EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ας κατακτήσουμε την πρώτη συμμετοχική μας νίκη

Ας κατακτήσουμε την πρώτη συμμετοχική μας νίκη
Όσο μου κλείνουν δρόμους, τόσο νιώθω την ανάγκη να με πνίγει:
Θέλω ν’ αντισταθώ
Θέλω να επηρεάσω
Θέλω να συμμετάσχω
Θέλω να υπάρξω
Θέλω, έστω και για λίγο, να βιώσω το κράτος του Δήμου, το κράτος μου.

Ναι, αλλά πως; κλείνουν τον έναν δρόμο πίσω απ’ τον άλλο
Πρέπει να βρω έναν τρόπο

Να παρατηρήσω το Τέρας, πρώτα...
Τι είναι το Τέρας;
Νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά τσιράκια, που δουλεύουν για τα μεγάλα συμφέροντα και τα προστατεύουν.
Εμείς που πληρώνουμε τους φόρους, που τους αμείβουν.

Δημοσιογράφοι που δουλεύουν για τα μεγάλα συμφέροντα και τα προστατεύουν.
Εμείς που καταναλώνουμε τα μήντια.

Εμείς, οι αστοί, που δουλεύουμε για τις εταιρείες των μεγάλων συμφερόντων και καταναλώνουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους
Εμείς που πληρώνουμε τους φόρους που ξεπληρώνουν τα παράνομα δάνεια στα μεγάλα συμφέροντα
Εμείς, που κάπου στην πορεία, χαθήκαμε:

Κατεβαίνουμε στις διαδηλώσεις, φεύγουμε εξοργισμένοι για την παντοδύναμη αυθαιρεσία της κρατικής καταστολής, αυτής που αμείβεται με τους φόρους μας, επιστρέφουμε οδηγώντας και καταναλώνοντας την βενζίνη που διυλίζει το καρτέλ του Λάτση και του Βαρδινογιάννη, και καταλήγουμε στις οθόνες για να λάβουμε την χαριστική βολή από την εναλλακτική πραγματικότητα του Ευαγγελάτου, του τσιρακιού του Αλαφούζου, που για πελάτες του έχει… εμάς!
Κι αυτή τη βιώνουμε σαν μία αφόρητη και κυρίως αναπόδραστη πραγματικότητα

Αν κατανοήσουμε το πλαίσιο, ίσως μπορέσουμε να το αναμορφώσουμε.
Θα πρέπει, όμως πρώτα, να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τους εαυτούς μας:
Είμαστε ενοχλημένοι από την γενική κατάπτωση, την αδικία και την διαφθορά, αλλά –στην μεγάλη μας πλειοψηφία- δεν θέλουμε τις μεγάλες αλλαγές· αγαπάμε πολύ τον ΤΡΟΠΟ που ζούμε για να τον αμφισβητήσουμε
Μας έχει αναθρέψει αυτός ο ΤΡΟΠΟΣ, κι έπειτα τον κατακτήσαμε με την εξέλιξη του πολιτισμού μας, στο πέρας των αιώνων.

Είμαστε πολύ μακριά από το να διαπραγματευτούμε την άνεση και την αφθονία (ακόμα κι αν κάποιοι τις έχουμε αναγνωρίσει σαν ληξιπρόθεσμες ψευδαισθήσεις)
Τον αγαπάμε τόσο αυτόν τον ΤΡΟΠΟ, ώστε θα τον διαπραγματευτούμε πολύ αργότερα απ’ ότι το μέλλον των παιδιών μας, την αξιοπρέπεια των διπλανών μας, την δικαιοσύνη, την ηθική ή την πνευματικότητα.
Οι δυναμικές και ριψοκίνδυνες διεκδικήσεις αφορούν τις κοινωνίες που δεν έχουν τίποτα να χάσουν· στην μεγάλη της μάζα, η δική μας κατέχει ακόμα αυτόν τον ΤΡΟΠΟ (ή τα υπολείμματα του)

Η μόνη καθοριστικής σημασίας –για το σύστημα- λειτουργία μας, της οποίας η αυτόβουλη διαχείριση δεν έχει ακόμα ποινικοποιηθεί, είναι…
Η κατανάλωση
(προς το παρόν, τιμωρείται ο περιορισμός της! με φορολογική επιβάρυνση)
Και αν την χειριστούμε στοχευμένα, δεν θα επιφέρει αλλαγές στον πολυαγαπημένο ΤΡΟΠΟ.

Είτε θα περιμένουμε να φτάσουμε στο σημείο που να μην έχουμε τίποτα να χάσουμε, είτε θα επιστρατεύσουμε την καταναλωτική μας ελευθερία. (για όσο ακόμα την διαθέτουμε)

Να διαλέξουμε έναν κλάδο και να ξεκινήσουμε από εκεί.
Αυτό είναι εύκολο: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Να διαλέξουμε μία, και να στοχεύσουμε σε αυτήν όλη την καταπιεσμένη μας ανάγκη.
Να επιτεθούμε… στην πιο επιθετική!

Η EUROBANK του Λάτση, του πιο πλούσιου Έλληνα, είναι αδιαμφισβήτητα αυτή που έχει επιδείξει την ελάχιστη διαλλακτικότητα και την μέγιστη σκληρότητα και επιθετικότητα, μέσα στην κρίση -έχει γεμίσει τα συρτάρια της με κατασχέσεις ακινήτων από μη ικανοποιημένα δάνεια.
Αυτή, δυστυχώς όμως, προσφάτως απορροφήθηκε.

Την ΠΕΙΡΑΙΩΣ των Βαρδινογιάννηδων και των πολυεθνικών (PPF group, ICT group), τότε.
Που απέκτησε την κρατική ΑΓΡΟΤΙΚΗ, και μαζί με αυτήν και το σύνολο των αγροτικών δανείων και τις υποθήκες των αγροτεμαχίων της ελληνικής υπαίθρου, για πενταροδεκάρες, με απόφαση των πολιτικάντηδων, που άδραξαν την ευκαιρία της απαξίωσης της τράπεζας (και της αγροτικής περιουσίας της χώρας) για να την χαρίσουν στα μεγάλα συμφέροντα που εξυπηρετούν.
Ναι! Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι ό,τι πρέπει!
Μέχρι το τέλος του ‘12, ας τραβήξουμε τις καταθέσεις μας.
Κι ευθύς αμέσως, τις τοποθετούμε στην πλησιέστερη ανταγωνιστική τράπεζα.
Πανεύκολο και δίχως ίχνος κινδύνου -για εμάς.
Αν το κάνουμε όλοι, τότε Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα γκρεμιστεί πριν αλλάξει ο χρόνος.

Οι ισορροπίες στο τραπεζικό και, κατ’ επέκταση, στο επιχειρηματικό δίκτυο θα ανατραπούν.
Αυτή τη φορά, το μήνυμά μας θα είναι τόσο σαφές που δεν θα τολμήσει κανείς να το αγνοήσει - ο Δήμος θα έχει θυμίσει την ύπαρξη του στα ιδιωτικά κέντρα της εξουσίας, έπειτα από καιρό…

Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε έναν λόγο για να μην το κάνουμε.
Μπορώ να σκεφτώ χίλιους για να το κάνουμε.
Αντί να εξοργιζόμαστε για την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία τους, ας τους βγάλουμε από το πλαίσιο.
Εμείς τους συντηρούμε.

Έπειτα, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στο ΒΗΜΑ ή στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Είχαμε μια εφημερίδα, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που μας έδινε που και που καμιά ουσιαστική αλήθεια, και μας την κλείσανε.
Ας κλείσουμε, εμείς, μια δική τους.
Έτσι για το πάτσι.
Κι ύστερα…βλέπουμε – τρώγοντας έρχεται η όρεξη

Μπορούμε ξαφνικά να αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε έναν –κάποιο- ρόλο.

Χωρίς να ρουφήξουμε δακρυγόνα.
Χωρίς να ποδοπατηθούμε στην Ερμού και να εξευτελιστούμε τρέχοντας κυνηγημένοι στην Σταδίου.
Χωρίς να στερήσουμε την οικογένειά μας από το μεροκάματο της καταδικασμένης ολιγοήμερης απεργίας.
(που οργανώνεται από τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές, με σκοπό να εκτονώνει την πίεση της κοινωνικής χύτρας και να δικαιολογεί έναν ξεπεσμένο συνδικαλιστικό ρόλο)
Χωρίς να εξαναγκαστούμε/εκβιαστούμε να μετανιώσουμε για μία ακόμη ψήφο.
Χωρίς κανένα κόστος.
Με ανυπολόγιστη –όμως- διαπραγματευτική ενίσχυση της κοινωνίας.
Μπορούμε να κάνουμε ακόμα και τους μεγαλύτερους καρχαρίες να ζαρώσουν, χεσμένοι, εμπρός από την θέα της συνειδητοποίησης μας:
Εμείς διαμορφώνουμε το πλαίσιο.
Με τον τρόπο που επιλέγουμε να διεκδικούμε.
Με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε.
Γιατί είμαστε τα κύτταρά του.

Και αν κατακτήσουμε την εμπειρία μιας πρώτης συμμετοχικής νίκης, τότε θα επανατοποθετήσουμε τους εαυτούς μας σ’ αυτό τον κόσμο.
Σε μία θέση περισσότερο πολιτική
Ίσως ρίξουμε και μια δεύτερη ματιά στις σημασίες
Αντιδράσεις αλυσιδωτές
Εμείς, απέναντι στον μέχρι πρότινος αδιαπραγμάτευτο ΤΡΟΠΟ, με άλλη οπτική…
Και τότε μάλλον τελειώνουν όλα.
Και τότε σίγουρα αρχίζουν όλα!

«Το υπάρχον κατεστημένο, του νεοφιλελεύθερου και ασύδοτου καπιταλισμού, είναι πανίσχυρο»
«Το υπάρχον κατεστημένο, του νεοφιλελεύθερου και ασύδοτου καπιταλισμού, είναι εύθραυστο»
Εξαρτάται από το πώς το θέλω εγώ να είναι


Θεμελιώδες Κύτταρο

Πώς Παπανδρέου και Σαμαράς παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία

Πώς Παπανδρέου και Σαμαράς παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία
Η δημόσια προειδοποίηση της Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη στον Κάρολο Παπούλια, οι «ύποπτες» δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και οι πολιτικές αναδιπλώσεις του Αντώνη Σαμαρά (και των εταίρων του)
Σκοτεινοί σχεδιασμοί που πλήττουν την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία της πατρίδας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Στις επόμενες κρίσιμες ώρες, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι εταίροι του θα επιβάλλουν τη νομοθετική ταφόπλακα στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και στη δημοκρατία, όπως τη γνωρίζουμε μετά τη Μεταπολίτευση.

Το Μνημόνιο 3 θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όσα πρόκειται να συμβούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται μια περίεργη πολιτική που θα εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πολιτικό προκάτοχός του κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν αντέδρασαν στο παραμικρό όταν εμετικά ΜΜΕ της γερμανικής προπαγάνδας, όπως το “Bild”, άρχισαν να διατυπώνουν απειλές περί καθιέρωσης ενός ιδιότυπου καθεστώτος μειωμένης κυριαρχίας.

