EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δήμος Δελφών: να ακυρωθεί η απόφαση για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη


 

Ως αντισυνταγματική και παράνομη να ακυρωθεί η από 20.7.2012 απόφαση της διεύθυνσης μεταλλευτικών και βιομηχανικών ορυκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος,
με την οποία εγκρίθηκε τεχνική μελέτη έρευνας κοιτασμάτων βωξίτη στις περιοχές Στρόμη, Πανουριά, Καλοσκοπή και Προσήλιου του Δήμου Δελφών Φωκίδας. Αυτό ζητάει ο Δήμος Δελφών με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικότερα, ο επίμαχος Δήμος υποστηρίζει ότι εντός της ευρύτερης περιοχής του όρους Γκιώνα θα πραγματοποιηθούν 600 γεωτρήσεις βάθους από 100 έως 300 μέτρα.
Οι γεωτρήσεις αυτές, σύμφωνα με το Δήμο Δελφών, θα διενεργηθούν εντός της Γκιώνας που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως ειδική ζώνη διατήρησης και μέσα στην ειδική ζώνη διατήρησης της Γκιώνας, καθώς και σε ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα, αλλά και εντός δημόσιας δασικής έκτασης.
Ο δημοτικός φορέας τονίζει ότι η έγκριση της μελέτης είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και τη νομοθεσία, καθώς θα επέλθει αλλοίωση, υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις.
Επίσης, από τις γεωτρήσεις θα προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής, θα υπάρξει διατάραξη της οικολογικής προστασίας και θα επέλθει βλάβη στην πανίδα και χλωρίδα της επίμαχης περιοχής, καθώς και στους υδάτινους πόρους. Ήδη ο Δήμος Δελφών έχει προσβάλει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και την υπουργική απόφαση (20.9.2011) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη διενέργεια των ερευνητικών γεωτρήσεων

Απέκλεισαν το αστυνομικό μέγαρο στην Λαμία


http://www.onair24.gr/sites/default/files/imagecache/new_body_large/photos/0e0bc272528b4dd7d5f12ceb27111ce5_xl.jpg 

Τον συμβολικό αποκλεισμό του αστυνομικού μεγάρου στην Λαμία αποφάσισαν οι αστυνομικοί της Φθιώτιδας αμέσως μετά την απόφαση που έφτασε στα γραφεία τους και η οποία τους ενημέρωνε πως δεν θα τους καταβληθούν νυχτερινά και πενθήμερα του μήνα Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με την μισθοδοσία του Δεκέμβρη το Επίδομα Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του Οκτώβρη θα καταβληθεί σε ποσοστό 59% των ωρών νυχτερινής εργασίας και η αποζημίωση για την πέραν του πενθημέρου εργασία θα είναι ένα πενθήμερο αντί για τέσσερα για το σύνολο του Αστυνομικού Προσωπικού και δύο για τις Διευθύνσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην κινητοποίηση πραγματοποίησαν επίσης πορεία στο κέντρο της Λαμίας και ολιγόλεπτο αποκλεισμό των γραφείων της Περιφέρειας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Στάικος βρέθηκε στο πλευρό τους και έξω από την Α.Δ. Φθιώτιδας, ενώ ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια αναλαμβάνει τον οπτικό έλεγχο των οχημάτων ώστε οι υπάλληλοι να ενημερώνονται για την κατάσταση των αυτοκινήτων στα οποία επιβαίνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» - 3ωρη πανευρωπαική στάση εργασίας


 

Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στις 1.30 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος,
συμμετέχουν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά των πολιτικών λιτότητας.
Υπενθυμίζεται ότι τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) θα κινηθούν κανονικά παρά τη συμμετοχή των εργαζομένων στην στάση. Ο σταθμός του Μετρό "Σύνταγμα" θα κλείσει στις 12.00 κατόπιν εντολής της αστυνομίας.
Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και θα πραγματοποιηθούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, η GGIL διοργανώνει τετράωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις.
Στη Γαλλία οι CGT, CFDT και FO έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η DGB Γερμανίας θα πραγματοποιήσει, το μεσημέρι, συλλαλητήριο στο Βερολίνο, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.
«Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».
Εξάλλου, οι Νέοι Συνδικαλιστές της Νότιας Ευρώπης προχώρησαν, μετά από πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, στη δημοσίευση ενός κοινού μανιφέστου κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται και έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας μεταξύ των νέων. Στη διακήρυξή τους, οι νέοι συνδικαλιστές ζητούν να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο το οποίο διασφάλιζε στις μεταπολεμικές γενεές τα πλεονεκτήματα του κράτους πρόνοιας και της ειρήνης. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει φθάσει το 55,6%, στην Ισπανία το 54%, στην Πορτογαλία το 37,4%, στην Ιταλία το 35% και στην Κύπρο το 27%.

Αναβλήθηκε η συνάντηση Βενιζέλου – Προβόπουλου λόγω αποδοκιμασιών


 

Αναβλήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Αιτία της αναβολής ήταν η ένταση που υπήρξε, καθώς συγκεντρωμένοι ομολογιούχοι αποδοκίμασαν το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν οι Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης και Γ. Μανιάτης.

Σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η ελληνική αστυνομία δεν έκανε αυτά που έπρεπε, ώστε να διασφαλιστεί μια θεσμική λειτουργία.

Εκφράζει την απορία γιατί οι αγανακτισμένοι ομολογιούχοι δεν απευθύνονται στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τους έδωσαν εύκολες ο προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά στο ΠΑΣΟΚ που είχε παρουσιάσει κατ επανάληψη την αλήθεια. Τέλος κάνει λόγο για φασίζονται happenings...

