EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα αστικά μέσα σταθερής τροχιάς κυριαρχούν


 

Το ΕΣΠΑ 2007-2013 μπορεί να μας απασχολεί και να συνεχίσει να μας απασχολεί για τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμα, όμως ο σχεδιασμός για τα έργα του επόμενου ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ήδη μπει για τα καλά στα γρανάζια της Κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει έργα που θα μπορέσουν να αποδώσουν γρηγορότερα στο κράτος αποφεύγοντας έργα-παγίδες που η προστιθέμενη αξία τους είναι μικρή σε σύγκριση με την αρχική επένδυση που έγινε.

Τα συγκοινωνιακά έργα στις μεγάλες πόλεις θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του επόμενου ΕΣΠΑ που στοχεύει και πάλι στα αστικά κέντρα σε αντίθεση με το τωρινό. Ο εξορθολογισμός είναι το σλόγκαν της εποχής και δεν θα μπορούσε να λείψει από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πολλοί μιλούν πως τα έργα βιτρίνα όπως τις συνεχόμενες αναπλάσεις κεντρικών πλατειών και πάρκων στους Δήμους που ανακατασκευάζονται συνεχώς δεν θα δούμε σε αυτό το ΕΣΠΑ.

Στα μέσα σταθερής τροχιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δούμε μεγάλα έργα ενώ τα έργα Σιδηροδρόμου θα είναι συμπληρωματικά καθώς οι μεγάλες επενδύσεις σε αυτό το είδος έχουν ήδη γίνει. Δεν αναμένονται επίσης σημαντικά οδικά έργα πέραν από τα απολύτως απαραίτητα.

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
Στην Αθήνα θα δούμε να εντάσσεται το τμήμα της Γραμμής 4 Άλσος Βείκου-Ευαγγελισμός, η επέκταση της Γραμμής 2 Ανθούπολη-Ίλιον και η υπογειοποίηση της γραμμής 1 Φάληρο-Πειραιάς. Δεν αποκλείεται στον δρόμο να δούμε και την ένταξη ενός ακόμα έργου που θα αφορά την επέκταση από το Ελληνικό στη Γλυφάδα ή την επέκταση από την Κηφισιά στη Νέα Ερυθραία.

Στο Τραμ περιμένουμε την ένταξη των επεκτάσεων προς Πλατεία Αιγύπτου, προς Φρεατίδα και Κερατσίνι ενώ στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο την επέκταση προς Λαύριο.

Στην Θεσσαλονίκη σίγουρα θα ενταχθεί η επέκταση προς Σταυρούπολη-Ευκαρπία ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε μία ακόμα ένταξη με την επέκταση προς Εύοσμο ή προς Αεροδρόμιο. Δεν αποκλείεται το έργο έκπληξη ανάπτυξης Τραμ στην πόλη.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Για πρώτη φορά από το Α`ΚΠΣ η χώρα δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει πακτωλό χρημάτων στον Σιδηρόδρομο καθώς τα πολύ μεγάλα έργα έχουν εκτελεστεί σε σημαντικό βαθμό, ειδικά στον ΠΑΘΕ. Το έργο που περιμένουμε να ενταχθεί είναι το Ρίο-Πάτρα εφόσον έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την χάραξη και η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα ενώ οι συνδέσεις των λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολη είναι επίσης φαβορί.

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Μεγάλα ερωτηματικό αποτελούν τα οδικά έργα καθώς παρά την μεγάλη γκρίνια με τα μέχρι τώρα ΚΠΣ και ΕΣΠΑ και τα έργα παραχώρησης, τα οδικά έργα δεν είναι, για πρώτη φόρα, στη λίστα προτεραιότητας. Η Ευρώπη εξάλλου περνά έμπρακτα στην εποχή της «βιώσιμης κινητικότητας». Έτσι δεν αναμένουμε «τεράστια έργα» με εξαίρεση οδικά τμήματα του ΒΟΑΚ, εφόσον δεν έχουμε κάποια μελλοντικά απόφαση παραχώρησης.

Από τα έργα που περιμένουμε είναι το Ιωάννινα-Κακαβιά, η ολοκλήρωση του Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, ο κάθετος της Εγνατίας Ξάνθη-Εχίνος, το τμήμα του κάθετου της Εγνατίας Φλώρινα-Πτολεμαϊδα και άλλα έργα μικρότερης εμβέλειας.

Το νεο ποινολόγιο της εφορίας


 

- Το πρόστιμο για ανακριβή ή εκπρόθεσμη δήλωση θα υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων
- Γλυτώνουν πρόσθετους φόρους όσοι απέκτησαν ή κληρονόμησαν ακίνητα εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών
- Μειώνεται από τις 235.000 στις 50.000 ευρώ το όριο της αξίας έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων

Πιο ήπιες ποινές για όσους υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις προβλέπει το προσχέδιο για το νεο ποινολόγιο της εφορίας.

Το δημοσιεύει σήμερα το Capital.gr και μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

1. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των πρόσθετων φόρων για υποβολή εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής δήλωσης. Mε το σημερινό ποινολόγιο ο πρόσθετος φόρος κυμαίνεται από 1% έως 2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου. Mε το νέο ποινολόγιο ορίζεται ότι ο πρόσθετος φόρος ισούται με το εκάστοτε επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Στην τελευταία έκδοση των τρίμηνων εντόκων το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε με επιτόκιο 4,2%.

2. Γλυτώνουν πρόσθετους φόρους όσοι απέκτησαν ή κληρονόμησαν ακίνητα εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Κι αυτό γιατί, στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων και στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν θεωρείται η δήλωση ανακριβής όταν η διαφορά μεταξύ της δηλωθείσας αξίας των ακινήτων και αυτής που προσδιορίστηκε με βάση τα «συγκριτικά στοιχεία» μεταβίβασης ομοειδών ακινήτων δεν υπερβαίνει το 50%. Το ποσοστό που ισχύει σήμερα είναι 20%.

3. Τα ποσοστά του πρόσθετου φόρου δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνουν το 50% για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και το 100% για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης. Επέρχεται μείωση των σχετικών ποσοστών καθώς σήμερα ισχύουν ποσοστά 60% και 120% αντίστοιχα.

4. Σε περίπτωση επίλυσης της διαφοράς με δικαστικό συμβιβασμό ή διοικητική επίλυση ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στο 1/3 (έκπτωση 66%) αντί για τα 3/5 (έκπτωση 40%) που προβλέπει το υφιστάμενο ποινολόγιο.

5. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων. Για τις περιπτώσεις ανακριβών και μη υποβληθεισών δηλώσεων το πρόστιμο ανέρχεται σε 10% επί του οφειλόμενου φόρου με ελάχιστο τα 150 ευρώ. Στο υφιστάμενο ποινολόγιο ορίζεται ότι το ελάχιστο πρόστιμο ανέρχεται σε 117 ευρώ και φθάνει έως τα 1.170 ευρώ. Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις το πρόστιμο ορίζεται σε 150 ευρώ. Με το νέο ποινολόγιο τα παραπάνω πρόστιμα επιβάλλονται και στις περιπτώσεις που προκύπτει πρόσθετος φόρος ή ποσό φόρου για καταβολή. Με το υφιστάμενο ποινολόγιο επιβάλλονταν όταν δεν προβλεπόταν η επιβολή πρόσθετου φόρου ή όταν δεν προέκυπτε φόρος για καταβολή.

6. Επέρχεται σημαντική μείωση των προστίμων για τις παραβάσεις έκδοσης πλαστών, νοθευμένων φορολογικών και άλλων στοιχείων.

7. Μειώνονται τα πρόστιμα για τη λήψη εικονικών τιμολογίων. Το πρόστιμο μειώνεται από το 200% στο 20% του ΦΠΑ που γλίτωσε ο λήπτης. Επιπλέον όταν η εικονικότητα ανάγεται στο πρόσωπο του εκδότη του εικονικού τιμολογίου και ο λήπτης αποδεικνύει ότι έχει καταβάλει το ποσό του ΦΠΑ στον εκδότη τότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

8.Όσοι έχουν υποθέσεις προστίμων με βάση το υφιστάμενο ποινολόγιο οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν να υποβάλουν αίτηση εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου για το νέο ποινολόγιο προκειμένου να επαναϋπολογισθούν τα πρόστιμα με βάση τις νέες ευνοϊκότερες διατάξεις. Η διαφορά που προκύπτει μετά τον επανϋπολογισμό των προστίμων και αφού αφαιρεθούν τυχόν ποσά που έχε καταβάλει ο φορολογούμενος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 60% είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 40%.

9. Γίνεται πιο ελαστική η νομοθεσία για τη δέσμευση καταθέσεων στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ. Ενώ με το σημερινό ποινολόγιο επιβάλλεται δέσμευση του 50% των καταθέσεών του, με το νέο ποινολόγιο δεσμεύεται το 70% του κατά την προεκτίμηση των ελεγκτών μη αποδοθέντων φόρων. Αυτή η διάταξη ευνοεί σημαντικά μεγαλοφοροφυγάδες. Για παράδειγμα, αν ένας μεγαλοφοροφυγάς που εντοπίσθηκε να μην έχει πληρώσει φόρο 200.000 ευρώ διέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς 1 εκατ., ευρώ αντιμετώπιζε δέσμευση των 500.000 ευρώ από τις φορολογικές αρχές. Με το νέο ποινολόγιο θα του δεσμευτεί το 70% της προεκτίμησης του φόρου που δεν αποδόθηκε, δηλαδή θα του δεσμευτούν 140.000 ευρώ.

