EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μειώνεται η λαθρεπιβίβαση


 

Κατά 12% αυξήθηκαν οι πωλήσεις εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς τον Οκτώβριο και κατά 4,7% το Νοέμβριο λόγω των μέτρων για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών εμφανίζεται ικανοποιημένη, ενώ ο γενικός γραμματέας μεταφορών, Μιχάλης Σταθόπουλος, εκτίμησε ότι ο στόχος για μέση αύξηση των πωλήσεων των εισιτηρίων κατά 10% είναι εφικτός και αναμένεται να εξοικονομούνται περίπου 25 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
 
Το ποσό αυτό θα δώσει στο υπουργείο μεταφορών – σε συνδυασμό και με τα νέα οργανογράμματα στις αστικές συγκοινωνίες – τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί εκ νέου με την τρόικα προκειμένου να μην απαιτηθεί αύξηση του αντιτίμου των εισιτηρίων κατά 25% τον Οκτώβριο του 2013.
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των εισιτηρίων τον Μάρτιο, όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ τόνισε πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην απαιτηθεί αύξηση ούτε τον Οκτώβριο του 2013, οπότε και θα υπάρξει επαναξιολόγηση από την τρόικα.
 
Οι προσπάθειες για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης αναμένεται να ενισχυθούν με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές του 2014.

Η ΔΕΗ ζήτησε και επίσημα αυξήσεις 25% σε τρεις φάσεις για τα νοικοκυριά!


 

Την ώρα που 450.000 νοικοκυριά χρωστούν ακόμα το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ο επιχείρηση που έχει προβλήματα δανεισμού λόγω της κακοδιαχείρισης, ζήτησε και επίσημα από τη ΡΑΕ αυξήσεις 25% για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης!

Οι διαδοχικές αυξήσεις θα είναι την 1/1/2013, την 1/5/2013 και την 1/7/2013 όταν και απελευθερώνονται αυτά τα τιμολόγια που αφορούν στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προκειμένου να μετριαστεί η τελική αύξηση στην τσέπη του καταναλωτή, θα υπάρξει διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), πιθανή αλλαγή στις κλίμακες και ενδεχόμενη μείωση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενώ δεν θα γίνουν άμεσα αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύου.

Από 1/1/2013 επέρχεται όμως νέα αύξηση στο τέλος ΑΠΕ, κάτι που φυσικά θα μπει κι αυτή στο λογαριασμό των νοικοκυριών.

Η τέλεια καταιγίδα

Ο πρωθυπουργός δηλώνει την επιστροφή της Ελλάδας των 1,5 εκ. ανέργων στην ανάπτυξη – την ίδια στιγμή, η Ελλάδα χρεοκοπεί για δεύτερη φορά με τις ευχές της Γερμανίας, ενώ «ψηφίζεται» ύφεση και δομική ανεργία, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή 
 

«Η Γαλλία θα πρέπει να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων της κατά 20% τουλάχιστον, εάν θέλει να γίνει ξανά ανταγωνιστική», αναφέρουν ορισμένοι εθνικιστές Γερμανοί οικονομολόγοι - συνεχίζοντας την «ενορχηστρωμένη» επίθεση τους εναντίον της μοναδικής χώρας, η οποία θα μπορούσε να αντισταθεί στις ηγεμονικές πρωσικές βλέψεις.  
Με την Ισπανία τώρα να τοποθετείται προσωρινά στο «περιθώριο», η Ιταλία έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο – κυρίως μετά την (προσχεδιασμένη από τις αγορές και εκβιαστική, κατά την άποψη μας) παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της και πρώην στελέχους της Goldman Sachs, καθώς επίσης την ανακοίνωση της επιστροφής στην πολιτική του «αντιγερμανού» κ.Berlusconi.
Δυστυχώς για την Ιταλία οι αγορές, οι οποίες πλέον συμμετέχουν φανερά στην πολιτική (τα τελευταία 30 χρόνια κυβερνούσαν από το παρασκήνιο), δεν είναι υπέρ τέτοιου είδους «ανατροπών» - γεγονός που απεικονίσθηκε στη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου, καθώς επίσης στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης λοιπόν, η οποία υποφέρει από μία συνδυασμένη κρίση δημοσίου και τραπεζικού χρέους, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εάν δεν βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ – ενώ θα ήταν ίσως προτιμότερη για την ίδια, η επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.
Περαιτέρω ο πρόεδρος της Κύπρου, με «δάκρυα στα μάτια», ενοχοποίησε δυστυχώς την Ελλάδα για την υπαγωγή της χώρας του στον «αστερισμό του ΔΝΤ», παρά το ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις μεγάλες ευθύνες του, όσον αφορά την διόγκωση του τραπεζικού τομέα – ο οποίος, έχοντας μέγεθος σχεδόν οκταπλάσιο του ΑΕΠ (περί τα 152 δις €), οδήγησε την Κύπρο, έναν από τους πλέον δημοφιλείς φορολογικούς παραδείσους, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Στα πλαίσια αυτά και εντός μίας εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, με την έκρηξη της φούσκας ακινήτων στην Τουρκία προ των πυλών, με την υπερχρέωση των νοικοκυριών στην Ολλανδία, με την επικίνδυνη εικόνα του τραπεζικού κλάδου στη Δύση, με το πρόβλημα του δημοσιονομικού γκρεμού στις Η.Π.Α., με την επιστροφή της ύφεσης στην Ιαπωνία, με την επιδεινούμενη κατάσταση των αναπτυσσομένων οικονομιών κοκ., ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει την επιστροφή της Ελλάδας των 1,5 εκ. ανέργων στην ανάπτυξη – την ίδια στιγμή, η Ελλάδα χρεοκοπεί για δεύτερη φορά με τις ευχές της Γερμανίας, ενώ η κυβέρνηση «ψηφίζει» ύφεση, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή (!).      
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης και ειδικά του ευρωπαϊκού νότου ευρίσκεται κάπου αλλού – στη ύφεση, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες στην αγορά εργασίας (τόσο όσον αφορά την ίδια την απασχόληση, όσο και την αμοιβή της).
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μελέτες της διεθνούς οργάνωσης ILO, όταν επιστρέψει η ανάπτυξη, η ανεργία δεν θα περιορισθεί στα προ της κρίσης επίπεδα - ενώ οι μισθοί θα παραμείνουν χαμηλοί (διατηρώντας ανάλογα περιορισμένη την κατανάλωση, οπότε το ρυθμό ανάπτυξης).
Για παράδειγμα η δομική ανεργία στην Ισπανία, η ανεργία δηλαδή που δεν προέρχεται από την ύφεση, αναρριχήθηκε τέλη του 2011 στο 16% - ένα «εξτρεμιστικά» επικίνδυνο επίπεδο, 35% υψηλότερο από το ξεκίνημα της κρίσης (παρά το ότι οι αμοιβές κατέρρευσαν).
Στην Ελλάδα η δομική ανεργία υπολογίζεται σήμερα στο 13% - ποσοστό που όμως συνεχίζει να αυξάνεται, όσο περισσότερο καθυστερεί η επιστροφή στην ανάπτυξη. Ακόμη δε και στις χώρες της Βαλτικής η δομική ανεργία διπλασιάστηκε στο 12% - με αυξητική τάση.
Συνεχίζοντας η κρίση χρέους και η εγκληματική αντιμετώπιση της με τη συνταγή της Γερμανίας, έχει καταστήσει μη ελκυστικές τις ελλειμματικές οικονομίες της Ευρωζώνης για τους διεθνείς επενδυτές – γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να καλυτερεύσει η αγορά εργασίας τα επόμενα έτη, με ή χωρίς ανάπτυξη.
Εάν δε στο πρόβλημα αυτό προσθέσουμε τα ελαττώματα στο σύστημα εκπαίδευσης, τα οποία μεγεθύνθηκαν από την κρίση, καθώς επίσης τη «συνθηκολόγηση» (υποταγή στο μοιραίο) του εργατικού δυναμικού, οι προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες.
Φυσικά η αποκρατικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, ειδικά των κερδοφόρων και των κοινωφελών, δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, είναι βέβαιο πως θα το επιδεινώσει, αφού είναι απολύτως σίγουρη η μείωση του εργατικού δυναμικού των συγκεκριμένων επιχειρήσεων - στα πλαίσια της αύξησης της κερδοφορίας τους μέσω της μείωσης του κόστους, την οποία θα επιδιώξουν οι νέοι ιδιώτες ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα τώρα με τον ΟΟΣΑ, δημιουργούνται σήμερα 20% λιγότερες νέες θέσεις εργασίας, σχετικά με την περίοδο πριν από την κρίση – γεγονός που σημαίνει ότι, απαιτείται περισσότερο από ποτέ η συμμετοχή του δημοσίου στις επενδύσεις («συνταγή» Keynes).
Εν τούτοις, η «επέλαση» του νεοφιλελευθερισμού, με τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κλπ. δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ελπίδες – ενώ η Πολιτική, πλήρως υποταγμένη στις αγορές, είναι αδύνατον πια να λειτουργήσει για το κοινό όφελος.  
Επομένως, εάν οι Πολίτες παραμείνουν αδρανείς» «σκλάβοι των κομματικών «αγκυλώσεων» τους και δεν αντιδράσουν συλλογικά, χωρίς αντιπαλότητες και με γνώμονα το κοινό συμφέρον, το μέλλον τους διαγράφεται «ζοφερό» – κάτι που ελπίζουμε «αμυδρά» πως θα αποφευχθεί, με την ενεργό συμμετοχή των Πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν (άμεση δημοκρατία).
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Θεωρούμε σίγουρο το ότι, όταν επιστρέψει η ανάπτυξη, οι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να την «πουλήσουν» στον, κατά τους ίδιους, «ανόητο» λαό τους, στους «υποτακτικούς» τους δηλαδή, όσο καλύτερα μπορούν.
Είναι ίσως απαραίτητο λοιπόν να τονίσει κανείς πως, «ότι κατεβαίνει ανεβαίνει» (το αντίθετο επίσης) – γεγονός που ισχύει για όλα τα πράγματα στον κόσμο. Ειδικότερα, όταν κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα «αποθέματα» των καταναλωτών, όταν δηλαδή φθαρούν τα παλιά παπούτσια, τα ρούχα τους κλπ., η κατανάλωση θα ανακάμψει υποχρεωτικά – χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι, οφείλεται στα «μέτρα» αντιμετώπισης της εκ μέρους των πολιτικών.
Ολοκληρώνοντας, οι Πολίτες οφείλουν κάποια στιγμή να ενδιαφερθούν οι ίδιοι για το μέλλον τους – τόσο το δικό τους, όσο και αυτό των παιδιών τους. Πρέπει λοιπόν να «ανοίξουν επιτέλους τα μάτια τους» και να πάψουν να υποτάσσονται στις κενές υποσχέσεις όλων εκείνων, οι οποίοι έχουν αποκλειστικό και μόνο στόχο την υπεξαίρεση της ψήφου τους – έτσι ώστε να «εγκαινιάσουν» (οι νεότεροι) ή να συνεχίσουν (οι παλαιότεροι) την ευχάριστη διαμονή τους στα πολυτελή «ανάκτορα της εξουσίας».

