EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίκαλα: Σε κατάληψη του δημαρχείου προχωρούν οι υπάλληλοι


Τρίκαλα: Σε κατάληψη του δημαρχείου προχωρούν οι υπάλληλοι

Σε καταλήψεις του δημαρχείου, του αμαξοστασίου και των υπόλοιπων Υπηρεσιών του Δήμου, προχωρούν στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι του Δήμου Τρικκαίων.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τα νέα οικονομικά μέτρα του Μνημονίου αλλά και για τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης Υπηρεσιών των Δήμων.
Σύμφωνα με το trikalanews.gr, οι καταλήψεις ξεκινούν από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας και θα συνεχιστούν Τρίτη και Τετάρτη όπως αποφάσισαν κατά την σημερινή Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι.

«Χειρόφρενο» σε ταξί, ΟΣΕ και Προαστιακό την Τετάρτη

«Χειρόφρενο» σε ταξί, ΟΣΕ και Προαστιακό την Τετάρτη
Με προβλήματα θα διεξαχθούν οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού την Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν την ημέρα εκείνη στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη τα ταξί, ενώ για τρεις ώρες, από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, θα κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος.
Επίσης, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα ακινητοποιηθούν από τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

Εφιαλτική πρόβλεψη για το 2013 - Η ανεργία θα είναι όση ήταν το 1930 με την Μεγάλη Ύφεση


 Εφιαλτική πρόβλεψη για το 2013 - Η ανεργία θα είναι όση ήταν το 1930 με την Μεγάλη Ύφεση

- Σε πραγματικούς αριθμούς θα διαμορφωθεί στο 35%
- Σάββας Ρομπόλης: Η" Ελλάδα θα γνωρίσει τον τυφώνα εσωτερικής πολιτικής υποτίμησης"
- Οι άνεργοι θα φτάσουν τα 2 εκατομμύρια!
- Τι ήταν η Μεγάλη Ύφεση
Κανείς δεν πίστευε στο παρελθόν τις φωνές που ακούγονταν και προέβλεπαν ότι η ανεργία θα ξεπερνούσε στην χώρα μας το 20%. Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι πάνω από το 25% και δυστυχώς θα ανέβει και άλλο.
Η εφιαλτική πρόβλεψη για ανεργία στο 35% μπορεί να καθηλώνει και μόνο στο άκουσμά της και ειδικά όταν βγαίνει από τα χείλη του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει άλλο βάρος.
Ο κ. Σάββας Ρομπόλης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ είπε ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει τον «τυφώνα εσωτερικής πολιτικής υποτίμησης» .
Ο κ. Ρομπόλης προέβλεψε ότι η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ελλάδα θα «σκαρφαλώσει» το ερχόμενο έτος στο δυσθεώρητο 29%, ενώ σε πραγματικούς αριθμούς θα διαμορφωθεί στο 34 με 35%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,75 εκατομμύρια ανέργους.
Παράλληλα, ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε την ανησυχία του καθώς, όπως είπε, το «παγκόσμιο σύστημα» και οι αναπτυγμένες χώρες φαντάζουν να «πηγαίνουν σε ύφεση», ενώ η «μεσογειακή συνιστώσα» θα βρίσκεται σε «συνθήκες μεγαλύτερης παράτασης της ύφεσης».
Τι ήταν η Μεγάλη Ύφεση
Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 (αγγλικά:The Great Depression) ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκεσε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας και χρησιμοποιείται τον 21ο αιώνα ως παράδειγμα για το πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι μια οικονομική καταστροφή.
Η "Μεγάλη Ύφεση", όπως χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ, που ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου του 1929, την λεγόμενη Μαύρη Πέμπτη. Το τέρμα της κρίσης στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, γύρω στο 1939.
Η κρίση είχε καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στον ανεπτυγμένο, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επηρεάστηκε το διεθνές εμπόριο, καθώς επίσης και τα προσωπικά εισοδήματα, τα έσοδα από φόρους, οι τιμές και τα κέρδη. Η οικονομία πόλεων ανά τον κόσμο επλήγη, ιδίως εκείνων που εξαρτώνταν άμεσα από τη βαριά βιομηχανία. Οι κατασκευές πάγωσαν, οι αγροτο-κτηνοτροφικές εργασίες υποχώρησαν λόγω πτώσης των τιμών στις σοδειές κατά 40% με 60%. Με τη ζήτηση σε διαρκή υποχώρηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη εναλλακτικών εργασιών, περιοχές που εξαρτώνταν από τον πρωτογενή τομέα όπως εκμετάλλευση γης, ορυχείων και ξύλου υπέφεραν ακόμη περισσότερο.
Η μεγάλη κρίση τερματίστηκε σε διαφορετικό χρόνο ανά χώρα. Οι περισσότερες χώρες εφήρμοσαν προγράμματα ανακούφισης και η πολιτική τους ζωή πέρασε αναταραχές, εξωθώντας την ιδεολογία στα άκρα. Σε ορισμένα κράτη, οι απελπισμένοι πολίτες στράφηκαν προς δημαγωγούς εθνικιστές, όπως τον Αδόλφο Χίτλερ, με αποτέλεσμα την έναρξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Μία εβδομάδα χωρίς πλοία η Σάμος - Κυριακάτικη συνάντηση για το πρόβλημα



H συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (αντιπεριφερειάρχη, δημάρχου, επιμελητηρίου, επαγγελματικών συλλόγων κ.ά.) με σκοπό τη συζήτηση του μείζονος προβλήματος που έχει προκύψει με τις συγκοινωνίες του νομού Σάμου, θα γίνει την Κυριακή στις 10.00 σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.Η βουλευτής του νομού Αγνή Καλογερή με τον εμπορικό σύλλογο Σάμου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να "ανοίξουν" για άλλη μια φορά το θέμα αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ολόκληρος ο νομός έχει μείνει επί μια εβδομάδα χωρίς πλοίο,
ενώ κανείς ακόμη δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι τα δρομολόγια για την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν φτάσει στα ύψη.
Για παράδειγμα, για ένα εισιτήριο Αθήνα- Σάμος μπορεί κάποιος να χρειαστεί να πληρώσει 180 ευρώ!

