EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στη φυλακή μετά την απολογία του ο ένας υπεύθυνος των ENERGA και HELLAS POWER

 
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο ένας από τους πέντε υπευθύνους των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Αφορά στη μη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την εμπορία ρεύματος στο Δημόσιο.
Με σύμφωνh γνώμη του ειδικού ανακριτή για υποθέσεις διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα, προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο Χαράλαμπος Σμυρλιάδης ύστερα από την πολύωρη απολογία που έδωσε για την υπόθεση στην οποία συγκατηγορούμενοί του, που σε βάρος τους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, είναι και οι Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης και Στέφανος Σιαφάκας".
Οι κατηγορίες για τους υπευθύνους των δύο εταιρειών αφορούν τη μη καταβολή στις αρμόδιες κρατικές αρχές του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την εξαγωγή των επίμαχων ποσών σε αλλοδαπούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Για το λόγο αυτό, η δίωξη για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα έχει αποδοθεί με το χαρακτηρισμό ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
Για την υπόθεση των δύο εταιρειών εκκρεμεί ήδη στην ανάκριση δικογραφία για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου, που αφορά έσοδα που δεν κατέβαλαν στο Δημόσιο από το τέλος ακινήτων και απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, καθώς επίσης και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η συγκεκριμένη δικογραφία έχει συνολικά 11 κατηγορούμενους, υπευθύνους των ENERGA και HELLAS POWER αλλά και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε).
Η κίνηση της Δικαιοσύνης για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης και της έκδοσης ενταλμάτων σχετίζεται με νέα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών για τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και εταιρείες που διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ-Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης αύξησαν τα έσοδα των ΜΜΜ

 
Τα ΜΜΜ άυξησαν τις εισπράξεις τους, κάτι που δίνει συγκρατημένι αισιοδοξία στους υπεύθυνους των αστικών συγκοινωνιών για μείωση των ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο διάστημα από 24 Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισαν εντατικοί έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης, μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου, οι πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών αυξήθηκαν κατά 9,9%, ενώ τους προηγούμενους μήνες καταγραφόταν μια σημαντική πτώση, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου η μείωση ξεπέρασε το 21%.
Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται από το υπουργείο αποκλειστικά στο μέτρο της ενίσχυσης των ελέγχων, στο πλαίσιο της δέσμευσης του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη για μείωση της λαθρεπιβίβασης κατά 50% έως το τέλος του έτους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, τον τελευταίο μήνα διεξήχθησαν συνολικά 205 έλεγχοι σε 16 σταθμούς της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και συμμετείχαν ημερησίως, κατά μέσο όρο, 21 ελεγκτές από την ΣΤΑΣΥ και 12 από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Επιβλήθηκαν 5.585 πρόστιμα αξίας 443.524 euro. Από αυτά το 3,7% (αξίας 14.826 euro) εισπράχτηκε επί τόπου ενώ το υπόλοιπο 96,3% καταλογίστηκε επί πιστώσει.
Με βάση τα στοιχεία, το 62% των παραβάσεων αφορούσαν επιβάτες που δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήριο ενώ το 19% δεν επέδειξαν το δελτίο μερικής απαλλαγής.
Τα πλαστά εισιτήρια που εντοπίστηκαν αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,3%.
Σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν παροχής στον επιβάτη ενός (1) εισιτηρίου για κάθε δέκα (10) ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών, έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία από το υπουργείο και αναμένεται εντός των ημερών η τυπική έγκριση του μέτρου από τη Διϋπουργική των ΔΕΚΟ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης

 
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων δικάστηκε σήμερα Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012, με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για την δημοσίευση της φερόμενης ως "λίστας Λαγκάρντ" στο περιοδικό του, HOT DOC.
Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο αθώωσε πριν από λίγο τον Κώστα Βαξεβάνη με τον κόσμο που βρισκόταν στην αίθουσα να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Νωρίτερα, ωστόσο, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ ο ίδιος παρενέβη και είπε: "Πάλι καλά που δεν είπατε ότι σκότωσα και τον Κένεντι".
Ο εισαγγελέας μιλώντας σε ιδιαιτέρως αυστηρό τόνο, έκανε λόγο για διαπόμπευση και διασυρμό υπόληψης ανθρώπων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο Κώστας Βαξεβάνης μας λέει άρον-άρον "Σταύρωσον αυτούς" και αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας. Σε μια κοινωνία που ζητάει αίμα κ μετέτρεψε τη χώρα σε ένα κολοσσιαίο και πέταξε μέσα ανθρώπους και υπολήψεις".
Τι κατέθεσε ο Βαξεβάνης
"Αν εγώ είμαι υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της λίστας, κάποιοι άλλοι πριν από εμένα τα έχουν χειριστεί και αυτοί που το έκαναν είναι γνωστοί. Δεν διώκονται αυτή την ώρα", ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του.
"Η εισαγγελία κυρία Πρόεδρε έχει δημοσιοποιήσει το όνομά σας σε χαρτί ανακοίνωσης για να πάτε να πάρετε την κάρτα της Αγροτικής Τράπεζας για να πληρώνεστε. Δεν διέπραξε αδίκημα που δημοσιοποίησε αυτή την πληροφορία", τόνισε ο δημοσιογράφος και συνέχισε:
"Ο λόγος που δημοσιοποιήθηκε η λίστα είναι για να πάψει ο καθένας να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο κόσμος ξέρει ότι εδώ και καιρό υπάρχει μία λίστα. Έχουν γίνει πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό και κοινωνικό".
"Η λίστα είναι ένα  ντοκουμέντο που αποδεικνύει ό,τι φοβάται ο ελληνικός λαός. Ότι υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν απειλείται ποτέ κανένα συμφέρον τους".
Αρκετός κόσμος βρέθηκε από νωρίς έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος της δίκης που λαμβάνει χώρα στο κτίριο 2, Αίθουσα 1 στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων.
Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη την Κυριακή με την κατηγορία για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Κατά τη διάρκεια της, η δίκη για τη δημοσιοποίηση της λίστας, διεκόπη ήδη τρεις φορές. Η διακοπή έγινε μετά από ένσταση εγκυρότητας του κατηγορητηρίου από τους συνηγόρους του δημοσιογράφου που ισχυρίζονται ότι το κατηγορητήριο είναι αόριστο. Πεντάλεπτη διακοπή και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης του δημοσιογράφου είναι και η γνωστή τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.
Μάρτυρες υπεράσπισης του δημοσιογράφου αναμένεται να καταθέσουν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην κατάθεση του ανέφερε ότι: "θα το έκανα και εγώ στη θέση του, δεν είναι προσωπικά δεδομένα το να έχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα, ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται διαφάνεια".
Παράλληλα ο κ. Τρίμης ανέφερε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, κατά το παρελθόν όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο όπως είπε επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες.
"Αυτό το ίδιο κάναμε και εμείς τότε όταν δώσαμε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, αυτό επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του.
Ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.
Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι "κανονικά η δημοσιοποίηση της λίστας, έπρεπε να φέρει ικανοποίηση, γιατί η δημοσιογραφία είναι η κολόνα της Δημοκρατίας".
Ο συνήγορος του κ. Βαξεβάνη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε από την πλευρά του, ότι το κατηγορητήριο είναι τόσο άκυρο που δεν φέρει καν την επίσημη σφραγίδα της Εισαγγελίας.
Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι του κατηγορούμενου δημοσιογράφου Ν. Κωνσταντόπουλος, Χ. Οικονομόπουλος και Δημήτρης Καπερνάρος χαρακτηρίζουν το κατηγορητήριο κατά του Κώστα Βαξεβάνη άκυρο για τους παραπάνω λόγους.
Ραγκούσης υπέρ Βαξεβάνη
Εν αναμονή των υπόλοιπων καταθέσεων κατατέθηκε και διαβάστηκε επιστολή του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε το HOT DOC. Ο κ. Ραγκούσης δηλώνει πως "δεν επιθυμεί την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη" και πως "τάσσεται υπέρ του και υπέρ της αλήθειας".
Γαλάνη: Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου στην ενημέρωση
Το δικαίωμα της στην ενημέρωση υποστήριξε ότι ήρθε να υπερασπιστεί στην κατάθεση της στο δικαστήριο η Δήμητρα Γαλάνη, υποστηρίζοντας ότι ο Κώστας Βαξεβάνης το εξασφαλίζει.
"Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμα μου στην ενημέρωση. Ο Κώστας Βαξεβάνης, μου το εξασφαλίζει, με την έγκυρη δημοσιογραφία παρουσιάζοντας την αλήθεια» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός υποφέρει και έπρεπε ήδη να έχει ενημερωθεί".
Παράλληλα υπενθύμισε και τη δημοσιοποίηση του δικού της ονόματος πριν από λίγο καιρό σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", αναφορικά με τα ποσά που εισέπρατταν η ίδια αλλά και άλλοι καλλιτέχνες.
"Δε στράφηκα εναντίον της εφημερίδας αλλά στις αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Στη λίστα υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όπως επεσήμανα δεν ήταν και ακριβή".
Μιλώντας για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο HOT DOC, η κ. Γαλάνη τόνισε ότι "το άρθρο που ακολουθούσε της λίστα, το χαρακτήρισε εξαιρετικά προσεκτικό και διασταυρωμένο" και έκανε λόγο για παραλογισμό, "την ώρα που φωτίζεται η αλήθεια, να βλέπουμε διώξεις".

ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ "Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ"


Επόμενη παράταξη είναι ο "Νίκος Κουλουμπαρίτσης" Παρασκευή στης 2/11/2012 και ώρα 21:00 "LIVE"



Οι μισθοί των golden boys της Τράπεζας της Ελλάδος

Τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του διοικητή, των υποδιοικητών της ΤτΕ και των τριών μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής απέστειλε στη Βουλή, η Τράπεζα της Ελλάδος προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας "παίρνει στο χέρι" περισσότερα από τον ίδιο τον διοικητή, λόγω του ότι είναι ασφαλισμένη σε άλλο φορέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η ΤτΕ στην Βουλή.

Όπως ειδικότερα προκύπτει, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές έχουν ως εξής:
* Γεώργιος Προβόπουλος, διοικητής: 7.615,92 ευρώ.
* Ελένη Δενδρινού-Λουρή, υποδιοικητής (δεν καταβάλλει εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδος λόγω ασφάλισης σε άλλον φορέα): 8.148,12 ευρώ.
* Ιωάννης Παπαδάκης, υποδιοικητής: 7.373,64 ευρώ.
* Χαράλαμπος Σταματόπουλος: 4.596,91 ευρώ.
* Γεώργιος Οικονόμου (δεν καταβάλλει εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδος λόγω ασφάλισης σε άλλον φορέα): 5.944,26 ευρώ.
* Ηλίας Πλασκοβίτης (δεν καταβάλλει εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδος λόγω ασφάλισης σε άλλον φορέα): 6.765,87 ευρώ.
Στο έγγραφο διευκρινίζεται επίσης ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας δεν λαμβάνουν, σύμφωνα με ρητή πρόβλεψη του Καταστατικού, αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο Γενικό Συμβούλιο, αλλά μόνον μηνιαία αποζημίωση, η οποία ορίστηκε το 2002 στο ποσό των 256,88 ευρώ, μετά την αφαίρεση του φόρου, και έκτοτε δεν έχει μεταβληθεί.

"Βόμβα" Κομισιόν: Ασυμβίβαστες με την νομοθεσία της ΕΕ οι προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, κας Συλβάνας Ράπτη, η Κομισιόν παραδέχεται πως οι προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά στην Ελλάδα - που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών - περιγράφουν "οριακές καταστάσεις" και είναι ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως "ως θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ".
Και συνεχίζει πως ακόμη και αν η νομοθεσία κάποιων κρατών μπορούσε να αλλάξει ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, πάντως δεν θα πρέπει "να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ."
Η Κομισιόν κάνει περαιτέρω αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Επισημαίνει πως ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και πως είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου (εκτός της ημερήσιας ανάπαυσης) η ανάπαυση τουλάχιστον για δύο συνεχόμενες ημέρες εβδομαδιαίως (πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δηλαδή).
Η Κομισιόν παραπέμπει στην απάντησή της σε ανασκόπηση ερευνών που η ίδια έχει δημοσιεύσει για την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με τις ώρες εργασίας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των πολλών εργάσιμων ωρών στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης, και με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη σώρευση κούρασης και την ανάκαμψη από την συσσωρευμένη κόπωση λόγω των συνεχών εργάσιμων ημερών ή βαρδιών και των εβδομαδιαίων περιόδων ανάκαμψης, συνίσταται η μείωση των ανώτατων ορίων εβδομαδιαίας εργασίας.
Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης αρχίζει να πλήττεται σοβαρά όταν η εργασία εκτείνεται άνω των 40 εργάσιμων ωρών εβδομαδιαίως. Οι εβδομαδιαίες περίοδοι ανάκαμψης της μίας ημέρας συχνά δεν είναι αρκετές για την αποφυγή σώρευσης των δυσμενών επιπτώσεων και την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης από την εργασία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλού φόρτου εργασίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι χρειάζεται αύξηση της εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης και ακολούθως μείωσης των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα στις 5.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα για τη σχέση ημερήσιου χρόνου εργασίας και ασφαλείας οδηγούν σε σύσταση πέντε ημερών οκτάωρης εργασίας ανά εβδομάδα (5x8=40 ώρες ανά εβδομάδα)."
Διαβάστε εδώ την ερώτηση της κ. Ράπτη και την απάντηση της Κομισιόν

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι νέες περικοπές των συντάξεων - δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, της τάξεως από 5% έως 15%, ενώ με την είσοδο του νέου έτους (1.1.2013) αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και φτάνει στο 67ο έτος της ηλικίας και από την ίδια χρονική στιγμή (1.1.2013) καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.
Μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.
Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος. Με άλλα λόγια, προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.
Ειδικότερα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.
Αντισυνταγματική κρίθηκε παράλληλα, με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση των συντάξεων, καθώς φρονούν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.
Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1.1.2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Συνταγματική κρίθηκε κατά πλειοψηφία η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.
Για το θέμα αυτό της περικοπής των συντάξεων των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων υποστηρίχθηκε από ορισμένους δικαστές ότι η μείωση αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας και νομιμότητας της σχετικής ρύθμισης.
Αντίθετα, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.
Το νομοσχέδιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων:
1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ,
2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ,
3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι άγαμες και οι διαζευγμένες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα λαμβάνουν ανώτατη σύνταξη 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους σε περίπτωση που οι θυγατέρες αυτές έχουν και άλλα εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, από 1.1.2013 το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.
Εξάλλου, από την 1.1.2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Τέλος, ως προς τους βουλευτές προβλέπει, μεταξύ των άλλων την κατάργηση της σύνταξής τους για "όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού".

