EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αποσπάσεις υπαλλήλων στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Αποσπάσεις υπαλλήλων στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, προκειμένου να στελεχώσει τις υπηρεσίες της σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 123/2012 (ΦΕΚ 216/Α/05.11.2012) «Οργανισμός Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.)»,
προτίθεται να προβεί σε απόσπασεις υπαλλήλων από το προσωπικό της Μ.Ο.Δ. Α.Ε. κατά προτεραιότητα, όπως ορίζει η παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 4013/2011 (ΦΕΚ 204/Α΄), καθώς και από τους φορείς του δημοσίου τομέα, όπως ορίζονται στις περιπτώσεις α και β της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982, και για το λόγο αυτό καλεί τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους να υποβάλουν αίτηση απόσπασής τους στη Γραμματεία της.
Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται τριετής (3) με δυνατότητα ανανέωσης, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4013/2011.
Α. Οι προς πλήρωση θέσεις κατανέμονται κατά κλάδο και ειδικότητα ως εξής:
1. Έξι (6) θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.
2. Δεκαεπτά (17) θέσεις Νομικών με γνώσεις στο δημόσιο ή/και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
3. Εννιά (9) θέσεις Οικονομολόγων με γνώσεις στις δημόσιες συμβάσεις, τα χρηματοοικονομικά ή/και τη λογιστική (άριστη γνώση του γενικού λογιστικού σχεδίου και του δημόσιου λογιστικού σχεδίου, κατάρτιση ισολογισμού, τουλάχιστον τριετή εμπειρία σε μηχανογραφημένο λογιστήριο ή/και οικονομική υπηρεσία).
4. Τέσσερις (4) θέσεις Επιστημόνων Πληροφορικής με γνώσεις σε software, hardware, δίκτυα, γνώσεις τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, καθώς και γνώσεις στις δημόσιες συμβάσεις.
5. Μία (1) θέση Χημικού με γνώσεις στις δημόσιες συμβάσεις.
6. Δύο (2) θέσεις Στατιστικολόγων με γνώση στις δημόσιες συμβάσεις.
7. Δύο (2) θέσεις Βιολόγων – Βιοχημικών με γνώση στις δημόσιες συμβάσεις.
8. Δύο (2) θέσεις Φαρμακοποιών με γνώση στις δημόσιες συμβάσεις.
9. Τέσσερις (4) θέσεις ΤΕ Πληροφορικής με γνώσεις σε software, hardware, δίκτυα,δημιουργία ιστοσελίδας, γνώσεις τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και διαχείριση υπολογιστικών συστημάτων.
10. Πέντε (5) θέσεις ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού με γνώση στο γενικό λογιστικό σχέδιο ή/και στο δημόσιο λογιστικό.
11. Δύο (2) θέσεις ΔΕ Διοικητικών – Γραμματέων.
12. Δύο (2) θέσεις ΥΕ Επιμελητών.
Β. Οι υποψήφιοι για τις περιπτώσεις 2 έως 8 ανωτέρω που αφορούν θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα προσόντα που αναφέρονται στο άρθρο 2 του Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ
39/Α΄/05.03.2001), όπως ισχύει, και πολύ καλή γνώση αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας, καθώς και εξαιρετική ικανότητα χειρισμού Η/Υ. Για τις περιπτώσεις 1, 9, 10, 11 και 12 οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν τα αντίστοιχα
κατά περίπτωση προβλεπόμενα προσόντα των άρθρων 4, 12, 13, 14, 17, 18 και 25 του Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39/Α΄/05.03.2001), όπως ισχύει, καθώς και προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών (3) ετών, πολύ καλή γνώση αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής
γλώσσας και εξαιρετική ικανότητα χειρισμού Η/Υ.
Γ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ή να ταχυδρομήσουν με απόδειξη στη Γραμματεία της Αρχής (ταχυδρομική διεύθυνση: Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Πλ. Κάνιγγος 20, ταχ. κώδ. 10181, Αθήνα, Γραφείο 104 Γ) έως και τις 21 Δεκεμβρίου
2012 τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
2. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας.
3. Φωτοαντίγραφα τίτλων σπουδών και βεβαιώσεις από όπου να προκύπτουν τα κατά περίπτωση προσόντα.
4. Πιστοποιητικό της Υπηρεσίας τους από το οποίο να προκύπτουν τα έτη υπηρεσίας, ο βαθμός τους στην ιεραρχία, καθώς και τυχόν ηθικές αμοιβές ή στοιχεία της πειθαρχικής τους κατάστασης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-3893420 καθημερινά και ώρες 10.00-14.00.


ΠΗΓΗ

Νέες Αδειες Ταξί στην Περιφέρειακη Ενότητα Καβάλας

Νέες Αδειες Ταξί στην Περιφέρειακη Ενότητα Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας καλεί κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να αποκτήσει νέα άδεια ΕΔΧ (TAXI ή Ειδ.Μισθ.) αυτοκινήτου ή να μετατρέψει υφιστάμενη άδεια σε άλλο τύπο, να υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013. Με την αίτησή του ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να προσδιορίζει την έδρα ή τις έδρες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για τις οποίες ζητείται άδεια, το είδος άδειας (ή αδειών) και τον αριθμό τους ανά έδρα. Ολόκληρη η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναρτήθηκε στο πρόγραμμα διαύγεια με ΑΔΑ: Β4ΣΥ7ΛΒ-8ΕΩ.

Για περισσότερες διευκρινήσεις για τις νέες αδειες ταξί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από τη Διεύθυνση Μεταφορών – Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Τηλ: 2513 503495


ΠΗΓΗ

Κατάργηση της Κλιμακωτής χρέωσης Κοινωνικο τιμολογιο της ΔΕΗ σε περισσότερους

Κατάργηση της Κλιμακωτής χρέωσης Κοινωνικο τιμολογιο της ΔΕΗ σε περισσότερους

Πλήρη κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης (ανάλογα με την κατανάλωση), στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού, εφαρμογή λύσης τύπου εισπρακτικών εταιριών για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος, διεύρυνση των δικαιούχων για το Κοινωνικο Οικιακο Τιμολογίο και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ενέργεια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προτάσεις δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ύστερα από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και προβλέπουν, συγκεκριμένα, για τα οικιακά τιμολόγια να καταργηθεί η τιμολογιακή διάκριση βάσει τετραμηνιαίας κατανάλωσης και να διατηρηθούν μόνο δύο βασικές κατηγορίες τιμολογίων οικιακών πελατών, μία με ενιαία χρέωση για όλες τις ώρες κατανάλωσης και μία για όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας θα χρεώνεται με ενιαία τιμή ανά κιλοβατώρα. Και σήμερα οι καταναλωτές έχουν ενιαία χρέωση, όμως η τιμή ανά κιλοβατώρα εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσης: όσοι καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα έχουν χαμηλότερη τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα και αντίστροφα. Με το νέο σύστημα θα υπάρχει μία ενιαία τιμή, ανεξαρτήτως κατανάλωσης και μια τιμή για το νυχτερινό ρεύμα.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ για τα τιμολόγια περιλαμβάνουν ακόμη διεύρυνση των ορίων εφαρμογής των μειωμένων τιμών χρέωσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) σε ευρύτερες κατηγορίες καταναλωτών και απλούστευση των όρων και διαδικασιών ένταξης των καταναλωτών στο ΚΟΤ. Όπως επίσης:

- Πλήρη απεμπλοκή των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, κ.α.).

- Η μη καταβολή των χρεώσεων αυτών να μην συνδέεται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, εφ' όσον ο πελάτης πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος.

- Μείωσης της φορολογίας στην ενέργεια (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά, ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα).

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου τα τιμολόγια της ΔΕΗ (με εξαίρεση το ΚΟΤ) απελευθερώνονται πλήρως, ωστόσο τα τιμολόγια θα εξακολουθήσουν να ελέγχονται από τη ΡΑΕ ως προς τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, υπερβολικό περιθώριο κέρδους, σταυροειδείς επιδοτήσεις, μη ισότιμη μεταχείριση στη βάση του υποκείμενου κόστους, κ.α.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες διογκώθηκαν μετά την αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια, η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα (Energy House) ο οποίος θα είναι πιστωτικό ίδρυμα ή κοινοπραξία και εκτός από τη διεκπεραίωση των συναλλαγών μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, θα εισπράττει για λογαριασμό των προμηθευτών τις οφειλές των πελατών τους, και θα τις αποδίδει σε αυτούς σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 30 ημέρες).

Η ΡΑΕ προτείνει τέλος, αλλαγές στον μηχανισμό στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντικότερη εκείνη που προβλέπει αντί για εγγυημένη τιμή απορρόφησης της πράσινης ενέργειας τη διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.

Τέλος για τη μεταβατική περίοδο έως ότου ξεκαθαρίσει το μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και η πιθανότητα πώλησης λιγνιτικών ή/ και υδροηλεκτρικών μονάδων η ΡΑΕ προτείνει δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 1600 μεγαβάτ και με υποχρέωση των ιδιωτών που θα αγοράσουν τα σχετικά συμβόλαια να διαθέσουν την ενέργεια σε τελικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ ο πρώτος διαγωνισμός για 800 μεγαβάτ θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2013 και θα ακολουθήσουν άλλοι δυο, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2014.