«Όσοι εξωθούν με το αζημίωτο ομολογιούχους σε φασίζοντα happenings, τους εκμεταλλεύονται αντί να υιοθετήσουν τις λύσεις που έχουν προταθεί» τονίζει στο τέλος της ανακοίνωσής του το ΠΑΣΟΚ

Φυλακή «5 αστέρων»


 

Υπάρχει πτέρυγα στις φυλακές Κορυδαλλού υπερπολυτελής είπε ο σωφρονιστικός υπάλληλος και συνδικαλιστής Αντώνης Αραβαντινός στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Αραβαντινός είπε μεταξύ άλλων: «Ξέρετε κανένα χώρο που οι πλούσιοι περνάνε άσχημα; Οι πλούσιοι έχουν λεφτά και περνάνε καλά. Παραγγέλνουν από τον Σκλαβενίτη. Χθες κάποιος παρήγγειλε καπνιστό σολομό και έφαγε. Αφού έχει λεφτά και παραγγέλνει τι να κάνουμε; Το σύστημα τους έχει αφήσει να καλοπερνάνε. Άμα πάθει κάτι ο Τσοχατζόπουλος ή ο Γαβαλάς εσείς θα μας κατηγορήσετε ότι τους σκοτώσαμε».
Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Η κυρία Θεοδώρας Τζάκρη είπε: «Μην έρχεστε εδώ και μας κάνετε διαπιστώσεις. Ποιο είναι το σύστημα που επιτρέπει στους πλούσιος να περνάνε καλά; Εσείς δεν είστε το σύστημα των φυλακών; Έχουμε χάσει το μυαλό μας εδώ μέσα;».
Ο κ. Αραβαντινός επέμεινε: «Είμαι στις φυλακές 31 χρόνια σε λίγο θα πάρω σύνταξη αλλά δεν θα σταματήσω να λέω τα πράγματα όπως είναι. Αυτά που σας λέω είναι πέρα για πέρα αληθινά».
Εξήγησε ότι η κατάσταση με τους υπεράριθμους αλλοδαπούς κρατούμενους έχει γίνει «τραγική» συμπληρώνοντας: «Τα προβλήματα είναι τραγικά και το μάρμαρο πληρώνουν οι Έλληνες κρατούμενοι. Φοβόμαστε και μείς από αυτά που συμβαίνουν μέσα στις φυλακές όταν ακούμε κάθε μέρα να μας φωνάζουν κρατούμενοι γαμώ την Ελλάδα σας. Η κατάσταση είναι τραγική, δεν πάει άλλο».
«Οι άδειες δίνονται με την προσδοκία ότι οι κρατούμενοι θα κάνουν καλή χρήση της άδειας. Η βαρύτητα της ποινής έφυγε ως κριτήριο. Και η γιαγιά μου που είναι 90 ετών προσδοκά ανάσταση νεκρών. Έλεος» είπε κλείνοντας ο κύριος Αραβαντινός επικρίνοντας τα κριτήρια επιλογής στο αν ένας κρατούμενος θα πάρει άδεια ή όχι.

Δωρεάν φροντιστήριο για μαθητές


 

"Φροντιστήριο" θα λειτουργήσει στα σχολεία, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη είναι υποστηρικτικός θεσμός της εκπαίδευσης και ταυτίζεται με τον αντίστοιχο θεσμό της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με την σχετική απόφαση.
Απευθύνεται σε μαθητές όλων των τύπων Λυκείων που υστερούν στην σχολική τους επίδοση, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν αποδοτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, ή σε μαθητές που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Σημειώνεται ότι σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, η μείωση της μαθητικής διαρροής και η βελτίωση της απόδοσής τους και με απώτερο στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσβασής τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας.
Το πρόγραμμα αρχίζει να λειτουργεί με την κοινοποίηση της σχετικής εγκυκλίου έναρξης από την αρμόδια διεύθυνση Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και Ενισχυτικής Διδασκαλίας κάθε σχολικό έτος και λήγει με το πέρας των εξετάσεων. Εφαρμόζεται για τα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς και στα μαθήματα επιλογής ξένων γλωσσών.

«ΣΤΟΠ στη λιτότητα, ανάπτυξη ΤΩΡΑ»


 

Με κεντρικό σύνθημα «στοπ στη λιτότητα, ανάπτυξη τώρα», περίπου 7.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν στις 2.00 μμ πορεία προς τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία, από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προηγήθηκε το συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης των συνδικάτων με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα υπό το μηδέν, η Ευρώπη σε ώρα μηδέν».
Παράλληλα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα. Η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και συμμετείχαν σε αυτή 40 συνδικάτα από 24 χώρες.
«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης κατά των πολιτικών της λιτότητας που απογυμνώνουν τον δημόσιο τομέα, απαξιώνουν τα κοινωνικά αγαθά και κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος, που αποτελεί τη σημαντικότερη κατάκτηση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς. «Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ζητάμε από τα ηγετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε μια άλλη πολιτική που θα επενδύει στην πραγματική οικονομία, θα ενισχύει την απασχόληση και θα οδηγεί στην ανάπτυξη», κατέληξε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
«Μαζί με τους Ευρωπαίους εργαζόμενους λέμε "όχι" στις πολιτικές που κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος σε ολόκληρη την Ευρώπη», υποστήριξε ο Βαγγέλης Μουτάφης, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, και προσέθεσε ότι για τα χρέη των χωρών δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και δεν θα λυθούν τα προβλήματα με απολύσεις.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν μαζική σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα ελληνικά συνδικάτα δέχθηκαν πληθώρα μηνυμάτων συμπαράστασης από συνδικάτα της Ευρώπης, όπως από αυτά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας

Πρώτη και στις μειώσεις μισθών η Ελλάδα


 

