EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κλειστά τα φαρμακεία Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Νοεμβρίου


 

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Νοεμβρίου και ταυτόχρονα σταματούν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα διεκδικούν το ποσό από το Ταμείο τους.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για την αναδρομική, από 1η Ιανουαρίου 2012, έκπτωση 5% που τους ζητείται και για τις οφειλές του Οργανισμού.

Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων παραλαμβάνουν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία, μετά από απόφαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές στους μισθούς τους, αλλά και τη συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες στη ΔΕΘ κατά την κινητοποίηση εναντίον του Φούχτελ, οι οποίοι δικάζονται την ίδια μέρα, αλλά και στους υπαλλήλους των Δήμων και του υπουργείου Υγείας, καθώς και των υπολοίπων φορέων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Επίσης η ΟΕΝΓΕ κηρύσσει την Παρασκευή 30 Νοέμβρη ως «Πανελλαδική μέρα λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς ειδικευόμενους». Τη συγκεκριμένη μέρα όλοι οι ειδικευόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους με πανελλαδική επίσχεση εργασίας, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα γίνουν συνελεύσεις ειδικευόμενων με θέμα «τα προβλήματα των νέων γιατρών μέσα στο σύστημα υγείας που κατεδαφίζεται από τα μνημόνια». Στη 1.00 το μεσημέρι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας, ενώ στην περιφέρεια οι ειδικευόμενοι σε συνεργασία με τις Ενώσεις γιατρών θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στις διοικήσεις.

Απόφαση για κινητοποιήσεις έλαβε και το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τη διάταξη που προβλέπει συνταγογράφηση με δραστική ουσία.

Το προεδρείο του Συλλόγου αποφάσισε να προετοιμαστεί σε κατάλληλο χρόνο, 48ωρη πανιατρική απεργία μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τις κλαδικές οργανώσεις και τους Ιατρικούς Συλλόγους, η οποία τοποθετείται στο διάστημα από 15 έως 20 Δεκεμβρίου. Real.gr

Σε εφεδρεία άλλοι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι το 2013


 

Οι 2000 υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν όπως φαίνεται η αρχή του κακού. Μεγάλες αλλαγές αναμένονται μέσα στο 2013, καθώς το μέτρο της διαθεσιμότητας πρόκειται να επεκταθεί στο σύνολο των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οδηγώντας τουλάχιστον 25.000 εργαζόμενους στον «παροπλισμό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στις αρχές του 2013, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις επιταγές του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν υπεράριθμο προσωπικό, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το μη εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και οι διοικητικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στο χώρο της Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, υπολογίζεται πως μόνο 5000 θα προέλθουν από οργανισμούς που είτε συγχωνεύονται, είτε καταργούνται.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να υπάρχει ρητή διαβεβαίωση στη συμφωνία ότι κάποιοι από τους 25.000 δεν θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Δηλαδή, η διαθεσιμότητα είναι μόνο για τους τύπους, ουσιαστικά μιλάμε για χιλιάδες απολύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε στη Βουλή πως δεν θα βάλει την υπογραφή του σε καμία απόλυση.

Το άμεσο μέλλον θα δείξει.

Συγχωνεύονται το ταχυδρομείο της Δανίας και η DPD Danmark

 Τα σκανδιναβικά ταχυδρομεία PostNord προχώρησαν στη συγχώνευση της εταιρείας Post Danmark και της DPD Danmark, με σκοπό την ενοποίηση του δικτύου των δύο εταιρειών, τη μείωση του κόστους και τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης στην εγχώρια και διεθνή ταχυδρομική αγορά.

Με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, η Post Danmark θα είναι πλέον ο εργοδότης των εργαζομένων της DPD. Η επεξεργασία δεμάτων θα πραγματοποιείται στα κέντρα διανομής της Post Danmark και στα δύο κέντρα logistics στο Brondby και στο Taulon. Το κέντρο διαλογής της DPD Kolding θα διατηρηθεί σαν κέντρο ταξινόμησης και μεταφόρτωσης για τις διεθνείς μεταφορές.

