EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Ευεργετώντας» τους υπερχρεωμένους, χωρίς ντροπή…

Του Νίκου Παπαματθαίου – Οικονομολόγου 

Είναι εκπληκτικό πως αυτοί που κυβερνούν επιδιώκουν να παρουσιάζουν, και συχνά το καταφέρνουν, κάτι πραγματικά κακό σαν να είναι πολύ καλό. Ο λόγος για τα μέτρα που υπερήφανα ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης ότι θα λάβει η κυβέρνηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Παρουσιάστηκαν και θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται από τα δικά τους ΜΜΕ ως φιλολαϊκά και υπέρ των υπερχρεωμένων. 
Αιχμή του δόρατος η αναστολή των πλειστηριασμών για έναν ακόμα χρόνο. Λες και αυτό ανακουφίζει τους δανειολήπτες. Τις Τράπεζες ανακουφίζει γιατί με την κατάρρευση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων φανταστείτε να γίνονταν άμεσα 20.000 πλειστηριασμοί. Θα κατέρρεαν τα πάντα, ακόμα και οι ίδιες οι Τράπεζες που είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων και οι οποίες τα έχουν συμπεριλάβει στο κεφάλαιό τους ως αξία στην τρέχουσα τιμή τους. Αν οι αξίες κατακρημνίζονταν τότε θα είχαν ακόμα ένα πρόβλημα κεφαλαιοποίησης. Επιπλέον φαντάζεται κανείς ότι με τους φόρους που σήμερα επιβαρύνουν τα ακίνητα θα έπαιρναν οι Τράπεζες και άλλα ακίνητα μόνο και μόνο για να πληρώνουν τους φόρους; 
Όχι βέβαια, οι Τράπεζες ή άλλες συνδεδεμένες και θυγατρικές τους εταιρείες θα πάρουν τα ακίνητα όταν είναι έτοιμες και έχουν μειωθεί οι φόροι ακινήτων. Μέχρι τότε θα πληρώνουν οι σημερινοί, δυστυχώς προσωρινοί στην πλειοψηφία τους, ιδιοκτήτες. Στις ρυθμίσεις υπάρχει και κάτι άλλο. Προκειμένου να «ευεργετηθεί» κάποιος θα πρέπει να δώσει υποθήκη σε ακίνητο γιατί όπως δηλώθηκε μόνον οι ενυπόθηκες οφειλές υπάγονται στις διατάξεις αυτές. Δηλαδή να πάει εθελοντικά στην σφαγή που θα γίνει σε μερικά χρόνια.
Πιθανώς τα παραπάνω να φαίνονται σαν μια ακόμα κινδυνολογία. Δυστυχώς είναι η πλέον πιθανή μέλλουσα πραγματικότητα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν βοηθούν τους δανειολήπτες. Δεν δίνουν οριστική και συνολική λύση στο θέμα της υπερχρέωσης, απλώς μεταθέτουν στο εγγύς μέλλον την τραγική τελική λύση. Με τις καταβολές που υποχρεωτικά θα γίνονται για τέσσερα χρόνια δεν θα μειωθεί το χρέος ούτε μισό ευρώ. Μόνον τόκους θα πληρώνουν, με χαμηλό επιτόκιο βέβαια, που δεν ξέρουμε όμως αν θα ισχύει και μετά την περίοδο της τετραετίας. Μετά την τετραετία τι θα γίνει ; Είναι ασαφές και κανείς δεν λέει τίποτα σε αυτό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αρχίσει ο κόσμος πάλι να πληρώνει τις Τράπεζες, τίποτε άλλο.
Επειδή και οι συμβολισμοί έχουν την σημασία τους μην παραβλέπουμε που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Όχι ότι δεν αφορά τις Τράπεζες το θέμα αλλά όχι μόνον αυτές. Κυρίως αφορά τις ζωές και το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. Σε αυτούς έπρεπε να ειπωθούν πρώτα. Πέραν όλων των άλλων όμως αυτά που ανακοινώθηκαν σαφέστατα διαφοροποιούν και διαστρέφουν και το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στην εισαγωγική έκθεση του νόμου είναι ξεκάθαρη η λογική του αλλά και η στόχευσή του. Για του λόγου το αληθές παραθέτονται παρακάτω αυτούσια τμήματα.
