EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλείσιμο σταθμών μετρό


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλείσιμο σταθμών μετρό 
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας θα ισχύσουν αύριο από το πρωί, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων της 39ης επετείου του Πολυτεχνείου, οι οποίες κορυφώνονται με την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στις 3 το μεσημέρι.

Στις 2, θα κλείσουν οι πύλες του Ιδρύματος, για να αρχίσει η καθιερωμένη εκδήλωση με ομιλίες και προσκλητήριο νεκρών. Η πορεία, με επικεφαλής τη σημαία του Πολυτεχνείου, αναμένεται να αρχίσει μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης.

Έτσι από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων και θα γίνεται σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας από τις 2 το μεσημέρι (μέχρι την λήξη των εκδηλώσεων) στους εξής δρόμους:

- 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου, στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Πλατεία Ομονοίας.

- Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου.

- Σταδίου σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Πλατεία Συντάγματος.

- Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.

- Λ. Β. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.

- Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας.

- Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Β. Σοφίας.

- Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας.

- Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.

- Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.

- Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).

- Τσόχα, σε όλο το μήκος της.

- Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.

- Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας.

- Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. - Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

- Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας.

- Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

- Λ. Β. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά.

- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου.

Επίσης θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες από τις 2 μ.μ. και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις στις παρακάτω οδούς:

- Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χατζηγιάννη, Χ. Μέξη, Ηριδανού, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

- Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

- Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

- Καρτάλη, Λυκαωνίας, Αγγ. Πυρρή στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

- Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Όπως επισημαίνει η αστυνομία, σε κάθε περίπτωση οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Αυτοκτόνησε 25χρονη από το Αγρίνιο


Αυτοκτόνησε 25χρονη από το Αγρίνιο 

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι στο χωρίο Τριαντείκα της Δ.Ε. Νεάπολης του δήμου Αγρινίου, από την είδηση ότι μια νεαρή κοπέλα έπεσε χθες βράδυ από το μπαλκόνι του σπιτιού της, στα Γιάννινα όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Οι πρώτες πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και κάνουν λόγο για αυτοκτονία χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό συμβάν.

Να σημειωθεί ότι η 25χρονη είχε καλέσει τους γονείς της να την επισκεφτούν και το περιστατικό σημειώθηκε ενώ αυτοί κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο.

Πηγή: cityvoice.gr

CNN: "Το τέλος της ελληνικής μεσαίας τάξης" (VIDEO)


 

Το ρεπορτάζ του CNN για την ελληνική μεσαία τάξη (Greece's disappearing middle class) κάνει τον γύρο του κόσμου τον τελευταίο μήνα.
 
Σύμφωνα με το μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο, η ελληνική μεσαία τάξη μετατρέπεται πλέον σε τάξη νεόπτωχων μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης και υπό το βάρος των νέων μέτρων λιτότητας Το συγκεκριμένο βίντεο είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή της ιστοσελίδας και εξακολουθεί να συγκεντρώνει χιλιάδες "κλικ" (views) κάθε μέρα κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
 
Το ρεπορτάζ παρακολουθεί την καθημερινότητα πρώην ευκατάστατων Ελλήνων, οι οποίοι είδαν μέσα σε μόλις δύο χρόνια τη ζωή τους να καταρρέει και να αλλάζει άρδην.
 
Ανάμεσα στα πρόσωπα που συναντά ο ρεπόρτερ του CNN στην Αθήνα, είναι μία γυναίκα χήρα, πρώην νοσοκόμα, η οποία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ένα επίδομα 200 ευρώ.
 
Ο ανταποκριτής επισκέπτεται ακόμη το σπίτι μιας επταμελούς οικογένειας που αγωνίζεται να επιβιώσει. 
 
Άδειο ψυγείο και ντουλάπια κουζίνας μαζί με την καθημερινή αγωνία για το τραπέζι και τα άδεια πιάτα των παιδιών συνθέτουν το σκηνικό μιας ακόμα οικογένειας που δυσκολεύεται να επιβιώσει εν μέσω οικονομικής κρίσης.
 
Παρόμοιο το σκηνικό και στους γείτονες καθώς οι περισσότεροι είναι άνεργοι και χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Προσωρινή λύση και "καταφύγιο" για τους νεόπτωχους της Αθήνας η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία.
 
Το ρεπορτάζ εστιάζει στις πολυάριθμες δράσεις αλληλοβοήθειας που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια στήριξης ανθρώπων που έχουν μεγάλη ανάγκη.
 
"Οργανώσεις, εκκλησία και μεμονωμένοι πολίτες βοηθούν καθημερινά προσφέροντας σχολικά είδη και ρούχα σε παιδιά, τρόφιμα σε χιλιάδες άπορες οικογένειες και άστεγους", καθώς όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ η μεσαία τάξη στην Ελλάδα εξαφανίζεται με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα χρόνια.
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πάνω από 900.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 21.4% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της φτώχειας. Πρόκειται συνολικά για 2.341.400 άτομα, αριθμός που κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη, αμέσως μετά τη Βουλγαρία.

Ρεπορτάζ για την εξαφάνιση της ελληνικής μεσαίας... από fon1972

Εμβάσματα 33 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό


 

Τα εν λόγω εμβάσματα έχουν κατευθυνθεί κυρίως σε τράπεζες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, ενώ έχουν διαπιστωθεί 10.000 περιπτώσεις ως ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
 
Πάνω από 3 εκατ. εμβάσματα Ελλήνων φυσικών προσώπων , συνολικού ύψους 33 δισ. ευρώ, έχουν φύγει από τη χώρα μας σε τράπεζες του εξωτερικού από τις αρχές του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με όσα είπε ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), Γεώργιος Λασκαρίδης, στο περιθώριο του 4ου φορολογικού συνεδρίου «Thessaloniki Tax Forum».
 
Ο κ. Λασκαρίδης ανέφερε πως τα εν λόγω εμβάσματα έχουν κατευθυνθεί κυρίως σε τράπεζες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, ενώ από τις μέχρι στιγμής διασταυρώσεις έχει διαπιστωθεί πως 10.000 περιπτώσεις είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΓΓΠΣ αναμένει οδηγίες από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει η ελεγκτική διαδικασία, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την ταχεία διεκπεραίωσή της. 
 
 
 
Ο κ. Λασκαρίδης διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ηλεκτρονική οικονομική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά συστήματα όπως αυτό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, που ναι μεν υπάρχει ως υποδομή, αλλά, προς το παρόν, δεν διεκπεραιώνει τις απαιτούμενες διασταυρώσεις στον επιθυμητό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».

