EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

11 απαντήσεις για τις αποφάσεις του Eurogroup

11 απαντήσεις για τις αποφάσεις του Eurogroup Του Κώστα Τσαχάκη

Η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει με ένα σύνθετο «μοντέλο» σταδιακά, γεγονός που έχει ήδη ανοίξει στο εξωτερικό τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης «ξεκάθαρων» μέτρων, όπως το «κούρεμα» των ομολόγων του επίσημου τομέα. Όσον αφορά στη δόση θα έλθει σε? δόσεις και με την προϋπόθεση να πετύχει η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων. Πιο αναλυτικά οι απαντήσεις είναι οι εξής:

1) Ποιες είναι οι βασικές αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα;

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε αφενός δέσμη παρεμβάσεων για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 (στο επίπεδο αυτό εκτιμάται ότι είναι βιώσιμο) και κάτω από το 110% το 2022. Επίσης άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της «σούπερ» δόσης των 43,7 δισ. ευρώ.

2) Πότε θα εκταμιευτεί η δόση;

11 απαντήσεις για τις αποφάσεις του Eurogroup

Η ημερομηνία «κλειδί» είναι η 13η Δεκεμβρίου. Τότε συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, με αποκλειστικό αντικείμενο την αποδέσμευση του πρώτου μέρους της δόσης «υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών στα κοινοβούλια των χωρών - μελών και μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος της επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά στο επίσημο ανακοινωθέν. Άμεση θα είναι η εκταμίευση 10,6 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε τρεις δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου του 2013 και εφόσον η τρόικα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. φορολογική μεταρρύθμιση) που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο.

3) Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα αντληθούν εντός Δεκεμβρίου;

11 απαντήσεις για τις αποφάσεις του Eurogroup

Πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 10,6 δισ. ευρώ θα πάνε: 3,4 δισ. για την αποπληρωμή μηνιαίων εντόκων γραμματίων που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο έναντι υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ, 500 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ομολόγου που λήγει στις 21 του μήνα και δεν είχε μπει στο PSI, 4 με 4,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού και περίπου 2 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά προτεραιότητα θα ξεκινήσει η εξόφληση 40.229 συνταξιούχων δικαιούχων εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, των εξαγωγέων στους οποίους οφείλεται ο ΦΠΑ και της αγοράς φαρμάκων.

4) Ποια είναι τα βασικά εργαλεία μείωσης του χρέους έως το 2020;

Η μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων στα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης (53 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Πλέον τα επιτόκια διαμορφώνονται σε 50 μονάδες βάσης + Euribor τριμήνου και το όφελος υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 8 χρόνια. Ολοκλήρωση του σχεδίου επαναγοράς ομολόγων, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι επενδυτές που δεν εντάχθηκαν στο PSI, με στόχο να προκύψει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 22 δισ. ευρώ. Κατάργηση της αμοιβής του EFSF για τα δάνεια που δίνει στην Ελλάδα (όφελος 2,7 δισ. ευρώ). Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (όφελος 10 δισ. ευρώ). Αναβολή της πληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF για 10 χρόνια. Μετακύλιση των λήξεων των διμερών δανείων και του EFSF.

5) Πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα «ανακούφισης» του χρέους;

Η υλοποίησή τους θα γίνει σταδιακά - προοδευτικά και υπό τον όρο της ισχυρής εφαρμογής από τη χώρα των μεταρρυθμίσεων την περίοδο της διάρκειας του προγράμματος, αλλά και την περίοδο μετά την επιτήρηση από αυτό. Η τρόικα θα έχει τον πρώτο λόγο και για τις παρεμβάσεις μείωσης του χρέους.

6) Ποιο είναι το κρίσιμο βήμα για να προχωρήσει το «πακέτο» ελάφρυνσης του χρέους; Υπάρχει κίνδυνος? ατυχήματος;

Κομβικής σημασίας είναι η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων περίπου στο 30% της ονομαστικής τους αξίας. Όχι μόνο γιατί θα μειώσει το χρέος κατά περίπου 22 δισ. ευρώ, αλλά και γιατί το ΔΝΤ την έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται πως δεν μπορεί να αποκλειστεί «επιπλοκή» λόγω της στάσης που θα κρατήσει το Ταμείο. Υποστηρίζει όμως ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία για την επαναγορά και γι΄ αυτό είναι αυξημένες οι πιθανότητες ομαλής έκβασης του εγχειρήματος.

7) Είναι τα μέτρα αυτά αρκετά;

Πιθανότατα, όχι. Γι΄ αυτό και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης στο ανακοινωθέν τονίζουν πως θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της χαμηλότερης συγχρηματοδότησης σε διαρθρωτικά κεφάλαια, ή και περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης δεν είναι τυχαίο πως μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, αρκετοί αναλυτές διατύπωσαν την εκτίμηση πως τα μέτρα δεν καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Θέση την οποία ασπάζεται και ο οίκος Moody's. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και χαρακτηρίζει υψηλή την πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες. Προειδοποιεί παράλληλα πως με δεδομένο ότι περίπου το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια του επίσημου τομέα, μόνο μια μείωση στο αρχικό κεφάλαια των δανείων του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο χρέος.

Καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος για το χρηματοδοτικό κενό 2013 - 2016

8) Για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2013 - 2016 που προκύπτει από τη διετή επιμήκυνση και υπολογίζεται στα 32 δισ. ευρώ έχει βρεθεί λύση;

Με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του και έμεινε ένα υπόλοιπο 7,6 δισ. ευρώ. Πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες των κρατών ? μελών της Ευρωζώνης να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους. Στόχος είναι να περιοριστεί το ποσό των νέων δανείων που πρέπει να χορηγηθούν στην Ελλάδα έως το 2016 για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες λήξεις. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 5,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της περιόδου 2013 ? 2016 και το κενό να περιοριστεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

9) Για τον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος τι αποφασίστηκε;

H κυβέρνηση θα πρέπει να μεταφέρει στον λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ. δηλαδή το πλεόνασμα που θα πετύχει πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα), για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση. Επίσης η Ελλάδα θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις του λογαριασμού στους EFSF-ESM.

10) Προβλέπονται «ρήτρες» δημοσιονομικής διόρθωσης.

Υιοθετούνται πλέον νέα εργαλεία από την Ελλάδα για την ενίσχυση του προγράμματος, κυρίως μέσω μηχανισμών διόρθωσης για την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων και των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις (σε κάθε απόκλιση στο πρωτογενές πλεόνασμα ή στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα λαμβάνονται αυτόματα μέτρα μείωσης δαπανών για να την καλύψουν) και μέσω αυστηρότερων κανόνων για την κατάρτιση και την εποπτεία του προϋπολογισμού (μνημόνια με όλα τα υπουργεία και του φορείς στα οποία προβλέπονται ποινές για τις υπερβάσεις).

11) Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2016 από πού θα αντλεί κεφάλαια η Ελλάδα, με δεδομένο ότι θεωρείται αδύνατον να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές;

Το Εurogroup δεσμεύτηκε να προσφέρει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και ύστερα από αυτή μέχρι να εξασφαλίσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι «τηρεί πλήρως τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».

Ειδικός λογαριασμός
H κυβέρνηση θα πρέπει να μεταφέρει στον λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση.

Στήριξη
Το Εurogroup δεσμεύτηκε να προσφέρει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και ύστερα από αυτή μέχρι να εξασφαλίσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές.

Επαναγορά ομολόγων
Κομβικής σημασίας είναι η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων περίπου στο 30% της ονομαστικής τους αξίας. Όχι μόνο γιατί θα μειώσει το χρέος κατά περίπου 22 δισ. ευρώ, αλλά και γιατί το ΔΝΤ την έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Νέα βοήθεια
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης στο ανακοινωθέν τονίζουν πως θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της χαμηλότερης συγχρηματοδότησης σε διαρθρωτικά κεφάλαια, ή και περαιτέρω μείωσης επιτοκίων στα διμερή δάνεια, αν είναι απαραίτητο.

Moody's
Ο οίκος Moody's υποστηρίζει πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και χαρακτηρίζει υψηλή την πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες. Προειδοποιεί παράλληλα πως με δεδομένο ότι περίπου το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια του επίσημου τομέα, μόνο μείωση στα αρχικά κεφάλαια των δανείων του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο χρέος.

ΠΗΓΗ

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ : Δεν υπάρχει λάθος στο να παραχωρείται κυριαρχία προς όφελος μιας ισχυρότερης Ευρώπης

Δεν υπάρχει λάθος στο να παραχωρείται κυριαρχία προς όφελος μιας ισχυρότερης Ευρώπης«Δεν υπάρχει τίποτε λάθος στο να παραχωρούν ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχία προς όφελος της δημιουργίας μιας ισχυρότερης Ευρώπης» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του σε εκδήλωση του Berggruen Institute, στο Βερολίνο, με τον τίτλο «Η πολιτική του φόβου», σημεία από την οποία δημοσιεύονται σε άρθρο στη Huffington Post. . Ανέφερε ότι "καθώς κάνουμε τα επόμενα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρέπει να δώσουμε “ιδιοκτησία” γι' αυτή τη διαδικασία στους λαούς. Πολιτικές που επιβάλλονται στους πολίτες χωρίς την ενεργή συγκατάθεσή τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν". Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η Ευρώπη μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πρώτα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, προκειμένου ο κόσμος να μπορούσε να επιχειρηματολογήσει και να αποφασίσει για το μέλλον του", τόνισε.