Κλειστά τα φαρμακεία την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου


 Κλειστά τα φαρμακεία την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

Κλειστά θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις κατά της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων.

Ανήλικος απειλούσε με μαχαίρι συμμαθητές του επειδή αποβλήθηκε


 Ανήλικος απειλούσε με μαχαίρι συμμαθητές του επειδή αποβλήθηκε

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από σχολείο στην πλατεία Βάθη όταν 16χρονος υπήκοος Αλγερίας απειλούσε και εξύβριζε συμμαθητές του επειδή αποβλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 16χρονος όταν έμαθε για την αποβολή του βγήκε από το σχολείο και κρατώντας ένα μαχαίρι - δεν έχει εξακριβωθεί εάν το είχε μαζί του ή εάν το βρήκε εκείνη τη στιγμή - άρχισε εξοργισμένος να φωνάζει προς τους άλλους μαθητές.

Καθηγητές ενημέρωσαν την Αμεση Δράση και αμέσως στη περιοχή έφτασε περιπολικό. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον 16χρονο τον οποίο οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Τρίωρη στάση εργασίας οι δάσκαλοι την Παρασκευή


Τρίωρη στάση εργασίας οι δάσκαλοι την Παρασκευή

Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε για την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Η Ομοσπονδία πήρε την απόφαση αυτή προκειμένου να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς των εκπαιδευτικών Γαλλικής, Γερμανικής, Καλλιτεχνικών, Πληροφορικής και Θεατρικών Σπουδών στο Υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, στις 12 το μεσημέρι.

Η στάση εργασίας καθορίζεται από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και με κύριο αίτημα την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

Ταυτόχρονα, λόγω της 48ωρης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 6 και 7 Νοεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των Καθηγητών (ΟΛΜΕ) και Δασκάλων (ΔΟΕ) στα υπηρεσιακά συμβούλια θα γίνουν τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.

Τετράωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία


Τετράωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία

Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 πραγματοποιησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ειδικά μισθολόγια και τα νέα μέτρα που πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.


Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00, έξω από το Υπουργείο Υγείας και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και το Λογιστήριο του Κράτους.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενστόλων


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενστόλων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα ένστολοι στον Ευαγγελισμό, διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες περικοπές των μισθών τους.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, οι οποίοι αναμένεται αργότερα να προχωρήσουν σε πορεία προς τη Βουλή.

«Κύρια στόχευσή μας είναι η άρση των κραυγαλέων αδικιών και της άνισης μεταχείρισής μας έναντι του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα» αναφέρουν σε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και πως με τις μέχρι τώρα περικοπές σήμερα, «το μισό και πλέον του ένστολου προσωπικού λαμβάνει σε σύγκριση με το ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων ίσα ή και λιγότερα χρήματα με τους αντίστοιχους υπαλλήλους με ίδια – ίσα και ανάλογα προσόντα».

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας

Εμείς οι Αστυνομικοί – Πυροσβέστες – Λιμενικοί, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012 στην Αθήνα διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά, κορυφώνοντας έτσι μια σειρά κινητοποιήσεων από αρχές Σεπτεμβρίου 2012 όταν πλέον έγινε φανερή η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπρόσθετες αβάσταχτες περικοπές στους ένστολους. Κύρια στόχευσή μας είναι η άρση των κραυγαλέων αδικιών και της άνισης μεταχείρισής μας έναντι του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα.

Οι ένστολοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας:

α) Του άδικου – άνισου και άναρχου μισθολογίου που υπάρχει μεταξύ των στελεχών, όπου το 40% του μισθού τους αποτελείται από άσχετα «ερμαφρόδιτα» επιδόματα και χαμηλό εισαγωγικό βασικό μισθό.

β) Των οριζόντιων περικοπών που έγιναν από το έτος 2009 όπου οι απώλειες των ετήσιων αποδοχών ανήλθαν από 28,74% κλιμακούμενες προς τα πάνω ανάλογα με το βαθμό και έτη υπηρεσίας και

γ) Των φόρων – εισφορών, των χαρατσιών και του κύματος εντεινόμενης ακρίβειας που έχει ισοπεδώσει το βιοτικό επίπεδο όλου του λαού.

Με τις μέχρι τώρα περικοπές σήμερα, το μισό και πλέον του ένστολου προσωπικού λαμβάνει σε σύγκριση με το ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων ίσα ή και λιγότερα χρήματα με τους αντίστοιχους υπαλλήλους με ίδια – ίσα και ανάλογα προσόντα. Επιπρόσθετα, το «πάγωμα διαρκείας» των μισθολογικών προαγωγών και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας με ενδεχόμενη την κατάργησή τους, στοιχειοθετεί μια δυσμενέστερη μεταχείριση και υποβιβασμό σε ανεπίτρεπτη θέση τους ένστολους. Στο Δημόσιο Τομέα διατηρήθηκε με την ενσωμάτωση το χρονοεπίδομα και τα κλιμάκια προαγωγής της κάθε κατηγορίας ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας.

Η τρόικα βάζει «ταφόπλακα» στους ένστολους με το δήθεν «ειδικό προνομιακό στρατιωτικό» μισθολόγιο, για το οποίο βλέπει περιττό «λίπος» (είναι δυνατόν;) στα 683 ευρώ βασικό μισθό του Αστυφύλακα- Λιμενοφύλακα- Πυροσβέστη για συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες περικοπές.

Απευθυνόμαστε την ύστατη στιγμή, για άλλη μια φορά σήμερα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα, ώστε να μη γίνει άμεσα καμία επιπλέον περικοπή αλλά να ξεκινήσει διάλογος μέχρι τέλους του έτους με το Υπουργείο Οικονομικών, για την κατάρτιση νέου μισθολογίου με γνώμονα τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, της ιδιαιτερότητας της εργασίας των ενστόλων, την ανάλογη και ίση οικονομική μεταχείριση των συναδέλφων, με τους αντίστοιχους με τα ανάλογα προσόντα Δημόσιους Υπαλλήλους και με πλήρη εναρμόνιση του μισθολογικού κόστους που έθεσε στη διαπραγμάτευση η Τρόικα.

Εμείς, οι Αστυνομικοί – Λιμενικοί - Πυροσβέστες δεν ανήκουμε σε καμιά κατηγορία «ειδικών» και δήθεν προνομιούχων μισθολογίων. Η πλειοψηφία αμείβεται με ισχνούς μισθούς, χωρίς να αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα της εργασίας, με ακατάστατα ωράρια, επαχθείς συνθήκες εργασίας, με ευτελή αποζημίωση για την πέραν του πενθημέρου αλλά και τη νυχτερινή εργασία.

