EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του CNN για το τέλος της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα (Βίντεο)


 

Μια συγκινητική περιήγηση του αμερικανικού καναλιού σε γειτονιές της Αθήνας που μαστίζονται από τις επιπτώσεις της κρίσης και των συνεχόμενων μέτρων λιτότητας κάνει το γύρω του κόσμου, υπογραμμίζοντας τον κατακερματισμό των μεσαίων εισοδημάτων και τη δημιουργία της τάξης των νεόπτωχων.


Το θέμα του μεγάλου ειδησεογραφικού δικτύου παρακολουθεί την καθημερινότητα Ελλήνων που πριν από μερικά χρόνια ανήκαν στους ευκατάστατους πολίτες και είδαν ξαφνικά το εισόδημά τους να εξαφανίζεται και τη ζωή τους να αλλάζει ραγδαία.

Κεντρικό σημείο του ρεπορτάζ είναι η απότομη προσαρμογή σε συνθήκες φτώχειας με μοναδική βοήθεια πετσοκομμένα επιδόματα, φαγητό από συσσίτια και στήριξη από οργανώσεις, την εκκλησία , αλλά και μεμονωμένους πολίτες.

Στα πρόσωπα που συναντάει ο ρεπόρτερ του CNN είναι μια γυναίκα χήρα, πρώην νοσοκόμα, που προσπαθεί να επιβιώσει με το επίδομα των 200 ευρώ το μήνα, αλλά και μια επταμελής οικογένεια που ψάχνει τρόπους να τα βγάλει πέρα.

Αδεια ψυγεία και ντουλάπια κουζίνας, συνθήκες εξαθλίωσης και το καθημερινό άγχος για το αύριο και το μέλλον των παιδιών δημιουργούν ένα κλίμα ασφυξίας και κατάθλιψης στον πάλαι ποτέ Ελληνα της μεσαίας τάξης.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού πραγματοποιεί και μια περιπλάνηση στα σπίτια των γειτόνων των «πρωταγωνιστών» συμπεραίνοντας την επέλαση της φτώχειας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Το CNN εστιάζει ακόμη στις πολλές δράσεις αλληλοβοήθειας που λαμβάνουν δράση στην Αθήνα μιλώντας με εκπροσώπους οργανώσεων, αλλά κάνοντας και ειδή αναφορά στην Εκκλησία και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν τρόφιμα, σχολικά είδη, ρούχα σε χιλιάδες οικογένειες απόρων και αστέγων.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά ζουν, πλέον , υπό καθεστώς φτώχειας, με πάρα πολλούς άστεγους και την ανεργία να καλπάζει σε ποσοστό πάνω από το 25% και τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Πηγή


Αύριο οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της τρόικα


Αύριο οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της τρόικα 

Δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα αποστείλει αύριο προς υπογραφή στο Υπουργικό Συμβούλιο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που έχει ζητήσει η τρόικα. Ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών κ. Π. Τσακλόγλου ενημέρωσε ήδη την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την οριστικοποίηση των τελικών ρυθμίσεων και για το ότι όλες οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τη Δευτέρα.

Στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρεμβάσεις σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις αποκλίσεις των δαπανών των υπουργείων και των ΔΕΚΟ και θέματα σχετικά με τους ΟΤΑ.

Με την Πράξη θα επέρχονται αλλαγές στον ειδικό λογαριασμό που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω του οποίου διοχετεύονται τα δάνεια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Πλέον τα εμβάσματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα δίνονται σε δόσεις και θα αντιστοιχούν στις άμεσες ανάγκες εξόφλησης ομολόγων.