48ωρη απεργία τα λεωφορεία Τριτη και Τεταρτη.


 

Τα λεωφορεία θα συμμετέχουν στην γενική 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με 48ωρη απεργία.

Κρήτη: Στα 32 χρόνια του έκανε βουτιά θανάτου


Κρήτη: Στα 32 χρόνια του έκανε βουτιά θανάτου

Συγκλονίζει μία νέα υπόθεση αυτοκτονίας στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στην πόλη των Χανίων.
Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι, στη συνοικία των Λενταριανών, ένας 32χρονος έπεφτε αιμόφυρτος στο δρόμο, μετά από μία βουτιά στο κενό!
Διασώστες του ΕΚΑΒ που πήγαν στο σημείο, παρέλαβαν τη σωρό του άνδρα ενώ παρά τις προσπάθειες που έκαναν δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή, αφού οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν βαρύτατες.
Ερευνώνται τα αίτια της πτώσης, αν και τα πρώτα στοιχεία "δε'ιχνουν" αυτοκτονία.

Ολόκληρο σχέδιο για να κλέβουν τους επιβάτες σε μετρό και ηλεκτρικό - Πού πουλούσαν τα κλοπιμαία


Ολόκληρο σχέδιο για να κλέβουν τους επιβάτες σε μετρό και ηλεκτρικό - Πού πουλούσαν τα κλοπιμαία

Συνελήφθη πολυμελής σπείρα που έκλεβε ανυποψίαστους πολίτες μέσα στο μετρό και τον ηλεκτρικό.
Συγκεκριμένα μετά από 3μηνη συστηματική έρευνα και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, συνελήφθησαν 43 μέλη της σπείρας που είχαν διαπράξει σωρεία κλοπών και ληστειών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, εντός και εκτός Σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ). Συνολικά εξιχνιάστηκαν συνολικά 208 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών.
Και τα 42 μέλη του κυκλώματος ήταν αλλοδαποί και αναλυτικά 13 Ρουμάνοι, 10 Αλβανοί, 9 Αλγερινοί, 13 Βούλγαροι, 3 Γεωργίανοί, 2 Ιρακινοί, ένας Αφγανός κι ένας Παλαιστίνιος.
Η σπείρα χωρισμένη σε ομάδες των τεσσάρων, πέντε ατόμων καθημερινά και κυρίως κατά τις ώρες 10.00 έως 19.00, προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένους, μέσα και έξω από Σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) και τους έκλεβαν πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα μέσα από τις τσέπες των ρούχων τους και από τσάντες. Σε αρκετές περιπτώσεις ασκούσαν και σωματική βία. Τα κλοπιμαία τα έκρυβαν σε σπίτια που χρησιμοποιούσαν ειδικά για αυτόν το σκοπό και στην συνέχεια τα πωλούσαν σε τρίτους στο Μοναστηράκι και στο Θησείο.
Όπως εξακριβώθηκε, κατά το τελευταίο εξάμηνο, η σπείρα έχει διαπράξει 208 κλοπές πορτοφολιών και άλλων αντικειμένων, καθώς και ληστείες σε βάρος πολιτών στους παραπάνω χώρους.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα, ξυραφάκια, κόφτες καθώς και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεση των πορτοφολιών και το χρηματικό ποσό των 632,6 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Η Αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Απάνθρωπο: Πετούν έξω από το ΕΣΥ τους ανασφάλιστους!


Απάνθρωπο: Πετούν έξω από το ΕΣΥ τους ανασφάλιστους! 

Φτερά έχει κάνει πλέον οριστικά το περιβόητο κράτος πρόνοιας καθώς πια τα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται να αρνούνται να νοσηλεύσουν όσους ασθενείς δε διαθέτουν ασφάλιση, φαινόμενο που δεν προέκυψε φυσικά τυχαία αλλά εξαιτίας της κρίσης. 
Όπως καταγγέλλουν πολλοί γιατροί διοικήσεις νοσοκομείων έχουν δώσει εντολή να μην γίνονται εισαγωγές ασθενών αν δε διαθέτουν ασφάλιση, όσο άρρωστοι κι αν είναι. 
 
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η τακτική είναι “ή πληρώνεις ή δεν μπαίνεις”!
Όπως σημειώνουν και τα μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ): “Δεν υπολογίζουν ούτε την υγεία ή την ανθρώπινη ζωή, και δίνονται εντολές να μην εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς ανασφάλιστοι, εάν δεν έχουν να πληρώσουν”.
 
Οι γιατροί τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν την ιατρική τους βοήθεια σε κάθε άρρωστο έστω κι αν δε διαθέτει καμία ασφάλιση. “Αυτό αποτελεί συνταγματική εκτροπή και δεν θα υπακούσουμε.
Ο γιατρός υπακούει στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τον άρρωστο ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία και την οικονομική του κατάσταση”.
 