Απαξιωμένοι και περιθωριοποιημένοι Αστυνομικοί – Πυροσβέστες και Λιμενικοί είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το «θηρίο» της εγκληματικότητας, την ανομία και την ανασφάλεια. Ένστολοι στα όρια της επιβίωσης είναι αδύνατον να πολεμήσουν τους ισχυρούς του εγκλήματος. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να μας θέλει στην πρώτη γραμμή του πυρός, δίνοντας και τη ζωή μας ακόμα υπέρ του καθήκοντος και από την άλλη να μας επιφυλάσσει μια τέτοια αρνητική μεταχείριση. Η αποδιοργάνωση των ενστόλων προκαλεί την οργάνωση της αυτοδικίας και της μαύρης αντίδρασης.

Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση του λειτουργήματός μας. Για την κατοχύρωση του επαγγελματισμού. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Για τη διαμόρφωση συνθηκών για διαρκή προσφορά.

Αυτόν τον αγώνα καλούμε να αναγνωρίσει η Κυβέρνηση, προστατεύοντάς μας από τη διαφαινόμενη απαξίωση και υποβάθμιση και ημών και των Οργανισμών μας, για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΘΟΛΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ - ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

Σε 48ωρη απεργία στις 6 /7 Νοεμβρίου οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ


Σε 48ωρη απεργία στις 6 /7 Νοεμβρίου οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 6 έως 7 Νοεμβρίου, αποφάσισαν μετά από έκτακτες συνεδριάσεις, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΕΣΕΕ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ .

Ειδικότερα, έχουν προγραμματισθεί απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη στις 11:00 πρωί στο Πεδίον του Άρεως και την Τετάρτη στις 17:00 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

Κεντρικό αίτημα και απαίτηση των συνδικάτων, όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, είναι η καταψήφιση «των απαράδεκτων, εξοντωτικών και εκβιαστικών μέτρων που επιβάλλουν οι τροϊκανοί και αποδέχεται η Κυβέρνηση».

"Χειρόφρενο" τραβούν αύριο Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικός


"Χειρόφρενο" τραβούν αύριο Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικός

Με δυσκολία θα πραγματοποιηθούν αύριο οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού της Αθήνας, καθώς ακινητοποιημένα θα μείνουν Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ενώ τονίζουν ότι η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εργαζομένων.

« Η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δικαιώνονται για άλλη μια φορά όλοι όσοι έχουν την πεποίθηση ότι η ύφεση δε θα σταματήσει, ακόμα και αν εκχωρηθεί στους ιδιώτες κάθε τι που έχει σχέση με το ελληνικό κράτος» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Προϋπολογισμός φτώχειας για όλους

Ποιές περικοπές ψηφίζονται στη Βουλή
Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις 11 Νοεμβρίου μια μέρα πριν το Eurogroup που αναμένεται να ξεκλειδώσει τη δόση.
Οι περισσότερες περικοπές αφορούν σε δαπάνες του κράτους, κυρίως σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα.

Αυτό που θα πονέσει την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών περιλαμβάνεται στο … “στικάκι” του προϋπολογισμού:

- Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας καλοκαιριού για Δημοσίους υπαλλήλους
- Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας καλοκαιριού για όλους τους συνταξιούχους
- Πλαφόν 1.900 ευρώ/μήνα στους μισθούς των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.
- Μειώσεις (κλιμακωτές) στα ειδικά μισθολόγια με αναδρομική ισχύ από 1/8/2012
- Μείωση συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (επικουρική και κύρια) από 5% ως 25%
- Περικοπές στο εφάπαξ
- Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας
- Μείωση οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιπλέον αφορολόγητου για τα παιδιά
- Αύξηση των τιμών των εισιτηρίων σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά 25%. Θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2013.
- Αύξηση της φορολογίας τόκων των καταθέσεων
- Αύξηση φόρων στα τσιγάρα
- Ενιαίος φόρος ακινήτων
- Κατάργηση αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μισθωτών

Ο φετινός προϋπολογισμός έχει στόχο να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, όμως την ίδια ώρα το ΑΕΠ θα πέσει στα 193 δισεκατομμύρια ευρώ μειωμένο για μια ακόμη χρονιά κατά 4,5%, ενώ αναμένεται νέα μείωση της απασχόλησης κατά 3% και την επίσημη ανεργία να μην πέφτει κάτω από το 25%.

Μετατίθενται τον Οκτώβριο του 2013 οι αυξήσεις 25% στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ;

 
Μια μερική έκπληξη περιλαμβάνει η ανεπίσημη μετάφραση του Μνημονίου 3. Στην ενότητα για τις σιδηροδρομικές μεταφορές υπάρχει αναφορά ότι «τα τιμολόγια σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αυξηθούν τον Ιούνιο του 2013 και του ΟΑΣΑ τον Οκτώβριο του 2013 κατά τουλάχιστον 25%».
Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, πρόκειται για μια «μερική» έκπληξη, καθώς οι αυξήσεις σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΑΣΑ προβλέπονταν, βάση του δεύτερου Μνημονίου, ως τον Μάρτιο του 2013.
Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, πρόκειται για μια «μικρή νίκη» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο παρέτεινε χρονικά τις αυξήσεις, αλλά δεν κατάφερε να τις αποτρέψει!
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης είχε εξαγγείλει ότι θα προσπαθήσει να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις 25% σε ΟΑΣΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την εφαρμογή «ισοδύναμων μέτρων», όπως η πάταξη της λαθρεπιβίβασης και η είσπραξη περισσότερων προστίμων.
Ενδεικτικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών Νίκου Σταθόπουλου: «Η πρόβλεψη για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων είχε περιληφθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Στόχος ήταν η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των συγκοινωνιακών φορέων.
Η πρόβλεψη για αύξηση θα μπορούσε να αποφευχθεί με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία είναι δυνατόν  να λειτουργήσουν εν τω μεταξύ.
Ειδικότερα, από την εξυγίανση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ, τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν από τη λειτουργική συγχώνευση των εταιρείων ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και την επακόλουθη αναδιάταξη του προσωπικού καθώς και από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ενίσχυσης των ελέγχων κατά της λαθρεπιβίβασης.
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο, διαπιστώθηκε ήδη αύξηση του ρυθμού των εισπράξεων λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων στις αστικές συγκοινωνίες. Με τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, ο στόχος για μείωση κατά 50% της εισιτηριοδιαφυγής, μέχρι το τέλος του 2012, είναι ρεαλιστικός.
Το σύνολο των προσπαθειών στους τρεις παραπάνω άξονες μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, ώστε τελικά αυτή να αποφευχθεί.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο, οι διοικήσεις, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι των εταιρειών στις αστικές συγκοινωνίες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες».

Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου. Koινές δράσεις ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ


Ακινητοποιημένα θα μείνουν αύριο Παρασκευή, Mετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (HΣΑΠ).

Οι εργαζόμενοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Επίσης, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις, που θα κορυφωθούν με δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Η.Σ.Α.Π., Μετρό, Τραμ) με τα συνδικάτα εργαζομένων στην Ο.ΣΥ. Α.Ε. ( Ε.ΘΕ.Λ. - Η.Λ.Π.Α.Π.) εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και αποφασίστηκε να υπάρξει κοινή και συντονισμένη αντίδραση, με διπλό στόχο:

1. Να μη ψηφιστούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον Λαό.

