EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Κτήμα Μαργαρίτα» πάνω στο... κύμα!

«Κτήμα Μαργαρίτα» πάνω στο... κύμα! 
Στο προσωπικό της ησυχαστήριο στην Αλμυρή Κορινθίας βρίσκεται εδώ και χρόνια η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού...
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου εκτός από την ηρεμία της απολαμβάνει και την επιχειρηματική επιτυχία που της έχει εξασφαλίσει το εν λόγω κτήμα.
Το κτήμα λειτουργεί και ως χώρος φιλοξενίας εκδηλώσεων... Με τιμές από 26 έως 50 ευρώ ανά καλεσμένο, μπορεί ο καθένας να νοικιάσει το κτήμα της οικογένειας που ανέδειξε τρεις πρωθυπουργούς της χώρας μας. Το κτήμα διατίθεται για δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, συνεστιάσεις και διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Που βρίσκεται όμως το κτήμα;
Το «Κτήμα Μαργαρίτα» βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα... Όπως υπογραμμίζει η νομικός κα. Τροβά στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το κτήμα της Μαργαρίτας Παπανδρέου συντρέχει πρόδηλη καταπάτηση.
Απολύτως λογικό αν λάβει υπ' όψιν του κανείς ότι το κτήμα απέχει το πολύ ένα μέτρο από τη θάλασσα.
Ποιος μπορεί όμως να ξεχάσει την ατάκα του Γιωργάκη το 2010 όταν κατεδαφιζόταν το πρώην νυχτερινό κέντρο «Φαντασία» στο Φάληρο;
«Οι παραλίες ανήκουν στον κόσμο. Είναι σημαντικό, κάθε οικογένεια, χωρίς κόστος, να έχει πρόσβαση στη θάλασσα» είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός!
Αλήθεια τώρα τι έχεις να μας πεις Γιωργάκη;
Το κασέ των δεξιώσεων
Οι τιμές για τη γαμήλια δεξίωση ξεκινούν από 26 και φτάνουν μέχρι και 50 ευρώ ανά άτομο, ανάλογα το μενού, τους καλεσμένους και τον στολισμό που θα επιλέξει το ζευγάρι.
Από 200 έως 300 ευρώ χρεώνονται οι υπηρεσίες των dj, ενώ οι φωτογραφίες με την «Μάργκαρετ» είναι εντελώς δωρεάν!
Στο κτήμα βρίσκεται πάντα η μία από τις δύο οικονόμους της ενώ την ακολουθεί πιστά και ο αγαπημένος σκύλος της.
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου αν και αποφεύγει τις συζητήσεις για τον Γιώργο και το πολιτικό σκηνικό της χώρας, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την επίθεση που δέχεται ο γιος της...
Δηλαδή πως θα έπρεπε να αντιδράσει ο ελληνικός λαός απέναντι σε έναν πρώην πρωθυπουργό που έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή;
Πως κα. Παπανδρέου;
Αλήθεια αν εσείς βρισκόσασταν σε... «χειρότερη» οικονομική κατάσταση από αυτή που βρίσκεστε τώρα πως θα αντιδρούσατε;
Δυστυχώς ο λαός δεν έχει κτήματα και πισίνες! Κάποιοι φρόντισαν να του πάρουν και το κεραμίδι που είχε πάνω από το κεφάλι του...

"ΒΟΜΒΑ" ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΧΡΕΩΚΟΠΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ!!!


 

Και οι 325 δήμοι της χώρας βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση και τη χρεωκοπία. Δεν θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς Χριστουγέννων!!!...
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης είχε μιλήσει για 14 δήμους που θα προχωρούσαν σε στάση πληρωμών και είχε προβλέψει ότι τον Οκτώβριο είναι, πιθανόν, λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, να φτάσουν τους... 100 (εδώ). Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής είχε κάνει λόγο, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, για στάση πληρωμών από τους μισούς δήμους της χώρας. Έπειτα από έρευνα, η ιστοσελίδα παρουσίασε 95 δήμους που κινδύνευαν με «default» έως τα τέλη Οκτωβρίου. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των δήμων αποφεύχθηκε με διάφορες εμβαλωματικές λύσεις όπως, για παράδειγμα, τα 35 εκατ. των δόσεων των ΠΟΕ.

Σήμερα, όμως το ενδεχόμενο αυτό επανέρχεται με τη μορφή «βόμβας» από τα πιο επίσημα χείλη και μάλιστα και για τους 325 δήμους της χώρας. Με (εξαιρετικά επείγουσα) επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προειδοποιεί αν δε καταβληθούν τα... υποσχεθέντα 308 εκατ. ευρώ, οι δήμοι θα «περιέλθουν σε δεινή θέση, αδυνατώντας να πληρώσουν μισθούς και υποχρεώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων».

Αναλυτικότερα:

Με επιστολή που απέστειλε, σήμερα, και έχει την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (την κοινοποιεί στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη) του ζητεί να τηρήσει όλα όσα έχουν συμφωνήσει στις διάφορες συναντήσεις τους, τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις 19 Νοεμβρίου όσο και στην κοινή συνεδρίαση των Μόνιμων Επιτροπών Θεσμών και Οικονομικών της Βουλής.

«Δεσμευθήκατε», του λέει, «ότι εντός του έτους θα αποδοθούν στους Δήμους το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ 2012 ύψους 199 εκ. € και το υπόλοιπο των παρακρατηθέντων 2012 ύψους 109 εκ. €, δέσμευση την οποία επανέλαβε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης στο Έκτακτο Συνέδριό μας της 3ης Δεκεμβρίου 2012».

Ωστόσο, «μέχρι σήμερα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, δεν έχουν ακόμα καταβληθεί στους Δήμους η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ ύψους 150 εκ. € και η τρίτη δόση των παρακρατηθέντων ύψους 35 εκ. €, παρά το ότι οι σχετικές αποφάσεις υπεγράφησαν στις 21 και 19 Νοεμβρίου 2012 αντίστοιχα».

«Είναι προφανές», καταλήγει, «ότι εάν οι υπηρεσίες σας συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τηρηθεί η δέσμευσή σας, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να περιέλθουν σε δεινή θέση, αδυνατώντας να πληρώσουν μισθούς και υποχρεώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων».

aftodioikisi.gr

Νέα ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Νέα ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ 

Συνέχιση της πανελλαδικής αναστολής, της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επισημαίνοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (θεσμικά, χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ κλπ).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ έγινε διεξοδική συζήτηση και για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνάψει ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς, κάτι που τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, ενώ οι πρόεδροι των Συλλόγων ανέφεραν ότι «κανένας φαρμακοποιός δεν θα υπογράφει την ατομική σύμβαση - λαιμητόμο που ετοίμασε ο ΕΟΠΥΥ».

Τις επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών με τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του ΠΦΣ, θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

Τα έργα του Μετρό και του Τραμ θα δώσουν 3.000 νέες θέσεις εργασίας


 

Για τα μεγάλα έργα του Μετρό στην πρωτεύουσα, τους σταθμούς που είναι έτοιμοι να παραδοθούν στο επιβατικό κοινό και την επέκταση του Τραμ ενημερώθηκε το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) από την ηγεσία της Αττικό Μετρό.

Σύμφωνα με τις μελέτες η ανάπτυξη του Μετρό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εμπορική και οικονομική ζωή της πόλης. Η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου μεταφορών με συνεχείς επεκτάσεις και αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς στο λεκανοπέδιο της Αττικής αποτελεί πρώτιστο στόχο επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος.

Τα μεγάλα έργα του Μετρό θα δώσουν και δουλειά σε εκατοντάδες πολίτες καθώς τον επόμενο χρόνο περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων πρόκειται να συνδράμουν την κατασκευή των επεκτάσεων του τραμ και του μετρό προς τον Πειραιά. Εκτός αυτού αναμένεται να ευεργετηθούν δεκάδες επιχειρήσεις που θα συνδεθούν υπεργολαβικά με τα δύο έργα.


Να θυμίσουμε πως η επέκταση του Μετρό περιλαμβάνει 7,5 χιλιόμετρα με 6 σταθμούς: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και τα έργα έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2017.

Το Τραμ θα επεκταθεί από το Φάληρο στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά και αφορά επέκταση 5,4 χλμ μονής κυκλικής γραμμής που θα φτάνει μέχρι την Ακτη Ποσειδώνος περνώντας από την Γ.Λαμπράκη και την Β.Γεωργίου ενώ στην επιστροφή προς Φάληρο θα χρησιμοποιεί την ΕΘν. Αντιστάσεως και την Σκυλίτση. Το έργο θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με του υπεύθυνους του Μετρό τα έργα είναι υψίστης προτεραιότητας, καθώς αφορούν την ποιότητα ζωής του μέσου πολίτη, βελτιώνουν

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες φορτηγών


Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες φορτηγών 

Την αναστολή των κινητοποιήσεων που σχεδίαζαν αποφάσισαν σήμερα οι 30.000 ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Μεταφορών.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσής τους, οι ιδιοκτήτες φορτηγών, εκτιμώντας ότι μια ενδεχόμενη απεργία τους μέσα στην εορταστική περίοδο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην ήδη δοκιμαζόμενη αγορά, ανέστειλαν τις προγραμματισμένες απεργίες διαρκείας που θα ξεκινούσαν από αύριο Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που εισήγαγε το Υπουργείο Μεταφορών στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με την άρση των περιορισμών στη μίσθωση μικρών φορτηγών. Οι ρυθμίσεις αφορούν:
-Μίσθωση φορτηγών, κάτω των 3,5 τόνων, από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αίρονται οι περιορισμοί που υπάρχουν ως προς τον ελάχιστο χρόνο μίσθωσης μικρών φορτηγών, ως 3,5 τόνους, από επιχειρήσεις και ιδιώτες.
-Μίσθωση φορτηγών οχημάτων στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, χωρίς οδηγό.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Μεταφορών, έχει ξεκαθαρίσει στους αυτοκινητιστές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αλλαγή στο θέμα των μισθώσεων, καθώς ήταν από τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Όμως, επισημαίνει, πως υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση άλλων αιτημάτων του κλάδου.

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς στην Ευρώπη, σε σύγκριση με την Ελλάδα

2€ κοστίζει το εισιτήριο για το Τραμ της Βιέννης, 2,20€ αν το αγοράσετε από τον οδηγό Το athenstransport.com προχώρησε σε μία σύγκριση των τιμών εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ανάμεσα στην Αθήνα και 21 άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και στη συνέχεια καταγράψαμε κάποια συμπεράσματα.