Η αμηχανία της τρικομματικής κυβέρνησης απέναντι στις σχεδιασμένες ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας και του πολιτικού συστήματος αύξησε το θράσος του τραπεζικού «ράιχ». Η πατρίδα απειλείται ευθέως με απώλεια εθνικής κυριαρχίας, όργανα του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου οργιάζουν σε ευαίσθητες περιοχές, οι ανθελληνικές διαθέσεις των Αλβανών βρίσκονται στο ζενίθ ύστερα από το πολιτικό ρήγμα στην ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και οι ντόπιες ορντινάντσες της τρόικας κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Από πότε κύριε πρωθυπουργέ αποδέχεστε σιωπηρά απώλεια εθνικής κυριαρχίας εξαιτίας των κακών οικονομικών χειρισμών που έγιναν από το πολιτικό σύστημα;

Κύριε Αντώνη Σαμαρά σεις δεν είστε που επικαλεστήκατε ένα εθνικό θέμα όπως το Σκοπιανό για να αποχωρήσετε από τη Ν.Δ. και να συντελέσετε στην πτώση της κυβέρνησης του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Γιατί δεν δεσμεύεστε να εγγυηθείτε προσωπικά ή και με τη συμβολή των κυβερνητικών εταίρων σας την εθνική κυριαρχία της χώρας, αλλάζοντας πορεία έστω και την ύστατη στιγμή;

Δεν σας το επιτρέπει η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία χαρίσατε «πεσκέσι» 2 δισ. ευρώ από τις ζημιές που προκάλεσε η “Siemens” για να λαδώσει «βρωμιάρηδες» πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους;

Τολμήστε επιτέλους να μιλήσετε επί της ουσίας κι όχι με τον παλιομοδίτικο, ξεπερασμένο και ακαταλαβίστικο πολιτικό λόγο που χρησιμοποιείτε, κύριε πρωθυπουργέ.


Η προειδοποίηση της Μπενάκη στον Παπούλια


Στους κινδύνους απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας έχει αναφερθεί ένα παραδοσιακό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη η οποία ως πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2005.

Τι είχε πει η κ. Μπενάκη; Προέβλεψε ότι θα σημειώνονταν «σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις» κατά την προεδρία του κ. Παπούλια. Κι έτσι γίνεται. Συγκεκριμένα, η τότε πρόεδρος της Βουλής είχε υπογραμμίσει ότι «η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη.

»Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».

Ποτέ δεν εξήγησε η κ. Μπενάκη για ποιους λόγους πρέπει να περιοριστούν τα εθνικά σύνορα υπέρ μιας ειρήνης που διέπεται από απολυταρχικές και ξενόδουλες αντιλήψεις.

Δεν ανέλυσε ποτέ γιατί τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα θα μεταβληθούν ενώ ταυτοχρόνως θα «προστατεύονται» και θα παραβιάζονται. Το σίγουρο είναι ότι η δημοκρατία ως πολίτευμα συναντά προκλήσεις όπως είναι η υποβάθμιση των αρχών και των αξιών της. Στο όνομα κάποιου σχεδίου παγκόσμιας διακυβέρνησης το οποίο δεν αποκαλύπτεται στο λαό; Και γιατί αρχικά από την Ελλάδα; Ακολουθεί όλη η προσφώνηση:



Ποιος επιβεβαίωσε την κ. Μπενάκη

Όλως τυχαίως αναδιφήσαμε σε αναλόγου ύφους δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από εκφραστές του ντόπιου πολιτικού κατεστημένου. Ποιον βρήκαμε να σηκώνει την παντιέρα της ανάγκης για παγκόσμια διακυβέρνηση; Τον συμφοιτητή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και πολιτικό προκάτοχό του κ. Γιώργο Παπανδρέου!

Θα μπορούσε να εγείρει υποψίες η εμμονή του μεγάλου «στοχαστή» ΓΑΠ στην εγκαθίδρυσης της Νέας Τάξης πραγμάτων. Στις 28 Απριλίου 2010 μίλησε στο συνέδριο του “Economist” επισημαίνοντας: «Χειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε παγκόσμια και οικονομική διακυβέρνηση άμεσα»! Πέντε ημέρες πιο πριν, ο ποδηλάτης του εγχώριου σοσιαλισμού είχε ανακοινώσει από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Είχε κάνει το πρώτο βήμα για όσα παρακολουθούμε σήμερα!


Στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Τόσο κατά την παρέμβασή του, όσο και αργότερα μιλώντας σε δήλωση που διανεμήθηκε από την ΕΡΤ σε όλα τα κανάλια υποστήριξε τη διαμόρφωση ενός συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης «με στρατηγικούς εταίρους».

Διότι αν μιλούσε ο πρώην πρωθυπουργός με οικονομικούς όρους, τότε υπάρχει ερμηνεία.
Η κατάσταση της χώρας απαιτούσε στρατηγική διάσωσης και αναστροφής, η οποία στην οικονομική επιστήμη προβλέπει:
α) συρρίκνωση,
β) σταθεροποίηση και
γ) αναδόμηση.

Αν απεικονίσουμε όλα αυτά τα στοιχεία σε πολιτικό επίπεδο, κάποιοι υποθήκευσαν την εθνική κυριαρχία λες κι είναι προβληματική επιχείρηση! Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ακολουθούνται τακτικές είτε «αιχμαλωσίας», είτε «ρευστοποίησης». Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να γίνει υποβάθμιση της κυριαρχίας ενώ στη δεύτερη χαράσσεται πορεία πλήρους χρεοκοπίας που θα ικανοποιεί του πιστωτές κατά την εκκαθάριση. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός που δεν μπορούσε να αλλάξει μια αλυσίδα ποδηλάτου κατάφερε να υποβαθμίσει τη χώρα στο επίπεδο μιας μελέτης περίπτωσης
(όπως λ.χ. η «Άκρον – Ίλιον – Κρυστάλ») για χάρη «δανειστών» και «διεθνών τοκογλύφων»!

Ο μεγάλος «στοχαστής» του ΠΑΣΟΚ έκανε παρόμοιες δηλώσεις και στις 19 Σεπτεμβρίου 2010 με τον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη. Δείτε το βίντεο όπου ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται πόσο υποστηρίζει η χώρας μας «το ρόλο του ΟΗΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση»
(από το 0’:16” έως το 0’:30”).


Ανάλογη αναφορά έκανε ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στις 15 Μαρτίου 2011 μίλησε για «δημοκρατικές διαδικασίες παγκόσμιας διακυβέρνησης» (από το 1’:09”) ώστε «να ξεπεράσουμε και να διασφαλίσουμε τη συνέχειά μας» σε δοκιμασίες και νέες προκλήσεις. Τα ίδια διατυμπάνισε και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, την 1η Ιουνίου 2011, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης της παγκόσμιας διακυβέρνησης.



 

Τι θα αλλάξει στην Ελλάδα


Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;

Το περιέγραψε η κ. Μπενάκη στον επίλογο του χαιρετισμού της προς τον κ. Παπούλια:
«Η χώρα μας εξάλλου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά διλήμματα σε πολλούς τομείς: στα εθνικά θέματα δρομολογούνται εξελίξεις που απαιτούν σύμπνοια και νηφαλιότητα.
»Στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα πρέπει να γίνουν τομές και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Η διαπαιδαγώγηση των νέων θα απαιτήσει αναπροσανατολισμούς στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Ο ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει την ιστορική του πρωτοπορία».

Αυτά τα πολιτικά διλήμματα που απειλούν ακόμα και την υπόσταση της Ελλάδας όπως τη γνωρίζουμε προωθεί με τον ίδιο τρόπο και η σημερινή κυβέρνηση σε απόλυτη ταύτιση με όσα έκανε η προηγούμενη. Οι καλές υπηρεσίες του κ. Αντώνη Σαμαρά και των κυβερνητικών εταίρων του προς το πολιτικο-οικονομικό διευθυντήριο που αλώνει την Ε.Ε. ανταμείφθηκαν με την επίσκεψη στήριξης της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο υπερβάλλων ζήλος του κ. Σαμαρά να υποτάξει την Ελλάδα στο Μνημόνιο 3 και να εξαθλιώσει τον λαό αφού πρώτα στείλει μετανάστες όσα καλά μυαλά έχουν απομείνει στη χώρα «αναγνωρίσθηκε» μία ημέρα μετά την εθνική γιορτή της 28η Οκτωβρίου. Ύστερα από 72 χρόνια, το «Όχι» στους Ιταλούς έγινε ειρωνεία από έναν άλλο Ιταλό, το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μίλησε στο γερμανικό “Der Spiegel” (σ.σ. κοίτα κάτι συμπτώσεις που σκαρώνει η Ιστορία).

Ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι ο κ. Σαμαράς ηγείται πλέον μιας αποικίας αφού συμφώνησε με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε για τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από έναν Υπερεπίτροπο. «Κάποιες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι έχουν χάσει εδώ και καιρό την εθνική τους ανεξαρτησία λόγω του υψηλού χρέους τους . Μόνο αν εκχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία θα έχουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης», δήλωσε επί λέξει ο κεντρικός τραπεζίτης.


Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω τι καταλαβαίνετε;


Να σας πούμε εμείς: Ο κ. Ντράγκι «αδειάζει» τον πάλαι ποτέ αντι-μνημονιακό κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο αλλά και τον κ. Κουβέλη. Όσο και αν αντιδράσουν μπροστά στις κάμερες, οι πιστωτές και οι διεθνείς τοκογλύφοι έχουν θέσει πάνω από τη Βουλή το ΤΑΙΠΕΔ. Φρόντισαν αμαχητί να βάλουν χέρι στις περιουσίες μας.

Και για όσους έχουν την ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας, ας διαβάσουν τι δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Ιρλανδία.
«Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου» τόνισε όταν είδε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό κ. Έντα Κέννυ.

Με χρέος πάνω από 170% επί του ΑΕΠ η Ελλάδα ζει μέρες Κατοχής χωρίς να έχει ρίξει ούτε μία σφαίρα χάρη στους κυρίους Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.


Βελισσάριος Δραγάτσης

Σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και δαπάνες

Σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και δαπάνες
Μια κυβέρνηση υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν όχι ένα χρόνο αλλά μια ολόκληρη θητεία για να νομοθετήσει όλ’ αυτά που η συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη νομοθέτησε μέσα σε μια μέρα. Είναι τόσος ο όγκος του συγκεκριμένου νομοθετικού τερατουργήματος και τέτοια η έκταση των θεμάτων που ρυθμίζει, που είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν όχι μόνο δεκάδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, αλλά και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ρυθμιστούν ασάφειες και λάθη.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Στουρνάρας και ο Βρούτσης έφερναν μέχρι την τελευταία στιγμή διάφορες αλλαγές, οι οποίες ενσωματώνονταν στο νομοσχέδιο, χωρίς κανένας να τους δίνει σημασία.
Τι σημασία να δώσουν άλλωστε σ’ ένα νομοσχέδιο οχτακοσίων σελίδων, που τους δόθηκε μερικές ώρες πριν αρχίσει η συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και το οποίο δεν είχαν προλάβει να διαβάσουν ούτε διαγωνίως; Ηξεραν μόνο τα γενικά, όπως είχαν ανακοινωθεί: κόψιμο μισθών, κόψιμο συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας. Τα υπόλοιπα τα θεώρησαν «ψιλά γράμματα».

Είναι αστείο και να συζητάμε ακόμα για δημοκρατία με τέτοιες διαδικασίες. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά. Κάθε φορά αφήνουν τα πράγματα να φτάσουν στο παραπέντε και μετά εκβιάζουν τους βουλευτές τους με το καθιερωμένο «ψηφίστε το, αλλιώς χρεοκοπούμε». Και οι βουλευτές της πλειοψηφίας, όμως, τη γουστάρουν αυτή τη διαδικασία, διότι εμφανίζονται ως εκβιαζόμενοι και έχουν να λένε στους ψηφοφόρους τους:
«τι να έκανα, να άφηνα τη χώρα να χρεοκοπήσει;». Ετσι λειτουργεί η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Τα περί διάκρισης των εξουσιών και κυριαρχικού ρόλου της Βουλής είναι παραμύθια για να εξαπατούν το λαό και να τον κρατούν εγκλωβισμένο στην κοινοβουλευτική λογική.