2. Να μην υπάρξουν αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών κατά 25%, αλλά μειώσεις ώστε να φτάσουν στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στο ένα ευρώ.

Επίσης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «το ξεπούλημα στο όνομα της «ανάπτυξης» προς ικανοποίηση των αναγκών των μεγάλων τρωκτικών, πράγμα που θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης της εγγυημένης συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και λιμάνια.

Οι κοινές δράσεις θα ξεκινήσουν με συγκέντρωση όλων των εργαζόμενων των Αστικών Συγκοινωνιών τις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν με συντονισμένες δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι την τελική αποτροπή ψήφισης των νέων βάρβαρων μέτρων κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ

Μετρό Αθήνας: η επέκταση προς Πειραιά γκαζώνει, αρχαία βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο



Μετρό Αθήνας: η επέκταση προς Πειραιά γκαζώνει, αρχαία βρέθηκαν στο Δημοτικό ΘέατροΚανονικά τρέχει το έργο της επέκτασης του Μετρό από το Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Σοβαρά προβλήματα μέχρι τώρα δεν υπάρχουν και οι εργασίες όσο πάνε γίνονται και πιο έντονες.

Αυτό το διάστημα έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες από τις μελέτες και έχουν ξεκινήσει  οι εργοταξιακές καταλήψεις. Το ypodomes.com επικοινώνησε με τον διευθυντή του έργου κο Ουρανό και ενημερώθηκε για την πορεία του έργου.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Σε όλους τους σταθμούς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές τομές και προς ανακούφιση όλων δεν έχει βρεθεί κάτι σπουδαίο. Η εξαίρεση είναι στο εργοτάξιο του σταθμού ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ που σχεδόν από το πρώτο σκάψιμο βρέθηκαν αρχαία.

Όπως μας είπε ο κος Ουρανός έχουν βρεθεί ίχνη από το Ιπποδάμειο σύστημα, δηλαδή την αρχαία πόλη του Πειραιά. Τα ηνία αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες της ΚΣΤ` αρχαιολογικής υπηρεσίας και η υπηρεσία νεωτέρων μνημείων για να γίνει η καταγραφή και να διαπιστωθεί η σημαντικότητα τους.

Ελπίδα όλων είναι οι ανασκαφές να μην περάσουν το ένα έτος που έχει υπολογισθεί από την Αττικό Μετρό. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μικρή απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα αλλά  και σε αυτή την περίπτωση το θετικό είναι ότι  πρόκειται για τον τελικό σταθμό και δεν επηρεάζει το σύνολο του έργου.

Ο ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ
Ο μετροπόντικας αυτή την εποχή συναρμολογείται στην Ιταλία. Είναι  μεταχειρισμένος αλλά σε πολύ καλή κατάσταση.  Ομάδα από την Αττικό Μετρό θα ταξιδέψει το πρώτο τρίμηνο για να γίνουν τα απαραίτητα τεστ και αν όλα πάνε καλά  το ερχόμενο καλοκαίρι ο μετροπόντικας θα έρθει αποσυναρμολογημένος.

Από εκεί θα μεταφερθεί στο φρέαρ της Αγίας Βαρβάρας και το «θηρίο» των 100 μέτρων θα συναρμολογηθεί και θα ξεκινήσει το ταξίδι των 7,6 χιλιομέτρων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στόχος είναι στις αρχές του 2016 να έχει ολοκληρώσει το ταξίδι του.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Όλοι οι σταθμοί έχουν εργοτάξια πλην από τον σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ. Εκεί παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις  και τα χρήματα έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι ιδιοκτήτες 2 ακινήτων δεν έχουν εγκαταλείψει τους χώρους. Αυτό σύμφωνα με τον κο Ουρανό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους και αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των εργοταξίων.

Κατά τα άλλα σε  ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΝΙΚΑΙΑ γίνονται κάποιες  αρχαιολογικές ανασκαφές μικρού βεληνεκούς καθώς δεν έχει βρεθεί κάτι σπουδαίο και αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η εκσκαφή των σταθμών. Στον σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ που θα είναι σταθμός σύνδεση με τον υφιστάμενο σταθμό της γραμμής  1  περιμένουμε από μέρα σε μέρα να ξεκινήσει μέσα στον χώρο του ΟΛΠ στην Ακτή Καλλιμασιώτη να λειτουργεί το εργοτάξιο.

Σε πρώτη φάση γίνονται παρακάμψεις των ΟΚΩ  ενώ εργοτάξιο υπάρχει και στην πλατεία Οδησσού με τις εργασίες να είναι σε πλήρη εξέλιξη.  Σημαντικό είναι και το γεγονός πως σε όλους τους χώρους των εργοταξίων έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα δέντρα.

Έχουν γίνει όλες οι μεταφυτεύσεις με την μέγιστη προσοχή και σε συνεργασία με γεωπόνους όλα τα δέντρα έχουν μεταφυτευτεί σε άλλους χώρους  προκειμένου να μην χαθούν.

Η Αττικό Μετρό για να υποστηρίξει το μεγάλο αυτό έργο έχει ξεκινήσει ήδη τις πρώτες πληρωμές. Έχει δοθεί η προκαταβολή των 19,5 εκ.ευρώ  ενώ έχουν εκταμιευθεί και άλλα 2εκ.ευρώ περίπου για  τις πρώτες εργασίες.  Το σύνολο των ποσών αντιπροσωπεύει περίπου το 4% το ποσού που αγγίζει τα 530εκ.ευρώ.

«Φθηνότερη» η εργασία και η απόλυση για όλους τους εργαζομένους

Φθηνότερα θα κοστίζουν, στο εξής, οι απολύσεις και η εργασία για τους εργαζομένους που είτε αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (θα «χάσουν» 58,61 ευρώ το μήνα, αν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν συμφωνήσουν έως τον ερχόμενο Απρίλιο τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος γάμου) είτε θα εργάζονται «πέραν του ωραρίου» (δεν θα έχουν πλέον καμία πρόσθετη - υπερωριακή αμοιβή, αφού θα καλούνται να απασχοληθούν με... ελαστικό ωράριο). Οι νέες αλλαγές στα εργασιακά, όπως προέκυψαν ύστερα από την πολιτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, έχουν ως εξής:

Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Εως τον Απρίλιο νομοθετείται ο ισχύων κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ) μαζί με τα κλιμάκια των τριετιών, αλλά, χωρίς το επίδομα γάμου. Με τη διατήρηση των τριετιών εργαζόμενος με πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας που με βάση την αρχική αξίωση της τρόικας θα υποχρεωνόταν να εργαστεί με το βασικό μισθό των 586,08 ευρώ, θα εισπράττει 761,90 ευρώ (όσα δηλ. αντιστοιχούν με βάση το σημερινό καθεστώς των πολυετιών που, όπως για όλους τους εργαζομένους, ισχύει μόνο για την ένταξη στο μισθολογικό κλιμάκιο και όχι για την εξέλιξη, καθώς το Μνημόνιο Νο2 απαγορεύει αύξηση λόγω ωρίμασης μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το... 10%).

Ο αμειβόμενος με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα χάσει, ωστόσο, την προσαύξηση λόγω γάμου. Το συγκεκριμένο επίδομα θα μπορεί να καταβάλλεται «μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που, όμως, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους» καθώς έχει καταργηθεί η κήρυξη ως γενικής υποχρεωτικής και η επέκταση με απόφαση υπουργού κάθε συλλογικής σύμβασης στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (δηλ. σε όσους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση).