Αττικό Μετρό: Κλείνουν αύριο, στις 12.00, 7 σταθμοί και στις 14.00 3 σταθμοί

 
Κλειστοί θα παραμείνουν στις 17 Νοεμβρίου, με εντολή της Αστυνομίας, αρκετοί σταθμοί του Μετρό, εξαιτίας της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Έτσι, στις 12.00 θα κλείσουν 7 σταθμοί του Μετρό (Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μ. Μουσικής, Αμπελόκηποι, Μοναστηράκι και Ακρόπολη) και στις 14.00 θα ακολουθήσουν 3 σταθμοί (Πανόρμου, Κατεχάκη, Εθνική Άμυνα).
Ωστόσο, ο ΟΑΣΑ σε συνέχεια των τροποποιήσεων στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ που έχει θέσει σε εφαρμογή από την περασμένη Πέμπτη, λόγω της διακοπής της λειτουργίας σταθμών μετρό στο κέντρο της Αθήνας, συνδέει προσωρινά (μόνο για τις 17 Νοεμβρίου) τον σταθμό Λαρίσης με τον Κεραμεικό με λεωφορείο.
Σκοπός είναι η διευκόλυνση της μετεπιβίβασης του επιβατικού κοινού μεταξύ των γραμμών μετρό 2 & 3. Το λεωφορείο θα κινείται σε συγκεκριμένη διαδρομή από ώρα 12:00 μ.μ. έως το πέρατος των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ.
Η γραμμή θα έχει αφετηρία στο Σταθμό Λαρίσης στην αφετηρία των Α15,  Β15 & Ε15 και θα είναι κυκλική ως προς τον Σταθμό Κεραμεικού χωρίς να πραγματοποιεί στάσεις παρά μόνο στην στάση «Παλαιά Αγορά» επί της οδού Πειραιώς, μεταξύ Ερμού και Βουτάδων για επιβίβαση και αποβίβαση.

Μειώσεις δημοτικών τελών στο δήμο Αθηναίων


 

Σημαντική μείωση των δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες δημοτών, για νέα ζευγάρια, καθώς και για την τόνωση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποφάσισε ο δήμος Αθηναίων. 
 
Στόχος η ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση αλλά παράλληλα η παροχή κινήτρων για ανάπτυξη, κοινωνική και οικονομική, ευαίσθητων περιοχών του κέντρου της Αθήνας.
 
Απαλλάσσονται από τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
 
Με εισήγηση της δημοτικής αρχής, που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, στα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού, διατηρείται η μείωση στις εξής κατηγορίες:
 
-κατά 50% στους άπορες οικογένειες
 
-κατά 50% στις μονογονεϊκές οικογένειες
 
-κατά 50% στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες με αναπηρία μεγαλύτερη του 80%
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εφαρμογή ενός καινοτόμου μέτρου από το 2013 για τη στήριξη νέων ζευγαριών, που θα παντρευτούν εντός του 2013, και θα εγκατασταθούν στον δήμο Αθηναίων. Με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια θα απολαμβάνουν μείωση ύψους 50% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για 2 χρόνια. 
 
 
 
Για τους επιχειρηματίες ο δήμος Αθηναίων διατηρεί σταθερούς τους συντελεστές στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
 
Διατηρείται επίσης:
 
η απαλλαγή των τελών, έως τον Μάιο του 2013, όλων των καταστημάτων που υπέστησαν καταστροφές από τα επεισόδια της 12/2/2012 στο κέντρο της Αθήνας
 
Στα ιδία επίπεδα διαμορφώνονται τα τέλη που αναφέρονται στις κάτωθι κατηγορίες:
 
-Εμπορεύματα
 
-Στάσιμο εμπόριο
 
-Περίπτερα
 
-Εμποροπανηγύρεις
 
-Τουριστικά λεωφορεία
 
-Πρατήρια υγρών καυσίμων
 
-Οικοδομικά υλικά
 
-Κυριακάτικη αγορά
 
Όσον αφορά τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αποφασίζονται μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7,54% και 57,89%. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη μείωση των συντελεστών θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές:
 
-Στην Πλατεία Αττικής καθορισμός του συντελεστή από 52,9€/τ.μ σε 45€/τ.μ.
 
-Στην Πλατεία Αμερικής καθορισμός του συντελεστή από 48,67€/τ.μ σε 45€/τ.μ.
 
-Στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονος μείωση του συντελεστή από 76,58 €/τ.μ σε 45 €/τ.μ. (Αχαρνών)
 
-Στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου μείωση του συντελεστή από 233,16 €/τ.μ σε 163,21 € τ.μ. (Ψυρρή)
 
-Στην οδό Φωκίωνος Νέγρη μείωση του συντελεστή από 176,82 €/τ.μ σε 123,77 €/ τ.μ. (Κυψέλη)
 
-Στην οδό Αποστόλου Παύλου μείωση του συντελεστή από 260,02 €/τ.μ σε 182,01 €/τ.μ. (Θησείο)
 
-Στην οδό Γλάδστωνος μείωση του συντελεστή από 155,45 €/τ.μ σε 108,82 €/τ.μ. (Ομόνοια)
 
-Στην οδό Πλατείας Βικτωρίας (εκτός – πεζοδρόμια) καθορισμός του συντελεστή σε 96,18 € /τ.μ.
 
-Στην οδό Υμηττού μείωση του συντελεστή από 325,02 €/τ.μ σε 195,01 €/τ.μ. (Παγκράτι)
 
-Στην οδό Βαλαωρίτου μείωση του συντελεστή από 376,96 €/τ.μ σε 263,87 €/τ.μ. (Κολωνάκι)
 
Τέλος, επί της Πλατείας Ομονοίας και της Πλατείας Βικτωρίας, τα τέλη διαμορφώνονται σε 5 €/τ.μ.

Ταξιδέψτε μέχρι τα… αστέρια μέσω της Google


 

Ένα μοναδικό διαδραστικό ταξίδι στον γαλαξία μέσω του Chrome θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι χρήστες του Internet.
Η αρμόδια ομάδα εικονογράφισης της Google δημιούργησε την σελίδα http://workshop.chromeexperiments.com/stars/, μία διαδραστική απεικόνιση του διαστήματος στην οποία φανερώνεται η πραγματική θέση των αστεριών.
 
Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι WebGL, CSS3D και Web Audio.

ΙΚΑ: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για συνταξιοδότηση


  

Δεν απαιτείται κατάθεση αίτησης, ούτε κάποια άλλη εκ των προτέρων ενέργεια των ασφαλισμένων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ,
καθώς... με τις νέες διατάξεις περί συνταξιοδότησης, που προβλέπει ο ν. 4093/2012, το στοιχείο της κατοχύρωσης ελέγχεται από τις υπηρεσίες συντάξεων κατά τον χρόνο που εξετάζεται το αίτημα συνταξιοδότησης.
 
Επίσης, δεν απαιτείται να γίνει εντός του 2012 η κατάθεση αίτησης για αναγνώριση πλασματικών χρόνων προκειμένου να κατοχυρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους αυτού ή προγενέστερου έτους.
 