Πέρα από το περιεχόμενο του πολυνομοσχέδιου, υπάρχει μια καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα. Απαγορεύεται ρύθμιση για συνταξιοδοτικά θέματα να έρχεται μαζί με ρυθμίσεις για άλλα θέματα. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι, το επεσήμανε και το Ελεγκτικό Συνέδριο (πέρα από τις άλλες επισημάνσεις του), αλλά η συγκυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία το έγραψαν εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Πάντοτε το σύνταγμα το έκαναν λάστιχο, αλλά από τότε που άνοιξε η εποχή των μνημονίων ξεπέρασαν κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα δεν δίστασαν να φτύσουν κατάμουτρα την ίδια τη Βουλή, βάζοντας στο «άρθρο μόνο» του ογκωδέστατου πολυνομοσχέδιου τις διατάξεις που μόλις μια βδομάδα πριν είχε απορρίψει η Βουλή. Οι Πασόκοι εξέφρασαν την αντίρρησή τους, αλλά μέχρις εκεί. Το έκαναν για το θεαθήναι και μόνο.

Στο τέλος, έστησαν με τον Στουρνάρα και μια γκεμπελίστικου τύπου παγίδα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυριολεκτικά στο παραπέντε, ο Στουρνάρας κατέθεσε την τροπολογία για τους υπαλλήλους της Βουλής. Δεν ήξερε, άραγε, ότι απαγορεύεται να φέρει τροπολογία στο παραπέντε; Κι αν δεν το ήξερε αυτός, το ήξεραν εκείνοι που επεξεργάζονται νομοτεχνικά τέτοιες ρυθμίσεις. Το έκανε για ν’ αντιδράσει η αντιπολίτευση –πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ– και να βγει μετά η συγκυβέρνηση να δημαγωγεί καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται τους προνομιούχους, ενώ η συγκυβέρνηση δήθεν είναι ενάντια στα προνόμια. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη συγκυβέρνηση, τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων» πήραν την είδηση και την έκαναν κύριο θέμα, με σκοπό να θολώσουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων του λαού, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου ο κόσμος ζει μακριά από τα γεγονότα και η σκέψη του διαμεσολαβείται από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Ακόμα και η κίνηση απόσυρσης της τροπολογίας έγινε για να στηριχτεί αυτό το γκεμπελικό παιχνίδι που έστησαν.

Δεν είναι δυνατόν σ’ αυτό το δισέλιδο αφιέρωμα να παρουσιάσουμε το πολυνομοσχέδιο αναλυτικά. Ούτε καν τις βασικές του διατάξεις. Και η δική μας επεξεργασία υπήρξε βιαστική, λόγω έλλειψης χρόνου. Θα χρειαστεί να επανέλθουμε και να ξαναεπανέλθουμε σε διάφορες πλευρές του. Ειδικά σε πλευρές που απαιτούν τεχνική επεξεργασία, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Διότι είναι πάρα πολλές οι κατηγορίες των ασφαλισμένων (αποτέλεσμα των διαδοχικών αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας εικοσαετίας) και οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές. Θα υπάρξει, λοιπόν, στα επόμενα φύλλα αναλυτική παρουσίαση αυτής της αντιασφαλιστικής ρύθμισης.

Μιλώντας γενικά, θα λέγαμε πως με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο σαρώνουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο από προηγούμενους «μνημονιακούς» νόμους. Οχι πως δε θα υπάρξουν άλλα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι κομβικής σημασίας.


Σύνταξη στα 67!


♦ Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων θα συνταξιοδοτείται πλέον στα 67.

♦ Στα 62 μπορεί να υπάρξει σύνταξη μόνο με 40 πλήρη χρόνια ασφάλισης (12.000 ένσημα).

♦ Σύνταξη με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (15 χρόνια ή 4.500 ένσημα) στα 67.

♦ Ολα τα όρια ηλικίας και ο απαραίτητος αριθμός ημερών ασφάλισης, που έθετε ο αντιασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου (3863/2010) για το 2015 αρχίζουν να εφαρμόζονται από 1.1.2013, δηλαδή δυο χρόνια πριν.

Ετσι, καταργείται η έννοια των «ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων», που μέχρι τώρα αναγνώριζαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Δηλαδή, δεν έθιγαν εργαζόμενους που βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη, ενώ εφάρμοζαν με χρονική κλιμάκωση τις διάφορες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις τους. Τώρα, όποιος πρόλαβε πρόλαβε μέσα στο 2012. Οπως γράφουμε και στον πρόλογο αυτής της ανάλυσης, τα ασφαλιστικά καθεστώτα είναι πάρα πολλά και στα επόμενα φύλλα θα χρειαστεί να επανέλθουμε με μια τεχνική ανάλυση για το τι ισχύει πλέον για κάθε κατηγορία.

Εκείνο που σημειώνουμε εδώ είναι η μεμιάς αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης στα 67 και η βίαιη εφαρμογή ακόμα και σε ανθρώπους που θα έβγαιναν στη σύνταξη μέσα στο 2013. Κι αυτό έγινε για να μπορέσουν να έχουν άμεσο ταμειακό κέρδος από το 2013.


Πετσόκομμα στις συντάξεις


♦ Καταργείται το υπόλειμμα δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων που είχε απομείνει στους συνταξιούχους (μάξιμουμ 400, 200 και 200, σύνολο 800 ευρώ το χρόνο). Πρόκειται για το επαχθέστατο απ’ όλα τα επαχθή μέτρα, διότι χτυπά πιο βάρβαρα τους χαμηλοσυνταξιούχους αφαιρώντας τους ακόμα και δυο συντάξεις το χρόνο. Καταργούνται και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Δεν εξαιρούνται ούτε οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Μ’ αυτό το μέτρο υπολογίζουν ότι θ’ αρπάξουν από τους συνταξιούχους περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το 2016 το ποσό υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

♦ Επιβάλλεται νέο πετσόκομμα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κλιμακωτά από 5% μέχρι 15%.

Για να μη μείνουν άθιχτοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν κάτι παραπάνω από χιλιάρικο, αθροιστικά από κύρια και επικουρική σύνταξη, το πετσόκομμα είναι 5% σε όλο το ποσό για συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ. Γίνεται 10% για συντάξεις μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ. Καταλήγει σε 15% για συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ. Από το μέτρο αυτό υπολογίζουν να πάρουν το 2013 1,1 δισ. ευρώ.

♦ Το ΕΚΑΣ θα δίνεται πλέον από το 64ο έτος και όχι από το 60ό. Το μέτρο δε θ’ αποδώσει πολλά, όμως προστίθεται μια ακόμα αρνητική προϋπόθεση, για να παίρνουν αυτό το προνοιακό βοήθημα όλο και λιγότεροι συνταξιούχοι.

♦ Βαθύ μαχαίρι πέφτει στα εφάπαξ, που ξεκινάει από 83% (Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του ΕΤΑΑ) και φτάνει μέχρι 3,84% (Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ). Στους δημόσιους υπάλληλους του ΤΠΔΥ το εφάπαξ μειώνεται κατά 26,77%. Το πετσόκομμα των εφάπαξ έχει αναδρομική ισχύ από 1.8.2010 (για να πιάσει και όσους έχουν βγει στη σύνταξη, αλλά δεν έχει βγει η απόφαση χορήγησης του εφάπαξ), ενώ για τους δημόσιους υπάλληλους και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σημειώνεται πως το νέο πετσόκομμα προστίθεται σ’ αυτά που έχουν γίνει με προηγούμενους αντεργατικούς νόμους. Επίσης, σημειώνεται ότι αυτό το πετσόκομμα των εφάπαξ δεν είναι το τελικό, αλλά δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει και σε νέες μειώσεις.

♦ Καθιερώνεται ετήσιο εισοδηματικό πλαφόν 8.640 ευρώ για τις άγαμες θυγατέρες συνταξιούχων του δημόσιου. Αν τα εισοδήματά τους είναι μεγαλύτερα χάνουν τη σύνταξη, για την οποία επίσης καθιερώνεται πλαφόν τα 720 ευρώ.

♦ Μειώνεται ο αριθμός και των ανασφάλιστων υπερηλίκων που παίρνουν την προνοιακή σύνταξη, αφού τίθεται ως προϋπόθεση να μην έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 4.320 ευρώ και να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια (αυτό γίνεται για ν’ αποκλείσει αλλοδαπούς).

♦ Τα δώρα Πάσχα-Χριστουγένων και το επίδομα αδείας καταργούνται για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και αορίστου χρόνου, σε όλο το δημόσιο τομέα. Από την τσέπη κάθε εργαζόμενου αρπάζουν με τη μία ένα χιλιάρικο.

♦ Επιβάλλεται το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και στις ΔΕΚΟ, προκειμένου να πέσουν οι μισθοί.

♦ Με μια σειρά διατάξεις επιβάλλονται περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των μπάτσων-καραβανάδων, των δικαστικών, του ΔΕΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, των γιατρών του ΕΣΥ, των αρχιερέων, των διπλωματών (αναδρομικά από 1.8.2012). Ο χρόνος δεν επέτρεψε να δούμε αναλυτικά πόσο πλήττεται κάθε κατηγορία. Ελπίζουμε στα επόμενα φύλλα να δημοσιεύσουμε μια τεχνική μελέτη πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, για να βγάλουμε συμπεράσματα. Πάντως, με απόφαση του Αρείου Πάγου η δικαστική συντεχνία αποφάσισε ήδη πως είναι αντισυνταγματική η απόφαση για το δικό τους μισθολόγιο και ετοιμάζουν τις προσφυγές στο μισθοδικείο, όπου θα δικαιώσουν τους εαυτούς τους (όχι βέβαια άλλες κατηγορίες εργαζόμενων).


Κατάργηση επιδομάτων


♦ Καταργούνται οι επιδοτήσεις ανεργίας που έπαιρναν απολυμένοι από διάφορες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Τις περισσότερες φορές έβαζαν αυτούς τους εργαζόμενους σε ειδικά καθεστώτα επιδότησης ανεργίας, για να κάμψουν τις αντιστάσεις τους και να διευκολύνουν τους καπιταλιστές να κλείσουν τις επιχειρήσεις. Τώρα, τους κόβουν κι αυτά τα ισχνά επιδόματα, χωρίς να τους προκαλεί τον παραμικρό δισταγμό το γεγονός ότι πάρα πολλοί απ’ αυτούς τους ανέργους είναι μεγάλης ηλικίας και επιδοτούνταν προκειμένου να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη.

♦ Για το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων μπαίνειο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος 10.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί), ενώ η επιδότηση δε θα μπορεί να ξεπερνά τους 12 μήνες με ποσό επιδόματος 200 ευρώ το μήνα!


