EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι Anonymous αρχίζουν πόλεμο σε Facebook & Zynga;


Οι Anonymous αρχίζουν πόλεμο σε Facebook & Zynga;
Η απόφαση της Zynga, της εταιρείας που φτιάχνει πολλά από τα παιχνίδια του Facebook να κλείσει κάποια γραφεία της και να απολύσει 100 υπαλλήλους κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της, τράβηξε το ενδιαφέρον των Anonymous.

Οι Anonymous ανέβασαν μήνυμα στο AnonNews, στο οποίο απειλούν να ρίξουν στις 5 Νοεμβρίου τόσο την ιστοσελίδα της Zynga όσο και το Facebook.

«Πελάτες της Zynga και χρήστες του Facebook, είμαστε οι Anonymous.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών στοχεύουμε την Zynga για την εξωφρενική μεταχείριση των εργαζομένων της και τις πράξεις της ενάντια σε πολλούς προγραμματιστές.

Πιστεύουμε ότι οι εέργειες της Zynga θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων και νομικές αγωγές εναντίον όποιου μιλήσει δημόσια για το σχέδιο αυτό.

Θα φέρουν ακόμα και το τέλος της αμερικάνικης αγοράς παιχνιδιών όπως την ξέρουμε, αφού οι θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν με άλλες σε πιο οικονομικά βολικές χώρες.

Με ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά να κάθονται στην τράπεζα, πιστεύουμε πως τέτοιες ενέργειες αποτελούν προσβολή για τον πληθυσμό κι η συμπεριφορά εταιρειών, όπως η Zynga, πρέπει να αλλάξει.

Οι Anonymous δεν θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί κι αρχίζουμε να διαρρέουμε εμπιστευτικά έγγραφα, σχετικά με αυτό το σχέδιο. Ενώ μιλάμε, σχεδιάσουμε ακόμα να κυκλοφορήσουμε όλα τα παιχνίδια που έχουμε πάρει από τους servers τους δωρεάν.

Κατόπιν αυτού, θα σταματήσουμε άμεσα τη διανομή των παιχνιδιών εάν η Zynga σταματήσει αμέσως τα σχέδια της».

Στη συνέχεια οι Anonymous επισημαίνουν και πάλι την 5η Νοέμβρη, την ημερομηνία που θα «χτυπήσουν» το Zynga και το Facebook.

Πάντως, εκπρόσωπος της Zynga αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί του θέματος.

Μικρή υποχώρηση Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ


Μικρή υποχώρηση Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ 

Σε ονομαστική ψηφοφορία τίθεται αύριο Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που ζητούν να περνούν οι αποκρατικοποιήσεις πρώτα από τον έλεγχο της Βουλής. Κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Μπακογιάννη για το ΤΑΙΠΕΔ.

Μιλώντας απόψε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι «σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου».

Εξήγησε ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ρητά ότι πριν από την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των ανωνύμων εταιρειών που αναφέρονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μπορεί να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης ή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος τις οποίες το Ταμείο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του κατά την κατάρτιση της προκήρυξης ή της πρόσκλησης στο πλαίσιο εκπλήρωσης των σκοπών του.

Ο κ. Στουρνάρας, επισήμανε ακόμη ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση που προγραμματίζεται και σε κάθε στάδιο ελέγχονται όλοι: οι υποψήφιοι επενδυτές από την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ από τον μοναδικό του μέτοχο που είναι το ελληνικό Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου.

Κόντρα Λαφαζάνη-Μπακογιάννη για το ΤΑΙΠΕΔ

Πριν από την τοποθέτηση του κ.Στουρνάρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε να παρουσιάσει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών, καθώς υποστήριξε ότι η παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομη και το Ταμείο είναι «όργανο ξεπουλήματος της χώρας».

Το αίτημα απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων (Τζαμτζής, Κουκουλόπουλος, Τσούκαλης, Μαρκόπουλος) οι οποίοι ζήτησαν να ακούσουν το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε με σφοδρότητα στον χαρακτηρισμό του κ. Λαφαζάνη περί «οργάνου ξένων συμφερόντων».

Ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη ότι λέει να το αποδεικνύει δεδομένου ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις αναπόδεικτες μέσα στη Βουλή. «Όργανο ξένων συμφερόντων είστε εσείς που θέλετε να μας πάτε στη δραχμή» είπε η βουλευτής της ΝΔ προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό που ολοκληρώθηκε είναι η εξαπάτηση του λαού


ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό που ολοκληρώθηκε είναι η εξαπάτηση του λαού

«Η διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα. Αυτό το οποίο ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
«Δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία όταν τα 31 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσιο τους έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων».
«Χάος είναι το μνημόνιο» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ακόμη ότι «αι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους, τη φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι όποιες επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα απορρέουν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες διάσωσης της όποιας πολιτικής αξιοπιστίας τους έχει απομείνει.
Τα κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στα μνημονιακά σχέδια κατεδάφισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας και υποτέλειας της χώρας στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο».

Ανεξ. Έλληνες: Συνεχιστής των Παπανδρέου, Παπαδήμου ο Σαμαράς


Ανεξ. Έλληνες: Συνεχιστής των Παπανδρέου, Παπαδήμου ο Σαμαράς

Για δήθεν διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.
Ο τελευταίος προχώρησε στην εξής δήλωση:
«Αυτό που τέλειωσε σήμερα, είναι στη πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης καθώς ο πρωθυπουργός χωρίς να πρωτοτυπήσει στο ελάχιστο, επανέλαβε μονότονα αλλά και πειθαρχημένα, τον εκβιασμό με τον οποίο οι προκάτοχοί του κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμος έβαλαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έδεσαν με αλυσίδες τους Έλληνες και κατέστησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο χρέους, ενώ οι
δανειστές πήραν τελικά, ό,τι ζητούσαν από την αρχή.»

ΚΚΕ: Τρομοκρατικό το μήνυμα του πρωθυπουργού


ΚΚΕ: Τρομοκρατικό το μήνυμα του πρωθυπουργού

Στο εκβιαστικό - τρομοκρατικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το ΚΚΕ καλεί το λαό να απαντήσει περήφανα, μαζικά, αγωνιστικά και άμεσα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.
Σε σχόλιο που δημοσιοποίησε μετά τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το Γραφείο Τύπου του κόμμματος τονίζει ότι «ο πανεργατικός – παλλαϊκός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία της λαϊκής αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους».

Οι νέες κλίμακες για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης


Οι νέες κλίμακες για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης   

Αμεσο «κούρεμα» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης προβλέπει ο νέος νόμος για τα εργασιακά που άρχισε να γράφεται με... αστερίσκους λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης που γίνεται, με στόχο να θωρακιστεί η καθολικότητα της ισχύος των μελλοντικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (οι οποίες θα μπορούν να προβλέπουν, εφόσον συμφωνήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, την καταβολή επιδόματος γάμου και κάθε άλλης πρόσθετης παροχής στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό).
Το διπλό σύστημα
Με βάση το σχέδιο του νέου νόμου που παρουσιάζει η «Η», το καθεστώς για τις αποζημιώσεις θα τεθεί σε ισχύ από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα προβλέπει:
1. Την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης, σε σχέση με τα πλήρη ποσά τα οποία αντιστοιχούν στο χρόνο υπηρεσίας, εφόσον ο εργαζόμενος προειδοποιηθεί μέσα σε διάστημα 1 ? 4 μηνών, όπως φαίνεται στην κλίμακα. Οι 4 μήνες προειδοποίησης θα ισχύουν για όσους έχουν από 10 έτη και πάνω, δηλ. «θίγονται» οι εργαζόμενοι με υπηρεσία από 15 έτη και πάνω (με το νόμο Λοβέρδου είχαν μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης από 5-6 μήνες και η τρόικα είχε ζητήσει να περιοριστεί στους 3 μήνες).
2. Την καταβολή πλήρους αποζημίωσης έως και τα 16 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, δηλ. μέχρι τα 12 μηνιάτικα που θα υπολογίζονται στο σύνολο των τακτικών αποδοχών, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης του 1/6 λόγω των δώρων. «Χάνουν» όσοι έχουν από 17 έτη και πάνω, ανεξάρτητα από τον χρόνο απόλυσής τους (είτε δηλ. απολυθούν σε 1 είτε σε 2 ή περισσότερα έτη) αφού θα λαμβάνουν τα 12 μηνιάτικα + την έξτρα αποζημίωση με πλαφόν τα 2.000 ευρώ που δικαιούνται φέτος (δεν θα «ωριμάζει» το δικαίωμά τους).
Η διαπραγμάτευση
Στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης παραμένει η διατήρηση του επιδόματος γάμου στον κατώτατο μισθό κατόπιν, όμως, συμφωνίας που θα μπορεί να συνάπτει η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις και ζητείται να «καλύπτει» όλους τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων. «Κλειδωμένη», μετά τη διαπραγμάτευση των υπουργών Ι. Στουρνάρα και Ι. Βρούτση με την τρόικα, είναι μόνο η διατήρηση της πολυετίας και με τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Η ΓΣΕΕ πιέζοντας να διατηρηθεί και το επίδομα γάμου, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες ισχύει, υπό προϋποθέσεις, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και στα μη μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων που τις υπογράφουν:
Υπό προϋποθέσεις (συνήθως ύστερα από αίτημα των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπούν άνω του 50% του κλάδου) μπορούν να επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Φινλανδία (εφόσον καλύπτεται το 50% των απασχολουμένων), στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Λετονία (εφόσον εκπροσωπείται το 60% των εργαζομένων ενός κλάδου), στην Πολωνία, στην Εσθονία, στη Σλοβενία, στην Ισπανία, στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία (αλλά με δικαστική απόφαση και μόνο για τις κατώτατες αμοιβές), στη Λιθουανία, στην Ολλανδία, στη Σλοβακία (απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών), στην Τσεχία και στη Ρουμανία.
Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων δεν προβλέπεται σε 8 χώρες: Στη Νορβηγία, στη Δανία, στη Σουηδία, στο Ην. Βασίλειο, στην Πορτογαλία, στη Βουλγαρία, στη Μάλτα και την Κύπρο.
 
Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
 
(ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΑ ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ)
Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 12 μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μηνός πριν από την απόλυση.
Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 χρόνια συμπληρωμένα έως 5 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών πριν από την απόλυση.
Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 5 χρόνια συμπληρωμένα έως 10 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών πριν από την απόλυση.
Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 χρόνια συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών πριν από την απόλυση.

Του Γιώργου Γάτου
ΠΗΓΗ

Βίντεο με κράξιμο στον Παπανδρέου σε γερμανικό εστιατόριο!

 
Βίντεο που δείχνει νέους να κράζουν τον Γ. Παπανδρέου έχει κάνει το γύρω του διαδικτύου.
Τα δεδομένα. Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στο Βερολίνο, όπου σύμφωνα με το diktionews.gr βρισκόντουσαν και πολλοί Έλληνες και μάλιστα φοιτητές οι περισσότεροι, οι οποίοι θα έβλεπαν κάποια ελληνικά μουσικά συγκροτήματα.
Σύμφωνα με το site που ανάρτησε το βίντεο, οι φοιτητές τελικά μετά τις αποδοκιμασίες έδιωξαν κακήν κακώς τον πρώην πρωθυπουργό από το εστιατόριο.
Ωστόσο, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν το βίντεο και το γεγονός και μιλούν για έλληνες φοιτητές που είδαν τον κ. Παπανδρέου την ώρα που πήγαιναν σε διπλανό μπαρ.
Σύμφωνα με την εκδοχή των συνεργατών του κ. Παπανδρέου ο πρώην πρωθυπουργός δεν εξαναγκάστηκε να φύγει από το εστιατόριο και μάλιστα πλησίασε τους φοιτητές και τους είπε χαρακτηριστικά: «μην πιστεύετε ότι σας πουλάνε. Ηρεμήστε και ελάτε να συζητήσουμε». Μάλιστα, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή οι φοιτητές αποχώρησαν και λίγο αργότερα ένας εκ των φοιτητών επέστρεψε και ζήτησε συγγνώμη για την ένταση της στιγμής.
Τι είναι ακριβώς έγινε δεν ξέρουμε, αλλά το κράξιμο ήταν αρκετά true!




ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟN

40χρονος απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το Μαξίμου


40χρονος απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το Μαξίμου

Αίσιο τέλος είχε το συμβάν με τον 40χρονο ο οποίος απειλούσε να ανατιναχθεί, ισχυριζόμενος ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, στην Ηρώδου Αττικού.
Ο άνδρας συνελήφθη από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που είχαν σπεύσει στην περιοχή για να διαπραγματευτούν μαζί του.
Οπως αποδείχθηκε, δεν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν τον άφηναν να δώσει επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άνθρωπο που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είχε επάνω του ένα κινητό, ένα τηλεκοντρόλ και μια μπαταρία.

ΠΗΓΗ

Ποινή φυλάκισης τεσάρων ετών στον Γεράσιμο Αγούδημο της GA Ferries


Ποινή φυλάκισης τεσάρων ετών στον Γεράσιμο Αγούδημο της GA Ferries 

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή και με χρηματική εγγύηση ύψους 15.000 ευρώ καταδικάσθηκε ο πλοιοκτήτης της κοινοπραξίας GΑ Ferries, Γεράσιμος Αγούδημος από το πρώτο μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, για τις οφειλές του προς το ΝΑΤ (Ταμείο Ναυτικών), οι οποίες φτάνουν το ποσόν των  970.000 ευρώ.
Ειδικότερα,  ο πλοιοκτήτης χρωστάει συνολικά στο ταμείο για το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) περίπου 20 εκατ. ευρώ , ενώ η συγκεκριμένη δίκη αφορούσε οφειλές της κοινοπραξίας GA FERRIES προς το ΝΑΤ για το έτος 2007, συνολικού ύψους 1.630.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας ποινικής δίωξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΝΑΤ
Για ένα μέρος από τη συνολική οφειλή του 2007, που αφορά το ποσό των 660.000 ευρώ την περίοδο από 01/01/2007 έως 30/04/2007, λόγω παραγραφής δεν επιβλήθηκε καμία ποινή και έπαυσε οριστικά η δίωξη εναντίον του Γ. Αγούδημου.

Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε - Στο χέρι κάθε βουλευτή να αποφύγει η χώρα το χάος


Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε - Στο χέρι κάθε βουλευτή να αποφύγει η χώρα το χάος

Η γραπτή ανακοίνωση Σαμαρά εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε χρονικό σημείο που τα κορυφαία θεσμικά όργανα των άλλων δύο κομμάτων λυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, βρλίσκονταν σε εξέλιξη προκειμένου να καθοριστεί η τελική στάση των δύο κομμάτων έναντι του τελικού πακέτου των μέτρων.

Ετσι, η «μονομερής» ανακοίνωση της λήξης των διαπραγματεύσεων προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΔΗΜΑΡ και λίγο αργότερα, την ακόμη οξύτερη του Ευάγγελου Βενιζέλου που μίλησε για εσπευσμένη και «τουλάχιστον ατυχή» ανακοίνωση.

Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου «υπενθυμίζοντας» ότι με ανοικτό το πακέτο των μέτρων η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε να προσέλθει στις επερχόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις (και τηλεδιασκέψεις) του Eurogroup.
Στη δήλωσή του, και αφού επεσήμανε ότι κάθε περιθώριο πιέσεων αλλά και χρόνου έχει εξαντληθεί, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η έγκριση της συμφωνίας εναπόκειται πλέον στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή, ώστε «να μην οδηγηθεί η χώρα στο χάος».
Η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό.
Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...
Εφ' όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.
Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.
Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο…
Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.
Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και -ακόμα χειρότερα- από πολιτική άποψη.
Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.
Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά»
ΔΗΜΑΡ: Διαφωνούμε
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ που με ανακοίνωσή της δημοσιοποίησε τη διαφωνία της με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δηλώνοντας ότι εμμένει στις θέσεις της. «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Πυρά από την αντιπολίτευση
 

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώνεται η εξαπάτηση του λαού
Στην αντίδρασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρεται δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί, σχολιάζοντας ότι «αυτό που ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού» και ότι «χάος είναι το μνημόνιο». Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «τα μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν», ενώ εκτιμά ότι δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας.
 
Ανεξ. Ελληνες: Τελείωσε η παράσταση
«Αυτό που τέλειωσε σήμερα, είναι στη πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης καθώς ο πρωθυπουργός χωρίς να πρωτοτυπήσει στο ελάχιστο, επανέλαβε μονότονα αλλά και πειθαρχημένα, τον εκβιασμό με τον οποίο οι προκάτοχοί του κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμος έβαλαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έδεσαν με αλυσίδες τους Έλληνες και κατέστησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο χρέους, ενώ οι δανειστές πήραν τελικά, ό,τι ζητούσαν από την αρχή», αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού.
 
ΚΚΕ: Τρομοκρατικό μήνυμα
«Στο εκβιαστικό- τρομοκρατικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το ΚΚΕ καλεί το λαό να απαντήσει περήφανα, μαζικά, αγωνιστικά και άμεσα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την ανακοίνωση Σαμαρά και προσθέτοντας ότι «ο πανεργατικός- παλλαϊκός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία της λαϊκής αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους».
 
Αρνητική η τρόικα στην χρονική μετάθεση των εργασιακών
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ύστερα από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαίωσε ότι η τρόικα εμφανίζεται αρνητική στην πιθανότητα χρονικής μετάθεσης των μέτρων που αφορούν στα εργασιακά.
«Μιλήσαμε για τον προϋπολογισμό, βάλαμε τις τελευταίες πινελιές για τα προαπαιτούμενα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών που περιέγραψε ως «καλό» το κλίμα στις χθεσινές διαβουλεύσεις του Euroworking Group.
Πάντως σχετικά ερωτηθείς δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για χρονική μετάθεση, τον Μάρτιο, των αποφάσεων για τις εργασιακές αλλαγές. «Δεν έχω τέτοια εικόνα», είπε ο κ. Στουρνάρας και εκτίμησε ότι όλα τα μέτρα θα τεθούν προς έγκριση μαζί την επόμενη εβδομάδα, καθώς «δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υποχώρησε η τρόικα σε κάποια από τις απαιτήσεις της, ο κ.Στουρνάρας εμφανίστηκε αρνητικός, λέγοντας: «Δεν έχω τέτοια αίσθηση».
Ο διάλογος του κ. Στουρνάρα με τους δημοσιογράφους:
«Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;
Ι. Στουρνάρας: Μιλήσαμε για τον προϋπολογισμό και τις τελευταίες πινελιές για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να κατατεθούν.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ικανοποίηση για το χθεσινό Euro Working Group στην Αθήνα; Πώς πήγε η συνάντηση;
Ι. Στουρνάρας: Υπάρχει καλό κλίμα. Τώρα θα φανεί. Επίσης τον ενημέρωσα για το αυριανό Eurogroup.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει πληροφορία ότι τα εργασιακά μπορεί και να πάνε για το Μάρτιο ή σε ύστερο χρόνο εν πάση περιπτώσει. Υπάρχει τέτοια εικόνα, τέτοιος προγραμματισμός;
Ι. Στουρνάρας: Δεν έχω τέτοια εικόνα.
Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο προγραμματισμός μέχρι τώρα, κ. υπουργέ, για τα εργασιακά, ότι θα πάνε μαζί;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, όλα θα πάνε μαζί την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα νομίζω.
Δημοσιογράφος: Δεν έκανε τελικά βήμα πίσω η τρόικα σε κάποια μέτρα, στα εργασιακά;
Ι. Στουρνάρας: Δεν έχω τέτοια αίσθηση».

