EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μετά τις τράπεζες και τις αερομεταφορές, συγχωνεύσεις και στα telecoms

 
Μη δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της Forthnet κατέθεσε η Wind, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρώτης στο Χρηματιστήριο.
Η πρόταση αφορά στον τομέα τηλεπικοινωνιών της Forthnet (σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ) και όχι τον τηλεοπτικό σταθμό Nova.
Η Forthnet αναζητεί «σωσίβιο», καθώς δεν την στηρίζουν όλοι οι μέτοχοί της, εξαιτίας των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων.

Νέο ψαλίδι στα επιδόματα ανεργίας, από τις αρχές του 2013



Από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ισχύσουν τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011 με το νόμο 3986/2011 Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
Αυτό προβλέπεται σε εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου που εξέδωσε η Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τί είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.
Τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης «από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας», δεν πρέπει να ξεπερνούν συνολικά τα 450. Εάν από το 2009, ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα 450 ημερήσια επιδόματα, τότε, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα 400».
Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους εργαζομένους δηλαδή στον επισιτιστικό και τον τουριστικό κλάδο και θα γίνουν αισθητές από το Φθινόπωρο του 2013 αφού οι διατάξεις του νόμου τίθενται σε εφαρμογή από την έναρξη επιδότησης λόγω ανεργίας που ξεκινά με το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο τέλος της τουριστικής περιόδου και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη περίοδος επιδότησης, αφού οι περισσότεροι επιδοτούμενοι έχουν ήδη ξεπεράσει από το 2009, το πλαφόν των 450 ημερών επιδότησης για το 2013 και των 400 για το 2014.

Κοινή δράση σωματείων ΣΤΑΣΥ και ΟΣΜΕ για τη μη αύξηση των εισιτηρίων

 
Σε κοινές δράσεις για την αποτροπή των επερχόμενων υπέρογκων αυξήσεων στα εισιτήρια αποφάσισαν να προχωρήσουν τα  Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ (ΜΕΤΡΟ- ΗΣΑΠ-ΤΡΑΜ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σε συνάντησή τους, την Τρίτη 23/10/2012.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της κυβέρνησης στα ΜΜΜ  και συμφωνήθηκε ότι η επαπειλούμενη αύξηση στα εισιτήρια κατά 25%  που θα εκτοξεύσει την τιμή τους στο 1,75 – 1,80 ευρώ, θα πλήξει ιδιαίτερα τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις μισθών, βιώνουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας, με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.ο.κ.
Από την πλευρά των Σωματείων Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ότι, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει αύξηση των εισιτηρίων, αλλά πρέπει να μειωθούν και να επανέλθει η τιμή τους στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στο ένα (1) ευρώ.
Έσοδα για τους συγκοινωνιακούς φορείς μπορεί να αναζητηθούν εκτός από την αντιμετώπιση της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής και από άλλες πηγές ( διαφήμιση κ.λπ). Σε κάθε περίπτωση ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το εισιτήριο θα πρέπει να επιδοτείται.    
Δεν είναι δυνατό ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού να κατευθύνεται στις ανάγκες μετακίνησης με τα ΜΜΜ, όταν σε πολλές οικογένειες υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος.
Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους για δωρεάν μετακίνηση, λόγω της μεγάλης  σημασίας των μετακινήσεων στην προσπάθειά τους για εξεύρεση εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε ότι μπορεί να εκδοθεί κάρτα ελεύθερης κυκλοφορίας από τον ΟΑΕΔ. Επίσης, προτάθηκε κάθε ΤΡΙΤΗ να υπάρχει δωρεάν μετακίνηση για τους ανθρώπους της ΤΡΙΤΗΣ ηλικίας.
Με αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να γίνουν κοινές δράσεις, που θα ξεκινήσουν με την διανομή ενημερωτικής ανακοίνωσης στο επιβατικό κοινό του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ και σε επιχειρήσεις όπου υπάρχουν σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας και  την ανάρτηση πανό σε σταθμούς των ΗΣΑΠ, του Μετρό, σε στάσεις του Τραμ αλλά και σε άλλα σημεία που θα επιλεγούν.
Η παραπέρα μορφή των παρεμβάσεων, που θα γίνουν θα καθοριστούν σε συνεννόηση των Σωματείων της ΣΤΑΣΥ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ενώ συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διερεύνηση με συμμετοχή και άλλων συνδικάτων, κοινωνικών φορέων και οργανώσεων.

