EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η ιστορία της Ελλάδος: Από τον «δούρειο ίππο», στους 153 «δούρειους ... γαϊδάρους» !!!


Η ιστορία της Ελλάδος: Από τον «δούρειο ίππο», στους 153 «δούρειους ... γαϊδάρους» !!!

Ο «από μηχανής θεός» , ο Αδωνις, οι «Εφιάλτες», και τα νέα μέτρα ύψους 25 δις που έρχονται τον Μάρτιο του 2013 – Όπως έλεγε κι ο Γ.Σουρής, «Ω Ελλάς ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα»! Εμείς απλά προσθέτουμε και το … «δούρειους»! Διαβάστε γιατί …

Συγχαρητήρια λοιπόν!

Συγχαρητήρια στους 153 εντεταλμένους της φράου Μέρκελ που ψήφισαν εχτές «τον θάνατο του εμποράκου» και «την διάλυση της Ελληνικής οικογένειας»!

Ηταν η προτελευταία πράξη ενός γνήσιου Ελληνικού δράματος στο οποίο απουσιάζουν δύο πράγματα

Ο από μηχανής θεός

Και ο ένας και γνωστός «Εφιάλτης» που κοσμεί με την παρουσία του τα αρχαιοελληνικά δράματα!

Εχτές δυστυχώς, εμφανίστηκαν όχι ένας αλλά 153 Εφιάλτες!

Πολλαπλασιασμένοι από το Γερμανικό σύστημα που κουβάλησε ο Σημίτης στη χώρα! Πολλαπλασιασμένοι σαν τις ακρίδες που αφού κατασπάραξαν τα σπαρτά, τώρα αναζητούν λεία ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει! Γνήσιοι απόγονοι και οι 153 του Εφιάλτη, έβαλαν στη χώρα το νομοσχέδιο δούρειο ίππο , για την πλήρη διάλυσή της!

Οι σύγχρονοι Εφιάλτες, κυριολεκτικά έδωσαν ρεσιτάλ παραπληροφόρησης, θεατρινισμού και πολιτικής απάτης, προκειμένου να εκφοβίσουν τους συναδέλφους τους και να ψηφίσουν αυτό το πολυνομοσχέδιο-καρμανιόλα!

Το πόσο πολύ έχουν παρεκτραπεί οι παρατρεχάμενοι της Μέρκελ φαίνεται αν μπεί κανείς στο site του Αδωνι Γεωργιάδη, του mister «νυν υπέρ πάντων Μνημονίων …αγών»!!!

Κοιτάχτε τι μετωπίδα τεραστίων διαστάσεων είχε όλες αυτές τις μέρες στο προσωπικό του site¨

Κάντε το σταυρό σας να περάσουν τα μέτρα είπε ο πρώην υπερασπιστής του λαού και νυν υπερασπιστής των συμφερόντων Ρόθτσιλντ!!!

Δηλαδή
να κάνουμε το σταυρό μας για να κοπούν οι συντάξεις!
Να κάνουμε το σταυρό μας για να κοπούν οι μισθοί!
να κάνουμε το σταυρό μας για να κοπούν τα επιδόματα!
να κάνουμε το σταυρό μας για να θεωρηθούν τα μωρά ως τεκμήρια!
να κάνουμε το σταυρό μας για να πληρώνουμε είσοδο στα νοσοκομεία!
να κάνουμε το σταυρό μας για να πάρουν επιπλέον λεφτά οι τραπεζίτες!

Οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο λογικής!

Με απλά λόγια είναι για κλωτσιές!

Και ειδικά με όσα έγιναν εχτές μέσα στο κοινοβούλιο, τα οποία και δημοσιεύσαμε στους aegeantimes με βίντεο, η Δημοκρατία στη χώρα έχει καταλυθεί, προκειμένου να πάρει ο Αδωνις, ο Αντώνις και τα άλλα παιδιά , το πακέτο της Μέρκελ, να το δώσουν στις τράπεζες κι έτσι να συνεχιστεί η … αστική τους Δημοκρατία! Δηλαδή η αστική τους κλεπτοκρατία που ρήμαξε τούτο τον τόπο και καταλήστεψε τον Ελληνα πολίτη!

Πραξικοπήματα από το Μειμαράκη είχαμε εχτές στη Βουλή κι αυτοί μας λένε να κάνουμε το σταυρό μας!!!

Εκβιασμοί ένθεν κακείθεν από τον κομματικό τους στρατό, μέσα στη Βουλή! Τι ωραία χώρα ε; Ο διορισμένος κομματάρχης, εξάδελφος, ανιψιός, μπατζανάκης, συννυφάδα, κουμπάρα, ακόμη κι αδελφός, να εκβιάζουν αυτούς που τους διόρισαν στη βουλή, (τους βολευτές δηλαδή) ότι αν τους μειώσουν το μισθό, τότε θα κάνουν απεργία και δεν θα μπορέσει να συνεδριάσει η βουλή με αποτέλεσμα να μην περάσει το νομοσχέδιο καρμανιόλα της Μέρκελ! Το μνημόνιο 3 δηλαδή!

Βλέπετε αγαπητοί και αγαπητές μου, έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που οι πρόγονοί μας ανακάλυπταν τον δούρειο ίππο! Από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε ανακαλύψει σε τούτη εδώ τη χώρα, τους … δούρειους γαιδάρους!!!

Αποδείχτηκε εχτές ότι έχουμε πολλούς από δαύτους και είναι πάντοτε πάνω από 151, διατί το σύστημα έχει φροντίσει να έχει … ανταλλακτικά!

Κάντε λοιπόν τώρα κι εσείς Αδωνι το σταυρό σας, μιας και πέρασαν τα μέτρα, γιατί ο λαός βράζει και βράζει εναντίον σας!

Πάντως εμείς οι Ελληνες, ευχαριστούμε και τους 153 δούρειους ... γαιδάρους! (ελπίζω να κατανοήσατε για ποιον πάει το υπονοούμενο ε;)

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο μεγάλος Γιώργος Σουρής, είχε γράψει για εσάς:

«Ω Ελλάς ηρώων χώρα ,
Τι γαιδάρους βγάζεις τώρα»!

Δούρειους Γαιδάρους !!!

Υποτακτικούς της Μέρκελ και των γκάουλάϊτερ που κουβάλησε στη χώρα!

Πάντως όλα τα Ελληνικά δράματα, σώζονται με την εμφάνιση του «από μηχανής θεού»! Κι επειδή ο «από μηχανής θεός» της Ελλάδας, βαρέθηκε να την σώζει ξανά και ξανά, ίσως ήρθε πλέον ή ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι τον Μάρτιο του 2013, ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ, τότε θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι , όλοι μαζί, τον ρόλο του από μηχανής θεού, και να απαλλαχτούμε επιτέλους από τους .. δούρειους γαιδάρους!!!

Πηγή

Βαρουφάκης: «Να μην πάρουμε τη δόση»

Βαρουφάκης: «Να μην πάρουμε τη δόση»  
Ενάντιος στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από την Ελλάδα εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης, που εξήγησε πως με τη συνέχιση του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας η χώρα μας οδηγείται στη χρεοκοπία.
Ο κύριος Βαρουφάκης μιλώντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1» ανέφερε πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά αλλού από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχονται να υποστούν κούρεμα των χρεών της χώρας μας.
«Μόνο ανόητοι θα πίστευαν ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να αποδώσουν» υποστήριξε και υπενθύμισε την άρνηση της ΕΚΤ και της Ε.Ε. να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Δυτική Ελλάδα: Ξέχασαν να βάλουν τους σεισμόπληκτους στον προϋπολογισμό!


Δυτική Ελλάδα: Ξέχασαν να βάλουν τους σεισμόπληκτους στον προϋπολογισμό! 

