EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Αν μπορέσεις να κερδίσεις το λαό κερδίζεις το βασίλειο, αν χάσεις το λαό χάνεις το βασίλειο»

Αυτό είναι ένα απόφθεγμα του Κομφούκιου και κάποιοι στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν εντρυφήσει μόνο σε άλλους μεγάλους στοχαστές της ανατολικής φιλοσοφίας και έχουν τη μπάλα.
Φαίνεται ότι η 28η Οκτωβρίου, από εθνική γιορτή τιμής στους πεσόντες, μνήμης για σημαντικά ιστορικά γεγονότα και παραδειγματισμού για τις επόμενες γενιές, μετατρέπεται σιγά – σιγά σε σιδερόφρακτο και στρατοκρατούμενο πανηγύρι για τους πολιτικούς. Οι οποίοι, όταν τολμούν να βγαίνουν από το σπίτι τους, το κάνουν από ανάγκη και πάντα με τη συνοδεία δεκάδων αστυνομικών.
Φαίνεται όμως ότι στη δημοκρατία στην οποία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όπως μας έμαθαν τόσα χρόνια, για να προστατέψουν τους πολιτικούς χρειάζεται και ο στρατός. Και τι οξύμωρο. Πριν από 72 χρόνια ο ελληνικός στρατός αντιμετώπιζε σθεναρά τους Ιταλούς με νύχια και με δόντια, αλλά σήμερα ο ίδιος στρατός χρησιμοποιείται σαν…. μπράβοι των πολιτικών, σαν σωματοφύλακές τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οργή του κόσμου.
Θα πει κανείς: Ποια οργή, κάτι Συριζαίοι πικραμένοι είναι, ίσως και κάποιοι τρελαμένοι Χρυσαγίτες, δεν είναι μαζική εκδήλωση της οργής του λαού. Ίσως έτσι είναι τα πράγματα, αλλά το θέμα μας δεν είναι η εξέγερση του κόσμου. Αυτή όταν θα γίνει δε θα αφήσει τίποτε πίσω του.
Το πρόβλημα που μας εξοργίζει όσο τίποτε και θα πρέπει να εξοργίζει κάθε δημοκράτη είναι η εικόνα μιας εθνικής εορτής στην κυριολεξία στρατοκρατούμενης. Κοκκινοσκούφηδες της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας είχαν παραταχθεί κατά μήκος της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για να προστατέψουν τους επισήμους από πιθανά επεισόδια. Είχαν σχηματίσει μια απροσπέλαστη αλυσίδα προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς τους δύσμοιρους και μόνους πολιτικούς. Και με όλο το σεβασμό που έχουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν αυτός, τα μέλη της κυβέρνησης και οι υπόλοιποι πολιτικοί θέλουν να κάνουν πριβέ εορτές ας μας το πουν. Αυτό όμως δεν είναι εθνική εορτή. Είναι εξοργιστικό να βλέπει κανείς το στρατό να κατεβαίνει στους δρόμους. Και δε μιλάμε μόνο για τους φανερούς στρατιώτες καθώς υπήρξαν και εκατοντάδες καμουφλαρισμένοι κι έτοιμοι να επέμβουν.
Άραγε αρέσει στην πολιτική ηγεσία του τόπου να βρίσκεται η δημοκρατία στο γύψο και κανείς να μην το ομολογεί; Να χρησιμοποιούνται οι φαντάροι μας για προστασία των πολιτικών και των διάφορων επισήμων που νομίζουν ότι έτσι αποτίουν φόρο τιμής; Τι φοβήθηκαν δηλαδή; Εκτροπή; Πήραν στα σοβαρά τον Ψυχάρη που περιμένει ακόμη Χούντα; Ή μήπως είχαν πληροφορίες ότι ο λαός θα βγει και θα τους πάρει με τις πέτρες; Αν δεν το έκανε τώρα είναι σίγουρο ότι θα το κάνει σύντομα.
Εν πάση περιπτώσει, οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 40 ετών ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της χώρας. Δε μπορεί οι ίδιοι να αποφασίζουν να κατεβάζουν και το στρατό στο δρόμο για να προστατέψει το σαθρό πολιτικό οικοδόμημα που έχτισαν.
Γι’ αυτό η φετινή εθνική επέτειος θα είναι το ίδιο ντροπιαστική όπως η περσινή με τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. Διότι καλύτερα να σπας τις καρέκλες και να διώχνεις τους επίσημους από μια γιορτή που δεν είναι άξιοι να παρευρίσκονται, παρά να στέλνεις στρατιώτες να τους προστατεύει. Μεγάλη η ξεφτίλα και δείχνει ξεκάθαρα αυτό που είπε ο Κομφούκιος. Χάνουν το λαό, θα χάσουν και το βασίλειο.

Αριστερός Ψάλτης 
ΠΗΓΗ

«Εξεγέρθηκαν» οι εργαζόμενοι της Air France ενάντια στις απολύσεις

Διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκαν σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Στην τελευταία σημειώθηκαν πρωτοφανή επεισόδια στο Σαρλ ντε Γκωλ, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Air France συγκρούστηκαν με αστυνομικούς μπροστά στα έκπληκτα μάτια επιβατών, ακριβώς την ημέρα που ξεκινούν οι δύο εβδομάδες σχολικών διακοπών στη Γαλλία.
Οι εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονταν για την πρόθεση της Air France να μειώσει κατά 10% το προσωπικό της, έκαναν πορεία μέσα στο αεροδρόμιο Ρουασί - Ντε Γκωλ, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια μπροστά στην αίθουσα αναμονής, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Η αεροπορική εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκαν περικοπές θέσεων εργασίας, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αναβολή επ’ αόριστον των σχεδίων επέκτασης.
Σε δήλωσή του, το συνδικάτο CGT ανέφερε ότι αντιτίθεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, καθώς θα έχει επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και τους μισθούς.
Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου Air France-KLM, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση της τάξης του 5,2%, φτάνοντας τα 12,15 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2011.
Ωστόσο, το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα της περιόδου διαμορφώθηκε σε ζημιές ύψους 1,2 δισ., έναντι ζημιών 564 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Προσφυγές πολιτών κατά του συμβιβασμού Δημοσίου - Siemens


 

Αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον, αλλά και ασύμβατη με το ελληνικό Σύνταγμα, θεωρούν τη συμβιβαστική συμφωνία Δημοσίου - Siemens φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να την ακυρώσει με διαδικασίες «εξπρές».

Προσφυγή έχουν ήδη καταθέσει το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», μια Ανώνυμη Εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης και πέντε Έλληνες φορολογούμενοι.

Η προσφυγή αναφέρει ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, από την εικοσαετή παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα προκλήθηκε ζημία στο Δημόσιο ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετα, επισημαίνεται στην αίτηση ακύρωσης, η επίμαχη συμφωνία απάλλαξε παντελώς την εταιρεία από την υποχρέωση καταβολής του ποσού αυτού, ενώ το Δημόσιο παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του και συμβιβάστηκε με την καταβολή μόνο του ποσού των 90 εκατομμυρίων ευρώ, και μάλιστα σε βάθος πενταετίας, καθώς και τον συμψηφισμό οφειλής του Δημοσίου προς αυτήν ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ (προβλέπονται και άλλοι δευτερευούσης σημασίας όροι, όπως είναι επιτροπή εποπτείας).

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι, ειδικά μετά την επιβολή των δύο Μνημονίων και τις οικονομικές θυσίες των πολιτών, δεν είναι ανεκτή, νομικά, ηθικά αλλά και δημοσιονομικά, η παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από τις νόμιμες αξιώσεις του.

Παράλληλα σημειώνεται στην προσφυγή ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της νομιμότητας, του κράτους δικαίου, της καλής πίστης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ιδιώτη απέναντι στο κράτος, της ισότητας και του άρθρου 106 του Συντάγματος που ορίζει ότι «η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας».

Σε άλλο σημείο της προσφυγής του, το Σωματείο τονίζει ότι «η απαλλαγή της εταιρείας Siemens από την οποιαδήποτε αστική και διοικητική ευθύνη, ακόμη και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και τη συνταγματική αρχή ότι το κράτος αποτελεί εγγυητή της νομιμότητας και του δικαίου».

Έχεις εταιρεία; Με 2.000 ευρώ διαφημίζεσαι στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ!

