EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Την απόλυση 500 υπαλλήλων του ΙΚΑ ζητά Δικαστήριο


 

Την απόλυση 500 υπαλλήλων του ΙΚΑ, ζητά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική σχετική διάταξη τού Ν. 3899/2010, που προβλέπει την είσοδό τους στον ασφαλιστικό φορέα, ενώ είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στην Αγροτική Τράπεζα το 2010. Οι προσλήψεις όμως στην ΑΤΕ ουδέποτε έγιναν, αφού είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες αποκρατικοποίησής της.

Προκειμένου λοιπόν να λυθεί το πρόβλημα, οι επιτυχόντες προσλήφθηκαν στο ΙΚΑ, όπου υπήρχε άμεση ανάγκη προσωπικού, για τη λειτουργία του. Αυτό όμως είχε ως συνέπεια να παραμείνουν εκτός του ΙΚΑ, άτομα τα οποία είχαν ήδη πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για πρόσληψη προσωπικού στον ασφαλιστικό φορέα.

Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό, του ΙΚΑ, (οι οποίοι όμως δε προσλήφθηκαν ποτέ στο ίδρυμα), προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι ο Ν. 3899/2010 που προβλέπει τη μετάταξη των 500 από την ΑΤΕ στο ΙΚΑ, είναι αντισυνταγματικός, αφού παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, ενώ παράλληλα έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για το διορισμό των 500 επιτυχόντων στο ΙΚΑ.

Ο δικηγόρος, Φώτης Χατζηφώτης, που χειρίστηκε την υπόθεση ως συνήγορος τού ΙΚΑ, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους αμετάκλητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας νόμων», ενώ επίσης επισήμανε ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος, κυρίως σε ότι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, επιβάλλουν την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αντικαθίστανται, πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς υφίστανται αυτονόητα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες τού ΑΣΕΠ, για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη τους».

Φθηνές σχολικές εκδρομές... με τρένο από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Φθηνές σχολικές εκδρομές... με τρένο από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 
Τιμές που ξεκινούν από 20 ευρώ μετ’ επιστροφής προσφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα ταξιδιωτικά πρακτορεία που διοργανώνουν σχολικές εκδρομές στη περίπτωση που χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς για τους μαθητές ο σιδηρόδρομος.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έστειλε σχετική ενημέρωση στον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, τονίζοντας ότι για αιτήματα διοργάνωσης εκδρομών με το τρένο από τα ταξιδιωτικά γραφεία που αποστέλλονται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έως και 21 κάθε μήνα και αναφέρονται σε εκδρομές που θα πραγματοποιηθούν στον αμέσως επόμενο μήνα ή και αργότερα η τιμή για οποιαδήποτε διαδρομή του σιδηροδρομικού δικτύου, ανέρχεται σε 20 ευρώ μετ’ επιστροφής κατά άτομο. Η τιμή ισχύει για εκδρομές από Δευτέρα έως Πέμπτη. Για αιτήματα που αναφέρονται σε εκδρομές έως και 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή τους η τιμή ανεβαίνει σε 25 ευρώ. Στις ειδικές αυτές τιμές δεν υπολογίζονται πρόσθετες εκπτώσεις, ενώ ακυρώσεις εκδρομών και επιστροφές του αντιτίμου γίνονται δεκτές μέχρι και 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσφέρεται να βοηθήσει τα ταξιδιωτικά γραφεία μέλη του Συνδέσμου στον σχεδιασμό των εκδρομικών τουριστικών πακέτων για τις μαθητικές εκδρομές.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Νίκος Καραχάλιος κατέθεσε πρόταση προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω η εικόνα των διαφημιστικών εντύπων των γραφείων. Ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου σπουδαστές στη γραφιστική και στο σχέδιο να καταθέτουν καθ’ έτος τις αισθητικές τους προτάσεις για τα έντυπα των γραφείων.

Οι σπουδαστές με τις καλύτερες προτάσεις τις οποίες θα υιοθετήσουν τα γραφεία θα βραβευτούν με δωρεάν ταξίδια, ενώ ο ΕΟΤ θα βοηθήσει στην προβολή τους.
 
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χάρτης – αποκάλυψη: Μήπως τα δέσμευσαν… στο Μνημόνιο;

Όπως είναι γνωστό, η Νορβηγική PGS (Petroleum Geo-Services) ξεκίνησε τις έρευνες για τη χαρτογράφηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου, του Πατραϊκού και στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι συγκεκριμένες εργασίες λαμβάνουν χώρα μέσα στο πλαίσιο της διενέργειας ενός γύρου αδειοδοτήσεων το 2014. Η εταιρεία εκτιμά πως μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι τις αρχές του 2013, θα έχει εκτελέσει εκτεταμένες έρευνες σε ολόκληρη τη περιοχή που συνορεύει με την Αλβανία την Ιταλία καθώς και στο Λιβυκό πέλαγος, με την ελπίδα να μπορέσει να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία θα την οδηγήσουν στο να πουλήσει ακριβά το αποτέλεσμα των ερευνών σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν στους σχεδιαζόμενους γύρους αδειοδοτήσεων οι οποίοι θα διενεργηθούν από το ελληνικό κράτος μέσα στο 2014.
 
Ο χάρτης από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας είναι αποκαλυπτικός τόσο για το εκτεταμένο πεδίο των ερευνών, όσο όμως και για τη μη διενέργεια ερευνών σε ολόκληρη της περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου μέχρι και τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. 

Γιατί άραγε;
Πηγή: Defence Point 

Τραμ Αθήνας: η επέκταση για Πειραιά στη Βουλή, τον Γενάρη ξεκινούν τα έργα


Τραμ Αθήνας: η επέκταση για Πειραιά στη Βουλή, τον Γενάρη ξεκινούν τα έργα 

Σε συνέχεια του μεγαλύτερου δημοσίου έργου που κατασκευάζεται ήδη στον Πειραιά, την επέκταση του Μετρό Αγ. Μαρίνα – Πειραιάς (6 σταθμοί 7,6 χλμ), πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής για την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ προς το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας (Ν.Φάληρο - Κέντρο – Λιμάνι Πειραιά). Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ κ. Χρήστος Τσίτουρας παρουσίασαν στα μέλη της Επιτροπής όλες τις πτυχές του Έργου, του οποίου η σύμβαση θα υπογραφεί στις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για μια επέκταση του Τραμ συνολικού μήκους 5,4 χλμ με 12 σύγχρονες στάσεις, προϋπολογισμού 50 εκ ευρώ, η οποία ξεκινάει από τον σταθμό ΗΣΑΠ στο γήπεδο Καραϊσκάκη και καταλήγει στο Λιμάνι Πειραιά στον τερματικό σταθμό «Ακτή Ποσειδώνος». Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 και να ολοκληρωθεί σε 25 μήνες, ενώ παράλληλα η Αττικό Μετρό ΑΕ, θα προμηθευθεί, με Διεθνή Διαγωνισμό, 25 νέα οχήματα Τραμ προκειμένου να υποστηρίξουν την νέα επέκταση.

Σε καθημερινή βάση προβλέπεται να εξυπηρετούνται 35.000 επιβάτες, ενώ η απόσταση από το Λιμάνι έως το ΣΕΦ θα καλύπτεται μόλις σε 8 λεπτά.

Παράλληλα με την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα πραγματοποιήσει μια σειρά απαραίτητων μονοδρομήσεων, καθώς και σημαντικά έργα ανάπλασης ελεύθερων κεντρικών χώρων και πλατειών του Πειραιά σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή Πειραιά. Επίσης, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα ενισχύσει την ζώνη πρασίνου κατά μήκος της νέας Γραμμής Τραμ με 1.200 δένδρα και θα εγκαταστήσει ένα σύγχρονο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων με υπόγειους κάδους συλλογής.

Εκτός των προαναφερομένων έργων αναβάθμισης του κέντρου του Πειραιά, η λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής του Τραμ υπολογίζεται ότι θα μειώσει την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων κατά 15.000 σε ημερήσια βάση, με αντίστοιχη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και την ηχορύπανσης σε κεντρικές οδούς του Λιμανιού.

Με τα έργα αυτά, στον Πειραιά δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο Γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και 3), το Λιμάνι (ΟΛΠ), τον Προαστιακό και το Τραμ, που θα διευκολύνει τους χιλιάδες επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο.