Κώδικας ΙΧΩΡ. Μάθετε ποιοι είμαστε και για ποιόν λόγο μας πολεμούν


 
Κώδικας ΙΧΩΡ. Μάθετε ποιοι είμαστε και για ποιόν λόγο μας πολεμούν







Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Από την τσέπη τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφού οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν στη γενική τους Συνέλευση που διεξήχθη, συνέχιση της αναστολής εκτέλεσης συνταγών του ΕΟΠΥΥ.

Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εκτίμησε τις εξελίξεις και διαπίστωσε ότι συνεχίζεται η «ασυνέπεια πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και εκκρεμούν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων (φορολογία, αναδρομικό rebate κλπ) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η φαρμακευτική περίθαλψη και να δυσχεραίνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν γίνει με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και οι οποίες θα συνεχιστούν, όπως είπε και την ερχόμενη εβδομάδα.

Αποτέλεσμα αυτών ανέφερε, είναι να αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος η εξόφληση μέρους της δαπάνης για τα φάρμακα, από τα χρήματα της δόσης, ενώ ποσό περίπου 2,6 δισ. ευρώ θα δοθεί για τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, μέχρι να εισρεύσουν τα πρώτα χρήματα που είναι απαιτητά από τους φαρμακοποιούς και αφορούν τόσο τις τρέχουσες υποχρεώσεις όσο και τα παλαιά χρέη, ο κ. Αμπατζόγλου, πρότεινε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και στήριξη της Δημόσιας Υγείας, αποπληρωμή συνταγών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, αποπληρωμή των παλαιών χρεών 2011 των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, χρονοδιάγραμμα πληρωμών για συνταγές Οκτωβρίου- Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος, συμψηφισμό με την εφορία, κατάργηση του αναδρομικού rebate (έκπτωση) και επιβολή δίμηνης πίστωσης από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Δραματική εξάπλωση του AIDS λόγω... κρίσης

Δραματική εξάπλωση του AIDS λόγω... κρίσης Της Ελένης Πετροπούλου

Την πόρτα της ελληνικής οικογένειας φαίνεται ότι «χτυπά» ο ιός του AIDS που πλέον, ελέω οικονομικής κρίσης, δεν αφορά μόνο τις γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου. Συγκλονιστικά είναι τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν δραματική αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία τριετία, με την αύξηση να αφορά κυρίως τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, με το 41% να έχει μολυνθεί! Την τελευταία διετία, μάλιστα, ο αριθμός των νέων περιστατικών στους χρήστες αυξήθηκε κατά 35 φορές και αποτελεί αύξηση - ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη! Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα έτη 2008-2010 ο αριθμός των περιστατικών στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κυμαίνονταν ετησίως μεταξύ 10-14, το 2011 δηλώθηκαν 206 περιστατικά, ενώ μέχρι τον Οκτώβρη του 2012, 487.

Στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας κύριο τρόπο για τη μετάδοση του ιού μεταξύ των περιστατικών του AIDS που δηλώθηκαν, αποτελούσε η σεξουαλική επαφή μεταξύ των ανδρών. Το πρώτο δεκάμηνο όμως του 2012 παρατηρήθηκε μια σημαντική αλλαγή. Για πρώτη φορά, ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών με AIDS που δηλώθηκαν αφορούσε σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και όχι σε ομο/αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Δραματική εξάπλωση του AIDS λόγω... κρίσης

Περιστατικά
Το σύνολο των περιστατικών με HIV/AIDS που καταγράφηκε τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ήταν 1.049. Εκτός από τους 487 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι 256 ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, 108 που ανέφεραν ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές επαφές, ενώ για τους υπόλοιπους 198 δεν είχε προσδιορισθεί η κατηγορία μετάδοσης. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr. Marc Sprenger, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελος Χατζάκης, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη, με αφορμή τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες, ήδη στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιοχή της Αθήνας, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα που χρησιμοποιούν σύριγγες. Έκαναν λόγο για πολύ ανησυχητική εξέλιξη διευκρινίζοντας ότι η ανάλυση των αιτιών της επιδημίας έχει αναδείξει ως κυρίαρχο παράγοντα την οικονομική κρίση. Μετά το 2008 -εξήγησαν- οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αντιμετωπίζουν συνθήκες πρωτοφανούς ένδειας, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν νοθευμένες ή καινοφανείς ναρκωτικές ουσίες, με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση της ενδοφλέβιας χρήσης και τη χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.

Στοιχεία
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αριστοτέλης» με βάση το οποίο εξετάσθηκαν το περασμένο Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1.400 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, το 54% κάνει ενδοφλέβια χρήση με συχνότητα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, το 30% όχι καθημερινά αλλά περισσότερο από μια φορά τον μήνα και το υπόλοιπο 16% μια φορά τον μήνα ή λιγότερο. Το τελευταίο χρόνο, το 11% χρησιμοποίησε σύριγγα που κάποιος άλλος είχε χρησιμοποιήσει για ενδοφλέβια χρήση τουλάχιστον τις μισές φορές, το 29% σπάνια και το 60% ποτέ.

Θετικό στον ιό του AIDS ήταν το 19% στο σύνολο των Ελλήνων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και το 24% στους μετανάστες χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τα χαρακτηριστικά των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο να βρεθούν με HIV/AIDS ήταν: άτομα που χρησιμοποιούν σύριγγες που είχαν ήδη χρησιμοποιήσει άλλα άτομα για ενδοφλέβια χρήση (27% αυτών που ανέφεραν κοινή χρήση τον τελευταίο χρόνο ήταν οροθετικοί σε σχέση με 18% αυτών που δεν ανέφερε κοινή χρήση), άτομα με αυξημένη συχνότητα ενδοφλέβιας χρήσης (29% αυτών που έκαναν ενδοφλέβια χρήση περισσότερο από μία φορά την ημέρα ήταν οροθετικοί έναντι 13% όσων έκαναν μία φορά την ημέρα ή λιγότερο), γυναίκες που έκαναν σεξ με αντάλλαγμα χρήματα/ναρκωτικά (32% αυτών που ανέφερε σεξ με αντάλλαγμα ήταν οροθετικές σε σχέση με το 17% των γυναικών που δεν ανέφερε), άτομα με ιστορικό φυλάκισης (27% των ατόμων με ιστορικό φυλάκισης ήταν οροθετικοί σε σχέση με το 19% που δεν είχαν μπει ποτέ στη φυλακή) και άστεγοι (33% αυτών που υπήρξαν άστεγοι στον τελευταίο χρόνο και 16% αυτών που δεν ήταν άστεγοι).

Όπως είπε ο Dr. Marc Sprenger, «είναι πολύ πιθανό ότι η μετάδοση του HIV μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσεις ναρκωτικών στην Αθήνα θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί - καταλήγοντας σε μία υψηλή συχνότητα του HIV για μακρό χρονικό διάστημα».

Αγνοια κινδύνου
Άγνοια για τους τρόπους μετάδοσης του ιού του AIDS, έχει σχεδόν ο ένας στους τρεις νέους ηλικίας 15 - 24 ετών, θεωρώντας ότι ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή με το μοίρασμα του φαγητού! Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μεγάλη έρευνα για τη στάση των νέων απέναντι στο AIDS που πραγματοποίησαν σπουδαστές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Οικονομίας Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε δείγμα 1.144 νέων ηλικίας 15-24 ετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών GLOBAL LINK RESEARCH. Ειδικότερα,

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων 15-24 ετών (94,8%) αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του προφυλακτικού στην πρόληψη του AIDS. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουν αποκλειστικά ένα μόνιμο σύντροφο, μόνο το 60,1% των νέων ανέφερε ότι το χρησιμοποιεί, ενώ το 37,6% ανέφερε ότι δεν το χρησιμοποιεί επαναπαυμένο στον μόνιμο σύντροφο, και στην πεποίθηση ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό! Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας νέοι (22-24 ετών) αν και αναγνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από τον ιό (43,8%) ακόμη και αν έχουν μόνιμο σύντροφο, εντούτοις δεν χρησιμοποιούν το προφυλακτικό (45,2%).

Το 93,8% των νέων γνωρίζει ότι ένα άτομο που φαίνεται υγιές μπορεί να έχει τον ιό HIV, ενώ το 89,3% αυτών πιστεύει ότι τα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως σε πιο ουσιαστικά θέματα, όπως η μετάδοση του ιού με το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή η μετάδοση του ιού με το φαγητό ή πού μπορούν να κάνουν το τεστ για τον ιό HIV, μόνο 6 στους 10 εξ αυτών γνωρίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού, 7 στους 10 εξ αυτών γνωρίζει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το μοίρασμα του φαγητού.

ΠΗΓΗ

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου στη λίστα "Λαγκάρντ";

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είναι σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα μυστήριο που διαθέτει τις μεγαλύτερες καταθέσεις στη λίστα "Λαγκάρντ". Αυτό υποστηρίζουν δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου (Πρώτο Θέμα και Βήμα).

Με την αποκάλυψη της λίστας "Λαγκάρντ", αίσθηση είχε προκαλέσει μία μυστηριώδης κυρία, η κ. Μαρία Παντελή, που φαίνεται να έχει στο όνομά της περισσότερα από 500 εκατ. σε καταθέσεις.

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η κ. Μαρία Παντελή με τα 500 εκατ. δεν είναι άλλη από την μητέρα του πρώην πρωθυπουργού.