πηγη:ΑΠΕ



Δάνεια για Αγρότες με Επιδοτούμενο Επιτόκιο



 

Δάνεια για Αγρότες με Επιδοτούμενο Επιτόκιο

Μια ακόμη δράση για την ενίσχυση των αγροτών και την κάλυψη των αναγκών τους σε εφόδια και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγώντας δάνεια για αγρότες με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ειδικότερα, εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης από τις τράπεζες, καλλιεργητικών δανείων με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο σε αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, φαίνεται να έχει καταλήξει στο μοντέλο, βάση του οποίου θα μπορεί να δίνεται η επιδότηση. Οι λεπτομέρειες για τα δάνεια, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, θα καθοριστούν μόλις βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του επιτοκίου, συμπληρώνοντας πάντως ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να αργοπορήσει.

πηγη:ΑΠΕ
ΠΗΓΗ: dikaiologitika

Επιδοτήσεις σε Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και Καταλύματα




digi-lodge Επιδοτήσεις σε Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και Καταλύματα

Επιδοτήσεις ύψους 16.536.252,43 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της Δράσης digi-lodge καταβλήθηκαν σε 1.105 δικαιούχους που έχουν συμμετάσχει και υλοποιήσει επιτυχώς την επένδυσή τους , για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, όπως ανακοίνωσε η εταιρία «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.».

Ειδικότερα, η κατανομή των επιχειρήσεων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα επιχορήγηση από τη δράση digi-lodge ανά γεωγραφική περιφέρεια, έχει ως εξής: Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: 27 386.951,96 Euro, Αττική: 49 799.429,51 Euro, Βόρειο Αιγαίο: 52 706.084,04 Euro, Δυτική Ελλάδα: 31 542.616,47 Euro, Δυτική Μακεδονία: 19 269.931,46 Euro, Ήπειρος: 52 790.837,84 Euro, Θεσσαλία: 63 886.425,69 Euro, Ιόνια Νησιά: 129 2.022.626,61 Euro, Κεντρική Μακεδονία: 156 2.427.316,62 Euro, Κρήτη: 238 3.522.061,17 Euro, Νότιο Αιγαίο: 209 2.943.267,38 Euro, Πελοπόννησος: 28 446.756,00 Euro και Στερεά Ελλάδα: 52 791.947,68 Euro.

Στη δράση digi-lodge έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται πάνω από 1.800 επενδυτικά σχέδια από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα που έχουν προϋπολογισμό άνω των 48 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επιχορήγηση (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία ελέγχου των υλοποιημένων επενδύσεων και καταβολής της επιχορήγησης από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» είναι σε εξέλιξη και οι επιχειρήσεις ενημερώνονται απευθείας για τις διαδικασίες εκταμίευσης των επιχορηγήσεων.

Η δράση digi-lodge αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας μέσω του Διαδικτύου, στην αύξηση της προσέλευσης ξένων επισκεπτών, καθώς επίσης στην υιοθέτηση και αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών από τις εγχώριες τουριστικές μονάδες.

Το ποσοστό επιχορήγησης ανά εγκεκριμένο έργο ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Η δράση digi-lodge υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) και χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

πηγη:ΑΠΕ




Ο εκπληκτικός υπόγειος του Μονάχου


Ο εκπληκτικός υπόγειος του Μονάχου 

Αν είναι μακέτο αυτό; Όχι, είναι απόλυτη πραγματικότητα...

Ο Nick Frank συνοψίζει τη φωτογραφική του προσέγγιση με μία φράση: «μείωση στο μέγιστο»!

Φτάνεις στο σημείο, αφαιρείς τους περισπασμούς από το κάδρο και έχεις μπροστά σου όλη την αφαιρετική μεγαλοπρέπεια.

Με τη συλλογιστική αυτή, ο φωτογράφος αποτύπωσε σε μια σειρά φωτογραφιών τους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου του Μονάχου, της πόλης όπου ζει.

Ο υπόγειος του Μονάχου, ή U-Bahn, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1971, ακριβώς στην ώρα για τους Ολυμπιακούς του 1972, και είναι γνωστός για τα φωτεινά χρώματα και τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό των 100 και πλέον σταθμών του.

Πολλοί από τους σταθμούς επιβίβασης έχουν σχεδιαστεί από γνωστούς γερμανούς αρχιτέκτονες, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο υποφερτή η καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων πολιτών.

Για να αποφύγει τον κόσμο και τον συνωστισμό και να έχει το αισθητικό αποτέλεσμα που αποζητούσε, «καθαρές» φωτογραφίες και κενά κάδρα δηλαδή, ο Frank φωτογράφισε τους σταθμούς κυριακάτικα πρωινά μεταξύ 5:30 και 6:00 π.μ., έχοντας στη διάθεσή του ελάχιστο χρόνο πριν ξεκινήσει η καθημερινή κίνηση του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Ο Frank δεν κρύβει τη χρήση Photoshop για να «καθαρίσει» τα κάδρα του ακόμα περισσότερο, αφαιρώντας σκουπίδια και λεκέδες από τους σταθμούς. Κι αυτό είναι που κάνει τις φωτογραφίες του να ξεχωρίζουν!

«Οι φωτογραφίες μου δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα», αναφέρει, «έχουν να κάνουν με αυτό που βλέπω».





















Και επειδή ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να νομιστεί ότι πρόκειται για μακέτες, ας δούμε και κάποιους από τους σταθμούς στα καθημερινά τους...





Πτώση νεαρού άνδρα από ταράτσα στο Ηράκλειο


Πτώση νεαρού άνδρα από ταράτσα στο Ηράκλειο 

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταφέρθηκε πριν από λίγο με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ ένας νεαρός άνδρας που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έπεσε από ταράτσα επιχείρησης στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου.

Προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, ούτε και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νεαρός ...

Πηγή: cretalive.gr

Απαλλαγή απο το τέλος ΕΡΤ για τις Εκκλησίες



 

Απαλλαγή απο το τέλος ΕΡΤ για τις Εκκλησίες

Απαλλαγή θα έχουν από το τέλος ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ , Εκκλησίες και χώροι λατρείας κάθε θρησκείας, τάφοι και μετρητές με μηνιαία κατανάλωση χαμηλότερη από 20 κιλοβατώρες , σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Με άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση δικτύου αερίων καυσίμων (φυσικού αερίου) σε περιοχές όπου σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής. Οι περιοχές αυτές θα προσδιορισθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση και η υποχρέωση αυτή ισχύει για οικοδομές που προορίζονται για χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, γραφείων, εμπορική και επαγγελματική χρήση οποιασδήποτε μορφής, για στέγαση Υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καθώς και για βιομηχανική ή βιοτεχνική χρήση.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα Ανανεώσιμων Πηγών με στόχο την αποσυμφόρηση της αγοράς και την επιτάχυνση υλοποίησης των επενδύσεων που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι τα αιτήματα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης των μονάδων ΑΠΕ με το δίκτυο θα πρέπει να συνοδεύονται από τραπεζική εγγυητική επιστολή για τη χρηματοδότηση του έργου (με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά στις στέγες). Επίσης:

-Επιβάλλεται τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής ύψους 1500 ευρώ ανά μεγαβάτ στους κατόχους αδειών παραγωγής, τρία χρόνια μετά τη χορήγησή της και μέχρι την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού.

-Οι άδειες εγκατάτασης θα παρατείνονται υπό προϋποθέσεις και αν μετά τη λήξη των παρατάσεων δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η μονάδα, τότε θα ανακαλείται η άδεια παραγωγής.

-Τέλος, θεσπίζεται δυνατότητα εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών σε κτίρια και οικόπεδα, ισχύος έως 50 κιλοβάτ, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με απόφαση του ΥΠΕΚΑ.

πηγη:ΑΠΕ


Σε Ασφαλιστικά Ταμεία Νοσοκομεία και Αστυνομικά τμήματα οι υπάλληλοι σε Διαθεσιμότητα

Σε Ασφαλιστικά Ταμεία Νοσοκομεία και Αστυνομικά τμήματα οι υπάλληλοι σε Διαθεσιμότητα

Τη βούλησή της να υλοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο -και το συντομότερο δυνατόν- τις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα, που αφορούν 2.000 υπαλλήλους στο δημόσιο, έδειξε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποστέλλοντας ηλεκτρονική φόρμα προς όλες τις διευθύνσεις προσωπικού, προκειμένου να καταθέσουν αιτήματα για την κάλυψη κενων θέσεων για να καλυφθούν απο υπαλληλους σε Διαθεσιμότητα.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου, «για την άμεση κάλυψη λειτουργικών αναγκών και για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση της θέσης τους, παρακαλούμε να μας αποστείλετε τα στοιχεία που ζητούνται αναφορικά με κάλυψη θέσεων διοικητικού προσωπικού ΔΕ κατηγορίας». Τονίζεται δε ότι τα ανωτέρω στοιχεία θα πρέπει να συμπληρωθούν και να αποσταλούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή εντός πέντε ημερών.

Όπως αναφέρεται, τα αιτήματα θα αφορούν την κάλυψη θέσεων προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού-λογιστικού, διοικητικού-οικονομικού, διοικητικών γραμματέων, διοικητικών δακτυλογράφων, δακτυλογράφων στενογράφων.