«Δυσοίωνα» τα αποτελέσματα που καταγράφει η Έρευνα Μισθολογικών Μεταβολών 2012 της Aon Hewitt για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε με συμμετοχή 165 ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς.
Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Απριλίου-Ιουλίου, αποτελεί μέρος της ευρύτερης ετήσιας έρευνας Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt για την Ελλάδα, η οποία παρέχει πλήρη ανάλυση του συνολικού πακέτου αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
«Το 2012 διαπιστώσαμε πως συνεχίζονται και επιδεινώνονται οι μειώσεις μισθών και αφορούν πλέον τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας» σύμφωνα με την κυρία Μαρία Σταυροπούλου, Υπεύθυνη του Τμήματος Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt, η οποία υπογραμμίζει πως «οι μειώσεις μισθών παρατηρούνται κυρίως σε ελληνικές εταιρείες, ενώ οι πολυεθνικές στην πλειονότητά τους «πάγωσαν» τους μισθούς των εργαζομένων τους».
Η έρευνα καταγράφει την έντονη «βουτιά» των μισθών κατά 11,8% σε περίπου 29,4% του συνόλου των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ήδη εφαρμόσει μειώσεις και απολύσεις, ενώ μόνο το 9,1% των πολυεθνικών έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, με το 17,9% να έχει περιορίσει το προσωπικό τους.
Οι εταιρείες που σε ποσοστό 26,5% πήγαν «κόντρα» στην κρίση και έδωσαν αυξήσεις, ανήκουν κυρίως στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, και στον φαρμακευτικό κλάδο.
«Τα στοιχεία», τονίζει η κ. Σταυροπούλου, «δείχνουν έντονα την κινητικότητα που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, μια κινητικότητα η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί με τις συνεχείς αλλαγές στα εργασιακά». «Παρ'Α όλα αυτά», καταλήγει, «είναι αισιόδοξο το ότι κάποιες εταιρείες –παρά την κρίση-εξακολουθούν να επιβραβεύουν την υψηλή απόδοση των εργαζομένων τους».

Θεσσαλονίκη: «Το έργο του Μετρό χρειάζεται εργασιακή ειρήνη»


 

«Το έργο χρειάζεται εργασιακή ειρήνη. Με 460 ευρώ καθαρά κανείς δε μπορεί εργαζόμενος, ούτε να δουλέψει, ούτε να ζήσει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε το σωματείο, στο εργοτάξιο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην 4η εβδομάδα των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας την αλλαγή των συμβάσεων των 30 επαναπροσληφθέντων με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, πρώην εργαζομένων, που προσλήφθηκαν για 20 μέρες για να δουλέψουν μαζί με άλλους 360 συναδέλφους τους εργατοτεχνίτες, οι οποίοι αμείβονται με την υψηλότερη κλαδική, οικοδομική σύμβαση.
«Ένας στους 12 θα έχει σχεδόν τις μισές αποδοχές, για ίδια δουλειά. Πέραν του ότι είναι αντισυνταγματικό, όλη η διαφορά κόστους είναι περί τις 15.000 ευρώ. Η εταιρία τους προσέλαβε για να κερδίσει 4.800 εργατοώρες και ήδη έχουν χαθεί 35.000 εργατοώρες. Μας δίνεται η εντύπωση ότι κάποιοι, ίσως, δε θέλουν να τρέξει το έργο» δήλωσε ο κ. Κυπριανίδης.
Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν «ατυχέστατη επιλογή» να εφαρμοστεί «το γράμμα της διάταξης για τα εργασιακά» σε ένα έργο σαν το μετρό. Υποστήριξαν ότι οι νέες συμβάσεις υπαγορεύτηκαν με «διπλή εντολή» της Αττικό Μετρό στην κοινοπραξία, με «σκοπιμότητα» και με στόχο τη γενίκευση της πρακτικής αυτής, που όπως είπαν είναι «αδικαιολόγητη», αφού «ούτε θέμα ανταγωνιστικότητας υπάρχει» και τα «χρήματα των εργαζομένων και το εργολαβικό κέρδος είναι προϋπολογισμένα».
Σημείωσαν ότι οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τις «αστοχίες της χρυσοπληρωμένης και κακής μελέτης», που θα επιβαρύνει με πολλά εκατομμύρια τον προϋπολογισμό του έργου, «ούτε και οι απεργίες για τις καθυστερήσεις», αλλά η «έλλειψη ρευστότητας προς την κοινοπραξία». Εκτίμησαν ότι «με το καλύτερο σενάριο, εάν όλα λυθούν, το έργο θα έχει κατασκευαστεί το 2018 και θα λειτουργήσει το 2019». Υπογράμμισαν ότι η εργοδοσία, αντί να συζητήσει τα αιτήματά τους, κατέφυγε σε αγωγή για καταχρηστικότητα των κινητοποιήσεων τους, η οποία έχει πάρει 3 αναβολές και θα εκδικαστεί στις 20 Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι επιδιώκουν να εκδικαστεί.
«Κάθε μέρα καθυστέρησης παράδοσης του έργου σημαίνει απώλεια 300 - 400.000 ευρώ από εισιτήρια και εδώ μιλάμε για 15.000 ευρώ, όλα κι όλα. Τα εργοτάξια είναι κλειστά ένα μήνα και αυτοί που κόπτονται δήθεν για το έργο δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον, ούτε ένα τηλεφώνημα, για να βρεθεί μια λύση» τόνισε ο κ. Κυπριανίδης.
«Γίνονται συσκέψεις στα υπουργεία για την αύξηση της απορρόφησης κονδυλίων στο ΕΣΠΑ και στο μετρό που είναι το 2-3% του ΕΣΠΑ επιδεικνύεται αδιαφορία» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Παππάς.
Οι εργαζόμενοι, επικαλούμενοι άλλες πηγές, μίλησαν για «ελλειμματικό ισοζύγιο» της επένδυσης του έργου στην πόλη ως τώρα, με βάση από τη μια τη σχέση παροχής εργασίας και από την άλλη των απωλειών στα εμπορικά καταστήματα και στα δημοτικά έσοδα. Εκτίμησαν ότι στις ήδη ανοιχτές ανασκαφές στα εργοτάξια «οι αρχαιολογικές εργασίες χρειάζονται τουλάχιστον άλλους 4- 6 μήνες», ενώ «περίπου τα μισά εργοτάξια δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στην κοινοπραξία».