Η DPD Danmark ανήκει στην PostNord κάτω από συμφωνία δικαιόχρησης (franchise) με τη GeoPost, τη διεθνή εταιρεία του γαλλικού ομίλου La Poste. Η PostNord είναι συμβεβλημένος συνεργάτης με την DPD σε Σουηδία και Νορβηγία και πρόσφατα υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία συνεργασίας με την DPD.

Η ΕΕ κάλεσε την Ελλάδα να τροποποιήσει τους κανόνες για τα μισθωμένα αυτοκίνητα



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσημα την Ελλάδα να αλλάξει τους κανόνες του τέλους ταξινόμησης των οχημάτων που εκμισθώνονται, με απλή ή χρηματοδοτική, μίσθωση.

Με βάση την ελληνική νομοθεσία, αν ένας πελάτης που είναι κάτοικος Ελλάδος νοικιάσει ή μισθώσει με χρηματοδοτική μίσθωση ένα όχημα από εκμισθωτή εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος, το τέλος ταξινόμησης πρέπει να καταβληθεί πλήρως στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα πρέπει να εισπράξει μόνο ένα τέλος, ανάλογο με τη διάρκεια της χρήσης του οχήματος.

Επειδή αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν, η ελληνική νομοθεσία μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για διασυνοριακές δραστηριότητες.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών που θεσπίζεται από τις Συνθήκες.

Το αίτημα διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με το αίτημα εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.

Περικοπές στους βελγικούς σιδηροδρόμους με στόχο την οικονομική ανάκαμψη

Το χρονοδιάγραμμα των περικοπών, μέσω των οποίων στοχεύουν να ανακάμψουν οικονομικά, ανακοίνωσαν οι βελγικοί σιδηρόδρομοι.
Οι περικοπές θα αρχίσουν από τις 9 Δεκεμβρίου 2012 και θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2013. Σύμφωνα με το σχέδιο περικοπών, θα καταργηθούν συνολικά 193 σιδηροδρομικές υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία των βελγικών σιδηροδρόμων συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ το 2015.
Μεταξύ των μέτρων είναι η κατάργηση των δρομολογίων που δεν καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους και έχουν κάτω από 40 επιβάτες ανά δρομολόγιο, καθώς και την κατάργηση δρομολογίων τόσο των διασυνοριακών όσο και των εγχώριων διαδρομών.

Η ρωσική αρκούδα «βολιδοσκοπεί» ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Eπιθεώρηση δικτύου

Έντονο είναι το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών στους τομείς ενέργειας και μεταφορών της Ελλάδας. Μετά τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ  και τα ΕΛΠΕ, ρωσικές εταιρείες «βολιδοσκοπούν» το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αντιπροσωπεία τους βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, επιθεωρώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και υποδομές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με το υπουργείο Μεταφορών.
Το πρώιμο ενδιαφέρον των Ρώσων και ειδικότερα, της RZD δεν αποτελεί καινούργια είδηση. Ανά περιόδους, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στις 11 Απριλίου του 2012, ο πρόεδρος των RZD, Vladimir Yakunin (φωτο) είχε δηλώσει στο πρακτορείο Interfax: «Εξετάζουμε την είσοδο στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, είμαστε σε επαφές με τους Έλληνες συναδέλφους μας.