«Σημαντικό μέρος των πολιτών έχει οδηγηθεί σήμερα στη περιθωριοποίηση, καθώς, μη διαθέτοντας σοβαρή αγοραστική δύναμη και δυνατότητα απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση, δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει τη συμμετοχή του στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Η υπερχρέωση αναδεικνύεται πλέον ως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και στη χώρα μας και ως σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν μπορεί πια να αγνοεί την αδήριτη ανάγκη να δοθεί η πραγματική δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές και επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν πλέον ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή τους…. 
Η δυνατότητα της ρύθμισης, για το φυσικό πρόσωπο των χρεών του, με απαλλαγή από αυτά βρίσκει τη νομιμοποίησή της ευθέως στο ίδιο το κοινωνικό κράτος δικαίου που επιτάσσει να μην εγκαταλειφθεί ο πολίτης σε μία χωρίς διέξοδο και προοπτική κατάσταση, από την οποία, άλλωστε, και οι πιστωτές δεν μπορούν να αντλήσουν κανένα κέρδος. Μία τέτοια απαλλαγή χρεών δεν παύει όμως να εξυπηρετεί και ευρύτερα το γενικό συμφέρον καθώς οι πολίτες επανακτούν ουσιαστικά μέσω των εν λόγω διαδικασιών την αγοραστική τους δύναμη προάγοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. 
Η εν λόγω διαδικασία διαφέρει από την πτώχευση των εμπόρων όσον αφορά τον επιδιωκόμενο σκοπό. Ενώ στην τελευταία προτάσσεται κατά βάση η ικανοποίηση των πιστωτών, με μοιραίες συχνά συνέπειες για την επιχείρηση, στόχος των εν λόγω διατάξεων είναι η επανένταξη του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή με την επανάκτηση της οικονομικής ελευθερίας που συνεπάγεται η εξάλειψη των χρεών που αδυνατεί να αποπληρώσει. Η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών αποβλέπει εν προκειμένω στη δυνατότητα μίας δεύτερης ευκαιρίας στο υπερχρεωμένο φυσικό πρόσωπο για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα, χωρίς τα ανυπέρβλητα βάρη του παρελθόντος, με τη δυνατότητα απαλλαγής από υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, εφόσον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα εξαντλήσει τις δυνατότητες ικανοποίησης των πιστωτών του. 
Το νομοσχέδιο δίνει μία ρεαλιστική προοπτική απεγκλωβισμού από τα χρέη σε όλους τους υπερχρεωμένους πολίτες. Διασφαλίζει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Με μία πρωτοποριακή ρύθμιση λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση και προστασία της κύριας κατοικίας των οφειλετών, αφού επιτρέπει σε αυτούς να την εξαιρέσουν από την ρευστοποίηση της περιουσίας τους. Τούτο δε υπό όρους και διαδικασίες που δεν θίγουν τα συμφέροντα των πιστωτών».
Αυτοί είναι οι στόχοι του Νόμου. Μπορεί κανείς να μας πει τι σχέση έχουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Υπουργός με τα παραπάνω και πως υπηρετούν αυτούς τους στόχους ; Που είναι η πρόβλεψη για την οριστική λύση της υπερχρέωσης το νέο ξεκίνημα και την επανάκτηση της οικονομικής ελευθερίας. Ισχύουν οι διαπιστώσεις που έγιναν τον Αύγουστο 2010 για την κατάσταση των πολιτών ή πιστεύουν ότι σήμερα είναι σε καλύτερη μοίρα οι Έλληνες;
Είναι πραγματικά ντροπή αυτά που λέγονται, όχι γιατί δεν είναι ευνοϊκά για τους υπερχρεωμένους αλλά γιατί παρουσιάζονται σαν να είναι η λύση για αυτούς που υποφέρουν ενώ στην πραγματικότητα σκοπεύουν να τους ξεζουμίσουν πριν τους ξεσπιτώσουν. Γιατί αυτό είναι το νόημα της υψηλής φορολόγησης των ακινήτων, των εισοδημάτων από τα ακίνητα αλλά και των «ευεργετικών» ρυθμίσεων της Κυβέρνησης και της προτροπής της να υποθηκεύσουμε ότι έχει μείνει ελεύθερο. Ντροπή.
Πηγή online-press