Στο 7,2% η ύφεση στην Ελλάδα


 

Μείωση 7,2% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σταθερές τιμές 2005, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η στατιστική υπηρεσία διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου πρώτο τρίμηνο 2005 - δεύτερο τρίμηνο 2012 είναι αναθεωρημένες λόγω της αναθεώρησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2006-2011 (Σεπτέμβριος 2012).
Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε προσωρινούς δείκτες και υπόκεινται σε αναθεώρηση για την παραγωγή των προσωρινών αποτελεσμάτων (7 Δεκεμβρίου 2012), όταν επιπλέον στοιχεία θα είναι διαθέσιμα, σημειώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ. Συνέλευση στις 17/11

 
Έκτακτη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ θα πραγματοποιηθεί στις 17/11, έπειτα από τα μέτρα που πέρασε για την απελευθέρωση του κλάδου, το υπουργείο Μεταφορών, στο Πολυνομοσχέδιο.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΣΧΕΜ προαναγγέλλει «αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας που θα καταργήσουν στην πράξη την τροπολογία - ταφόπλακα του κλάδου».
«Ο κλάδος των Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. σαλαμοποιείται με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά την ανεξέλεγκτη μίσθωση των Φορτηγών Δημόσιας και Ιδιωτικής Χρήσης οδηγείται στη χρεωκοπία.
Με τη τροπολογία αυτή καταργούν όλους τους κανόνες και τις αρχές που βασίστηκαν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς στο χώρο των μεταφορών.
Η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε από το Υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Επειδή η τροπολογία αυτή ισοπεδώνει και αφανίζει τους Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δ.Χ. και εξασφαλίζει ασυλία σε όλους τους παράνομους, καλούμε όλους τους εκλεγμένους συναδέλφους μας στην έκτακτη Πανελλαδική Γενική Συνέλευση του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 17/11/12 και ώρα 12:00, στο Ξενοδοχείο HOLIDAY IN επί της Αττικής Οδού για να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας που θα καταργήσουν στην πράξη την τροπολογία ταφόπλακα του κλάδου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ διαμαρτύρονται για τις ακόλουθες 2 ρυθμίσεις:
1. Μίσθωση φορτηγών, κάτω των 3,5 τόνων, από επιχειρήσεις και ιδιώτες
Αίρονται οι περιορισμοί που υπάρχουν ως προς τον ελάχιστο χρόνο μίσθωσης μικρών φορτηγών, ως 3,5 τόνους, από επιχειρήσεις και ιδιώτες, σύμφωνα με ρύθμιση που εισάγει το υπουργείο Μεταφορών στο πολυνομοσχέδιο για τα νέα, επώδυνα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών.
Διευκρινίζεται ότι ήδη, με υπουργική Απόφαση του 2011, επετράπη η εκμίσθωση φορτηγών οχημάτων μεικτού βάρους έως 3,5 τόνων από επιχειρήσεις εκμίσθωσης.
Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς παρέμενε περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης για επιχειρήσεις, αλλά και για ιδιώτες ήταν τα δύο έτη.
Σημειώνεται ότι σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Καναδά κλπ. ελαφρά, αλλά και μεγαλύτερα φορτηγά οχήματα, ενοικιάζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή και βάσει χιλιομέτρων με σύμβαση, χωρίς να υπάρχει νομικός περιορισμός, ώστε να εξυπηρετούνται πελάτες που επιθυμούν να μετακινήσουν αντικείμενα, αγορές ειδών ή και οικοσκευές.
2. Μίσθωση φορτηγών οχημάτων στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών εισάγεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εκσυγχρονίζεται και εξειδικεύεται το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει τη μίσθωση οχημάτων, χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, ώστε να ακολουθηθεί η κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική.
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες Ταξί διαμαρτύρονται για τη ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα σε τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων να εκμισθώνουν επιβατηγά (ιδιωτικής χρήσης) αυτοκίνητα με οδηγό.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ εναντιώνονται στην αύξηση των εισιτηρίων

 
Μετά τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες, ήρθε η σειρά των σιδηροδρομικών να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αυξήσεις 25% των εισιτηρίων, που προβλέπονται στο Μνημόνιο Νο 2.
Μάλιστα, όπως δημοσιεύει το blog «το στέκι της έλξης», η ΠΟΣ διανέμει το ακόλουθο 4σελιδο φυλλάδιο σε σταθμούς του ΟΣΕ, αλλά και μέσα σε τρένα, στο οποίο αναλύεται «τι συμβαίνει στον ελληνικό Σιδηρόδρομο και τι επιπτώσεις θα μπορούσε να φέρει η ιδιωτικοποίηση».

Επιχείρηση της Αστυνομίας σε καταυλισμό αθίγγανων


 

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό αθίγγανων στη Θεσσαλονίκη.
Ήδη έχουν γίνει προσαγωγές ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις κλοπών. Ανακοινώσεις από την Αστυνομία αναμένεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Suddeutsche Zeitung: Η Γερμανία θα επιστρέψει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα



Πρωτοσέλιδη ανταπόκριση των Hulverscheidt-Gammelin από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες καταχωρείται στη σημερινή Suddeutsche Zeitung με τον τίτλο Ο Σόϊμπλε θέλει να επιστρέψει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι “μέχρι τώρα η Γερμανία δανειζόταν με χαμηλό επιτόκιο και δάνειζε την Ελλάδα με υψηλότερο επιτόκιο-Τώρα το Βερολίνο παραιτείται των κερδών του.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η ομοσπονδιακή γερμανική Κυβέρνηση θέλει να διαθέσει τα κέρδη από τους τόκους για τη στήριξη της Αθήνας. Σε κυβερνητικούς κύκλους λέγεται πως βλάπτει την εικόνα της Γερμανίας, εάν άλλοι σκέφτονται πως μερικές χώρες χρησιμοποιούν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα για να κερδίσουν χρήματα.
Ο Υπουργός Οικονομικών Σόϊμπλε δήλωσε στις Βρυξέλλες πως είναι πρόθυμος να παραιτηθεί των κερδών προς όφελος της Αθήνας. «Μπορεί να λάβουμε μέτρα όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, μέτρα που θα έχουν επίδραση στη δημοσιονομική κατάσταση», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
Ήδη στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα η Γερμανία αποκόμισε κέρδη 400εκ. ¤ δανειζόμενη με χαμηλό επιτόκιο και δανείζοντας με υψηλότερο επιτόκιο την Ελλάδα. Ακόμα και το Κόμμα των Φιλελευθέρων δεν το βρίσκει «σωστό», όπως δήλωσε ο οικονομολόγος J. Koppelin χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
Νέα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF, πέρα από αυτά που έχουν ήδη χορηγηθεί, αποκλείονται, γιατί απλώς θα μεγάλωνε το δεύτερο πρόβλημα της χώρας: θα αυξάνονταν περαιτέρω το χρέος. Εάν διευκρινιστούν τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, τότε την ερχόμενη Τρίτη στην επόμενη Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων, που θα είναι συνολικά 44,6 δις ¤, καθώς θα καταβληθούν επίσης τα χρήματα για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Προς μεγάλη εμπορική συμφωνία μεταξύ TΡΑΙΝΟΣΕ – Cosco - Hewlett Packard

