EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Και άλλες κινητοποιήσεις από την ΠΟΕ-ΟΤΑ


 

Για εκβιασμό και ανθρωποφαγία κατηγορεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ την κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης,
μετά την εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζεται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως εάν εμπίπτουν ή όχι στις εξαιρέσεις του νόμου, εφόσον δεν αποστέλλονται στοιχεία από τις δ/νσεις προσωπικού.
«Κανένας εκβιασμός και καμία απειλή δεν θα προκαλέσει ρήγμα στο ενωτικό και αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων», σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για να μην υπάρξει καμία απόλυση.
«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουν ότι πλέον δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια της συγκυβέρνησης θα πέσει στο κενό, γιατί απλά εμείς αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δουλειά και στην αξιοπρέπειά μας, ενώ η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση για τους δανειστές και τους δυνάστες του λαού μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Εξάλλου, συνεχίζονται οι καταλήψεις δημοτικών κτιρίων και δημαρχείων σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται να αποσταλούν οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των κατά τόπους Ενώσεων, προκειμένου να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και να λάβει αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις.

Ανυπόληπτοι και ανίκανοι οδήγησαν στο ναυάγιο

 
Δεν ξέρουμε αν είναι παλαβοί στο Eurogroup, όπως είπε ο Μοσκοβισί, αλλά σίγουρα είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Το ναυάγιο στις Βρυξέλλες φέρει την υπογραφή της Γερμανίας και ειδικά του ανεκδιήγητου Β. Σόιμπλε ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Όχι γιατί δεν είναι έξυπνος, αλλά γιατί στο βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων και της αδυναμίας να πείσει τους Γερμανούς πολίτες ότι αν δε γίνει κάτι τώρα θα το πληρώσουν αργότερα πολύ περισσότερο, αποφάσισε να παίξει το σκληρό μέχρι τέλους.
Στη διάλυση της 11ωρης συνεδρίασης και την αναβολή των αποφάσεων για τη Δευτέρα συνέβαλε ασφαλώς και η στάση της Κ. Λαγκάρντ που επανέφερε το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή το ΔΝΤ είναι αυτό που έχει δίκιο. Βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να υπάρξει αν δε γίνει κούρεμα. Κι όχι οποιοδήποτε κούρεμα αλλά αυτό που εξαιρέθηκε την άνοιξη, αυτό που ο Σόιμπλε και οι άλλοι εκπρόσωποι των τραπεζιτών και της ΕΚΤ απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. Στην αναδιάρθρωση της άνοιξης χάθηκαν περιουσίες δισεκατομμυρίων από ομολογιούχους και μικροκαταθέτες ιδιώτες, αλλά έμειναν απ’ έξω οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΚΤ. Αυτό το λάθος θέλει τώρα να διορθώσει το ΔΝΤ, όχι γιατί «πόνεσε» για την Ελλάδα, αλλά γιατί δε μπορεί να συνεχίσει να ρίχνει λεφτά στο πηγάδι. Οι πολιτικές των δανειστών και οι αποτυχημένες εκτιμήσεις τους είναι αυτά που οδήγησαν στα ύψη το χρέος, που έφεραν την τεράστια ύφεση και που οδηγούν την Ελλάδα στο γκρεμό, αλλά μαζί και ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο πιο κρίσιμο Eurogroup μέχρι το επόμενο, οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να βγάλουν ούτε ένα κοινό ανακοινωθέν που να άρει την αβεβαιότητα για τη δόση προς την Ελλάδα. Ακόμη κι αν δεν τα έβρισκαν στο κοκτέιλ μέτρων θα έπρεπε να έχουν αποφασίσει την εκταμίευση των 44 δις ευρώ που υπενθυμίζουμε είναι η δόση του Ιουνίου κατά κύριο λόγο και τα χρωστούμενα από τον Σεπτέμβρη.
Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, πήρε σκληρά μέτρα, έφερε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που σε άλλες εποχές δε θα το σκεφτόταν καν, και πήγε στις Βρυξέλλες με γεμάτη τη βαλίτσα. Αν έφυγε με άδεια χέρια, αυτό είναι ευθύνη των ανίκανων ευρωπαίων ηγετών που δεν είναι σε θέση ούτε τις δεσμεύσεις τους και την υπογραφή τους να τηρήσουν.
Τι έγινε στο χθεσινό θρίλερ; Η Κ. Λαγκάρντ επέμεινε σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, κάτι που απέρριπταν οι Γερμανοί. Επίσης το ΔΝΤ ζητούσε επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι το 2016, δηλαδή επιμήκυνση τετραετίας, αλλά η Γερμανία και οι δορυφόροι της μιλούσαν για 2014. Τέλος, η Λαγκάρντ ζητούσε κούρεμα του επίσημου φορέα που κρατά ομόλογα 53 δις ευρώ αλλά επιπλέον και κούρεμα και των δανείων 44 δις ευρώ που δόθηκαν μέσω του ευρωμηχανισμού. Οι υπόλοιποι δεν το συζητούσαν τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν «κακό» προηγούμενο για άλλες χώρες που ετοιμάζονται να δανειστούν από τον ευρωμηχανισμό.
Το κοκτέιλ μέτρων, όπως η επαναγορά στα 30 σέντς, η μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες από τις 150 μονάδες και το δεκαετές πάγωμα της πληρωμής τόκων, είναι μέτρα που είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα θα αποφασιστούν. Δεν αρκεί, όμως, μόνον αυτό.
Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει τη Δευτέρα. Όπως όλα δείχνουν δε χάθηκε ακόμη το χρονοδιάγραμμα για εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Αν, όμως, υπάρξει νέο ναυάγιο στο επόμενο Eurogroup τότε δεν αποκλείεται να αποφαιστεί η τμηματική χορήγηση της δόσης των 44 δις ευρώ. Για τις επόμενες πέντε ημέρες που μένουν είναι δύσκολο να γεφυρωθούν οι χαώδεις διαφορές Ευρώπης και ΔΝΤ. Το πολύ – πολύ τη Δευτέρα να υπάρξει ανακοινωθέν – μαϊμού, τέτοιο δηλαδή που δε θα πλήττει το γόητρο ούτε του Σόιμπλε ούτε αυτό της Λαγκάρντ.
Δυστυχώς, η ανικανότητα των «ηγετών» να δώσουν λύση στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, δείχνει το επίπεδο της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Ευρώπης.

Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης


 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο μέτρο της διαθεσιμότητας από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, με το γενικό συμβούλιο να συνεδριάζει σήμερα στις 13:00.

Στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σήμερα Παρασκευή, θα παραμείνουν κλειστοί όλοι οι δήμοι της χώρας, όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Αττικής. 

Οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας δείχνουν πεπεισμένοι ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί την «πόρτα» στις απολύσεις. 

Έτσι, πολλοί δήμαρχοι συμπαραστεκόμενοι στους εργαζομένους των ΟΤΑ αποφάσισαν να μην αποστείλουν στοιχεία στο υπουργείο.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης προσκαλεί: «όσες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί, για λόγους είτε υπαίτιους  είτε ανυπαίτιους, οφείλουν άμεσα να εισαγάγουν στο σύστημα τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες».

Επίσης στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πως το υπουργείο «θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσεως σε διαθεσιμότητα (για τους υπαλλήλους των οποίων καταργήθηκαν οι θέσεις)  για όλους τους φορείς που καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση του νόμου». Προειδοποιεί δε τους φορείς που δεν ανταποκρίθηκαν στις νόμιμες υποχρεώσεις τους» ότι το υπουργείο «θα λάβει κατ’ ανάγκη υπόψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, όπως αυτά έχουν εισαχθεί στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων (Απογραφή) μέχρι σήμερα από τις ίδιες τις υπηρεσίες». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το υπουργείο, «θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων  οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου».

Πάντως, απαντώντας η ΠΟΕ - ΟΤΑ στην εγκύκλιο Μανιτάκη τόνισε πως «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας για να μην υπάρξει καμία απόλυση είναι μονόδρομος» και διαβεβαίωσαν την ηγεσία του υπουργείου να συνεχίσουν τις καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων. 

Μιλώντας εχθές ο κ. Μανιτάκης στην Βουλή, μετά από τις σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «αυθαίρετες, αθρόες, οριζόντιες απολύσεις είναι περιττές. Δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα» και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν θα υπογράψει καμία απόλυση κανενός δημοσίου υπαλλήλου.