Σε ποιόν έστειλε μήνυμα η Moody's με την υποβάθμιση της Γαλλίας;

Πίσω από τις λέξεις. Ιδού γιατί η Moody’s χτύπησε «καμπάνα» στη Γαλλία!

Η χρονική στιγμή που «έσκασε» η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο Moody’s, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαία.
Τα οικονομικά στοιχεία της Γαλλίας, φυσικά, έχουν επιδεινωθεί λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης και της ύφεσης γενικότερα στην Ευρωζώνη, γι’ αυτό και αν διαβάσει κανείς αναλυτικά τους λόγους υποβάθμισης από τον οίκο θα καταλάβει ότι οι περισσότερες αιτίες έχουν να κάνουν με την ευρύτερη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ποιο είναι το μυστικό της όλης υπόθεσης με απλά λόγια; Μικρό καμπανάκι προς τη Γερμανία ότι η κρίση (και η υποβάθμιση;) μπορεί να της χτυπήσει την πόρτα πιο σύντομα απ΄ ότι υπολόγιζε, μιας και η Γαλλική οικονομία είναι η Νο2 της Ευρώπης. Δεύτερο καμπανάκι είναι για τις δράσεις που σκέφτεται το Βερολίνο για την κρίση χρέους, έστω και μακροπρόθεσμα.
Στέλεχος του οίκου Moody’s μετά την υποβάθμιση είπε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: η απώλεια του «ΑΑΑ» για τη Γαλλία θα πλήξει και την αξιολόγηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM. Ο λόγος; Η Γαλλία είναι η χώρα με τις δεύτερες μεγαλύτερες εισφορές στους μηχανισμούς διάσωσης της ευρωζώνης, τον EFSF και το μόνιμο μηχανισμό που θα τον αντικαταστήσει, ESM, με τη Moody’s να αξιολογεί τους δυο μηχανισμούς με Aaa, και αρνητικές προοπτικές, το οποίο και σημαίνει κίνδυνος υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.
Έπειτα, τραπεζική πηγή δήλωσε στο Reuters, ότι αυτή η υποβάθμιση έχει και μια άλλη παράμετρο: To EFSF πιθανόν να καθυστερήσει την έκδοση ομολόγου τριετούς διάρκειας. Αν οι μηχανισμοί στήριξης δεν έχουν υψηλές αξιολογήσεις, τότε θα υπάρξει και έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών, που σημαίνει κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Για να καταλήξουμε. Η άλλη άκρη του Ατλαντικού πιέζει για λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους μέσω της ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, να μπορεί η κεντρική τράπεζα να «κόβει χρήμα», όπως ακριβώς κάνει η Fed στις ΗΠΑ.

Πολιτική συνομωσία απάτης

Όταν η αδικία ξεπερνά τα όρια των αντοχών και των ανοχών, τότε κάποιος συνειδητοποιεί πλήρως την πραγματική ουσία της δικαιοσύνης...


Γράφει ο Δημήτρης Τσίτος 
Η δικαιοσύνη –ως αγαθό ζωής– πρέπει να είναι κοινό και προσιτό (διαθέσιμο) προς όλους, μη διαπραγματεύσιμο και απόλυτο.  Θεσμικά –υποτίθεται– ότι περιφρουρείται και διαφυλάσσεται από την συντεταγμένη κοινωνία και οι τοποτηρητές της είναι πρόσωπα σεβαστά παραδεκτά ουδόλως αμφισβητούμενα. Τα πρόσφατα χρόνια η Ελλάδα έχει περιέλθει σε μια κατάσταση όπου τα πάντα αμφισβητούνται και σ αυτόν τον κυκεώνα έχει το μερτικό της και η δικαιοσύνη ως αγαθό μη παρεχόμενο προς όλους ισομερώς και αδιακρίτως.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το πολιτικό σύστημα – με τους λειτουργούς του και τους πέριξ αυτών δορυφορούμενους . Τα όσα είδαμε να συμβαίνουν, και να βιώνουμε, κατά τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις  –αλλά και πιο πριν-  αποτελούν πρωτοφανή γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ψυχοσύνθεση και οι συμπεριφορές του ραγιαδισμού...


Προφανώς ενυπάρχουν πλέον στο DNA μας – τους οδήγησαν να απεμπολήσουν κάθε εθνική αξιοπρέπεια και να αποδεχθούν, στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, επαχθέστατους όρους και απίθανες δεσμεύσεις ενώ είχαν τη δυνατότητα –αν πραγματικά τους ενδιέφερε η σωτηρία της χώρας– να ενεργήσουν με άλλους τρόπους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι διερράγη ο κοινωνικός ιστός και δεν πρόκειται να αποκατασταθεί ποτέ.  Τώρα όμως δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό που ανεπιστρεπτί είχε εγκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ όταν ξεκίνησε πολτοποιώντας τα πάντα, αλλά μια εθνική καταστροφή η οποία είναι χειρότερη από τη Μικρασιατική καταστροφή  και τα επακόλουθα του δευτέρου, και στη συνέχεια του εμφυλίου, πολέμου.

