EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αυτόνομη Παρέμβαση: Αναιμικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ


Αυτόνομη Παρέμβαση: Αναιμικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ 

Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ) , στη συνεδρίαση σήμερα με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου και τις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, φαίνεται ότι αντί να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες των καιρών, αντιμετωπίζει το θέμα «χαλαρά» προκηρύσσοντας απλά μια Στάση Εργασίας για την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με τις δράσεις και κινητοποιήσεις που οργανώνουν πολλές ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, κινητοποιήσεις που εξελίσσονται σε όλη τη χώρα με απεργίες, καταλήψεις και μαζικές διαμαρτυρίες αφού για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην πρώτη φάση πάνω από 5000 εργαζόμενοι θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα γενικεύσει τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, θα «κινεζοποιήσει» τους εργαζόμενους, θα διαλύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και θα αφαιρέσουν κάθε κοινωνική παροχή προς τους πολίτες. Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ όλο αυτό το χρονικό διάστημα αρνείται να πάρει μέτρα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, και επιχειρεί με διάφορα τεχνάσματα να μεταφέρει την απόφαση για κινητοποιήσεις στις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτή τη στιγμή το στοιχειώδες καθήκον θα ήταν να συντονίσει αυτόν τον αγώνα προκειμένου να νοιώσουν οι εργαζόμενοι ότι δεν είναι μόνοι τους και όχι να επιχειρεί με αποφάσεις «πυροσβεστικού» χαρακτήρα να τις περιορίσει. Η Αυτόνομη Παρέμβαση πρότεινε τον συντονισμό, την κλιμάκωση και την ένταση του αγώνα, με γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, γενίκευση των καταλήψεων, προκήρυξη γενικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου και συλλαλητηρίων σε όλες τις πόλεις της χώρας. Επίσης πρότεινε η πλατεία Κλαύθμωνος, που αποτελεί διαχρονικά σύμβολο του αγώνα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος ενάντια στις απολύσεις, να μετατραπεί μετά από 100 χρόνια πάλι το σημείο αναφοράς του αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων. Πρότεινε τη στήριξη όλων των κινητοποιήσεων που οργανώνονται από ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς και τη στήριξη του συλλαλητηρίου που οργανώνει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου η ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε κάθε περίπτωση η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί όλες τις Ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια Σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν την μάχη των μαχών για να μην περάσουν σήμερα οι πρώτες απολύσεις οι οποίες αποτελούν τον προάγγελο των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων που θα ακολουθούν.
Πηγή: left.gr

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ


Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ 

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το Δημόσιο έχει παραχωρήσει μέχρι το 2030 στον ΟΠΑΠ την άδεια διεξαγωγής των παιγνίων, ενώ υπάρχει και δεκαετής σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (φρουτάκια) από τα οποία τα 16.500 διαχειρίζεται ο ίδιος ο ΟΠΑΠ και τα άλλα τα διαχειρίζονται παραχωρησιούχοι. Κατ’ αρχάς, επισημαίνουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος), καθώς η επίμαχη μεταβίβαση των μετοχών έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα. Ακόμη, σύμφωνα με τους εργαζομένους, παραβιάζονται και τα άρθρα 26 και 106 του Συντάγματος, καθώς ο ΟΠΑΠ ιδιωτικοποιείται πλήρως, κάτι που οι επίμαχες συνταγματικές επιταγές δεν το επιτρέπουν και πολύ περισσότερο όταν ο Οργανισμός «αιμοδοτεί» τον κρατικό προϋπολογισμό με 700 εκατ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος. Όμως, η πώληση αυτή των μετοχών παραβιάζει και το Ν. 3049/2002 (άρθρο κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Πηγή: tvxs

Νέα απαίτηση της τρόικας για 20.000 απολύσεις στο δημόσιο


Νέα απαίτηση της τρόικας για 20.000 απολύσεις στο δημόσιο 

Ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές διεργασίες και διαβουλεύσεις για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προςτην Ελλάδα, η τρόικα επανήλθε τη Δευτέρα με νέες απαιτήσεις. Μόλις μία ημέρα πριν το Eurogroup, οι δανειστές ζητάνε τουλάχιστον 20.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2014. Οι πληροφορίες θέλουν το αίτημα να έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να τονίζουν ότι «δεν το συζητάμε καν». Υπενθυμίζεται ότι για φέτος έχει προγραμματιστεί να εισέλθουν 2.000 υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ σε 20.000 έχουν εκτιμηθεί οι αποχωρήσεις -όχι απολύσεις- το 2013.

Πηγή: news247

Στην «πρέσσα» και το μισθολόγιο των διπλωματικών υπαλλήλων

Στην «πρέσσα» και το μισθολόγιο των διπλωματικών υπαλλήλων 
Μία είδηση για χαμόγελα σ’ έναν ορυμαγδό ενημερώσεων για δάκρυα φαινόταν ότι επεφύλασσε στους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς αρχικά υπήρξε η εντύπωση ότι οι απολαβές τους, αναπροσαρμόστηκαν προς τα επάνω στο διάστημα που μεσολάβησε από την ψήφιση του Πολυνομοσχδίου έως και σήμερα. Εν τούτοις, «άνθρακες ο θησαυρός», αφού το ΥΠΕΞ συνέβαλε κι αυτό στο «ψαλίδισμα» των ειδικών μισθολογίων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.
Έτσι λοιπόν, οι διπλωματικοί υπάλληλοι δεν ήταν παρά για λίγο… τυχεροί, καθώς εν τέλει, ο μισθός του Ακολούθου Πρεσβείας, βάσει του οποίου προσδιορίζεται ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών, δεν προβλεπόταν στο Πολυνομοσχέδιο να μειωθεί στα 878 ευρώ.

Ως εκ τούτων η υποτιθέμενη αναβάθμισή του με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπήρξε ποτέ, κάτι που άλλωστε το υπουργείο γρήγορα διέψευσε. Οπότε, θα ισχύσει ότι αρχικά προβλεπόταν, δηλαδή αναδρομική μείωση των σχετικών απολαβών από την 1η Αυγούστου 2012, από τα 1.117 ευρώ, στα 1.061 ευρώ.