Εφυγαν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία χρόνια

Εφυγαν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία χρόνια Του Γιώργου Χατζηδημητρίου και του Ηλία Μπενέκου
Ισχυρή διαβεβαίωση ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, έδωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ. «Αυθαίρετες, αθρόες, οριζόντιες απολύσεις είναι περιττές. Δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγόρησε ότι «αντίθετα από όσα υποστήριζε ως Συνταγματολόγος, υπερασπίζεται τώρα το καθεστώς των απολύσεων και το εξωραΐζει».
Παράλληλα έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τονίζοντας ότι η χώρα θα έχει στο τέλος του 2012 σχεδόν 200.000 λιγότερους. Οπως είπε, «σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε και τα στοιχεία, ως το τέλος του 2012, οι συνταξιοδοτήσεις εκτιμώνται στις 30.000. Το 2009, το συνολικό προσωπικό, τακτικό, έκτακτο, μαζί με τους υπάλληλους των ΔΕΚΟ ήταν σχεδόν 1.000.000 άτομα. Το 2012 η αντίστοιχη εκτίμηση είναι σχεδόν 768.000 υπάλληλοι. Το 2015, η εκτίμηση είναι πως οι υπάλληλοι θα είναι 695.000. Συνεπώς στο σύνολο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τακτικό και έκτακτο προσωπικό θα έχει μειωθεί κατά 200.000 το 2012 και 273.000 το 2015. Αρα, η ορθή διατύπωση της μείωσης της απασχόλησης στη Γενική Κυβέρνηση ως το τέλος του 2015, ξεπερνά τον αριθμό των 150.000. Γι' αυτό και λέω και στη Βουλή πως η συζήτηση περί απολύσεων 150.000 υπαλλήλων είναι περιττή και αβάσιμη».
«Απορώ γιατί τόση χαρά και τόσο πάθος;- διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός στους Αλ. Μητρόπουλο, Ν. Βούτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν λόγο για υπουργική διγλωσσία ? Δεν διαβάζετε τα κείμενα; Εγώ διάβασα το Μνημόνιο και δεν υπάρχει η ερμηνεία που δίνετε. Αγωνίζομαι να μη γίνουν οι απολύσεις και μου το αμφισβητείτε; Μου αμφισβητείτε και την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να κρίνω σωστά». Δίνοντας μάλιστα το μέτρο της προσωπικής του αγωνίας είπε εξομολογητικά: «Δεν νομοθετούμε σε μια ιδανική πολιτεία. Έχουμε πόλεμο. Διακυβεύεται η υπόσταση του κράτους μας».
Σημειώνοντας την ανάγκη να επισπευσθεί «το πρώτο κύμα κινητικότητας», επισήμανε ότι «δεν αμφισβητείται η νομιμότητα και η συνταγματικότητα όσων προσελήφθησαν και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας», ενώ τόνισε ότι το μέτρο αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες πολιτικές στη Δημόσια Διοίκηση και ένα εργαλείο για τον εξορθολογισμό της. Το πλεονάζον προσωπικό, πρόσθεσε, θα μετακινηθεί σε υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Σύμφωνα, πάντως, με έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε 1.852 ανέρχονται οι διορισμοί που έγιναν το 2012 στο Δημόσιο.
Κινητοποιήσεις
Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω εμφανίζονται τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι δημοτικοί υπάλληλοι στην άρνησή τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας, και ενώ οι μέρες περνούν, ο κίνδυνος, το όλο εγχείρημα να οδηγηθεί σε φιάσκο αντίστοιχο της εφεδρείας, εντείνεται.
Ακόμη και αν το υπουργείο προχωρήσει με τα στοιχεία που διαθέτει, εμπλοκή φαίνεται πως θα υπάρξει με το θέμα των διαπιστωτικών πράξεων που πρέπει να υπογράψουν οι δήμαρχοι, προκειμένου οι υπάλληλοι να τεθούν οριστικά σε διαθεσιμότητα, σκόπελο που μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση θα μπορέσει να ξεπεράσει το υπουργείο. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ την ίδια ώρα δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με χρήση όλων των ένδικων μέσων στο ενδεχόμενο περικοπής στο 75% των μισθών, όπως προβλέπει η διαθεσιμότητα, υποστηρίζοντας πως θα προσφύγει περί μη καταβολής δεδουλευμένων.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων σχεδιασμών του υπουργείου, σε περίπτωση που δεν δοθούν οι κατάλογοι με τα ονόματα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο μέτρο, τότε θα οδηγηθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να δουν τον μισθό τους μειωμένο κατά 75%.
Η εικόνα του δημόσιου τομέα
  • Το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν περίπου 1 εκατομμύριο
  • Το 2012 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 768.000, δηλαδή περίπου 200.000 λιγότεροι
  • Το 2015 η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουν τους 695.000, δηλαδή 273.000 λιγότεροι σε σύγκριση με το 2009
  • Φέτος εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης περίπου 30.000
  • Ξεπερνά, σύμφωνα με τον κ. Αντ. Μανιτάκη, τη δέσμευση προς την τρόικα για αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων
  • Σε 1.852 ανέρχονται οι διορισμοί που έγιναν το 2012 στο Δημόσιο.
ΠΗΓΗ

Τρεις στρεβλώσεις και 1 αιτία που "αυξάνουν" τα τιμολόγια ρεύματος

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Προ πενταετίας, το στρατηγικό πλάνο που παρουσίασε ο τότε διοικητής της ΔΕΗ, προέβλεπε την εξής απλή στρατηγική: τα τιμολόγια της εταιρείας θα πρέπει κάθε χρόνο να αυξάνονται με βάση τον πληθωρισμό συν ένα περιθώριο 5%. Τότε είχαν προταθεί ονομαστικές αυξήσεις σε βάθος εξαετίας της τάξης του 23%, ενώ σε πραγματικούς όρους η αύξηση θα ήταν πιο μικρή.

Ποιες προσαρμογές έγιναν στην πράξη; Σωστά το μαντέψατε, οι αυξήσεις που εφαρμόστηκαν – όταν εφαρμόστηκαν καθώς υπήρξαν παρατεταμένες περίοδοι κατά τις οποίες «πάγωσαν» τα τιμολόγια – ήταν πολύ μικρότερες.

Έτσι πέρυσι φτάσαμε στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA)για τη χώρα μας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα εμφανίζει τα φθηνότερα τιμολόγια οικιακού ρεύματος στον κόσμο (μεταξύ βεβαίως των χωρών που δεν έχουν πυρηνική ενέργεια). Μόνες χώρες – μεταξύ βεβαίως αυτών που εξετάζει η ΙΕΑ – με χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Κορέα, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΙΕΑ αποτελούν μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης και για την τρόικα, η οποία ζήτησε και πέτυχε την ενσωμάτωση στο μνημόνιο, όρων για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων στο ρεύμα.