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα αλλάζει, έχουν πολλά προβλήματα από μόνοι τους, όσες επαφές έχουν γίνει, έχουν γίνει ανεπίσημα».
Ο κ. Yakunin, έχοντας μακρά θητεία σε καίριες θέσεις στην κυβέρνηση της Ρωσίας, τα τελευταία επτά χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του κολοσσιαίου οργανισμού των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, θεωρούν ότι «οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για τον ΟΣΕ, γιατί θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα να πάρουν τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ!».
Το προφίλ των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, οι οποίοι… ιδιωτικοποιούνται
Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ρωσίας (RDZ), είναι μια 100% κρατική εταιρεία, και αποτελεί ένα «μεγαθήριο» του εν λόγω κλάδου. Το 2011 μετέφερε 992,4 εκατ. επιβάτες και 1,2 δισ. τόνους εμπορευμάτων.
Η RZD έχει αναλάβει έργα για την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων σε χώρες, όπως η Αρμενία, η Κορέα και η Λιβύη, ενώ συνάμα, εντός του 2012, υπέγραψε συμφωνία με τους σέρβικους σιδηροδρόμους για την αναβάθμιση του δικτύου της χώρας, ύψους 800 εκατ. δολαρίων.
Πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος των RDZ Vladimir Yakunin ανακοίνωσε ότι, εντός του 2013, η ρωσική κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει ποσοστό έως 5% των ρωσικών σιδηροδρόμων, το οποίο – εφόσον εκδηλωθεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον – μπορεί να φτάσει έως το 25%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των RZD, η ιδιωτικοποίηση μπορεί να ξεκινήσει, εφόσον ψηφιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, συνέστησε ο κ. Yakunin, «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των υποδομών των ρωσικών σιδηροδρομικών, ώστε να καταστούν ελκυστικότεροι για τους ιδιώτες».

Το Δημόσιο χρωστά 80,5 εκατ. στον ΟΑΣΘ που απειλεί με χειρόφρενο

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς λεωφορεία είναι οι Θεσσαλονικείς από την 1η Δεκεμβρίου. Οι οδηγοί του ΟΑΣΘ ετοιμάζονται να «τραβήξουν χειρόφρενο», λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των οφειλών του Δημοσίου που οδηγούν τον οργανισμό σε οικονομική ασφυξία.
Το σενάριο αυτό είχε παίξει και πριν από μερικούς μήνες, όταν ο ΟΑΣΘ απειλούσε με «χειρόφρενο» στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκταμίευε μέρος των οφειλών του, οι οποίες τότε ανέρχονταν τότε στα 64 εκατ. ευρώ.
Συνολικές οφειλές 80,5 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Χρήστο Στεφανίδη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κράτος χρωστά στον Οργανισμό περί τα 35,5 εκατ. ευρώ, με αποφάσεις της διαιτησίας, οι οποίες είναι υποχρεωτικά εκτελεστέες για το 2011 και 2012, ενώ παράλληλα υπάρχουν οφειλές 45 εκατ. από το οριστικό κλείσιμο των ετών 2010 και 2011.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, έχουν ενημερωθεί με επιστολές, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και τα αρμόδια υπουργεία (Μεταφορών, Οικονομικών), αλλά και οι φορείς της πόλης.
Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών, απαντώντας στο αίτημα του Οργανισμού για την καταβολή των οφειλών, μεταθέτει το πρόβλημα στην Τρόικα, αφού όλοι αναμένουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 ευρώ.
Επ’ αυτού ο πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρει ότι «όταν άφησαν την τιμή του εισιτηρίου στα 0,80 λεπτά, έπρεπε να το επιδοτούν με 10,5 εκατ. και μας έδιναν μόνο 8 εκατ. ευρώ.
Επόμενο ήταν κάθε μήνα να υπάρχει κενό 2,5 εκατ. ευρώ. Εδώ οι δαπάνες είναι ανταποδοτικές, κάθε μήνα είναι 15 εκατ. ευρώ και με το εισιτήριο αυτό εισπράττουμε περίπου 5,5-6 εκατ. ευρώ».
Στον «αέρα» η μισθοδοσία Νοεμβρίου
Προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται  και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, στον «αέρα» βρίσκεται η καταβολή δεδουλευμένων του α’ 15ημέρου του Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα δεν καταβάλλεται και το μέρισμα των μετόχων του Οργανισμού για το Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Παράλληλα, ο Οργανισμός έχει υπερβεί το πιστωτικό όριο και σε ορισμένους από τους πιστωτές του. «Αν δεν μου δίνουν πετρέλαιο, τι θα βάλω στα λεωφορεία για να κινηθούν; Είναι λυπηρό ο μοναδικός συγκοινωνιακός φορέας της πόλης να φτάνει σε αυτή την κατάντια, την ώρα που 15 χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», τόνισε ο κ. Στεφανίδης.