Τα έργα του Τραμ όμως δεν σταματούν εδώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Αττικό Μετρό Α.Ε. προωθούν τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου Τραμ που έχουν ως εξής:

Β΄στάδιο επέκτασης προς Καλλίπολη
Γ’ στάδιο επέκτασης προς Κερατσίνι και Πέραμα
Επέκταση προς Αργυρούπολη (Ελληνικό - Αμαξοστάσιο – Αργυρούπολη)
Επέκταση από Σύνταγμα έως Πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον του Άρεως)

Μετρό Θεσσαλονίκης: κινητοποιήσεις και απεργίες πάνε το έργο ακόμη πιο πίσω


Μετρό Θεσσαλονίκης: κινητοποιήσεις και απεργίες πάνε το έργο ακόμη πιο πίσω 

Εργο - φάντασμα παραμένει το μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο για τέταρτη εβδομάδα είναι «στον πάγο». Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον αρχαιολογικό τομέα συνεχίζονται, άγνωστο προς το παρόν για πόσο ακόμη.

Προχθές, πάντως, δε συζητήθηκε στο δικαστήριο η αγωγή που κατέθεσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία, με την οποία ζητά να κριθεί καταχρηστική η απεργία των περίπου 600 εργαζομένων, οι οποίοι υπάγονται στο Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση πήρε αναβολή για τις 20 Νοεμβρίου! Ετσι, αν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι, στα «κρίσιμα» εργοτάξια του μετρό, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και ακόμη εκτελούνται αρχαιολογικές ανασκαφές, σε λίγο θα κλείσουμε μήνα από την τελευταία φορά που έπεσε κάποια... φτυαριά.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν πίσω από τη νέα αναβολή της συζήτησης σκοπιμότητα, καθώς θεωρούν ότι, παρά την αποχή των δικηγόρων, η υπόθεση θα μπορούσε να εξεταστεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. «Γιατί, όταν η απεργία μας κρίθηκε παράνομη (σε προηγούμενη αγωγή της κοινοπραξίας), βρέθηκε τρόπος και εκδικάστηκε αμέσως, ενώ τώρα που πρέπει να κριθεί αν είναι καταχρηστική δε γίνεται συζήτηση;», διερωτώνται οι εργαζόμενοι.


Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα του μετρό προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς αντιδρούν σε περίπου 30 επαναπροσλήψεις εργατοτεχνιτών με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά, αντί για την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων, με την οποία αμείβονται οι ίδιοι. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις, που έχουν διάρκεια ενός μήνα, προωθήθηκαν προκειμένου να επιταχυνθούν οι ανασκαφές στο σταθμό Δημοκρατίας, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν πριν από τις γιορτές. Μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν κερδήθηκε ο μήνας αυτός, αλλά αντίθετα όλες οι ανασκαφές πήγαν πίσω...

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν στις 23 Νοεμβρίου. Γιατί τότε; Διότι τότε λήγει η σύμβαση την οποία υπέγραψαν οι 30 επαναπροσληφθέντες. Ομως η ανάγκη για την οποία προσλήφθηκαν δε θα έχει καλυφθεί.

Η τροϊκανή οικονομία καταστρέφει την άμυνα της χώρας

  • Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα καθεστώς ουσιαστικής αδράνειας και μη ικανότητας επαρκούς άμυνας της χώρας από τον Ελληνικό Στρατό
  • Μήπως θα πρέπει να ζητηθεί ρήτρα μερικών τρισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα, σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί μία μοιραία στρατιωτική επίθεση στο άμεσο μέλλον;
  • Πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο; 
  • Πώς θα αμφισβητήσει την “διαταγή” Νταβούτογλου για μη ανακήρυξη της ΑΟΖ; 
  • Πώς θα εκμεταλλευθούμε τα ενεργειακά κοιτάσματα όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε καθεστώς αποσύνθεσης;
Αυτά τα πολιτικά ραμολιμέντα, οι δωσίλογοι της χώρας που παραδίδουν την εθ8νική κυριαρχία στους δανειστές, κατακρεούργησαν την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με το 2012 είναι ο κεντρικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2013. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για προϋπολογισμό εθνικής υποτέλειας, το ύψος του οποίου καταγράφει χαμηλό εικοσαετίας!
Πιο συγκεκριμένα ο κεντρικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – που αφορά τα λειτουργικά έξοδα των ΕΔ- για το έτος 2013 θα ανέλθει στο ποσό των 2.646 εκατ. € μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με το 2012 ο οποίος κινείται στα 3,155 € συν 1 δισ. € που αφορούσε την αποπληρωμή εξοπλιστικών προμηθειών των προηγουμένων ετών. Συνολικά ο αμυντικός προϋπολογισμός θα κινηθεί στα 3,8 δισ. € μαζί με τα 1,2 δισ. € που προβλέπονται για την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων, ενώ για λόγους σύγκρισης και μόνο ο αντίστοιχος αμυντικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας κινείται στα 4 δισ. $.

Η χώρα, με την υπογραφή των δοσίλογων είναι σχεδόν έρμαιο των ορέξεων της Τουρκίας! Οι Τούρκοι οι οποίοι ήδη μπαινοβγαίνουν όποτε τους αρέσει μέσα στην χώρα μας, τώρα, με ξεδοντιασμένο τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδος, θα κάνουν πάρτι! Και όλα αυτά οι αρχιδοσίλογοι, λένε ότι τα κάνουν για το καλό του τόπου!!!

Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει ίχνος πρόβλεψης για ποσά τα οποία δεσμεύονται για την ενίσχυση των ΕΔ με νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων.
Όλες οι πιστώσεις του κεντρικού προϋπολογισμού του υπουργείου καλύπτουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανελαστικές δαπάνες όπως η μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα.
Το υποτιθέμενο σκέλος των «εξοπλιστικών» δαπανών που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αφορά αποκλειστικά και μόνο στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση παλαιοτέρων προγραμμάτων προμηθειών ενώ η κωμωδία –έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι καταστάσεις στη χώρα- των «προμηθειών αμυντικού υλικού» εστιάζεται μόνο στις προμήθειες ανταλλακτικών και λοιπών υλικών συντήρησης εξοπλισμού, πλέον των καυσίμων!
Εκτός του ότι ο προϋπολογισμός φέρει και τις μειώσεις των μισθολογικών αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, αποδοχές που τους οδηγούν σε καθεστώς πραγματικής εξαθλίωσης και πείνας, οδηγεί και την συνολική δυναμική των Ενόπλων Δυνάμεων σε μαρασμό και απαξία.

Είναι εγκληματικό και τίποτα άλλο που η πολιτική ηγεσία έχει επιλέξει το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων για να ασκήσει την αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, κάτω από τις επιταγές τρίτων, εκτός της χώρας κέντρων. 

Τη στιγμή που ο τουρκικός Στρατός βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου εξοπλιστική φρενίτιδα, με εξοπλιστικά προγράμματα που μετά βίας μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει εξαιτίας του αριθμού και της συχνότητάς τους, στην Ελλάδα έχει αποφασισθεί το «ξεγύμνωμα» της χώρας, η δορυφοριοποιησή της, η παράδοσή της άνευ όρων στη γείτονα και στις ορέξεις της.

Πρώτα φτωχοποιείς μια χώρα, μετά της αφαιρείς κάθε δυνατότητα αποτροπής και μετά είναι έρμαιο των πάντων. Το σχέδιο εκτυλίσσεται απροκάλυπτα μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού.
Πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, πώς θα μπορέσει να αμφισβητήσει στην πράξη την «διαταγή» Νταβούτογλου να μην προχωρήσει δηλαδή σε ανακήρυξη της ΑΟΖ, πώς θα εκμεταλλευθεί τα ενεργειακά κοιτάσματα όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της θα βρίσκονται σε καθεστώς αποσύνθεσης, εξαιτίας της εντολής από ξένα κέντρα, αυτές στο τέλος θα διαλυθούν;

Οι σχεδιασμοί αυτοί, που περιβάλλονται υπό τον μανδύα μιας υποτιθέμενης οικονομικής εξυγίανσης απέναντι στη μόνη Εθνική Ισχύ που εξακολουθεί να διαθέτει η χώρα –για πόσο ακόμη όμως;- αφού η οικονομική έχει χαθεί προ πολλού αγγίζει τα όρια Εθνικής προδοσίας.
Εμείς, επαναλαμβάνουμε το ερώτημά μας: Μήπως θα πρέπει να απαιτηθεί ρήτρα ύψους μερικών τρισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα, σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί μία μοιραία στρατιωτική επίθεση στο άμεσο μέλλον;
 

Μετρό Αθήνας: ξεκινά το έργο λείανσης των γραμμών του ΗΣΑΠ

Μετρό Αθήνας: ξεκινά το έργο λείανσης των γραμμών του ΗΣΑΠ 
Ξεκινάνε τα έργα λείανσης των γραμμών της πράσινης γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) του Μετρό της Αθήνας με στόχο να γίνουν αθόρυβες. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 8 Νοεμβρίου και ο ανάδοχος είναι η εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ.  Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2007-2013 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις  15 Μαΐου 2012 με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου να είναι 12.750.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και την τελική αξία της σύμβασης να είναι 5.987.627,47 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Ο χρόνος υλοποίησης του παραπάνω έργου είναι 270 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης (9 μήνες).