Υπαγορεύουν την εξαθλίωσή μας: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην ακρίβεια!


 

Στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. 
Η χώρα μας έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια της κρίσης να σκαρφαλώσει ακόμα και στην πρώτη θέση ως η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα στις τιμές των βασικότερων προϊόντων. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα ανά ομάδα προϊόντων είναι η εξής: 

Στο ψωμί -δημητριακά η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση (από 7η το 2010), δηλαδή 16% ακριβότερη από το μέσο όρο της ΕΕ ενώ έχει και την υψηλότερη τιμή παραγωγού

Στα ψάρια η Ελλάδα είναι η 6η ακριβότερη χώρα με 12,4% πάνω από το μέσο όρο. 

Στο γάλα- τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, με 31,5% πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Και εδώ η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην ΕΕ). 
 
Στα λίπη- έλαια η Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη χώρα με 15,7% πάνω από το μέσο όρο. 

Στα μη αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα καταλαμβάνει την 10η θέση με απόκλιση 9,4% από την ΕΕ. 

Στα ρούχα η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση και στα παπούτσια στην 9η, με 3% και 8% αντίστοιχα πάνω από την ΕΕ. 

Σε αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8%, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση. 

Βέβαια, σε κάποιους τομείς έχουν γίνει και προσπάθειες ώστε να πέσουν οι τιμές και η ελληνική αγορά εμφανίζεται να είναι φθηνότερη από το μέσο όρο της ΕΕ στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας και στα φρούτα - λαχανικά. 

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat, ότι οι τιμές στην αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων. 

Ακόμα, σημείωσαν ότι η μείωση των τιμών προϋποθέτει και την αύξηση της προσφοράς και τόνισαν πως η αιτία για την ακαμψία των τιμών είναι ότι τα πραγματικά εισοδήματα λόγω της παραοικονομίας δεν έχουν μειωθεί στο επίπεδο που δείχνουν οι επίσημοι δείκτες. 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς δήλωσε ότι τα περιθώρια μείωσης των τιμών υπάρχουν και τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και οι τιμές. 

Καταχρηστική η εκ περιτροπής εργασία


 

Καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών την εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας την οποία επέβαλε στους εργαζόμενους η Διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,
διατάσσοντας παράλληλα την εταιρία να καταβάλλει μέρος των χρωστούμενων αποδοχών στους εργαζόμενους.
Το δικαστήριο με την απόφασή του ουσιαστικά πήρε το μέρος των εργαζομένων αναγνωρίζοντας στο σκεπτικό του, αυτό που οι ίδιοι έλεγαν , πώς δηλαδή η επιβολή της εργασίας αφενός δημιουργεί δυσχερείς συνέπειες για τους εργαζόμενους καθι αφετέρου υπαγορεύτηκε από την επιθυμία της επιχείρησης να μην καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης κρατώντας στην ουσία ομήρους τους εργαζόμενους οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην: «από τη μεταβολή της σύμβασης υπάρχει επικείμενος κίνδυνος να στερηθούν οι αιτούντες από τη μη καταβολή της μισθοδοσίας τους τα απαραίτητα για τη συντήρηση και τη στοιχειώδη διαβίωσή τους , εφόσον ο μισθός συνιστά το μόνο μέσο διαβίωσης για καθέναν από αυτούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτο είναι πως το δικαστήριο υποχρεώνει την εταιρία να καταβάλλει σε όλους τους εργαζόμενους τις μισές αποδοχές που αντιστοιχούν σε όλο το διάστημα από την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων (7/8/2012) έως και την έκδοση της απόφασης (17/10/2012).

Διακοπές κυκλοφορίας από σήμερα στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου

Διακοπές κυκλοφορίας θα σημειώνονται από σήμερα στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, λόγω εργασιών συντήρησης. Έως και την Πέμπτη,
θα διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ένα ρεύμα κατεύθυνσης, από τις 20:30 έως τις 6.00 της επόμενης.
Σήμερα θα διακοπεί η κυκλοφορία, μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Αιγίου, στο ρεύμα κατεύθυνσης προς Πάτρα.
Αύριο Τετάρτη, θα διακοπεί η κυκλοφορία, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, στο ρεύμα κατεύθυνσης προς Αθήνα.
Μεθαύριο Πέμπτη, θα διακοπεί η κυκλοφορία, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, στο ρεύμα κατεύθυνσης προς Αθήνα. Κατά τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας, η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

Μπερλουσκόνι προς Μόντι: Είσαι εντολοδόχος των Γερμανών!


 

Σοβαρότατες οι εξελίξεις στην Ιταλία, τις οποίες πυροδοτεί η επανεμφάνιση του Μπερλουσκόνι.

Πολύ σκληρός για τα δόντια των σοσιαληστών αποδεικνύεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού πριν από λίγο αποκάλεσε “φερέφωνο των Γερμανών” τον Μάριο Μόντι ( τι θα έλεγε αν είχε και Παπαδήμο…), ενώ κατηγόρησε ευθέως την Γερμανία ότι θησαυρίζει από την κρίση την οποία υποθάλπτει.

Είναι δεδομένο ότι η εκλογική αντεπίθεση του Μπερλουσκόνι θα έλθει με ευρύ πατριωτικό σχηματισμό απέναντι στους σοσιαληστές “μερκελιστές” που προσπαθούν να αναβιώσουν τις ιστορικές συμμαχίες του Μπενίτο.
Φασίστες με κόκκινη προβιά δηλαδή, όπως πάντα.
Σοβαρότατες οι εξελίξεις στην Ιταλία, τις οποίες πυροδοτεί η επανεμφάνιση του Μπερλουσκόνι.

Πολύ σκληρός για τα δόντια των σοσιαληστών αποδεικνύεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού πριν από λίγο αποκάλεσε “φερέφωνο των Γερμανών” τον Μάριο Μόντι ( τι θα έλεγε αν είχε και Παπαδήμο…), ενώ κατηγόρησε ευθέως την Γερμανία ότι θησαυρίζει από την κρίση την οποία υποθάλπτει.

