EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε δίκη ο Τσοχατζόπουλος για ανακριβή «πόθεν έσχες»


Σε δίκη ο Τσοχατζόπουλος για ανακριβή «πόθεν έσχες» 

Οριστικά και αμετάκλητα ο προφυλακισμένος τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, θα δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για ανακριβείς δηλώσεις «πόθε έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) της τριετίας 2006-2009.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Άρειος Πάγος με το υπ' αριθμ. 1468/2012 βούλευμά του απέρριψε την αίτηση Τσοχατζόπουλου με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που τον παρέπεμπε σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας θα δικαστεί για ανειλικρινείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ετών 2006-2009.

Συγκεκριμένα, του αποδίδεται ότι το 2006 δήλωσε οικογενειακές καταθέσεις μικρότερες περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν δήλωσε επενδυτικά προϊόντα (μετοχές και αξιόγραφα) αξίας μικρότερης των 27.000 ευρώ.

Στην δήλωση του 2007 παρέλειψε να περιλάβει καταθέσεις περίπου 13.000 ευρώ, ενώ δεν περιέλαβε επενδυτικά προϊόντα ύψους περίπου 20.000 ευρώ.

Το 2008 δήλωσε μικρότερες οικογενειακές καταθέσεις περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2009, δεν περιέλαβε στη δήλωση του «πόθεν έσχες» το ακίνητο της οδού Διονύσου του Αρεοπαγίτου που αγόρασε η σύζυγός του και προφυλακισμένη Βίκυ Σταμάτη.

Το επίμαχο ακίνητο της οδού Διονύσου του Αρεοπαγίτου, με εντολή του εφέτη Θ. Κανελλόπουλου, έχει δεσμευτεί μετά την απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Κατά την απολογία του στον εισαγγελέα εφετών Γαληνό Μπρη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε υποστηρίξει για το επίμαχο σπίτι ότι αυτό δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2010, καθώς αποκτήθηκε το 2009, και επίσης ότι είχε στείλει στη Βουλή συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του.

Τώρα δεν απομένει παρά να προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Αθώοι για το επεισόδιο εναντίον του γερμανού προξένου


Αθώοι για το επεισόδιο εναντίον του γερμανού προξένου 

Αθώοι κρίθηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης οι τρεις εργαζόμενοι που κατηγορούνταν για το προ ημερών επεισόδιο εναντίον του Γερμανού Γενικού Πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 3η Ελληνογερμανική Συνάντηση.

Το δικαστήριο, μετά από μαραθώνια διαδικασία, απήλλαξε τους δύο δημοτικούς υπαλλήλους και τον συνδικαλιστή εκπαιδευτικό για τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Επιπλέον απήλλαξε τον εκπαιδευτικό από την κατηγορία της απείθειας, διότι αρνήθηκε να υποβληθεί σε εγκληματολογική σήμανση.

Απολογούμενοι, οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν πρόθεση να βιαιοπραγήσουν εναντίον του Γερμανού διπλωμάτη. Τόνισαν δε ότι η παρουσία τους στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, είχε τον χαρακτήρα της διαμαρτυρίας ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας που πλήττει τους υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις προηγούμενες δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, για την αποδοτικότητα των Ελλήνων δημοτικών υπαλλήλων σε σύγκριση με τους αντίστοιχους Γερμανούς.

«Θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για τον Φούχτελ. Προέταξα το χέρι μου και φώναξα "φύγε από ‘δω"», είπε ο εκ των κατηγορουμένων, 47χρονος υπάλληλος στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ο 39χρονος συνάδελφός του στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου τόνισε: «Δεν έχω να ζήσω. Μας διώχνουν από τη δουλειά μας», μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Για προκατασκευασμένη και στοχοποιημένη σύλληψη έκανε λόγο ο 53χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψή του, έξω από το σχολείο όπου διδάσκει. «Θα είμαι στους δρόμους για να διεκδικώ με συλλογικούς αγώνες τα δικαιώματά μου», σημείωσε, εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κατάμεστου ακροατηρίου.