Τροπολογία για τις απολαβές διοικητών ΔΕΚΟ - τραπεζών

Τροπολογία για τις απολαβές διοικητών ΔΕΚΟ - τραπεζών
Τροπολογία για τις αποδοχές διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών κατέθεσαν εξήντα βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής το γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, οι αποδοχές των διοικητών των ΔΕΚΟ δεν θα ξεπερνούν το μισθό των γενικών γραμματέων των υπουργείων (2.900 ευρώ καθαρά), ενώ αυτές των διοικητών στις τράπεζες δεν θα υπερβαίνουν τις μηνιαίες αποδοχές του πρωθυπουργού (70.000 ευρώ ετησίως).

Όπως επίσης διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, όπου το δημόσιο δεν θα έχει την πλειοψηφία, το θέμα του ύψους των αποδοχών των διοικητών τραπεζών θα τίθεται στη γενική συνέλευση η οποία και θα λαμβάνει τη σχετική απόφαση.

Έρχονται 34 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων

Έρχονται 34 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων
Οι εφορίες φεύγουν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων έρχονται προκειμένου να διευκολύνουν τους φορολογούμενους μετά τη συγχώνευση των ΔΟΥ της περιοχής τους.

Tο υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία των πρώτων 34 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε περιοχές όπου κλείνουν ΔΟΥ στο πλαίσιο του σχεδίου συγχωνεύσεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τα πρώτα 34 ΚΕΦ προβλέπεται να δημιουργηθούν στους δήμους: Ναυπακτίας, Ερμιονίδας Μεγαλόπολης, Δυτικής Αχαΐας, Κάτω Νευροκοπίου, Σουφλίου, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'ννας, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, Μινώα-Πεδιάδας, Χερσονήσου, Φιλιατών, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Νέστου, Μουζακίου, Σοφάδων, Νεστορίου, Σικυωνίων, Αγιάς, Τυρνάβου, Μεσσήνης, Ζηρού, Πάργας, Μαρωνείας-Σαπών, Βισαλτίας, Νέας Ζίχνης, Καλαμπάκας, Δομοκού, Μακρακώμης, Αμυνταίου και Κισσάμου.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν στους φορολογούμενους τα ΚΕΦ είναι οι εξής:

- Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών) και διαβίβασή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις περιπτώσεις μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής.

- Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος (ενδεικτικά, Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7), παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

- Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στις Δ.Ο.Υ.

- Παραλαβή (προσωρινή) δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων.

- Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών, με τα σχετικά δικαιολογητικά και αποστολή τους στη Δ.Ο.Υ.

- Παραλαβή της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για τη θέση των οχημάτων σε προσωρινή ακινησία.

- Διαδικασίες χορήγησης Α.Φ.Μ.: Δήλωση χορήγησης Α.Φ.Μ φυσικού προσώπου (έντυπο Μ1).

- Διαδικασίες Έναρξης Εργασιών.

- Αιτήσεις Μεταβολής Εργασιών.

- Αιτήσεις μερικής ή ολικής άρσης απαγορευτικών μέτρων.

- Παραλαβή και διαβίβαση αιτημάτων για διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής αδυναμίας, άρση ή περιορισμό κατασχέσεων, εξάλειψη ή περιορισμό υποθηκών.

- Υποβολή δηλώσεων συμψηφισμού με απαίτηση κατά του Δημοσίου ή γνωστοποιήσεων.

- Χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας μηνιαίας ισχύος ή Βεβαίωσης οφειλής.

ΠΗΓΗ

Μαζί η δημοπράτηση της Ανάπλασης Πανεπιστημίου και της επέκτασης του Τραμ στην Πατησίων


Μαζί η δημοπράτηση της Ανάπλασης Πανεπιστημίου και της επέκτασης του Τραμ στην Πατησίων

Η Αττικό Μετρό θα αναλάβει τελικά την ευθύνη δημοπράτησης του έργου της ανάπλασης Πανεπιστημίου που περιλαμβάνει και το μεγάλο έργο επέκτασης του Τραμ στην Πατησίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτή την εποχή στην Αττικό Μετρό γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για το διπλό αυτό έργο.

Ταυτόχρονα σε εξέλιξη είναι και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τις προτάσεις που αφορούν την ανάπλαση καθώς 9 προτάσεις περνούν στην επόμενη φάση. Από την Άνοιξη και μετά θα έχουμε και την ανάδειξη του νικητή ενώ έπεται και συνέχεια.

Το μεγάλο αυτό έργο θα μας απασχολήσει πολύ τους επόμενους μήνες καθώς θα πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι είναι πολύ δύσκολο να προλάβει το ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση του πιθανότατα πάει για το επόμενο ΚΠΣ (2014-2020).