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου οι απολύσεις θα γίνουν αυτόματα φθηνότερες έως και 50%. Οι προειδοποιημένες απολύσεις που οδηγούν στην καταβολή μειωμένων κατά 50% ποσών, θα είναι πιο εύκολες αφού μειώνονται σε 1- 4 (από 1-6) οι μήνες της προειδοποίησης.

Φθηνότερες (αλλά, πάντως, πιο ακριβές από τις προειδοποιημένες) θα είναι και οι απροειδοποίητες απολύσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Η αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά μέχρι τα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν (μαζί με την προσαύξηση του 1/6 έναντι των δώρων) έως τα 16 χρόνια και από εκεί και πάνω θα καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.

Δηλ. έως 24.000 ευρώ (12Χ2.000 ευρώ) για εργαζόμενο με 28 έτη υπηρεσίας, ο οποίος δικαιούται 24 μηνιάτικα ως αποζημίωση σε περίπτωση απροειδοποίητης απόλυσης. Οποιος εργαζόμενος αλλάζει εργοδότη θα μένει στα 12 μηνιάτικα (δεν θα δικαιούται έξτρα ποσό).

ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΝΤΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ: Με ελαστικά - κυμαινόμενα ακόμη και από τη μια ημέρα στην άλλη (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) ωράρια και χωρίς πρόσθετη αμοιβή (+30% για την 6η ημέρα και +20% για την υπερωρία) θα μπορούν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι (θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας σε όσους κλάδους ισχύει νομοθετικά το πενθήμερο ή υπάρχει περιορισμός με συλλογικές συμβάσεις εργασίας).

Αν και διατηρείται το όριο της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας και τα ελαστικά ωράρια θα εφαρμόζονται με συλλογικές συμβάσεις (και ενδεχομένως με ατομικές συμφωνίες, αν ο νόμος δεν καλύψει το κενό που θα υπάρχει, αν δεν υφίσταται συλλογική ρύθμιση ή σωματείο) ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα με ενδιάμεση ημερήσια ανάπαυση 11ωρών και λιγότερες ώρες (μέχρι να συμπληρώσει το 40ωρο) άλλη ημέρα ή άλλες ημέρες μέσα στο εξαήμερο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Εργαζόμενος με μισθό 2.800 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών

- Με το σημερινό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση 16 μισθών + 1/6 έναντι των δώρων δηλ. 44.800 ευρώ + 7.466 ευρώ= 52.266 ευρώ.

- Με το νέο καθεστώς θα λάβει 12 μισθούς + 1/6, δηλ 33.600 ευρώ και έξτρα ποσό 8.000 ευρώ (για τους υπόλοιπους 4 Χ 2.000 ευρώ) συνολικά 41.600 ευρώ (-10.666 ευρώ ή -20,4%).

- Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση (8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΜΟΙΒΗ

Χωρίς πρόσθετη αμοιβή ένας εργαζόμενος μπορεί, για παράδειγμα, να εργαστεί Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη με 5ωρο, για 6ώρες την Πέμπτη, με 9ωρο την Παρασκευή και 10 ώρες το Σάββατο.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
 http://www.imerisia.gr

Έσοδα 2,58 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2013

Έσοδα 2,58 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών σε ΔΕΚΟ και την αξιοποίηση ακινήτων θα έχει το δημόσιο το 2013, σύμφωνα με... την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2013.

Μάλιστα, με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, τα πρώτα έσοδα δεν θα έρθουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο του επόμενου έτους και θα προέρχονται μεταξύ άλλων και από τη 2η δόση του τιμήματος για την άδεια παιχνιδομηχανών (VLTs) που έλαβε ο ΟΠΑΠ, καθώς και από τη 2η δόση (εξόφληση) για την πολυετή εκμετάλλευση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), δηλαδή διαγωνισμών που ολοκληρώθηκαν φέτος ή πέρυσι.

Από τον προϋπολογισμό, προκύπτει πως την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουν 15 ιδιωτικοποιήσεις ή αξιοποιήσεις ακινήτων, και συγκεκριμένα:

1 ΟΠΑΠ 2 (2η δόση τιμήματος για την άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα)
2 Κρατικά Λαχεία
3 IBC (2η δόση - εξόφληση)
4 ΔΕΠΑ
5 ΔΕΣΦΑ
6 Κασσιόπη
7 ΟΠΑΠ - Πώληση 33%
8 Πώληση - επαναμίσθωση 28 κτιρίων
9 ΕΛΠΕ
10 Αστέρας Βουλιαγμένης
11 ΛΑΡΚΟ
12 Αφάντου
13 Περιφερειακά αεροδρόμια
14 Ελληνικά Ταχυδρομεία
15 Αποθηκευτικός χώρος «Νότια Καβάλα»
euro2day.gr

Διασταυρώσεις σε καταθέσεις και δαπάνες από την εφορία

Διασταυρώσεις καταθέσεων, δόσεων δανείων, λογαριασμών των ΔΕΚΟ, διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων, νοσηλίων και ασφαλίστρων θα πραγματοποιεί η εφορία, προκειμένου να...
προσδιορίζει το εισόδημα των φορολογούμενων. Η υποχρεωτική υποβολή των στοιχείων για τις δαπάνες αυτές των φορολογούμενων από τις τράπεζες και τους άλλους φορείς προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Το άθροισμα των δαπανών αυτών θα αποτελεί δείκτη προσδιορισμού του εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου. Στην υποχρέωση υποβολής των στοιχείων αυτών προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εμπίπτουν τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια και τα σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες.

Ειδοποιητήρια για καταθέτες εξωτερικού

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή ειδοποιητηρίων της εφορίας προς τους φορολογούμενους που διαπιστώθηκε από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ότι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για 15.000 φορολογούμενους οι οποίοι θα αναγκαστούν να καταβάλουν φόρο για το ποσό των καταθέσεων τους που δεν δικαιολογείται από τις δηλώσεις τους.
express.gr

Μείωση 50% στις δαπάνες ΕΟΠΥΥ

Σχεδόν κατά 50% μείωσε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τη δαπάνη περίθαλψης σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε...
χθες ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, το 2009 η δαπάνη για περίθαλψης ήταν 10 δισ. ευρώ. Το 2011, η δαπάνη περιορίστηκε στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να κλείσει στα 5,5 δισ.
Ο κ. Βουδούρης αποχαιρετώντας το προσωπικό του Οργανισμού, μίλησε για τον πόλεμο που δέχτηκε, τον οποίο απέδωσε σε συμφέροντα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τον πολέμησαν όσοι δεν ήθελαν τη διαφάνεια». Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βουδούρης ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε για το 2012 έσοδα 8 δισ. ευρώ. Τελικά, περιορίστηκε στα 5,8 δισ., διότι είχαν μειωθεί τα έσοδα από εισφορές στα Ταμεία που συμμετείχαν. Τα έσοδα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες είναι στα 6 δισ.
imerisia.gr

Τι θα αλλάξει στη ζωή μας μόλις ανοίξουν τα επαγγέλματα - Ειδικότερα έκανε λόγο για «την εξυγίανση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ


Εκτός από μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιορισμούς σε κοινωνικά επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα, το Μνημόνιο 3 προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ως προαπαιτούμενη δράση ("prior action") πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει μέσα σε τρεις εβδομάδες όσα δεν έγιναν σε τρία χρόνια. Στη μυστική ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο «Hilton» (την οποία αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής») ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν ανέφερε επί λέξει: «Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο έχουμε αποτύχει, αυτός είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης και ακόμη έχουμε θετικό πληθωρισμό. Και αυτό είναι που εγείρει ένα θέμα άδικης κατανομής των βαρών».