Υποψίες για αμερικανική κυβερνοεπίθεση στο Γραφείο του Σαρκοζί


Υποψίες για αμερικανική κυβερνοεπίθεση στο Γραφείο του Σαρκοζί 

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία και τον κυβερνοχώρο δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού L' Express, σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκε ένα «ισχυρό worm» σε υπολογιστές του μεγάρου των Ηλυσίων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.

Από πλευράς της γαλλικής Κυβέρνησης, έχει επιβεβαιωθεί πως όντως είχαν υπάρξει κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας τον Μάιο, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Ωστόσο, η Αμερικανική Πρεσβεία αρνείται κατηγορηματικά πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητα σε βάρος της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, δεν διέψευσε ή επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του L' Express, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «σημαντικότερο σύμμαχο από τη Γαλλία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το worm ήταν μάλλον το διαβόητο «Flame», το οποίο έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό στο διαδίκτυο (εκτιμάται πως έκανε το «ντεμπούτο» του το καλοκαίρι του 2010) και θεωρείται ότι ενδεχομένως να είναι κρατικής προέλευσης και αναπτύχθηκε αρχικά για χρήση σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν.

Κατά τη γνωστή εταιρεία κυβερνοασφαλείας Kaspersksy, πρόκειται για ένα αμιγώς «κατασκοπευτικό» worm, που ειδικεύεται στη συγκέντρωση πληροφοριών από έναν υπολογιστή ή ένα smartphone, έχοντας τη δυνατότητα ακόμη και να πάρει screenshots ή να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο για να καταγραφούν συνομιλίες.

Σύμφωνα με το L' Express, το worm εισήλθε στους γαλλικούς υπολογιστές κατά πάσα πιθανότητα μέσω του Facebook, ενώ εντοπίστηκε λίγο μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η επιχείρηση εκκαθάρισής του από πράκτορες της γαλλικής υπηρεσίας κυβερνοασφαλείας, ANSSI (Agence nationale de la sécurité systèmes d'information- η υπηρεσία ιδρύθηκε επί Σαρκοζί με σκοπό την προστασία της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις) διήρκεσε τρεις ημέρες. Όπως αναφέρεται, το worm φαίνεται πως εισήλθε στο intranet του μεγάρου των Ηλυσίων όταν χάκερ οι οποίοι παρίσταναν σε εργαζομένους τους «φίλους» στο Facebook, κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιους εσωτερικούς κωδικούς.

Όπως αναφέρει το L' ’Express, οι χάκερ- «χειριστές» του όχι απλά εισχώρησαν στην «καρδιά» της γαλλικής πολιτικής ισχύος, αλλά έφτασαν στο σημείο να εισβάλουν στους υπολογιστές έμπιστων συμβούλων του Νικολά Σαρκοζί, όπως ο Ξαβιέ Μούσκα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν «στοχεύθηκε» ο ίδιος ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, αν και φέρεται να εκλάπησαν εμπιστευτικές σημειώσεις από σκληρούς δίσκους και στρατηγικά σχέδια.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι Γάλλοι ειδικοί περιόρισαν τη λίστα των υπόπτων βάσει της πολυπλοκότητας της επίθεσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μάλλον χρησιμοποιήθηκε το Flame. Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμη πηγή, κατά την οποία ο λόγος της επίθεσης ήταν η επιθυμία «κάποιας χώρας» να είναι σίγουρη για την υποστήριξη μίας συμμάχου της εν μέσω μίας περιόδου πολιτικής μετάβασης. ’λλες πηγές, που επίσης δεν κατονομάζονται, υποδεικνύουν τις ΗΠΑ ως αυτουργό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, η Νατζάτ Βαλό Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, είπε πως δεν υπάρχουν προβληματισμοί περί εμπλοκής των ΗΠΑ σε μία τέτοιου είδους επιχείρηση, ενώ σε ερώτηση περί ενίσχυσης της γαλλικής κυβερνοάμυνας διαβεβαίωσε πως όλα «διορθώθηκαν» πολύ γρήγορα, χωρίς καμία δυσκολία. Ωστόσο, δεν υπήρξαν σχόλια από πλευράς της ANSSI.