Ακόμη, στις Πράξεις θα προβλέπεται πως σε περίπτωση υστέρησης του αριθμού των ιδιωτικοποιήσεων θα λαμβάνονται μέτρα σε επίπεδο Προϋπολογισμού. Η τρόικα έχει ζητήσει σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις -για δύο συνεχόμενα τρίμηνα- να αυξάνεται αυτόματα ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα στο 50% της υστέρησης των εισπράξεων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή εάν οι στόχοι για τα έσοδα υπερβούν τις προβλέψεις οι προσθετές εισπράξεις θα κατευθύνονται κατά 30% για την αποπληρωμή του χρέους και το 70% για αναπτυξιακές δράσεις.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα προσδιορίζουν αυτόματες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε περίπτωση απόκλισης των δαπανών των υπουργείων και των ΔΕΚΟ. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών θα προσδιορίζει εκ των προτέρων μέτρα κάλυψης των αποκλίσεων ανά φορέα , ενώ θα γίνεται υπέρ- επόπτης όλων των φορέων που δεν πετυχαίνουν τους στόχους. Επισης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει από το επόμενο έτος και στην καθιέρωση οροφής δαπανών για τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Τέλος, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλέπουν παρεμβάσεις στην αρχή δημόσιων προμηθειών και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προμηθειών, την ανάπτυξη Κέντρου Διαχείρισης Αγορών στο Δημόσιο, την απελευθέρωση επαγγελμάτων που ελέγχονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των συντηρητών και πωλητών έργων τέχνης, επαγγελμάτων που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, καθώς και των πωλητών πετρελαίου, την αποσύνδεση των κατώτατων αμοιβών των δικηγόρων με την παρουσία τους σε αίθουσες δικαστηρίων, την προώθηση της νομοθεσίας για τα επαγγελματικά προσόντα, την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, κ.α..

Στα δίχτυα της Εφορίας 17.000 καταθέτες του εξωτερικού


Στα δίχτυα της Εφορίας 17.000 καταθέτες του εξωτερικού 

Με μία κίνηση ματ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων καλούνται περίπου 17.000 πολίτες που έβγαλαν τα τρία προηγούμενα χρόνια τα χρήματά τους στο εξωτερικό να αποδείξουν μέσα σε 20 ημέρες ότι τα κατείχαν νόμιμα και το κυριότερο, ότι έχουν δηλωθεί στην Εφορία και φορολογηθεί.

Το βασικότερο είναι ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. «Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει την επιστολή που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι. Στην επιστολή αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, και έπειτα από επεξεργασία των δηλώσεών σας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψε ότι τα χαρακτηριστικά ποσά που έχετε μεταφέρει στο εξωτερικό από 1/1/2009 ως 31/12/2011 είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα κεφάλαια, βάσει των δηλώσεών σας του οικον. έτους 2004 και επομένων. Επειδή η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται ως προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από γνωστή ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, σας καλούμε εντός 20 ημερών να ενημερώσετε την ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να τεθούν στη διάθεσή μας τα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα κεφάλαια των προηγούμενων ετών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος».

Εντός της ίδιας προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρης φάκελος δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:

- Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων.
- Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό.

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ - ΟΤΑ


Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ - ΟΤΑ 

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος των κινητοποιήσεων είναι να «εκτροχιαστεί» το μέτρο της διαθεσιμότητας, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της συνεδρίασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Παρασκευή.

Γενίκευση των καταλήψεων προαναγγέλλουν, ο ένας μετά τον άλλον, δήμαρχοι ανά την Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο το πρωί ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Γιάννης Κουράκης δήλωσε αφοπλιστικά ότι δε θα εφαρμόσει το νόμο. Και δεν ήταν ο μόνος. Από τη Δευτέρα η χώρα θα δει αρκετά κλειστά δημαρχεία και αλλά και άλλα δημοτικά κτίρια και χώρους.

Συγκεκριμένα, τα δημαρχεία που θα τελέσουν υπό κατάληψη υπολογίζονται πάνω από 250, βάσει των συμπεριφορών των τοπικών ΟΤΑ στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Σφραγισμένα είναι ήδη εδώ και τρεις ημέρες σχεδόν όλα τα Γραφεία Προσωπικού, από τα οποία θα προέκυπταν οι λίστες των υπαλλήλων που προορίζονται για διαθεσιμότητα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ζητήσει από τους συλλόγους-μέλη της επέκταση των καταλήψεων σε ΧΥΤΑ και αμαξοστάσια, ενώ έστειλε και μήνυμα στους δημάρχους να μη συνεργαστούν με την κυβέρνηση και να μην αποστείλουν τους «καταλόγους της ντροπής». Η ομοσπονδία των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου και πορεία από την πλατεία Καραΐσκάκη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Οι ρήτρες φέρνουν απολύσεις στο Δημόσιο


Οι ρήτρες φέρνουν απολύσεις στο Δημόσιο 

Με τις ρήτρες επιβολής αυστηρών ποινών που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και νέες περικοπές, μεταβαίνει, την ερχόμενη Τρίτη, στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης από την τρόικα.