ΠΗΓΗ

Νεκροί και εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι

Στους 27 οι νεκροί από τη «Σάντι»- 7,5 εκατ. άνθρωποι χωρίς ρεύμα  
Τουλάχιστον 38 είναι οι νεκροί από τον κυκλώνα Σάντι στις ανατολικές ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου δρόμοι, τούνελ και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, ενώ 8,1 εκατ. άτομα έμειναν χωρίς ρεύμα. Πυρκαγιά έκαψε 80 σπίτια. Τώρα οι πληγείσες περιοχές και τα δεκάδες εκατομμύρια κατοίκων της ανατολικής ακτής της Αμερικής ετοιμάζονται για μια νέα περιπέτεια: αυτή της ζωής μετά την καταστροφή. Η Γουόλ Στριτ, πάντως, θα λειτουργήσει την Τετάρτη.

Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, μιλώντας σε δραματικό τόνο είπε ότι ο κυκλώνας Σάντι είναι «πιθανότατα η χειρότερη καταιγίδα που έχει βιώσει ποτέ η πόλη» και προέβλεψε ότι οι προμήθειες δεν θα φτάσουν στα καταστήματα για «δύο ή τρεις ημέρες ή και περισσότερο».

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη και ότι οι ζημιές στο μετρό της Νέας Υόρκης από τις πρωτοφανείς πλημμύρες θα χρειαστούν «τρεις ή και τέσσερις ημέρες» μέχρι να αποκατασταθούν.

Μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, 750.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η μητροπολιτική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα Νεοϋορκέζοι έχασαν τη ζωή τους ως τώρα, αν και ο Δήμαρχος ανέβασε τον αριθμό σε 10.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο Κουίνς, όπου ζουν πολλοί έλληνες ομογενείς.

Τουλάχιστον 8,1 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σε 13 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες επιχειρούν σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, στην παράκτια περιοχή των Ροκαγουέις που έχει πλημμυρίσει από τον κυκλώνα Σάντι. Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τουλάχιστον 80 κατοικίες έχουν καταστραφεί, συμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

«Είναι μία τεράστια πυρκαγιά σε μεγάλο αριθμό κατοικιών», δήλωσε ο πυροσβέστης Μάικλ Παρέλα, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι «καθώς πρόκειται για την πιο πλημμυρισμένη περιοχή της πόλης, υπάρχουν  πολλές επιπλοκές».

Ανέφερε επίσης ότι το ύψος του νερού είχε ανεβεί μέχρι τα 4,15 μέτρα στο νότιο μέρος του Μανχάταν και τώρα άρχισε να κατεβαίνει και να βρίσκεται κάτω από τα δυόμισι μέτρα.

Δεκάδες σταθμοί του Μετρό, καθώς και τα υπόγεια τούνελ έχουν πλημμυρίσει. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία του Μετρό της Νέας Υόρκης, που φέτος κλείνει τα 108 του χρόνια, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Τζόσεφ Λότα.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, κυρίως από ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο άτομα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό και για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες. 

Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί από πλημμύρες ή πτώση πασάλων, δέντρων και μεγάλων αντικειμένων από κτίρια.

Οι βορειοανατολικές πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλές γέφυρες και σήραγγες έχουν κλείσει, όπως και όλα τα αεροδρόμια, ενώ το κόστος των ζημιών υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ακτίνα του κυκλώνα Σάντι καλύπτει απόσταση γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του ήταν η πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο Ατλάντικ Σίτι και χτύπησε την ξηρά γύρω στις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Οι ισχυροί άνεμοι, που σε μερικές περιοχές ξεπέρασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, κατάστρεψαν εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών. Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και σήμερα.


Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» η πολιτεία της Νέας Υόρκης



Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Με την απόφαση αυτή, «ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στο μεταξύ, φράγμα στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ έσπασε, πλημμυρίζοντας τις πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε τα 1,2 με 1,5 μέτρα.
«Βρισκόμαστε σε φάση διάσωσης», είπε η Τζιν Μπαράτα, επικεφαλής των τοπικών αρχών στην κομητεία Μπέργκεν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι τρεις αυτές πόλεις «αφανίστηκαν» από τις πλημμύρες.

Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό

Συναγερμός έχει σημάνει στον πυρηνικό σταθμό του Νιου Τζέρσεϊ με τις αρχές να προειδοποιούν ότι η περαιτέρω άνοδος
του επιπέδου του νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.

Ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την άνοδο του ύψους του νερού στον πυρηνικό σταθμό άνω των δύο μέτρων, και απειλεί να πλήξει τις αντλίες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ.

Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε άνω μισό μέτρο ακόμα, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του
χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει κηρυχθεί περισσότερες από 10 φορές «κατάσταση συναγερμού» σε πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ.

Κατάσταση συναγερμού σημαίνει «εν δυνάμει σημαντική επιδείνωση του επιπέδου ασφαλείας» ενός αντιδραστήρα

Λεπτό προς λεπτό η πορεία του κυκλώνα  Σάντι

Η διαπραγμάτευση τελείωσε - το θρίλερ με τα εργασιακά συνεχίζεται


 

“Αυτά δεν στέκουν” φέρεται να απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεργάτες του όταν τον ρώτησαν εάν τα εργασιακά θα αποσυρθούν από το νομοσχέδιο που παίρνει την άγουσα για την Βουλή, αφού, όπως δήλωσε ο ίδιος, “η διαπραγμάτευση τελείωσε”.

Κι αυτό διότι από χθες το μεσημέρι είναι διάχυτη η αίσθηση πως κερδίζει έδαφος η πρόταση Κουβέλη να αποσυρθούν τα εργασιακά από το πολυνομοσχέδιο με τα prior actions τώρα και να έλθουν ως ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση «αργότερα». Πρόταση που, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αντιμετωπίσθηκε θετικά από τον ευρωπαϊκό πυλώνα της τρόικας –αν και ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε (σήμερα) για «άρνηση της τρόικας».

Παρά ταύτα, το Μαξίμου δεν αποσαφηνίζει το θέμα, ενώ στη δήλωση του πρωθυπουργού δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στην «τύχη» των εργασιακών αλλαγών.

Να σημειωθεί πάντως ότι η πρωθυπουργική δήλωση δημοσιοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ με κεντρικό θέμα (τι άλλο;) τη στάση του κόμματος στις ψηφοφορίες.

Στελέχη της εκτιμούν ότι το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας για τα εργασιακά, θα συνεχισθεί μέχρι την τελευταία (προ ψηφοφορίας) στιγμή.

"Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους"

Σύμφωνα με πληροφορίες η δήλωση Σαμαρά ότι οι «διαπραγματεύσεις τελείωσαν» προκάλεσε εκνευρισμό στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι εκείνοι την ώρα συνεδρίαζαν θέτοντας το ερώτημα -κατά τις πληροφορίες- πως γίνεται να ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις ερήμην των δυο εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά τη γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού η ΔΗΜΑΡ αναφέρει πως "πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα" και συμπληρώνει: "Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της".

Ολη η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό.

Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...

Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο…

Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.

Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.

Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».


Πηγή capital.gr

Προσπάθειες Γ.Γ. Δημοσίων Έργων για το «ξεπάγωμα» έργων της Θες/νίκης

 
Ξεμπλοκάρουν “παγωμένα” έργα στη Θεσσαλονίκη, όπως ο κόμβος Κ16 της περιφερειακής οδού της πόλης, η επέκταση του αεροδιαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης, οι κόμβοι της δυτικής περιφερειακής και το Μετρό.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος τόνισε ότι «υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν, ωστόσο σήμερα με μεθοδικές κινήσεις λύνουμε τα προβλήματα και δημιουργούμε νέες προοπτικές.
Με υπομονή, μέθοδο και πολλή δουλειά ξεμπλοκάρουμε τα “παγωμένα” έργα της πόλης, ενώ δρομολογούμε την κατασκευή άλλων.
Ο κόμβος Κ16, η επέκταση του αεροδιαδρόμου προσαπογείωσης, οι κόμβοι της δυτικής περιφερειακής, αλλά και το Μετρό αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η κατασκευή του κόμβου 16 είναι ένα έργο, το οποίο δεν είναι στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Πρέπει όμως να βρεθεί λύση, ώστε ο κόμβος να κατασκευασθεί με χρήματα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως άλλωστε είναι προγραμματισμένο να γίνει».
Ο κ. Σιμόπουλος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι όσα έργα είναι ώριμα από τους προκατόχους του προχωρούν, χωρίς κάποιες αλλαγές, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα.