Τι ισχύει λοιπόν στην πράξη και ποιες είναι οι στρεβλώσεις που καθιστούν εκ των ων ουκ άνευ τις αναπροσαρμογές στο κόστος ρεύματος, παρά το γεγονός ότι η συγκυρία είναι πράγματι εξαιρετικά δυσμενής για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Το πρώτο και βασικό πρόβλημα για τη ΔΕΗ είναι ότι δεν αποφασίζει η ίδια για το ύψος των αυξήσεων που θα πάρει στα τιμολόγια. Μέχρι πρόσφατα η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική, ενώ πρόσφατα τα τιμολόγια πέρασαν στο ρυθμιστικό έλεγχο της ΡΑΕ. Δηλαδή η ΔΕΗ υποβάλει τα κοστολογικά της στοιχεία και το αίτημα για αυξήσεις και στη συνέχεια αποφασίζεται το ύψος των αυξήσεων. Στην πράξη ωστόσο οι αυξήσεις που δίνονται ακόμη και σε καθεστώς ρυθμιστικού ελέγχου, περνούν από «αστερίσκους» και στην πράξη συνυπολογίζεται το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Έτσι σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να παραμένουν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ κατηγοριών καταναλωτών και σε πολλές περιπτώσεις τα τιμολόγια να μην αντανακλούν τα πραγματικά κόστη.

Το δεύτερο κομμάτι προβλημάτων αφορά την ίδια τη ΔΕΗ και την κοστολογική της αναποτελεσματικότητα. Ακόμη και εάν το μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 650 εκατ. ευρώ (λόγω των μειώσεων στους μισθούς), παλαιότερη μελέτη που είχε παραγγελθεί από την ίδια την εταιρεία διαπίστωνε σοβαρά περιθώρια βελτίωσης στα λειτουργικά κόστη. Τα στοιχεία αναμένεται να επικαιροποιηθούν από την μελέτη που έχει παραγγείλει η ΡΑΕ. Ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό ότι το προσωπικό της ΔΕΗ είναι πολυάριθμο και ανορθολογικά κατανεμημένο, υπάρχουν σοβαρά θέματα σε τομείς όπως η παραγωγή και τα ορυχεία εξαιτίας της ανυπαρξίας επενδύσεων ενώ και η δυσανάλογα πολυπληθής συνδικαλιστική οργάνωση έχει παίξει το δικό της ρόλο στην απαξίωση της εταιρείας.

Αλλά και το γεγονός ότι η απελευθέρωση της αγοράς στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ, έχει παίξει το δικό του ρόλο στο να διαμορφωθεί μια στρεβλή κατάσταση, κατά την οποία η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να … τετραγωνιστεί ο κύκλος: να εμφανιστεί δηλαδή ότι υπάρχει απελευθέρωση χωρίς ταυτόχρονα να θιγεί το μονοπώλιο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ένας αντικειμενικός λόγος, που δεν είναι άλλος από τα πρόσθετα κόστη που φέρνει στην ηλεκτροπαραγωγή η νέαφάση του συστήματος εμπορίας ρύπων. Έτσι από τον Ιανουάριο όλοι οι ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί, περιλαμβανομένης και της ΔΕΗ θα πρέπει να αγοράζουν το σύνολο των δικαιωμάτων ρύπων που εκπέμπουν. Καθώς η ΔΕΗ είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιγνίτη, το κόστος αυτό είναι μεγαλύτερο για την ελληνική αγορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει προταθεί ο εξορθολογισμός των τιμολογίων λιανικής θα γίνει σε δύο φάσεις. Ο πρώτος κύκλος θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2013 και θα ενσωματώνει στα τιμολόγια το νέο κόστος CO2, ενώ από τον Ιούλιο του 2013 θα εφαρμοστεί η δεύτερη φάση με την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση, η οποία και θα άρει τις στρεβλώσεις και θα καταστήσει κοστοβαρείς τις χρεώσεις για όλες τις κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Βουλγαρία: «Τσουνάμι» λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Βουλγαρία: «Τσουνάμι» λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

«Τσουνάμι» κλεισιμάτων και χρεοκοπιών αναμένεται να βιώσει η Βουλγαρία μέχρι το τέλος του χρόνου. Οπως ανέφερε η Ελεονόρα Νεγκούλοβα, πρόεδρος της Βουλγαρικής Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσα στο 2012 πρόκειται να χρεοκοπήσουν 40.000 καταγεγραμμένες στα μητρώα της Ενωσης επιχειρήσεις, αριθμός που ισούται με το 10% του συνόλου.

Η κυρία Νεγκούλοβα ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις κατασκευές και την ένδυση και οφείλεται σε ενδοεταιρικές οφειλές, ενώ μίλησε για την ανάγκη νέων προσεγγίσεων προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί της κρίσης.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 το Επιμελητήριο Κατασκευαστών της Βουλγαρίας κατέγραψε κλείσιμο 27.000 μικρών επιχειρήσεων που αντιστοιχούσαν σε 50.000 θέσεις εργασίας.