Για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, η προβλεπόμενη σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί οποτεδήποτε πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση ή και ταυτόχρονα με αυτήν.
 
Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ για το σύνολο των διατάξεων του νέου νόμου θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, με την έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Κάνει πίσω η κυβέρνηση


 

Επανέρχεται το "184" για τα ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ, η τηλεφωνική γραμμή που θα χειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ και θα έχει χρέωση αστικής μονάδας.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε την Παρασκευή τις  66 δράσεις και ενέργειες, που θα οδηγήσουν στην βιωσιμότητα του Οργανισμού Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός, είπε χαρακτηριστικά, ότι "ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι οργανισμός, που μπορεί να βγάλει χρήματα καμία εταιρεία".
 
"Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από αυτό το διαγωνισμό για τις χρεώσεις στα τηλεφωνικά ραντεβού  και αίρω την πολιτική μου στήριξη στην προηγουμένη διοίκηση γι'αυτό. Έχω ζητήσει να βρεθεί νομικός τρόπος για να μην επιβαρύνονται έτσι οι πολίτες. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι οργανισμός που μπορεί να παίζει και να βγάζει κάθε εταιρεία χρήματα πάνω στην πλάτη του", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο κλείνονται σήμερα τα τηλεφωνικά ραντεβού με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. 
 
 Όπως είπε ακόμη, ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο όσα διαγνωστικά κέντρα έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και μηχανήματα, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης και αξιολόγησης των διαγνωστικών κέντρων με "αστέρια".
 
"Τελείωσε τα ταμεία να πληρώνουν όλα σε όλους χωρίς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα γίνεται σε επίπεδο γιατρών, ιατρικού εξοπλισμού ακόμη και ιατρικών σφαλμάτων. Αυτό που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες θα αποζημιώνεται διαφορετικά από εκείνο που προσφέρει υπηρεσίες του 1960 και 1970. Δεν γίνεται να δίνουμε 200-300 ευρώ  για μια μαγνητική από ένα μηχάνημα απαρχαιωμένο και να δίνουμε  τα ίδια χρήματα για  για ένα άλλο μηχάνημα  σύγχρονο", τόνισε.
 
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν θα αποζημιώνεται κανένα υλικό  που δεν θα έχει ταινία γνησιότητας.
 
"Το πάρτυ με τα υλικά τελείωσε. Τελεία και παύλα. Κάθε υλικό θα είναι πιστοποιημένο με barcode", υπογράμμισε.
 
"Ο καθένας προσωπικά να δώσει την ψυχή του. Στο τέλος του 2013 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι πρότυπο οργανισμού και αξιοζήλευτος", κατέληξε ο Μάριος Σαλμάς, παρουσιάζοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης του Οργανισμού.

Επιστολή Χαϊκάλη σε Μέρκελ: Μαντάμ, στείλε τον Χερ Φούχτελ για εθελοντική εργασία


  

Επιστολή στα αγγλικά στέλνει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του για τους Έλληνες υπαλλήλους.
 
Ο κ. Χαϊκάλης ερωτά την Γερμανίδα Καγκελάριο εάν έχει αναπτυχθεί «η εξαιρετική ιδέα για προσβολή των Ελλήνων εργαζομένων», ενώ σημειώνει πως ο κ. Γιόακιμ Χανς Φούχτελ έχει εξοικειωθεί ήδη με τις δεξιότητες του ελληνικού δημοσίου.
 
Παράλληλα, της ζητάει να στείλει τον «Χερ Φούχτελ» σε μία χώρα να δουλέψει εθελοντικά και της προτείνει... master plan για τον Γερμανό επιτετραμμένο.
 
Το γράμμα του κ. Χαϊκάλη αναλυτικά:
 
«These Guys Are Poking Their Own Eyes Out!»
 
Madame Merkel,
 
No doubt the Chancellery was disturbed by the recent unfortunate incident that your subordinate Herr Fouchtel was involved. Worry not! We can be of help. Prior to that I would like to address you with the following questions so that I can maximize this support. 
 
 
 
Did He develop this excellent idea to insult -yet again- Greek workers, Himself or was He wisely guided by his subordinates, as they too have made themselves rather comfortable, in this sense, by now?
 
Exactly what was He thinking when He frivolously detracted one third of supposedly "useless staff" from the working force? Mind you His response speed with numbers surpasses human ability. Surely His promotion is underway.
 
It is He, Herr Fouchtel, and the caliber of the man in charge.
 
Madame Merkel,
 
Indeed He appears to have mastered Greek Public Administration skills, to the point that He can model work productivity projects and comparative plans, in no time. This we appreciate deeply. We've no time to waste. It is sad however that His voice was interrupted This is where we take over and present our support ideas, so enabling the Chancellery to act further. Only Greeks know the virtues of the man eating up numbers.
 
Please be so kind to consider the following action plan for Herr Fouchtel.
 
Allow the man to undertake a post of some description, in a country with volunteer redundant. Work life will return to normal and Herr Fouchtel will feel free again to praise the immaculate German workforce.
 
Since He made this urgent effort to rephrase what he thought was simply facts on a table- in human shape- allow him redemption. After all He was only thinking loud.
 
Last but not least, we've now come to the conclusion Herr Fouchtel was the man for the job- from where we stand to be honest. The more he talks the less he is heard. I wonder why exhausted Greek workers should want to answer back. I know why and I am in a pleasant position to inform you, that Greeks are only struggling to stop him hurt himself. The dream is not lost for Herr Fouchtel. He must keep up the good work!
 
Vorsicht! Of spoons!
 
Kind Regards
 
Πηγή: iefimerida

Η επίθεση στον υφυπουργό Παιδείας.. (video)


 

Ομάδα φοιτητών, πέταξε καφέδες και νερά στον κ. Παπαθεοδώρου φωνάζοντας συνθήματα.






Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμου από τρένο του ΗΣΑΠ


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμου από αμαξοστοιχία του ΗΣΑΠ μεταξύ των σταθμών Ταύρου και Καλλιθέας.
Συρμός στον ΗΣΑΠ που εκινείτο από Καλλιθέα προς Ταύρο με κατεύθυνση την Κηφισιά παρέσυρε και καταπλάκωσε πεζό που εκινείτο μέσα στις γραμμές του ηλεκτρικού.
Στο σημείο έχουν φτάσει συνεργεία του Πυροσβεστικού Σώματος για τον απεγκλωβισμό του θύματος, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ατύχημα ή αυτοκτονία. 
Η κίνηση προς Κηφισιά έχει διακοπεί.

ΕΟΖ: Ιδιωτικές πόλεις, ιδιωτικές πλατείες, ιδιωτικοί πεζόδροµοι, ιδιωτικοί νόμοι!