Επίσης, οι φορείς υποχρεούνται να αποστείλουν στοιχεία ανά μονάδα, νομό και συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ενώ θα πρέπει και να αιτιολογήσουν το αίτημά τους περιγράφοντας, μεταξύ των άλλων, τον όγκο συναλλαγών που έχουν οι υπηρεσίες με τους πολίτες, το σύνολο των εκκρεμοτήτων, κατά πόσον έχει αποδυναμωθεί η υπηρεσία από τις συνταξιοδοτήσεις ή την αναστολή προσλήψεων, τα ειδικότερα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι κ.λπ.

Όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι θέσεις στις οποίες θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, αφορούν κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζουν την απορία τους για τη στάση των συνδικαλιστών και ειδικά ορισμένων δημάρχων, στο μέτρο της διαθεσιμότητας, καθώς όπως σημειώνεται «το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερούν την τοποθέτηση των υπαλλήλων, που τίθενται σε διαθεσιμότητα, στη νέα τους θέση», στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο. Τονίζουν δε ότι οι όποιες ανησυχίες στο προσωπικό για τη διαθεσιμότητα, θα εξαλειφθούν με την υλοποίηση της κινητικότητας στο δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, εκφράζουν τον προβληματισμό τους με τη στάση που κρατούν οι ίδιοι φορείς στο θέμα των επίορκων υπαλλήλων. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν, διότι με την άρνησή τους να δοθούν τα στοιχεία δεν προχωρά η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που κατηγορούνται για ιδιαιτέρως βαριά πειθαρχικά, ίσως και ποινικά, αδικήματα.

ΑΠΕ
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο


Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο 

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ενίσχυσης των ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που κατά τόπους φθάνουν τα 8 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 9.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό και στις τοπικές γραμμές Πειραιάς-Παλούκια και Πειραιάς-Σελήνια.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, κλειστό παραμένει το Ρίο-Αντίρριο και οι γραμμές Κυλλήνη- Κεφαλονιά και Κυλλήνη- Ζάκυνθος.

Από την Πάτρα δεν εκτελέστηκε το απογευματινό δρομολόγιο για Σάμη-Ιθάκη με το πλοίο «Ανδρέας Κάλβος».

Τέλος, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσα -Λευκίμμη, ενώ μόνο με πλοία κλειστού τύπου γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα.

Η κρίση "έλυσε" το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας


 

Εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Εκθεσης του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας για τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι Αθηναίο παρκάρουν τα Ι.Χ. τους στο? γκαράζ, μειώνοντας σημαντικά τις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μετακινήσεις για διασκέδαση φαίνεται να έχουν κάνει «βουτιά» 80%, ενώ όπως προβλέπουν οι συγκοινωνιολόγοι κάθε μήνα η κίνηση στους δρόμους μειώνεται.

Οι βασικές οδικές αρτηρίες παρουσιάζουν το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2012 μειώσεις μέχρι και 9% του κυκλοφοριακού φόρτου, με αύξηση της ταχύτητας που άγγιξε και το 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, η Λεωφόρος Πειραιώς, στη διασταύρωση με την Ιερά Οδό, τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασε στο ρεύμα προς Αθήνα μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου 9% και αύξηση ταχύτητας κατά 11%! Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, τον Μάιο του 2012:


Η λεωφόρος Κηφισού στη διασταύρωση με την Λένορμαν παρουσίασε στο ρεύμα προς Πειραιά μείωση του φόρτου κατά 2% και αύξηση της ταχύτητας κατά 8%.
Η Ιερά Οδός στη διασταύρωση με την Κωνσταντινουπόλεως στο ρεύμα προς Αθήνα παρουσίασε μείωση του φόρτου κατά 6% και αύξησή της κατά 2%.


Η μείωση της μετακίνησης με Ι.Χ. έδωσε «ανάσα» στους ελληνικούς δρόμους και συγκεκριμένα:

Στη Λεωφόρο Κηφισού από την Αναγεννήσεως έως Λ. Αθηνών ο μέσος χρόνος διάνυσης σε ώρες αιχμής ήταν το τρίτο τρίμηνο του έτους 8,8 λεπτά και σε ώρες μη αιχμής 6,1 λεπτά. Πρόκειται για μήκος δρόμου 8.100 μέτρων, που ο ελάχιστος χρόνος διάνυσης είναι 5 λεπτά, δηλ. μόλις 3,8 λεπτά μικρότερος από την διάνυση του τμήματος τις ώρες αιχμής. Αξιοσημείωτο είναι ότι το τρίμηνο Απριλίου - Μαΐου - Ιουνίου του 2011 ένας οδηγός για να καλύψει την ίδια διαδρομή σε ώρες αιχμής χρειαζόταν 18 ολόκληρα λεπτά! Στο ίδιο διάστημα τις ώρες μη αιχμής χρειαζόταν 7 λεπτά.


Στη Λεωφόρο Κηφισίας από την Λ. Κατεχάκη ως το Πεδίο του Άρεως μέσω Λ. Αλεξάνδρας ο μέσος χρόνος διαδρομής το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2012 μετρήθηκε σε 12,1 λεπτά σε ώρες αιχμής και σε 10,2 λεπτά την υπόλοιπη ημέρα (ο ελάχιστος χρόνος διάνυσης είναι τα 10 λεπτά). Το 2011 το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου ο μέσος χρόνος διαδρομής άγγιζε τα 15 λεπτά σε ώρες αιχμής και τα 11 λεπτά την υπόλοιπη ημέρα.

Συγκοινωνιολόγοι
Στο μισό έχουν μειωθεί οι μετακινήσεις στην Αττική το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μετακινήσεις που γίνονται πλέον είναι οι απολύτως απαραίτητες (από και προς την εργασία), ενώ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις μετρήσεις οι μετακινήσεις για ψώνια, ψυχαγωγία κ.λπ. Διαπιστώνεται επίσης ότι τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζεται κάθετη πτώση της μετακίνησης σε περιφερειακές οδούς.

ΟΣΥ
Μείωση των εσόδων από εισιτήρια κατά 10,12% παρουσιάζει η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες που περιλαμβάνει λεωφορεία και τρόλεϊ) το εννεάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Ειδικότερα η εταιρεία παρουσιάσει μείωση 8,96 στα έσοδα από συγκοινωνιακές υπηρεσίας, τα οποία από 103,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011 περιορίστηκαν σε 93,93 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Η μείωση της επιβατικής κίνησης οφείλεται επί το πλείστον στην αύξηση της ανεργίας, που το τελευταίο διάστημα κάνει άλματα καθώς και στη μείωση των μισθών, που αναγκάζει πολλούς εργαζομένους να κινούνται με τα πόδια!

Αεροπορική αγορά
Με απώλειες οι οποίες οφείλονται κυρίως στην «πληγωμένη» αγορά εσωτερικού δικτύου έκλεισε το τετράμηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου για την αεροπορική αγορά της χώρας μας. Ειδικότερα η επιβατική κίνηση εσωτερικού παρουσιάζει απώλειες περίπου 8,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ η κίνηση εξωτερικού έχει περιορίσει τις απώλειες στο 3%. Τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης δείχνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας. Ειδικότερα, το τετράμηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου στο σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων «πέταξαν» στο εσωτερικό της χώρας 8,9% λιγότερα αεροσκάφη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι αφίξεις εσωτερικού ήταν μειωμένες κατά 7,7% και διαμορφώθηκαν σε 2.121.398 επιβάτες (από 2.298.940 το αντίστοιχο περσινό διάστημα), ενώ καθίζηση 8,7% είχαν οι αναχωρήσεις επιβατών εσωτερικού από το σύνολο των αεροδρομίων (διαμορφώθηκαν σε 2.127.463. από 2.329.353 επιβάτες). Στο εξωτερικό δίκτυο παρουσιάστηκαν και πάλι απώλειες, απλά είναι περιορισμένες σε σχέση με το εσωτερικό. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 6,6% (110.949 από 118.727 πτήσεις). Οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό ήταν 7.566.525 στο σύνολο των αεροδρομίων από 7.799.221 επιβάτες το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011, μείωση 3%. Απώλειες 3% παρουσίασαν και οι αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού δικτύου, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 8.209.614 στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας (έναντι 8.466.718 το αντίστοιχο περσινό διάστημα).

Η χειμερινή περίοδος
Με λιγότερες αεροπορικές εταιρείες και λιγότερες συνολικά πτήσεις ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος στην αεροπορική αγορά, κυρίως στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Από τις αρχές Οκτωβρίου πολλές αεροπορικές εταιρείες είτε αποχωρούν είτε μειώνουν σημαντικά την «παρουσία» τους στην χώρα μας. Η κίνηση αναμένεται να είναι περιορισμένη και τους επόμενους μήνες ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος για τις αεροπορικές μεταφορές, με τη χώρα μας να πλήττεται ήδη από αποχωρήσεις τριών εταιρειών και την περικοπή της απευθείας γραμμής προς Ν. Υόρκη

ΔΑΑ
Με... κομμένα φτερά πετούν οι αεροπορικές εταιρείες στο αεροδρόμιο της Αθήνας, που το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2012 παρουσιάζει απώλειες 11%, με περίπου 1,4 εκατομμύριο λιγότερους επιβάτες σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο ο αριθμός των διακινούμενων επιβατών έφτασε στα 11,33 εκατομμύρια φέτος έναντι 12,73 εκατομμυρίων πέρυσι. Μεγάλη ήταν η συρρίκνωση της κίνησης από το εξωτερικό. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 7,40 εκατομμύρια φέτος έναντι 8,44 εκατομμύρια πέρυσι, καταγράφοντας μια μείωση 12,3%. Αντίστοιχα, σε προορισμούς του εσωτερικού διακινήθηκαν 3,93 εκατομμύρια επιβάτες φέτος, έναντι 4,29 εκατομμυρίων πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 8,2%. Σύμφωνα με τον ΔΑΑ, τα μεγέθη της επιβατικής κίνησης αντανακλούν την αρνητική επίδραση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας στην ταξιδιωτική ζήτηση.