Μειώθηκε 5,4 δισ. ή 13,6% το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών


 

ΜΕΙΩΣΗ του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 13,6% και της τελικής κατανάλωσης κατά 7,3% κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο δεύτερο τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 13,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 39,5 δισ. ευρώ σε 34,1 δισ. ευρώ (κατά 5,4 δισ. ευρώ).
Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 40,0 δισ. ευρώ σε 37,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σημειώθηκε αύξηση 37,3% στους φόρους εισοδήματος, μείωση  15,1% στις  αποδοχές και 9,5% στις  κοινωνικές παροχές.
Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -8,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με -1,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
Στο δεύτερο τρίμηνο εφέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιριών μειώθηκαν κατά 20,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 3,8 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ήταν 17,5% σε σύγκριση με 20,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν σε  4,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011 που ήταν 7,2 δισ. ευρώ. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι καθαρές δανειακές ανάγκες του συνόλου της οικονομίας απέναντι στην αλλοδαπή ήταν 2,4 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011 (που οι δανειακές ανάγκες ανέρχονταν σε 6,1 δισ. ευρώ) υπήρξε μείωση του καθαρού δανεισμού λόγω της μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και της αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή).

Βρούτσης: "Δύσκολο να ζήσει κάποιος με 586 ευρώ"


 

Να μην χρησιμοποιήσουν την κρίση ως άλλοθι κάλεσε τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη ΝΕΤ, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, πως «πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να ζήσει κάποιος με 586 ευρώ».
«Από την άλλη, μακάρι να είχαν όλοι τα 586 ευρώ...», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένας στους τέσσερις δεν έχει ούτε αυτό το ποσό.
Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι τα 586 ευρώ δεν είναι υποχρεωτικός κατώτατος μισθός αλλά ένα «δίχτυ ασφαλείας προς τα κάτω» και τόνισε πως η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ανάπτυξη και επενδύσεις.
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήγε στις Βρυξέλλες «με τον αέρα του διεκδικητή ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί».
Ο κ. Βρούτσης τόνισε, τέλος, πως «το τιτάνιο έργο είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, μια μάχη η οποία κερδήθηκε», ενώ σημείωσε πως «πληρώνουμε παθογένειες ετών».

Πόσο κάνει 1 πτερωτής καυσαερίων στον ΟΣΕ; Από 1.847 έως 6.568 ευρώ!



Σε καταγγελία για τη προμήθεια πτερωτών καυσαερίων στον ΟΣΕ προχώρησε το «Δίκτυο Σιδηροδρομικών». Σύμφωνα με την καταγγελία, το ίδιο ακριβώς υλικό που αγοράστηκε πέρυσι με 1.847 ευρώ, σήμερα κόστισε στον οργανισμό 6.568 ευρώ! Το θέμα αποκάλυψε το blog «το στέκι της έλξης».
Αναλυτικά, η καταγγελία του «Δικτύου Σιδηροδρομικών»
«Η απαξίωση του ΟΣΕ την τελευταία 20ετία, για να είναι ολοκληρωτική, έπρεπε να συμπεριλάβει όλους τους τομείς και τις λειτουργίες του. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά.
Από αυτό το σχέδιο δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πιο νευραλγικός χώρος του ΟΣΕ, αυτός των προμηθειών και αποθηκών. Μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε στον ΟΣΕ και σε ικανοποιητικό βαθμό, σύστημα προμηθειών και αποθηκών.
Ο ΟΣΕ είχε τη δυνατότητα και προγραμμάτιζε τις ανάγκες του και προχωρούσε σε συμφέροντες διαγωνισμούς από την εγχώρια και ξένη αγορά.
Αυτό το σύστημα καταστρατηγήθηκε μέχρι την ακύρωση του, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΟΣΕ, σε ότι αφορά τις προμήθειες να είναι η «χαρά κάθε προμηθευτή».
Δεν θα επαναλάβουμε εδώ, καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον αστικό τύπο. Θα αναφερθούμε σε μια τελευταία περίπτωση που είναι ενδεικτική του χάους που επικρατεί. 

1.- Το 2011 και με την παραγγελία με αριθ. 31630/23.9.11, ο ΟΣΕ προμηθεύτηκε 1 πτερωτή καυσαερίων σταθερή για Δ/Η ADTRANZ με κωδικό υλικού ΟΣΕ τον 748107022. Η προμήθεια έγινε από τη εταιρεία με την επωνυμία: «ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ» ΜΕ ΚΌΣΤΟΣ 1.845€ (1.500€ + 345€ ΦΠΑ) η μία.

2.- Το 2012 με το έγγραφο με αριθ. 266298/24.4.12 της Διεύθυνσης Εφοδιασμού του ΟΣΕ ανακοινώνεται η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού (αριθ. διακ. 11075/1) για την προμήθεια 40 ίδιων πτερωτών προϋπολογιζόμενης δαπάνης 231.240€ μαζί με το ΦΠΑ.