Με αυτό το δεδομένο η δημοπράτηση του θα γίνει τουλάχιστον σε ένα έτος από σήμερα ενώ οι κατασκευές θα μπορούν να ξεκινήσουν το 2014 και να ολοκληρωθούν 2 χρόνια αργότερα.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε στέλεχος της Αττικό Μετρό πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και σύνθετο έργο καθώς θα πρέπει να γίνουν πολλές κυκλοφοριακές μελέτες για την τροποποίηση των γύρω οδικών αξόνων που θα επιβαρυνθούν από την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Το έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου αλλά και της επέκτασης του Τραμ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και πρόκειται να γίνει ένας διαγωνισμός που θα περιλαμβάνει και τα δύο.

Το κόστος για την ανάπλαση τόσο της Πανεπιστημίου όσο  και πολλών κάθετων προς αυτή οδών ακόμα δεν έχει καθοριστεί αλλά ίσως ξεπεράσει και τα 20εκ.ευρώ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν το κόστος για την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα έως την Πλατεία Αιγύπτου στην Λ.Πατησίων.

Το μήκος είναι περίπου 2,2 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 4 -5 στάσεις ενώ θα υπάρξει και δεύτερη φάση επέκτασης του Τραμ μέσω της Πατησίων μέχρι τον σταθμό της γραμμής 1 του Μετρό ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ ενώ εξετάζεται και η δρομολόγηση κάθετης γραμμής από τον Σταθμό Λαρίσης και μέσω της Λιοσίων, της Αχαρνών και της Πατησίων να διασχίζει όλη την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ελληνικό: δημιουργούνται συμμαχίες κολοσσοί για την αξιοποίηση του χώρου


Ελληνικό: δημιουργούνται συμμαχίες κολοσσοί για την αξιοποίηση του χώρου

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και σενάρια μεγάλων συμπράξεων και συμμαχιών δημιουργούν νέο τοπίο για την αποκρατικοποίηση του Eλληνικού. Oι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μια «τριπλή συμμαχία» που αν επιβεβαιωθεί ανατρέπει τα πάντα. Σύμφωνα με αυτές, ο Σ. Λάτσης φέρεται να κάνει «κίνηση ματ» και να συμμαχεί με τον αντίπαλο όμιλο London Regional Properties.

Ότι ο Λάτσης θα κατέβαινε στον επόμενο γύρο των αποκρατικοποιήσεων για τα δυνατά χαρτιά του real estate με μεγάλο αγγλικό όμιλο ήταν γνωστό. Eπίσημα από τη Lamda Development μιλούσαν για προχωρημένες συζητήσεις με αγγλικό όμιλο από τους μεγαλύτερους παγκόσμια στο real estate.

Tο νέο στοιχείο που αλλάζει άρδην το σκηνικό είναι ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ανταγωνιστή στη μάχη για τη διεκδίκηση του «φιλέτου». Aν ο Λάτσης συμπράξει με την πανίσχυρη L&R τότε θα «χτυπήσουν» μαζί τόσο το Eλληνικό, όσο και την Aφάντου, όπου και εκεί είναι ανάμεσα στους «μνηστήρες».

H London Regional Properties είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες real estate στην Eυρώπη με υπό διαχείριση ακίνητα αξίας 9 δισ. ευρώ και με παρουσία σε Bρετανία, Γερμανία, Iρλανδία, Oυκρανία, Pωσία, Πολωνία, Σουηδία και Παναμά.

Oι ανατροπές όμως δεν σταματούν εδώ. Στη δεύτερη φάση για το Eλληνικό έχουν περάσει εκτός από την London Regional Properties και την Lamda του Λάτση, η Qatar Real Estate Investment Corporation, θυγατρική του πανίσχυρου κρατικού fund του εμιράτου του Kατάρ με ενεργητικό 60 δισ. δολάρια, αλλά και η Iσραηλινή Elbit, όμιλος συμμετοχών που επενδύει σε ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.

Όπως φαίνεται, είναι εξαιρετικά πιθανή η σύμπραξη της Qatar Real Estate Investment Corporation και της L&R Properties, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία του Qatar έχει μπει με ποσοστό πάνω από 50% στο τεράστιο project της L&R στον Παναμά, στην έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης, με πάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα εμπορικής ανάπτυξης, 20.000 κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για προχωρημένες επαφές μεταξύ Άγγλων και Aράβων και για το Eλληνικό. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, πηγαίνουμε σε σύμπραξη των δύο και στο σχήμα φέρεται να συμμετέχει και η Lamda Development του Λάτση, ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Eμίρη του Kατάρ Aλ Θανί.