 
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της COSCO, της Hewlett – Packard και της ΤραινΟΣΕ.
Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μεταξύ άλλων, είπε τα ακόλουθα:
«Θέλω να πω ότι η σημαντική συμφωνία της Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤραινΟΣΕ αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Και με αυτή τη συμφωνία επαναβεβαιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας με τις υποδομές που διαθέτει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη.
Και ταυτόχρονα θα αυξηθεί, εάν προχωρήσει, όπως θα θέλαμε, αυτή η συμφωνία, ο όγκος των συναλλαγών στον Πειραιά, αλλά και το μεταφορικό έργο της ΤραινΟΣΕ. Να το πω διαφορετικά, το λιμάνι θα βοηθάει το τραίνο και το τραίνο θα βοηθάει το λιμάνι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Αυτή είναι μια εξέλιξη σημαντική, γιατί δημιουργεί συνέργειες μεταξύ του λιμανιού και του τραίνου. Το τραίνο, επομένως, θα μας δώσει αυτή τη δύναμη και το λιμάνι το ίδιο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει η χώρα μας φιλική στην επιχειρηματικότητα, φιλική στις επενδύσεις. Και μέσα από αυτό το δρόμο της ανάπτυξης, προφανέστατα, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.
Πιστεύω ότι η πατρίδα μας μπορεί να τα καταφέρει, όταν η παραγωγική της μηχανή εκσυγχρονίζεται δυναμικά, όπως δείχνει αυτή η σημαντική απόφαση που πήραν αυτοί οι τρεις εταίροι μεταξύ τους. Και όπως πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε αυτή την πλευρά της Ευρώπης που μπορεί να κερδίσει συμμάχους επιχειρηματικούς, αγορές επιχειρηματικές, προκειμένου να δώσουμε τον τόνο της ανάπτυξης που απαιτούν οι καιροί.
Επομένως, είναι μια σημαντική στιγμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δύο υπουργούς και τους εκπροσώπους των εταιρειών, που δίνουν αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

Κι όμως, έρχονται και νέα μέτρα τον Μάρτιο!


Κι όμως, έρχονται και νέα μέτρα τον Μάρτιο! 

Η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μια καλή είδηση για το σήμερα και μια κακή είδηση για το κοντινό μέλλον.

Πιο απλά χωρίς τη διετή επέκταση του προγράμματος η κυβέρνηση αντί για μέτρα 13,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 θα έπρεπε να λάβει μέτρα 25 δισ. ευρώ δηλαδή ένα δυσβάστακτο πακέτο που θα ξεπερνούσε το 12% του ΑΕΠ.

Καθώς ο προσδιορισμός και η εφαρμογή ενός τέτοιου πακέτου θα ήταν ανέφικτος επελέγη η διετής επιμήκυνση η οποία ουσιαστικά κατανέμει στα επόμενα έτη το βάρος της προσαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα χρειασθεί επιπλέον χρηματοδότηση 15 δισ. ευρώ το 2014 και 17,6 δισ. ευρώ την διετία 2015-2016, ενώ θα πρέπει να προσδιορίσει δημοσιονομικά μέτρα 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016.

Το χρηματοδοτικό κενό των 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016 θα καλυφθεί σε μεγάλο μέρος από νέο δανεισμό από τον επίσημο τομέα και θα προστεθεί στα 240 δισ. ευρώ των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με ΔΝΤ και ευρωζώνη.

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξουν -ξανά- κοινοβουλευτικές εγκρίσεις σε χώρες της ΕΕ , διαδικασία που δημιουργεί πάντα εντάσεις και εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για να προσδιορίσει δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και νέους φόρους) ύψους 6,4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 -2016.

Πρέπει όμως να τονισθεί το εξής: Σύμφωνα με τις ρήτρες που επέβαλε το Eurogroup στην Ελλάδα κάθε απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο του 2013 και του 2014 θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα το επόμενο έτος.

Πιο απλά εάν τα 9,3 δισ. ευρώ των δημοσιονομικών μέτρων του 2013 δεν ισοσκελίσουν το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού και υπάρξει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ αυτό θα μεταφερθεί με την μορφή νέων μέτρων το 2014. Το ίδιο θα συμβεί με όλες τις ενδεχόμενες αποκλίσεις των επομένων ετών.

Έτσι, τα μέτρα της περιόδου 2013 -2016 από τα προβλεπόμενα 19,9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν με ρεαλιστικές εκτιμήσεις τα 23 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη. Εάν μάλιστα προστεθούν στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το 2009 τότε την περίοδο 2009 -2016 το δημοσιονομικό βάρος εκτινάσσεται στα 48 δισ. ευρώ.

Η δημοσιονομική επιμήκυνση με τον τρόπο που έχει σχεδιασθεί δεν επιφυλάσσει αναπτυξιακά οφέλη για την Ελλάδα. Επελέγη ως αναγκαστική διέξοδος για να μην υπάρξουν μέτρα άνω των 13,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014 κάτι που θα τροφοδοτούσε τις κοινωνικές - και πολιτικές - αναταραχές.