Είναι δεδομένο ότι η εκλογική αντεπίθεση του Μπερλουσκόνι θα έλθει με ευρύ πατριωτικό σχηματισμό απέναντι στους σοσιαληστές “μερκελιστές” που προσπαθούν να αναβιώσουν τις ιστορικές συμμαχίες του Μπενίτο. 
Φασίστες με κόκκινη προβιά δηλαδή, όπως πάντα.

Καταλήψεις στη Λαμία


 

Σε κατάληψη όλων των δημοτικών κτιρίων και του ΧΥΤΑ Λαμίας, εκτός των παιδικών σταθμών, προχωρούν οι εργαζόμενοι του δήμου Λαμίας από αύριο Τετάρτη έως και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.
 Οι κινητοποιήσεις τους αποφασίστηκαν κατόπιν έκτακτης συνέλευσης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ Λαμίας θα παραμείνει κλειστός και το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: lamiastar

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά


 

Λόγω της Λιτάνευσης της Ιεράς εικόνας του Αγ. Σπυρίδωνα την Τετάρτη 12-12-2012, θα πραγματοποιηθούν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ακτή Μιαούλη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Β. Γεωργίου περιοχής Δήμου Πειραιά:
Α) Προσωρινή απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές της κατά τις ώρες 07.00΄ έως 13.00΄
Β) Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά τις ώρες 09.30΄ έως 13.00΄.
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην παραπάνω οδό και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές


 

Νεκρός είναι τελικά ο άνδρας ο οποίος νωρίτερα έπεσε στις γραμμές του ηλεκτρικού στο σταθμό του Ταύρου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Άγνωστο παραμένει αν έπεσε ηθελημένα ή αν πρόκειται για ατύχημα. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες την ώρα που ερχόταν ο συρμός  ο άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων έπεσε στις ράγες.

Στο φως τα πόθεν έσχες


 

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής τα πόθεν έσχες, για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010) συνολικά, πεντακοσίων οκτώ (508) πολιτικών προσώπων. Τα πόθεν έσχες όλων των υπόχρεων θα παραμείνουν αναρτημένα στο διαδίκτυο για έναν μήνα, δηλαδή μέχρι 11 Ιανουαρίου 2011.

Αναλυτικά, έχουν αναρτηθεί τα πόθεν έσχες των: Πρωθυπουργού, τ.Πρωθυπουργών, Υπουργών, Υφυπουργών, εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, τέως Βουλευτών και υπεύθυνων οικονομικών των Κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής πόθεν έσχες κ. Θανάση Νάκου, σε συγκεκριμένα πρόσωπα ζητήθηκαν διευκρινίσεις: «Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές διενήργησαν τον έλεγχο των δηλώσεων και των δικαιολογητικών, που υπεβλήθησαν για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3213/2003.

Όπου συνέτρεχε περίπτωση κάλεσαν τους υπόχρεους, προς παροχή διευκρινίσεων, κατά το άρθρο 3 παρ. 5 του Ν. 3213/2003, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 3932/2011 και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο.

Στις εκθέσεις αυτές, μετά από σχετικό έλεγχο, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σ’ αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις).

Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβιώσεώς των».


Πηγή: real.gr

Να περάσει το Μετρό Θεσσαλονίκης στην Εγνατία, λένε φορείς της πόλης


 

Η Εγνατία Οδός ΑΕ, μεθοδικά αποδομείται και θυσιάζεται στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων καθώς η παραχώρηση του άξονα, όπως και των καθέτων του, σε ιδιώτη, όχι μόνο δεν θα ωφελήσει το δημόσιο συμφέρον με οικονομικούς όρους, αλλά θα το βλάψει, αφού αυτό το μεγάλο έργο θα δοθεί στον παραχωρησιούχο «καθαρό» από δάνεια και με περισσότερους σταθμούς διοδίων από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Τα παραπάνω υποστηρίχτηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της παραχώρησης, κατά της επιβολής διοδίων στους κάθετους άξονες, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται να υποδεχθούν την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού με νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη ( ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και στην Ε.Ε.) .

Στο διάρκεια της συνέντευξης επανειλημμένως η τύχη και η προοπτική της Εγνατίας Οδού Α.Ε., συνδέθηκε από τοποθετήσεις του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσου Κονακλίδη και της βουλευτή Ασημίνας Ξηροτύρη, με το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο, τόνισαν ότι δεν μπορεί να τηλεδιοικείται από την Αθήνα και την Αττικό Μετρό Α.Ε., όταν μπορεί τη διαχείριση του έργου να αναλάβει η Εγνατία. Με μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δοθεί λύση και στο φιλικό διακανονισμό μεταξύ Μετρό (υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών ) και της αναδόχου κοινοπραξίας, που διεκδικεί άμεσα πρόσθετα κονδύλια στο συμβατικό προϋπολογισμό και που σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί με αποχώρηση στο επόμενο τρίμηνο.

Η συγκεκριμένη πρόταση, έγινε αποδεκτή θετικά από πλευράς εργαζομένων, δια στόματος Παναγιώτη Πανέτσου, του Γ.Γ. του Συλλόγου, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία της Εγνατίας στη σηραγγοποιϊα.

Στη συνέντευξη που δόθηκε ο κ. Πανέτσος, μίλησε για απώλειες εσόδων 2 δισ.ευρώ, για το ελληνικό δημόσιο, από τα έσοδα των διοδίων σε βάθος χρόνου, μίλησε για «φόρτωμα» του άξονα με 19 σταθμούς διοδίων. Ακόμη κατήγγειλε πως όλα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που χειρίζεται το θέμα της παραχώρησης, πάει να δώσει…φτηνά την Εγνατία, φουσκώνοντας το κόστος με τη βαριά συντήρηση, η οποία όμως δε θα χρειαστεί να γίνει πριν περάσουν 40 χρόνια από τη λειτουργία του άξονα.

Αλλά το δημόσιο συμφέρον βλάπτεται και από την αφαίρεση, από την Εγνατία Οδό Α.Ε., της εποπτείας των δύο μεγάλων έργων παραχώρησης, του άξονα Ε65 και του Μαλιακός- Κλειδί.

«Διεκδικούμε για την Εγνατία Οδό ΑΕ, ένα θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο στην εποπτεία του ιδιώτη παραχωρησιούχου, ειδικά στα θέματα συντήρησης, παρότι παραμένουμε κατά της παραχώρησης, Τόσο η παραχώρηση, όσο και η αφαίρεση από την Εγνατία, της εποπτείας των έργων των δύο αξόνων, του Ε 65 και του Μαλιακός-Κλειδί, θα είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ πιθανό είναι, αν προχωρήσει η επιβολή διοδίων στους κάθετους άξονες, κάτι που δεν προβλέπεται στη σύμβαση με την ΕΕ που συγχρηματοδότησε το έργο, να κληθεί η Ελλάδα να επιστρέψει επιδοτήσεις», τόνισε ο κ. Πανέτσος.

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο νέος πρόεδρος του δ.σ. της Εγνατίας Οδού Α.Ε. καθ. Π. Σαββαϊδης, ο οποίος είπε ότι στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου μπορεί να προστατευθεί το αξιόλογο τεχνικό δυναμικό της εταιρείας. Μάλιστα, ο κ. Σαββαϊδης, διεμήνυσε ήδη πως η Εγνατία μπορεί να συμμετέχει, μόνο με κάποια ορισμένη θεσμική σχέση, στην Επιτροπή Έργων για τους Ε65 και Μαλιακό-Κλειδί (2.700 φάκελοι αφορούν αυτά τα δύο έργα που για πέντε χρόνια παρακολουθεί η Εγνατία) , ενώ πάλι θεσμικά θα πρέπει να έχει ρόλο στις παραχωρήσεις που σχεδιάζονται για Εγνατία Οδό και κάθετους άξονες. Τέλος, επιφυλάχθηκε να ενημερώσει για τις κινήσεις που σχεδιάζει η νέα διοίκηση της εταιρείας, σχετικά με την ανάληψη νέων έργων.

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ίσως αποφευχθεί το 25%

 
Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά που «θα κάτσει η μπίλια»; Οι αυξήσεις, που αφορούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα επιβληθούν σταδιακά, με πρώτη «δόση» την 1η Ιανουαρίου, δεύτερη την 1η Μαΐου και τρίτη την 1η Ιουλίου 2013, οπότε και προβλέπεται η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων της κατηγορίας αυτής.
Ποιο είναι το σκεπτικό των αυξήσεων; Πρόκειται για τα επικαιροποιημένα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ πάνω στα οποία θα στηριχθεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου αυτό με τη σειρά του να πάρει τις οριστικές αποφάσεις για τις αυξήσεις των τιμολογίων στη χαμηλή τάση.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ στην εισήγησή της προς τη ΡΑΕ κάνει λόγο για την αναγκαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων χαμηλής τάσης, όπως επιβάλλει και από το Μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι, για πολλές κατηγορίες καταναλωτών, το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται σε τιμές χαμηλότερες του κόστους.
Από την άλλη πλευρά, το αίτημα για μεσοσταθμικές αυξήσεις 25% εκτιμάται ότι δεν θα γίνει αποδεκτό στο σύνολό του από τη ΡΑΕ και από το ΥΠΕΚΑ.
Ίσως, το υπουργείο για να εκτονώσει τις αντιδράσεις, να προχωρήσει σε διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» που προστατεύει ευπαθείς ομάδες από τις αυξήσεις στα τιμολόγια.
Πάντως, οι ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ αναμένονται να γίνουν αισθητές στη δεύτερη και τρίτη δόση.