Οι ξένοι εταίροι, χολωμένοι από τις περίεργες διελκυστίνδες που δημιουργούσαν – και συνεχίζουν να δημιουργούν οι πολιτικοί – αφού έφτασαν τη χώρα σε κατάσταση απογύμνωσης απ όλα τα συστήματα και τις δυνατότητες άμυνας, την αποδυνάμωσαν  κυριολεκτικά ώστε να μην έχει καθόλου επιλογές, προχωρούν τώρα στον απόλυτο εξευτελισμό των Ελλήνων με τερτίπια του τύπου «θα δώσω τη βοήθεια, δεν δίνω τη βοήθεια, σκέπτομαι αν θα τη δώσω, μήπως και πρέπει να μη τη δώσω, ας δούμε τους όρους με τους οποίους θα τη δώσω».  Η υπόσχεσή τους όμως, μέχρι να ψηφισθεί το περιβόητο μνημόνιο ήταν «ψηφίστε το και θα εισπράξετε».
Τα λεφτά είτε δοθούν είτε όχι, δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα.  Μια τρύπα θα βουλώσουν μόνο και ίσως αυτό είναι εκείνο που επιθυμούν οι περισπούδαστοι πολιτικοί μας άνδρες. Το κακό όμως έχει γίνει. 
Ο κόσμος κατάλαβε πολύ καλά ότι οι ξένοι μας κορόιδεψαν.  Κάτι περιμέναμε να γίνει και δεν έγινε ενώ η ταπείνωση ξεπέρασε όλα τα όρια.  Σχολιάζουν με σαρκασμό ότι το σύστημα δεν μπορεί να κάνει τους έλληνες να πληρώνουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Η αποτυχία του πολιτικού συστήματος είναι πλήρης και παταγώδης. 
Τα αντιμνημονιακά κόμματα δικαιώνονται και πάνω σ αυτή τη δικαίωση θα στηρίξουν την επικράτησή τους.
Πραξικόπημα ήταν η κίνηση που έκαναν οι, κατά πλειονότητα σκοπίμως και παρανόμως ευεργετηθέντες και απολαμβάνοντες προκλητικά την υπερτροφία, υπάλληλοι της Βουλής των Ελλήνων.  Αυτή είναι η «ξεφτίλα» του συστήματος.  Βουλευτές να λένε και να ξελένε με παιδαριώδεις δικαιολογίες.  Κάποιοι άλλοι, βουλευτές κι αυτοί, κάνουν τον σκληρό και κόπτονται υπέρ των συμφερόντων του λαού για να αξιοποιήσουν τη στάση τους στις μελλοντικές τους εκστρατείες. 

Ο αρχηγός του στρατού παίρνει μισθό καθαρίστριας ενώ κάποιοι άλλοι αποφαίνονται ότι δεν επιδέχεται ο μισθός τους μείωση.

Τα ΜΜΕ συνεχίζουν αδιάλειπτα το αισχρό έργο τους κόβοντας και ράβοντας κατά περίπτωση και υπαγόρευση.  Οι πλούσιοι και δυνατοί δεν σταμάτησαν ούτε να πλουτίζουν και να αυξάνουν τη δύναμη τους.  Ο κόσμος υφίσταται τα πάνδεινα εξαιτίας του ότι τίποτε πλέον δεν λειτουργεί.  Τα  ρεζιλίκια με τα φάρμακα και τα φαρμακεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης.
Τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης φαίνεται ότι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και κρούουν –ποιοί;  οι ξένοι!- τον κώδωνα του κινδύνου.  Ακόμη κι αν το κάνουν σκόπιμα και εκ του πονηρού είναι σημαντικό.
Οι κυβερνήτες της χώρας αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα είναι άδικα.  Δεν τους εξέλεξε όμως ο λαός για να ψηφίσουν  και να εφαρμόσουν μέτρα άδικα.  Καθήκον τους είναι –ή μάλλον ήταν– να εφαρμόζουν μέτρα δίκαια.  Δεν έχουν λόγο να κυβερνούν.
Αυτή τη στιγμή αυτό που απαιτείται, σαν προϋπόθεση για την ομαλότητα στη χώρα, είναι μια «πειθαρχία» και η απόλυτη εφαρμογή των νόμων,  διότι η απειλή και τα ενδεχόμενα είναι πασιφανέστατα

Αυτή η «πειθαρχία» πρέπει να ξεκινήσει από τα εσωτερικά των αλαλούμ πολιτικών σχηματισμών και της υποτιθέμενης στρατηγικής τους.  Κατόπιν, πρέπει να επικρατήσει και στην κοινωνία – παντού όμως, παντού.  
Ποιος είναι όμως αυτός ο ηγέτης που θα θελήσει, θα τολμήσει, θα πείσει και θα μπορέσει να βάλει τάξη; Υπάρχει κάποιος άξιος;

Αν είχαμε Δημοκρατία

 
Αν είχαμε δημοκρατία, αυτός ο τραγικός κόσμος δεν θα υπήρχε! Για κάθε πραγματικότητα υπάρχουν και τα γενεσιουργά αίτιά της. Θα μείνω όμως στην επιφάνεια των πραγμάτων και θα είμαι σύντομος απο σεβασμό στο αρνητικό ψυχισμό των συμπολιτών μας και της εθνικής τραγωδίας που μας επιφυλλάσει ακόμα ο δρόμος της ολιγαρχίας.

Κάθε λαός αγωνίζεται για την επιβίωσή του και επιδιώκει την ευημερία του ειδάλλως χάνεται απο την ιστορία. Ο Ελληνικός λαός, με αποδεδειγμένα πιά επιστημονικά τεκμήρια φέρει την ίδια γονιδιακή σύσταση μιας απο της πιό μακραίωνες φυλές που χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Αυτόν τον αιώνα διακόσια χρόνια μετά την δισχιλιετή κατάκτησή του αντιμετωπίζει την βιολογική του εξαφάνιση.