Εναλλακτικούς μεθόδους για την αύξηση των εσόδων του προωθεί ο ΟΑΣΑ, με δεδομένο ότι, το 2011, οι ζημιές του ομίλου (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ) έφτασαν τα 313,5 εκατ. ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προβληθούν μέσω της εκτύπωσης του λογοτύπου τους ή/και διαφημιστικού μηνύματος στην πίσω όψη του εισιτηρίου, καταβάλλοντας τίμημα ανάλογο με την ποσότητα των εισιτηρίων, στα οποία θα επιλέξουν να προβληθούν.
Η μέγιστη ποσότητα των εισιτηρίων που μπορεί να διατίθεται μηνιαίως για την τοποθέτηση διαφημιστικών μηνυμάτων ανέρχεται σε 8-10.000.000 εισιτήρια.
Η ελάχιστη ποσότητα εισιτηρίων που διατίθεται προς προβολή είναι 1.080.000 εισιτήρια της ίδιας τιμής και η αντίστοιχη χρέωση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούνται να «αγοράσουν» ολόκληρη την διαθέσιμη ποσότητα ή μέρος αυτής, εφόσον δεν έχει ήδη διατεθεί σε άλλον ενδιαφερόμενο.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει ταυτόχρονο ενδιαφέρον από περισσότερες της μιας εταιρείες για τον ίδιο μήνα ή ποσότητα εισιτηρίων ή τύπο εισιτηρίου και η ζήτηση ξεπερνά την μηνιαία παραγόμενη ποσότητα εισιτηρίων από τον ΟΑΣΑ, τότε τα αιτήματα ικανοποιούνται αυστηρά κατά σειρά προτεραιότητας.
Όσον δε αφορά το τίμημα που θα καταβάλει ο ανάδοχος, αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των εισιτηρίων που θα εκτυπωθούν με το διαφημιστικό του μήνυμα.
Η μικρότερη ποσότητα εισιτηρίων που διατίθεται προς εκτύπωση διαφημιστικού μηνύματος είναι ένας κωδικός εισιτηρίων που αντιστοιχεί σε 1.080.000 εισιτήρια. Συνεπώς, τα αιτήματα θα πρέπει να αναφέρονται σε ακέραιο πολλαπλάσιο αριθμού κωδικών εισιτηρίων του ιδίου ή και διαφορετικών μηνών.
Οι τύποι εισιτηρίων που διατίθενται για τοποθέτηση διαφημιστικών μηνυμάτων είναι τα εισιτήρια αξίας 1,40 ευρώ (4-5 κωδικοί μηνιαίως), 0,70 (2-3 κωδικοί μηνιαίως), 1,20 (1-2 κωδικοί μηνιαίως) και 0,60 (μέχρι 1 κωδικός μηνιαίως).

Ναύπλιο: Αποδοκίμασαν τον υφυπουργό Ανάπτυξης


 
Την καθιερωμένη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου στο Ναύπλιο παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υφυπουργού ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ενώ για πρώτη φορά στην πόλη του Ναυπλίου δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων στο χώρο της παρέλασης.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες, από συγκεντρωμένα μέλη του Αντιφασιστικού Μετώπου Αργολίδας, στο άκουσμα του ονόματος του υφυπουργού, κατά την κατάθεση στεφάνων. Να σημειωθεί ότι μέχρι και ο εκφωνητής μπέρδεψε τα λόγια του...

Πηγή:argolikeseidiseis

Πριβέ οι φετινές παρελάσεις


 

Χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα, αντίστοιχα τουλάχιστον της περσινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και υπό τη σκιά χιλιάδων αστυνομικών, και για πρώτη φορά και χιλιάδων στρατιωτών που έφεραν όπλα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκαν στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις.
Πάντως, σε πάρα πολλές πόλεις, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα με τις επίσημες παρελάσεις, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις. Κύρια συνθήματά τους, εκτός της εναντίωσης στην πολιτική της λιτότητας και της τρόϊκας, ήταν κατά των νεοναζί. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, όπως στο Περιστέρι, μαθητές παρέλασαν με περιβραχιόνια με τον αγκυλωτό σταυρό διαγραμμένο.



Στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση διήρκεσε μόλις 30 λεπτά, με την παρουσία του κόσμου να είναι μικρή. Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο πριν την παρέλαση, όταν δύο γυναίκες προσπάθησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.
Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μία μαθήτρια παρέλασε ξυπόλυτη.
Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου. Επίσης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια μέχρι την Ομόνοια.
Ολόκληρη η περιοχή του Συντάγματος είχε αποκλειστεί , με τους θεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση μόνο στο σημείο εκκίνησής της στο Ζάππειο και από το ύψος της Πανεπιστημίου.



Στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σε ακτίνα δεκάδων μέτρων γύρω από την εξέδρα των επισήμων είχε δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη», ενώ ακριβώς απέναντι είχε παραταχθεί άγημα του Στρατού.
Επί ποδός στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκονταν περίπου 2.000 αστυνομικοί. ενώ αυστηρή ήταν η επιτήρηση τόσο από αέρος με ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και από θαλάσσης με σκάφη του Λιμενικού.
Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όταν μερίδα συγκεντρωμένων, μεταξύ τους μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να παρελάσει στην παραλιακή οδό.
Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις νεαρών με άνδρες των ΜΑΤ. Στην περιοχή παρέμειναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων και τελικά η πορεία έγινε στη Βασ. Όλγας.
Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν και πριν την έναρξη της παρέλασης να προσεγγίσουν στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, με σκοπό να πάρουν θέση απέναντι στην εξέδρα των επισήμων και να φωνάξουν συνθήματα. Δυνάμεις των ΜΑΤ δεν τους το επέτρεψαν και τους περιόρισαν σε σημείο κοντά στο κτήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Διαμαρτυρία την ώρα της παρέλασης έκαναν και μέλη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».


Στο Περιστέρι Αττικής, κανένας από τους μαθητές που παρέλασαν δεν γύρισε το κεφάλι στην πλευρά της εξέδρας..
Μαθητής μούτζωσε τους επισήμους, ενώ ένας άλλος παρέλασε φορώντας περιβραχιόνιο με διαγραμμένη σβάστικα ως έκφραση αντίθεσης στο ναζισμό.
Και στο Ηράκλειο Κρήτης οι μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι στην πλευρά της εξέδρας ενώ μαθητές του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού ύψωσαν τη γροθιά τους, την ώρα που περνούσαν μπροστά από τους επίσημους. Σε πλακάτ που κρατούσε πολίτης απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, αναγραφόταν: «Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας».
Στην Τρίπολη, μέλη του Εργατικού Κέντρου και του Αντιφασιστικού Μετώπου Αρκαδίας είχαν αναρτήσει πανώ και φώναζαν συνθήματα. Το Αντιφασιστικό Μέτωπο προσπάθησε να παρελάσει αλλά απωθήθηκε από την αστυνομία με χρήση δακρυγόνων.
Στην Καλαμάτα ομάδα πολιτών παρήλασε μετά ,όμως την αποχώρηση των επισήμων.
Χωρίς εξέδρα επισήμων έγινε η παρέλαση στην Κόρινθο ,ενώ δεν έλειψαν τα συνθήματα.
Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης,στην Πάτρα ,στο Αγρίνιο και στα Χανιά.
Στη Λάρισα, οπαδοί του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν αναρτήσει πανό,και φώναζαν συνθήματα, ενώ κάποιοι από τους παρελαύνοντες μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι τους προς τους επισήμους.
Στην Ιερισσό Χαλκιδικής, οι μαθητές παρέλασαν με μαύρες κορδέλες στα υψωμένα σε γροθιά χέρια τους διαμαρτυρόμενοι για την επένδυση χρυσού στην περιοχή τους και στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του δήμου, μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε κατάληψη επί μία ώρα, του δρόμου, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Στο Ναύπλιο, ομάδα στελεχών του ΚΚΕ ανήρτησε πανό στο βράχο της Ακροναυπλίας, που έγραφε «Όχι στα μέτρα, όχι στο φασισμό»και έκαναν πορεία μέχρι τον χώρο της παρέλασης.
Σε αρκετές περιοχές της χώρας ,κυρίως στα δυτικά και βόρεια οι παρελάσεις ματαιώθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών.

"Να βάλουμε... ΚΤΕΛια στο αεροδρόμιο για επιβίβαση - αποβίβαση"!