Στην Βουλγαρία χρειάστηκαν 3 μήνες, στην Ελλάδα ούτε 3 χρόνια!

 
«Αν είχε παταχθεί το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο, το κράτος δεν θα λάμβανε τόσο σκληρά μέτρα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματικότητα.
Στη Βουλγαρία, το «φτωχό συγγενή» σύμφωνα με ορισμένους – αποφάσισαν να πατάξουν τη λαθρεμπορία καυσίμων. Μέσα σε 3 μήνες, τα δημόσια έσοδα εκτινάχθηκαν.
Στην «προηγμένη» Ελλάδα, αν και το σύστημα εισροών – εκροών στις αντλίες και γενικότερα, σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων έχει θεσμοθετηθεί από το 2009, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί!
Αποτέλεσμα: Ένα στα… τρία λίτρα βενζίνης και ντίζελ που διακινείται πλέον στην αγορά καυσίμων, προέρχεται από «πειραγμένη» αντλία.
Εξαιτίας των «πειραγμένων αντλιών, μέσω των οποίων διακινείται πλέον το 30% του όγκου καυσίμων της αγοράς, οι οδηγοί πληρώνουν «καπέλο» 12 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη, ήτοι χρέωση του καταναλωτή με 3,5% - 7% επιπλέον ποσότητα από την πραγματική παραδοθείσα!

Με όχημα–ντετέκτιβ και σύστημα εισροών η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων!

 
Εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών, το οποίο αν και έχει θεσμοθετηθεί από το 2009 δεν λειτουργεί ακόμα (!), αλλά και κατάργηση της βενζίνης σούπερ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων που ανακοινώθηκαν από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Για το θέμα του λαθρεμπορίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα εφαρμοστεί το σύστημα εισροών-εκροών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και σύστημα GPS στα βυτιοφόρα.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνεται και η κατάργηση της βενζίνης σούπερ! Όσοι τη χρησιμοποιούν σήμερα, θα την αντικαταστήσουν με αμόλυβδη, στην οποία θα μπαίνουν ειδικά πρόσθετα. Οι χρήστες της βενζίνης σούπερ υπολογίζονται στους 50.000.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πειραγμένων αντλιών, το υπουργείο θα αξιοποιήσει το λεγόμενο «μυστικό αυτοκίνητο», το οποίο έχει εξοπλιστεί με ειδικά όργανα μέτρησης.
Το εν λόγω αυτοκίνητο θα προμηθεύεται βενζίνη και χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους πρατηριούχους, θα καταγράφει αν οι ποσότητες είναι αυτές που καταγράφονται στην αντλία.
Για την αποκλιμάκωση των τιμών προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης, με Προεδρικό Διάταγμα, ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού σκοπού (Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων - ΚΦΔΑ), που εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σκοπός της θα είναι η απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου και θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με στόχο την καθίζηση των τιμών των καυσίμων.

Στις 2-3 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο, το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics

 
Στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2012, η Ελληνική Εταιρεία Logistics (ΕΕL) διοργανώνει στο Ζάππειο Μέγαρο, το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics με τίτλο: «Optimizing Supply Chains», υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, του υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics αναλύει φέτος κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και το μέλλον του κλάδου στη χώρα μας, ενώ παράλληλα εστιάζει σε καινοτόμες πρακτικές management που καθοδηγούν τα στελέχη στην επόμενη μέρα.
Κρίσιμα σημεία ανάλυσης στο Συνέδριο:
  • Στρατηγικά ζητήματα για τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Καινοτομίες στο management και τις λειτουργίες
  • Πρακτικά Case studies & best practices από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Roundtables (στρογγυλή τράπεζα) και διαδραστικά sessions με τη συμμετοχή φορέων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το Συνέδριο θα συγκεντρώσει περισσότερα από 250 υψηλόβαθμα στελέχη από όλες τις βαθμίδες και μονάδες οργανισμών και επιχειρήσεων, όπως:
  • Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές Εφοδιαστικής Αλυσίδας
  • Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές Logistics
  • Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές Οργάνωσης και Λειτουργιών
  • Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές Οικονομικών
  • Ανώτερο Management.
Το metaforespress.gr θα βρίσκεται εκεί, καθώς ο δημοσιογράφος Φ. Φωτεινός θα συντονίζει το Σάββατο πάνελ με θέμα «Πώς τα Logistics συνεισφέρουν στην Οικονομική Διοίκηση και τις Πωλήσεις», το οποίο θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι.

Είδαν ευκαιρία οι τράπεζες και μοιράζουν δάνεια για το πετρέλαιο θέρμανσης

 
Όποτε ξεσπά κάποια ανάγκη, ξάφνου εμφανίζονται οι τράπεζες και παρέχουν δάνεια. Στην εποχή των «παχιών αγελάδων» ήταν τα εορτοδάνεια και τα διακοποδάνεια. Τώρα, χορηγούν δάνεια για την κάλυψη πρώτων αναγκών, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης.
Συγκεκριμένα, έξι άτοκες δόσεις για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης προσφέρουν οι τράπεζες, Eurobank, Πειραιώς-ΑΤΕ και Millennium.
Η Eurobank ανακοίνωσε τη δυνατότητα αποπληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης σε 6 άτοκες δόσεις. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι όλων των πιστωτικών καρτών Eurobank, οι οποίοι θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης έως και τις 30 Απριλίου 2013 από επιλεγμένα πρατήρια της ΕΚΟ μπορούν να πληρώσουν με την κάρτα τους και να χρεώσουν το ποσό σε 6 άτοκες δόσεις, ενώ κερδίζουν και 3% επιστροφή επί της αξίας της αγοράς.
Ανάλογη προσφορά «τρέχει» (μέχρι το τέλος Απριλίου 2013) και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς όλοι οι πελάτες της που έχουν πιστωτικές κάρτες Πειραιώς και ΑΤΕ μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης από όλα τα πρατήρια πετρελαίου και να εξοφλούν το ποσό της πληρωμής σε 6 άτοκες δόσεις.
Το ελάχιστο ποσό συναλλαγής είναι 500 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης και 300 ευρώ για βιοκαύσιμα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκάστοτε επιχείρηση να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, και η συναλλαγή να έχει χρεωθεί εφάπαξ.
Επίσης, η Millennium Bank σε συνεργασία με τη Revoil προσφέρει μέχρι 6 άτοκες δόσεις για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για ποσό παραγγελίας πάνω από 1.200 ευρώ και 3 άτοκες δόσεις για ποσό από 600 έως 1.200 ευρώ.

Αίρονται οι τελευταίες «αγκυλώσεις» στην απελευθέρωση των βυτιοφόρων

 
Τα τελευταία εμπόδια και δεσμεύσεις που περιόριζαν τη μεταφορά πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρα, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, έχει ετοιμαστεί ρύθμιση που τροποποιεί το ν. 3054/2002 όπως ισχύει, έτσι ώστε να απομακρυνθούν εμπόδια και δεσμεύσεις που περιόριζαν τη μεταφορά πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρα. Eπίσης, όλα τα βυτιοφόρα υποχρεούνται να φέρουν GPS.
Στη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνονται οι εξής αλλαγές:
-Αίρονται κάθε είδους περιορισμοί, με την εξομοίωση του καθεστώτος μεταφοράς καυσίμων των κατόχων άδειας Εμπορίας, Λιανικής Εμπορίας (συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Πρατηρίων) και Διάθεσης Βιοκαυσίμων και προβλέπεται η χρήση υπηρεσιών τρίτων (μεταφορέων) για τη διακίνηση καυσίμων για λογαριασμό των ανωτέρω κατόχων άδειας.
-Επιτρέπεται στα ανεξάρτητα πρατήρια να χρησιμοποιούν για τη διακίνηση των προϊόντων τους ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως χωρητικότητας.
-Επιπλέον μπορούν να μισθώνουν βυτιοφόρα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, χωρίς την προϋπόθεση της κατοχής των ιδιόκτητων βυτιοφόρων, ενώ επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο ανεξαρτήτως μεγέθους, που πραγματοποιεί για λογαριασμό τους μεταφορά, να εισέρχεται σε διυλιστήρια και φορολογικές αποθήκες για να μεταφέρει καύσιμα με το δικό τους εμπορικό σήμα (ή του μεταφορέα με τον οποίο έχει συναφθεί σύμβαση μεταφοράς).
Τα παραπάνω εφαρμόζονται υπό τον όρο ότι τηρούνται οι κανόνες αστυνόμευσης και ασφαλείας για την μεταφορά καυσίμων. Για το σκοπό αυτό, όλα τα βυτιοφόρα και τα ρυμουλκούμενα τους οφείλουν να φέρουν ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα ψηφιακής ταυτότητας, καθώς και πιστοποιητικό επικίνδυνου φορτίου ADR για το όχημα και τον οδηγό του (για όποια καύσιμα απαιτείται το πιστοποιητικό αυτό για τη μεταφορά τους).