Όπως αναφέρει η Real News, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή ορίζει ρητά την αυτόματη επιβολή νέων μέτρων περικοπής δαπανών στη γενική κυβέρνηση, τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις επί δύο συνεχόμενο τρίμηνα. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα, αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος.

Για την αναπλήρωση της απώλειας εσόδων η κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα υποχρεούται να περικόψει δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες θα προέρχονται κυρίως από απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε θα αφορούν σε επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε στη λήψη πρόσθετων τελών και μέτρων.

Κι αυτό γιατί θα αποκλείεται η νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

Οι πολίτες γράφουν τις κλήσεις στα παλιά τους παπούτσια


 

Οι πολίτες αγνοούν συστηματικά τις κλήσεις που λαμβάνουν από τη Δημοτική Αστυνομία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων, τα οποία επικαλείται σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής».
Από τις 103.043 κλήσεις που βεβαιώθηκαν έως τώρα το 2012, πληρώθηκαν μόνο οι 10.035 με τα έσοδα του δήμου να περιορίζονται στις 500.000 ευρώ έναντι του ποσού των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε να μπαίνει στα ταμεία.
Όλα δείχνουν πως το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται πλέον οι πολίτες στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής είναι η νομιμότητα απέναντι στη δημοτική αρχή, εκμεταλλευόμενοι και τη γραφειοκρατία που υπάρχει σε κάθε δημόσιο φορέα. Χαρακτηριστικά, από το 1984 έως το 2007 υπήρχαν 90 εκατ. ευρώ χρωστούμενα από κλήσεις, δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια κλήσεις ανείσπρακτες.
 
Πέραν των άλλων, ο δήμος της πρωτεύουσας είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που προέκυψε με το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με τη νομιμότητα της σύμβασης του δήμου με ιδιωτική εταιρία για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Το πρόγραμμα δεν λειτούργησε για περίπου εννέα μήνες, ενώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, από τα ταμεία του δήμου χάνονταν κάθε εβδομάδα περίπου 60.000 ευρώ.
 
πηγή Καθημερινή

Ραντεβού το Σάββατο για τις επιτροπές αγώνα κατά των μεταλλείων


Ραντεβού το Σάββατο για τις επιτροπές αγώνα κατά των μεταλλείων 

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν για το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη οι επιτροπές αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, το Κιλκίς και την Αλεξανδρούπολη.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, μετά την ολοκλήρωση, της σημερινής κινητοποίησης κατοίκων της Χαλκιδικής στη Μεγάλη Παναγιά και το μεταλλείο της περιοχής.

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στις 11.30 το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου μέλη των επιτροπών αγώνα από περιοχές που αντιδρούν στη λειτουργία μεταλλείων, θα συγκεντρωθούν μπροστά από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο νέος χάρτης των βουλευτικών εδρών


 

Αλλαγές στις βουλευτικές έδρες επέφερε η τελευταία γενική απογραφή πληθυσμού του Μαΐου 2011, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζονται οι βουλευτικές έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας. Το επίμαχο διάταγμα κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
 
Σύμφωνα με το διάταγμα οι βουλευτικές έδρες κατανέμονται ως εξής: 
 
