EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Χρειάστηκαν 60 (!) χρόνια για να αλλάξει ο φορολογικός κωδικας - Όλες οι αλλαγές


Χρειάστηκαν 60 (!) χρόνια για να αλλάξει ο φορολογικός κωδικας - Όλες οι αλλαγέςΑπλουστεύεται η διαδικασία στα "μπλοκάκια" και στα βιβλία εσόδων - εξόδων, ενώ θεσμοθετείται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής των τιμολογίων.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων η κυβέρνηση προχωρά τελικά στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ο οποίος ισχύει από το... 1952, αντικαθιστώντας τον με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

Ο ΚΦΑΣ στοχεύει στη φορολογική απεικόνιση των συναλλαγών και τις διασταυρώσεις, στον περιορισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους εφαρμογής τους χωρίς να αναιρείται η λειτουργία αυτών ως ρυθμιστικού πλαισίου καταγραφής των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων και ως εργαλείου ελεγκτικών επαληθεύσεων. Έτσι έρχονται αλλαγές στον τρόπο τήρησης των βιβλίων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην έκδοση των φορολογικών στοιχείων με την καθιέρωση «ηλεκτρονικών τιμολογίων» ενώ καταργείται η υποχρέωση τήρησης ορισμένων πρόσθετων βιβλίων.

Τι φέρνει ο ΚΦΑΣ
- ορίζεται η υποχρέωση αναγραφής του Α.Φ.Μ. στα εκδιδόμενα, από τα πιστωτικά ιδρύματα, παραστατικά εισπράξεων και πληρωμών τοις μετρητοίς, ποσού άνω των 12.000 ευρώ
, καθώς και στην εξόφληση επαγγελματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως ποσού.

- Για αγορές αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας 3.000 ευρώ και άνω απαιτείται η τμηματική ή ολική εξόφληση να πραγματοποπιείται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου. Με επιταγή του αγοραστή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αποκλειστικά και μόνο εξοφλούνται επίσης, μερικά ή ολικά, και τα φορολογικά στοιχεία 3.000 ευρώ και άνω, που αφορούν αγορές αγροτικών προϊόντων από πρόσωπο που παράγει τα προϊόντα αυτά.

- Η αποστολή των τιμολογίων και των αποδείξεων λιανικής, μπορεί να είναι είτε σε χαρτί είτε σε ηλεκτρονικά μέσα,
- Ορίζεται η τήρηση από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, Μητρώου παγίων περιουσιακών στοιχείων και Βιβλίου Απογραφών και καθορίζεται το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών. Τα βιβλία αυτά ανεξάρτητα του τρόπου τήρησής τους (χειρόγραφα ή μηχανογραφικά) είναι αθεώρητα, χωρίς την υποχρέωση καταγραφής της ποσοτικής καταμέτρησης των αποθεμάτων σε θεωρημένα έντυπα ή CD-ROM.

- απλοποιείται η τήρηση του βιβλίου εσόδων
- εξόδων , καθορίζεται ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων και συνδέεται ο χρόνος ενημέρωσης αυτών με την προθεσμία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. και φόρου εισοδήματος.
- ορίζεται ο τρόπος καταχώρισης των εσόδων και εξόδων και καθιερώνεται νέα δυνατότητα συγκεντρωτικής καταχώρισης (μια εγγραφή) των ημερήσιων εσόδων ανεξαρτήτως είδους και σειράς στοιχείων.

- ορίζονται οι υπόχρεοι και οι προϋποθέσεις έκδοσης τιμολογίου για την αγορά αγαθών από μη υπόχρεους, ενώ ορίζεται και η υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από τον αγοραστή αγαθών ή τον λήπτη υπηρεσιών σε περίπτωση λήψης ανακριβούς τιμολογίου ή μη λήψης τιμολογίου λόγω άρνησης του αντισυμβαλλόμενου
- υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών.
- ορίζεται ότι ως στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου, γίνονται δεκτά όλα τα έγγραφα ή μηνύματα σε χαρτί ή με ηλεκτρονική μορφή, τα οποία πληρούν τους όρους που καθορίζονται από τις κατ
' ιδίαν διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
- Παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης κατάστασης (μισθοδοτικής), αντί της έκδοσης αποδείξεων δαπανών, για την καταβολή αμοιβών σε μισθωτούς (του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα), οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι σε απεικόνιση συναλλαγών από άλλη αιτία και ορίζεται επίσης, απλοποιημένη διαδικασία καταβολής μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων μέσω τραπεζών.

- δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών να διαφυλάττουν τα φορολογικά στοιχεία, εκδοθέντα και ληφθέντα, σε μικροφίλμ ή σε ηλεκτρονική μορφή μετά την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του Φ.Π.Α. ή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το χρόνο αποθήκευσης.

- καταργείται η υποβολή των ακόλουθων καταστάσεων και ισοζυγίων, δεδομένου ότι, διαπιστώθηκε ότι δεν εξυπηρετούσαν τον διασταυρωτικό φορολογικό έλεγχο:
α. Η κατάσταση με τους γιατρούς, που περιέχει το βιβλίο μεριδολογίου γιατρών.

β. Η κατάσταση με τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών - αποθέτες, που περιέχει το βιβλίο αποθήκευσης.
γ. Η κατάσταση με τους αντισυμβαλλόμενους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών του υπόχρεου σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου.

δ. Το ισοζύγιο των λογαριασμών όλων των βαθμίδων της κλειόμενης χρήσης από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών που τηρεί λογιστικά βιβλία.-
- ορίζεται το βάρος της απόδειξης των συναλλαγών και ορίζεται, για πρώτη φορά, ότι η επιβεβαίωση των στοιχείων των συναλλασσομένων μπορεί να γίνεται και από βάση δεδομένων ή αρχείο υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, που είναι διαθέσιμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, καμπτομένου στην περίπτωση αυτή του ισχύοντος φορολογικού απορρήτου.

Ένταση και κόντρες στη Βουλή για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε την Τρίτη στη Βουλή με την αντιπολίτευση να αντιδρά με πολύ βαριές εκφράσεις στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να ψηφιστούν τα επώδυνα μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προειδοποιώντας ότι η μη ψήφισή τους θα οδηγήσει τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο «περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
 
Αυτό προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος είπε ότι «χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνετε αυτή την κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές που θεωρούσαμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει. Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες;».
«Επι 4 μήνες διαπραγματεύεστε αυτό το νομοσχέδιο τέρας και σφαγείο. Ποιον κοροϊδεύεται και εμπαίζετε; Θέλετε να αλλάξετε το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας σε λίγες ώρες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Διαβάστε την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές διατάξεις. Σε περιόδους δημοκρατίας ουδέποτε έχει επιχειρηθεί αυτό που επιχειρείτε σημερα εσείς» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. «Θα το βρείτε μπροστά σας… Δεν το έχετε διαβάσει και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματικό ένας βουλευτής χωρίς να το έχει διαβάσει να ψηφίζει. Καταλύετε τη Δημοκρατία» δήλωσε.

«Σε μια περίοδο που χρειάζονται πράγματι αλλαγές το νομοσχέδιο έρχεται έτσι ώστε να μη μπορούμε να ψηφίσουμε. Αυτό που έπρεπε να είναι έργο εβδομάδων και μηνών έρχεται σε μία εβδομάδα για ψήφιση» δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή.

Νόμο «καρμανιόλα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης που διαβλέπει πως δεν θα είναι ο τελευταίος που θα επιβάλλει νέα μέτρα. «Ο λαός να βάλει πλώρη να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, είναι η κόλαση» υποστηρίζει ο κ. Παφίλης.

Υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος τάχθηκαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) και σε ψηφοφορία που ακολούθησε απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη διαδικασία.

Στους τρεις μήνες η προειδοποίηση για απόλυση, μέχρι 12 μισθούς η μεγαλύτερη αποζημίωση

Στους τρεις μήνες η προειδοποίηση για απόλυση, μέχρι 12 μισθούς η μεγαλύτερη αποζημίωση Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν θέματα καταγγελίας της σύμβασης ή σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικών υπαλλήλων, προβλέπονται ρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Με τις εν λόγω ρυθμίσεις επιχειρείται μεταξύ άλλων η άμβλυνση των εμποδίων στην κινητικότητα των εργαζομένων, ούτως ώστε η ενδεχόμενη αύξησή της να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας δίνοντας στην οικονομία την ώθηση που χρειάζεται.
 