Επί ποδός πολέμου... οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας


Επί ποδός πολέμου... οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας 

Με δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες προειδοποιούν τα συνδικάτα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Ζητούν να μην ψηφιστούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα και να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς κατά 25%, αλλά να μειωθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στο ένα ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο για λιμάνια, αεροδρόμια και τον ΟΣΕ

 
Σφιχτά είναι τα χρονοδιαγράμματα του νέου Μνημονίου για τις αποκρατικοποιήσεις και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο σιδηρόδρομο, του λιμένες και τα αεροδρόμια.
Αναλυτικά, το νέο Μνημόνιο προβλέπει τα ακόλουθα:
Λιμάνια: Η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο τη νέα εθνική στρατηγική που θα διασφαλίζει τη σύνδεση των λιμένων με τα υπόλοιπα εθνικά μεταφορικά δίκτυα.
Στη συνέχεια, το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει μια συνεκτική στρατηγική αξιοποίησης των λιμένων (2/2013), βασισμένη κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης. Τον επόμενο μήνα (3/2013) ξεκινούν οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των λιμένων της χώρας.
Σιδηρόδρομοι: Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσχίσει τις εταιρείες Rosco (συντήρηση) και ΓαιαΟΣΕ (ακίνητη περιουσία), να μεταφέρει όλα τα μισθώματα τροχαίου υλικού στο Δημόσιο και να παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το τροχαίο υλικό που δεν χρησιμοποιείται ή δεν ενδιαφέρει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μεταφέρεται σε ένα φορέα που το μισθώνει σε τρίτους. Τέλος, τον Μάρτιο 2013 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προωθήσει την αποκρατικοποίησή της.
Αεροδρόμια: Μετά την υποβολή της εθνικής στρατηγικής για τα αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά (12/2012) την κατάλληλη διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Τον ίδιο μήνα, η κυβέρνηση φέρνει τον νόμο για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ, με στόχο την ψήφισή του μέσα στον Γενάρη. Τα αεροδρόμια που δεν θα ιδιωτικοποιηθούν θα εισφερθούν σε ένα δημόσιο φορέα, ο οποίος θα είναι διαχωρισμένος πλήρως από την ΥΠΑ.

Μετά από 1,5 χρόνο επαναδραστηριοποιήθηκε το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας!

 
O συντονισμός των δραστηριοτήτων όλων των φορέων που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με στόχο τη βελτιστοποίηση της πολιτικής, των δράσεων και την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων ήταν το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ).
Η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, που ενεργοποιείται και πάλι μετά από 1 ½ χρόνο, έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προώθηση της οδικής ασφάλειας.
Η οδική ασφάλεια είναι ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο μας, ανέφερε ο κ. Καλογιάννης και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να επανεκκινήσουμε μια προσπάθεια που διακόπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει πρωτίστως το υπουργείο, είναι η ανάπτυξη παιδείας οδικής ασφάλειας. Και σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με τις Περιφέρειες της χώρας.
Τα πρώτα προγράμματα θα εφαρμοστούν τους αμέσως επόμενους μήνες στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει δράσεις, τόσο από τη Γενική Γραμματεία Μεταφορών, όσο και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, που αφορούν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της χώρας.
Υπάρχει εθνική Στρατηγική για την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2011-2020, οι στόχοι της οποίας είναι φιλόδοξοι, αλλά πιστεύουμε ότι με σκληρή δουλειά από την πλευρά μας και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς μπορούμε να τους πετύχουμε.
Σήμερα ενημερωθήκαμε από τους φορείς για τις δράσεις που έχει κάνει κάθε ένας από τον Απρίλιο του 2011 –που πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου- μέχρι σήμερα. Καθορίσαμε προτεραιότητες για το μέλλον και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα».
Ο ΕΣΟΑ συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρου Καλογιάννη. Το παρόν έδωσε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, βουλευτής Ν. Ταγαράς, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Ι. Σγουρός, ο καθηγητής του ΕΜΠ και συντάκτης του στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα Γ. Κανελαΐδης, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ), της ΕΛΠΑ, του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», των Συλλόγων «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ» και «Των Φίλων των Ποδηλάτων», της Μοτοσικλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών (ΠΕΖΗ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αρμόδιοι για θέματα οδικής ασφάλειας.

ΣΟΚ στην Κρήτη από την έξαρση των αυτοκτονιών..-Μια αυτοκτονία και μια απόπειρα την ίδια μέρα..

Ηράκλειο:Κρεμάστηκε με ένα καλώδιο - Τον βρήκαν νεκρό συγγενείς του! Το όνομα του 47χρονου προστέθηκε στη μακάβρια λίστα των αυτοκτονιών - Σε κατάσταση σοκ οι συγγενείς του, που τον βρήκαν νεκρό σε αποθήκη - Μια γυναίκα προσπάθησε να αυτοκτονήσει στο Ρέθυμνο... Τέλος στη ζωή του έβαλε, χθες τη νύχτα (28-10-2012), ένας 47χρονος, μέσα στο σπίτι του στις Αρχάνες. Ο άνδρας, που βρέθηκε από συγγενείς που τον αναζητούσαν, εντοπίστηκε σε αποθήκη του σπιτιού κρεμασμένος με ένα καλώδιο.
 Αμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρχές και στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου παρέλαβε το άψυχο κορμί του 47χρονου άνδρα. Σύμφωνα με το cretalive.gr, αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της αυτοκτονίας, καθώς δε βρέθηκε κάποιο σημείωμα, με το οποίο ο 47χρονος θα έδινε απαντήσεις. Οι συγγενείς και οι φίλοι του βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Εκείνοι που γνώριζαν τον αυτόχειρα, κάνουν λόγο για έναν ήσυχο άνθρωπο, που ποτέ δεν είχε απασχολήσει με τη συμπεριφορά του...
  Ρέθυμνο-Γυναίκα προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια

Εν τω μεταξύ μια 42χρονη γυναίκα επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή της σήμερα το πρωί και στο Ρέθυμνο. Η γυναίκα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του flashnews.gr, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαπιών. Εντοπίστηκε από τους οικείους της και μεταφέρθηκε σε κώμα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Τα αίτια που και σε αυτήν την περίπτωση οδήγησαν την άτυχη γυναίκα στο να επιχειρήσει να δώσει τέλος στη ζωή της παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα. --> 


Πηγή 

Αλλάζει η γραμμή τρόλεϊ 21 ΝΙΚΑΙΑ-ΖΑΠΠΕΙΟ από 1-11-2012

Με απόφαση του ΟΑΣΑ από 1-11-2012, η γραμμή τρόλεϊ 21 ΝΙΚΑΙΑ-ΖΑΠΠΕΙΟ μετατρέπεται σε κυκλική και θα λειτουργεί απο Νίκαια ως Ομόνοια.

Καταργούνται οι στάσεις:
ΣΤΑΔΙΟΥ-ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΦΙΛΛΕΛΛΗΝΩΝ-ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΖΑΠΠΕΙΟΥ-ΚΡΙΕΖΩΤΟΥ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

Τέτοιες αποφάσεις δεν αναγγέλονται την τελευταία στιγμή!!!
Ποιος θα ενημερώσει τον κόσμο και ποιος θα φάει το ξύλο από τους επιβάτες, για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής;;;

Μέχρι την στιγμή της ανάρτησης της είδησης, δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από το site του ΟΑΣΑ.








Δυστυχώς επτωχεύσαμεν...

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν...
Όταν εδώ και καιρό ξεκίνησε εκείνος ο συνεχόμενος ψαλμός περί απειλής χρεοκοπίας άτακτης ή ελεγχόμενης, προσπαθούσα να φέρω στο μυαλό μου τι στο διάολο είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Όχι σαν οικονομολόγος αλλά σαν απλός άνθρωπος. Τι θα βλέπαμε δηλαδή μπροστά μας, στη καθημερινότητά μας σε μια κατευθυνόμενη χρεοκοπία.

Σήμερα νομίζω πως όλοι έχουμε καταλάβει. Σύνταγμα κουρέλι, Βουλή σε ρόλο κομπάρσου, ατιμωρησία των κλεφτών και διασυρμός όσων αντιστέκονται, επιλεκτική δικαιοσύνη, επιλεκτική φτώχεια, λίστες γελοιότητας, παρελάσεις σιδερόφραχτες, ξένους αφέντες που αλωνίζουν τα Υπουργεία και ντόπιους, συνεργάτες ή απλά ανίκανους να πουν όχι, κράτος συμμοριών ελεγχόμενων από τοκογλύφους που ξεζουμίζει το αίμα από τους πλέον αδύνατους και ήδη πτωχευμένους πολίτες, τι άλλο είναι εκτός από... επιλεκτική χρεοκοπία...

Χρεοκοπία θεσμών, χρεοκοπία ηθικής, χρεοκοπία πολιτισμού, χρεοκοπία εθνική. Η απειλή της υποτιθέμενης χρεοκοπίας που θα έρθει βγάζει τη γλώσσα προκλητικά στη χρεοκοπία που ήδη συμβαίνει. Της φωνάζει μέσα στη μούρη την ιστορική πλέον φράση του μεγάλου πολιτικού άνδρα "το ότι θα χρεοκοπήσουν οι Έλληνες δεν σημαίνει πως θα χρεοκοπήσει κι η Ελλάδα"

Η αφηρημένη έννοια Ελλάδα των αγορών, εκείνη των αριθμών και των παλιόχαρτων, εκείνη των λίγων παικτών που κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν τα δισεκατομμύρια τους, στέκεται απέναντι στην Ελλάδα των ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν πια εκτός από τα δεσμά τους. Η Ελλάδα των τραπεζών συναλλάσσεται γερά και κρατάει πίσω από κάγκελα την Ελλάδα των αληθινών ανθρώπων. Εκείνων που δουλεύουν, που παντρεύονται, που γεννάνε, εκείνων που αγωνίζονται να επιβιώσουν , να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να γεράσουν με αξιοπρέπεια.