10. Μειώνεται από τις 235.000 στις 50.000 ευρώ το όριο της αξίας έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ποινή του «λουκέτου» για ένα μήνα στην επιχείρηση του παραβάτη. Από τη συγκεκριμένη ποινή απαλλάσσεται με το νέο ποινολόγιο ο λήπτης τιμολογίου του οποίου η εικονικότητα ανάγεται στο πρόσωπο του εκδότη.

ΠΗΓΗ CAPITAL.GR

Η οικογένεια Μητσοτάκη δεν ξεχνά τα παιδιά της!

Η οικογένεια Μητσοτάκη δεν ξεχνά τα παιδιά της!
Μέσω Facebook εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Κωστή Χατζηδάκη και τυπικά πλέον έκλεισε η τoποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στην θέση του ΟΣΥ ΑΕ.
 
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ντόρας Μπακογιάννη έγραψε στο δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης:
«Σήμερα το μεσημέρι η επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ενέκρινε την τοποθέτηση μου στην ΟΣΥ ΑΕ με ψήφους 10 υπέρ, 3 λευκά και 2 παρών. Ευχαριστώ πολύ τον Κωστή Χατζηδάκη για την πρόταση και την τιμή που μου έκανε. Ελπίζω να τα καταφέρω...»
Το συμπέρασμα εν τέλει γνωστό και εύκολα κατανοητό. Η οικογένεια Μητσοτάκη δεν ξεχνά ΠΟΤΕ τα παιδιά της.

Λιμάνια, εταιρείες ύδρευσης και ΕΓΝΑΤΙΑ στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ


 

Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών και η Διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2013 θα πρέπει να ρυθμισθούν μια σειρά εκκρεμότητες που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου 2013 – Μαρτίου 2013 θα πρέπει να τρέξουν ζητήματα που αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις και εμπεριέχονται στο Μνημόνιο και βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η Κυβέρνηση από την τρόικα στα τέλη Μαρτίου.
Αυτά αφορούν :

-Στη θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για τα αεροδρόμια (Ιανουάριος 2013), για τα Κρατικά Λαχεία και τα λιμάνια (Απρίλιος 2013) και τις εταιρείες ύδρευσης (Δεκέμβριος 2012).

-Στην έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης σε διαχειριστή του αυτοκινητόδρομου ΕΓΝΑΤΙΑ (Μάρτιος 2013).

-Στον προσδιορισμό 40 νέων ακινήτων που αφορούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τα οποία θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ (Μάρτιος 2013).

-Στον προσδιορισμό όλων των υπολοίπων ακινήτων από το σύνολο των 3.150 ακινήτων που έχουν ήδη προεπιλεγεί και αποτιμηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

-Στην μεταφορά στο πρώτο τρίμηνο 2013 του πλήρους ιδιοκτησιακού καθεστώτος 250 εμπορικά βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύσει στα τέλη Μαρτίου 2013 τριμηνιαία αναφορά για τις ενέργειές του που διευκολύνουν τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων καθώς και τις χρηματοοικονομικές του καταστάσεις (κατάσταση αποτελεσμάτων, χρηματοοικονομικές ροές, εκτέλεση προϋπολογισμού).



Πηγή: news.gr

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα έμενε η Αθήνα το καλοκαίρι!


 

Του ξέφυγε ή είχε απόλυτη συνείδηση του τι έλεγε; Μάλλον, το δεύτερο. Ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε στη Βουλή ότι το καλοκαίρι η Αθήνα κινδύνεψε να μείνει χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ και οι εργαζόμενοι σε ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ χωρίς μισθούς!

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια έγκρισης από τη Βουλή των νέων διευθυνόντων συμβούλων σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ (μπορείτε να παρακολουθήσετε την ακρόαση στη Βουλή από τα blogs etheldriversblogspot, osybusdrivers, trolleatzis), ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι «υπήρχε ένα τρομερό πρόβλημα στην ΟΣΥ. Το καλοκαίρι, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η Αθήνα κινδύνεψε να μείνει χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ και οι εργαζόμενοι χωρίς μισθούς.

Αντιμετωπίσαμε τελικά το πρόβλημα, παίρνοντας μέρος από τα οφειλόμενα υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Γ. Οικονόμου ξέρει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ δεν έχουν τα ίδια προβλήματα»!

Πέφτουν οι δαπάνες προσωπικού, βελτιώνονται τα αποτελέσματα

Οι Οδικές Συγκοινωνίες, δηλαδή λεωφορεία και τρόλεϊ, έχουν κατά μέσο όρο ετήσια έσοδα 118 εκατ. από εισιτήρια και κάρτες και 120 εκατ. από κρατική επιχορήγηση, ενώ περίπου στα 200 εκατ. είναι τα έξοδα μισθοδοσίας και 50 εκατ. τα καύσιμα.

Στο 10μηνο του έτους παρουσίασαν έσοδα 111,2 εκατ., μειωμένα κατά 6,8%(!) και έλλειμμα λειτουργίας 32,9 εκατ., μειωμένο κατά 70,9% σε σχέση με το 10μηνο του 2011.

Ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος προέκυψε (κυρίως) από τον συστηματικό έλεγχο των λειτουργικών δαπανών και την πλήρη εφαρμογή των νόμων που σχετίζονται με το κόστος της μισθοδοσίας.

Ενδεικτικό είναι ότι, στο 10μηνο του 2012, οι δαπάνες μισθοδοσίας έφτασαν τα 164,1 εκατ., μειωμένες κατά 21,3%.

Δραστικός υπήρξε και ο περιορισμός της δαπάνης για ανταλλακτικά, λόγω της ορθολογικής διαχείρισης των αποθεμάτων και της προμήθειας μόνο των απαραίτητων υλικών.

Μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία, κατά την οποία το έλλειμμα λειτουργίας της εταιρείας διευρυνόταν από έτους εις έτος, σήμερα κρίνεται ότι η εταιρεία προσεγγίζει την πλήρη εξυγίανση των οικονομικών της μεγεθών, χωρίς να προσφεύγει σε δανεισμό.



ΠΗΓΗ

Αύριο θα μάθουμε τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών


 

Από τις 11 το πρωί, θα αναρτηθούν τον ιστότοπο της Βουλής οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων πολιτικών, για το 2011 τα οποία θα παραμείνουν στο διαδίκτυο μέχρι το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, Αθανάσιου Νάκου στα «πόθεν έσχες» που θα αναρτηθούν συμπεριλαμβάνονται:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων.

Υπόχρεοι για δήλωση πόθεν έσχες είναι και όλοι οι πρώην πολιτικοί που έληξε η θητεία τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα αναρτηθούν εδω.

Το βάρος στις αποκρατικοποιήσεις ριχνει η κυβέρνηση


 
Από αυτή την εβδομάδα η χώρα και η κυβέρνηση εισέρχονται σε μια νέα περίοδο, όπως διαπιστώνει κορυφαίος συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Η διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων οδεύει προς ολοκλήρωση με την παράταση που δόθηκε, η δόση θα εκταμιευθεί, το ΔΝΤ θα δώσει και εκείνο μαζί το μερίδιό του, τις ευλογίες του και ο κ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι την Πέμπτη το κεντρικό πρόσωπο.
Μπορεί να δοθούν στην Ελλάδα και επιπλέον κονδύλια για ανάπτυξη μέσω του νέου προγράμματος για την περίοδο 2014-2020, εάν οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε αποφάσεις, και να έχουν τεθεί τα θεμέλια για την ανάσχεση της ύφεσης και να δημιουργηθεί ελπίδα. 
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εταίρους του στην κυβέρνηση με βασικό στόχο το πλαίσιο διακυβέρνησης και τον προγραμματισμό δράσης της κυβέρνησης. Μοιραία θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση για ανασχηματισμό με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα και ουσιαστικά ως ζητούμενο την συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη ως αντιπροέδρων. 
«Μόνον η ενεργός συμμετοχή των δυο επικεφαλής είναι δυνατόν να ομογενοποιήσει περισσότερο τις πολιτικές αποφάσεις αλλά και να δώσει ώθηση στα χαρακτηριστικά της εθνικής προσπάθειας που απαιτείται και θέλει να εμπνεύσει ο κ. Σαμαράς» σημειώνει ο βασικός εισηγητής της πρότασης για ανασχηματισμό. 
Η ιδέα είναι πως από τη μια πλευρά θα βρεθούν οι δυνάμεις που με κάθε κόστος θα επιχειρήσουν να κρατήσουν ζωντανή τη χώρα και από την άλλη οι αρνητές κάθε μεταρρύθμισης που δεν έχουν ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις και υπόσχονται τα πάντα. 
Ο κ. Σαμαράς, ακόμη και αν δεν συμμετέχουν οι αρχηγοί θέλει να δεσμευτούν οι εταίροι του στην κυβέρνηση για απόλυτη πολιτική και επικοινωνιακή στήριξη των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος από τις οδυνηρές αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
Για παράδειγμα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι εκτός από το φορολογικό, το οποίο κατατίθεται απόψε ή το αργότερο αύριο στη Βουλή και όπου εξακολουθούν να καταγράφονται διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το μεγάλο τέστ για την κυβέρνηση θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. 
Εκτός από την πολιτική στήριξη είναι απαραίτητη και η Κοινοβουλευτική στήριξη των δυο κυβερνητικών εταίρων λένε στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης έχουν διατυπώσει διαφορετικές θέσεις και τις επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά και την ανάγκη αλλαγών στο μοντέλο που θα εφαρμοστεί.
Όμως, επί της ουσίας όλα έχουν ενταχθεί στο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί ενώ και το επιχείρημα της ρήτρας αυτόματης εξεύρεσης πόρων από περικοπές αν δεν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν σαφείς δεσμεύσεις και προυποθέσεις για την στήριξη των αποφάσεων της κυβέρνησης. 
Εκείνο που ουσιαστικά φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά ακόμη δεν το ομολογούν είναι η αυτονόμηση βουλευτών και από τα τρία κόμματα είτε λόγω κοινωνικών ερεισμάτων, είτε λόγω ιδιότυπων συνδικαλιστικών δεσμεύσεων με εργαζόμενους σε συγκεκριμένες εταιρείες, είτε για τοπικιστικούς λόγους.