Ο διαγωνισμός που «τρέχει» από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ περιλαμβάνει την τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών πλακών στα σημεία εφαρμογής σταθερής επιδομής και λείανση της σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφαρμογή των παραπάνω εργασιών αφορά το τμήμα Φάληρο-Κηφισιά, τμήμα που έγιναν και τα πρόσφατα έργα αντικατάστασης των σιδηροδρομικών γραμμών για μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
α) Εργασίες τοποθέτησης ηχοαπορροφητικών πλακών σε όλες τις περιοχές του σιδηροδρομικού διαδρόμου της Γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ ΑΕ/ ΗΣΑΠ μεταξύ των σταθμών Φάληρο και Κηφισιά όπου έχει εφαρμοστεί σταθερή επιδομή RHEDA 2000, καθώς και επί των τοιχίων αντιστήριξης στις περιοχές όπου ο σιδηροδρομικός διάδρομος βρίσκεται σε όρυγμα.

β) Εργασίες λείανσης και φρεζαρίσματος των νέων σιδηροτροχιών της Γραμμής 1 μεταξύ των σταθμών Φάληρο και Κηφισιά καθώς και των αλλαγών τροχιάς γραμμής 1 που περιλαμβάνονται μεταξύ των παραπάνω σταθμών.

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Προσλήψεις 138 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου κλάδων ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04 και ΠΕ04.05, ανακοίνωσε... το υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία Γενικής Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 μέχρι και Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012.
moneypost.gr

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη διαθεσιμότητα


 

Να μην επιτρέψουν καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν απολύσεις προσωπικού των Δήμων, προτείνει με ομόφωνο ψήφισμα του, το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, σε όλους τους δήμους των Ιονίων.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι με το Μεσοπρόθεσμο και το νέο πακέτο μέτρων, η Αυτοδιοίκηση διαλύεται. «Οι νέες μειώσεις στους θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης αλλά και η οριζόντια μείωση του προσωπικού, στην οποία καλούνται να προχωρήσουν οι δήμοι, είναι μέτρα έξω από κάθε λογική. Μας υποχρεώνουν στην αναστολή λειτουργίας δράσεων με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών».

Εξάλλου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρταίων αποφάσισε τη συνέχιση της κατάληψης του Δημαρχιακού Μεγάρου και του Γραφείου Προσωπικού, ώστε να αποφθεχθεί οποιαδήποτε αποστολή στοιχείων των συναδέλφων προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας που συνεδρίασε εκτάκτως αποφάσισε ομόφωνα ο Δήμος Πρέβεζας να μην αποστείλει καμία λίστα με στοιχεία υπαλλήλων στο υπουργείο Εσωτερικών, ούτε και να νομιμοποιήσει απολύσεις εργαζομένων ή διαδικασίες διαθεσιμότητας, αν τυχόν επιχειρηθεί να επιβληθούν από το κράτος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας που συνεδρίασε εκτάκτως με θέμα το μέτρο της διαθεσιμότητας, ομόφωνα διατύπωσε τη αντίθεση του στην αποστολή στοιχείων στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος, μάλιστα, ανακοίνωσε στο σώμα, ότι στις 27 Νοεμβρίου δεν υπάρχουν διαθέσιμα για το 15ημερο των εργαζομένων και ότι θα συγκαλέσει Δ.Σ. ώστε να ληφθεί απόφαση για το αν θα διαθέσει τα χρήματα που προβλέπονται για την δασοπροστασία και το σχέδιο πόλης στην μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στον Δήμο θα συνεχίσουν και αύριο τις κινητοποιήσεις τους.
Real.gr

Σε λειτουργία η υπηρεσία για τα τέλη κυκλοφορίας


 

Λειτουργεί από σήμερα η υπηρεσία του TaxisNet για τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι επιθυμούν να την χρησιμοποιήσουν προκειμένου να βρουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το εκτυπώσουν και να το αποπληρώσουν, θα πρέπει να εισάγουν στην υπηρεσία είτε τον κωδικό τους είτε το προσωπικό τους ΑΦΜ.

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην υπηρεσία


Η εξόφληση γίνεται μέσω τραπεζών, ταχυδρομείων, εφοριών ή web banking.

Παναγούλης: Ψώνιο η Βούλτεψη και κολλητή του Βορίδη (ΒΙΝΤΕΟ)


 

Έξαλλος είναι ο Στάθης Παναγούλης με όσους τον κατηγορούν για τις δηλώσεις του στη Βουλή περί «λιντζαρίσματος των βουλευτών που έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αντεπίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο τη βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, η οποία σε παλιότερη συνέντευξή της, είχε κάνει λόγο για κρέμασμα των πολιτικών στο Σύνταγμα!
Ο κ. Παναγούλης την «χτυπά» διαδικτυακά «ανεβάζοντας», το σχετικό απόσπασμα. «H Σοφία Βούλτεψη πριν γίνει βουλευτής και καβαλήσει καλάμι. Η Σοφία Βούλτεψη πριν γίνει κολλητή φίλη του Βορίδη. Η Σοφία Βούλτεψη πριν ζητήσει το κεφάλι μου επί πίνακι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλους πρέπει να τους κρεμάσουν στο Σύνταγμα έλεγε τότε η Σοφούλα» σχολιάζει ο βουλευτής!

Δείτε το βίντεο

"Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στον Δήμο Τρίπολης"


 

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, σε συνέντευξη Τύπου διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα απόλυσης υπαλλήλων στον Δήμο Τρίπολης και επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το νόμο και την εγκύκλιο περί απόλυσης δημοτικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σύμφωνα με τον έλεγχο που κάναμε και με την σχετική μελέτη του νόμου και της εγκυκλίου που ήρθε, στον Δήμο Τρίπολης δεν τίθεται θέμα απόλυσης υπαλλήλων. Όμως, τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων στη συνεδρίαση της τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να μην δοθούν στοιχεία των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου, των κατηγοριών που αναφέρει ο νόμος και η σχετική εγκύκλιος στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βεβαίως θέλω να διευκρινίσω ότι δική μας πρόθεση είναι να μην εμπλέξουμε σε περιπέτειες -είτε πειθαρχικές είτε οποιουδήποτε άλλου τύπου- τους υπαλλήλους του Δήμου και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού με αυτήν την απόφαση μας».

Έδωσε τέλος στη ζωή της βουτώντας στο κενό


 

Τέλος στη ζωή της έβαλε μία γυναίκα, 36 ετών, βουτώντας από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας. Ο θάνατός ήταν ακαριαίος.

Το συμβάν έγινε στις 13.25 το μεσημέρι επί της οδού Τιμοθέου 7-11 στο Παγκράτι.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυτόχειρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Χαμός στη ΔΕΘ: Εργαζόμενοι επιτέθηκαν στο Γερμανό πρόξενο!


 

Χαμός έγινε στην ΔΕΘ το πρωί καθώς εξαγριωμένα μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ επιτέθηκαν με μπουκάλια, αυγά και καφέδες στον Γερμανό πρόξενο αλλά και σε άλλα μέλη της γερμανικής αντιπρωσωπείας.
Τα ΜΑΤ επενέβησαν προκειμένου να σταμάτησουν τα επεισόδια και έκαναν χρήση χημικών όταν 150 άτομα εισέβαλλαν στο χώρο της έκθεσης.

Ωστόσο καιι οι υπόλοιποι διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την έκθεση κατάφεραν να μπουν μέσα.

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι έξαλλοι με τις δηλώσεις του Φούχτελ ο οποίος είπε χθες ότι την δουλειά που κάνουν στην Γερμανία 1.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα την κάνουν 3.000. Ο Φούχτελ πάντως στην ομιλία του σημείωσε πως ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει όμως όπως τόνισε οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις ήταν υποκινούμενες.

"Δεν ήμουν θύμα αντιδράσεων. Ήταν παρεξήγηση" δ'ηλωσε ο Γερμανός Πρόξενος στην Ελλάδα Βόλφγκανκ Ντολ μετά την επίθεση που δέχθηκε από διαδηλωτές στη ΔΕΘ. "Έχασα μόνο τα γυαλιά μου, είπε, που κόστιζαν μόλις 3 ευρώ."

"Εξαιρετικά δυσάρεστα τα επεισόδια", τόνισε ο Δημαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης σημειώνοντας οτι η ελληνογερμανικη συνέλευση διεξάγεται σε μία δύσκολη συγκυρία εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Η απάντηση των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης για το μισθό τους


 

Με αμοιβές πολύ μικρότερες από αυτές που ισχυρίζεται ότι καταβάλλει η διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ, αμείβονται στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως υποστηρίζει -με σημερινή ανακοίνωσή του- το Σωματείο τους, απαντώντας σε σχετικές αναφορές της εταιρείας.