3.- Στις 10.8.12 με το έγγραφο με αριθ. 268054 της ΔΕΦ ανακοινώνεται η απόφαση 5002/16.7.12 του Δ.Σ. του ΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία, απορρίφθηκε η προσφορά των εταιρειών:
α) «ΑΡΙΕΞΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ Α.Ε.» επειδή δεν κατατέθηκαν τα σωστά έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις και
β) «DABEKO IMPEX SRL» επειδή η κατατεθείσα βεβαίωση κρατικού σιδηροδρομικού δικτύου δεν κάλυπτε το αιτούμενο είδος, αφού το προσφερόμενο είδος δεν το είχε δοκιμάσει ο ΟΣΕ.
Παρόλα αυτά ο ΟΣΕ με απευθείας ανάθεση παρήγγειλε 4 πτερωτές για δοκιμαστική χρήση έναντι συνολικής αξίας 8.176€ χωρίς το ΦΠΑ.
 4.- Με την ίδια απόφαση του Δ.Σ. κατακυρώνεται ο διαγωνισμός στην «τεχνικά κατάλληλα και οικονομικά αποδεκτά προσφέρουσα εταιρεία Α.Σ.Ε.Α. ΜΟΥΜΤΖΗΣ Α.Ε.» συνολικής αξίας 262.728€, δηλαδή 31.488€ παραπάνω από την προϋπολογισθείσα τιμή.
Έτσι υπογράφεται η παραγγελία με αριθ. 31766/9.10.12 για προμήθεια 40 πτερωτών προς 6.568€ η κάθε μία.
Δηλαδή ο ΟΣΕ και μέσα σε ένα χρόνο, επιβαρύνθηκε με 6.568 – 1.845 = 4.723€ για την κάθε μία, όταν από την άλλη περικόπτει και το τελευταίο ευρώ από τους σιδηροδρομικούς».

Έμειναν από καύσιμα τα ΚΤΕΛ Θες/νίκης! Κανένα δρομολόγιο στο νομό!

Κυριολεκτικά, έμειναν από καύσιμα! Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αποφάσισαν, από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, να σταματήσουν τα δρομολόγια στο νομό Θεσσαλονίκης. Κανονικά θα διεξάγονται τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τα μαθητικά δρομολόγια.

Το κόψιμο των δρομολογίων επέρχεται εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου, απόρροια των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΚΤΕΛ από τις οφειλές του Δημοσίου.

«Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων από την πολιτεία, οδήγησαν το ΚΤΕΛ σε πραγματική αδυναμία εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου.

Παράλληλα, οι αστοχίες του σχεδιασμού του ίδιου έργου, το κατέστησαν μη βιώσιμο και πρέπει να επανασχεδιαστεί, με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εκτελεστικού φορέα, που δεν μπορεί να χρηματοδοτεί εξ ιδίων τα ελλείμματα της συγκοινωνίας στο νομό Θεσσαλονίκης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα εκτελούνται από την Παρασκευή 23/11 έως και την Κυριακή 25/11, δέκα δρομολόγια ασφαλείας, ενώ από τη Δευτέρα 26/11 δεν θα εκτελούνται δρομολόγια.

Τα μαθητικά δρομολόγια και τα δρομολόγια στη γραμμή Αθηνών θα εκτελούνται κανονικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.», οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι:

1) Η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ανέλαβε την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου στο πρώην επαρχείο Λαγκαδά, με δικές της δαπάνες, αλλά αστικό εισιτήριο. Μείωσε επίσης τα κόμιστρα στους πρώην δήμους Καλλινδοίων, Ρεντίνας, Αγ.Γεωργίου και Μαδύτου, Απολλωνίας κατά 50%, ενώ αντίστοιχα αύξησε τα δρομολόγια στην αστική ζώνη και στην υπεραστική.

Ως αντάλλαγμα συμφωνήθηκε η σταθερή χρηματική αποζημίωση από τον ΟΑΣΘ, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η οποία δεν καλύπτει το κόστος, καθώς από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, αυξήθηκε κατά 82% η τιμή του πετρελαίου, ενώ ο ΟΑΣΘ, λόγω της δικής του ελλειπούς χρηματοδότησης, αδυνατεί να καταβάλλει έγκαιρα τις δόσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2012, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του ΚΤΕΛ που αδυνατεί να προμηθευθεί καύσιμα για τα λεωφορεία του.

2) Το πρόγραμμα της ΚΕΔΚΕ «ΣΥΝΚΟΙΝΩΝΙΑ» με το οποίο εκτελέστηκε συγκοινωνιακό έργο χωρίς κόμιστρο καθ΄'ολη τη διάρκεια του 2009, προέβλεπε την εξόφληση των τιμολογίων κάθε μήνα, μέχρι το τέλος ου επόμενου. Επτά πρώην δήμοι της Π.Α. Θεσσαλονίκης, οφείλουν το ποσό των 320.889,86 ευρώ, το οποίο έχει τιμολογηθεί εντός του 2009 και δεν έχει καταβληθεί ακόμη (!) στο ΚΤΕΛ, για το οποίο το ΚΤΕΛ απέδωσε ήδη Φ.Π.Α. και ο φόρος εισοδήματος.

3) Η μεταφορά μαθητών η οποία εκτελέστηκε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, δεν έχει εξοφληθεί κατά το ποσό των 500.000 ευρώ περίπου, ενώ οι δαπάνες (καύσιμα, μισθοί κλπ) έχουν καταβληθεί ήδη, με μετρητά από το ΚΤΕΛ.