Προς αποφυγή των αυξήσεων στα ΜΜΜ τον Οκτώβριο, αν αυξηθούν τα έσοδα 5-10%

Προσπάθειες προκειμένου να μην ισχύσουν ούτε τον Οκτώβριο του 2013 οι αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς διεξάγει το υπουργείο Μεταφορών. Οι αυξήσεις 25% στις τιμές των εισιτηρίων των ΜΜΜ προβλέπονταν, βάση Μνημονίου, ως το Μάρτιο του 2013. Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών, επιδεικνύοντας στην τρόικα την αυξητική τάση των εσόδων, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων των συγκοινωνιακών φορέων, πέτυχε την μετάθεση των αυξήσεων για τον Οκτώβριο.
Σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι πρόθεση του υπουργείου αποτελεί η αποφυγή των αυξήσεων (και) του Οκτωβρίου, μέσω της πάταξης της εισιτηριοδιαφυγής και της αύξησης των ετήσιων εσόδων σε ποσοστό 5-10% (σε απόλυτο μέγεθος περί τα 25 εκατ. ευρώ).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση 12% των πωλήσεων, ενώ τον Νοέμβριο το συγκεκριμένο μέγεθος ήταν 4,7% (εξαιρούνται οι μέρες των απεργιών).

Αναλυτικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι «σε διάστημα 10 εβδομάδων ελέγχου βεβαιώθηκαν 10.295 πρόστιμα αξίας 815.000 ευρώ περίπου. Όμως, ο έλεγχος, ως προς τα πρόστιμα, δεν γίνεται για εισπρακτικούς λόγους.

Το θέμα είναι να αυξηθούν οι πωλήσεις. Με βάση αυτά τα θετικά στοιχεία, λοιπόν, δεν πρόκειται να γίνει αύξηση τον Μάρτιο. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια έτσι, ώστε τον Οκτώβριο του 2013, όπου μετατέθηκε η επαναξιολόγηση, να έχουμε περιορίσει τόσο τα ελλείμματα, ώστε ούτε και τότε να απαιτηθεί αύξηση».

Ενισχύεται η λειτουργία των ΜΜΜ με μετακίνηση προσωπικού

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών, το υπουργείο προχωρά σε τροποποίηση της πολιτικής είσπραξης προστίμων. Εάν το πρόστιμο πληρώνεται άμεσα ή εντός 10 ημερών, τότε θα καταβάλλεται μόνο το 50% της αξίας του.

Παράλληλα, ενισχύεται το προσωπικό ελέγχου, με αναδιάταξη των Οργανογραμμάτων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ. Δηλαδή, σημαντικό μέρος του προσωπικού θα φύγει από τα γραφεία και θα μετακινηθεί στην πώληση και των έλεγχο των εισιτηρίων.

Από το 2014 έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η δεύτερη πρωτοβουλία του υπουργείου είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα διαθέτει αυτόματες πύλες εισόδου- εξόδου, τις λεγόμενες "μπάρες", ενώ τα χάρτινα εισιτήρια και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα αντικατασταθούν σταδιακά από ηλεκτρονικές κάρτες. Η "φόρτιση" με μονάδες θα γίνεται ακόμη και μέσω ιντερνέτ, κινητού ή πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας. Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ θα έχει πλήρη εικόνα για το συγκοινωνιακό έργο από τις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις του συστήματος πώλησης και οικονομικής διαχείρισης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των 82 εκατ. ευρώ. Θα γίνει με ΣΔΙΤ και συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το έργο θα παραδίδεται σταδιακά σε χρήση από το 2014.

Πιστοποίηση συγκοινωνιακών υπηρεσιών

Η πιστοποίηση θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με βάση το Πρότυπο ΕΝ 13816, που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι η αξιολόγηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών από φορείς ανεξάρτητους, που δεν θα συνδέονται με το εποπτεύον υπουργείο και τους συγκοινωνιακούς παρόχους. Βασίζεται σε μία σειρά από κριτήρια όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η ασφάλεια, η παροχή πληροφοριών στο κοινό κ.ά.

Σχετικά με τη ΣΤΑΣΥ, η πιστοποίηση αφορά καταρχάς την υπηρεσία εκδοτηρίων εισιτηρίων και έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του.

Μέσω των σχετικών μετρήσεων και ερευνών, θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση με σκοπό:

-να επιλυθούν τα προβλήματα των επιβατών,

-να αξιοποιηθεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό των φορέων

-και να αντιμετωπισθεί η εισιτηριοδιαφυγή.

Η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από σήμερα, ενώ συνολικά το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013.

Παρόμοιο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί και στην ΟΣΥ.

ΠΗΓΗ

«Πράσινο φως» στην κατασκευή του σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, ύψους 120 εκατ.

 
Υπό τη μορφή ΣΔΙΤ, θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, πάνω από το σταθμό του Μετρό. Το ελληνικό δημόσιο θα παραχωρήσει έκταση συνολικού εμβαδού 38.500 τ.μ. και τα ΚΤΕΛ από κοινού με τον ιδιώτη επενδυτή θα αναλάβουν την κατασκευή του έργου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 120 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθεί σε λειτουργία σταδιακά εντός 2 ετών από την έναρξη των εργασιών.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «το έργο μπορεί να προχωρήσει με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη του Δημοσίου, των Υπεραστικών Λεωφορείων και τρίτου επενδυτή. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο θα συμβάλει με την παραχώρηση γης, ο δε επενδυτής μαζί με τα ΚΤΕΛ θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση της κατασκευής και της λειτουργίας του σταθμού.
Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένας υπερσύγχρονος συγκοινωνιακός κόμβος έκτασης 38.500 τ.μ., που θα συνδυάζει υπεραστικές και αστικές συγκοινωνίες, μέσα σταθερής τροχιάς και χώρους στάθμευσης με 480 θέσεις πάρκιν. Θα διαθέτει επιπλέον 29.000 τ.μ. ελεύθερους χώρους και πράσινο. Ενώ, 1.500 τ.μ. θα είναι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, 11.000 τ.μ. θα διατεθούν για εμπορική χρήση».
Η προκαταρκτική χρηματοοικονομική αξιολόγηση του έργου έχει ολοκληρωθεί και είναι θετική. Οι σχετικές τεχνικές προμελέτες έχουν επίσης ολοκληρωθεί από την Αττικό Μετρό, η οποία θα αναλάβει επίσης τη χωροταξική ρύθμιση και τη γενική επίβλεψη κατασκευής του έργου.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της Εγνατίας στην ιδιωτικοποίηση του οδικού άξονα

 
Επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον είναι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων της. Όπως υποστηρίζουν, με την ιδιωτικοποίηση το ελληνικό Δημόσιο θα στερηθεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στα 30 έτη της παραχώρησης, ενώ θα χάσει έναν πολύτιμο σύμβουλο, εξαιτίας της πολυετούς εμπειρίας που έχουν αναπτύξει τα στελέχη της.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι επικρίνουν την απόφαση να αφαιρεθεί η εποπτεία της Ιονίας Οδού και του Ε-65 από την Εγνατία Οδό, εκτιμώντας ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών είναι ανέτοιμες να ανταποκριθούν στην υποστήριξη του Δημοσίου στις διαπραγματεύσεις για το «ξεπάγωμα» 4 αυτοκινητοδρόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Οικονόμου είναι επιλογή της… ΔΗΜΑΡ!