Η μείωση της κίνησης στο εσωτερικό αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη ταξιδιωτική ζήτηση από τους Έλληνες, ενώ οι σημαντικές απώλειες της κίνησης εξωτερικού εκτός από τη μείωση των Ελλήνων ταξιδιωτών αντανακλούν επίσης την ιδιαίτερα εύθραυστη εικόνα της πόλης και της χώρας, αλλά και την επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Από το αεροδρόμιο η μείωση, που αφορά τόσο πτήσεις εσωτερικού όσο και εξωτερικού, αποδίδεται στη μείωση των προσφερόμενων συχνοτήτων τόσο από ελληνικούς όσο και από ξένους αερομεταφορείς, ενώ συνδέονται ευθέως με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ταξί
Για απώλειες που αγγίζουν το 50% των μετακινήσεων με ταξί κάνουν λόγο οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι τονίζουν ότι οι ώρες αναμονής στις πιάτσες διαρκώς αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους οδηγούς ταξί τονίζουν ότι η αναμονή στο αεροδρόμιο αγγίζει και τις 5 ώρες, ενώ τα χαρακτηρίζουν δυσβάστακτα τα έξοδα από τα καύσιμα.

Οι κενές θέσεις θα καλύπτονται με συμβάσεις έργου στους ΟΤΑ μεσω ΑΣΕΠ

Οι κενές θέσεις θα καλύπτονται με συμβάσεις έργου στους ΟΤΑ μεσω ΑΣΕΠ

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, προκειμένου οι ΟΤΑ να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου για κενές οργανικές θέσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την πρόταση της ΚΕΔΕ για επαναφορά του διευθυντικού δικαιώματος στον δήμαρχο, ώστε να μπορεί να αποφασίζει εν λευκώ μετακινήσεις υπαλλήλων και υποστηρίζει την άρση του ασυμβίβαστου.

Επίσης απεστειλε εγκύκλιο σε όλους τους δήμους προκειμένου να καταγραφούν τα λειτουργικά κενά, με στόχο -όπως ανακοίνωσε στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ- αυτά να καλυφθούν στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας. Όμως, τόνισε, οι μετακινήσεις των εργαζομένων θα πρέπει να συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες πιστώσεις.

Εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από τους εκατοντάδες συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε τον θεσμό του Παρατηρητηρίου, το οποίο, όπως τόνισε, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι δήμοι να πάρουν στο πλαίσιο των ΚΑΠ το 1,1 δισ. ευρώ -το οποίο αρχικά σχεδιαζόταν να περικοπεί επιπλέον της μείωσης κατά 60% των πόρων της Αυτοδιοίκησης τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι το Παρατηρητήριο δεν είναι μόνο εποπτικός θεσμός, αλλά και μηχανισμός για την προσφορά πρόσθετων εργαλείων για την ανάπτυξη των δήμων. Στο πλαίσιο των «έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων» για την οικονομική ενίσχυση των δήμων ανέφερε, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση των απορριμμάτων και των φωτοβολταϊκών.

πηγη:ΑΠΕ




Απεργούν οι εργαζόμενοι στις κυπριακές συγκοινωνίες!

 
Σε επ’ αόριστον απεργία προχωρούν οι υπάλληλοι των εταιρειών λεωφορείων και των υπεραστικών λεωφορείων σε ολόκληρη την Κύπρο, πλην της Πάφου.
Αναλυτικότερα, από σήμερα (3/12), σε απεργία προσέρχονται οι υπάλληλοι των εταιρειών λεωφορείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, καθώς και οι εργαζόμενοι στα υπεραστικά λεωφορεία.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, αφού δεν έχουν λάβει ακόμη τους μισθούς Νοεμβρίου, εκτός από τους υπαλλήλους της εταιρείας της Λεμεσού, στους οποίους καταβλήθηκε μέρος του μισθού του Νοέμβρη, αλλά είναι αμφίβολο και κανείς δεν μπορεί να τους υποσχεθεί την καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου και του 13ου μισθού.
Η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Συγκοινωνιών, ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που όφειλε προς τις εταιρείες έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς τους για να προχωρήσουν οι πληρωμές, ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωποι των εταιρειών επέμειναν ότι ως τώρα δεν έχουν λάβει τίποτα.
Σήμερα, οι οδηγοί λεωφορείων θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, αναμένοντας ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουν οι τράπεζες προς τις εταιρείες, την καταβολή των χρημάτων από την Κυβέρνηση.
Αναμένεται, επίσης, πιθανή συνάντηση των απεργών με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Ευθύμιο Φλουρέντζο για το θέμα.

Μετρό Αθήνας: 1.000 βιογραφικά σε 5 ημέρες για εργασία στα έργα επέκτασης προς Πειραιά



 

Περισσότερα από 1.000 βιογραφικά μέσα σε πέντε ημέρες έλαβαν οι κατασκευαστές της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά, μόλις ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες. Κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχουν προσφερόμενες θέσεις, αφού οι περισσότερες εργασίες στα μεγάλα έργα πραγματοποιούνται μέσω υπεργολαβιών.

Η κρίση, λοιπόν, επηρεάζει τον τρόπο που εκτελούνται τα μεγάλα έργα (όπου εκτελούνται) με τρόπους αναπάντεχους και το μετρό Πειραιά είναι ίσως το πρώτο παράδειγμα των αλλαγών αυτών.

Το παράδειγμα της υποβολής 1.000 βιογραφικών μέσα σε λίγες ημέρες είναι χαρακτηριστικό. «Είναι πρωτόγνωρο. Κάποτε εξέταζα προσωπικά όλα τα βιογραφικά, τώρα είναι αδύνατον» λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Νίκος Ρηγόπουλος, διευθυντής του έργου για λογαριασμό της Κοινοπραξίας J&P Avax, Ghella, Alstom Transport. «Επιπλέον δεν προσφέρονται θέσεις, καθώς οι περισσότερες εργασίες καλύπτονται μέσω υπεργολαβιών».

Οπως εξηγεί ο κ. Ρηγόπουλος, τα σημάδια της κρίσης στα μεγάλα έργα δεν είναι πάντα αρνητικά. Για παράδειγμα, την περίοδο αυτή είναι ευκολότερο να βρεθούν διαθέσιμα τα απαραίτητα μηχανήματα. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να βρεθεί τρόπος για τη διάθεση των υλικών που θα προκύψουν από την εκσκαφή σταθμών και σηράγγων - ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στα έργα μετρό.



Πηγή: Καθημερινή

Το «τέρας της γραφειοκρατίας» κοστίζει ετησίως 14 δις. ευρώ!

 
Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της γραφειοκρατίας για τη χώρα μας καθώς φτάνει στα 14 δισ. ευρώ ή στο 6,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση μέχρι και 7 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με μείωση του 25% των γραφειοκρατικών βαρών έως το τέλος του 2013 και άρση των περιορισμών που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, με τη διπλή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Στόχος είναι ο αποτελεσματικότερος ανταγωνισμός τιμών, η ενίσχυση των επιλογών του καταναλωτή, η αντιμετώπιση συμπεριφορών που πλήττουν τον ανταγωνισμό, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, σε εκδήλωση παρουσίασης της διπλής συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη, η γραφειοκρατία στη χώρα μας κοστίζει 14 δισ. ευρώ ή 6,8% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος. Παράλληλα, οι επιχείρησεις επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος 2 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η συμφωνία για την πάταξη της γραφειοκρατίας αφορά στη χαρτογράφηση νόμων και κανονισμών σε 13 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας μεταξύ των οποίων Ενέργεια, Φαρμακευτική Νομοθεσία, Δημόσιες Συμβάσεις, Στατιστικές, Φορολογικό Δίκαιο (ΦΠΑ), κ.α.

Αποψιλώνεται η Εγνατία Οδός. Έχασε την εποπτεία σε Ε-65 και «Αιγαίου»


 

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργείου Υποδομών, σύμφωνα με την οποία αφαιρείται η εποπτεία της Εγνατίας από δυο συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά την αφαίρεση της εποπτείας από τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός – Κλειδί).

Την υποκατάσταση της Εγνατίας Οδού από υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών έχει ζητήσει ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για τη συνέχιση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους, Ευθύμιος Βιδάλης.

Αιτία, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προσκόμιση στοιχείων από την Εγνατία στις διαπραγματεύσεις, καθώς κάθε απόφαση πρέπει να εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο και το νομικό σύμβουλο της εταιρείας.