Πόλη Κόστος απλού εισιτηρίου Προσφορά πολλαπλών διαδρομών
Άμστερνταμ, Ολλανδία 0,83€ ανά επιβίβαση
+ 0,14€ ανά χλμ με e-card
7.50€ ημερήσιο, 12€ 48 ωρών
Αθήνα,
Ελλάδα
1,40€ (ενιαίο, 90 λεπτά) 4€ ημερήσιο, 14€ εβδομαδιαίο
Βαρκελώνη,
Ισπανία
2€ ανά διαδρομή 13€ δύο ημερών, 18,80€ τριών ημερών
Βερολίνο,
Γερμανία
2,40€ ενιαίο για 2 ώρες 6,50€ ημερήσιο, 8,40€ για τέσσερις διαδρομές
Βιέννη,
Αυστρία
2€ για μία διαδρομή, 6,70€ ημερήσιο, 14,50€ για τρεις ημέρες
Βουδαπέστη,
Ουγγαρία
1,74€ ενιαίο, 1,13€ για μία διαδρομή 5,50€ ημερήσιο, 16,35€ εβδομαδιαίο
Βουκουρέστι,
Ρουμανία
0,29€ για μία διαδρομή 1,76€ ημερήσιο, 3,75€ εβδομαδιαίο
Βρυξέλλες,
Βέλγιο
2€ για μία διαδρομή 6,50€ ημερήσιο, 13€ για δέκα διαδρομές,
Γλασκόβη,
Ηνωμένο Βασίλειο
1,23€ ανά διαδρομή 2,34€ ημερήσιο για μετά τις 9:30 π.μ.
Δουβλίνο,
Ιρλανδία
από 1,60€ ανά διαδρομή 6,50€ ημερήσιο, 23€ για πέντε ημέρες
Ελσίνκι,
Φιλανδία
4,50€ για μία διαδρομή 12€ ημερήσιο, 48€ για επτά ημέρες
Κοπεγχάγη,
Δανία
3,21€ για μία διαδρομή 19,44€ οι δέκα διαδρομές
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 0.83€ ανά διαδρομή 3,20€ ημερήσιο, 17.2€ εβδομαδιαίο
Λισαβόνα, Πορτογαλία 1,70€ ανά διαδρομή 5€ ημερήσιο
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο 1,97€ – 4€ ανά διαδρομή ημερήσιο από 8,80€, εβδομαδιαίο από 37,77€
Μαδρίτη,
Ισπανία
1,50€ για μία διαδρομή
9,30€ για δέκα διαδρομές, 17,60€ για πέντε ημέρες
Μιλάνο,
Ιταλία
1,50€ ενιαίο, για 90 λεπτά 13,80€ τα 10 εισιτήρια
Παρίσι,
Γαλλία
1.70€ για μία διαδρομή 12,70 τα δέκα εισιτήρια, από 6,40€ τα ημερήσια
Πράγα,
Τσεχία
0.95€ για 30 λεπτά, 1,26€ για 90 λεπτά 4,35€ ημερήσιο, 12,27€ τριών ημερών
Ρώμη,
Ιταλία
1€ (ενιαίο, 60 λεπτά) 4€ ημερήσιο, 11€ τριών ημερών
Σόφια,
Βουλγαρία
1,60€ (ενιαίο, 60 λεπτά) 4€ ημερήσιο, 15€ πέντε ημερών
Στοκχόλμη,
Σουηδία
5,80€ (μετακίνηση μόνο εντός μίας ζώνης) 13,2€ ημερήσιο, 26,5€ τριών ημερών

Σημειώσεις: Πρόκειται για τιμές που ίσχυαν την ημέρα συγγραφής του άρθρου / Οι τιμές αφορούν κανονικά εισιτήρια ενηλίκων. Προτιμήθηκαν εισιτήρια για μετακίνηση με μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ) στο κέντρο της κάθε πόλης ή ενιαία εισιτήρια για όπου υπήρχαν πληροφορίες. / Για χώρες εκτός ευρωζώνης, οι τιμές μετατράπηκαν σε ευρώ για διευκόλυνση της σύγκρισης, με χρήση των ισοτιμιών που ίσχυαν τη μέρα συγγραφής του άρθρου.

Παρατηρούμε ότι η Αθήνα έχει ένα από τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Εξαίρεση αποτελούν πόλεις τις ανατολικής Ευρώπης (Βουκουρέστι, Πράγα), αλλά και η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη.
Αντίθετα οι τιμές είναι ιδιαίτερα ακριβές (θεωρούνται ακριβές ακόμα και από τους μόνιμους κατοίκους) σε πόλεις της βόρειας Ευρώπης. Ελσίνκι, Κοπεγχάγη, και την ακριβότερη όλων, Στοκχόλμη όπου για την κοντινότερη διαδρομή στο μετρό απαιτούνται 5,80€.
Παρατηρούμε επίσης ότι στα περισσότερα συστήματα αστικών συγκοινωνιών δίνεται έμφαση στη χρήση καρτών πολλαπλών διαδρομών ή στην αγορά καρνέ εισιτηρίων με έκπτωση. Η αγορά μεμονωμένων εισιτηρίων που είναι ο κανόνας στην Αθήνα αποτελεί εξαίρεση σε πολλές  πόλεις της Ευρώπης όπου τα αγοράζουν μόνο περιστασιακοί επιβάτες. Επίσης, σχεδόν σε όλες τις παραπάνω πόλεις κυκλοφορούν τουριστικά εισιτήρια, δύο, τριών ή παραπάνω ημερών με σημαντική έκπτωση. Τα τουριστικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ καταργήθηκαν δυστυχώς πριν από δύο χρόνια λόγω χαμηλής ζήτησης.
Εκεί που η Αθήνα χάνει το τρένο είναι στη χρήση της νέας τεχνολογίας. Πόλεις όπως το Μιλάνο και το Άμστερνταμ έχουν καταργήσει τα κλασσικά χάρτινα εισιτήρια και χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια με τη μορφή μαγνητικών καρτών, μηνυμάτων SMS, και εισιτηρίων που αγοράζονται online. Ακόμα και η Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ένα είδος «επαναφορτιζόμενου» εισιτηρίου με μικροτσίπ.  Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια προσφέρουν δικαιότερες χρεώσεις ανά χιλιόμετρο, χαμηλότερες τιμές για πολλαπλές διαδρομές, μικρότερη ταλαιπωρία για τους επιβάτες και μικρότερο κόστος για τους συγκοινωνιακούς φορείς.  Στην Αθήνα, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται το 2015, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο.
Η σύγκριση βέβαια ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές πόλεις δεν θα είναι δίκαιη αν δεν λάβουμε υπόψη τους παράγοντες που διαφοροποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις πόλεις αυτές. Μεταξύ άλλων:
  • τον τύπο και την έκταση των μέσων μεταφοράς,
  • τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρουν,
  • την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών,
  • τις οικονομικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Φορολογουμένων μηνύει το ΣτΕ για καθυστέρηση έκδοσης απόφασης Πηγή: Ο Σύλλογος Ελλήνων Φορολογουμένων μηνύει το ΣτΕ για καθυστέρηση έκδοσης απόφασης

Ο Σύλλογος Ελλήνων Φορολογουμένων μηνύει το ΣτΕ για καθυστέρηση έκδοσης απόφασης 
Σε μια πρωτοφανή απόφαση κατέληξαν χθες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Φορολογουμένων. Θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την υπερβολική καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης του τέλους επιτηδεύματος, που ο Σύλλογος και μέλη του είχαν υποβάλει στο ανώτατο δικαστήριο στις 29 Αυγούστου 2011.
Στην αίτησή του, ο Σύλλογος ανέλυε τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο «τέλος» είναι στην ουσία φόρος, καθώς και τα επιχειρήματα για την αντισυνταγματικότητά του.
Η αίτηση είχε εισαχθεί κατεπειγόντως για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση το νόμο 3900 περί πρότυπης δίκης, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης και του μεγάλου αριθμού πολιτών στους οποίους αφορούσε. Συζητήθηκε, μαζί με αιτήσεις άλλων πολιτών και φορέων που κατατέθηκαν κατά τις επόμενες μέρες, την 1η Νοεμβρίου 2011.
Οπως, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, «παρά τη σπουδαιότητα της υπόθεσης και τη μεγάλη της σημασία για περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η απόφαση συναρτάται άμεσα με τα έσοδα του Προϋπολογισμού του Κράτους, παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος έχει διαμαρτυρηθεί τόσο προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ, όσο και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την παρατηρούμενη καθυστέρηση και τέλος, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη υπάρξει υπέρβαση του διαστήματος των οκτώ μηνών που ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων ορίζει ως ανώτατο για την έκδοση μίας δικαστικής απόφασης, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξακολουθεί να καθυστερεί στην έκδοση της ετυμηγορίας του.»

Αποζημίωση 25.000 ευρώ πήρε ο Σημίτης ως θύμα τρομοκρατίας

Αποζημίωση 25.000 ευρώ πήρε ο Σημίτης ως θύμα τρομοκρατίας 
Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης «κέρδισε» από το δημόσιο περισσότερα από 20.000 ευρώ ως θύμα τρομοκρατίας για τις εμπρηστικές επιθέσεις που έγιναν στο γραφείο του τα τελευταία δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Realnews ο κ Σημίτης διεκδίκησε και πήρε το ποσό των 25.000 ευρώ για τις 2 επιθέσεις με γκαζάκια που έγιναν στο γραφείο του, η μία τον Ιανουάριο του 2010 και η άλλη τον Απρίλιο του 2012.
Ο πρώην πρωθυπουργός εισέπραξε την αποζημίωση επικαλούμενος το νόμο 1897/1990 περί απονομής συντάξεως και παροχής βοηθείας σε θύματα τρομοκρατίας.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικαστικοί μέχρι 19 Ιανουαρίου Πηγή: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικαστικοί μέχρι 19 Ιανουαρίου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικαστικοί μέχρι 19 Ιανουαρίου 
Στην  Έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους, τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισαν με ισχυρότατη πλειοψηφία την συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, σε ηπιότερη όμως μορφή, μέχρι 19 Ιανουαρίου 2013.
Με ψήφους περίπου 250 υπέρ και 50 κατά, οι δικαστές αποφάσισαν να συνχιστούν οι κινητοποιήσεις τους για άλλες 10 μέρες, ενώ στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Στα πλαίσια των νέων κινητοποιήσεων, θα κατέρχονται από τις έδρες από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου (3 μ.μ.), ενώ μέχρι σήμερα κατέβηκαν από τις έδρες από τις 10 π.μ. έως 3 μ.μ.
Παράλληλα, στη συνέλευση αποφάσισαν να ανατρέψουν παλαιότερη απόφαση τους η οποία απαγόρευε τη δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων εκτός από τις επείγουσες και από εδώ και στο εξής θα δημοσιεύουν πλέον κανονικά όλες τις αποφάσεις.