Μπορεί συχνά-πυκνά η ΥΠΑ να βρίσκεται στο επίκεντρο παραπόνων και διαμαρτυριών για την κατάσταση και τη λειτουργία αεροδρομίων και άλλων θεμάτων, αλλά το τι ακούνε και αυτοί κάθε τόσο και τι θέματα καλούνται να διαχειριστούν, δεν περιγράφεται, όπως μεταδίδει το blog “tourism lobby”.
Όπως η περίπτωση που ακούσαμε προσφάτως για περιφερειακό αεροδρόμιο, όπου τοπικοί φορείς προσπαθούσαν και αυτοί -τι πρωτότυπο - να κλείσουν συμφωνία με την Ryanair.
Η οποία Ryanair, επειδή το αεροδρόμιο είναι μικρής κυκλοφορίας και επιβατικής κίνησης, δεν διαθέτει λεωφορεία για τη μεταφορά των επιβατών από τα αεροσκάφη στον αεροσταθμό.
Οι Ιρλανδοί, απαίτησαν τα αεροπλάνα, αντί να σταθμεύουν 80-100 μέτρα από τον αεροσταθμό, να σταματούν έξω ακριβώς από την πύλη εισόδου-εξόδου, σε απόσταση φυσούνας, ας πούμε, κάτι που δεν επιτρέπεται ούτε και γίνεται πρακτικά.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι το αίτημα των εντοπίων ενδιαφερόμενων προς το αεροδρόμιο και την ΥΠΑ ήταν να επιστρατευτούν τοπικά... ΚΤΕΛ για την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών!
Και κατόπιν αυτού, αν η απαίτηση ήταν βασικός όρος, τότε η συμφωνία μάλλον δεν πάει καλά...

Αφέθηκε ελέυθερος πριν λίγο ο Βαξεβάνης


Αφέθηκε ελέυθερος πριν λίγο ο Βαξεβάνης  Αύριο το μεσημέρι στον ανακριτή

Ελεύθερος αφέθηκε πριν από λίγο ο Κώστας Βαξεβάνης, με την υποχρέωση να εμφανιστεί αύριο το μεσημέρι στον ανακριτή.

Συνεχίζει να διχάζει η μελέτη του ΙΟΒΕ για την απελευθέρωση των φορτηγών ΔΧ



Παρουσιάστηκε το 2007, αλλά ακόμα και σήμερα συνεχίζει να διχάζει. Το οξύμωρο είναι ότι, βάση (και) αυτής της μελέτης, στηρίχτηκε το υπουργείο Μεταφορών για το σχέδιο νόμου της απελευθέρωσης των φορτηγών ΔΧ.
Ο λόγος γίνεται για τη μελέτη του ΙΟΒΕ με θέμα: «Η Κλειστή Αγορά Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης: Προβλήματα και Προοπτικές». Από τη μελέτη προέκυπτε ότι το -τότε- θεσμικό πλαίσιο λειτουργούσε ανασταλτικά στην ανάπτυξη του κλάδου, ενώ αποθάρρυνε την ανανέωση του στόλου των βαρέων οχημάτων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, αλλά και το Περιβάλλον.
«Απευθυνόμενοι, στη διοίκηση του ΙΟΒΕ (σ.σ. προΐστατο ο κ. Γ. Στουρνάρας τότε!) ζητήσαμε να μας δώσουν την ταυτότητα της έρευνας, το χρονικό διάστημα διεξαγωγής της, το συνολικό αριθμό των συμπληρωθέντων ερωτηματολογίων, σε ποιες εταιρείες βασίστηκαν τα συμπεράσματα, την επιλογή του δείγματος ερωτηθέντων ιδιοκτητών φορτηγών και εργαζόμενων  στον κλάδο, αλλά και με ποια κριτήρια πραγματοποιήθηκε και κυρίως ποιος/οι επεξεργάστηκαν τα εν λόγω αποτελέσματα. Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ!», καταγγέλλει εκπρόσωπος μεγάλης ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών.

Μηνύσεις και πρόστιμα στη ΣΕΛΜΑΝ από την Επιθεώρηση Εργασίας


Μηνύσεις και πρόστιμα στη ΣΕΛΜΑΝ από την Επιθεώρηση Εργασίας

Η Επιθεώρηση Εργασίας Εύβοιας έχει ...ταράξει στα πρόστιμα και στις μηνύσεις την εταιρεία ΣΕΛΜΑΝ, όπως προκύπτει από έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας σε απάντηση ερώτησης βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων και ο Ευβοιώτης Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου, μόνο για το έτος 2012, έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ποσού 129.000 ευρώ και έχουν κατατεθεί τέσσερις μηνύσεις, για μη έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Επίσης έχουν κατατεθεί άλλες δύο μήνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν περιπτώσεις παραβίασης και παρακώλυσης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των μελών της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΕΛΜΑΝ.

Χειροπέδες σε 6 για χρέη προς το Δημόσιο

Σε τρεις περιπτώσεις οι οφειλές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Εξι άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο τετραήμερο για χρέη προς το Δημόσιο.Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

- Δύο Έλληνες 37 και 39 ετών, διαχειριστές Ομόρρυθμης Εμπορικής Εταιρείας εμπορίας τηλεπικοινωνιακού υλικού, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 1.239.205,09 ευρώ έκαστος.
-.Εναν 64χρονο διεθύνοντα σύμβουλο ανώνυμης εμπορικής εταιρείας που συνελήφθη στο Μαρούσι, μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 1.224.273,15 ευρώ.
- Εναν 70 χρονο που συνελήφθη στην ίδια περιοχή. Ο διευθύνων σύμβουλος Ανωνύμων Εταιρειών Εισαγωγών – Εξαγωγών, συνελήφθη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 765.992,61 ευρώ.
- 39χρονο διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας λατομικών – ασφαλτικών προιόντων για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 390.096,31 ευρώ.
- 46χρονο που συνελήφθη στα Βριλήσσια. Ο διαχειριστής εισαγωγικής εταιρείας οφείλει στο Δημόσιο 143.298,55 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Athens: Social Meltdown Video (Greek Subtitles) Ελληνική υπότιτλοι.


Athens: Social Meltdown Video (Greek Subtitles) 
Ο Δημήτρης Δαλάκογλου, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, περιγράφει την κοινωνική κατάρρευση που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας εδώ και 2 χρόνια. Το καλογυρισμένο ντοκυμαντέρ σε σκηνοθεσία Ross Domoney, περιλαμβάνει videos και φωτογραφίες από τους δρόμους της πρωτεύουσας, που συχνά περιέχουν βία και σκληρές εικόνες από τη εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία που υπέστησαν οι κάτοικοι της Αθήνας. Με λίγα λόγια πρόκειται για άλλη μια video αποτύπωση της Νέας Ελληνικής Τραγωδίας. Μια αφήγηση των γεγονότων από το Μάιο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2012. Το video όπως αναφέρεται είναι μέρος της έρευνας σχετικά με τις μεγάλες δομικές μεταβολές που  συμβαίνουν στη χώρα μας. 






 