Δικαστική έρευνα για τα «Απάτσι» επί υπουργίας Παπαντωνίου


Δικαστική έρευνα για τα «Απάτσι» επί υπουργίας Παπαντωνίου 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την εκτίναξη του κόστους προμήθειας επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι», του υπουργείου Άμυνας το 2003, επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου.

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έθεσε την υπόθεση υπό δικαστική διερεύνηση, προκειμένου να εξεταστούν καταγγελίες ότι για την συγκεκριμένη προμήθεια καταβλήθηκε τίμημα κατά 70 εκατ. δολάρια μεγαλύτερο από το αρχικά προσδιορισμένο.

Η υπόθεση αφορά τη συμφωνία για την προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι», απευθείας με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing, για την οποία -σύμφωνα με καταγγελίες- καταβλήθηκε επιπλέον τίμημα, καθώς η αγορά χρηματοδοτήθηκε από την τράπεζα Deutsche Bank.

Ο συγκεκριμένος τρόπος επιλέχθηκε, κατά το δημοσίευμα, για να μην εμφανίζεται η εν λόγω σύμβαση στα επίσημα κρατικά έγγραφα, καθώς θα αποτελούσε καταγραφή χρέους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το αρχικό κόστος που είχε συμφωνηθεί ήταν περίπου 593 εκατ. δολάρια, ωστόσο επειδή τελικά η αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement με τη γερμανική τράπεζα, το κόστος εκτινάχθηκε στα 663 εκατ. δολάρια.

Αντικείμενο της δικαστικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν ο τρόπος που επιλέχθηκε για την πληρωμή των ελικοπτέρων ήταν επωφελής για το ελληνικό δημόσιο, καθώς και αν ήταν συμφέρουσα η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Η εφημερίδα αναφέρει επιπλέον ότι αν και στη σύμβαση προβλεπόταν ότι η πρώτη καταβολή από ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να γίνει το 2007, ταυτόχρονα με την παράδοση ελικοπτέρων, η Ελλάδα προχώρησε τον Οκτώβριο του 2003, κατά την κατακύρωση της σύμβασης, στην καταβολή σχεδόν του 40% του ποσού, περίπου 237 εκατ. δολάρια.

Υπεράριθμοι και στην Ιταλία οι δημόσιοι υπάλληλοι


Υπεράριθμοι και στην Ιταλία οι δημόσιοι υπάλληλοι 

«Οι υπεράριθμοι υπάλληλοι στην κεντρική κρατική διοίκηση είναι 4.028», υποστήριξε σήμερα ο Φιλίπο Πατρόνι Γκρίφι, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Πρόκειται για 3.200 υπαλλήλους υπουργείων, 666 του ευρύτερου δημοσίου τομέα και 126 που απασχολούνται σε ερευνητικά ιδρύματα.

Η τοποθέτησε αυτή έγινε από τον Ιταλό υπουργό μέσω του Twitter, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντησή του με τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πατρόνι Γκρίφι, με τον τρόπο αυτό το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να εξοικονομήσει συνολικά 392 εκατομμύρια ευρώ. 342 εκατομμύρια ευρώ από τους απλούς υπαλλήλους και άλλα 50 εκατομμύρια από τα διευθυντικά στελέχη.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης με τον τρόπο αυτό αίρεται ουσιαστικά η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά τους τρόπους μείωσης του συνολικού αριθμού τους, ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να αποφύγει «τραυματικές μεθόδους» και να ακολουθήσει την οδό των συνταξιοδοτήσεων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων και της μερικής απασχόλησης.

Η ύστατη λύση θα είναι η διετής χορήγηση μειωμένων αποδοχών, ενώ ο εργαζόμενος θα προσπαθεί να βρει νέα απασχόληση.

Τα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών προβλέπουν, σε σύνολο 3,3 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων, την σταδιακή απομάκρυνση 24.000 εργαζομένων που απασχολούνται στην δημόσια παιδεία, στις ένοπλές δυνάμεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε υπουργεία κλειδί, όπως των εσωτερικών, εξωτερικών και δικαιοσύνης.

Ιταλοί σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο, είχε αναφερθεί με έμφαση στην ανάγκη να μπορούν να απολύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ, τώρα, ο επικεφαλής του υπουργείου δημόσιας διοίκησης προτιμά να κάνει λόγο για «υπεράριθμους υπαλλήλους».

«Δεν θα προχωρήσουμε σε μαζικές απολύσεις», πρόσθεσε ο Πατρόνι Γκρίφι, ο οποίος και δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση των μειώσεων μετά από διάλογο με τα συνδικάτα

«Δε θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα για χαμηλές τιμές»


«Δε θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα για χαμηλές τιμές» 

Σε βάθος χρόνου προέβλεψε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, τονίζοντας ότι άμεσα αποτελέσματα στη μείωση των τιμών δεν μπορούν να υπάρξουν καθώς το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.

«Θα υπάρξει ανακούφιση στο καλάθι της νοικοκυράς σε βάθος χρόνου. Άμεσα αποτελέσματα δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν είμαστε Επιτροπή Τιμών. Συμβουλευτικές αρμοδιότητες έχουμε όχι θεσμικές. Πρέπει όλοι οι φορείς, πολιτεία και πολίτες να συνεργαστούν. Χρειάζεται χρόνος για να ομαλοποιηθεί η αγορά από στρεβλώσεις δεκαετιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριτσάκης ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το θέμα της ακρίβειας.

Ο κ. Κυριτσάκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα καρτέλ και τόνισε πως στο μικροσκόπιο της Επιτροπής είναι 30 εταιρείες που ελέγχονται.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής αναφέρθηκε και στο θέμα της συγχώνευσης Aegean και Olympic Air σημειώνοντας ότι το θέμα εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ άφησε αιχμές για παρεμβάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στο πρώτο στάδιο, όταν έγινε η αίτηση συγχώνευσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού την απέρριψε. Έδωσα εντολή να γίνει έλεγχος στα στοιχεία. Ο υπουργός έσπευσε να πει ο ίδιος ότι θα γίνει έλεγχος. Πήγαμε, βρήκαμε τα συρτάρια άδεια. Μόνιμη παράκληση προς τους προκατόχους υπουργούς Ανάπτυξης είναι κύριοι μην μου καίτε τις υποθέσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την αποκρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όλους μας ξενίζει το τίμημα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση όπως της Εμπορικής Τράπεζας που ήταν στον ιδιωτικό τομέα και πουλήθηκε για ένα ευρώ. Και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μας ξενίζει. Κυρίως γιατί συντομεύτηκαν οι χρόνοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση αν υπήρχε πρόβλημα μεριδίων, που εκεί είναι και η αρμοδιότητα μας, δεν θα κάναμε πίσω».