Α' Αθηνών 14, Β' Αθηνών 44, νομός Αττικής 15, Α' Πειραιώς 6, Β' Πειραιώς 8, νομός Αργολίδος 3, νομός 'Αρτης 3, νομός Δωδεκανήσου 5, νομός Ευρυτανίας 1, νομός Θεσπρωτίας 2, νομός Ιωαννίνων 5, νομός Καστοριάς 2, νομός Κέρκυρας 3, νομός Κιλκίς 3, νομός Κοζάνης 5, νομός Κυκλάδων 4, νομός Λακωνίας 3, νομός Λέσβου 3, νομός Λευκάδος 1, νομός Μαγνησίας 6, νομός Πιερίας 4, νομός Πρεβέζης 2, νομός Φθιώτιδος 5, νομός Φλωρίνης 2, νομός Χίου 2, νομός Αιτωλοακαρνανίας 7, νομός Αρκαδίας 3, νομός Αχαΐας 8, νομός Βοιωτίας 3, νομός Γρεβενών 1, νομός Δράμας 3, νομός Έβρου 4, νομός Ευβοίας 6, νομός Ζακύνθου 1, νομός Ηλείας 5, νομός Ημαθίας 4, νομός Ηρακλείου 8, νομός Α' Θεσσαλονίκης 16, νομός Β' Θεσσαλονίκης 9, νομός Καβάλας 4, νομός Καρδίτσης 4, νομός Κεφαλληνίας 1, νομός Κορινθίας 4, νομός Λαρίσης 8, νομός Λασιθίου 2, νομός Μεσσηνίας 5, νομός Ξάνθης 3, νομός Πέλλης 4, νομός Ρεθύμνης 2, νομός Ροδόπης 3, νομός Σάμου 1, νομός Σερρών 6, νομός Τρικάλων 4, νομός Φωκίδος 1, νομός Χαλκιδικής 3 και νομός Χανίων 4

“Στην υγειά μας” με 445.692 ευρώ


 

 Ανανεώνεται και η εκπομπή «Στην υγειά μας» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Η εισήγηση που κατατέθηκε στο ΔΣ της ΕΡΤ, με την υπογραφή του γενικού διευθυντή τηλεόρασης, κάνει λόγο για δώδεκα επεισόδια κόστους 445.692 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές και ο ΦΠΑ.
Το κόστος ανά επεισόδια είναι 37.141 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών αξίας 2.840 ευρώ.

Τo 2010 οι δαπάνες για υγεία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,7%


Τo 2010 οι δαπάνες για υγεία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,7% 

Για πρώτη φορά μετά το 1975 οι δαπάνες των Ευρωπαίων στον τομέα της υγείας σημείωσαν μείωση το 2010, σε σύγκριση με το 2009, επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο επίπεδο της ΕΕ η μείωση ήταν της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, ενώ την περίοδο 2000- 2009 οι ιατρικές δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4,6%.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η αντίστοιχη μείωση στην Ελλάδα: Το 2010 οι δαπάνες για υγεία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,7% ενώ μεταξύ 2000 και 2009 είχαν σημειώσει αύξηση κατά 5,7%. Σημαντικότερες μειώσεις από την Ελλάδα εμφάνισαν το 2010, σε σχέση με το 2009, η Ιρλανδία (-7,9%) και η Εσθονία (-7,3%).

Έξι μήνες πλέον για τις προσωρινές συντάξεις


 

Αυξάνονται σε 6 από 3 που είναι έως τώρα οι μηνιαίες προσωρινές συντάξεις που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόλις καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης για να καλύπτουν τα βασικά τους έξοδα διαβίωσης έως ότου λάβουν την κανονική τους σύνταξη.
Την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Την ίδια στιγμή που οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ περιμένουν έως και ένα χρόνο για να πάρουν τη σύνταξή τους, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει δραματικά η λίστα αναμονής. Ωστόσο οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη καθ'Α όλη τη διάρκεια αναμονής έως ότου βγει το ακριβές ποσό της σύνταξης.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, τα στοιχεία δείχνουν ότι «στο ΙΚΑ εκκρεμούν περίπου 85.300 αιτήσεις για καταβολή κύριας σύνταξης και 71 χιλιάδες για επικουρική». Επιπλέον –όπως είπε– «η καθυστέρηση στα υποκαταστήματα Αττικής είναι περίπου 11 μήνες ενώ σε αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας 10 μήνες» ενώ συμπλήρωσε ότι δίνονται ήδη 37.000 προσωρινές κύριες συντάξεις.
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο συγκροτήθηκε κλιμάκιο «επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής συντάξεων» και πως σύντομα αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Το ελληνικό κόλπο με τις offshore


 

Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οι offshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.
Αν και τα τελευταία τρία χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε -από 3% στο 15%- ο αριθμός των ελληνικών offshore δε μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε.
 