Οδικές μεταφορές εμπορευμάτων: Μια πικρή καραμέλα, μέρος 2ο

Εμείς και οι άλλοι … Εμείς είμαστε αυτοί που κάτω από αντίξοες συνθήκες διανέμουμε καθημερινά εμπορεύματα διαφόρων εταιρειών, αλλά και ιδιωτών.
Εμείς είμαστε αυτοί που δεν εισπράττουμε το πραγματικό αντίτιμο για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και στους πελάτες χονδρικής.
Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε επενδύσει πολλά για να μπορούμε να εργαζόμαστε καθημερινά.
Εμείς είμαστε αυτοί που τα κάνουν όλα … δηλαδή των οδηγό, των εργάτη, των εισπράκτορα και πολλά αλλά.
Εμείς είμαστε αυτοί που «σκύβουν το κεφάλι» στις ορέξεις του κάθε μεσάζοντα της μεταφορικής αλυσίδας ή του υπευθύνου φόρτωσης των εταιρειών που συνεργαζόμαστε.
Εμείς είμαστε αυτοί που ανεχόμαστε όλους αυτούς που μας κλέβουν καθημερινά το μεταφορικό έργο με τα παράνομα φορτηγά Ι.Χ και τα αλλοδαπά φορτηγά. Εμείς είμαστε αυτοί!
Οι άλλοι……..
Απλώς επωφελούνται οικονομικά από τις μεταφορικές υπηρεσίες που εμείς προσφέρουμε στους μεσάζοντες της μεταφορικής αλυσίδας, στους πελάτες χονδρικής και στους ιδιώτες, δηλαδή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Εμείς έχουμε ταυτότητα και όλοι ξέρουν ποιοι είμαστε. Αντιθέτως, είναι απορίας άξιον, το ΕΒΕΑ και όλοι οι άλλοι που συμμετέχουν σε διάφορες ομάδες εργασίας για τις εμπορευματικές μεταφορές, ποια συμφέροντα υποστηρίζουν και ποιους εκπροσωπούν, καθώς και ποια οικονομικά οφέλη μπορεί να έχουν από αυτή την εκπροσώπηση («να το κάνουν πάντως για τη φουκαριάρα τη μανά τους αποκλείεται», αυτά τα συνθήματα παραπέμπουν μόνο σε τηλεοπτικά spot).
Ας θυμηθούμε τι έλεγαν όλοι αυτοί, πριν δυο χρόνια για την απελευθέρωση της αγοράς των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, με τις «ευλογίες» πάντα  του υπουργείου Υποδομών, τις άδειες ΔΧ, που το ίδιο το κράτος επέβαλε στους αυτοκινητιστές να τις αγοράσουν, μπαίνοντας στη διαδικασία πολλοί εξ αυτών να βάλουν υποθήκη, ακόμα και τα σπίτια τους, για να προβούν στην αγορά τους.
•Κατ’ αρχάς οι διαμεταφορείς, μέσω του προέδρου της ΠΕΕΔ, επανειλημμένα ανέφεραν πως δεν επαρκούν τα ΦΔΧ και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν μεταφορές τρίτων με ίδια μέσα, δηλαδή με ΦΙΧ. Αξιότιμοι κύριοι, διαμεταφορείς, ισχυρίζεστε ότι δεν επαρκούν 6.000 ΦΔΧ αστικών διανομών για το νομό της Αττικής και άλλα περίπου 7.500 ΦΔΧ για την υπόλοιπη περιφέρεια;
Μήπως δεν ξέρετε ότι οι ίδιοι οι πράκτορες που εκπροσωπείτε, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αδυναμία έλεγχου από τις αρχές, έχουν βγάλει εκατοντάδες ΦΙΧ έως 4 τόνους, υποτίθεται για υλικά συσκευασίας και στην πραγματικότητα κάνουν, καθημερινά και παράνομα, μεταφορές εμπορευμάτων τρίτων;
•Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, από την πλευρά του, πρόβαλλε άλλα επιχειρήματα και μελέτες υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ΦΔΧ.
Συγκεκριμένα, δελτίο τύπου του ΕΒΕΑ, της 27ης Νοεμβρίου 2006, ενημέρωνε για επιστολή που είχε στείλει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στους τότε συναρμόδιους για το θέμα υπουργούς (Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών) με θέμα: «Η κλειστή αγορά φορτηγών δημόσιας χρήσης (Δ.Χ.Φ.ΑΔ.Χ) κοστίζει ακριβά στον Έλληνα καταναλωτή, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο περιβάλλον και στα οδικά ατυχήματα».
Η επιστολή κατέληγε ως εξής: «Το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση της σταδιακής απελευθέρωσης των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, γιατί αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου».
Αξιότιμοι κύριοι του ΕΒΕΑ, δεν μπορώ να καταλάβω με ποια στοιχεία στηρίζετε τα ανωτέρω. Εμείς είμαστε σε θέση να σας αποδείξουμε, απαντώντας στους ισχυρισμούς σας έναν-έναν και με στοιχεία, την πραγματική κατάσταση:
1. «Η κλειστή αγορά φορτηγών δημόσιας χρήσης (Δ.Χ.Φ.ΑΔ.Χ) κοστίζει ακριβά στον Έλληνα καταναλωτή».
Από τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών courier, που κατά μία έννοια θεωρείται ανοιχτό επάγγελμα για τη μεταφορά δεμάτων έως και 35 κιλά με φορτηγό ΙΧ, με την αιτιολογία της δήθεν ταχυμεταφοράς, από τους τιμοκατάλογους τους προκύπτουν τα εξής:
Ένα δέμα 35 κιλών, για να μεταφερθεί με μια εταιρεία courier από το Μαρούσι στον Πειραιά, θα κοστίσει από 70 έως 75 ευρώ, αναλόγως της εταιρείας και η παράδοση θα γίνει την επομένη της ημέρας παραλαβής.
Η ίδια μεταφορά, αν γίνει με φορτηγό δημόσιας χρήσης (ΦΔΧ), θα κοστίσει το ανώτερο 25 ευρώ και το δέμα θα παραδοθεί στον τελικό προορισμό του την ίδια ήμερα που θα γίνει και η παραλαβή, μετά από δύο ώρες περίπου. Ποιος κάνει λοιπόν ταχυμεταφορά; Ποιος είναι πιο φθηνός για τον καταναλωτή;
2. «Η κλειστή αγορά φορτηγών δημόσιας χρήσης (Δ.Χ.Φ.ΑΔ.Χ) κοστίζει ακριβά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ένα ΦΔΧ, για μια διανομή σε 15-18 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εντολή φόρτωσης από εταιρεία logistics, αμείβεται με το ποσό των 90 με 120 ευρώ, αναλόγως της εταιρείας logistics και τον τόπο φόρτωσης, δηλαδή το κόστος ανά παράδοση σε μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν ξεπερνά τα 8 ευρώ, ανεξαρτήτως μεταφερόμενου όγκου και βάρους ανά δέμα. Δεν είναι λοιπόν σαφές ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωφελούνται από τη χρήση ΦΔΧ;
3. «Η κλειστή αγορά φορτηγών δημόσιας χρήσης (Δ.Χ.Φ.ΑΔ.Χ) κοστίζει ακριβά στο περιβάλλον και στα οδικά ατυχήματα».
Δηλαδή τα περίπου 33.000 ΦΔΧ και 1.000.000 ΦΙΧ που κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αρκετά, αλλά μας προτρέπετε να βγάλουμε και άλλα 1.000, 2.000, 10.000, μήπως και μας κάνει έκπτωση το περιβάλλον λόγω ποσότητας, για να μην κοστίζουμε ακριβά;
Και μιας και τα ξέρετε όλα, δεν μας λέτε πόσα από τα χιλιάδες οδικά ατυχήματα που γίνονται στη χώρα μας οφείλονται σε ΦΙΧ και πόσα σε ΦΔΧ; Όταν εμείς απαρτίζουμε μόλις το 2,8% των συνολικών φορτηγών που κυκλοφορούν πανελλαδικώς, πώς είναι δυνατόν να ευθυνόμαστε μόνο εμείς για το πρόβλημα;
Τώρα λοιπόν, μετά την επιτυχημένη για εσάς απελευθέρωση, που δήθεν θα ανάκαμπτε η οικονομία  και θα άνοιγε ο δρόμος της ανταγωνιστικότητας, όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο, όχι μόνο δεν μπήκαν στο χώρο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών καινούργιοι επενδύτες, αλλά έχει φύγει τουλάχιστον το 30% των είδη υπάρχον αυτοκινητιστών, κατά τα αλλά έχετε δημιουργήσει την ομάδα «Dream Team» των ελληνικών logistics και συνεχίζεται να καταθέτετε δήθεν μελέτες για την βιωσιμότητα στο υπουργείο, ζητώντας παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση του, καλά κάνετε, αλλά μην ξεχνάτε είμαστε και εμείς εδώ!
Η επιχείρηση του αυτοκινητιστή είναι το ίδιο του το φορτηγό. Μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κινηθεί το φορτηγό είναι οι τροχοί του και επειδή εμείς είμαστε από διάφορες απόψεις “ο τελευταίος τροχός της αμάξης”, καλό θα ήταν να μας έχετε σύμμαχους για την ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας μας και όχι αντίπαλους και εσείς οι μεσάζοντες της μεταφοράς, αλλά και το ελληνικό κράτος.
Θανάσης Πουλόπουλος
(μεταφορέας, μέλος του Σωματείου Αθηνών «Ο Άγιος Παντελεήμων»)

Παράταση προσφορών για τις ζεύξεις Λευκάδας, Σαλαμίνας και το Ελευσίνα-Υλίκη

 
Όσο παραμένει στον «αέρα» η διαπραγμάτευση των 4 αυτοκινητοδρόμων και με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει στην ανακεφαλαίωσή τους, κανένα μεγάλο έργο δεν πρόκειται να κατασκευαστεί.
Αυτό επισημαίνουν φορείς της κατασκευαστικής αγοράς, επισημαίνοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι προκηρύξεις μεγάλων δημοσίων έργων, όταν δεν προχωρούν οι αυτοκινητόδρομοι εδώ και 1,5 χρόνο.
Όπως υπαγορεύει η λογική, δεν εκδηλώθηκε σοβαρό κατασεκυαστικό ενδιαφέρον για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας και Σαλαμίνας και τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, με αποτέλεσμα την παράταση των προσφορών στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου.
Συγκεκριμένα, απόφαση για τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την α΄ φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού ανάθεσης Σύμβασης Παραχώρησης για την μελέτη και κατασκευή του έργου Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης.
Με την απόφαση μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία από την 30.10.2012 που είχε ορισθεί στις 26.03.2013, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που έχει μέχρι σήμερα εκδηλωθεί είναι μικρό.
Το έργο αφορά στην κατασκευή οδικής σύνδεσης της Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας, συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου, σε αντικατάσταση της υφιστάμενης πλωτής γέφυρας καθώς και στην διαπλάτυνση του διαύλου της Λευκάδας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αντίστοιχες μεταθέσεις στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δοθούν για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας  - Περάματος και για τον οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, για τις 02.04.2013 και 09.04.2013 αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος στο δ.σ. του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

 
Αλλαγές υπήρξαν στο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο καθηγητής του ALBA Νίκος Τραυλός, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο μετέχει και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, o οποίος παρέστη και στην εκδήλωση του αεροσκάφους A380 της Emirates στο ΔΑΑ.