Τι είναι τα computer worms


Τα "computer worms" (σκουλήκια υπολογιστή) είναι αυτοαναπαραγόμενα, κακόβουλα προγράμματα, τα οποία χρησιμοποιούν τα δίκτυα υπολογιστών για να αποστέλλουν αντίγραφα του εαυτού τους σε άλλους υπολογιστές, διαδικασία στην οποία προβαίνουν συνήθως εν αγνοία του χρήστη. Αν και έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους ιούς, δεν απαιτείται η σύνδεσή τους με κάποιο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, ενώ η δραστηριότητά τους έχει, τις περισσότερες φορές, επιπτώσεις στη λειτουργία του δικτύου - τη στιγμή που οι ιοί "ασχολούνται" κυρίως με την τροποποίηση αρχείων.

ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοικοκυριά έχασαν 5,4 δισ. ευρώ σ' έναν χρόνο


ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοικοκυριά έχασαν 5,4 δισ. ευρώ σ' έναν χρόνο 

«Ψαλιδισμένο» κατά 5,4 δισ. ευρώ ήταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2012, εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών και της αύξησης των φορολογικών βαρών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 13,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2011 στα 34,1 δισ. ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 15,1% των αποδοχών των εργαζομένων, στη μείωση κατά 9,5% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και στην αύξηση κατά 37,3% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Ως συνέπεια των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 7,3% σε 37,1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης ήταν -8,5% φέτος, έναντι -1,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Επίσης, η καθαρή χορήγηση των δανείων από τις τράπεζες περιορίστηκε κατά 3,7 δισ. ευρώ, από 6,1 δισ. ευρώ σε 2,4 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, πως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 20,6% σε 3 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 17,5% σε σύγκριση με 20,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ σε 12,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ σε 15,4 δισ. ευρώ).

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονταν σε 4,2 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο εφέτος, από 7,2 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι καθαρές δανειακές ανάγκες του συνόλου της οικονομίας απέναντι στην αλλοδαπή ήταν 2,4 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2011, που οι δανειακές ανάγκες ανέρχονταν σε 6,1 δισ. ευρώ, υπήρξε μείωση του καθαρού δανεισμού, λόγω της μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και της αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή.

Εξηγήσεις δίνει το ΙΚΕΑ για τις μειώσεις μισθών που προανήγγειλε


Εξηγήσεις δίνει το ΙΚΕΑ για τις μειώσεις μισθών που προανήγγειλε 

«Στόχος μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η μακροχρόνια ανάπτυξη της εταιρείας, προς όφελος των εργαζομένων», επισημαίνει η Housemarket (IKEA) σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα η εταιρεία διευκρινίζει πως ο Όμιλος FOURLIS κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2012 ζημιές προ φόρων ύψους 10.780.000 ευρώ, ενώ η Housemarket κατέγραψε ζημιές προ φόρων ύψους 5.179.000 ευρώ.

«Είναι ανακριβές ότι οι μειώσεις μισθών θα αποφέρουν στον όμιλο κέρδη. Είναι ανακριβές ότι η εταιρεία Ηλεκτρονική ανήκει στον όμιλο Fourlis. Είναι ανακριβές ότι η εταιρεία Housemarket Α.Ε. άνοιξε 7 νέα καταστήματα μέσα στο 2011», τονίζει η εταιρεία.