Προηγουμένως, αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας περιέγραψε, με βάση την ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού από το επεισόδιο, τη συμμετοχή των τριών κατηγορουμένων στο περιστατικό. Μάλιστα, το σχετικό υλικό εξετάστηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Εντύπωση προκάλεσε η εισαγγελέας της έδρας, Λ. Πούλιου, η οποία κατά την αγόρευσή της, έδειξε κατανόηση «για την αγανάκτηση των Ελλήνων εξαιτίας του διασυρμού που υφίσταται η χώρα μας τα 2,5 τελευταία χρόνια», αλλά, όπως είπε, οι διεκδικήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων «δεν επιτρέπεται να εκδηλώνονται με έκνομες πράξεις». «Εάν εμείς σαν Δικαιοσύνη, αφήσουμε σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, να εκτροχιάζονται οι καταστάσεις, θα φτάσουμε σε πολύ πιο έκνομες ενέργειες», πρόσθεσε. Πρότεινε δε την ενοχή των κατηγορουμένων για συγκεκριμένα αδικήματα.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν από νωρίς συνάδελφοί τους, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και φορέων, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές.

Τα μέτρα της Αστυνομίας εντός και εκτός δικαστηρίων ήταν ισχυρά, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ν. Βαλεργάκη, που κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο.

Αφαιρέθηκε η άδεια για ένα χρόνο από γιατρό στην Πάτρα


Αφαιρέθηκε η άδεια για ένα χρόνο από γιατρό στην Πάτρα 

Την ποινή αφαίρεσης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο, χωρίς αναστολή, επέβαλλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στο διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου της Πάτρας, ο οποίος κατηγορείται για χρηματισμό.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει φθάσει και στη Δικαιοσύνη, καθώς η δίκη με κατηγορούμενο το γιατρό έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι ο γιατρός είχε συλληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο με προσημειωμένο το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.

Σε τελικό στάδιο η τηλεματική στον ΗΣΑΠ, με καθυστέρηση μηνών!


 

Τελικές δοκιμές διεξάγονται στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, προκειμένου να υποδεχθούν το σύστημα τηλεματικής.

Με την τηλεματική, ο επιβάτης του ΗΣΑΠ θα γνωρίζει σε πόσα λεπτά φτάνει ο συρμός, όπως και το χρόνο που απαιτείται για να φτάσει ο συρμός σε τερματικό σταθμό (Κηφισιά, Πειραιάς).

Συγκεκριμένα, εγκαθίσταται σύστημα παρακολούθησης και ρύθμισης κυκλοφορίας των συρμών (ATS), το οποίο συμπεριλαμβάνει σύστημα οπτικής πληροφόρησης των επιβατών στις αποβάθρες.

Οι δοκιμές διεξάγονται σχεδόν σε όλους τους σταθμούς του ΗΣΑΠ, παρέχοντας στους επιβάτες σημαντική χρηστική ενημέρωση.

Το έργο της τηλεματικής εντάσσεται στην αναβάθμιση της γραμμής του ηλεκτρικού από την Κηφισιά ως τον Πειραιά.

Μετά την αναβάθμιση της γραμμής, αλλά και την υλοποίηση της τηλεματικής, ο ΗΣΑΠ θα αρχίσει να «μοιάζει» με υπέργειο Μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηλεκτρικός της Αθήνας (χρονολογείται από το 1869) είναι ο τρίτος σε παλαιότητα ηλεκτρικός σιδηρόδρομος πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά από εκείνους του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