Δεν υπάρχει πουθενά ο κωδικός για τα 75εκ.€ που χρειάζεται το ΤΑΣ...
Το ανάλγητο πρόσωπο της πολιτείας απέναντι στους κατοίκους και της Δυτικής Ελλάδας αποκαλύπτεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα του patrastimes.gr, στους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί την Κυριακή από τους Αχαιούς και Ηλείους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν συμπεριλαμβάνονται τα λεφτά που απαιτούνται για τους πληγέντες στο σεισμό του 2008.
Το γεγονός ουσιαστικά σηματοδοτεί το πάγωμα της χρηματικής αρωγής προς τους σεισμόπληκτους της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς χωρίς τα περίπου 75 ακόμα εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, δεν είναι δυνατόν να πάρουν τα χρήματα τους δεκάδες θύματα του εγκέλαδου και φυσικά ακυρώνεται στην πράξη η λειτουργία του ΤΑΣ.
Στο μεταξύ στα αζήτητα παραμένουν εκατοντάδες φάκελοι που έχουν κατατεθεί στο ΤΑΣ Αχαΐας προκειμένου να υπογραφούν και να ανοίξει ο δρόμος για να δοθούν χρήματα στους πληγέντες. Ενδεικτική του χάους που επικρατεί η εικόνα στο γραφείο του προϊσταμένου του ΤΑΣ κ. Χριστοδουλόπουλου όπου δεν υπάρχει πλέον εκατοστό τοίχου που να μην έχει καλυφθεί από φακέλους των οποίων η υπογραφή εκκρεμεί...

Οι εταιρίες που διεκδικούν έργα για απορρίμματα


Οι εταιρίες που διεκδικούν έργα για απορρίμματα 

Το Δεκέμβριο θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάζεται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ήδη η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) και η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ ενέκριναν τα τελικά τεύχη δημοπράτησης του έργου, που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δυναμικότητας 120.000 τόννων, για χρονικό διάστημα 27 ετών.

Οι υποψήφιοι που προεπελέγησαν κατά την Α' Φάση του διαγωνισμού και προσκλήθηκαν να παραλάβουν τα τεύχη της Β' Φάσης είναι οι εξής:

WASTE SYCLO
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ - POLYECO
NOVAERA HELLAS
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ - ΑΔΑΜΙΔΗΣ
ΗΛΕΚΤΩΡ - HELESI

Στο μεταξύ, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης προεπιλογής για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων Ηλείας, το οποίο προχωρά πλέον στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί για σύμπραξη διάρκειας επίσης 27 ετών και θα αναλάβει την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Ηλείας, δυναμικότητας περίπου 100.000 τόνων.

Η χρηματοδότηση του Έργου θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και κοινοτικούς πόρους.

Οι υποψήφιοι που έχουν προεπιλεγεί είναι οι εξής:

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ένωση εταιριών ARCHIRODON GROUP - Intrakat - ΕNVITEC
Ένωση εταιριών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ABAΞ - ΑΑΓΗΣ
Ένωση εταιριών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ

Με τα έργα αυτά επιτυγχάνεται η περιβαλλοντικά φιλική και ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, ενώ αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς την επίτευξη της αειφορίας στη διαχείριση αποβλήτων συνολικά στην Ελλάδα. Τα έργα ΣΔΙΤ εισαγάγουν μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στην υλοποίηση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, βασισμένη στο συστηματικό έλεγχο και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων από τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη διάρκεια ζωής του έργου και σύνδεση της αμοιβής του αναδόχου με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων.

OTE: Κέρδη 109 εκατ. ευρώ-καλύτερα των προβλέψεων


OTE: Κέρδη 109 εκατ. ευρώ-καλύτερα των προβλέψεων 

Ωστόσο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1.178,8 εκατ, ευρώ από 1.312,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 παρουσιάζοντας απώλειες -10,2%

Καλύτερα των προβλέψεων παρουσιάστηκαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα Γ τριμήνου του ΟΤΕ ο οποίος παρουσίασε κέρδη 109 εκατ. ευρώ (+1% το Γ' τρίμηνο του 2012, +28% το εννεάμηνο του 2012).
Ωστόσο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1.178,8 εκατ, ευρώ από 1.312,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 παρουσιάζοντας απώλειες -10,2%.
Παράλληλα ο Οργανισμός παρουσιάζει:
· Αύξηση ελεύθερων ταμειακών ροών, κατά 69%, στα €249 εκατ. το Γ' τρίμηνο, 506 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012
· Μείωση εσόδων λόγω των μειώσεων τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας και έκτακτων επιδράσεων. Θετικές τάσεις στις λειτουργικές δραστηριότητες (μειωμένες απώλειες γραμμών, δυναμική αποδοχή του ΑDSL, αύξηση συνδρομών ΟΤΕ TV)
· Δραστική μείωση (-11%) λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των αποσβέσεων), με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 0,8 μον. του περιθωρίου προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA στο 36,5%
· Περαιτέρω μείωση καθαρού δανεισμού περισσότερο από 1 δισ. ευρώτο 12μήνο
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Γ' τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις ισχυρές επιδόσεις μας και το Γ' τρίμηνο του έτους, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Παρά την πίεση που άσκησαν στα έσοδα τόσο η πορεία της οικονομίας όσο και τα εξόχως χαμηλότερα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, η συνεχής προσπάθειά μας για έλεγχο του κόστους οδήγησε σε αύξηση του περιθωρίου προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας στο 36,5%. Τα καθαρά κέρδη επίσης αυξήθηκαν. Η έντονη προσπάθεια της Διοίκησης για δημιουργία ταμειακών ροών οδήγησε σε σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά €212 εκατ. το τρίμηνο, με τη συνολική μείωση του δανεισμού να ξεπερνά το €1 δισ. τους τελευταίους 12 μήνες. Σημειώνουμε ταχεία πρόοδο στα σχέδια αναχρηματοδότησής μας, καθώς έχουμε ήδη λάβει δεσμεύσεις για την αναχρηματοδότηση μισού περίπου δισ. ευρώ του κοινοπρακτικού μας δανείου και είμαστε βέβαιοι ότι τα θέματα θα κλείσουν εντός χρονοδιαγράμματος έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013».
Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι εμπορικά έχουμε ανακτήσει έδαφος και ότι οι πελάτες μας πλέον αναγνωρίζουν την αξία των προϊόντων και υπηρεσιών του ΟΤΕ. Τα επόμενα τρίμηνα θα δούμε αποτελέσματα με την προώθηση νέων προϊόντων, από τα οποία ξεχωρίζει η προγραμματισμένη εμπορική διάθεση του VDSL. Επιταχύνουμε τη διαδικασία του μετασχηματισμού της επιχείρησης, όπως αποδεικνύεται και από την υλοποίηση νέου προγράμματος οικιοθελούς αποχώρησης, το οποίο επίσης ανακοινώνεται σήμερα. Το πρόγραμμα μειώνει σημαντικά το κόστος της εταιρείας ενώ παράλληλα συμβάλει και στην απαραίτητη ανανέωση του εργατικού μας δυναμικού.

Μαρία Μόσχου

Αυστηρές κυρώσεις σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ σε περίπτωση οικονομικών αποκλίσεων


 

Την αυτόματη παύση μελών Διοικητικών Συμβουλίων ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου σε περίπτωση επανειλημμένων αποκλίσεων από τους στόχους των οικονομικών τους προγραμμάτων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.