Στο ίδιο «πακέτο» με το άνοιγμα των επαγγελμάτων εντάσσεται και η απελευθέρωση των υπηρεσιών με στόχο να πέσουν οι τιμές. Πρόκειται για αλλαγές που προσκρούουν επί δεκαετίες σε μικρά και μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα. «Συζητούμε τώρα την απελευθέρωση του λιανεμπορίου και της αγοράς καυσίμων» είπε ο κ. Τόμσεν στην περίφημη ενημέρωση, στην οποία δεν εκλήθη κανένας εκπρόσωπος ελληνικού μέσου ενημέρωσης.

Εκτός από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το Μνημόνιο 3 περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες διατάξεις. Σε ορισμένα σημεία δίδεται η εντύπωση (κυρίως στα εργασιακά διαφόρων κλάδων) ότι την ίδια στιγμή που η τρόικα καταγγέλλει στα ξένα ΜΜΕ «κατεστημένα συμφέροντα», όπως είπε ο κ. Τόμσεν, τείνει ευήκοα ώτα σε εγχώριες ομάδες που λειτουργούν ως «υποβολείς». Αυτό σημειώνουν με μεγάλη ένταση τις τελευταίες ημέρες  κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Βενζίνη στα σουπερμάρκετ

Το νέο μνημόνιο προβλέπει σειρά παρεμβάσεων όπως η άρση των περιορισμών που ισχύουν για τη διανομή των καυσίμων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία βενζινάδικων και από μεγάλα σουπερμάρκετ με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της τιμής των καυσίμων. Τα ανεξάρτητα βενζινάδικα θα μπορούν να κατέχουν ή να νοικιάζουν βυτιοφόρα.

Για την  «αποτροπή του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στη διανομή καυσίμων, η κυβέρνηση πριν από την εκταμίευση του δανείου» καλείται να υλοποιήσει την (πολλάκις εξαγγελθείσα) εγκατάσταση συστημάτων εισροών - εκροών στα πρατήρια βενζίνης και συστημάτων εντοπισμού θέσης (GPS) στα βυτιοφόρα μεταφοράς. Στόχος να σταματήσει η καταλήστευση των καταναλωτών και του δημοσίου ταμείου.

Συμβόλαια χωρίς δικηγόρους

Παρά τις αντιστάσεις, η τρόικα επιμένει στην άμεση κατάργηση πριν από την εκταμίευση της δόσης ("prior action") διάταξης του 1954 η οποία προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τη σύνταξη σειράς εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου. Η υλοποίηση αυτής της απλής διαρθρωτικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος πολλών πράξεων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά θα πλήξει το εισόδημα των δικηγόρων, που αμείβονται με προκαθορισμένα ποσά. 

Συγκεκριμένα προβλέπεται  «κατάργηση του άρθρου 42 του Κώδικα Δικηγόρων 3026/1954 που αφορά την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στη σύνταξη συμβολαίων για μια σειρά νομικών πράξεων», ενώ δίδεται  η δυνατότητα και σε άλλους επαγγελματίες του νομικού κλάδου να διενεργούν έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας. 

Αίρονται περιορισμοί


Πριν από την εκταμίευση της δόσης προβλέπεται το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με ειδικές παρεμβάσεις για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά. Εκτός από τους δικηγόρους, αφορά μεταξύ άλλων τα επαγγέλματα των εκτελωνιστών, των κτηματομεσιτών, των ορκωτών λογιστών, των τουριστικών οδηγών, των αναλογιστών και των φορτοεκφορτωτών, αλλά και κλάδους όπως τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και οι ιδιώτες πάροχοι πρωτοβάθμιας υγείας.

Αλλαγές προβλέπονται επίσης για τους λιμενεργάτες (θα δουλεύουν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου) τους ορκωτούς εκτιμητές (εξάλειψη των τελών που ισχύουν) τους Λογιστές και φοροτεχνικούς (η επαγγελματική ταυτότητα θα εκδίδεται αυτόματα εντός της τρίμηνης περιόδου). Προβλέπεται ακόμη τροποποίηση της νομοθεσίας για την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών για τις υπηρεσίες ελέγχου των επιθεωρητών ενέργειας.

Ακόμη και για τα πιο απλά ζητήματα η ολιγωρία υπήρξε μνημειώδης. Εφέτος τον Μάιο ένας ενδιαφερόμενος για το άνοιγμα του επαγγέλματος του κουρέα-κομμωτή απευθύνθηκε με επιστολή στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ολι Ρεν ρωτώντας τι προσόντα χρειάζεται για να ασκήσει το επάγγελμα του κουρέα-κομμωτή το οποίο υποτίθεται ότι είχε ανοίξει από τις 2 Ιουλίου 2011 με βάση τον νόμο (3919/2011) που θα άνοιγε συμφωνα με τους συντάκτες του  «αυτομάτως περισσότερα από 400 επαγγέλματα».

Ο επίτροπος απάντησε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Τον πληροφόρησε, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται. 

Με στόχο τη μείωση των τιμών στο λιανεμπόριο γίνεται λόγος για την άρση «περιττών περιορισμών» στους τομείς της «υγιεινής, της εργασίας και των μεταφορών». Στόχος είναι η μείωση του «λειτουργικού κόστους» των επιχειρήσεων του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό πριν από την εκταμίευση της δόσης η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία που θα αποσυνδέει τις ώρες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων οδηγώντας ουσιαστικά σε πλήρη απελευθέρωση ωραρίου και στην καταβολή λιγότερων υπερωριών από τις επιχειρήσεις. Τα σουπερμάρκετ θα μπορούν να πωλούν τσιγάρα, περιοδικά, εφημερίδες, ακόμη και βρεφικό γάλα.  Στο σχέδιο του μνημονίου υπάρχει μεταξύ άλλων πρόβλεψη για την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα σουπερμάρκετ.

Μinibus και λιμουζίνες

Για τη στήριξη του τουρισμού η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει άμεσα την άρση όλων των περιορισμών στην ενοικίαση ημιφορτηγών, βαν και λιμουζινών. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπεί και σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία να λειτουργούν minibus (κάτω των 12 θέσεων) και να προσφέρουν τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν την ενοικίαση βαν και τζιπ 4X4 από τους πελάτες τους. Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα οι 35 κάτοχοι αδειών λιμουζίνας  έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτοκινήτου με οδηγό σε υπηρεσίες πολυτελείας.