Ο σύλλογος εργαζομένων της Εγνατίας χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τις περιπτώσεις επιβολής ποινικής ρήτρας 45 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο Μαλιακός – Κλειδί για υπέρβαση της 2ης και 3ης αποκλειστικής τμηματικής προθεσμίας, όσο και την απόφαση της ΕΕ να κλείσει, προς όφελος του Δημοσίου, το φάκελο καταγγελίας εις βάρος του έργου παραχώρησης Ε-65 για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ζημιές 8,1 εκατ. για την Olympic Air στο 9μηνο, χωρίς Airbus σε λίγο καιρό;


 

Συνεχώς βελτιούμενα βαίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Olympic Air. Αυτό, διότι η εταιρεία έχει συρρικνώσει σημαντικά το έργο της (έχει περιοριστεί σχεδόν μόνο στο εσωτερικό και τα Βαλκάνια), σε συνδυασμό με την αποδέσμευση αρκετών Airbus.

Συγκεκριμένα, η Olympic Air είχε, στο 9μηνο του 2012, πωλήσεις 173,1 εκατ. ευρώ, αντί 189,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αν και παρουσίασε, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της (τέλη του 2009), λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 7,5 εκατ., έναντι αρνητικών EBITDA 6,5 εκατ. το 2011, το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο.

Οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν στα 8,1 εκατ. ευρώ, αντί 22,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Aegean Airlines, στο 9μηνο του έτους, είχε πωλήσεις 511,2 εκατ. και ζημιές μετά από φόρους 8,6 εκατ.

Με άλλα λόγια, η Olympic Air και η Aegean παρουσίασαν πάνω – κάτω τις ίδιες ζημιές στο 9μηνο (8,1-8,6 εκατ.), με την Aegean να έχει τριπλάσιο κύκλο εργασιών.

Οι δυο εταιρείες περιμένουν την έγκριση ή μη της ΕΕ για την συγχώνευση τους, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι περικοπές προσωπικού, κυρίως στην Olympic Air. Έντονα φημολογείται ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο της εξαγοράς από την Aegean, θα μείνει μόνο με τα Bombardier και κανένα Airbus.

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα για την Olympic Air αναφέρονται:

- Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012 και καλύφθηκε πλήρως από την MIG, γεγονός που αποτελεί «επιβεβαίωση της υποστήριξης του μετόχου στην εταιρεία»,

- η συνέχιση της εφαρμογής του ανασχεδιασμού του πτητικού δικτύου, με την αναστολή ζημιογόνων δρομολογίων, όπως τα Θεσσαλονίκη - Τίρανα, Αθήνα - Άμστερνταμ και Αθήνα - Κάιρο,

- η εκμετάλλευση νέων πηγών εσόδων από τις πτήσεις τσάρτερ από Ρόδο προς Τελ Αβίβ και από Ηράκλειο προς Μιλάνο, Μπολόνια και Βερόνα,

- η ανάληψη της εξυπηρέτησης 15 άγονων γραμμών, έως τον Μάρτιο του 2016, έναντι 116 εκατ. ευρώ συνολικά,

- η πώληση των θυγατρικών εταιρειών MIG AVIATION UK και MIG AVIATION 3, οι οποίες είναι ιδιοκτήτρiες του στόλου των Bombardier (10 Q-400 και 4 Dash 8-100) της Olympic Air στην εταιρία NAC, έναντι 20 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση επαναμίσθωσής τους για 11 χρόνια,

- η υπογραφή συμφωνίας εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines, έναντι 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ ήδη έχουν εισπραχθεί.

Aν. Σελιανάκης: Aπό τoν ΟΕΚ, το Λητώ και τη ΔΕΠΑΝΟΜ στο Αττικό Μετρό

Ως φαβορί για την αντικατάσταση του Χρήστου Τσίτουρα από το Αττικό Μετρό φαντάζει ο αρχιτέκτονας Αντώνης Σελιανάκης.

Ο κ. Σελιανάκης έχει διατελέσει πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας την περίοδο 2007-08 και μέλος του δ.σ. της ΔΕΠΑΝΟΜ το 2004. Την περίοδο 1996-2007 υπήρξε τεχνικός σύμβουλος διοίκησης του μαιευτηρίου Λητώ, ασκών καθήκοντα «Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας και Τεχνικού Ασφαλείας Εργαζομένων». Ακούγεται ότι έχει καλές σχέσεις με το περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Σελιανάκης (φωτό) διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο ειδικεύεται στην (περιβαλλοντικά) βιώσιμη αρχιτεκτονική κτηρίων και στην παροχή ολοκληρωμένων πακέτων υπηρεσιών που αφορούν σε κτίσματα υψηλής αισθητικής και κατασκευαστικής ποιότητας.
Υπογραμμίζεται ότι άλλη εταιρεία είναι το Αττικό Μετρό (κατασκευαστικό κομμάτι) και άλλη η Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας, στην οποία τοποθετήθηκε ο κ. Αλέξανδρος Δελούκας από τη ΔΗΜΑΡ.

Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα από τις 13 Δεκεμβρίου


Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα από τις 13 Δεκεμβρίου 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται τις καθημερινές από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Η Ομοσπονδία προτείνει στους εμπορικούς συλλόγους το ωράριο στις γιορτές να είναι το εξής:


ΠΕΜΠΤΗ 13/12/2012
09:00-21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/12/2012
09:00-21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/12/2012
09:00-16:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 16/12/2012
ΚΛΕΙΣΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 17/12/2012
09:00-21:00
ΤΡΙΤΗ 18/12/2012
09:00-21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/12/2012
09:00-21:00
ΠΕΜΠΤΗ 20/12/2012
09:00-21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/12/2012
09:00-21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/12/2012
09:00-18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12/2012
10:00-18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ (Παραμονή Χριστουγέννων)
24/12/2012
09:00-18:00
ΤΡΙΤΗ 25/12/2012
ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/12/2012
ΚΛΕΙΣΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ 27/12/2012
09:00-21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/12/2012
09:00-21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/12/2012
09:00-18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/12/2012
ΚΛΕΙΣΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ (Παραμονή Πρωτοχρονιάς)
31/12/2012
09:00-18:00
ΤΡΙΤΗ 1/1/2013
ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 2/1/2013

Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Προσωρινή η αναστολή συντάξεων 1.600 δικαιούχων του ΟΑΕΕ


Προσωρινή η αναστολή συντάξεων 1.600 δικαιούχων του ΟΑΕΕ 

«Η αναστολή των συντάξεων των 1.600 συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που δεν υπέβαλαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, θα είναι προσωρινή» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης. Τόνισε δε ότι οι συντάξεις τους θα καταβληθούν αμέσως μόλις προσκομίσουν τα ζητούμενα στοιχεία στο ασφαλιστικό τους ταμείο.
Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει, επίσης, ότι «οι συνταξιούχοι αυτοί, παρότι επανειλημμένως είχαν ειδοποιηθεί από τον ασφαλιστικό τους φορέα, δεν υπέβαλλαν τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασταύρωση και ταυτοποίηση νομιμότητας των συντάξεών τους».
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συνταξιούχους, ότι όλοι γνωρίζουν ότι, για πρώτη φορά, συντελείται μια οργανωμένη και αποτελεσματική προσπάθεια νοικοκυρέματος των ασφαλιστικών ταμείων. Το νοικοκύρεμα και η διαφάνεια είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Είναι όφελος για την Ελλάδα» καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Στις 30 Νοεμβρίου ο ΟΑΕΕ ανακοίνωσε ότι διακόπτει από τον Δεκέμβριο του 2012 την καταβολή της σύνταξης, για περίπου 1600 συνταξιούχους, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), που λείπουν από τα μητρώα τους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, προκειμένου να επαναληφθεί η καταβολή της σύνταξης, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του ΟΑΕΕ, προσκομίζοντας:
  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).
  • Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.


Επιασαν το δήμαρχο να πουλάει ναρκωτικά έξω από δημοτικό σχολείο


Επιασαν το δήμαρχο να πουλάει ναρκωτικά έξω από δημοτικό σχολείο

Η μικρή πόλη του Ολιβ Χιλ στην επαρχία Κάρτερ του Κεντάκι ελάχιστα ξεφεύγει από τα στερεότυπα που έχει φτιάξει ο κινηματογράφος και η τηλεόραση για την μέση πόλη στις ΗΠΑ. Πολύ πράσινο, αραιή κατοίκηση και γενικά μία αίσθηση ότι τίποτε περίεργο δεν συμβαίνει εκεί κοντά. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι πάντα έτσι.