 

Ο Γ. Οικονόμου ήταν εκπρόσωπος τύπου του αλήστου μνήμης κόμματος της Ντ. Μπακογιάννη (ΔΗΣΥ), και παλαιότερα κομματικό στέλεχος της ΝΔ (πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, γραμματέας ΔΑΠ κ.α.). Είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ασχολείται με την αγορά τροφίμων.
Την Τετάρτη η κυβέρνηση τον διόρισε πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΟΣΥ Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.), της εταιρείας που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση των λεωφορείων και των τρόλεϊ – καμία σχέση, δηλαδή, με τις συγκοινωνίες.
Μπορεί να είναι εξοργιστικό σε περίοδο κρίσης να διορίζουν τα κομματικά τους παιδιά, αλλά το έχουν ξανακάνει.
Το νέο είναι ποιος τον πρότεινε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Οικονόμου είναι επιλογή της… ΔΗΜΑΡ! Όχι, δεν προσχώρησε. Άλλη είναι η σχέση…
ΑvantiPopoloGR

Νέος ξυλοδαρμός οδηγού τρόλεϊ

Ήταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν το τρόλεϊ 8054 της γραμμής 3, κινούμενο στην Πατησίων έκανε στάση στην Πλ. Κολιάτσου, έκανε επιβίβαση - αποβίβαση κανονικά και εν συνεχεία ανάβοντας φλας ως όφειλε ο οδηγός, συνέχισε κανονικά την πορεία του.

Λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα επί των οδών Πατησίων και Σκιάθου το υπ' αρ. ΖΖΒ .... , μάρκας ............, (τα στοιχεία τα έχουμε), προσπέρασε το τρόλεϊ και σταμάτησε μπροστά του, κλείνοντάς του δρόμο.

Εν συνεχεία ο οδηγός του ΙΧ, πλησίασε στο παράθυρο του οδηγού του τρόλεϊ και αφού εξύβρισε τον οδηγό στην συνέχεια τον γρονθοκόπησε, με αποτέλεσμα, ο οδηγός, να χάσει τις αισθήσεις του και να πατήσει γκάζι (Εγκοπές), χτυπώντας το ΙΧ στο πίσω μέρος και σπρώχνοντας το για κάποια μέτρα.

Τρελή πορεία
Ευτυχώς για καλή μας τύχη μέσα στο τρόλεϊ επέβαινε και άλλος οδηγός τρόλεϊ που είχε σχολάσει και πρόλαβε να τραβήξει το χειρόφρενο, ακινητοποιώντας το τρόλεϊ, πριν προλάβει ευτυχώς να δημιουργήσει άλλα προβλήματα (θα μπορούσε το όχημα να κάνει μια τρελή κούρσα, καθώς ήταν ανεξέλεγκτο).

Εν συνεχεία ο οδηγός του ΙΧ επιβιβάστηκε στο όχημα του και έφυγε από το σημείο, σταμάτησε όμως παρακάτω όπου και επιλήφθηκε του συμβάντος η αστυνομία.

Στους αστυνομικούς ο κάτοχος και οδηγός του ΙΧ, παραδέχθηκε το συμβάν ως προς ενός σημείου και προσπάθησε να πείσει τα αστυνομικά όργανα, ότι ο οδηγός του τρόλεϊ έπεσε επίτηδες πάνω στο όχημα του, προξενώντας του υλικές ζημιές και θέλει λέει να κάνει μήνυση στον οδηγό, για ανθρωποκτονία από πρόθεση. (Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι)

Να πούμε σε αυτό το σημείο, ότι ο οδηγός του τρόλεϊ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, του τοποθετήθηκε κολάρο και παραμένει μέχρι και αυτήν την ώρα για εξετάσεις, καθώς έχει ακόμα ζαλάδες από τα χτυπήματα.

Ευτυχώς για τον οδηγό του τρόλεϊ 
Οι μαρτυρίες των επιβατών επιβεβαιώνουν το συμβάν όπως ακριβώς το αναφέρει ο οδηγός.
Απορούμε επίσης που δεν βρέθηκε έστω και ένας επιβάτης, να κάνει μήνυση στον οδηγό του ΙΧ.

Τα έχουμε πει και στο παρελθόν, θα το ξαναπούμε και τώρα, (δεν κουραζόμαστε) είναι θαύμα που δεν έχουμε ακόμη θρηνήσει απώλειες ανθρώπινων ζωών. (Ελπίζουμε να συνεχιστεί η τύχη μας).

Πρέπει επιτέλους η διοίκηση της εταιρείας και η πολιτεία, να πάρουν μέτρα ώστε να εκμηδενιστούν περιστατικά σαν το σημερινό, πριν να είναι πολύ αργά. (Κλειστές καμπίνες για τους οδηγούς).
Την επόμενη φορά, ίσως να μην είμαστε τόσο τυχεροί!!!


Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αναπλάσεις και περιβαλλοντικά έργα


 

Τα σημαντικά έργα του 2014-2020 είναι ξεκάθαρο πως θα στοχεύσουν στην βιωσιμότητα των πόλεων και στα περιβαλλοντικά έργα που στην χώρα μας υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό.

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ
Τα έργα ανάπλασης θα γιγαντωθούν την επόμενη επταετία στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η αναρχία της ρυμοτομίας και των ίδιων των πόλεων μοιάζει ιδανική για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και εκεί θα δοθεί η «μάχη». Το μεγάλο plus σε αυτό τον τομέα είναι δεν θα έχουμε μόνο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπως συμβαίνει με άλλα μεγάλα έργα.

Σχεδόν όλες οι Ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα στον αστικό ιστό και υπάρχει αρκετό ψωμί για έργα αναπλάσεων που θα πιάσουν τόσο και θα δώσουν ανάσες στην πόλη και τους πολίτες. Στην Αθήνα περιμένουμε μεγάλα έργα σε αυτόν τον τομέα όπως η Ανάπλαση της Πανεπιστημίου και η διπλή Ανάπλαση.

Οι αναπλάσεις είναι αποκλειστικό ζήτημα Δήμων και Περιφερειών και η επιλογή καθώς και τα κριτήρια είναι το βασικό ζήτημα. Στα έργα ανάπλασης συμπεριλαμβάνονται σειρά από έργα όπως οι πεζοδρομήσεις, οι ποδηλατοδρόμοι και οι παρεμβάσεις σε κτίρια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι πως θα χωρέσουν περιβαλλοντικά έργα στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά θα είναι συνέχεια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και θα αφορά εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, αποχετεύσεις κλπ. Θα πάμε όμως και ένα βήμα παραπέρα καθώς το νέο πεδίο δόξης ονομάζεται περιβαλλοντικά έργα, το οποίο συνοψίζεται εν ολίγοις στην διαχείριση των αποβλήτων μέσα από οργανωμένες εγκαταστάσεις.

Αυτή την εποχή βλέπουμε την μάχη που γίνεται για την ανάπτυξη εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Τέτοια εργοστάσια υπάρχουν μέσα στις πόλεις στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα το ανακαλύψαμε πρόσφατα και γίνεται αγώνας για την εγκατάσταση τέτοιων εργοστασίων ανά την επικράτεια.

Πρόκειται για μεγάλο περιβαλλοντικό στοίχημα για να μετατραπεί η χώρα από απέραντη χωματερή σε αξιοποιητή των ίδιων της των αποβλήτων. Το στοίχημα αυτό αναμένεται να αποφέρει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά έσοδα από την ανακύκλωση που σήμερα κυρίως την ..πετάμε.

Σχέδιο να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο yachting


 

Φιλόδοξο σχέδιο να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο yachting ενεργοποιεί η κυβέρνηση δια του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών, επιχειρώντας να προσελκύσει σκάφη αναψυχής πολλά εκ των οποίων έδιωξε από τις ελληνικές μαρίνες της η νομοθεσία του 2009.

Το σχέδιο που περιλαμβάνει κίνητρα ελλιμενισμού, φοροελαφρύνσεις, διαφάνεια, άρση της πολυνομίας και μέτρα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού εν γένει θα μπορούσε με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς να φέρει έως και 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα για την οικονομία εάν επετύγχανε να προσελκύσει 100 χιλιάδες περισσότερα σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με την μελέτη που θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα, προσχέδιο της οποίας παρουσιάστηκε και σε κλειστή συνάντηση στα φετινά Ποσειδώνια, αυτή τη στιγμή ελλιμενίζονται περί τις 13 χιλιάδες σκάφη αναψυχής ανά την επικράτεια που στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα 59 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Φιλόδοξοι στόχοι

Εάν η χώρα μπορούσε σε βάθος χρόνου να φέρει στις θάλασσές της 100 χιλιάδες επιπλέον σκάφη οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν τουλάχιστον κατά 300 χιλιάδες και θα δημιουργείτο προσθετό εισόδημα 2,7 δισ. Πρέπει να σημειωθεί ότι κοντά στα 120 επαγγέλματα στηρίζονται στα σκάφη αναψυχής.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά νησιά και ακρογιάλια αποτελούν κορυφαίο προορισμό του θαλασσίου τουρισμού και ειδικά με σκάφη αναψυχής. Όμως το σκάφος αναψυχής στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή επιβαρύνεται από υπερβολική φορολογία.