Την απόφαση αυτή καλούνται από την ΕΙΝΑΠ να ακολουθήσουν όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Πάτρα: Κόλλυβα για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού - Απέκλεισαν το συνεδριακό κέντρο

ΦΩΤΟ από το PatrasTimes"Κάθε λιμάνι και καημός" γράφει ο δίσκος με τα κόλλυβα...
Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στον Δήμο απέκλεισαν το χώρο που θα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, αντιδρώντας στο διαγωνισμό για εργοστάσιο απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.
Για σήμερα η συνεδρίαση είχε οριστεί να γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο στο Λιμάνι, έχοντας συμβολικό χαρακτήρα αφού θα γινόταν συζήτηση και για το θέμα της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου, μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού.

Στον αποκλεισμό μετέχει και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Θέμη Μπαλασόπουλο.
Όπως διαβάζουμε στο PatrasTimes, οι εργαζόμενοι έχουν τοποθετήσει στην είσοδο ένα δίσκο με κόλλυβα που επάνω γράφει "Κάθε λιμάνι και καημός".
Όπως όλα δείχνουν, ούτε σήμερα, για τέταρτη συνεχή φορά, θα γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού το κτίριο έχει κλειδωθεί.

Παραλύει η χώρα Τρίτη και Τετάρτη


Παραλύει η χώρα Τρίτη και Τετάρτη


Ενόψει της ψήφισης από το Κοινοβούλιο του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων δημόσιος και ιδιωτικός τομέας παραλύουν την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της 48ωρης απεργίας που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, Τρίτη και Τετάρτη (6-7/11), ενώ το κτίριο της Βουλής αναμένεται να βρεθεί σε «πολιορκία» από διαδηλωτές που θα ζητούν να μην περάσουν τα μέτρα.
Ο προγραμματισμός των συνδικάτων προβλέπει απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 6/11 στις 11:00 στο Πεδίον του Αρεως και πορεία προς τη Βουλή, ενώ την Τετάρτη εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και φοιτητές συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα στις 17:00. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώνει τις δυνάμεις του την Τρίτη στις 10:30 στην Ομόνοια και την Τετάρτη στις 17:00 πάλι στην Ομόνοια.
«Κεντρικό αίτημα και απαίτηση των συνδικάτων είναι η καταψήφιση των απαράδεκτων, εξοντωτικών και εκβιαστικών μέτρων που επιβάλλουν οι τροϊκανοί και αποδέχεται η κυβέρνηση», τονίζει η ΓΣΕΕ, συμπληρώνοντας πως τα νέα μέτρα «εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, μονιμοποιούν τη λιτότητα, τη φοροαφαίμαξη, εκτινάσσουν την ανεργία και την ύφεση, χωρίς να εξασφαλίζουν τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας».
Η ΑΔΕΔΥ καλεί την ερχόμενη Δευτέρα (5/11) σε συνελεύσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ προαναγγέλλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το «καυτό» 48ωρο (6-7/11) σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Πάτρα, Κοζάνη, Καβάλα.
«Τα νέα μέτρα διευρύνουν την κοινωνική βαρβαρότητα, την αδικία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση των κοινωνικά ασθενέστερων», τονίζει η ΑΔΕΔΥ. Στην 48ωρη απεργία συμμετέχει και η ΠΝΟ, με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας Τρίτη και Τετάρτη. Σε τριήμερη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνο επείγοντα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη.
Κατά του νέου πακέτου μέτρων τάσσονται και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.
Η γ.γ. της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ ζητά με επιστολή της προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας (με κοινοποίηση σε Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ολι Ρέν, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, Κριστίν Λαγκάρντ) να μην υιοθετήσουν τα μέτρα που «παραβιάζουν ευρωπαϊκές συνθήκες και οδηγούν στην εξαθλίωση τους Ελληνες εργαζόμενους», εκφράζοντας την οργή και την απογοήτευση των ευρωπαϊκών συνδικάτων.
"

Συνελήφθη ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής


Συνελήφθη ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής

Στη σύλληψη του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Κασσή προχώρησε σήμερα το απόγευμα η αστυνομία.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνελήφθη, ενώ βρισκόταν εντός της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ που τελεί υπό κατάληψη από κτηνοτρόφους.

Νέα 24ωρη τη Δευτέρα σε ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικό και Τραμ


Νέα 24ωρη τη Δευτέρα σε ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικό και Τραμ

Με υπομονή πρέπει να οπλιστεί το επιβατικό κοινό καθώς τη Δευτέρα θα μπει νέο 24ωρο «χειρόφρενο» σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ.
Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των επαναλαμβανόμενων απεργιών που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Τα σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00π.μ στο Πεδίο του Άρεως και στο Απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 ημέρα ψήφισης των μέτρων και ώρα 17:00 στο Σύνταγμα, έξω από τη βουλή.

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Μετρό


Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Μετρό

Συγκέντρωση στο εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν μέλη του σωματείου εργαζόμενων του Μετρό, που διεκδικούν την αλλαγή του καθεστώτος των συμβάσεων νεοπροσλαμβανόμενων εργατοτεχνιτών στο έργο και την απασχόλησή τους στο έργο με τους όρους της κλαδικής τους σύμβασης εργασίας.
Στην πορεία συμμετείχαν και εργαζόμενοι του σωματείου στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό, που ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών. Το ραντεβού τους είχε δοθεί στο εργοτάξιο του Μετρό έξω από τη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ.
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών έγινε δεκτή από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, στον οποίο και διαβίβασε τα αιτήματά των εργαζομένων στο έργο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΛΙΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ» Δεν πέρασαν οι εκβιασμοί για μείωση μισθών!