Αναφερόμενος στο θέμα των καυσίμων, σημείωσε την αύξηση φόρων που από 9% έφθασε στο 40% ενώ αναγνώρισε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει ελέγχους στα κατά τόπους πρατήρια γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλοι είναι οργανωμένοι και για κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις δεν μπορείς να μιλάς. Για αυτό και προτείναμε ρυθμιστικά μέτρα όπως την απελευθέρωση του επαγγέλματος αλλά και να μπαίνει κοστολόγιο τιμών».

«Ζούμε την αγωνία του κόσμου γιατί πράγματι, είναι υψηλές οι τιμές και δεν πέφτουν στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και καύσιμα. Το θέμα όμως των τιμών είναι αρμοδιότητα της εκάστοτε διεύθυνσης του υπουργείου Εμπορίου, για να οδηγήσει σε συνθήκες ανταγωνισμού και στις ισορροπίες ώστε να πέσουν οι τιμές», σημείωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Κάνουμε παρεμβάσεις θεσμικές μέσα στο ρόλο και την αποστολή μας για να αρθούν αυτά τα προβλήματα. Με την βοήθεια της πολιτείας και την συνδρομή του κόσμου μπορούν τα εμπόδια να αρθούν. Ως επιτροπή Ανταγωνισμού ζητήσαμε θεσμική άμεση παρέμβαση στα κλειστά επαγγέλματα Έχουμε εκδώσει δεκάδες γνωμοδοτήσεις για άνοιγμα επαγγελμάτων. Αυτά όλα μπορούν να μειώσουν τις τιμές», τόνισε ενώ έφερε ως παράδειγμα δύο περιπτώσεις λέγοντας:

«Για βρεφικό γάλα. Είπαμε δεν πρέπει να είναι αποκλειστικότητα των φαρμακείων αλλά να είναι και στα σούπερ μάρκετ. Η τιμή μείωσης μεσοσταθμικά είναι της τάξεως του 22%. Στο αλεύρι, είχαν ζητήσει αύξηση 35%, ενεργοποιήσαμε ασφαλιστικά μέτρα και τους αναγκάσαμε να άρουν την πρόταση τους και περιορίστηκαν σε ποσοστό υποφερτό».

Ιδιαίτερα δεικτικός ήταν στο θέμα των καρτέλ λέγοντας χαρακτηριστικά: Κανείς δεν έχει, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μαγικό ραβδί να λέει βρείτε τα. Δεν έχω το μαγικό ραβδάκι να λέω καρτέλ βγες έξω. Δυο φορές ήμασταν τυχεροί και βρήκαμε στοιχεία από 200 εταιρείες περίπου που ελέγξαμε. Αν δεν υπάρξουμε τυχεροί να πάμε βρούμε στοιχεία χωρίς να έχουν προειδοποιηθεί δεν έχουμε αποτέλεσμα. Πρέπει να έχουμε στοιχεία και γι αυτό θέλουμε την συνδρομή του κόσμου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή χαμηλών προστίμων, ο κ. Κυριτσάκης αφού σημείωσε ότι πέρσι η Επιτροπή επέβαλε συνολικά 64 εκ. ευρώ και ότι προτείνεται το κλείσιμο επιχείρησης μόνο σε «τρανταχτές εξόφθαλμες περιπτώσεις, τόνισε:

«Δεν επιτρέπεται να εξοντώνουμε τις επιχειρήσεις. Αν μια επιχείρηση είναι για βούλιαγμα δεν μπορείς να την στείλεις σε πτώχευση. Δεν είναι λύση.

Έχουμε επιβάλει σε σοβαρές επιχειρήσεις πρόστιμα. π.χ επιδικάσαμε στην Vivartia 6 εκ. στην Coca Cola 8 εκ. ευρώ. Από το σύνολο των περιπτώσεων που επιδικάζονται εισπράττεται το 57% των προστίμων. Είναι ένα καλό ποσοστό και αποτελεί πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από τα 300 εκ. πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και έχουν επιδικαστεί εισπράχθηκαν τα 151 εκ. ευρώ.

«Σε θέμα δουλειάς 3000 Έλληνες είναι 1000 Γερμανοί»


 

«Δεν υπάρχει κανένα νεότερο για τη χορήγηση στην Ελλάδα της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, πέρα από αυτά που γνωρίζετε.
Η Γερμανία αξιολογεί με σεβασμό όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης που φαίνεται πως φέρνουν κάποια αποτελέσματα» δήλωσε ο εντεταλμένος της γερμανίδας Καγκελαρίου, Αγκελας Μέρκελ, για την ελληνογερμανική αυτοδιοικητική συνεργασία και υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενσκήψει στα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί και προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο και ο ίδιος είμαι μάρτυρας του βελτιωμένου κλίματος», είπε ο κ.Φούχτελ και πρόσθεσε: «Καμία χώρα που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις δεν έχει χάσει. Και η Γερμανία που τόλμησε παλαιότερα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τώρα έχει χαμηλό ποσοστό ανέργων», ενώ συμβούλεψε στους Έλληνες «θάρρος και τόλμη για να μην βρεθείτε στη θέση των χωρών που δεν τόλμησαν».
Επιπλέον σημείωσε ότι, τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1000 άτομα.
«Υπάρχουν μελέτες και έρευνες που έδειξαν ότι για εργασίες όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1000 άτομα. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδιαίτερα στους εταίρους που χρηματοδοτούν διαδικασίες στην Ελλάδα, γιατί δεν γίνεται πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και να φανούν τρόποι πως θα μειωθεί ο αριθμός τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φούχτελ.

Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ιθαγενοποίηση


Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ιθαγενοποίηση 


Σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αντισυνταγματικές, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η διάταξη εκείνη του νόμου 3838/2010, που έδωσε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης 'Α βαθμού, όπως και η διάταξη που έκανε ευκολότερη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010 που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην χώρα μας.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος) έκριναν ότι προσκρούει σε σειρά άρθρων του Συντάγματος η διάταξη Ν. 3838/2010 που προσβλέπει τόσο την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια, το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Κατόπιν αυτών, οι δικαστές έκριναν ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 είναι ανίσχυρες ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος.

Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νέος τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει ο επίμαχος Ν. 3838/2010 προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισήμαναν ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Υπενθυμίζεται ότι με το Ν. 3838/2010 εισάγονται δύο τρόποι απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ο πρώτος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση».

Ο δεύτερος τρόπος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης».

Αντίθετα, η μειοψηφία των δικαστών υποστήριξε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την 6ετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή να για δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει εκλογέας, Έλληνας πολίτης και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4.2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού, η οποία δίνει το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» (μόνο για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων) στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Σημειώνεται ότι παρέμβαση στην εν λόγω υπόθεση υπέρ της επίμαχης υπουργικής απόφασης είχε ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγένειας Έντα Γκέμυ, η οποία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 στο δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Κανένα εμβόλιο για τους ανασφάλιστους πολίτες


Κανένα εμβόλιο για τους ανασφάλιστους πολίτες 


Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος

Κανένα εμβόλιο για τους ανασφάλιστους πολίτες δεν διαθέτουν τα Δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Δημοτικά Πολυιατρεία, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «ανακριβείς ισχυρισμούς» τής υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, περί διάθεσης εμβολίων.

«Ο ΙΣΑ προέβη σε δειγματοληπτική έρευνα, για να διαπιστωθεί, τελικά, ότι υπάρχει παντελής έλλειψη εμβολίων. Όπως ενημερωθήκαμε, δεν υπάρχει πουθενά ούτε ένα εμβόλιο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αναφέρει ο ΙΣΑ, καθώς, όπως επισημαίνει, «εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες -μεταξύ των οποίων είναι χιλιάδες παιδιά- δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό».

Nέα “χαράτσια” για πιστοποιητικά θέρμανσης, ύψους 600 ευρώ, περιμένουν τα ακίνητα από το 2013



Νέα “χαράτσια” ύψους 600 ευρώ έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2013, καθώς γίνεται υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικών θέρμανσης και κλιματισμού.
Εκτός από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για ακίνητα άνω των 50 τ.μ. η τιμή του οποίου διαπραγματεύεται ελεύθερα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και κυμαίνεται στα 150-200 ευρώ, προστίθεται και πιστοποιητικό θέρμανσης των κτιρίων και κλιματισμού, τα οποία ανέρχονται στα 400 ευρώ. Έτσι η συνολική δαπάνη για τα τρία πιστοποιητικά θα ανέλθει στα 600 ευρώ. Τα δύο αυτά πιστοποιητικά θα έχουν ισχύ 2 έως 4 ετών ανάλογα με την ισχύ του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού και ανάλογα με το καύσιμο. Το σχέδιο νόμου για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων ορίζει πως η ελάχιστη αμοιβή των επιθεωρητών για να εκδώσουν πιστοποιητικά θέρμανσης και κλιματισμού θα καθορίζεται μεν ελεύθερα αλλά με μίνιμουμ:
250 ευρώ για εγκαταστάσεις ως 200 kW
400 ευρώ για εγκαταστάσεις ως 400 kW
800 ευρώ για εγκαταστάσεις άνω των 400 kW
Οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν επιθεώρηση κάθε πέντε χρόνια για λέβητες ισχύος από 20kW έως 100 kW και κάθε δύο έτη για λέβητες ονομαστικής ισχύος άνω των 100kW. Στην τελευταία περίπτωση, αν ο λέβητας λειτουργεί με φυσικό αέριο, τότε η επιθεώρηση γίνεται κάθε 4 χρόνια.
Αντίστοιχα, αν το κτίριο έχει συστήματα κλιματισμού ονομαστικής ισχύος άνω των 12kW, τότε η επιθεώρηση είναι υποχρεωτική κάθε πέντε έτη τουλάχιστον.

Παράθυρο για νέα μέτρα ύψους 6,4 δις ευρώ για το 2015-2016, αν οι στόχοι πέσουν έξω, αφήνει η έκθεση της τρόικας



Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα ύψους 6,4 δις ευρώ για το 2015 και 2016 και αυτόματες περικοπές δαπανών θα φέρνει κάθε αστοχία στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αφήνει η έκθεση της τρόικας. Γίνονται πιο σκληροί και οι όροι για την εκταμίευση των δόσεων προς την χώρα μας. Μπαίνει τέλος πάντως σε ένα κακό σενάριο, ο ειδικός λογαριασμός θα παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος και δε θα περάσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. ταυτόχρονα εισάγεται μία ρήτρα πληρωμής πρώτα των χρημάτων για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών και μία ακόμη ρήτρα αναγκαστικής παραχώρησης του 30% των επιπλέον φορολογικών ή άλλων εσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούν να οδεύσουν για παρεμβάσεις στήριξης και κοινωνικής συνοχής.
Το προσχέδιο της έκθεσης ανεβάζει στο πόσο των 6,4 δισ. ευρώ τα απροσδιόριστα μέτρων για το 2015 και 2016 που θα πρέπει να συμφωνηθούν τον Μάρτιο του 2013. Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμα η καθυστέρηση που υπάρχει στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης, η 65σέλιδη προκαταρκτική εισήγηση της τρόικας προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, ενώ περίπου 2.000 εργαζόμενοι είτε θα απολυθούν είτε θα ενταχθούν σε «ενός είδους μονάδας παροχής υπηρεσιών με αυξημένη κινητικότητα».