Προσθέτει επίσης πως είναι ανακριβές ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η μείωση μισθού που πραγματοποιήθηκε στα στελέχη της Housemarket ήταν 10%. Στην πραγματικότητα, λέει, η μείωση στα στελέχη ήταν 13% κατά μέσο όρο, ενώ η τωρινή διευθέτηση για τους υπόλοιπους εργαζόμενος περιορίζεται στο 8,5% κατά μέσο όρο.

«Σε καμία περίπτωση επιθυμούμε να έλθουμε σε αντιδικία ή σύγκρουση με τους εργαζομένους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στηρίζει τις προσπάθειες της εταιρίας. Ειλικρινά λυπούμαστε που κάποιοι εκτός της εταιρίας επιμένουν να αγνοούν την αλήθεια των οικονομικών μεγεθών, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να παραπλανούν τόσο τους εργαζομένους στον όμιλο Fourlis όσο και την κοινή γνώμη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Housemarket τονίζει εξάλλου πως είναι μια εταιρεία αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, απασχολεί πάνω από 1600 άτομα, περισσότερα από 3000 μαζί με τα συνεργαζόμενα. «Ήταν και παραμένει μια επένδυση από Έλληνες, στην Ελλάδα με χιλιάδες μετόχους. Με υψηλό αίσθημα συλλογικότητας και ισχυρή αντίληψη κοινωνικής ευθύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην Βουλή η δικογραφία για το Μνημόνιο


Στην Βουλή η δικογραφία για το Μνημόνιο 

Τον δρόμο για τη Βουλή πήρε η δικογραφία με περιεχόμενο τις καταγγελίες τού πρώην μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Παναγιώτη Ρουμελιώτη, για την υιοθέτηση του πρώτου Μνημονίου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή, συμφωνώντας με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων της Κυβέρνησης Παπανδρέου, που αποφάσισαν την υιοθέτηση του πρώτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με την κατάθεση του στον κ. Πεπόνη, ο κ. Ρουμελιώτης είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι το ΔΝΤ εκτιμούσε πως η λύση του Μνημονίου δεν θα μπορούσε να μας οδηγήσει έξω από την κρίση, αλλά και ότι μπορούσε να ζητηθεί από τους δανειστές μας αναδιάρθρωση του χρέους.

Έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, την ερχόμενη εβδομάδα συζητείται στη Βουλή το εάν πρέπει να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

«Φωτιές» στον Γ. Οικονόμου της ΟΣΥ από το πρόγραμμα του (πρώην) κόμματός του!

 
Εξονυχιστικούς ελέγχους διεξάγουν «φίλοι και εχθροί» στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο των «Οδικών Συγκοινωνιών» Γιάννη Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου αποτελεί τη πιο «βαθιά» κομματική επιλογή, μέχρι στιγμής, του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε το χατίρι της Ντόρας Μπακογιάννη και τοποθέτησε «έναν δικό της άνθρωπο» σε θέση διευθύνοντος συμβούλου.
Ο Γ. Οικονόμου διετέλεσε γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ειδικά, στη Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία στις εκλογές του Μαΐου έλαβε 2,56%, ο κ. Οικονόμου συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και στην κατάρτιση του προγράμματος του κόμματος.
Στις «100 Βασικές Προγραμματικές Κατευθύνσεις» της Δημοκρατικής Συμμαχίας ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
-Πλήρης ιδιωτικοποίηση όσων ΔΕΚΟ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με κύριο στόχο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Δεν έχει αναπτυξιακό νόημα ο απλός μετασχηματισμός ενός δημόσιου μονοπωλίου σε ιδιωτικό.
Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί για την φερεγγυότητά τους και την αναπτυξιακή τους προοπτική. Κατοχύρωση των ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
-Μέσα στην επόμενη πενταετία προχωρεί πλήρης αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών, έτσι ώστε  το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.
Για το σκοπό, αυτό μεταξύ των άλλων,  θα επανεξετασθούν και θα προσαρμοσθούν στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες  όλοι οι Οργανισμοί  και η στελέχωση των Υπουργείων και των δημοσίων Υπηρεσιών. Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων και η παραγωγικότητα.
Καταργούνται οι Διευθυντές όλων των βαθμίδων επί θητεία. Σύνδεση του μισθολογίου με το βαθμολόγιο, ώστε να αμείβονται καλύτερα οι θέσεις ευθύνης. Καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου για το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
Mε άλλα λόγια, ο κ. Οικονόμου εμφανίζεται υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, αλλά και του ενιαίου μισθολογίου. Μάλλον, αυτά δεν ηχούν καλά στα αφτιά των εργαζομένων σε ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ...
 