Πως θα γίνουν οι γραπτές εξετάσεις για την αξιολόγηση που φέρνουν απολύσεις στο δημόσιο Πηγή: Πως θα γίνουν οι γραπτές εξετάσεις για την αξιολόγηση που φέρνουν απολύσεις στο δημόσιο


Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων: Πως θα γίνουν οι γραπτές εξετάσεις που φέρουν απο 

Στην τελική ευθεία βάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα γίνει με γραπτό τεστ από το ΑΣΕΠ στα πρότυπα του τεστ δεξιοτήτων του 2008 και θα οδηγήσει στην νέα μορφή εργασιακής εφεδρείας, τη διαθεσιμότητα, και τελικά σε απολύσεις.

Ειδικότερα, από γραπτές εξετάσεις θα περάσουν υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ανεξάρτητα του επίπεδου εκπαίδευσης τους και θα γίνουν με ειδικό τεστ υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», το γραπτό τεστ αυτό θα αποτελείται από ερωτήσεις που θα αξιολογούν τις βασικές γνώσεις και τις δεξιότητες του υπαλλήλου αλλά και την αντιληπτική του ικανότητα. Ως βασικές γνώσεις θεωρούνται η Ιστορία και η Γεωγραφία, οι θεσμοί, τα όργανα και η λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας και του κράτους, κλπ. Ως δεξιότητες θεωρούνται η καλή γνώση της γλώσσας, η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η επίλυση προβλημάτων, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, η παρατηρητικότητα, η ταχύτητα και η ακρίβεια της αντίληψης, κλπ.

Εκτός από τις βασικές γνώσεις, το γραπτό τεστ θα περιλαμβάνει και ερωτήσεις για πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος υπαλλήλων. Έτσι θα υπάρχουν διαφορετικές ερωτήσεις για φορολογικά θέματα στους υπαλλήλους των Εφοριών και διαφορετικές για τους Επιθεωρητές εργασίας ή τους υπαλλήλους του υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, σημαντικό μερίδιο στην τελική βαθμολογία θα έχουν και αντικειμενικά κριτήρια, όπως οι σπουδές και τα πτυχία, η επιμόρφωση με σεμινάρια, η προϋπηρεσία ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, οι ξένες γλώσσες και φυσικά ο ατομικός φάκελος του κάθε υπαλλήλου. Θα μετρούν αρνητικά τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα ή αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και έχει αποκλειστεί η συνέντευξη, αυτή δεν αποκλείεται να γίνει σε ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ξεκινά το 2013 και θα επαναλαμβάνεται περιοδικά

Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακά από τις αρχές του 2013 η αξιολόγηση των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμάται όμως ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει ίσως και περισσότερο από ένα χρόνο και θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος. Παράλληλα, ανοικτό είναι το ζήτημα του κάθε πότε θα επαναλαμβάνεται η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα νέα οργανογράμματα (από την αξιολόγηση των δομών που είναι σε εξέλιξη) και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο. Όσοι υπάλληλοι συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία θα τίθενται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με το 75% του μισθού τους. Αν δεν βρεθεί άλλη κενή θέση γι' αυτούς σε αυτό το χρονικό διάστημα, τότε αυτόματα μετά τον ένα χρόνο θα απολύονται. Με αυτή τη διαδικασία, και με την προσυνταξιοδοτική ωρίμανση, η κυβέρνηση έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο κατά 6% ως το 2015, με την αποχώρηση 35.000 έως 40.000 υπαλλήλων.

Ποια είναι η Ρεβέκκα Σκαφτούρα-Καρούζου, η κουμπάρα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη Πηγή: Ποια είναι η Ρεβέκκα Σκαφτούρα-Καρούζου, η κουμπάρα του Ευάγγελου Μεϊμαράκηt

Ποια είναι η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, η κουμπάρα του Ευάγγελου Μειμαράκη 
Η Ρεβέκκα Σκαφτούρα είναι πρόσωπο-κλειδί στο «Καρούζος Gate» που εμπλέκει κορυφαίους πολιτικούς σε σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι πρώην σύζυγος του κατασκευαστή Ιωάννη Καρούζου και κουμπάρα του Ευάγγελου Μειμαράκη, μια γυναίκα με πολλά «πρόσωπα» όπως διαφαίνεται από την πορεία της που τώρα γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο.
Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στη Real News αποκαλυπτόταν κομμάτι της μηνυτήριας αναφοράς του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, σύμφωνα με την οποία στα πλαίσια ενός «πλυντηρίου» που καθάρισε πάνω από 10 δισ. ευρώ γινόταν μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από τη Ρεβέκκα Σκαφτούρου-Καρούζου, και τους δύο οδηγούς της εταιρείας Καρούζου.
Πλούσια δραστηριότητα
Η Ρεβέκκα Σκαφτούρα αποφοίτησε ως αριστούχος από το Αμερικάνικο Κολέγιο (Pierce College) και σπούδασε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως μηχανολόγος της προσφέρθηκε μια θέση στην ομάδα νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κοινή δημιουργία του πολεμικού αεροπλάνου Eurofighter. Οι γονείς της διαθέτουν μια μικρή επιχείρηση εισαγωγών.
Με τον μετέπειτα σύζυγό της Ιωάννη Καρούζο γνωρίστηκαν στο κατάστημα της Ρεβέκκας στη Γλυφάδα και αποφασίζουν να συνεργαστούν. Σύμφωνα με αδιασταύρωτες πληροφορίες η επιχείρηση οικογενειακού χαρακτήρα δίνει τη θέση της σε νέα λειτουργική δομή πολυεθνικών αλυσίδων Chic casual restaurant με τη δημιουργία διάσημων ονομάτων όπως Jackson Hall Filothei, New York New York Glyfada, Avenue, Baseball Applebee's, κλπ.
Γρήγορα η Ρεβέκκα Σκαφτούρα αφουγκράστηκε την τάση της αγοράς για πραγματικό επαγγελματισμό στο πεδίο του Real Estate Research & Development και το 1997 τίθεται επικεφαλής του τμήματος Marketing Research & Development στην τότε νέα, μικρή αλλά και πολλά υποσχόμενη Karouzos Construction.
Ο όμιλος απαρτίζεται από σειρά εταιρειών, στις περισσότερες από τις οποίες συμμετέχει ο επιχειρηματίας και η Ρεβέκκα Σκαφτούρα:
  • Karouzos Construction Α.Ε.
  • Karouzos Development
  • Karouzos Investment
  • Karouzos Kalamakiou
  • Karouzos Kampraki Orfeos
  • Karouzos Marathonos
  • karouzos Plakedias και
  • Karouzos Properties
Δυναμικά αρχίζει να κινεί τα νήματα στα νότια προάστια αλλά και γενικότερα βάζοντας νέα στάνταρς στο επαγγελματικό ακίνητο. Ο γάμος της με τον Ιωάννη Καρούζο της χαρίζει 2 υπέροχα παιδιά.
Τρελές αγορές στην Κρήτη
Το ζευγάρι δραστηριοποιείται και στην Κρήτη. Από δημοσιεύματα που έχουν ήδη γίνει στον τύπο της Κρήτης μαθαίνουμε τα εξής :
«Προχθεσινή αγορά των 25 στρεμμάτων από το δήμο Αλικαρνασού (μαζί με τα 42 στρέμματα που είχε τώρα είναι 67 στην ίδια έκταση!) δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε και η τελευταία για την εταιρεία που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην τοπική αγορά: ήδη συμφώνησε με τον επιχειρηματία Γιάννη Σμπώκο για την αγορά της πρώην ΕΒΓΗ στα παλιά ταμπακαριά έναντι 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, πήρε τεράστια έκταση στον Καρτερό, οικόπεδα στον Μασταμπά, στο Γάζι , ακόμη και στην Αχλάδα! Συν τις μεγάλες εκτάσεις στα Δύο Αοράκια και στην Αμμουδάρα-που θα γίνουν τα εμπορικά κέντρα-και ο κ. Καρούζος έχει γίνει ο βασικός κάτοχος των φιλέτων του Ηρακλείου.
Το νέο μεγάλο «ντιλ» που έγινε στην Αλικαρνασσό με την εταιρεία Καρούζου να αγοράζει επιπλέον 25 στρέμματα έχει προκαλέσει σοκ στην αγορά της Κρήτης! Η αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου έναντι ενός τιμήματος(7,7 εκατομμύρια ευρώ) που ξεπερνάει κατά πολύ τις τιμές της περιοχής έχει κάνει άνω κάτω τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο που δεν ξέρει που το πάει η εταιρεία «Karouzos Constructions» αφού το τελευταίο διάστημα έχει αγοράσει όλα τα φιλέτα στις παρυφές του Ηρακλείου και όχι μόνο επενδύοντας πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ!
«Πρόκειται για φαινόμενο που δεν εξηγείται μόνο με επιχειρηματικούς όρους» λένε μεσίτες και επιχειρηματίες που ξέρουν καλά τι γίνεται στην αγορά και πόσο πάνε οι τιμές. Η εταιρεία του κ.Γιάννη Καρούζου μαζεύει ό,τι υπάρχει σε ακίνητο γύρω από το Ηράκλειο και ταυτόχρονα επενδύει ακόμη και σε οικισμούς όπως στην Αχλάδα όπου έχει πάρει μια σειρά από κατοικίες.
Η πρόθεση της συγκεκριμένης εταιρείας να αναγείρει δύο εμπορικά κέντρα στα Δύο Αοράκια και στην Αμμουδάρα είχε θορυβήσει τον εμπορικό κόσμο της πόλης που έχει ξεσηκωθεί ανησυχώντας για το μέλλον της τοπικής αγοράς. Τώρα όμως τα πράγματα εμφανίζονται ακόμη χειρότερα. Η συγκεκριμένη εταιρεία επενδύει χωρίς να λογαριάσει κόστος και...προβλήματα σε ό,τι πωλείται! Σύμφωνα με πληροφορίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει αγοράσει:
  • 50 στρέμματα στα Δύο Αοράκια όπου θα γίνει το εμπορικό κέντρο
  • 70 στρέμματα στην Αμμουδάρα δίπλα στο Καρφούρ για να γίνει επίσης εμπορικό κέντρο
  • 25 στρέμματα από το δήμο Αλικαρνασσού προχθές στο διαγωνισμό
  • 42 στρέμματα στην ίδια περιοχή από ιδιώτες και το οικόπεδο συνολικά 67 στρεμμάτων είναι πλέον ενιαίο!
  • 300 περίπου στρέμματα στον Καρτερό δίπλα στα παλιά στρατόπεδα. Μια έκταση που αγοράστηκε πολύ ακριβά αν και λέγεται ότι έχει δασικά προβλήματα.
  • σπίτια στην Αχλάδα
  • οικόπεδο στην παραλιακή
  • οικόπεδο 1600 στρέμματα στον Μασταμπά
  • έκταση στο Γάζι
Επίσης ένα πολύ μεγάλο «ντιλ» της εταιρείας έγινε πρόσφατα και σύντομα θα πέσουν και οι υπογραφές με τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Σμπώκο ο οποίος πούλησε το οικόπεδο της πρώην ΕΒΓΗ στον παραλιακό δρόμο έναντι του ποσού των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το εντυπωσιακό σε αυτή την επενδυτική ρελάνς του κ. Καρούζου είναι οι υψηλές τιμές με τις οποίες αγοράζει. Αυτό τουλάχιστον λένε μεσίτες και επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην αγορά του οικοπέδου προχθές ο κ. Καρούζος έδωσε ως προσφορά 7,7 εκατομμύρια ευρώ την στιγμή που άλλες εταιρείες κολοσσοί (όπως η ΜΕΤΡΟ, η ΔΟΜΙΚΗ η DIA κ.α) θεωρούσαν...υπερβολική ακόμη και την τιμή εκκίνησης που είχε οριστεί στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ!»
Πράγματι, κατά πληροφορίες του Capital.gr, ο Καρούζος είχε προσυμφωνήσει με την οικογένεια Σμπώκου για την αγοραπωλησία ακινήτου, αλλά το deal ποτέ δεν προχώρησε.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία λιανικής Karouzos 4 Kappa δεν έχει καμία μετοχική, εταιρική ή επιχειρηματική σχέση με την Karouzos Construction. Ωστόσο, ο Ιωάννης με τον Αντώνη Καρούζο, τον επικεφαλής της αλυσίδας ειδών ένδυσης και υπόδησης είναι αδέρφια.
Φούσκα ακινήτων
Οπως διαβάζουμε στο Euro2day, στα τέλη του 2010, η αγορά του real estate «ξεφουσκώνει» γρήγορα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ο όμιλος Ιωάννη Καρούζου, που είχε κτισθεί τα προηγούμενα χρόνια, με βασικό άξονα την Karouzos Construction δοκιμάζεται.
Οι πιστώτριες τράπεζες, τόσο της Construction, όσο και των υπολοίπων προσωπικών εταιρειών του Ιωάννη Καρούζου και της συζύγου του, επιδιώκουν ταχεία αναδιοργάνωση, προκειμένου να περισώσουν τις απαιτήσεις τους, ενώ κάποιες τράπεζες με μικρή έκθεση δανεισμού δεν διστάζουν να προβούν σε επιθετικές ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλισθούν έναντι του πιθανού κινδύνου κατάρρευσης.
Μέσα στο παραπάνω δυσοίωνο σκηνικό βγαίνουν τα «μαχαίρια», μεταξύ του Ιωάννη Καρούζου και της τότε συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα.
Ο Ιωάννης Καρούζος με επιστολή τους προς όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες, την οποία, όπως λέει, έχει στην διάθεσή του το Euro2day, όχι μόνο καταγγέλλει σχέδιο οικονομικής του εξόντωσης, αλλά και εγχείρημα δοσοληψιών κάτω από το τραπέζι, ώστε να προκύψει «κρυφό χρήμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Μαρτυρία Ζωγραφάκη
Ο κατασκευαστής Γιώργος Ζωγραφάκης, ο «εξαπατηθείς» συνέταιρος του Ιωάννη Καρούζου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την Ρεββέκα Σκαφτούρα. Στην εξώδικη επιστολή που έστειλε στον τότε πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο προκειμένου να καταγγείλει ότι τον εξαπάτησαν δίνει τις εξής γλαφυρές λεπτομέρειες για το ζευγάρι :
«Πριν από δεκαοχτώ χρόνια περίπου γνωρίστηκαν δύο απατεώνες, ένας άντρας και μια γυναίκα. Επειδή το DNA τους προδιέγραφε να μεγαλουργήσουν σαν απατεώνες αμέσως μετά την γνωριμία τους έγιναν ζευγάρι, αρχικά παράνομο, μεταγενέστερα νόμιμο και αυτό το ζεύγος είναι το ζεύγος Καρούζου (Ιωάννης Καρούζος και Ρεββέκα Σκαφτούρα).
Αμέσως μετά την γνωριμία τους ίδρυσαν πολλά νυχτερινά καταστήματα στα οποία γινόντουσαν κάθε λογής όργια. Δεν θα σας αναφέρω τα όργια που διέπρατταν σαν άνθρωποι της νύχτας γιατί αφορούν μόνο την Ελληνική Αστυνομία. Θα σας αναφέρω μόνο τα οικονομικά εγκλήματα (που έχουν και πολιτικές προεκτάσεις) που διέπραττε το ζεύγος Καρούζου σε όλα τα νυχτερινά καταστήματα τα οποία είχε δημιουργήσει»...
Κουμπάρος ο Μεϊμαράκης
Ενα από τα δίδυμα παιδιά του ζεύγους βάπτισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, το όνομα του οποίου ανέμειξε στο Καρούζος-gate ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός. Οπως έγινε γνωστό η σύζυγος του κ. Μεϊμαράκη Ιωάννα Κολοκοτά συνδέετο με φιλική σχέση με την Ρεββέκα Σκαφτούρα και ο κ. Μεϊμαράκης ανέλαβε να είναι κουμπάρος μαζί με τον εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη, ο οποίος έχει αναλάβει κορυφαίες υποθέσεις διαφθοράς ενώ στο παρελθόν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης τον είχε κατηγορήσει για «παρασκηνιακές επαφές και διασυνδέσεις με τη ΝΔ».