Ξαναβγαίνουν στους δρόμους οι δήμαρχοι


 

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στο Σύνταγμα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη και εκπροσώπους της Κυβέρνησης, προκειμένου να κοινοποιήσουν τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης. Πανελλαδική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποιούν οι αιρετοί όλης της χώρας, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κινητοποίηση της Τετάρτης αποτελεί την αφετηρία σειράς δράσεων διαμαρτυρίας και πρωτοβουλιών που αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου, το οποίο εκτίμησε ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττεται όχι μόνο η καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και η ίδια η υπόσταση και ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

"Οι συνεχείς δε μειώσεις στα έσοδα των δήμων, 60% την τελευταία τριετία, η καθυστέρηση απόδοσης των – έστω και μειωμένων - πόρων τους καθώς και οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013, για περαιτέρω μειώσεις στα έσοδά τους, οδηγούν τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές – τις μοναδικές που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες πρόνοιας και αλληλεγγύης στην χειμαζόμενη από τη σφοδρή κρίση κοινωνία - με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη κατάρρευση" προστ΄θεται στην ανακοίνωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται οι πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης αποβλέπουν:

• Στην άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η επιβολή του κατ΄ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» των δήμων.
• Στην οικονομική υποστήριξη των δήμων, στον καθημερινό τους αγώνα για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας.
• Στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των δήμων στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εσωτερικής κινητικότητας με αξιολόγηση, ώστε να μην διατρέξουν κανένα κίνδυνο απόλυσης.
• Στην αποκέντρωση εξουσίας και στην άσκηση αρμοδιοτήτων με τα αναγκαία μέσα, πόρους και προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3852/2010.
• Στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού.

Εκτός της πανελλαδικής κινητοποίησης της Τετάρτης, το Συνέδριο της ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει μεταξύ άλλων:
• Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19 Δεκεμβρίου στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, όπως και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» - μαζί με τους γονείς και τους ωφελούμενους - αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ για την απασχόληση.

• Συγκεντρώσεις αιρετών και πολιτών 17,18,19 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία των αντίστοιχων ΠΕΔ στις έδρες των Περιφερειών.

• Προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου.

• Σύσκεψη στην Αθήνα όλων των Ενώσεων των Δήμων των χωρών της Νότιας Ευρώπης με θέμα σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της κρίσης. Η σύσκεψη αποβλέπει στην ένωση των δυνάμεων των δήμων του Ευρωπαϊκού Νότου, απέναντι στις πολιτικές απορρύθμισης και υποβάθμισης του πιο κοντινού στον πολίτη θεσμού.

Αλλάζουν όλα στην λειτουργία των καταστημάτων - Ανοικτά τις Κυριακές όλα τα καταστήματα έως 250 τ.μ.


 

- Ποιό θα είναι το ωράριο
- Φέτος θα μείνουν ανοικτά τα καταστήματα και τις 2 τελευταίες Κυριακές του χρόνου
- Εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο!
- Aυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων
- Όλα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ισχύσουν από 01/01/2013


Την απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων (έως 250 τμ) όλες τις Κυριακές του έτους, προβλέπουν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.

Με το ισχύον καθεστώς για τις Κυριακές, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Σήμερα επίσης ανακοινώθηκαν και οι αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα (ο προηγούμενος ίσχυε από το 1946).

Προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων, καθώς και για ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, κ.α.

Oι αλλαγές θα ισχύσουν από εφέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου.

Η μόνιμη ρύθμιση που θα έρθει αργότερα στη Βουλή θα προβλέπει:

- Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τμ όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποκλείονται από την Κυριακάτικη λειτουργία και τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise.
Η πρόταση του υπουργείου για το ωράριο της Κυριακής είναι από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους και καταναλωτές να παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία.

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.

- Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές τον χρόνο:
δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Με τη ρύθμιση αυτή σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων δεν επηρεάζεται, κατά κανέναν τρόπο.

Η ρύθμιση για τις εκπτώσεις προβλέπει ότι αυτές θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο:

Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το κίνητρο ορισμένων εμπόρων να παρουσιάζουν αυξημένες τις τιμές στο ενδιάμεσο των εκπτωτικών περιόδων προκειμένου να εμφανίζουν πλασματικές εκπτώσεις.
Προβλέπεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των προσφορών θα αναγράφονται οι τιμές πριν και μετά, και όχι το ποσοστό μείωσης της τιμής.

Τι προβλέπεται για τις πειραγμένες αντλίες των καυσίμων:

Oι ποινές είναι:

- φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών (από 30 ημέρες),
- κατάσχεση των μέσων αλλοίωσης των ενδείξεων,
- πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε αντλία
και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο στον παραβάτη ή σε σύζυγο ή σε συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού με τον παραβάτη.

Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, με στόχο όπως επισημάνθηκε να περιοριστούν τα περιθώρια συναλλαγών μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων. Οι προσφυγές κατά των προστίμων γίνονται με προϋπόθεση την καταβολή του 20% του ποσού, ενώ αν ο ελεγχόμενος παραιτηθεί από την ένσταση μπορεί να καταβάλλει το μισό πρόστιμο (ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα πρόστιμα της τροχαίας).

Στόχοι των παρεμβάσεων, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης είναι:

Η αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες και η αντικειμενικοποίηση των προστίμων προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια για "συναλλαγές".
H αντιμετώπιση παθογενειών στην αγορά καυσίμων σε σχέση με την καταδολίευση των καταναλωτών και τη νοθεία.
Η απελευθέρωση της αγοράς με βάση τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού.
Η προστασία της υγείας και των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αντίθετη με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των μικρών (έως 250 τμ) καταστημάτων τις Κυριακές, δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «πειραματισμούς των "γενίτσαρων" της Τρόικας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης» και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών και συνοικιακών αγορών της κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας».

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ )τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για λειτουργία των μικρών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Τρίωρες στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών την Τρίτη


 

Τρίωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εκπαιδευτικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή και ειδικότερα εναντίον των διατάξεων που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), σε έκτακτη συνεδρίασή της, κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για αύριο 11 Δεκεμβρίου από τις 11:00 ως τις 14:00. Στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Από τις 11:00 ως τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί και η τρίωρη στάση εργασίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Σε ασφαλιστικά ταμεία και υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι πρώτοι 500 της διαθεσιμότητας



- Από μέρα σε μέρα η υπουργική απόφαση
- Άλλες 800 θέσεις θα προκηρυχθούν στις αρχές του χρόνου
- Συνολικά 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα
- Τριμελής επιτροπή θα κάνει την αξιολόγηση για τη μετακίνηση προσωπικού
- Θα γίνουν δεκτές και οι λίστες που θα σταλούν εκπρόθεσμα, λέει η κυβέρνηση
- Σε αυτοδίκαιη αργία από τις αρχές του 2013, 700 επίορκοι
Μέσα στις επόμενες μέρες, ίσως και την άλλη εβδομάδα, θα προκηρύξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις πρώτες 500 θέσεις διοικητικού προσωπικού, σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, που θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Το υπουργείο επεξεργάζεται το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ. Θα ακολουθήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Την αξιολόγηση για τη μετακίνηση του προσωπικού θα κάνει τριμελής επιτροπή, την οποία αποτελούν εκπρόσωποι των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών και από το ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και στη συνέχεια της κινητικότητας των υπαλλήλων θα προχωρήσει κανονικά. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διεμήνυσαν ότι θα γίνουν δεκτά στοιχεία που θα στείλουν διευθύνσεις προσωπικού φορέων, παρότι η προθεσμία έχει εκπνεύσει.

Στις αρχές του 2013 θα προκηρυχθούν, επιπλέον, περίπου 800 θέσεις, καθώς στο σύνολο των 2.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, περιλαμβάνονται και οι 700 επίορκοι, που τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν επιβεβαιώνουν ότι έχουν οριστεί τα κριτήρια για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα καταλάβουν οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, στα κριτήρια θα περιλαμβάνονται, εκτός απρόοπτου, αυτά της εντοπιότητας, της προτίμησης του υποψηφίου, της οικογενειακής κατάστασης, τα εκπαιδευτικά προσόντα και η προϋπηρεσία.

Ρύθμιση για 100.000 δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας



 

Τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν το ενδεχόμενο να ισχύσουν οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τα κοινά στεγαστικά δάνεια, ενώ αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην θιγεί η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου. Νομοθετική ρύθμιση, στις αρχές του νέου έτους, για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.

Το πρόβλημα αφορά στεγαστικά δάνεια, που έχουν λάβει με επιδότηση ενοικίου περίπου 100.000 δικαιούχοι του Οργανισμού. Πρόκειται για δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου από 50 έως και 100% για 9 χρόνια.