Υπολογισμός αποζημίωσης Προειδοποιημένης Απόλυσης Ιδιωτικού Υπαλλήλου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου άνω των 12 μηνών, θέτοντας ως μέγιστο χρόνο προειδοποίησης τους 4 μήνες πριν τη λύση της σύμβασης προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλλει το ήμισυ της προβλεπόμενης κατά το επόμενο εδάφιο αποζημίωσης απόλυσης.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η άρση των προσκομμάτων σε ότι αφορά την δυνατότητα των επιχειρήσεων να προβαίνουν σε απολύσεις σε περιπτώσεις μείωσης του κύκλου εργασιών τους. Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:
α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα (12) «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο (2) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση.
β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) έτη συμπληρωμένα έως πέντε (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.
γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε (5) έτη συμπληρωμένα έως δέκα (10) έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.
δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.
Υπολογισμός Αποζημίωσης Απροειδοποίητης Απόλυσης Ιδιωτικού Υπαλλήλου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Το ύψος της αποζημίωσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης διαμορφώνεται ως εξής:
α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 1 έτος συμπληρωμένο έως 4 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 2 μηνιαίους μισθούς.
β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 4 έτη συμπληρωμένη έως 6 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 3 μηνιαίους μισθούς.
γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 6 έτη συμπληρωμένα έως 8 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 4 μηνιαίους μισθούς.
δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 8έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 5 μηνιαίους μισθούς.
ε) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 10 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 6 μηνιαίους μισθούς.
στ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 11 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 7 μηνιαίους μισθούς.
ζ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 12 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 8 μηνιαίους μισθούς.
η) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 13 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 9 μηνιαίους μισθούς.
θ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 14 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 10 μηνιαίους μισθούς.
ι) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 15 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 11 μηνιαίους μισθούς.
κ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 16 έτη συμπληρωμένα και άνω, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 12 μηνιαίους μισθούς.
Ο υπολογισμός της ως άνω αποζημίωσης γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3198/1995 εξακολουθεί να ισχύει. Επιπρόσθετα, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με αυξημένη προϋπηρεσία, περιλαμβάνεται μεταβατική διάταξη η οποία προβλέπει για τους εργαζόμενους που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη 17 έτη συμπληρωμένα και άνω, σύμφωνα με την οποία, εκτός της προβλεπόμενης στο προηγούμενο εδάφιο αποζημίωσης, δικαιούνται επιπλέον αποζημίωσης η οποία αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και τους 12 μηνιαίους μισθούς.
Ωστόσο αυτή η ειδικά προβλεπόμενη επιπλέον αποζημίωση υπόκειται στο πλαφόν των 2.000 ευρώ ανά μήνα καθώς ο υπολογισμός της γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης με την προϋπόθεση όμως ότι δεν υπερβαίνουν το ως άνω ποσό. Ως χρόνος υπηρεσίας για τον υπολογισμό αυτής της επιπλέον αποζημίωσης απόλυσης είναι εκείνος που συμπληρώνει ο εργαζόμενος κατά τη δημοσίευση του παρόντος και ισχύει οποτεδήποτε και αν απολυθεί ο εργαζόμενος.
Για τον υπολογισμό της επιπλέον αυτής αποζημίωσης εργαζόμενων που πληρούν τις προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 8 του ν. 3198/1955, όπως ισχύει, εφαρμογή έχει η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3198/1955.

ΠΗΓΗ

Κλειστοί θα παραμείνουν, στις 7/11, τέσσερις σταθμοί του Μετρό

 
Στις 7 Νοεμβρίου, οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ακρόπολη θα παραμείνουν κλειστοί από ώρας 15:00 για επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.
Οι στάσεις του ΤΡΑΜ Σύνταγμα και Zάππειο θα παραμείνουν κλειστές από ώρας 14:00.
Κλειστή θα παραμείνει και η είσοδος-έξοδος επί της οδού Αθηνάς του σταθμού ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ.

Όλες οι αλλαγές σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα


Όλες οι αλλαγές σε μισθούς συντάξεις και επιδόματαΜισθοί, συντάξεις, επιδόματα και υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι, είναι, μεταξύ άλλων (καθώς υπάρχει και η ανατροπή στο ισχύον εργασιακό καθεστώς), τα μεγάλα θύματα του 3ου Μνημονίου, το νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με τη μορφή του ενός άρθρου.


Με το νέο Μνημόνιο, καταργούνται τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, εισάγονται κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις που φθάνουν έως και το 25%, γίνονται περικοπές στα ειδικά μισθολόγια έως το 27% για τους βασικούς μισθούς, καθώς και μειώσεις στις αποδοχές των αιρετών και των υπαλλήλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΝΠΙΔ κατά κύριο λόγο), ενώ τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο, έως το τέλος του έτους, παίρνουν 2.000 υπάλληλοι. Παράλληλα, καταργούνται όλα τα κοινωνικά επιδόματα και αντικαθίσταται από ένα, το οποίο, όμως, θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια .
Ειδικότερα, για τη δαπάνη για τους μισθούς προβλέπονται τα εξής: - Καταργούνται, από 1/1/2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ. Με τις ίδιες διατάξεις, καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας και για όλους τους υπαλλήλους και τους μισθωτούς των ΝΠΙΔ.
-Αναστέλλεται, από 1/1/2013 και έως το τέλος του 2016, η χορήγηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και των Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
-Ισχύουν, αναδρομικά από 1/8/2012, οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες κυμαίνονται από 3% έως και 27%, όσον αφορά τους βασικούς μισθούς ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, ένστολων , διπλωματών και δικαστικών. Επίσης, «ψαλιδίζονται» και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορισθεί ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή των αποδοχών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.
-Τίθενται τα 1.900 ευρώ τον μήνα, ως ανώτατο πλαφόν για όλους τους εργαζόμενους σε φορείς και οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης.
-Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Η μείωση αυτή, επεκτείνεται αυτομάτως και στην αντιμισθία των συμπαραστατών του δημότη και της επιχείρησης και των περιφερειακών συμπαραστατών του πολίτη και της επιχείρησης. -Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς από τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων και των λοιπών επιτροπών των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν.382/2010.
-Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και των ειδικών γραμματέων υπουργείων.
-Προβλέπεται η πλήρης ένταξη των υπαλλήλων της ΕΥΠ και της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.
-Καταργείται, από 1/1/2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Στις συντάξεις, προβλέπονται: -Μειώσεις για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έως 25%. Η μείωση βαίνει αυξανόμενη, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή των συντάξεων, ως εξής : α. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1000,01 έως 1500,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 5%.
β. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 10%.
γ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 2000,01 έως 3000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 15%.
δ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 3000,01 έως 4000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 20%.
ε. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 4000,01 ευρώ και άνω, η μείωση ανέρχεται σε 25%.
Για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι περικοπές φθάνουν έως και το 15%, ως εξής: α) Για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000,ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
β) Από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
γ) Από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του ανωτέρω κατά περίπτωση ποσοστού μείωσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί την 31/12/2012 μετά την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.
- Αυξάνεται, κατά 2 έτη, από 1/1/2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.
-Καταργείται για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, η χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας.
-Το όριο ηλικίας του 60ου έτους, ως προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ, αυξάνεται από 1/1/2014 στο 64ο έτος .
-Θεσπίζεται από 1/1/2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως. Ταυτόχρονα, προβλέπονται περαιτέρω περιορισμοί στο σχετικό δικαίωμα. Έτσι, σε περίπτωση που η δικαιούχος έχει και άλλα εισοδήματα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης όταν το ποσό των εισοδημάτων αυτών υπερβαίνει τα 8640 ευρώ ετησίως (αναγωγή σε ετήσια βάση του ποσού των 720 ευρώ). Εάν τα εισοδήματά της είναι μικρότερα του ανωτέρω ετήσιου ποσού, αλλά με συνυπολογισμό και του ποσού της κύριας σύνταξης το υπερβαίνουν, η κύρια σύνταξη των 720 ευρώ μειώνεται κατά το υπερβάλλον ποσό (η αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που αυτά είναι ανήλικα ή ανάπηρα κατά ποσοστό 67% και άνω ή σπουδάζουν).
- Καταργείται η συνταξιοδότηση από το Δημόσιο των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α΄ βαθμού που θα εκλεγούν μετά την ισχύ του νόμου αυτού, και μειώνονται οι καταβαλλόμενες στα πρόσωπα αυτά συντάξεις ή χορηγίες, Στα οικογενειακά επιδόματα, αλλάζει ριζικά το καθεστώς που τα διέπει: -Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θα καταβάλλεται βάσει κλιμακούμενου εισοδηματικού κριτηρίου .
Οι οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα αυτό, διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (α) έως έξι χιλιάδες ευρώ, που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (β) από 6.001- 12.000 ευρώ, που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, και (γ) από 12.001- 18.000 ευρώ, που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, ως εξής: 40 ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, 130 ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και 180 ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ.
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας, θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του προηγούμενου της χορήγησης έτους.
Στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική διάταξη για τη διαθεσιμότητα και την έξοδο των υπαλλήλων από το Δημόσιο, η οποία προβλέπει τα εξής: -Εισάγεται, στη μεγαλύτερη δυνατή έκτασή του, ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ενώ εισάγεται η διαθεσιμότητα. Η κατάργηση των θέσεων έχει ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις. Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος απολύεται, εφόσον δεν μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε άλλη θέση.
-Ο θεσμός της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων, αναμορφώνεται και διευρύνεται όσον αφορά τις παρεχόμενες δυνατότητες, δεδομένου ότι το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκτός από τις προβλεπόμενες ήδη από το ισχύον δίκαιο περιπτώσεις εκούσιας μετάταξης, μπορεί επιπλέον να μετατάσσεται υποχρεωτικά ή να μεταφέρεται με ταυτόχρονη μεταβολή της υπηρεσιακής σχέσης του σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετακινείται πρόσκαιρα ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης..
-Η τυχόν μη συμμόρφωση του υπαλλήλου με την πράξη υποχρεωτικής μετάταξης ή υποχρεωτικής τοποθέτησής του για ορισμένο χρόνο ή υπαγωγής του σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης, οδηγεί σε άμεση απόλυσή του.
-Καταργούνται οι οργανικές θέσεις σε ορισμένες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, για τις οποίες κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων στους οποίους ανήκουν οργανικά. Ειδικότερα, η περίπτωση αφορά θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού- Λογιστικού, Διοικητικού- Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων υπαλλήλων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής.
Στη σχετική διάταξη τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, αναμένεται τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφέτος, σύμφωνα με το οποίο είτε θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε θα αποχωρήσουν. Έτσι, η χώρα ανταποκρίνεται και στη δέσμευσή της, η οποία προβλέφθηκε σε αντικατάσταση τής ήδη νομοθετημένης υποχρέωσης αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων το 2012».
Επίσης, στην πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών προχωρά η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο. Οι ρυθμίσεις, ειδικότερα, αφορούν: 1. Στο επάγγελμα του ορκωτού εκτιμητή 2. Στην απελευθέρωση της υπηρεσίας εκμίσθωσης ιδιωτικής χρήσης επιβατηγών αυτοκινήτων (παροχή υπηρεσίας μίνι βαν από ξενοδοχεία) 3. Στη διάθεση βρεφικού γάλακτος (έως 6μηνών) ελεύθερα και όχι μόνο από φαρμακεία 4. Στην τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε υπεραγορές τροφίμων 5. Στα επαγγέλματα του λογιστή και του φοροτεχνικού και ιδίως στην άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος 6. Σε παρεμβάσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης 7. Στο επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή, τις επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης και τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας 8. Στους οδοντοτεχνίτες, Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου θα χορηγείται πλέον όχι μόνον σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη 9. Στους φυσικοθεραπευτές. Η βεβαίωση λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή από την οικεία περιφέρεια 10. Στην ελεύθερη πώληση και διακίνηση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
11. Στην ελεύθερη μίσθωση φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους έως και 3,5 τόνων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.
*Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για το ζήτημα της καταβολής από τις τράπεζες των 555,6 εκατ. ευρώ, που οφείλουν στο Δημόσιο για τη στήριξη που έχουν λάβει μέσω προνομιούχων μετοχών.