Γράφει η Βάλια Μπαζού

Ιδιωτικές πόλεις, ιδιωτικές πλατείες, ιδιωτικοί πεζόδροµοι

Ας προσπαθήσουµε να κάνουµε µια προβολή στο µέλλον και ας υποθέσουµε ότι τα κυβερνητικά σχέδια για την αξιοποί­ηση του Ελληνικού λάµβαναν σάρκα και οστά και στην παρα­λιακή ζώνη χτιζόταν µια καινούργια πόλη µέσα στην πόλη, µε ένα καινούργιο πάρκο, το µεγαλύτερο της Ευρώπης. Ας υποθέσουµε ότι είναι καλοκαίρι, βραδάκι, και επιχειρείτε να γνωρίσετε από κοντά τη «Ριβιέρα της Αθήνας» και να κάνετε τη βόλτα σας στη νέα όαση πρασίνου. Εκεί, λοιπόν, που απολαµβάνετε τα απτά αποτελέσµατα της «σωτηρίας» της χώρας και θέλετε να µπείτε στο πάρκο, µια ταµπέλα σάς προειδοποιεί: «Παρακαλείσθε να απολαύσετε την ιδιωτική περιουσία µε διακριτικότητα» και ένας κύριος µε στολή σεκιουριτά σας πληροφορεί ότι έχετε µόνο µία ώρα στη διάθεσή σας γιατί µετά ο χρόνος σας τελειώνει και ο ιδιώτης θέλει την ησυχία του…
Η εικόνα που σας περιγράφουμε, αν και µπορεί να σας φαίνεται τραβηγµένη από τα µαλλιά, δεν είναι, αφού αυτά συµβαίνουν στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, όπου ο δηµόσιος χώρος, πλατείες, πεζόδροµοι και δρόµοι, παραδίδονται σε ιδιώτες που, ως κράτος εν κράτει, αναλαµβάνουν τη διαχείρισή τους.

Το δηµόσιο των ιδιωτών

Η κατάλυση του δηµόσιου χώρου, η απαξίωσή του και η αντικατάστασή του επί της ουσίας από την ιδιότυπη έννοια του «κενού χώρου» αποτελεί µια πραγµατικότητα που βιώνουµε όλοι µας, ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Η έννοια του κενού µεταφράζεται, κυρίως, µε την αντίληψη ότι ένας δηµόσιος χώρος δεν µας ανήκει, αντίληψη που κατοχυρώνεται µε την αντιµετώπισή του ως ενός απλού ελεύθερου, µη δοµηµένου χώρου, τον οποίο διασχίζουµε ως περαστικοί και τον αντιµετωπίζουµε ως «νεκρή γραµµή» της πόλης, αφού θεωρούµε ότι δεν έχουµε ούτε δικαιώµατα ούτε υποχρεώσεις.

Η έννοια του δηµόσιου χώρου έχει χάσει πια την έννοια του κοινού χώρου, που σχεδιάζεται για να εξυπηρετεί τους χρήστες του, για να µετουσιώνει την έννοια της συµµετοχής και της επικοινωνίας. Έχει µετατραπεί σε έναν χώρο, στην καλύτερη περίπτωση, µόνο κατανάλωσης, όπου θεωρείται αποδεκτό ότι ο µοναδικός κυρίαρχος είναι ο άρχων του εσπρεσοφραπέ! Η αντίληψη αυτή περί του δηµόσιου χώρου όχι µόνο δεν αµφισβητείται, παρά µόνο από ελάχιστες οµάδες πολιτών που αντιµετωπίζονται, στην καλύτερη περίπτωση, ως γραφικοί και, στη χειρότερη, ως «εχθροί» του νόμου και της τάξης, αλλά τείνει να λάβει εφιαλτικές, οργουελικές διαστάσεις.

Ιδιωτική διακυβέρνηση

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, παρατηρείται µια δραµατική στροφή αφού, στο όνομα της ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδυτών και της αναμόρφωσης των πόλεων, η διαχείριση των δημόσιων χώρων παραδίδεται στους ιδιώτες. Με απλά λόγια, αυτό μεταφράζεται στη δημιουργία ιδιωτικών πλατειών, πεζοδρόμων και δρόμων, η λειτουργία των οποίων γίνεται από ιδιώτες διαχειριστές οι οποίοι αποφασίζουν και διατάσσουν ποιοι μπορούν να χρησιμοποιούν τις πλατείες και τους πεζοδρόμους, ποιες ώρες της ημέρας και για ποιες δραστηριότητες. Οι πλατείες, οι πεζόδρομοι και δρόμοι που έχουν περάσει σε ιδιωτική διαχείριση, αστυνομεύονται από εταιρείες σεκιούριτι που αναλαμβάνουν την τήρηση της τάξης!
Ο νέος τρόπος διαχείρισης των δημόσιων χώρων από επενδυτικά funds άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά με αφορμή μεγάλες παρεμβάσεις σε περιοχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας που ήταν υποβαθμισμένες. Η ανάπλασή τους με βάση ιδιωτικά κεφάλαια που εκτός από κατοικίες και εμπορικά κέντρα αναλάμβαναν και την όλη ανάπλαση των ελεύθερων χώρων, οδήγησε στην παράδοση των δημόσιων χώρων σε ιδιώτες διαχειριστές που βάζουν τους κανόνες λειτουργίας τους.
Η στροφή αυτή παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες γιατί στις υπανάπτυκτες, που ταλανίζονται από τη φτώχεια και την εγκληματικότητα, το σχέδιο έχει άλλες διαστάσεις. Οι επενδυτές δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη και στην ιδιωτική διαχείριση υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων, αλλά συγκεντρώνουν κεφάλαια για την κατασκευή νέων, ιδιωτικών πόλεων.
Η Ονδούρα είναι η πρώτη χώρα όπου το μοντέλο θα δοκιμαστεί μετά τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με αμερικανικό fund. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την κατασκευή ιδιωτικών πόλεων που θα έχουν δική τους κυβέρνηση, διαφορετικό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο από την υπόλοιπη χώρα, ιδιωτική αστυνομία, ξεχωριστά δικαστήρια, διαφορετικό σύστημα υγείας, παιδείας και διακριτά σύνορα μέσα από την υιοθέτηση ειδικής νομοθεσίας για τη μετοίκηση και την απόκτηση άδειας παραμονής.
Όταν στα µέσα Ιουλίου, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυµπιακών Αγώνων, οι Λονδρέζοι κλήθηκαν στα εγκαίνια του µεγαλύτερου δηµόσιου χώρου της Ευρώπης, της Granary Square, που αποτελούσε κοµβικό σηµείο για την ανάπλαση ολόκληρης της υποβαθµισµένης περιοχής του King’s Cross, έκπληκτοι βρέθηκαν µπροστά σε µια ταµπέλα που τους προειδοποιούσε: «Καλώς ήρθατε στο King’s Cross. Παρακαλείσθε να απολαύσετε την ιδιωτική περιουσία µε διακριτικότητα»! Λίγο µετά την αρχική έκπληξη, συνειδητοποίησαν ότι τα εγκαίνια αφορούσαν τον µεγαλύτερο ιδιωτικό ελεύθερο χώρο της Ευρώπης, αφού οι 10 πλατείες και τα πάρκα στο αναβαθµισµένο King’s Cross ανήκουν πλέον σε ιδιώτες και τελούν υπό ιδιωτική διαχείριση!