Πάντως, οι διπλωμάτες θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τόσο την αποζημίωση ειδικών συνθηκών όσο και το επίδομα ξενίας-παράστασης. Αυτά τα επιδόματα διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Πάγια αποζημίωση ειδικών συνθηκών

Ακόλουθος Πρεσβείας και Ακόλουθος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 112 ευρώ. Γραμματέας Πρεσβείας Γ’ τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ’ 112 ευρώ. Γραμματέας Πρεσβείας Β’ τάξεως και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ 154 ευρώ. Γραμματέας Πρεσβείας Α’ τάξεως, Εισηγητής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’, 194 ευρώ. Σύμβουλος Πρεσβείας Β’ τάξεως, Εμπειρογνώμονας Β’ τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’, 256 ευρώ. Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ τάξεως, Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος, Εμπειρογνώμονας Α’ τάξεως και Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 313 ευρώ. Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄ τάξεως, Νομικός Σύμβουλος Β’, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β’ τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’, 393 ευρώ. Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ τάξεως, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος Α’, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Α’ τάξεως και Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 470 ευρώ. Πρέσβης 505 ευρώ.
Επίδομα Ξενίας

Για το βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας και Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 231 ευρώ. Για το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ’ μέχρι και για το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α’, για το βαθμό του Εισηγητή της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας καθώς και για το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ’ μέχρι και το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 231 ευρώ. Για το βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Β’, Εμπειρογνώμονα Β’ τάξεως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ 247 ευρώ. Για το βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Α’, του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου, του Εμπειρογνώμονα Α’ τάξεως και Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ 305 ευρώ. Για το βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’, του Νομικού Συμβούλου Β’, του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή Συμβούλου Β’, Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β’ και για όλους τους ανώτερους βαθμούς 318 ευρώ.

Βέβαια, όπως και αρχικά απισημαινόταν, πόσο… δικαιωμένος και ευτυχής μπορεί όντως να αισθάνεται ένας διπλωματικός υπάλληλος με αυτές τις απολαβές, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Π.Σ.
Πηγή: newpost.gr

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στο ΥΠΑΑΤ



 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων στις υπηρεσίες και τους φορείς του ΥΠΑΑΤ, που για δεύτερη βδομάδα μαζικά και μαχητικά αντιστέκονταιστις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων.
Ο δόμος έχει ανοίξει από καιρό.Με την εφεδρεία στην αρχή, μετην αυθαίρετη συγχώνευσητων οργανισμών υπό την σφραγίδα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη συνέχεια, με τις διαρκείς μειώσεις μισθών και περικοπές κοινωνικών παροχών, με την κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων.
Με τις «διαθεσιμότητες» ΙΔΑΧ σήμερα, χιλιάδων εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας αύριο, η οριστική διάλυση κάθε δημόσιας υπηρεσίας στο χώρο της αγροτικής πολιτικής είναι το ολοφάνερο πλέον σχέδιο της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης..
Η εκκωφαντική σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤδεν αποδεικνύει τίποτα άλλο, παρά τηνπλήρη ευθυγράμμιση της με αυτή την επιλογή. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για καλύτερη λειτουργία του δημοσίου, ούτε για την ανακατανομή υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, ούτε για την «αξιοκρατία». Ενδιαφέρονται μόνο για αθρόες απολύσεις, υπαλλήλους υποχείρια της κάθε διοικητικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού και απόδοση των πάντων στους ιδιώτες για να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι. Εξάλλου η Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο καραδοκεί, αλλά έχει εκφράσει απροκάλυπτα τις προθέσεις της να αναλάβει υπηρεσίεςδιοικητικής και επιστημονικής στήριξης και τεχνογνωσίας προς τους αγρότες, χωρίς να έχει υπάρξει ηπαραμικρή κυβερνητική αντίδραση.
Καλούμε το αγροτικό και το γεωτεχνικό κίνημα, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της υπαίθρου, τους εργαζόμενους καταναλωτές, να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων του ΥΠΑΑΤ και να συστρατευτούν στην μεγάλη μάχη ως την οριστική ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της τροϊκανής κυβέρνησης.

Πηγή

Στο ΣτΕ προσφεύγουν 15 Δήμοι κατά της απόφασης συγχώνευσης ΔΟΥ


Στο ΣτΕ προσφεύγουν 15 Δήμοι κατά της απόφασης συγχώνευσης ΔΟΥ 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 15 νησιωτικοί Δήμοι της χώρας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για συγχώνευση των ΔΟΥ, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η εν λόγω απόφαση αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και το Σύνταγμα.

Όπως υποστηρίζουν οι Δήμοι, η απόφαση συγχώνευσης παραβιάζει τις Συνταγματικές προβλέψεις περί αναλογικότητας, ισότητας αλλά και την προστασία του γενικού συμφέροντος.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν οι 15 προσφυγέντες Δήμοι, η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της «νησιωτικότητας», η οποία εξασφαλίζεται από το Σύνταγμα, καθώς οι συγχωνεύσεις θα προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών, ιδιαίτερα των υπερηλίκων που συχνά βιώνουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, οι Δήμοι σημειώνουν ότι η απομάκρυνση των ΔΟΥ από ορισμένα νησιά επιτείνει αντί να επουλώνει «τις πασίγνωστες αδυναμίες αποτελεσματικού ελέγχου της φοροδιαφυγής».

Οι 15 Δήμοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είναι της Καλύμνου, Θήρας, Άνδρου, Σκοπέλου, Τήνου, Κέας, Παξών, Ιθάκης, Λέρου, Καρπάθου, Ικαρίας, Ληψών, Πάτμου, Λέσβου και Λήμνου. Ο Δήμος Καλύμνου έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει διαβεβαιώσει πως το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών στα νησιά δεν θα μειωθεί ούτε στο ελάχιστο λόγω των ενοποιήσεων εφοριών, τονίζοντας δε τόνισε πως η κυβέρνηση πέτυχε τη διατήρηση ενός Φορολογικού ΚΕΠ για κάθε νησιωτική ΔΟΥ που ενοποιείται, γεγονός που εξασφαλίζει την συνέχιση παροχής των ίδιων υπηρεσιών χωρίς να προκύπτει ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων.Πηγή: skai.gr