Aν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών ευοδωθούν, οι τέσσερις «μνηστήρες», θα γίνουν δύο: Aπό τη μία η σύμπραξη Λάτση-Άγγλων και Aράβων και από την άλλη η Iσραηλινή Elbit. Oπότε στην επόμενη και κρισιμότερη φάση του διαγωνισμού για τη διεκδίκηση του 70% της «Eλληνικό A.E.», θα κατατεθούν το πολύ δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Σημείο «κλειδί», που εξηγεί σε ένα βαθμό και τις παραπάνω εξελίξεις, είναι το γεγονός ότι project τέτοιου μεγέθους συνήθως απαιτούν χρηματοδότηση που τουλάχιστον κατά 30% προέρχεται από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο από δανειοδότηση. Mε αυτό το δεδομένο επικρατέστεροι φαίνονται η Qatari Diar και η L&R που διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Aπό όλα αυτά ενισχυμένος βγαίνει ο Λάτσης που δείχνει να κερδίζει όλες τις μάχες στο real estate, όπου έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του. Mετά την πρώτη νίκη του με την απόκτηση του IBC, και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την Lamda, με την πιθανολογούμενη «τριπλή συμμαχία» «κλειδώνει» τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο «φιλέτο» των υπό αποκρατικοποίηση δημόσιων εκτάσεων.

Παράλληλα όμως, ενδεχόμενη κοινή κάθοδος με την London Regional Properties, του δίνει πολλούς «πόντους» και για την Aφάντου, όπου θα κοντραριστεί με την TEMEΣ του Aχ. Kωνσταντακόπουλου, τη Minoan Group, γνωστή από την επένδυση στο Kάβο Σίδερο, την Aτλάντικα Eλλάς και το NCH Capital, που συμμετέχει και στο διαγωνισμό για την Kασσιόπη.

Πηγή:dealnews.gr

ΕΡΓΟΣΕ: επαναδημοπράτηση λόγω απεργίας του μεγάλου έργου Τιθορέα-Δομοκός



ΕΡΓΟΣΕ: επαναδημοπράτηση λόγω απεργίας του μεγάλου έργου Τιθορέα-Δομοκός Όπως ήταν αναμενόμενο η απεργία των μηχανικών έφερε την αναβολή της διεξαγωγής της μεγάλης δημοπράτησης για τα έργα ολοκλήρωσης στο σιδηροδρομικό τμήμα Τιθορέα-Δομοκός.

Η δημοπράτηση ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί εχθές και μάλιστα είναι ένας από τους πιο αναμενόμενους διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ εδώ και 2 χρόνια. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 415εκ.ευρώ και με την ολοκλήρωση των έργων ολοκληρώνεται όλο το τμήμα από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη κλείνοντας ένα μέτωπο έργων που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1990.

Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΜΗΣ, ΤΩΝ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΤΙΘΟΡΕΑ - ΔΟΜΟΚΟΣ».

Η νέα ημερομηνία του διαγωνισμού είναι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 και το ενδιαφέρον να στρέφεται στο αν θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τραμ Αθήνας: η επέκταση για Πειραιά πάει Βουλή και σε λίγες μέρες πέφτουν οι υπογραφές


 Τραμ Αθήνας: η επέκταση για Πειραιά πάει Βουλή και σε λίγες μέρες πέφτουν οι υπογραφές

Λίγες μέρες μας χωρίζουν πλέον από την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του Τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com τις επόμενες μέρες το έργο θα παρουσιαστεί στην Βουλή και αμέσως μετά θα πέσουν οι υπογραφές για να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος.

Το έργο πρόκειται να προσθέσει 5,4 χιλιόμετρα στο δίκτυο του Τραμ και θα το κάνει πολύ πιο «χρήσιμο» για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μετακίνησης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 95εκ.ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος προμήθειας νέων συρμών Τραμ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω της επέκτασης.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2009 και ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε σήριαλ με πολλά επεισόδια. Η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ είναι η ανάδοχος του έργου και έδωσε σκληρό αγώνα για να πάρει το έργο καθώς ενώ ήταν ο αρχικός μειοδότης υπήρξαν ενστάσεις, δικαστήρια ενώ η πρώην διοίκηση του Τραμ είχε χρίσει ανάδοχο άλλον υποψήφιο!

Τελικά το θέμα τελείωσε στις αρχές του 2012 αλλά πέρασαν αρκετοί μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φτάσουμε στο σημείο να υπολείπονται λίγες μόνο μέρες για να δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στους δρόμους του Πειραιά.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με την σύμβαση θα χρειαστούν 25 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου ενώ η εμπειρία έχει διδάξει πως η χρήση προκατασκευασμένων τμημάτων ελαχιστοποιεί την όχληση στην κίνηση και μικραίνει τον χρόνο κατασκευής.