Το όνομα της κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε στη δικογραφία που κατέθεσαν στη Βουλή οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης για την υπόθεση της λίστας "Λαγκάρντ".

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος είναι αυτός που έδωσε το όνομα της κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε πως βασίζει την κατάθεσή του στις μαρτυρίες δύο διευθυντών της υπηρεσίας: στον Νίκο Λέκκα, διευθυντή επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΣΔΟΕ, που όταν ερωτήθη σε σύσκεψη αν έχει δει τη λίστα ο ίδιος του απάντησε ότι δεν την έχει δει, αλλά έχει ακούσει ότι η γυναίκα με τα 500 εκ. είναι πολιτικό πρόσωπο και συγκεκριμένα η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο κ. Ευ. Καραμάνος, διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων.

Η “γουρουνοποίηση” των πολιτικών…

Του Στέλιου Συρμόγλου

Οι τελευταίες μέρες που διέρρευσαν παρουσίαζαν ενδιαφέρον για τους ψύχραιμους παρατηρητές των πολιτικών δρώμενων, αλλά και για τους επίδοξους επιθεωρησιογράφους ξεκαρδιστικών παραστάσεων με θέμα τα ευτράπελα των συγκυβερνώντων με τη γνωστή τους “παχυδερμία”, όπως και των λοιπών πολιτικών δυνάμεων που με την αμηχανία και τις αντιδράσεις τους επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης…

Με τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαικής Ενωσης να διαψεύδει τους εγχώριους “σωτήρες” της συγκυβέρνησης περί της μη αναγκαιότητας νέων μέτρων στο άμεσο μέλλον… Με τον πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί σ’ ένα κακόγουστο βίντεο βλακώδους προπαγανδιστικής χροιάς, για να “εμφυσήσει” πατριωτισμό και αισιοδοξία στους…υπηκόους του, ως άλλος σύγχρονος τύραννος με τη θρασύτητα και την υποκριτική αναίδεια του “ονειροβάτη” ή καλύτερα του ανθρώπου που βρίσκεται σε πλήρη διανοητική σύγχυση, αλλά και απόλυτη εξάρτηση από τη λαγνεία της εξουσίας. Και με όλο το “επιτελείο” των κυβερνητικών εταίρων να διαγκωνίζεται στη ψευδολογία και να προσπαθεί να εμφανίσει την…πολιτική απάτη και την εθνική υποτέλεια ως “σωτηρία” του ελληνικού λαού…

Και μη χειρότερα!..Και διερωτώνται οι σκεπτόμενοι και, εκ των πραγμάτων ελεύθεροι πολίτες, αν η σοβαρότητα και η πολιτική εντιμότητα μπορούν να ευδοκιμήσουν στον τόπο της φαιδράς πορτοκαλέας. Και οργίζονται. Οργίζονται πολύ, για ό,τι τραγελαφικό και κατάφωρα άδικο συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα. Με όλους αυτούς τους γνωστούς πολιτικούς-μεταπράτες των ελπίδων μας, οι οποίοι με την κοινωνική τους αναλγησία και την παχυδερμία τους, αποτέλεσμα της αδηφαγίας τους και της ακόρεστης επιθυμίας τους για εξουσία και για περισσότερη εξουσία με παράλληλο εύκολο πλουτισμό, έχουν κυριολεκτικά “γουρουνοποιήσει” την πολιτική και μετατρέψαν τη χώρα σ’ ένα απέρταντο και πλούσιο “τραπέζι” ληστρικής γευσιλαγνείας και ανομολόγητων συναλλαγών και διαπλεκόμενων συμφερόντων…
Και για τον απλό, αλλά με συγκρότηση και νηφάλια σκέψη πολίτη, είναι αδιανόητο πως όλα αυτά τα πολιτικά εκτρώματα που ως καρκινώματα έχουν αλλιώσει τον κοινωνικό ιστό τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζουν να παριστάνουν ευδαίμονες τον “σωτήρα” ενός λαού που χειμάζεται από τις πολιτικές πράξεις και αποφάσεις, ακριβώς αυτών που τον οδήγησαν στην καταπακτή της συμφοράς και της αποδυσπέτισης. Και όπου το αύριο του καθενός ξεχωριστά υποθηκεύεται από την “πολιτικογορουνοποιημένη” αδηφαγία του άγονου σήμερα!…
Η κοινωνική αποσύνθεση έχει ήδη συντελεστεί από τους πολιτικούς που ακολουθούν το ψέμα σ’ όλο το διαχρονικό τόξο του….Με κοινή συλλογιστική την κατάκτηση ή τη διατήρηση της εξουσίας με κάθε θυσία και με κάθε πολιτική πρακτική, συντάσσονται με τις τάσεις εκείνες που εκδηλώνονται κατά τις επιταγές του συμφέροντος του δυνατού. Και επιχειρούν οι…χείριστοι τα χείριστα, ερήμην του λαού, αλλά εν ονόματι του λαού, για να επισφραγίσουν με τη δήθεν λαική συναίνεση τις αποτρόπαιες πολιτικές τους πράξεις. Πράξεις πολιτικών που ουδέποτε, ανεξάρτητα του εθισμού και του Μυθιδρατισμού του λαού να παγιδεύεται στο “τίποτα” και να αυτοπαγιδεύεται στην ίδια του την ανάγκη να πιστέψει για ένα καλύτερο αύριο ή και να επαναπαύεται στο όποιο “βόλεμα” του, ανάγονται και αποβλέπουν στην άρση και την πρόοδο των πολλών.
Η δε παγίωση διαδοχικών κατεστημένων για χρονικά διαστήματα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά αδιατάρακτη επικράτηση των αθλίων και των ηλιθίων της πολιτικής. Και με την ανακύκλιση του πολιτικού δυναμικού επιτυγχάνεται απλώς η αλληλοτροφοδότηση με ανθρώπους του ίδιου βεληνεκούς βλακείας με ροπή ωστόσο στη “γουρουνοποίηση” και την νομή της εξουσίας, έχοντας επί το πλείστον θητεύσει στα κομματικά υπόγεια και τους διαδρόμους της διατεταγμένης πολιτικής….
Και εκεί, στη “γυμνή” Ηρώδου Αττικού,για λόγους ασφαλείας του “λαοπρόβλητου” κατ’ επανάληψη ψευδομανούς πρωθυπουργού και με τους ευζώνους να φρουρούν τον “μαραμαρωμένο” πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την αύρα του εθνικού -πάλαι τε – βασιλικού κήπου, το σκηνικό είναι συναρπαστικό… Καθώς ο διερχόμενος…πειναλέων μέσος πολίτης στρέφει το βλέμμα του στο μέγαρο Μαξίμου και επιδίδεται στην απαραγωγή σιέλου για…φτύσιμο. Με τους επίσης διερχόμενους αμέτρητους άνεργους πολίτες, ξελιγωμένους να περιμένουν τα νέα της…μπουκιάς. Και από το μεγάφωνο της παρακείμενης μονάδας των ευζώνων να ακούγεται Παλαμάς: “Δεν χάνεσαι στα τάρταρα, μονάχα ξαποσταίνεις, στη ζωή ξαναφαίνεσαι και λαούς ανασταίνεις”.

«Για να παραμείνετε στην Ευρωζώνη ένα μέρος του ελληνικού λαού θα πρέπει να υποφέρει»


 

Επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα που θα έχει στη μείωση του ελληνικού χρέους το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χέιντελμπεργκ, Αξελ Ντρέχερ.

«Ακόμη και το σχέδιο να πετύχει, η συγκεκριμένη απομείωση του ελληνικού χρέους δεν αρκεί και θα χρειαστεί στο μέλλον νέα παρέμβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντρέχερ.

Ο Γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε επίσης πως μια νέα βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, και προέβλεψε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η Γερμανία θα κληθεί να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ.Ντρέχερ, η πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στο φθηνό δανεισμό, χάρις στην συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, μεγέθυνε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως η φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα.

«Για να παραμείνετε στην Ευρωζώνη θα πρέπει αναγκαστικά ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να υποφέρει» κατέληξε ο κ. Ντρέχερ.

Διαρκής η απειλή πρόσθετων μέτρων


Η επιτυχία της φορολογικής μεταρρύθμισης θα κρίνει τις εξελίξεις

Οι αυστηροί όροι εποπτείας της εφαρμογής του Μνημονίου, σε συνδυασμό με τυχόν αποκλίσεις έναντι των προβλέψεων, φέρνουν την Ελλάδα υπό μία διαρκή απειλή λήψης νέων μέτρων.

Από το προσχέδιο του νέου Μνημονίου προκύπτει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα να υιοθετήσει νέα μέτρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2014.

Το τι τελικά θα συμβεί εξαρτάται από το κατά πόσον η επερχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα εξασφαλίζει της αύξηση των εσόδων για το 2014.

Εάν η τρόικα κρίνει ότι τα φορολογικά μέτρα δεν οδηγούν στη σχεδιασμένη μείωση του ελλείμματος, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξειδικεύσει νέα μέτρα έως τον Μάρτιο.

Παράλληλα, το ίδιο κείμενο προβλέπει ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα πρέπει η Ελλάδα να καθορίσει τα επιπλέον μέτρα του 2015 που ανέρχονται στα 2,8 δισ.