 

Δυνατό «χαστούκι» στην εργοδοσία και τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έδωσαν προχτές οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ», απορρίπτοντας στη γενική τους συνέλευση τη νέα πρόταση για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μείωση μισθών.
Στη γενική συνέλευση κλήθηκε να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πρόταση της πλειοψηφίας του Σωματείου για υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, Π. Προύτζος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, που είναι και εργαζόμενος στο ξενοδοχείο (και ως τέτοιος υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε).
Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία του Σωματείου έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση και προηγούμενης γενικής συνέλευσης για Σύμβαση χωρίς μειώσεις στους μισθούς και συγκάλεσε νέα - προχτές - γενική συνέλευση για να προτείνει με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ (οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ δεν είχαν κληθεί στη συνεδρίαση), την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μείωση μισθών.
Αυτή την προσπάθεια ήρθε να συνδράμει ο Π. Προύτζος ο οποίος «βομβάρδισε» τους εργαζόμενους με πλήθος τρομοκρατικών διλημμάτων, μεταξύ αυτών ότι έχουν σαρωθεί τα πάντα με τα μνημόνια, όπως οι κλαδικές συμβάσεις (ο ίδιος με την Ομοσπονδία του κλάδου υπέγραψε κλαδική με μείωση 15%) οπότε η υπογραφή μιας σύμβασης με μειώσεις (μικρότερες του 15%) είναι αναπόφευκτη, κατά τον ίδιο.
Καθώς, όπως είπε, ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος γιατί μπορεί να κλείσουν ξενοδοχεία ή να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι κλπ.
Τα επιχειρήματά του όμως δεν έπιασαν τόπο στη συνέλευση, καθώς οι εργαζόμενοι καταρχήν γιούχαραν κυριολεκτικά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Εργαζόμενος βγήκε και τον ρώτησε με ποιο δικαίωμα εμφανίζεται μετά από δυο ολόκληρα χρόνια απουσίας (από συνελεύσεις, αγωνιστικές δράσεις, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων) σε συνέλευση για να καλέσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας...
Το κυριότερο όμως ήταν ότι οι εργαζόμενοι στην κάλπη έστειλαν το μήνυμα και στην εργοδοσία και στο συνδικαλιστικό της εκπρόσωπο, καθώς με 73 κατά και 38 υπέρ, καταψήφισαν την πρόταση για μειώσεις (σε σύνολο 117 ψηφισάντων, με 6 άκυρα/λευκά).
Οι εργαζόμενοι προσπέρασαν τις Σειρήνες της υποταγής, διαφύλαξαν την ενότητά τους και επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να δώσουν τη μάχη για να μη μειωθούν οι μισθοί τους.
Το κάλεσμα αυτό είχε απευθύνει νωρίτερα ο Μπ. Ντότσικας από την παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν βήμα μπροστά και να απαλλαγούν οριστικά από τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Στη συνέλευση μίλησε και ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου, Ν. Παπαγεωργίου, παρουσιάζοντας την πρόταση του κλαδικού σωματείου για την υπογραφή είτε τοπικής ΣΣΕ στην Αθήνα είτε επιχειρησιακών με τους ίδιους όρους για όλους τους εργαζόμενους, που να καλύπτουν τις απώλειες από την εφαρμογή της σύμβασης.

Σοβαρά επεισόδια στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη - Μήνυσαν τον βουλευτή Κασσή ότι έσπασε την πόρτα και έβρισε τα Θεία - Τι απαντά στο NewsIt o βουλευτής


Σοβαρά επεισόδια στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη - Μήνυσαν τον βουλευτή Κασσή ότι έσπασε την πόρτα και έβρισε τα Θεία - Τι απαντά στο NewsIt o βουλευτής 

- Μιλώντας στο NewsIt ο βουλευτής διέψευσε το γεγονός και προχώρησε κι αυτός σε μηνύσεις
- Έξω από τη γαλακτοβιομηχανία βρίσκονται κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους
- Τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο προχώρησαν σε προσαγωγές
- Αυτή την ώρα ο κ. Κασσής βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα και δίνει κατάθεσηΣοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη έξω από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, όπου νωρίτερα είχαν συγκεντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του εργοστασία οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έφθασαν εκεί με τα τρακτέρ τους ζητώντας την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης της επιχείρησης.
Συνάδελφοί τους, μαζί με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Μιχάλη Κασσή, τον εκπρόσωπο του Πανηπειρωτικού Συνεταιρισμού, Μιχάλη Τσίμα και τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Χριστόδουλο Μπαλτσογιάννη, βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας.
Στο σημείο έφθασαν και ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και δεν άργησαν να ανάψουν τα αίματα, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε προσαγωγές.
Αρχικά υπήρχε η πληροφορία πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και πλέον ανεξάρτητος Μιχάλης Κασσής, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κασσής με τον νέο υπεύθυνο της γαλακτοβιομηχανίας αλληλομηνύθηκαν.
Όπως δήλωσε στο NewsIt, ο ίδιος ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μιχάλης Κασσής δεν συνελήφθη, αλλά πήγε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα, καθώς ο νέος εκπρόσωπος της εταιρείας τον μήνυσε ότι έσπασε την πόρτα της γαλακτοβιομηχανίας και πως έβρισε τα Θεία.
Ωστόσο, μιλώντας στο NewsIt ο ίδιος δήλωσε πως όλα αυτά είναι ψέματα, καθώς εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν καν έξω από τη γαλακτοβιομηχανία, αλλά έφτασε λίγο αργότερα. Μάλιστα, σημείωσε πως και εκείνος με τη σειρά του μήνυσε τον νέο εκπρόσωπο της εταιρείας.
Νωρίτερα το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου που συνεδρίασε, κατήγγειλε μεν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για την αξιολόγηση των προσφορών, που κατατέθηκαν για τη ΔΩΔΩΝΗ, ωστόσο δεν ζήτησε ακύρωση της συμφωνίας.