Η τοπική αστυνομία αναζητούσε εδώ και καιρό αυτόν που διένειμε ποσότητες μαριχουάνας στην ευρύτερη περιοχή και τελικά το περασμένο Σαββατοκύριακο «πέτυχε διάνα». Μετά από αρκετό καιρό άνα «καρφί» που συνεργαζόταν με τις Αρχές πέτυχε να κλείσει μία αγοραπωλησία σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών με τον κύριο προμηθευτή της περιοχής.
Το ραντεβού κλείστηκε για την Τετάρτη σε σημείο που φαινομενικά ήταν αθώο, αλλά εξυπηρετούσε τις δυνάμεις του νόμου: στο πάρκινγκ του τοπικού δημοτικού σχολείου. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι ποινές για την εμπορία είναι βαρύτερες εάν τεκμηριωθεί δραστηριότητα σε ακτίνα 1.000 ποδιών ή 300 μ. από σχολείο.
Το απόγευμα της Τετάρτης λοιπόν, το όχημα με τον πελάτη περίμενε στο πάρκινγκ του σχολείου, με τους αστυνομικούς να είναι ακροβολισμένοι γύρω-γύρω. Και ξαφνικά, στο σημείο εμφανίστηκε ο Δήμαρχος.
Ο Ντάνι Σπαρκς, που ανέλαβε τα ηνία της πόλης το 2003, προσέγγισε το άλλο αυτοκίνητο και -σαν να μην συμβαίνει τίποτε- προχώρησε κανονικά στη συναλλαγή, για να ακολουθήσει η επέμβαση των Αρχών και η σύλληψή του.
Πριν ακόμη καταμετρηθεί η ποσότητα των ναρκωτικών που κατείχε, τουλάχιστον ο ίδιος έκανε τη χάρη στους δημότες του να παραιτηθεί...

Ορατό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος


 

Αντιμέτωπες με την κρατικοποίηση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες μετά την υποχρεωτική συμμετοχή τους και στο πρόγραμμα επαναγοράς του... ελληνικού χρέους οκτώ μόλις μήνες μετά το PSI+.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι το ενδεχόμενο κρατικοποίησης είναι πλέον κάτι περισσότερο από πιθανό και στηρίζουν την άποψή τους στους δυσμενείς για τους ιδιώτες επενδυτές όρους επανακεφαλαιοποίησης, στην πίεση που ασκείται για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους και στο διορισμό ξένων επιτρόπων τον προσεχή Ιανουάριο σε όλες τις τράπεζες.

Είναι προφανές, τονίζει στην «Ε» έμπειρος τραπεζίτης, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους σε αυτές τις τιμές απομακρύνει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες από τις αγορές και επομένως διακυβεύεται η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα τους.

Το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία μετά την υποχρεωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, καθώς όπως εκτιμάται, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα χάνουν οριστικά την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος των ζημιών τους από την άνοδο της αξιοπιστίας της χώρας στο μέλλον και την αντίστοιχη άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Την ίδια στιγμή η πορεία της αγοράς καθ'Α όλη τη διάρκεια της εβδομάδας δείχνει ότι οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με τον τραπεζικό κλάδο από την ανακοίνωση της επαναγοράς χρέους έως και την Παρασκευή να υποχωρεί κατά 21% περίπου.

Σε αυτό το περιβάλλον οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές δεν θα δείξουν την απαραίτητη προθυμία να αναλάβουν τον κίνδυνο της χώρας και επομένως και των τραπεζών, καθώς κρίνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και ότι η απόδοση των κεφαλαίων τους δε θα είναι ανάλογη με το ρίσκο που θα αναλάμβαναν.

Αναλγητικά...

Για να μετριαστούν πάντως οι αρνητικές συνέπειες της επαναγοράς εν όψει μάλιστα και της ανακεφαλαιοποίησης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται θετικός να ικανοποιήσει δύο από τα αιτήματα των τραπεζιτών.

Αρχικά ανταπάντησε στους προβληματισμούς των τραπεζιτών σχετικά με τις προθέσεις τους για συγκλήσεις γενικών συνελεύσεων για τη λήψη έγκρισης της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, προκειμένου να μην τους καταλογίσουν οι μέτοχοί τους «απιστία», με νομοθετική ρύθμιση που θα τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.

Δεύτερο και σημαντικότερο υποσχέθηκε στους τραπεζίτες, αφού πρώτα λάβει την έγκριση από την τρόικα, να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση να προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία του PSI+ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και επομένως να μειωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες κατά περίπου 4 δισ. ευρώ.

Σύμβουλοι

Σύμφωνα τώρα με το χρονοδιάγραμμα, αύριο θα εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην επαναγορά χρέους, στους οποίους θα αναφέρεται και το εύρος τιμής των ομολόγων διαφόρων λήξεων, ενώ την ίδια ημέρα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα κλείσει την επόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστούν και τα δ.σ. των ελληνικών τραπεζών, που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Το κείμενο του Eurogroup αναφέρει ρητά ότι οι τιμές για την επαναγορά ομολόγων θα είναι έως την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου γεγονός που συνεπάγεται ότι οι τιμές μπορεί να είναι και αρκετά χαμηλότερες από το 33% που ήταν τη δεδομένη ημέρα. Ήδη οι δύο διεθνείς οίκοι (Morgan Stanley και Deutsche Bank), που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το δύσκολο αυτό έργο της επαναγοράς, καλούνται μέχρι να βγει η ανακοίνωση να έχουν βολιδοσκοπήσει τα hedge funds για τις προθέσεις τους ως προς τη συμμετοχή, αλλά και να εκτιμήσουν το ύψος των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Τα hedge funds αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ με μέσο κόστος κτήσης περίπου τις 17 μονάδες βάσης. Οι ίδιες εκτιμήσεις θέλουν αρκετά από τα hedge funds να τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά της αγοράς (λίγο πριν τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις), με αποτέλεσμα να εγγράφουν σήμερα υπεραξίες οι οποίες φθάνουν και στο 160%. Η επαναγορά χρέους στη μέση τιμή των 28 μονάδων βάσης θα επιτρέψει στα hedge funds την κατοχύρωση αξιόλογων κερδών στην περίπτωση βέβαια που την αποδεχθούν.



express.gr

Τσάρος των εφοριών με φοροτεχνικές εταιρείες


Τσάρος των εφοριών με φοροτεχνικές εταιρείες 

Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα ανακύπτει με τον γενικό διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών Αντώνη Νανόπουλο, καθώς ο γιος του διατηρεί εταιρεία λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και διεκπεραίωσης υποθέσεών τους με την Εφορία.
Την ώρα που ο κ. Α. Νανόπουλος κατέχει ένα τόσο νευραλγικό πόστο στο υπουργείο Οικονομικών που μεταξύ άλλων έχει να κάνει με το ποιοι, γιατί και με ποιες μεθόδους θα ελεγχθούν, καθώς και με τα πορίσματα για τις κυρώσεις σε παραβάτες, ο γιος του Κωνσταντίνος Νανόπουλος διατηρεί λογιστικό γραφείο στον Γέρακα και υποκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας με αντικείμενο την παροχή συμβουλών και εξυπηρετήσεων για φορολογικά, λογιστικά και άλλα θέματα.

Την ώρα που ο πατέρας έχει εκ της θέσεώς του πρόσβαση σε απόρρητα φορολογικά στοιχεία πολιτών και επιχειρήσεων και είναι αυτός που αξιολογεί και αποφασίζει για τις περαιτέρω ενέργειες του ελεγκτικού μηχανισμού, ο Κωνσταντίνος Νανόπουλος διαχειρίζεται λογιστικές υποθέσεις φυσικών προσώπων και εταιρειών και εμφανίζεται ως φορολογικός εκπρόσωπος ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, μέσω site διαφημίζει τις γνώσεις και την εμπειρία του στη σύσταση εταιρειών σε άλλες χώρες, προβάλλοντας και τα φορολογικά πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιχειρηματικής επιλογής.

Στην εταιρεία που έχει την επωνυμία «ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» και τίτλο «TAXEXPERTS» συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Νανόπουλος με ποσοστό 90%, η σύζυγος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Βαρβάρα Νανοπούλου με 10% και η κόρη Αικατερίνη Νανοπούλου με ποσοστό 10%.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στον Γέρακα Αττικής (οδός Δυοβουνιώτη 24), ενώ έχει και υποκατάστημα στην Αθήνα (Βασιλίσσης Σοφίας 77). Διαθέτει και επιχειρηματικό Portal (www.taxexperts.gr), παρέχοντας με το αζημίωτο υπηρεσίες και συμβουλές σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και ο τιμοκατάλογος των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον οποίο η απλή κατάθεση φορολογικής δήλωσης στην εφορία κοστίζει 80 ευρώ, η έκδοση κλειδάριθμου 30 ευρώ, η έναρξη δραστηριότητας στην Ελλάδα 660-1.300 ευρώ ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, και η έναρξη δραστηριότητας στο εξωτερικό από 1.450 ευρώ για τη Ρουμανία μέχρι 4.500 για τη Κίνα.

Ο διαχειριστής της «TAXEXPERTS Κωνσταντίνος Νανόπουλος εμφανίζεται ενώπιον της ΔΟΥ Παλλήνης και ως φορολογικός εκπρόσωπος δύο ξένων εταιρειών στην Ελλάδα. Η μία έχει έδρα τη Πολωνία και αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και η άλλη τη Βρετανία με δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο εξοπλισμού, πληροφορικής και επικοινωνιών με αλληλογραφία η μέσω Διαδικτύου.