Ειδικότερα, θα αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ φορέων που δεν επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό, σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης σε τριμηνιαία βάση στα προ φόρων, τόκων και προβλέψεων οικονομικά αποτελέσματά τους τουλάχιστον έως την εξισορρόπηση του αρχικώς εγκεκριμένου προϋπολογισμού και την αντιστάθμιση αρνητικών αποκλίσεων.
Στην περίπτωση που τα ετήσια αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και προβλέψεων αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με αυτά που έχουν εγκριθεί στον προϋπολογισμό του οργανισμού, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα από τη διαπίστωση της απόκλισης.
Στην περίπτωση που η διοίκηση ΔΕΚΟ ή ΝΠΙΔ διαπιστώνει αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού οφείλει να υποβάλει άμεσα στη διεύθυνση ΔΕΚΟ αίτημα αναθεώρησης του ετήσιου εγκεκριμένου προϋπολογισμού με σχετική τεκμηριωμένη έκθεση για την αναγκαιότητα και τους λόγους αναθεώρησης του αρχικώς εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Να σιωπήσουμε ή να τολμήσουμε;

Να σιωπήσουμε ή να τολμήσουμε; 
Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλοί λόγοι για να θυμηθούμε τον τελευταίο στίχο από το πολύ παλιό αλλά καλό τραγούδι του πάλαι πότε ριζοσπάστη τραγουδοποιού Δ. Σαββόπουλου «αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα».
Από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ -ευτυχώς όχι από το σύνολο- μοιάζει να είναι απαγορευμένη οποιαδήποτε κριτική ή δημόσια τοποθέτηση που τολμά να κάνει λόγο για τις δυσκολίες της επόμενης μέρας και για τις αναπόφευκτες συγκρούσεις. Τουλάχιστον επί ποινή σιωπής επιδιώκεται να σταματήσουν όλοι όσοι εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ είτε επισημαίνουν κινδύνους, ελλείψεις, άστοχες επιλογές, λανθασμένες πρακτικές, είτε κριτικάρουν αμφίσημες και αντιφατικές θέσεις που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Όλοι όσοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν εναλλακτικές λύσεις και διεξόδους εκτός των συστημικών πλαισίων και των επιλογών του διεθνούς και ντόπιου κατεστημένου, κατηγορούνται ως εμπαθείς, συμπλεγματικοί και σκοπίμως γκρινιάρηδες «που κάνουν δώρα στο Σαμαρά». Ακούγονται και εφευρίσκονται πολλά τέτοια κοσμητικά επίθετα που δεν κοσμούν καθόλου «τον φορέα που βρίσκεται σε διαδικασίες συνεχούς αυτοδιαμόρφωσης… του φορέα που είναι ανοιχτός σε πρωτοβουλίες και ιδέες που έρχονται από το εξωτερικό του…» όπως αναφέρεται στο νωπό σχέδιο διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίλιγγος της εκλογικής επιτυχίας και η ίδια η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει πέρα από τις επώδυνες και επικίνδυνες ζάλες, όχι αδίκως πολλές προσδοκίες. Αυτό είναι ευχάριστο, γιατί μετά από 50 χρόνια ο λαός προσδοκά κυρίως από την αριστερά και όχι από τη δεξιά ή από την πολύ επικίνδυνη παραμονεύουσα ακροδεξιά.
Το πολιτικό πρόβλημα όμως και η κοινωνική άσκηση που επιζητεί συζήτηση και άμεση λύση βρίσκεται στην ανάγνωση και διάγνωση της συμπεριφοράς του λαϊκού παράγοντα. Ψήφισε ο λαός αριστερά γιατί πιστεύει ότι έχει τη λύση; Ψήφισε ο λαός ΣΥΡΙΖΑ γιατί γνωρίζει τη διέξοδο και πείστηκε ότι την κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ή όχι και γιατί καχύποπτος με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι σωστό ότι ο λαός έχει πολιτικές επιθυμίες, έχει απαιτήσεις, αλλά δεν μπορεί ο λαός από μόνος του να προτείνει διέξοδο. Πείθεται από τα πολιτικά υποκείμενα και ακολουθεί με ή χωρίς εισαγωγικά διεξόδους, αναγνωρίζοντας ίσως τα άμεσα ή μακροπρόθεσμα συμφέροντά του. Για αυτούς τους λόγους στρατεύεται προσωρινά ή με μεγάλη διάρκεια. Είναι σωστό ή λάθος ότι σήμερα δεν υπάρχει πίστη από τον λαό για την εναλλακτική λύση, για τη διέξοδο; Αληθεύει ή όχι ότι ο βαθμός στράτευσής του, ενεργοποίησής του είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον βαθμό ανάθεσής του, που δυστυχώς σήμερα είναι πολύ υψηλός. Αυτή η λογική της ανάθεσης αύριο –μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης- είναι δυνατόν να γίνει πρακτική της γρήγορης εγκατάλειψης αν δεν υπάρχει η κρίσιμη λαϊκή μάζα που να έχει προετοιμαστεί, να έχει διαπαιδαγωγηθεί, που να γνωρίζει, να πιστεύει, να αγωνίζεται για την εναλλακτική λύση, για ένα σχέδιο διεξόδου που μπορεί να μη μοιάζει με τα συνηθισμένα, που να συγκρούεται με τη συνηθισμένη πολιτική και τα κατεστημένα συμφέροντα, με τις συστημικές δυνάμεις ξένες και ντόπιες.
Έχουμε ένα μεγάλο κοινωνικοταξικό ρεύμα αντιμνημονιακής δυσαρέσκειας που για να αποκτήσει δύναμη πέρα από τα ποσοτικά του στοιχεία απαιτείται να έχει όραμα και συνειδητή πίστη για τη λύση. Θα έχουμε –αν δεν έχουμε εκτροπές- ένα πλειοψηφικό ρεύμα που δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ούτε στη Σκύλλα του «πολιτικού ρεαλισμού» ούτε και στη Χάρυβδη του επαναστατικού τυχοδιωκτισμού και του ιδεολογισμού. Για να αποφύγουμε αυτά τα σύγχρονα τέρατα που κατατρώνε πολλά χρόνια το σώμα της αριστεράς, σήμερα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε στις «ήρεμες» μέρες του καπιταλισμού, χρειάζεται πολιτική και οργανωτική προετοιμασία τόσο του πολιτικού όσο και του κοινωνικού υποκειμένου. Και η πολιτική προετοιμασία σημαίνει ότι πρέπει να παρθούν υπόψη όλες οι ορατές και πιθανές συγκρούσεις, να προσπαθηθεί να υπάρχει πρόγνωση για τις αναπόφευκτες συγκρούσεις, για τις συστημικές επιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Είναι ιστορικά αλλά και εμπειρικά γνωστό ότι η ιδιοτέλεια του συστήματος δεν χαρίζει χρόνο, χώρο, εξουσία. Γνωρίζει καλά η ελληνική αριστερά από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου ότι δεν υπάρχουν βελούδινα γάντια αλλά σιδερένιες γροθιές του ιμπεριαλισμού. Οι κόκκινες γραμμές καλό είναι να μπαίνουν για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας. Ταυτόχρονα χρειάζεται να είναι γνωστό πως υπάρχουν πολύ σκληρές κόκκινες γραμμές από τον κόσμο του κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστές. Τα σημεία της σύγκρουσης και θραύσης δεν είναι όλα γνωστά και εκ των προτέρων. Ορισμένα όμως είναι κόμβοι, είναι οι λεγόμενες στρατηγικές επιλογές, είναι ορατά και πολυδιακηρυγμένα και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σαν όπλα – πολυεργαλεία φόβου, εκβιασμού, καταστροφής, από τις συστημικές δυνάμεις και τους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης».