Στη Βρετανία, η µέθοδος της παράδοσης ανοικτών δηµόσιων χώρων σε ιδιώτες έχει αρχίσει να εµφανίζεται την τελευταία δεκαετία που τµήµατα πόλεων τα οποία ήταν υποβαθµισµένα, αναπλάστηκαν µε αντίτιµο την ιδιωτική διαχείρισή τους. Και πρόκειται αποκλειστικά για ανοικτούς ελεύθερους χώρους, όπως πλατείες, πεζόδροµους ακόµα και δρόµους, και όχι για τα γνωστά γιγαντιαία κλειστά εµπορικά κέντρα και κλειστά πάρκα δραστηριοτήτων. Όπως επισηµαίνουν όσοι ανοικτά αντιτίθενται στο νέο µοντέλο επενδύσεων που κυριαρχεί, πλέον, στη Βρετανία, η ιδιωτικοποίηση του δηµόσιου χώρου είναι η βασική προϋπόθεση που τίθεται από τα επενδυτικά funds για την ανάπτυξη, την ανάπλαση µιας περιοχής. Και αυτό γιατί οι επιχειρηµατίες και κυρίως οι µεγάλες τράπεζες, για να επενδύσουν σε µια περιοχή, δεν περιορίζονται στην εκµετάλλευση από την κατασκευή εµπορικών κέντρων, luxury κατοικιών και ξενοδοχείων, αλλά απαιτούν και τη διαχείριση των πλατειών και των δρόµων προκειµένου, όπως λένε, να διατηρούν σε υψηλά στάνταρντ την επένδυσή τους.

Πλατείες - εταιρείες

Πολυεθνικές εταιρείες και µεγάλες τράπεζες πιέζουν και έχουν καταφέρει να κερδίσουν και τη λειτουργία των δηµόσιων χώρων, υποστηρίζοντας ότι µε αυτόν τον τρόπο θέλουν να διαφυλάξουν την επένδυσή τους. Και η διαφύλαξη επιτυγχάνεται µε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που µπορούν να αναπτυχθούν στις πλατείες και τους πεζόδροµους, µε τον έλεγχο των χρηστών, ακόµα και των περαστικών! Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε µε την εκδήλωση του κινήµατος των Occupy, οι ιδιώτες διαχειριστές µπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο των πολιτών στις πλατείες, να αποκλείσουν ολόκληρα τµήµατα της περιοχής, απαγορεύοντας την κυκλοφορία σε δρόµους και πεζόδροµους και βάζοντας ακόµα και συγκεκριµένο ωράριο πρόσβασης σε ολόκληρη την περιοχή! Οι υπερασπιστές της µετάβασης των δηµόσιων χώρων σε ιδιωτική διαχείριση υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται στο όνοµα της ανάπτυξης και της δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Και ακόµα ότι το τίµηµα της παράδοσης πλατειών και δρόµων σε ιδιώτες είναι πολύ µικρό σε σχέση µε το κέδρος από την ανάπλαση υποβαθµισµένων, µολυσµένων, πρώην βιοµηχανικών περιοχών που κάτοικοί τους, όσοι έχουν αποµείνει, είναι καταδικασµένοι στην ανέχεια και κάθε µορφή εγκληµατικότητας.

Ονδούρα: ιδιωτικές πόλεις

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της Ονδούρας υπέγραψε συμφωνία με επενδυτικό fund, και συγκεκριμένα με το αμερικάνικο γκρουπ MKG, για τη δημιουργία τριών ιδιωτικών πόλεων, οι οποίες θα έχουν ιδιωτική κυβέρνηση, ξεχωριστή νομοθεσία και ξεχωριστό φορολογικό σύστημα από την υπόλοιπη χώρα καθώς και ιδιωτική αστυνομία! Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, σε πρώτη φάση το γκρουπ MKG θα επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής πόλης στην περιοχή Πουέρτο Καστίγια, στην ακτή της Καραϊβικής, έργο που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, μόνο κατά τη φάση της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών θα δημιουργήσει 5.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και 15.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.
Η υπογραφή του μνημονίου συνοδεύτηκε από διθυραμβικές δηλώσεις του προέδρου του Κογκρέσου της Ονδούρας Χουάν Χερνάντεζ, ο οποίος παρουσίασε την επένδυση σαν πανάκεια για όλα τα δεινά της χώρας, υποστηρίζοντας ότι με την ολοκλήρωση των τριών ιδιωτικών πόλεων θα δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εμπνευστής του σχεδίου και εκτελεστικός διευθυντής του γκρουπ MKG Michael Strong, ο οποίος δήλωσε ότι στο μέλλον οι κάτοικοι της Ονδούρας θα θυμούνται αυτήν την ημέρα σαν την ημέρα που άρχισε η ανάπτυξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στόχος είναι η δημιουργία «μιας ασφαλούς και ευημερούσας κοινότητας».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του επενδυτικού fund δεν επέλεξε τυχαία να χρησιμοποιήσει τις λέξεις «ασφάλεια» και «ευημερία» στις δηλώσεις του, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι τα δυο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ονδούρα έχει κατά 68 φορές υψηλότερη εγκληματικότητα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών ενώ το 65% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Έτσι οι κυβερνητικές θριαμβολογίες, οι ανακοινώσεις για τον πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσει στη χώρα και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προβλήθηκαν σε υπερθετικό βαθμό, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι κάτοικοι της Ονδούρας για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ιδιωτικών πόλεων μέσα στη χώρα τους και για την επιτακτική ανάγκη να καταστρατηγηθεί το ίδιο το σύνταγμα της χώρας. Έτσι, πριν υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας, η κυβέρνηση της Ονδούρας είχε στρώσει το κόκκινο χαλί στους επενδυτές εξαφανίζοντας με ένα διάταγμα όλα τα συνταγματικά προβλήματα που προέκυπταν από τη φιλοσοφία της επένδυσης και τη δημιουργία μιας ιδιωτικής πόλης. Ένα διάταγμα που προσφέρει στους επενδυτές γη, ύδωρ και απόλυτη ασυλία. Ένα διάταγμα που νομιμοποιεί τις ιδιωτικές πόλεις και την ιδιωτική διακυβέρνηση σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Κουρελόχαρτο το σύνταγμα