Η εταιρεία εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες με έμφαση στην επιχειρηματική δράση στο εξωτερικό. Οπως αναφέρεται στο site «η TaxExperts, μέσω του δικτύου συνεργαζόμενων γραφείων που διαθέτει σε όλο τον κόσμο, είναι σε θέση να σας καλύψει φορολογικά, λογιστικά και νομικά σε όλες σας τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα αναλαμβάνουμε υπεύθυνα τη διεκπεραίωση υποθέσεων σε: Αγγλία, Κύπρο, Τουρκία, Καναδά, Κατάρ, Ντουμπάι, Εμιράτα, Βαλκάνια και πολλούς ακόμα προορισμούς».

«Εξωστρέφεια
Σε άλλο σημείο διαφημίζονται τα πλεονεκτήματα για το άνοιγμα επιχείρησης στο εξωτερικό, καθώς μεταξύ άλλων «μειώνει τον επιχειρηματικό του κίνδυνο ως φυσικό πρόσωπο στην Ελλάδα, μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές ... Το γραφείο μας μπορεί να καλύψει νομικά, φορολογικά και λογιστικά τους δημοφιλέστερους επιχειρηματικούς προορισμούς εκτός Ελλάδας. Με τη χρήση ενός αξιόπιστου και δοκιμασμένου δικτύου συνεργατών μπορούμε να καθοδηγήσουμε τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες σε Αγγλία, Κύπρο, Κίνα, Ντουμπάι, Ιράκ, Hong Kong, Αμερική, Ελβετία, Μάλτα, Ουκρανία, Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία και Αίγυπτο».

Για την παροχή υπηρεσιών και συμβουλών σε ιδιώτες η «TAXEXPERTS βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που αναζητούν έναν φορολογικό σύμβουλο για την παρακολούθηση των υποθέσεών τους και τον φορολογικό τους σχεδιασμό... Μέσα στα τελευταία 2 χρόνια έχουν ψηφισθεί 5 φορολογικά νομοσχέδια, που καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη ενός αξιόπιστου φορολογικού συμβούλου».

Σε άλλο σημείο της «αυτοπροβολής» αναφέρεται ότι «σε μια εποχή τρομακτικών φορολογικών αλλαγών, «φοροσοφιστών» και ανώνυμων bloggers, η παραπληροφόρηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις περιουσίες των ιδιωτών και των επιχειρήσεων. Η Taxexperts μέσα από τη μοναδική Online υπηρεσία στην Ελλάδα «Ask the Experts» παρέχει επώνυμες, ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε φορολογικά και νομικά ερωτήματα».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