ΠΟΕ-ΟΤΑ: μόνο 20-30 δήμοι απέστειλαν λίστες διαθεσιμότητας υπαλλήλων


ΠΟΕ-ΟΤΑ: μόνο 20-30 δήμοι απέστειλαν λίστες διαθεσιμότητας υπαλλήλων 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτοί οι 20-30 δήμοι είναι όσοι δεν θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, αφού δεν καλούνται από την κεντρική Διοίκηση να μετακινήσουν υπαλλήλους.
Την ίδια ώρα, 240-250 δήμοι τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων καθώς οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ κατά 80% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2009, καθιστά αδύνατον για οποιονδήποτε δήμο να παραμείνει εκτός Εποπτείας και Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε προκειμένου να εκφραστεί συμπαράσταση στους συλληφθέντες που κατηγορούνται για την επίθεση κατά του γερμανού πρόξενου, η Δ. Σπανού από την ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι εκατό χρόνια μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας πάμε για μια νέα πλατεία Κλαυθμώνος.
Εκ μέρους της ΔΟΕ ο Λ. Νικολάρας υποστήριξε ότι η χώρα κατρακυλά καθημερινά στην αντιδημοκρατική εκτροπή και όσον αφορά στις συλλήψεις των συνδικαλιστών έκανε λόγο για «γκανγκστερικές απαγωγές».
Όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επόμενος στόχος των κινητοποιήσεων κατά των νέων μέτρων είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς – όπως ειπώθηκε επανειλημμένως – είναι «όλοι υπό απόλυση».
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, ζήτησαν εκ νέου από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να μην αποστείλει τα στοιχεία του προσωπικού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επέμειναν πως η ρύθμιση «δεν θα περάσει».
Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα χρονικά όρια εφαρμογής του νόμου, συνεχίζοντας το διάλογο με τους αιρετούς, τονίζοντας ότι πρέπει να τεκμηριωθεί το επιχείρημά της «ότι δεν πρόκειται να προβεί σε απολύσεις αλλά σε μετακινήσεις».
Από το πρωί εργαζόμενοι του δήμου κατέλαβαν για ακόμη μία φορά το κτήριο της οδύ Λιοσίων. Συνολικά, σήμερα γενικεύτηκαν οι καταλήψεις κτηρίων και υπηρεσιών των δήμων ανά την Ελλάδα.
Οπως γνωστοποιήθηκε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τετάρτη στις 10 το πρωί.
Καταλήψεις και σε υπουργεία
Καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Τουρισμού, καθώς η διαθεσιμότητα αφορά σημαντικό αριθμό υπαλλήλων τους.
Συγκεκριμένα στο υπουργείο Υγείας περίπου 70 υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν λάβει το χαρτί της διαθεσιμότητας. Οι συνάδελφοί τους προχώρησαν σε κατάληψη του κεντρικού κτηρίου, ζητώντας να αλλάξει άμεσα η απόφαση και να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν αύριο σε 24ωρη απεργία, ζητώντας να μην υπαχθούν στη ρύθμιση 60 συνάδελφοί τους. Νωρίτερα σήμερα αντιπροσωπεία των δύο συλλόγων εργαζομένων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μ. Κορασίδη, και εξέφρασε την αντίθεσή της στη διαθεσιμότητα.
Νέα αναβολή της δίκης για την επίθεση στον πρόξενο
Εξάλλου, νέα αναβολή για τις 28 Νοεμβρίου πήρε η δίκη των τριών κατηγορούμενων για το επεισόδιο σε βάρος του γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη.
Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε εκ νέου την εκδίκαση της υπόθεσης -μετά την πρώτη αναβολή που ζήτησαν και πήραν το περασμένο Σάββατο οι κατηγορούμενοι, αυτή τη φορά λόγω απουσίας των μαρτύρων αστυνομικών οι οποίοι επικαλέστηκαν υπηρεσιακές υποχρεώσεις.
Έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν και σήμερα εκατοντάδες συνάδελφοι των τριών εργαζομένων. Το «παρών» έδωσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Μικροένταση υπήρξε όταν οι συγκεντρωθέντες επιχείρησαν να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο. Κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια οι κατηγορούμενοι έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα.
«Καμία ποινική δίωξη, κανένας μηχανισμός καταστολής δεν θα σταματήσει κανένα δίκαιο αγώνα που έχει να κάνει με το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε ότι από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας, μόνο 20 δήμαρχοι έχουν στείλει τα στοιχεία που ζητεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ποδηγετούνται, δεν υποτάσσονται. Ενωμένα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους να ακυρώσουν στην πράξη την επιδίωξη της συγκυβέρνησης να στείλει χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία και στη φτώχεια».
Κινητοποιήσεις και την Τρίτη
Για αύριο Τρίτη η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ για την απογευματική βάρδια.
Επιπλέον, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρρύθμισης. Ανάλογες συγκεντρώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες πρωτεύουσες νομών.
Σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι όταν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πάρει πίσω» όσους αποχωρήσουν από το Δημόσιο, βάσει των προβλέψεων του Μνημονίου. «Και βέβαια θα τους πάρουμε πίσω γιατί να τους διώξουμε, αυτό είναι το πρόβλημα; Με ποιες διαδικασίες, με ποια κριτήρια τους διώχνουν», διερωτήθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Θα καταργήσουμε την εργασιακή εφεδρεία και τη διαθεσιμότητα … εάν υπάρχουν θύματα, θα επανεξεταστούν, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Αlpha ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και επανέλαβε για το μέτρο ότι πρόκειται για «καθαρές απολύσεις».
Δυστυχώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν μπει πολλοί άνθρωποι από το «παράθυρο», σχολίασε στον ίδιο ραδιοσταθμό ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Έπρεπε να μπει μια τάξη στα οικονομικά των δήμων και σήμερα, πρόσθεσε, αναγκάζεται η κυβέρνηση να το κάνει με βίαιο τρόπο.
«Σοβαρότητα με την τύχη των εργαζομένων» τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. «Το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε ένα μικρό ή ένα μεγάλο δημόσιο τομέα, αλλά αν θα έχουμε ένα δημόσιο τομέα λειτουργικό και κοντά στις ανάγκες του πολίτη» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ζωή Βροντίση. Πρόσθεσε πως «αυτό πρέπει να το καταλάβει και η κυβέρνηση, που άβουλα υποκύπτει σε απειλές κενού περιεχομένου της τρόικας αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που χρυσώνει το χάπι των δημοσίων υπαλλήλων».
Μάλιστα, οι Οικολόγοι διατυπώνουν έντονες επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτέλους να σταματήσει τον επικίνδυνο λαϊκισμό που επιδεικνύει δια στόματος κ. Λαφαζάνη το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις τύχες των εργαζομένων. Λαοπλάνες δηλώσεις σχετικά με τις διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων ότι «όταν ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα τους πάρουν όλους πίσω», δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας και εμμονή σε παλαιοκομματικές πρακτικές. Δεν θυμόμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δήλωσε το ίδιο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους του ιδιωτικού τομέα, ας μην καταφεύγει λοιπόν σε επικοινωνιακά κόλπα που εντείνουν το διχασμό της κοινωνίας».
Παράλληλα, τονίζουν πως «ο δημόσιος τομέας δεν χρειάζεται απολύσεις και επαναπροσλήψεις, αλλά εξυγίανση, αποδοτική αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και πάταξη του πελατειακού χαρακτήρα του και της διαφθοράς».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διευκρινίσεις για την αργία των υπόλογων πειθαρχικά υπαλλήλων


0 

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει διευκρινίσεις και για το θέμα της αργίας των υπόλογων πειθαρχικά υπαλλήλων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει με τις νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις διασφαλίζεται ότι δεν θα παραμένουν στη θέση τους στην υπηρεσία υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο ή στα δικαστήρια για σοβαρή πειθαρχική ή ποινική υπόθεση μέχρι να καταδικαστούν τελεσίδικα ή να αθωωθούν.

