αυτά θα «κουμπώσουν» με τη στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ», επισήμανε , ενώ διευκρίνισε ότι με το νέο νόμο και τα άλλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας θα λειτουργήσουν δορυφορικά κάτω από την ομπρέλα του ΟΛΘ. 
 
Στο μεταξύ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στο εξής όλα τα λιμάνια θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν εκείνα τους κανόνες λειτουργίας τους, με την προϋπόθεση όμως, όπως είπε, ότι θα εγκρίνονται και θα παρακολουθούνται από το ρυθμιστή. 
 
«Γι΄αυτό δημιουργείται ένας ρυθμιστής ο οποίος θα εξασφαλίζει και τους όρους ανταγωνισμού, αλλά θα βελτιώνει και αυτές τις διαδικασίες», υπογράμμισε και προανήγγειλε ότι με το νέο νόμο θα υπάρξουν και «αρκετά σημαντικές απλουστεύσεις» για τα τεχνικά έργα. 
 
Πηγή: www.newsbeast.gr

ΟΓΑ: Την Δευτέρα η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων


 

Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, τα οικογενειακά επιδόματα του ΣΤ΄ διμήνου 2012.
Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΓΑ, διευκρινίζει, ότι θα καταβληθεί στους ήδη δικαιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μόνο το επίδομα των 44 ευρώ το μήνα, για κάθε παιδί, εφόσον πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ για τρίτεκνους και τετράτεκνους.
Με το νόμο του 3ου Μνημονίου (Ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», από 1/11/2012 καταργήθηκαν:
  • Το επίδομα τρίτου παιδιού (177 ευρώ ανά μήνα), το οποίο καταβαλλόταν για το τρίτο παιδί μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας του
  • Η ισόβια σύνταξη (102 ευρώ ανά μήνα)
  • Η εφάπαξ παροχή των 2.000 euro, η οποία καταβαλλόταν για τη γέννηση κάθε παιδιού από το τρίτο και μετά.
Όσον αφορά τις αιτήσεις για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και έχουν υποβληθεί στον ΟΓΑ, πριν από την ψήφιση του νόμου, η Διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει, ότι θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατό και θα καταβληθεί στους δικαιούχους, το δικαιούμενο ποσό (αναδρομικά και μέχρι την ημερομηνία κατάργησης του επιδόματος), άπαξ, εντός του έτους 2013.
Από το έτος 2013 τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από το νέο Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, το οποίο θα χορηγείται σε όλες τις οικογένειες από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια.

Απεργούν 33 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους


 

Σε απεργία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012, έχουν κατέλθει 33 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο, για την αύξηση των παραβολών, κ.λπ.
Ειδικότερα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κατέλθει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σερρών, Καβάλας, Καρδίτσας, Αιγίου, Βόλου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Φλώρινας, Τρίπολης, Κω, Γιαννιτσών, Κατερίνης, Λαμίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας, Μυτιλήνης, Αγρινίου, Σάμου, Χαλκιδικής, Θηβών, Τρικάλων, Ξάνθης, Κιλκίς, Κορίνθου, Ζακύνθου, Νάξου, Κυπρισσίας και Γυθείου.
 
Οι αποφάσεις για την αποχή ελήφθησαν από τις γενικές συνελεύσεις ή τα Διοικητικά Συμβούλια των συγκεκριμένων 33 Δικηγορικών Συλλόγων.

Ούτε φάρμακα ούτε γιατροί για τους ασφαλιζόμενους του ΕΟΠΥΥ


 