Με τα σημερινά δεδομένα τα πρώτα δρομολόγια του Τραμ θα γίνουν στο τέλος του 2014 και αρχές του 2015 θα ξεκινήσουν τα κανονικά δρομολόγια.

Με την λειτουργία αυτής της επέκτασης οι κάτοικοι των Νοτίων Προαστίων από την Νέα Σμύρνη μέχρι την Βούλα θα αποκτήσουν πρόσβαση στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά χωρίς μετεπιβίβαση δίνοντας πλεονέκτημα στο Τραμ.

Η δρομολόγηση του Τραμ στον Πειραιά σε συνδυασμό με τον ερχομό του Μετρό θα σημάνει και την αναδιάρθρωση πολλών λεωφορειακών γραμμών που θα σταματήσουν να φτάνουν στο κέντρο της πόλης μιας και θα υπάρχουν δύο μέσα για το κάνουν αυτό.

Το Τραμ με την ένταξη της επέκτασης για Πειραιά αναμένεται να αυξήσει τους επιβάτες του κατά 25.000 φτάνοντας τις 80.000 επιβάτες καθημερινά.

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: μικρή καθυστέρηση για το Παραδείσια-Τσακώνα, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου η παράδοση


Αυτοκινητόδρομος Μορέας: μικρή καθυστέρηση για το Παραδείσια-Τσακώνα, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου η παράδοση

Τα φωτιστικά στα "κατ εντ κάβερ" και στο ημιστέγαστρο καθυστερούν την παράδοση του πολύπαθου τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, ο δρόμος που περιμένει όλη η Μεσσηνία, οι ντόπιοι και οι Μεσσήνιοι ετεροδημότες, θα παραδοθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί τα φωτιστικά για τα "κατ εντ κάβερ" και το ημιστέγαστρο θα παραληφθούν από την κατασκευάστρια κοινοπραξία στις 20 Οκτωβρίου.

Ο δρόμος είναι σχεδόν έτοιμος και κυκλοφορείται με άνεση στο μεγαλύτερο μέρος του. Αυτή την περίοδο τοποθετούνται οι κολόνες φωτισμού πριν και μετά τις γέφυρες και τα τελευταία στηθαία ασφαλείας. Απομένουν η σύνδεση του ρεύματος από τη ΔΕΗ, τα ενισχυμένα στηθαία ασφαλείας και τα σήματα που θα είναι πολλά στην παράκαμψη, στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, εκεί όπου κατασκευάζεται η μεταλλική τοξωτή γέφυρα των 390 μέτρων.

Παράλληλα, προχωρούν και οι εργασίες για την κατασκευή της συγκεκριμένης γέφυρας, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την ενίσχυση του μεσόβαθρου, με τη βοήθεια εντυπωσιακού γερανού.

Να υπενθυμίσουμε ότι από την παράκαμψη των 800 περίπου μέτρων όπου τα αυτοκίνητα θα κινούνται με 40 χιλιόμετρα, σε μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, θα περνούν και λεωφορεία και φορτηγά, ενώ η πλήρης παράδοση του έργου με την τοξωτή γέφυρα υπολογίζεται το καλοκαίρι του 2013.

Πηγή:eleftheriaonline.gr

Απογραφή συνταξιούχων του ΟΑΕΕ: 20 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου


 

Από τις 20 Νοεμβρίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στο πιστωτικό ίδρυμα ή τα ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου, προσκομίζοντας υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).
- Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του 3ου τριμήνου 2012.
- Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).
- Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

Συστήνεται ο συνταξιούχος κατά την προσέλευσή του να γνωρίζει τον αριθμό λογαριασμού του, που πιστώνεται η μηνιαία σύνταξή του. Η απογραφή θα γίνει χωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί ο Οργανισμός (κύρια σύνταξη, εξωϊδρυματικό επίδομα κ.λ.π).

Ο ΟΑΕΕ τονίζει, ότι σε περίπτωση που ο συνταξιούχος δεν διαθέτει ΑΦΜ, πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), οπότε θα πρέπει να φροντίσει πρώτα για την έκδοσή του και στη συνέχεια να προσέλθει προσκομίζοντάς το.

Εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης οι συνταξιούχοι που, λόγω αδυναμίας μετακίνησης, δεν μπορούν να προσέλθουν, ανήλικα τέκνα κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, όπως συνταξιούχοι κάτοικοι εξωτερικού ή συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση μόνιμης ανικανότητας για δικαιοπραξία, η απογραφή των οποίων θα γίνει από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού, με την προσκόμιση, των ίδιων δικαιολογητικών αλλά και των επιπλέον ανά κατηγορία δικαιολογητικών, που ορίζονται στην επιστολή που θα αποσταλεί προς όλους τους συνταξιούχους.

Ο ΟΑΕΕ επισημαίνει ότι θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους δεν προσέλθουν για να απογραφούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Εκταμιεύθηκε η δόση για την Πορτογαλία



Εγκρίθηκε χθες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η εκταμίευση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Πορτογαλία, μετά και την πέμπτη αναθεώρηση για την απόδοση της χώρας. Το ΔΝΤ προειδοποίησε όμως ότι η Πορτογαλία πρέπει να λάβει παραπάνω μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, η Πορτογαλία έχει κάνει «σημαντικές προσπάθειες», αλλά η ασθενέστερη εξωτερική προοπτική και η αύξηση της ανεργίας έχουν αυξήσει και τους κινδύνους για την επίτευξη των στόχων της χώρας. Οι επιπλέον προσπάθειες περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή των κανόνων δέσμευσης των δαπανών, την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης και τη διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου, ανέφερε η επιτροπή.
Το τριετές πρόγραμμα του ΔΝΤ υποστηρίζεται από μια ρύθμιση 28.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία ονομάζεται Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (EFF). Οι εκταμιεύσεις που έχουν γίνει προς την Πορτογαλία μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 21.8 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα με την ανακοίνωση της εκταμίευσης, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ψήφισε επίσημα να χαλαρώσει τους στόχους για το έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2012 και 2013. Η τρόικα συμφώνησε πριν από λίγες εβδομάδες να δώσει περισσότερο χρόνο στη Λισαβόνα ώστε να φτάσει τους στόχους. Το διοικητικό συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι ενέκρινε ένα αίτημα της χώρας για συγκεκριμένες απαλλαγές σύμφωνα με τα κριτήρια απόδοσης του Σεπτεμβρίου.

Ιόνια Οδός: εικόνες ντροπής από τις εγκατελειμένες σήραγγες Μακύνειας που κινδυνεύουν

Ιόνια Οδός: εικόνες ντροπής από τις εγκατελειμένες σήραγγες Μακύνειας που κινδυνεύουν
Η Ιόνια Οδός ένα όνειρο για την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο έχει γίνει ο εφιάλτης και για τις δύο περιοχές τα 2 τελευταία χρόνια. Με τις κατασκευές που έχουν γίνει να φτάνουν στα όρια τους γίνεται επιτακτική πλέον η ανάγκη για εξεύρεση λύσης "εδώ και τώρα".

Τα έργα οδοποιίας στην Ιόνια οδό φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα πριν ακόμη αυτά παραδοθούν προς χρήση στους πολίτες. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τοπική ιστοσελίδα δέιχνουν σημάδια όψχι απλά εγκατάλειψης αλλά κατάρρευσης.

Συγκεκριμένες εικόνες από τις σήραγγες Μακύνειας καταδεικνύουν το πρόβλημα και την σοβαρότητα του. Οι εργασίες που σταμάτησαν πριν να εξασφαλιστεί η μόνωση στις σήραγγες έχει φέρει σοβαρά και ορατά προβλήματα πλέον και το πρόβλημα φτάνει στο αποκορύφωμα του.

 
 
 

Εξάλλου και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος Κατσιφάρας έχει δηλώσει την σθεναρή του θέση για άμεση επανεκκίνηση των έργων όντας γνώστης της κατάστασης των εκτελεσμένων εργασιών.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο περιμένουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου με τις εταιρείες και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα τους. Σε χτεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κος Περιστέρης αναφερόμενος στο θέμα των αυτοκινητόδρομων είπε
"Ας πάρουμε για παράδειγμα τι συμβαίνει στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες όπως ξέρετε έχουν παγώσει εδώ και δυόμισι χρόνια. Όταν το πρόβλημα ήταν ακόμη μικρό και εύκολα διαχειρίσιμο, η πολιτική ηγεσία κορόιδευε κυριολεκτικά την κοινή γνώμη ότι με έναν μαγικό τρόπο και τα διόδια θα μειωθούν και οι δρόμοι θα γίνουν παρά τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τις τεράστιες καθυστερήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Δυόμισι χρόνια μετά δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος. Ακόμα περιμένουμε ένα περίγραμμα λύσης υπό σαφώς πιο δύσκολες συνθήκες και κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ, το οποίο είχε προ διετίας απολύτως εξασφαλισμένα ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδότησή του.