Το Διάταγμα με την κωδική ονομασία «#123-2011» αποτελεί μνημείο υποτέλειας στους επενδυτές, σε σημείο που πολλοί αναρωτιούνται εάν πρόκειται για αληθινό νομοθέτημα ή πρόκειται για κακόγουστο αστείο για το σενάριο μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Μέσα σε 15 σελίδες και 83 άρθρα, ορίζεται η λειτουργία των ιδιωτικών πόλεων που ονομάζονται Ειδικές Αναπτυξιακές Ζώνες (RED) και που αποτελούν με συνταγματική βούλα αυτόνομες πόλεις ή, καλύτερα, αυτόνομα κρατίδια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Διάταγμα, οι μοναδικοί εθνικοί νόμοι που είναι σε ισχύ και εντός των ιδιωτικών πόλεων είναι:
♦ τα νομοθετικά διατάγματα που ορίζουν τον εθνικό ύμνο, το εθνικό έμβλημα, τη σημαία και όλα τα άλλα εθνικά σύμβολα,
♦ η νομοθεσία σχετικά με τα χωρικά ύδατα,
♦ η νομοθεσία για ποινικά αδικήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος, η δουλεία, η εμπορία ανθρώπων, η γενοκτονία, η τρομοκρατία, η παιδική πορνογραφία και η εκμετάλλευση των παιδιών, μόνο εάν όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία εκ μέρους των αρχών των ιδιωτικών πόλεων!
Οι επικριτές των ιδιωτικών πόλεων εστιάζουν την κριτική τους ιδιαίτερα σε δυο άρθρα, και συγκεκριμένα στο 15 και το 69.
Στο άρθρο 15 ορίζεται ότι «άλλες εγχώριες και ξένες αρχές δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Αναπτυξιακής Ζώνης (RED)» ενώ το άρθρο 69 ότι «η κυβέρνηση του RED µπορεί να εφαρµόσει ελέγχους µετανάστευσης για την είσοδο, την παραµονή και την αναχώρηση των ατόµων που προέρχονται από άλλα κράτη εκτός της Ειδικής Αναπτυξιακής Ζώνης».

Ο επιχειρηµατίας-σωτήρας

Ο εµπνευστής του σχεδίου και εκτελεστικός διευθυντής του γκρουπ MKG Michael Strong είναι µια αµφιλεγόµενη προσωπικότητα που αυτοπροσδιορίζεται µε το µότο «ευτυχία και ευηµερία για όλους».
Ο ίδιος αρέσκεται να εµφανίζεται ως ο γκουρού που έχει απαντήσεις για όλα τα δεινά του κόσµου αλλά οι απαντήσεις αρχίζουν και τελειώνουν µε την υιοθέτηση επιχειρηµατικών πρακτικών σε όλους τους τοµείς, από την παιδεία και την υγεία µέχρι ακόµα και τη δηµιουργία ιδιωτικών πόλεων, όπως είναι το σχέδιο στην Ονδούρα.
Γνωστός από το βιβλίο του «Γίνε η λύση», ο Michael Strong εµφανίζεται ως ένας extra large νεοφιλελεύθερος καπιταλιστής, ο οποίος πρεσβεύει ότι η επιχειρηµατική πρακτική και οι αρχές του ενσυνείδητου καπιταλισµού, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του, είναι η µοναδική λύση για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο κόσµος! Ο Michael Strong, στην προσπάθειά του να δηµιουργήσει τις πρώτες ιδιωτικές πόλεις, έχει ισχυρούς υποστηρικτές, τουλάχιστον σε ιδεολογικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή ∆ιαφάνειας, η οποία ορίστηκε από τον πρόεδρο της Ονδούρας Πορφίριο Λόµπο Σόσα, αποτελείται από τους:
♦ George Akerlof, νομπελίστα, καθηγητή Οικονοµικών στο Μπέρκλεϊ και πρώην στέλεχος του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου,
♦ Harry Strachan, οµότιµο διευθυντή της Bain & Co, από τις κορυφαίες στον κόσµο εταιρείες συµβούλων επιχειρήσεων και στέλεχος του επενδυτικού fund Mesoamerica Partners and Foundation, που δραστηριοποιείται στην Κόστα Ρίκα και αποτελεί «αδερφή» εταιρεία της Bain & Co,
♦ Ong Boon Hwee, πρώην γενικό διευθυντή Λειτουργικής Στήριξης της ηλεκτρικής εταιρείας της Σινγκαπούρης,
♦ Nancy Birdsall, πρόεδρο και συνιδρύτρια του Κέντρου για την Παγκόσµια Ανάπτυξη, πρώην εκτελεστική αντιπρόεδρο της Inter-American Development Bank, και
♦ Paul Romer, καθηγητή Οικονοµικών στο New York University School of Business Stern.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ,  τεύχος 36 στις 4 Οκτωβρίου 2012 ο τίτλος είναι δική μας "προσθήκη", αφού το άρθρο περιγράφει γλαφυρότατα το καθεστώς που επιβάλλει η "ιδιωτικότητα" σε "Ειδικές Αναπτυξιακές (βλ. Οικονομικές) Ζώνες". Και για όους νομίζουν πως αυτά γίνονται μόνο σε άλλες ή σε τριτοκοσμικέες χώρες, καλά θα κάνουν να επανεξετάσουν την σημερινή θέση της Ελλάδας και που οδηγείται η χώρα με τις πολιτικές αποφάσεις και γραμμές που υλοποιούνται σε καθημερινή βάση...
 

Deutscher Beruf in Griechenland

 
«Arbeit macht frei».
 
Η γερμανική αυτή φράση, που σημαίνει, η «εργασία απελευθερώνει», αναγραφόταν σε πινακίδα της εισόδου του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία, όπου μαρτύρησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ένα διαφορετικό «Arbeit macht frei» έχει εισβάλλει στη ζωή των ευρωπαίων και πρωτίστως των Ελλήνων εργαζομένων.

Το εργασιακό κρεματόριο και η κόλαση της ανεργίας. Όποιος αρέσκεται να διαβάζει πίσω από τις γραμμές, σίγουρα θα κατάλαβε πολλά από την ομιλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο Labor and Insurance «Αγορά Εργασίας: Πώς θα συμβάλει στην Οικονομική Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Βρούτσης κάλεσε τους επενδυτές να έλθουν πλέον στη χώρα μας, αφού οι αλλαγές στα εργασιακά καθιστούν ελκυστικές τις κινήσεις τους στην Ελλάδα.

Τι εννοεί ο κ. Βρούτσης;

Είναι απλό. Οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας έχουν απορρυθμιστεί ολοκληρωτικά, οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις ανήκουν στο παρελθόν, οι μισθοί είναι ψιχία ελεημοσύνης των 400-500 ευρώ, οι αποζημιώσεις μειώνονται στο μισό και η απασχόληση γίνεται «λάστιχο», δηλαδή όσες ώρες θέλει ο επιχειρηματίας και όποτε τις χρειάζεται. Εξίσου σημαντικό, που δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας είναι οι στρατιές των ανέργων άνω των 1.500.000 ανθρώπων στην Ελλάδα των τριών μνημονίων, οι οποίοι μέσα στην απελπισία και την ανέχειά τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον «πολιορκητικό κριό» για τους ήδη εργαζόμενους και να μειωθούν περαιτέρω οι ήδη ισχνοί μισθοί, ή να επέλθει η αντικατάσταση των νυν απασχολουμένων.