Η ελληνική φυλή πένεται, νοσεί, γερνάει, λιγοστεύει. Στον αιώνα που πέρασε φαίνεται να έχασε την ψυχική της ικμάδα στην μικρασιατική καταστροφή, την κοινωνική συνοχή στον εμφύλιο και την ηθική στην διάβρωση της μεταπολίτευσης. Οι Έλληνες σήμερα δεν δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια ζωής. Τα ένστικτα επιβίωσης τους έχουν ατονήσει, τα ανακλαστικά τους είναι νωθρά και συντεταγμένα. Οι διαμαρτυρίες εκφράζουν ακόμα συντεχνιακά συμφέροντα, οι συγκεντρώσεις συμμορφούμενες με τα πολιτικά αποδεκτά ηθικά πρότυπα και επιταγές της μή βίας. Τα εκλογικά αποτελέσματα, η μόνη αποδεκτή χειραγωγούμενη πολιτική μάχη που μας επιτρέπουν οι ολιγαρχίες, έδειξαν μια συσπείρωση στην αριστερά που δεν ήταν αρκετή να ανατρέψει το αποικιοκρατικό καθεστώς με τις οικονομικές συνέπειές του και μια συσπείρωση του εθνικισμού που δεν ήταν αρκετή να αναχαιτίσει την λαθροεισβολή με τις οδυνηρές συνέπειές της. Έτσι η πορεία μας προς την άβυσσο συνεχίζεται..

Η πραγματική μάχη στην ζωή είναι μάχη ιδεών. Υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα ιδεώδη, υπάρχουν ιδεολογίες που υποτάσσουν, που φανατίζουν, ιδέες που παραλύουν, ιδέες που διαβρώνουν, ιδέες επικίνδυνες για την εξουσία που πρέπει να μένουν θαμένες ή τουλάχιστον καλά περιορισμένες.

Η δημοκρατία είναι μιά τέτοια ιδέα. Η ιδέα πως ο άνθρωπος πρέπει να ζεί ελεύθερος και να κερδίζει την ελευθερία του με το να άρχει και να άρχεται περιοδικά μοιράζοντας τα αξιώματα δια κλήρου. Η ιδέα πως ο μέσος άνθρωπος είναι άριστος και είναι σε θέση να κρίνει και να αποφασίζει για όλα στην εβδομαδιαία συνέλευση. Ότι η συνολική κρίση είναι σοφότερη αυτής των λίγων και εκλεκτών που καλούνται να συμβουλεύουν και να εκτελούν αλλά όχι να αποφασίζουν αυτοί για το σύνολο. Η ιδέα δηλαδή που συνοψίζεται στο οτι ο δήμος, η οργανική μονάδα του λαού ότι νομίζει σωστό είναι και άριστο.

Αν είχαμε δημοκρατία ο λαός δεν θα αποφάσιζε να δανειστεί δυσανάλογα της δυνατότητας της οικονομίας ποσά με υπέρογκα επιτόκια. Δεν θα κατασπαταλούσε αυτά τα δανεικά σε κατασκευές έργα και δραστηριότητες που κοστίζαν πολλαπλάσια της πραγματικής αξίας. Οι ταγοί θα λογοδοτούσαν σε ετήσιο έλεγχο για την οικονομική διαχείριση.

Αν είχαμε δημοκρατία ο λαός δεν θα αγόραζε ξένο χρήμα, θα τύπωνε εθνικό και αν χρειαζότανε να αποτελεί μέρος ένός κοινού ή μια ομοσπονδίας δεν θα χάριζε την εθνική κυριαρχία του.

Αν είχαμε δημοκρατία θα φιλοξενούσαμε μόνο όσους αντέχαμε και θα διώκαμε αυτούς που δεν σέβονταν τα ήθη και έθιμα της φιλοξενίας.

Αν είχαμε δημοκρατία ο λαός θα ήταν σοφός γιατί θα γνώριζε την αξία του θα εκτιμούσε και θα αγαπούσε την λαϊκη εξουσία ώστε να αγωνιστεί να την διατηρήσει.

Γιατί ο μέσος άνθρωπος, ο νοικοκύρης, να πράττει στα δημόσια πράγματα αυτά που δεν κάνει στα ιδιωτικά; Γιατί η ιδιωτική πολιτική του που διαχειρίζεται της υποθέσεις του στην οικία του, στην δουλειά του η ηθική του, να είναι άλλη στην πολιτική την δημόσια ηθική;

Αν πάραυτα μπορούσε τώρα να αποκτήσει την δημοκρατία ο Ελληνικός λαός να επανακτήσει την εξουσία απο τα υπεθνικά ολιγαρχικά κέντρα και τα ντόπια πολιτική εκπροσώπισή τους τι θα έπραττε; Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις αποφάσεις του δήμου, γιατί δεν είναι άλλες απο τις πεποιθήσεις του μέσου νυκοκυραίου. Το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν λογιστικός έλεγχος του χρέους και προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια. Ακολούθως έλεγχο των διαχειριστών και απονομή ευθυνών με άμεση δήμευση παρανόμων περιουσιών.