Τα περισσότερα από τα δάνεια έχουν συναφθεί την περίοδο 2002- 2008 και πολλά βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα φέρονται να προτείνουν στους δικαιούχους νέες συμβάσεις στις οποίες δεν προβλέπεται δικαίωμα επιδότησης του επιτοκίου, αφού, όπως υποστηρίζουν, ο Οργανισμός έχει καταργηθεί.

Τα δάνεια του ΟΕΚ είχαν εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη» και τώρα τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν το ενδεχόμενο να ισχύσουν με τον νέο νόμο οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τα κοινά στεγαστικά δάνεια, ενώ αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην θιγεί η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου.

Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας τα αποθεματικά του ΟΕΚ επαρκούν για την κάλυψή του.

Τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού έχουν παγώσει από το 2009 και τα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους έχουν περιοριστεί στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν πριν από το 2009.

Σοκ στην Καρδίτσα – Αυτοκτόνησε 17χρονος μαθητής


Σοκ στην Καρδίτσα – Αυτοκτόνησε 17χρονος μαθητής 

Δεν έχει τέλος ο θρήνος των γονιών ενός 17χρονου μαθητή από το Μουζάκι Καρδίτσας, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του την Κυριακή το απόγευμα. Οι γονείς αντίκρισαν το χειρότερο θέαμα, καθώς επιστρέφοντας στο σπίτι βρήκαν το παιδί του κρεμασμένο από μια αυτοσχέδια αγχόνη. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σπίτι της οικογένειας απέκλεισαν το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και κάνουν λόγω για αυτοκτονία, ωστόσο έως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που οδήγησαν το νεαρό μαθητή να βάλει τέλος στη ζωή του.

Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν Μόντι


Την ώρα που η Ευρώπη φοβάται ότι ο Μπερλουσκόνι θα επιστρέψει στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, ο ιταλικός Τύπος προαναγγέλει την προσφυγή της Ρώμης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ιλ Μεσατζέρο": “Αν το σπρεντ συνεχίσει να ανεβαίνει, η Ιταλία είναι πιθανό να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην περίπτωση που η ανοδική πορεία του σπρεντ (της διαφοράς απόδοσης των ιταλικών κρατικών ομολόγων από τα αντίστοιχα δεκαετή γερμανικά ομόλογα) ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, δεν αποκλείεται ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, πριν παραιτηθεί, να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο οποίος επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αγοράζει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου.

Όμως, δεν είναι δυνατόν να οριστεί με βεβαιότητα αυτή την στιγμή από την κυβέρνηση ποιοι επιπλέον όροι μπορεί να της τεθούν από την Ευρώπη για την ενεργοποίηση της “ασπίδας κατά του σπρεντ”, όπως αποκαλεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ο ιταλικός Τύπος. Όσο για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Μάριο Μόντι στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει, ο Τύπος διχάζεται. Η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" αναφέρει ότι «ο καθηγητής το σκέφτεται, τώρα που είναι πιο ήρεμος και ακόμη και οι πολίτες που συνάντησαν χθες στο δρόμο στο Μιλάνο. . . του έδωσαν συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα κυβερνητική του δράση».

Αντιθέτως, η "Ιλ Μεσατζέρο" θεωρεί μάλλον απίθανη την υποψηφιότητά του, από την στιγμή μάλιστα που είναι και ισόβιος γερουσιαστής. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα περιοριστεί στο να υπογραμμίσει επιμελώς όσα θετικά πέτυχε η κυβέρνησή του τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Στο μεταξύ, λίγο πριν από την επίκειμενη παραίτηση του Μάριο Μόντι, οι ηγέτες της ΕΕ του απέτισαν στο Όσλο φόρο τιμής. “Υπήρξε ένας "μεγάλος" πρωθυπουργός της Ιταλίας και όποιος κι αν αναλάβει μετά απ' αυτόν θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, αναφερόμενος στον Μόντι.

Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Λήγει τη Δευτέρα, 31η Δεκεμβρίου, η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΑΕΕ επισημαίνει, ότι η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου. Όσοι εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, θα απογραφούν με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού.

Η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται την αναστολή της καταβολής της σύνταξης.

Ελεύθερο ωράριο στα φαρμακεία - Με κινητοποιήσεις απαντούν οι φαρμακοποιοί

Απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων «από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για συνέχιση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του φαρμάκου στη «συνδικαλιστική» ηγεσία των φαρμακοποιών, αναφέροντας ότι μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων «διακόπτεται η πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας. Εκβιάζουν, για μία ακόμη φορά, την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω της αδικαιολόγητης συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας για μια σειρά μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, προς την κατευθυνση της απελευθέρωσης, προειδοποιώντας παράλληλα τους φαρμακοποιούς ότι και «όποιες άλλες αποφάσεις ακολουθήσουν, στην ίδια αιτία θα οφείλονται, αν άμεσα δεν ανασταλούν οι αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, τις οποίες με πρωτοβουλία τους και εισηγήσεις τους οι συνδικαλιστές επιβάλλουν».

Έτσι, καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και «αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους», με διάταξη νόμου, η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης και, τέλος, αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

«Είναι γνωστό ότι από όποια πλευρά επιδεικνύεται αδιαλλαξία, μόνον αρνητικές συνέπειες προκαλούνται για την πλευρά αυτή και εν προκειμένω για τον κλάδο των φαρμακοποιών», αναφέρει ο υπουργός, καλώντας τους φαρμακοποιούς να «αξιολογήσουν το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται, αποκλειστικά και μόνον, στην τακτική των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων».

Ο υπουργός κάνει λόγο για αθέτηση από τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών πρόσφατης συμφωνίας (26/11/2012) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων», διευκρινίζοντας ότι πλέον «οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο».

Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι οι δεσμεύσεις για την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, έχουν τηρηθεί πλήρως και σε βάρος των πληρωμών άλλων παρόχων Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τις δαπάνες προς τα φαρμακεία μέχρι το μήνα Αύγουστο.

«Λυπούμεθα, διότι η ομόφωνη αξίωση των συνδικαλιστών φαρμακοποιών, όπως η πολιτική ηγεσία τηρεί μονομερώς και επακριβώς τις δεσμεύσεις της, ενώ οι ίδιοι επιμένουν στην αδιάλλακτη τακτική τους, στερείται ηθικής νομιμοποιητικής βάσεως και είναι ξένη και ανάλγητη προς τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της πατρίδος μας και τις δοκιμασίες τις οποίες υφίσταται η ελληνική κοινωνία.

Αυταρχισμό καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί
«Φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, και προσθέτει ότι «αιτία της αναταραχής που υπάρχει είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ. Παραβιάζουν τους νόμους, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους, τις συμφωνίες τους και προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού», καταλήγει ο κ. Αμπατζόγλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη, προκειμένου να λάβει αποφάσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Με 6 κριτήρια οι καλύψεις κενών θέσεων

Με 6 βασικά κριτήρια θα αξιολογούνται οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να τοποθετηθούν σε νέες θέσεις, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με εγκύκλιο Μανιτάκη προβλέπεται ότι την εβδομάδα που διανύουμε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία (κυρίως δήμων και περιφερειών), από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Η εγκύκλιος που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Μανιτάκης προβλέπει ότι την εβδομάδα που διανύουμε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία (κυρίως δήμων και περιφερειών), από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εχει ξεκινήσει ήδη η δημοσίευση των πρώτων διαπιστωτικών πράξεων της διαθεσιμότητας από τις διευθύνσεις προσωπικού που έχουν αποστείλει στοιχεία. Παράλληλα, ετοιμάζεται άμεσα (μέχρι τα Χριστούγεννα) η πρώτη προκήρυξη κάλυψης 500 θέσεων διοικητικού προσωπικού σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες αιχμής.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, και θα αποτυπωθεί σε υπουργική απόφαση, προβλέπει ότι οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι θα κληθούν -μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης- να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο όπου θα μπορούν να δηλώσουν μέχρι τρεις επιλογές θέσεων. Τα μοριοδοτούμενα κριτήρια για τη μετακίνηση του προσωπικού, τα οποία θα αξιολογήσει η τριμελής επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών και έναν αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, είναι:

1 Η προτίμηση του υποψηφίου. Οι τρεις επιλογές που θα δηλώσουν οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι θα τεθούν με σειρά προτεραιότητας.

2 Η εντοπιότητα. Για τις νέες θέσεις διοικητικού προσωπικού θα προτιμηθούν υπάλληλοι που διαμένουν στην πόλη ή στον νομό όπου εδρεύουν οι υπηρεσίες οι οποίες ζητούν προσωπικό για την κάλυψη αναγκών.

3 Η συνάφεια της θέσης με τα προηγούμενα καθήκοντα του υποψηφίου. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι υπάρχει μία σχετική ευκολία στη μετακίνηση του προσωπικού, καθώς θα μετακινηθούν διοικητικοί υπάλληλοι σε αντίστοιχες θέσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως θα πρέπει να διερευνηθούν ανάγκες επανεκπαίδευσης των υπαλλήλων.

4 Η προϋπηρεσία και η εμπειρία που διαθέτει ο υποψήφιος.

5 Τα εκπαιδευτικά προσόντα των υπό μετακίνηση υπαλλήλων.

6 Η οικογενειακή κατάσταση και κοινωνικά κριτήρια για την τοποθέτηση του υποψηφίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την τοποθέτηση των πρώτων 500 διαθέσιμων υπαλλήλων θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα μετακινήσεων μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2013, με στόχο να προκηρυχτούν επιπλέον 1.500 θέσεις διοικητικών καθηκόντων. Το σύνολο των 2.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αναμένεται να έχει τοποθετηθεί σε νέες θέσεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2013, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου υπουργείου.