Φώτης Φωτεινός
ΠΗΓΗ

Μηνυτήρια αναφορά κατά Μεϊμαράκη - Πετσάλνικου για παράβαση καθήκοντος

Μηνυτήρια αναφορά κατά Μεϊμαράκη - Πετσάλνικου για παράβαση καθήκοντος 
Επειδή δεν έθεσαν στη Βουλή το θέμα της διασπάθισης των κονδυλίων για τα δάση -

Μηνυτήρια αναφορά, κατά του πρώην προέδρου της Βουλής Φιλίππου Πετσάλνικου και κατά του νυν προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Η μηνυτήρια αναφορά σχετίζεται με τα όσα παρέλειψαν να κάνουν (παράβαση καθήκοντος) οι δύο διαδοχικά προέδροι της Βουλής για την υπόθεση της κατασπατάλησης κονδυλίων ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ από τον λογαριασμό του Ειδικού Φορέα Δασών.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει τόσο επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και την Εισαγγελία Αθηνών. Η τελευταία, μάλιστα,  αφού διενήργησε έλεγχο με βάση το πόρισμα καταπέλτη των επιθεωρητών  έκλεισε την δικογραφία και την απέστειλε στη Βουλή καθώς ο δικαστικός λειτουργός που την ερευνούσε «σκόνταψε» σε ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Εδώ και δύο χρόνια λοιπόν, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης, η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή χωρίς κανείς από τους κ.κ. Πετσάλνικο και Μεϊμαράκη να έχουν κάνει όσα οφείλουν, πάντα κατά τους μηνυτές, προκειμένου το θέμα του Ειδικού Φορέα Δασών να τεθεί στο Κοινοβούλιο προκειμένου αυτό να αποφασίσει αν υπάρχει λόγος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ή όχι.    

«Υπάρχει μια διαδικασία, που αφορά τις υποθέσεις ευθυνών Υπουργών και που ακολουθείται στην Βουλή, όταν έρχεται μια τέτοια Δικογραφία, να ανακοινώνεται, δηλαδή, τυπικά, στο Σώμα, για ένα λεπτό και μετά τίποτα. Όμως, όλο αυτό είναι υπέρ των ελεγχόμενων Υπουργών, διότι παράγει το πρακτικό αποτέλεσμα, να καταχωνιάζεται ο Φάκελος της Δικογραφίας, σε κάποιο συρτάρι της Δ/νσης Νομοθετικού Έργου της Βουλής και ουδείς να ασχολείται με αυτόν πλέον», καταγγέλλουν οι μηνυτές.

«Από τις 2 Ιανουαρίου 2012, με αίτηση μας, προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, ζητάμε να πληροφορηθούμε για ποιους λόγους δεν έχει προωθηθεί η συγκεκριμένη δικογραφία και αν έχει προχωρήσει σε κάποιες δικές του ενέργειες, γύρω από το ζήτημα. Στις 11 Ιανουαρίου 2012, η Γενική Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου της Βουλής μάς γνώρισε, αντί του προέδρου, ότι η Δικογραφία ανακοινώθηκε στην Βουλή στις 17-12-2010 και έκτοτε βρίσκεται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου Βουλευτή», αναφέρουν οι μηνυτές.