«Μεσοβέζικη» λύση στο Eurogroup και στο βάθος κούρεμα

 «Μεσοβέζικη» λύση στο Eurogroup και στο βάθος κούρεμα 
Η Ελλάδα εξασφάλισε τη δόση, αλλά όχι το κούρεμα του χρέους. Οι αναλυτές βλέπουν απουσία πολιτικού σθένους από τους Ευρωπαίους και εκτιμούν ότι η Γερμανία αποφεύγει την «καυτή πατάτατα» της απομείωσης μέχρι τις εκλογές του 2013.
Η Δευτέρα ήταν μία δύσκολη ημέρα για την Ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών, ο πρόεδρος του Eurogroup και η διευθύντρια του ΔΝΤ κλείστηκαν για τρίτη φορά μέσα σε 10 μέρες και επί 12 ώρες σε μία αίθουσα στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βγάλουν την εξίσωση για το ελληνικό χρέος. «Ο λευκός καπνός» βγήκε στη 1 το βράδυ αφήνοντας όμως πολλούς αναλυτές και επενδυτές ανικανοποίητους και με ερωτηματικά. Η ευρωζώνη είχε πάρει επιτέλους μία απόφαση, αλλά όχι ολοκληρωμένη.
Η Αθήνα διασφαλίζει την πολυπόθητη δόση των 31,5 δισεκ. ευρώ (συνολικά 44 δισεκ. ευρώ), αλλά όχι τη βιωσιμότητα του χρέους της. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο, στο οποίο τα περισσότερα ΜΜΕ και οι οικονομικές αναλυτές εστιάζουν. Γιατί δεν πάρθηκε απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;
Όπως αναφέρουν στην οικονομική ιστοσελίδα MarketWatch οι στρατηγικοί αναλυτές της BNP Paribas, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι δανειστές της Ελλάδας, το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα μειωθεί μόλις στο 150%. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι «η συμφωνία της Δευτέρας 'δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας'» και επιμένουν στους υπολογισμόυς τους. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους, είναι αναπόφευκτο. Οι αναλυτές της τράπεζας σχολιάζουν ότι «η τελευταία συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσει με το πρόγραμμα διάσωσης, δίνοντας όμως παράταση χρόνου για ορισμένα κράτη-μέλης της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία. Το Βερολίνο οδεύει προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 και προσπαθεί να αποφύγει μέχρι τότε τις «δύσκολες και αμφιλεγόμενες πολιτικές αποφάσεις, ΄όπως ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους». Ποιος και με ποιο τρόπο θα το εξηγήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους;
Παράλληλα, ο αναλυτής του MarketWatch, Ντάρελ Ντιλεμέιντ επισημαίνει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και μείωση των επιτοκίων κι επιστροφή τόκων από τους δανειστές, κάτι όμως που θ εξαρτηθεί από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς. «Αυτό όμως δεν είναι εξασφαλισμένο. Η προοπτική της επαναγοράς έδωσε ώθηση στις τιμές, μειώνοντας στο ελάχιστο τα όποια ωφέλη και κέρδη από αυτή τη συναλλαγή». Όπως αναφέρει ο κ. Ντιλεμέιντ «εν συντομία, η πραγματικότητα μπορεί να εισβάλλει ανά πάσα στιγμή και να καταστρέψει την ψευδαίσθηση, πάνω στην οποία προσπαθούν να κρατηθούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι δηλαδή έχουν καταφέρει να ελέγξουν την ευρωπαϊκή κρίση. Ακόμη και εάν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους για τη μείωση των δαπανών».
Από την άλλη πλευρά το γερμανικό περιοδικό Spiegel έρχεται να προειδοποιήσει ότι «η ρητορική του ελέγχου, υποδεικνύει ότι οι ευρω-σωτήρες θα επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα. Από τη μία η ρητορική αυτή εξυπηρετεί τον σκοπό των δανειστών, να καθησυχάσουν τα κοινοβούλια των χωρών τους εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για την έγκριση του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα βρεθεί υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η περιπέτεια των τελευταίων μηνών μέχρι την οριστική λήψη της απόφασης μας προϊδεάζει για το τι θα συμβεί, εάν οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν».
Επιπλέον, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν κάνει τα πάντα για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους και για να παραπλανήσουν τους πολίτες. Ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Κρίστοφ Βάιλ τονίζει ότι «ολόκληρο το οικοδόμημα – του μηχανισμού διάσωσης – εξυπηρετεί σε έναν σκοπό, να μεταφέρει το βάρος στις πλάτες των φορολογούμενων. Αντί ενός ανοικτού 'κουρέματος' του χρέους της Ελλάδας, υπάρχει ένα πακέτο διάφορων μέτρων, που θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολλά λεφτά. Αυτά τα μέτρα είναι μπερδεμένα και αδιαφανή γι' αυτό το λόγο».
Ωστόσο, όλες οι πλευρές γνωρίζουν, πως είναι προς όφελος του κοινού τους συμφέροντος να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη. Γι' αυτό το λόγο όλοι έριξαν νερό στο κρασί τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στο θέμα του «κουρέματος» και δέχθηκε την αναβολή. Η Ιταλία και η Ισπανία δανείζουν στην Ελλάδα σε χαμηλότερα επιτόκια, απ' αυτά που δανείζονται οι ίδιες. Όπως αναφέρει ο Economist η «Ευρωζώνη έχει διαβεί τον Ρουβικώνα: Ξέρει ότι θα πρέπει να υποστεί απώλειες προκειμένου να κρατήσει στη λέσχη την Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον όλων να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη. Και από την άποψη της Γερμανίας, η μέρα αυτή μπορεί να καθυστερήσει για μετά τις εκλογές, το Φθινόπωρο του 2013».
Το Βερολίνο και τις γερμανικές εκλογές φωτογραφίζει και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για το αποτέλεσμα του Eurogroup. «Λύση έκτακτης ανάγκης» χαρακτηρίζει την απόφαση η εφημερίδα , η οποία θεωρεί ότι η οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ειδικά η Γερμανία, δεν είχαν το πολιτικό σθένος, να δώσουν μία διαχρονική και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.