Μεγάλες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα


Μεγάλες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Το 2013 θα είναι ο έκτος χρόνος ύφεσης που εκτιμάται στο 4,5% με το ΑΕΠ να καταγράφει σωρρευτικές απώλειες περίπου 47 δισ. ευρώ από το 2008, ενώ τα νέα μέτρα «φέρνουν» μεγάλες απώλειες σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα, αλλά και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Τα προσδιορισμένα μέτρα της τετραετίας 2013 - 2016 ανέρχονται σε 14,2 δισ., ενώ με την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου «αποκαλύφθηκαν» πρόσθετα μέτρα περίπου 4,6 δισ. για τη διετία 2015 - 2016 που μένει να εξειδικευθούν.
«Βόμβα» στα θεμέλια της δημοσιονομικής προσαρμογής εξακολουθεί να αποτελεί το δημόσιο χρέος, το οποίο, παρά την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που επιτελείται, παραμένει μη βιώσιμο, εντείνοντας τις πιέσεις για μια νέα παρέμβαση από την Ε.Ε., οι συζητήσεις για την οποία κορυφώνονται στο παρασκήνιο.

Μεγάλες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Η νέα επιχείρηση σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 - 2016 και στον προϋπολογισμό του 2013 που κατατέθηκαν προχθές στη Βουλή, στηρίζεται μεταξύ άλλων στην υπόθεση επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014, στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2014 για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία περίπου, ενώ ενσωματώνει τη χορήγηση διετούς παράτασης για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για σειρά «αυξημένων και σημαντικών κινδύνων» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή εκτέλεση του, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως, ειδικά για το 2013, η δημοσιονομική προσαρμογή που θα επιχειρηθεί είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς έρχονται νέα μέτρα 10,88 δισ. ευρώ ώστε να προκύψει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 9,37 δισ.