Προς ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Αυξήσεις σε λεωφορεία-τρένα και ρεύμα


Υπό τον τίτλο «Διαβεβαίωση ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής» προαναγγέλλονται αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  οι οποίες μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 40% και ορίζεται ότι θα εφαρμοστούν την άνοιξη. Η κυβέρνηση πρέπει να εκδώσει «υπουργική απόφαση ως τα τέλη του Μαρτίου του 2013, με ισχύ από τον Μάιο του 2013, για να αναθεωρήσει τις τιμές της χαμηλής τάσης για τον τελικό χρήστη με βάση την ανάκτηση κόστους» σημειώνεται στο μνημόνιο. 

Βασική πρόβλεψη είναι η αναδιάρθρωση και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Το σχέδιο θα ορίζει ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και μέσα σε ποιο χρονικό πλαίσιο» σημειώνεται μεταξύ άλλων. Παράλληλα προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για τις αμοιβές των εργαζομένων και το σύστημα προαγωγών στην επιχείρηση με στόχο την ευθυγράμμιση με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.Το νέο μνημόνιο προβλέπει επίσης ρητά ότι τον Μάρτιο του 2013 θα εφαρμοστεί αύξηση εισιτηρίων «τουλάχιστον κατά 25%» για τα αστικά λεωφορεία (ΟΑΣΑ) και τα τρένα (ΟΣΕ). «Η πρόβλεψη για αύξηση θα μπορούσε να αποφευχθεί με ισοδύναμα μέτρα τα οποία είναι δυνατόν  να λειτουργήσουν εν τω μεταξύ» αντέτεινε αυτή την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Ανάπτυξης  κ. Νίκος Σταθόπουλος  με ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.

Ειδικότερα έκανε λόγο για «την εξυγίανση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ, τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν από τη λειτουργική συγχώνευση των εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και (...) τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ενίσχυσης των ελέγχων κατά της λαθρεπιβίβασης». 
Τα επιχειρήματα αυτά δυστυχώς δεν στάθηκε δυνατόν να πείσουν την τρόικα ώστε να απαλειφθεί η πρόβλεψη για αυξήσεις 25% στο νέο μνημόνιο την ώρα που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις.


Πηγή: Το Βήμα 

Έχασαν την δεδηλωμένη, αλλά συνεχίζουν απτόητοι…

Έχασαν την δεδηλωμένη, αλλά συνεχίζουν το… έργο τους, στέλνοντας την χώρα στο εκτελεστικό απόσπασμα. Καμία σοβαρότητα, καμία συνέπεια, καμία απολύτως συναίσθηση του πολιτικού πραξικοπήματος και των συνεπειών του. Η κυβέρνηση Σαμαρά, ουσιαστικά ανύπαρκτη όπως και εκείνη του Παπανδρέου, τολμά να συνεχίζει να εμφανίζεται ως ισχυρή, εκμεταλλευόμενη απουσίες(;) που σηκώνουν πάρα πολύ συζήτηση, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια της σημαντικής ψηφοφορίας στην Βουλή, το οποίο αφορούσε το ξεπούλημα του συνόλου της κρατικής περιουσίας.

Οι συνεργάτες της κυβέρνησης Σαμαρά, το υπόλοιπο του τρίο μπελκάντε της συν-καταστροφής, δεν στάθηκαν ικανοί να αντιμετωπίσουν όλα όσα οι ίδιοι συνήργησαν (ακούσια ή εκούσια δεν έχει καμία απολύτως σημασία), για να συμβούν στην χώρα. Άφαντοι, τόσο ο Βενιζέλος που τον έψαχναν και δεν τον έβρισκαν, όσο και ο υπόλειμμα της δημοκρατίας α λα αριστερά Φώτης Κουβέλης, δεν είχαν ούτε το πολιτικό θράσος, ούτε το θάρρος ως άνδρες να σταθούν ενώπιον των ευθυνών τους και να ξεκαθαρίσουν τι ψηφίζουν και τι δεν ψηφίζουν.

Η δημοκρατία, είναι γνωστό εδώ και καιρό, δεν υπάρχει την Ελλάδα. Προτίμησε να αποδημήσει όταν διείδε τα επερχόμενα στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος ο Σαμαράς, ως πρωθυπουργεύων της τροϊκανής μπανανίας, συμμεριζόμενος την πάγια πολιτική τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αλλά και του συστήματος πολιτικής αφόδευσης επί του πολιτεύματος και της χώρας γενικότερα, επιχαίρει μίας ανύπαρκτης νίκης η οποία θα συγκαταριθμηθεί στο εναντίον του κατηγορητήριο άμα της επανόδου της δημοκρατίας στην χώρα.

Προφανώς, κάποιος πρέπει να τονίσει στους κυβερνώντες υπαλλήλους των τραπεζών και των λοιπών διεθνών λαμογιών, πως ούτε οι αποφάσεις τους, ούτε οι υπογραφές τους, ούτε οι επίσημες και ανεπίσημες συμφωνίες τους, πολλώ δε μάλλον ούτε οποιαδήποτε αιτιολογία προβάλλουν οι ίδιοι στο μέλλον, δεν γίνεται δεκτή και φυσικά ούτε αναγνωρίσιμη από τον Ελληνικό λαό. Σε κάθε τους απόφαση, αυτοί οι πολιτικοί νάνοι, ψηφίζουν υπέρ της προσωπικής τους καταδίκης, συμφωνούν υπέρ του ισόβιου εγκλεισμού τους και συναινούν υπέρ της απώλειας κάθε προσωπικού πολιτικού και ανθρώπινου δικαιώματος που μέχρι σήμερα τους αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του Παρισιού.

Πύρρειος πολιτική νίκη για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ήταν η σημερινή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις στη Βουλή, αφού μόνο 148 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου.

Η ψηφοφορία η οποία θα αποτελούσε πρόβα τζενεράλε εν όψει της τελικής ψήφισης του Μνημονίου στις 7 Νοεμβρίου κατέληξε σε ναυάγιο για τη συνοχή της κυβέρνησης.

Η σημερινή ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις έχει ως εξής:

Άρθρο 1: 173 ναι, 120 όχι Δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 2 : 148 ναι, 139 όχι, παρών 6, Δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 3: 156 ναι, 135 όχι, 2 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 4: 146 ναι, 121 όχι, 26 παρών, Δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 5: 158 ναι, 135 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία
Άρθρο 6: 173 ναι, 120 όχι, δεκτό κατά πλειοψηφία
Τροπολογία: 136 ναι, 143 όχι, 14 παρών, καταψηφίστηκε

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (είχε επτά άρθρα και τίτλο «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, κα» ενώ συμπληρωνόταν με τροπολογία για τα «ευγενή ταμεία») έγινε ονομαστικά μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν η πρόβα τζενεράλε του «γάμου» των δύο κομμάτων, με την ΔΗΜΑΡ ουσιαστικά να «θέτει εαυτόν» εκτός κυβέρνησης.

Από σήμερα, επισήμως δεν υφίσταται κυβέρνηση, παρά μόνο για τυπικούς λόγους, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι αμερικανικές εκλογές και έως ότου το Βερολίνο αποφασίσει τι θα κάνει στην Ελλάδα. Κι αυτό επειδή είναι τελείως διαφορετικό το να καταλαμβάνεις μία χώρα οικονομικά και πολιτικά επειδή έχουν συναινέσει οι κυβερνώντες σε αυτήν και είναι τελείως διαφορετικό το να καταλαμβάνεις μία χώρα ολοκληρωτικά και σε βάθος χρόνου…