ΠΗΓΗ

ΓΣΕΕ: Τρίωρη στάση εργασίας την 19η Δεκεμβρίου

Την κήρυξη 3ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, από τις 12.00 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, αποφάσισε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).


Μεταξύ των αιτημάτων της ΓΣΕΕ, είναι να μην ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και να μην προχωρήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Με ανάλογα αιτήματα, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει την ίδια μέρα 24ωρη απεργία στο Δημόσιο.

Eχει πρόβλημα στο πόθεν έσχες του 1996


 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τότε ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε συγκεκριμένο λογαριασμό στον οποίο είχε καταθέσει το 1996 ένα μεγάλο ποσό, το οποίο όμως δεν βρέθηκε δηλωμένο στο πόθεν έσχες του συγκεκριμένου έτους, ενώ αποκλίσεις εντοπίστηκαν και σε άλλα έτη.
 
Η Επιτροπή της Βουλής κατέστησε σαφές στον κ. Παπαντωνίου ότι η Βουλή έχει υποχρέωση να επαναλάβει αναδρομικό έλεγχο από το 1974 μέχρι και το 2006. Η Βουλή θα περιμένει μέχρι την εκπνοή των 20 ημερών, δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα. 
 
Αν μέχρι τότε δεν υπάρχει κάτι νεότερο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες Θανάσης Νάκος είναι υποχρεωμένος από το νόμο να διαβιβάσει το πόρισμα στον Εισαγγελέα Εφετών, στο ΣΔΟΕ, στην Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν την έρευνα για να αποφανθούν αν δικαιολογούνται οι αποκλίσεις.

Αφανίζουν από τον χάρτη εκατοντάδες πανεπιστημιακά τμήματα


 

Ανάστατοι φοιτητές και πανεπιστημιακοί.
Το σχέδιο «Αθηνά» για την ανασύνταξη του ακαδημαϊκού χάρτη από τον οποίο φημολογείται ότι θα σβήσουν περίπου 150 τμήματα, δηλαδή το 1/3 του συνόλου, είναι η αιτία που η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει χάσει τον ύπνο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου της Κυριακής, στο κόκκινο βρίσκονται τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια, Στερεάς Ελλάδας και δυτικής Μακεδονίας, τα οποία απειλούνται με ολική διαγραφή καθώς και δεκάδες τμημάτων ΤΕΙ κυρίως και δευτερευόντως πανεπιστημίων.
Αύριο ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υποδέχεται στο γραφείο του τους πρυτάνεις γα να συζητήσουν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων.

Με όπλα στα μαξιλάρια κοιμούνται κάτοικοι της Κρήτης


 

Τη στιγμή που η τοπική ΕΛΑΣ αδυνατεί να εξασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία της Κρητικής υπαίθρου, κάτοικοι χωριών της ενδοχώρας απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
Μεμονωμένα φαινόμενα από το παρελθόν, όταν υπήρξαν περιπτώσεις ... περιπολιών από  κατοίκους σε χωριά της Κρήτης, τις βραδινές ώρες, επανέρχονται στο προσκήνιο, με μία μαζικότερη όμως μορφή.
Το φαινόμενο της εγκληματικότητας παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάτοικοι σε απομονωμένα χωριά ζουν με τον τρόμο, τα «χτυπήματα» αδίστακτων ληστών πληθαίνουν και η ενδοχώρα εκπέμπει σήμα κινδύνου για την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα, τους αδίστακτους ληστές δεν ... αποθαρρύνει ούτε η παρουσία των αστυνομικών, όπως συνέβη στην περίπτωση κλοπής σε σπίτι στο Αρκαλοχώρι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
 
Αδίστακτοι ληστές έχουν βάλει στο στόχαστρο τους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών «χτυπώντας» κυρίως σε σπίτια όπου μένουν ηλικιωμένοι. 
 
Όπως αναφέρει το prismanews.gr, δεν είναι λίγες οι οικογένειες που κοιμούνται με το όπλο στο ... μαξιλάρι ενώ σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά μετά από κάποιο συμβάν, πραγματοποιούνται μέχρι και περιπολίες. Άνθρωποι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια άφηναν το κλειδί τους έξω από την πόρτα, ζώντας σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, πλέον διπλοκλειδώνουν, αλλά ακόμα και έτσι δεν γνωρίζουν αν το πρώτο φως της ημέρας θα τους βρει ζωντανούς.
 
Τους τελευταίους μήνες, μικρά χωριά της Κρήτης έχουν μπει στο στόχαστρο ληστών που εισβάλουν στα σπίτια ηλικιωμένων, τους χτυπούν, τους ληστεύουν και εξαφανίζονται χωρίς να γίνουν από κανέναν αντιληπτοί, καθώς σε αυτά τα χωριά οι τοπικές κοινωνίες είναι κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι και δεν κυκλοφορεί κανείς αργά τη νύχτα.

ΟΣΥ: «Εμείς θα ξανακάνουμε το διαγωνισμό για τα διώροφα λεωφορεία»

Μπορεί οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ να ματαίωσαν το διαγωνισμό για τα διώροφα λεωφορεία (το συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ εξέδωσε και ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εισόδου ιδιωτών στις συγκοινωνίες), αλλά η διοίκηση των «Οδικών Συγκοινωνιών» φαίνεται ότι δεν.. συγκινήθηκε.
Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση των 4 διώροφων λεωφορείων πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
Για τα λεωφορεία έχει μπει μισθωτήριο για 10 χρόνια, με τιμή εκκίνησης τις 30.000 ετησίως για κάθε λεωφορείο. Δηλαδή, τα προβλεπόμενα έσοδα ανέρχονται στις 120.000 ευρώ ετησίως και σε βάθος δεκαετίας στα 1,2 εκατ.  
Τα εν λόγω λεωφορεία είναι παροπλισμένα εδώ και 3 χρόνια περίπου (χρησιμοποιήθηκαν κάποτε στη γραμμή της Σαρωνίδας, αλλά διεκόπη η δρομολόγησή τους, εξαιτίας επικινδυνότητας).
Παραγγέλθηκαν το 2007 για να εκτελούν τη γραμμή «400 - Τουριστικά Αξιοθέατα της Αθήνας», με εισιτήριο 5 ευρώ. Ωστόσο, λίγο πριν από την παραλαβή τους, η λειτουργία της γραμμής ανεστάλη και σήμερα το εν λόγω έργο εκτελούν διώροφα λεωφορεία  ιδιωτικών εταιρειών, με πολλαπλάσιο κόμιστρο. Το ερώτημα είναι ότι, μέχρι στιγμής, επένδυση της τάξης των 1,5-1,7 εκατ. ευρώ έχει πεταχτεί στα «σκουπίδια».

Διαφθορείς και διεφθαρμένοι

 
Οι διαφθορείς δεν είναι λιγότερο ένοχοι από τους διεφθαρμένους – γεγονός που, εάν αξιολογούσε σωστά η γερμανική Διεθνής Διαφάνεια, στην οποία συμμετέχουν πολλές έντιμες βιομηχανίες «τύπου Siemens», η Γερμανία θα ηγούταν με απόσταση στην παγκόσμια κατάταξη

Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) είναι μία οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από τους παγκοσμίως μεγαλύτερους διεφθαρμένους - δηλαδή, από όλες τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του κόσμου, οι οποίες είναι «βυθισμένες» σ’ αυτήν (στο «βούρκο» της). Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο, σαν να αναθέτει κανείς σε μία αλεπού την εποπτεία της διαφύλαξης ενός «ορνιθοτροφείου», παρακαλώντας την ταυτόχρονα να απολυμαίνει το χώρο μεθοδικά - θανατώνοντας τα ποντίκια (μυοκτονία), τα οποία τρέφονται με το, απαραίτητο για τις όρνιθες, καλαμπόκι.”  

Η παραπάνω περιγραφή της «Διεθνούς Διαφάνειας» προέρχεται από τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Christian de Brie, η οποία ερεύνησε την οργάνωση το 2003, για την εκπομπή της με τον τίτλο: «Λευκά κουστούμια – Μαύρα ταμεία». Τόσο η παραπάνω αρνητική κριτική, όσο και πολλές άλλες που ακολούθησαν, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ο «σύνδεσμος» χρηματοδοτείται «πλειοψηφικά» από τις μεγάλες βιομηχανίες, καθώς επίσης από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. 

Οι επιθέσεις της Γερμανίας εναντίον της πατρίδας μας συνεχίζονται αυξανόμενες – αυτή τη φορά με την «ευγενική» συνδρομή της (δήθεν) «Διεθνούς Διαφάνειας», σύμφωνα με την «έρευνα» της οποίας η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης!

Ένας μεγάλος αριθμός γερμανικών ΜΜΕ «παρέλαβε» τη δήλωση και την αναπαρήγαγε με το χειρότερο δυνατό τρόπο για την Ελλάδα (κάτι που δυστυχώς συνέβη και από πολλά ελληνικά ΜΜΕ), με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ήδη αρνητική άποψη της γερμανικής κοινής γνώμης για τη χώρα μας.   

Χωρίς να σημαίνει πως θεωρούμε ότι, η διαφθορά στη χώρα μας δεν είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της, οφείλουμε καταρχήν να επισημάνουμε ορισμένα γεγονότα:

(α)  Η ίδια η οργάνωση ανακοίνωσε πως, η πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη, θα μπορούσε να προέρχεται από την αλλαγή της μεθόδου μέτρησης της διαφθοράς – κάτι που δυστυχώς δεν αναφέρθηκε καθόλου, σκόπιμα ή μη, από την πλειονότητα των ΜΜΕ.