Ο θλιβερός απολογισμός των μέτρων του 2009

Με την νομοθετική ρύθμιση του 2009 έφυγαν για γειτονικές χώρες περίπου το 25% των σκαφών που έδεναν μέχρι τότε σε ελληνικές μαρίνες. Σκάφη, κυρίως ξένων ιδιοκτητών, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις τοπικές οικονομίες. Πολλά εξ’ αυτών πήγαν στην Τουρκία.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα

Η Ελλάδα διαθέτει ακτογραμμή δεκαέξι χιλιάδων χιλιομέτρων αλλά εδώ ελλιμενίζονται μόνο περί τις 13 χιλιάδες σκάφη, ελληνικά η ξένα. Εννέα χιλιάδες εκ των οποίων σε μαρίνες. Τουναντίον η Γαλλία με μόλις τρεισήμισι χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή, μεγάλο μέρος των οποίων στον Ατλαντικό, φιλοξενεί 200 χιλιάδες σκάφη, εκατόν εξήντα χιλιάδες εκ των οποίων σε μαρίνες.

Στα επαγγελματικά δε σκάφη ο κλάδος πλήττεται οικονομικώς από την υπάρχουσα νομοθεσία. Βαίνει δε προς αφανισμό καθώς τα ελληνικά επαγγελματικά σκάφη αναψυχής δεν είναι ανταγωνιστικά, τα ξένα πληθαίνουν στις ελληνικές θάλασσες και χρησιμοποιούν ως λιμάνια αφετηρίας την πατρίδα τους.

Σε αυτό το περιβάλλον και με αυτά τα επιστημονικά δεδομένα η κυβέρνηση δια των υπουργείων ναυτιλίας, οικονομικών και τουρισμού έχει έτοιμο προς παρουσίαση σχέδιο νομού που μεταξύ άλλων επιδιώκει να επανεκκινήσει την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων.

Πλάνο για megayachts

Εντός του ίδιου πλάνου βρίσκεται και η επιχείρηση προσέλκυσης πολύ μεγάλων θαλαμηγών ή Mega yachts για να χρησιμοποιούνται και να παραμένουν στην Ελλάδα ή δυνατόν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Με βασική επιδίωξη την δημιουργία ενιαίου, απλού και ασφαλούς δικαίου, γίνεται κωδικοποίηση των διάσπαρτων ρυθμίσεων, εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, εναρμόνισή της με τις σύγχρονες πρακτικές και τις κοινοτικές διατάξεις και μηχανοργάνωση όλων των συναφών αρμόδιων υπηρεσιών όπως νηολόγια, λεμβολόγια και υπηρεσίες του ΥΝΑ.

«Τέλη κυκλοφορίας» για τα yacht

Στα πλαίσια αυτά επανέρχεται σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες και η θέσπιση τέλος παραμονής και πλόων σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας η οποία αν και ήταν έτοιμη να γίνει νωρίτερα αποσυρθεί για να ενταχθεί στο συνολικό νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Με αυτό τέλος παραμονής και πλόων καταργούνται «ορισμένες φορολογικές επιβαρύνσεις που είχαν θεσπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες αποδείχθηκαν απρόσφορες, καθώς δεν συνεισέφεραν στην αύξηση της φορολογητέας ύλης και των φορολογικών εσόδων, αλλά αντίθετα δημιούργησαν συνθήκες ύφεσης, με αποτέλεσμα την μείωση του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, την απώλεια θέσεων εργασίας σε όλο τον κλάδο (υπάλληλοι, πληρώματα, τεχνικοί, συντηρητές, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, κλπ.) και την απομάκρυνση ελληνικών και αλλοδαπών πλοίων αναψυχής από την Ελλάδα».

Αποσαφηνίζεται επίσης το φορολογικό καθεστώς εισόδου και παραμονής ιδιωτικών πλοίων αναψυχής στην ελληνική επικράτεια με παράλληλη απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών (one stop shop).

Εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί έτσι το φαινόμενο αλλοδαποί ιδιοκτήτες, που ελλιμενίζουν ιδιωτικά πλοία αναψυχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και επανέρχονται το καλοκαίρι, να έχουν επιβαρυνθεί με άγνωστους φόρους και επιβαρύνσεις και θα εισπράττει το κράτος ένα σταθερό και προϋπολογισμό έσοδο κάθε έτος.

Ποιος πληρώνει και πόσο

Το τέλος δεν θα επιβάλλεται σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής, σε μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους έως 12 μέτρα, καθώς και σε ιστιοφόρα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους έως 15 μέτρα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

-Το τέλος παραμονής και πλόων (ΤΠΠ) θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση και θα καταβάλλεται για χρονικά διάστημα, ενός, τριών, έξι ή δώδεκα μηνών, ανάλογα με τον χρόνο παραμονής του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Για τον υπολογισμό του τέλους θα λαμβάνεται υπόψη το ολικό μήκος του πλοίου.

-Για τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία, το ΤΠΠ ορίζεται στα 200 ευρώ ανά μέτρο από τα 12 ως τα 15 μέτρα, στα 300 ευρώ από τα 15 ως τα 20 μέτρα, στα 400 ευρώ από τα 20 ως τα 24 μέτρα και στα 500 ευρώ για τα επόμενα μέτρα από 24 μέτρα και πάνω.

-Για τα ιστιοφόρα ιδιωτικά πλοία, το ΤΠΠ ορίζεται στα 200 ευρώ ανά μέτρο από τα 15 ως τα 20 μέτρα, στα 300 ευρώ από τα 20 ως τα 25 μέτρα και στα 400 ευρώ για τα επόμενα μέτρα από τα 25 μέτρα και πάνω.

-Η καταβολή του ΤΠΠ θα γίνεται με την αγορά ειδικού σήματος, που αντιστοιχεί στην κατηγορία του σκάφους και στην κατηγορία της εκάστοτε διάρκειάς του. Η πληρωμή του και η χορήγηση του ειδικού σήματος θα γίνεται στην λιμενική αρχή του πρώτου λιμένα εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Για τα πλοία με σημαία χώρας εκτός της Ε.Ε., του ΕΟΧ και της ΕΖΕΣ, το ΤΠΠ καταβάλλεται και το ειδικό σήμα χορηγείται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή,η οποία εκδίδει και το σχετικό δελτίο κίνησης.

Πως η Καταλωνία μαζεύει μισό δισ. από το yachting

Στην Καταλωνία, σύμφωνα με στοιχεία του ICOMIA Marinas Group, κάθε νέα θέση εργασίας σε μια μαρίνα εκτιμάται ότι δημιουργεί εννιά θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία. Στη Βαρκελώνη για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε μαρίνες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στη μαρίνα και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς για το yachting κλάδους.

Μελέτη της Ισπανικής Ένωσης Τουριστικών Λιμένων του 2010 δείχνει πως κάθε τουρίστας που ξοδεύει 100 ευρώ σε μία μαρίνα, ξοδεύει άλλα 450 στην τοπική οικονομία.

Το συνολικό οικονομικό όφελος για την Καταλωνία από δραστηριότητες yachting αγγίζει τα 480 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 196,8 εκατ. πάνε σε ναυτικές υπηρεσίες, τα 99,6 εκατ. στην αγορά εξοπλισμού, τα 87 εκατ. σε μαρίνες και τα 37,1 εκατ. σε υπηρεσίες και προϊόντα εστίασης.


Πηγή:www.capital.gr

Μικρή μείωση στην επιβατική κίνηση του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας το απόγευμα


 

 Μειωμένη κατά 60% είναι η επιβατική κίνηση κατά τις απογευματινές ώρες στο αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας.

Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ, Σίμος Γιοβανάκης δηλώνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η μορφολογία της πόλης είναι τέτοια που διατηρεί τη μείωση της επιβατικής κίνησης σε αυτά τα ποσοστά.

"Σε άλλες πόλεις το ποσοστό αγγίζει το 80% με 90%. Παρ' όλα αυτά, οι μέτοχοι δεν προσανατολίζονται σε μειώσεις των δρομολογίων", τονίζει ο κ. Γιοβανάκης.

"Υπάρχουν λεωφορεία που κατεβαίνουν σχεδόν άδεια τις απογευματινές ώρες. Η χρήση των αστικών λεωφορείων γίνεται, πλέον, κατά κύριο λόγο μόνο τις πρωινές ώρες κι αυτό δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο, αλλά πανελλαδικό", σημειώνει.

"Το θετικό είναι ότι η πόλη έχει την ιδιομορφία να είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και γι’ αυτό κινείται με τα λεωφορεία το υπόλοιπο 40% του κοινού. Σε πόλεις, όπως η Κατερίνη ή η Λάρισα η πτώση αγγίζει ακόμα και το 80%. Ορισμένα από τα αστικά ΚΤΕΛ έχουν μειώσει ακόμα και τα δρομολόγιά τους. Στην Καβάλα ελάχιστα δρομολόγια έχουν κοπεί. Όλα αυτά είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας του κόσμου", συμπληρώνει ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ.