Ακης, «Μάκαρος», Λάκης -Το VIP «τρελό παρεάκι» της 6ης πτέρυγας του Κορυδαλλού Πηγή: Ακης, «Μάκαρος», Λάκης -Το VIP «τρελό παρεάκι» της 6ης πτέρυγας του Κορυδαλλού

Ακης, «Μάκαρος», Λάκης -Το VIP «τρελό παρεάκι» της 6ης πτέρυγας του Κορυδαλλού 
Από την ηλιοθεραπεία του Λάκη Γαβαλά, ως τις καθημερινές ανέκδοτες ιστορίες που διηγείται ο Μάκης Ψωμιάδης στους σωφρονιστικούς και τις αγωνίες του Ακη Τσοχατζόπουλου στην 6η πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού γράφεται καθημερινά και μια πράξη σε ένα δράμα ζωής με πρωταγωνιστές πρώην πλούσιους και ισχυρούς.
Προβεβλημένοι παράγοντες της ζωής του τόπου που επι χρόνια κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα βρίσκονται συγκεντρωμένοι πλέον στην αποκαλούμενη πτέρυγα VIP του Κορυδαλλού,προφυλακισμένοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα. Γενικά, στην 6η πτέρυγα επικρατεί ένας άλλος κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των συγκρατουμένων. Δεν υπάρχουν φωνές, απειλές, εξάρσεις βίας. Είναι όλοι γνωστοί και διάσημοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή, το πρώτο πρόσωπο που συναντά συνήθως κάποιος μπαίνοντας από την πόρτα της 6ης πτέρυγας είναι ο γνωστός επιχειρηματίας μόδας Λάκης Γαβαλάς ο οποίος όταν δεν κάνει ηλιοθεραπεία και γυμναστική στο προαύλιο των φυλακών βρίσκεται καθισμένος δίπλα στον υπάλληλο που κάνει το έλεγχο στους εισερχόμενους. Παρακολουθεί τηλεόραση από μια μικρή συσκευή κατά προτίμηση τη μεσημεριανή ζώνη, σχολιάζοντας με τους διπλανούς του την επικαιρότητα,όπως αυτή καταγράφεται από τις εκπομπή αυτές.
Προχωρώντας, δύο βήματα δίπλα βρίσκεται ένα μικρό δωμάτιο με μια ντουλάπα, ένα γραφείο και τρεις καρέκλες το οποίο τα πρωινά αποτελεί το«στρατηγείο» του Κώστα Γιαννίκου. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του Alter με τις δεκάδες επιχειρήσεις στο χώρο των ΜΜΕ και του θεάτρου, και της μουσικής βιομηχανίας διαβάζει καθημερινά ξένα περιοδικά, εφημερίδες και θεατρικά σενάρια.
Από το γραφείο αυτό αποχωρεί νωρίς το απόγευμα καθώς χρησιμοποιείται για τις συναντήσεις όλων των κατηγορουμένων με τους νομικούς τους συμβούλους.
Αυτό χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά τόσο ο Ακης Τσοχατζόπουλος όσο και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του για την υπόθεση με τις μίζες προκειμένου να ενημερωθούν από τους δικηγόρους και να χαράξουν την υπερασπιστική τους γραμμή.
Οι κρατούμενοι στην 6η πτέρυγα,σε αντίθεση με όλες τις άλλες πτέρυγες, μένουν στα κελιά ανά δύο. Μοναδικές εξαιρέσεις ο τελευταίος χουντικός πραξικοπηματίας Νικόλαος Ντερτιλής και ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος εξακολουθεί να διαμένει στο... αγιασμένο από τον ηγούμενο Εφραίμ κελί.
Ο πρώην υπουργός από την πρώτη στιγμή αποτελεί έναν ήσυχο κρατούμενο, ευγενή αλλά και με απόμακρο ύφος και διάθεση απέναντι στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως ο πρώην υπουργός Αμυνας έχει αρχίσει ν ζητάει κάποιες χάρες από τους φύλακές του. Κυρίως τους παρακαλεί να τηλεφωνήσουν στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη η οποία κρατείται «μεσοτοιχία»» στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και να της ζητήσουν να επικοινωνήσει μαζί του. Κάθε φορά όμως συναντούν την κατηγορηματική άρνηση της κυρίας Σταμάτη να ανταποκριθεί στο αίτημα του κ. Τσοχατζόπουλου.
Οπως είναι φυσικό η καθημερινότητα μέσα στις φυλακές δημιουργεί μονοτονία και οι κρατούμενοι ανεξαρτήτως των χρημάτων και της κοινωνικής τους θέσης είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες της λειτουργίας τους.
Είναι φυσιολογικό σε ένα τέτοιο περιορισμένο χώρο οι λιγοστοί συγκρατούμενοι δημιουργούν μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις, έστω και τυπικές.
Οι μοναδικοί που όχι μόνον δεν μιλάνε, αλλά δεν ανταλλάσσουν ούτε καν μια ματιά είναι ο κ. Τσοχατζόπουλος με τον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα τον άνθρωπο που φέρεται να είχε ορίσει ως διαχειριστή των off shore εταιρειών που κατηγορείται ότι είχε. Βεβαίως οι συναντήσεις αυτές είναι σπάνιες καθώς ο κ. Ζήγρας προτιμά την ησυχία του κελιού που όπου διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα και κρατά σημειώσεις για την υπόθεσή του.
Δύο από τους κρατουμένους ασχολούνται ιδιαιτέρως με τα της εκκλησίας της φυλακής. Και οι δύο έχουν διατελέσει εκτός των άλλων και ποδοσφαιρικοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο συγκατηγορούμενος του Ακη, επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, πρώην μεγαλοπαράγοντας του ΠΑΟΚ, οποίος έχει αναλάβει την καθημερινή φροντίδα της μικρής εκκλησίας των φυλακών.
Ο άλλος είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μάκης Ψωμιάδης, ο αποκαλούμενος και Μάκαρος ή Big Mak που έχει μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα στην 6η πτέρυγα μαζί με το γιό του Σταύρο, προφυλακισμένοι για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Ο ιδιαίτερα αγαπητός στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους Μάκαρος όταν δεν περνά τις ώρες του στα γραφεία των δεσμοφυλάκων διηγούμενος απολαυστικές ιστορίες για τη ζωή του, ασχολείται και αυτός με την εκκλησία των φυλακών.
Μάλιστα, στις 8 Σεπτεμβρίου ημέρα εορτασμού της γεννήσεως της Θεοτόκου ο Μάκης Ψωμιάδης παρήγγειλε σε ανθοπωλείο λουλούδια και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον στολισμό της εκκλησίας της φυλακής.