Στόχος είναι να προστατευθεί το κύρος των δημόσιων υπηρεσιών και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων.

Τονίζεται δε ότι «αφορά αποκλειστικά υπαλλήλους που έχουν παραπεμφθεί για σοβαρότατα ποινικά αδικήματα (π.χ. κακουργηματικές πράξεις, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία και οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας) ή πειθαρχικά παραπτώματα (π.χ. πράξεις άρνησης αναγνώρισης του συντάγματος, απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων, αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, σοβαρή απείθεια, αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού παραπτώματος κλπ)».

Τέλος, σημειώνει η αργία είναι διοικητικό μέτρο και όχι ποινή. Συνεπώς δεν πλήττεται το τεκμήριο αθωότητας του υπαλλήλου. Ούτε βέβαια αποδυναμώνεται η δικαστική προστασία που απολαμβάνει.

Μάλιστα προβλέπεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα αναστολής ή άρσης της αργίας και η επαναφορά του υπαλλήλου στην υπηρεσία του.

Πώς θα γίνονται οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια


Πώς θα γίνονται οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, Πως θα επιστραφούν στο δημόσιο αναδρομικές μειώσεις, σε πόσες δόσεις οι παρακρατήσεις, απόφαση Σταικούρα

Μέχρι τις 31/12/2013 θα πρέπει να έχουν παρακρατηθεί και να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική από την 1η Αυγούστου μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. Προβλέπονται έως 12 δόσεις και η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τον μισθό που θα χορηγείται τον Ιανουάριο του 2013.

Η απόφαση του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για τις παρακρατήσεις από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη, αναφέρει ότι θα γίνονται ως εξής:

Για ποσά έως 100 ευρώ εφάπαξ

Για ποσά έως 250 ευρώ, σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 500 ευρώ, σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 750 ευρώ, σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 1.000 ευρώ, σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 1.500 ευρώ, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 2.000 ευρώ, σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 2.500 ευρώ, σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 3.000 ευρώ, σε εννιά ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 4.000 ευρώ, σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά έως 5.000 ευρώ, σε έντεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Τα ποσά προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, λειτουργού, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, αφαιρουμένων των προβλεπόμενων κρατήσεων. Τα οφειλόμενα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση θα παρακρατούνται αναλογικά από τους οικείους κωδικούς που εκταμιεύθηκαν.

Σε περίπτωση, κατά την οποία λειτουργός, υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν συμψηφιστικά από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης αυτής, από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου διευθυντή Συντάξεων, ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών, για το ποσό που καταβλήθηκε.

Στην περίπτωση που λειτουργός, υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο, πλην της περίπτωσης της συνταξιοδότησης, και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν εφάπαξ.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω αρνηθούν την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, γίνεται σε αυτούς καταλογισμός σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Αθήνα: timelapse video simulation στα μέσα μαζικής μεταφοράς


Αθήνα: timelapse video simulation  στα μέσα μαζικής μεταφοράς 

Ενδιαφέρον timelapse video από τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας


Τραμ Αθήνας: τρία χρόνια ενστάσεων και προβλημάτων με happy end για την επέκταση προς Πειραιά


 

Οι επαγγελματίες του Πειραιά αντιμετωπίζουν με καχυποψία το νέο μέσο μαζικής μεταφοράς -σχεδόν εχθρικά- καθώς μέχρι να λειτουργήσει, η αναστάτωση που θα φέρει στην πόλη θα είναι μεγάλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μόνος που το αντιμετώπισε θετικά μέχρι σήμερα είναι ο πρώην δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας, που επί των ημερών του οριστικοποιήθηκε η χάραξη του έργου.

Τελικά ο διαγωνισμός που πέρασε από σαράντα κύματα και πολλές δικαστικές αίθουσες αίφνης κατάφερε να πάρει το δρόμο του, για να παρουσιαστεί πριν από δύο μέρες η επικείμενη σύμβαση για το έργο στη βουλή.

Η αναστάτωση που θα επιφέρει στην πόλη η επέκταση του τραμ προς Πειραιά θα προκληθεί από το ξήλωμα των πεζοδρομίων και την μετακίνηση των δικτύων κοινής ωφέλειες στην κεντρική νησίδα του δρόμου, την κατάληψη από εργοτάξια κεντρικών δρόμων ενώ πονοκέφαλο προκαλεί η αρχαιολογική έρευνα που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του έργου. Η αντίστοιχη εμπειρία από το μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οδυνηρή.

Οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου φαίνεται να αιφνιδίασαν στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου την διοίκηση της Αττικό Μετρό η οποία για να κατευνάσει τα πνεύματα υποσχέθηκε ειδική ημερίδα για το τραμ προσεχώς.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε το ιστορικό του έργου που αποτελεί μνημείο ενστάσεων, προσφυγών και αλληλοσπαραγμών μεταξύ των υποψηφίων.

Ο διαγωνισμός έχει αναδείξει ανάδοχο την εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ και προκηρύχθηκε πριν από τρία χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά. Αρχικά μειοδότρια εταιρεία αναδείχθηκε η ΘΕΜΕΛΗ αλλά η πορεία της ανακόπηκε από την τότε διοίκηση της Τραμ, επικαλούμενη παρατυπίες στο διαγωνισμό. Έτσι στο προσκήνιο εμφανίστηκε η κοινοπραξία Τέρνα -ΤΟΜΗ, η οποία ήταν τέταρτη στην βαθμολογία και αυτό ήταν η αφορμή για να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, οδηγώντας την ΘΕΜΕΛΗ μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την ΕΕ.