(β)  Έτσι όπως παρουσιάστηκε σκόπιμα η «έρευνα», έδωσε την εντύπωση στους περισσότερους ανθρώπους ότι, βασίσθηκε σε μετρήσεις πραγματικών συμβάντων διαφθοράς. Εν τούτοις, οι δήθεν «ειδικοί» της οργάνωσης στήριξαν τα συμπεράσματα τους στα απλά ερωτήματα, τα οποία έθεσαν σε διάφορους ανθρώπους, σχετικά με το πώς αυτοί υπολογίζουν την εξέλιξη της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Δηλαδή, δεν ερευνήθηκαν καθόλου και δεν «μετρήθηκαν» συγκεκριμένες περιπτώσεις χρηματισμού υπαλλήλων ή πολιτικών, με στόχο την ανάληψη κάποιων δημοσίων έργων ή την παροχή άλλων υπηρεσιών έναντι ανταλλαγμάτων, αλλά απλά ρωτήθηκε η άποψη διαφόρων στους δρόμους!

Όταν δε κάτι τέτοιο συμβαίνει σε μία χώρα, η οποία υποφέρει από την ύφεση, από την ανεργία, από τη φτώχεια, από τις επιθέσεις των συνδίκων του διαβόλου, από τον εξευτελισμό της Γερμανίας, από την πολιτική διαφθορά κοκ., είναι προφανώς «φύσει αδύνατον» οι ερωτηθέντες πολίτες της να μην θεωρούν ότι, η διαφθορά αυξήθηκε.  

(γ) Δεν συμπεριλήφθηκε στην έρευνα διεθνώς η πολιτική διαφθορά, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» της Γερμανίας – αν και στους ερωτηθέντες στην Ελλάδα δόθηκε, σκόπιμα και εσφαλμένα, αυτή η εντύπωση.

Σύμφωνα με πολλούς Γερμανούς, η πολιτική διαφθορά ανθεί στη χώρα τους, με κυρίαρχη τη διαφθορά των μελών του Κοινοβουλίου – με τελευταίο συμβάν την ψήφιση ενός νόμου υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών, ο οποίος άλλαξε εντελώς το «τοπίο» εις βάρος των ασφαλισμένων.

(δ)  Τέλος, οι διαφθορείς δεν μετρούνται καθόλου – κάτι που, εάν συνέβαινε, θα είχε σαν αποτέλεσμα την κατάταξη της Γερμανίας στην πρώτη θέση, με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κράτος.

Η βαριά βιομηχανία της χώρας, η οποία άλλωστε κυβερνάει από το παρασκήνιο, ανήκει στους μεγαλύτερους διαφθορείς παγκοσμίως – ενώ τα πλέον διεφθαρμένα μέλη της συμμετέχουν στη «Διεθνή Διαφάνεια», όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε παλαιότερο άρθρο μας, το οποίο παραθέτουμε ξανά.  

Ολοκληρώνοντας, «ο λύκος αξιολογεί τα πρόβατα», κατηγοριοποιώντας τα σαν διεφθαρμένα, έτσι ώστε να μπορέσει να «γευματίσει» πολύ πιο εύκολα - έχοντας αφενός μεν τη δική τους συγκατάθεση, αφετέρου αυτήν της διεθνούς κοινής γνώμης. Από την άλλη πλευρά δυστυχώς, τα πρόβατα αλληλοκατηγορούνται, συνεχίζοντας το αυτομαστίγωμα τους – χωρίς να καταλαβαίνουν που ακριβώς οδηγούνται.    

Αθήνα, 07. Δεκεμβρίου 2012

Ο αιώνας των καταστροφών


Κατρίνα, Μεξικό, θερμοκήπιο και Φουκουσίμα, συνδυάζονται με οικονομική κρίση και πόλεμο για να εγκαινιάσουν τον «21ο αιώνα των καταστροφών»

Θέλετε να πληροφορηθείτε τι συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί τώρα στην Ιαπωνία; Θέλετε να μάθετε τα βασικά στοιχεία του πυρηνικού ζητήματος; Μη διαβάζετε εφημερίδες, αφήστε τις ιδιοτελείς ανοησίες των εξ επαγγέλματος απατεώνων «πολιτικής» και «ενημέρωσης», ενίοτε και της επιστήμης, όταν γίνεται θεραπαινίδα του εγωϊσμού και της εξουσίας. Δείτε την ταινία «’Ονειρα» του Ακίρα Κουροσάβα

Γυρισμένη το 1990, προβλέπει την έκρηξη των έξη αντιδραστήρων της Φουκουσίμα και όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν στη χώρα του Ανατέλλοντος, που κινδυνεύει να γίνει Δύοντος Ηλίου. Μην κοιτάτε μόνο τα πλάνα. Σκεφτείτε τους διαλόγους. Πέντε-δέκα φράσεις. Συνοψίζουν, με τη δωρική λιτότητα που χαρακτήριζε ακόμα την έκφραση των προσωκρατικών Ιώνων, θάλεγε κανείς, την «εξίσωση των πυρηνικών». 

«Προφήτη» λένε τώρα τον ποιητή του γιαπωνέζικου κινηματογράφου. Σωστό και παραπλανητικό. Ο Κουροσάβα δεν είναι μάγος, δεν κάνει μεταφυσική, ούτε την αντιπαραθέτει στον Ορθό Λόγο, την Επιστήμη, το διαφωτιστικό πρόταγμα, όπου πολλοί ψάχνουν τις αιτίες πρωτοφανών απειλών. Ο σκηνοθέτης γίνεται «μάγος» αντιπαραθέτοντας, με τα καλλιτεχνικά μέσα, τον ορθολογισμό στον κοινωνικό παραλογισμό (το Εμείς στο Εγώ). Δεν ξέρει περισσότερα για τους κινδύνους της ατομικής ενέργειας από τους χιλιάδες, εξαιρετικά καταρτισμένους επιστήμονες, που πληρώνονται αδρά για να συμβουλεύουν την παντοδύναμη πυρηνική βιομηχανία και τις κυβερνήσεις. ‘Εγινε «προφήτης» γιατί, θεμελιώδης γνώση και μεγάλο «ταλέντο», συνδυάστηκαν με μια ανώτερη μορφή «ηθικής», «συναισθηματικής» νοημοσύνης και ανεξαρτησίας. 

Το «περίσσευμα συνείδησης» που διαθέτει τον κάνει εκπρόσωπο ενός ανώτερου τύπου ανθρώπου, που, ευτυχώς, παράγεται ακόμα και στις πιο σκοτεινές ιστορικές περιόδους, όπως η σημερινή, αλλά και καταστρέφεται διαρκώς και ανελέητα από τον κρατούντα, προϊστορικό πολιτισμό του Εγώ, του Χρήματος και της Βίας. Αυτός ο πολιτισμός, αντανάκλαση και διαμορφωτής συνάμα του συστήματος οικονομικο-κοινωνικών σχέσεων, προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας, αγνοώντας τους κινδύνους για τους ανθρώπους, εν ονόματι της διαρκούς αναζήτησης μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους. (Αυτός προκάλεσε και την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, με τους σοβιετικούς γραφειοκράτες σε διαρκή προσπάθεια αύξησης της δύναμης του συστήματος που εκπροσωπούσαν, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και αποτελεσματικής συμπερίληψης του κόστους). 

Αν προτιμάτε πιο «παλιομοδίτικες», «μαρξιστικές» εκφράσεις, μπορούμε να μιλήσουμε για τον καπιταλισμό, ως σύστημα παραγωγής και διανομής και των ιδεών που το συνοδεύουν. Ιδίως μάλιστα στην τωρινή φάση, του «καπιταλισμού της καταστροφής», που χαρακτηρίζεται από πλήρη επικράτηση του χρηματιστικού κεφαλαίου που, χάνοντας και τα όποια, ενδεχομένως «προοδευτικά» χαρακτηριστικά διέθετε στο παρελθόν, τείνει να γίνει κύριος μηχανισμός καταστροφής της ανθρωπότητας. Την πιο τρανή απόδειξη την έδωσε η πορεία του γεν μετά την καταστροφή. Θα περίμενε κανείς να υποτιμηθεί, ως αντανάκλαση της συμφοράς που έπληξε την Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα ανατιμήθηκε, για μια σειρά καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες σε σπάνια παρέμβαση. «Οργανωτής» του κόσμου μας, με τρόπο που επαληθεύει εκπληκτικά έναν άλλο «προφήτη», τον Μαρξ του Κομμουνιστικού Μανιφέστου και των Γκρούντρισσε, η «Αυτοκρατορία του Χρήματος» κερδίζει από τις καταστροφές, τις χρεωκοπίες χωρών και κοινωνιών, τους πολέμους που εξαπολύει. Κι αφού κερδίζει, προκαλεί τέτοια φαινόμενα.