Τον Σεπτέμβριο ο επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ είχε προτείνει «ολόκληρη η Ελλάδα να μετατραπεί σε μία ειδική οικονομική ζώνη της Νομισματικής Ένωσης και να δοθεί στη χώρα μας κάθε βοήθεια από την EE, ώστε να καταφέρει να διασωθεί από την οικονομική καταστροφή».

Ρηξικέλευθη και άκρως ωφέλιμη για τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας και πρωτίστως της γερμανικής αστικής τάξης η πρόταση Κάιτελ. Τι σημαίνει όμως Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ);

Είναι μία επιστροφή στη φεουδαρχία.

Μεγάλη γεωγραφική περιοχή παραχωρείται σε πολυεθνικές με τους «επενδυτές» να έχουν δικαίωμα «ζωής» και «θανάτου»μέσω των υλικών, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, μηδαμινή φορολογική επιβάρυνση και ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Κανείς κρατικός φορέας δεν θα μπορεί να τις επιβλέπει, εξαιτίας των απειλών αποχώρησης που θα επισείουν οι επιχειρηματίες.

Η μετατροπή περιοχών σε ΕΟΖ θα παρουσιαστεί με δόξες και τιμές, καθώς θα προβληθεί ως άλμα προς την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θριαμβολόγησε για τη συμφωνία HP , COSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει τις αμοιβές των εργαζομένων ιδιαίτερα στον κινεζικό κολοσσό.

Το σχέδιο τους αποκαλύπτεται λοιπόν. Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, που καλπάζει αλλά και τη συνεχή παραγωγή δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η ευρωπαϊκή ελίτ επέλεξε πως θα ξεζουμίσει περισσότερο την Ελλάδα και το λαό της, καθώς δεν της αρκεί η απομύζηση της χώρας με τα τοκογλυφικά επιτόκια.

Φθηνοί εργαζόμενοι, ιδιωτικοποιήσεις και άκρατη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Μοντέλο, που φιλοδοξούν να επεκτείνουν σε όλη την Ευρώπη, ενώ ήδη στη Γερμανία με την ατζέντα 2010 του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε μερικής.

Όμως δεν ξεκίνησαν όλα με τα μνημόνια.

Ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου να ανταγωνιστεί τα άλλα διεθνή κέντρα της καπιταλιστικής οικονομίας υπήρξε η Συνθήκη του Μάαστριχ με τις περιβόητες τέσσερις ελευθερίες της:

1) Η Ελευθερία μετακίνησης των Αγαθών (δίχως δασμούς μεταξύ κρατών-μελών)

2) Η Ελευθερία μετακίνησης του Κεφαλαίου (από χώρα σε χώρα και μάλιστα με επιδότηση με σκοπό τη μέγιστη κερδοφορία)

3) Η Ελευθερία των Υπηρεσιών (να διεθνοποιούνται)

4) Η Ελευθερία μετακίνησης των Προσώπων (εργαζόμενοι από κράτος –μέλος σε άλλο κράτος-μέλος).

Ήταν η απάντηση του νεοφιλελευθερισμού στην κρίση του συστήματος, που χαρακτηρίζεται από τα έντονα φαινόμενα υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και την απότομη μείωση του «μέσου ποσοστού κέρδους».

Ιδιωτικοποιήσεις, και μακρόχρονη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πειράματα δεν έγιναν μόνο στην Ελλάδα. Προηγήθηκαν η Χιλή του Πινοτσέτ, οι ΗΠΑ του Ρήγκαν και η Μεγάλη Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μύχιος πόθος τους είναι, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, η έννοια εργατικό δίκαιο, να είναι ένα παραμύθι το οποίο με νοσταλγία θα διηγούνται οι παππούδες και οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους.
Βαρύνουσα σημασία, προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι αντεργατικές αυτές στοχεύσεις, αποκτά η δυνατότητα αντίδρασης των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου, ώστε να αναχαιτιστούν οι μακρόπνοες επιδιώξεις του Βερολίνου και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις την Τετάρτη στο «φλεγόμενο» Νότο και η αποφασιστική σύγκρουση με την εντεινόμενη καταστολή κόντρα στην ανισόμετρη ανάπτυξη της ΕΕ δείχνουν την κατεύθυνση.

Ο δρόμος, που προβάλλουν ως σωτηρία, δεν είναι μονόδρομος, είναι μονοπάτι προς την Κόλαση το οποίο είναι στο χέρι μας να μη διασχίσουμε.
 
Να μην περάσουμε τη σύγχρονη πύλη στην οποία αναγράφεται: «Arbeit macht frei». 
   

Πάνω από 350.000 οικογένειες θα φωτίζονται με κερί και θα ζεσταίνονται με ξυλόσομπες

Σοκαριστικά στοιχεία για την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθρούρος Ζερβός, κι αν πράγματι ισχύουν τότε επιβεβαιώνουν ότι η κοινωνία είναι στα όρια του κραχ.

Πιθανότατα να είναι υπερβολές καθώς σύμφωνα με τη ΔΕΗ, κάθε μήνα γίνονται 30.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους, αυτό σημαίνει ότι σε 12 μήνες πάνω από 350.000 οικογένειες θα φωτίζονται με κερί και θα ζεσταίνονται με ξυλόσομπες. Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Ζερβού προς τη Βουλή που αφορά την περιοχή του Θριασίου «στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας στην οποία εντάσσεται και το Θριάσιο Πεδίο, οι διακοπές που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται ανά μήνα περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους».

Ο κ. Ζερβός σημειώνει ωστόσο ότι, παρά την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τα όποια προβλήματα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος, δημιουργούνται «ως προς τα θέματα εξόφλησης λογαριασμών και διακοπών ρεύματος λόγω χρέους, προέρχονται από τη μειονότητα πελατών της επιχείρησης, οι οποίοι είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και απαιτούν διακριτή μεταχείριση έναντι των υπόλοιπων πελατών, ζητώντας κατ’ επανάληψη μακροχρόνιους διακανονισμούς τους οποίους όμως κατά κανόνα δεν τηρούν».

Όπως και να έχει, υπερβολή ή όχι, το σημαντικό είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για το ρεύμα τους και ξαναγυρνούν στα χρόνια μετά τον Εμφύλιο.
 

Μαγκούφης: Η συμμορία του Σημίτη έβγαλε στο εξωτερικό 65 δισ. ευρώ



Μία αποκάλυψη μεγατόνων έκανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πραίτορας του Γιώργου Παπανδρέου, Χρήστος Μαγκούφης

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ήταν ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης προκειμένου να μιλήσει για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Ο Μαγκούφης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Σημίτη «πολιτικό νάνο», επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο τρόπο αυτό που υποψιαζόμαστε όλοι εδώ και χρόνια: Ότι η κατάρρευση της Ελλάδας ήταν σχεδιασμός μίας συγκεκριμένης συμμορίας που ακόμα και σήμερα κρατά τα ηνία.

«Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, χάθηκαν 33 τρισ. δραχμές εκ των οποίων τα 22 τρισ., σημερινής αξίας 65 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό», αποκάλυψε ο κ. Μαγκούφης.

Αναλογιστείτε αυτό το ποσό σε παραγωγική ρευστότητα, να μπαίνει σε βαλίτσες κάποιων επιτήδειων και να βγαίνει εκτός χώρας! Εκείνη την περίοδο μάλιστα που η αγοραστική – επενδυτική αξία ήταν απείρως χαμηλότερη! Μιλάμε για ταφόπλακα στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Και όμως, γι' αυτό το σκάνδαλο δεν τιμωρήθηκε κανένας.

Οι ένοχοι όμως είναι ακόμα εδώ.

Και δεν μιλάμε μόνο για τους πολιτικούς, αφού μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να τελέσουν αυτό το εθνικό έγκλημα.

Υπάρχουν ακόμα οι τραπεζίτες που υπέθαλψαν, επέτρεψαν και έδωσαν μάλιστα μετοχοδάνεια στον κόσμο για να διογκωθεί ο τζίρος του πλιάτσικου.

Αυτοί που δήλωναν ότι το χρηματιστήριο θα πάει στις 7.000 μονάδες, λίγο πριν την κατάρρευση. Αυτοί που έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό, ως διοικητές χρεοκοπημένων κρατικών οργανισμών.

Αυτοί που μετέπειτα έγιναν και πρωθυπουργοί για να ολοκληρώσουν το έργο τους με το δολοφονικό PSI... Υπάρχουν τα ΜΜΕ που οδηγούσαν και κάλυπταν αυτό το εθνικό έγκλημα με τις φυλλάδες τους: «Η Κλωνατέξ θα πάει στις 500.000, σίγουρη η πληροφορία»!

Τα άλλα που συμπλήρωσε ο κύριος Μαγκούφης απλώς συμπληρώνουν το κάδρο: Αποκάλεσε τον Σημίτη «εκβιαστή», μίλησε ευθέως για ψεύτικα στοιχεία και σκανδαλώδη εισαγωγή της χώρας στην ΟΝΕ, είπε για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλα πολλά.

Δυστυχώς και αυτός, τόσα χρόνια σιωπούσε και ψήφιζε τα μνημόνια που έφερνε ακριβώς η ίδια η συμμορία.

Όπως λησμόνησε να μας πει, ποιoς «διεφθαρμένος, απατεώνας και εκβιαστής» έκανε τον Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δίνοντας του το δαχτυλίδι...

Δείτε το βίντεο:

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Πολυτεχνείο λόγω της επετείου


Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Πολυτεχνείο λόγω της επετείου 

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι και την πλατεία Κάνιγγος θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Oι ρυθμίσεις αυτές θα κορυφωθούν το Σάββατο, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η πορεία, και θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και κάθετες σε αυτές.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ

Συγκοινωνίες: ανάσα για τους επιβάτες η μετάθεση της αύξησης των εισιτηρίων για τον Οκτώβριο του 13

Συγκοινωνίες: ανάσα για τους επιβάτες η μετάθεση της αύξησης των εισιτηρίων για τον Οκτώβριο του 13 
Μία πολύ θετική είδηση για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς επεφύλαξε η χτεσινή μέρα. Όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Σταθόπουλος για τον Οκτώβριο του 2013 μετατίθεται η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών

Το Μνημόνιο προέβλεπε την επιβολή αύξησης κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων, στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο κ. Σταθόπουλος πρόσθεσε ότι ευελπιστεί μακροπρόθεσμα να επιτευχθεί η αποτροπή της επιβολής τους.

ΞΑΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ;
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για αδύναμες κοινωνικά ομάδες αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Παπανικολάου.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σ. Κάλας διευκρίνισε ότι « το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο επιτρέπεται να στηρίζει, στο πλαίσιο μέτρων ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας ή κινητικότητας των εργαζομένων, ναύλους μεταφορών ή μειωμένους ναύλους με σκοπό να διευκολυνθεί η συμμετοχή της ομάδας στόχου σε αυτά τα μέτρα και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η απάντηση αυτή του Εσθονού Επιτρόπου ανοίγει τον δρόμο για αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να διεκδικήσει πόρους για στοχευμένες κοινωνικές ομάδες.

«Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξάνει τα διαπραγματευτικά εργαλεία της κυβέρνησης ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατεύθυνση μέτρων ανακούφισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» ανέφερε ο ευρωβουλευτής.

Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο χωρίς κανένα ενδοιασμό και ίχνους ντροπής.



 
«Χρειαζόμαστε μία νέα αφετηρία, προκειμένου η ελληνική οικονομία να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να υποστηριχτεί από ένα νέο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος

 
Μέσα στο 2013 ο Αντώνης Σαμαράς «βλέπει» τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως η χώρα, με την πολιτική που ακολουθείται, θα βγει από την κρίση.

Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο χωρίς κανένα ενδοιασμό και ίχνους ντροπής.
Τόσα χρόνια ήταν κι είναι στην διακυβέρνηση της χώρας και με τα δικά τους λάθει και πολιτικές επιλογές φτάσαμε στο αδιέξοδο και την καταστροφή. 
Το δυσκοίλιο κράτος το δημιούργησαν αυτοί και κανένας άλλος, ικανοποιώντας ψηφοφόρους και συμφέροντα.
Δεν τόλμησαν ποτέ να κάνουν την αυτοκριτική τους και την αυτοκάθαρση τους .
Το μεγάλο φαγοπότι τέλειωσε όχι γιατί δεν υπάρχουν άλλα , σας πήρανε χαμπάρι. 
Δεν το καταλάβατε;
Τώρα από μένα θέλετε να θυσιάσω το μέλλων του παιδιού μου γιατί τα κάνατε σκ@τα , να ξεπουλήσω την Πατρίδα μου γιατί τα κάνατε σκ@τα , να γίνω σκλάβος του ΧΧΙ αιώνα και να πεινάσω όπως πείνασε ο πατέρας μου γιατί και τότε κάποιος τ'έκανε σκ@τα όπως εσείς τώρα.
Παρόλο που όλος ο κόσμος και μεγάλη οικονομολόγοι μας λένε ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο εσείς θέλετε να σας πιστέψω ότι με την πολιτική που ακολουθείτε θα βγούμε από την κρίση . 
Πότε ;  
Χρειαζόμαστε νέα αφετηρία με καπετάνιο εσάς , Ευχαριστώ δεν θα πάρω.