Τελικά  η τεχνική εταιρεία δικαιώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια στις αρχές του χρόνου και εντός των ημερών σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλογιάννη αναμένεται να υπογράψει την σύμβαση.

Η επέκταση του τραμ προς Πειραιά είχε παρουσιαστεί από τις προηγούμενες διοικήσεις σωτήρια για την βιωσιμότητα του μέσου μαζικής μεταφοράς καθώς με τους 35.000 επιβάτες που έχει εκτιμηθεί ότι θα μεταφέρει καθημερινά προβλέπεται να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων.

Το έργο προκηρύχθηκε με αρχικό προϋπολογισμό 92 εκ. ευρώ αλλά θα κατασκευαστεί με 50 εκ. ευρώ. Η γραμμή τραμ μήκους 5,4 χλμ θα ξεκινάει από τον σταθμό ΗΣΑΠ στο γήπεδο Καραϊσκάκη και θα καταλήγει στο Λιμάνι Πειραιά στον τερματικό σταθμό «Ακτή Ποσειδώνος» με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 25 μήνες. Περιλαμβάνει 12 σύγχρονες στάσεις: Γήπεδο Καραϊσκάκη, Μ. Ασίας, Γ. Λαμπράκη, Ευαγγελίστρια, Πλατεία Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Ακτή Ποσειδώνος και Αγία Τριάδα, Πλατεία Ιπποδαμείας, 34ου Συντάγματος, Ανδρούτσου και Ομηρίδου Σκυλίτση στην επιστροφή.

Πηγή:protothema.gr

Ισπανία: Οι αστυνομικοί ζητούν συγνώμη που δεν συλλαμβάνουν τραπεζίτες και πολιτικούς


 

Περίπου 5.000 Ισπανοί αστυνομικοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Οι αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για το "πάγωμα" των μισθών και συντάξεων καθώς και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων.


Αστυνομικοί ταξίδεψαν από όλη την Ισπανία για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση που οργανώθηκε από το μεγαλύτερο συνδικάτο των ένστολων.

Οι διαδηλωτές με σφυρίχτρες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας πραγματοποίησαν πορεία από το κέντρο της πόλης στο υπουργείο Εσωτερικών.



«Πολίτες συγχώρεσέ μας για τη μη σύλληψη εκείνων που πραγματικά είναι υπεύθυνοι για την κρίση: Των τραπεζιτών και των πολιτικών» έγραφε ένα πανό.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει επιβάλει σκληρές περικοπές δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2014. Η πολιτική αυτή αντιμετωπίστηκε με οργή ​​και διαμαρτυρίες από εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς πολίτες.

Τα μέτρα λιτότητας είναι σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο διάσωσης έως 100 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς τις τράπεζες της χώρας.

«Το πρόβλημα είναι ότι παίρνουν από μας για να δώσουν σε άλλους, όπως τις τράπεζες», δήλωσε στο Associated Press ένας 33χρονος αστυνομικός.




πηγή

Απίστευτα ποσά σε ελβετικό λογαριασμό του Γιάννου Παπαντωνίου!


 

Το ΣΔΟΕ «δένει» τον Γιάννο Παπαντωνίου -> Πέρασαν 40.000.000 δολάρια από τους λογαριασμούς της Ρούλας και του κουμπάρου.

Το ιλιγγιώδες ποσό των 40 εκατ. δολαρίων έχει διαπιστωθεί από τις ελεγκτικές αρχές ότι διακινήθηκε μέσω των λογαριασμών της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, για λογαριασμούς που βρίσκονται στην τράπεζα HSBC στο κατάστημα της Γενεύης και αποκαλύφθηκαν από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από το ΣΔΟΕ, τη στιγμή που ο Ερβέ Φαλτσιάνι υπέκλεπε τη λίστα, στον λογαριασμό της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου αποτυπώθηκε η ύπαρξη κατάθεσης 1,5 εκατ. δολαρίων.

Χρονικά ήταν η ίδια περίοδος που...
ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λογαριασμοί, τα ποσά καθώς και η ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το ΣΔΟΕ και σύντομα θα κληθούν προκειμένου να αιτιολογήσουν την κίνηση αυτών των ποσών.

Τα μεγαλύτερα ποσά έχουν προέλθει σύμφωνα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ από αμερικανικές τράπεζες, από τις οποίες έχει ήδη ζητηθεί δικαστική συνδρομή, ενώ ερευνάται και μικρή ελβετική τράπεζα στην οποία άφησε ίχνη η κίνηση αυτών των ποσών.

Ίχνη χρημάτων όμως έχουν βρεθεί και σε τράπεζες της Σιγκαπούρης. Εξαιτίας της εμπλοκής των αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής Εφορίας, του περίφημου IRS.

Oι άνθρωποι του ΣΔΟΕ μαζί με τον λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου ερευνούν και τον λογαριασμό του Γιώργου Κανδαλέπα, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τη δεκαετία του 1990.

Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι οι δύο λογαριασμοί συνδέονται άμεσα, καθώς έχει ταυτοποιηθεί επίσημα από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη ότι η Σταυρούλα Κουράκου είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Άμυνας έως το 2004 Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης, ο Γιώργος Κανδαλέπας έχει βαφτίσει τον μικρό γιο του ζεύγους Ιάσωνα. Στα χέρια των αρμοδίων υπάρχουν και αντίγραφα από το τμήμα μηχανογράφησης, όπου φαίνεται πώς εξελίχθηκε η κίνηση των ποσών.

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου διέψευσε πάντως με δήλωσή του ότι πέρασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό της συζύγου του.

«Με οργή και αγανάκτηση διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα απίστευτα ψεύδη και τις κακοήθειες κυριακάτικης εφημερίδας ότι δήθεν πέρασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό τάχα της συζύγου μου. Η εργολαβία λάσπης και χυδαιότητας εναντίον μου και σε βάρος της συζύγου μου συνεχίζεται. Θα απαντήσω στους συκοφάντες μου με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου», αναφέρει στην δήλωσή του ο Γ. Παπαντωνίου.


Πηγή

Χωρίς επίδομα 980.000 άνεργοι ...


Χωρίς επίδομα 980.000 άνεργοι ...  

Tο 84% των ανέργων δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή κάποια άλλη εισοδηματική ενίσχυση από την πολιτεία.