Χθες, η εταιρεία είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε ότι οι 82 αρχαιολόγοι στα αρχαιολογικά σκάμματα των εργοταξίων αμείβονται μέχρι και με 4460 ευρώ μηνιαίως, οι 330 εργατοτεχνίτες λαμβάνουν 1720 ευρώ-2500 ευρώ/ μήνα και 91 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων 954 ευρώ-3810 ευρώ.

«Οι εργαζόμενοι στο Μετρό συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αίτημα την πληρωμή των 30 νεοπροσληφθέντων εργατών με αμοιβές ισάξιες με αυτές που αμείβονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας. Αμοιβές δίκαιες ηθικά, μιας και κανείς εργαζόμενος στο Μετρό δεν μπορεί να δεχτεί, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων να αμείβεται με τις μισές αποδοχές και να παράγει την ίδια εργασία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων, η οποία συνεχίζει: «Θέλουμε να ενημερώσουμε την Αττικό Μετρό Α.Ε., ότι θα ήμασταν ευτυχείς αν απολαμβάναμε τις αποδοχές που αναφέρουν, εκτός αν εννοούσαν ότι θα μας αυξήσουν τους μισθούς μας σε αυτά τα επίπεδα. Δυστυχώς όμως οι αμοιβές μας είναι πολύ μικρότερες». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι απέστειλαν σκαναρισμένη την τελευταία μισθοδοσία του προέδρου του Σωματείου, Χάρη Κυπριανίδη, όπου αναγράφεται το ποσόν των 951,62 ευρώ.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι σημείο αναφοράς για τους ίδιους είναι τα 460 ευρώ, με τα οποία η εταιρεία έχει -όπως ισχυρίζονται- σκοπό να πληρώνει 30 νεοπροσληφθέντες εργάτες, για τους οποίους δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου.
Zougla.gr

Ολόκληρη η πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την πρόταση νόμου, που καταθέτει στη Βουλή η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για την διευκόλυνση των δανειοληπτών. Εφόσον η πρόταση »περάσει» τότε αλλάζει εντελώς το σκηνικό σχετικά με τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
1.ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σε μια εποχή ύφεσης, ανεργίας, μειωμένης ρευστότητας και μειωμένων εισοδημάτων, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους προς τις Τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τα επισφαλή δάνεια – κυρίως στεγαστικά και καταναλωτικά- τριπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια, ενώ σημαντικές είναι και οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των δανειακών δόσεων.
Τόσο η πολιτεία, όσο και οι τράπεζες πήραν ορισμένα μέτρα διευθέτησης των δανείων ως τώρα, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει 800.000 περίπου ρυθμίσεις.
Ειδικά με τον Ν.3896/2010 δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων είτε μέσω εξωδικαστικής διαδικασίας, είτε με προσφυγή στο Πρωτοδικείο.
Επίσης, με τον ν.4038/2012 η μηνιαία παρακράτηση των δόσεων των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μειώθηκε από τα 6/10 του μηνιαίου μισθού, στα 3/10, δηλαδή μειώθηκε κατά 50%. Επίσης, με Υ.Α. (2/19843/0094/7-3-2012) έγινε δυνατή η αναστολή καταβολής των δόσεων μέχρι 2 έτη.
Να σημειώσουμε τέλος την απαγόρευση με νομοθετικές παρεμβάσεις κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας οφειλετών τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2012 (χρόνος ο οποίος πρέπει άμεσα με νέα νομοθετική ρύθμιση να παραταθεί).

Όμως τώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για νέες πρόσθετες ρυθμίσεις, που θα διευκολύνουν και ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες διαβίωσης και μάλιστα κινδυνεύουν με απώλεια της κατοικίας τους.
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίο να στηρίζονται:
i. Στην επέκταση του νομοθετημένου για το ΤΠΔ σχήμα ρύθμισης των δανείων και στις Τράπεζες (ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων το 30% του μισθού ή σύνταξης ή εισοδήματος των οφειλετών)

Σχετική είναι και η επιστολή που απεύθυνε προς της ΕΕΤ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στις 04.09.2012 και με την οποία ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την περαιτέρω προστασία και ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
ii. Στην επέκταση και βελτίωση του Ν.3869, με βάση το Σχέδιο Νόμου του τότε Υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη (Μάρτιος του 2012) που περιελάμβανε την υπαγωγή στις ρυθμίσεις και των εμπορικών επιχειρήσεων, όπως και την καθιέρωση του ακατάσχετου των τραπεζικών καταθέσεων (μέχρι τις 2000 ευρώ) για τους οφειλέτες σε Τράπεζες.
iii. Στην διαπιστωμένη ανάγκη προσαρμογής των κανόνων λειτουργίας του «Τειρεσία», ώστε να μην αποκλείονται από το Τραπεζικό σύστημα καλόπιστοι επιχειρηματίες και γενικά οφειλέτες που αντιμετώπιζαν ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της κρίσης.

Με βάση όλα τα παραπάνω η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και καταθέτει την παρούσα Πρόταση Νόμου. Πρόταση που αποσκοπεί στο να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες μακριά από λογικές επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.
Πρόταση που επίσης δεν θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών που πραγματοποιείται με χρήματα του Ελληνικού λαού και διασφαλίζει την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και την προστασία των καταθέσεων. Και αυτό γιατί οι ρυθμίσεις παρουσιάζουν οφέλη και για τα πιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων παραμένουν ενήμερα.
Επισημαίνουμε όμως ότι ακριβώς αυτή η ανακεφαλαιοποίηση που γίνεται με δημόσιο χρήμα, θέτει τις Τράπεζες υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Για αυτό και οφείλουν να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο για την εθνική οικονομία και άρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Με το άρθρο 1: Θεσπίζεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και των εταιρειών στις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα εκχωρούν τις σχετικές οφειλές από δάνεια – να ρυθμίζουν την μηνιαία δόση ενός δανείου σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή του ατομικού κατά περίπτωση εισοδήματος. Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει τις συμβάσεις στεγαστικών, επισκευαστικών, καταναλωτικών δανείων καθώς και συμβάσεις πιστωτικών καρτών.
Η σχετική διαδικασία για την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα απλή: ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης υποβάλλει μία αίτηση στο πιστωτικό ίδρυμα, συνοδευόμενη από το πρόσφατο εκκαθαριστικό του σημείωμα. Το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης, να προβεί σε ρύθμιση της μηνιαίας δόσης σε ποσοστό που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή του ατομικού, κατά περίπτωση, εισοδήματος του. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ύπαρξης περισσότερων οφειλών από δάνεια σε περισσότερα του ενός πιστωτικά ιδρύματα, οι σχετικές οφειλές ρυθμίζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε το άθροισμα των μηνιαίων δόσεων να μην υπερβαίνει το παραπάνω ποσοστό.
Το προτεινόμενο σύστημα συμπληρώνεται από κυρώσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν τηρούν την παραπάνω διαδικασία: Σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας του ενός μηνός για την ρύθμιση της δόσης, ο δανειολήπτης καταβάλλει αυτοβούλως το ποσό του 30% του εισοδήματος του. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης για ρύθμιση των οφειλών του, η διαφορά επιλύεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Επίσης, μια ακόμη σημαντική καινοτομία των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι ότι λαμβάνεται πρόνοια για τους εγγυητές των οφειλών, οι οποίοι μπορούν να υπαχθούν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του πρωτοφειλέτη.
Με το άρθρο 2: Προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίζονται με το άρθρο 1, για όσο χρόνο απαιτείται για την πλήρη και ολοσχερή εξόφλησή τους.
Προβλέπεται επίσης το ανώτατο επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οφειλέτες κατά το χρονικό διάστημα αποπληρωμής τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου επιμήκυνσης (δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, προσαυξημένο κατά 2%).
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες συνεπάγονται την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών, δεν μπορούν να υπονομεύονται από πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τους δανειολήπτες από την άσκηση του δικαιώματος να υπαχθούν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις της Πρότασης Νόμου ρητώς απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα, μόνο για τον λόγο ότι οι οφειλές ρυθμίστηκαν με μείωση των δόσεων και ταυτόχρονη επιμήκυνση, να έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν τις συμβάσεις δανείων, να προβαίνουν αυτεπάγγελτα σε προσημειώσεις της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη, να απαιτούν νέες εμπράγματες ασφάλειες από τους δανειολήπτες ή να επιβάλλουν – κατά τη συνήθη πρακτική τους σε περιπτώσεις παράτασης του χρόνου της συμβατικής διάρκειας των δανείων – προσαυξήσεις ή επιπρόσθετα έξοδα ή τόκους υπερημερίας.
Με το άρθρο 3: Ρυθμίζονται τα υπερβολικά επαχθή επιτόκια που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τα καταναλωτικά δάνεια, προβλέποντας ότι τα επιτόκια αυτά δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 7%.
Με το άρθρο 4: Τροποποιείται και συμπληρώνεται ο ν. 3869/2012 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, με σκοπό την απλούστευση των διαδικασιών, την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τους οφειλέτες, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στη διαδικασία, τη θέσπιση της απαλλαγής και την ενίσχυση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν, σε περίπτωση που η πρωτόδικη ή εφετειακή απόφαση προβαίνει σε αύξηση των ποσών που θα έπρεπε να καταβάλουν στο πλαίσιο της ρύθμισης.
Με την πρώτη παράγραφο δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διαδικασίες του ν. 3869/10 και φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα κατά βάση μέσα από την προσωπική τους εργασία, αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους, και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.
Με τη δεύτερη παράγραφο καθίσταται προαιρετική για τον οφειλέτη πριν την κατάθεση της αίτησης η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών. Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης δεν είναι ικανοποιητικά, εξαιτίας κυρίως της απροθυμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών. Η επιδίωξη της εξώδικης ρύθμισης καθίσταται έτσι τυπική, προκαλώντας αδικαιολόγητα επιβάρυνση και επιβράδυνση της διαδικασίας.
Η προσπάθεια εξώδικου συμβιβασμού ρυθμίζεται πλέον ως προαιρετική, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται και μετά την κατάθεση της αίτησης, σε οποιοδήποτε στάδιο κι αν βρίσκεται με την τροποποίηση του άρθρου 214Α για την επιδίωξη εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Με την Τρίτη παράγραφο θεσπίζεται καταρχήν η υποχρέωση ορισμού αντικλήτου για τους εκδοχείς των απαιτήσεων των πιστωτών που έχουν την έδρα τους στην αλλοδαπή, προκειμένου να καθίστανται εφικτές η ταχεία επίδοση της αίτησης και η έναρξη της διαδικασίας με τη συμμετοχή των πιστωτών στο στάδιο επιδίωξης δικαστικού συμβιβασμού. Περαιτέρω, ενόψει του γεγονότος ότι οι αιτήσεις ρύθμισης των χρεών αφορούν συχνά πολλούς πιστωτές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται επιπροσθέτως η δαπάνη που υποβάλλονται οι οφειλέτες και να δυσχεραίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η πρόσβασή τους στη διαδικασία ρύθμισης, θεσπίζεται μειωμένη αμοιβή των δικαστικών επιμελητών για τις επιδόσεις που αφορούν την εφαρμογή του παρόντος νόμου.