Κλείνουν επιχειρήσεις σε όλη την Αττική, πλην από την Κηφισιά!

Ραγδαία είναι η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δράσης στην πρωτεύουσα. Όπως καταδεικνύουν στοιχεία, που παρουσίασε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, από το μητρώο εγγραφών-διαγραφών, οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 30,53% το 9μηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο πέρυσι, με εξαίρεση το δήμο Κηφισιάς, που παρουσίασε αύξηση κατά 5,46%.
Οι διαγραφές στο 9μηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 36,04%, σε σχέση με το 2011 και το 2011 κατά 19,14%, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Στο 9μηνο του 2012, οι διαγραφές υπερισχύουν των εγγραφών κατά 22,62%.
Σε κλαδικό επίπεδο ισχυρότατο πλήγμα δέχθηκαν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οι πράκτορες και μεσίτες ασφαλίσεων, οι μεσίτες ακινήτων, οι επιχειρήσεις ενδυμάτων και επίπλων. Ακόμα, στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους καταγράφηκαν πολύ περισσότερα «λουκέτα» από ενάρξεις επιχειρήσεων. Το 2011 οι διαγραφές ξεπέρασαν τις εγγραφές κατά 33,33% και στο 9μηνο του 2012 οι διαγραφές ξεπέρασαν τις εγγραφές κατά 44,23%. Σημειώνεται πως, ενώ για την έναρξη της επιχείρησης είναι απαραίτητη η αναγγελία και εγγραφή στο Επιμελητήριο, δεν ισχύει το ίδιο για τη διαγραφή, γεγονός που παραπέμπει σε ακόμη περισσότερες διαγραφές επιχειρήσεων, που ωστόσο δεν έχουν δηλωθεί για διάφορους

Μισθοί στο 2004!


Μισθοί στο 2004! 

Στα «ρετιρέ» του Δημοσίου μεταφέρει η κυβέρνηση μεγάλο μέρος του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς, όπως διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο, μεγάλες κατηγορίες όπως οι βουλευτές, οι δικαστικοί και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, παρά τις περικοπές που υπέστησαν την τελευταία διετία, εξακολουθούν να απολαμβάνουν αμοιβές τις οποίες δεν αντέχει ο προϋπολογισμός.
Μετά τις επισημάνσεις της τρόικας για τις εμφανείς μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα στους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά κυρίως ανάμεσα στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο και θα παρουσιάσει σήμερα στους τροϊκανούς το συνολικό σχέδιο περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Ακόμη θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Ο στόχος είναι οι μισθοί δικαστικών, διπλωματών, γιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και ενστόλων (αστυνομικών, στρατιωτικών, πυροσβεστών και λιμενικών) να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2004, όταν για τους υπαλλήλους των υπουργείων οι αμοιβές βρίσκονται ακόμη πιο χαμηλά. Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου έχουν γυρίσει ήδη 10 χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 2002, και θα υποχωρήσουν περαιτέρω αφού ήδη έχει αποφασιστεί να καταργηθούν τα επιδόματα των 1.000 ευρώ τον χρόνο που αντικατέστησαν τον 13ο και τον 14ο μισθό.
Σοκ στις αμοιβές τους αναμένεται να υποστούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό. Οπως φαίνεται από τον αναλυτικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών, από τις 90 επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που ελέγχθηκαν, παρ' ότι το μέσο μισθολογικό κόστος υποχώρησε αισθητά σε σχέση με τις αμοιβές του 2009, σε 40 από αυτούς οι μέσες αμοιβές κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα από τα 1.900 ευρώ τον μήνα που έθεσε ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σε λίγες περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί την τελευταία διετία για περιορισμό των αμοιβών κατά 35% σε σχέση με το 2009.
Κατόπιν τούτων ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε την απομάκρυνση όλων των διοικητών των ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά για να κλείσει οριστικά το ζήτημα του μισθολογικού κόστους αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο σε όλες τις επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ. Εν όψει των μεγάλων περικοπών που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν ακόμη και το 30% ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν θα θιγούν τα δώρα, δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός.
Από τα αναλυτικά μισθολογικά στοιχεία προκύπτει ότι τα πραγματικά «ρετιρέ» βρίσκονται στις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες οι οποίες μάλιστα προετοιμάζονται για ιδιωτικοποίηση. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

1. ΔΕΠΑ 55 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 6.628 ευρώ.

2. ΔΕΣΦΑ 234 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 4.081 ευρώ.

3. ΟΛΠ 1.289 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 3.323 ευρώ.

4. ΔΕΗ 20.810 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 2.927 ευρώ.

5. ΟΛΘ 475 εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 2.593 ευρώ τον μήνα.