Οι 12 τρελές παροχές των υπαλλήλων της Βουλής εξοργίζουν τους Ελληνες Πηγή: Οι 12 τρελές παροχές των υπαλλήλων της Βουλής εξοργίζουν τους Ελληνες

Οι 12 τρελές παροχές των υπαλλήλων της Βουλής εξοργίζουν τους Ελληνες 
Το iefimerida.gr αποκαλύπτει όλα τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής. Αποκαλύπτει επίσης ότι το μίνι «πραξικόπημα» που έκαναν χθες το βράδυ, όταν ανακοινώθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα ότι θα ενσωματωθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, εξόργισε τον πρωθυπουργό σε τέτοιο σημείο που αποφάσισε προς στιγμήν να δώσει εντολή για πολιτική επιστράτευση των υπαλλήλων.
Σε περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης όποιος υπάλληλος δεν δεχθεί να εργαστεί απολύεται αυτόματα.
Ο πρωθυπουργός με την εκδήλωση του πραξικοπηματος των υπαλληλων έδωσε εντολή να συνταχθεί και το σχετικό ΦΕΚ πολιτικής επιστράτευσης, αποφασισμένος να τελειώσει με τα προκλητικά προνόμια μιας συντεχνίας που εξοργίζει το κοινό αίσθημα.
Η απόφαση άλλαξε όταν ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε ότι για να επικυρωθεί το ΦΕΚ και να γίνουν οι κοινοποιήσεις σε κάθε υπάλληλο της Βουλής απαιτούνταν δύο ώρες. «Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστούν τα μέτρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός και έδωσε εντολή στον Γιάννη Στουρνάρα να πάρει πίσω τη διάταξη αλλά να την επαναφέρει σύντομα.
Το μίνι-«πραξικόπημα»
Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έφερε νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργούνται ειδικά προνόμια των παραχαϊδεμένων υπαλλήλων της Βουλής, που πολλές φορές έχουν προκαλέσει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Το χθεσινοβραδινό μπάχαλο στο Κοινοβούλιο, το οποίο περιέγραψε αναλυτικά το iefimerida.gr, ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση αλλά η τροπολογία θα επανέλθει στη Βουλή.
Tα προκλητικά προνόμια και τα τρελά λεφτά
  1. Οι υπάλληλοι έπαιρναν 16 παχυλούς μισθούς που έφθαναν τουλάχιστον τα 3.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως κατά μέσο όρο συν τα υπόλοιπα προνόμια που παρατίθενται παρακάτω. Επαιρναν δηλαδή και 13ο, 14ο, 15ο και 16ο μισθό!
  2. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε στο κράτος 16,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τώρα ο 15ος και 16ος μισθός έχουν κοπεί και στον προϋπολογισμό του 2012 αυτοί οι μισθοί κοστίζουν 5,1 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Μπορεί ο 15ος και 16ος μισθός να έχουν κοπεί, αλλά επέστρεψαν αμέσως από το παράθυρο. Έστω και με μειωμένα ποσά, οι δύο αυτοί μισθοί επέστρεψαν ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου». Αυτό το ποσό αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής.
  4. Εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ περίπου 60 μισθούς.
  5. Κατά προσέγγιση το εφάπαξ ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
  6. Παίρνουν δεύτερο εφάπαξ από το ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
  7. Παίρνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.
  8. Με τον διορισμό του ένας υπάλληλος της Βουλής έχει και πολλά προνόμια, που δεν έχει κανείς άλλος εργαζόμενος. Μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει παιδικός σταθμός, όπου στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν, ενώ έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το γυμναστήριο και το πάρκινγκ της Βουλής απεριόριστα. Στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργήθηκε κι άλλος παιδικός σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα).
  9. Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν όλες τις ευκολίες που παρέχει το λεγόμενο ΣΕΠΑ, του Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης του Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά.
  10. Το πλέον όμως εξοργιστικό είναι παρακάτω. Μέσα στη Βουλή υπάρχουν αρκετοί χώροι που νοικιάζονται σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα μισθώματα που αποτελούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Βουλής ή του ελληνικού κράτους, αλλά αντίθετα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής προκειμένου εκείνοι μετά να παίρνουν εφάπαξ το οποίο υπολογίζεται σε δύο μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης. Ετσι το κυλικείο της Βουλής καταβάλει 24.000 ευρώ το χρόνο στο Ταμείο των υπαλλήλων, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει 312.000 ευρώ το χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ δίνει 48 .000 ευρώ ετησίως και 48.000 ευρώ δίνει η Ολυμπιακή.
  11. Σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές τους επιβάλλει επιπλέον 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής.
  12. Επαιρναν μετεκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, μόλις άνοιγε η Βουλή μετά τις εκλογές. Σάλος προκλήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 όταν ο μιας ημέρας Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας υπέγραψε το εκλογικό επίδομα, εν μέσω Μνημονίου!
Μετά το σάλο που προκλήθηκε και την οργισμένη παρέμβαση του Πρωθυπουργού να μην δοθεί, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες που έδωσαν το θέμα στη δημοσιότητα έγιναν κόκκινο πανί για τους υπαλλήλους της Βουλής. «Αλήτες δημοσιογράφοι, μας κάψατε» και «Και τώρα τι καταλάβατε; Καθάρισε ο τόπος;» έλεγαν στους δημσοιογράφους. Εξοργισμένοι οι υπάλληλοι της Βουλής κατηγορούσαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για «επιχείρηση στοχοποίησής» τους σχετικά με την αποκάλυψη του προκλητικού εκλογικού επιδόματος και τη συνακόλουθη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη σχετική απόφαση. Χαρακτηριστικά, το επίδομα αυτό εγκρίθηκε για τους δύο μήνες όπου η Βουλή ήταν κλειστή!
Όπως δήλωσε ο κ. Πολύδωρας, που υπέγραψε τη σχετική απόφαση, οι υπάλληλοι της Βουλής, βάσει νόμου, δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση, συμπληρώνοντας ότι πρώτη η κυρία Αννα Ψαρούδα Μπενάκη είχε «θεσπίσει» την χορήγηση του συγκεκριμένου μετεκλογικού επιδόματος προς τους υπαλλήλους τους κοινοβουλίου. Ωστόσο ο ίδιος αντί 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο, ενέκρινε μόνο 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αντιπροσωπεία των υπαλλήλων της Βουλής επισκέφθηκαν τον κ. Πολύδωρα λίγες ημέρες μετά την εκλογή του και του ζήτησαν την καταβολή του επιδόματος. Συνολικά ζήτησαν 4.000 ευρώ για κάθε έναν για τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις Μαϊου και Ιουνίου.
Πόσοι είναι οι υπάλληλοι της Βουλής 
Το μόνιμο προσωπικό της Βουλής ήταν ως το 2010 1.340 άτομα.
Η συνολική μισθοδοσία για τους υπαλλήλους της Βουλής 106 εκατ. Ευρώ.
Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. Προσωπικό καθαριότητας) ξεκινά από 1.200 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
Εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι έχουν προσληφθεί από το 2011 και μετά.
Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηναίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.
Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομάτης.

Πώς ο Στέφανος Μάνος βρέθηκε στη λίστα με τα 1.747 πρόσωπα που ελέγχονται για «αιφνίδιο πλουτισμό» Πηγή: Πώς ο Στέφανος Μάνος βρέθηκε στη λίστα με τα 1.747 πρόσωπα που ελέγχονται για «αιφνίδιο πλουτισμό»