Με την τέταρτη παράγραφο διευκρινίζονται ζητήματα σχετικά με την άσκηση της αίτησης αναστολής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και προβλέπεται η δυνατότητα του δικαστηρίου να αναστέλλει την αναγκαστική εκτέλεση και μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα έφεση κατά αυτής.
Με την Πέμπτη παράγραφο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα του ειρηνοδίκη να επιδιώκει τη συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών κατά τη συζήτηση της αίτησης ρύθμισης στο ακροατήριο.
Με την έκτη παράγραφο επιδιώκεται η συλλογική αντιμετώπιση των χρεών του οφειλέτη, προκειμένου να αποθαρρύνεται η δημιουργία δανειστών δύο ταχυτήτων, δηλαδή πιστωτών εντεταγμένων στη διαδικασία και εκτός αυτής. Παραληφθέντες πιστωτές μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση μέσω κύριας παρέμβασης που ασκείται και προφορικά κατά αναλογική εφαρμογή του άρθρου 54 παρ. 1 ΠτωχΚ.
Αν ο πιστωτής δεν ασκήσει παρέμβαση, ο δικαστής μπορεί, προς εξυπηρέτηση της καθολικής ρύθμισης των χρεών του οφειλέτη, να κάνει χρήση του ανακριτικού συστήματος που ισχύει στην εκούσια δικαιοδοσία και να ρυθμίσει, αναζητώντας αυτεπαγγέλτως τα κρίσιμα πραγματικά περιστατικά, και την οφειλή προς τον συγκεκριμένο αυτόν πιστωτή.
Αν ωστόσο και πάλι το πραγματικό υλικό δεν είναι επαρκές, ο δικαστής δύναται να μην εκδώσει οριστική απόφαση, να ορίσει νέα δικάσιμο και να υποχρεώσει όποιον έχει έννομο συμφέρον, να επιδώσει κλήτευση στον πιστωτή αυτόν κατά το άρθρο 748 παρ. 3 ΚΠολΔ καθιστώντας τον διάδικο. Στη νέα δικάσιμο ο δικαστής ρυθμίζει πλέον το σύνολο των γνωστών στο δικαστήριο χρεών του οφειλέτη.
Με την έβδομη παράγραφο αντιμετωπίζεται μία σημαντική δυσλειτουργία και ανισότητα στην μεταχείριση των αιτήσεων για τη ρύθμιση των χρεών που προκύπτει από το γεγονός ότι δυστυχώς σε αρκετά ειρηνοδικεία της χώρας η εκδίκασή τους προσδιορίζεται σε μακρινούς δικάσιμους, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ανασφάλεια και αβεβαιότητα του οφειλέτη, πολλές φορές μάλιστα και σε βάρος των πιστωτών που δεν μπορούν να υπολογίζουν σε σταθερές καταβολές για την περίοδο αυτή.
Έτσι με την παράγραφο αυτή παρατείνεται από τέσσερα σε πέντε έτη η περίοδος ρύθμισης των χρεών, η οποία ωστόσο αρχίζει να υπολογίζεται όχι από την έκδοση της απόφασης αλλά από την κατάθεση της αίτησης. Με την έκδοση της απόφασης που προσδιορίζει τις καταβολές ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τις τυχόν διαφορές για την περίοδο που έχει διανυθεί.
Προκειμένου μάλιστα να μην αιφνιδιάζεται ή περιέχεται σε δυσχερή θέση, ιδίως στην περίπτωση που έχει συσσωρευτεί σημαντική οφειλή, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης του συγκεκριμένου ποσού, με ευνοϊκό επιτόκιο, μέχρι και το έκτο έτος από την κατάθεση της αίτησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται, σε αντίθεση με την ακολουθούμενη πρακτική, ότι ο οφειλέτης που υπαχθεί στη ρύθμιση θα έχει πετύχει την απαλλαγή του από τα χρέη που αδυνατεί να αποπληρώσει με την πάροδο ορισμένης περιόδου από την κατάθεση της αίτησης. Η όγδοη παράγραφος προβλέπει την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου για τις αιτήσεις ρύθμισης που έχουν ήδη κατατεθεί και πρόκειται να εκδικαστούν ένα έτος από την έναρξη ισχύος τους παρόντος νόμου.
Με την ένατη παράγραφο δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να μειώσει στην περίπτωση της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του ν. 3869/10 μέχρι τρία έτη την περίοδο ρύθμισης ή αναμονής για απαλλαγή από τα χρέη, εφόσον προκύπτει ότι η προσωπική και οικονομική κατάσταση του οφειλέτη δεν δικαιολογεί προσδοκία για καμία μελλοντική καταβολή.
Με την δέκατη παράγραφο δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας (άρθρο 9 παρ. 2) και σε μεγαλύτερη των είκοσι ετών περίοδο, κατ’ εξαίρεση και εφόσον η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη και η ανάγκη εξυπηρέτησης της οφειλής το δικαιολογούν.
Τούτο δε άλλωστε καθώς συχνά τα στεγαστικά δάνεια που ρυθμίζονται έχουν σημαντικά μακρύτερη των είκοσι ετών συμβατική διάρκεια αποπληρωμής.