Την ίδια ώρα, η εποπτεία εφαρμογής του Μνημονίου θα είναι ασφυκτική, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει την υποχρέωση αποστολής στοιχείων για τα κυριότερα μεγέθη του προϋπολογισμού σε μηνιαία, τριμηνιαία και εβδομαδιαία βάση στην τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα μία φορά κάθε μήνα για επιτόπιους ελέγχους, ώστε σε περιπτώσεις αποκλίσεων να λαμβάνονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας


 

Διευρύνεται, από το 2014, ο αριθμός όσων δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, καθώς αλλάζουν τα όρια ηλικίας από τα 20 έως τα 66 χρόνια.

Σύμφωνα με το νόμο του 3ου Μνημονίου, από 1.1.2014 δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, οι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι και βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα της τακτικής επιδότησης και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής του επιδόματος θα καθορισθούν με κοινή υπουργική απόφαση, των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, ενώ το ύψος της συνολικής δαπάνης δεν θα υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, ανέρχεται στα 200 ευρώ και καταβάλλεται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 επίσης καταργούνται όλες οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας.

Δωρεάν νομική υποστήριξη σε νέους


 

Οι νέοι ηλικίας από 18 έως 30 (ή και 35 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις) μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν νομική βοήθεια με τον άμεσο διορισμό δικηγόρου, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με την ονομασία «Νομική Βοήθεια για Νέους».

Ειδικά για το έτος 2013 το πρόγραμμα διευρύνεται, λόγω των οικονομικών συγκυριών.Έτσι το πρόγραμμα ισχύει:

-Πρώτον, για τους νέους 18-35 ετών για υποθέσεις που αφορούν τη ρύθμιση οφειλων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και

-Δεύτερον, για ανήλικους και νέους έως 30 ετών για ο, τι έχει να κάνει με εργατικές διαφορές.
Μέσω του προγράμματος παρέχονται στήριξη και θέσεις εργασίας σε νέους δικηγόρους, που αναλαμβάνουν διαφόρων ειδών υποθέσεις.

Μέσω της σχετικής ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, http://www.neagenia.gr καλούνται όλα τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων να δηλώσουν συμμετοχή. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι έως τις 10 Δεκεμβρίου 2102.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών


 

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με αφορμή τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία.

Συγκεκριμένα η ΟΛΜΕ υπολογίζει ότι υπάρχουν πάνω από 2.000 κενά σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ διαμαρτύρεται για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων τμημάτων, προκειμένου να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί και να διατεθούν για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά.

Η ομοσπονδία ζητά να καλυφθούν τα κενά με διορισμούς εκπαιδευτικών και διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας την προσεχή Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο της εν λόγω κινητοποίησης η ΟΛΜΕ κηρύττει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι για τον πρωινό κύκλο και από τις 14.00 το μεσημέρι έως τις 17.00 το απόγευμα, για τον απογευματινό.

Υπ. Εθνικής Άμυνας: Δεν αλλάζει το καθεστώς στρατιωτικής θητείας


 

Κάθε σενάριο περί αλλαγής στο καθεστώς της στρατιωτικής θητείας διέψευσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση ούτε συζήτησε, ούτε πρόκειται να αλλάξει το σημερινό καθεστώς της στρατιωτικής θητείας», δήλωναν κατηγορηματικά απόψε αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή δημοσιεύματα που έφεραν έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εκτιμά ότι η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας σε συνδυασμό με την καθιέρωση ηλεκτρονικών προμηθειών θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

«Η στρατιωτική θητεία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ

1η Δεκέμβρη- Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids


 

H 1η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση του ιού του AIDS. Αν και το πρόβλημα θεωρείται μεγαλύτερο στις αφρικανικές χώρες, στην Ευρώπη ο αριθμός των νοσούντων ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο.

HIV και Aids

HIV σημαίνει «Human Immunodeficiency Virus» δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Ο HIV είναι ένας ιός που δεν φεύγει ποτέ από τη στιγμή που θα εισέλθει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Aids σημαίνει «Acquired Immune Deficiency Syndrome» δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. Ένας άνθρωπος με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία ή Σάρκωμα Καπόζι, Σύνδρομο Επίσχνασης, βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους. Το Aids συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από τη στιγμή που ο άνθρωπος μολυνθεί με HIV (συνήθως μεταξύ 2 εώς 10 χρόνια ή και περισσότερο).

Συμπτώματα της λοίμωξης

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στο 87% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό HIV και εκδηλώνονται 2 - 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, ενώ μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, υπνηλία, εξάντληση).

Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης μπορεί να είναι παρόμοια και με συμπτώματα άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή η ηπατίτιδα, που είναι πιο διαδεδομένες και μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν HIV.
Μερικοί άνθρωποι που μολύνονται με HIV παρουσιάζουν πολύ έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα απολύτως. Όσοι έχουν συμπτώματα συνήθως παρουσιάζουν πυρετό, κούραση ή και αλλεργία. Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, πρησμένοι αδένες και πονόλαιμος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά την μόλυνση με τον ιό. Αυτή η περίοδος λέγεται πρωτολοίμωξη ή οξεία HIV λοίμωξη.

Όταν τελειώσει η πρωτολοίμωξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα ορατό σύμπτωμα για τα επόμενα 8 - 10 χρόνια. Αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί σημαντικά και η ασθένεια εξελίσσεται σε AIDS. Τα επόμενα συμπτώματα που παρουσιάζονται σχετίζονται με τις «ευκαιριακές λοιμώξεις» που εκδηλώνονται στα άτομα με AIDS, όπως πνευμονία, φυματίωση και τοξοπλάσμωση.

Αντιρετροϊκά φάρμακα και μελλοντικές προοπτικές

Ο HIV είναι ένας ρετροϊός ιός, γι αυτό και τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροϊκά.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αντιρετροϊκών φαρμάκων, αλλά όλα λειτουργούν έτσι ώστε να καθυστερούν ή να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παρόλο που αυτά τα φάρμακα δεν είναι ικανά να σκοτώσουν τον ιό HIV, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα κυκλοφορίας του στο αίμα.

Στο μέλλον θα αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα, που δεν θα επιτρέπουν στον ιό HIV να εισβάλλει στα λεμφοκύτταρα του ανθρώπου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η επιστήμη υπόσχεται νέες κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα -συμπεριλαμβανομένου και ενός χαπιού την ημέρα- που θα μπορούν να εμποδίζουν τη λοίμωξη. Παρομοίως, ειδικές κολπικές κρέμες που θα καταστρέφουν τον ιό μπορεί να είναι αποτελεσματικές τα επόμενα χρόνια. Ως τότε η προσοχή και η προφύλαξη είναι τα ατομικά όπλα του κάθε ανθρώπου.

Μας το υπενθυμίζει συνεχώς ο Ιπποκράτης με τη ρήση «το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν»! Διότι το Aids είναι ακόμη εδώ!

Επιμέλεια: Χρονοπούλου Σοφία
Με πληροφορίες από το: hivaids.gr

Ο υφυπουργός ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη microchip στις νέες ταυτότητες;


 

"Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας"

Προχθές (28/11/ 2012) η Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ συνεδρίασε, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
 "Εξέταση της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά {COM (2012) 238 τελικό}."
 Τα μέλη της Επιτροπής, όπως  διαβάσαμε  στην επίσημη  ιστοδελίδα  της Βουλής,  ενημέρωσε  ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος  όπως  μας πληροφορεί στην προσωπική του ιστοσελίδα,  εισηγείται  να μην  υπάρχει στις νέες ταυτότητες  ενσωματωμένο  microchip  πράγμα  που   σημαίνει  ότι αφ ενός  δεν  μπορεί   η  νέα ταυτότητα  να έχει  την δυνατότητα  ψηφιακής  αποθήκευσης - μεταδοσής  πληροφοριών  και πάντως  δεν θα  περιέχει στοιχεία  που δεν θα είναι ορατά  στον κάτοχο.
Αυτά  βέβαια  αν  ερμηνεύουμε  σωστά  την εισήγηση του κ. Βολουδάκη  και υπο την  προϋπόθεση  ότι  ο κ. Δένδιας  (ο οποίος  μέχρι προχθές μας έλεγε ότι δεν ξέρει τιποτα  για  νέες ταυτότητες) θα  δεχτεί  αυτήν  την πρόταση.

Παραθέτω   πιό κατω  την  εισήγηση του κ. Βολουδάκη, χωρίς να σχολιάσω  προς το παρόν  τα  όσα  αποκαλυπτονται  για  την  επιβολή    ενός έτσι κι αλλιώς μαζικού  ηλεκτρονικού φακελώματος και φυσικά  χωρίς να  αναφερθώ  στο περιεχόμενο  της "πρότασης"  του  Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου  σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά.
Αυτό πάντως  που μάθαμε είναι  ότι:

α) Παρ΄όλες  τις διαψεύσεις  και τις αόριστες  και γενικόλογες απαντήσεις, στις  όλο και αυξανόμενες  σχετικές επερωτήσεις  βουλευτών,  οι νέες ταυτότητες έρχονται και 

β) Ότι  ο υφυπουργός  ηλ. διακυβέρνησης  "αποσυνδέει" την ψηφιακή ταυτοποίηση, η οποία  όπως  μάλιστα  ομολογεί  και ο ίδιος: "Στο Υπουργείο μας ήδη εφαρμόζουμε πλέον στην πράξη την Ψηφιακή υπογραφή" απο την  υποχρεωτική  ταυτοποίηση, αυτήν  δηλαδή  που  γίνεται μέσω  των  ταυτοτήτων μας.