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά καθημερινά αγαθά ενώ στερούνται και της στοιχειώδους υγειονομικής κάλυψης. Το επίδομα ανεργίας έχει φτάσει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 360 ευρώ το μήνα, το οποίο όμως το λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό όσων δεν έχουν απασχόληση. Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.168.761 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Όπως όμως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούνιο του 2012, το επίδομα ανεργίας το λαμβάνουν μόλις 187.678 άτομα ή το 16% περίπου του συνολικού αριθμού των ανέργων. Γεγονός που σημαίνει ότι περί τα 980.000 άτομα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά ή το 84% των ανέργων δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή κάποια άλλη εισοδηματική ενίσχυση από την πολιτεία.

Οι περισσότεροι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δεν έχουν εργασία για πάνω από ένα χρόνο, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία η χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος δεν μπορεί να ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», χιλιάδες άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας μόνο για μερικούς μήνες και όχι για όλο το χρόνο, καθώς δεν είχαν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Οπότε και για αυτούς η μικρή οικονομική βοήθεια της πολιτείας αφορά ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους μένουν χωρίς εισόδημα από τη μία μέρα στην άλλη.

Πηγή:  Aegean Times




ΕΛΛΑΣ – ΔΝΤ – Συμμαχία του Γιάννη Βαρουφάκη


ΕΛΛΑΣ – ΔΝΤ – Συμμαχία του Γιάννη Βαρουφάκη 

Πριν δυο μέρες, η κα Lagarde βρέθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Εκεί προέβη σε δηλώσεις που, κατ’ ουσίαν, αποτελούν επίσημη συγγνώμη για την ανάλγητη συμπεριφορά του ΔΝΤ κατά την Κρίση του 1997 που έπληξε τις χώρες της ΝΑ Ασίας. «Γνωρίζω ότι το ΔΝΤ δεν έχαιρε πάντοτε εξαιρετικής φήμης, ιδίως σε αυτή την γωνιά της γης και ιδίως σε αυτή την χώρα», είπε κάνοντας το συνήθως συγκρατημένο και συντηρητικότατο κοινό της συγκεκριμένης χώρας να ξεσπάσει στα γέλια. Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι θεωρεί πως για αυτό φταίχτης ήταν το ίδιο το ΔΝΤ, η κα Lagarde σημείωσε στην ομιλία της πόσο ορθά έπραξε η Μαλαισιανή κυβέρνηση το 1997 όταν, παρά την οικονομική κατάρρευση της χώρας, αντί να στραφεί στα δάνεια-μετά-Μνημονίου που την πίεζε να δεχθεί το ΔΝΤ, η Κουάλα Λουμπούρ επέλεξε πολιτικές που το ΔΝΤ έκανε τα πάνδεινα να αποτρέψει: π.χ. την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων προς και από την χώρα. «Με αυτή σας την επιλογή», παραδέχθηκε η κα Lagarde, «η Μαλαισία απεδείχθη ότι ήταν ένα βήμα μπροστά από εμάς τους υπόλοιπους».


Αυτή η επίσημη συγγνώμη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ κρύβει μέσα της τους λόγους που το ΔΝΤ σήμερα έρχεται σε σφοδρή σύγκρουση με την ΕΕ. Είναι ο ίδιος λόγος που θεωρώ πως η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συστοιχηθεί με την κα Lagarde, να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΔΝΤ, και να δημιουργήσει μια νέα συμμαχία αρχικά με το ΔΝΤ, στην οποία πολύ γρήγορα μπορεί να προστεθεί η Γαλλία, η Ιταλία, ίσως και η Ισπανία – θέτωντας έτσι τις βάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής της Ευρωζώνης που θα είναι σωτήρια όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα μου πείτε: Καλά, η Ελλάδα θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, σε αυτή την κατάσταση που είναι, παίρνοντας το ρίσκο να συμμαχήσει με το ΔΝΤ εναντίον της Γερμανίας; Μάλιστα, φίλες και φίλοι. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Για εμάς, για την μικρή και προβληματική Ελλάδα, άνοιξε πόλεμο η κα. Lagarde με την Γερμανία, επιμένοντας σε μια σειρά ευεργετικών μέτρων (από τα οποία μόνο ένα είναι το δεύτερο κούρεμα χρέους). Σε εμάς έλαχε λοιπόν ο κλήρος να παίξουμε τον ιστορικό ρόλο της ενίσχυσης του ΔΝΤ με στόχο την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι ο «τσακωμός» στο εσωτερικό της τρόικας γίνεται όχι για την Ισπανία ή την Ιταλία ή την Γαλλία αλλά για την Ελλάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι εκείνος που επιβάλλεται να πάρει σαφή θέση υπέρ του ΔΝΤ. Ούτε ο κ. Μόντι, ούτε ο κ. Ραχόι.

Ας δούμε όμως με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι είναι εκείνο που «καίει» την κα Lagarde και που την εξωθεί σε μια καθόλου ευχάριστη κόντρα με τους ομοϊδεάτες, έως πρότινος, ευρωπαίους συναδέλφους της.

ΔΝΤ και Ασία

Πριν από λίγο καιρό, όταν το ΔΝΤ κινδύνευε να «μείνει» από χρήματα, καθώς υποσχέθηκε πάνω από το 80% των κονδυλίων του στην «διάσωση» των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ζήτησε από τα μέλη του να αυξήσουν τα κεφάλαια που διαθέτουν στο ΔΝΤ. Καναδάς και ΗΠΑ αρνήθηκαν ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε ένα ποσό μικρότερο από εκείνο που θα έπρεπε το ΔΝΤ να έχει έτοιμο για να βοηθήσει τις καταρρέουσες χώρες-μέλη της… ΕΕ! Αντίθετα, φτωχότερες χώρες όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία προσέφεραν ένα δυσανάλογο μέρος των 461 δις δολαρίων που ζήτησε το ΔΝΤ.