Με την ενδέκατη παράγραφο προστίθεται εδάφιο στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 που προβλέπει ως κύρωση για την περίπτωση της δόλιας παράλειψης πιστωτή κατά την υποβολή της αίτησης δικαστικής ρύθμισης των χρεών την απόρριψη της αίτησης ή και της έκπτωσης από τη ρύθμιση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο αυτή.
Με την δωδέκατη παράγραφο προβλέπεται, για την περίπτωση που το εφετειακό δικαστήριο διορθώσει αυξητικά τις καταβολές που θα έπρεπε από την έναρξη της ρύθμισης να καταβάλει ο οφειλέτης, η δυνατότητα να ρυθμίσει την εξόφληση πρόσθετου αυτού ποσού με παράταση της περιόδου ρύθμισης για ένα ακόμη έτος.
Με το άρθρο 5: προβλέπεται, με προσθήκη στο άρθρο 982 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το ακατάσχετο για το ποσόν των 2.000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές που είναι εξαιρετικής σημασίας για τη σύγχρονη καθημερινότητά τους, καθώς διευκολύνει καθοριστικά τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή (διενέργεια συναλλαγών, πληρωμή λογαριασμών, εξοικονόμηση χρόνου, διαφύλαξη ενός ελάχιστου ποσού για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών). Ας επισημανθεί ότι η υφιστάμενη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 982 ΚΠολΔ περιορίζει την προστασία σε μισθωτούς και συνταξιούχους και σε ποσό μέχρι το ύψος ενός μισθού ή μίας σύνταξης.
Mε το άρθρο 6: Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 6, παρατείνεται για δύο περαιτέρω έτη (από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014) η απαγόρευση των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα, ενόψει της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 1
Ρύθμιση οφειλών
1. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν σε ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων που προκύπτουν από δάνεια στεγαστικά, επισκευαστικά, προσωπικά και καταναλωτικά και από πιστωτικές κάρτες, κατά τρόπο ώστε η μηνιαία δόση για το σύνολο των οφειλών κάθε φυσικού προσώπου να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου ατομικού ή οικογενειακού, κατά περίπτωση, εισοδήματος.
2. Για την άσκηση του δικαιώματος απαιτείται προηγούμενη αίτηση του οφειλέτη, η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά για την απόδειξη του ύψους του μηνιαίου ατομικού ή οικογενειακού, κατά περίπτωση, εισοδήματος:
α) πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα,
β) πρόσφατη βεβαίωση μηνιαίων αποδοχών ή συντάξεων,
γ) οποιαδήποτε μεταγενέστερα στοιχεία τυχόν αποδεικνύουν μεταβολή του εισοδήματος βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος.
Το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να προβεί σε ρύθμιση της μηνιαίας δόσης εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της αίτησης με τα πλήρη δικαιολογητικά.
3. Για την εφαρμογή του παρόντος, ως μηνιαίο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα νοείται το ποσό που προκύπτει ως μέσος όρος των καθαρών εισοδημάτων των τελευταίων 12 μηνών πριν την υποβολή της αίτησης, όπως αυτά προκύπτουν βάσει των στοιχείων της παραγράφου 2.
4. Σε περίπτωση οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες σε περισσότερα του ενός πιστωτικά ιδρύματα, το άθροισμα των μηνιαίων δόσεων, όπως διαμορφώνονται μετά τη ρύθμιση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου ατομικού ή οικογενειακού, κατά περίπτωση, εισοδήματος. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας παραγράφου (διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών, προθεσμία διεκπεραίωσης αιτήματος, τρόπος υπολογισμού της αναλογικής μείωσης των δόσεων κλπ).
5. Στην περίπτωση που οι κατά την παράγραφο 1 οφειλές έχουν εκχωρηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα σε εισπρακτικές εταιρείες, η υποχρέωση ρύθμισης ισχύει για τις εν λόγω εταιρείες, με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις και διαδικασία, οι οποίες ισχύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα.
6. Μετά την παρέλευση των προβλεπόμενων στις παραγράφους 2 και 3 προθεσμιών και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το πιστωτικό ίδρυμα για τη ρύθμιση των οφειλών, ο οφειλέτης δικαιούται να καταβάλει στο πιστωτικό ίδρυμα τη μηναία δόση που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, χωρίς να επιβαρύνεται με τόκους ή/και προσαυξήσεις.
7. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του οφειλέτη ή πλημμελούς υπολογισμού του ύψους της καταβλητέας δόσης, επιτρέπεται καταγγελία του οφειλέτη στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος, με απόφασή του, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την υποβολή της καταγγελίας, προσδιορίζει το ύψος των καταβλητέων δόσεων κατ’ εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
8. Ο οφειλέτης που υπάγεται στις ρυθμίσεις του παρόντος ενημερώνει αμελλητί το πιστωτικό ίδρυμα σε κάθε περίπτωση ουσιώδους μεταβολής (αύξησης ή μείωσης) των καθαρών εισοδημάτων του.
9. Εγγυητές των οφειλών της παραγράφου 1 μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις, σε περίπτωση υπερημερίας του πρωτοφειλέτη.
Άρθρο 2
Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής δανείων
1. Η ρύθμιση των μηνιαίων δόσεων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 συνεπάγεται την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή εξόφλησης των πιστωτικών καρτών του οφειλέτη για όσο χρόνο απαιτείται για την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των οφειλών του.
2. Κατά το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου επιμήκυνσης της παραγράφου 1, οι σχετικές οφειλές επιβαρύνονται με επιτόκιο που δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά έως δύο μονάδες (2%).
3. Από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του οφειλέτη και για όσο διάστημα εκκρεμεί η εξέτασή της, καθώς και καθ’ όλη της διάρκεια αποπληρωμής των δανείων ή εξόφλησης των πιστωτικών καρτών, που έχουν υπαχθεί στον παρόντα νόμο, απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα:
α) να καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις,
β) να προβαίνουν αυτεπαγγέλτως σε προσημειώσεις ακινήτων,
γ) να ζητούν τη χορήγηση επιπλέον εμπράγματων ασφαλειών και
δ) να επιβάλλουν επιπρόσθετες προσαυξήσεις, έξοδα ή τόκους υπερημερίας.
4. Οι ρυθμίσεις του παρόντος ισχύουν και για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών Δανείων που υπάγονται σε ρύθμιση δόσεων κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
Άρθρο 3
Λοιπές ρυθμίσεις
1. Για την αποπληρωμή των καταναλωτικών δανείων και την εξόφληση των πιστωτικών καρτών, τα οποία έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 1, το επιτόκιο που εφαρμόζεται δεν υπερβαίνει το 7%.
2. Δεν επιτρέπεται ο εκτοκισμός των κεφαλαιοποιημένων τόκων που προκύπτουν από άτοκες περιόδους χάριτος.
3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέκυψαν την τελευταία τριετία λόγω αποδεδειγμένης μείωσης εισοδημάτων, κεφαλαιοποιούνται και υπάγονται στη ρύθμιση του άρθρου 1. Οι διατάξεις του άρθρου 2 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή.
Άρθρο 4
«Τροποποιήσεις του ν3869/2010 για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων»
1. Στο τέλος του άρθρου 1 του Ν.3869/2010 (Α’ 130) προστίθεται παράγραφος που έχει ως εξής:
«Δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα φυσικά πρόσωπα που διενεργούν κατά σύνηθες επάγγελμα εμπορικές πράξεις, να είναι αυτοαπασχολούμενοι, δεν απασχολούν κατά τελευταία τέσσερα έτη πριν την κατάθεση της αίτησης πέραν του ενός εργαζομένου σε σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι οφειλές από τις εμπορικές πράξεις δεν υπερβαίνουν το ποσόν των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ.»
2. α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν.3869/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Ο οφειλέτης μπορεί, πριν ή μετά την υποβολή της αίτησης , μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης και χωρίς να υφίσταται στάση της δίκης, να επιδιώκει την επίτευξη συμβιβασμού με τους πιστωτές.»
β. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν.3869/2010 καταργείται.
γ. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Ν.3869/2010 η φράση: «να προσκομίσει : α) τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 και β) υπεύθυνη δήλωση» αντικαθίσταται από την φράση «να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση».
δ. στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του Ν.3869/2010 η φράση «σε έξι μήνες» αντικαθίσταται από την φράση «σε ένα έτος».
3. α. Το περιεχόμενο του άρθρου 5 του Ν.3869/2010 καθίσταται παράγραφος 1 και προστίθενται στο τέλος του άρθρου παράγραφοι 2 και 3 ως εξής:
«2. Αν εκχωρηθεί απαίτηση πιστωτή προς τρίτους, ο εκδοχέας που δεν έχει κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια οφείλει να ορίσει αντίκλητο στην ελληνική επικράτεια κατά το άρθρο 142 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να τον γνωστοποιήσει στον οφειλέτη. Μέχρι την γνωστοποίηση τεκμαίρεται ως αντίκλητος ο τελευταίος εκχωρητής της απαίτησης με κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια. Η υποχρέωση αυτή καταλαμβάνει και τις εκχωρήσεις απαιτήσεων πιστωτών που έχουν πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσης.»
4. α.Η αμοιβή των δικαστικών επιμελητών για τις επιδόσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του παρόντος νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εβδομήντα τοις εκατό της ελάχιστης προβλεπόμενης για επίδοση δικογράφου αμοιβής.»
β. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του Ν.3869/2010, όπως τροποποιείται παραπάνω, τίθεται σε ισχύ έξι μήνες μετά την δημοσίευση του παρόντος νόμου.
5. α. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν.3869/2010 προστίθεται εδάφιο που έχει ως ακολούθως:
«Σε περίπτωση αίτησης αναστολής πλειστηριασμού εφαρμογής η παράγραφος 3 του άρθρου 938 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
β. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν. 3869/2010 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
«Αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης μπορεί να ζητηθεί σύμφωνα με τους όρους της παρούσας και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα έφεση από τον οφειλέτη.»
γ. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Ν.3869/2010 μετά την φράση «Το Δικαστήριο μπορεί» προστίθεται η φράση «ανεξαρτήτως εκτελεστικής διαδικασίας.»
6. Στο τέλος του άρθρου 7 του Ν.3869/2010 προστίθεται παράγραφος που έχει ως εξής:
«7. Ο άρθρο 208 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εφαρμόζεται και κατά τη συζήτηση της αίτησης της παραγράφου 1 του άρθρου 4.»
7. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3869/2010 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Σε περίπτωση που πιστωτής δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο διευθέτησης του οφειλέτη και δεν έχει ασκηθεί από αυτόν κύρια παρέμβαση το δικαστήριο ρυθμίζει και τις απαιτήσεις αυτού κατά το άρθρο 744 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή διατάζει την κλήτευσή του κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 748 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ορίζοντας νέα δικάσιμο».
8. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του Ν. 3869/2010 η φράση «τεσσάρων ετών» αντικαθίσταται από την φράση «πέντε ετών» και μετά το εδάφιο αυτό προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:
«Το κατά το προηγούμενο εδάφιο χρονικό διάστημα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης της παραγράφου 1 του άρθρου 4 στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Σε περίπτωση που οι πραγματοποιηθείσες μετά την κατάθεση της αίτησης καταβολές στους πιστωτές υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την απόφαση του δικαστηρίου, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει, εντόκως από την έκδοση της απόφασης, το υπολειπόμενο ποσό μέχρι το έκτο έτος από την κατάθεση της αίτησης της παραγράφου 1 του άρθρου 4 ή μέσα σε ένα έτος από την έκδοση της απόφασης με επιτόκιο αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά δυόμισι εκατοστιαίες μονάδες.»
9. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και για εκκρεμούσες αιτήσεις, εφόσον η συζήτηση της αίτησης πραγματοποιείται μετά την πάροδο ενός έτους από την δημοσίευση του παρόντος νόμου και την έναρξη του χρονικού διαστήματος των πέντε ετών της παργράφου 2 του άρθρου του Ν.3869/2010 από τη δημοσίευση αυτή.
10. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του Ν.3869/2010 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
«Το δικαστήριο δύναται να περιορίσει μετά από αίτημα του οφειλέτη, το χρονικό διάστημα της ρύθμισης μέχρι τα τρία έτη, αν κρίνει ότι η προσωπική και οικονοική κατάσταση του οφειλέτη δεν δικαιολογούν την προσδοκία για οποιαδήποτε μελλοντική καταβολή.»
11. Στο έβδομο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Ν.3869/2010 η φράση «τα είκοσι έτη.» αντικαθίσταται από την φράση «τα είκοσι έτη, εκτός αν η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη και η ανάγκη εξυπηρέτησης της οφειλής δικαιολογούν μεγαλύτερη διάρκεια που πάντως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35 έτη.»
12. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου1 του άρθρου 10 του Ν.3869/2010 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
«Το ίδιο αποτέλεσμα και με τους ίδιους όρους επέρχεται και στην περίπτωση που ο οφειλέτης παραλείψει δολίως να συμπεριλάβει πιστωτές στην κατάσταση της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4.»
13. Στο τέλος του άρθρου 14 του Ν.3869/2010 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
«Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8 εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η απόφαση σε δεύτερο βαθμό υποχρεώνει τον οφειλέτη σε πρόσθετες καταβολές για το διανυθέν από την κατάθεση της αίτησης χρονικό διάστημα.»
Άρθρο 5
Ακατάσχετο τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών
α. Στο άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθενται παράγραφος 4 με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«4. Απαιτήσεις του οφειλέτη από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Το όριο του ακατάσχετου υπολογίζεται με βάση το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη. Ο οφειλέτης, με υπεύθυνη δήλωση προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων, μπορεί να προσδιορίζει τον λογαριασμό για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο. Εφόσον ο οφειλέτης διατηρεί λογαριασμό για την καταβολή των ποσών της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 2 του παρόντος τεκμαίρεται ως επιλεχθείς ο λογαριασμός αυτός. Εξαίρεση από τον περιορισμό αυτόν εισάγεται στην περίπτωση γ’ της παραγράφου 2 του παρόντος.»
β. Η δήλωση του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιτρέπεται να καταχωρείται σε αρχείο οικονομικής συμπεριφοράς με αποκλειστικό σκοπό επεξεργασίας την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
Άρθρο 6
Αναστολή πλειστηριασμών
1. Αναστέλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.
2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν.3869/2010 (Α 130), όπως ισχύει, η φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014».
flashnews.gr