Πώς ο Στέφανος Μάνος βρέθηκε στη λίστα με τα 1.747 πρόσωπα που ελέγχονται για «αιφνίδιο πλουτισμό»  
Από το 1977 στην πολιτική, τον έχουν κατηγορήσει για τα πάντα. Τώρα, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε λίστα για «αιφνίδιο πλουτισμό» μαζί με άλλους πολιτικούς, κατασκευαστές, μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές, ιδιώτες. Εχει τόσα λεφτά ο Στέφανος Μάνος;
Ας σημειωθεί ότι η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «6 Ημέρες» που αποκαλύπτει ότι οι εντολές για τους πρώτους ελέγχους σε 1.747 πρόσωπα είχαν δοθεί τον Απρίλιο του 2011 αλλά δεν προχώρησε τίποτα.
Τα φυσικά πρόσωπα είχαν εντοπιστεί από το «Πρόγραμμα υλοποίησης του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής 2010 - 2011», με τη βοήθεια του συστήματος «Elenxis» και για τις ανάγκες των ελέγχων συγκροτήθηκαν 32 ειδικά συνεργεία.
Ωστόσο, οι διασταυρώσεις προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ προβλήματα στη διαδικασία δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των ελέγχων σε όλες τις ανοικτές υποθέσεις στα διαπεριφεριακά ελεγκτικά κέντρα, ενέργεια που... «μηδενίζει» τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Στέφανος Μάνος, πλούσιος από κούνια
Ο 74χρονος σήμερα Στέφανος Μάνος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1939 και είναι γιος του Αλέξανδρου Μάνου, χειρουργού και διευθυντή του Ευαγγελισμού, και της Μαριέττας Πανούτσου, επιχειρηματία και κόρης του προέδρου του ΣΕΒ Κοσμά Πανούτσου.
Από κούνια, δηλαδή, ο Στέφανος Μάνος ανήκει στους προνομιούχους Ελληνες με περιουσία.
Είναι από τους λίγους Ελληνες που σπούδασε το 1963 μηχανολόγος - μηχανικός στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στο Χάρβαρντ.
Τον επόμενο χρόνο έγινε βοηθός γενικός διευθυντής της «Αλλατίνη Α.Ε.» ενώ στη συνέχεια διετέλεσε γενικός διευθυντής, αντιπρόεδρος, γενικός διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρίας. Αποχώρησε από την εταιρεία το 1977 για να πολιτευθεί.
Στέφανος Μάνος και επιχείρηση Αλλατίνη
Με το που τελειώνει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ ο Μάνος αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση Αλλατίνη. Πώς έγινε οικογενειακή; Εχουν ακουστεί πολλά. Σύντομη αναδρομή, για την αλήθεια:
Η επιχείρηση Αλλατίνη δημιουργήθηκε από την οικογένεια Αλλατίνη, Εβραίους ισπανικής καταγωγής, που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη από την Φλωρεντία της Ιταλίας το 1715 και έστησαν τον περίφημο «Μύλο Αλλατίνη», με πρωτοβουλία του γιατρού Μωυσή Αλλατίνη.
Το 1898 όμως ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει την ανοικοδόμησή του, και γι' αυτόν τον λόγο εκδίδει ομολογιακό δάνειο στο Χρηματιστήριο των Παρισίων. Ως και το 1913 η οικογένεια Allatini κατέχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα πρωτεία. Μετά αρχίζει σιγά σιγά η κάμψη της.
Ωσπου το 1926 ο επιχειρηματίας Κοσμάς Πανούτσος από το Κρανίδι της Αργολίδας, που ως τότε εμπορεύεται σιτηρά από τη Ρωσία στη Γαλλία και δραστηριοποιείται και στη ναυτιλία, αποκτά την εταιρεία. Και την ίδια χρονιά η Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Θεσσαλονίκης πλέον εισάγεται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Ο Κοσμάς Πανούτσος είναι ο παπούς του Στέφανου Μάνου
Ο Κοσμάς Πανούτσος κατείχε περίοπτη θέση στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους της εποχής, αφού εκτός από πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, υπήρξε και στενός φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το κόμμα του οποίου πολιτεύθηκε για ένα μικρό διάστημα.
Το 1951 για δεύτερη φορά ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά και μάλιστα ανασφάλιστος, ο Κοσμάς Πανούτσος έχει πεθάνει και τότε οι δύο κόρες του, η Μαριέτα Πανούτσου - Μάνου και η Ειρήνη Πανούτσου - Βραχνού, καλούνται να αναλάβουν την επιχείρηση και κυρίως η πρώτη, η Μαριέτα, μητέρα του μετέπειτα υπουργού Στέφανου Μάνου.
Το 1964 οι δύο αδελφές αποφασίζουν να μοιραστούν την οικογενειακή περιουσία. Ετσι τον μύλο τον διατηρεί πλειοψηφικά η Μαριέτα Πανούτσου - Μάνου, και το κεραμοποιείο περνά πλειοψηφικά στην ιδιοκτησία της Ειρήνης Πανούτσου - Βραχνού, αφού μετατρέπεται σε ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία Κεραμεία Αλλατίνη και εισάγεται στο Χρηματιστήριο.
Πρόεδρος της Αλλατίνη Α.Ε. ο Μάνος
Από το 1965 αρχίζει να εργάζεται στην επιχείρηση ο Στέφανος Μάνος και το 1967 δημιουργεί το τμήμα της μπισκοτοποιίας, ενώ την ίδια χρονιά η Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Αλλατίνη ΑΕ. Ο ίδιος από το 1974 ως και το 1977 είναι πρόεδρος και γενικός διευθυντής, ώσπου προσχωρεί στον χώρο της πολιτικής και τη θέση του αναλαμβάνει ο Βασίλειος Πανούτσος, εγγονός του Βασιλείου, πρεσβύτερου αδελφού του Κοσμά.
Το 1987 ο κλάδος της μπισκοτοποιίας αποσπάται και δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων ΑΕ, η οποία και πωλείται με τα ανάλογα σήματα στον όμιλο Κυριάκου Φιλίππου. Επίσης δημιουργείται η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΕ, η οποία μαζί με τη μητρική της Αλλατίνη ΑΕ μεταβιβάζονται πλειοψηφικά στον όμιλο Δαυίδ - Λεβέντη, που είναι σήμερα ιδιοκτήτες της Coca Cola 3E. Η οικογένεια του Στέφανου Μάνου διατηρεί το 16% των μετοχών. Λίγο αργότερα ο Στέφανος Μάνος, πουλάει τις μετοχές του.
Σήμερα, ιδιοκτήτης του χώρου κατά το 1/3 είναι η παραπάνω εταιρεία, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι o Αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν, ενώ συμμετέχει και ο Ιακώβ Μπενμαγιόρ, γόνος σημαντικής Εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Λογικό, αφού το «Αλλατίνη», ήταν Εβραϊκό δημιούργημα.
Αιρετικός από κούνια
Από το '77 που μπήκε στην πολιτική ο Στέφανος Μάνος δεν έχει πάψει να απασχολεί με τις αιρετικές απόψεις του. Ενα απάνθισμα:
  • Το 1993 ο Μητσοτάκης τον όρισε υπουργό Οικονομίας. Το πρώτο μέτρο που έβαλε ήταν ο φόρος 50 δραχμές στη βενζίνη. Τότε εφευρέθηκε το σύνθημα «Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη».
  • Ενώ όλοι αντιδρούσαν ο Μάνος υπέγραψε το 1993 τη σύμβαση για το Μετρό της Αθήνας
  • Ενώ όλοι αντιδρούσαν, υπέγραψε την μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα
  • Ηταν ο πρώτος που επέβαλε την απόσυρση ρυπογόνων αυτοκινήτων
  • Επέβαλε τους λεωφορειόδρομους
  • Εκανε την πρώτη πεζοδρόμηση στην οδό Βαλαωρίτου στην Αθήνα
  • Πέταξε τα μπουζουξίδικα έξω από την Πλάκα
Στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στους Φιλελεύθερους, στη Δράση
Τέσσερα κόμματα έχει αλλάξει ως σήμερα ο Στέφανος Μάνος αφού μετά τη θητεία του στη ΝΔ και την ίδρυση του κόμματος των Φιλελευθέρων προσχώρησε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου. Πρόσφατα αποχώρησε και από το κόμμα Δράση που ο ίδιος ίδρυσε (με τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο). Είναι πιστός στις εξής φιλελεύθερες απόψεις τις οποίες επαναλαμβάνει από το '80:
  • Για να εξυγιανθεί το Δημόσιο πρέπει να απολυθούν 400.000 υπάλληλοι
  • Χρειάζονται 3 Π για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της : Περιβάλλον, Πολιτισμός, Παιδεία
  •  «Όχι στα χαράτσια» και κάθε είδους χαράτσια που έχουν επινοηθεί για τη συντήρηση του πελατειακού κράτους.
  • Γνώμονάς του είναι το «να μην το πληρώνω αν δεν το χρησιμοποιώ».
  • Ζητά χαμηλή φορολογία, ενοποίηση συστημάτων πληροφορικής για τη γρήγορη πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Ζητά υγεία για όλους, χωρίς εισφορές. Οι εισφορές καλύπτονται από ΦΠΑ και από απλή, κοινή φορολογία.
  • Θεωρεί ασύλληπτο γεγονός ότι για ένα φάρμακο των 1000€ στην Ελλάδα ο φαρμακοποιός έχει κέρδος 350€ (!) τη στιγμή που για το ίδιο φάρμακο στη Γερμανία και στη Σουηδία οι φαρμακοποιοί έχουν κέρδος 38.10€ και 15.5€ αντίστοιχα (!).
  • Ζητά κατάργηση όλων των φόρων κατοχής ακινήτων. Αφοπλιστικά επικαλείται τη λογική: «Εφόσον έχεις πληρώσει φορολογία για την κατασκευή του, γιατί να το ξαναπληρώσεις;»
  • Προτείνει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών με μία μόνο αίτηση χωρίς αδειοδοτήσεις.
  • Καταγγέλει ότι η εφαρμογή των νόμων είναι προαιρετική εις βάρος των αδύναμων.
  • Θεωρεί ανήθικο να παίρνουν μερικοί 1500€ σύνταξη στα 55 και άλλοι να παίρνουν 500€ σύνταξη στα 65, μετά από τις ίδιες εισφορές.
  • Θεωρεί ανήθικο να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι 1200€ βασικό μισθό και στον ιδιωτικό τομέα να παίρνουν 600–700€ (τότε).
Η ΜΚΟ «Πρωτοβουλία Κάππα»
Οταν ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν επικεφαλής του ΙΟΒΕ είχε ιδρύσει με τον Στέφανο Μάνο την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ»η οποία θα αποτελούσε «μία παραλλαγή του σχεδίου Eureka και το οποίο προέβλεπε την μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα κ.λπ. σε εταιρεία σε αντάλλαγμα 125 δις ευρώ».
Σύμφωνα με το σχέδιο της «πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ» (Κρατική Ακίνητη Περιουσία και Αξιοποίηση) υπήρχε πρόνοια για την αξιοποίηση περιουσίας 300 δις.
O Mάνος και οι άλλοι
Ο ίδιος αξιολογεί την πολιτική του πορεία ως αντίθετη στο ρεύμα. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, έχει περιγράψει την 35χρονη παρουσία του στην πολιτική ως εξής:
«Τι τράβηξα δε λέγεται, αδύνατον να μπω στο δύσκολο κεφάλαιο του «άνευ σημασίας». Ο,τι για μένα είχε, ήταν άνευ για τους άλλους».

Τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι την Κύθνο


Τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι την Κύθνο 

Σε ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε και κινήθηκε χθες το απόγευμα η τουρκική κορβέτα «Beykoz», όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τουρκική κορβέτα εξερχόμενη από το λιμάνι της Σμύρνης, εισήλθε στις 16.10 χθες σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Εύβοιας – Άνδρου και κινούμενη μεταξύ Κέας – Κύθνου, εξήλθε στις 19:32 ΝΔ της Κύθνου.
Στη συνέχεια κινήθηκε σε διεθνή ύδατα δυτικά της Μήλου, βόρεια της Κρήτης και στις 9 Δεκεμβρίου με ανατολική πορεία απομακρύνθηκε ανατολικά της Κρήτης.
Πλοίο και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του.