Μια χώρα δεν πτωχεύει όταν αδυνατίζουν τα νομίσματα. Πτωχεύει όταν αδυνατίζει η Πολιτεία της και ο λαός της. Δεν πτωχεύει όταν ο δείκτης των αγορών είναι ψηλά ή χαμηλά, πτωχεύει όταν ο λαός της είναι απελπισμένος, χωρίς όνειρα, ταπεινωμένος κι εκβιαζόμενος. Όταν δεν υπάρχουν πια οράματα, περηφάνια, αξιοπρέπεια. Όταν σέρνεται σαν δουλικό να ζητιανεύει και να ζητάει συγνώμη σαν ένοχη πουτάνα, όταν ανοίγει τα πόδια της σαν πρόθυμη πουτάνα, όταν χρειάζεται νταβατζήδες για να ζήσει, τότε πτωχεύει....

Δυστυχώς επτωχεύσαμε. Κανονικότατα με το πιο τραγικό τρόπο. Όχι γιατί το επιλέξαμε αλλά γιατί μας το επέβαλαν. Όχι σαν λύση έσχατης ανάγκης, αλλά σαν κλωτσιά στο σώμα μας από τη μπότα των νέων αποικιοκρατών και την ασυδοσία των ντόπιων συμμοριών που καταλήστεψαν ξεδιάντροπα και τους τελευταίους πόρους επιβίωσης. Οχι γιατί πληρώνουμε τα λάθη μας, αλλά γιατί δεν υπήρξε κανένας που να σκεφτεί πως αυτή εδώ είναι μια πατρίδα που πρέπει να επιβιώσει κι όχι ένα ξέφραγο αμπέλι που ο καθένας αφοδεύει όπου γουστάρει χωρίς κανείς να τον ενοχλεί. Κανείς δεν ονειρεύεται τη πατρίδα του πτωχευμένη. Αλλά και κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν επιθυμεί να επιβιώσει αλλά σαν σκλάβος.

Στη προσωπική μας ζωή, αμέτρητες φορές καλούμαστε να επιλέξουμε το δύσκολο αλλά αξιοπρεπή δρόμο από τον εύκολο αλλά ξεφτιλισμένο. Και πάρα πολλοί επιλέγουν το πρώτο. Να πονέσουν, να ματώσουν, να τα βγάλουν πέρα δύσκολα, να δώσουν άνισες μάχες αλλά περήφανοι. Άλλοι επιλέγουν τον άλλο δρόμο και πουλάνε τη ψυχή τους στο διάβολο. Έτσι και μια πατρίδα, μπορεί να έρθει μια στιγμή να πρέπει να επιλέξει το δρόμο της Αρετής ή της Κακίας. Όταν θα επιλέξει το δεύτερο, είναι ντε φάκτο χρεοκοπημένη.

Θα μας απειλήσουν ακόμα περισσότερο. Δεν θα σταματήσουν σε τίποτα μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο σκαλί ταπείνωσης και φτώχειας. Αν αυτό είναι διάσωση τότε χάρισμα σας. Και ντροπή σας. Δυστυχώς επτωχεύσαμε.

Πηγή: RAMNOUSIA

Αγώνας για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης στα μέσα μεταφοράς αλλά και αυξήσεις στα εισιτήρια!


Αγώνας για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης στα μέσα μεταφοράς αλλά και αυξήσεις στα εισιτήρια! 

Μεγάλο αγώνα ξαναδίνουν οι αρχές για την πάταξη της αιμορραγίας... στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας λόγω της υψηλότατης εισιτηριοδιαφυγής αλλά ταυτόχρονα μάλλον αναπόφευκτη θα είναι και η νέα αύξηση στα εισιτήρια από το 2013.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς θα πληρώνουν 25% ακριβότερα τα εισιτήρια σε λεωφορεία, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία τετραετία οι τιμές των εισιτηρίων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Παρέμεναν χαμηλές μέχρι το Μάιο του 2008, οπότε υπήρξε η πρώτη μεγάλη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, από 0,50 ευρώ σε 0,80 ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, έως τον ερχόμενο Μάρτιο, τα εισιτήρια σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ θα κοστίζουν από 1,40 ευρώ 1,75 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο τίμημα για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ θα ανέλθει στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ.

Καίτοι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σημειώσει ότι στόχος είναι να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών στα εισιτήρια, μέσω της πάταξης της εισιτηριοδιαφυγής, όλα δείχνουν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι μετακινήσεις με μέσα μεταφοράς θα γίνουν απρόσιτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «τσαμπατζήδες» αποτελούν πονοκέφαλο για την διοίκηση του ΟΑΣΑ τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια! Και όχι άδικα αφού προκαλούν οικονομική αιμορραγία, ύψους 25 έως 37,5 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο. Μάλιστα από το 2000 «σχεδιάζεται» η τοποθέτηση ειδικών μπαρών στις εισόδους των ακυρωτικών μηχανημάτων, όπως και η δημιουργία ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μέτρο που έως σήμερα παραμένει εξαγγελία. Πλέον, η εγκατάσταση Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, δηλαδή ύστερα από 14 χρόνια από τότε που αρχικά είχε εξαγγελθεί!

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει έως το τέλος του 2012 τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής, σε ποσοστό 50%, και στο πλαίσιο αυτό από τέλος Σεπτεμβρίου εφαρμόζεται σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών η έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10 εισιτηρίων) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου, δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός εισιτηρίου για κάθε δέκα ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια.

Τα συγκεκριμένα μέτρα φαίνεται ότι έχουν αποδώσει καρπούς (άνοδος 9% των πωλήσεων, αύξηση των προστίμων), αλλά για την ώρα φαίνεται ότι δεν είναι ικανά να αποτρέψουν την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια, ιδίως από την στιγμή που το μνημόνιο θα αποτελέσει νόμο του κράτους.

Αναβλήθηκε η έκτακτη συνέλευση στη «Δωδώνη»


 

Εκρυθμη ήταν χθες η κατάσταση στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας, «Δωδώνη», στα Ιωάννινα, καθώς αναβλήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση, που είχαν ζητήσει οι ΕΑΣ-μέτοχοι μειοψηφίας, εν μέσω διαμαρτυριών και κινητοποίησης από κτηνοτρόφους-παραγωγούς, οι οποίοι συνεργάζονται με την εταιρεία.

Παράλληλα, «άφαντοι» εξακολουθούν να παραμένουν οι εκπρόσωποι της ρωσο-ελληνικής κοινοπραξίας S.I., η οποία κέρδισε τον πρόσφατο διαγωνισμό για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού της γαλακτοβιομηχανίας, αφού δεν παρέστησαν ούτε στη χθεσινή συνέλευση.

Εκπρόσωπος
Ως κάτοχος του 67,7% της «Δωδώνη» εμφανίστηκε εκπρόσωπος του εκκαθαριστή της ΑΤΕ, καθώς η συμφωνία μεταβίβασης προς τη S.I. τυπικά δεν φαίνεται ότι έχει ακόμη συντελεστεί, αφού δεν έχει κοινοποιηθεί καν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, που έχουν καταθέσει οι ΕΑΣ-μέτοχοι κατά της αγοράς της εταιρείας από τη S.I.

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες και για πρώτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, παράγοντες προσκείμενοι στην κυβέρνηση και στο κόμμα της ΝΔ σχολίασαν θετικά την πώληση της «Δωδώνη».

Συνάντηση
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, σε συνάντηση του με τον γραμματέα της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννη, είπε πως οι ΕΑΣ ουσιαστικά ήταν αυτές, που καθόρισαν το τίμημα των 21 εκατ. ευρώ, στο οποίο και πωλήθηκε τελικά η «Δωδώνη» στη S.I.

Από την πλευρά του ο Μ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε το τίμημα εύλογο, προκαλώντας την αντίδραση των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου, οι οποίοι ζήτησαν άμεση σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου στις 2 Νοεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που εκδικάζονται και τα ασφαλιστικά μέτρα.

Μεγαλόπνοο σχέδιο αξιοποίησης των μνημείων της Αθήνας από την Αμερική


Μεγαλόπνοο σχέδιο αξιοποίησης των μνημείων της Αθήνας από την Αμερική 

Στην παρουσίαση ενός μεγαλόπνοου σχεδίου για την αξιοποίηση των μνημείων με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών στη χώρα μας προχώρησε αμερικανική εταιρεία

Με περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της Ελλάδας να προέρχεται από τον τουρισμό, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στον κλάδο αυτό κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό. Και αν η χώρα μας έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα «δώρα» που της πρόσφερε απλόχερα ο Θεός, δηλαδή τον ήλιο και τη θάλασσα, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη του αρχαιολογικού-πολιτισμικού τουρισμού.