Δεδομένης της ύφεσης που πλήττει την Ευρώπη και την Αμερική, το ΔΝΤ γνωρίζει ότι αν δεν καταφέρει να επανακτήσει την χαμένη του αξιοπιστία στην Ανατολική Ασία (όπως και στην Ν. Αμερική), θα πάψει σύντομα να διαδραματίζει σημαντικό παγκόσμιο ρόλο. Πράγματι, όπως παραδέχθηκε και η κα Lagarde προχτές στην Μαλαισία, οι ασιατικές χώρες από τις οποίες εξαρτάται για την επιβίωσή του το ΔΝΤ ολοένα και περισσότερο, θεωρούν ότι το ΔΝΤ και δεν γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει μια κρίση χρέους και δεν δύναται να προβλέψει το αποτέλεσμα των πολιτικών που επιβάλει όταν παρεμβαίνει. Οι μνήμες του 1997 στην περιοχή είναι ακόμα νωπές. Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων θυμούνται πως για 100 δις δολάρια που δάνεισε το ΔΝΤ στην Ταϋλάνδη, στην Ν. Κορέα και στην Ινδονησία, το ΔΝΤ απαίτησε πολιτικές που παραλίγο να καταστρέψουν τις χώρες αυτές – κάτι που θα είχαν «πετύχει» αν οι κυβερνήσεις τους δεν αποφάσιζαν, πολύ σύντομα, να στείλουν τους αντίστοιχους κκ. Τόμπσεν σπίτι τους και να απεγκλωβιστούν από τις δηλητηριώδεις πολιτικές του ΔΝΤ οι οποίες δολοφονούσαν από και τα πιο υγιή, τα πιο παραγωγικά, μέρη των οικονομιών τους. (Το γεγονός ότι διατηρούσαν το δικό τους νόμισμα, καθώς και το δικαίωμα να επιβάλουν περιορισμούς στις μεταφορές κεφαλαίων εκτός των χωρών τους ήταν, βεβαίως, καθοριστικής σημασίας.)

Λόγω αυτής της κακής προϊστορίας, οι χώρες της ΝΑ Ασίας ακούνε ΔΝΤ και το βάζουν στα πόδια. Από το 1997 κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να συσσωρεύουν ξένο συνάλλαγμα ώστε να μην έχουν ανάγκη το ΔΝΤ σε περίτπωση Κρίσης. Μάλιστα, κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για το ΔΝΤ, εδώ και μερικά χρόνια η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα και άλλες δέκα χώρες της περιοχής έχουν ιδρύσει ένα δικό τους, άτυπο αντι-ΔΝΤ. Λέγεται Chiang Mai Πρωτοβουλία Πολυμέριας (Multilaterisation Initiative) και δεν είναι παρά ένας κοινός κουμπαράς, περί τα 240 δις δολάρια, που σκοπό έχει να δανείσει μια ή περισσότερες από τις χώρες-μέλη του σε περίπτωση που ξαναπάθουν αυτό που είχαν πάθει το 1997 (ή αυτό που έπαθε η Ελλάδα το 2010).

Παρακολουθεί λοιπόν αυτές τις εξελίξεις η κα Lagarde και πανικοβάλεται. Γιατί, παρά την γενναιοδωρία που δείχνουν χώρες όπως η Μαλαισία προς το ΔΝΤ (όταν Καναδάς και ΗΠΑ δεν του δίνουν ούτε δεκάρα ενώ η ΕΕ δίνει λιγότερα από όσα περιμένει να λάβει), είναι φυσικό να ανησυχεί ότι, σύντομα, δεν θα έχουν κανένα λόγο να συνεισφέρουν σε έναν θεσμό που ούτε εκτιμούν ούτε και τον έχουν ανάγκη.

ΔΝΤ και Ευρωζώνη

Όταν το 2010 ξέσπασε η Κρίση του Ευρώ, αρχής γενομένης με την Ελλάδα, το ΔΝΤ είχε ήδη δει τον χάρο με τα μάτια. Πράγματι, εν έτει 2006 είχε δανείσει λιγότερα χρήματα ανά τον κόσμο από όσα δάνεια είχε δώσει η Κίνα στην Αγκόλα! Τι είχε συμβεί; Απλά, η κάκιστη φήμη που απέκτησε το 1997 στην ΝΑ Ασία και το 2000-2 στην Αργεντινή, αποτέλεσε ισχυρότατο αντικίνητρο για όποια χώρα σκεφτόταν να απευθυνθεί για βοήθεια στο ΔΝΤ. Έτσι λοιπόν, η Κρίση του Ευρώ έδωσε στο ΔΝΤ μια χρυσή ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι των «διασώσεων».

Η αλήθεια είναι ότι, λόγω της παταγώδους αποτυχίας του (τόσο καθαρά οικονομικής όσο και ηθικής), το ΔΝΤ είχε ήδη αρχίσει να αλλάζει. Επί διεύθυνσης Strauss-Kahn πολλά άλλαξαν στον οργανισμό. Όταν, για παράδειγμα, κατέρρευσε η χώρα μας στις αρχές του 2010, και άρχισε η διαδικασία που τελικά οδήγησε στο Μνημόνιο 1, η θέση του ΔΝΤ ήταν σαφέστατα (τουλάχιστον κεκλεισμένων των θυρών) πιο προοδευτική και ορθολογική από εκείνη της Γερμανίας και του αμίμητου ντουέτου Trichet-Παπαδήμου που διοικούσαν την ΕΚΤ τότε (των χειρότερων κεντρικών τραπεζιτών στην ιστορία του καπιταλισμού). Όμως, υπό την σκληρή εμμονή των ευρωπαίων για επιβολή στην Ελλάδα (και αργότερα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία), μέτρων τύπου ΔΝΤ της δεκαετίας του 1990, το ΔΝΤ του κ. Strauss-Kahn αποφάσισε, εντελώς κυνικά, να αφήσει τους Ευρωπαίους να επιβάλουν τους όρους που θέλουν μόνο και μόνο για να ξαναμπεί το ΔΝΤ στο παιχνίδι.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έβλεπε εξ αρχής πως το Μνημόνιό μας θα αποτύγχανε με πιθανότητα 100%, αποφάσισε να μην πει κουβέντα, τουλάχιστον, δημοσίως, να εκμισθώσει υπαλλήλους του (π.χ. τον κ. Τόμπσεν) στην ΕΕ, και να περιμένει έως ότου η Ευρώπη βάλει μυαλό από μόνη της. Τον περασμένο Φεβρουάριο, τότε που υπογράφτηκε το Μνημόνιο 2, μετά του PSI, ξέσπασε μεγάλη διχογνωμία εντός των κόλπων του ΔΝΤ για το εάν ο οργανισμός θα έπρεπε, επιτέλους, να υψώσει το ανάστημά του στους ευρωπαίους ή να πει «όχι». Τελικά, επικράτησε η ενδοτική άποψη. Κάτι για το οποίο, σήμερα, έχει μετανιώσει πικρά η κα Lagarde. Σκεφτείτε το: Πως νομίζετε ότι ένιωσε όταν βρέθηκε στην Μαλαισία, και ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός, τον οποίο θέλει να εξευμενίσει (για λόγους που εξήγησα πιο πάνω), της θύμισε με μεγάλη δόση ειρωνείας ότι πριν μερικούς μόνο μήνες το ΔΝΤ προέβλεπε το ελληνικό χρέος να φτάσει το πολύ το 160% του ΑΕΠ και σήμερα να παραδέχεται ότι θα ξεπεράσει το 192%; Τι σκέφτηκε όταν ο συνομιλητής της την ρώτησε: «Ακόμα να βελτιώσετε τις προβλεπτικές ικανότητες των συνεργατών σας;»

Να λοιπόν τι κρύβεται πίσω από την κόντρα Lagarde-Schauble και Lagarde-Juncker όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος και την βιωσιμότητά του: το μέλλον του ΔΝΤ (το οποίο προβλέπεται ζοφερό όσο ο οργανισμός κάνει τα στραβά μάτια στις τοξικές πολιτικές της ΕΕ στην χώρα μας και όσο συνυπογράφει ανόητες προβλέψεις για το χρέος μας). Τίποτα λιγότερο!

ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Η ουσία βρίσκεται στην εξής πραγματικότητα: Η ΕΕ σήμερα επιβάλει στην χώρα μας μισανθρωπικές πολιτικές που το ΔΝΤ επέβαλε στην ΝΑ Ασία και στην Ν. Αμερική τα προηγούμενα χρόνια. Το ΔΝΤ πλήρωσε το αντίτιμο αυτών των πολιτικών, κινδυνεύοντας με πλήρη απαξίωση. Παραλίγο να πάψει να υφίσταται. Η ΕΕ δεν έχει καταβάλει, ακόμα, αυτό το τίμημα. Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι, για να παραμείνει ζωναντό, πρέπει να σταματήσει άμεσα να συνηγορεί σε πολιτικές που ο υπόλοιπος πλανήτης αντιμετωπίζει ως αποκρουστικές και να πάψει να συνυπογράφει προβλέψεις που εντός μηνών αποδεικνύονται αστείες. Αντίθετα, οι πολιτικοί των πλεονασματικών χωρών της Ευρωζώνης δεν νοιάζονται ιδιάιτερα ούτε για το αποτέλεσμα των πολιτικών τους στις χώρες μας ούτε και για την ακρίβεια των προβλέψεών τους. Νοιάζονται για την επανεκλογή τους και μόνο. (Όπως παραδέχθηκε ο κ. Juncker: «Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει αλλά όχι το πως θα επανεκλεγούμε αν το πράξουμε!») Όταν λοιπόν οι χώρες μας μετατρέπονται σε καμμένη γη, οι εν λόγω «εταίροι» μας απλά λένε στους ψηφοφόρους τους ότι φταίνε οι τεμπέληδες της Μεσογείου. Το ίδιο κι όταν οι προβλέψεις τους πέφτουν εξωφρενικά έξω: Φταίει η μη εφαρμογή του Μνημονίου – κάτι που το ΔΝΤ έχει αποφασίσει ότι, αν συνεχίζει να το λέει, θα γελάει μαζί του όλη η Ασία.

Προς μια τακτική συμμαχία με το ΔΝΤ

Πως μπορεί η χώρα μας να βοηθηθεί από την στροφή του ΔΝΤ; Πως μπορεί να την χρησιμοποιήσει ώστε να πετύχει μια νέα συμφωνία (δεδομένου ότι, έτσι κι αλλιώς, το Μνημόνιο 3 είναι στα σκαριά) που να της δίνει έστω και μια αμυδρή πιθανότητα να επιβιώσει αξιοπρεπώς εντός του ευρώ (κάτι που η σημερινή συγκυρία αποκλείει με μαθηματική ακρίβεια);

Το πρώτο που απαιτείται είναι μια καθαρή δήλωση, αν και διπλωματική, του πρωθυπουργού μας ότι συντάσσεται με την κα Lagarde - ότι ούτε η επιμήκυνση, ούτε η επαναγορά χρέους ,ούτε και η μείωση των επιτοκίων θα θέσει το χρέος της χώρας σε βατό μονοπάτι. Επί τέλους, την αλήθεια κε πρωθυπουργέ! Τώρα μάλιστα που την βροντοφωνάζει όχι ο Σύριζα αλλά η κα Lagarde, τώρα είναι που πρέπει να την αρθρώσετε κι εσείς.

Το δεύτερο που απαιτείται είναι η παρουσίαση-πρόταση ενός εναλλακτικού προγράμματος το οποίο να κινείται σε τροχιά σύγκλισης τόσο με την κα Lagarde όσο και με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Π.χ. να προταθεί όχι αναγκαστικά η διαγραφή του χρέους αλλά ένα moratorium αποπληρωμών το οποίο θα διασυνδέει τον ρυθμό αποπληρωμών με τον ρυθμό ανάπτυξης των χωρών μας. Ακόμα, να αιτηθούμε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα κονδύλια που δεν διατέθηκαν από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 (όχι μόνο τα 12 δις της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών της Περιφέρειας) να δοθούν 100% στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία, πιθανώς σε συνεργασία με επενδυτές από την Ασία (κάτι που θα χειροκροτήσει η κα Lagarde, δεδομένου του ενδιαφέροντός της για καλλιέργεια καλύτερων και στενότερων σχέσεων ΔΝΤ και ΝΑ Ασίας – βλ. πιο πάνω) να προβεί σε άμεσες επενδύσεις στις χώρες που πλήτττονται από την Ύφεση (σημ. για επικοινωνιακούς λόγους, θα πρόσθετα ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί και σε κάποιες επενδύσεις στην… Ολλανδία, ακόμα και στην Γερμανία – αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ύφεση χτυπά πλέον και τις δικές τους πόρτες).

Εν κατακλείδι, μια (έστω και ευκαιριακή) συμμαχία της Ελλάδας με το ΔΝΤ επιβάλλεται όχι επειδή ο εν λόγω οργανισμός είναι καλός κ’ αγαθός αλλά επειδή έχει πληρώσει ακριβά την επιβολή σε χώρες που σήμερα έχει ανάγκη των πολιτικών με τις οποίες η Ευρώπη δολοφονεί την πατρίδα μας σήμερα.

ΥΓ. Τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην προτροπή μου να πάρει η ελληνική κυβέρνηση θέση υπέρ του ΔΝΤ λέγοντας ότι αυτή η διένεξη δεν μας αφορά, καθώς πρόκειται για εσωτερική υπόθεση των δανειστών μας. Δεν θα τον σχολιάσω. Αρκεί να πει αυτή την φράση δυνατά κάποιος για να κατανοήσει το πόσο επικίνδυνη για την χώρα μια κυβέρνηση που σκέφτεται έτσι.

ΠΗΓΗ