Τρέχει για τις αποκρατικοποιήσεις τώρα η κυβέρνηση

Τρέχει για τις αποκρατικοποιήσεις τώρα η κυβέρνηση 
Ο απόηχος του Eurogroup έχει αρχίσει και ξεθωριάζει, με την κυβέρνηση να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα αγκάθια των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην κορεστούν οι επαγγελματικές ομάδες από τη συνέχεια του προγράμματος. Τα εμπόδια είναι πάρα πολλά, αλλά η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκεκριμένη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.
Σύντομα θα τεθούν σε εγρήγορση και οι μηχανισμοί για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων ώστε να μην χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος, καθώς στο αναθεωρημένο μνημόνιο ο στόχος είναι 16 δισ. ευρώ και μάλιστα μέχρι το τέλος του 2015.
Χρονοδιάγραμμα
Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου κ. Ιωάννης Εμίρης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των αποκρατικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα:
* ΟΠΑΠ: Θα πωληθεί το 33% του Οργανισμού μέσω διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού και υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Φεβρουαρίου του 2013.
* ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ: Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, ενώ η υπογραφή της τελικής σύμβασης παραχώρησης για τον Φεβρουάριο του 2013.
* Ελ. Βενιζέλος: Εξετάζεται η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΔΑΑ και ελληνικού Δημοσίου και η αξιοποίηση μεριδίου συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου μέσω εξεύρεσης διεθνούς επενδυτή σε συνδυασμό με το αντίστοιχο μερίδιο της Hochtief. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2013.
* Αστέρας Βουλιαγμένης: Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2013 και να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.
* ΔΕΗ: Το ελληνικό Δημόσιο προχωρεί στη μελέτη αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο του 2013.
* ΕΥΑΘ: Η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ θα τροποποιηθεί. Παράλληλα, ποσοστό έως 74% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα πωληθεί μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού, ενώ τα δικαιώματα των χρηστών θα προστατευθούν με ειδικές προβλέψεις στη σύμβαση παραχώρησης. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Μάρτιο του 2013.
* ΕΥΔΑΠ: Θα πωληθεί ποσοστό 61% των μετοχών και θα υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη για την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Απρίλιο του 2013.
* ΕΛΠΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να διαθέσει το 35,5% των ΕΛΠΕ μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού σε χρόνο που έπεται της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Μάρτιο του 2013.
* ΕΛΤΑ: Εως και 90% των ΕΛΤΑ θα τεθούν προς πώληση μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται τον Ιανουάριο του 2013 και των δεσμευτικών προσφορών τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Advertisement

Απόλυση το 2013 φοβούνται 3 στους 5 υπαλλήλους


Απόλυση το 2013 φοβούνται 3 στους 5 υπαλλήλους 

Το 47,5% αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, έναντι 45,8% που πιστεύει ότι δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία.
Τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης ωστόσο θα αργήσουν, από πολύ έως... απελπιστικά πολύ, καθώς τα εντοπίζουν:

  • πολύ μετά το 2020 το 24,8%
  • σε μία 5ετία το 20,3%
  • το 2020 το 15,9%
  • το 2015 το 11,1%
  • ποτέ το 9,3%
  • το 2014 το 6,8%
  • το 2013 το 4,1%
Φοβούνται απόλυση το 2013 τρεις στους πέντε
Το φάσμα της απόλυσης απειλεί τρεις στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η απώλεια της εργασίας το επόμενο 12μηνο είναι πολύ πιθανή για το 27,1% και αρκετά πιθανή για το 33,1%, ενώ λίγο πιθανή την θεωρεί το 31,3% και απίθανη μόνο το 8,5%.
Το 47,6% δηλώνει ότι σήμερα υπάρχει ήδη τουλάχιστον ένας άνεργος στο νοικοκυριό του.
Φτωχότεροι έγιναν πάνω από εννιά στους δέκα
Το 92,5% έχει δει το οικογενειακό του εισόδημα να μειώνεται στα χρόνια της κρίσης, ενώ για 7,3% είναι το ίδιο και έχει αυξηθεί μόλις για το 0,2% των ερωτηθέντων.
Η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος φτάνει ως το:
  • 50% για το 16,4%
  • 30% για το 16,3%
  • 40% για το 11,4%
  • 20% για το 11%
  • 60% και πλέον για το 9,6%
  • 35% για το 6,8%
  • 25% για το 6,3%
  • 10% για το 5,5%
  • 15% για το 4,9%
  • 60% για το 4,2%
  • 55% για το 2,7%
  • 45% για το 2,1%
Η κρίση μείωσε τις αποδοχές του 77,4% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, ενώ 36,9% πληρώνεται τα δεδουλευμένα με καθυστέρηση και 35,4% περιμένει σήμερα καταβολή δεδουλευμένων από τον εργοδότη του.
Το 51,5% χρωστάει στις τράπεζες και από αυτούς το 53,3% εξακολουθεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, ενώ 46,3% καθυστερεί τις πληρωμές δόσεων και τόκων.
Τρεις στους πέντε (59,5%) δηλώνουν από τώρα ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις που θα φέρει το 2013.
Κόψαμε μέχρι και το ψωμί και το γάλα
Τα είδη προϊόντων και υπηρεσιών όπου καταγράφονται οι σημαντικότερες περικοπές δαπανών είναι:
  • Ενδυση και υπόδηση για το 92,6%
  • Εστιατόρια, ταβέρνες κτλ. 91,7%
  • Μετακίνηση 83,4%
  • Είδη διατροφής 69%
  • Λογαριασμοί σπιτιού 68,9%
  • Υγεία - φάρμακα 26,8%
  • Εκπαίδευση 21%
Ειδικά για την διατροφή, ένας στους έξι έχει κάνει σημαντικές περικοπές μέχρι και στο ψωμία (17,5%) και το γάλα (16,2%).
Η έρευνα που πραγματοποίησε η Marc για τον Alpha διεξήχθη από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου ως και την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, πανελλαδικά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.011 νοικοκυριά, ενώ η στάθμιση των αποτελεσμάτων χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών του 2012.

Reuters: Η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει στο 35% της ονομαστικής τιμής τους


 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να γίνει εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών,
σε τιμή που αντιστοιχεί στο 35% της ονομαστικής τιμής των τίτλων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή με γνώση των συζητήσεων που έγιναν.
Η επαναγορά των ομολόγων είναι ένα από τα μέτρα που συμφώνησε το Eurogroup με το ΔΝΤ στην προσπάθεια να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη τιμή επαναγοράς, παρά μόνο ότι αυτή δεν θα είναι υψηλότερη από τις τιμές κλεισίματος για τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη Παρασκευή στις 23 Νοεμβρίου.

Αποψιλόνεται η ΕΛ.ΑΣ οργιάζουν τα κυκλώματα


 

Tις άμεσες και πολύ σοβαρές επιπτώσεις που έχει στα αποτελέσματα της αστυνομίας στην Ήπειρο και στα Γιάννινα η υποχρεωτική απόσπαση αστυνομικών μας στον Έβρο, αναδεικνύει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. 
 
Σε χθεσινή επιστολή της προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., παραθέτει αποκαλυπτικά στοιχεία για το πώς η επαρκέστερη στελέχωση των υπηρεσιών, εγγυάται την καλύτερη θωράκιση των συνόρων με την Αλβανία, την αποτελεσματικότερη δράση της Αστυ­νομίας, άρα και την προστασία των πολιτών. 
 
Συγκεκριμένα, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν ο αριθμός των αποσπασμένων στον Έβρο ήταν 250 άτομα μόνο από τα Γιάννινα (και περί τα 500 απ’ όλη την Ήπειρο), κατασχέθηκαν τον πρώτο μήνα περίπου 4 γραμμάρια χασίς και 11 δενδρύλλια ενώ τον δεύτερο μήνα περίπου 117 κιλά  χασίς. 
 
 
 
Αντιθέτως, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, που ο αριθμός των αποσπασμένων στον Έβρο ήταν μόλις 70 (είχαν αυξηθεί αυτοί που επέστρεψαν δηλαδή), τον πρώτο μήνα κατασχέθηκαν περίπου 664 κιλά χασίς, ενώ τον δεύτερο, μέχρι και σήμερα, έχει κατασχεθεί περίπου 1 τόνος και 200 κιλά από την ίδια ουσία!
 
Γίνεται λοιπόν, εύκολα αντιληπτό, πως όταν οι υπηρεσίες στα Γιάννινα και στην Ήπειρο είναι στελεχωμένες (τουλάχιστον επαρκώς), οι επιτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ όταν έχουν αποψιλωθεί, η… συγκομιδή των ναρκωτικών είναι πενιχρή. 
 
Αποθήκη ναρκωτικών… 
 
Βέβαια, το ότι η Ήπειρος είναι σταυροδρόμι διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, οφείλεται και στην γεωγραφική της θέση (είναι πολύ κοντά με την Αλβανία, απ’ όπου και οι περισσότερες ποσότητες), με αποτέλεσμα, τα πάσης φύσεως κυκλώματα να επιλέγουν την περιοχή μας, όχι μόνο ως πέρασμα, αλλά και ως… αποθήκη ναρκωτικών. 
 
Τα τελευταία περιστατικά, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ,το αποδεικνύουν, αφού κατά καιρούς ανακαλύπτονται παρατημένα ναρκωτικά στις λεγόμενες «καβάτζες», μέχρις ότου τα κυκλώματα τελειώσουν με τις όποιες λεπτομέρειες και αποφασίσουν να τα διοχετεύσουν, είτε στις ελληνικές πιάτσες, είτε στις Ευρωπαϊκές.  Μάλιστα, πλέον οι ποσότητες για τις οποίες μιλάμε δεν περιορίζονται σε κιλά, αλλά σε τόνους. 
 
Διασυνοριακή συνεργασία Κι ενώ τις περισσότερες φορές τα κυκλώματα ξεκινούν από την Αλβανία, όλο το βάρος πέφτει στις εδώ αστυνομικές Αρχές, που επωμίζονται τις επικίνδυνες επιχειρήσεις, για την εξάρθρωσή τους. 
 
Τι κι αν γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων με εκπροσώπους των Αλβανικών Αστυνομικών Αρχών; Το αποτέλεσμα είναι ένα:  Τη… νύφη πληρώνει η Ελλάδα, με τους τόνους χασίς που φτάνουν στην χώρα μας, ενώ το εξοργιστικό είναι ότι όλες αυτές οι χασισοφυτείες καλλιεργούνται κυριολεκτικά κάτω από την μύτη της Αλβανικής Αστυνομίας. 
 
Χώρα «τράνζιτ»…
 
Η αλβανική μαφία, όπως ανέφερε η «Καθημερινή» εκμεταλλεύεται, πρώτον, την αδυναμία των ελληνικών αρχών να… σφραγίσουν την ελληνοαλβανική μεθόριο και, δεύτερον, την απουσία ελέγχων στις εντός Σένγκεν μετακινήσεις, όπως το ταξίδι από την Ελλάδα στην Ιταλία, συνήθως μέσω Ηγουμενίτσας ή Πατρών 
 
 . Έτσι η χώρα μας χρησιμοποιείται ανενόχλητα ως… αποθήκη ναρκωτικών! Μια σειρά από υποθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι Αλβανοί κακοποιοί χρησιμοποιούν ως χώρα… transit την Ελλάδα για τη μεταφορά ναρκωτικών στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
 
Τι θα γίνει;.. 
 
Τέλος, στην επιστολή της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων ζητά να πληροφορηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τις επικείμενες αποσπάσεις μελών της στον Έβρο, την περίοδο των εορτών. 
 
Όπως αναφέρει, σε λιγότερο από δέκα ημέρες τελειώνουν οι αποσπάσεις και στο επόμενο δίμηνο μεσολαβούν εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων. Όμως, ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση, για το αν θα συνεχιστούν οι αποσπάσεις, για τον αριθμό των αποσπασμένων, για το από ποιες Αστυνομικές Διευθύνσεις θα προέρχονται κ.α.

«Γυμνές» οι λιμενικές αρχές


 

Η αδιαφορία της Πολιτείας και η οικονομική κρίση οδηγεί σε ασυδοσία τους δουλέμπορους και τα κυκλώματα εμπορίας λαθραίων τσιγάρων στο Ιόνιο και ειδικότερα στις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου.
Λιμενικές πηγές καταγγέλλουν ότι τους τελευταίους μήνες το κύκλωμα δουλεμπόρων που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή εκμεταλλεύεται τις σοβαρές «αδυναμίες» του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης, τις ελλείψεις σε πλωτά μέσα αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στελέχωσης των τοπικών λιμεναρχείων.
 
Όπως καταγγέλλεται , το σύστημα του ραντάρ VTS του Λιμενικού της Πάτρας, που έχει τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας από την Κέρκυρα μέχρι τα παράλια της νότιας Πελοποννήσου, παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες καθώς η εμβέλεια του ραντάρ δεν φτάνει σε πολλές παράκτιες περιοχές.
 
Η τοποθέτηση ειδικών αναμεταδοτών παραμένει ακόμα στα χαρτιά καθώς υπάρχει οικονομική εμπλοκή της εταιρείας που έχει αναλάβει την τοποθέτησή του και των αρμόδιων υπηρεσιών. Ετσι μια ακτογραμμή μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων με μεγάλη ιδιομορφία, από την Πάτρα μέχρι τις εκβολές της Νέδας, ελέγχεται μόλις με δύο ναυαγοσωστικά και ένα φουσκωτό (!) σκάφος.
 
« H κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς ο ρόλος των Λιμενικών στην περιοχή είναι μάλλον διακοσμητικός καθώς δεν έχουν τα μέσα και τα εφόδια να παρέμβουν και να ελέγχουν τα κυκλώματα των παρανόμων οι οποίοι λειτουργούν οργανωμένα έχοντας σύγχρονα πλωτά μέσα και δεκάδες τσιλιαδόρους.» – ανάφερε στο IONION FM ο πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης της Πάτρας Απόστολος Λιούρδης.

Επιστήμονες εκπέμπουν SOS για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης


Επιστήμονες εκπέμπουν SOS για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης 

Καλλίγραμμα σώματα και six-pack κοιλιακοί είναι αυτά που ονειρεύονται τα περισσότερα αγόρια στην εφηβική τους ηλικία. Τι συμβαίνει όμως όταν η συστηματική άσκηση ξεπερνά το μέτρο και γίνεται επικίνδυνη για την ίδια μας την υγεία;

Γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τα αγόρια που παίρνουν ανθυγιεινά μέτρα με σκοπό την αύξηση των μυών τους. Αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο, χρήση ακριβών συμπληρωμάτων και επικίνδυνων στεροειδών είναι μερικά από τα μέσα που ευχαρίστως θα πλήρωναν τα νεαρά αγόρια για να χτίσουν το «τέλειο σώμα».

Σε μελέτη που διενεργήθηκε στην Αμερική σε 2793 εφήβους γυμνασίου και λυκείου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, πάνω από το 40% των αγοριών στο γυμνάσιο και το λύκειο ανέφεραν ότι ασκούνται συστηματικά με στόχο την αύξηση της μυϊκής τους μάζας και όχι για καλύτερη υγεία. Το 34,7% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε συμπληρώματα πρωτεΐνης, και σχεδόν το 6% δήλωσαν ότι κάνουν ή είχαν κάνει λήψη στεροειδών φαρμάκων.

Οι γιατροί το χαρακτηρίζουν «εθνικό φαινόμενο» ότι ένα τόσο πολύ μεγάλο ποσοστό αγοριών ασκείται με σκοπό την αύξηση των μυών τους. Επίσης από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης και στεροειδών. Παράλληλα, όπως τα κορίτσια πολύ συχνά στην εφηβεία μετράνε σε υπερθετικό βαθμό τις θερμίδες που λαμβάνουν για να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος έτσι και τα αγόρια «κυνηγούν» να φτιάξουν το τέλειο σώμα ως μια ένδειξη ανδρισμού και μάλιστα με τη χρήση συμπληρωμάτων και στεροειδών.

Το θέμα ευαισθητοποίησε επιστήμονες του χώρου στην Αμερική όπως ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Harvard, Dr. Harrison Pope ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή αλλαγή απέναντι στην ανδρική εικόνα σώματος τα τελευταία χρόνια.

Αντίστοιχα, ο Dr Shalender Bhasin, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ανέφερε πως «Το πρόβλημα με τα συμπληρώματα έγκειται στο ότι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε τι περιέχουν». Τα αναβολικά στεροειδή αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη των οργάνων ενώ μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες.

Επίσης, οδηγούν σε τεράστια προβλήματα στέρησης όταν τα αγόρια προσπαθούν να σταματήσουν τη λήψη τους. Παρόλα αυτά, η συνεχής συνεργασία αθλητών παγκόσμιας κλάσης και των βιομηχανιών που προμηθεύουν στην αγορά στεροειδή είναι μια πετυχημένη «συνταγή» για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα.

Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς ότι σαφώς και η συστηματική άσκηση πρέπει να ενταχθεί στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, αλλά όταν τα μέσα που χρησιμοποιηθούν είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, καλό θα ήταν πρώτα να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.

Πηγή: nutrimed.gr

Hennessey Venom GT με 1.500 ίππους


Hennessey Venom GT με 1.500 ίππους 

Συνήθως, όταν μια αυτοκινητοβιομηχανία προχωράει στην ανανέωση ενός ήδη υπάρχοντος μοντέλου, σπάνια έχουμε ριζικές διαφοροποιήσεις στα μηχανικά σύνολα.

Μια από τις εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα είναι και το ανανεωμένο Hennessey Venom GT. Η προηγούμενη έκδοση χρησιμοποιούσε ένα δυτούρμπινο V8 κινητήρα απόδοσης 1.200 ίππων.

Το μοντέλο για το 2013 αναβαθμίζεται αισθητά, καθώς αποκτά ένα 7λιτρο σύνολο που αποδίδει ούτε λίγο, ούτε πολύ 1.500 ίππους! Οι πελάτες που θα καταβάλουν το υψηλό τίμημα της απόκτησής του, θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων από τη Ricardo, και ενός ημιαυτόματου 7 σχέσεων.

Αν και οι επιδόσεις δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη, ο αριθμός των 1.500 αλόγων, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες άλλωστε ενισχύονται από το γεγονός ότι η προηγούμενη έκδοση έφτανε τα 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 2,2 δευτ. ενώ μπορούσε να πιάσει τα 440 χλμ/ώρα!

Στο ανανεωμένο Hennessey Venom αλλαγές παρατηρούνται και στο αμάξωμα, καθώς η εμπρόσθια όψη έχει ανασχεδιαστεί, όπως και οι πόρτες. Η επίσης νέα οροφή δίνει, τέλος, περισσότερο χώρο στους (τυχερούς) επιβάτες.









Συνελήφθη ο Μπάμπης Βωβός!


 

Στο γραφείο του στο Μαρούσι συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας (16/11) ο Μπάμπης Βωβός, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχικού.
Σε βάρος του επιχειρηματία εκκρεμούσαν τρεις παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελίας. Ο 79χρονος κατηγορείται για χρέη ύψους 1.010.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και προς το Δημόσιο.
 
 Τον περασμένο μήνα η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική» είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης, εταιρία που σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της διαχειρίζεται ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200.000 τ.μ., αξίας περίπου 1,2 δις ευρώ.