Έχει υπολογιστεί από τον κ. Στουρνάρα ότι αν τα έργα ήταν σε εξέλιξη, η ύφεση θα μπορούσε να είναι έως και 2% του ΑΕΠ χαμηλότερη, με 70.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τι άλλο σημαίνει αυτό το πακέτο των 8 δις. ευρώ; Σημαίνει 95% εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία αφορά κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και μισθούς για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές για τα ταμεία, φόρους για το Δημόσιο κ.ά.

Εμείς, δυστυχώς, ακόμα περιμένουμε την λύση, ειδικά τώρα που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές της Πολιτείας στεγάζονται σε ένα κοινό υπουργείο και δεν υπάρχει η έλλειψη συνεννόησης του παρελθόντος.

Φωτό από το nafpaktianews.gr

Απαγόρευση της επίσχεσης εργασίας στους γιατρούς του ΕΣΥ

Σύμφωνα με ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες.
Επίσης, δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας, και ο ως άνω χρόνος δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας.
Η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με την απόφαση αυτή «διασφαλίζεται η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αντίκειται ευθέως στο ευρωπαϊκό δίκαιο και γι αυτό δεν την είχαν κάνει αποδεκτή οι δύο προκάτοχοι του κ. Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας, αντέτεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, προαναγγέλλοντας ότι η ΟΕΝΓΕ «θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και θα ακυρώσει το νέο εξάμβλωμα του “ευρωπαϊστή” υπουργού Υγείας».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του Προαστιακού

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη «συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του Προαστιακού». Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Τα τελευταία 3 χρόνια παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του προαστιακού σιδηροδρόμου με συνεχείς αλλαγές στα εκτελούμενα δρομολόγια με αποτέλεσμα ο κόσμος που εξυπηρετείται και έχει τις δουλειές του στην Αθήνα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για παραπάνω από ένα χρόνο.
Συγκεκριμένα υπολειτουργούσε ο Προαστιακός της Αθήνας εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τα δρομολόγια του Αεροδρομίου να σταματούσαν από τις 21:00 το βράδυ και με μειωμένες συχνότητες διέλευσης σε μεγάλο μέρος του δικτύου. Επισήμως, αίτιο για τις περικοπές των δρομολογίων είναι οι βλάβες και οι εργασίες αναβάθμισης της σιδηροδρομικής επιδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεδομένης της πολύμηνης διάρκειας τους και της έλλειψης ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, επικρατεί η άποψη ότι η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο Προαστιακός οφείλεται σε οικονομικές περικοπές.
Η πρώτη -«μέχρι νεοτέρας»- αναστολή δρομολογίων σημειώθηκε από τις 2 Νοεμβρίου 2011, με την ακύρωση 14 τοπικών/ενισχυτικών δρομολογίων που κινούταν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεταξύ των σταθμών Νερατζιώτισσας και Αεροδρομίου. Ακολούθησε στις 18 Ιανουαρίου 2012 η «προσωρινή» αναστολή των δρομολογίων Πειραιάς – Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η διακοπή οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη τυχόν εργασιών.
Λόγω της διακοπής των δρομολογίων αυτών, τα δρομολόγια της Χαλκίδας επεκτάθηκαν μέχρι τον Πειραιά, ενώ οι επιβάτες που θέλουν να μετεπιβιβαστούν στους συρμούς που εκτελούν τα δρομολόγια Αεροδρόμιο – Κιάτο – Αεροδρόμιο και Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο, πρέπει να χρησιμοποιήσουν το σταθμό Σ.Κ.Α. (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών).
Τέλος, από τις 12 Μαρτίου 2012, ανεστάλησαν τα τελευταία βραδινά δρομολόγια των γραμμών Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο και Αεροδρόμιο – Κιάτο – Αεροδρόμιο. Εν μέσω τουριστικής περιόδου, τα τελευταία δρομολόγια του Προαστιακού από το Αεροδρόμιο αναχωρούν πριν από τις 21:00 το βράδυ, ενώ μέχρι τις 23:30 πραγματοποιούνται 2 δρομολόγια ανά ώρα από το Μετρό. Αιτία της διακοπής των δρομολογίων ανακοινώθηκε επισήμως, ότι είναι η πραγματοποίηση εργασιών υποδομής. Είναι βέβαια απορίας άξιο πως οι εργασίες αυτές δεν επηρεάζουν το Μετρό, που συνεχίζει να κινείται κανονικά στις γραμμές του Προαστιακού.
Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και τον Αύγουστο του 2012 στον Προαστιακό Αθηνών, αφού λόγω δολιοφθοράς στα καλώδια ηλεκτροκίνησης με  συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.
Η προσπάθεια αυτή απαξίωσης εκτός από το ότι πλήττει καίρια το κύρος, τον σκοπό και την αξιοπιστία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταβαραθρώνει επίσης και την αξία του οργανισμού, καθώς και τα έσοδα του.
Παρότι πολλά από αυτά τα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται για μήνες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λαμβάνει κρατική επιδότηση προκειμένου να πραγματοποιούνται.
Επισημαίνουμε ότι με ένα σωστό και αξιόπιστο προγραμματισμό ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα αύξανε το επίπεδο χρήσης του. Θα μπορούσαν πχ οι φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο της Κορίνθου να μένουν στο σπίτι τους στην Αθήνα και να μην αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι στην Κόρινθο όπως και Κορίνθιοι εργαζόμενοι στην Αθήνα να μένουν στα σπίτια τους στην Κόρινθο και να πηγαινοέρχονται στις εργασίες τους στην Αθήνα.
Κατόπιν των παραπάνω
Ερωτάται ο κος Υπουργός:
-Πότε θα επανέλθει επιτέλους ένα σταθερό πρόγραμμα δρομολογίων ώστε να εξυπηρετούνται οι επιβάτες και συνεπώς να εμπιστευτούν οι πολίτες τον προαστιακό σιδηρόδρομο;
-Θα επανέλθουν και πότε τα δρομολόγια που καταργήθηκαν;
-Θα επεκταθεί η λειτουργία του προαστιακού και μετά τις 21:00 για να εξυπηρετούνται οι επιβάτες;
-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για να αντιμετωπίσει την απαξίωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
-Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν κλοπές και δολιοφθορές στο δίκτυο του ΟΣΕ;».