Μεγάλες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα
 
Οι νέες παρεμβάσεις

Η νέα δημοσιονομική προσαρμογή, που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 3,2% του ΑΕΠ το 2016 από 7% που εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φέτος και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και 4,5% το 2016, αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρής αφού ο κύριος όγκος της αφορά στο 2013.
Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για εκατ. συνταξιούχους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις συνολικού ύψους 10,9 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να προκύψει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 9,37 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος καλούνται να σηκώσουν οι συνταξιούχοι από τους οποίους θα αφαιρεθούν το επόμενο έτος περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ενώ από μισθούς περικόπτονται 1,68 δισ. ευρώ.
Συνολικά από τα 10,9 δισ. ευρώ, τα 8,99 δισ. θα προέλθουν από περικοπές δαπανών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και υγεία, ενώ 1,99 δισ. θα προέλθουν από την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το πακέτο των 14,2 δισ. ευρώ της τετραετίας 2013 - 2016 ο κύριος όγκος των περικοπών στις δαπάνες θα εφαρμοστεί το 2013 υπό την πίεση της τρόικας να είναι όσο πιο εμπροσθοβαρές γίνεται το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Συνολικά οι νέες περικοπές δαπανών εκτιμώνται σε 10,35 δισ. ευρώ, ενώ η φορολογική «καταιγίδα» θα ανέλθει σε 3,89 δισ. ευρώ (3,28 δισ. πρόσθετοι φόροι και 609 εκατ. ευρώ επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές).
Εισφορά έως το 2015
Το μοναδικό «καλό» νέο του Μεσοπρόθεσμου είναι ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ διατηρείται μέχρι και το 2015 και όχι έως το 2018 που ήταν στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2013 και όχι αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλει από το 2013 ειδικό τέλος καπνιζόντων στα καταστήματα διασκέδασης και μαζικής εστίασης χωρίς να προχωρεί ταυτόχρονα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, όπως είχε δεσμευτεί.
Στο «μέτωπο» των δαπανών την περίοδο 2013 - 2016:
Από περικοπές στις συντάξεις θα εξοικονομηθούν 5,5 δισ. ευρώ.
Περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα έλθει από παρεμβάσεις στους μισθούς, περιλαβάνονται η κατάργηση δώρων, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ και αναστολή των κινήτρων επίτευξης στόχων που προβλέπονταν κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς.
Στα 1,113 δισ. ανέρχονται οι εξοικονομήσεις από τον τομέα της Υγείας.
Περίπου 700 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να εξοικονομηθούν από την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με το μεγαλύτερο μέρος πάντως να αφορά σε νέες περικοπές 200 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στα 307 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι εξοικονομήσεις από τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα.
Επιπλέον 495 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις ΔΕΚΟ.
Στον «αέρα» το πρόγραμμα χωρίς λύση για το χρέος
Αν δεν υπάρξει νέα αναδιάρθρωση, το χρέος θα φθάσει στο 184,9% του ΑΕΠ το 2016
Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για τη δυναμική του δημοσίου χρέους το οποίο, παρά την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται, θα διαμορφωθεί στο 184,9% του ΑΕΠ το 2016 ή 363,4 δισ. ευρώ, κινούμενο σε μη βιώσιμα επίπεδα. Τα στοιχεία αυτά τελούν μάλιστα υπό την προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας από το 2014 και μετά ροής εσόδων από αποκρατικοποιήσεις αλλά και σταθερής δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2014. Τον επόμενο χρόνο το χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί στο 189,1% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στο προσχέδιο για χρέος 179,3%.
Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου ερμηνεύει τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά για μια νέα «λύση» στο ελληνικό χρέος, με την επαναγορά χρέους και τη μείωση των επιτοκίων να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς χωρίς νέα παρέμβαση, το χρέος θα απέχει μακράν από τα επίπεδα βιωσιμότητας του 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης δυναμικής του, μετά το PSI αλλά και με δεδομένη τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ήδη γίνει, είναι ότι χωρίς τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τετραετίας 2013 ? 2016 το χρέος θα διαμορφωνόταν στα 411,9 δισ. ευρώ ή 220,4% του ΑΕΠ το 2016, ελέω ύφεσης και καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Υπέρογκες είναι και οι δαπάνες για τόκους, οι οποίες σε δεδουλευμένη βάση κλιμακώνονται στα 11,2 δισ. το 2014, στα 12,5 δισ. το 2015 και στα 13,3 δισ. το 2016.
Σε ύφεση για έκτο διαδοχικό χρόνο
Σε ύφεση για έκτο διαδοχικό έτος θα παραμείνει η ελληνική οικονομία το 2013, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5% τον επόμενο χρόνο από ύφεση 6,5% φέτος.
Η ύφεση εκτιμάται πως θα τερματιστεί το 2014, χρονιά κατά την οποία αναμένεται οριακή ανάπτυξη 0,2%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ελληνική οικονομία στα έξι χρόνια ύφεσης, δηλαδή από το 2008, θα έχει χάσει σωρευτικά περίπου 47 δισ. ευρώ. Από το 2015 αναμένεται σταδιακά ανάκτηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, 2,5% και 3,5% το 2015 και το 2016 αντιστοίχως, με όχημα την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων.
Ανεργία: Ανοδικά και το 2013
Εκρηκτικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 22,8% τον επόμενο χρόνο, από 22,4% που εκτιμάται φέτος και να αποκλιμακωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση στο 21,4% το 2014 και αποκλιμάκωση στο 17,1% το 2016, με τον δείκτη, ωστόσο, να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η απασχόληση αναμένεται να σταματήσει να μειώνεται το 2014, χρονιά κατά την οποία προβλέπεται αύξηση 1%, και θα κινηθεί ανοδικά με ρυθμό 2% το 2015 και 3% το 2016.
Αποπληθωρισμός ύστερα από 45 χρόνια
Αποπληθωρισμό για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 45 χρόνια εκτιμάται πως θα βιώσει η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αναμένεται να μειωθεί κατά 0,8% το 2013 και να μειωθεί κατά 0,4% το 2014. Αύξηση των τιμών αναμένεται να καταγραφεί το 2015 (+0,6%) και το 2016 (+1,1%).
Φέτος αναμένεται πληθωρισμός 1,1%.

Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
ΠΗΓΗ

Σε διαθεσιμότητα 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Σε διαθεσιμότητα 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του αριθμού τους κατά 150.000 έως το 2016.
Αυτό αποκαλύπτεται στον Προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, όπου υπολογίζεται ότι μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα περιοριστεί κατά 80.000 άτομα στο εξεταζόμενο διάστημα. Ετσι, για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος, 70.000 υπάλληλοι θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου μέσω της διαθεσιμότητας. Είναι ενδεικτικό το ότι, όπως σημειώνεται, προωθούνται συγχωνεύσεις - καταργήσεις περίπου 200 φορέων, ενώ επανεξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200.
Ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο περιέχουν μια... ατελείωτη λίστα νέων μέτρων, τα οποία εντός του επόμενου έτους θα πάρουν από τις... τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων 11 δισ. ευρώ (8,99 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και 1,99 δισ. ευρώ από αύξηση των εσόδων). Η καθαρή δημοσιονομική απόδοση των μέτρων ανέρχεται στα 9,37 δισ. ευρώ. Βέβαια αυτό που μετρά για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι πως μέσα στο 2013 θα «χαθούν» 10,98 δισ. ευρώ.
Στην τετραετία 2013-2016 το συνολικό πακέτο των μέτρων φθάνει τα 18,88 δισ. ευρώ, κάτι που «μεταφράζεται» σε μία νέα τετραετία σκληρής λιτότητας. Από αυτά τα μέτρα που θα εξειδικευτούν στο πολυνομοσχέδιο ανέρχονται στα 14,24 δισ. ευρώ (9,37 δισ. το 2013 , 4,2 δισ. το 2014, 529 εκατ. ευρώ το 2015 και 155 εκατ. ευρώ το 2016), ενώ παραμένουν και 4,64 δισ. «αδιευκρίνιστα μέτρα» για τη διετία 2015-2016. Επί της ουσίας το Μεσοπρόθεσμο «σφραγίζει» τη διετή επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής, για την οποία όμως το τίμημα θα είναι βαρύ.
Με τη λήψη των μέτρων εντός του 2013 το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,2% του ΑΕΠ από 6,6% φέτος και στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ από πρωτογενές έλλειμμα 1,2% το 2012. Το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,2% το 2016.
Το δημόσιο χρέος θα φθάσει του χρόνου στο 189% του ΑΕΠ (από 175,6%). Ο πληθωρισμός θα περάσει σε αρνητικό έδαφος (-0,8), ενώ η Οικονομία θα παραμείνει για έκτη στη σειρά χρονιά σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης (4,5%). Με την εφαρμογή του προγράμματος το δημόσιο χρέος στην καλύτερη περίπτωση θα περιοριστεί ελαφρά στο 184,9% το 2016, επίπεδο που βέβαια δεν το καθιστά βιώσιμο, ενώ η Οικονομία εκτιμάται πως την ίδια χρονιά θα φθάσει σε ισχυρή ανάπτυξη 3,5%.
Στο υψηλότερο σημείο αναμένεται να φθάσει το ποσοστό ανεργίας το 2013 (22,8%), ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 22,4%. Από το 2014 και μετά εκτιμάται ότι θα αρχίσει η σταδιακή μείωσή της. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα περιοριστεί στο 21,4% το 2014, στο 19,7% το 2015 και στο 17,1% το 2016.
Πάντως, στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών μπορεί να ανατραπούν τα επόμενα χρόνια, καθώς μεταξύ άλλων δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη με ακρίβεια η πραγματική επίπτωση των μέτρων λιτότητας στο ΑΕΠ.
Χαμηλώνει ο πήχης
Στα 9,5 δισ. ευρώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2016
Χαμηλώνει ο πήχης για τα έσοδα που θα προκύψουν από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2016. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου, έως τα τέλη του 2016 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα φθάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ και ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μετά το 2020, χωρίς να υπάρχει σαφής αναφορά στο πότε.
Πιο αναλυτικά, από τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναμένονται έσοδα:
  • 2,58 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 από ΟΠΑΠ , Κρατικά Λαχεία, IBC (εξόφληση δεύτερης δόσης), ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κασσιώπη, πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, ΕΛΠΕ, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΛΑΡΚΟ, Αφάντου, περιφερειακά αεροδρόμια, ΕΛΤΑ, αποθηκευτικός χώρος «Νότια Καβάλα».
  • 2,34 δισ. ευρώ το 2014 από Κρατικά Λαχεία (απόδοση δικαιωμάτων), ΕΥΑΘ, παραχώρηση Εγνατίας Οδού, ΕΥΔΑΠ, αξιοποίηση Ελληνικού, αξιοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφερειακών λιμένων, Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, πώληση 17% της ΔΕΗ, πώληση δικαιωμάτων ψηφιακού μερίσματος.
  • 1,14 δισ. ευρώ το 2015 και 3,44 δισ. ευρώ το 2016.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα αναλάβει το πλήρες ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των εμπορικά βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ενώ αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο Ταμείο θα περνούν 250 ακίνητα ανά τρίμηνο.
Την τετραετία 2013 - 2016
Ερχονται νέοι φόροι και εισφορές 3,89 δισ. ευρώ
«Καταιγίδα» νέων φόρων ύψους 3,89 δισ. ευρώ αναμένεται να πλήξει τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων την περίοδο 2013-2016. Ο νέος προϋπολογισμός και το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής «φέρνουν» πρόσθετους φόρους 3,28 δισ. ευρώ και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές ύψους 609 εκατ. ευρώ. Μόνο για το έτος 2013, ο προϋπολογισμός προβλέπει την επιβολή νέων φορο-μέτρων περίπου 2 δισ. ευρώ με στόχο να προκύψει μια «καθαρή» αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 1,78 δισ. ευρώ.
Το μοναδικό «καλό» νέο του Μεσοπρόθεσμου είναι ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, διατηρείται μέχρι και το 2015 και όχι έως το 2018 που ήταν στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2013 και όχι αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλει από το επόμενο έτος ειδικό τέλος καπνιζόντων στα καταστήματα μαζικής εστίασης χωρίς να προχωρά ταυτόχρονα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, όπως είχε δεσμευτεί.
Τα μέτρα, που έρχονται το 2013, προβλέπουν μεταξύ των άλλων:
  • Κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, αναδρομικά από τα εισοδήματα του έτους 2012 που θα φορολογηθούν το 2013. Τα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν εν μέρει με τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια σε οικογένειες με 1 ή περισσότερα τέκνα και ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.
  • Μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες με μείωση του συντελεστή από 11% σε 6%.
  • Μείωση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης των αγροτών από το 95% στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.
Επίσης το επόμενο έτος προβλέπεται να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 609 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την εξίσωση του ανώτατου ορίου αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους πριν όσο και για τους μετά το 1993 πρωτοασφαλισθέντες εργαζόμενους.
Για το 2014 δρομολογούνται μειώσεις στις εκπτώσεις φόρων για τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για την επίπτωση στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2013, αλλά θα εμφανιστεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2014.