ΠΗΓΗ

Το ΣΔΟΕ «εξομολογεί» δέκα ιεράρχες


Το ΣΔΟΕ «εξομολογεί» δέκα ιεράρχες 

Οι «Ράμπο» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανοίγουν για τα καλά τον εκκλησιαστικό «φάκελο» εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, πλήθος στοιχείων, που περιήλθαν σε γνώση τους μέσω καταγγελιών. Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας, κυρίως μετά και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» (25/11) σχετικά με τις έρευνες που διενεργούνται για τα οικονομικά των μητροπολιτών Περιστερίου Χρυσόστομου και Θεσσαλιώτιδος - Φαναριοφερσάλων Κύριλλου.
Χαρακτηριστική είναι η νέα περίπτωση που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα μας, αυτή του μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιου, ο οποίος επίσης ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ώστε να διαπιστωθεί αν ευσταθούν καταγγελίες που τον θέλουν υπεύθυνο για πλήθος ατασθαλιών στα οικονομικά της μητρόπολής του.
Τριγμοί στο εσωτερικό
Τα νέα δεδομένα προκαλούν τριγμούς στον μέχρι πρόσφατα θεωρούμενο και ως «άβατο» τομέα των οικονομικών της Εκκλησίας, αφού η ίδια η Εκκλησία δεν διαθέτει παρόμοιο ελεγκτικό μηχανισμό.
Είναι δεδομένο ότι στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχουν αρκετοί φωτισμένοι ιεράρχες, που με την ιστορία και την εν γένει στάση τους εμπνέουν τον σεβασμό, φαίνεται όμως ότι δεν λείπουν μεταξύ των μητροπολιτών και οι «πεπτωκότες αδελφοί, εις τον δεινόν πειρασμόν της φιλαργυρίας», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ!
Για πρώτη φορά οι έλεγχοι, που συσχετίζουν περιουσιακά στοιχεία με δηλώσεις φόρου και εισοδήματα, φτάνουν και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ με τις νέες τεχνικές δυνατότητες, μέσω τραπεζών, επεκτείνονται και στην πιθανότητα ύπαρξης offshore εταιρειών. Η αδήριτη ανάγκη της πολιτείας για την εξεύρεση πόρων δεν μπορεί παρά να πιέζει προς την κατεύθυνση να βρεθούν όλες οι πηγές που παράγουν εισοδήματα και να παταχθούν λογικές «μαύρων» εισοδημάτων, ακόμα και αν αυτά είναι… ιερά.
Η αποκάλυψη τους «Εθνους της Κυριακής» για την έρευνα του ΣΔΟΕ που αφορά στους μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομο και Θεσσαλιώτιδος - Φαναριοφερσάλων Κύριλλο, προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις.
Σε απάντηση που διένειμε στον Τύπο, ο μητροπολίτης Κύριλλος, αφού χαρακτήρισε προσβλητικά όσα αναφέρονται ως αποκαλύψεις από πηγές του ΣΔΟΕ, τόνισε: «Σπεύδω να διαψεύσω κατηγορηματικώς και μετ' εμφάσεως τις πληροφορίες που αναπαράγονται στο εν λόγω άρθρο και αφορούν στο πρόσωπό μου, ως χονδροειδείς και παντελώς αβάσιμες. Σας δηλώνω ότι ουδέποτε οχλήθην από το ΣΔΟΕ για θέματα σαν αυτά που μου καταμαρτυρούνται».
Ωστόσο, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης απέφυγε να διαψεύσει στην ουσία του το δημοσίευμα, αφού το γεγονός ότι δεν έχει ενοχληθεί από τα στελέχη του ΣΔΟΕ δεν αποκλείει τη διενέργεια του ελέγχου…
Μεγαλύτερη έκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε η αντίδραση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, ενός ιεράρχη που μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχόλησε αρνητικά την κοινή γνώμη.
Ο ίδιος έσπευσε, με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο, να προσφέρει «κάλυψη» στους ελεγχόμενους από το ΣΔΟΕ κληρικούς, προσδίδοντας στα δημοσιεύματα χαρακτήρα «επίθεσης στην Εκκλησία»! Εντύπωση δε προκαλεί και η αναφορά σε «θρασείς δημοσιογράφους»…
Διασυρμός
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικόλαος, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον προέτρεψε να ζητήσει «άμεσα και επισήμως από το ΣΔΟΕ, ως ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, ή υπεύθυνα να διαψεύσουν τα διαδιδόμενα ή να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια μάς αφορά ή ακόμη να προβούν τελικά σε έλεγχο των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων όλων μας». Μάλιστα δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι «διασύρεται το όνομα της Εκκλησίας μας από το μένος της οργανωμένης ασεβείας και το δηλητήριο της δημοσιογραφικής θρασύτητος, συνεπεία δικής μας αμηχανίας και της σιωπής του ΣΔΟΕ».
Η αποστομωτική απάντηση ήρθε άμεσα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που κατ' επανάληψη απευθυνόμενος στους ιεράρχες έχει συστήσει «ταπεινότητα και να μην προκαλούν την κοινή γνώμη».
Οταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο ιστοσελίδας να σχολιάσει την επιστολή του Μεσογαίας Νικολάου, ο μακαριώτατος δεν έκρυψε την οργή του: «Αυτά είναι φανφάρες. Εγώ δεν λειτουργώ με φανφάρες. Εχω ήδη προηγηθεί της επιστολής. Εχω επικοινωνήσει με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο και έχω ενημερωθεί», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προσφέρει καμιά κάλυψη σε όσους ιεράρχες ελέγχονται για οικονομικές ατασθαλίες...
Καταγγελίες - σοκ για τον Νίκαιας Αλέξιο
Ο μητροπολίτης που προίκισε τη... φαμίλια του
Ενας ακόμη μητροπολίτης βρίσκεται ήδη κάτω από το μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για τον «εύπορο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Σώμα, μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο (Γεράσιμο Βρυώνη), για τον οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα καθώς βρίσκεται στη λίστα των εκατομμυριούχων ιεραρχών.
Οι ελεγκτές εξετάζουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αν ο μητροπολίτης Αλέξιος και μέλη της οικογένειάς του απέκτησαν, και με ποιον τρόπο, ακριβά ακίνητα, αν παραβιάστηκαν οι διαδικασίες με προσλήψεις σε έμμισθες θέσεις της Μητρόπολης ατόμων του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος, αλλά και αν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της Μητρόπολης.Μια ιδιαίτερα σοβαρή πτυχή των καταγγελιών, που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ, είναι η αναφορά σε «καταθέσεις του μητροπολίτη Αλεξίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»!
Η έρευνα, τόσο στην περίπτωση του Αγίου Νίκαιας όσο και στις άλλες περιπτώσεις των ελεγχόμενων μητροπολιτών, θα περιλάβει και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τόσο των προσώπων που ελέγχονται όσο και εκείνων του στενού συγγενικού τους περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο μητροπολίτης Αλέξιος και η οικογένειά του φέρονται να διαθέτουν τουλάχιστον οκτώ ακίνητα, για τα οποία μένει να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.
Εκτός από τα ακίνητα των συγγενών του, ο ίδιος ο μητροπολίτης φέρεται να διαθέτει ένα ακίνητο στη Λεωφόρο Λαμπράκη στον Πειραιά, τρία ακίνητα στην Ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή και ένα ακίνητο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά. Ο κ. Αλέξιος έχει ως κύρια κατοικία του ακίνητο στην Ακτή Θεμιστοκλέους πάνω από τα Μακρά Τείχη, στα βράχια της Πειραϊκής, με εκπληκτική θέα προς το πέλαγος, όπου στον έναν όροφο μένει η μητέρα του με την οικιακή βοηθό της και ακριβώς από πάνω διατηρεί κατοικία ο μητροπολίτης.
Επαυλη με πισίνα
Ο αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος μάλιστα είναι και αρχιλογιστής της Μητρόπολης, φέρεται να απέκτησε «έπαυλη μετά πισίνας» στη θέση «Τζότζικας» στη Γραβιά Φωκίδας, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, εμφανίζεται ως... επιτυχημένος επιχειρηματίας, ενώ όποτε επισκέπτεται το χωριό δεν παραλείπει να πηγαίνει στην εκκλησία, όπου υποκαθιστά και τον ψάλτη!
Ο αρχιλογιστής της Μητρόπολης Νικαίας φέρεται να έχει και δεύτερη έπαυλη στην Ανοιξη Αττικής, που σύμφωνα με τις περιγραφές μοιάζει με φρούριο, ενώ εμφανίζεται να κυκλοφορεί και με ακριβά αυτοκίνητα.
Αλλά και ο ανιψιός του μητροπολίτη Αλεξίου, γιος του αδελφού του Δημήτρη, ο Αλέξης, φέρεται να έχει αποκτήσει δύο επαύλεις στον Διόνυσο, στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη και στην ομώνυμη πλατεία. Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί στη γειτονιά και η παρουσία του ίδιου του μητροπολίτη Αλεξίου, προφανώς ως επισκέπτη των συγγενών του.
Ο ανιψιός του μητροπολίτη, μάλιστα, έχει καταγγελθεί στο ΣΔΟΕ από ιερείς ότι ορίστηκε και ως ελεγκτής των λογιστικών βιβλίων στους 40 ενοριακούς Ναούς (περιοχή Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Χαΐδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Κερατσινίου και Περάματος), απ' όπου συνολικά κατακρατεί περί τις 4.000 ευρώ, χωρίς αποδείξεις, για έξοδα ελέγχων κάθε μήνα!
Μέσω... ΑΣΕΠ
Προσλήψεις συγγενών στη μητρόπολη
Μια ακόμη σοβαρή πτυχή αυτής της ιστορίας, που σκανδαλίζει το ποίμνιο στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας -όπως αναφέρουν ιερείς στην καταγγελία τους στο ΣΔΟΕ, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Εθνους της Κυριακής»-, είναι ότι ο μητροπολίτης Αλέξιος έχει προσλάβει, σε έμμισθες θέσεις-κλειδιά στη Μητρόπολη, συγγενείς του!
Πιο συγκεκριμένα, οι προσλήψεις αφορούν στον αδελφό του Δημήτρη ως αρχιλογιστή, τον ανιψιό του Αλέξη ως βοηθό λογιστή, την ανιψιά του Ελπίδα ως γραμματέα της Μητρόπολης, την ανιψιά του Χριστίνα στο γραφείο Πρόνοιας της Μητρόπολης και τον ανιψιό του Θανάση ως οδηγό. Το παράδοξο είναι ότι οι (αδιάβλητες;) προσλήψεις έγιναν... μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό, όπως σχολιάζει με νόημα ο συνομιλητής μας, δεν ερμηνεύεται με την «ανθρώπινη λογική», αλλά πρόκειται μάλλον για... θαύμα! «Βγάζει μάτι» το γεγονός ότι με τις πέντε -τουλάχιστον- προσλήψεις συγγενών του, η Μητρόπολη Νίκαιας μοιάζει με «οικογενειακή επιχείρηση».
Συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ «μαύρα»
Μίζες από γάμους και κηδείες
Στις καταγγελίες που εξετάζει το ΣΔΟΕ περιγράφεται μια ζοφερή κατάσταση από «δεινοπαθούντες» ιερείς, με τις εντελώς υπερβολικές και παράλογες οικονομικές απαιτήσεις του συγκεκριμένου μητροπολίτη. Ειδικότερα, το κλίμα που περιγράφουν ιερείς της Μητρόπολης Νικαίας είναι ότι εντείνονται οι πιέσεις από τον πρωτοσύγκελο και άλλους άμεσους συνεργάτες του μητροπολίτη να τους στέλνουν όλο και περισσότερα χρήματα.
Κυρίως τα ζητούν από ιερείς νεκροταφείων, αλλά και από τις ενορίες ως «μερίδια» αμοιβών από βαπτίσεις, γάμους και κηδείες, από τα παγκάρια αλλά και τους πολλούς «κουμπαράδες». Συνολικά μαζεύονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, αφορολόγητα εισοδήματα χωρίς αποδείξεις!
«Αδιάβαστα»
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για ποσό π.χ. 800 ευρώ εγγράφεται επίσημα στα βιβλία ποσό 200 ευρώ και τα 600 πηγαίνουν «αδιάβαστα» για το... φιλανθρωπικό έργο του μητροπολίτη.
Αναφέρονται, μάλιστα, περιπτώσεις όπου οι ιερείς αδυνατούσαν να πληρώσουν τα ποσά που απαιτούσαν συνεργάτες του μητροπολίτη και αναγκάστηκαν να τα καλύψουν παίρνοντας από τράπεζες καταναλωτικά δάνεια!
Στην καταγγελία τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Στο παρελθόν είχαμε μεταφέρει τα προβλήματα που μας απασχολούν στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, δίχως όμως να τα λάβει υπόψη του, παρόλο που παραδέχεται δημοσίως ότι στο Σώμα της Ιεραρχίας υπάρχουν άτομα που προκαλούν.
Μετά τις συνεχείς πιέσεις και απειλές που δεχόμαστε από τον μητροπολίτη Αλέξιο, καθώς και από τον πρωτοσύγκελό του Χρυσόστομο Παναγόπουλο, αποφασίσαμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και την απογοήτευσή μας για τις απαράδεκτες συμπεριφορές και των δύο.
Τα τρόφιμα που προέρχονται από προσφορές των σούπερ μάρκετ της περιοχής για την καμπάνια ''Ολοι μαζί μπορούμε'', τα οποία προορίζονται για τους άπορους συνανθρώπους μας, καταλήγουν ως εδέσματα σε δεξιώσεις και γεύματα για μνημόσυνα, στους υπερπολυτελείς χώρους του Μοναστηριού των Αγίων Πατέρων στο Σχιστό! Σημαντικό μέρος από αυτά τα έσοδα πηγαίνουν στον μητροπολίτη.
Λεηλασία
Μάλιστα για την ανέγερση του συγκεκριμένου μοναστηριού, που έγινε με τον οβολό των πιστών, χρησιμοποίησε δικούς του τεχνικούς, από τους οποίους ζήτησε να δώσουν στη Μητρόπολη μέρος της αμοιβής τους ''υπέρ των φτωχών''...
Ο μητροπολίτης Αλέξιος Βρυώνης εδώ και 17 χρόνια λεηλατεί στην κυριολεξία τις εκκλησίες μας, με διάφορες μεθόδους, έτσι ώστε να αυξάνει την περιουσία του και τις καταθέσεις του σε τράπεζες.
Με αυτά που βιώνουμε καθημερινά, μέσα από συνεχείς πιέσεις, εκφοβισμούς και απειλές, μας στηρίζει ο Θεός και δεν έχουμε καταρρεύσει κληρικοί και λαϊκοί.
Πότε άραγε θα σταματήσει ο Αλέξιος να αρμέγει εκκλησίες και ιερείς, με σκοπό να πλουτίζει αυξάνοντας τις καταθέσεις του, εδώ και στο εξωτερικό, προικίζοντας αδέλφια και ανίψια με επαύλεις, που λίγοι διαθέτουν;», ρωτούν καταλήγοντας οι καταγγέλλοντες.
«Δικοί του» τεχνικοί
Η Μητρόπολη, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, συστήνει «δικούς της» τεχνικούς και αγιογράφους επιβάλλοντας τη σχεδόν αποκλειστική χρησιμοποίησή τους από τις ενορίες.
Οπως επίσης συστήνει την τέλεση δεξιώσεων και μνημοσύνων σε συγκεκριμένο χώρο. Επιβάλλει στους ιερείς να δίνουν τις παραγγελίες τους για αρτοκλασίες, βασιλόπιτες κ.λπ. στον... Ανδρέα, «πληρώνοντας υπερβολικές τιμές, σε σχέση με άλλα μαγαζιά που μας κάνουν και δωρεές».
Επίσης, στις καθιερωμένες επισκέψεις του μητροπολίτη σε ενορίες, πανηγύρεις κ.λπ. η εκάστοτε ενορία καλείται να πληρώσει χέρι χέρι, χωρίς αποδείξεις, ποσά που κυμαίνονται από 500 μέχρι και 6.000 ευρώ!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

ΠΗΓΗ