Αν η οικονομική κρίση απέδειξε ξανά την αδυναμία «αυτορρύθμισης» της αγοράς, στην οποία θεμελιώνεται ο «φιλελευθερισμός», η πυρηνική καταστροφή αποδεικνύει την αδυναμία «αυτορρύθμισης», σε συνθήκες μάλιστα «καπιταλισμού της καταστροφής», μακράν του κοινωνικού ελέγχου, της «τεχνόσφαιρας». Ορισμένα μάλιστα είδη τεχνολογίας, όπως η πυρηνική, είναι γενικά αδύνατο να ρυθμισθούν και πρέπει να καταργηθούν, εκτός ίσως μερικών πολύ περιορισμένων χρήσεων. Ούτε υπάρχει, ούτε πρόκειται να βρεθεί τεχνολογία (γιατί προσκρούει σε νόμους της φύσης, θα ήταν «λυδία λίθος») που να επιτρέπει την ασφαλή αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια! Ακόμα και το πιο ασφαλές σύστημα αργά ή γρήγορα θα υποστεί σφάλμα ή «ατύχημα», οι συνέπειες όμως ακόμα και μιας πυρηνικής καταστροφής υπερβαίνουν κατά πολύ το οποιοδήποτε «όφελος». 

Το ίδιο ισχύει και πολύ ευρύτερα, για την ίδια την έννοια της «ανάπτυξης», όπως τουλάχιστο ορίζεται από το σύστημά μας. ‘Όχι μόνο είναι όλο και πιο εμφανείς οι αρνητικές πτυχές της (π.χ. τι νόημα έχει να μετράμε ως αύξηση του ΑΕΠ το άθροισμα της ρυπαίνουσας και της αντιρρυπαντικής βιομηχανίας;), αλλά είναι και προφανές ότι φτάσαμε στα όρια που θέτουν οι φυσικές παράμετροι του πλανήτη. Το παγκόσμιο κλίμα είναι «ευαίσθητη», «ασταθής» ισορροπία, γεγονός που μας στερεί και από τη δυνατότητα πειραματισμού. Σχετικά περιορισμένη μετακίνηση από το σημείο ισορροπίας, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανεπίστρεπτες μεταβολές που θα καταστήσουν ακατοίκητο τον πλανήτη. ‘Αλλωστε, η ανθρωπότητα ανέπτυξε τον τελευταίο μισό αιώνα, τις παραγωγικές δυνάμεις που χρειάζεται για μια «καλή ζωή» τουλάχιστο 12 δισεκατομμυρίων πάνω στη Γη, υπό τον όρο ότι θα αλλάξει ο τρόπος παραγωγής και διανομής και ένα μουρλό καταναλωτικό πρότυπο. Είναι ο τρόπος οργάνωσης του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που εμποδίζει την αξιοποίησή αυτών των παραγωγικών δυνάμεων ή τις στρέφει σε καταστροφικές διεξόδους. 

Είναι ευκολότερο να διασπάσεις το άτομο, παρά μια προκατάληψη, έλεγε αστειευόμενος (;) ο ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν. Οι φυσικοί του 20ού αιώνα ήταν ο Προμηθέας της εποχής μας. Μας έδωσαν τη φωτιά της αποκάλυψης, όχι όμως τη σοφία που χρειάζεται για τη χρήση της. Δεν είναι μόνο η ατομική ενέργεια, είναι επίσης η βιοχημεία που επεμβαίνει βάναυσα στις βαθύτερες διαδικασίες της ζωής, η πληροφορική που μας απειλεί με νέο ολοκληρωτισμό, ο αυτοματισμός που θα μας απειλήσει ίσως με «δικτατορία των ρομπότ» και πολλά άλλα. Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες δημιουργούν στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι γίνονται Θεοί. Στην πραγματικότητα τους αποβλακώνουν, γιατί αλλάζουν δραματικά το περιβάλλον τους και αυξάνουν κατακόρυφα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το είδος, χωρίς να συνοδεύονται από συνακόλουθη διανοητική και, κυρίως, ηθικοσυναισθηματική ωρίμανση. Ο άνθρωπος του Νεάντερνταλ ήταν μια χαρά προσαρμοσμένος στο περιβάλλον του γι’ αυτό και μπόρεσε να γίνει Σάπιενς, Προμηθέας, Αϊνστάιν. Τώρα όμως, ο Νεάντερνταλ ή Σάπιενς, που βασικά είμαστε ακόμα, μοιάζει με επικίνδυνο ηλίθιο αντιμέτωπος με τα κατασκευάσματά του. 

Αν είναι τρομερά επικίνδυνη η ραδιενέργεια της Φουκουσίμα, ακόμα πιο επικίνδυνες είναι οι τεράστιες ποσότητες ηλιθιότητας που διασπείρουν αυτές τις μέρες οι πολιτικοί μας και η κοινωνική αδράνεια. Δέστε την αλαζονεία, την απίστευτη ανοησία του αρχοντοχωριάτη γείτονα Ερντογάν, που υποστηρίζει στα σοβαρά ότι η χώρα του, η Τουρκία, θα φτιάξει ασφαλέστερους αντιδραστήρες από την Ιαπωνία και συγκρίνει πυρηνική ενέργεια και υγραέριο της κουζίνας! Τα ίδια λένε Κινέζοι και Ρώσοι, ακόμα και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών που πήγε στους βιομηχάνους και τους είπε ότι μόνο για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας πάρθηκαν τα τελευταία μέτρα Μέρκελ. 

Προ ετών συνάντησα κάπου τον Σταύρο Δήμα, τότε Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, καταχαρούμενο γιατί έβαλε στην ατζέντα φιλόδοξους στόχους για τις εκπομπές αερίων. Τούπα εντάξει, αλλά χρειαζόμαστε αποτέλεσμα, όχι μόνο διακηρύξεις. Αν οι Αμερικανοί δεν δέχονται, δεν πρέπει να βάλουμε δασμούς στα προϊόντα τους; Μα τι λες, απάντησε κατάπληκτος, σημαίνει εμπορικό πόλεμο. Για το σύστημα, οι «κίνδυνοι» εμπορικού πολέμου είναι μεγαλύτεροι από αυτούς επιβίωσης της ανθρωπότητας. 

Χρειαζόμαστε ρύθμιση οικονομίας, κοινωνίας και τεχνολογίας και μάλιστα επειγόντως. Απελπισμένος για το δρόμο που τραβάει το έθνος του, ένας Ισραηλινός συγγραφέας αναζήτησε παρηγοριά στη σκέψη ότι οι λαοί, όπως και τα άτομα μπορούν να δράσουν λογικά. Αφού όμως πρώτα δοκιμάσουν όλους τους άλλους τρόπους. Το δυσάρεστο στην περίπτωση που εξετάζουμε είναι ότι οι απειλούσες καταστροφές μπορεί να ‘ναι ανεπίστρεπτες. 

Παραδόξως, η ιαπωνική καταστροφή προσφέρει σπάνια συνηγορία υπέρ της δημοκρατίας, της οποίας η αξία ή δυνατότητα αμφισβητούνται στις μέρες μας. Δεν εννοούμε ασφαλώς την κοινοβουλευτική ολιγαρχία, στα πλαίσια της οποίας, οι πολιτικοί που είναι αρμόδιοι για την επίβλεψη των πυρηνικών εργοστασίων, προσλαμβάνονται από τις πυρηνικές βιομηχανίες μετά το τέλος της πολιτικής τους καριέρας. Εννοούμε μια πολύ βαθύτερη δημοκρατία ενεργών πολιτών, που διαχειρίζονται οι ίδιοι την κοινωνία τους σε κάθε επίπεδο. 

Μερικοί, έστω κι αν ντρέπονται να το βροντοφωνάξουν, πιστεύουν ότι μια παγκόσμια δικτατορία, ένας νέος ολοκληρωτισμός, είναι απαραίτητα για τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων. Αν το 1789, οι Γάλλοι έκοψαν το κεφάλι του βασιλιά τους για να θεμελιώσουν τη δημοκρατία, οι σύγχρονοι Αυτοκράτορες του Χρήματος, οι Ρότσιλντ, οι Ροκφέλλερ, οι Γκόλντμαν Ζακς και οι πολιτικοί-υπάλληλοί τους επιδιώκουν να κόψουν το κεφάλι των κοινωνιών, αποτρέποντας την εμφάνιση ιδεών και προσώπων που θα εκφράσουν τις ανάγκες τους. Από τους Μεδίκους έως τους Σαϊεντολόγους, η άρχουσα τάξη του κόσμου μας έκανε στροφή 180 μοιρών περί τον άξονά της. ‘Εχει δίκιο όπως την περιγράφει, ως δύναμη σκοτεινής αποσύνθεσης, χωρίς αίσθηση ιστορικής αποστολής, ένας άλλος «προφήτης», ο Στάνλει Κιούμπρικ, στα «Μάτια ερμητικά κλειστά». 

Το σοβιετικό σύστημα όμως ήταν στρατιωτικά οργανωμένο, όπως και η παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία. Η Ιαπωνία είναι η πιο «πειθαρχική» κοινωνία του κόσμου. Είναι άραγε τυχαίο ότι εκεί συνέβησαν οι δύο σημαντικότερες πυρηνικές καταστροφές; ‘Ισως, μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία αυτοδιαχειριζόμενων ατόμων αποδεικνυόταν μια πιο ασφαλής, η μόνη ασφαλής λύση. 

Ο ‘Ερικ Χομπσμπάουμ έκανε λόγο για τον «αιώνα των άκρων», των πολέμων και των επαναστάσεων, περιγράφοντας τον «μικρό» (1914-1991) εικοστό αιώνα. Ο μέλλων Χομπσμπάουμ θα χρειαστεί, γράφοντας για τον 21ο αιώνα, να μιλήσει για «αιώνα των καταστροφών». Ακριβέστερα, δεν θα υπάρχει Χομπσμπάουμ. Οι καταστροφές που προμηνύονται και ήδη συμβαίνουν, μπροστά στα μικροσκοπικά, από έκπληξη, πανικό, ιδιοτέλεια, ματάκια μας, έχουν μεγάλη διαφορά συγκρινόμενες με τις καταστροφές του παρελθόντος, περιλαμβανομένων των παγκοσμίων πολέμων. Δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τον πολιτισμό, αλλά την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου γένους. 