ΠΗΓΗ
Κώστας Τσαχάκης

Στο ''σφυρί'' το κτίριο της Σκότλαντ Γιάρντ;

 
Η Αστυνομία μελετά το ενδεχόμενο πώλησης του διάσημου κτιρίου της Σκότλαντ Γιάρντ, με την περιστρεφόμενη επιγραφή, το οποίο έχει ''πρωταγωνιστήσει'' σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης τουλάχιστον 500 εκατ. λιρών.
Όπως αναφέρεται στον Guardian η πώληση του συγκεκριμένου κτιρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1960, είναι μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν περιορισμό υπηρεσιών σε ώρες μη αιχμής, μείωση των υψηλόβαθμων αξιωματικών, αλλά και πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, ο αριθμός των υπηρετούντων δεν πρόκειται να μειωθεί, παραμένοντας στα επίπεδα των 32.000 ανδρών και γυναικών.
Ένας από τους λόγους που κάνει τις Αρχές να σκέφτονται σοβαρά την πώληση του κτιρίου είναι το γεγονός ότι απαιτούνται άμεσα 50 εκατομμύρια λίρες για την επισκευή του, καθώς σε πολλά σημεία οι φθορές είναι μεγάλες σε βαθμό κατάρρευσης.
Τα σχέδια της Αστυνομίας αναμένεται να παρουσιαστούν στις αρμόδιες Αρχές, ωστόσο, η Μητροπολιτική Αστυνομία σπεύδει να διευκρινίσει ότι πρόκειται απλά για σκέψεις και όχι για οριστικές αποφάσεις.

ΕΚΘ: Να αποτρέψουμε την ψήφιση των μέτρων που εξοντώνουν κοινωνία και οικονομία

από το Γραφείο Τύπου
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην 48ωρη Γενική Απεργία που κήρυξε... η ΓΣΕΕ για την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, ημέρες ψήφισης των μέτρων και καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στη συγκέντρωση και πορεία του ΕΚΘ την Τρίτη 6/11 στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.

Η ψήφιση των απαράδεκτων και εξοντωτικών μέτρων θα εκτινάξει την ανεργία και την ύφεση, θα δώσει τη χαριστική βολή σε όλους τους πολίτες και θα επιτρέψει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων του δημοσίου.

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας, ζητάμε την καταψήφιση των μέτρων και αντιστεκόμαστε στις αντεργατικές τους πολιτικές και τα νέα σχέδια της Τρόικας, της κυβέρνησης για ολοκληρωτικές ισοπεδωτικές ανατροπές στα εργατικά κεκτημένα.

Όλοι μαζί μπορούμε:

Να αποτρέψουμε τη ψήφιση των μέτρων που εξοντώνουν κοινωνία και οικονομία


Όλοι στη συγκέντρωση και πορεία

ΤΡΙΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΩΡΑ 10.30 μπροστά στο ΕΚΘ

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ

Συναλλαγές με την Εφορία από το σπίτι σας με ένα κλικ

 
Νέες ευρείας χρήσης υπηρεσίες εντάσσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στο TAXISnet, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το υπουργείο Οικονομικών από τον υπολογιστή τους χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στις ΔΟΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν στο σύστημα οι ακόλουθες υπηρεσίες:
* Πληρωμή οποιασδήποτε βεβαιωμένης μη ρυθμισμένης οφειλής στο σύνολο της ή μέρος αυτής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Νοέμβριος 2012): Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των βεβαιωμένων μη ρυθμισμένων οφειλών που θα βλέπει, να τυπώνει για όποια οφειλή θέλει "Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ)" με την οποία θα μπορεί να πληρώνει όποτε θέλει όποιο ποσό θέλει, χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής( Web Banking, Phone Banking).
* Πληρωμή οποιασδήποτε δόσης ρυθμισμένης οφειλής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Δεκέμβριος 2012). Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των ρυθμίσεων που θα βλέπει να τυπώνει για όποια ρύθμιση θέλει "Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ)" με την οποία θα μπορεί να πληρώνει κάθε δόση χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΡΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (Web Banking, Phone Banking).
* Ηλεκτρονική Υποβολή Μισθωτηρίων Ενοικίασης (Δεκέμβριος 2012). Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.
* Αγορά Παραβόλου για κάθε χρήση με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Ιανουάριος 2013). Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να επιλέγει το παράβολο που χρειάζεται σε κάποια υπηρεσία, να τυπώνει έναν κωδικό με το αντίστοιχο ποσό και να αγοράζει το παράβολο του μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει το παράβολο, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση του Παραβόλου.
* Πληρωμή οποιασδήποτε οίκοθεν πληρωμής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Ιανουάριος 2013). Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να τυπώνει έναν κωδικό με το αντίστοιχο ποσό που πρέπει να πληρωθεί οίκοθεν και να το εξοφλεί μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει την Οίκοθεν πληρωμή, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση.

"Νεκρώνει" η Υγεία από τη Δευτέρα. Κλειστά τα φαρμακεία την Τετάρτη

Σε σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αποφάσισε τριήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, αναφέροντας ότι, «όταν σφαγιάζονται μισθοί και συντάξεις, διαλύεται ο ασφαλιστικός μας φορέας και η άσκηση του επαγγέλματός μας γίνεται προβληματική έως αδύνατη, η τριήμερη κινητοποίηση είναι η ελάχιστη αντίδραση του κλάδου μας σε συμπόρευση με όλους τους πολίτες της χώρας, που θα βγουν στους δρόμους και τις πλατείες διαμαρτυρόμενοι».
Η ΟΕΝΓΕ καλεί επίσης σε «μπλοκάρισμα των ταμείων και δωρεάν εξέταση όλων των προσερχόμενων στα Νοσοκομεία μια ημέρα κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη».
Στην 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή στα Νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία των χρημάτων που χάθηκαν με το «κούρεμα», να μην γίνει καμιά μείωση στους μισθούς και πληρωμή των δεδουλευμένων, να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τέλος «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία-πρόνοια-φάρμακο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