«Κουρεμένος» ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων



Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και δραστική μείωση των προσδοκώμενων ως το 2020 εσόδων προβλέπει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής. Μάλιστα, φθάνει στο σημείο να «μπλοκάρει» ουσιαστικά τη μεταβίβαση κρατικών ακινήτων στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου τα τελευταία να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τους!
Ρίχνουν τον πήχυ
Ο εισπρακτικός στόχος περιορίζεται πλέον στα 25 δισ. ευρώ σε ορίζοντα οκταετίας, εκ των οποίων 11,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν μέχρι το 2016, ενώ η υπεραισιόδοξη αρχική πρόβλεψη περί 50 δισ. ευρώ παραμένει ως τελικός στόχος αλλά για μετά το 2020. Από τα έσοδα αυτά, 26 δισ. ευρώ υπολογίζεται να προέλθουν από την πώληση ΔΕΚΟ και άλλων δικαιωμάτων του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων όσων θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), ενώ 20-28 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αντληθούν από 81.000 ακίνητα του Δημοσίου.
Μόνο στο ΤΑΙΠΕΔ
Το προσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης-Τρόικας δεσμεύει την ελληνική πλευρά να μην προχωρήσει σε «καμία μεταβίβαση οιουδήποτε ακινήτου σε άλλο φορέα εκτός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)», ώσπου να διασφαλιστούν οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Από την υποχρέωση αυτή δεν εξαιρούνται ούτε οι δήμοι ούτε το Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος, το οποίο προβλέφθηκε να ιδρυθεί προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων τους τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο του PSI.
Έμφαση στα ακίνητα
Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, η χώρα μας αναλαμβάνει επίσης δύο βασικές υποχρεώσεις: (α) να προσδιορίσει 40 νέα ακίνητα που θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 προς αξιοποίηση και (β) να περιγράψει αναλυτικά το σύνολο των υπόλοιπων 3.150 ακινήτων τα οποία έχουν προεπιλεγεί προς αξιοποίηση και να μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ την πλήρη και άμεση κυριότητα όλων των εμπορικά βιώσιμων ακινήτων από το σύνολο αυτό ως το τέλος του 2013.
Το νέο Μνημόνιο προαναγγέλλει και ριζικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν, καθώς προβλέπει ότι θα τροποποιηθούν όσες διατάξεις νόμου ορίζουν για τις προς αποκρατικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις διαφορετικό καθεστώς λειτουργίας σε σύγκριση με το ισχύον στον ιδιωτικό τομέα, «συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τις εργασιακές σχέσεις».
Στο εξής, το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύει σε εξαμηνιαία βάση έκθεση για τις προγραμματιζόμενες αποκρατικοποιήσεις του εκάστοτε τρέχοντος έτους και του επόμενου, σημειώνοντας μάλιστα το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων.
Απαραίτητα
Κυβέρνηση και Ταμείο πρέπει να επιδοθούν σε… σπριντ το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να ολοκληρωθούν προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δανειακής δόσης των 31,5 δισ. ευρώ δράσεις όπως:
1. Μεταφορά των ακόλουθων περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ: Εγνατία Οδός, αυτοκινητόδρομοι, περιφερειακοί λιμένες Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πάτρας, Ηρακλείου, Ραφήνας.
2. Έκδοση υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των εσόδων από το Ψηφιακό Μέρισμα στο Ταμείο.
3. Αλλαγή ή κατάργηση διατάξεων που αφορούν εταιρίες του Δημοσίου και προβλέπουν διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τις εταιρίες Ιδιωτικού Δικαίου (αφορά ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και λοιπούς λιμένες, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.).
4. Έναρξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ακολουθούν
Επιπλέον, σε δεύτερη φάση η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για:
* Την κατάρτιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα Κρατικά Λαχεία και την ύδρευση μέχρι το τέλος του 2012. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, ώστε να προετοιμαστεί η αποκρατικοποίησή της. Ως τον Ιούνιο του 2013 θα καταργηθούν οι ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, εκτός από τους ευπαθείς καταναλωτές, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις).
* Την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης της Εγνατίας Οδού τον Δεκέμβριο του 2012.
* Τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Μάρτιο του 2013, αφού η κυβέρνηση λύσει τα εναπομείναντα προβλήματα.
Οι νέοι στόχοι
2011-2012: 1,7 δισ. ευρώ
2011-2013: 5 δισ. ευρώ
2011-2014: 7,3 δισ. ευρώ
2011-2015: 8,5 δισ. ευρώ
2011-2016: 11,1 δισ. ευρώ
Μάριος Ροζάκος, στον Ελεύθερο Τύπο

«Η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα σωθεί»

«Η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα σωθεί» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και παράλληλα εκτιμά πως μία καθυστέρηση του προγράμματος λιτότητας θα έφερνε νέα προβλήματα.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα στο σχετικό ρεπορτάζ της, παρά το γεγονός ότι πολλά ερωτήματα «παραμένουν αδιευκρίνιστα», το Eurogroup στην επόμενη συνάντησή του στις 12 Νοεμβρίου, «θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφασίσει για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα».
«Η πολιτική οδηγία εδώ και καιρό είναι ότι η Ελλάδα έτσι και αλλιώς θα σωθεί και τώρα αυτό που απομένει είναι η διαπραγμάτευση των όρων», προσθέτει η FAZ επικαλούμενη διπλωμάτη στις Βρυξέλλες και σημειώνει πως τα ανοιχτά ερωτήματα, κυρίως για τα επιπλέον μέσα χρηματοδότησης, «δεν θα αποφασιστούν από την τρόικα αλλά θα πρέπει να αποφασιστούν πολιτικά».
Στο γεγονός ότι στην Ελλάδα θεωρείται δεδομένη η επιμήκυνση, την ώρα που το Βερολίνο διαψεύδει, στέκεται η Tagespiegel και καλεί την πολιτική ηγεσία στη Γερμανία να πει την αλήθεια: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια ότι οι χώρες της Ευρωζώνης διήνυσαν αυτόν τον μακρύ δρόμο για να αλλάξουν τώρα πορεία και να αφήσουν μόνη της την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ούτως ή άλλως πολιτικά αλλά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Για το λόγο αυτό ο Πέερ Στάινμπρουκ είχε δίκιο όταν έλεγε στη βουλή: πείτε επιτέλους την αλήθεια. Αλήθεια σημαίνει ότι βοηθάμε. Βοηθάμε το ευρώ , βοηθάμε την Ευρώπη, βοηθάμε εμάς. Θα διαρκέσει πολύ και θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια αλλά και χρήματα – πέρα από αυτή τη γενιά. Αυτό είναι σημαντικό όμως και για το σχεδιασμό των γερμανικών προϋπολογισμών. Για αυτό απαιτέιται αλήθεια αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το Σύνταγμα απαιτεί διαφάνεια και αλήθεια».
«Εμείς λέμε όχι», τονίζει από την πλευρά της η Bild. «Πολλοί βουλευτές έχουν απαυδήσει. Τώρα κινητοποιούνται οι επικριτές στην Χριστιανική Ένωση αλλά και στους Φιλελεύθερους», γράφει και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η γερμανική κυβέρνηση «ψάχνει εντατικά μια λύση ώστε η σχεδιαζόμενη επιμήκυνση για δύο χρόνια να μη συνδέεται με κόστος το οποίο είναι άμεσα εμφανές».
«Τα μηνύματα από την γερμανική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται», σχολιάζει η αυστριακή Die Presse. Παρόλα αυτά όμως, σημειώνει, «ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της διαφορετικά δεν θα πάρει την επόμενη δόση της βοήθειας».
Βέβαιο για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εμφανίζεται τέλος το Spiegel, με το κόστος, όπως αναφέρει, να το επωμίζεται η Ελλάδα. «Η χώρα νούμερο ένα σε κρίση στην Ευρώπη θα πάρει παράταση δυο χρόνων. Το κόστος κυμαίνεται ανάμεσα στα 16 και 18 δισ ευρώ, το οποίο θα επωμισθεί η ίδια η Ελλάδα», γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα.
Πηγή: Deutsche Welle