Μόνο συνείδηση της επερχόμενης καταστροφής ίσως προκαλέσει το θαύμα που χρειάζεται. Η ιστορία μετακινεί τώρα το ζήτημα της επιβίωσης των ανθρώπων από τη σφαίρα της θρησκείας, της μεταφυσικής, της μελλοντολογίας στη σφαίρα του πολιτικού. Αν όχι εμείς, τα παιδιά ή τα εγγόνια μας, θα προλάβουν να δουν αν ο 21ος θα είναι πρώτος ή τελευταίος αιώνας του ανθρώπινου γένους. 

Πηγή: Κωνσταντακόπουλος

Γιατί πρέπει να ανησυχεί έντονα η μεσαία τάξη

Το "πολιτικό κόλπο" στήθηκε ήδη. Δεν αναγνωρίζουμε φτώχια. 

"Βαφτίζουμε" τα εισοδήματα των φτωχών «χαμηλή τάξη» και τα φορολογούμε από το πρώτο ευρώ. 

Επειδή όμως δεν γεμίζουν τον κορβανά, "βαφτίζουμε" την μεσαία τάξη πλουτοκράτες και τούς "σφάζουμε". Γιατί από εκεί και επάνω είμαστε ανίκανοι να πιάσουμε την φοροδιαφυγή. 

Αυτή η "φιλοσοφία" επικράτησε στην... ανακατανομή των κριτηρίων για τις κοινωνικές τάξεις, δηλαδή τους φτωχούς και τους πλουτοκράτες, ώστε να βολευτεί η φορολογική μεταρρύθμιση... Και αυτή η "φιλοσοφία" οδήγησε στην εισήγηση για τον περισσότερη φορολόγηση πάνω από τα 26.000. Έτσι η φορολόγηση στο επίπεδο αυτό θα υπάρξει άσχετα από την γκάφα με τον συντελεστή του 45% που την μάζεψε η κυβέρνηση όταν είδε ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί πως ο Έλληνας πλούσιος είναι αυτός που κερδίζει από 2.000 ευρώ και πάνω. Περί αυτού πρόκειται. 

Και αφού (για την κυβέρνηση και μόνο για την κυβέρνηση) δεν είναι φτωχός αυτός που βγάζει 5-6000 ευρώ και για αυτό φορολογείται από το πρώτο ευρώ, είναι "λογικό" (πάλι για την κυβέρνηση) ο "εισοδηματίας" της μεσαίας τάξης που συγκεντρώνει πάνω από 25.000 ευρώ τον χρόνο να χαρακτηρίζεται πλουτοκράτης!!! 

Θα μου πείτε ότι τα υπεραπλουστεύω. Θα σας απαντήσω ότι δεν είναι καθόλου απλουστευμένα για πολλούς λόγους. 

Ας εξετάσουμε τους μισθούς και τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί στον κρατικό ήταν, είναι και θα είναι... άλλου παπά ευαγγέλιο... 

Μέχρι το 2009 ο μισθός των 2-2.500 ευρώ τον μήνα που (μαζί με δώρα και επιδόματα) μας κάνει τα πάνω από 25.000 ευρώ τον χρόνο, δεν ήταν μισθός πλουσίων εργαζομένων. Ήταν και είναι ένας φυσιολογικός μισθός εργαζομένων με προσόντα που είχαν υπεύθυνες θέσεις και δούλευαν και με όγκο εργασίας και με παραπάνω ώρες χωρίς εξτρά αμοιβή στις περισσότερες περιπτώσεις. Ακόμη και τα μεροκάματα που έφθαναν σε τέτοιο ύψος δεν μπορούσαν να ενταχθούν στους υψηλά αμειβόμενους. 

Αυτά τα μισθολογικά επίπεδα δεν έχουν χαθεί. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα και σε μεγάλο ποσοστό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχει δηλώσει δημόσια ότι "Είμαι βέβαιος ότι σε μεγάλο μέρος επιχειρήσεων οι περισσότεροι παλαιοί εργαζόμενοι έχουν διατηρήσει τα επίπεδα των μισθών τους γιατί εργάζονται σε καίρια πόστα και δεν έχει αλλάξει τίποτε στις εργασιακές τους υποχρεώσεις". 

Άλλωστε μπορεί να μην γίνονται προσλήψεις με μισθούς αυτού του επιπέδου, αλλά δεν γενικεύθηκαν και οι μειώσεις σε όλα τα επίπεδα των εργαζομένων. 

Συνεπώς μπορούμε να υποθέσουμε με βεβαιότητα ότι η μεσαία τάξη των 25-30.000 ευρώ τον μήνα υπάρχει ακόμη. 

Όμως στο μεγαλύτερο μέρος της πρόκειται για μισθωτούς και μεροκαματιάρηδες που δουλεύουν αυτόν τον καιρό μέρα-νύχτα και χωρίς υπερωρίες. Γιατί όπου δίδονται αυτοί οι μισθοί δεν συμπληρώνονται πλέον με αλλά έξτρα. 

Αυτούς τους μισθωτούς ή και μικροεπαγγελματίες τους χαρακτηρίζει το νέο φορολογικό και η κυβέρνηση, "πλουτοκράτες"

Προσέξτε τώρα το επιχείρημα και την αισχρή λογική του. Αφού τον μισθό τον πήγαμε στα 587 ευρώ άρα κάπου 7.000 τον χρόνο και φορολογούμε από τα 5.000 ευρώ, οι μισθοί των 25.0000 ευρώ είναι μισθοί πλουσίων!!! 

Αυτοί λοιπόν είναι οι φορολογούμενοι που πρέπει να σφαχτούν. Συνεπώς δεν μας νοιάζει... αν οι μηχανισμοί δεν μπορούν να τα πάρουν από τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους καλλιτέχνες, τους μεσάζοντες, τους κομπιναδόρους, τους μαυραγορίτες, τους λαθρέμπορους και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. 

Αυτοί θα είναι οι τροφοδότες του κρατικού κορβανά που πρέπει να είναι γεμάτος γιατί από κάθε 100 ευρώ που μαζεύει έχουμε να δώσουμε τα 85-87 ευρώ στον πελατειακό στρατό που δουλεύει, κυρίως, για λογαριασμό των πολιτικών. Το παράδειγμα της Βουλής και των "εχόντων εργαζόμενων" είναι μοναδικό και δεν θέλει δεύτερο. 

Αυτοί είναι και οι εύκολοι φορολογούμενοι αφού χωρίς πρόβλημα "αιχμαλωτίζουμε" σήμερα τους μισθούς και τα μπλοκάκια και αύριο πιθανές υψηλές συντάξεις. 

Το "κόλπο" στήθηκε ήδη και ξεκινάει σύντομα η πρώτη φάση του. Στην φάση αυτή βαράνε και τους μισθωτούς με τα μπλοκάκια. Ρίχνουν αυξήσεις στην φορολογική κλίμακα πάνω από 25.000 ευρώ με πεντακοσάρικο και κάτι παραπάνω. Και αργότερα βλέπουμε... 

Η δεύτερη "σκηνή" του κόλπου περιέχει θέατρο με δηλώσεις "πόνου" και συμπαράστασης για την μεσαία τάξη. Επανέρχονται δηλαδή οι γνωστοί "θεατρινισμοί" και τα "καραγκιοζιλίκια" των δεκαετιών 1975-1995 που τότε δήθεν "πονούσαν" τους 400.000 μικρομεσαίους του 1974 . 

Τους "πόνεσαν" μάλιστα τόσο πολύ... που από 400.000 τους άφησαν λιγότερους από 80.000 χιλιάδες. 

Είναι άλλη μία περίπτωση "πόνου" για κοινωνικές ομάδες μέσης κατηγορίας. Το έργο τώρα επαναλαμβάνεται με δηλώσεις "πόνου ψυχής" για την μεσαία τάξη... 

Γι΄ αυτό επιμένω και θα επιμένω. Η μεσαία τάξη πρέπει να ανησυχεί έντονα. 

Πηγή: Κεφάλαιο

Γερμανία, ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρεών του 20ου αιώνα!

 
Η συνέντευξη του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας, Albert Ritschl, στο έγκυρο SPIEGEL, είναι πραγματικός καταπέλτης σε βάρος της υποκρισίας των Γερμανικών κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κύκλων και κάτι πολύ παραπάνω από συνηγορία, ένας αληθινός ύμνος, για το δίκιο της Ελλάδας, το οποίο στοιχειοθετείται με πολύ οξυδέρκεια.
Είναι εντυπωσιακό επίσης, το πώς ο Albert Ritschl τεκμηριώνει τις δίκαιες και ανεκπλήρωτες ελληνικές αξιώσεις επί της Γερμανίας για πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο!
Το ένα χιλιοστό από όσα διακηρύσσει ο Γερμανός καθηγητής, αν διεκδικούσε η ελληνική επίσημη πολιτική τάξη, θα ήταν αρκετά διαφορετική η μοίρα αυτού του τόπου!

Ολόκληρη η αποκαλυπτική συνέντευξη του Albert Ritschl έχει ως ακολούθως:

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;
Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.
Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.
Spiegel: Τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.
Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;
Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.
Spiegel: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.
Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;
Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.
Spiegel: Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;
Ritschl: Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες.
Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut", που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Spiegel: Πως είπατε;
Ritschl: Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.
Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Ritschl: Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο.
Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.
Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.
Spiegel: Τι εννοείτε;
Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα». Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.
Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;
Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι' αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
* Ο Albert Ritschl είναι καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας. 

Πηγή