Ποιός είναι ο επιχειρηματίας Αντώνης Γλου: Από τις βίλες της Καστέλας στις χειροπέδες για χρέη Πηγή: Ποιός είναι ο επιχειρηματίας Αντώνης Γλου: Από τις βίλες της Καστέλας στις χειροπέδες για χρέη

Ποιός είναι ο επιχειρηματίας Αντώνης Γλου: Από τις βίλες της Καστέλας στις χειροπέδες για χρέη 
Είναι διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων Glou. Ενα ακόμη δείγμα Ελληνα επιχειρηματία που πέρασε από τη λαϊκή στα σαλόνια της μόδας και έγινε πλούσιος. Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 765.000 ευρώ και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος.
Δύο είναι τα αδέλφια Γλου που απογείωσαν την επιχείρηση φθηνού ρούχου, ο Αντώνης και ο Γιώργος Γλου. Η οικογένεια Γλου έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία.
«Γενάρχης» ήταν ο Δημήτρης Γλου, ο οποίος στη δεκαετία του '50 από μια άδεια μικροπωλητή που πήρε κατάφερε να στήσει μια μικρή επιχείρηση. Οι γιοί του Αντώνης και Γιώργος δημιούργησαν το πρώτο δικό τους μαγαζί στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά και πωλούσαν υλικά εστίασης.
Η Ελλάδα της αφθονίας
Στα τέλη της δεκαετίας του '80, διαβλέποντας την ανερχόμενη καταναλωτική μανία των Ελλήνων για τα ρούχα, δημιουργούν την εταιρεία Glou, με φθηνά ανδρικά κοστούμια. Η εταιρεία εξαπλώνεται και στις αρχές του '90 τα δύο αδέλφια γίνονται κυρίαρχοι σε μια ελληνική αγορά που ξεχειλίζει από αφθονία.
Αρχίζει και για τα αδέλφια η καλή ζωή. Στην Καστέλα του Πειραιά χτίζουν τα δικά τους σπίτια που ο τοπικός Τύπος αποκαλεί «κάστρα». Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρονται στο πάθος της οικογενείας Γλου με την αγορά των ακινήτων- η μονοκατοικία του Αντώνη Γλου στην Καστέλα αποτελεί σημείο αναφοράς στους επιχειρηματικούς κύκλους της πόλης, όπως και οι τρεις-τέσσερις άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας που βρίσκονται κάθε βράδυ στην εξώπορτα του κτιρίου.
Η Puma απογειώνει τα Glou
Οταν τα καταστήματα Glou κατορθώνουν να πάρουν την αντιπροσωπεία της «Puma» απογειώνονται. Ο Γιώργος Γλου αναλαμβάνει μέλος στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μετέπειτα γίνεται πρόεδρος στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Το 2007 ο όμιλος Γλου διέθετε 59 καταστήματα στην Ελλάδα (από τα οποία 23 λειτουργούσαν με τη μέθοδο franchise) και ένα κατάστημα στα Τίρανα.
Το δίκτυο μεγάλωσε με δύο νέα καταστήματα «Quicksilver» και επεκτάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο και στο Ηράκλειο Κρήτης. Ακολούθησε η Κύπρος -Λευκωσία και Λεμεσός- και αμέσως μετά ήρθε και η Ρουμανία, ενώ τα σχέδια για την εκτός συνόρων ανάπτυξη έδιναν κι έπαιρναν.
Το 2008 η εταιρεία Glou είχε τζίρο 80 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ. O Γιώργος Γλου προσφέρει περί το 1,5 εκατ. ευρώ στις διάφορες δραστηριότητες της πειραϊκής ομάδας.
Υπεξαίρεση 130 εκατ. ευρώ από την Puma
Η οικονομική κρίση όμως, ιδιαίτερα μετά το 2008, ανέτρεψε την πορεία αυτή. Από το Μόναχο της Βαυαρίας ο γερμανικός γίγαντας αθλητικών ειδών Puma (ανήκει κατά 62% στον ακόμη μεγαλύτερο γαλλικό όμιλο PPR ο οποίος πουλάει φίρμες όπως Gucci, Yves Saint Laurent κ.ά.), απευθύνει βαρύτατες κατηγορίες κατά των αδελφών Γλου.
Οι τελευταίοι κατέχουν στην Ελλάδα το 30% της μητρικής Puma και διακινούν τα προϊόντα της μέσω των 42 καταστημάτων τους με την επωνυμία Glou. Η εταιρεία Puma τους απειλεί ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον τους απαιτώντας 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή η εταιρεία θεωρεί ότι συστηματικά υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν τα δύο αδέλφια, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το 2010.
Σύµφωνα µε τη διοίκηση της Puma Hellas, η επιδείνωση των οικονοµικών της εταιρείας οφείλεται «σε ποινικά κολάσιµες πράξεις υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και απιστίας που προκύπτει ότι διαπράχθηκαν από µετόχους της µειοψηφίας και από τρία πρώην µέλη του διοικητικού συµβουλίου. Ειδικότερα οι παράνοµες αυτές ενέργειες που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 προκάλεσαν σηµαντικό πρόβληµα ρευστότητας, κλόνισαν το ταµειακό διαθέσιµο της εταιρείας και της προκάλεσαν τεράστια περιουσιακή βλάβη.
Η εταιρεία έχει υποβάλει µήνυση κατά των φεροµένων ως υπευθύνων τον Απρίλιο του 2011. Εξελέγη αµέσως νέα διοίκηση, που έχει ήδη αναλάβει την αναδιοργάνωση της εταιρείας, µε στόχο την οριστική εξυγίανσή της, κρίσιµο βήµα για την οποία αποτελεί και η υποβληθείσα αίτηση».
Ο Λαυρεντιάδης και ο Τσίλερ
Η εταιρεία μπαίνει στον «Τειρεσία» αφού «σκάνε» δεκάδες ακάλυπτες επιταγές και όχι μόνο (απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτοι προμηθευτές κτλ.). Τα προβλήματα ρευστότητας γίνονται τεράστια και η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Οι τράπεζες με τις οποίες συναλλασσόταν επί σειρά ετών αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της- η εταιρεία έχει σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά είναι προσημειωμένη.
Το 2009 ήταν καταστροφικό για την οικογένεια Γλου. Οι πωλήσεις της εταιρείας συρρικνώθηκαν στα 66,7 εκατ. ευρώ έναντι 79,5 εκατ. ευρώ το 2008 και κατέγραψε ζημιές ύψους 15,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων (προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο) ανήλθε στα 117,3 εκατ. ευρώ.
Την τελευταία στιγμή όμως τους αδελφούς Γλου έσωσε ο επίσης Πειραιώτης φίλος τους, επιχειρηματίας αλλά και τραπεζίτης Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Η Ρrobank εξασφάλισε στους Γλου δάνειο περίπου 12 εκατ. ευρώ- κατ΄ άλλους 18 εκατ. ευρώ-, προσημειώνοντας ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της οικογενειακής τους περιουσίας, ένα παλιό αρχοντικό, ανακαινισμένο το οποίο σχεδίασε ο Τσίλερ και απ΄ ό,τι λέγεται ανήκε στη μητέρα τους (;).
Aρθρο 99
Σύντομα η εταιρεία κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Οι αρμόδιες Αρχές κρίνουν αρχικά πως το business plan των αδελφών Ακη και Γιώργου Γλου είναι βιώσιμο (;), ενώ δεν έλαβαν υπόψη τους τις αντιδράσεις του μοναδικού προμηθευτή που δεν ήθελε την υπαγωγή, της γερμανικής εταιρείας Puma, με την οποία η ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε σύγκρουση.
Ο Αντώνης και Γιώργος Γλου κατορθώνουν να ανακάμψουν εν μέρει, κλείνουν μαγαζιά, περιορίζουν ζημιογόνες δραστηριότητες, μειώνουν αποθέματα, ενώ ταυτόχρονα στράφηκαν και σε άλλες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα ανοίγουν αλυσίδα με πίτσες στον Πειραιά.
Αναφέρεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου κυμαίνονται άνω των 100 εκατ. ευρώ, εξ αυτών ληξιπρόθεσμες έχουν καταστεί περίπου 40-45 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ.
Στη φωτιά
Σε τοπικό Μέσο του Πειραιά ο Αντώνης Γλου δηλώνει:
«Είχες γράψει πριν από καιρό για τα σπίτια μας στην Καστέλα. Τα χαρακτήρισες μάλιστα και ως κάστρα. Ναι. Εχουμε επιλέξει να ζούμε στην πόλη που αγαπάμε. Εμείς δεν... πουλήσαμε τον Πειραιά όπως έκαναν πολλοί άλλοι όταν έπιασαν κάποια καλά λεφτά. Ομως, ακόμα και αυτά τα σπίτια, αν χρειαστεί, θα τα θυσιάζαμε για την εταιρεία μας. Είμαστε νέοι ακόμα για να πάμε στα σπίτια μας. Τη μάχη θα τη δώσουμε γιατί πιστεύουμε πως ο όμιλος που με κόπο δημιουργήσαμε έχει μέλλον. Δεν έχουμε βγάλει λεφτά σε κρυφούς λογαριασμούς».
Το Μέσο σημειώνει πως ο Γιώργος Γλου, έχοντας ήδη δύο παιδιά, περιμένει και δίδυμα. Από τη μεριά του, ο Αντώνης Γλου με τη σύζυγο του Μελίνα (Μελάνα) Τουμανίδου έχουν τη 19χρονη κόρη τους Σταματίνα, η οποία φαίνεται πως θα ακολουθήσει τα χνάρια των δικών της στην ένδυση.
«Εχουμε συνέχεια», ξεκαθαρίζει ο Αντώνης Γλου.

Ατύχημα στο μετρό

Στις γραμμές του μετρό έπεσε σήμερα το πρωί ηλικιωμένος άντρας στη στάση Συγγρού-Φιξ. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα είναι άγνωστες μέχρι τώρα και ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται για απόπειρα αυτοκτονίας ή ατύχημα....

Ευτυχώς τον ηλικιωμένο πρόλαβαν και ανέβασαν πάλι στην αποβάθρα επιβάτες που ανέμεναν το συρμό. Κλήθηκε, φυσικά, το ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε. Ο ηλικιωμένος, που μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, τη γλίτωσε με μια κάκωση στον αστράγαλο.

Απόρρητη έκθεση βόμβα: Έχουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 1,3 τρισ.! Πηγή: Απόρρητη έκθεση βόμβα: Έχουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 1,3 τρισ.!