Επιχείρηση «μασάζ» για να προλάβουν διαρροές

Στην τελική ευθεία της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το σκληρό πακέτο μέτρων, η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα δέχεται τις πρώτες κινήσεις «μασάζ». Από την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομίλησε με βουλευτές της Ν.Δ. στο εντευκτήριο για την αναγκαιότητα του «ναι», βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση «άμβλυνσης» διαφωνιών και ενστάσεων που θα κορυφωθεί αυτήν την εβδομάδα.
Το βάρος των ζυμώσεων σηκώνουν ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Μπούρας, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο «γαλάζιος» πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Η «ομάδα κρούσης» συνομιλεί με όλους τους βουλευτές και μάλιστα επαναλαμβανόμενα, πράγμα που φαίνεται ήδη να λειτουργεί πολύ θετικά, καθώς κανένας δεν θα έχει το «άλλοθι» να υποστηρίξει πως «δεν με ρώτησαν, δεν με άκουσαν…».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές (από μηδενικές έως ελάχιστες, λένε), ωστόσο δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Ν.Δ. που χαρακτηρίζουν ρευστή την κατάσταση και βάζουν ερωτηματικό στη στάση που τελικά θα κρατήσουν συνάδελφοί τους που επιλέγουν τη «σιωπή», κρατώντας έτσι κλειστά τα χαρτιά τους. Στους επίφοβους αντάρτες περιλαμβάνονται κυρίως νεοεκλεγέντες και βουλευτές της περιφέρειας.
«Είναι κρίσιμα τα 24ωρα μέχρι την ψηφοφορία, καθώς είναι αρκετοί οι παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν “φιτίλι για φωτιά”» έλεγε στον ΤτΚ γαλάζιος βουλευτής. Ένας από αυτούς τους «πονοκεφάλους» είναι το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί έως το τέλος από τις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή όσο διαρρέεται ότι «τα μέτρα θα περάσουν χωρίς ατυχήματα», τόσο αυξάνεται το περιθώριο της διαφοροποίησης βουλευτών που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις εκλογικές τους περιφέρειες για μια σειρά ζητημάτων: από τις περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ έως το «ψαλίδι» στους μισθούς των ενστόλων. Και από την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες έως τη φορολόγηση των αγροτικών κτημάτων.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση που υποστηρίζει ότι το «όχι» έστω μεμονωμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να λειτουργήσει «συσπειρωτικά» για τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα μπροστά στο μεγάλο αδιέξοδο να μην εκταμιευθεί η νέα δόση.
Το ρευστό σκηνικό ενισχύει το σενάριο να υπάρξουν τις επόμενες ώρες «αντάρτες» από τα στρατόπεδα των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι εκλέγονται σε «μικρότερες» περιφέρειες, και να λειτουργήσουν ως ντόμινο στους «γαλάζιους» που εκλέγονται στον ίδιο νομό.
Επίσης, ένα ακόμη ενδεχόμενο που προβληματίζει τη Ν.Δ. είναι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές και η στάση που θα τηρήσουν, έχοντας ως δεδομένο όσα διαδραματίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά. «Οι διαγραφές έγιναν τότε, όμως, και σε λίγους μήνες επέστρεψαν στη Ν.Δ.», έλεγε κομματικό στέλεχος. «Οι παλαιότεροι είναι έμπειροι και γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν στα άκρα, σε αντίθεση με τους καινούργιους βουλευτές που δεν έχουν πολιτικό “βιογραφικό”, εξελέγησαν μόλις πριν από τέσσερις μήνες και στην ουσία είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων»…
Στο κλίμα αυτό, πολλοί βουλευτές περιμένουν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για να θέσουν τους προβληματισμούς τους ή να «εκτονωθούν» εκφράζοντας ενστάσεις ή διλήμματα και να λάβουν τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η χώρα θα περάσει τον κάβο με την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν από την ψήφιση των μέτρων, εάν και ακόμα δεν τους έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Μέχρι σήμερα, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις σε ομάδες «προβληματισμένων» βουλευτών έχουν πυκνώσει και τα γαλάζια πηγαδάκια στήνονται τόσο στα γραφεία της Ν.Δ. στο δεύτερο όροφο της Βουλής αλλά και στο εντευκτήριο, το καφενείο και το περιστύλιο του Κοινοβουλίου.
Στη Ν.Δ. πάντως εκτιμούν ότι η διαγραφή του Νίκου Σταυρογιάννη την περασμένη εβδομάδα λειτούργησε «αποτρεπτικά» για συναδέλφους τους, ενώ πιστεύουν ότι η επικοινωνία που είχαν με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή απέδωσε καρπούς.
«Εμείς θα προχωρήσουμε με όποιους μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, μια μέρα ύστερα από τη διαγραφή του βουλευτή Φθιώτιδας, θέτοντας έτσι όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Στο «μασάζ» πάντως που εξελίσσεται, αναλύεται το επιχείρημα ότι η κατάσταση για τη χώρα δεν θα είναι μόνο δραματική, αλλά δεν θα υπάρχει και δρόμος επιστροφής.

Στον Τύπο της Κυριακής

Νέο ψαλίδι στα επιδόματα ανεργίας, από τις αρχές του 2013



Από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ισχύσουν τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011 με το νόμο 3986/2011 Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
Αυτό προβλέπεται σε εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου που εξέδωσε η Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τί είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.
Τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης «από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας», δεν πρέπει να ξεπερνούν συνολικά τα 450. Εάν από το 2009, ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα 450 ημερήσια επιδόματα, τότε, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα 400».
Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους εργαζομένους δηλαδή στον επισιτιστικό και τον τουριστικό κλάδο και θα γίνουν αισθητές από το Φθινόπωρο του 2013 αφού οι διατάξεις του νόμου τίθενται σε εφαρμογή από την έναρξη επιδότησης λόγω ανεργίας που ξεκινά με το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο τέλος της τουριστικής περιόδου και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη περίοδος επιδότησης, αφού οι περισσότεροι επιδοτούμενοι έχουν ήδη ξεπεράσει από το 2009, το πλαφόν των 450 ημερών επιδότησης για το 2013 και των 400 για το 2014.

Ένταση στη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη


Ένταση στη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε και φέτος στην οδό Τσιμισκή, στο πλαίσιο των εορτασμών για την απελευθέρωση της πόλης και την επέτειο του ΟΧΙ.

Οι μαθητές από σχολεία της πόλης πέρασαν μπροστά από την εξέδρα που βρισκόταν στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, ενώ σε απόσταση διακοσίων περίπου μέτρων, πριν και μετά την εξέδρα και κατά μήκος της οδού Τσιμισκή, είχαν τοποθετηθεί αστυνομικές δυνάμεις, για να αποτρέψουν τυχόν αποδοκιμασίες και επεισόδια από θεατές.

Στην εξέδρα των επισήμων βρισκόταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στα πεζοδρόμια, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, χειροκρότησε τους μαθητές.

Στη διάρκεια της παρέλασης σημειώθηκε ένταση όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους βουλευτές, Τάσο Κουράκη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μαζί με άλλους διαδηλωτές, άνοιξαν δύο πανό και φώναζαν συνθήματα εναντίον της Κυβέρνησης και της Τρόικα.

Ορισμένοι γονείς μαθητών και θεατές αντέδρασαν και τους αποδοκίμασαν, ενώ οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να περάσουν μπροστά από την εξέδρα, αμέσως μετά την λήξη της παρέλασης.

Λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι η παρέλαση ολοκληρώθηκε, ενώ μια άλλη μικρή ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Ετοιμάζεται γερμανική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πριν από λίγες μέρες είχαμε γράψει ότι η Γερμανία θέλει να επιβεβαιώσει τα διαθέσιμα αποθέματα χρυσού. Συγκεκριμένα...
"Ο χρυσός της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας είναι αποθηκευμένος σε θησαυροφυλάκια στην Φρανκφούρτη, στην Ν. Υόκη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Με 3400 τόνους η Γερμανία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο απαιτεί τώρα από την Bundesbank να τσεκάρει την ύπαρξη των αποθεμάτων αυτών και να μην βασίζεται πλέον σε αποδεικτικά χαρτάκια ειδικά δεδομένων των σεναρίων που κυκλοφορούν και υποστηρίζουν ότι τα αποθέματα του Fort Knox είναι εδώ και καιρό ανύπαρκτα!"