Αίσθηση προκάλεσε πριν από μερικές ημέρες η παρουσίαση, στο road show που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη, ενός σχεδίου εκ μέρους του αμερικανικού κολοσσού Ralph Appelbaum Associates, το οποίο αφορά την αξιοποίηση των αρχαίων της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία μιας ευρύτερης περιοχής προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας που εκτείνεται από την Ακρόπολη και φθάνει μέχρι και το Λαύριο.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου «παίζει» μεταξύ 1,46 δισ. και 4,38 δισ. ευρώ με κεφάλαια που θα προέλθουν κυρίως από ξένα funds ενώ τα οφέλη για τη χώρα μας «μεταφράζονται» σε έσοδα από 2,08 δισ. έως 6,12 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020 και στη δημιουργία 5.840-17.180 νέων θέσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα, ανάλογα με το επενδυτικό σχέδιο που θα επιλεχθεί.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με οικονομετρικό μοντέλο που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ -για λογαριασμό της Appelbaum- η επέκταση της διαμονής των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή της Αθήνας κατά μία ημέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 320 εκατοννύρια ευρώ ετησίως και στη δημιουργία περίπου 7.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ η αύξηση της διαμονής κατά τρεις ημέρες θα ανέβαζε τα αντίστοιχα νούμερα σε 960 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και περίπου 21.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο τουριστικός κλάδος θα αποκόμιζε επιπλέον έσοδα της τάξης των 213-640 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με το έργο αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού από τη Ralph Appelbaum Associates -τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον σχεδιασμό μουσείων- και αφορά την αξιοποίηση του τεράστιου και ανεκμετάλλευτου πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, «η χώρα μας θα πρέπει να κάνει χρήση των σύγχρονων και πιο εξελιγμένων τεχνολογιών προκειμένου να κάνει τις επισκέψεις των τουριστών πιο πλούσιες σε περιεχόμενο και μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια».

Σε τρεις άξονες

Βασικοί στόχοι είναι η παραμονή των επισκεπτών στη χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες (one more night) -και κατ' επέκταση η αύξηση των εσόδων μέσω παροχής ευχάριστων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εμπειριών? καθώς και η προσέλκυση των Ελλήνων της Διασποράς αλλά και των απανταχού φιλελλήνων «αιχμαλωτίζοντας» τη?φαντασία και την καρδιά τους.

Το σχέδιο Appelbaum για την ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης κινείται σε τρεις άξονες:

    Να επιτρέπεται στους τουρίστες να ξεκινούν επισκέψεις τους (όπως συνέβαινε στην κλασική εποχή) από τις αρχικές πύλες της πόλης, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.
    Να «ειπωθεί» η ιστορία της γέννησης της δημοκρατίας, του δράματος και της φιλοσοφίας μέσα στην «κλασική πόλη», όπου γεννήθηκαν αυτά τα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού.
    Να αντιμετωπιστούν οι τουρίστες ως «πελάτες»: να παρέχονται βασικές υπηρεσίες που θα κάνουν την κάθε επίσκεψη πιο ευχάριστη.

Το Σχέδιο

Στα βήματα των αρχαίων Αθηναίων

Με στόχο την αύξηση του χρόνου παραμονής των ξένων τουριστών στην Αθήνα, το σχέδιο της Appelbaum προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης επισκέψιμης περιοχής και πιο συγκεκριμένα τη διαδρομή προς την Ακρόπολη η οποία θα διασχίζει την Παναθηναϊκή Οδό.

Ο κυριότερος δρόμος της Αρχαίας Αθήνας, ξεκινούσε από το Δίπυλο στην περιοχή του Κεραμεικού, εν συνεχεία διέσχιζε διαγωνίως την Αγορά, με τελική κατάληξη τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως όπου έφθανε περίπου μέχρι την είσοδο του ναού της Αθηνάς (Παρθενών). Αυτή ήταν η πορεία των μεγάλων πομπών κατά την κορύφωση των Παναθηναίων, απ' όπου η οδός πήρε το όνομά της.

Παράλληλα, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους επισκέπτες των αρχαίων, η αμερικανική εταιρεία προτείνει να γίνουν κάποια έργα κατά μήκος αυτής της διαδρομής, τα οποία θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Τέλος, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην Ψηφιακή Κληρονομιά, δηλαδή να παρέχονται υπηρεσίες μέσω κινητής τηλεφωνίας που θα σχετίζονται με την άμεση πληροφόρηση σε σχέση με το κάθε αξιοθέατο, την έκδοση εισιτηρίων, τη μετάφραση, το φιλικό προς τα παιδιά περιεχόμενο, τη σύνδεση με ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) κ.ά.

Το στοίχημα και η χρηματοδότηση

Mε οδηγό τις νέες τεχνολογίες

Σύμφωνα με το σχέδιο της Appelbaum, οι επισκέπτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν την παραδοσιακή διαδρομή προς την Ακρόπολη, κατά μήκος της οδού των Παναθηναίων, όπως απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Στο σχέδιο προτείνεται ακόμη να προστεθούν τρεις σημαντικοί προορισμοί:

Ακαδημία Πλάτωνος: ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μέρη στον κόσμο, αλλά ελάχιστα αξιοποιήσιμο.

Πεδία μαχών για τη δημοκρατία, όπως είναι π.χ. ο Μαραθώνας, όπου θα αναλύονται οι ιστορικές μάχες του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας.

Μεταλλεία Λαυρίου: Προτείνεται να προστεθεί η ιστορία του πλούτου του ασημιού, το οποίο ενδυνάμωσε την αθηναϊκή δημοκρατία χρηματοδοτώντας τον στόλο της πόλης.

Τέλος, η Ελλάδα πρέπει να γίνει η κορυφαία χώρα στον κόσμο στον τομέα της Ψηφιακής Κληρονομιάς, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες στην κινητή τηλεφωνία. Μπορούν, δηλαδή, να παρέχονται μεταξύ άλλων υπηρεσίες που σχετίζονται με την άμεση πληροφόρηση σε σχέση με το κάθε αξιοθέατο, την έκδοση εισιτηρίων, τη μετάφραση, το φιλικό προς τα παιδιά περιεχόμενο, τη σύνδεση με ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει βασικά μέσω δύο εταιρειών. Ενας Δημόσιος Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας ή ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα των ΗΠΑ θα έχει ως βασικό στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (πλην Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης) περιλαμβανόμενης και της χρηματοδότησης μέσω του TIF (Tax Increment Financing), ενός «εργαλείου» χρηματοδότησης δημοσίων έργων της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως από δήμους και κοινότητες. Με το «εργαλείο» αυτό χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις υπό μορφή δανείου με βάση την αύξηση της φορολόγησης της υπεραξίας που δημιουργείται από τη συγκεκριμένη παρέμβαση. Μέσω του TIF, οι «επενδύσεις» θα αναγνωρίζονται ως προπληρωμές μελλοντικών φόρων από τις επισκέψεις τουριστών στην Ελλάδα, με βάση ένα 30ετές μηνιαίο χρονοδιάγραμμα αποσβέσεων.

Παράλληλα, ένα ελληνικό κρατικό ίδρυμα Κοινής Ωφέλειας (με προτεινόμενη ονομασία το «Αθήνα 508 π.Χ.»), θα αναλάβει την προσέλκυση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ενωσ,η αλλά και από πηγές χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους με βάση το πρότυπο που ακολούθησαν με επιτυχία στο πρόσφατο παρελθόν η «Αθήνα 2004» και το «Αττικό Μετρό». Θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου, του οποίου και θα είναι ο ιδιοκτήτης εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Και οι δύο εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για την επιλογή των εξειδικευμένων εταιρειών που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου.

Η Εταιρεία

Πρωτοπόρος στον σχεδιασμό μουσειακών χώρων

Η εταιρεία Appelbaum, η οποία ιδρύθηκε το 1978, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον σχεδιασμό μουσείων (με γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Πεκίνο), έχοντας ολοκληρώσει περισσότερα από 500 έργα σε 30 χώρες.

Στη Νέα Υόρκη, από τα έργα της εταιρείας ξεχωρίζουν το Liberty Science Center, το πλανητάριο Hayden και μεγάλα τμήματα του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Στην Ουάσιγκτον, σχεδίασε το κέντρο επισκεπτών του Καπιτώλιου και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και στο Λιτλ Ροκ την προεδρική βιβλιοθήκη του Μπιλ Κλίντον. Από τα υπόλοιπα, αξιόλογα έργα είναι το Μουσείο Πορτογαλικής Γλώσσας, το Εθνικό Μουσείο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου και το Μουσείο Ειδήσεων και Δημοσιογραφίας στην Πενσιλβάνια.

Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεχωρίζουν ένα μεγάλο πολιτιστικό έργο στο Βερολίνο (Humboldt-Forum), το Μουσείο Smithsonian για την αφρο-αμερικανική ιστορία και τον πολιτισμό στην Ουάσιγκτον, το νεότερο εθνικό μουσείο στον Καναδά και τα δύο μεγαλύτερα νέα μουσεία στη Ρωσία.