Έτσι κι αλλιώς πάμε για σύγκρουση. Δεν την επιλέγουμε αλλά θα είμαστε πολιτικοί μπουνταλάδες για να μην προετοιμαζόμαστε υποτιμώντας τον αντίπαλο. Εκτός κι αν (έχει ήδη) επιλεγεί μια άτακτη υποχώρηση που όμως θα σημαίνει την πολιτική κατάρρευση-διάλυση του συνόλου της αριστεράς, με πολύχρονες καταστροφικές συνέπειες για τον λαό. Το απευχόμαστε. Η σύγκρουση, που δεν μπορεί να έχει τα στοιχεία του ειρηνικού ξεσηκωμού όπως διατείνεται ο Αλέξης Τσίπρας, θα θυμίσει, αλλά δεν θα είναι, τον πόλεμο κινήσεων κατά Γκράμσι, θα έχει πρωτοτυπία μιας και γίνεται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα και γιατί δεν θα διεξαχθεί με τους κλασικούς ιστορικούς τρόπους. Στη σύγκρουση δεν επαρκούν οι εκλογικοί στρατοί. Απαιτούνται στρατοί που κερδίζουν στον «πόλεμο θέσεων», που υποδεικνύουν πολιτική και κοινωνική διέξοδο και προοπτική, που απαντούν στα λαϊκά καυτά ερωτήματα «ποιος και πώς». Οι συγκρούσεις, αν τις εννοούμε, απαιτούν όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή φερεγγυότητα του υποκειμένου, προετοιμασία, όραμα, επιτελεία, συμπαρατάξεις και εφεδρείες . Αν δεν υπάρχουν στοιχειωδώς αυτά, τότε μάλλον θα οδηγηθούμε σε ήττα ίσως πριν και χωρίς αγώνα. Κανείς δε μπορεί να διαβεβαιώσει ότι με τη σύγκρουση θα νικήσει ο λαός, αλλά όλοι μπορεί να συμφωνήσουν ότι σήμερα χωρίς σύγκρουση είναι βέβαιη η ήττα.
Είναι λοιπόν νομιμοποιημένα εναλλακτικά σχέδια, αναζητήσεις και αφηγήσεις ή τα στέλνουμε στον καιάδα της μονοσήμαντης σκέψης και του μονόδρομου; Έχουν τεθεί με γνήσια αγωνία πραγματικά ερωτήματα όπως τα παρακάτω:
1. Θα σεβαστεί μια κυβέρνηση της αριστεράς τα διεθνή πλαίσια και τις συνθήκες που έχουν ονοματεπώνυμο και ξεκινάνε από το Μάαστριχτ, διατρέχουν τη Νίκαια και φθάνουν στη Λισσαβόνα;
2. Θα αρνηθεί μια κυβέρνηση της αριστεράς και πώς τις υπογραφές στις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια, γυρίζοντας πίσω τα πράγματα;
3. Θα αμφισβητηθεί ή όχι η παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. όταν αυτά εμφανώς (θα) βρίσκονται σε αντιπαράθεση τόσο με την επιβίωση του λαού όσο και με την παραγωγική ανασυγκρότηση;
4. Γιατί «η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τη μοίρα της Ευρώπης» (διακήρυξη); Επειδή έτσι επέλεξε και ακολούθησε η αστική πολιτική και η αστική τάξη της Ελλάδας 50 χρόνια πριν;
5. Θα εγγυηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόγραμμα όπου οι μισθοί-συντάξεις θα ανέβουν, όπου η παιδεία-υγεία-έρευνα θα πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό επί του προϋπολογισμού, όπου το μεγάλο κεφάλαιο που κρύβεται πίσω, μέσα και μαζί με τους τραπεζίτες θα πληρώσει, ή θα εγγυηθεί «την σταθεροποίηση των μισθών και των δημοσίων οικονομικών στα σημερινά τους δεδομένα» (δήλωση Γ. Σταθάκη); Για τον πάτο του βαρελιού ψάχνουμε και παλεύουμε ή για την αξιοπρεπή ανάκαμψη και επιβίωση του λαού;
6. Θα αναζητήσει καθόλου αυτό που σε άλλες χώρες (ακόμα και στη Φινλανδία) συζητείται δημοσίως, δηλαδή το σχέδιο ζωής και μετά την έξοδο απ’ το ευρώ, ή θα παραμείνει σταθερά και δογματικά προσηλωμένος στο Plan A στο πλάνο δηλαδή της διατήρησης του ευρώ;
7. Θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη να ρίξει άμεσα την κυβέρνηση και να δημιουργήσει κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και στηρίγματα ή απλά θα κάνει τον τροχονόμο της πασοκικής ψήφου και τον οικοδεσπότη της ασταθούς αντιμνημονιακής ψήφου; Θα σταματήσει να βολεύεται με τη λογική ανάθεσης από τον λαό, καλώντας επίμονα και υπομονετικά σε κοινό μέτωπο όλη την αριστερά, με την ελπίδα ότι και η υπόλοιπη αριστερά θα σταματήσει να παρακολουθεί απομονωμένη και θα εγκαταλείψει τις μικροψυχίες;
Είτε το θέλουμε είτε όχι είναι τουλάχιστον δεξιά η πολιτική που επενδύει στην ήττα της ενδεχόμενης και επερχόμενης κυβέρνησης της αριστεράς, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα της μετέπειτα δικαίωσης. Ας θυμηθούμε μόνο πως μετά την τυπική κατάρρευση της ΕΣΣΔ που καταγράφηκε παγκόσμια σαν χρεωκοπία του σοσιαλισμού, δικαιώθηκε μόνο το στρατόπεδο του καπιταλισμού και καθόλου όλοι όσοι δεν θεωρούσαμε ότι εκεί υπάρχει και οικοδομείται σοσιαλισμός. Σε τελική ανάλυση και στην πράξη, δεν είναι αριστερή η πολιτική που δεν λερώνει τα χέρια της αλλά αυτάρεσκα κριτικάρει και ελπίζει στην ήττα αριστερών δυνάμεων και συντρόφων.
Είναι δημιουργική, αριστερή και σωστή μια κριτική που όχι απλά κρούει τον κώδωνα αλλά έμπρακτα παραδειγματίζει-πρωτοπορεί και όχι απλά υποδεικνύει τι πρέπει να κάνει η αριστερά, ανοίγοντας έτσι δρόμους σκέψης, πράξης, προοπτικής. Άλλο δημιουργική κριτική, άλλο στήσιμο στον τοίχο, άλλο ταύτιση και ένταξη, άλλο ανεξαρτησία, μετωπική συμπαράταξη και συνεργασία κόντρα στον κοινό εχθρό. Όμως είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι επικίνδυνη η ηθελημένη ασάφεια του επίσημου πολιτικού και διακηρυγμένου λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντικειμενικά δεξιά πολιτική η αναζήτηση διαπιστευτηρίων από τις συστημικές δυνάμεις εσωτερικού και εξωτερικού, είναι αποφυγή ανάληψης της ευθύνης η πολιτική του ώριμου φρούτου. Είναι λάθος η επιμονή στην κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική νομιμότητα, όταν αντιμετωπίζουμε επί 3 συναπτά χρόνια το σοκ και τη βία, όταν έχουμε πληθωρισμό ανεργίας, φτώχειας, κατάθλιψης, αυτοκτονιών. Όλα αυτά δικαίως φοβίζουν και αυξάνουν την καχυποψία. Είτε το θέλουμε είτε όχι πηγαίνουμε σε πολιτικές σφαγείου αν δεν προετοιμαζόμαστε και δεν προετοιμάζουμε το λαό τουλάχιστον στην επερχόμενη σύγκρουση και στην αναζήτηση της εναλλακτικής λύσης.
Ας το ξεκινήσουμε έστω και τώρα γιατί σαν αριστεροί θέλουμε να μην ισχύσει ο Σαββοπουλικός στίχος «τα νέα που μας έφερε μας χάιδεψαν τ’ αυτιά, μα απέχουνε πολύ από την αλήθεια».

Γράφτηκε από  Νίκος Γαλάνης

Άναψε η συζήτηση για τον "εθνοκτόνο" προϋπολογισμό


 

  Ένταση επικράτησε κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2013, στον απόηχο και της επεισοδιακής ψήφισης του Μνημονίου 3, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει μύδρους κατά της συγκυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως εθνοκτόνο. Ταυτόχρονα, έγινε λόγος για Προϋπολογισμό «που κανείς οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι θα βγει» και για «συνειδητά ψέματα» και «εμπορία του φόβου της χρεοκοπίας» από την πλευρά της Κυβέρνησης.  Ο Προϋπολογισμός του 2013 αποτελεί αποτύπωση της προσπάθειάς μας να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, και πρόσθεσε πως η ψήφισή του είναι μήνυμα προς τους εταίρους μας που είναι ανήσυχοι και δύσπιστοι και αναζητούν πολλές φορές προσχήματα εναντίον μας.  Ο κ. Μπέζας υποστήριξε πως ο Προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος και πως δεν έχει βάση το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι τα μεγέθη του είναι ωραιοποιημένα. «Τα πράγματα, δεν είναι τόσο μαύρα για την ελληνική οικονομία», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Έχουμε προετοιμαστεί ώστε να εξασφαλίσουμε πως τα μέτρα που λαμβάνουμε θα είναι τα τελευταία. Για πρώτη φορά τα μέτρα συνοδεύονται από διαρθρωτικά μέτρα και μέτρα ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε εκτός Ευρώπης, ούτε εντός Ευρώπης, όταν εξακολουθείς να ταυτίζεσαι με απόψεις που πρεσβεύουν μόνον περιθωριακά κόμματα της Αριστεράς.  Σε αυτούς που έχουν μάθει να αποφεύγουν συνεχώς τις υποχρεώσεις τους, συνέχισε ο εισηγητής της ΝΔ, στις ποικίλες συντεχνίες που εκμεταλλεύονται τόσα χρόνια τις στρεβλώσεις που υπάρχουν και στα επιχειρηματικά συμφέροντα που αισθάνονται ότι το έδαφος τρίζει κάτω από τα πόδια τους, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που τους υποθάλπουν και τους καλύπτουν, εμείς απαντούμε: Δεν κάνουμε πίσω, ούτε ένα χιλιοστό από την ευθύνη μας.  Στις επιθέσεις του κ. Μπέζα, απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας οικονομικός νόμος που να λέει πως για να σώσεις μια κοινωνία θα πρέπει να την καταστρέψεις, ούτε νόμος που να λέει πως το μόνο μοντέλο ανάπτυξης είναι το νεοφιλελεύθερο.  Και συνέχισε: Κανένας νόμος της γλωσσολογίας που να λέει πως «μεταρρύθμιση» σημαίνει λιγότερη προστασία για τα κοινωνικά στρώματα . Δεν υπάρχει κανείς νόμος της πολιτικής που να λέει πως τον κόσμο που χαιρετίσαμε χθες στο Σύνταγμα, θα πρέπει να τον έχεις απέναντι.  Ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε εκ νέου στο ζήτημα των παραδοχών του Προϋπολογισμού σχετικά με την επίπτωση των διαφόρων περικοπών στην οικονομία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει οικονομολόγος που να πιστεύει πως αυτοί οι αριθμοί θα βγουν.  Αυτός ο Προϋπολογισμός καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων, αλλά δεν έχει πειστική αφήγηση: Είναι το πρώτο πρόγραμμα που λέει πως τα πράγματα θα είναι και χειρότερα για τα παιδιά μας, πρόσθεσε.  Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης έκρινε αναγκαίο, αμέσως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, τα κόμματα της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε επαναξιολόγηση της διαπραγματευτικής βάσης έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να επαναπροσδιορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.  Για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική Κκυβέρνηση είπε: «Ενώ θα μας διευκόλυνε να καθόμασταν απέναντι από τη ΝΔ και να την πετροβολάμε υπενθυμίζοντας τι έλεγε πριν τις εκλογές, προχωράμε μαζί της». Ο στόχος, συμπλήρωσε, είναι η τελική εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού πακέτου ελπίδας και προοπτικής από την Ευρώπη, αλλά και η σύμπραξη με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κυριάρχησαν στην ήπειρο τα τελευταία 20 χρόνια.  Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαχινίδης παρατήρησε πως αποφεύγουν να δώσουν εκτίμηση για το πόσα δισ. δαπάνης χρειάζεται για να αποφύγουμε την ύφεση. Σε αδρές γραμμές, θυμίζουν τις απόψεις της ΝΔ, που αυτή εγκατέλειψε ως κυβέρνηση, τόνισε.  «Έχουμε κάνει πρόταση για κρατική τράπεζα ειδικού σκοπού», απάντησε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς και πρόσθεσε: «Μόνο για τους βραχυπρόθεσμους τόκους, θα δανειζόμασταν σήμερα με 0,75% επιτόκιο από την ΕΚΤ, και το 2013 θα είχαμε κέρδος 638 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστια ποσά».  Για το ζήτημα του χρέους, υποστήριξε ότι αυτό δεν μπορεί να λυθεί με όρους οικονομικούς, παρά μόνον πολιτικά. Λύση για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι η διαγραφή του χρέους και η καταγγελία των μνημονίων. Ακόμα ο κ. Μαριάς ζήτησε να εγγραφεί το ποσό από τις κατοχικές αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.  Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα διευκρίνισε πως το κόμμα της θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος προωθεί μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει χθες και την αναδιοργάνωση του κράτους.  Όπως υποστήριξε, ο Προϋπολογισμός θέτει στόχους και προτεραιότητες όπως την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για άλλα δύο χρόνια, ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο με επανακαθορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, με αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας.  Η κ. Φούντα πρότεινε την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως μοχλό για την αντιμετώπιση της ύφεσης, επικαλούμενη μελέτη του ΟΟΣΑ, επέμεινε στην αναζήτηση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων και στη σωστή υλοποίηση της σχετικής ρήτρας, εκφράζοντας τη δυσφορία της για την «εξαιρετικά εμπροσθοβαρή» λήψη των μέτρων του μεσοπροθέσμου προγράμματος και εκτιμώντας πως οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για την ανεργία, είναι αισιόδοξες. «Αντικοινωνική» χαρακτήρισε την μείωση των κεφαλαίων για τα επιδόματα ανεργίας.  «Η ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζει με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον. Και μια που έγινε αναφορά στους χθεσινούς διαδηλωτές, κάποιοι από μας αποφασίσαμε να είμαστε μαζί με τον κόσμο αυτό, από μέσα και όχι απέναντι από αυτόν, δίπλα στην ευθύνη. Σίγουρα με συνεχή προσπάθεια μεταρρυθμιστικής προοπτικής με κατά το δυνατόν αριστερό πρόσημο και προοδευτικό χαρακτήρα», ανέφερε.  Εθνοκτόνο και τραγικό νομοσχέδιο» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2013 ο Ηλίας Παναγιώταρος από την Χρυσή Αυγή, καθώς επιβάλλει περικοπές στους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ αφήνει σχεδόν άθικτους τους υπερέχοντες και παντελώς άθικτους τους παρανόμως κατέχοντες και προπαντός τους διαπλεκόμενους.  Ο ίδιος σημείωσε ότι οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων θα προκαλέσουν ένα αρνητικό ντόμινο πολιτικών και οικονομικών γεγονότων ενώ η κυβέρνηση μπορούσε να ξεκινήσει τις περικοπές από τους υψηλόμισθους και να αφήσει απείρακτους τους πολύ μικρούς μισθούς και συντάξεις. Παράλληλα, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής στηλίτευσε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για αλλοδαπούς, ζήτησε να επιστραφούν στο Δημόσιο οι επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής βιομηχανίας ενώ καταφέρθηκε και κατά της φορολογίας των πλοίων με ελληνική σημαία, την οποία προβλέπει ο Προϋπολογισμός.  «Σήμερα είχαμε το πολιτικό στριπτίζ της Χρυσής Αυγής. Οι ψευτοπαλικαράδες τραμπούκοι, αποκαλύφθηκαν πως είναι τα τσιράκια των εφοπλιστών», σχολίασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Προηγουμένως χτυπούσαν μετανάστες και χθες χτύπησαν μαθητές για να μην πάνε στην απεργία», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ  Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό και στον απόηχο και της χθεσινής συζήτησης των μέτρων του μεσοπροθέσμου, ο εισηγητής του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως εμπορεύονται το φόβο της χρεοκοπίας και την ελπίδα πως τα μέτρα που λαμβάνονται, είναι τα τελευταία.  «Λέτε συνειδητά ψέματα. Και δεν πρέπει να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός γιατί αυτό το έργο, αυτήν την παράσταση την έχουμε ξαναδεί. Ούτε εσείς οι ίδιοι δεν μπορείτε να κρύψετε την ανησυχία σας. Γιατί μέσα στο ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το οποίο συμπεριλαμβάνει τον Προϋπολογισμό) λέτε πως όλα αυτά είναι υπό αίρεση», δήλωσε.  Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε τέλος και στο ζήτημα της χθεσινής ρύθμισης που αφορούσε τους υπαλλήλους της Βουλής και στη συνέχεια που έδωσαν σήμερα τα δελτία ειδήσεων: «Σήμερα βγήκαν οι καναλάρχες να μιλήσουν για τους υπαλλήλους της Βουλής. Ο βασικός υπεύθυνος δεν είναι οι βολεμένοι υπάλληλοι της Βουλής, ο αυτοαπασχολούμενος που φοροδιαφεύγει, αλλά το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κάνουν κολαστήριο τη ζωή της εργατικής τάξης και τους οποίους θέλετε να αθωώσετε», σχολίασε.

Στο συρτάρι παραμένει η μεγάλη επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο

Στο συρτάρι παραμένει η μεγάλη επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο
Τελματωμένο φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται το project της εξόρυξης ζεόλιθου, του πολύτιμου βιομηχανικού ορυκτού που βρίσκεται στο υπέδαφος των Πετρωτών του ακριτικού Έβρου. Την άνοιξη του 2011, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος προχώρησε (χωρίς διαγωνισμό) στη μίσθωση στη Geo-vet της λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου, με στόχο η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας για την εξόρυξη και παραγωγή του ορυκτού.

Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα, ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ανακάλεσε τη  σχετική απόφαση, ζητώντας ο ανάδοχος να προκύψει ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Σήμερα, ύστερα από περίπου 15 μήνες, με το φάκελο ζεόλιθος να παραμένει σφραγισμένος, ο κ. Μανιάτης, με ερώτησή του στη Βουλή (25/10), ζητά να μάθει γιατί ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.

Αντιπαράθεση

Ωστόσο, οι επικεφαλής της Geo-vet έχουν διαφορετική γνώμη. Υποστηρίζουν ότι το έργο της εξόρυξης ζεολίθου στον Έβρο, ανατέθηκε στην εταιρεία απευθείας, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο μεταλλευτικός κώδικας.

«Η μίσθωση ενός λατομείου, που δεν είναι ανοιχτό, μπορεί να ανατεθεί απευθείας σε όποιον ενδιαφέρεται να το εκμεταλλευτεί. Αντίθετα, για την εκμετάλλευση ενός ενεργού λατομείου απαιτείται η διενέργεια διαγωνισμού» αναφέρει στο Capital.gr ο εκπρόσωπος της Geo-vet, Γιάννης Βορδογιάννης.

Τα στελέχη της βορειοελλαδίτικης εταιρείας επικαλούνται επίσης, την απόφαση που είχε λάβει τον Ιούνιο του 2011, η Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων και η οποία προέβλεπε την επιτάχυνση του έργου.

«Δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή η επιμονή του κ. Μανιάτη για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, τη στιγμή που το έργο εξόρυξης ζεολίθου έχει λάβει και την έγκριση της αρμόδιας για την επιτάχυνση των επενδύσεων επιτροπής» υποστηρίζει ο κ. Βορδογιάννης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και το πόρισμα Ρακιντζή -έγγραφα που επικαλείται ο κ. Μανιάτης στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών- η εξόρυξη του ζεόλιθου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ύστερα από διεθνή διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, πριν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχωρήσει στην απευθείας μίσθωση του μεταλλείου, το 2009 ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης απέρριψε αίτηση της Geo-vet για απευθείας μίσθωση του μεταλλείου. Αλλά και ο επόμενος υφυπουργός, Ι.Μπούρας έπραξε ανάλογα σε αντίστοιχο αίτημα της εταιρείας.

Παράλληλα, παράγοντες της δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί ούτε ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους ούτε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και το έργο να υλοποιηθεί μέσω της απευθείας ανάθεσης.

Όπως όλα δείχνουν η διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για το έργο είναι μονόδρομος. Και γι’ αυτό το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί, ύστερα από τόσους μήνες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δεν έχει προκηρύξει διαγωνισμό και η επένδυση λιμνάζει.

Οι επενδυτές πάντως, υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει θετικά μηνύματα από τη σημερινή κυβέρνηση για την επιτάχυνση του έργου, με το καθεστώς της απευθείας ανάθεσης. Κάτι που βέβαια μέλλει να αποδειχτεί από την απάντηση που θα δώσουν τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί στην ερώτηση του κ. Μανιάτη.

«Πέραν των δανείων που έχουμε λάβει και «τρέχουν», χάσαμε έναν υποψήφιο πελάτη από την Καντόνα για την εξαγωγή 300 χιλιάδων τόνων ζεολίθου, ενώ καθημερινά λαμβάνουμε επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στις οποίες δεν μπορούμε να απαντήσουμε θετικά. Προτιθέμεθα να επενδύσουμε 40 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσουμε 100 θέσεις εργασίας. Ήδη έχουμε ξοδέψει 1 εκατ. ευρώ.

Ένα λοιπόν, από τα ενδεχόμενα που εξετάζουμε σοβαρά είναι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά του Δημοσίου και κατά παντός υπευθύνου, εάν το έργο δεν προχωρήσει άμεσα.» σημειώνει ο κ. Βορδογιάννης.

Ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος είναι πολύτιμος, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η Ελλάδα εισάγει τουλάχιστον 60.000 τόνους ζεόλιθου, αν και θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του πολύτιμου αυτού βιομηχανικού ορυκτού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περιοχή των Πετρωτών Έβρου εντοπίζεται κοίτασμα ζεολίθου, άνω των 100 εκατ. τόνων, με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%), χαρακτηριστικό που το καθιστά από τα καλύτερης ποιότητας διεθνώς.


Πηγή:www.capital.gr

Σε καλό δρόμο... η υλοποίηση των έργω ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα

Σε καλό δρόμο... η υλοποίηση των έργω ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα

Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελεί πολύ σημαντικό όργανο, αφού αποστολή της είναι η παρακολούθηση, η εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και η ποιότητα υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Αποστολή που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή την εποχή, της κρίσης, στην οποία επιβάλλεται να αξιοποιείται κάθε ευρω του ΕΣΠΑ, συνεισφέροντας στην τόνωση της οικονομίας.

Κεντρικά θέματα της συνεδρίασης ήταν η πρόοδος υλοποίησης του Προγράμματος της τρέχουσας περιόδου 2007-2013, καθώς και η έναρξη σχεδιασμού της Ε΄Προγραμματικής περιόδου.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Περγαντάς αναφέρθηκε συνοπτικά στην πορεία εφαρμογής του Προγράμματος των τριών Περιφερειών, δίνοντας την εικόνα της πλήρους εξέλιξής του και της αύξησης των ρυθμών υλοποίησής του, που συμβάλει σημαντικά στον εθνικό στόχο της επιτάχυνσης και της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Ειδικότερη αναφορά, έκανε ο Περιφερειάρχης στο Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, λέγοντας :

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την ισχύουσα εκχώρηση από το Υπουργείο έχει αναλάβει τη διαχείριση 212,57 εκ. €, στα οποία προστίθενται και άλλα 59,74 εκ. €, που έχουν εκχωρηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Το πρόγραμμά μας υλοποιείται με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από υψηλή απορρόφηση των εκχωρημένων ποσών. Ειδικότερα :
-    Η ΕΔΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 63 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 436,85 εκ. €.
-    Έχουν ενταχθεί 308 έργα προϋπολογισμού 380,31 εκ. €, δηλαδή ποσοστό 178,91 % επί της εκχώρησης.
-    Έχουν αναληφθεί συμβάσεις ύψους 250,52 εκ. €, δηλαδή ποσοστό 117,59 % επί της εκχώρησης.
-    Έχουν δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα σύμφωνα με στοιχεία της 27ης Οκτωβρίου, δαπάνες 142,73 εκ. €, δηλαδή ποσοστό απορρόφησης 67,15 %, που παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα.

Αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα στη Στερεά Ελλάδα, επιδιώκουμε να τα μεγιστοποιήσουμε, ζητώντας ακόμα περισσότερη εκχώρηση για να υλοποιήσουμε έργα αναγκαία και χρήσιμα για τον τόπο και την κοινωνία.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, προωθούμε και επιδιώκουμε :
-    Τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ των αξόνων του προγράμματος, στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης που θα κατευθύνεται στις ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας.
-    Την απρόσκοπτη υλοποίηση των δράσεων του Κοινωνικού Ταμείου, καθώς παρά την υψηλή ανεργία δεν έχει δοθεί στην Περιφέρεια λόγω στόχου 2, η ανάλογη ενίσχυση.
-    Την επιπλέον ενίσχυση της Στερεάς Ελλάδας, με την υλοποίηση σημαντικών έργων μέσα από τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και ειδικά από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Προσπελασιμότητας και του Περιβάλλοντος.»

Την πολύ καλή εξέλιξη του Προγράμματος επιβεβαίωσαν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης  και ειδικά οι εκπρόσωποι της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (REGIO 13).
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά, πως η εξαιρετική πορεία του προγράμματος επιβεβαιώνεται από την απρόσκοπτη επίτευξη του στόχου ν+3 του 2013. Συγκεκριμένα, ενώ, σε 14 μήνες από σήμερα, τα πέντε Περιφερειακά Προγράμματα της χώρας, καλούνται να δαπανήσουν περίπου 1,7 δις € ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων, το Πρόγραμμα της Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας & Ηπείρου, χρειάζεται μόνο 70 εκ. €.
Επιπλέον, ανάμεσα στους φορείς διαχείρισης του ΕΣΠΑ – Περιφέρειες και Υπουργεία – οι τρείς Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου είναι πρώτες με μεγάλη διαφορά στην απορρόφηση πόρων όλων των Ταμείων (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, Ταμείο Συνοχής), μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ακόμα, σε σχέση με την υλοποίηση της παρούσας Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013, συγκλίνουσα θέση των τριών Περιφερειαρχών Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, ήταν η απόλυτη αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μελετών και της κατασκευής του Ε65 (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας). Κοινή θέση όλων είναι πως πρέπει να αποτελέσει μεγάλη κεντρική προτεραιότητα η εξέλιξη του μεγάλου οδικού άξονα, που είναι οριζόντια αναπτυξιακή υποδομή για όλες τις Περιφέρειες.


Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, επεσήμανε τα βασικά θέματα σχεδιασμού που αφορούν την Ε΄Προγραμματική περίοδο. Συγκεκριμένα τόνισε :

«Γνωρίζουμε όλοι, πως παρά τα στατιστικά στοιχεία του ΑΕΠ, ειδικά η Στερεά Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα, που απορρέουν από την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει τη χώρα.

Με την έναρξη σχεδιασμού της Ε΄προγραμματικής περιόδου, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που αποτυπώνεται στην πρώτη εγκύκλιο, λαμβάνονται υπόψη ως έτη αναφοράς του ΑΕΠ, η τριετία 2007-2009. Στην ίδια εγκύκλιο καθιερώνεται η ενδιάμεση κατηγορία Περιφερειών, με ΑΕΠ μεταξύ του 75 και του 90 % του κοινοτικού μέσου όρου, στην οποία εντάσσεται πλέον η Στερεά Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την Περιφέρειά μας, δεδομένου ότι ξεκινάμε πλέον από μια αφετηρία που είναι πιο κοντά στην κοινωνική και οικονομική μας πραγματικότητα.

Επίσης, θετικό παραμένει το γεγονός της ενίσχυσης της χώρας μας, κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, με κονδύλια του Ταμείου Συνοχής. Έτσι ενισχύονται οι επιδιώξεις όλων των Περιφερειών και περισσότερο της Στερεάς Ελλάδας για την ολοκλήρωση μεγάλων δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και δράσεων περιβάλλοντος.

Όμως, εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε αυτά τα θετικά να γίνουν θετικότερα. Πιστεύοντας πως η νέα και δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποτελεί θεμελιακό στοιχείο σχεδιασμού της περιόδου 2014-2020, είναι προγραμματικά ορθό και αναγκαίο για την ρεαλιστική εφαρμογή του προγράμματος, τα έτη αναφοράς του ΑΕΠ να αφορούν την τριετία 2009-2011. Επιπλέον το κριτήριο του ΑΕΠ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό δείκτη ευημερίας των Περιφερειών, αλλά να συνεκτιμηθεί ένα σύνολο δεικτών που θα αποτυπώνουν την πραγματική μας κατάσταση, όπως οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης, η υψηλή ανεργία, η ύπαρξη απομακρυσμένων περιοχών, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι αναπτυξιακές ανισότητες, η κάθετη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τις συνεπαγόμενες απειλές του κοινωνικού ιστού.

Στην κατεύθυνση αυτή, ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχουμε παρέμβει και συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Τέλος, ο κ. Περγαντάς τόνισε τις νέες δυνατότητες και το ρόλο των Περιφερειών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Ε΄Προγραμματικής Περιόδου, επισημαίνοντας:

«Ειδικά για τις αιρετές Περιφέρειες, η Ε΄προγραμματική περίοδος αποτελεί μια πολύ σημαντική, μια πραγματική πρόκληση. Διανοίγονται μεγάλες δυνατότητες να αναβαθμίσει το ρόλο της. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως, γιατί ο σχεδιασμός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, συνεχίζει να ενισχύει – ίσως και περισσότερο από την τρέχουσα περίοδο – το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων κάθε χώρας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βασικοί εταίροι σχεδιασμού και εφαρμογής είναι οι αιρετές Περιφέρειες. Κι αυτό είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό, που διαφοροποιεί το σχεδιασμό της Ε΄προγραμματικής περιόδου από όλες τις προηγούμενες.

Εμείς λοιπόν, οι εκπρόσωποι των πρώτων αιρετών Περιφερειών της χώρας, είναι αναγκαίο να αναδείξουμε τους πολιτικούς προβληματισμούς μας και να συμβάλλουμε σε ένα σχεδιασμό, με την Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή όπου χρειάζεται και ουσιαστικό συμμέτοχο όπου πρέπει.
Ειδικότερα να επικεντρώσουμε :

-Στην προώθηση και ολοκλήρωση βασικών κεντρικών μεταρρυθμίσεων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμ : τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ολοκλήρωση και εφαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

-Στην αναθεώρηση της συγκεντρωτικής δομής διαχείρισης και εφαρμογής των Κοινοτικών Προγραμμάτων, με τη μέγιστη διάχυση αρμοδιοτήτων και πόρων στις Περιφέρειες. Και βεβαίως παράλληλα με ευέλικτο και λειτουργικό σύστημα διαχείρισης και εφαρμογής.

-Στη θεσμική θωράκιση του Καλλικράτη, με την ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό να ξεκινήσει από τώρα, από την έναρξη σχεδιασμού, με ενίσχυση της εκπροσώπησης των Περιφερειών στα όργανα σχεδιασμού που θεσπίζονται στην 1η Εγκύκλιο.»
Με τις παρουσιάσεις, τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις των μελών και των συμμετεχόντων , πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Συνεδίαση, η οποία ήταν αναγκαία για την ομαλή πορεία και την επιτάχυνση του προγράμματος, με στόχο τη συμβολή των πόρων του ΕΣΠΑ στη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της αγοράς.

Η Πιπιλή αποκάλυψε πόσα χρήματα παίρνει το μήνα!

Η Πιπιλή αποκάλυψε πόσα χρήματα παίρνει το μήνα!
Η Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή επιβεβαίωσε ότι ο μισθός των βουλευτών, διαβάζοντας μάλιστα τη δική της τελευταία εκκαθάριση, είναι 8.217 ευρώ.
Αναλυτικά, περίπου 5.700 είναι ο βασικός μισθός, 935 ευρώ αφορούν στην οργάνωση γραφείου, 1136 ευρώ για ταχυδρομικές υπηρεσίες και 364 ευρώ για έξοδα κίνησης.
Αφαιρώντας διάφορες κρατήσεις (όπως υπέρ κόμματος) το ποσό γίνεται 6.408 ευρώ, ένας μισθός δηλαδή διόλου ευκαταφρόνητος στις σημερινές συνθήκες και αφού έχουν οι βουλευτές υποστεί πολλές μειώσεις, οι οποίες φτάνουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυρίας Πιπιλή, τις πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Για το ίδιο θέμα είχε κάνει λόγο και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης που είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι οι βουλευτές έχουν μισθό πάνω από 8000 ευρώ.
Ο ίδιος έδωσε στην δημοσιότητα ένα εκκαθαριστικό βουλευτικής αποζημίωσης.
Στο τελικό ποσό προσθέστε 20% (η νόμιμη εισφορά στο κόμμα) και μερικές συνεδριάσεις επιτροπών (150 ευρώ έκαστη).

Μισθώθηκε προς αξιοποίηση για 40 χρόνια η μαρίνα Βουλιαγμένης

Μισθώθηκε προς αξιοποίηση για 40 χρόνια η μαρίνα Βουλιαγμένης

Η σύμβαση, η οποία αφορά τη μίσθωση της Μαρίνας Βουλιαγμένης για 40 έτη, αποτελεί το επιστέγασμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης του σχετικού Διεθνούς Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού δύο Φάσεων, που προκήρυξε η ΕΤΑΔ ΑΕ τον Δεκέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ» ως οριστικού αναδόχου. Ο ανάδοχος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Προκήρυξη του διαγωνισμού, συνέστησε την πιο πάνω Ανώνυμη Εταιρία Αποκλειστικού Σκοπού, ειδικά για την ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και εκμετάλλευση της Μαρίνας.

Με την υπογραφή της σύμβασης, η μισθώτρια Εταιρεία κατέβαλε στην ΕΤΑΔ ΑΕ μίσθωμα ύψους 12,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στη σχετική σύμβαση προβλέπεται η καταβολή ετήσιου μισθώματος

New York Times: Η Ελλάδα πίνει το κώνειο Πηγή: New York Times: Η Ελλάδα πίνει το κώνειο

New York Times: Η Ελλάδα πίνει το κώνειο 
Με τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» άρθρο των New York Times επισημαίνει ότι η ελληνική Βουλή έκανε ό,τι είχε να κάνει τα ξημερώματα της Πέμπτης. Αλλά τα πακέτα λιτότητας έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει παταγωδώς, γράφει.
«Κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν μπορεί να αγνοούσε τις τρομακτικές συνέπειες ενός όχι, αλλά και κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή στην κοινωνική σταθερότητα που επιφέρουν αυτές οι περικοπές» γράφει.
«Γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα στο πακέτο λιτότητας έχει δοκιμαστεί και πριν και έχει αποτύχει παταγωδώς» λέει το άρθρο στους ΝΥΤ, που γράφει παρακάτω ότι οι Έλληνες «χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή».
«Υποπτευόμαστε πως πολλοί από τους πιστωτές γνωρίζουν ότι απάντηση δεν είναι η περισσότερη λιτότητα» αναφέρει, για να καταλήξει ότι «μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αμφισβητήσει την αρχηγό της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, την Γερμανίδα καγκελάριο, που συνεχίζει να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Financial Times: «Σπρώχνουν την Ελλάδα στη χρεωκοπία»



Στο κεντρικό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, τονίζεται ότι η Ευρωζώνη σπρώχνει την Ελλάδα στην χρεωκοπία και ότι "παρόλο που όλοι περίμεναν να ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα και το σχέδιο επιμήκυνσης έως το 2016, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, αυτό δεν θα γίνει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ελλάδας".
“Είναι απολύτως σαφές ότι θα χρειαστούμε άλλον ένα γύρο μετά την επόμενη Δευτέρα", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες. “Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει ακόμη να ρυθμιστούν”, ανέφερε. 
Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει το ομόλογο των 5 δισ. ευρώ που λήγει την επόμενη Παρασκευή, αντιστέκεται στο roll over ασκώντας πίεση σε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σύντομα.
Αξιωματούχοι είπαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δύο από τα τρία μέλη της λεγόμενης "τρόικας", βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης του χρέους στην Ελλάδα.


Πηγή: enikos

Αχαϊα: στόχος η επαναλειτουργία της γραμμής Άγιος Νικόλαος-Αίγιο

Αχαϊα: στόχος η επαναλειτουργία της γραμμής Άγιος Νικόλαος-Αίγιο

Είναι κοινή άλλωστε η διαπίστωση ότι το διάστημα της μη λειτουργίας της γραμμής ήταν αισθητή η απώλεια τόσο από κατοίκους όσο και από επισκέπτες τις περιοχής. Σύμφωνα με το www.aigialeianews.gr, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε πρόσφατη συνεδρίαση του αποφάσισε μάλιστα να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας της γραμμής, ενώ αναμένονται σύντομα εξελίξεις, με τους αρμόδιους να είναι αισιόδοξοι για αίσια κατάληξη του θέματος.

Εκτός όμως από την επαναλειτουργία της πορθμειακής γραμμής, στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας, είναι και η καλύτερη οργάνωση του νέου λιμένα Αιγίου. Γι' αυτό το λόγο το Σάββατο που μας πέρασε, η πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. συναντήθηκε με στελέχη από την Περιφέρεια και με ανθρώπους που έχουν τεχνογνωσία για την καλύτερη αξιοποίηση της νέας λιμενικής ζώνης. Επίσης σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα Master Plan και ένα επιχειρη?ατικό σχέδιο (Business Plan) για το νέο λιμένα.

Στα Αναπτυξιακά Προγράμματα Μελετών Διαχείρισης (MASTER PLAN) των λιμένων παρουσιάζονται-αποτυπώνονται από τον εκάστοτε φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης οι προτάσεις του για μια ολοκληρωμένη χωροταξική διευθέτηση των απαιτούμενων έργων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών του λιμένα για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του.

Επίσης γίνεται καθορισμός των ενδεικνυόμενων μέτρων για την εκτός και εντός ζώνης λιμένων εξασφάλιση της προστασίας του αιγιαλού, παραλίας και θάλασσας από κάθε είδους εκτέλεση έργων ή επεμβάσεις που αλλοιώνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τις λιμενικές αρχές καθώς και συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν τα λιμάνια της χώρας, όπως η ηλεκτρονική καταγραφή και η παρακολούθηση της γενικότερης λιμενικής υποδομής της χώρας σχετικά με έργα, μελέτες, προβλήματα των λιμένων κ.λ.π., προκειμένου να ασκείται αποτελεσματικότερα η εποπτεία και προγραμματισμός της λιμενικής δραστηριότητας στο σύνολο της.

Στα πλαίσια των ενεργειών για την καλύτερη αξιοποίηση της νέας λιμενικής ζώνης, προγραμματίζεται και η διοργάνωση στο Αίγιο, μίας ενημερωτικής ημερίδας με τη συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έχει κάνει και μία πρώτη συζήτηση όσον αφορά την πραγματοποίηση κάποιων εκδηλώσεων την χριστουγεννιάτικη περίοδο, οι όποιες σκέψεις και προτάσεις όμως θα συζητηθούν αναλυτικά μετά την τιμητική εκδήλωση - αφιέρωμα για τον κορυφαίο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου στο Πολύκεντρο της Μυρτιάς.

www.aigialeianews.gr

Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί των στρατιωτικών μετά τα νέα μέτρα [πίνακας]



Νέες περικοπές έρχονται στους μισθούς των στρατιωτικών μετά από τη λήψη των νέων μέτρων που ψήφισε η Βουλή και αναμένεται να φτάσει έως και τα 16,63%. 
Χαρακτηριστικό είναι πως ο μισθός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από 3.412,81 θα πέσει στα 2.845,20 ευρώ, του αρχηγού ΓΕΣ από 2.982,03 θα φτάσει τα 2.500,66 ευρώ. Αλλα παραδείγματα είναι πως στρατιωτικός με το βαθμό του Ταξίαρχου από 2.304,67 που θα έπαιρνε, ο μισθός του θα μειωθεί στα 1.999,84 ευρώ, ενώ ένας λοχίας από 849,49 θα παίρνει 841,60. 

Αναλυτικά ο πίνακας με τους μισθούς ...

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο συνεχίζονται

 
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος στο Ηράκλειο βρίσκεται σε κλοιό κατάληψης.

Η επιτροπή αγώνα των φορέων του Ηρακλείου συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις στη σκιά της ψήφισης των επώδυνων μέτρων, συνεχίζει τον αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου.

Και σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συναλλαγή, κλείνοντας έτσι μία εβδομάδα δυναμικών κινητοποιήσεων στην πόλη του Ηρακλείου, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίζουν τον αγώνα παρά την οριακή ψήφιση του τρίτου μνημονίου και να δίνουν νέο ραντεβού στους... δρόμους.