Η κατάσταση δεν είναι “το πουλάκι τσίου”


 
Μου θυμίζουν κάποια λόγια των βουλευτών το γνωστό πια σε όλους “το πουλάκι τσίου”. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πουλιά αλλά με αετούς. Αυτοί που ψήφισαν το μνημόνιο και θεωρούν του εαυτούς τους ως πολεμιστές για το καλό της Ελλάδας καλύτερα να σκεφτούν ότι έχουν προδώσει το ελληνικό λαό πολλές φορές προτού λαλήσει ο πετεινός.

Είναι λογικό να μην θέλει κανείς να συνεχιστεί η κρίση. Αυτό που είναι μη λογικό είναι ο τρόπος που θέλουν να το πετύχουν. Ο καθένας θα μπορούσε να κόψει μισθούς και συντάξεις και να αυξήσει την φορολογία. Με την διαφορά ότι αυτοί που τα έκαναν αυτά δεν είχαν το θάρρος να το πουν και ρίχνουν το φταίξιμο στην τρόικα.

Η πολιτική βρίσκει λύσεις εκεί που δεν μπορεί να βρει η οικονομία. Η πολιτική είναι το εργαλείο που φτιάνει την μηχανή οικονομία. Επέλεξαν να την βάλουν στο ρελαντί. Ακόμα χειρότερα κόβουν και την βενζίνη, απαραίτητη να λειτουργήσει η μηχανή.

Οι αετονύχηδες της παγκόσμιας οικονομίας είναι εδώ και είναι πραγματικότητα το ξεπούλημα. Ο ελληνικός λαός δεν θα είναι πια κυρίαρχος στον τόπο του. Από οικονομικής πλευράς όλοι το γνωρίζουμε.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει. Οι γεννήσεις έχουν μειωθεί, κυρίως για οικονομικούς λόγους.  Ο ελληνικός πληθυσμός σε μια δεκαετία θα αποτελεί μειονότητα. Ελάχιστοι μιλούν για αυτό το σοβαρό ζήτημα. Το θέμα δεν είναι μόνο κοινωνικό αλλά και οικονομικό, αφού θα δουλεύουν λίγοι για να πληρώνουν τις συντάξεις των πολλών μέσω των εισφορών.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου “τσίου” . Τα πράματα είναι πολύ σοβαρά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ας το αναλογιστούν όλοι αυτοί που φέρουν ευθύνη και είναι υπεύθυνοι απέναντι στο ελληνικό λαό.

Πηγή: Free Pen
 
Tου Ευάγγελου Σταυριανάκη

Στα γραφεία της Ν.Δ. εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

              Ζητούν να συναντηθούν με εκπρόσωπο του κόμματος





Έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού, έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Περίπου στις 11:15 οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από τα γραφεία του κόμματος.

Αντιπροσωπεία του σωματείου Τρίαινα θα προσπαθήσει να έχει συνάντηση με εκπρόσωπο της ΝΔ.

Νέα ένταση στο Πολυτεχνείο


Νέα ένταση στο Πολυτεχνείο 


Συμπλοκές μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων - Τρεις τραυματίες

Νέα ένταση υπήρξε στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου νωρίτερα δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους μέλη της ΠΑΣΠ.

Αυτή τη φορά υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων, στη διάρκεια των οποίων εκτοξεύτηκαν τραπέζια και καρέκλες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Οι φετινές εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν σήμερα με καταθέσεις στεφανιών στον χώρο του Ιδρύματος στην οδό Πατησίων.

Οι πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας έκλεισαν από χθες το βράδυ και θα παραμείνουν κλειστές ως το τέλος της πορείας το Σάββατο το βράδυ 17 Νοεμβρίου, που ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της επετείου.

Να σημειωθεί ότι οι πύλες του Ιδρύματος θα ανοίγουν το πρωί και θα κλείνουν κάθε βράδυ.

Μέσα στον χώρο θα παραμένουν για περιφρούρηση φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου.

Ξυλοκόπησαν μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ


Ξυλοκόπησαν μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ 

Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη έξω από το συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της Helexpo όπου σήμερα διεξάγεται η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Δικτύου Περιφερειών - Δήμων - Πολιτών, με τη συμμετοχή και του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

Στο σημείο έφθασαν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο, τους απώθησαν ωστόσο άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται εκεί.