Οι  πληροφορίες μας  λένε, πως ο  υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ  κ. Δένδιας, το υπουργείο του οποίου  θα εκδώσει  τις νέες ταυτότητες, αρχικά αντέδρασε  σε αυτήν  την ιδέα της  "αποσύνδεσης" και ...υποχώρησε  όταν  του τέθηκε και  το  ζήτημα  της   οργανωμένης  ισχυρής   αντίδρασης απο  τουλάχιστον  100.000  επωνύμους  ιερείς, καθηγητές πανεπιστημίων, Ιατρούς, νομικούς,  εργάτες, υπαλλήλους, νέους  , ανέργους "Αντιρρησίες  Ορθόδοξης Συνείδησης" (βλ. πρωτοβουλίες  ΠΡΑΟΣ και Εστίας Πατερικών Μελετών), οι οποίοι εδώ και χρόνια  με  ημερίδες, συγκεντρώσεις, προσφυγές  σε ανώτατα  δικαστήρια  κ.α, έχουν  αποκτήσει  μία  τεράστια  επιρροή  όχι μόνο  στους  πιστούς αλλά και σε ένα μεγάλο τμήμα  της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτην φυσικά  την ισχύ  της  Πρωτοβουλίας  Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης , την είδαν   και  κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, πράγμα  που εξηγεί  την  όψιμη  "προθυμία" τους να  υποβάλλουν  πάνω  απο τρείς φορές  σχετικές  επερωτήσεις   στην Βουλή, προσδοκώντας ασφαλώς σε  ορατά  εκλογικά  οφέλη (γι αυτό το θέμα  αν και έχουμε γράψει στο παρελθόν, θα  επανέλθουμε μιας και  η  δημοκοπία έχει και αυτή τα όριά της).

Δεδομένου ότι  τα  κόμματα  της συγκυβέρνησης, είναι  σχεδόν ετοιμόρροπα, θεωρώ  όχι απίθανο  να  δεχτούν  την εισήγηση  του κ. Βολουδάκη, εκτιμώντας  πως  η αφαίρεση  αυτού  του  "μικρού "  βάρους , της  ενσωμάτωσης  δηλαδή  microchip στις νέες ταυτότητες, που όπως έχουμε  αποδείξει  τις σχεδίαζαν αρχικά  ως  "ηλεκτρονικές χειροπέδες"  και   "εργαλείο"  αυτόματης  παρακολούθησης, θα  τους  βοηθήσει  προς το παρόν  να διατηρήσουν  την κρίσιμη έτσι κι αλλιώς  ισορροπία, μιας και  δεν έχουν (ακόμα)  την ισχύ και εξουσία  μιας  "ολοκληρωμένης" δικτατορίας.
 
Διαβάστε  με προσοχή  όσα  αναφέρει  ο κ. Βολουδάκης και  εδω είμαστε  για να  τα  σχολιάσουμε. 

Δελτία Τύπου - Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με σεβασμό των προσωπικών δεδομένων
28.11.2012

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υφυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο του Κανονισμού είναι συμβατό με την ασκούμενη πολιτική του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, ενώ τονίστηκαν τα κρίσιμα σημεία για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Ο κ. Βολουδάκης κατέστησε σαφές ότι κύριος στόχος του Υπουργείου είναι μια πολιτική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θα σέβεται απόλυτα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός τόνισε ότι ο σχεδιασμός της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης γίνεται διαχωρίζοντας σαφώς την ψηφιακή ταυτοποίηση από την ταυτοποίηση των πολιτών με τα συμβατικά μέσα.   
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του Υφυπουργού
Η πρόταση Κανονισμού που συζητάμε σήμερα, είναι μια πρόταση που σκοπό έχει κυρίως να διευκολύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και δημοσίων διοικήσεων των Κρατών – Μελών, και να διασφαλίσει το απαραίτητο επίπεδο εμπιστοσύνης και διαλειτουργικότητας που προϋποθέτουν οι συναλλαγές αυτές.
Πέραν όμως των σημαντικών ούτως ή άλλως ζητημάτων που ρυθμίζει η πρόταση κανονισμού, άπτεται και της ουσίας του ζητήματος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τόσο από την πολιτική, όσο και από την τεχνολογική της πλευρά. Επιτρέψτε μου για το λόγο αυτό και μερικές γενικού χαρακτήρα αναφορές.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι σήμερα μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Βασίζουμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση ελπίδες για τη μείωση της γραφειοκρατίας που ως σήμερα πνίγει τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας. Για τη μείωση του κόστους λειτουργίας της διοίκησης. Για την ενίσχυση της διαφάνειας και για τον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς. Οι ελπίδες αυτές έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές περιπτώσεις και διεθνώς και στην πατρίδα μας.


Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα συγκέντρωσης και διαχείρισης πληροφοριών που η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση παρέχει στο σύγχρονο κράτος, δημιουργεί σε πολλούς πολίτες ανησυχίες.
Ανησυχίες για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, ανησυχίες για τη σφαίρα της ιδιωτικής τους ζωής, ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας, είτε από πλευράς του ίδιου του κράτους και των λειτουργών του, είτε από τρίτους οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο θα αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσουν κατά τρόπο που θα παραβιάζει την ελεύθερη βούληση του πολίτη.


Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες, το κράτος γίνονταν όλο και πιο σύνθετο στη δομή του, παρενέβαινε σε όλο και περισσότερα πεδία της ζωής των πολιτών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ο άνθρωπος να νιώθει όλο και πιο ανίσχυρος απέναντι στους μηχανισμούς της εξουσίας. Η παρείσφρηση της τεχνολογίας στη λειτουργία του κράτους μπορεί να κάνει το αίσθημα αυτό ακόμη ισχυρότερο.


Θέλω από το βήμα αυτό να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς στοχεύουμε σε μια αποτελεσματική ψηφιακή δημόσια διοίκηση που θα σέβεται απόλυτα και τα προσωπικά δεδομένα, και τη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και την ελεύθερη βούλησή τους. Το γεγονός ότι η πατρίδα μας παρουσίασε ως σήμερα σοβαρές καθυστερήσεις στο δρόμο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το μετατρέπουμε σε πλεονέκτημα, ειδικά στο ζήτημα της ψηφιακής ταυτοποίησης. Κι αυτό γιατί μπορούμε να εκμεταλλευθούμε την εμπειρία των άλλων χωρών, να μάθουμε από τα λάθη τους και να μην τα επαναλάβουμε, να ακολουθήσουμε αυτό που πραγματικά είναι οι βέλτιστες σήμερα διεθνείς πρακτικές, που καταφέρνουν να συνδυάσουν το στόχο της αποτελεσματικότητας του κράτους με το σεβασμό που μια δημοκρατική πολιτεία οφείλει να δείχνει στο πρόσωπο του πολίτη.


Έτσι, για παράδειγμα, ξεκαθαρίζω ότι για εμάς η ψηφιακή ταυτοποίηση αποσυνδέεται από την υποχρεωτική ταυτοποίηση.
 
Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι επιδιώκουμε να παρέχει η δημόσια διοίκηση το μέγιστο δυνατό αριθμό υπηρεσιών της ψηφιακά, δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να έχει ένα δελτίο ταυτότητος το οποίο θα φέρει ηλεκτρονικό κύκλωμα, το περιεχόμενο του οποίου ο ίδιος ο πολίτης δε θα μπορεί να ελέγξει. 
Το ενδεχόμενο κατάχρησης των δεδομένων που υπάρχουν σε τέτοια κυκλώματα, είναι αυτό που οδήγησε χώρες πολύ προηγμένες στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως π.χ. η Αυστρία, να διαχωρίσουν απολύτως το δελτίο ταυτότητος από την υποδομή που χρειάζεται για την ψηφιακή ταυτοποίηση. 
Η ίδια η έκδοση των δελτίων ταυτότητος είναι ασφαλώς αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Αναφέρομαι στο ζήτημα αυτό κατά το μέρος που αφορά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το οποίο μέρος βέβαια υπάρχει συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία στα πλαίσια της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Για τους ίδιους λόγους, στα πλαίσια της στρατηγικής μας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επιλέγουμε να μην ενοποιήσουμε τα μητρώα των ψηφιακών δεδομένων της πολιτείας, αλλά να
δομήσουμε ένα τρόπο διασύνδεσης, όπου μόνο κατά περίπτωση, αναλογικά και για συγκεκριμένο λόγο θα μπορεί ο διαχειριστής του ενός μητρώου να αντλήσει (τα απολύτως απαραίτητα) στοιχεία ενός πολίτη από άλλο μητρώο.

Η πρόταση κανονισμού που συζητάμε σήμερα, διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας προσπάθειες, τόσο στο πεδίο των θεσμών, όσο και στο πεδίο της ανάπτυξης και λειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων.

Στο Υπουργείο μας ήδη εφαρμόζουμε πλέον στην πράξη την Ψηφιακή υπογραφή για την διακίνηση και παραγωγή εγγράφων, ενώ έχουμε ήδη εκδώσει και εφαρμόζουμε και τον εσωτερικό Κανονισμό Ηλεκτρονικής έκδοσης και διακίνησης εγγράφων. Στόχος μας βέβαια είναι η αποκλειστική ηλεκτρονική διακίνηση σε όλα τα Υπουργεία μέχρι τον Ιούνιο 2013.

Σχεδιάζουμε έργο με το οποίο θα παρέχονται σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και διαδικτυακά στον πολίτη, σταδιακά έως το 2015, εντός του κατάλληλου πλαισίου. Η προκήρυξη του έργου προγραμματίζεται εντός του έτους, ενώ προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 15 εκ. από το Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμιση.