Τα δύο παραπάνω μέτρα αποτελούν το προανάκρουσμα για να κοπούν σε επόμενη φάση και τα ειδικά επιδόματα που παίρνουν εργαζόμενοι όπως οι οικοδόμοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

♦ Σε επίπεδα κοροϊδίας υποβιβάζεται το προνοιακό επίδομα που έπαιρναν οι πολύτεκνοι, καθώς αντικαθίσταται από το «ενιαίο επίδομα τέκνων» το οποίο θα δίνεται βάσει ενός «ισοδύναμου εισοδήματος». Το «ισοδύναμο εισόδημα» καθορίζεται από την οικογενειακή κατάσταση, η οποία καθορίζει την κλίμακα ισοδυναμίας. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά έχει κλίμακα ισοδυναμίας 1 και 2/3 (1+1/3+1/6+1/6). Πολλαπλασιάζοντας το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας με την κλίμακα ισοδυναμίας παίρνουμε το «ισοδύναμο εισόδημα». Οποιος, λοιπόν, έχει «ισοδύναμο εισόδημα» 6.000 ευρώ το χρόνο θα παίρνει το 100% του ενιαί-ου επιδόματος τέκνων, όποιος έχει από 6.000 μέχρι 12.000 θα παίρνει τα 2/3 του επιδόματος και όποιος έχει από 12.000 μέχρι 18.000 θα παίρνει το 1/3 του επιδόματος.

Για να μην μπερδευόμαστε, ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ (δηλαδή κάτι λιγότερο από οχτώ κατοστάρικα το μήνα) έχει «ισοδύναμο εισόδημα» 6.587, επομένως δικαιούται τα δύο τρίτα του επιδόματος, που είναι μηνιαίως 40 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί και 60 ευρώ για καθένα από το τέταρτο και πάνω. Αρα, η συγκεκριμένη οικογένεια θα παίρνει για τα δύο παιδιά 53,33 ευρώ το μήνα!

Νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις


♦ Η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Εργασίας καταργείται και οι όροι της δεσμεύουν μόνο όσους εργοδότες την υπογράφουν.

♦ Το επίδομα γάμου καταργείται και για την ΕΓΣΣΕ (έχει καταργηθεί για όσες κλαδικές συμβάσεις έληξαν), ενώ οι τριετίες, που παραμένουν, θα μπουν στην κλίνη του Προκρούστη την άνοιξη, όταν θα έχουμε νέα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Προς το παρόν και από 14.2.12 οι τριετίες παραμένουν παγωμένες. Δηλαδή κανένας εργαζόμενος δεν παίρνει την καινούργια τριετία που συμπληρώνει.

♦ Ο κατώτερος μισθός παγώνει στα 586 ευρώ για τους πάνω των 25 ετών εργαζόμενους και στα 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Πέραν αυτού του ποσού και των τριετιών (παγωμένων από 14.2.12) τίποτ’ άλλο δεν περιλαμβάνεται στον κατώτερο μισθό.

♦ Από την 1η Απρίλη του 2013 ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις καπιταλιστικές εργοδοτικές οργανώσεις.

♦ Ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση από μάξιμουμ 6 μήνες μειώνεται σε μάξιμουμ 4 μήνες. Μετά την παρέλευση του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση λόγω απόλυσης μειώνεται στο μισό.

♦ Για να διευκολυνθούν οι απολύσεις στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ (προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις τους), όπου οι μισθοί είναι μεγάλοι και τα χρόνια υπηρεσίας των εργαζόμενων πολλά, μειώνεται το μέγιστο ύψος της αποζημίωσης με δυο τρόπους. Το τμήμα της αποζημίωσης για προϋπηρεσία πάνω από 16 χρόνια δεν υπολογίζεται με το «μισθό αποζημίωσης», αλλά με πλαφόν 2.000 ευρώ. Αυτό θα ισχύσει μεταβατικά, μόνο για τους εργαζόμενους που έχουν ξεπεράσει σήμερα τα 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Από εδώ και πέρα το ύψος της αποζημίωσης παγώνει στους 12 μισθούς για υπηρεσία πάνω από 16 χρόνια. Δηλαδή, είτε 16, είτε 17, είτε 20 χρόνια προϋπηρεσίας έχεις, 12 μι- σθούς αποζημίωση θα πάρεις.

♦ Αποσυνδέεται ο χρόνος εργασίας των εργαζόμενων από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης. Αυτό που ξέραμε ως 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο (τυπικά τουλάχιστον, γιατί στην πράξη έχει γίνει σκόνη) καταργείται. Οι καπιταλιστές, ασκώντας το απόλυτο διευθυντικό τους δικαίωμα, θα μπορούν να μοιράζουν το χρόνο εργασίας των εργαζόμενων μέσα στο εξαήμερο, έτσι που να γεμίζουν κάθε πόρο του χρόνου εργασίας του εργάτη, χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες. Περνάει στο ελληνικό δίκαιο σχετική Κοινοτική Οδηγία με την οποία ο χρόνος ανάπαυσης ανάμεσα σε δυο βάρδιες μειώνεται από 12 σε 11 ώρες. Ετσι, ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται μέχρι και 13 ώρες σερί, αν αυτό απαιτούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής επιχείρησης.

♦ Θεσμοθετήθηκε –επιτέλους– μετά από δυο αποτυχημένες απόπειρες του Βρούτση να την περάσει με τροπολογία, η κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, ποσοστού 1,1% (από 1.11.2012). Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Μνημόνιο-2, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να μειωθούν κι άλλο, για να φτάσει η μείωση στο 5%.

♦ Απελευθερώνεται η δράση των δουλεμπορικών γραφείων με την απάλειψη και άλλων τυπικών εμποδίων από το νομικό πλαίσιο που τα διέπει.


Ταφόπλακα στη φτωχή αγροτιά


Μετά τις διακηρύξεις περί ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, διότι αυτή θα μας βγάλει από την κρίση, ήρθε η ώρα οι φτωχοί αγρότες να γευτούν την πρακτική εφαρμογή της.

♦ Μειώνεται ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 6%. Προβλέπεται συνολική απώλεια εσόδων από τους αγρότες ύψους 152 εκατ. ευρώ.

♦ Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 66 ευρώ. Ηδη το αγροτικό πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 10 λεπτά το λίτρο, ενώ από το μέτρο αυτό αναμένονται έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

♦ Αυξάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, από την οποία αναμένεται να εισπραχθούν 90 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι έχει ήδη αυξηθεί το αγροτικό ρεύμα και η ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ, ενώ αναμένεται και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που θ’ αντικαταστήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.


Αύξηση φόρων κατανάλωσης


Τα βασικά φορολογικά μέτρα, που θα οδηγήσουν σε νέα φορολογική αφαίμαξη των εργαζόμενων, θα έρθουν με χωριστό νομοσχέδιο. Προς το παρόν έχουμε μερικές ακόμα αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, που ποτέ δεν λείπουν από το μενού ενός «μνημονιακού» πολυνομοσχέδιου.

♦ Αυξάνεται κατά 65% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης. Οσοι πέρασαν σε υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα θα πληρώνουν πλέον 10 λεπτά ακριβότερο το λίτρο, με αποτέλεσμα η τιμή να ξεπεράσει το 1 ευρώ.

♦ Κατά 30 λεπτά αναμένεται ν’ αυξηθούν τα φτηνά τσιγάρα και ο καπνός για τα στριφτά.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το πολυνομοσχέδιο είναι γεμάτo από χαριστικές διατάξεις για τους καπιταλιστές. Αναφέρουμε μόνο το πέρασμα στο δημόσιο ακινήτων ιδιοκτησίας του ΕΟΤ και των ΕΛΤΑ στο Ελληνικό, για να μπορέσουν να ξεπουληθούν πακέτο με όλη την έκταση που έχει περάσει στην ιδιοκτησία του κακόφημου ΤΑΙΠΕΔ.


Μανιτάκης όπως Πάγκαλος


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο ΔΗΜΑΡίτης, ο προοδευτικός συνταγματολόγος, ο πολιτικός που διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι επί των ημερών του δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, όχι μόνο ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις (και μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων), αλλά μεταμφιέζεται σε Πάγκαλο και προωθεί ένα πειθαρχικό δίκαιο που θα διώκει ακόμη και το φρόνημα του εργαζόμενου.

♦ Το κόλπο για τις απολύσεις ακόμη και μονίμων είναι η κατάργηση της οργανικής θέσης, ιδέα που πρώτος ο Πάγκαλος είχε εισηγηθεί. Ετσι, παρακάμπτεται μ’ ένα νομικισμό η συνταγματική απαγόρευση των απολύσεων. Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις βγαίνουν σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου θα εισπράττουν μόνο το 75% του βασικού τους μισθού. Αν μετά τη λήξη του δωδεκάμηνου της διαθεσιμότητας ο υπάλληλος δεν έχει μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία, απολύεται!

♦ Οι μετατάξεις όλων των δημόσιων υπαλλήλων (μονίμων και αορίστου χρόνου) είναι πλέον υποχρεωτικές και μπορούν να γίνονται σε όλη την έκταση του Δημοσίου (και στην κεντρική διοίκηση και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου). Μετά τη μετάταξη ή μεταφορά ενός υπαλλήλου μπορεί να καταργείται η οργανική θέση που κατείχε. Ο μόνιμος υπάλληλος που δε θα παρουσιαστεί στη θέση που μετατάχτηκε διαπράττει σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα και τιμωρείται τουλάχιστον με υποβιβασμό! Ο υπάλληλος αορίστου χρόνου που δεν θα παρουσιαστεί εκεί που μετατάχτηκε τιμωρείται με απόλυση! Οποιος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και δεν παρουσιαστεί εκεί που μετατάχτηκε απολύεται!

♦ Αποθεώνεται το πειθαρχικό μέτρο της αργίας, κατά την οποία ο υπάλληλος παίρνει το 75% των αποδοχών του. Το τεκμήριο αθωότητας καταργείται, καθώς σε αργία μπαίνουν ακόμη και υπάλληλοι που κατηγορούνται για κάποια αδικήματα (από την αργία βγαίνουν όταν απαλλαγούν με τελεσίδικη δικαστική απόφαση). Οχι μόνο για αδικήματα όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία και τα παρόμοια, όχι μόνο για παραπτώματα, όπως η ανάρμοστη συμπεριφορά προς πολίτες, μη έγκαιρη διεκπεραίωση υποθέσεων, άρνηση συνεργασίας με το ΚΕΠ, μη τήρηση ωραρίου κτλ., αλλά ακόμη και πειθαρχικά παραπτώματα όπως «άρνηση αναγνώρισης συντάγματος» και «έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και το πολίτευμα»! Πρόκειται καθαρά για δίωξη του φρονήματος, μέσω της οποίας σκοπεύουν να εξοντώσουν οικονομικά τους επαναστάτες εργαζόμενους στο δημόσιο ή και απλώς όσους δε θα συμμορφώνονται με το βάρβαρο καθεστώς.

♦ Χάνει τις οργανικές του θέσεις (καταργούνται) και βγαίνει σε διαθεσιμότητα ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων αορίστου χρόνου υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων, «οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, δηλαδή υπαλλήλους, των οποίων η εργασιακή σχέση με το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργήθηκε με άλλες διαδικασίες». Η διάταξη αυτή σκόρπισε ανησυχία σε χιλιάδες υπαλλήλους που δεν έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ, όπως για παράδειγμα σ’ αυτούς που έγιναν αορίστου χρόνου με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου ή σ’ αυτούς που κέρδισαν δικαστήρια, στα οποία απέδειξαν ότι εργάζονταν ως συμβασιούχοι καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι τόσο ασαφής και γενικόλογη η διάταξη που χωράει οποιαδήποτε ερμηνεία. Οι διευθύνσεις όλων των φορέων πρέπει μέσα σε τρεις μέρες από τη δημοσίευση του νόμου να στείλουν στον Μανιτάκη κατάλογο με τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της οργανικής τους θέσης και σε αυτοδίκαιη αργία και εντός δέκα ημερών να στείλουν τον αριθμό των οργανικών θέσεων που καταργούνται και τις πράξεις με τις οποίες οι εργαζόμενοι αυτοί τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία!


Λακέδες των καπιταλιστών


Στην παράγραφο ΙΔ’ του πολυνομοσχέδιου διαβάζουμε: «1. Με συνυποσχετικό μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας προσδιορίζεται ο τρόπος καταβολής και το ύψος της οικειοθελούς συνεισφοράς της τελευταίας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, του σχετικού ποσού μη δυνάμενου να είναι κατώτερο των εκατόν σαράντα εκατομμυρίων ευρώ (140.000.000 ευρώ)».

Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί είναι το αστείο ποσό που θα πληρώσουν οι εφοπλιστές: 140 εκατ. ευρώ μέχρι το 1916. Μάλιστα, για να ξεμπλέξουν με τις… εθνικές υποχρεώσεις τους, θα τα πληρώσουν την πρώτη διετία. 80 εκατομμύρια το 2013 και τα υπόλοιπα 60 το 2014. Για το 2015 και το 2016 δεν προβλέπεται τίποτα. Για να έχουμε ένα απλό μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι μόνο από την αύξηση (υπερτριπλασιασμό) του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο το ποσό που θα εισπραχθεί το 2013 θα είναι 129,5 εκατ. ευρώ. Στην τετραετία 518 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα τρακτέρ θα πληρώσουν τριπλάσιο έκτακτο φόρο από τα τάνκερ και τ’ άλλα βαπόρια.

Ακόμη πιο προκλητικός, όμως, είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται αυτή η γελοία ρύθμιση. Ως «οικειοθελής συνεισφορά» των εφοπλιστών, η οποία θα γίνει με την υπογραφή κάποιου είδους μνημόνιου (συνυποσχετικό) μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης, και όχι ως φόρος που επιβάλλεται από την κυβέρνηση, όπως επιβάλλονται ένα σωρό επαχθέστατα μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, φτωχών αγροτών, μικροαστών.

Οι εφοπλιστές εμφανίζονται ως κράτος εν κράτει. Αυτοί αποφασίζουν αν θα δώσουν, πότε θα δώσουν, πόσα θα δώσουν. Οι αστοί πολιτικοί εμφανίζονται ως κοινοί λακέδες τους. Ο Βενιζέλος τους παρακαλούσε να δώσουν κάτι κι αυτοί γελούσαν.
Στη συνέχεια εκτόξευε δημαγωγικές απειλές κι αυτοί γελούσαν πιο ηχηρά. Ο Σαμαράς τους φώναξε δυο φορές στο Μαξίμου, για να καταλήξουν σ’ αυτή την επονείδιστη για το αστικό πολιτικό σύστημα ρύθμιση.

ΥΓ: Αυτό το «οικειοθελής» ενόχλησε τους φαρισαίους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζήτησαν από τον Στουρνάρα να το αφαιρέσει.
Οπως είπε η Χριστοφιλοπούλου, αυτός δέχτηκε (μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί τελικά το πολυνομοσχέδιο). Δεν αλλάζει τίποτα, όμως, και ως προς την ουσία και ως προς τον τύπο. Από τη στιγμή που η επί διετία αυξησούλα στη φορολόγηση των πλοίων θα γίνει με υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, έχουμε ρύθμιση υπό την αίρεση των τελευταίων. Αρα, πρόκειται για «οικειοθελή συνεισφορά», όπως γράφτηκε. Με ή χωρίς αυτές τις δυο λέξεις, το ίδιο κάνει.

Φωτογραφία αρχείου Oπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία προξένησαν φθορές σε τραπεζοκαθίσματα καφενείου ιδιοκτησίας Σύρου στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Στο σημείο αυτό, μετά από επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί γιατί κατείχαν ρόπαλα, μεταλλικές ράβδους και σπασμένα μπουκάλια καθώς και ένας Έλληνας για βιαιοπραγία σε βάρος αστυνομικών. Επίσης προσήχθησαν πέντε ακόμα Έλληνες οι οποίοι εξετάζονται στη ΓΑΔΑ.

σύμβαση του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων με την JP morgan
Όλα αυτά με την υπογραφή του ελληνικού δημοσίου και ιδιαιτέρως του Φ. Σαχινίδη που σήμερα υποδύεται την αθώα περιστερά! Με πρώτη την εθνική να τιτλοποιεί πάνω από 15 δις ευρώ στεγαστικά δάνεια!

O Θεός αγαπάει τον Κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη!
Έγγραφα φωτιά έρχονται στην δημοσιότητα για τις αμαρτωλές συμβάσεις της JP morgan και του Ελληνικού δημοσίου.
Σας παρουσιάζουμε την σύμβαση του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων με την JP morgan.
Το παρακαταθηκών και δανείων φυσικά δεν πήρε το δάνειο με τις δικές του πλάτες αλλά με τις δικές σας. Το Ελληνικό δημόσιο μπήκε εγγυητής και μάλιστα πήρε τα 950 εκ/μύρια ευρώ από την JP Morgan βάζοντας ενέχυρο τα δάνεια των Ελλήνων!

Για αυτό το swap, την τιτλοποίηση των δανείων δηλαδή, η αμοιβή της JP morgan ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ! Στο πάρτυ των τιτλοποιήσεων (των στεγαστικών σας δανείων) δεν μπορούσαν να λείψουν οι μεγαλοκαρχαρίες των τραπεζών… ποιοι είναι αυτοί;
Η Πειραιώς του Σάλα, Η Eurobank του Λάτση, Η millenium, η Εμπορική, η Ασπίς, η Αττική και τέλος η Εθνική τράπεζα με μια γιγαντιαία τιτλοποίηση που ξεπερνάει τα 15 δις ευρώ!

Αυτές τις απαιτήσεις, τις έχουν πάρει ξένες τράπεζες στις οποίες πουλήθηκαν οι συμβάσεις των δικών σας δανείων. Με απλά λόγια το δικό σας στεγαστικό δάνειο που πήρατε από την alpha bank πχ, τιτλοποιήθηκε και πουλήθηκε στην αγορά, σε μια τράπεζα. Στην οποία πλέον οφείλετε το δάνειο και όχι πια στην alpha. Όλα αυτά, χωρίς να ερωτηθείτε
Την υπογραφή σε αυτές τις τιτλοποιήσεις τις έβαλε το αρχιλαμόγιο της διαπλοκής της οικονομίας Φίλλιπος Σαχινίδης.


Βόμβα: Παρακαταθηκών και δανείων, alpha bank, eurobank και millenium έβαλαν ενέχυρο τα δάνειά σας στην JP Morgan

Δημήτρης Καζάκης: “Μιλάμε για μεγάλους λωποδύτες”

Σπύρος Καρατζαφέρης: “Σταματήστε θα με πάνε μέσα πάλι!”

Τα όσα αναφέραμε αποκαλύφθηκαν στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΡΤ



Έγγραφα φωτιά έρχονται στην δημοσιότητα για τις αμαρτωλές συμβάσεις της JP morgan και του Ελληνικού δημοσίου.

Αν αποφασίσει λοιπόν η κυβέρνηση να ακυρώσει την αναστολή των πλειστηριασμών, τράπεζες και ιδιαίτερα τα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό (τα λεγόμενα αρπακτικά), μέσω του Ελληνικού κράτους θα σας κατάσχουν την περιουσία! Το σκάνδαλο δεν σταματάει εδώ και θα επανέλθουμε. Δείτε την ανάλυση των οικονομολόγων από το χτεσινό δελτίο του ΑΡΤ



Με απλά λόγια τι είναι η τιτλοποίηση και ποιο λαμόγιο (υπουργός) στην Ελλάδα την νομιμοποίησε χωρίς την άδειά σας…
 
Δείτε το βίντεο…




 Πηγή:
Anti - ntp

Αρχίζει τη Δευτέρα η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ


Αρχίζει τη Δευτέρα η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ 

Αρχίζει τη Δευτέρα η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ
Απαραίτητη είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία στην Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου, προσκομίζοντας υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο σε ισχύ

2. Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του τρίτου τριμήνου 2012.


3. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

4. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.

Η απογραφή θα γίνει χωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί ο Οργανισμός (κύρια σύνταξη, εξωϊδρυματικό επίδομα κ.λ.π).

Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΕ τονίζει ότι η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται τη διακοπή της καταβολής της σύνταξης.

Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε με ποιο σενάριο κατέληξαν στα νέα μέτρα;

Εδώ και καιρό διαβάζω ό,τι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μελών της Τρόϊκα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  Ένα χρέος το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ (ας συμφωνήσουμε σ΄ αυτό γιατί με τις αλχημείες που έγιναν κανένας δεν ξέρει το πραγματικό αριθμό) και αισίως το έφτασαν στο 180%  σε τρία χρόνια. Μεσολάβησε και ένα κούρεμα, για να μη ξεχνιόμαστε! Μα έτσι μπορούσαμε να το ….καταφέρουμε και μόνοι μας! Δεν χρειάζεται κανένα…ταλέντο!
Μας λένε, λοιπόν, τώρα, πως παρά τα δυο μνημόνια και τις  επώδυνες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, τελικά το 2020 το χρέος μας δεν θα πέσει στο 120% , άρα δεν θα είναι βιώσιμο!
Εγείρεται, επομένως, ζήτημα μείζονος σημασίας. Το ΔΝΤ, ως εκ του καταστατικού του, δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες με μη  βιώσιμο χρέος.
Και  πώς θα ξεπεραστεί το καταστατικό κώλυμα;
Οι λύσεις είναι περιορισμένες:
1. -νέο «κούρεμα» με τη συμμετοχή και του δημοσίου τομέα (το λεγόμενο OSI)
2. -εξαγορά ελληνικού χρέους  από τη δευτερογενή αγορά
3. -ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM
4.-νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού (κάποιοι μιλάνε για 80 μονάδες βάσης)
Εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες.
Η Γερμανία δεν θέλει το OSI.
H EKT δεν θέλει να «κουρευτούν» τα ομόλογα που διακρατεί, αλλά ούτε και να αγοράσει άλλα από τη δευτερογενή αγορά. Έτσι τουλάχιστον είπε χτές ο Ντράγκι.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM συζητείται, δεν έχει πολλούς υποστηρικτές, αλλά μάλλον αποτελεί μια έσχατη γραμμή άμυνας και στο τέλος πιθανότατα θα ….ενδώσουν.
Στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων συμφωνούν οι περισσότεροι, αλλά εδώ ανακύπτει ένα άλλο θέμα. Ορισμένες από τις χώρες που μας δανείζουν, δανείζονται οι ίδιες με υψηλότερα επιτόκια από τις αγορές! Άντε, να το περάσουν αυτό από τα κοινοβούλιά τους!
Τι απομένει;
Απομένει η επιμήκυνση.
Η επιμήκυνση, όμως, προϋποθέτει περισσότερα κονδύλια τα οποία κανένας δεν φαίνεται πρόθυμος  να δώσει! Όμως, και αν ακόμα βρεθούν τα χρήματα (λέγεται για παράδειγμα ότι θα μας επιτρέψουν να εκδίδουμε περισσότερα έντοκα γραμμάτια ή να μας δώσουν και τα ποσά από τις δόσεις που έχουν παρακρατήσει) μόνο η επιμήκυνση δεν επαρκεί για να βγεί η οικονομία από την ύφεση. Και όσο η οικονομία παραμένει σε ύφεση, δεν έχει ελπίδα.
Τούτων δοθέντων, δικαιούμεθα να θέσουμε το εξής απλό ερώτημα:
Η Τρόϊκα εδώ και μήνες διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση τη λήψη ενός πακέτου περικοπών ύψους 13-16 δις. Αυτό που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.
Όμως, αφού το χρέος δεν είναι βιώσιμο, με βάση ποιές παραδοχές  η Τρόϊκα επέμενε στη λήψη  συγκεκριμένων μέτρων;
Αφού δεν συμφωνούν στο στόχο, τότε πώς είναι δυνατόν να μας προτείνουν μέσα και πολιτικές για τη επίτευξή του;
Δεν είναι λογικά πράγματα αυτά και η προσέγγιση της Τρόϊκα  πιθανότατα βρίσκεται  και πάλι στον αέρα.
Σχεδιάζουν στο γόνατο. Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουν έξω,  προσωπικά ουδεμία τους έχω εμπιστοσύνη.
Ρωτάω, λοιπόν, αφού δεν έχουν συμφωνήσει στη βιωσιμότητα του  χρέους, τότε με ποιό σενάριο και ποιά δεδομένα μας επέβαλλαν αυτό το βάρβαρο πακέτο λιτότητας;
Πάσα απάντηση, δεκτή…..
ΥΓ. Υπενθυμίζω οτι σ΄εκείνη την περίφημη Σύνοδο Κορυφής, τον Οκτώβριο του 2011, που αποφασίστηκε το PSI, η ίδια η κα Μέρκελ δήλωσε δημοσίως ότι η προηγούμενη έκθεση της Τρόϊκα (εκείνη με την οποία κατά τον κ. Βενιζέλο είχε μπεί πάτος στο βαρέλι) στηρίχθηκε σε λάθος δεδομένα για αυτό και πήρε τη θέση που της άξιζε, στον κάλαθο των αχρήστων..
Μήπως, λοιπόν, και πάλι πήραμε μέτρα για να …βοηθήσουμε  την τρόϊκα να συντάξει μια έκθεση που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρέους; Άρα δεν λύνει και το πρόβλημα;

Του Κώστα Ροδινού
ΠΗΓΗ 

Στην ξενιτιά για μια θέση εργασίας



Ενδεικτικό της τάσης φυγής των Ελλήνων, η οποία φαίνεται ότι επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, αποτελεί και το γεγονός ότι οι χρήστες που συμπλήρωσαν το ευρωβιογραφικό το 2011 ανήλθαν στους 97.922, όταν μέχρι το φετινό Σεπτέμβριο -χωρίς δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο αριθμός αυτός έχει αγγίξει τους 115.187.
Αναζητούν… εισιτήριο
Σοκ και δέος προκαλεί ο αριθμός των Ελληνόπουλων που έχουν αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης από το 2007 έως σήμερα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Europass», στην οποία χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν για να συμπληρώσουν το ευρωβιογραφικό που θα τους χαρίσει μια θέση εργασίας σε κάποιο άλλο κράτος, οι αιτήσεις Ελλήνων που κατατέθηκαν στο διαδικτυακό τόπο τα πέντε τελευταία χρόνια αγγίζουν τις 317.582!
Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012 οι επισκέψεις συμπατριωτών μας στην ιστοσελίδα, προκειμένου να ενημερωθούν για το πολυπόθητο «εισιτήριο» εξόδου από την ελληνική αγορά εργασίας, ξεπέρασαν τις 870.000, ενώ περίπου 680.000 ήταν οι χρήστες που κατέβασαν στον υπολογιστή τους το ευρωβιογραφικό για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Αυξητικές τάσεις
«Για μια ακόμη χρονιά οι αυξητικές τάσεις συμπλήρωσης βιογραφικών στην ευρωπαϊκή πύλη καταδεικνύουν τον αγώνα των νέων για επιβίωση και την αναζήτηση ευκαιριών μέσω της φυγής στο εξωτερικό.
Παρότι δεν προκύπτει πόσοι τελικά καταφέρνουν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, η γεωμετρική αύξηση των προσπαθειών μέσω Eures και Europass δείχνει πλέον ότι για πολλούς νέους η μετανάστευση γίνεται μονόδρομος», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στρατηγική της Ευρώπης για τους νέους.
«Παράλληλα, οι νέες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αντανακλούν με τον καλύτερο τρόπο τη δραματική πραγματικότητα, καθώς το 58% των νέων δεν έχει εργασία, ενώ την ίδια στιγμή περίπου το 25% δεν βρίσκεται ούτε στην εκπαίδευση ούτε σε κάποια μορφή κατάρτισης», συμπληρώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι η χώρα αδυνατεί με τις σημερινές συνθήκες να αξιοποιήσει το καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό της και πως η λήψη μέτρων για τη στήριξη της νεανικής απασχόλησης πρέπει να προχωρήσει άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Με γεωμετρική πρόοδο
Ενδεικτικό της τάσης φυγής των Ελλήνων, η οποία φαίνεται ότι επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, αποτελεί και το γεγονός ότι οι χρήστες που συμπλήρωσαν το ευρωβιογραφικό το 2011 ανήλθαν στους 97.922, όταν μέχρι το φετινό Σεπτέμβριο -χωρίς δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο αριθμός αυτός έχει αγγίξει τους 115.187.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ίδια στοιχεία, μέχρι το τέλος του περσινού Σεπτεμβρίου οι Έλληνες χρήστες δεν ξεπερνούσαν τους 67.633, με συνέπεια ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει το 2012 να φύγουν από τη χώρα να έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό, όμως, φαίνεται ότι σκέφθηκαν να ετοιμάσουν ακόμα περισσότεροι κάτοικοι της χώρας μας, καθώς την ιστοσελίδα «Europass» επισκέφθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο 173.327 άνθρωποι, όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011 δεν ξεπερνούσαν τους 148.766.
Ποιοι φεύγουν
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι το 76,9% των Ελλήνων που έχει συμπληρώσει το ευρωβιογραφικό δεν ξεπερνά το 35ο έτος της ηλικίας του.
Έτσι, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ηλικίες 26-30 με ποσοστό 30,1% και ακολουθούν οι ηλικίες 21-25 με 25%, 31-35 με 18,3% και 18-20 με μόλις 3,5%. Επίσης, μεγάλο είναι και το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν να βρουν μια θέση στην ελληνική αγορά εργασίας, αγγίζοντας το 23%.
Παράλληλα, οι τάσεις φυγής των ανδρών και των γυναικών της χώρας μας είναι οι ίδιες, καθώς τα ποσοστά που συγκεντρώνουν, αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, εμφανίζουν μικρή διαφορά, συγκεντρώνοντας 47,2% και 42,9% αντίστοιχα, ενώ ένα 10% δεν έχει δηλώσει το φύλο του.
Με γλώσσες και εμπειρία
Υψηλό χαρακτηρίζεται και το μορφωτικό επίπεδο των Ελληνόπουλων τα οποία στρέφουν τις ελπίδες στο εξωτερικό. Το 45,9% των χρηστών που συμπλήρωσε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2012 την αίτηση, συμπεριέλαβε στο βιογραφικό του ότι γνωρίζει περισσότερες από τρεις ξένες γλώσσες, ενώ το 31,9% τουλάχιστον δύο.
Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι που αναγκάζονται να «ξενιτευτούν» δηλώνουν εργασιακή εμπειρία 6 έως 10 έτη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 21,7%, ενώ ακολουθούν εκείνοι που δεν διαθέτουν καθόλου εμπειρία απασχόλησης, με 20,9%.
Αρκετοί, επίσης, είναι και εκείνοι που έχουν από 3 έως 5 και από 11 έως 20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, με ποσοστά 17,2% και 16,3% αντίστοιχα, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που δηλώνουν περισσότερα από 20 χρόνια απασχόλησης στην πλάτη τους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 8%.
Παναγιώτης Μαυραγάνης, στον Ελέυθερο Τύπο

Πνιγηρό χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό


Πνιγηρό χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό 

Σε διάστημα ενάμιση μήνα, το Υπουργείο Εργασίας καλείται να υλοποιήσει τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης μετά τη σύσκεψη που είχε με τους διοικητές των ασφαλιστικών Ταμείων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρέπει στον εναπομείναντα χρόνο, που «είναι ασφυκτικά περιορισμένος», να φέρει εις πέρας τέσσερις «άθλους».

Πρόκειται, πρώτον, για τον νέο τρόπο κατανομής των οικογενειακών επιδομάτων που αυτή τη φορά θα γίνει και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια.

Δεύτερος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τις συντάξεις. «Η κατεύθυνση που δίνουμε για τη λύση του προβλήματος είναι να είναι προεκτυπωμένες όλες οι συντάξεις κύριες και επικουρικές να ενσωματωθούν μέσα στις φορολογικές δηλώσεις», είπε ο κ. Βρούτσης.

Ο τρίτος «άθλος» αφορά στον εντοπισμό της κάθε μορφής παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του συστήματος «Αριάδνη», που καθιστά υποχρεωτική τη δήλωση των οικογενειακών μεταβολών στους συμβολαιογράφους.

Τέλος, πρέπει να γίνει άμεσα η προσαρμογή των συντάξεων στα νέα επίπεδα, όπως ψηφίστηκαν στη Βουλή και αυτό πρέπει να γίνει με το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Στη σύσκεψη, εκτός των διοικητών των ασφαλιστικών οργανισμών, συμμετείχαν ο διευθυντής του γραφείου στρατηγικού και ψηφιακού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, υφυπουργός ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Χρήστος Χάλαρης.

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι στους δρόμους την Κυριακή


ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι στους δρόμους την Κυριακή 

Κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σχετική του ανακοίνωση, ο πολιτικός σχηματισμός καλεί τον ελληνικό λαό «να εκφράσει την οργή και τη διαμαρτυρία του με τη μεγαλειώδη παρουσία του στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα».

Όπως αναφέρει, «η μνημονιακή τρικομματική Κυβέρνηση Σαμαρά, ευρισκόμενη σε εμφανή κρίση και αποσταθεροποίηση, οδηγεί τη χώρα και το λαό σε διαδοχικά αδιέξοδα κατεδαφίζοντας ταυτόχρονα κάθε έννοια δημοκρατίας, με μοναδικό σχέδιο και αποτέλεσμα τη χωρίς τέλος λιτότητα για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία, την αρπαγή του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την πλήρη χρεοκοπία της κοινωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό «να απαιτήσει τη δημοκρατική ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης και την προώθηση μιας εναλλακτικής λύσης εξόδου από την κρίση σε όφελος της κοινωνίας και της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί δυο συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 5.00 το απόγευμα: Ένα στο Σύνταγμα από τη ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και ένα στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ.

13 Θέσεις Συμβασιούχων στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

ΔΕΗ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ13 Θέσεις Συμβασιούχων στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης
Η ΔΕΗ Ανακοινώνει τις θέσεις, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δεκατριών (13) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Κλάδου ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄, που εδρεύει στη Μεγαλόπολη του Νομού Αρκαδίας. 

Δ.Ε. ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ 1 θέση
Δ.Ε. ΜΑΓΕΙΡΩΝ 2 θέσεις
Υ.Ε. ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΩΝ 4 θέσεις
Υ.Ε. ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ 6 θέσεις
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής.
Οι ενδιαφερόμενοιγια τις θέσεις καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.ΔΕΗ-ΛΙΓ/ΧΕΙΑ.ΑΗΣ/ΥΗΣ.ΑΣΠ/ΤΣΠ και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: ΔΕΗ Α.Ε./ΔΕΘ/ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α΄, Τ.Κ. 22200-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ απευθύνοντάς την στους αρμόδιους υπαλλήλους κα. ΜΑΛΙΦΟΥΚΑ Νικολέττα τηλ: 27910-22151 εσ. 32614, κ. ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑ Γεώργιο τηλ: 27910-22151 εσ. 32650. Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς, το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

όλη η προκήρυξη της ΔΕΗ εδώ

6 Θέσεις εργασίας στον ΔΕΔΔΗΕ Λαμίας

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΔΗΕ

6 Θέσεις εργασίας στον ΔΕΔΔΗΕ Λαμίας

Ο ΔΕΔΔΗΕ Ανακοινώνει τις θέσεις , με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά έξι (6) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΜΙΑΣ/ΕΔΡΑ) (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ) - (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ)- (ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΔΟΜΟΚΟΥ) που εδρεύει στο 2οχλμ Ν.Ε.Ο Λαμίας-Αθηνών.
ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών Δικτύων 5 θέσεις
ΔΕ Σχεδιαστών 1 θέση
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.2 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη
διεύθυνση: ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε/Περιοχή Λαμίας 2ο χλμ Ν.Ε.Ο. Λαμίας-Αθηνών Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ απευθύνοντάς την στον Τομέα Υποστήριξης υπόψιν κας Κριτσιμά Αικατερίνης(τηλ.επικοινωνίας: 22310-22307)


ολη η προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ εδώ

Το Νέο Επίδομα Παιδιών που Καταργεί τα Πολυτεκνικα και Τριτεκνικά Επιδόματα


ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το Νέο Επίδομα Παιδιών που Καταργεί τα Πολυτεκνικα και Τριτεκνικά Επιδόματα

Περικοπές στα πολυτεκνικά και τριτεκνικά επιδόματα φέρνουν τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν και η αντικατάσταση τους από το νέο επίδομα παιδίων. Οι περικοπές θα ισχύσουν από τις πληρωμές του τελευταίου διμήνου του 2012.Σε διάταξη προβλέπετε ότι στις πληρωμές των πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ για το τελευταίο δίμηνο του 2012, θα υπάρξει εισοδηματικό κριτήριο των 45.000 ευρώ.

 Το ενιαίο επίδομα στήριξης παιδίων το επίδομα που θα αντικαταστήσει όλα τα οικογενειακά επιδόματα υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδίων ως εξής: σαράντα ευρώ (40€) ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο παιδί, ογδόντα ευρώ (80€) ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα παιδία, εκατόν τριάντα ευρώ (130€) ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα παιδία και εκατόν ογδόντα ευρώ (180€) ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα παιδία. Για κάθε εξαρτώμενο παιδί πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα ευρώ (60€).Με τα νέα κριτήρια από την 1-1-2013:
Δικαιούχος με δύο παιδιά και εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πάρει 80 ευρώ. Όσοι έχουν από 10.000 ευρώ μέχρι 20.000 θα πάρουν τα 2/3, δηλαδή 54 ευρώ και για τα δύο παιδιά!
Τρίτεκνος με 3 παιδιά και εισόδημα από 11.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ θα πάρει τα 2/3 από το επίδομα των 130 ευρώ, δηλαδή 86,6 ευρώ και για τα τρία παιδιά! Και αν έχει από 22.000 έως 33.000 ευρώ, θα πάρει το 1/3, δηλαδή 44 ευρώ το μήνα. Σήμερα παίρνει 132 ευρώ και αν το τρίτο παιδί είναι κάτω των 6 ετών, πάει στα 265 ευρώ.
Πολύτεκνος με 4 παιδιά και εισόδημα από 24.001 έως 36.000 ευρώ θα πάρει 60 ευρώ το μήνα (αντί των 176 ευρώ σήμερα) και αν έχει πάνω από 36.000 ευρώ δεν θα πάρει τίποτε.

3 παιδιά
Συνολικό εισόδημα
Νέο επίδομα
Εως 11.000 ευρώ
130 ευρώ/μήνα
Από 11.001 έως 22.000 ευρώ
86,6 ευρώ/μήνα
Από 22.001 έως 33.000 ευρώ
43,3 ευρώ/μήνα
Από 33.000,01 και άνω
0

4 παιδιά
Συνολικό εισόδημα
Νέο επίδομα
Έπαιρνε
Διαφορά
Έως 12.000 ευρώ
180 ευρώ/μήνα
176 ευρώ/μήνα
+4 ευρώ/μήνα
Από 12.001 έως 24.000 ευρώ
120 ευρώ/μήνα
176 ευρώ/μήνα
-56 ευρώ/μήνα
Από 24.001 έως 36.000 ευρώ
60 ευρώ/μήνα
176 ευρώ/μήνα
-110 ευρώ/μήνα
Από 36.000,01 και άνω
0
176 ευρώ/μήνα
-176 ευρώ/μήνα

5 παιδιά
Συνολικό εισόδημα
Νέο επίδομα
Έπαιρνε
Διαφορά
Έως 13.000 ευρώ
240 ευρώ/μήνα
220 ευρώ/μήνα
+40 ευρώ/μήνα
Από 13.001 έως 26.000 ευρώ
160 ευρώ/μήνα
220 ευρώ/μήνα
-60 ευρώ/μήνα
Από 26.001 έως 39.000 ευρώ
80 ευρώ/μήνα
220 ευρώ/μήνα
-140 ευρώ/μήνα
Από 39.000,01 και άνω
0
220 ευρώ/μήνα
-220 ευρώ/μήνα

πηγη πινακα Ελευθερος Τύπος


Θεσσαλονίκη: άρχισαν να μαζεύουν τα τραπεζοκαθίσματα από την Αριστοτέλους


Θεσσαλονίκη: άρχισαν να μαζεύουν τα τραπεζοκαθίσματα από την Αριστοτέλους 

Σε συμμάζεμα των τραπεζοκαθισμάτων τους προχωρούν σταδιακά οι καταστηματάρχες της πλατείας Αριστοτέλους, τηρώντας τη συμφωνία την οποία είχαν κάνει με το δήμο Θεσσαλονίκης, για να μπει τάξη στο πιο δημοφιλές σημείο της πόλης.

Τη διαφορά κάνει, ήδη, ένας μεγάλος διάδρομος, πλάτους περίπου δύο μέτρων, ανάμεσα στα παρτέρια, παράλληλος με την πλατεία Αριστοτέλους, ο οποίος ενώ μέχρι πρότινος καλυπτόταν από τραπεζάκια και καρέκλες, τώρα είναι ελεύθερος. Παράλληλα, ελεύθεροι μένουν και οι διάδρομοι που βρίσκονται κάτω από τις στοές, πλάτους επίσης δύο μέτρων, όπου μέχρι πρότινος οι καταστηματάρχες τοποθετούσαν κάποια σταντ και κάθε είδους εξοπλισμό. Στην ουσία, σύμφωνα με το σχέδιο, ο χώρος που διατίθεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων «συμπυκνώνεται». Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση ομοιόμορφων, καλαίσθητων διαχωριστικών που θα οριοθετούν το χώρο που αντιστοιχεί σε κάθε κατάστημα.

«Μεγάλη ανάσα...»
«Η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου ήταν δέσμευσή μας. Η πλατεία Αριστοτέλους παίρνει μια μεγάλη ανάσα και αποκαθίσταται η ιστορική της φυσιογνωμία. Σε εφαρμογή του σχεδίου που προωθήσαμε και το οποίο προέκυψε από μακρά περίοδο διαβούλευσης με τους καταστηματάρχες, οι ίδιοι προχώρησαν στην «απελευθέρωση» των δύο κάθετων διαδρόμων, ο ένας κάτω από τις στοές και ο άλλος δίπλα από τα παρτέρια. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την απελευθέρωση τεσσάρων εγκάρσιων διαδρόμων, από το εσωτερικό της πλατείας προς τις στοές, κάτι που θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Πώς όμως ο δήμος θα διασφαλίσει ότι η συμφωνία αυτή θα τηρηθεί στη συνέχεια και ότι οι καταστηματάρχες δε θα αρχίσουν και πάλι να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα εκτός σχεδίου; «Ο δήμος θα περιφρουρήσει αυτήν την προσπάθεια κατά τον αποδοτικότερο τρόπο. Στους διαδρόμους που θα απελευθερωθούν θα βάλουμε παγκάκια ώστε να μπορεί να κάθεται ο κόσμος ελεύθερα χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Στη Μαρίας Κάλλας
Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη 13 Νοεμβρίου ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών που έχουν γίνει πια... μόνιμες στα καφέ της οδού Μαρίας Κάλλας, στην περιοχή του Ποσειδωνίου.

Η αντιδημαρχία είχε προχωρήσει και σε εκείνο το σημείο σε διαβουλεύσεις με τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, στους οποίους είχε δώσει διορία να απομακρύνουν μόνοι τους τις αυθαίρετες κατασκευές. Επειδή όμως κανείς δεν ανταποκρίθηκε, ο δήμος θα προχωρήσει μόνος του σε κατεδαφίσεις, με χρέωση των ιδιοκτητών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων υπέβαλαν αίτημα στην Πολεοδομία για νομιμοποίηση αυθαίρετης κατασκευής να και απαγορεύεται οποιαδήποτε νομιμοποίηση, όταν η κατασκευή βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο.

Στα Λουλουδάδικα
Εξάλλου, άρχισαν χτες οι εργασίες για την ανάδειξη του μνημείου του Παζάρ Χαμάμ στην περιοχή Λουλουδάδικα. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο. Περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των διαμορφώσεων των πεζοδρομίων με παρόμοια υλικά εμπρός από το Οθωμανικό Λουτρό επί της οδού Κομνηνών και του κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των λουτρών και των περιπτέρων των λουλουδιών, παράλληλο με την οδό Βασ. Ηρακλείου. Επίσης για την ανάδειξη του μνημείου θα τοποθετηθούν ενδοδαπέδιοι προβολείς και θα γίνει σήμανση του χώρου προκειμένου να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα σε σημεία που δε δημιουργούν πρόβλημα διέλευσης για τους διερχόμενους.

Πηγή:agelioforos.gr

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 11/11 λόγω του 30ου Κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών

 
Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, λόγω διεξαγωγής του 30ου Κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών, θα γίνουν προσωρινές τροποποιήσεις των διαδρομών λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και Τραμ, τμηματικά και ανάλογα με τις υποδείξεις της Τροχαίας από την 06:00 το πρωί και έως την λήξη του αγωνίσματος (περίπου στις 17:30 το απόγευμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο).
Αναλυτικότερα, οι τροποποιήσεις έχουν ως εξής:

Λεωφορειακή γραμμή 550

Διαδρομή από Παλαιό Φαλήρο (κυκλική)
Από Καλλιρρόης, αριστερά Βούρβαχη, αριστερά Συγγρού και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Διαδρομή από Κηφισιά (κυκλική)
Από Λεωφ. Κηφισίας, δεξιά Πανόρμου, αριστερά Λεωφ. Αλεξάνδρας, αριστερά Κηφισίας και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή Χ95

Η λεωφ. γραμμή Χ95 δεν θα λειτουργήσει. Θα ενισχυθούν τα δρομολόγια της γραμμής Χ97.

Λεωφορειακή γραμμή 608

Διαδρομή από Γαλάτσι (κυκλική):
Από Ακαδημίας, δεξιά Σίνα, δεξιά Πανεπιστημίου, δεξιά Πλ. Ομονοίας, δεξιά Γ΄ Σεπτεμβρίου, συνέχεια την εγκεκριμένη διαδρομή.
Διαδρομή από Ζωγράφου (κυκλική):
Από Παπαδιαμαντοπούλου, αριστερά Μιχαλακοπούλου, αριστερά Ιλισίων και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 230

Διαδρομή από Ακρόπολη δεν θα λειτουργήσει.
Διαδρομή από Ζωγράφου (κυκλική):
Από Λεωφ. Στρ/χου Αλεξ. Παπάγου, αριστ. Παπαδιαμαντοπούλου, αριστερά Μιχαλακοπούλου, αριστερά Ιλισίων και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 235

Διαδρομή από Ζωγράφου (κυκλική)
Από Παπαδιαμαντοπούλου, αριστερά Μιχαλακοπούλου, αριστερά Ιλισίων και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 220
Διαδρομή προς κέντρο Αθήνας (κυκλική)
Από Μιχαλακοπούλου, αριστερά Βασ. Αλεξάνδρου, αριστερά Ευφρονίου, αριστερά Ούλωφ Πάλμε, δεξιά Γρηγ. Αυξεντίου και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 221

Διαδρομή προς κέντρο Αθήνας (κυκλική)
Από Βασ. Αλεξάνδρου, δεξιά Μιχαλακοπούλου, δεξιά Ιλισίων, δεξιά Νυμφαίου, συνέχεια Γρ. Αυξεντίου και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 732

Διαδρομή από Αγ. Φανούριο (κυκλική)
Από Ακαδημίας, δεξιά Σίνα, δεξιά Πανεπιστημίου, δεξιά Πλ. Ομονοίας, δεξιά 3ης Σεπτεμβρίου, συνέχεια την εγκεκριμένη διαδρομή.
Διαδρομή από Ζωοδ. Πηγή (κυκλική)
Από Ευφρονίου, αριστερά Ριζάρη, αριστερά Βασ. Γεωργίου Β΄ και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 224

Διαδρομή από Καισαριανή (κυκλική)
Από Βασ. Αλεξάνδρου, δεξιά Χίου, αριστερά Ευφρονίου, δεξιά Σπύρου Μερκούρη, δεξιά Μιχαλακοπούλου, δεξιά Βασ. Αλεξάνδρου και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Διαδρομή από Πολύγωνο ( κυκλική)
Από Ακαδημίας, δεξιά Σίνα, δεξιά Πανεπιστημίου, δεξιά Χαρ. Τρικούπη, αριστερά Σόλωνος και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακές γραμμές 622, 815

Διαδρομή προς Γουδί (κυκλική)
Από Ακαδημίας, δεξιά Σίνα, δεξιά Πανεπιστημίου και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Διαδρομή από Γουδί προς κέντρο Αθήνας (κυκλική)
Από Παπαδιαμαντοπούλου, αριστερά Μιχαλακοπούλου, αριστερά Ιλισίων και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακές γραμμές 203, 204

Διαδρομή προς κέντρο (κυκλική)
Από Ριζάρη, δεξιά Βασ. Γεωργίου Β΄, δεξιά Σπύρου Μερκούρη, συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 054

Διαδρομή από Περισσό (κυκλική)
Από Ακαδημίας, δεξιά Σίνα, δεξιά Πανεπιστημίου και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Διαδρομή από Μεταμόρφωση (κυκλική)
Από Ριζάρη, δεξιά Βασ. Γεωργίου Β΄, δεξιά Σπύρου Μερκούρη-συνέχεια η εγκ. διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 209

Διαδρομή προς κέντρο (κυκλική)
Από Πρόκλου, συνέχεια κυκλικά την πλατεία Πλαστήρα, δεξιά Αρχιμήδους και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 046

Διαδρομή από Μουσείο
Από Λαρίσης, αριστερά Λεωφ. Κηφισίας, δεξιά Αγγ. Σικελιανού, δεξιά Πλ. Αγ. Σοφίας, δεξιά Γρηγ. Ξενοπούλου (Τέρμα).

Διαδρομή από Ελληνορώσων

Από Γρ. Ξενοπούλου, δεξιά Μάργαρη, δεξιά Γεωργίου Βλάχου, δεξιά Καραθεοδωρή, συνέχεια Μακρυγιάννη, αριστερά Αγγ. Σικελιανού, δεξιά Πλ. Αγ. Σοφίας, δεξιά Αγγ. Σικελιανού, δεξιά Ανδριανού, αριστερά Λεωφ. Κηφισίας, δεξιά Πανόρμου και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 036 (με MIDI)

Διαδρομή από Κυψέλη:
Από Γρηγ. Ξενοπούλου, προσωρινό τέρμα στην Γρηγ. Ξενοπούλου (τέρμα του 046)
Διαδρομή προς Κυψέλη
Από Γρ. Ξενοπούλου, δεξιά Μάργαρη, δεξιά Γεωργίου Βλάχου, δεξιά Καραθεοδωρή, συνέχεια Μακρυγιάννη, αριστερά Αγγ. Σικελιανού και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 140
Διαδρομή προς Πολύγωνο
Από Κοκκινοπούλου, αριστ. Ηφαιστίωνος, δεξιά πλατ. Ελευθερίας, συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή Β5
Διαδρομή από Στ. Λαρίσης
Από Λεωφ. Αλεξάνδρας, αριστερά Λεωφ. Κηφισίας, αριστερά Πανόρμου, δεξιά Λεωφ. Αλεξάνδρας και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 402

Διαδρομή από Πολύδροσο (κυκλική)
Αναστροφή στην πλατ. Αγ. Σοφίας, συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 421

Διαδρομή προς Αγ. Παρασκευή (κυκλική)
Μέχρι τη Πλ. Κένεντυ κανονικά, αριστερά Διονύσου, αριστερά Αγ. Γεωργίου και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφορειακή γραμμή 409

Από Αναστάσεως, αριστ. Τσιγάντε, αριστ. Λεωφ. Κύπρου, συνέχεια όπως η διαδρομή της 413.

Λεωφορειακή γραμμή 413

Ακολουθεί την διαδρομή της 409, έως Αναστάσεως, αριστ. Τσιγάντε, αριστ. Λεωφ. Κύπρου, συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφ. γραμμή Χ14

Διαδρομή από Κηφισιά
Από Λεωφ. Κηφισίας, δεξιά Πανόρμου, αριστερά Λεωφ. Αλεξάνδρας, αριστερά Κηφισίας και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφ. γραμμές Α2, Β2, 040

Διαδρομή προς Ακαδημία
Εκτροπή από Πετμεζά
Από Λεωφ. Συγγρού, δεξιά Πετμεζά, αριστερά Καλλιρρόης, αριστερά Βούρβαχη, αριστερά  Λεωφ. Συγγρού - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς περιφέρεια.

Λεωφ. γραμμές Α3, Β3, Α4, 227, 856

Kατεύθυνση από νότια προάστια
Εκτροπή από Τιμολέοντος
Από Ηλιουπόλεως, συνέχεια Καρέα, αριστερά Τιμολέοντος, αριστερά Λεωφ. Βουλιαγμένης - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφ. γραμμές 227, 856

Κατεύθυνση από Πετράλωνα, Αιγάλεω
Από Σταδίου, αριστερά Εδουάρδου Λω, αριστερά Πανεπιστημίου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Λεωφ. γραμμές 022, 025, 026

Κατεύθυνση από Ν. Κυψέλη και Ιπποκράτους
Από Ακαδημίας, δεξιά Σίνα, δεξιά Πανεπιστημίου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή η 022 προς Ν. Κυψέλη/Πλ. Ομονοίας, δεξιά Αγ. Κων/νου, αριστερά Σωκράτουε, δεξιά Πειραιώς, δεξιά Μυλλέρου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή οι 025, 026.

Λεωφ. γραμμή 022
 
Κατεύθυνση από Μαράσλειο
Από Πατρ. Ιωακείμ, αναστροφή στην Πλ. Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου), Πατρ. Ιωακείμ - συνέχεια η εγκεκριμένη  διαδρομή.

Λεωφ. γραμμή 060

Προσωρινή αφετηρία στο τέρμα της 022 - αναστροφή στην Πλ. Φιλικής Εταιρείας
Οι λεωφορειακές γραμμές125, 301, 302, 304, 305, 306, 307, 308, 314, 316, 319, 324, 404, 406, 407, 416, 418, Α5,δεν θα λειτουργήσουν.
Για τις γραμμές των Τρόλεϊ θα ισχύσουν τα εξής:

Γραμμές (1)-(5)-(15)

Εκτροπή από Εδουάρδου Λω
Από Σταδίου, αριστερά Εδουάρδου Λω,  αριστερά Πανεπιστημίου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Εκτροπή από Πετμεζά
Από Λεωφ. Συγγρού, δεξιά Πετμεζά, αριστερά Καλλιρρόης,  αριστερά Βούρβαχη, συνέχεια Χατζηχρήστου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Μοσχάτο.

Γραμμή (2)

Εκτροπή από Εδουάρδου Λω
Από Σταδίου, αριστερά Εδουάρδου Λω,  αριστερά Πανεπιστημίου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Kατεύθυνση από Καισαριανή προς Στ. ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ (Τέρμα γραμμής 4):
Από Ευτυχίδου, πλατ. Πλαστήρα, Ευφράνορος, πλατ. Προφ. Ηλία, δεξιά Υμηττού, Ηλία Ηλιού, αριστ. Φραντζή, αριστ. Κασομούλη, σταθ. Μετρό Αγ. Ιωάννης.

Γραμμή (3) (13)

Προς Ν. Φιλαδέλφεια - Λαμπρινή και Γηροκομείο – Ν. Ψυχικό μέσω Λεωφ. Αλεξάνδρας

Γραμμή (4)

Εκτροπή από Εδουάρδου Λω
Από Σταδίου, αριστερά Εδουάρδου Λω,  αριστερά Πανεπιστημίου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Kατεύθυνση από Σταθ. ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ προς Καισαριανή (Τέρμα γραμμής 2):
Από σταθ. Μετρό Αγ. Ιωάννη, Καφαντάρη, αριστ. Ηλιουπόλεως, δεξιά Φιλολάου, αριστ. Αλκέτου, Ευφράνορος, πλατ. Πλαστήρα, δεξιά Ευτυχίδου, δεξιά Υμηττού, αριστ. Φρύνης, αριστ. Φιλολάου, Μισούντος, κάθετα την Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως, αριστ. Βασ. Αλεξάνδρου, λοξά δεξιά Χίου, δεξιά Ανδρέα Δημητρίου (ΤΕΡΜΑ γραμμής 2).

Γραμμές (7) - (8)

Οι γραμμές τρόλεϊ (7) και (8) δεν θα λειτουργήσουν και τα οχήματα θα ενσωματωθούν στις γραμμές (3) και (13).

Γραμμή (10)

Διαδρομή από Τζιτζιφιές προς Χαλάνδρι (κυκλική)
Από Καλλιρρόης, αριστερά Βούρβαχη, αριστερά Συγγρού και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Διαδρομή από Χαλάνδρι προς  Τζιτζιφιές (κυκλική)
Από Λεωφ. Κηφισίας, δεξιά Πανόρμου, αριστερά Λεωφ. Αλεξάνδρας, αριστερά Κηφισίας και συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Γραμμή (11)

Εκτροπή από Εδουάρδου Λω
Από Σταδίου, αριστερά Εδουάρδου Λω,  αριστερά Πανεπιστημίου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Kατεύθυνση από Ν. Ελβετία
Αναστροφή στην πλατεία Πλαστήρα.

Γραμμή (12)

Εκτροπή από Εδουάρδου Λω
Από Σταδίου, αριστερά Εδουάρδου Λω,  αριστερά Πανεπιστημίου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.
Οι γραμμές ΤΡΑΜ Τ1 και Τ2 θα έχουν αφετηρία (θα σταματούν) στο Στ. Λεωφ. Βουλιαγμένης.

Η κυκλοφορία στην Λεωφ. Βασ. Κων/νου, από Βασ. Όλγας έως Ερατοσθένους και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, θα διακοπεί από τις 10 το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο site του ΟΑΣΑ και στο τηλεφωνικό κέντρο 185.