Τώρα έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα άρθρο που καλεί την Γερμανία να βγει από την ΕΖ και να κλειδώσει το νέο της νόμισμα στον χρυσό:

"Η κρίση χρέους στην ΕΖ προσφέρει στην Γερμανία μια μοναδική ευκαιρία να βγει από το παγκόσμιο σπιράλ καταστροφής νομισμάτων (μέσω του διαρκούς πληθωρισμού τους) και το οικονομικό χάος, τις κοινωνικές αναταραχές και τον αβυσσαλέο ανθρώπινο πόνο στα οποίο οδηγεί η τακτική αυτή. Η αιτία της κρίσης της ΕΖ είναι η προβληματική διάρθρωσή της που επιτρέπει σε όλα τα μέλη της Ένωσης να τυπώσουν ευρώ και να τα διοχετεύσουν στα υπόλοιπα μέλη. Ο Dr. Philipp Bagus του πανεπιστημίου King Juan Carlos της Μαδρίτης διέγνωσε την κατάσταση αυτή ως μία tragedy of the commons στο βιβλίο του "Η Τραγωδία του Ευρώ". Η Γερμανία είναι στο όριο να δει την κεφαλαιακή της βάση να λεηλατείται από την αναπόφευκτη δυναμική αυτή της τραγωδίας. Θα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΖ, να επαναφέρει το γερμανικό μάρκο (DM) και να το κλειδώσει στον χρυσό."

Προφανώς μπορεί να πρόκειται για σύμπτωση όμως προκαλεί ερωτηματικά το timing της κίνησης επιβεβαίωσης των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού σε συνδυασμό με το παραπάνω άρθρο και δεδομένου του ότι εικάζεται ότι η Κίνα συσσωρεύει κρυφά χρυσό. Το άλμα στις τιμές του χρυσού κατά περίπου 250δολ από τις αρχές του καλοκαιριού είναι χαρακτηριστικό!

Άλλωστε το έχουμε ξαναγράψει, οι ενώσεις πάντοτε σπάνε από τους ισχυρούς και όχι από τους αδύναμους!
center24.blogspot.com

Έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο

Έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο 
Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ολοκληρώθηκε η τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.


 

 

 


Ήταν μια εκδήλωση σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας τον Οκτώβριο 1912, στον Λευκό Πύργο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δύσκολα συγκράτησε την συγκίνησή του.

Τα στρατιωτικά τμήματα έφτασαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, φιλαρμονικές των τριών όπλων παρατάχθηκαν και ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης της ελληνικής σημαίας από τον κ. Παπούλια σε τμήμα ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.


Οι εύζωνοι τη μετέφεραν μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια οι αρχηγοί τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών την ανέβασαν στον Λευκό Πύργο. Συμβολικά μεταφέρθηκε και η σημαία που είχε υψωθεί πριν 100 χρόνια, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται αυτές τις μέρες, μαζί με άλλα κειμήλια, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ως προσφορά της προσωπικής συλλογής του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα.
















Η έπαρση της ελληνικής σημαίας συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς πεδινής πυροβολαρχίας, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός με βολές από πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στον Θερμαϊκό κόλπο.

Εκατοντάδες μέλη των στρατιωτικών τμημάτων τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, για να παρακολουθήσει την τελετή ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Την τελετή παρακολούθησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας και ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την πόλη.

Μετά τη λήξη της τελετής, ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λέσχη Αξιωματικών.

Το τρελό… γουικέντ στου Φώτη

Σαββατοκύριακο του τρόμου θα περάσει η Ελλάδα καθώς η αγωνία για το που θα κάτσει η «μπίλια» της ΔΗΜΑΡ θα φτάσει στο κατακόρυφο. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά το Euro Working Group που διέκοψε χθες, η κυβέρνηση έχει χρόνο να κλείσει μια συμφωνία με τον Φ. Κουβέλη ώστε να υπάρξει ομοφωνία για το πακέτο μέτρων. Τα εργασιακά αποτελούν το αγκάθι για την τελική συμφωνία, με τη ΔΗΜΑΡ να εμφανίζεται οριστικά αποφασισμένη να μην ψηφίσει τα μέτρα.
Από την άλλη, οριστικά αποφασισμένος να προχωρήσει είναι και ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή να πάει όλο το πακέτο των μέτρων στη Βουλή κι εκεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις δύο γαλάζιων βουλευτών, συνολικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 157 βουλευτές, οπότε κάποιοι φοβούνται ένα «ατύχημα» που θα οδηγήσει σε καταψήφιση των μέτρων ή σε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιότυπος αυτός συνασπισμός δε θα μπορέσει να σταθεί ούτε μήνα.
Επομένως, η μόνη ελπίδα για να αποσοβηθεί η κυβερνητική κρίση και να πάμε σε ακυβερνησία και νέες εκλογές, είναι να πειστεί ο Φ. Κουβέλης να ψηφίσει και τα εργασιακά αφού πρώτα πάρει κι αυτός κάτι. Αυτό το κάτι ίσως είναι το επίδομα γάμου το οποίο αποτελεί το 10% του βασικού μισθού κι ενδιαφέρει όλους τους εργαζόμενους. Με ένα τέτοιο ατού στο χέρι του ο κ. Κουβέλης ίσως μπορέσει να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα να ψηφίσει όλα τα μέτρα.
Μια άλλη –πιο δύσκολη- περίπτωση απεμπλοκής είναι να υπάρξει απόσυρση του πακέτου των εργασιακών από την τρόικα ώστε αυτό να επανέλθει αργότερα
Έτσι, το παρασκήνιο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα έντονο με συνεννοήσεις Μαξίμου – ΔΗΜΑΡ για εξεύρεση συμβιβαστικής πρότασης.
Πάντα δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε το εξής: Ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει καταπιεί την καμήλα (δηλαδή τα τόσο σκληρά μέτρα των 13,5 δις ευρώ) αποφάσισε να διυλίσει το κουνούπι (δηλαδή τα εργασιακά).
Όπως και να έχει, πάντως, είτε τα μέτρα περάσουν από τη Βουλή είτε δεν περάσουν και πάμε σε στάση πληρωμών, το… μάρμαρο θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα, στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα καθώς το χρέος είναι αδύνατο να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020. Στη Γερμανία, πηγές από την πλευρά των Φιλελευθέρων αναφέρουν ότι «σκέφτονται για την παράταση, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί το κόστος και η χρηματοδότηση. Το οποίο θα βρίσκεται κάπου μεταξύ των 20 και των 30 δισεκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ένα νέο κόστος και νέα πολιτικά προβλήματα. Αλλά τα 20 δισεκατομμύρια, όταν υπάρχει άνοδος, δεν είναι κάτι το καταστροφικό, ακόμη κι αν είναι πολιτικά δύσκολο» πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη αυτού του κόστους, μέσω μιας μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει επειδή «θα έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια για όλες τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα» οικονομικής βοήθειας.
«Αυτό που επείγει είναι η αποδέσμευση της δόσης της βοήθειας, τουλάχιστον ενός μέρους, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών» στην Ελλάδα, σημείωσε η ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένει να πάρει η χώρα.

ΠΗΓΗ

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά εν όψει 28ης Οκτωβρίου

 Κλειστός θα παραμείνει αύριο, Κυριακή, ο σταθμός του μετρό στο «Σύνταγμα», λόγω των μέτρων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο σταθμός του Συντάγματος θα είναι κλειστός από τις 08:00 το πρωί.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής, θα ισχύσει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 10.00 το πρωί και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από τις 06.00 τα ξημερώματα, αλλά και στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά λόγω των μαθητικών παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Αναλυτίκότερα, στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, θα διακοπεί νωρίτερα ως εξής:
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Κεντρική Παρέλαση), από 07.00:
• Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
• Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της.
• Λ. Β. Σοφίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σέκερη.

Ι. Ν. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ (Δοξολογία), από 06.00:

• Σκουφά, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
• Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της.
• Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κανάρη και Σίνα.
• Δημοκρίτου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, από 09.00:

• 34ου Συντάγματος Πεζικού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση & Ελ. Βενιζέλου.
• Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου & 2ας Μεραρχίας.
• Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως & Γρηγ. Λαμπράκη.