Για την επιμέρους και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Ν.3979/2011, έχει ήδη ετοιμαστεί και βρίσκεται σε τελικό στάδιο έκδοσης η Υπουργική Απόφαση για την ασφαλή χρονοσήμανση και την ηλεκτρονική γνωστοποίηση εγγράφων σε φυσικά πρόσωπα ή/και ΝΠΙΔ, ενώ ετοιμάζεται ήδη το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίσει τα επιμέρους ζητήματα της συγκρότησης, επεξεργασίας και αρχειοθέτησης των ηλεκτρονικών εγγράφων σε οριζόντιο επίπεδο.


Η πρόταση κανονισμού που συζητάμε σήμερα, κατά την άποψή μας τηρεί τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Με άλλα λόγια τα ζητήματα που ρυθμίζει, είναι πράγματι ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι μεμονωμένων κρατών-μελών (εθνικά), ακριβώς επειδή αφορούν τις διασυνοριακές συναλλαγές πολιτών, επιχειρήσεων και δημοσίων διοικήσεων στην εσωτερική αγορά. Παράλληλα, είναι αρκετά σημαντικά ζητήματα ώστε να δικαιολογούν τη ρύθμιση με το μέσο του Κανονισμού. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, και προς αυτήν την κατεύθυνση εισηγούμαστε θετικά.


Θα πρέπει να επισημάνω επιπλέον ότι θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι η πρόταση κανονισμού αφήνει τα κράτη μέλη να ρυθμίσουν αυτονόμως (σε εθνικό επίπεδο), τον τρόπο και το σύστημα της ψηφιακής ταυτοποίησης που θα επιλέξουν, καθώς και την εποπτεία που θέλουν σε εθνικό επίπεδο. Επιβάλλει μόνο ως προϋπόθεση την αποδοχή και αναγνώριση του συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης του κάθε κράτους μέλους από όλα τα υπόλοιπα. Αυτό κατά την άποψή μου συνιστά σημαντική πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ως πρόσφατα συζητούνταν ιδέες που οδηγούσαν σε συστήματα υποχρεωτικής και ομοιογενούς ταυτοποίησης σε επίπεδο Ένωσης, τα οποία στην πραγματικότητα θα ενίσχυαν την αίσθηση ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσεται μια υπερεθνική γραφειοκρατία που συνθλίβει πολίτες και κράτη-μέλη.


Σημειώνω παράλληλα, ότι η πρόταση Κανονισμού, αφήνει ορισμένα σημεία να ρυθμισθούν με περαιτέρω εκτελεστικές πράξεις της Επιτροπής. Αν και σε κάποιο βαθμό τέτοιες εξουσιοδοτήσεις είναι αναπόφευκτες, θα πρέπει να είμαστε – και θα είμαστε – σε εγρήγορση ώστε οι πρόσθετες αυτές ρυθμίσεις που δε θα έχουν περάσει από τη διαδικασία της δημοκρατικής διαβούλευσης μέσα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., να μην αλλοιώσουν τη συνολικά θετική προσέγγιση της προτάσεως Κανονισμού για την Ψηφιακή Ταυτοποίηση.


Οι συνθήκες που διαμορφώνονται σε επίπεδο Ε.Ε., με την πρόταση κανονισμού, με το «Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020», με τα διαθέσιμα για εμάς κονδύλια για την ανάπτυξη των τομέων των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, στην υπηρεσία του πολίτη.
 

Ναι, το ομολογώ: ζηλεύω τον Αντώνη Σαμαρά!

 
Ζηλεύω τον Αντώνη Σαμαρά!
Στους λίγους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχει αποδείξει ότι είναι καταπληκτικός πατέρας… Ξέρει να λέει παραμύθια, διαχειρίζεται την καταστροφή με απόλυτη ηρεμία, δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί ότι «αφεντικό» στο σπίτι είναι η μαμά, κόβει το χαρτζιλίκι στο παιδί με ωραίο τρόπο και το βάζει τιμωρία με τόσο γλυκό τρόπο…
 
Ζηλεύω τον Αντώνη Σαμαρά!
Στους λίγους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν δικό του εικονικό κόσμο. Το καταπληκτικό όμως είναι ότι από τον δικό του εικονικό κόσμο βλέπει τον άλλο κόσμο (αυτόν που ζούμε όλοι εμείς, οι απ’ έξω), υπομονετικό, συγκαταβατικό, με ελεγχόμενα προβλήματα (για να μην γίνω υπερβολικός) και πάνω απ’ όλα τον βλέπει με εξαιρετική αισιοδοξία για το μέλλον!
 
Ζηλεύω τον Αντώνη Σαμαρά!
Στους λίγους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχει αποδείξει ότι είναι μεγαλόψυχος άνθρωπος… Ξέρει να συγχωρεί και να λέει «περασμένα, ξεχασμένα», «νερό κι’ αλάτι» και άλλες τέτοιες σοφές παροιμίες. Βέβαια κάνει κάποιες μικρές διακρίσεις… Δηλαδή «περασμένα, ξεχασμένα» αλλά ξεχνάει ότι ανήκε στα περασμένα και για όλους εμάς δεν είναι διόλου ξεχασμένα μια και αυτά πληρώνουμε σήμερα! Δε βαριέσαι κανένας δεν είναι τέλειος… Γιατί έχουμε την απαίτηση να είναι ο πρωθυπουργός
 
Ζηλεύω τον Αντώνη Σαμαρά!
Στους λίγους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχει αποδείξει ότι είναι ιππότης και υπεράνω «καρέκλας… Δεν δίστασε να παραδώσει τη χώρα στα «νύχια» του ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ασπαζόμενος την καταπληκτική κουβέντα της Πατουλίδου: «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!» και ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του
 
Ζηλεύω τον Αντώνη Σαμαρά!
Στους λίγους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχει αποδείξει ότι είναι και αυτός «πολίτης του κόσμου»… Διατήρησε στην Ψωροκώσταινα τον ευρωπαικό αέρα που προσπάθησε τόσο σκληρά να μας μάθει ο καθηγητής –πλέον- George Papandreos … Έφερε συνεργάτες μεγαλωμένους Στο Λονδίνο, στο Βερολίνο αλλά και στη Νέα Υόρκη οι οποίοι φυσικά δεν έκαναν ποτέ παρέα με την γενιά των 500€ και τις συντάξεις των 360€. Οι οποίοι (συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου) μας μεταχειρίζονται σαν να ζούμε στη Σουηδία, με μισθό σουηδού πολίτη και κοινωνικές παροχές σουηδικού τύπου… Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν καταθέτει τα όπλα και δεν το βάζει κάτω. Που θα πάει θα συμμορφωθούμε κάποτε!
 
Ζηλεύω τον Αντώνη Σαμαρά!
Στους λίγους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχει αποδείξει ότι είναι πάρα πολύ έξυπνος… Έβαλε στο παιχνίδι 2 πολιτικούς αρχηγούς και 180 βουλευτές, παίζει «μπάλα» χωρίς αντίπαλο, κάνει ότι θέλει χωρίς καμιά ιδιαίτερη αντίδραση (τόσο παραδομένοι είμαστε), ειδικά από τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς (άσε τους πολίτες) και το βασικότερο είναι ότι μετά από όλα αυτά παίρνει δύο ασπιρίνες και κοιμάται ήσυχος για να ξυπνήσει το πρωί και να πει: «Σήμερα είναι μία καλή μέρα για να σώσουμε την Ελλάδα…» 
 
Ναι, το ομολογώ: ζηλεύω τον Αντώνη Σαμαρά!

ΠΗΓΗ

Οι 8 διατάξεις «φωτιά» στο νέο φορολογικό σχέδιο ...!!!


 

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και της ΝΔ το φορολογικό νομοσχέδιο. 
 
Βουλευτές προειδοποιούν με καταψήφιση διατάξεών του. Κρίσιμης σημασίας είναι η ... σημερινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Οκτώ μεγάλες ανατροπές με «ζημιές» και «κέρδη» για πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, για βασικές ρυθμίσεις του οποίου έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αλλά αντιδρούν και βουλευτές της ΝΔ, προειδοποιώντας μάλιστα με καταψήφισή τους στη Βουλή.
 
Τα βασικά σημεία αιχμής που προκαλούν τριβές στους κόλπους της κυβέρνησης αφορούν την κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου για τα παιδιά, την υπέρμετρη φορολόγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από όλους τους αγρότες, καθώς και την κλίμακα και τους συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα. 
 
 
 
Τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες προσέρχονται με κοινή γραμμή και με προεξάρχουσα την κατηγορηματική τους αντίθεση στην κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.
 
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο υπό προώθηση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια δυσάρεστη έκπληξη για περίπου 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΟΕ και ΕΕ), καθώς προβλέπεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος στο 80% από 55% που είναι σήμερα.
 
Με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό της κυβέρνησης προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για μισθωτούς με παιδιά και εισόδημα από 9.000 ευρώ και πάνω, για τα νοικοκυριά με δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκια και άλλα έξοδα, για ελεύθερους επαγγελματίες και εκμισθωτές ακινήτων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, για πωλητές ακινήτων και όσους αποκτήσουν ακίνητο με γονική παροχή ή κληρονομιά και για δικαιούχους εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Αντίθετα, ελαφρύνσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά με εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ τον χρόνο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 61.000 ευρώ, όσοι εισπράττουν υψηλά ενοίκια άνω των 80.000 ευρώ, οι μικροϊδιοκτήτες και όσοι θα αγοράσουν κατοικία χαμηλής αξίας και οι κάτοχοι αυτοκινήτων με χαμηλά εισοδήματα.
 