Από 789 το 2010 έφτασαν τις 829. Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και το «χάρτινο» χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποφηκοφυλακεία τα οποία δε συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πληρώνουν φόρους: οι offshore τους δεν πληρώνουν φόρους. 
 
«Με τις οffshore επικρατεί χάος. Οι περισσότερες ΔΥΟ στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, δεν έχουν τμήματα ελέγχου και ως εκ τούτου θα πρέπει να το κάνει κάποιος που απασχολείται σε άλλο τμήμα. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη: για να δούμε ποιες από τις Offshore δεν έχουν κάνει δηλώσεις, θα πρέπει να αντιπαραβάλουν χειρόγραφες καταχωρίσεις από τα Τμήματα του Κεφαλαίου και του Εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει πριν αρκετά χρόνια - κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο 
 
 . Στο προσωπικό όμως υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Αν τα στοιχεία ήταν καταχωρισμένα ηλεκτρονικά, οι διασταυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε ελάχιστο χρόνο», λέει εφοριακός που έχει πραγματοποιήσει τέτοιους ελέγχους στην Άνδρο. 
 
Για να αποκτήσει μία offshore ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ. 
 
Με το που θα γίνει, κατόπιν ελέγχου, αντιληπτό ότι στη συγκεκριμένη Offshore δεν έχει υποβάλλει δήλωση, τότε γίνεται πρόσκληση από τη ΔΟΥ και αν δεν απαντηθεί αναζητείται ο εκπρόσωπος της εξωχώριας. 
 
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα η όποια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, στους εκπροσώπους και στο καταστατικό μιας offshore γίνεται στην ουσία μέσα σε λίγα λεπτά με μια εντολή μέσω e-mail. Κι όσο για τον πραγματικό ιδιοκτήτη, τον δικαιούχο, παραμένει άγνωστος πίσω από το τείχος αδιαφάνειας που υψώνεται. 
 
Η αδιαφάνεια φτάνει σε τέτοιο σημείο που μία πολυτελής κατοικία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μπορεί να δηλωθεί... στάβλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά μέσο όρο πληρώθηκαν 360 ευρώ φόρος, από κάθε υπεράκτια εταιρεία.

Σε «στάση πληρωμών» οι 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις


 

Μια στις πέντε προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο 2012, ενώ η πιθανότητα λουκέτου φαίνεται να μην είναι τόσο μεγάλη για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Παράλληλα, η «στάση πληρωμών», αφορά πλέον τις 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Tα νούμερα αυτά προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2012 που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
 
H έκθεση, εκδίδεται για δωδέκατη χρονιά και αποτυπώνει τις εξελίξεις και τις διαφοροποιήσεις που έχουν συμβεί στο κλάδο του εμπορίου, εξετάζοντας ιδιαίτερα τις εξελίξεις στις Μικρές και Μεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις. Παράλληλα, η έκθεση, επιχειρεί να αναλύσει τις διαχρονικές μεταβολές που υφίστανται βασικές παράμετροι-συνιστώσες του κλάδου όπως η απασχόληση, η κερδοφορία, η ρευστότητα, οι πωλήσεις των επιχειρήσεων κ.α.
 
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα δυσμενή σε όλα τα πεδία στα οποία αναφέρεται η έκθεση. Η ύφεση στο σύνολο του κλάδου καταγράφεται σημαντική και μάλιστα ανεξάρτητα του μεγέθους επιχείρησης.
 
Η βαθιά οικονομική ύφεση έπληξε την εμπορική δραστηριότητα σε όλη της την έκταση. Κύρια χαρακτηριστικά, η νέα πτώση στον κύκλο εργασιών, η επιδείνωση της κερδοφορίας και η συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου.
 
Είναι προφανές ότι το εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον έχει σοβαρές επιπτώσεις και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στις ΑΕ - ΕΠΕ ενώ επενδυτική άπνοια επέδειξαν περίπου 9 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ τη διετία 2010-2011.
 