To Μνημόνιο 3 και η περί όνου σκιά

Η… σκληρή διαπραγμάτευση με τον Φώτη ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται προκειμένου να πειστεί για να υπογράψει το «σύμφωνο συμβίωσης» με την κυβέρνηση και σε αντάλλαγμα ίσως ένα… επίδομα γάμου. Λίγο από εδώ λίγο από εκεί θα τα βρούνε κι αν όχι με κάποιο τρόπο θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. Κάτι ξέρουν οι ξένοι που το θεωρούν δεδομένο, μιλούν για την επόμενη ημέρα, για ένα νέο δάνειο, για νέο κούρεμα κ.λπ. Και ίσως όλη αυτή η καθυστέρηση να σχετίζεται και με τις εκλογές στις ΗΠΑ καθώς ο Μπ. Ομπάμα δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρος ότι θα εκλεγεί.
Ωστόσο, μήπως τα νταραβέρια με τον Φ. Κουβέλη, ίσως εν γνώσει του, ίσως εν αγνοία του, γίνονται περί όνου σκιάς; Έχουμε καταλάβει όλοι ποια μέτρα περιλαμβάνει το Μνημόνιο 3 που θα περάσει από τη Βουλή; Κι έχουμε καταλάβει ότι το επίδομα γάμου είναι παρωνυχίδα μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που μας περιμένει από τη νέα χρονιά;
Η κυβέρνηση ονόμασε τα μέτρα «πακέτο των 13,5 δις ευρώ», όμως ο τίτλος αυτός είναι επικοινωνιακός. Μνημόνιο 3 είναι και όποιος θέλει ας το αμφισβητήσει. Αυτό το Μνημόνιο θα κληθούμε να εφαρμόσουμε όλοι οι Έλληνες, ας ξέρουμε τουλάχιστον λίγα από αυτά που μας περιμένουν.
Διότι να είστε σίγουροι, υπάρχουν πολλά κρυφά σημεία τα οποία δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί πόσο σημαντικά είναι. Στην πορεία θα το καταλάβουμε.
Ας αφήσουμε λοιπόν το επίδομα γάμου που φυσικά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό κι ας πάμε στις άλλες αλλαγές:
Κατ’ αρχάς η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ανατρέπει τα πάντα.
Ο βασικός κατώτατος μισθός, οι ωριμάνσεις  και (ίσως) τα επιδόματα γάμου που σήμερα καθορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση θα αντικατασταθούν από έναν μηχανισμό ελάχιστου μισθού έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Όταν εννοούμε διαβούλευση φανταστείτε έναν κακόμοιρο και απροστάτευτο εργαζόμενο σε μια χώρα με ανεργία 25% να συζητά με τον εργοδότη. Έχει την ήττα από χέρι.
Επίσης, οι τριετίες που… διασώζονται μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση του κ. Στουρνάρα, είναι παγωμένες μέχρι να έρθει η ανεργία στο 10%, θα μείνουν δηλαδή για πάντα στο ψυγείο.
Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση σε περίπτωση απολύσεων, η τελευταία πρόταση της τρόικας προβλέπει ότι για τους εργαζόμενους πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, στην αποζημίωση των 12 μισθών θα προστίθεται ένας μισθός για κάθε επιπλέον χρόνο (πέραν των 16), που δεν θα ξεπερνά όμως τα 2.000 ευρώ.
Ο χρόνος έγκαιρης προειδοποίησης (προκειμένου να καταβληθεί μόνο το 50% της αποζημίωσης), σύμφωνα πάντα με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση, μειώνεται στους 4 μήνες (από 6 σήμερα). Ευκολότερες και φθηνότερες απολύσεις δηλαδή και σε όποιον αρέσει.
Για τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται μείωση κατά 2% για μισθούς έως 1.000 ευρώ, κατά 10% για μισθούς 1.001 έως 1.500 ευρώ, 20% για 1.501 έως 2.500 ευρώ, 30% για 2.501 έως 4.000 ευρώ και 35% για μισθούς 4.001 ευρώ και άνω. Κι αυτά προτού έρθει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα το οποίο θα φέρει νέες περικοπές.
Λαίλαπα για τους συνταξιούχους. Για να καταλάβετε:
Οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν ως εξής:
- Για ποσά που ξεκινούν από 1.000 έως 1.500 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) η εισφορά θα είναι 3%
- Για ποσά από 1.501 έως 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 5%
- Για ποσά άνω των 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 12%.
Επίσης το νέο Μνημόνιο3 προβλέπει:
- Μείωση των εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2013 κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και αναδρομική κράτηση με τη μορφή φόρου 3% στις συντάξεις σε όσους ήδη έχουν εισπράξει το εφάπαξ
- Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας από τις συντάξεις
- Μείωση συντάξεων για τους μη ασφαλισμένους (του ΟΓΑ) κατά 30 ευρώ για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι και 50 ευρώ για τους ιδιοκτήτες
- ΕΚΑΣ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 χρόνια.
Α, και να μην ξεχάσουμε: Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η έκτακτη εισφορά που πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι δεν είναι και τόσο έκτακτη, διότι δε θα λήξει το 2013 όπως μας διαβεβαίωνε πέρυσι ο Βενιζέλος. Αλλά θα πληρώνουμε έκτακτη εισφορά μέχρι το 2018 και βλέπουμε…
Για τις συντάξεις,  όσοι δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την αύξηση των ετών συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, η οποία θα γίνει «εφάπαξ» το 2013.
1. Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα για συνταξιοδότηση με 35ετία αυξάνεται το όριο ηλικίας από τα 58 στα 60 έτη, στους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ κ.λπ.) αυξάνεται για την 35ετία το όριο ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη, για τις γυναίκες η 15ετία από τα 60 αυξάνεται στα 62, ενώ για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα 35 έτη χωρίς όριο ηλικίας αυξάνονται στα 37 χωρίς όριο ηλικίας.
2. Για τους ασφαλισμένους μετά το 1983 στον ιδιωτικό τομέα η 35ετία στα 58 γίνεται 35ετία στα 60, για τους ελεύθερους επαγγελματίες η 35ετία στα 60 αυξάνεται στα 62. Για τις μητέρες ανηλίκων με 5.500 ημέρες ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη το όριο ηλικίας από τα 55 έτη το 2012 αυξάνεται στα 57 και για πλήρη από τα 60 έτη στα 62. Για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η 35ετία από τα 58 έτη αυξάνεται στα 60 και για τις μητέρες ανηλίκων με 25ετία το όριο ηλικίας από τα 55 αυξάνεται στα 57.
3. Για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 το 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη αυξάνεται στο 62ο και από τα 65 με 15ετία αυξάνεται στα 67 αλλά με 20ετία
Επίσης, στο δημόσιο τομέα θα απολυθούν 27.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013, δηλαδή 2.000 μέχρι τα Χριστούγεννα και άλλοι 25.000 του χρόνου. Κι επειδή οι επίορκοι δεν φτάνουν μέσω της αξιολόγησης θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις ενώ πάνε σπίτι τους όσοι συγκαταλέγονται στο πλεονάζον προσωπικό από φορείς και οργανικές μονάδες που συγχωνεύονται ή καταργούνται.
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους φόρους το Μνημόνιο προβλέπει αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών από τα εισοδήματα του 2012, αύξηση από 10% σε 15% του φόρου επί των τόκων καταθέσεων, αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών των ακινήτων από τον Μάρτιο του 2013, εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και υγραερίου, υπογραφή «μνημονίου» με τους εφοπλιστές με στόχο την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ έως το 2016, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από την άνοιξη, ενιαίος φόρος ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες.
Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ανάκληση των καθορισμένων τιμών για τους φορτοεκφορτωτές ξηράς και τους ορκωτούς εκτιμητές, κατάργηση περιορισμών  για τα επαγγέλματα των φορολογικών συμβούλων και των πρακτορείων προσωρινής απασχόλησης, κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου για τους μεσίτες ακινήτων, ακόμα καταργούνται η υποχρέωση ειδικής εκπαίδευσης για τους ξεναγούς και οι ελάχιστοι μισθοί για τους δικηγόρους με υπαλληλική σχέση στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρουμένων των ασκουμένων).
Επίσης το Μνημόνιο προβλέπει την ανάκληση της διάταξης που ορίζει υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων - αν και η κυβέρνηση έχει ζητήσει να διατηρηθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων - και επιτρέπει σε επαγγελματίες άλλων κλάδων να κάνουν ελέγχους τίτλων.
Επιπλέον, βάζει στο στόχαστρο περιορισμούς σε άλλα εννιά επαγγέλματα για πρώτη φορά: φορτοεκφορτωτές λιμανιών, εκτελωνιστές, περίπτερα και καντίνες (άδειες μόνο σε ορισμένες ομάδες), τουριστικά γραφεία, ιδρύματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ηλεκτρολόγοι, πρακτορεία διανομής Τύπου, ενεργειακοί επιθεωρητές.
Αυτό είναι περιληπτικά το Μνημόνιο 3 που θα ανατρέψει για τρίτη φορά τη ζωή μας και φυσικά θα το κάνει προς το δυσμενέστερο. Όσοι λοιπόν αποφάσισαν να αντιδράσουν τώρα και το παίζουν αντάρτες, ας το κάνουν για τα υπόλοιπα κι όχι για το επίδομα γάμου. 
Ας θυμηθούν τι έλεγαν οι κυβερνώντες για επαναδιαπραγμάτευση, ισοδύναμα μέτρα, κοινωνική δικαιοσύνη, όχι στα οριζόντια μέτρα κ.λπ.

ΠΗΓΗ