ΠΗΓΗ

Μαζικές μετατάξεις ακόμα και για όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα, αναδρομικά οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

 
Tα πάνω κάτω στο Δημόσιο φέρνει το πολυνομοσχέδιο αφού εκτός από τις μετατάξεις που πλέον αποκτούν μαζικό χαρακτήρα, θεσμοθετείται η διαθεσιμότητα για ένα χρόνο.
Και όχι μόνο. Ακόμα και ο υπάλληλος που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του θα μπορεί να μεταταχθεί. Το πολυνομοσχέδιο «ξεβολεύει» και τους εκπαιδευτικούς, αφού με απόφαση του υπουργού Παιδείας θα μπορούν να μετατίθενται από σχολείο σε σχολείο ανάλογα με τις ελλείψεις και μάλιστα με έξοδα του κράτους.
Ως προς τα ειδόματα όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί) οι παρακρατήσεις τους θα γίνουν αναδρομικά από τον Αύγουστο, ενώ όσοι εργάζονται στις ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.  
Αναλυτικότερα, οιανατροπές που έρχονται με το πολυνομοσχέδιο στους δημοσίους υπαλλήλους και τα επιδόματά τους είναι οι εξής:
Μετατάξεις- Διαθεσιμότητα-Προσλήψεις
-          προβλέπονται  μαζικές μετατάξεις δημοσίων  υπαλλήλων (μονίμων και ιδιωτικού  δικαίου) από τα τέλη του  έτους και κάθε τρίμηνο, προς άλλα υπουργεία, περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ λόγω μεταβολής των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, όταν διαπιστώνεται μετά την διενέργεια αξιολόγησης  πλεονάζον προσωπικό,  ή για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο υπό μετάταξη υπάλληλος μεταφέρει το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιό του σε νέα συναφή θέση της ειδικότητας τους, ενώ αν δεν παρουσιαστούν στη νέα θέση τους απειλούνται με υποβιβασμό (οι μόνιμοι) ή απόλυση (οι ιδιωτικού δικαίου και οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα).
-     εφαρμόζεται διαθεσιμότητα  επί ένα χρόνο με μειωμένο  μισθό (θα λαμβάνουν τα τρία  τέταρτα των αποδοχών τους) για  μονίμους πολιτικούς υπαλλήλων  του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών,  ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και  δεύτερου βαθμού, οι θέσεις των  οποίων καταργούνται.  Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους να μετατάσσονται εκουσίως ή υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οπουδήποτε στο δημόσιο. Επίσης να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης. Αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε υπαλλήλους φορέων σε θέσεις που καταργούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Η υπηρεσιακή σχέση των υπαλλήλων  αυτών, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν, λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.
-          Τίθενται  αυτοδικαίως σε αργία υπάλληλοι  εφόσον τους ασκηθεί ποινική  δίωξη για κλοπή ή υπεξαίρεση (κοινή ή της υπηρεσίας), για  παράβαση καθήκοντος κλπ. Επίσης  εάν εκδοθούν σε βάρος τους δικαστικές καταδίκες, ένταλμα προσωρινής κράτησης ή με περιοριστικούς όρους,  εάν τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή  παύσης κλπ.   Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντα του, εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε αργία.
-          Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2016 ο κανόνας περιορισμού των προσλήψεων «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο δημόσιο.
-          Οι  πίνακες επιτυχίας του ΑΣΕΠ  ισχύουν μόνο για την πλήρωση  των θέσεων που προκηρύχθηκαν  και ισχύουν μόνο για τρία  έτη. Απαγορεύεται ο διορισμός άλλου υποψηφίου από τον πίνακα επιτυχίας, εκτός εάν υποψήφιοι που διορίστηκαν, παραιτήθηκαν εντός έτους από του διορισμού τους.
-          Προβλέπονται  μεταθέσεις εκπαιδευτικών,  με  δαπάνη του Δημοσίου από σχολείο  σε σχολείο σε όλη την επικράτεια με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Θα καθοριστεί διαδικασία με κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η υπηρεσία σε σχολεία με δυσμενείς όρους διαβίωσης και λειτουργίας, η συνυπηρέτηση, η ανάγκη συνοίκησης συζύγων, η εντοπιότητα, η προστασία τέκνων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την διενέργεια των μεταθέσεων.
Επιδόματα – Ειδικά μισθολόγια
-   καταργούνται, από 1-1-2013, τα επιδόματα εορτών  και αδείας για όλους τους  λειτουργούς και υπαλλήλους του  Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και  για όλους τους υπαλλήλους  και μισθωτούς των ΝΠΙΔ.
-           αναστέλλονται,  από 1-1-2013 και μέχρι το τέλος του έτους 2016, κάθε χορήγηση Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
-          επεκτείνεται  το βαθμολογικό και μισθολογικό  καθεστώς των υπαλλήλων του  Δημοσίου, από 1-1-2013 και στο προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) κλπ.
-          επιβάλλονται  αναδρομικά, από 1-8-2012, οι μειώσεις  επί των αποδοχών όλων των  αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια. Θα αναζητηθούν και θα κρατηθούν  σαν «αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές» από το μισθό τους κλπ.
-          μειώνεται  η αντιμισθία προέδρων των  δημοτικών και περιφερειακών  συμβουλίων κατά 50%. Καταργείται  και η καταβολή αποζημίωσης  στους αιρετούς από τη συμμετοχή  τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών  συμβουλίων κλπ.
-          καταργείται,  από 1-1-2013, το χρονοεπίδομα που  καταβάλλεται στους δικηγόρους  με έμμισθη εντολή του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
-          αναστέλλονται  κατά ένα χρόνο οι δύο τελευταίες  δόσεις της έκτακτης παροχής  στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς , η καταβολή των οποίων προβλέπετο για τα έτη 2012 και 2013. Χρονική μετακίνηση ισχύει και για τους συνταξιούχους δικαστικούς.
-          μειώνονται  εκ νέου οι αποδοχές των  γενικών γραμματέων υπουργείων  κλπ στα 3000 ευρώ το μήνα.
-          μειώνονται οι αμοιβές των υπαλλήλων της ΕΥΠ και της Προεδρίας της Δημοκρατίας,  από 1-1-2013 και εφεξής.

Πλήρης αδιαφορία των ευρωπαίων για τη ΔΕΠΑ - Μόνο 5 απο τους 17 ενδιαφερόμενους μένουν στον διαγωνισμό - Προσφορά από Μυτιληναίο, Motor Oil

Πλήρης αδιαφορία των ευρωπαίων για τη ΔΕΠΑ - Μόνο 5 απο τους 17 ενδιαφερόμενους μένουν στον διαγωνισμό - Προσφορά από Μυτιληναίο, Motor Oil Πέντε μόνο απο τους αρχικούς 17 υποψήφιους ομίλους εξεδήλωσαν χθές ενδιαφέρον με μη δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ. Με εξαίρεση την κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, καμμία άλλη πρόταση δεν προέρχεται απο ευρωπαικό ή αμερικανικό όμιλο.
 
Οι όμιλοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον είναι δυο ρωσικές εταιρίες, η Gazprom  και η Sintez, η εταιρία Socar απο το Αζερμπαιτζάν και η ισραηλινή Israel corp.
Η απουσία ευρωπαικών εταιριών απο τον διαγωνισμό αποδεικνύει το μηδενικό ενδιαφέρον των ευρωπαικών ομίλων για επενδύσεις στην Ελλάδα. "Είμαστε κομμένοι απο κάθε ευρωπαικό όμιλο σε όλους τους κλάδους" δήλωνε με απογοήτευση έμπειρος έλληνας τραπεζίτης.
Η εξέλιξη δεν είναι φυσικά καθόλου ευχάριστη καθώς οι όμιλοι που επέδειξαν ενδιαφέρον συνδέουν την επένδυση στη ΔΕΠΑ με πολύ σημαντικές συνέργειες, όπως είναι η προώθηση των δικών τους αποθεμάτων φυσικού αερίου και η εξάρτηση που μπορεί να δημιουργήσει στην ελληνική οικονομία (και εξωτερική πολιτική) η απόκτηση απο αυτούς τους ομίλους της εταιρίας - κλειδί για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, είναι σημαντική.
Η απουσία των ευρωπαίων εταίρων ακόμη και απο την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς, αποτελεί έκπληξη για την εταιρία "διαμάντι" των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων, ιδίως αφού αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 5 ευρωπαικοί όμιλοι: Δυο ιταλικές εταιρίες, η ENI και η AEM, δυο ισπανικές η Gaz Natural  και η Enagas, η Vopak απο τηνΟλλανδία και η CEZ απο την Ουκρανία καθώς και η ΕΝΝ απο την Κίνα, η ιαπωνική Mitsui και η Negusneft απο την Ουκρανία.
Βεβαίως, απο την αρχή της διαδικασίας, ακούγονται φήμες οτι "η δουλειά είναι τελειωμένη" και η ΔΕΠΑ θα πάει στους Ρώσους.
Μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ελληνικό δημόσιο κατά 65% και κατά 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ το δημόσιο πουλά και τη συμμετοχή του στη ΔΕΣΦΑ που είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ. Όλοι οι όμιλοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον ενδιαφέρονται και για τις δυο εταιρίες. 
 
Η ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου
"Σε συνέχεια της από 28/03/2012 ανακοίνωσης, η «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ανακοινώνει ότι στις 5/11/2012 υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ» μαζί με την εταιρεία «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» και την κοινών συμφερόντων εταιρεία «Μ ΚΑΙ Μ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ».
Η τελευταία έχει οριστεί ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό συμμετοχής 80%, έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων. Η κατά 100% θυγατρική της «ΔΕΠΑ» με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.» δεν αποτελεί αντικείμενο της υποβληθείσας προσφοράς.
Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της κοινοπραξίας έχει οριστεί η Citigroup Global Markets Limited.
Σε περίπτωση συγκεκριμένης εξέλιξης επί της διαδικασίας, η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και τις εποπτικές αρχές".

Εάν η Ελλάδα γονατίσει, έρχονται νέα κανόνια σε τράπεζες της ευρωζώνης

Εάν η Ελλάδα γονατίσει, έρχονται νέα κανόνια σε τράπεζες της ευρωζώνης Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, George Saravelos, εκτιμά πως ακόμη και εάν περάσουν τα μέτρα, σημαίνει πως η Ελλάδα ξεκάθαρα θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να περάσει στο Κοινοβούλιο μία από τις πιο κρίσιμες ψήφους της ιστορίας της, σε αυτήν που χαρακτηρίζεται ως η εβδομάδα-κλειδί για τη χώρα, με σκοπό να μπορέσει να εκταμιεύσει την απαραίτητη για την επιβίωσή της δόση των 31,5 δις. ευρώ και να δοθεί ένα τέλος στα ανανεωμένα σενάρια για έξοδο από το ευρώ.
 
Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, George Saravelos, εκτιμά πως υπάρχει 80% πιθανότητα τα μέτρα να περάσουν αύριο στη Βουλή. Όπως επισημαίνει, το 20% που απομένει (του να μην περάσουν δηλαδή) φυσικά και αποτελεί ένα άκρως αρνητικό στοιχείο, καθώς ακόμη και εάν περάσουν τα μέτρα, σημαίνει πως η Ελλάδα ξεκάθαρα θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, οπότε ο κίνδυνος γύρω από την χώρα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, θα συνεχίσει να υπάρχει. Αξίζει αν σημειώσουμε πως η JP Morgan σε πρόσφατο note της έδινε 15% πιθανότητες να μην περάσουν τα μέτρα αύριο,Τετάρτη.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτομη και πρόθυμη να δράσει, κάτι που σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα στην αγορά ομολόγων της Ισπανίας δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πριν την επόμενη χρονιά. Αυτή τη στιγμή, όπως υπογραμμίζουν, η προσοχή τους είναι 100% στραμμένη στην Ελλάδα.
 
Η ροή των ειδήσεων γύρω από την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα άσχημη τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του Υπουργού των Οικονομικών πως το χρέος προς το ΑΕΠ της χώρας θα «χτυπήσει» το 190%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ότι αναμενόταν πριν.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να μείνει χώρις μετρητά, ενώ οι πιστωτές της «καυγαδίζουν» γύρω από τις διάφορες προϋποθέσεις.
 
Εάν η Ελλάδα λυγίσει, θα δημιουργηθούν τεράστιες ρωγμές στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης, όπως προειδοποιεί ο οικονομολόγος, και προσθέτει πως, εάν αυτ ές οι απώλειες είναι συμπυκνωμένες, τότε θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος τραπεζικών πτωχεύσεων στην περιοχή.
Η ΕΚΤ έχει πολύ λίγο έλεγχο γύρω από τί μπορεί να προκαλέσει στην ευρωζώνη μία άσχημη εξέλιξη με την κατάσταση της Ελλάδας, όπως επισημαίνει ο Weinberg. Δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να δημιουργήσει απεριόριστη ρευστότητα και να δανείσει σε πτωχευμένες κυβερνήσεις.
Ουτέ καν μπορούμε να φανταστούμε, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος, κάποια δράση από πλευράς της ΕΚΤ που θα μπορέσει να ωθήσει την ευρωζώνη προς μία ομαλή επίλυση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιοχής και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει η Ελλάδα να αφαιθεί να γονατίσει.
 
K.E.

Στάση εργασίας την Τετάρτη σε Μετρό, ΗΣΑΠ και ΣΤΑΣΥ

24ωρη απεγία σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τελικά την Τετάρτη  Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, αντί της αρχικής 24ωρης απεργίας που είχε προγραμματισθεί. Έτσι, το τραμ θα ξεκινήσει τη λειτουγία του στις 12 το πρωί, ενώ Μετρό και ΗΣΑΠ στις 15:00 το απόγευμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους επιθυμούν να κατέβουν στις διαδηλώσεις.

Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους


Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους

Νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τρία μόνο κλιμάκια και συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45% και μίνι κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών με δύο συντελεστές 26% και 33% προβλέπει το νεώτερο σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το νέο σύστημα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων που συζητείται θα οδηγεί σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα προκύψουν επιβαρύνσεις. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν:
1ο. Εφαρμογή μιας νέας φορολογικής κλίμακας με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%. Το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από τις 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι τις 47.000 ή τις 48.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 47.000 ή των 48.000 ευρώ και να έχει συντελεστή 45%.
2ο. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ με ταυτόχρονη καθιέρωση σταθερής μείωσης φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ.
Για παράδειγμα:
Εισόδημα 10.000 ευρώ στο οποίο, με βάση τον συντελεστή 21%, αντιστοιχεί φόρος 2.100 ευρώ (10.000 Χ 21% = 2.100 ευρώ), θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, οπότε ο τελικός φόρος που αναλογεί θα περιορίζεται στα 150 ευρώ (2.100 - 1.950 = 150 ευρώ).
Εισόδημα 20.000 ευρώ, στο οποίο με βάση τον συντελεστή 21%, αντιστοιχεί φόρος 4.200 ευρώ (20.000 Χ 21% = 4.200 ευρώ), θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 1.850 ευρώ (1.950 - 50 - 50 = 1.850 ευρώ), οπότε ο τελικός φόρος θα περιορίζεται στα 2.350 ευρώ (4.200-1.850 = 2.350 ευρώ).
3ο. Με μίνι κλίμακα που θα έχει δυο συντελεστές, 26% και 33%, θα φορολογούνται τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, ενώ όλες οι εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., ΕΠΕ) θα φορολογούνται με συντελεστή 33%.
Ο συντελεστής 26% θα επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και για υπερβάλλον ποσό θα εφαρμόζεται συντελεστής 33%.
4ο. Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. Θα πάψουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει βάσει της φορολογικής κλίμακας αφαιρείται το 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, δωρεές, χορηγίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξετάζεται να εξακολουθούν να εκπίπτουν μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, και ασφάλιστρα ζωής, διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.
5ο. Κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα αφορολόγητα αυτά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα του φορολογούμενου και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα.

17 δισεκατομμύρια σε 500 σελίδες, 100.000 «εγκλωβίζονται» στην εργασία τα επόμενα δύο χρόνια

17 δισεκατομμύρια σε 500 σελίδες, 100.000 «εγκλωβίζονται» στην εργασία τα επόμενα δύο χρόνια 
Η άμεση εκταμίευση της δόσης το αργότερο μέχρι τέλη Νοεμβρίου είναι πλέον ο στόχος της κυβέρνησης. Για να πείσει τους δανειστές βασικό «όπλο» είναι το πολυνομοσχέδιο των 500 σελίδων με μέτρα 17 δις ευρώ, που«κλείδωσαν» μετά και τις τελευταίες επαφές του υπ. Οικονομικών και των κυβερνητικών εταίρων με την τρόικα. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο είναι «εμπροσθοβαρές», ως προς τις δαπάνες και ενσωματώνει άμεσα όλα τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τη τρόικα για τη περίοδο 2013-2016.
Μέχρι στιγμής τα μέτρα έχουν ως εξής:
 
Εργασιακά:
 
- Κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εκτός από τα θεσμικά (άδειες κ.λπ.), όπου γίνεται προσπάθεια οι ρυθμίσεις να παραμείνουν ως έχουν. - Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος.
- Μείωση του χρόνου προαναγγελίας απόλυσης στο 4μηνο (σήμερα έως 6 μήνες).
- Θέσπιση πλαφόν 2.000 ευρώ ανά έτος στις αποζημιώσεις απόλυσης όσων έχουν προϋπηρεσία πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη.
 
Συντάξεις:
- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη στα 67, που θα επηρεάσει50.000 ασφαλισμένους το 2013 και άλλους 50.000 το 2014.
- Περικοπή συντάξεων κλιμακωτά κατά 5%, 10%, 15% από τα 1.000, 1.500 και 2.000ευρώ αντίστοιχα.
- Κατάργηση εξαιρέσεων για τις αναπηρικές
 
Άλλα:
- Κατάργηση των Δώρων σε όλα τα Ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ.
- Αύξηση των μηνιαίων εισφορών στον ΟΓΑ από 12 ευρώ σε 25 ευρώ από 1/1/2013.
- Μείωση έως 35% στα εφάπαξ.
- Χορήγηση ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας από τα 60 (αυτό θα ισχύσει τελικά από το 2014)
- Εφαρμογή εισοδηματικών/περιουσιακών κριτηρίων για τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα.
- Διάταξη για ενοποίηση των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ η οποία όμως φέρεται ότι μπορεί να έχει μεταβατική περίοδο ώστε να προηγηθούν οι αναλογιστικές μελέτες

«Λαβράκια» πολλών εκατ. ευρώ από το ΣΔΟΕ


«Λαβράκια» πολλών εκατ. ευρώ από το ΣΔΟΕ

Από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε) διεξάχθηκαν έλεγχοι για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, την καταβολή Φ.Π.Α και την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο των οποίων αποκαλύφθηκαν και καταλογίσθηκαν οι εξής παραβάσεις:
Σε τέσσερις (4) αγρότες στη Θήβα, οι οποίοι έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 5.467.000 ευρώ.
Σε 17 επιχειρήσεις, οι οποίες εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 65.000.000 ευρώ. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται διαφημιστικές εταιρείες, επιχείρηση εμπορίας ζωοτροφών, βιομηχανία ενδυμάτων, επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, κατασκευαστική επιχείρηση και εργαστήριο ελευθέρων σπουδών.
Σε 19 επιχειρήσεις καταλογίσθηκαν οι σχετικές παραβάσεις γιατί έλαβαν και καταχώρησαν στα βιβλία τους εικονικά τιμολόγια ύψους 21.600.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχείρηση οδικών μεταφορών, βιομηχανία ενδυμάτων, εργολάβο οικοδομών, επιχείρηση catering, πρατήριο καυσίμων και επιχείρηση διακοσμήσεων.
Σε έξι (6) επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες καταλογίσθηκαν παραβάσεις γιατί δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για ποσά 5.500.000 ευρώ που εισέπραξαν. Πρόκειται για ένα πλαστικό χειρουργό, έναν οδοντίατρο, ένα videoclub και άλλες τρεις επιχειρήσεις εμπορίας.
Σε γνωστή επιχείρηση κατασκευής κτιρίων και αγοραπωλησιών ακινήτων διαπιστώθηκε η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων ύψους 12.000.000 ευρώ.
Ανεπάγγελτος διαπιστώθηκε ότι ασχολείτο με εισαγωγές και παραγγελίες αυτοκινήτων και δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 5.500.000 ευρώ και είχε προσαύξηση της περιουσίας του κατά 6.000.000 ευρώ.
Τέλος, στο πλαίσιο του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι δημόσιος υπάλληλος κάτοικος Βούλας είχε αδικαιολόγητες καταθέσεις 2.679.000 ευρώ.

"Φωτιές" άναψε το cocktail dinner του Παπανδρέου στο Τορόντο


 

Φωτιές άναψε στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου η είδηση που κυκλοφόρησε ότι την ώρα της ψηφοφορίας για τα μέτρα, ο ίδιος θα έδινε cocktail dinner στο Τορόντο.

Αργά το μεσημέρι οι συνεργάτες του (στο γραφείο που διατηρεί ως πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή) ενημέρωσαν ότι "δεν υπήρχε τέτοιο θέμα" και ότι ο κ. Παπανδρέου είχε διαμορφώσει από την προηγούμενη εβδομάδα το πρόγραμμά του έτσι ώστε να είναι παρών και στις δύο ψηφοφορίες - αύριο για τα μέτρα και την Κυριακή για τον Προϋπολογισμό.

Δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται ήδη στη Βοστώνη για μία από τις διαλέξεις του στο Χάρβαρντ (έχοντας λάβει, πάλι, τη σχετική άδεια από τη Βουλή) οι συνεργάτες του σημείωναν ότι έχει βγάλει εισιτήριο επιστροφής για να βρίσκεται στην Αθήνα αύριο νωρίς το πρωί.

Ωστόσο, η προσπάθειά τους να πείσουν ότι δεν πρόκειται για ακύρωση του προγράμματος στο Τορόντο, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που δέχθηκε, προσκρούει στην δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης που είχε τυπωθεί και κυκλοφορούσε για το cocktail dinner. Επ’ αυτού συνεργάτες του κ. Παπανδρέου αναφέρουν ότι το εν λόγω dinner  είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό, οπότε είχε τυπωθεί και η σχετική πρόσκληση, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει τους διοργανωτές ότι υπήρχε η εκκρεμότητα της ψηφοφορίας στην ελληνική βουλή. Και ότι όταν αυτή οριστικοποιήθηκε συμπίπτοντας με την εκδήλωση στο Τορόντο ο ίδιος αποφάσισε την ακύρωση της συμμετοχής του.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή πάντως στην επίσημη ιστοσελίδα του Turnaround Management Association – Toronto Chapter παρουσιάζεται εκδήλωση η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στο Fairmont Royal York Hotel (το κοκτέιλ ξεκινάει στις 5.30 τοπική ώρα και το δείπνο στις 6.30) με βασικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.


Πηγή:www.capital.gr

Ένταση στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο (ανανεωμένο)



 

 Επιμένει στο «παρών» η Δημοκρατική Αριστερά όπως προκύπτει από τη συζήτηση στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα (Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016).

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «στηρίζει» την κυβέρνηση αλλά ζητάει από τον κ. Στουρνάρα έστω και τώρα να τροποποιήσει διατάξεις επί τα βελτίω. Η ΝΔ προειδοποιεί ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολες αλλά αναγκαίες. Κάθετη η διαφωνία από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή δηλώνει πως αν το νομοσχέδιο δεν ερχόταν σε ένα άρθρο, ίσως σε κάποιες διατάξεις να συμφωνούσε.
«Κανείς βουλευτής της ΝΔ δεν θα ψηφίσει με χαρά τα δημοσιονομικά μέτρα. Όμως εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει αλλά αυτό που πρέπει», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Ο βουλευτής παρατήρησε ότι «πολλά από αυτά που προβλέπει σήμερα το νομοσχέδιο. θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από την ένταξη της χώρας μας στο ευρώ», διότι ένας παράγοντας της κρίσης είναι και το ότι «μπήκαμε στο ευρώ χωρίς να είμαστε τόσο όσο θα έπρεπε προετοιμασμένοι». Ήταν η στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε σε όλες τις πτέρυγες και αναρωτήθηκε ποιος είναι αντίθετος με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή με την καθιέρωση θέσης Γενικού Γραμματέα Φορολογικών Εσόδων που δεν θα εξαρτάται πλέον από κομματικές επιλογές ή ακόμη με την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων. «Για να απαλλαγούμε από τον δανεισμό, ο μοναδικός τρόπος είναι να ψηφίσουμε τα μέτρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και ζήτησε να σταματήσουν οι ανέξοδοι λαϊκισμοί.
«Μας εξευτελίζετε και μόνο που μας ζητάτε μέσα σε λίγες ώρες να διαβάσουμε και να συζητήσουμε 800 σελίδες νομοσχεδίου», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της φιλελευθεροποίησης του προϊόντος των αγορών και της εργασίας. Παράλληλα προέβλεψε ότι οι «απορρυθμίσεις» θα οδηγήσουν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση και κρίση. «Είσαστε εναντίον του κόσμου της εργασίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και συνεχίζετε μια οικονομική πολιτική που θα κατεδαφίσει το κοινωνικό κράτος και θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση σε 3 ή 6 ή 7 μήνες», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολίτης να είναι ευτυχής να ψηφίσει τέτοια μέτρα;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης που υπογράμμισε όμως ότι ο υπουργός πρέπει να δεχθεί να τροποποιήσει διατάξεις στην κατεύθυνση του να προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, να μην θιγούν οι συντάξεις των ατόμων με καθολική αναπηρία, να ισχύσουν τα μέτρα για το ΕΚΑΣ μόνο για τους νέους συνταξιούχους, και να μην κοπεί το δώρο για τον ΟΓΑ. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ειδική πρόνοια για τις μειώσεις μισθών σε ορισμένες ΔΕΚΟ που εκ των πραγμάτων απασχολούν προσωπικό με μειωμένα προσόντα, όπως στην περίπτωση της ΕΘΕΛ που οι οδηγοί έχουν τη βασική εκπαίδευση και που «θα τους αφανίσουμε αν και είναι επτά ώρες στο τιμόνι». Ο κ. Μανιάτης κάλεσε επίσης τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές, που έχει περιλάβει στο νομοσχέδιο ή να το αναδιατυπώσει ώστε να πειστούν οι βουλευτές. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις μειώσεις των συντάξεων, είπε ότι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, κύριες και επικουρικές και εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μεγαλύτερη προοδευτικότητα στις περικοπές των συντάξεων.
Την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση τον λαό, διατύπωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος. «Τα μέτρα μας καταδικάζουν σε μεγαλύτερη ανεργία και δεν θα είναι τα τελευταία. Ότι συνέβη τα προηγούμενα τρία χρόνια θα συμβεί και τώρα», είπε ο κ. Μαρκόπουλος και προέβλεψε ότι δεν θα βγαίνουν τα νούμερα του νέου προϋπολογισμού αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα πριν το τέλος του 2013. «Η χώρα είναι απομονωμένη ακόμη και στον ενδοευρωπαϊκό διάλογο διότι δεν σήκωσε τον τόνο της φωνής της όχι για παλλικαρισμούς αλλά γιατί αυτά τα μέτρα είναι εις βάρος της ελληνικής οικογένειας και της κοινωνίας», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
«Αντί στην περίοδο της κρίσης να προστατευθεί ο εργαζόμενος, εσείς παίρνετε ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό», σχολίασε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος εκτιμώντας ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί και ότι το χρέος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν τελειώσουν τα μέτρα. «Λειτουργείτε στην πεπατημένη που σας ορίζουν οι ισντρούχτορες των διαφόρων λεσχών», είπε ο κ. Παναγιώταρος.
«Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε να μην αποδυναμωθούν άλλο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είχαμε καταστήσει σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει τα εργασιακά», δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη για τη ψήφο «παρών» που θα δώσει το κόμμα της και επέμεινε ότι «η εξαίρεση από το νομοσχέδιο των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση αλλά θα έδειχνε ότι η ελληνική πολιτεία απαιτεί αφού παίρνει σκληρές αποφάσεις να μην αποσαθρωθούν άλλο τα εργασιακά δικαιώματα». Η κ. Ξηροτύρη υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την κυβέρνηση να δει τη μεταβατικότητα της ρύθμισης για τα όρια συνταξιοδότησης ή για διατάξεις όπως αυτές για τις περικοπές σε αναπήρους. Ειδικά για τη στάση του κόμματος της είπε ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε την επιλογή να στηρίξει κυβέρνηση συνευθύνης με στόχο την παραμονή στο ευρώ και την προστασία των αδύναμων πολιτών και υπενθύμισε ότι ουσιώδες τμήμα της προγραμματικής συμφωνίας ήταν η προστασία των εργασιακών σχέσεων.
Το νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Χτυπάτε με τσεκούρι τις συντάξεις, τα δώρα, τους μισθούς. Τσακίζετε τους αγρότες, μειώνετε τις συντάξεις του ΟΓΑ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας ότι με τις «διευκολύνσεις που παρέχονται για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση συμπαρασύρει τους μισθούς στην κατακρήμνιση». Πρέπει ο λαός να αντιπαρατεθεί σε αυτή τη στρατηγική που μειώνει την τιμή της εργασιακής δύναμης και καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Ένταση στο ξεκίνημα της συζήτησης
Με το κοινοβουλευτικό πολιτικό θερμόμετρο να «χτυπάει κόκκινο» στην Επιτροπή Οικονομικών, απορρίφθηκε από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, η ένσταση που είχε διατυπώσει η αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα συμφωνίας με την τρόϊκα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας, τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης, προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία.
«Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:
«Με λίγα λόγια, η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως όλα τα υπουργεία κινούμαστε σε ένα εντελώς ασφυκτικό πλαίσιο για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
'Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που «επιτέθηκε» στον υπουργό Οικονομικών κατηγορώντας τον για «μεγάλο θράσος» και χαρακτηρίζοντας την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας και νομίζαμε ότι είχαν περάσει».
«Εισηγείστε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Καταργείτε το κοινοβούλιο. Κουρελιάζετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβάλετε στη χώρα μια αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πάτε με αυτές τις διαδικασίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο κοινοβούλιο σε περίοδο Δημοκρατίας. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωράτε σε άνομες πράξεις».
Τις αιτιάσεις του κ. Λαφαζάνη απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, τονίζοντας ότι η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, ως κατεπείγουσα, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάλεσε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την ουσία των απόψεών τους, να δείξουν ότι λειτουργούν συντεταγμένα.
Όπως είπε, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος, πέραν από τους διαδηλωτές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους υπάρχουν και αυτοί που δυσφημούν και λαϊκίζουν σε βάρος της χώρας.
«Ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νώντας Μαριάς, σημείωσε ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες, που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
«Καταλύετε τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Και δεν θα ισχύσουν αύριο ως άλλοθι ότι δεν διάβασαν το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στην αλλοίωση της Δημοκρατίας. Είναι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που θα το βρουν μπροστά τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει δυναμιτίσει τη χώρα» κατέληξε ο κ. Μαριάς.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, έκανε λόγο για επαίσχυντα άρθρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το νομοσχέδιο και έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει το κόμμα του και ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο «νεκροθάφτης» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».
«Είναι πρόκληση να γίνεται αυτός ο συνεχής εκβιασμός από την κυβέρνηση, ή ψηφίζετε τα μέτρα, ή χρεοκοπία. Ποιους θέλετε να τρομοκρατήσετε; Τους 1,5 εκ ανέργους, τους εργαζόμενους που παίρνουν 300 ευρώ, τους μισούς άνεργους νέους; Μέσα στη κρίση αυτή το μεγάλο κεφάλαιο εξακολουθεί να θησαυρίζει. Είναι πρόκληση. Αποδεικνύει πόσο πλασματική είναι αυτή η αστική δημοκρατία» συμπλήρωσε.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπέζας, σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα της συμπολίτευσης υποστήριζαν τη διαδικασία του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου, αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.
«Η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει πολύ αυστηρά» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Εγκαινιάσατε νέο τρόπο διαδικασίας της ψηφοφορίας δια την εις άτοπον απαγωγή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νώντας Μαριάς.

Bloomberg: «Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να της δανείζετε!»


Bloomberg: «Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να της δανείζετε!»

«Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να της δανείζετε χρήματα»!
Αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξε το πρακτορείο Bloomberg για να αναφερθεί, για μία ακόμη φορά στο θέμα της Ελλάδας, και στον «εκτροχιασμό», όπως επισημαίνει, του ελληνικού προγράμματος.
Εξηγώντας ότι η ελληνική οικονομία θα είναι, μέχρι το τέλος του έτους, μικρότερη κατά 20% σε σύγκριση με το μέγεθος που είχε πριν από πέντε χρόνια και ότι η κυβέρνηση προβλέπει νέα συρρίκνωση κατά 4,5% το 2013 -πρόβλεψη που, σύμφωνα με τον συντάκτη, μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη-, το άρθρο του Bloomberg, το οποίο υπογράφει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιου του Μάνχαϊμ Κλάους Ανταμ, υποστηρίζει ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ελληνικός λαός θα μπορέσει πραγματικά να σωθεί μόνο από τη στιγμή που οι δανειστές συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της και έτσι την «αναγκάσουν» να προχωρήσει χωρίς πρόσθετο δανεισμό.
Και μπορεί ένα ενδεχόμενο Grexit να φέρει μεγάλες αναταραχές και μια οδυνηρή προσαρμογή, που είναι πολύ πιθανόν να κρατήσουν για αρκετούς μήνες, ωστόσο μόνο μέσα από μία τόσο σκληρή κατάσταση η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει πιο δυνατή.
Η σημερινή προσέγγιση των δανειστών που δανείζουν στην Ελλάδα με σκοπό την εξομάλυνση της κατάστασης και τη μετάβασή της σε μια πιο βιώσιμη θέση, μόνο αυτό δεν έχουν τελικά πετύχει, σύμφωνα με το Bloomberg, αφού τα δάνεια «τρέχουν», ενώ η Ελλάδα -αν και ακόμη στο ευρώ- παραμένει στα ίδια.
Οι μειώσεις μισθών και οι αυξήσεις φόρων από μόνες τους δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.
Και αν δεν μπορούν να γίνουν πραγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε η έξοδος από την Ευρωζώνη παραμένει η μοναδική εναλλακτική επιλογή. Αυτό είναι ένα θλιβερό και αναπόφευκτο συμπέρασμα, υπογραμμίζει, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για πάντα.

Eιρηνικά ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Νέο ραντεβού την Τετάρτη έξω από την Βουλή

Φρούριο θύμιζε και πάλι το κέντρο της Αθήνας, σήμερα Τρίτη ενόψει της πανελλαδικής πανεργατικής πορείας διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Χιλιάδες εργαζόμενοι ξεχύθηκαν στους δρόμους με όπλο την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο και το οποίο, αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή.



Νωρίτερα, πορεία στη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, καθώς επίσης και η ΠΟΕ - ΟΤΑ και οι αυτοκινητιστές ταξί.

Αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας από τις δυνάμεις της αστυνομίας, με τον φόβο τυχόν επεισοδίων, ενώ το κέντρο παρέμεινε για αρκετές ώρες απροσπέλαστο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τοποθέτησαν κάγκελα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ οι ομάδες ΔΙΑΣ και Δέλτα πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας. Οι πορείες ολοκληρώθηκαν γύρω στις 14.30 χωρίς προσαγωγές.

Εφιαλτικές είναι για σήμερα Τρίτη, αλλά και αύριο Τετάρτη, οι μεταφορές για το επιβατικό κοινό, καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν προαναγγείλλει επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο κόσμος που συμμετείχε στα σημερινά συλλαλητήρια δεν ξεπέρασε τις 40.000, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να υπογραμμίζει ότι είναι "απογοητευμένος" από την μικρή συμμετοχή.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν εκτός από την Αθήνα και σε άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και την Πάτρα, ενώ περιορισμένης έντασης χαρακτηρίζονται τα επεισόδια από την μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

Στο Πεδίον του Άρεως, όπου έλαβε χώρα η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, βρέθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση "τρικομματική κοινοπραξία που επικυρώνει στη Βουλή ό,τι ζητάει η τρόικα και ζήτησε εκλογές, λέγοντας ότι η μόνη λύση είναι η λαϊκή ετυμηγορία".

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα. Η ίδια υπογράμμισε: "Καλούμε το λαό να προχωρήσει σε συστηματική και καλά οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή όχι μόνο στις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά γενικότερα στο σύστημα".

Αυστηρό μήνυμα σε όσους επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι θα "ξεγυμνώσει και παραδώσει στην αστυνομία όποιον κάνει έκτροπα".

Ανανεώνουν το ραντεβού τους για Τετάρτη οι ενώσεις εργαζομένων - Δεύτερη ημέρα ταλαιπωρίας για τους επιβάτες

Την Τετάρτη θα παραλύσει για δεύτερη ημέρα η χώρα εξαιτίας της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 5 το απόγευμα και την ίδια ώρα θα διαδηλώσει στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Αύριο πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το Σωματεία Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., οι συρμοί Μετρό και ΗΣΑΠ θα κινηθούν κανονικά από τις 15:00 έως τη λήξη της βάρδιας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στις 17:00.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και την Πάτρα.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν και την Τετάρτη τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και το ΕΚΑΒ.

Κλειστά θα μείνουν την Τετάρτη τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν και τα πλοία την Τετάρτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Επίσης, απεργούν την Τετάρτη η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), οι εργαζόμενοι στην 48ωρη απεργία.

Ακόμη, την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς ανεβαίνουν στις έδρες έως τις 10:00 το πρωί.

Οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη έως την ερχόμενη Παρασκευή και θα συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης.

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Φορο-κεραμίδα και στα φωτοβολταϊκά

Φόρο από 25% έως 35% επί τους τζίρους τους θα κληθούν να πληρώσουν όσοι επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στα φωτοβολταϊκά. Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει η επιβάρυνση αυτή η οποία ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τις επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες που «έσπειραν» φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους και τώρα θα αποκτήσουν… συνέταιρο την εφορία. Παράλληλα, θα παγώσει τα επενδυτικά σχέδια όσων ήθελαν να μπουν στην αγορά και θα καταστρέψει τον κλάδο ο οποίος ήταν ραγδαία ανερχόμενος στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό της εισφοράς επί του τζίρου αναμένεται να ξεκινήσει από το 25% για τα φωτοβολταϊκά που άρχισαν να λειτουργούν πριν από 7 χρόνια. Για τα προγράμματα που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αυτή θα είναι 35%, ενώ για το ενδιάμεσο διάστημα τα τέλη θα φτάνουν το 29%.
Η μεγαλύτερη εισφορά που φτάνει στο 35% θα ισχύσει εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για περίπου 50% των μονάδων, καθώς από τον Ιανουάριο του 2012 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 500 μεγαβάτ και τον Σεπτέμβριο έφτανε τα 974 μεγαβάτ.
Κάποιες χιλιάδες Έλληνες πίστεψαν το κράτος που τους παρότρυνε να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, από τα σπίτια τους μέχρι τα χωράφια στην επαρχία. Κι αφού έριξαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας, από τη μια τους μειώνεται η τιμή με την οποία αγοράζει η ΔΕΗ από αυτούς κι από την άλλη τους έρχεται η απίστευτη φορο-κεραμίδα.
Και ύστερα λένε στους Έλληνες να γίνουν τολμηροί, να ρισκάρουν, να κάνουν επενδύσεις αντί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Μα όταν το ίδιο το κράτος διαλύει την επιχειρηματικότητα, περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα;

Η παγίδα της επαναγοράς

Σε ένα ακόμη κορυφαίο λάθος ετοιμάζεται να υποπέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υιοθετώντας ως λύση για το ελληνικό πρόβλημα χρέους την επαναγορά ομολόγων από ιδιώτες που σήμερα διαπραγματεύονται σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την ονομαστική τους αξία.
Κατ’ αρχήν από μόνο του, το μέτρο δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και 10-15 δις να μας δανείσουν μέσω του ESM για την αγορά ομολόγων , δεν πρόκειται να ξεφορτωθούμε παρά(στην καλύτερη περίπτωση) 40 δις χρέους, ποσό που ίσα-ίσα φτάνει μόνο για να καλύψει την περιβόητη επιμήκυνση. Και ασφαλώς δεν αρκεί ούτε στο ελάχιστο για να φέρει το 9πλάσιο ελληνικό χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας.
Μιλάμε άρα για μία ασπιρίνη και αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει το ΔΝΤ, τις θέσεις του οποίου θα έπρεπε να εκμεταλεύεται η ελληνική κυβέρνηση κι ας στεναχωριέται η…Μέρκελ,  το λέει όμως και το πρακτορείο Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυση του για το ελληνικό χρέος.
«Η ιδέα επαναγοράς του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι ελκυστική, όχι μόνο γιατί επιτρέπει στη Γερμανία να συμφωνήσει τους όρους μείωσης του χρέους χωρίς να πρέπει να περάσει τη δική της διαχωριστική γραμμή, τη συγχώρεση δηλαδή του χρέους μιας κυβέρνησης προς την Γερμανία και την ΕΚΤ…Εδώ ωστόσο βρίσκεται το πρόβλημα: Οι επαναγορές ομολόγων έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Οπως απέδειξε ο Jeremy Bulow, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, κατά την διάρκεια της κρίσης στη λατινική Αμερική, τη δεκαετία του ’80, οι επαναγορές χρέους έχουν την τάση να αυξάνουν τις τιμές των ομολόγων που έχουν απομείνει, αφήνοντας την τιμή αγοράς χρέους μιας κυβέρνησης με ελάχιστες αλλαγές. Για την περίπτωση της Ελλάδας, μας λέει ο Bulow, θα πρόκειται για περίπτωση δαπάνης χρημάτων με στόχο μια λογιστική φαντασίωση».
Αυτά αναφέρει επι λέξει το Bloomberg. Αλλά ακόμη και αν αποφάσιζε η κυβέρνηση, με ξένα δανεικά, μία «μαζική επανάκληση» ομολόγων, που σήμερα διαπραγματεύονται, ας πούμε, στο 30% της αξίας τους, σε ποιά τιμή θα γινόταν αυτή, ώστε να καταστεί ελκυστική για τους ιδιώτες; Σίγουρα σε πολύ υψηλότερη. Πόσο υψηλότερη όμως;
Ποιός θα αποφασίσει δηλαδή το premium που θα δοθεί στους επενδυτές για να δώσουν πίσω τα ομολόγα τους; Και με τι κριτήρια;
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι μια τέτοια διαδικασία, εκτός από ατελέσφορη μπορεί να αποδειχτεί και προβληματική από νομικής πλευράς. Φαντάζεστε να πλανώνται φήμες ότι κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων και αγόρασαν ομόλογα στο 30% της αξίας τους για να τα πουλήσουν μετά εκ του ασφαλούς στην ελληνική κυβέρνηση στο 60% και να διπλασιάσουν μέσα σε λίγες μέρες το κεφάλαιο τους;
Αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά που κινδυνεύουν να εκθέσουν τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου και να μας ξαναγυρίσουν πίσω στην περίοδο των αλήστου μνήμης…ασφάλιστρων κινδύνου(CDS).  Μοναδική λύση είναι το κούρεμα του επίσημου χρέους και όχι η επαναγορά του εναπομείναντος ιδιωτικού. Ας τολμήσει επιτέλους να το πει δημόσια η κυβέρνηση…

 Του Γιώργου Χαρβαλιά

Πορτογαλία, Ελλάδα στρέφονται στην Παγκόσμια Τράπεζα για βοήθεια

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία ζήτησαν τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάκαμψη των οικονομιών τους με τις συνομιλίες να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, είπε ο πρόεδρος της τράπεζας Jim Yong Kim στη... σύνοδο κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομικών (G20) στο Μεξικό.

Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που δύο αναπτυγμένες χώρες προσφεύγουν για βοήθεια στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία κατά κύριο λόγο ασχολείται με φτωχότερες χώρες.

"Οι συζητήσεις τόσο με τον Πορτογαλία όσο και με την Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο", δήλωσε ο Kim σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του G20. "Σε μερικές εβδομάδες, σε ένα μήνα, θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το τι ακριβώς θα κάνουμε", συμπλήρωσε.

Από τον Iούλιο που ανέλαβε καθήκοντα , ο Kim έχει αναφέρει ότι επιθυμεί να προσφέρει συμβουλευτική βοήθεια και σε αναπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Είμαστε πολύ καλοί στο να βοηθάμε χώρες, τουλάχιστον να κατανοούμε και να συγκρίνουμε τα δημοσιονομικές τους δαπάνες με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε προτείνοντας τρόπους για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος", είπε ο Kim.

"Έχουμε συνεργαστεί με πολλές διαφορετικές χώρες που αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα", πρόσθεσε.
kerdos.gr

Στεγαστική "φούσκα" απειλεί τις ασιατικές οικονομίες!

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις ασιατικές οικονομίες οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε πλήρη άνθηση, αλλά οι πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα μπορεί να... θέτουν τα θεμέλια για την επόμενη οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα της Capital Economics, οι πιστώσεις/δάνεια του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, με τις χώρες στις οποίες χτυπάει κόκκινο να είναι το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα και το Βιετνάμ.

Παρότι θεωρείται φυσιολογικό να αυξάνεται ο δανεισμός στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σε υψηλό μάλιστα ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, η ανάπτυξή τους δε θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην πίστωση όπως άλλωστε έγινε στην Ιρλανδία και στις χώρες της Βαλτικής πριν την κρίση του 2008.

Η Capital Economics πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη του δανεισμού στο Βιετνάμ, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η κατάσταση στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ δεν είναι επίσης ανησυχητική.

Ειδικά για το Χονγκ Κονγκ, οι ειδικοί της εταιρείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για φούσκα ακινήτων, τονίζοντας ότι οι τιμές των ακινήτων πρέπει να μειωθούν κατά 30% αν θέλουν να ισορροπήσουν την αγορά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ανατροπή... με κατάργηση των αφορολόγητων ποσών

Η κατάργηση των αφορολόγητων ποσών αποτελεί τον καταλύτη των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, με βασικό στόχο την αύξηση του φορολογικού βάρους σε εισοδήματα που δεν...
προέρχονται από εργασία.

Η κατάργηση των αφορολογήτων θα οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, των αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ και των μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ.

Στη λογική αυτή κινούνται οι περισσότερες ρυθμίσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως η κλιμακωτή αυτοτελής φορολόγηση για τα εισοδήματα από ακίνητα, η επιβολή κλιμακωτού αυτοτελούς φόρου 26%-33% στα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων και 13%-16,5% στα καθαρά εισοδήματα των αγροτών. Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα φορολογούνται πλέον ως επιτηδευματίες βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων και δεν θα δικαιούνται κανενός είδους αφορολόγητο όριο.

Από την εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης ευνοούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα από 5.000 μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους προκύπτουν μειώσεις στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 1.770 ευρώ.
forologikanea.gr