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: τα 3 μεγάλα στοιχήματα της ανάπλασης


Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: τα 3 μεγάλα στοιχήματα της ανάπλασης 

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Ανάπλασης του Φαληρικού όρμου. Το πρώτο είναι η επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός πόλου έλξης. Το τρίτο είναι η διαχείριση των πλημμυρικών προβλημάτων της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.
Ως προς την επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα, η προσέγγιση του Ρέντσο Πιάνο βασίζεται σε δύο βασικές παρεμβάσεις: στη μετακίνηση, βύθιση και κάλυψη της νέας παραλιακής λεωφόρου και στην προέκταση τοπικών οδών που τέμνουν την παραλιακή προς τη θάλασσα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τμήμα της νέας παραλιακής (περίπου 1.200 μέτρα) που διέρχεται μέσα από τον φαληρικό όρμο πρόκειται να μετακινηθεί κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα και να βυθιστεί, ώστε να βρίσκεται σε ύψος 80 εκατοστών από τη στάθμη της θάλασσας.
Ο αυτοκινητόδρομος πρόκειται να καλυφθεί (δηλαδή να υπογειοποιηθεί) περίπου για 600 μέτρα, αλλά όχι συνεχόμενα, ώστε να δημιουργηθούν διάδρομοι προς την παραλία. Η κίνηση των οχημάτων θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά δεν θα ενοχλεί: βυθίζοντας τον αυτοκινητόδρομο και ανεβάζοντας το επίπεδο του πάρκου, όσοι περπατούν στο πάρκο δεν θα βλέπουν τα αυτοκίνητα.
Με τη νέα παραλιακή να έχει εν μέρει καλυφθεί, δημιουργείται πλέον η απαραίτητη δίοδος προς τη θάλασσα. Εκεί έρχεται η δεύτερη ιδέα: η προέκταση δρόμων του Μοσχάτου και της Καλλιθέας ώς τη θάλασσα, με τη μορφή πεζοδρόμων.
Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται η αντιμετώπιση του δεύτερου προβλήματος, της προσέλκυσης κόσμου. Σύμφωνα με την ιδέα του κ. Πιάνο, κατά μήκος των πεζοδρόμων μπορούν να αναπτυχθούν (αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες) δραστηριότητες, να δημιουργηθούν εστιατόρια, καφετέριες ή όποιες άλλες χρήσεις προσελκύουν κόσμο. «Στο μέλλον ίσως θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσα στο πάρκο ένα σχολείο ή κάποια υπηρεσία», προσέθεσε ο κ. Πιάνο.
Δημιουργία ενός ξηρού καναλιού
Οσον αφορά, τέλος, τα πλημμυρικά προβλήματα της περιοχής, ο κ. Πιάνο τα αντιμετωπίζει δημιουργώντας ένα ξηρό κανάλι κατά μήκος της έκτασης, το οποίο θα μπορεί να διευκολύνει την παροχέτευση του νερού στη θάλασσα όταν βρέχει. Η στάθμη του Μοσχάτου και της Καλλιθέας είναι χαμηλότερη από τη θάλασσα και αν δεν προσέξουμε θα κατασκευάσουμε κάτι που θα λειτουργήσει ως φράγμα, συγκρατώντας τα νερά στο εσωτερικό της πόλης» είχε πει παλαιότερα ο Ρέντσο Πιάνο.
Ο διαγωνισμός για το μεγάλο αυτό έργο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο μέχρι το 2015 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και να λειτουργήσει εκ νέου η παραλία του Φαλήρου, αυτή τη φορά γεμάτη με κόσμο.

Παράταση για τη δημοπράτηση του σιδηροδρομικού έργου Τιθορέα - Δομοκός για το Νοέμβρη


Παράταση για τη δημοπράτηση του σιδηροδρομικού έργου Τιθορέα - Δομοκός για το Νοέμβρη 

Ανεβλήθη η προγραμματισμένη για τις 23/10 δημοπράτηση των έργων - σκούπα για την ολοκλήρωση του τμήματος Τιθορέα - Δομοκός της σιδηροδρομικής γραμμής ΠΑΘΕ, λόγω απεργίας των μηχανικών.

Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 415 εκατομμυρίων, αναμένεται από τον κατασκευαστικό κλάδο με αγωνία εδώ και πολύ καιρό σε μια εποχή μεγάλης «ανομβρίας» στον τομέα των έργων. Ωστόσο η απεργία δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση η οποία μετατέθηκε για τις 13 Νοεμβρίου.

Με την υλοποίηση του έργου «ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΜΗΣ, ΤΩΝ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΤΙΘΟΡΕΑ – ΔΟΜΟΚΟΣ» θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υπολογίζεται ότι θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη στις σιδηροδρομικές μεταφορές, επιβατικές και εμπορευματικές. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά τόσο κατά την διαγωνιστική περίοδο όσο και κατά το διάστημα κατασκευής τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016.
 

Τραμ Αθήνας: αρχές του 2013 έρχεται η δημοπράτηση για την επέκταση προς Αργυρούπολη


Τραμ Αθήνας: αρχές του 2013 έρχεται η δημοπράτηση για την επέκταση προς Αργυρούπολη 

Το Τραμ της Αθήνας μπορεί εδώ και χρόνια να μην έχει καταφέρει να επεκταθεί καθώς οι πολιτικές που είχαν ακολουθηθεί ήταν εχθρικές για το μέσο αλλά πλέον κάνει την δική του «αντεπίθεση».

Εκτός από την επέκταση προς Πειραιά που ξεκινά η κατασκευή της οσονούπω αλλά και την επέκταση του Τραμ προς Πατησίων έρχεται άλλη μία μικρή αλλά εξαιρετικά σημαντική επέκταση του μέσου να προστεθεί στα πλάνα της Αττικό Μετρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την επέκταση από το Αμαξοστάσιο του Ελληνικού στον σταθμό του Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ με μήκος 1,1 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο που πάντα κολλούσε στην αξιοποίηση του χώρου. Πλέον το έργο έχει πάρει τον δρόμο του και οδεύει προς δημοπράτηση.

Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 12εκ.ευρώ και αφορά την κατασκευή μονής γραμμής που θα συνδέει το Αμαξοστάσιο με τον σταθμό του Μετρό. Σε ερώτηση που κάναμε σε στέλεχος της Αττικό Μέτρο γιατί δεν κατασκευάζεται διπλή γραμμή για αυτή την επέκταση η απάντηση ήταν πως είναι πολύ μικρή η απόσταση και εύκολα θα καλύπτεται από ένα συρμό τη φορά χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην κυκλοφορία τους.

Αυτή την περίοδο αναζητείται χρηματοδότηση μέσω της ανακατανομής του ΕΣΠΑ και επιδιώκεται να εισέλθει σε ένα από τα διαθέσιμα επιχειρησιακά προγράμματα (Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας, ΠΕΠ Αττικής κλπ).

Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει στο πρώτο δίμηνο του 2013 ενώ η κατασκευαστική περίοδος υπολογίζεται σε 12 μήνες. Με αυτό το σκεπτικό αν έχουμε ανάδοχο μέχρι το Καλοκαίρι τότε στα τέλη του καλοκαιριού του 2014 το Τραμ θα κάνει τις πρώτες του βόλτες προς την Λ.Βουλιαγμένης.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Η γραμμή αυτή ουσιαστικά θα είναι τροφοδοτική του Μετρό κάνοντας τον σταθμό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ κομβικό. Σύμφωνα με τα σημερινά σχέδια θα δημιουργηθεί η γραμμή ΒΟΥΛΑ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ που θα συνδέει τα Νότια παραλιακά προάστια με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης και τον σταθμό του Μετρό για μετεπιβίβαση.

Η επέκταση αυτή θα είναι εξαιρετικά πετυχημένη και το καλοκαίρι καθώς θα μπορεί ο επιβάτης με μία μετεπιβίβαση να έχει γρήγορη πρόσβαση στις κοντινές παραλίες του Αγίου Κοσμά, της Γλυφάδας και της Βούλας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα πρέπει με συνοπτικές διαδικασίες να μπει το έργο στο ΕΣΠΑ, θα ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης, να προκηρυχθεί  ο διαγωνισμός για να τρέξει το έργο.

Μετρό Θεσσαλονίκης: 6 χρόνια εργασιών, δείτε το νέο video με την πρόοδο του έργου


Μετρό Θεσσαλονίκης: 6 χρόνια εργασιών, δείτε το νέο video με την πρόοδο του έργου 
Μετά και το άνοιγμα των σταθμών ΠΑΠΑΦΕΙΟ, ΠΑΤΡΙΚΙΟ και ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης δείχνουν να ζωντανεύουν και πάλι. Οι κατασκευαστικές εργασίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμα λόγω και των οικονομικών προβλημάτων της ΑΕΓΕΚ αλλά φαίνεται πως έχουν βρεθεί χρηματοδοτικοί κρουνοί (δάνειο από την ALPHA BANK) και το έργο μπορεί να πάρει ανάσες.

Δείτε το νέο βίντεο για το Μετρό Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών

Μετρό Αθήνας: εντυπωσιακό video για γραμμές και τους νέους σταθμούς σε Ελληνικό, Ανθούπολη, Χαϊδάρι


Μετρό Αθήνας: εντυπωσιακό video για γραμμές και τους νέους σταθμούς σε Ελληνικό, Ανθούπολη, Χαϊδάρι 
Δείτε το νέο βίντεο για το Μετρό της Αθήνας στο οποίο παρουσιάζονται όλοι οι σταθμοί των γραμμών 2 και 3 του Μετρό συμπεριλάμβανομένων και των σταθμών των επεκτάσεων προς Ανθούπολη, Ελληνικό, Χαϊδάρι