Tο μεσημέρι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα «έγγραφα και αποδείξεις που αποδεικνύουν ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις του κ. Λυκουρέντζου».
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατευθύνεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σήμερα, συνεδριάζει εκτάκτως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου.
«Οι φαρμακοποιοί αθετούν τη συμφωνία που κάναμε», αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρεάς Λυκουρέντζος.
Οι κατά καιρούς δεσμεύσεις του υπουργείου για «πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, έχουν τηρηθεί πλήρως και σε βάρος των πληρωμών άλλων παρόχων Υγείας», αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο ίδιος εξηγεί πως ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τις δαπάνες προς τα φαρμακεία μέχρι το μήνα Αύγουστο του 2012.
Ο κ. Λυκουρέντζος κατηγορεί κι αυτός από την πλευρά του τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών καθώς όπως αναφέρει «αθέτησε την πρόσφατη και προφορική συμφωνία, της 26/11/2012, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για περί αναστολής των κινητοποιήσεων».
Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και των πολιτικών αρχηγών των υπόλοιπων κομμάτων ζητά ο (ΠΦΣ), προκειμένου για την βρεθεί οριστική στα χρέη του Δημόσιου προς τα φαρμακεία. «Το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των νόμων και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας», ανέφερε χθες ο πρόεδρος ΠΦΣ Θόδωρος Αμπατζόγλου.
Από την πλευρά τους οι γιατροί διεκδικούν από την πολιτεία να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας και τις παροχές των ασθενών. «Στη συνάντησή μας με τον υπουργό Υγείας ζητήσαμε να ενισχυθεί με γενναία χρηματοδότηση ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του, απέναντι σε νοσοκομεία, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιατρούς, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. Επιπλέον, ζητήσαμε να εξοφληθούν, το συντομότερο δυνατόν, οι οφειλές των παρελθόντων ετών των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι η κατάσταση λειτουργίας πολλών ιατρείων και εργαστηρίων είναι οριακή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Διαμαρτυρία σήμερα από ΠΟΕ-ΟΤΑ


 

Σε συγκεντρώσεις για το μέτρο της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις 11.30 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Μισή ώρα νωρίτερα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τις ρυθμίσεις που περιορίζουν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στους δήμους αλλά και για την διαθεσιμότητα.
Στις 09.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στον δήμο της Αθήνας για την Παρασκευή.

Ρόδος: Σε Τούρκους επενδυτές και η μαρίνα στο Μανδράκι


 

«Κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία» σημείωνε τον περασμένο Ιούνιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Χουσνού Ακάν, το Νο 2 του, ίσως, πιο ισχυρού τουρκικού ομίλου Doğuş.
Ο Ακάν παραμένει άγνωστος στο πλατύ κοινό, όμως είναι ένα πολύ «βαρύ» χαρτί για τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης στη γειτονική χώρα και όχι μόνο.
Όπως φανερώνει η συμφωνία -ανακοινώθηκε την Παρασκευή- για στρατηγική συμμαχία της Doğuş με την Lamda, οι συζητήσεις, που μαίνονταν τον τελευταίο καιρό, μεταξύ του Ακάν και του ομολόγου του, του Οδυσσέα Αθανασίου στέφθηκαν με επιτυχία.
 
Ο Ακάν τουλάχιστον τους τελευταίους 15 μήνες βολιδοσκοπεί ευκαιρίες στις ελληνικές μαρίνες, με την D-investments, θυγατρική της Doğuş, να έχει καταθέσει προσφορά για τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο σε κοινοπραξία με της Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες και την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Σύμης.
 
Ο κ. Αθανασίου από το 2010 έχει δηλώσει ότι αναζητά στρατηγικό εταίρο στην Τουρκία, με στόχο την υλοποίηση στη χώρα νέων έργων.
Και όπως φαίνεται, το σχετικά κοινό πρίσμα συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών οδήγησε στη δημιουργία της στρατηγικής συνεργασίας Lamda – Doğuş.

Εκλογές στο σωματείο του "Ερρίκος Ντυνάν"


 

Εκλογές γίνονται σήμερα και αύριο στο σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»,
σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι είναι 8 μήνες απλήρωτοι, ενώ το υπουργείο Υγείας με τη διοίκηση αναζητούν επιχειρηματικό όμιλο να αναλάβει τη λειτουργία του νοσοκομείου.
 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων φορέων

 
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την «κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημοσίων οργανισμών που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με όσο το δυνατόν λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του έλληνα φορολογούμενου.

Το νομοσχέδιο παραπέμπεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία.

Θα βρείτε το νομοσχέδιο καθώς και την αιτιολογική έκθεση εδώ: