EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Συγκλονιστικό: Επιστολή 18χρονης μαθήτριας στον Παπανδρέου!

 
Η Χριστιάνα Π. μια μαθήτρια της Β' Λυκείου, συνέταξε μια συστατική επιστολή για τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να την εντάξει στον ατομικό του φάκελο, που διατηρεί στο Τμήμα Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Αναλυτικά η επιστολή της μαθήτριας:

«Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μου, με τη μεθοδικότητα και την πρωτοτυπία που διέκρινε όλους τους πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας, οδήγησε τη μητέρα μου στην ανεργία, αν και βρισκόταν πλησίον της σύνταξης. Ο μισθός της μητέρας μου ήταν το μοναδικό οικογενειακό μας εισόδημα, αφού ο πατέρας μου πέθανε όταν εγώ ήμουν πολύ μικρή.

Δεκαπέντε μήνες μετά, τη μητέρα μου δεν τη θέλει κανένας στη δουλειά του. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεχωρίζει για την αυτονομία του και την πρωτοβουλία του. Το επίδομα ανεργίας των 600 ευρώ που δικαιούταν η μητέρα μου, επειδή ήταν πολύτεκνη, το αναπροσάρμοσε πολύ γρήγορα στα 476 ευρώ.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει υψηλό βαθμό συναισθηματικής ωρίμανσης και με προέτρεψε να κολλήσω χαρτάκια σε όλες τις στάσεις λεωφορείων και τις κολώνες της περιοχής μου, αναζητώντας μεταχειρισμένα σχολικά βοηθήματα από μαθητές που έχουν τελειώσει το σχολείο.

Παρά την επίπονη προσπάθεια που κατέβαλα, δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα κανένας. Ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει σταθερότητα στις επιλογές του όσον αφορά στη δομή και τη λειτουργία του λυκείου που πηγαίνω.

Με πίστη και εργατικότητα συνετέλεσε στη διαμόρφωση ενός σχολείου αδιάφορου και μίζερου, με κουρασμένους και πνιγμένους στα προβλήματά τους καθηγητές. Ενός σχολείου που μας βλέπει μόνο ως υποψηφίους πανελλαδικών και όχι ως μαθητές που αναζητούν τη γνώση.

Ενός σχολείου που ταυτίζει τις αγωνίες μας και τις αναζητήσεις μας με την επιτυχία ή την αποτυχία σε ένα ομολογουμένως αποτυχημένο από τη βάση του εξεταστικό σύστημα.

Με την ίδια πίστη και εργατικότητα στους στόχους του οδήγησε τον μπαμπά της Φαίης στην εφεδρεία και τον μπαμπά της Ιωάννας στην... Διστάζω να το γράψω και νομίζω ότι δεν θα καταφέρω ποτέ πια στη ζωή μου να γράψω ή να ψιθυρίσω αυτή τη λέξη.

Επειδή ξέρω τι σημαίνει να μεγαλώνεις χωρίς μπαμπά, με την Ιωάννα δεθήκαμε και γίναμε αχώριστες από τότε. Με την παροιμιώδη αυτοκυριαρχία που διαθέτει, δεν έδειξε την παραμικρή θλίψη ή συντριβή όταν η τράπεζα έπαιρνε το σπίτι του Μπάμπη, αφού ο μπαμπάς του δεν πληρωνόταν από τη δουλειά του για δεκατρείς μήνες.

Ο Μπάμπης σταμάτησε το φροντιστήριο και είπε ότι θα προσπαθήσει μόνος του. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει. Είπαμε ότι και τα υπόλοιπα παιδιά θα τον βοηθάμε στον ελεύθερο χρόνο μας.
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, συνιστώ ανεπιφύλακτα τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας να διδάξει ως ακαδημαϊκό προσωπικό στο πανεπιστήμιό σας και ελπίζω κάποτε να καταφέρω και να γίνω δεκτή στο τμήμα του. Τότε, που ο θυμός της εφηβείας μου θα έχει μετατραπεί σε οργή της ενηλικίωσής μου.

Χριστιάνα Π., μαθήτρια Γ' Λυκείου το σχολικό έτος 2012 – 2013″
newsbomb.gr

Σύλλογος υπαλλήλων δήμου Αγίου Δημητρίου - 4η μέρα κατάληψης



Όλοι στους δρομους του αγωνα, συντονιζουμε ολους τους δημοτες, τις κινητοποιησεις μας, και καλουμε ...ανεργους, συλλογικοτητες, φορεις, μικροβιοτεχνες, οργανωσεις, 15 μελη μαθητικα συμβουλια στο δημαρχειο του δημου αγιου Δημητριου την Δευτερα 05-11-2012 και ωρα 18:00 σε ανοιχτη συνελευση για να χει αποτελεσμα ο αγωνας μας εναντια στην εξαθλιωση, το ξεπουλημα, την υποταγη...

Κοινοποιηστε το παντου.... ή εμεις ή αυτοι.



Η Γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Αγίου Δημητρίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 01-11-12 αποφάσισε:

1. Να προχωρήσει άμεσα στη κατάληψη του Εργοταξίου, του Δημαρχείου και της Δημοτικής Αστυνομίας και σε όσους άλλους χώρους υπάρχει δυνατότητα με το Δ.Σ και τη συντονιστική επιτροπή

2. Να απέχουν από τη εργασία τους το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου

Σας καλούμε να αντιπαλέψετε μαζί μας την επίθεση που δεχόμαστε η οποία διαλύει όχι μόνο το κοινωνικό ιστό, όχι μόνο το Δήμο μας αλλά τις ζωές μας και των παιδιών μας.

ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ
Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΜΑΓΚΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνελήφθη Αλβανός που έκλεβε πορτοφόλια από επιβάτες λεωφορείου στους Αμπελόκηπους

Αναζητείται ο συνεργός του. Συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στους Αμπελόκηπους κι ενώ λίγο νωρίτερα είχε... προσπαθήσει να κλέψει το πορτοφόλι ενός 70χρονου μέσα σε λεωφορείο ένας 57χρονος Αλβανός.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως προέκυψε από την έρευνα ο 57χρονος, μαζί με έναν συνεργό του που αναζητείται, έκλεψε άλλα τρία πορτοφόλια από ηλικιωμένους μέσα σε λεωφορεία.
 
 

Στο ΣΔΟΕ ο Νίκος Παπανδρέου για την "λίστα Λαγκάρντ"

Mε τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, συναντήθηκε σήμερα ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου, καθώς το όνομα του ήταν στην φερόμενη ως λίστα Λαγκαρντ... Όπως αναφέρει και η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του και στενό του φίλο, Αγγελο Καραχάλιο, συναντήθηκε με τον κ. Στασινόπουλο, μετά από δική του πρωτοβουλία.

Τι υποστήριξε; Πως το όνομα που είναι στην λίστα είναι απλά συνωνυμία.

Το ΑΤΜ… της κρίσης στο Σουφλί: Ζητάς 20εύρω & βγάζει 50εύρω!

Και εκεί που έχει απελπιστεί κανείς και αναζητά λύση στα οικονομικά του προβλήματα (τη συνήθεια που… δεν έγινε λατρεία), να που ξεπροβάλλει σαν Μάννα εξ ουρανού το ΑΤΜ της… κρίσης!

Ποιο είναι αυτό; Μα ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, το οποίο δίνει περισσότερα χρήματα απ’ όσα ζητά ο κάτοχος της κάρτας και μάλιστα χωρίς να τον χρεώνει γι’ αυτά!

Το.. θαυματουργό ΑΤΜ φάνηκε στο ακριτικό Σουφλί και -όπως καταλαβαίνετε- μετά τον πρώτο πολίτη που το αντιλήφθηκε, έγινε ο κακός χαμός!

Η ουρά που σχηματίστηκε ξεπερνούσε και αυτές… στις «καλές» μέρες στις εφορίες! Ο διευθυντής της τράπεζας βγήκε έξω για να δει τι συμβαίνει και όταν πληροφορήθηκε την αιτία της ουράς, πανικόβλητος ζήτησε να διακοπεί η λειτουργία του ΑΤΜ.

Φυσικά, αναζητήθηκε η αιτία του πολύ ευχάριστου (για τους πολίτες μόνο, φυσικά) λάθους ήταν η απροσεξία ενός υπαλλήλου της τράπεζας που έβαλε τα 50ευρα στη θέση που μπαίνουν τα 20εύρα!

Οι ευχές «πάντα τέτοια» δεν φαίνεται να «καλάρεσαν» στον διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος ενδεχομένως να εξετάσει και την τιμωρία του υπαλλήλου. Σκοπεύει, πάντως, να ζητήσει τα χρήματα πίσω από τους τυχερούς που εκμεταλλεύτηκαν το «γενναιόδωρο» ΑΤΜ!

Der Spiegel: Μόνο μέτρα εκτάκτου ανάγκης θα σώσουν την Ελλάδα


 Der Spiegel: Μόνο μέτρα εκτάκτου ανάγκης θα σώσουν την Ελλάδα

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υιοθετώντας διάφορα μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Τα επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για τη δανειακή βοήθεια που της δόθηκε, θα μειωθούν εκ νέου. Αυτό θα γίνει και με τα τέλη διαχείρισης.

Εκτός αυτού, η ΕΚΤ θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο - γέφυρα.

Επίσης, η ΕΚΤ θα καταβάλλει στην ελληνική Κυβέρνηση τα κέρδη της, τα οποία αποκομίζει με την αγορά φθηνά αγορασθέντων κρατικών ομολόγων, μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό ελληνικά χρεώγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα. Η δημόσια περιουσία, η οποία προς το παρόν δύσκολα μπορεί να πωληθεί, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων, με τις οποίες η περιουσία διασφαλίζει αυτά τα ειδικά αξιόγραφα, τα οποία μπορούν να πωληθούν.

Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν πληγεί θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ΕΜΣ, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ελλάδα θα λάβει δύο χρόνια επιμήκυνση, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.

Πρόστιμα 350.000 ευρώ για ενεργειακά βραχιόλια


Πρόστιμα 350.000 ευρώ για ενεργειακά βραχιόλια 

Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 350.000 ευρώ, σε εταιρείες για παραβάσεις των διατάξεων περί «αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» του νόμου Ν. 2251/1994 «Προστασία των Καταναλωτών» και των διατάξεων σχετικά με τις πωλήσεις από απόσταση του ιδίου νόμου, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Ειδικότερα, οι επιβληθείσες κυρώσεις αφορούν σε πέντε εταιρείες που υιοθέτησαν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, κατά την προώθηση και διάθεση προς πώληση, κυρίως μέσω των φαρμακείων, ενεργειακών βραχιολιών ή άλλως βραχιολιών με ολογράμματα, με διάφορες εμπορικές επωνυμίες, κάποια εκ των οποίων έγιναν ευρέως γνωστά και από τις μαρτυρίες γνωστών αθλητών.

Συγκεκριμένα οι εταιρείες προωθούσαν προς πώληση τα εν λόγω προϊόντα, με ισχυρισμούς όπως ότι πρόκειται για ειδικής τεχνολογίας προϊόντα που χαρίζουν ισορροπία, ενέργεια, δύναμη, βοηθούν στην υγεία, ότι είναι αθλητικά προϊόντα τεχνολογίας για καλύτερες επιδόσεις, ότι βελτιώνουν την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία του σώματος και βοηθούν στην καθημερινή, καλύτερη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού του ανθρώπου.

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί κρίθηκαν ως αναληθείς, επειδή οι εταιρείες δεν προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία για την επαρκή επιστημονική τεκμηρίωσή τους. Επιπλέον δεν διέθεταν αποδεικτικά στοιχεία βασισμένα σε μελέτες, σχετικά με βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων από τη χρήση των προϊόντων αυτών.

Παραπλανητική επίσης κρίθηκε και η προώθηση ορισμένων από τα προϊόντα αυτά, σε περιοδικά και σχετικές ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων πώλησής τους, μέσω δηλώσεων γνωστών αθλητών, που παροτρύνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα, τα οφέλη των οποίων στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επιπλέον απέστειλε επιστολή στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προκειμένου να ενημερωθούν τα φαρμακεία όλης της χώρας για τα συγκεκριμένα προϊόντα καθώς και να προχωρήσουν άμεσα στην απομάκρυνση όλου του σχετικού προωθητικού υλικού με τους παραπάνω παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Άνεργος ο ένας στους τέσσερις γιατρούς

Άνεργος ο ένας στους τέσσερις γιατρούς 
Κάθε μέρα που περνάει, δύο γιατροί αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά -
Ένας στους τέσσερις γιατρούς στην Ελλάδα είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία, το 2011, η ανεργία στο ιατρικό σώμα έφτασε το 12,69%, ενώ το 2010 ήταν 11,55%. Έτσι, το 2011 τουλάχιστον 627 γιατροί (το 2,49%) έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 να έιναι 2,11%. Καθημερινά, δύο Έλληνες γιατροί φεύγουν από τη χώρα μας.

«Η έξοδος συνεχίζεται ακάθεκτη», λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. «Όταν ένας νέος γιατρός πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο πέντε χρόνια για να ξεκινήσει ειδικότητα και όταν την τελειώσει να μην είναι σίγουρος εάν θα βρει κάπου να εργαστεί, το εξωτερικό φαντάζει ως η μόνη λύση». Οπως λέει, ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία έφτασε φέτος τους 6.500, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. «Και μαθαίνουμε ότι υπάρχουν άλλες 6.000 κενές θέσεις στη χώρα», προσθέτει.

Εκτός από τη Γερμανία, οι νέοι Έλληνες γιατροί επιλέγουν επίσης την Αγγλία, τη Σουηδία και την Ελβετία, ενώ κάποιοι φεύγουν για τις ΗΠΑ. «Σε αυτές τις χώρες οι γιατροί δουλεύουν σκληρά, αλλά πληρώνονται καλά. Ακόμα και οι ειδικευόμενοι», επισημαίνει ο κ. Ντεντάκης, πρόεδρος του κλάδου Αθήνας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος.

Πράγματι, η μείωση των απολαβών των γιατρών στη χώρα μας έχει συμβάλει στο κύμα φυγής. «Δεν αμείβονται οι γιατροί στην Ελλάδα για τη δουλειά που κάνουν. Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, που δουλεύουν άπειρες ώρες, συνεχόμενες, χωρίς να ανταμείβονται».

Ο μισθός ενός ειδικευόμενου γιατρού στην Ελλάδα είναι κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ οι εφημερίες πληρώνονται πια κατά 40% λιγότερο από ό,τι παλιότερα. Φυσικά, το εξωτερικό είναι μονόδρομος και για όσους επιθυμούν να παρακολουθούν από πιο κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής.

Χρυσή Αυγή: Δεν απευθύνεται σε ανόητους ο Αντώνης Σαμαράς


Χρυσή Αυγή: Δεν απευθύνεται σε ανόητους ο Αντώνης Σαμαράς

Ως «θλιβερό ψεύτη» χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, σε ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι «απευθύνεται σε ανόητους και αδαείς».

Κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι έχει αναλάβει «εργολαβία το ξεπούλημα της Ελλάδος» καθώς και τη διανομή του εθνικού πλούτου στους «τοκογλύφους πιστωτές».

«Μόνο η πτώση της γελοίας και ξενόδουλης συγκυβέρνησης και η ανάληψη των ηνίων της χώρας από μία πραγματικά εθνική ηγεσία εγγυάται την επιβίωση της Ελλάδος ως κυρίαρχο εθνικό κράτος», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η κρίση θα περάσει, να μη μείνει το μίσος και ο διχασμός…



Ο  Κωνσταντίνος Τσάτσος, στο βιβλίο του «Η ζωή σε απόσταση»,  γράφει ότι η ιστορία μας θα ήταν περισσότερη χρήσιμη, αν μας δίδασκαν τα λάθη μας! Και από λάθη αυτή η χώρα…. Λες και κάποιος  μας κουρδίζει  να καταστρέψουμε και να αυτοκαστραφούμε. Σχεδόν πάντα, μετά από κάθε επιτυχία, οι  νίκες μας  κατέληγαν σε τραγωδίες, οι θρίαμβοι σε πανωλεθρίες, οι ήρωες σε προδότες και πάλι από την αρχή.
Πικρή  η  διαπίστωση του Εθνικού μας ποιητή, που από τη μια κραύγαζε «Βάστα, καημένο Μισολόγγι, βάστα», και από την άλλη συμπλήρωνε, «Αν μισούνται ανάμεσό τους, δεν τους πρέπει η λευτεριά».
Μας  το θυμίζει ο Νικηφόρος Βρεττάκος  στη «Λειτουργία κάτω απ΄ την Ακρόπολη», «Οι θεοί καθαρίζοντας τη γη σου, λησμόνησαν να ξεριζώσουν το κώνειο. Και να σύρουν έξω στο «πυρ το εξώτερον» τον Ιούδα τον δόλιο, που είχε την κρύπτη του πλάι στις Κερκόπορτες..»
«Πόσο θ΄ αντέξουμε ακόμα;»
Η πατρίδα μας βρίσκεται πάλι σε καιρούς «που όλα έδειχναν σάμπως να κρινόταν ο κόσμος».Είναι δύσκολα χρόνια και σύννεφα μαύρα μας περικυκλώνουν από παντού.
«Πόσο θ’ αντέξουμε ακόμα;» με ρώτησε προχτές μια ηλικιωμένη συνταξιούχος, με την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, καθώς κρατούσε στα χέρια της τον εκκαθαριστικό  λογαριασμό της ΔΕΗ, που μαζί με τη δόση από το χαράτσι, ήταν σχεδόν όση και η σύνταξή της. Τι να της απαντήσεις;
Χθες διάβασα μια ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι οι φτωχοί έφτασαν 2.341.400! Απ’ ότι βλέπω ούτε ένας δεν τους ..ξέφυγε! Σιγά να μη τους μέτρησαν όλους. Ο Έλληνας είναι περήφανος άνθρωπος και δύσκολα παραδέχεται τη φτώχεια και την αδυναμία του. Θα πρέπει να έχει φτάσει στο αμήν για να το παραδεχτεί.
Διαβάζω και για τα νέα μέτρα. Θυσίες εδώ, περικοπές εκεί, μειώσεις αλλού. Ειλικρινά δεν ξέρω, αν έχουν κανένα νόημα, οι απειλές ότι θα καταστραφούμε. Μα καταστρεφόμαστε ήδη…Αργά, αλλά σταθερά…
«Για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», γίνονται όλα αυτά! Μα ποιος συνετέλεσε στο να χαθεί αυτή η αξιοπιστία; Γιατί να μη πληρώσουν αυτοί, αλλά το βάρος να πέφτει επί δικαίων και αδίκων.
Να μη μας καταπιεί η μιζέρια…
Όμως, δεν είναι αυτό που με απασχολεί  περισσότερο. Πιο πολύ με φοβίζει  που αρχίζει ν’ ανθίζει πάλι το ζιζάνιο της διχόνοιας.
Δυστυχώς, οι υπερβολές ήταν πάντα παρούσες στο δημόσιο λόγο  μας, αλλά  στις δύσκολες ώρες οι υπερβολές οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές και ακραίες καταστάσεις.  Στρώνουν το δρόμο για  ένα νέο διχασμό.
Η γιαγιά μου έλεγε πάντα «πριν μιλήσεις να βουτήξεις τη γλώσσα στο μυαλό σου». Γιατί άμα βγουν τα λόγια, άντε να τα μαζέψεις. Και τα πικρά λόγια, γίνονται μαχαίρια…
Τις τελευταίες μέρες ήταν στην Αθήνα ένας φίλος μου από τη Νέα Υόρκη. Ποτέ δεν είχε δει την Αθήνα σε χειρότερη κατάσταση. Οι  άνθρωποι  σκεφτικοί, σχεδόν μελαγχολικοί. Οι δρόμοι  βρόμικοι, εγκαταλελειμμένοι. Απελπισία παντού. «Φαίνεται σαν να σας κατάπιε η μιζέρια», μου είπε. Ίσως να μην έχει άδικο.
Όμως, εκείνο που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν αυτές οι  αναφορές για  «χούντα», για «πραξικόπημα», για «προδότες», για «πουλημένους».
«Μα είναι δυνατόν να αποκαλείται  χούντα, μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση; Είχατε εκλογές πριν από 4 μήνες; Γιατί δεν στρώνεστε στη δουλειά και να περιμένετε να περάσει μια τετραετία;» Ύστερα θυμήθηκε τη Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας, που ακόμα και ο Περικλής έδινε λόγο καθημερινά. Ακόμα και στον Σωκράτη, έδωσαν το κώνειο. «Τελικά είναι στο DNA σας! Δεν χρειάζονται αποδείξεις ότι είστε απόγονοί τους. Μόνο που κληρονομήσατε  τα  ελαττώματά τους…»
Ο κίνδυνος της διχόνοιας και οι επιβουλείς…
Είναι αλήθεια ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση σε καιρό ειρήνης.  Όμως, αυτή η κρίση αρχίζει πλέον και αποκτά διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
Σε λίγο οι διαφορές και οι διαφωνίες μας δεν θα είναι μόνο πολιτικές και δεν θα λύνονται με τα μέσα που έχουν θεσπίσει οι δημοκρατίες.
Δημιουργούνται (ίσως και να καλλιεργούνται) επικίνδυνοι κοινωνικοί αυτοματισμοί.
Οι κοινωνίες στηρίζονται στην ανοχή, την κατανόηση, την αλληλεγγύη και σ΄ ένα σύστημα αξιών το οποίο αποδέχεται η πλειοψηφία των πολιτών.
Όλα αυτά τα αυτονόητα, δεν είναι πλέον και τόσο αυτονόητα.
Στον πολιτικό λόγο επικρατεί μια πρωτοφανής οξύτητα που δηλητηριάζει τους πολίτες.
«Τάγματα εφόδου» επιχειρούν να αποδώσουν …δικαιοσύνη ή να πάρουν στα χέρια τους την έννομη τάξη, υποκαθιστώντας την πολιτεία.
Οργανωμένες μειοψηφίες επιχειρούν διά της βίας να επιβάλλουν τα σχέδιά τους.
Συντεχνίες εκβιάζουν για να διατηρήσουν προνόμια τα οποία απέκτησαν σε καιρούς ευμάρειας στέλνοντας, όμως, το λογαριασμό στους πολίτες.
Ποικιλώνυμα συμφέροντα έχουν βάλει στο μάτι και ετοιμάζονται να στήσουν πάρτι για  να αποκτήσουν έναντι ευτελούς τιμήματος περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ελληνικό λαό.
Κυνικοί επιχειρηματικοί κύκλοι βάζουν, ξεδιάντροπα, μπροστά την τρόϊκα για να ξεθεμελιώσουν τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργώντας συνθήκες  μεσαίωνα.
Η δικαιοσύνη, προπύργιο της δημοκρατίας, δυστυχώς …υπολειτουργεί με «θεσμικά και οικονομικά αιτήματα». Τα οικονομικά είναι το θέμα!
Όπως, ήταν φυσικό έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτό το κλίμα και οι γνωστοί «φίλοι» μας.
Ο  «φιλάνθρωπος» Σόρος θέλει να χρηματοδοτήσει την ανέγερση «οίκων αλληλεγγύης» για να φιλοξενούμε τους λαθρομετανάστες. Τους κλείνει το μάτι και να τους δείχνει Ελλάδα. Αλήθεια, γιατί δεν πάει να κτίσει τους «οίκους αλληλεγγύης» του στην Τουρκία;
Κάποιοι θέλουν να μας θέσουν υπό επιτροπεία και να μας μετατρέψουν σε χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας.
Στη Θράκη οι πράκτορες της Άγκυρας αλωνίζουν σχεδόν ανενόχλητοι και φαντασιώνονται  σενάρια αυτονομίας κατά το πρότυπο του Κοσόβου.
Ένας λαός βαθιά απογοητευμένος, το τελευταίο που χρειάζεται είναι η διχόνοια. Γιατί η διχόνοια αφαιρεί δυνάμεις και προσθέτει προβλήματα. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια….
Μπορούμε να τα καταφέρουμε
Όσο και να μας απαξιώνουν (και στην απαξίωση αυτή τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουμε εμείς) η Ελλάδα έχει ακόμα εφεδρείες που μπορεί να αξιοποιήσει για να βγει από το αδιέξοδο. Αρκεί να μείνουμε όρθιοι και ενωμένοι.
«Και το όνομα Ελλάδα, δεν είναι λέξη, αλλά λόγος. Όλες οι λέξεις που ονομάζουν το φως…
«Όταν νέφη απειλούν ν’ αποκλείσουν τον κόσμο κι άλλο δεν έχουμε..
Όταν πάνω μας άνεμοι ισχυροί παρασύροντας μεταθέτουν την Άρκτο..
Όταν νιώθουμε μόνοι στο μέσο μιας έρημου δίχως σημεία κι άλλο δεν βλέπουμε, κατά σένα γυρίζουμε το κεφάλι μας.
Και σε βλέπουμε σε ώρες μεγάλου φωτός..
Που κι οι πέτρες σου ακόμα ντύνονταν δόξα..
Κι ως να ήτανε σώματα μικρά και μεγάλα που σηκώνονταν όρθια, ηλίου χιτώνες σάλευαν πάνω τους….
Και λαμπρύνονταν τα βουνά…» (Νικηφόρος Βρεττάκος)
Η κρίση θα περάσει, να μη μείνει το μίσος και ο διχασμός… Γιατί αυτά διαρκούν περισσότερο και την πληρώνουν πολλές γενιές…

Του Κώστα Ροδινού
ΠΗΓΗ

ΚΚΕ: Η ομιλία Σαμαρά είναι η φωνή των μονοπωλίων


ΚΚΕ: Η ομιλία Σαμαρά είναι η φωνή των μονοπωλίων 

«Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά είναι η φωνή των μονοπωλίων, που επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση, με τον λαό πτωχευμένο και χρεοκοπημένο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ.

Μάθε, παιδί μου, γράμματα χωρίς καθηγητές



Εμπάργκο… στην εκπαίδευση υφίστανται οι κάτοικοι των ακριτικών και όχι μόνο νησιών στην Ελλάδα. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε γυμνάσια και λύκεια είναι τόσο μεγάλες, που πολλά παιδιά εδώ και δύο μήνες δεν έχουν κάνει ούτε μία διδακτική ώρα σε πανελλαδικά μαθήματα. Στους Φούρνους Ικαρίας, οι μαθητές της Τεχνολογικής στην Γ’ Λυκείου διδάσκονται μόνο δύο από τα πέντε εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελληνίων, ενώ στο Καστελλόριζο η πρόταση της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης ήταν οι μαθητές να κάνουν μάθημα με… τηλεδιάσκεψη, χωρίς βέβαια να υπολογίζουν τις χαμηλές ταχύτητες του Ιντερνετ στα μικρά νησιά. Τα παιδιά κάνουν καταλήψεις κατά καιρούς στα σχολεία με μοναδικό αίτημα να έρθουν καθηγητές, χωρίς όμως να παίρνουν απαντήσεις.
«Τα τελευταία δύο χρόνια τα ακριτικά νησιά είδαν τον πληθυσμό τους να αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα πάνε να μας γυρίσουν στο μηδέν, καθώς οι γονείς, βλέποντας την τραγική κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, θέλουν να εγκαταλείψουν ακόμα μια φορά τη γενέτειρά τους», αναφέρει ο δήμαρχος της Νισύρου κ. Νικόλαος Καρακωνσταντίνος. «Η αποκέντρωση είναι μια απάντηση στην κρίση, αλλά θέλει υποδομές, κάτι που δυστυχώς τα νησιά μας στερούνται όχι μόνο τώρα, εν καιρώ κρίσης, αλλά και την εποχή που τα οικονομικά της χώρας ήταν πολύ καλύτερα».
«Μας πρότειναν διδασκαλία μέσω… τηλεδιάσκεψης»
Με ελλείψεις σε βασικά μαθήματα, το γυμνάσιο-λύκειο στο Καστελλόριζο υπολειτουργεί συμπληρώνοντας 2-3 ώρες διδασκαλίας καθημερινά. Από το νησί απουσιάζουν δύο φιλόλογοι, ένας καθηγητής πληροφορικής και εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως το αντιμετωπίζει ένας εκ των δύο μόνο μαθητών της Γ’ Λυκείου, ο οποίος δεν διδάσκεται την Ανάπτυξη Εφαρμογών, υποχρεωτικό μάθημα που εξετάζεται στις Πανελλήνιες στην Τεχνολογική Κατεύθυνση. Η μητέρα του μαθητή, κ. Αμαλία Γαβριηλίδου, μιλώντας στον «ΤτΚ» δηλώνει απελπισμένη: «Σκεφτήκαμε μέχρι και να μετακομίσουμε στη Ρόδο για να συνεχίσει το παιδί κανονικά τα μαθήματά του. Είναι μεγάλη οικονομική αιμορραγία για το σπίτι μας, όμως γονείς είμαστε κι έχουμε αγωνία για το μέλλον του παιδιού μας. Ο Κωνσταντίνος όμως δεν θέλει. Ζητάει μόνο να συμπληρωθούν τα κενά του σχολείου του. Αυτό μόνο μας κρατάει στο νησί. Η μετακόμιση θα είναι πολιτισμικό σοκ για το παιδί»
Πριν από μερικές μέρες, μαθητές, καθηγητές και γονείς έκλεισαν συμβολικά το σχολείο διαμαρτυρόμενοι για τα κενά. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με όλους τους αρμόδιους φορείς, ουσιαστική απάντηση όμως δεν ήρθε ποτέ. «Η μοναδική αντίδραση ήρθε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσων. Ο πρόεδρος πρότεινε ως λύση, μιας και δεν είναι αρμοδιότητά του οι προσλήψεις, να διδάσκεται ο μαθητής μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Μπέττυ Μούζακ. «Πολύ καλή ιδέα αν έχεις τις υποδομές για γρήγορο Ιντερνετ. Ο καθηγητής από τη Ρόδο έκανε παράλληλα μάθημα σε τέσσερις μαθητές, το δικό μας και άλλους τρεις από την Πάτμο, τη Νίσυρο και τη Λέρο. Το αποτέλεσμα ήταν να πέφτει το Ιντερνετ συνέχεια και το παιδί να καταλήξει εκνευρισμένο που δεν μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα».
Αν και προτεραιότητα στο νησί είναι οι μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες, οι γονείς επισημαίνουν ότι ούτε οι άλλες τάξεις κάνουν μαθήματα. «Δεν μιλάμε για Τεχνολογία και Μουσική, που τα δικά μας παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση, αλλά ούτε τα ελληνικά δεν μαθαίνουν. Ο μικρός μου γιος μόλις μπήκε στην Α’ Γυμνασίου και δεν υπάρχει καθηγητής για Αρχαία. Κόβουν το μέλλον στα παιδιά μας, στερώντας τους ίσες ευκαιρίες με όσους μένουν σε μεγάλες πόλεις», συνεχίζει η κ. Γαβριηλίδου.
«Στη Γ’ Λυκείου διδάσκονται δύο από τα πέντε εξεταζόμενα μαθήματα»
Η Στέλλα Μαυρουδή είναι 17 χρόνων. Τον Μάιο δίνει πανελλήνιες εξετάσεις και εδώ και δύο εβδομάδες δεν διδάσκεται Ιστορία Κατεύθυνσης, στην οποία θα εξεταστεί στο τέλος της χρονιάς. Υπήρχε φιλόλογος στο Γυμνάσιο-Λύκειο των Φούρνων, η οποία όμως μετατέθηκε και τώρα τα παιδιά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης βρίσκονται στον «αέρα». «Η δική μου περίπτωση είναι το λιγότερο. Συμμαθητές μου στην Τεχνολογική Κατεύθυνση διδάσκονται μόνο δύο από τα πέντε εξεταζόμενα μαθήματα. Έχουμε κάνει κατάληψη στο σχολείο, αλλά κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται», τονίζει στον «ΤτΚ», η 17χρονη μαθήτρια.
Τα παιδιά στο σχολείο έχουν προχωρήσει σε κατάληψη και μάλιστα επισκέφθηκαν το δήμαρχο και ζήτησαν άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Μας λένε ότι κανένας αναπληρωτής καθηγητής δεν δέχεται να έρθει στο νησί μας. Είναι δυνατόν με τέτοια ανεργία να αρνούνται το διορισμό επειδή είμαστε μικρό νησί; Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, όμως, πρέπει να λυθεί άμεσα», επισημαίνει η Στέλλα. Όσον αφορά τη λύση της τηλεδιάσκεψης, η απάντησή της έρχεται άμεση: «Η τεχνολογία πάντα βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις. Μόνο που το νησί μας το χειμώνα πολλές φορές δεν έχει καν ηλεκτρικό ρεύμα. Η φυσική παρουσία ενός καθηγητή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη».
Το σχολείο στους Φούρνους έχει 49 παιδιά, από τα οποία τα 23 φοιτούν στο Λύκειο. Οι απουσίες των εκπαιδευτικών είναι ηχηρές, καθώς δεν υπάρχει μαθηματικός, καθηγητής πληροφορικής, χημείας, οικονομολόγος και υπάρχει έλλειψη σε φιλολόγους. Έξι παιδιά βρίσκονται στη Γ’ Λυκείου και μετά από δύο μήνες που έχουν ανοίξει τα σχολεία, υπάρχουν μαθήματα που δεν τα έχουν διδαχθεί καθόλου. Όταν ξεκίνησε η χρονιά, τα παιδιά ήταν επτά, όμως το ένα μετακόμισε στη Σάμο με την οικογένειά του για να συνεχίσει κανονικά τα μαθήματά του. «Όλοι οι γονείς ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους. Ένας είχε τη δυνατότητα να φύγει, οι υπόλοιποι τι θα κάνουν; Θα καταδικάσουν τα παιδιά τους;», αναρωτιέται η διευθύντρια του σχολείου Μαριάνθη Κάρλα-Ρούσου.
«Εννιά μαθητές δεν έχουν καθηγητή στη Γ’ Λυκείου»
Η Ικαρία με τρία σχολεία κι ένα επαγγελματικό λύκειο αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια προβλήματα, αφήνοντας μετέωρους 600 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η βασική έλλειψη έγκειται στην απουσία οικονομολόγου, ο οποίος θα μπορούσε να καλύψει και τα κενά στους γειτονικούς Φούρνους. Τα παιδιά που έχουν επιλέξει Τεχνολογική Κατεύθυνση δεν διδάσκονται ένα μάθημα, ενώ ουσιαστικά τους απαγορεύουν την είσοδο στις οικονομικές σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς δεν μπορούν να επιλέξουν το σχετικό μάθημα επιλογής για τις Πανελλήνιες. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα παιδιά που φοιτούν στο ΕΠΑΛ της Ικαρίας, καθώς υπάρχει κατεύθυνση Οικονομικών, η οποία παραμένει ανενεργή.
«Στο σχολείο μου δεν υπάρχει παιδί που να έχει δηλώσει το μάθημα επιλογής, ενώ εννιά μαθητές δεν έχουν καθηγητή στην Γ’ Λυκείου. Το πρόβλημα γιγαντώνεται όσο περνάει ο καιρός και δεν μας έχουν δώσει καμία ουσιαστική απάντηση», υπογραμμίζει ο διευθυντής σχολείου κ. Δήμος Μαυρίδης.
«Συνάδελφοι καλύπτουν τρία σχολεία»
Οι καθηγητές στο νησί, όπως αναφέρουν, προσπαθούν να καλύπτουν τις κενές ώρες με επαναλήψεις ώστε να μην πάνε τα παιδιά στο σχολείο μόνο για δύο ώρες. Το μείζον πρόβλημά τους είναι ότι αναγκάζονται να μεταφέρονται από το ένα σχολείο στο άλλο για να εξυπηρετήσουν όλους τους μαθητές. «Η Ικαρία είναι ένα μακρόστενο νησί με πολύ κακό οδικό δίκτυο. Μερικές φορές κάνουμε μέχρι και μιάμιση ώρα για να φτάσουμε από το ένα σχολείο στο άλλο, ενώ σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι κούφιος από κάτω. Υπάρχουν συνάδελφοι που καλύπτουν τρεις σχολικές μονάδες», αναφέρει ο κ. Χρήστος Δάμαλος, καθηγητής Πληροφορικής. «Και για εμάς τους καθηγητές είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς εξαντλούμε τα ωράριά μας και πολλές φορές πληρώνουμε από την τσέπη μας τις μεταφορές. Το υπουργείο Παιδείας ορίζει 0,12 ευρώ το ένα χιλιόμετρο, ποσό που είναι ελάχιστο».
«Σκέφτομαι να ξαναγυρίσω στην Αθήνα για να μη στερήσω το σχολείο από το παιδί μου»
«Τον Αύγουστο πήρα την οικογένειά μου και γυρίσαμε στην Κάσο, ύστερα από 16 χρόνια που ήμουν στην Αθήνα. Είχα προβλήματα με τη δουλειά και σκέφτηκα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να γυρίσω στη γενέτειρά μου. Εδώ βρήκα δουλειά και έχω τακτοποιηθεί, βλέπω όμως ότι αναγκάζομαι και πάλι να επιστρέψω στην πρωτεύουσα. Σκέφτομαι να γυρίσω για να μη στερήσω το σχολείο από το παιδί μου». Ο Δημήτρης Φραγκούλης δηλώνει απεγνωσμένος με την κατάσταση στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Κάσου. «Το παιδί μου παρακολουθεί την Α’ Λυκείου, βρίσκεται στη φάση της πρώτης προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες και κάνει κάθε μέρα δύο ώρες μάθημα. Δεν υπάρχουν καθηγητές ούτε για τη Νεοελληνική Γλώσσα».
Πριν από μία εβδομάδα γονείς, καθηγητές και μαθητές έστειλαν μια επιστολή στο υπουργείο Παιδείας παραθέτοντας όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο και έκαναν συμβολική κατάληψη στο κτίριο. Όπως επισήμαναν, από τις τέσσερις φιλολόγους που έχει ανάγκη το σχολείο, μόνο μία αναπληρώτρια έχει έρθει, κι αυτή έπειτα από δική της επιλογή. Στο σχολείο φοιτούν 56 παιδιά, από τα οποία τα εννιά πάνε στην Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές που θα δώσουν Πανελλήνιες τον Μάιο εδώ και δύο μήνες δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα Λατινικών, Νεοελληνικής Γλώσσας, ΑΟΔΕ και ΑΟΘ, όλα εξεταζόμενα μαθήματα.
Το 50% των αναπληρωτών αρνείται το διορισμό
Σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Δωδεκανήσου, το πρόβλημα της έλλειψης του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς σε ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην άρνηση αρκετών αναπληρωτών καθηγητών να εργαστούν στα ακριτικά νησιά. Ο κ. Αντώνης Ρουμελιώτης, μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου της Δ.Ε., εξηγεί στον «ΤτΚ» το γιατί: «Σίγουρα υπάρχουν κενά, όταν όμως το 50% των καθηγητών δεν αποδέχεται το διορισμό του, το πρόβλημα διογκώνεται. Ειδικά οι νεοπροσληφθέντες παίρνουν πολύ χαμηλό μισθό για αντέξουν οικονομικά την εγκατάστασή τους σε ένα απομακρυσμένο νησί. Αν παίρνεις 700 ευρώ και δώσεις τα 300 για νοίκι, πώς θα ζήσεις;». Συγκεκριμένα στα Δωδεκάνησα, από τις 15 προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν φέτος, στις επτά οι καθηγητές δεν αποδέχτηκαν το διορισμό.
 Ελπίδα Οικονομίδη, στον Τύπο της Κυριακής

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Απογοητευτική η ομιλία Σαμαρά


Ανεξάρτητοι Έλληνες: Απογοητευτική η ομιλία Σαμαρά

Ως «απογοητευτική» χαρακτηρίζουν την ομιλία Σαμαρά, στην ΚΟ της ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Όταν κ. Σαμαρά αντιγράφετε από την κόλλα του κ. Παπανδρέου, του χειρότερου συμμαθητή σας, τότε θα πρέπει να αναμένετε ότι θα μείνετε μετεξεταστέος, με βαθμό κάτω από την βάση» αναφέρει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης.

Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι είναι « αδύναμος και άβουλος» να κάνει οποιαδήποτε πραγματική διαπραγμάτευση και να υπερασπιστεί τις εθνικές «κόκκινες γραμμές».

Μόνη ελπίδα, όπως επισημαίνει, να αναζητηθεί μια άλλη Κυβέρνηση, η οποία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων και την κυριαρχία της χώρας.

Βαξεβάνης: Τέλειωσε μια περιπέτεια, ανοίγει ένας δρόμος


 Βαξεβάνης: Τέλειωσε μια περιπέτεια, ανοίγει ένας δρόμος

Θέλω να γράψω πολλά. Θέλω να πω και «ευχαριστώ». Δεν ξέρω τι να πρωτογράψω. Και δεν ξέρω αν το «ευχαριστώ» που αποτυπώνεται στο χαρτί μπορεί να βγάλει όλη τη θέρμη που έχω μέσα μου και την ικανοποίηση για όλους εσάς και κυρίως για τους συνεργάτες μου.
Έγιναν όλα γρήγορα, αλλά ήταν όλα αληθινά. Ναι, δημοσιεύσαμε την Λίστα Λαγκάρντ, ξέραμε τι κάναμε, αλλά για 'μας ήταν ένα ακόμη θέμα. Πολλά από τα θέματα που έχουμε δημοσιεύσει στο HOT DOC και την «Πανδώρα» είναι επίσης σημαντικά. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων βρέθηκε απέναντι σε ένα σύστημα που άρχισε να τρεκλίζει, να μας παραβλέπει αρχικά, στη συνέχεια να μας απαξιώνει και στο τέλος να αναγκάζεται ακόμη και να μας αναφέρει.
Πριν προλάβει να μοιραστεί το περιοδικό, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Δεν υπήρξε καμιά μήνυση εναντίον του περιοδικού. Ούτε δημόσια διαμαρτυρία. Η Εισαγγελία δεν διέταξε καν προκαταρκτική εξέταση, αλλά κίνησε την αυτόφωρη διαδικασία και διέταξε τη σύλληψη. Πενήντα αστυνομικοί, όχι της Ασφάλειας αλλά της Κρατικής Ασφάλειας, της Ασφάλειας δηλαδή για την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, με βρήκαν σε φιλικό σπίτι, προφανώς από παρακολούθηση τηλεφώνου.
Μια δικογραφία σχηματίστηκε πρόχειρα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, χωρίς αιτιολόγηση κατηγορίας, χωρίς περιεχόμενο, ούτε καν αυτό το δημοσίευμα. Ήταν τέτοια η βιασύνη και η προχειρότητα που στην εισαγγελική εντολή ξέχασαν να βάλουν την σφραγίδα της Εισαγγελίας.
Με συνέλαβαν φέρνοντας εισαγγελέα σε φιλικό σπίτι, την ημέρα της εθνικής γιορτής. Η επαφή με την Αστυνομία ήταν συγκλονιστική. Η πλειοψηφία των Αστυνομικών με τους οποίους αναγκάστηκα να έρθω σε επαφή δήλωναν την συμπαράστασή τους. Δεν είχα καταλάβει πως αυτό ήταν ένας πρόλογος από όσα θα ακολουθούσαν.
Η ελληνική Δικαιοσύνη η οποία όπως χαρακτηριστικά έγραφαν οι New York Times στο Editorial τους που ξάφνιασε την υφήλιο, είναι αργή στην απονομή του δικαίου, έγινε γρήγορη για να συλλάβει τον δημοσιογράφο Βαξεβάνη, ασκώντας «εκδικητική και επιλεκτική δίωξη». Αποκαλύψαμε αυτό που έκρυβαν 2 υπουργοί και 3 κυβερνήσεις αλλά η Εισαγγελία δεν δίωξε κανέναν από αυτούς που το απέκρυψαν και το καταχράστηκαν. Αντί να ασκήσει δίωξη στον δολοφόνο άσκησε σε αυτόν που βρήκε το όπλο και το παρέδωσε στην Αστυνομία. Λεπτομέρειες για το πώς έγιναν όλα αυτά αλλά κυρίως γιατί έγιναν, θα σας έχουμε εν καιρώ.
Οι δύο επόμενες μέρες ήταν ένας τυφώνας. Τα ελληνικά ΜΜΕ, τα μέσα των λίσταρχων, δεν γνωστοποίησαν τίποτα από όλα αυτά. Προσπάθησαν να απαξιώσουν την αποκάλυψη, ακόμα και την αυθεντικότητα της λίστας αλλά τα στοιχεία δεν άφηναν περιθώριο. Έτσι περιορίστηκαν να αποσιωπήσουν ότι συνέβαινε. Μέσα σε λίγες ώρες οι Έλληνες άρχισαν να θυμούνται την εποχή της χούντας, όταν ενημερώνονταν ακούγοντας κρυφά Deutsche Welle και BBC. Οι εξελίξεις για την λίστα Λαγκάρντ γίνονταν γνωστές στη χώρα από τα ρεπορτάζ των ξένων πρακτορείων. Η σιωπή των ελληνικών ΜΜΕ έγινε σε μερικές ώρες η ίδια ρεπορτάζ από τα ξένα πρακτορεία.
Μερικές δεκάδες δημοσιογράφοι, οι πιο γνωστοί στον κόσμο, άρχισαν να καταλαβαίνουν και να γνωστοποιούν αυτό που συνέβαινε. Ένα διαπλεκόμενο σύστημα εξουσίας και διαφθοράς αποφάσιζε να τιμωρήσει την αλήθεια, υποβοηθούμενο από τα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης που στην ουσία ήταν κομμάτι αυτού του διεφθαρμένου συστήματος.
Η Ελλάδα για την οποία ο κ Σαμαράς ανησυχεί μήπως δημιουργήσει κακή εικόνα στο εξωτερικό, έγινε η χώρα με προβλήματα ελευθερίας του Τύπου. Από τις γνωστές αμερικανικές εφημερίδες ως τις άγνωστες κινέζικες η κάλυψη των γεγονότων είχε τον ίδιο τίτλο «Φιμώνουν τους δημοσιογράφους, καλύπτουν τους ένοχους».
Τώρα που έχουν περάσει ώρες από την απόφαση και συνεχίζουν να χτυπάνε τα τηλέφωνα για συνεντεύξεις από ξένα Μέσα (όχι βέβαια από τα ελληνικά) προσπαθώ να συνειδητοποιήσω πόσο μεγάλο ήταν αυτό που έγινε. Οι ξένοι δημοσιογράφοι ομολογούν 5 μέρες τώρα, πως η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω είναι αυτό που προωθούν τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτή η ψευδής εικόνα έσπασε σαν γυαλί σε μερικές ώρες βγαίνοντας στο γυαλί της τηλεόρασης.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι βάζουν πλέον το ερώτημα «πώς θα επιλύσει το πρόβλημα της διαφθοράς μια διεφθαρμένη εξουσία». Ο ρόλος του ξένου Τύπου ήταν καταλυτικός όπως την περίοδο που η Δημοκρατία δοκιμαζόταν στην Ελλάδα. Συγκλονιστική ήταν και η συμπεριφορά του κόσμου. Με εξαίρεση τους άμεσα σχετιζόμενους με λίσταρχους και λήσταρχους και αυτούς που ανησυχούν για την φοροδιαφυγή του ταξιτζή αλλά καθόλου για του εκδότη τους, η Ελλάδα απέκτησε κοινό τόπο σε μια υπόθεση που έμοιαζε νομική αλλά ήταν πολιτική.
Αυτοί οι δύο παράγοντες, η θέση της κοινωνίας και των ξένων μέσων ενημέρωσης, ακύρωσαν τις μεθοδεύσεις αλλά έδωσαν και ελπίδα. Όχι για τη δίωξη αλλά για το πώς εξελίσσονται πλέον τα πράγματα.
Τα ελληνικά ΜΜΕ βούλιαξαν στη σιωπή τους. Το Mega έφτασε στο σημείο να ανεβάσει στο site του, βίντεό με δηλώσεις μου ενάντια στους εκδότες του για να «αποδείξει» ετεροχρονισμένη αντικειμενικότητα.
Σε όλα αυτά καθοριστική ήταν η στάση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Βολίκα. Στάθηκε απέναντι στο σαθρό κατηγορητήριο της Εισαγγελίας και τους πιθανούς ισχυρούς υποβολείς του και με θάρρος επέλεξε να υποστηρίξει την αλήθεια. Η κυρία Βολίκα έσωσε την τιμή της Δικαιοσύνης αλλά και της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Σε αυτή την περιπέτεια που από την αρχή τοποθετήθηκε από την πλευρά μου σε μια πολιτική διάσταση, το βασικό μου στήριγμα ήταν οι συνεργάτες μου. Ξάγρυπνοι από την έρευνα για τη Λίστα Λαγκάρντ συνέχιζαν να μένουν άγρυπνοι για να βγάλουμε το νέο τεύχος αλλά και για να οργανώσουμε την άμυνά μας. Είμαι περήφανος γι αυτούς και οι ίδιοι είναι νομίζω περήφανοι που αν και μικρή ομάδα, καταφέραμε να τα βάλουμε με το σύστημα, τις μεθοδεύσεις του και να αντιστρέψουμε εντελώς τους όρους. Τώρα το σύστημα είναι υπόλογο για την Ελλάδα και τη δημοσιογραφία που θέλει να έχει.
Εκτός από την οικογένειά μου και τους συνεργάτες μου, στήριγμα ήταν και πολλοί συνάδελφοι. Κάποιοι βγήκαν ανοιχτά και με υποστήριξαν και κάποιοι άλλοι με έπαιρναν τηλέφωνο για να δηλώσουν πως είναι μαζί μου. Οι άνθρωποι που έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα και το θάρρος να γράφουν δημόσια γι αυτό που συνέβη, επειδή αυτή είναι η δουλειά τους, ψιθύριζαν στα τηλέφωνα σχεδόν σαν παράνομοι. Δεν περάζει, άνοιξε για όλους μας ένας μεγάλος δρόμος μπροστά. Αρκεί να αποφασίσουμε να τον περπατήσουμε.
Σας ευχαριστώ όλους. Κρίμα που αυτό το ηλεκτρονικά γραμμένο «ευχαριστώ» δεν μπορεί να αποδώσει τη ζεστασιά και την αλήθεια που έχει μέσα μου.

Τι σύνταξη θα πάρουν όσοι βγουν το 2013



Καθήλωση των κύριων συντάξεων στα επίπεδα των 9.000 ευρώ ετησίως και των επικουρικών στις 3.300 ευρώ προκαλούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η/1/2013.
Το αποκαλύπτει ειδική εμπιστευτική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που έγινε με βασικό «σενάριο» τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα μέτρα σε όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το 2013 και το 2014.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μελέτης που εξασφάλισε και φέρνει στη δημοσιότητα ο Τύπος της Κυριακής, το 2013:
- Θα αποχωρήσουν για σύνταξη περίπου 75.000 ασφαλισμένοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ και άλλα Ταμεία. Δεν έχει υπολογιστεί πόση θα είναι η έξοδος από το Δημόσιο.
-Η μέση ετήσια κύρια σύνταξη για όσους βγουν στη σύνταξη θα κυμαίνεται από 8.841 ευρώ μέχρι 9.108 ευρώ! Κυριολεκτικά θα είναι συντάξεις για… δείγμα.
- Η μέση ετήσια επικουρική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 3.311 ευρώ.
Ο στόχος μπορεί να είναι η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά, όπως αποκαλύπτεται στη μελέτη, για να ελαφρυνθούν οι προϋπολογισμοί των Ταμείων κατά 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να… αδειάσει η τσέπη των συνταξιούχων.
Ο στόχος αυτός, που κατά το υπουργείο Εργασίας είναι αναγκαίος να επιτευχθεί ώστε να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, συνδυάζεται και με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που τελικά δεν θα είναι μόνο κατά 2 έτη αλλά θα φτάνουν ως και τα 5 χρόνια!
Η μελέτη έγινε για να κοστολογηθούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό, ώστε να υπολογιστεί αν οι επιβαλλόμενες περικοπές και η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αρκετές για να αποφέρουν μια εξοικονόμηση κατά 1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Με βάση τα όσα αποκαλύπτονται σε αυτή, ο στόχος όχι μόνο «επιτυγχάνεται» αλλά δείχνουν και τον κρυφό λογαριασμό των περικοπών, που είναι πιο βαρύς για όσους σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν από την επόμενη χρονιά!
Με τη μέση σύνταξη όμως στα 9.000 ευρώ, και με κάτι «ψίχουλα» των 3.311 ευρώ από την επικουρική, μόνο ως διέξοδος δεν φαντάζει η συνταξιοδότηση. Στην πράξη, οι περίπου 75.000 νέοι συνταξιούχοι του 2013 καλούνται να τα βγάλουν πέρα με ποσά που θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 750 ευρώ από την κύρια σύνταξη και στα 275 ευρώ από την επικουρική.
Κάποιοι δηλαδή θα αποφύγουν το «δόκανο» της αύξησης στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά θα πέσουν στην «παγίδα» των χαμηλών συντάξεων που μόλις και μετά βίας θα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική), ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι πολλοί ασφαλισμένοι θα φύγουν με 25 ως 28 έτη ασφάλισης σε ηλικίες κάτω των 60 ετών!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης από τους 75.000 υποψήφιους συνταξιούχους, επηρεάζονται περισσότερο:
-Οι νέοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ σε ποσοστό 95% από την κατάργηση των δώρων στις συντάξεις. Δεδομένου ότι στις συντάξεις του ΟΓΑ τα δώρα δίνονται ολόκληρα (δηλαδή 2 πλήρεις βασικές συντάξεις των 360 ευρώ, ήτοι 720 ευρώ), η κατάργησή τους θα επηρεάσει όλους όσοι θα αποχωρήσουν και από πρώτο χέρι θα χάσουν 720 ευρώ το χρόνο. Με αποτέλεσμα, η μέση σύνταξη να πέφτει στα 463 ευρώ το μήνα, από 523 ευρώ που θα ήταν αν δεν είχαν καταργηθεί τα δώρα.
- Οι νέοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ (κύριας και επικουρικής) σε ποσοστό 65%, καθώς πέρα από την κατάργηση των δώρων το σύνολο της σύνταξης (κύρια+επικουρική) που θα πάρουν θα έχει υπολογιστεί μετά τις μειώσεις από 5% ως 15%. Με αποτέλεσμα, η μεν κύρια να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 820 ευρώ, η δε επικουρική στα 275 ευρώ.
-Οι νέοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, σε ποσοστό 60%, καθώς τα νέα ποσά μετά τις περικοπές (δώρα και ψαλίδι 5%-15%) θα πέσουν γι’ αυτό το 60% των συνταξιοδοτούμενων από τον ΟΑΕΕ στα επίπεδα των 1.090 ευρώ μηνιαίως.
- Οι νέοι συνταξιούχοι από τα ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών και των επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί στο ΕΤΑΑ) σε ποσοστό 20%, καθώς στα εν λόγω Ταμεία προβλέπονται λίγες αποχωρήσεις με σχετικά υψηλά ποσά.
Με τρεις κλίμακες οι μειώσεις
Οι μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν με τρεις κλίμακες -όπως αποφασίστηκε την Παρασκευή, ύστερα από νέα εισήγηση του οικονομικού επιτελείου- ως εξής:
-Μείωση 5% σε άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική, μέρισμα) από 1.000,01 έως 1.500 ευρώ.
-Μείωση 10% σε άθροισμα συντάξεων μερισμάτων κ.λπ. από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ.
-Μείωση 15% σε άθροισμα συντάξεων από 2.000,01 ευρώ και άνω.
Έτσι, ένας συνταξιούχος που παίρνει σήμερα (μετά τις περικοπές που έχουν ήδη επιβληθεί) 900 ευρώ κύρια σύνταξη και 300 ευρώ επικουρική, θα έχει μείωση 5% στο σύνολο του ποσού, δηλαδή μείωση 5% στα 1.200 ευρώ, οπότε η σύνταξη πέφτει στα 1.140 ευρώ. Η μηνιαία απώλεια είναι 60 ευρώ και η ετήσια 720 ευρώ. Επιπλέον, θα χάσει άλλα 800 ευρώ από την κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, οπότε η απώλεια φτάνει στα 1.520 ευρώ το χρόνο.
Ο εν λόγω συνταξιούχος θα είχε πριν από τις περικοπές σε 12μηνη βάση 15.200 ευρώ και 1.266 ευρώ μηνιαία σύνταξη, ενώ μετά τις περικοπές (δώρα και μείωση 5%) πέφτει στα 13.680 ευρώ, ή στα 1.140 ευρώ το μήνα.
Κώστας Κατίκος, στον Τύπο της Κυριακής

Σαμαράς: Οφείλουμε να σώσουμε την χώρα από την καταστροφή

Σαμαράς: Οφείλουμε να σώσουμε την χώρα από την καταστροφή 
«Σήμερα βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσιμη και το αναγνωρίζουν οι πάντες». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για το παρελθόν, αυτά εξάλλου τα ξέρουμε όλοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «τώρα καλούμαστε να υπηρετήσουμε ύψιστα συμφέροντα έθνους και μόνο αυτά», πρόσθεσε.

«Κορυφαίο στοιχείο που υπαγορεύει τις υποχρεώσεις των πολιτικών είναι να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στο λαό και να επιτελέσουμε το καθήκον μας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό στο μέχρι σήμερα έργο της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι «δεν είχαμε καμία περίοδο χάριτος».

Αναφορικά με τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «οριστική νίκη στη μάχη για την αξιοπιστία της χώρας», ενώ τόνισε πως «τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσουμε γιατί μας τα ζητάνε αλλά γιατί τα είχαμε ανάγκη ως χώρα».

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η ψήφιση των μέτρων είναι αναγκαία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. «Οφείλουμε να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Παλεύω προσωπικά για να πάρουμε ένα ποσό μεγαλύτερο από τα 31 δισ.» «Αν μας υποχρέωναν να βγούμε από το ευρώ, θα χάναμε το 80% του επιπέδου ζωής που είχαμε το 2009 -κάτι που δεν έχει συμβεί πουθενά, ποτέ, στον κόσμο, σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τόνισε ότι αυτή έχει βελτιωθεί. «Έχει αλλάξει ο τρόπος που μας βλέπουν και αυτό βελτίωσε τη διαπραγματευτική μας θέση», ανέφερε ο κ. Σαμαράς. «Σε τέτοιες ώρες, καλούμαστε ως βουλευτές της εθνικής αντιπροσωπείας να υπηρετήσουμε τα ύψιστα συμφέροντα του έθνους», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι κερδήθηκαν κρίσιμες μάχες που δόθηκαν σε δύο μέτωπα: Στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.
Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι δεν θα περικοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις και ανακοίνωσε ότι τα οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερους φόρους. «Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες μόλις βγούμε από τα ελλείμματα», ανέφερε, ενώ παραδέχτηκε ότι η δημόσια σπατάλη και η φοροδιαφυγή συνεχίζουν να οργιάζουν.

Κλειστά τα Τέμπη από αύριο έως τις 9 Νοεμβρίου


Κλειστά τα Τέμπη από αύριο έως τις 9 Νοεμβρίου

Από αύριο Δευτέρα έως την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα Τέμπη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης.

Η απαγόρευση θα ισχύει από τις 07:00 έως τις 20:00, καθημερινά, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο της Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου.

Έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές.

Προς την τελική φάση η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Αθήνα

Προς την τελική φάση η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Αθήνα 
Στην τελική φάση εισέρχεται ο διαγωνισμός για την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες καθώς εγκρίθηκαν από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τα τεύχη για την  τελική φάση του διαγωνισμού.
Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τις «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες, που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

Στόχοι
Το Σύστηµα Τηλεµατικής έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της ποιότητας του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου και των υπηρεσιών:

•    Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της θέσης όλων των οχημάτων
•    Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω των «έξυπνων στάσεων»
•    Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω διαδικτύου, SMS και εφαρμογών 3ης γενιάς (3G) κινητής τηλεφωνίας
•    Ενημέρωση επιβατών εντός οχήματος (αναγγελία επόμενης στάσης, ad hoc ανακοινώσεις από Κέντρα Διαχείρισης)
•    Επικοινωνία οδηγών με τα Κέντρα Διαχείρισης
•    Πληροφόρηση για την επιβατική κίνηση κατά γραµµή, στάση και δρομολόγιο ή ώρα (μέσω του συστήματος αυτόματης καταμέτρησης επιβατών)
•    Έλεγχος της αξιοπιστίας των δρομολογίων και της τήρησης του προγραμματισμού και κατ΄επέκταση βελτιστοποίηση του προγραμματισμού του συγκοινωνιακού έργου
•    Ενημέρωση ακυρώσεων δρομολογίων ή τροποποιήσεων στον προγραμματισμό

Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Στα οφέλη από τη λειτουργία του συστήματος θα πρέπει να συμπεριληφθούν:

•    Η βελτίωση της ποιότητας και ταχύτητας μεταφοράς
•    Η βελτίωση της παραγωγικότητας του Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών
•    Η βελτίωση του αισθήματος ασφαλείας του κοινού και των εργαζομένων
•    Η αύξηση παραγωγικότητας των εργαζόμενων που φτάνουν στην εργασία τους με καλύτερες συνθήκες μετακίνησης
•    Οι θετικές επιπτώσεις στην εικόνα των φορέων ειδικά αλλά και συνολικότερα στην εικόνα του συστήματος μαζικών μεταφορών
Από την υλοποίηση του έργου προβλέπεται ότι θα προκύψουν δυο ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη που θα συμβάλουν στην περαιτέρω εξυγίανση των συγκοινωνιών:
•    Η μείωση του απαιτούμενου αριθμού οχημάτων
•    Η αύξηση της επιβατικής κίνησης

Χρονοδιάγραμμα
Η συνολική διάρκεια της σύμπραξης είναι 12 έτη, από τα οποία 2 έτη για την κατασκευή των υποδομών και 10 έτη για τη λειτουργία, συντήρηση και τεχνική διαχείρισης του έργου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 52 εκατ. ευρώ (καθαρά παρούσα αξία των συνολικών πληρωμών διαθεσιμότητας).
Το δημόσιο θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του έργου κατά ανώτατο ποσοστό 40%. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εγκριθεί οι υποψηφιότητες των παρακάτω εταιρειών:
1.    INTRACOM IT SERVICES - INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
2.    ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – UNISYSTEMS
3.    ELSAG DATAMAT – SWARCO
4.    G4S HELLAS HOLDING – G4S TELEMATIX
5.    ERICSSON HELLAS
6.    ΑΤΕΣΕ

Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προσκληθούν οι επιλεγέντες υποψήφιοι για την παραλαβή των τευχών και την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού. Η διαβούλευση με τους εγκεκριμένους υποψηφίους ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί οροί του διαγωνισμού και οι δεσμευτικές προσφορές του θα κατατεθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και θα ακολουθήσουν:
-    Η ανακήρυξη αναδόχου και η υπογραφή σύμβασης ανάλογα με τον αριθμό ενδεχομένων ενστάσεων (Απρίλιος – Οκτώβριος 2013).
-    Κατασκευή και τμηματική έναρξη λειτουργιά του έργου (2013-2015)

Ηλεκτρονικό εισιτήριο - Μπάρες
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει επίσης η έγκριση για την τελική φάση του διαγωνισμού για το αυτόματο σύστημα κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) με διαδικασίες ανάλογες και κατακύρωση του έργου επίσης μέσα στο 2013.
Αυτό θα επιτρέπει αφενός το κλείσιμο του μετρό με μπάρες και αφετέρου την αξιοποίηση των πλέον συγχρόνων τεχνολογιών για την τιμολόγηση των υπηρεσιών και την συλλογή του κομίστρου.
Συμπληρωματικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων – που βρίσκεται σε εφαρμογή  και αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα– η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα αποτελέσει σημείο ουσιαστικής αναβάθμισης των υπηρεσιών των συγκοινωνιών αλλά και των εσόδων τους.

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση νέου κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση νέου κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 
Νέο κτήριο αποκτά το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε σήμερα την έγκριση δημοπράτησης του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργου με τίτλο: «Κτιριακές Εγκαταστάσεις Τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο Βόλο», προϋπολογισμού 10.504.500,12 ευρώ (με ΦΠΑ)
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με την υπάρχουσα δομή του για να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση. Ως Αιρετή Περιφέρεια στηρίζουμε έμπρακτα την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναβαθμίζοντας τις κτιριακές υποδομές, όπου αυτές δεν πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες τις Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Με το έργο αυτό, προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ, διαχέουμε τους κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία και ανοίγουμε νέες θέσεις εργασίας. Με την ολοκλήρωση του κτηρίου οι νέοι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους υποδομές υψηλών προδιαγραφών, οπού θα πραγματοποιείται αναβαθμισμένου επιπέδου έρευνα και διδασκαλία».
 
Κύριος  του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μετά την έγκριση αυτή, αναμένεται άμεσα η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από το Πανεπιστήμιο, για την ανάθεση και εκτέλεση του έργου.
 
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι  νέες κτιριακές εγκαταστάσεις πρόκειται να ανεγερθούν σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ο.Τ. 1202) που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σέκερη, Αθηνών και Χέυδεν (παλιότερα φιλοξενούσε το φυτώριο Δήμου Βόλου) στο Βόλο.
 
Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από δυο διακριτά κτίρια. Το κτίριο Α στο νότο και το κτίριο Β στο Βορρά, είναι δύο συμπαγή κτίρια κατασκευασμένα με οπλισμένο σκυρόδεμα και εμφανή τοιχοποιία. Ανάμεσα στα δύο κτίρια εκτείνεται το κλειστό αίθριο και ο κήπος ως συνέχεια του. Στο κτίριο Β χωροθετούνται όλες οι λειτουργίες που αφορούν την διδασκαλία και την έρευνα, ενώ στο κτίριο Α οι γραφειακοί χώροι των διδασκόντων.
 
Η συνολική μεικτή επιφάνεια δόμησης είναι 3.897τ.μ. και περιλαμβάνει:
i)     Χώρους διοίκησης Τμήματος 125τ.μ. ii)     Χώρους διδακτικού προσωπικού 357τ.μ. iii)        Χώρους διδασκαλίας (αίθουσες και τρία αμφιθέατρα) 1.405τ.μ. iv)        Εξειδικευμένα εργαστήρια 277τ.μ. v)     Βοηθητικούς χώρους 224τ.μ. και Χώρους κυκλοφορίας 1.348τ.μ.  vi)        Υπόγειους χώρους – Η/Μ εγκαταστάσεων 161τ.μ.

Υπεγράφη η σύμβαση για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση στο Μαρούσι


Υπεγράφη η σύμβαση για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση στο Μαρούσι 

Τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αφού προχώρησε στην ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου, με προϋπολογισμό 7,2 εκατομμύρια Ευρώ στις 12 Ιανουαρίου 2012, υπέγραψε σήμερα τη σχετική Σύμβαση, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ‘πράσινες’ παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Αττική και αφορά στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου, τις περιμετρικές  οδούς  και τους σημαντικούς ανοικτούς δημόσιους χώρους. Οι δρόμοι από τους οποίους θα ξεκινήσει η ανάπλαση είναι η οδός Ερμού, η οδός Δήμητρος, η οδός Πλαστήρα, η οδός Διονύσου, η οδός Μητροπόλεως και από ανοικτούς χώρους η πλατεία Αγίας Λαύρας.

Απώτερος στόχος είναι  η μετατροπή του ιστορικού κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου σε μητροπολιτικό κέντρο όλων των βορείων προαστίων, ενώ η οδός Μητροπόλεως και η Πλατεία Αγίας Λαύρας θα λειτουργούν, ως πύλες του κέντρου αυτού. Πρώτα από όλα όμως το κέντρο του Αμαρουσίου πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως χώρος εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και ως χώρος συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η μελέτη βασίζεται σε  αρχές, τόσο βιοκλιματικές, όσο και αρχιτεκτονικές, οι οποίες  διέπουν όλο το σχεδιασμό και την οργάνωση των έργων.

Αναφερόμενος στο έργο ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:  «Επισφραγίσαμε σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνεργασία μας με το Δήμο Αμαρουσίου. Είχαμε υποσχεθεί στους δημότες του Αμαρουσίου ότι το έργο θα γίνει ανεξαρτήτως πηγών χρηματοδότησης. Τηρούμε αυτή την υπόσχεση για την κατασκευή ενός πρωτότυπου έργου, το οποίο έχει αγκαλιάσει όλος ο εμπορικός κόσμος της περιοχής. Η ανάπλαση αυτή που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Μαρούσι, ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αποστολή μας είναι να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη άμεσα και έμμεσα».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε προγραμματισθεί να εκτελεσθεί με πιστώσεις της Περιφέρειας Αττικής. Η ένταξη του στο ΕΣΠΑ και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα επιτρέπει στην Περιφέρεια επωφελέστερη κατανομή των πόρων της και στην εκτέλεση επιπλέον δράσεων από τις πιστώσεις της.

Σκλάβοι του 21ου αιώνα: Νερό και ηλεκτρισμό… μόνο με προϋποθέσεις

Σκλάβοι του 21ου αιώνα: Νερό και ηλεκτρισμό… μόνο με προϋποθέσειςΣε συμφωνία με τους στόχους της εθνικής πολιτικής, ο πληθυσμός θα έχει πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά (νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό) και υποδομές που προτάσσει το εθνικό συμφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε συμμόρφωση με την συνθήκη της ΕΕ και τους αντίστοιχους δευτερεύοντες νομικούς κανόνες". [από το 3ο Μνημόνιο)
Η ψήφιση των νέων -εξοντωτικών για τους εργαζόμενους και όλο το λαό- μέτρων του υποδουλωτικού 3ου Μνημονίου, όπως και του αντιλαϊκότερου κρατικού προϋπολογισμού των μεταπολεμικών χρόνων, είναι προ των πυλών.
Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, πρόκειται για την ολοκληρωτική μετατροπή της χώρας σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη και των εργαζομένων της σε σκλάβους του 21ου αιώνα, με αμοιβές των 200-300 ευρώ, χωρίς σύνταξη-ασφάλιση-υγεία-παιδεία, με ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου και των κρατικών υποδομών, χωρίς καν πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα!
 

Μετρό Θεσσαλονίκης: νέα προβλήματα δημιουργούν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου

Μετρό Θεσσαλονίκης: νέα προβλήματα δημιουργούν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου 
Τα εργοτάξια για άλλη μία φορά έμειναν από υλικά και καύσιμα, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα διαμαρτύρονται ότι είναι απλήρωτοι δύο μήνες, ο τομέας του αρχαιολογικού αντιδρά στις νέες συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, που άρχισαν από προχθές 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή 150 ατόμων (από τους συνολικά 200) από το σταθμό της Ανάληψης στο δημαρχείο και στη συνέχεια στο σταθμό Πανεπιστημίου, όπου προγραμματίστηκε και σήμερα συγκέντρωση.
«Μόνο υποσχέσεις παίρνουμε», δηλώνει στη «Μ» ο Φώτης Μπέλλος, γ.γ. του σωματείου. Επαναλαμβανόμενες 24ωρες κινητοποιήσεις άρχισαν χθες και οι περίπου 600 εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό, ζητώντας να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση εργασίας σε 30 εργατοτεχνίτες, που επαναπροσλήφθηκαν με τον κατώτατο μισθό της ΕΣΣΕ.
Προχθες έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε τρία εργοτάξια, σήμερα θα συγκεντρωθούν στο σταθμό Αγίας Σοφίας και θα κάνουν πορεία προς το ΥΜΑ-Θ. «Μας δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι δεν θέλουν να γίνει το έργο. Εκτός από τους εργαζόμενους στην πράξη δεν γνωρίζουμε τελικά ποιοι θέλουν να γίνει αυτό το έργο», αναφέρει στη «Μ» ο Δημήτρης Παππάς, αντιπρόεδρος του σωματείου.
Εκτός των παραπάνω προχθές καταψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα καταβολής προκαταβολής στον εργολάβο σε ποσοστό 10% (είναι στο 6%). Η ρύθμιση αυτή προωθήθηκε από το γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του εργολάβου. Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Χρήστος Τσίτουρας θεωρούσε προϋπόθεση την αύξηση της προκαταβολής για τη συνέχιση των εργασιών.

Πηγή: makthes.gr

Θα μας πάνε…εμπλοκή μέχρι τις γερμανικές εκλογές



Γερμανική… μπαμπεσιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εμμονής της επίσημης κυβέρνησης να απαιτεί πιστή τήρηση των σκληρών μέτρων που θα περάσουν, πιθανότατα, την Τετάρτη. Ενώ όλοι πιστεύουν ότι με τα μέτρα 13,5 δις ευρώ και με τις εργασιακές αλλαγές θα καταρρεύσει η αγορά, θα βυθιστεί στην ύφεση η οικονομία και θα εκτιναχθεί η ανεργία (η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για σχεδόν 2 εκατ. άνεργους πολύ σύντομα), εντούτοις Μέρκελ και Σόιμπλε επιμένουν στην καταστροφική συνταγή.
Αυτή η εμμονή θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και εκδικητική αν πιστεύαμε στις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας. Είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να καλύψουν τα τραγικά τους λάθη με τα Μνημόνια που έχουν καταστρέψει σχεδόν όλη την Ευρωζώνη.
Κι ενώ ο Σόιμπλε δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό να ανακτήσει την αξιοπιστία της» επαναλαμβάνοντας ότι «τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν» αφού σε αυτό το πεδίο «υπήρξαν καθυστερήσεις», εντός της Γερμανίας επικρατεί σύγκρουση απόψεων σχετικά με το πώς θα σωθεί η Ελλάδα, και κατ’ επέκταση και η Ευρωζώνη.
Διαβάστε για να καταλάβετε:  Κουρτ Λάουκ, σύμβουλος της Καγκελαρίου Μέρκελ: Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Μια νέα διαγραφή ελληνικού χρέους θα ήταν οδυνηρή για τους πιστωτές μας, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η λύση απλώς να αυξάνουμε, να επεκτείνουμε ή να συγκαλύπτουμε περαιτέρω τους κινδύνους περαιτέρω εγγύησης του χρέους της Ελλάδας».
Και συνεχίζει για τη λιτότητα λέγοντας ότι αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, ενώ για την περιβόητη πλέον έκθεση της τρόικας λέει ότι «τείνει να καταντήσει φάρσα».
Επίσης ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ντάβιντ Φόλκερτς-Λαντάου, προτείνει να δοθεί νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, παρά το ότι η Γερμανία αποκλείει ως τώρα τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών πέραν του συμφωνηθέντων ορίων. Σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ,  και σε ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας, απάντησε: «Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι». Και ξεκαθάρισε πως εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν να αρνούνται το σενάριο μίας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τότε σύντομα θα πρέπει να χορηγήσουν στην Ελλάδα νέες πιστώσεις».
Όσον αφορά τέλος τις αξιώσεις της Τρόικας, δήλωσε ότι αυτές «έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα»!
Τρίτο πακέτο στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ.
«Οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», δήλωσε.
Όλα αυτά θα τα βλέπουμε πολύ συχνά. Τις ιδεολογικές συγκρούσεις εντός της Γερμανίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα. Διότι δείχνει ότι δεν υπάρχει σταθερή γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι οι γερμανικές παλινωδίες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μέχρι τις Γερμανικές εκλογές σε ένα χρόνο.
Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι δυστυχώς ακόμη κι αν ψηφιστούν τα μέτρα και εφαρμοστούν, ο σκληρός και σφιχτός κορσές στην Ελλάδα δε θα χαλαρώσει. Οι σκληροί με αρχηγό τον Σόιμπλε θα συνεχίσουν να μιλούν για μεταρρυθμίσεις και για αξιοπιστία. Η Μέρκελ θα πονάει η καρδιά της από τα όσα περνάμε και διάφοροι οικονομολόγοι θα λένε ότι πρέπει ν πάμε σε νέο πακέτο βοήθειας. Και μέχρι η Μέρκελ να εξασφαλίσει ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι της δε θα την «μαυρίσουν» ακούγοντας για νέα βοήθεια, η Ελλάδα θα καίγεται στο καμίνι made in Germany.
Ας μη ματαιοπονούν ορισμένοι που πιστεύουν ότι με τα μέτρα ως διά μαγείας θα εξαφανιστούν οι πιέσεις στην Ελλάδα. Σκεφτείτε το εξής: Ήδη κατάφεραν με τις απανωτές καθυστερήσεις να μην… ματώσει ούτε ρουθούνι μέχρι να γίνουν οι αμερικανικές εκλογές. Το ζήτησε ο Ομπάμα κι έγινε η θέλησή του. Η Ελλάδα δεν «έσκασε» αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αργότερα.
Πιστεύει κανείς ότι θα θελήσει η Μέρκελ με τις εκλογές να έρχονται, να αφήσει μια χώρα να καταρρεύσει διαλύοντας και την ΕΕ; Πολύ δύσκολο το βλέπουμε αυτό. Άλλωστε οι Γερμανοί στηρίζονται πολύ στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα μας πάνε λοιπόν μέχρι τις γερμανικές εκλογές, όπως λένε στο στρατό… εμπλοκή. Και δε θα μπορούμε ούτε να μιλήσουμε.