Ειδικότερα, από τις παραπάνω αλλαγές περίπου 1.400.000 μισθωτοί με παιδιά και ετήσιο εισόδημα άνω των 9.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο που θα ξεκινάει από 70 ευρώ και θα αυξάνεται ακόμα και πάνω από τα 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών.
 
Για όσους έχουν ένα παιδί η αύξηση του φόρου σε σχέση με το ισχύον καθεστώς αρχίζει από ετήσιο εισόδημα άνω των 11.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 9.000 ευρώ. Η αύξηση της φορολογίας θα φανεί από την 1-1-2013 στην παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό που θα βάλουν στην τσέπη τους να είναι μειωμένο. 
 
 
 
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα υπάρξει έκρηξη φορολογίας μέχρι και 1.500% για εισοδήματα μέχρι 61.000 ευρώ λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και της αύξησης των συντελεστών.
 
Αύξηση της φορολογίας θα έχουν και οι αγρότες καθώς θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα είχαν αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ και το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος φορολογούνται με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων.
 
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ
 
Για πρώτη φορά επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 10% στο κέρδος από πωλήσεις ακινήτων, μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων και επιβάλλεται ειδική αυτοτελής κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια. Επίσης με τις προωθούμενες ρυθμίσεις μειώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα και παραμένουν ως έχουν τα ποσά του τεκμαρτού εισοδήματος για κατοικίες, πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης.
 
Οι διατάξεις-φωτιά του νομοσχεδίου
 
Οι πλέον αιχμηρές διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου είναι οι εξής:
 
1. Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες
 
Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένο φόρο με την υποβολή της δήλωσης, καθώς το ποσοστό προκαταβολής του φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος από 55% που είναι σήμερα αυξάνεται στο 80%.
 
2. Κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους
 
Καταργείται το αφορολόγητο για τα παιδιά που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τα τρία και πάνω. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογούνται με 21% από το πρώτο ευρώ και για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ για 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ με 36% και πάνω από 48.001 ευρώ με 45%. Μισθωτός με ένα παιδί και εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον 70 ευρώ ενώ με εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει αύξηση φόρου της τάξης των 130 ευρώ. Μισθωτός με δύο παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 50 ευρώ, για εισόδημα 18.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 310 ευρώ, για εισόδημα 25.000 ευρώ η αύξηση φόρου θα είναι 380 ευρώ και για εισόδημα 40.000 διαμορφώνεται στα 1.930 ευρώ 
 
 . Μισθωτός με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 150 ευρώ, που αυξάνεται στα 1.020 ευρώ για εισόδημα 29.000 ευρώ, στα 1.900 ευρώ για εισόδημα 37.000 ευρώ, στα 2.510 ευρώ για εισόδημα 50.000 ευρώ και πιάνει οροφή στα 5.210 ευρώ για εισόδημα υψηλότερο των 100.000 ευρώ. Μισθωτοί χωρίς παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ θα έχουν μείωση φόρου που θα κυμαίνεται από 20 μέχρι 400 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
 
3. Φοροαπαλλαγές
 
Καταργούνται οι αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, φροντιστήρια, ενοίκια κ.ά., με εξαίρεση τα έξοδα για γιατρούς και νοσοκομεία, τη διατροφή και τις δωρεές.
 
4. Αγρότες
 
Καθιερώνεται η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες και το εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.
 
5. Εκμισθωτές ακινήτων
 
Τα ενοίκια δεν θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα και θα φορολογούνται με συντελεστές 10%, 30% και 45% και χωρίς αφορολόγητο όριο.
 
6. Φόρος υπεραξίας
 
Με συντελεστή 20% θα φορολογείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ακινήτων, μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων.
 
7. Τεκμήρια
 
Παραμένουν αμετάβλητα τα τσουχτερά τεκμήρια για κατοικίες, σκάφη αναψυχής κ.α και μειώνονται μέχρι 44% μόνο τα τεκμήρια για ΙΧ αυτοκίνητα.
 
8. Ελεύθεροι επαγγελματίες
 
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός με συντελεστές 26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ελεύθερος επαγγελματίες χωρίς παιδιά και ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.300 ευρώ, ενώ με το ισχύον καθεστώς ήταν αφορολόγητος. Για εισόδημα 12.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 2.420 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος θα αυξηθεί κατά 2.780 ευρώ, για εισόδημα 30.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 2.780 ευρώ και για εισόδημα 61.000 ευρώ στα 30 ευρώ. Από τα 62.000 ευρώ και πάνω θα υπάρξει ελάφρυνση με μείωση φόρου που θα ξεκινά από τα 20 ευρώ και θα φθάνει τα 6.920 ευρώ για εισοδήματα πάνω 150.000 ευρώ.

Πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποίησε σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel.


Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση για να εκφράσουν -όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους- την έντονη διαμαρτυρία τους για τις «αθλιότητες των δημοσιογράφων της εκπομπής “Mega Σαββατοκύριακο” Ι. Χασαπόπουλο και Μ. Αναγνωστάκη. Πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση σε κάθε παπαγαλάκι των μεγάλων εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που προσπαθεί να συκοφαντήσει το δίκαιο και έντιμο αγώνα μας ενάντια στη διαθεσιμότητα-απόλυση εργαζομένων, αλλά και την προστασία του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».



Σύμφωνα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, «οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι στην εκπομπή τους το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ειδικότερα ο Μ. Αναγνωστάκης», προκειμένου να τους συκοφαντήσει, «είπε πως έδωσε 10 ευρώ γρηγορόσημο για να μαζέψουν τα σκουπίδια του».

Μεγάλες προκλήσεις για την ΣΤΑΣΥ που λειτουργεί Μετρό και Τραμ


Μεγάλες προκλήσεις για την ΣΤΑΣΥ που λειτουργεί Μετρό και Τραμ 

Η ενίσχυση της επιβατικής κίνησης του ΗΣΑΠ αλλά και γενικότερα όλων των μέσων σταθερής τροχιάς αποτελεί στοίχημα για τη διοίκηση της εταιρείας ΣΤΑ.ΣΥ., που ορίστηκε πριν από λίγες μέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, που ορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ., γνωρίζει άπταιστα τα θέματα της σταθερής τροχιάς, καθώς είχε διατελέσει επικεφαλής του ΗΣΑΠ το διάστημα από το 2004 έως το 2009.

Η νέα διοίκηση της εταιρείας έχει δύσκολο έργο. Θα κληθεί να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις οποίες οι σταθερές συγκοινωνίες (μετρό - τραμ - ΗΣΑΠ) προβλέπεται ότι θα έχουν κέρδη 2,65 εκατ. ευρώ το 2013.

Σύμφωνα δηλαδή με τους συντάκτες του προϋπολογισμού, η ΣΤΑ.ΣΥ. θα καταγράψει θεαματική βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη της σε σχέση με φέτος, οπότε υπολογίζεται ότι θα κλείσει τη χρονιά με ζημίες 10,2 εκατομμυρίων.

Πάντως, για το 2013 τα έσοδά της θα μειωθούν, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 162,8 εκατ. ευρώ έναντι 191,8 φέτος. Ταυτόχρονα, δραστική θα είναι και η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας που από τα 102,8 εκατομμύρια φέτος υπολογίζεται ότι του χρόνου θα διαμορφωθούν στα 71 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται ότι θα προέλθει από την προσαρμογή στις αμοιβές των εργαζομένων στις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου.

Πηγή:euro2day.gr

Μετρό Θεσσαλονίκης: μαύρα σύννεφα για το έργο, σχέδιο για λύση σοκ


Μετρό Θεσσαλονίκης: μαύρα σύννεφα για το έργο, σχέδιο για λύση σοκ  

Ορατός είναι ο κίνδυνος η κοινοπραξία του μετρό της Θεσσαλονίκης να εγκαταλείψει το έργο εντός των επομένων τριών μηνών, εάν δεν καταλήξει γρήγορα σε συμβιβαστική λύση με το δημόσιο στις βασικές διεκδικήσεις που εγείρει, όπως μεταφέρουν, αποκλειστικά στη Voria.gr, πηγές του ανάδοχου.

Στην περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, η Θεσσαλονίκη θα μείνει με «τρύπες» στα πιο κεντρικά σημεία της, και είναι περιττό να αναφέρει κανείς τις (επιπλέον) επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για την τοπική οικονομία και την καθημερινότητα της πόλης. Με μία λέξη: Καταστροφή.

Είναι δε απολύτως χαρακτηριστικό της κατάστασης το μότο που κυριαρχεί μεταξύ των εργαζομένων στην κοινοπραξία: «Έργο μη βιώσιμο είναι έργο μη εκτελέσιμο».

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος υποστηρίζει πως ο βασικός λόγος που έχει εκτροχιαστεί χρονικά και οικονομικά η κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό είναι το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα από πλευράς Αττικό Μετρό(χωρίς να έχει η τελευταία τη βασική ευθύνη). Δηλαδή, σήμερα, αντί να δουλεύουν τα εργοτάξια και στους 14 σταθμούς, εργασίες γίνονται μόνο σε τέσσερις: Σιδηροδρομικός σταθμός, Πανεπιστήμιο, Φλέμινγκ και Ανάληψη. «Στην πραγματικότητα, στον μόνο(επόμενο) σταθμό που είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εργασίες αμέσως είναι το Παπάφειο», λένε οι ίδιες πηγές.