Τον τελευταίο χρόνο, το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999. Οι μικρές επιχειρήσεις επιδεικνύον μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ σε θέματα μείωσης του προσωπικού τους, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα καθώς περίπου το 80% εξ αυτών δεν προέβησαν στην εύκολη λύση της αποψίλωσης του εργατικού τους δυναμικού αλλά επέλεξαν να διατηρήσουν ανέγγιχτο το απασχολούμενο προσωπικό τους.
 
Στροφή στα ελληνικά προϊόντα
 
Για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 55,5% επιδεικνύουν την προτίμησή τους στη διάθεση εγχωρίως παραγομένων προϊόντων, μία τάση η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη για τις ΑΕ και ΕΠΕ, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια μείωσης της εμπιστοσύνης τους στα εντός των συνόρων παραγόμενα προϊόντα Βεβαίως η στροφή αυτή των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή εμπορευμάτων από ξένους προμηθευτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Παρ όλα αυτά, η παραπάνω έστω και κατ ανάγκη τάση που παρατηρείται μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική αγορά και να θέσει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
 
Ρευστότητα: Το μείζον πρόβλημα
 
Η ρευστότητα, ένα από τα βασικότερα επιχειρηματικά εργαλεία, όπως ήταν αναμενόμενο υπέστη μία τρομερή επιδείνωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά στην «ασφυξία» του εμπορίου.
 
Μία οικονομική πραγματικότητα πέρα από κάθε πρόβλεψη
 
Τόσο στις πωλήσεις, όσο και στο κύκλο εργασιών, οι περσινές προβλέψεις των επιχειρήσεων για το 2012 απέχουν από τις φετινές εκτιμήσεις για το ίδιο έτος. Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερεύσουν σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπαν πέρσι. Οι φετινές τους προβλέψεις για το 2013 φαίνεται να έχουν αφομοιώσει το αρνητικό κλίμα και το οικονομικό αδιέξοδο αφού 7 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους.

Κεντρική Σελίδα » Νέα » 40 εκατ. $ πέρασαν από ... 40 εκατ. $ πέρασαν από λογαριασμούς της συζύγου του Γ. Παπαντωνίου


 

Το μυθικό ποσό των 40 εκατ. δολαρίων διαπιστώθηκε από τις ελεγκτικές αρχές ότι διακινήθηκε μέσω των λογαριασμών της συζύγου
του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννη Παπαντωνίου, Στραυρούλας Κουράκου, αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα.
Πρόκειται για λογαριασμούς που βρίσκονται στην τράπεζα HSBC στο κατάστημα της Γενεύης, και αποκαλύφθηκαν από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
 
Σύμφωνα με πηγές, όταν ο Έρβε Φαλτσιάνι υπέκλεπτε την λίστα, η κ. Κουράκου είχε στον λογαριασμό της 1.5 εκατ. δολάρια. Και αυτό συνέπεσε με την περίοδο που ο σύζυγος της ήταν υπουργός. Στην συνέχεια άρχισαν οι έρευνες και διαπιστώθηκε ότι τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα.
 
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τα ποσά και την ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων να έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το ΣΔΟΕ και να καλούνται σύντομα για εξηγήσεις.
 
Όπως έγινε γνωστό, τα χρήματα δεν έμπαιναν με εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες, αλλά η μεταφορά γινόταν από τράπεζες του εξωτερικού. Εκτός από την HSBC της Γενεύης χρήματα βρέθηκαν και σε λογαριασμό τράπεζας της Σιγκαπούρης. 
 
Εκτός από τους λογαριασμούς της κ. Κουράκου, ερευνώνται και οι λογαριασμοί του κ. Κανδαλέπα, ο οποίος εκτός από κουμπάρος της οικογένειας, έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας την δεκαετία του 1990. Ένα χρόνο μετά τον διορισμό του παραιτήθηκε και άνοιξε εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων και προώθησης επενδυτικών προγραμμάτων την ώρα που ο κ. Παπαντωνίου παρέμενε τσάρος της οικονομίας.
 
Το επόμενο διάστημα αναμένεται σύζυγος και κουμπάρος να δώσουν εξηγήσεις. 
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αλλαγές στο Μνημόνιο 3


 

Kυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας έγινε υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν όλες οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα.
 