Ερωτηθείς αν έγιναν απολύσεις σε προσωπικό, ο κ. Γιοβανάκης σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία απόλυση εργαζόμενου. Επισημαίνει ωστόσο ότι "τα προηγούμενα χρόνια το αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας έδινε δουλειά με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε έξι τουλάχιστον επιπλέον οδηγούς, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για όσο διαρκεί το σχολικό έτος για τη μεταφορά των μαθητών. Αυτοί οι οδηγοί φέτος δεν προσλήφθηκαν, μιας και υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών.

Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν 180 μεροκάματα, όσο διαρκούσε δηλαδή μια σχολική χρονιά, είχαν την ιατρική τους περίθαλψη, έβγαιναν στο ταμείο ανεργίας. Με τα σημερινά δεδομένα δυστυχώς τα έχουν χάσει όλα αυτά. Επίσης, οι μαθητές άρχισαν να προτιμούν τη μετάβασή τους στα σχολεία τους με τα πόδια. Γυρίσαμε σε εποχές πριν τριάντα χρόνια και είναι λυπηρό αυτό", πρόσθεσε ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.



Πηγή: ΑΜΠΕ

Μετρό Θεσσαλονίκης: πνιγμένο στα προβλήματα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας


 

 Η κοινοπραξία συνεχίζει να έχει οικονομικά προβλήματα, οι σχέσεις των κατασκευαστών με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ΑΜ) εξακολουθούν να είναι προβληματικές, ενώ οι απαλλοτριώσεις καθυστερούν με αποτέλεσμα να μην είναι σε εφικτή η ανάπτυξη των μετώπων του έργου. Ωστόσο, υπάρχουν και θετικές ειδήσεις.

Η πρώτη ήταν η ωρίμανση της εκταμίευσης της δόσης των 250 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την ΑΜ για τις ανάγκες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του δανείου των 650 εκατ. ευρώ που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών τον Ιούλιο του 2009.

Η δεύτερη πληροφορία που γεννά προσδοκίες για την ανάκαμψη της ΑΕΓΕΚ - την επικεφαλής της Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης - είναι ότι δύο μεγάλες εταιρίες φέρονται να την διεκδικούν από τους πιστωτές της. Το θέλγητρο είναι το μεγάλο ανεκτέλεστο χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει μία σειρά από μεγάλα τεχνικά έργα σε όλη τη χώρα. Πηγές με γνώση της υπόθεσης θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ανάταξης της ΑΕΓΕΚ σε περίπτωση που περάσει σε ένα μεγαλύτερο επενδυτικό σχήμα.

Νέα προβλήματα για το έργο
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αναπάντητη παραμένει εδώ και μήνες αίτηση τεχνικής παρέκκλισης, που κατέθεσε η κοινοπραξία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής του έργου.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην υπόθεση, οι κατασκευαστές έχουν ζητήσει να τροποποιηθεί η συμβατική πρόβλεψη για την εκσκαφή των TBM (όπως αποκαλούνται οι μετροπόντικες) από την Αναληψή έως τη Νέα Ελβετία, διότι ο ενδιάμεσος σταθμός Βούλγαρη δεν έχει ακόμη απαλλοτριωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες.

Έτσι, προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο ζητήθηκε από την κοινοπραξία τα TBM να φύγουν από την Ανάληψη και να πιάσουν δουλειά από την άλλη πλευρά της υπό κατασκευή γραμμής. Όμως, παρόλο που, κατά τους κατασκευαστές, αυτή η κίνηση θα εξοικονομούσε περί τους δέκα μήνες, επειδή φαίνεται να αποτελεί εκτροπή από την κατά γράμμα ερμηνεία των προβλεπομένων από τη σύμβαση, η ΑΜ δεν έχει απαντήσει στο αίτημα, με αποτέλεσμα η κοινοπραξία να βλέπει ακόμα ένα μέτωπο κλειστό.

Παράλληλα, η απαλλοτρίωση του σταθμού «Βούλγαρη» εκκρεμεί, η εκδίκασή της θα γίνει περί την άνοιξη και, ως εκ τούτου, είναι άγνωστο πότε θα παραδοθεί στην κοινοπραξία. Αντίθετα, έχουν δοθεί πια οι σταθμοί Πατρικίου και Παπάφειο, όμως ούτε και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα.

Στο μεταξύ, το άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι η εκκρεμότητα παράδοσης του σταθμού της Νέας Ελβετίας και του Αμαξοστασίου. Στον πρώτο εκκρεμεί η απαλλοτρίωση του χώρου, ο οποίος ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης και σε κληρονόμους, και μάλιστα είναι άγνωστο το πότε θα πάει η υπόθεση στα δικαστήρια.

Παράλληλα, στον χώρο όπου σχεδιάζεται το αμαξοστάσιο του μετρό υπάρχει ακόμη ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος, παρ' όλο που έχει πληρωθεί για την απαλλοτρίωση, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην μετεγκατάσταση των υποδομών του.

Και άλλο «μπλόκο» στο Μετρό
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων λειτουργίας των μετροπόντικων μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ακολούθως, αν αυτή η μετεγκατάσταση δεν προχωρήσει, λόγω της ανάγκης συνεχούς τροφοδοσίας ρεύματος για τους μετροπόντικες, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση εργασιών από τον σιδηροδρομικό σταθμό ως την Ανάληψη.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κοινοπραξία θεωρεί ότι εάν προχωρήσει η λύση που προτείνει, η ολοκλήρωση των σηράγγων θα γίνει δέκα μήνες νωρίτερα, ενώ όλοι οι σταθμοί δυτικά της Ανάληψης θα απελευθερωθούν. Μάλιστα, τονίζουν ότι εάν παράλληλα οι υποστηρικτές εγκαταστάσεις μεταφερθούν στην Νέα Ελβετία, η πόλη θα απαλλαχθεί από μεγάλη ταλαιπωρία.

Νέα σενάρια εξαγοράς
Εν τω μεταξύ, αναζωπυρώνονται τα σενάρια εξαγοράς της ΑΕΓΕΚ από άλλη τεχνική εταιρία. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα» μία ακόμη κατασκευαστική φέρεται να συνομιλεί με τους πιστωτές της ΑΕΓΕΚ, διερευνώντας την πιθανή εξαγορά της. Αν και η εταιρία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα - που αναπόφευκτα επηρεάζουν το Μετρό Θεσσαλονίκης, παρόλο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση -, δεν παύει να έχει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο και πληθώρα μεγάλων έργων, ανά τη Ελλάδα.

Πηγή:tovima.gr

ΣΔΟΕ: Δεν έχουμε βρει τίποτα για τους Μητροπολίτες - Η έρευνα συνεχίζεται


ΣΔΟΕ: Δεν έχουμε βρει τίποτα για τους Μητροπολίτες - Η έρευνα συνεχίζεται 

Επιστολή - που αναφέρεται στο θέμα της περιουσιακής κατάσταστης ορισμένων κληρικών πο απασχόλησε τον Τύπο -  του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου αναγνώσθηκε τη Δευτέρα στην Ιερά Σύνοδο.
Στην επιστολή του ο κ. Στασινόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «μέχρι σήμερα δεν διακριβώθηκε η βασιμότητα των καταγγελιών και ότι εφ΄όσον, από την επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων προκύψει μη αιτιολογημένη, από τα δηλωθέντα εισοδήματα, περιουσιακή κατάσταση, θα κληθεί ο ελεγχόμενος για να ενημερώσει περί αυτών».
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μόλις άρχισε η συνεδρίαση, ενημέρωσε τους ιεράρχες λέγοντας, ότι «κατόπιν του παρατεταμένου δημοσιογραφικού θορύβου, περί των ελέγχων του ΣΔΟΕ για φορολογικώς αδικαιολόγητο πλουτισμό εκκλησιαστικών προσώπων, απέστειλε επιστολή προς τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, για το αν υπάρχουν σε εξέλιξη ελεγκτικές διαδικασίες για το θέμα αυτό και σε θετική περίπτωση, να χορηγηθούν αντίγραφα των πορισμάτων προς την Ιερά Σύνοδο, έτσι ώστε να γίνουν οι σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τους Νόμους ενέργειες».
Στη συνέχεια διάβασαν την επιστολή του κ. Στασινόπουλου, ενώ κατέληξαν λέγοντας, ότι «η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τις ενέργειες του μακαριώτατου και αναμένει τη σχετική ενημέρωση από το ΣΔΟΕ».