Απόρρητη έκθεση βόμβα: Έχουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 1,3 τρισ.! 
Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορούν να φέρουν στη χώρα μας 1,3 τρισ. δολάρια κρύβονται στον Ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που παρέδωσαν στο πρωθυπουργό τρεις Έλληνες καθηγητές.
Η έκθεση αυτή που υπογράφεται από τους επιστήμονες Ηλία Κονοφάγο , Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό, περιγράφει όλες τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των Ελληνικών υδρογονανθράκων .
Σύμφωνα με την Real News, η έκθεση παραδόθηκε από τους ίδιους τους καθηγητές στα χέρια του πρωθυπουργού και επισημαίνεται ότι η πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τη δημιουργία του κατάλληλου πολιτικού κλίματος.
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται νότια της Κρήτης μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 270 δισ. δολαρίων ενώ εαν συνυπολογιστεί και η πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου το όφελος θα εκτιναχθεί στα 1,3 δισ. δολάρια
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από την έκθεση της Deutsche Bank που έκανε λόγο για γεωλογικές έρευνες που αν επαληθευτούν, θα «χαρίσουν» στην Ελλάδα σημαντικά κέρδη από την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο υπέδαφός της.

Παραιτείται ο Μάριο Μόντι


Παραιτείται ο Μάριο Μόντι

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, «ο Μόντι θεωρεί ότι είναι απίθανο να συνεχίσει τη θητεία του, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Εάν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ο κ.Μόντι θα επικυρώσει αμέσως την παραίτησή του»
Ο Μάριο Μόντι πήρε την απόφαση αυτή λίγες ώρες αφότου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει ξανά το πρωθυπουργικό γραφείο και μία εβδομάδα αφότου τα μέλη του κόμματος του Καβαλιέρε, «Λαός της Ελευθερίας» απείχαν από την ψηφοφορία στην βουλή για τα βασικά νομοσχέδια.
Οπως είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός το Σάββατο, «έλαβε μία κατηγορηματική πρόταση μομφής από το κόμμα του Μπερλουσκόνι».
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά το «κρυφτούλι» μηνών, ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, δύο ημέρες αφότου το κόμμα του, ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας (PDL), απέσυρε την στήριξή του προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην πολιτκή σκηνή και επισπεύδοντας τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογές.
Ο Καβαλιέρε μάλιστα δικαιολόγησε την απόφασή του ως κίνηση ευθύνης και σωτηρίας για την χώρα:
«Επιστρέφω με λύπη στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TGCOM24, το οποίο του ανήκει. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι το πρωθυπουργικό μέγαρο δεν του έλειψε καθόλου, αλλά αναγκάζεται να επιστρέψει «από αίσθημα ευθύνης» και από ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα.
«Μπαίνω στον αγώνα για να κερδίσω, όχι για να πετύχω απλώς μια καλή επίδοση», δήλωσε από το Μιλάνο, σημειώνοντας: «ψάξαμε (στο κόμμα) για έναν αρχηγό αλλά δεν τον βρήκαμε».
Ο Καβαλιέρε χαρακτήρισε και πάλι «ανεύθυνους» τους δικαστικούς, ενώ σε σχέση με την διακυβέρνηση της χώρας από τον Μάριο Μόντι τους τελευταίους δώδεκα μήνες σημείωσε:
«Επιδείξαμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και επί ένα χρόνο στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα μέτρα που δεν μας έπειθαν και επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι η πολιτική λιτότητας σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται προκαλεί ζημιές. Ζημιές που τελικώς έγιναν».
Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι χαρακτήρισε με την σειρά του «ανεύθυνη» τη στάση του Μπερλουσκόνι και την απόφαση να αποχωρήσει το κόμμα Λαός της Ελευθερίας από την κυβερνητική πλειοψηφία, τη στιγμή μάλιστα που «επί τρία χρόνια η συντηρητική παράταξη αρνιόταν ότι είχε αρχίσει η οικονομική κρίση».
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η πιθανότερη ημερομηνία για τη διάλυση της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης είναι η 15η Ιανουαρίου, ώστε, στο μεταξύ, να μπορέσουν να εγκριθούν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 και κάποιοι άλλοι νόμοι, όπως εκείνος που θα επιτρέψει την συνέχιση της λειτουργίας του Ilva, στον Τάραντα, όπου κινδυνεύουν να χαθούν 7.000 θέσεις εργασίας.
Οι βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 10 Μαρτίου του 2013 σε συνδυασμό, κατά πως φαίνεται, με τις περιφερειακές εκλογές της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου (Λομβαρδία) και της μικρής περιφέρειας Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς από τη Γαλλία η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ Πηγή: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς από τη Γαλλία η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς από τη Γαλλία η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ 
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των πραγματικών καταθετών που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ συναντούν σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια ενώ κρίσιμα στοιχεία για την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών έχουν ήδη «σβηστεί» από την ελβετική τράπεζα HSBC, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση αναφορικά με το πραγματικό περιεχόμενο της πολυσυζητημένης λίστας.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θεωρούν σημαντική και απαραίτητη η αποστολή εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών του πρωτοτύπου της λίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το υπάρχον στα χέρια τους αντίγραφο έχει υποστεί αλλοιώσεις ή κρίσιμες προσθαφαιρέσεις.
Και όπως είναι φυσικό , στην περίπτωση που αποδειχθούν, θα δώσουν άλλη τροπή στην υπόθεση, τόσο για τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της λίστας όσο και για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που ελέγχονται για μη αξιοποίησή της.
Σύμφωνα με την Καθημερινή το πρωτότυπο της λίστας αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας μέσα στις γιορτές και αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα τα οποία παραμένουν στο σκοτάδι.
Πάντως παρά το γεγονός ότι οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ έχουν ξεκινήσει, δεν υπάρχουν στα χέρια των αρχών σημαντικά στοιχεία από την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών καθώς έχουν «σβηστεί» από την ελβετική τράπεζα κατ' εφαρμογήν της εκεί νομοθεσίας που επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα να μη διατηρούν, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στοιχεία πέραν της δεκαετίας.
Έτσι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε μια έρευνα σε βάθος καθώς η κίνηση πολλών λογαριασμών ανάγεται στη δεκαετία του 1990 και σε κάθε περίπτωση φθάνει μέχρι το 2007, οπότε και υπήρξε η υποκλοπή των τραπεζικών στοιχείων από τον υπάλληλο της HSBC, Φαλτσιανί.
Πάντως από τις έρευνες μέχρι στιγμής , σύμφωνα με την Καθημερινή δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να συνδέουν τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου με τον επίμαχο όσα ανέφερε σε σύσκεψη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ο διευθυντής Ελέγχων Νικόλαος Λέκκας περί εμπλοκής της στη λίστα Λαγκάρντ δεν βρίσκουν έδαφος στα δεδομένα της δικογραφίας.

Ποιοι θα σηκώσουν τα βάρη του νέου φορολογικού - Χαμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις

 

-“Έκλεισε” το φορολογικό με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής
 -Η τελική του μορφή βρίσκεται στα χέρια της τρόικας
- Απαλλάσσονται από το Τέλος Επιτηδεύματος οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι
- Μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και επιδοτήσεων για τους αγρότες
- Τι θα ισχύσει για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο “έκλεισε” με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής και βρίσκεται ήδη στα χέρια της τρόικας προς έγκριση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα προκύψουν σχεδόν τα μισά απο τα 3 δισεκατομμύρια ευρω που θα πρέπει να αποδώσουν οι φορολογικές αλλαγές της επόμενης διετίας.

Από τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα πρέπει να αντληθούν επιπλέον φόροι ύψους 1,3 δισ. ευρω, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν κατά 237 εκατομμύρια ευρω απο την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Στο “στόχαστρο” βρίσκονται και οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, από τη φορολόγηση των οποίων αναμένεται να προέλθουν επιπλέον 230 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν εξαιρούνται ούτε οι αγρότες, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σε πρώτη φάση από τη μείωση των επιστροφών του ΦΠΑ και μετέπειτα από τη μείωση επιδοτήσεων κατά 282 εκατομμύρια ευρω.

Με τις νέες παρεμβάσεις οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που χάνουν είναι οι εξής:

-Χωρίς παιδιά: από 26.000 ευρώ και πάνω
-Με 1 παιδί: από 24.000 ευρώ και πάνω
-Με 2 παιδιά: από 21.000 ευρώ και πάνω
-Με 3 παιδιά: από 23.000 ευρώ και πάνω
-Με 4 παιδιά: από 25.000 ευρώ και πάνω.

Ως χαμένοι των αλλαγών στη φορολογία χαρακτηρίζονται επίσης:

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η φορολόγηση ξεκινά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% χωρίς την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, ενώ θα έχουν και αύξηση Τέλους Επιτηδεύματος κατά 150 ευρώ
-Όσοι έχουν εισόδημα μόνο από ακίνητα, καθώς φορολόγηση τους θα γίνεται αυτοτελώς με 10% έως 12.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον (έως τώρα στη κλίμακα)
-Οι επιχειρήσεις καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με:
1. αύξηση φόρου στα αδιανέμητα από το 20% στο 26%
2. αύξηση Τέλους Επιτηδεύματος κατά 500 ευρώ
3. αύξηση Τέλους Επιτηδεύματος για υποκαταστήματα κατά 300 ευρώ.

"Βαρόμετρο" για τον υπολογισμό των επιβαρύνσεων, χαρακτηρίζεται, ωστόσο, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Με βάση τη νέα κλίμακα και τις αλλαγές στην επιδοματική πολιτική:

-Μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσει 130 ευρώ λιγότερο φόρο
-Μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 27.000 ευρώ θα πληρώσει 200 ευρώ περισσότερο φόρος
-Μισθωτός με 1 παιδί με εισόδημα 18.000 ευρώ θα έχει όφελος 210 ευρώ
-Μισθωτός με 1 παιδί με εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει απώλεια 630 ευρώ
-Μισθωτός με 2 παιδιά με εισόδημα 18.000 ευρώ θα έχει όφελος 330 ευρώ
-Μισθωτός με 2 παιδιά με εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει απώλεια 510 ευρώ
-Μισθωτός με 3 παιδιά με εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 226 ευρώ
-Μισθωτός με 3 παιδιά με εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει απώλεια 694 ευρώ
-Μισθωτός με 4 παιδιά με εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει όφελος 128 ευρώ
-Μισθωτός με 4 παιδιά με εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει απώλεια 1.062 ευρώ.

Τον τελικό λόγο θα έχει η τρόικα η οποία έχει ήδη στα χέρια της το νέο νομοσχέδιο και δεν αποκλείεται μάλιστα να απαντήσει κι εντός της ημέρας. Σημειώνεται ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει σταλεί στην τρόικα έχουν επισυναφθεί και οι προτάσεις των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ αναφέρει πως στόχος στο νέο φορολογικό ήταν να διορθωθούν κάποιες αδικίες και να μειωθούν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους “χτυπώντας” τη φοροδιαφυγή. Από την άλλη ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ εκφράζει την ανησυχία τους για το κατά πόσο οι δανειστές θα κάνουν αποδεκτό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ή θα θεωρήσουν ότι είναι διαφορετικό από αυτά που συμφωνήθηκαν γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης.