EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παράταση για την απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Παράταση για την απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Μετατίθεται χρονικά για το τέλος Δεκεμβρίου η απορρόφηση του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από ελληνική συστημική τράπεζα, καθώς χωρίς τη χορήγηση της δόσης του δανείου προς τη χώρα δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η συμφωνία του προηγούμενου Μαρτίου με τους πιστωτές της χώρας προέβλεπε ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα έπρεπε να έχει προωθηθεί το σχέδιο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπό την προϋπόθεση ότι η δόση του δανείου θα είχε χορηγηθεί, αφού περιλαμβάνει και το β' πακέτο κεφαλαίων για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι έτοιμοι εφόσον η δόση χορηγηθεί και η νέα προθεσμία που έχει τεθεί, σύμφωνα με πηγές, είναι το τέλος Δεκεμβρίου.
Τα τρία ενδεχόμενα που εξετάστηκαν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν: 1) Διαχωρισμός σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και η απορρόφηση της «καλής» από κάποια από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, 2) διαγωνισμός για εξαγορά του και 3) εκκαθάριση. Από τις τρεις λύσεις επιλέχθηκε η πρώτη, δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς για τη δεύτερη ενδιαφερόμενος δεν υπήρχε από τις διεθνείς τράπεζες και κάποια από τις ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να καλύψει περί τα 4 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κόστος εκκαθάρισης θα ήταν μεγαλύτερο για το Δημόσιο.
Κατά το πρώτο στάδιο, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα και αφορούσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα τρία μεγάλα τραπεζικά σχήματα -ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς- έχουν δηλώσει «παρών».Η δεύτερη φάση προβλέπει την κατάθεση ενδεικτικών προτάσεων από τις τράπεζες που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους, ενώ η τρίτη και τελική προβλέπει δεσμευτικές προσφορές.
Εργαζόμενοι
Τα στοιχεία του ενεργητικού θα ενταχθούν στην «κακή» τράπεζα από ειδικούς εκκαθαριστές, ενώ αγκάθι κρίνεται ότι αποτελεί το σύνολο των εργαζόμενων, που σήμερα αριθμούν περίπου 3.200 για μία τράπεζα με ενεργητικό που δεν ξεπερνά τα 13,5 δισ. ευρώ. Η πρόθεση του ελληνικού δημοσίου είναι να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας η τράπεζα που θα προκριθεί.
Από την άλλη πλευρά, το πλεονέκτημα του ΤΤ είναι το ύψος των καταθέσεών του, που ξεπερνούν τα 11,5 δισ. ευρώ και είναι σε μικρά ποσά, που σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή η μεταφορά τους στο εξωτερικό αλλά και σε άλλη ελληνική τράπεζα, αφού τα οφέλη θα ήταν μηδενικά ή ιδιαίτερα μικρά.

 Της Ελένης Κομίνη
ΠΗΓΗ

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


 

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εκφράζει πλέον το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο υπουργός προσπαθεί να απαξιώσει τους χιλιάδες εργαζόμενους, το κεφάλι των οποίων έβαλε «στη λαιμητόμο» της απόλυσης με το Μνημόνιο 3, «έκτρωμα» που μόνο στόχο έχει τη διάλυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο υπουργός ενσαρκώνοντας για πολλοστή φορά το ρόλο του “Αποφασίζω, διατάσσω και εκτελώ” αρνείται να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων», προστίθεται.

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις, συνεχίζονται οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτηρίων μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου με στόχο να μην αποσταλούν στοιχεία συναδέλφων και να μην εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας - απόλυσης.

Για την Παρασκευή, προκηρύχθηκε τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15:00 μέχρι τις 19:00 για την απογευματινή βάρδια.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις 11:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 10 το πρωί ενώ η ΠΟΕ – ΟΤΑ καλεί τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των αιρετών (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση δεν αναστείλει την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του δήμου ΑΘηναίων, του Πανεπιστημίου ΑΘηνών και των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο ο κ. Μανιτάκης δεν δέχθηκε τους εκπροσώπους τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μέσα στις επόμενες μέρες, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη.

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες στο Ηράκλειο

Ελεύθεροι εν τω μεταξύ αφέθηκαν τρεις εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στα γραφεία της Διοίκησης στο Ηράκλειο, όταν αστυνομική δύναμη άνοιξε την πόρτα του υπό κατάληψη κτηρίου.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του δίωξη για διατάραξη υπηρεσιακής ειρήνης από κοινού και τους άφησε ελεύθερους, παραπέμποντάς τους να δικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, στις 17 Ιανουαρίου 2013.

Έκκληση του δημάρχου Χανίων στους εργαζομένους

Στα Χανιά ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους του δήμου να σταματήσουν τις καταλήψεις δημοτικών χώρων και να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Ειδικότερα ζήτησε να γίνει από το βράδυ η αποκομιδή των απορριμμάτων, να λειτουργήσουν από αύριο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ενώ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ τεσσάρων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, αν μέχρι τη Δευτέρα -όπως είπε- δεν σταλούν στην διαχειριστική αρχή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι λόγω των κινητοποιήσεων παραμένουν απλήρωτα σε εργολάβους και προμηθευτές εντάλματα 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις στη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου «μπλοκάρουν» αποφάσεις για 80 τουλάχιστον θέματα, που είναι σε εκκρεμότητα.

Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε ακόμα σε σοβαρά -όπως είπε- προβλήματα που αφορούν συναλλαγές πολιτών με υπηρεσίες του Δήμου, ενώ έκανε γνωστό ότι ο προμηθευτής καυσίμων τού Δήμου, σταμάτησε την τροφοδοσία των οχημάτων.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι προωθεί απόφαση, βάσει της οποίας οι γονείς που έχουν παιδιά σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για όσο διάστημα είναι κλειστοί, δεν θα επιβαρυνθούν με τροφεία.

Ο δήμαρχος Χανίων επανέλαβε ότι πριν από 12 ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έλαβε απόφαση στήριξης των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι από αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στο Δήμο θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Αποφασισμένο για την εφαρμογή του νόμου το υπουργείο

Την ίδια ώρα, αποφασισμένο για την εφαρμογή του νόμου εμφανίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η διαθεσιμότητα των 2.000 υπαλλήλων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή να επανέλθει η τρόικα και να ζητήσει απολύσεις.

«Δεν μπορεί ένα υπουργείο να μην εφαρμόσει το νόμο, ο οποίος μάλιστα αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές», ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, ενώ πηγή του υπουργείου που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ξεκαθάρισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμοστεί ο νόμος».

Το υπουργείο συνεχίζει να δέχεται στοιχεία υπαλλήλων προς ένταξη στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, προκειμένου, όπως αναφέρει, να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες για την κάλυψη κενών. Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις όμως, δυσχεραίνουν την αποστολή των στοιχείων, δημιουργώντας ιδιαίτερο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου, παρά τη σιωπηρή παράταση που έχει δοθεί. Πηγές του υπουργείου επαναλάμβαναν πάντως, ότι σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος και θα υλοποιηθεί η διαθεσιμότητα με στοιχεία από την απογραφή που είχε γίνει στο δημόσιο τομέα.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ακόμη ότι με τη στάση που κρατούν οι συνδικαλιστές, δεν αποστέλλονται ούτε τα στοιχεία με τους επίορκους υπαλλήλους, αν και η ΠΟΕ ΟΤΑ δήλωσε χθες ότι πρέπει να δοθούν οι λίστες με τους επίορκους. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ κάλεσε τους συλλόγους - μέλη της, «σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διευθυντές και τους αιρετούς, να προχωρήσουν στη συλλογή και αποστολή εκείνων των στοιχείων που αφορούν μόνο τους επίορκους υπαλλήλους». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει υπό την αυστηρή επιτήρηση του Συλλόγου και όχι διαμέσου των Γραφείων Προσωπικού, τα οποία συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα».

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα της ένταξης υπαλλήλων σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011 που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Δ.Ρέππα.

Στο πλευρό της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο Π. Καμμένος

Την αλληλεγγύη του προς τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση εξέφρασε στο μεταξύ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος κατήγγειλε ότι «την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για διαθεσιμότητες εκτελώντας εντολές της τρόικας, την ίδια στιγμή οι κομματάρχες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης διορίζουν 15.000 άτομα μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

«Την ίδια στιγμή που ο κ. Φούχτελ μιλάει για εξυγίανση στους δήμους, το ίδιο βράδυ της σύλληψης των εργαζομένων που αντιστάθηκαν στην επίσκεψη του και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, συνέτρωγε με τον επιχειρηματία στον οποίο έχει υποσχεθεί να δώσει τη διαχείριση των σκουπιδιών. Κάνουν στην Ελλάδα μπίζνες σε βάρος του ελληνικού λαού», σημείωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΠΗΓΗ

ΟΑΕΔ: 14 ανοικτά προγράμματα για ανέργους


Φωτογραφία για ΟΑΕΔ: 14 ανοικτά προγράμματα για ανέργους 

Ανοικτά παραμένουν δεκατέσσερα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόληση.

Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα σχεδόν 1.178.241 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως εκπαιδευόμενοι έχουν ενταχθεί σε εβδομήντα ένα επιμέρους προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ συνολικού προϋπολογισμού 3,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Εκτιμάται ότι με τις δράσεις αυτές έχει επιτευχθεί μια ανάσχεση / συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5% – 7%.

Παράλληλα, στα μέτρα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων – επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας και μητρότητας – εντάσσονται περίπου 1.200.000 άτομα, ενώ οι δράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα κοστίσουν το τρέχον έτος 2,0 δισ. ευρώ.
 
Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει και υλοποιεί εβδομήντα ένα επιμέρους δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 3,89 δισ. ευρώ με μέγιστο αριθμό ωφελουμένων 1.373.000 ανέργους και εργαζομένους ιδιαίτερα σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Μέσω των δράσεων αυτών μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί ή συνεχίζουν να ωφελούνται 1.178.241 δικαιούχοι, γεγονός που συνεπάγεται ότι η συνολική απορροφητικότητα των δράσεων αυτών έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα το 85,8% του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων.

Την περίοδο αυτή παραμένουν ανοικτά προς υποβολή αιτήσεων τα παρακάτω προγράμματα του Οργανισμού:

1)«Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων».

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης για πλήρη ή μερική απασχόληση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% για το πρώτο έτος και στο 60% για το δεύτερο έτος, των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της -τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση προσλάβει άνεργο που ανήκει στις ειδικές ομάδες ανέργων, όπως α) άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, β) γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών, γ) άνεργες γυναίκες άνω των 50 ετών, δ) πολύτεκνοι/νες και τρίτεκνοι/νες, ε) αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, και στ) νέοι έως 30 ετών, τότε ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% και για τα δύο έτη, των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) όπως αναλύονται παραπάνω.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες
 
Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

2)«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας έως 35 ετών».

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 € για ανέργους άνω των 24 ετών και στο ποσό των 20 € για τους ωφελούμενους άνεργους έως 24 ετών.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

3)«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής . αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 έως 64 ετών.»

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών), για απασχόληση πρώην εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών και μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-64 ετών.
 
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 €.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

4)Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Σκοπός του προγράμματος είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι σε «επίδομα απασχόλησης», δηλαδή σε επιχορήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών, για όλο το χρονικό διάστημα που δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, και στη συνέχεια η επιχορήγηση του 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο (2) φάσεις.

Η α’ φάση του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα το οποίο υπολείπεται από την πρόσληψη του πρώην επιδοτούμενου ανέργου (δικαιούχου «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας») στην επιχείρηση μέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει ή έχει δικαιωθεί ο επιδοτούμενος άνεργος.

Η β’ φάση αφορά στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) ή στο 100% αυτών, σε περίπτωση που έχει υλοποιηθεί κατάρτιση, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της –τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες για αμιγή απασχόληση και στους 30 μήνες όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση
 
Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

5)Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, 5.000 ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2 ).

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια.

Η διάρκεια της επιχορήγησης που αφορά στο α’στάδιο ορίζεται μέχρι 12 μήνες. Ως ποσό επιχορήγησης για το α΄στάδιο ορίζεται το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) των κλάδων σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού μισθού (511,00 €) ή επί των ακαθαρίστων μηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ημερομισθίου (22,83 €). Κατά τη λήξη του α’σταδίου και εφόσον οι επιχειρήσεις μετατρέψουν την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας μπορούν με αίτησή τους να επιχορηγηθούν για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες με την υποχρέωση να απασχολήσουν τον νέο επιπλέον έξι (6) μήνες δίχως επιχορήγηση.
 
Ως ποσό επιχορήγησης για το β’ στάδιο ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της –τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.

6)Ειδικό Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ.», «Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERAL UNION)», «ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERAL TRUST)» και «ΕΟΣ Α.Ε.Α.Ζ.» και 200 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από την επιχείρηση «COMMERCIAL VALUE»

i. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων.(Το πρόγραμμα είναι ανοικτό μόνο για τις περιφέρειες του Ν. Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδος)

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που θα απασχολήσουν 750 ανέργους που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 36 €.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 36 μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

ii. Δράση προώθησης της επιχειρηματικότητας – αυτααπασχόλησης.

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι 50 άνεργοι που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
 
Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 30.000,00 €.

7)Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων: «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.», «ΜΑΧΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», «ROBERTO Α.Β.Ε.Ε.», «ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ Α.Ε.» «BELLE Α.Ε.», «ΠΑΚ. ΚΕΝΤΑΠΟΤΖΙΔΗ Α.Ε.», «ΕΥΡΩΒΑΦΗ Α.Ε.», «EUROHOUSE Α.Ε.», «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.» «ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ» και «ΑΜΑΣΑ ΑΕΒΕ» του Νομού Θεσσαλονίκης.

i. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων, για την απασχόληση 600 ανέργων.

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που θα απασχολήσουν ανέργους που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 20 € και για μερική απασχόληση στα ποσό των 10 €.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

ii. Δράση προώθησης της επιχειρηματικότητας – αυτααπασχόλησης.

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι 80 άνεργοι που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 24.000,00 €.

8)Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απασχόληση 2500 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από φορέα κύριας ασφάλισης επειδή τους υπολείπονται μέχρι 1500 ένσημα ή μέχρι πέντε (5) χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή του και ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φορέας είναι το ΙΚΑ.
 
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Η υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλονται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από ένα (1) μήνα έως και εξήντα (60), κατ’ ανώτατο όριο μήνες.

Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης είναι 22 € για τον πρώτο χρόνο, 24 € για τον δεύτερο χρόνο, 26 € για τον τρίτο χρόνο, 28 € για τον τέταρτο χρόνο, και 30 € για τον πέμπτο χρόνο.

9)Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι «Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα» όπως α) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου, β) Ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ, γ) Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, δ) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων, ε) Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (ΚΑΜΠΙΝΓΚ).

Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των μηνιαίων εισφορών που βαρύνουν τον εργοδότη (εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ. της επικουρικής ασφάλισης του E.T.E.A.M., και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων, επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 1007,10 €.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης.
 
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.

10)Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ).

Α)Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς, Επαγγελματικά Σωματεία και Ενώσεις αυτών, Σωματεία, Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί (Ν.2716/17.5.1999), Κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ.Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται στο 100% επί των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της –τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, που αντιστοιχούν στην πλήρη ή μερική απασχόληση και για τα τρία έτη από την κάθε πρόσληψη, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 €.
 
Β)Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ)

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι οι ενταγμένες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο «Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο» και θα απασχολήσουν άτομα της ανωτέρω ομάδας. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ.Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).

Ποσό επιχορήγησης: Όσον αφορά στο ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία, κ.λ.π.) και μέχρι του ποσού των τριών (2.500,00) ΕΥΡΩ για κάθε μία από αυτές.

11)Πρόγραμμα Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ).

Α.Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ατόμων

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργα άτομα που ανήκουν στις Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες (ΑμεΑ, Αποφυλακισμένα και Απεξαρτημένα Άτομα). Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ.Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).


Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης καθορίζεται στις είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) ευρώ.

Β.Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ)

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι οι Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες – Άτομα με ειδικές Ανάγκες- που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων Ατόμων. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ.Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).

Ποσό επιχορήγησης: Όσον αφορά στο ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία, κ.λ.π.) και μέχρι του ποσού των τριών (2.500,00) ΕΥΡΩ για κάθε μία από αυτές.

12)Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για απασχόληση Σπουδαστών Τ.Ε.Ι. – ΣΕ.ΛΕ.Τ.Ε.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, που προσλαμβάνουν σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. – ΣΕ.ΛΕ.Τ.Ε., για την πραγματοποίηση της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης, απαραίτητης για την απόκτηση του πτυχίου τους.

Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση που λαμβάνουν ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί της αποζημίωσης, που κατέβαλε ο εργοδότης στον ασκούμενο, η οποία με τη σειρά της ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Μεταξύ των επιχειρήσεων και των Τ.Ε.Ι. συνάπτεται σύμβαση. Οι σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. ασφαλίζονται από επαγγελματικό κίνδυνο και η είσπραξη της επιχορήγησης πρέπει να γίνεται μέσα στην προθεσμία των 6 μηνών, από την λήξη της πρακτικής άσκησης.

Παράλληλα, υλοποιούνται Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που έχουν καταβάλει την εργοδοτική εισφορά του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), τα οποία προσδιορίζονται από ετήσια εγκύκλιο που εκδίδει η Επιτροπή Διαχείρισης του ΛΑΕΚ και εγκρίνεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα αυτά είναι:

13)Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση-Λ.Α.Ε.Κ. 0,45%) έτους 2012.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας και η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων μέσω της εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Δικαιούχοι: Οι επιχειρήσεις μπορούν να καταρτίζουν με τη χρήση του πόρου ΛΑΕΚ το ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα κατάρτισης πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και να γίνονται κρατήσεις για έστω και σε έναν Κλάδο Ασφάλισης του ΟΑΕΔ. Η διαδικασία συμμετοχής των επιχειρήσεων, οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση των ευκαιριών κατάρτισης των εργαζομένων τους, στο Πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ γίνεται ηλεκτρονικά (http://laek.oaed.gr ).

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και το κόστος του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 55.000.000 ευρώ.

14)Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζομένων) έτους 2012 (Λ.Α.Ε.Κ. 1-25).

Ο στόχος του προγράμματος είναι να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω των συλλογικών φορέων των επιχειρήσεων/ εργοδοτών. Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω της εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Δικαιούχοι: Οι Φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι μέλη τους Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα κατάρτισης πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και να γίνονται κρατήσεις για έστω και σε έναν κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα γίνονται ηλεκτρονικά στη παρακάτω διεύθυνση http://laek.oaed.gr

Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα. Στη συνέχεια οι προτάσεις των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών θα αξιολογηθούν και θα ακολουθήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, μέχρι σήμερα τα εφαρμοζόμενα προγράμματα έχουν αποδώσει τα εξής:

· Τη διατήρηση 339.910 επισφαλών θέσεων εργασίας, μέσω 3 προγραμμάτων, με συνολική απορροφητικότητα 96,8%.

· Την ένταξη 156.975 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, μέσω 32 επιμέρους προγραμμάτων. Οι αιτήσεις συμμετοχής μέχρι σήμερα έχουν φτάσει το 65,6% ενώ οι εντάξεις ανέργων έχει φτάσει το 59%.

· Τη διατήρηση 11.634 θέσεων εργασίας καθώς και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 79.473 θέσεις εργασίας, το διάστημα 2010-2012, μέσω 7 προγραμμάτων, η απορροφητικότητα των οποίων κυμάνθηκε από 50% ως 65%.

· Την επαγγελματική εκπαίδευση 547.130 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων του Λ.Α.Ε.Κ και των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής, μέσω 20 σχετικών προγραμμάτων. Ειδικότερα στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής επιχειρήσεων άνω των 50 ατόμων, υλοποιείται η κατάρτιση-επιμόρφωση 48.542 εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας σε 570 επιχειρήσεις. Στο πεδίο αυτό η συνολική απορροφητικότητα φτάνει το 98,1% των διαθέσιμων θέσεων.

· Τη φοίτηση στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων 43.119 σπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας, στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στις λοιπές εκπαιδευτικές δομές του Οργανισμού, μέσω 9 αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η συνολική απορροφητικότητα φτάνει στο επίπεδο του 99,6%.

Απορρόφηση Πόρων ΕΣΠΑ

Ως προς την απορρόφηση κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ), σε σύνολο 780 εκατ. ευρώ που έχουν εκχωρηθεί στον Οργανισμό από το ΕΠΑΝΑΔ , για προγράμματα απασχόλησης ανέργων, έχουν προκηρυχθεί προγράμματα ύψους 847,94 εκατ. ευρώ (ενεργοποίηση εκχώρησης κατά 100%), για τα οποία έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 610,21 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 395 εκατ. ευρώ με ποσοστό απορρόφησης 46,5%. (Τα ν στοιχεία ελήφθησαν στις 15/11/2012)
ipop.gr

ΠΗΓΗ

Απεργούν οι εφοριακοί Πέμπτη - Παρασκευή



Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εφοριακοί την Πέμπτη και την Παρασκευή, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ.
Οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες αντιδρούν «στα όποια σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των φορολογικών τους αντικειμένων, στις συνενώσεις-συγχωνεύσεις των υπηρεσιών χωρίς κριτήρια και κυρίως στην κατάργηση των νησιωτικών ΔΟΥ, στη μείση των αποδοχών τους με όποιο πρόσχημα, νόμο, κ.λπ.»
H ΠΟΕ-ΔΟΥ ζητεί αξιοκρατία και διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές, καθώς και να εφαρμοστεί «το ήδη αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και όσοι τελεσίδικα αποδειχθούν διεφθαρμένοι να απολυθούν». Σημειώνει μάλιστα πως ήδη έχει υποβάλει προτάσεις στον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη.

Κατάφτασαν οι ειδοποιήσεις για τον ΦΑΠ


 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010.
Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009 λόγω του ότι η αξία του ακινήτου τους ήταν κάτω από το συγκεκριμένο αφορολόγητο όριο.
Υπόχρεοι για να καταβάλουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 είναι περίπου 350.000 φορολογούμενοι. Το ατομικό αφορολόγητο όριο βρίσκεται στα 400.000 ευρώ και από αυτό το ποσό και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 0,1%. Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, ο φόρος θα πληρωθεί σε μία δόση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει από αυτό το χαράτσι περίπου 420.000.000 ευρώ. Η ΓΓΠΣ εκτιμά ότι τα περισσότερα σημειώματα για την καταβολή του ΦΑΠ του 2010 θα ταχυδρομηθούν μέσα στο Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και η εκκαθάριση των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες, καθώς το αφορολόγητο όριο είναι χαμηλότερο, στις 200.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,2%.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ για το 2010 ένας φορολογούμενος με αντικειμενική αξία περιουσίας 200.000 ευρώ δεν πλήρωσε φόρο ακινήτων, για το 2011 θα πληρώσει 400 ευρώ! Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 600.000.000 ευρώ από το ΦΑΠ του 2011. Ο μεγαλύτερος όγκος των ειδοποιητηρίων για την καταβολή του ΦΑΠ του 2011 θα αποσταλεί μέσα στον Ιανουάριο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους δεν πλήρωσαν το ΦΑΠ του 2010 καθώς το ακίνητό του ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Μέσα στο προσεχές διάστημα θα καταφθάσει και η τρίτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που έχει ενσωματωθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ειδικό τέλος θα πληρώνεται σταδιακά κάθε δίμηνο έως και τον Ιούνιο του 2013, με στόχο να εισπραχθούν έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι φόροι στα ακίνητα θα αποτελέσουν τη μεγάλη πηγή εσόδων και για το 2013 και τα επόμενα χρόνια. Το 2013 έρχεται νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, που θα επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ και πάνω. Με το νέο καθεστώς, όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας 20% επί του τιμήματος από πώληση ακινήτου, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με 10% για μισθώματα έως 12.000 και με 33% για το επιπλέον ποσό.

ΠΟΕ-ΟΤΑ «Να δημοσιευτούν τα στοιχεία των ‘επιόρκων’»


 

Να συλλέξουν και να αποστείλουν, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διευθυντές και τους αιρετούς, μόνο τα στοιχεία που αφορούν τους επίορκους υπαλλήλους καλεί τους συλλόγους - μέλη της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Στην ανακοίνωση που απέστειλε χθες στους συλλόγους της σε όλη την Ελλάδα, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ συστήνει η διαδικασία αυτή «να γίνει υπό την αυστηρή επιτήρηση» των κατά τόπους συλλόγων και «όχι διαμέσου των γραφείων προσωπικού τα οποία συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα».
Όπως διευκρινίζεται, σκοπός των κινητοποιήσεων δεν είναι να καλυφθούν και να «κρυφτούν» επίορκοι εργαζόμενοι. Σκοπός, σημειώνεται, είναι να μη δοθούν στοιχεία και ονομαστικές καταστάσεις «συναδέλφων που τιμούν το χώρο, στον οποίο εργάζονται και το θεσμό τον οποίον υπηρετούν».
Για σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει διοργανώσει στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι και από τις τρεις το μεσημέρι έως τις επτά το βράδυ.
Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σε όλες τις πρωτεύουσες νομών.

Θεσσαλονίκη: έρχεται η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών διαβάσεων στα δυτικά της πόλης


Θεσσαλονίκη: έρχεται η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών διαβάσεων στα δυτικά της πόλης 

Ξεκινά στις αρχές του χρόνου η υπογειοποίηση των διαβάσεων στις γραμμές του τρένου στο ύψος της Μενεμένης όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γεν γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Ταυτόχρονα όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας στις αρχές του 2013 θα δημοπρατηθούν και οι μελέτες επέκτασης του μετρό προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία.

Το έργο υπογειοποίησης είναι συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ,. ευρώ και αφορά την κατασκευή υπόγειας οδού από την οδό Μοναστηρίου προς το ξενοδοχείο Grand Hotel μέχρι και την Αγία Παρασκευή και αντιστρόφως. Το 70-80% της μελέτης είναι έτοιμο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί.

Η υπογειοποίηση των γραμμών έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή του θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2013.

Όπως εξηγεί στο agelioforos.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου το συγκεκριμένο έργο θα μειώσει το χρόνο μετακινήσεων προσωπικού και εμπορευμάτων, θα βελτιώσει την προσπελασιμότητα των οχημάτων και θα εκμηδενίσει τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν 600.000 ευρώ από την αντικατάσταση των δίφραχτων που χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ στο συγκεκριμένο σημείο για λόγους ασφαλείας.

Πηγή:agelioforos.gr

Μετρό Θεσσαλονίκης: αρχές του 2013 ξεκινούν οι μελέτες για την επέκταση προς Ευκαρπία

Μετρό Θεσσαλονίκης: αρχές του 2013 ξεκινούν οι μελέτες για την επέκταση προς Ευκαρπία 
Μετά την σημαντική εξέλιξη της ανακοίνωσης δημοπράτησης του πρώτου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κος Σιμόπουλος ενημέρωσε πως βγαίνουν στον αέρα στις αρχές του 2013 οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Σταυρούπολη.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νέο για τις μελλοντικές υποδομές της πόλης καθώς σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει υπό κατασκευή την βασική γραμμή Μετρό από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία και υπό δημοπράτηση την πρώτη επέκταση του μέσου από τον σταθμό Πατρίκιος μέχρι την νότιο-ανατολική άκρη της πόλης στην Καλαμαριά.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς με το τρίτο αυτό έργο ουσιαστικά η πόλη «κλειδώνει» το αρχικό πλάνο του Μετρό που περιλαμβάνει 3 γραμμές με 23 σταθμούς. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου 1,5 χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανσης του έργου.

Η χρηματοδότηση για την  κατασκευή αναμένεται από το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ ο προϋπολογισμός αν και δεν είναι γνωστός προς το παρόν θα κυμαίνεται περίπου στα 500εκ.ευρώ.

Η επέκταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη καθώς θα διέρχεται από πυκνοκατοικημένες περιοχές της συμπρωτεύουσας και η εμπορική της επιτυχία θεωρείται εξασφαλισμένη. Η δημοπράτηση του έργου με μετριοπαθείς προβλέψεις θα μπορούσε να γίνει το 2015 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η χάραξη της γραμμής ξεκινά από τον σταθμό Δημοκρατίας που θα είναι κοινός σταθμός με την βασική γραμμή και μέσω της Λαγκαδά θα καταλήγει στην Ευκαρπία. Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν είναι οι :ΝΕΑΠΟΛΗ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΕΥΚΑΡΠΙΑ ενώ εξετάζεται μελλοντική επέκταση προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Με την προώθηση και αυτής της επέκτασης σειρά παίρνουν οι νεώτερες προσθήκες στο δίκτυο Μετρό της πόλης και αφορούν τις επεκτάσεις:
Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ-ΕΛ.ΚΟΡΔΕΛΙΟ (4ΧΛΜ - 4 ΣΤΑΘΜΟΙ)
ΝΕΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΜΠΑ-ΧΑΡΙΛΑΟΥ (3ΧΛΜ-3 ΣΤΑΘΜΟΙ)
ΜΙΚΡΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (5ΧΛΜ- 4 ΣΤΑΘΜΟΙ)

Μετρό Αθήνας: ανοίγει ο δρόμος για την υπογειοποίηση των γραμμών στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς


 

Ένα ..τεράστιο βήμα είχαμε εχτές για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο στον Πειραιά. Με καθυστέρηση 1,5 έτους το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο, πράγμα που του δίνει μεγάλη ώθηση για την υλοποίηση του έργου.

Την απόφαση και υπογραφή της σχετικής απόφασης υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κος Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Πλέον σειρά έχει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου αν και οι γνωρίζοντες μιλούν για έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.  Το εμπόδιο πάντως  των περιβαλλοντικών όρων που κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και ωρίμανσης του έργου που θεωρείται κρίσιμο ξεπεράστηκε.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Το έργο αφορά την κατασκευή σήραγγας με ανοικτή εκσκαφή για την υπογειοποίηση των γραμμών. Το μήκος της σήραγγας θα είναι 1.320 μέτρα και θα ξεκινά από το ύψος της οδού Ρετσίνα και θα τερματίζει στο ύψος της οδού Γ.Λαμπράκη.  Το υπόλοιπο  τμήμα προς τους δύο σταθμούς ΠΕΙΡΑΙΑ και ΦΑΛΗΡΟ θα είναι απαραίτητο για την ανάδυση και κατάδυση των συρμών.

Στο ύψος της περιοχής του εργοστασίου Κεράνη θα κατασκευαστεί νέος υπόγειος σταθμός με την ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ συνολικού μήκους 180 μέτρων σε μικρό βάθος. Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή αντιστηρίξεων σε όλο το μήκος του έργου για την εξασφάλιση της στατικής τους επάρκειας και λειτουργικότητας.

Ενδιαφέρον θα έχει πλέον η βούληση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για την προώθηση του έργου καθώς και χρονικά δεν απαιτείται μεγάλο διάστημα και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ από «ορφανά κονδύλια».

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει επιλεγεί η τεχνική που θα ακολουθηθεί για το έργο μιας και υπάρχουν  αρκετά σενάρια. Τα δύο επικρατέστερα είναι:

-η διακοπή κυκλοφορίας σε όλο το τμήμα από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά για να επιταχυνθούν τα έργα και η δρομολόγηση λεωφορείων από την ΣΤΑΣΥ.
-η εκσκαφή ανά κατεύθυνση προκειμένου να μην σταματήσει η λειτουργία της γραμμής που όμως είναι άγνωστο τι κινδύνους κρύβει. Με την τεχνική αυτή το έργο δεν θα επηρεάσει την καθημερινή κίνηση των επιβατών και δεν θα επιφέρει οικονομική ζημία στην ΣΤΑΣΥ μιας και δεν θα διακοπεί η γραμμή.

Φιλόδοξο πλάνο για τον Προαστιακό Πάτρας. Επέκταση στα Καμίνια

 
Φιλόδοξα είναι τα σχέδια επέκτασης του Προαστιακού Πατρών. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξετάζει την επέκταση του Προαστιακού Πατρών προς τα Καμίνια, καθώς και τη δημιουργία 3 νέων γραμμών προς το νέο λιμάνι της Πάτρας, τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) και το αεροδρόμιο του Αράξου.
Τις προτάσεις αυτές ανακοίνωσε προ ημερών από το βήμα του πολυσυνεδρίου «Forum Ανάπτυξης 2012- 15ο Money Show Πάτρας», ο Μηχανικός του ΟΣΕ - Project Manager, Χρήστος Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι εξετάζεται η βιωσιμότητα της επέκτασης του Προαστιακού προς τα Καμίνια και η δημιουργία τριών νέων γραμμών προς το νέο λιμάνι της Πάτρας, τη ΒΙ.ΠΕ. και το αεροδρόμιο του Αράξου.
Στην παρούσα φάση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διερευνά τη βιωσιμότητα της επέκτασης του Προαστιακού προς τις νότιες πλευρές της Πάτρας, μετά την επιτυχή λειτουργία στο υφιστάμενο τμήμα, καθώς το τρένο εξυπηρετεί καθημερινά 4.000 άτομα.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «πρόταση είναι να φθάσει το τρένο έως τα Αραχωβίτικα, μέσω τα υφιστάμενης χάραξης, με κατασκευή γραμμής μικτού εύρους, με αναβάθμιση των στάσεων (τοποθέτηση στεγάστρων, πινάκων αναγγελιών δρομολογίων φωτισμό κ.λπ.), ενώ απαιτείται νέα γραμμή εντός του νέου λιμανιού, από την Παπαφλέσσα και εντός της λιμενικής ζώνης έως το Γλαύκο.
Σύμφωνα με προσωπικές μελέτες που έχω συντάξει, για όλες τις πιο πάνω προτάσεις μου, το κόστος θα κυμανθεί στα 4 εκατ. ευρώ.
Επίσης, μοχλός ανάπτυξης θα είναι και η επέκταση του τρένου προς τη ΒΙ.ΠΕ. και τον Άραξο. Για τη ΒΙ.ΠΕ. μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις νέα γραμμή από τον Πείρο και προς τον Άραξο από τον οικισμό Μποντέικα».
Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο επίμαχο έργο της υπογειοποίησης του τρένου στην Πάτρα, λέγοντας ότι, κατά την προσωπική του άποψη, θα μπορούσε να γίνει μία υπέργεια γραμμή με πολύ λιγότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο, χωρίς να διακοπεί για καιρό η λειτουργία του προαστιακού.

Πάτρα: Εργάτης έχασε το χέρι του στο εργοστάσιο ανακύκλωσης


 

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης που λειτουργεί στην Ξερόλακκα στην Πάτρα, πάγωσαν σήμερα το μεσημέρι απο τις κραυγές εργάτη που απασχολείται στο μηχάνημα της κυλιομενης ταινίας στην εγκατάσταση. Το χέρι του πιάστηκε στο βαρύ μηχάνημα και διαμελίστηκε απο τον ώμο και κάτω.
Σύμφωνα με το pelop.gr το δεξί χέρι του νεαρού κόπηκε και παρασύρθηκε απο την μεταφορική ταινία. Οι εργαζόμενοι βρήκαν το κομμένο μέλος μέσα στο μηχάνημα.
 
Ο νεαρός εργάτης λιποθύμησε απο τους πόνους και οι συνάδελφοι του έκαναν οτι μπορούσαν για να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία.
 
Επι τόπου κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και οι τραυματιοφορείς παρέλαβαν το νέο για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αμέσως μπήκε στο χειρουργείο...

Στάση εργασίας κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά

 
Με αίτημα να μη γίνει καμία συγχώνευση τμήματος ή σχολείου και να καλυφθούν οι κενές θέσεις με προσλήψεις εκπαιδευτικών, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Πειραιά (ΕΛΜΕ) και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά αναμένεται να πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη, συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει κηρύξει επίσης τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.


«Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, που αντί να προχωρήσει σε νέους διορισμούς, επιχειρεί δήθεν να εξοικονομήσει εκπαιδευτικό προσωπικό με συγχωνεύσεις τμημάτων (και σχολείων στη συνέχεια), και τονίζουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε κάτι τέτοιο» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά.



Η ΕΛΜΕ ζητά σε κάθε τμήμα να υπάρχουν 20 μαθητές, τονίζοντας ότι η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό που οφείλει η πολιτεία να το παρέχει σε όλους πλήρως, ισότιμα και δωρεάν.

Συγκέντρωση φαρμακοποιών έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ


 

Συγκέντρωση φαρμακοποιών γίνεται έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, τόσο στην Αθήνα,όσο και στη Θεσσαλονίκη ήδη από τις 11:00 σήμερα
Οι φαρμακοποιοί έχουν αναρτήσει πλακάτ και διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των οφειλών του Οργανισμού προς αυτούς, όπως επίσης και για το αναδρομικό rebate που ζητάται από αυτούς, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σήμερα, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν, για δεύτερη μέρα, την πανελλαδική απεργία.
«Οι δίκαιες διεκδικήσεις των φαρμακοποιών οδηγούν, με τη μορφή της πάλης, στην καταπάτηση του δικαιώματος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων να έχουν φαρμακευτική περίθαλψη», τονίζει το ΠΑΜΕ.
Από το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και μέχρι να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους τα φάρμακα.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων αναμένουν συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά και το πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ώστε να αποφασίσει για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Το σενάριο του Δολαρίου για την Ελλάδα


 

Έτσι, για να τελειώνουμε με το παραμύθι. Το σενάριο του Δολαρίου, παρ’ όλο που επισήμως οι πολιτικοί των τριών κομμάτων που κυβερνούν δεν τολμούν καν να το αναφέρουν, είναι αυτό που δημιούργησε μέτωπο απέναντι στην Γερμανία, εντός ΕΕ.
Ο συλλογισμός είναι απλός: Δώστε τους 50% έκπτωση, γιατί αν υιοθετήσουν δολάριο, δεν
 
θα πληρώσουν τίποτα.
 
Η Γερμανία βεβαίως επιμένει αυτά να τα ακούει βερεσέ, αφού πιστεύει ότι ελέγχει το κυριότερο μέρος του πολιτικού συστήματος με λίστες Χριστοφοράκου και Καραβέλλα. Θεωρεί ότι τέτοιο σενάριο θα καεί από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις εξουσίας.
 
Η διαρροή όμως είναι 100% ακριβής και όχι άλλη μία μπλόφα. Για να πέσει στο τραπέζι λοιπόν τέτοιο σενάριο, κάποιοι βλέπουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει το επόμενο State, πολύ πιθανό. Και προσπαθούν να το αποτρέψουν.
 
Όσο γι’ αυτούς που θα αναρωτηθούν “μα καλά και τί θα δώσει η Ελλάδα για να πάρει δολάριο”;
 
Η απάντηση είναι απλή: Έχετε δει πετρέλαιο εκτός δολαρίου; Πόσο μάλλον σε Ευρώ.
 
Θυμηθείτε τον Σαντάμ και τον Καντάφι που είχαν την “φαεινή ιδέα”, που κατέληξαν.
 
Η Ελλάδα ως συνήθως, μένει απλός παρατηρητής σε αυτές τις εξελίξεις.
 
 Πηγή logioshermes

Βελτιώνεται η ποιότητα υπηρεσιών των ΜΜΜ μέσω του ευρωπαϊκού έργου ENERQI

ΟΑΣΑ και το ΚΑΠΕ συνεργάζονται για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου ENERQI, που έχει ως σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΜΜΜ, στο οποίο τον πρώτο λόγο έχει ο επιβάτης.

Η αξιολόγηση της ποιότητας υπηρεσιών των ΜΜΜ από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που είναι οι ίδιοι οι επιβάτες, εφαρμόζεται ήδη επιτυχώς σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε εθελοντικά σε αυτήν την προσπάθεια και να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες που σας προσφέρονται στις συγκοινωνιακές γραμμές που χρησιμοποιείτε. Έτσι, όχι μόνο συμβάλλετε στη βελτίωση και αναβάθμισή τους, αλλά και στη δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση.


Η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ απλή: Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στη φόρμα εγγραφής, η οποία συνοδεύεται από τους γενικούς όρους συμμετοχής και από τη δήλωση εθελοντή παρατηρητή.

Μόλις συγκεντρωθεί ορισμένος αριθμός εθελοντών, το ΚΑΠΕ θα επικοινωνήσει μαζί τους. Θα ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία παρακολούθησης των γραμμών συγκοινωνίας που χρησιμοποιείτε και συμπλήρωσης κατάλληλου ερωτηματολογίου, που θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι εθελοντές θα λάβουν αναμνηστικά δώρα για τη συμμετοχή τους στην παραπάνω δράση. Επίσης, θα διατεθούν δωρεάν ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τα ΜΜΜ κατόπιν κλήρωσης.

Με βάση τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια, θα ακολουθήσουν σταδιακά ενέργειες βελτίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών της συγκοινωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ENERQI, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα http://www.enerqi-online.eu

ΠΗΓΗ 

Σταμάτησαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, κίνδυνος και για τον ΟΑΣΘ!


Σταμάτησαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, κίνδυνος και για τον ΟΑΣΘ! 

Χειρόφρενο τράβηξαν από χθες το πρωί τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που κινούνται στο νομό Θεσσαλονίκης, λόγω οικονομικών προβλημάτων και συγκεκριμένα εξαιτίας έλλειψης καυσίμων. Εκτελούνται μόνο τα μαθητικά δρομολόγια και η γραμμή Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μαργαριτόπουλος, είναι μία κίνηση διαμαρτυρίας καθώς δεν υπάρχουν πλέον χρήματα ούτε για την αγορά πετρελαίου ώστε να κινηθούν τα οχήματα.

«Είμαστε σε απόγνωση, φτάσαμε σε οριακό σημείο και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Καθημερινά εκτελούμε 5.000 χιλιόμετρα και ξοδεύουμε 3.000 λίτρα πετρέλαιο. Μας οφείλει χρήματα ο ΟΑΣΘ, το δημόσιο και οι δήμοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κινήσουμε τα αυτοκίνητα», είπε ο κ. Μαργαριτόπουλος.

Από την περασμένη εβδομάδα τα δρομολόγια στο νομό Θεσσαλονίκης μειώθηκαν από τα 28 στα 10, ενώ από σήμερα δεν εκτελείται κανένα. Για να κινηθούν και πάλι τα λεωφορεία θα πρέπει το ΚΤΕΛ να πάρει χρήματα από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που με τη σειρά του περιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, και ο ΟΑΣΘ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και υπάρχει κίνδυνος από το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, να σταματήσουν όλα τα δρομολόγια με αποτέλεσμα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να μείνουν χωρίς συγκοινωνίες.

Διαμαρτύρονται τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αλλά τα κέρδη – κέρδη

 
Ορθώς διαμαρτύρονται τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για οφειλές Δημοσίου και Περιφερειών. Η έλλειψη ρευστότητας τα οδήγησε στην έσχατη πράξη, τη διακοπή των δρομολογίων στο νομό Θεσσαλονίκης.
«Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων από την πολιτεία, οδήγησαν το ΚΤΕΛ σε πραγματική αδυναμία εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου.
Παράλληλα, οι αστοχίες του σχεδιασμού του ίδιου έργου, το κατέστησαν μη βιώσιμο και πρέπει να επανασχεδιαστεί, με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εκτελεστικού φορέα, που δεν μπορεί να χρηματοδοτεί εξ ιδίων τα ελλείμματα της συγκοινωνίας στο νομό Θεσσαλονίκης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πάντως, στον ισολογισμό του 2011, τα πράγματα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Κέρδη 1,8 εκατ. και 1,4 εκατ. το 2010. Πωλήσεις 10,9 εκατ. το 2011 και 10,3 εκατ. το 2010.
Όταν έχεις τζίρο 10,9 εκατ. και τα κέρδη σου είναι 1,8 εκατ., είσαι μια υγιέστατη εταιρεία (τουλάχιστον για τη διετία 2010-11).

ΠΗΓΗ

Στο Λονδίνο ο Κ. Μουσουρούλης για την παρουσίαση του νέου νηολογίου

 
Η παρουσίαση του νέου πλαισίου για το ελληνικό νηολόγιο, θέματα ασφαλείας των πλοίων, αλλά και ναυτικής εκπαίδευσης θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στο Λονδίνο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, με τον πρόεδρο του Committee, Χαράλαμπο Φαφαλιό και τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.
Στις συνομιλίες θα εξετασθούν και θέματα αντιμετώπισης της πειρατείας, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο.) Κόζε Σεκιμίτζου.
Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα, θα βραβευθεί ο πρώην γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Ευθύμιος Μητρόπουλος για την πολυετή προσφορά του στη διεθνή ναυτιλία.

ΛΑΜΨΑ ΑΕ: Ανέλαβε το King George για τα επόμενα 20 χρόνια


ΛΑΜΨΑ ΑΕ: Ανέλαβε το King George για τα επόμενα 20 χρόνια 

Το ξενοδοχείο King George Palace στην Πλατεία Συντάγματος άλλαξε χέρια και για τα επόμενα 20 χρόνια θα λειτουργεί κάτω από την «ομπρέλα» της Μεγάλης Βρετανίας.
Σήμερα οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την εκμίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου που ανήκει στην Eurobank, στην εταιρεία ΛΑΜΨΑ ΑΕ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια και του όμορου ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι η διάρκεια της εκμίσθωσης είναι 20ετής, έναντι τιμήματος 700.000 ευρώ ετησίως, συν ένα επιπλέον ποσοστό επί του τζίρου.
Ενώ σε περίπτωση που η Eurobank αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση του ξενοδοχείου τότε ο όμιλος Λάμψα έχει δικαίωμα προτίμησης.
Σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, η κίνηση αυτή ισχυροποιεί τον όμιλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Λάμψα, ενώ αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση τουριστών.
Σημειώνουμε ότι το ξενοδοχείο Κινγκ Τζωρτζ εγκαινιάστηκε το 1936 και το 1958 προστέθηκαν οι 3 τελευταίοι όροφοι. Το 1988 έκλεισε λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Ξενοδοχεία της Ελλάδος» και το 1995 το εξαγόρασε η Τράπεζα Κρήτης η οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την Eurobank. Το 2001 υπεγράφη σύμβαση για την ανακαίνιση, εκμίσθωση και διαχείριση του ξενοδοχείου από τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια. Το ξενοδοχείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του στις 31 Μαΐου 2004, πλήρως ανακαινισμένο (επένδυση ύψους 6δισ ευρώ).
Στο μεταξύ σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται και ένα άλλο ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, το οποίο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.
Πρόσφατα η ΕΤΕ ανακοίνωσε την υπογραφή «Μνημονίου Συμφωνίας» με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ),σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη. Δηλαδή για την έκταση όπου είναι κτισμένο το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, το οποίο αποτελεί το «χρυσό τουριστικό φιλέτο» και χαρακτηρίζεται ως ελληνική Ριβιέρα. Το συγκρότημα σε ποσοστό 85% ανήκει στην Αστήρ Παλλάς ΑΕ που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.
Η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ συνήφθη αφού η έκταση ανήκει κατά το 1/3 στο δημόσιο και κατά τα 2/3 στην Εθνική Τράπεζα και σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του.
Στην ατζέντα των ξένων επενδυτών φιγουράρει και άλλο ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, το Χίλτον, που ανήκει στον όμιλος της Alpha Bank.
Ωστόσο οι προτάσεις που έχει κατά καιρούς δεχθεί η τράπεζα έχουν απορριφθεί αφού το προτεινόμενο τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Ωστόσο οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha, εκτός από τα τρία«χρυσά» ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν στην κατοχή τους και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΤΕ εξετάζει την πώληση του ξενοδοχείου Gerakina Beach, που βρίσκεται στην Χαλκιδική και είναι δυναμικότητας 503 δωματίων, καθώς και άλλων 14 μονάδων της. Επίσης η Αlpha Bank διαθέτει και άλλα 9 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιο της σε Πάτρα, Ραφήνα, Λουτράκι, Αίγινα Βόλο, Ιεράπετρα, Λακωνία, Λαμία. Ενώ η Εurobank στα προς πώληση ακίνητα έχει και 3 ξενοδοχεία που βρίσκονται στο Σούνιο, Ρόδο και Κρήτη.

ΠΗΓΗ

Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές βάζει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο



Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές βάζει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, διατηρώντας τις εκπτώσεις φόρου 10% μόνο για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, έξοδα διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτό, κάθε φορολογούμενος με στεγαστικό δάνειο που κέρδιζε μέχρι φέτος 100 ευρώ εξαιτίας της προβλεπόμενης φοροαπαλλαγής για το 10% των τόκων του δανείου του έως 1.000 ευρώ, επιβαρύνεται με την εφαρμογή των νέων διατάξεων με έξτρα φόρο 100 ευρώ. Ανάλογες επιβαρύνσεις προκύπτουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι το ποσό του φόρου που προκύπτει μειώνεται 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις παρακάτω δαπάνες:

Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ. Επομένως η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ και μόνο εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος κατέβαλε από την τσέπη του (καθώς δεν καλύπτονταν από το ασφαλιστικό του ταμείο ή την ασφαλιστική του εταιρεία) 900 ευρώ για νοσοκομειακή περίθαλψη, δεν δικαιούται την παραμικρή έκπτωση φόρου. Για να κέρδιζε τη φοροαπαλλαγή θα έπρεπε η ίδια δαπάνη να είναι υψηλότερη από 1.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία φοροαπαλλαγών αναγνωρίζονται οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις, τα έξοδα νοσηλείας σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικώς, οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι, η δαπάνη για τεχνητά μέλη, το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων καθώς και τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και πάσχουν από ανίατο νόσημα, καθώς και με τις ίδιες προϋποθέσεις η δαπάνη για την περίθαλψη με οποιονδήποτε τρόπο των τυφλών, κωφάλαλων ή διανοητικά καθυστερημένων τέκνων του φορολογουμένου, όπως και η δαπάνη τους για δίδακτρα ή τροφεία που καταβάλλονται για αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή θεραπευτήρια. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των προσώπων που συνοικούν με τον φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από νοητική υστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στον οικείο δήμο και έχουν αποκτήσει ετήσιο εισόδημα πάνω από έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.

Το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο, του οποίου αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.

Τα ποσά - άνω των 100 ευρώ - που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ., καθώς και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις δωρεών, εφόσον υπερβαίνουν τα 300 ευρώ, λαμβάνονται υπόψη μόνον εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, που πρέπει να ανοιχθεί για τον σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών της περίπτωσης αυτής επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.
Παράλληλα, σε αντιδιαστολή με την κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά, προβλέπεται μείωση φόρου κατά 200 ευρώ σε περίπτωση κατά την οποία συνοικούν με τον φορολογούμενο ή τον βαρύνουν άτομα με αναπηρία πάνω από 67%, τυφλοί, νεφροπαθείς, ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, ανάπηροι ή θύματα πολέμου.