Επιβεβαιώνει το ΙΚΑ ότι διάσημοι Ελληνες τραγουδιστές εισφοδιαφεύγουν


Επιβεβαιώνει το ΙΚΑ ότι διάσημοι Ελληνες τραγουδιστές εισφοδιαφεύγουν 

Επιβεβαιώνει το ΙΚΑ ότι τα τρανταχτά ονόματα της πίστας δεν αποδίδουν τις εισφορές που αντιστοιχούν στις πραγματικές αποδοχές τους και με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
«Σχετικά με το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας για φαινόμενα εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής τραγουδιστών και καλλιτεχνών, η Διοίκηση του Ιδρύματος επιβεβαιώνει τα παρακάτω:
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ διενεργούν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους.
Οι προσπάθειες για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής γίνονται με τρόπο συστηματικό προς κάθε κατεύθυνση» αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΚΑ.

Απειλούν με απεργιακό μπαράζ σε Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ


Απειλούν με απεργιακό μπαράζ σε Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ 

Σε απεργίες διαρκείας είναι έτοιμοι να κατέβουν οι λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Λεωφορεία και Τρόλεϊ αναμένεται να τραβήξουν χειρόφρενο από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς υποστηρίζουν πως εάν δεν τροποποιηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, θα αφήσουν την πρωτεύουσα χωρίς συγκοινωνίες.
Παράλληλα αναφέρουν πως με τις διαδοχικές μισθολογικές περικοπές που έχουν γίνει στις αστικές συγκοινωνίες, στο πλαίσιο και της αναδιάρθρωσης τους, οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το 40% των αποδοχών τους



Οι αγρότες προειδοποιούν – Βγάζουν στους δρόμους τα τρακτέρ

Οι αγρότες προειδοποιούν – Βγάζουν στους δρόμους τα τρακτέρ 
Δυναμικές κινητοποίησες ετοιμάζουν οι αγρότες κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και κατά της νέας αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι αγρότες της Θεσσαλίας ζεσταίνουν τις μηχανές στα τρακτέρ και ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους, σε μία 24ωρη προειδοποιητική κινητοποίηση.
Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν δεν θα κάνουν πίσω και θα προχωρήσουν σε πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις.

Πλήρης αντίθεση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Πλήρης αντίθεση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές  
Αντίθετοι με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των μικρών (έως 250 τμ) καταστημάτων τις Κυριακές, δηλώνουν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας αλλά και οι ομοσπονδία των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο βαθειάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.
«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει. Ως τελικό αποτέλεσμα, θα είναι ανοιχτά τα «Malls» και τα εκπτωτικά χωριά (που ως γνωστόν νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τμ) αλλά κλειστοί μικροί έμποροι -και για πάντα», υποστηρίζει και καταλήγει:
«Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης, πρέπει να είναι έτοιμοι και για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της εμμονής τους. Ώρες λειτουργίας υπάρχουν αρκετές, χρήματα δεν υπάρχουν στις τσέπες των καταναλωτών. Οι ανοιχτές Κυριακές θα εξασφαλίσουν ότι και τα ελάχιστα διαθέσιμα που μένουν θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με μεγάλη διασπορά και σε χώρους κάτω των 250 τμ».
Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ «απαντά» ειρωνικά στις προθέσεις του υπουργείου: «Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα "καταναλωτές", στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για "shopping therapy"» και προσθέτει:
«Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το Δόγμα: "Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες Μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο Ανταγωνισμός. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς και η χειραγώγηση των τιμών, ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα και παραγωγικότητα στις μεγάλες εναπομένουσες επιχειρήσεις"».
Τέλος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος υποστηρίζει ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές συνιστά αιτία πολέμου» και δηλώνει πως η συνταγματικότητα του μέτρου θα κριθεί από τα δικαστήρια.
«Οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους εξαιρέσεις όχι μόνο θα κριθούν από τα αρμόδια δικαστήρια αντισυνταγματικές, αλλά και θα ανατραπούν από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού», ανεφέρει η ΟΙΥΕ και συμπληρώνει: «Έτσι, θα έχει γίνει η δουλειά που τους ανέθεσαν η Τρόικα και τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα και θα εκτελεστούν εργαζόμενοι και χιλιάδες μικρομεσαίοι έμποροι. Θα κλείσουν μαζικά οι μικρές αλλά και μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος αγόρασε οικόπεδα 3,5 εκατ. ενώ λέει ότι η Εκκλησία είναι φτωχή


 Ο Αρχιεπίσκοπος αγόρασε οικόπεδα 3,5 εκατ. ενώ λέει ότι η Εκκλησία είναι φτωχή

Στις 24 Οκτωβρίου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβη σε μια δήλωση σοκ: Οτι τα χρήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος επαρκούν για μόλις δύο μήνες και ότι στο τέλος του χρόνου θα αναγκαστεί να απολύσει ορισμένους ή και τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων για την Αρχιεπισκοπή.
Την εύλογη απορία που προκάλεσε αυτή η δήλωση ακολούθησαν «διευκρινίσεις»για την οικτρή κατάσταση των οικονομικών της Εκκλησίας που έχει πληγεί από το κούρεμα των ομολόγων, από τα ανοίκιαστα κτίρια και από τα μειωμένα έσοδα από τα παγκάρια των πιστών.
Κι όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά,σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της ιστοσελίδας tet-a-tet.gr που κάνει λόγο -με στοιχεία και αριθμούς συμβολαίων για αγορές εκτάσεων από την Εκκλησία μέσα στο 2012 και μάλιστα -ορισμένα από αυτά- σε τιμές πολλαπλάσιες της αντικειμενικής αξίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:
Στις 23 Μαΐου 2012 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αγόρασε από τους επιχειρηματίες Παναγιώτη Μαυρίδη και Μαίρη-Κατερίνα-Φρίντα Θεοδώρου μια κατασκήνωση στη θέση Μαρσόρι στον Αυλώνα Αττικής, με την υπ. αριθμόν 10311 πράξη της Συμβολαιογράφου Μαραθώνος, Αννας Βασιλάκου.
Για την αγορά καταβλήθηκαν 2.550.000 ευρώ μετρητά με 3 τραπεζικές επιταγές.
Μαζί με τα έξοδα φόρου μεταβίβασης και τις αμοιβές δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, που υπολογίστηκαν επί της αντικειμενικής αξίας της κατασκήνωσης (3.361.482,80 ευρώ), το συνολικό κόστος της αγοράς ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ!
Η κατασκήνωση βρίσκεται σε έκταση 28.226,80 τ.μ., με κτίσματα 2.862,80 τ.μ., υπόστεγα 1.275,50 τ.μ. και γήπεδα 7.902,50 τ.μ. (η κατασκήνωση διαθέτει 8 γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ακόμη και μίνι γκολφ), 2 πισίνες, υπόστεγα αλόγων, φάρμα, χώρους για μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, χώρο εστίασης, κουζίνες, ιατρείο και αναρρωτήριο, ενώ στον χώρο βρίσκεται και Ιερός Ναός.
Μέρος των κτισμάτων της καταστήνωσης-1.459,80 τ.μ.-, νομιμοποιήθηκαν πριν την αγοραπωλησία, στις 3 Απριλίου 2012, με την άδεια 77 της Περιφέρειας Αττικής.
Αγόρασε και τον περιβάλλοντα χώρο
Λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου 2012 -μόλις 20ημέρες πριν τη δήλωση για την επικείμενη... πτώχευση- η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αγόρασε από τους Βασίλειο και Αγγελο Μωραΐτη, Μαρία Κροντήρη, Αικατερίνη Λιάκουρη, Βασιλική και Μαρία Μάργαρη 5 αγρούς στη θέση Μαρσόρι της Αυλώνας Αττικής, με τα συμβόλαια 10412, 10413, 10414, 10415 και 10416 κι πάλι της Συμβολαιογράφου Μαραθώνος Αννας Βασιλάκου.
Για την αγορά καταβλήθηκαν 220.691 ευρώ. Το ποσό των 216.432,40 ευρώ με 9 τραπεζικές επιταγές ημέρας και 4.258,60 ευρώ μετρητά.
Μαζί με τα έξοδα φόρου μεταβίβασης, δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, το συνολικό κόστος της αγοράς ξεπέρασε τα 260.000 ευρώ!
Οι 5 αγροί έχουν συνολική έκταση 14.731,20 τ.μ. και, μαζί με το οικόπεδο της όμορης κατασκήνωσης που είχε αγοραστεί (28.226,80 τ.μ.), καθιστούν την Αρχιεπισκοπή ιδιοκτήτη εκτάσεως 42.958 τ.μ.
Η αντικειμενική αξία των 5 αγρών είναι 56.408,99 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησής τους ανήλθε στα 220.691 ευρώ.