Παραδειγματική τιμωρία και κοινωνική κάθαρση. Το επόμενο θα ήταν διορισμός ειδικής επιτροπής που θα κατέθετε στην βουλή μελέτη των αιτίων της εθνικής καταστροφής και δημόσια παρουσίαση στην εκκλησία του δήμου των συμπερασμάτων με συνέπεια ψήφιση όλων των απαραίτητων νόμων που θα διασφαλίζαν την μη επανάληψή τους. Τέλος καθορισμός νέας εθνικής πορείας με στόχο την αποκατάσταση των τραυμάτων της κοινωνίας την επούλωση των ηθικών, ψυχικών και πνευματικών βλαβών της φυλής μας.

Μια πορεία όχι πιά στα σκοτάδια αλλα με όραμα που να ατενίζει το μέλλον. Οι πρόγονοί μας μεγαλούργησαν όχι γιατί κυρίαρχο πολίτευμα ήταν η ισοκρατία, αλλά γιατί ήταν τόσο βέβαιοι και περήφανοι γιαυτήν που την διέδωσαν σε όλο τον κόσμο ελευθερώνοντας τους υπόδουλους λαούς απο τις τυραννίες. Μόνο η δημοκρατία φέρνει την ελευθερία και είναι αυτή που καθιστά τον άνθρωπο λογικό όν σε αντίθεση με την δουλεία που τον καθιστά θηρίο έρμαιο των παθών του.

Αν είχαμε δημοκρατία θα ήταν κοινό κτήμα πως το Θείο δεν είναι ξένο απο την ανθρωπότητα, και άρα καμιά κάστα μπορεί να κυβερνά ελέω θεού. Η δύναμη του Πνεύματος είναι πανταχού παρούσα άρα ενυπάρχει στον καθένα μας και άρα οι νόμοι πρέπει να προσβλέπουν στην ισότητα του συνόλου και όχι στα προνόμια των λίγων. Η ουσία αυτών των προνομίων βρίσκεται στην θεώριση και θέσπιση του μοιρολατρικού δόγματος της θείας εκλογής και νόμων υπερκείμενων των νομοθετών. Αντίθετα η δημοκρατία αρνείται την διαχρονικότητα και διατοπικότητα των πολιτικών νόμων. Ο άνθρωπος ώς πολιτικό όν λαμβάνει νέες αποφάσεις σε νέες συνθήκες. Αναγνωρίζει την θεία φύση του ανθρώπινου πνεύματος αναγνωρίζει την δύναμή του και χειραφετείται.

Αν είχαμε δημοκρατία ο τραγικός μας κόσμος θα είχε σίγουρα αλλάξει.

Να ξεθάψουμε λοιπόν αυτήν την αλήθεια που διαρκώς καταχώνουν και να την φανερώσουμε. Η ιδέα της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει κτήμα των πολλών για να έρθει..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΛΜΑ

Σ.Ε.Λ.Μ.Α 

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ο.Α.Σ.Α.  – Ο.Σ.Υ. -  ΣΤΑ. ΣΥ.

 
Συνάδελφοι,

Στις μεταφορές έχουμε βιώσει απίστευτα πράγματα στα χρόνια του Μνημονίου.

Πιστεύω ότι, αντισταθήκαμε όλοι αλλά δυστυχώς δεν βρίσκαμε κοινό βηματισμό, ώστε να ήμαστε ενωμένοι στον αγώνα με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

 
Πάντα έφταιγε ο άλλος.

 
Γι’ αυτό το λόγο και εν όψη των ακόμη χειρότερων που έρχονται , ήρθε η ώρα να ΕΝΩΘΟΥΜΕ για να αντισταθούμε σ’ αυτούς που μας παίρνουν τα κεφάλια, μας απειλούν με ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΑΠΟΛΥΣΗ και για ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ  που θα μας φέρει στην απόλυτη ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.

 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

 
Να γίνει ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ με κάλπη.

 
Λόγο ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και εξελίξεις τρέχουν  , πρέπει να πάμε άμεσα σε ΚΟΙΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ώστε οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για τον αγώνα και το μέλλον τους.

 
Πρέπει οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ να έχουν τον τελευταίο λόγο.

 
Άλλωστε σ’ όλα τα συντονιστικά η πρόταση μου ήταν << ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ >> σ’ όλες τις μεταφορές, ώστε να εκπροσωπούμε όλους τους εργαζομένους και όχι ο καθένας τον κλάδο του, είναι ξεκάθαρο ότι  το <<διαίρει και βασίλευε>> είναι ότι χειρότερο για τους εργαζόμενους. 