Επίσης, μερικές μικρές αλλαγές σε πτυχές του πολυνομοσχεδίου με στόχο την καλύτερη διευκρίνηση συγκεκριμένων ζητημάτων, έτσι ώστε και η Τρόικα να μην έχει αμφιβολίες και αντιρρήσεις.
 
Παράλληλα εξετάστηκαν και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες για σειρά ζητημάτων. 
 
Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα καταθέσει τη Δευτέρα πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τις αλλαγές αυτές με στόχο να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup). 
 
 
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της.
 
"Είμαστε έτοιμοι 101%" ειπώθηκε χαρακτηριστικά" κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας και η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά και τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις θα εκδοθούν στις αρχές της εβδομάδας.
 
Η εγκύκλιος για τα ασφαλιστικά ενδέχεται να εκδοθεί τη Δευτέρα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον τρόπο λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τα ισοδύναμα μέτρα που θα αναπληρώνουν τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων που εξαιρέθηκε από τα μέτρα.

Οι "οκτώ" πολιτικοί που ερευνώνται απο το ΣΔΟΕ


 

Οκτώ πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και δύο νυν βουλευτές ελέγχονται αυτή την περίοδο από το ΣΔΟΕ όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Real News".
 
Πρόκειται για τους νυν βουλευτές της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλο και Νικήτα Κακλαμάνη τους πρώην βουλευτές του ίδιου κόμματος Γιώργο Βουλγαράκη και Φεβρωνία Πατριανάκου και τους πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη, Γιάννη Ανθόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου και Απόστολο Φωτιάδη.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ελέγχουν εαν κάποιοι από αυτούς πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι "τις καρέκλες" που τους εμπιστεύτηκαν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί (και οι ψηφοφόροι τους) ,ενώ όλοι τους ελέγχονται για διαφορετικές υποθέσεις.

Γ.Γ. Δημοσίων Έργων: «Μπουλντόζες» τον Μάιο στους οδικούς άξονες



Επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας τον ερχόμενο Απρίλιο - Μάιο «βλέπει» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλος, εκτιμώντας ότι δυνητικά μπορούν να απασχοληθούν στα σχετικά εργοτάξια έως και 70.000 εργαζόμενοι.
Αυτό αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου», από την οποία ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:
-Η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και τον ειδικό διαπραγματευτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι συζητήσεις με τις τράπεζες. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι να φέρουμε τις νέες συμβάσεις στη Βουλή στις αρχές του χρόνου. Βέβαια απαιτείται και επιπλέον χρόνος για την επανεκκίνηση των έργων.
Εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι τον Απρίλιο - Μάιο θα «πιάσουν δουλειά πάλι οι μπουλντόζες» και σταδιακά θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε στα έργα αυτά εβδομήντα χιλιάδες εργαζόμενους.
-Πραγματικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία παράγει θέσεις εργασίας και μόνο μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων τονώνονται και τα δημόσια οικονομικά.
Το ίδιο πλέον θα συμβεί και στην Ελλάδα, ιδίως σε τομείς που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τέτοιοι τομείς είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και η δευτερογενής, που συνδέεται μαζί της.
-Απαιτούνται ορισμένες παρεμβάσεις νομοθετικές, οι οποίες θα επιταχύνουν τις συμβασιοποιήσεις, αλλά και την εκτέλεση των έργων. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η πρόσφατη ρύθμιση, με την οποία επιτρέπεται η χορήγηση προκαταβολής και για συμβάσεις των οποίων η προκήρυξη προέβλεπε προκαταβολή μικρότερη του 10%.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του πετρελαίου θέρμανσης και πως δίδεται

 
Τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Στην απόφαση ορίζονται τα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος ανάλογα με την περιοχή της κατοικίας του δικαιούχου, όπως και η διαδικασία καταβολής του.
Εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Taxis θα καταβάλλεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (0,28 ευρώ/λίτρο) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, ούτως ώστε να υποβάλουν αιτήσεις όσοι καταναλώσουν εφέτος πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες, για να θεωρηθεί κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια:

Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά του να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Ακίνητης περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επίδομα θέρμανσης δεν μπορούν να διεκδικήσουν παιδιά που εμφανίζονται ως προστατευόμενα στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους (ακόμα και αν κατοικούν σε άλλο σπίτι), όσοι εμφανίζονται ότι φιλοξενούνται σε κάποιον άλλον φορολογούμενο, όσοι διαθέτουν αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών, ενώ επίδομα δεν χορηγείται για επαγγελματική στέγη.
Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2012 μέχρι 30 Απριλίου 2013, μετά από σχετική αίτηση που μπορεί να γίνει μέχρι 30 Μαΐου 2013.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Όσοι δεν έχουν κωδικούς για το TΑXISnet, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν τον ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Το Μετρό Θες/νίκης πάει για το 2017 και ανακοινώνουμε… επεκτάσεις!

 
Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό. Η κύρια γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης έπρεπε να είχε παραδοθεί εφέτος, αλλά πηγαίνει (τουλάχιστον) για το 2017, καθώς έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 25%!
Όμως, από την άλλη πλευρά, το Αττικό Μετρό είναι έτοιμο τον Ιανουάριο να ανακοινώσει την επέκταση του Μετρό Θες/νίκης (ναι, αυτού του ημιτελούς έργου) προς την Καλαμαριά!
Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Για να δούμε, αν η επέκταση, γίνει πρώτα από το κύριο έργο!

Μεγάλη επίθεση των Anonymous κατά του Ισραήλ


Μεγάλη επίθεση των Anonymous κατά του Ισραήλ 

Μεγάλη επίθεση εναντίον ισραηλινών ιστοσελίδων πραγματοποίησαν οι Anonymous, εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή τους για το λαό της Γάζας.

Οι χάκερς επιτέθηκαν σε 700 ισραηλινές ιστοσελίδες και διέγραψαν εντελώς τη βάση δεδομένων του υπουργείου Εξωτερικών!

Οι χάκερς κατέβασαν ιστοσελίδες κυβερνητικές αλλά ακόμη και απλές όπως για παράδειγμα τουριστικών πρακτορείων.


Οι Anonymous στηρίζουν τους Παλαιστίνιους από την πρώτη στιγμή της επίθεσης του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές Alalauf και Zim ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Καβάλας

 
Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προέκυψε για το λιμένα Καβάλας. Δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ισραηλινών συμφερόντων, οι ALALAUF και ZIM έχουν εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαχείριση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β», αλλά και όλων των λιμανιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Α.Ε. (ΟΛΚ ΑΕ), μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης τόνισε ότι, εδώ και πολύ καιρό, υπάρχει ένα έμπρακτο ενδιαφέρον από ισραηλινής πλευράς, το οποίο εκφράστηκε κατά την επίσκεψη της διοίκησης του ΟΛΚ στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο.
Σε εκείνη την επίσκεψη η διοίκηση του ΟΛΚ είχε επαφές με εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του «Φίλιππος Β», όπως επίσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει.
Καθώς το νέο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης γειτνιάζει με την Εγνατία Οδό αλλά και με τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων η οποία διαθέτει δικές της λιμενικές εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, ο κ. Κοσμίδης υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία και να αποδώσει καρπούς είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας, έτσι ώστε να ανοίξει η πρόσβαση προς τα λιμάνια της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που έχουν γίνει «απαγορευτικά» για τα ισραηλινά καράβια, ιδιαίτερα μετά τη διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.
Να σημειωθεί πάντως ότι η σιδηροδρομική σύνδεση έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του διευρωπαϊκού προγράμματος Sea2Sea που θα συνδέσει το Αιγαίο με τη Μαύρη θάλασσα.

Απαγχονίστηκε 51χρονος στην Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου


Απαγχονίστηκε 51χρονος στην Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου 

Μια ακόμη αυτοκτονία προστέθηκε στις δεκάδες των τελευταίων ετών που έχουν προκαλέσει σοκ στην κρητική κοινωνία.

Όπως αναφέρει το flashnews, το πρωί στην Νέα Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι του, επί της οδού Δημοκρατίας, ένας άντρας 51 ετών.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι πως ο αυτόχειρας οδηγήθηκε στην πράξη απελπισίας και απόγνωσης, λόγω οικονομικών προβλημάτων.