Όπως επισημαίνουν, οι βασικότεροι λόγοι της κωλυσιεργίας είναι οι καθυστερήσεις στην αρχαιολογική ανασκαφή και στις απαλλοτριώσεις και φυσικά ο πρόχειρος σχεδιασμός στην προκήρυξη του έργου, που συνολικά οδηγούσαν συνεχώς σε πρόσθετες εργασίες, άρα και σε επιπλέον κόστος για τον ανάδοχο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας είναι το γεγονός ότι, βάσει της μελέτης, θα έπρεπε να ξυριστούν τα μπαλκόνια στην Ανάληψη, για να μπορέσει να κατασκευαστεί ο σταθμός.

«Το 2006, επί υπουργίας Σουφλιά, δημοπρατήθηκε, για πολιτικούς λόγους, ένα μη ώριμο έργο», συμφωνούν, αυτή τη φορά, τρίτοι παρατηρητές που έχουν γνώση των λεπτομερειών.

Τα παραπάνω ισοδυναμούν με αύξηση του λειτουργικού κόστους(εργαζόμενοι, συντήρηση μηχανήματων, ασφάλιση έργου και άλλα γενικά έξοδα), δυσανάλογου σε σχέση με τη χρηματοδότηση που προβλέπεται να λαμβάνει από τη σύμβαση - που, πάντως, ο ίδιος ο ανάδοχος υπέγραψε.

Μέχρι να καταλάβουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση(άνοιξη 2010), η κοινοπραξία (βασικά η εταιρεία ΑΕΓΕΚ, που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι) μπορούσε να χρηματοδοτεί το επιπλέον κόστος με τραπεζικό δανεισμό.  Από εκεί και μετά, οι γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες  έκλεισαν απότομα και το αποτέλεσμα, σήμερα, είναι το έργο να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Η λύση

Η Αττικό Μετρό είναι  ΔΕΚΟ, αλλά το καταστατικό της δεν προβλέπει σύσταση Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού. Αυτό αποκαλύπτει ένα από τα βασικότερα προβλήματα της μεγάλης καθυστέρησης και φανερώνει τη μόνη λύση για να καταστεί το έργο βιώσιμο. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό πόσο σημαντική είναι η έλλειψη μίας τέτοιας επιτροπής, αρκεί να αναφερθεί ότι ο ανάδοχος έχει υποβάλει μέχρι σήμερα 67 ενστάσεις κατά της Αττικό Μετρό για διάφορα ζητήματα(κυρίως για το κόστος των πρόσθετων εργασιών), οι οποίες για να τελεσιδικήσουν από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) χρειάζεται να περάσουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια!

Η μόνη λύση, λοιπόν, για να ξεμπλοκάρει το έργο είναι σύσταση της  Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του αναδόχου, του υπουργείου Υποδομών, της Αττικό Μετρό, της Ευρωπαϊκής Ένωσης(που χρηματοδοτεί το έργο) και ενός ανεξάρτητου φορέα(ΤΕΕ/ΤΚΜ ή μίας ιδιωτικής τεχνικής συμβουλευτικής εταιρείας). Η επιτροπή θα διοριστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή με σχέδιο νόμου, ενώ η άλλη εναλλακτική της αλλαγής του καταστατικού της Αττικό Μετρό δεν προκρίνεται, καθώς είναι πιο χρονοβόρα.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ως αντικείμενο να επιλύει αμέσως τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του αναδόχου και του δημοσίου, σε σχέση με το επιπλέον κόστος που τυχόν προκύπτει από τις πρόσθετες εργασίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι νομικές υπηρεσίες των δύο μερών, αναζητούν νομικές διεξόδους ώστε η Επιτροπή να μπορέσει να αποφανθεί και επί των σημαντικών διαφορών που εκκρεμούν μεταξύ τους μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβούλευση είναι ένα θετικό σημάδι, καθώς, αυτό συνεπάγεται ότι η πλευρά του δημοσίου, όπως έχει τονίσει και ο γγ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, αποδέχεται ως εύλογες κάποιες από τις διεκδικήσεις της κοινοπραξίας.

Κατά τον ανάδοχο, τα ζητήματα που καίνε, και εάν δεν λυθούν εδώ και τώρα, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει εντός τριών μηνών το έργο είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

-Επιπλέον χρηματοδότηση, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού. Από την πλευρά του αναδόχου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το επιπλέον κόστος που αναπόφευκτα προκύπτει μπορεί να καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους(ΕΣΠΑ ή ΕΤΕπ).

-Συμφωνία με το δημόσιο για δεσμευτικό επικαροποιημένο χρονοδιαγράμμα που θα τηρείται κατά γράμμα.

-Ο σαφής προσδιορισμός του σημείου απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής (τα προϊόντα δεν μπορούν να αποτεθούν στον ΟΛΘ, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, με αποτέλεσμα να αποτίθενται σε διάφορα σημεία και το σχετικό κόστος να έχει ξεφύγει). Η απάντηση της Αττικό Μετρό, εν προκειμένω, είναι ότι η κοινοπραξία θα μπορούσε να εντοπίσει εναλλακτικό χώρο απόθεσης, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω.

Σε τεχνικό επίπεδο, για να ξεμπλοκάρει το έργο και να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, θα πρέπει να μεταφερθεί ο μετροπόντικας στη Νέα Ελβετία, προκειμένου το TBM να αρχίσει να «τρυπάει» ανάποδα, δηλαδή από ανατολικά προς τα δυτικά. Ο δήμος έχει επιδείξει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην εκκένωση των εγκαταστάσεων που διατηρεί στον ΣΜΑ και τη Νέα Ελβετία, ενώ μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες κόλλησαν(για τη Νέα Ελβετία) στην απεργία των δημοτικών υπαλλήλων.

Συμπερασματικά, χρειάζεται πολιτική βούληση και γενναιότητα για να σωθεί, έστω στο παρά πέντε, το μεγαλύτερο έργο υποδομής της χώρας, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, και -για να μιλάμε σε ρεαλιστική βάση- η Θεσσαλονίκη να έχει μετρό, στην καλύτερη περίπτωση, κάπου κοντά στο 2018.

Αποφασίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί για τις κινητοποιήσεις!


 

Τις τελικές τους αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους λαμβάνουν  οι φαρμακοποιοί που πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση.
Ποιες είναι οι προτάσεις των συνδικαλιστών.
Σε αναμονή έχουν μπει περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς αύριο αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί για το αν θα συνεχίζουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους. Θα αποφασίσουν δηλαδή αν θα εξακολουθούν να μη δίνουν φάρμακα με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ. 
 
Άλλωστε από τη Δευτέρα όλοι οι ασθενείς –ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν κανονικά από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. 
 
Οι βασικές προτάσεις των συνδικαλιστών εστιάζονται στο να συνεχισθεί η άρση της πίστωσης δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το τι θα γίνει με τις οφειλές τους και ειδικά με αυτές του παρελθόντος. Όμως βασικό τους αίτημα το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί είναι η κατάργηση του αναδρομικού rebate, οι αναδρομικές δηλαδή εκπτώσεις 5% για φάρμακα που έχουν πουλήσει από τις αρχές του 2012. 
 
Η απόφαση αυτή αποτελεί casus belli για τον κλάδο ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος μιλώντας στο iatropedia είχε επισημάνει ότι αν δεν αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο, ο ίδιος θα προτείνει τη συνέχιση του αγώνα. 
 
Πάντως στον κλάδο υπάρχουν και οι πιο …διπλωμάτες που θεωρούν πως θα πρέπει να περιμένουν να καταβληθεί η δόση από τους δανειστές μας, να κατανεμηθούν τα χρήματα και από κει και πέρα να δούνε εάν θα πρέπει να σκληρύνουν τον αγώνα.

Σε διαθεσιμότητα κάθε τρίμηνο πάνω από 6.000 υπάλληλοι


Σε διαθεσιμότητα κάθε τρίμηνο πάνω από 6.000 υπάλληλοι

Πιο αναλυτικά, στο Μνημόνιο επιβεβαιώνεται ο στόχος μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, μέσω συνδυασμού των μέτρων κινητικότητας, μείωσης των συμβασιούχων, αποχωρήσεων και απομάκρυνσης των επίορκων. Κάθε τρίμηνο του 2013 θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα πάνω από 6.000 υπάλληλοι.

Ηλεκτροσόκ με αύξηση 37% στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Νέο βάρος στον προϋπολογισμό των οικογενειών θα προσθέσουν οι διαδοχικές αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» θα είναι 37% και πρόκειται για εισήγηση που κάνει η επιχείρηση ηλεκτρισμού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο υπουργείο ΠΕΚΑ.

Η επιβάρυνση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων της τρόικας για απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων και προβλέπεται και στο προσχέδιο του Μνημονίου το οποίο έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές μας. Οπως προκύπτει από το κείμενο, η αύξηση-σοκ θα πέσει σε τρεις δόσεις. Η πρώτη θα είναι την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και το ΥΠΕΚΑ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσουν τη σχετική απόφαση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων, η δεύτερη δόση θα έλθει την 1η Μαρτίου και η τρίτη την 1η Ιουλίου, οπότε και τα τιμολόγια θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μνημονιακή μας υποχρέωση, θα εξαιρέσει από αυτές τις αυξήσεις τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, με την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου ρεύματος. Βέβαια, δεν αποσαφηνιζεται αν σε αυτές τις κατηγορίες οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες ή μηδενικές.