 
Επίσης οι εργαζόμενοι στις μεταφορές πρέπει να είμαστε  αλληλέγγυοι και  σ’ αυτά που βιώνει ο εξαθλιωμένος ελληνικός λαός μας.

 
Δεν επαναπαυόμαστε είμαστε έτοιμοι για τα πάντα  και στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο.

 

 

                                              

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΟ.

 
                                     ΑΝΤΩΝΗΣ    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Reuters: Στις 5 Δεκεμβρίου η εκταμίευση εάν...

Το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης των 44 δισ. ευρώ φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται αύριο να δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευσης της δόσης των 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που αναμένεται να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου εάν τελικά η χώρα μας εκπληρώσει όλους τους στόχους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων.

Αξιωματούχοι που έχουν σχέση με τις προετοιμασίες του Eurogroup ανέφεραν στο Reuters ότι περιμένουν «μία πολιτική στήριξη» από τους υπουργούς Οικονομικών για να «ξεπαγώσουν» τα δάνεια προς την Αθήνα και μία συζήτηση για τους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους και την επιμήκυνση κατά δύο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Μόλις οι υπουργοί δώσουν την πολιτική στήριξη τους, οι προτάσεις για το πως θα περικοπεί το ελληνικό χρέος και η παροχή επιπλέον χρηματοδότησης θα μπορεί να σταλεί στα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση, ένα βήμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου» γράφει το πρακτορείο ειδήσεων.

Έτσι η Αθήνα θα έχει χρόνο στη διάθεση της, σύμφωνα με το Reuters, προκειμένου να ολοκληρώσει όσες προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) έχουν απομείνει και οι διεθνείς πιστωτές θα ελέγξουν στις 28 Νοεμβρίου εάν οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν έχουν προωθηθεί. Στη συνέχεια στις 3 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα δώσουν και την τελική απόφαση τους για την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μέχρι 4 χρόνια, περίοδο χάριτος, επιτόκιο 1,5% και μηνιαία δόση κάτω από 200 ευρώ είναι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των στεγαστικών και των ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης στην σύσκεψη που είχε σήμερα με τα την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών οι αλλαγές που θέλει να επιφέρει η Κυβέρνηση θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην αγορά από τις αρχές του 2013, εφόσον εγκριθούν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η ρύθμιση θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια), το οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%. Κατά την περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους του δανείου με όριο το 30% του εισοδήματός του. Σε περίπτωση που η δόση υπερβαίνει το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλότερη. Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξίας της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην προωθούμενη ρύθμιση εντάσσονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, ενώ οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλλουν δόση.

Επίσης, η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει την επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013. Παράλληλα σχεδιάζεται η τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι του 100% αυτών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα. Επιπλέον την ημέρα που θα καθορίζεται η δικάσιμος ο δανειολήπτης θα ξεκινά να καταβάλλει ελάχιστο ποσό το οποίο θα είναι στο 10% της προηγούμενης δόσης που είχε ορισθεί με την τράπεζα με ελάχιστη δόση τα 40 ευρώ το μήνα και το ποσό θα μετρά για το κεφάλαιο. Παράλληλα καταργείται ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ με τη μορφή που ισχύει σήμερα.

Στις προωθούμενες αλλαγές εντάσσεται και η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με προγράμματα που θα βγάλει η κάθε τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιοι δεν γλιτώνουν από το όριο ηλικίας των 67


Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα  

Δραματικές είναι οι μεταβολές ως προς τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας για τη λήψη σύνταξης από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ, με εξαίρεση το ΝΑΤ.
Από 1.1.2013 προστίθενται στα διαμορφούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύο επιπλέον έτη. Από την αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης ή/και του ορίου ηλικίας εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες, όπως και οι χήροι πατέρες παιδιών ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία και οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, χωρίς να θίγονται από τις μεταβολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με την παρούσα ρύθμιση από 1.1.2013 και εφεξής.
Διευκρινίζεται ότι η αύξηση των ετών συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 θα γίνει άπαξ από την 1.1.2013 για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι χαμένοι του νέου μέτρου θα είναι όσοι δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31.12.2012. Το μέτρο θα συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας. Οι μεγάλοι χαμένοι του μέτρου θα είναι οι παρακάτω τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων:
1Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα για συνταξιοδότηση με 35ετία αυξάνεται το όριο ηλικίας από τα 58 στα 60 έτη, στους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ κ.ά.) αυξάνεται για την 35ετία το όριο ηλικίας από τα 60 στα 62, για τις γυναίκες η 15ετία από τα 60 αυξάνεται στα 62.
2Για τους ασφαλισμένους μετά το 1983 στον ιδιωτικό τομέα η 35ετία στα 58 γίνεται 35ετία στα 60, για τους ελεύθερους επαγγελματίες η 35ετία στα 60 αυξάνεται στα 62. Για τις μητέρες ανηλίκων με 5.500 ημέρες ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη το όριο ηλικίας από τα 55 έτη το 2012 αυξάνεται στα 57 και για πλήρη από τα 60 έτη στα 62. Για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η 35ετία από τα 58 έτη αυξάνεται στα 60 και για τις μητέρες ανηλίκων με 25ετία το όριο ηλικίας από τα 55 αυξάνεται στα 57.
3 Για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 το 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη αυξάνεται στο 62ο και από τα 65 με 15ετία αυξάνεται στα 67.
4Για τους ασφαλισμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αυξάνεται από το 2013 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη.
5 Για τους ασφαλισμένους στα οικοδομικά αυξάνεται από τα 58 στα 60 έτη το 2013, καθώς και από τα 60 στα 62 για τους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1993.
6Για τους αγρότες αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Αντιθέτως δεν θίγονται:
- Οσοι έχουν 25ετία στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έως τις 31.12.2012 (ακολουθούν το ισχύον καθεστώς).
- Οσοι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 έχουν 35ετία χωρίς όριο ηλικίας (στα Ταμεία στα οποία ισχύει).
- Οι μητέρες ανηλίκων με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ και 25ετία στο Δημόσιο που συμπληρώνεται έως 31.12.2012.