Για τα ειδικά μισθολόγια οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές με τα χαμηλότερα ποσοστά να επιβάλλονται στους ενστόλους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, και λιμενικοί) και τα υψηλότερα στους δικαστικούς.
Για τους ενστόλους το βασικό σενάριο προβλέπει περικοπές 6% για όλους ή 7,5% αν αυξηθεί το επίδομα επικινδυνότητας. Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνεται και η κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών για τα Σώματα Ασφαλείας. Οι συνδικαλιστές του κλάδου τις υπολογίζουν στο 12%.
Κατά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το ψαλίδισμα στις αποδοχές των δικαστικών οι οποίοι με αποφάσεις τους αναπροσάρμοσαν το 2008 και μάλιστα αναδρομικά τις αποδοχές τους στο ύψος των αμοιβών που είχαν οριστεί για τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών. Η μεσοσταθμική μείωση θα ανέρχεται στο 23% ενώ για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς θα ξεπερνά και το 30%.
Είναι προφανές ότι το σχέδιο οδηγεί σε περικοπές πολλών ταχυτήτων με τις χαμηλότερες στους ενστόλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ και τις υψηλότερες στους δικαστικούς όπου οι μέσες αμοιβές ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ ετησίως.
Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιουλίου 2012 και θα αφαιρέσουν συνολικά μεικτά εισοδήματα ύψους 600 εκατ. ευρώ και καθαρά 410 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.


Επώδυνα μέτρα
Το «ψαλίδι» με μια ματιά

ΕΝΣΤΟΛΟΙ
(στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) μείωση 6% - 7,5% με παράλληλη αύξηση των επιδομάτων επικινδυνότητας.
ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ μείωση 13%
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ μέση μείωση 23%
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ μέση μείωση 18% με βάση την κλίμακα:
- 5% για αμοιβές ως 1.000 ευρώ
- 10% για το τμήμα από 1.000 ως 1.500 ευρώ
- 15% για το τμήμα από 1.500 ως 2.500 ευρώ
- 25% για το τμήμα από 2.500 ως 4.000 ευρώ και
- 30% για ποσά άνω των 4.000 ευρώ τον μήνα
ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ - ΙΕΡΕΙΣ μέση μείωση 20%

Αποκλεισμός των οδών Θηβών και Καβάλας από υπαλλήλους των ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά


Αποκλεισμός των οδών Θηβών και Καβάλας από υπαλλήλους των ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά 

Τον αποκλεισμό της οδού Θηβών στο ύψος του ΤΕΙ, σήμερα, από τις 10 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι, ανακοίνωσε ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ Πειραιά.Σε ανάλογη κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι του ΤΕΙ Αθήνας.

 Η κινητοποίηση γίνεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξη σε διαθεσιμότητα 24 εργαζομένων του ιδρύματος. Στον αποκλεισμό της οδού θα συμμετάσχουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού καθώς και σπουδαστές του ιδρύματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΙ Πειραιά βρίσκεται σε κατάληψη για 2η εβδομάδα.

Σε ανάλογη κινητοποίηση, με αποκλεισμό της οδού Καβάλας, θα προχωρήσουν και εργαζόμενοι του ΤΕΙ Αθήνας.

Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση του, χθες, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της απώλειας του εξαμήνου.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση «δεν έχει πραγματοποιηθεί ικανός αριθμός μαθημάτων, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στο τέλος Νοεμβρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι υπό εξέταση η υπογραφή των συμβάσεων του ωρομίσθιου προσωπικού».

Υπό έλεγχο η φωτιά σε ακατοίκητο κτίριο στην οδό Αχαρνών


 

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ακατοίκητο κτίριο στην οδό Αχαρνών 20, στην Αθήνα. Επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα

Οι Έλληνες χρωστούν στην Εφορία (κρατηθείτε)… 54,5 δις. ευρώ!



 

Κατά 856 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα «φέσια», το μήνα Οκτώβριο, από φορολογικές υποχρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών, καταδεικνύοντας τη δυσκολία εξόφλησης των φόρων σε εισόδημα και ακίνητα, που ανέρχονται σε 9,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 11,025 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 10,17 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί στις αρχές του χρόνου, το «φέσι» των πολιτών έχει υπερδεκαπλασιαστεί!
Εάν στο ποσό προστεθούν και οι παλιές οφειλές, τότε τα συνολικά ποσά που χρωστούν οι Έλληνες στην Εφορία φθάνουν στα… 54,59 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο «χάρτης» των οφειλών έχει ως εξής:

1. Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 43,565 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου και είναι μειωμένες κατά 107 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 43,672 του Σεπτεμβρίου.

2. Από το προηγούμενο αυτό ποσό, τα 2,99 δισ. οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί του Δημοσίου. Τα 8,461 δισ. ευρώ χρωστούν εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης, άρα στα κρατικά ταμεία δεν πρόκειται να έρθει ούτε… σεντ από αυτά τα ποσά. Τα υπόλοιπα 31,9 δισ. ευρώ αποτελούν κεφάλαιο οφειλής από διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

3. Από τα παλαιά χρέη, το Δημόσιο κατάφερε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να εισπράξει 983 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν παλαιές οφειλές ύψους 343 εκατ. ευρώ.

4. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 11,025 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 1.325% (!) σε σχέση με τα 834 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν οι φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο του 2011.

5. Από τις νέες οφειλές το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει 992 εκατ. ευρώ, ενώ διεγράφησαν και οφειλές ύψους 88 εκατ. ευρώ.

6. Συνολικά έχουν εισπραχθεί 1,975 δισ. ευρώ που καλύπτει τον στόχο από το Μνημόνιο 2.