Προηγήθηκε κυνηγητό μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από τους χώρους της έκθεσης , αλλά οι διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να φθάσουν έξω από το συνεδριακό κέντρο.

Ομάδα από τους συγκεντρωμένους, που διαδήλωναν κατά της διαθεσιμότητας, προπηλάκισε και μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας.

Λάδι στη φωτιά έριξαν οι χθεσινές δηλώσεις του Φούχτελ σχετικά με την αποδοτικότητα των ελλήνων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «για εργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα».

Economist: Το Βερολίνο οδηγεί την Ελλάδα στην απόλυτη καταστροφή



Το Βερολίνο οδηγεί την Ελλάδα στην απόλυτη καταστροφή, σύμφωνα με το Economist, που προτείνει λύσεις για την σωτηρία της χώρας μας…
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού, “Η οικονομία της Ελλάδας δεν θα ανακάμψει αν δεν επέλθει μια νέα συμφωνία για επιπρόσθετη ανακούφιση από το βάρος του χρέους” και προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:
1) Να συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της σε μία μείωση του χρέους, υπό την προυπόθεση πως θα παρθούν μέτρα για την μείωση της φτώχειας.
2) Εφόσον η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της, να μειωθούν παραπάνω τα επιτόκια των ελληνικών δανείων και ακόμα να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή τους ακόμα και κατά 50 χρόνια.
Η συγκεκριμένη λύση που προτείνει το Economist -και εφαρμόστηκε και στην Πολωνία το 1991- μπλοκάρεται όμως από τη Γερμανική κυβέρνηση, φοβούμενη μήπως εξαγριωθούν οι ψηφοφόροι της!

Μήπως ήρθε η ώρα της ΑΟΖ;

Το Μνημόνιο ΙΙΙ ψηφίστηκε με 153 ψήφους, ο προϋπολογισμός της χώρας πέρασε με την «άνετη» πλειοψηφία των 167, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξασφάλισε ένα εύθραυστο μεν, χρονοδιάγραμμα δε, αναφορικά με την εκταμίευση της υπερ-δόσης των 31,5 έως 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μετά από μεγάλη σκέψη των Γερμανών φαίνεται πως θα αποδοθούν εφάπαξ στη χώρα μας, ίσως και πριν τα Χριστούγεννα.


Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός πως τώρα αρχίζουν πλέον τα δύσκολα, αφού το εύκολο ήταν να πείσουν οι κυβερνητικοί εταίροι τους βουλευτές τους ψηφίσουν υπέρ. Η ελληνική κυβέρνηση και η συμπολίτευση – το δύσκολο θα είναι να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα μέτρα στο βαθμό τα οποία θα καταστούν αποτελεσματικά αλλά και δεν θα επιφέρουν τη κοινωνική έκρηξη (ειδικά οι απολύσεις) – θα θριαμβολογήσουν πως μας «έσωσαν» για τρίτη φορά μέσα σε δύο έτη.

Αφού λοιπόν πέρασαν από τη Βουλή – από την κοινωνία θα διαπιστώσουμε τι θα γίνει πολύ σύντομα – τα συγκεκριμένα μέτρα, αφού θα περάσουν ως «υποσημειώσεις» τις αποικιοκρατικού τύπου απαιτήσεις της Γερμανίας αναφορικά με τη «ρήτρα ισοδυνάμου» αλλά και με τον ασφυκτικό έλεγχο του λογαριασμού στον οποίο θα τοποθετηθούν τα χρήματα, ή μάλλον τα ψηφία στον υπολογιστή, έστω κι εάν αυτός θα εδρεύει στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα έρθει η ώρα να ασχοληθούν και με την «ρήτρα ανάπτυξης».

Δεν είναι τυχαίο, αλλά εξόχως σημειολογικό, πως ο Αντώνης Σαμαράς την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού στη ουσία κατασκήνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη πραγματική σωτηρία της χώρας η οποία θα έρθει μόνο από την αύξηση, ή μάλλον την έναρξη, της παραγωγής και την αύξηση των εξαγωγών μας, έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο.

Πόσες φορές δεν μας έχει μιλήσει ο σημερινός πρωθυπουργός για την «ανάπτυξη» και για το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε στην Ελλάδα λόγω του ανθρωπίνου δυναμικού μας, των υπηρεσιών που μπορούμε να προσφέρουμε, της καινοτομίας που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε και last but not least που λένε και οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξονες για τον ενεργειακό μας πλούτο ο οποίος θα γίνει η ατμομηχανή των εξαγωγών μας τουλάχιστον για τα δύσκολα χρόνια της ανασυγκρότησης.

Προσποιούμενοι λοιπόν πως τον πιστεύουμε σε όλα, και δεχόμενοι ως χαχόλοι ιθαγενείς πως ότι συμβαίνει είναι για το καλό μας, πως… οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, πως η δόση θα δοθεί στην ώρα της και με το παραπάνω, πως τα λεφτά θα πέσουν στην αγορά και δεν θα παρακρατηθούν από τις τράπεζες, πως 27.000 άνθρωποι θα απολυθούν χωρίς να ανοίξει μύτη και φυσικά πως δεν θα συμβεί κανένα ατύχημα μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών με αποτέλεσμα να σπάσει η συμφωνία (;) και να μην λάβουμε τα χρήματα ερωτούμε:

Έστω πως όλα αυτά συμβούν ακριβώς όπως μας τα περιέγραψε η κυβέρνηση, ΠΟΤΕ ακριβώς σκοπεύει να περάσει στο ζήτημα της έναρξης κάποιας παραγωγής στη χώρα – για να την αναπτύξει δηλαδή – μέσω της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που έχουμε; Με άλλα λόγια, μήπως ήρθε πλέον η ώρα – ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΜΕ – να απογειωθούμε κιόλας, μέσω της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έτσι ώστε να «κοπούν» θαλάσσια οικόπεδα προς παραχώρηση σε ολόκληρη της θαλάσσια περιοχή της χώρας;

Όπως έχουμε σημειώσει και στο πρόσφατο παρελθόν, μόνο η ανακήρυξη ΑΟΖ – άρα η de facto δήλωση κυριαρχίας της χώρας μας σε συγκεκριμένο χώρα – θα προσελκύσει επενδυτές οι οποίο δεν πρόκειται να έρθουν εάν το καθεστώς ιδιοκτησίας αμφισβητείται.

Επιπροσθέτως, πόσο μυαλό χρειάζεται να διαθέτει ένας πολιτικός για να αντιληφθεί πως η ανακήρυξη ΑΟΖ ίσως και να αποτελέσει τη τελευταία σανίδα σωτηρίας του παραπαίοντος μεταπολιτευτικού συστήματος, στη παρούσα συγκυρία, το οποίο ίσως την ύστατη στιγμή να αποδείξει πως τελικά κάτι έπραξε για τον έρημο αυτόν τόπο, και πως δεν πήγαν χαμένα τα τελευταία 35 έτη. 

Πόσα… πτυχία θα πρέπει να έχει κάποιος για να καταλάβει πως με το να ανακηρύξει ΑΟΖ τώρα, θα δώσει τροφή σε όλους τους χειροκροτητές της κυβέρνησης, έτσι ώστε να στρέψουν τη δημόσια συζήτηση και τη πολιτική ατζέντα σε ένα θέμα το οποίο μόνο κακό δεν πρόκειται να κάνει στους πολιτικούς; Ειδικά δε, εάν… γαβγίσουν και οι οθωμανοί απέναντι, τότε χαράς ευαγγέλια για τους τρις-εθνοσωτήρες μας. Αρκεί να μην μπλέξουν παραπέρα. Αυτά είναι «παιχνίδια» για μεγάλα «παιδιά»…

Με λίγα λόγια με τη σύντομη αυτή ανάλυση θα θέλαμε να επισημάνουμε πως είτε εάν πραγματικά πιστεύουν αυτά που μας λένε και θέλουν να φέρουν μία σχετικά σύντομη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, είτε εάν απλά θέλουν να σωθούν οι ίδιοι και να αλλάξουν τον πολιτικό διάλογο στο εσωτερικό της χώρας, είτε και για τους δύο λόγους ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πολύ σύντομα να κάνει την κίνησή της και να φέρει το ΕΤΟΙΜΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την ανακήρυξη ΑΟΖ στη Βουλή και να τον κάνει νόμο του κράτους. Ο χρόνος τόσο για τους ίδιους όσο και κυριότερο για τη χώρα δεν τελειώνει… έχει τελειώσει.

Τα λόγια αρκούν. Τώρα μόνο οι πράξεις μετράνε κ. πρωθυπουργέ, προχωρήστε και όλοι θα είναι μαζί σας, ακόμα και εάν δεν πιστεύουμε πως πολλοί από την «τάξη» σας χρίζουν υποστήριξης, ως… προστατευόμενα μεταπολιτευτικά είδη.