Κήρυξαν ανεπιθύμητους 3 βουλευτές της ΝΔ στη Λαμία


Κήρυξαν ανεπιθύμητους 3 βουλευτές της ΝΔ στη Λαμία 

Ανεπιθύμητους χαρακτήρισαν τους βουλευτές της ΝΔ στη Φθιώτιδα Χρήστο Σταϊκούρα, Κώστα Κουτσογιαννακόπουλο και Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λαμιέων καθώς όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους εφαρμόζουν μια καταστροφική πολιτική για την Ελλάδα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων έχει ως εξής:

«Με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και τα σκληρά και άδικα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα στο Κοινοβούλιο, η ελληνική πολιτεία εμμένει σε πολιτικές οι οποίες οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πλήρη απαξίωση και τη διάλυση χιλιάδων ελληνικών οικογενειών που οδηγούνται στην απόγνωση και το μαρασμό.

Εμείς, ως εκπρόσωποι του συνόλου των εργαζομένων του Δήμου Λαμιέων τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε ο Δήμος μας να γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνει το πολιτικό σύστημα της χώρας μας τις αμαρτίες δεκαετιών. Δε θα επιτρέψουμε να καταστούν οι Δήμοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι τα εξιλαστήρια θύματα της αδιέξοδης και υφεσιακής στρατηγικής της τρόικας, η οποία έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού και τη δυστυχία που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ  την κεντρική εξουσία και ειδικότερα μία μερίδα πολιτικών, που έχουν αναλάβει να υποδυθούν το ρόλο του δημόσιου κατηγόρου μόνο και μόνο προς άγραν ψήφων, προκλητικά υπερψηφίζουν για ακόμη μια φορά τις διατάξεις του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016, και παράλληλα συστηματικά επιχειρούν με δηλώσεις τους και διάφορα ποταπά υπονοούμενα να δημιουργήσουν μία αρνητική εικόνα για τους Δήμους και να υποβαθμίσουν τη συνεισφορά μας στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής σε μία περίοδο κατά την οποία οι πολίτες δεν εμπιστεύονται παρά μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βρουν καταφύγιο από τη λαίλαπα των μέτρων, που βυθίζουν την ελληνική οικογένεια στη φτώχεια, την απόγνωση, την κατάθλιψη.

Πάραυτα, αρνούνται επανειλημμένως να μας αιτιολογήσουν την ψήφο τους και να μας διευκρινίσουν τους ορίζοντες ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν γένει στη χώρα μας η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου. Μάλιστα, ο αξιότιμος κύριος αναπληρωτής Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, οι αξιότιμοι κύριοι βουλευτές του Νομού Φθιώτιδας, κλήθηκαν στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 17Νοεμβρίου 2012 προκειμένου να λάβουν θέση στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της επικείμενης διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Δήμου μας. Πάραυτα, εκτός των κυρίων Νίκο Σταυρογιάννη και Βασίλη Κυριακάκη οι υπόλοιποι έλαμψαν δια της απουσίας τους και προκλητικά δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας απαντήσουν έστω με μια γραπτή επιστολή. Αφενός δηλαδή ενεργούν κατά βούληση αποφασίζοντας αυθαιρέτως για την τύχη της χώρας μας και αφετέρου αδιαφορούν προκλητικά να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο μας θέτουν εν μια νυκτί έρμαια μιας καταστροφικής πολιτικής που επιβάλει η ΤΡΟΙΚΑ και το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ κ.κ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ και κα ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ».

(Η φωτογραφία είναι από το www.lamiareport.gr)

Πηγή: topontiki.gr