Εμπλοκή και με ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις



Οι χθεσινοβραδινές τροπολογίες του Γιάννη Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από ΔΕΚΟ και λιμάνια, δεν έπεισαν τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να άρουν τις ενστάσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Βέβαιο είναι πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη – ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε πως «οι εκκλήσεις του κου Τσίπρα και του κου Καμμένου να αυτομολήσουν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να καταψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα βρουν αποδέκτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και σε διατάξεις τροπολογίας που αφορά τον διορισμό προϊσταμένων στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας πως «παραμερίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση, για να περάσουμε σε λογικές της πλατείας Κλαυθμώνος». Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης, υποσχέθηκε να επιφέρει τροποποιήσεις μέχρι την Τρίτη.
Σημειώνεται εξάλλου, η κατ’ αρχήν αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης, τροπολογίας 60 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για θέσπιση ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ στο ύψος των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου – και για προσπάθεια μείωσης των αποδοχών σε ΝΠΙΔ όπου συμμετέχει το κράτος με μειοψηφικό πακέτο. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε πως η τροπολογία «θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αυστηρή». Σύμφωνοι με την τροπολογία δήλωσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχη είχαν καταθέσει και κατά το παρελθόν, συναντώντας την αντίθεση της ΝΔ.
Αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις – αξιοποιήσεις
Κατά την σημερινή συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) επέμεινε να έχει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφασιστικό ρόλο για την κάθε μία αποκρατικοποίηση και όχι απλώς συμβουλευτικό, όπως προβλέπει η χθεσινοβραδινή τροπολογία Στουρνάρα. Μιλώντας δε, χαρακτηριστικά για την ΔΕΗ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως «δήθεν αριστερές και επαναστατικές απόψεις στην ΓΕΝΟΠ, υπήρξαν υποστύλωμα για την αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας και την κατάρρευση της εταιρείας. Αν ένα μέρος των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις δεν κρατηθεί από τη ΔΕΗ, η εταιρεία θα καταρρεύσει».
«Πολύ αργά προσπαθείτε να διαχωρίσετε τη θέση του κόμματός σας από τις πρακτικές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ! Είναι πολύ αργά να μην αναγνωρίζετε το γνήσιο τέκνο του λαϊκισμού ως νόθο τέκνο δικό σας!» απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
Αντίθετα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) επέμεινε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι μεγάλες ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει στρατηγικό σχεδιασμό για τις αποκρατικοποιήσεις – και δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο.
Αντίθετος στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και των εταιρειών ύδρευσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), υπενθύμισε κείμενο του Κωνσταντίνου Καραμανλή του ’74, σύμφωνα με το οποίο «η ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την διεύρυνση του τομέα που ελέγχει το κράτος». «Το κείμενο έχει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι και ημερομηνία λήξης» σημείωσε ο βουλευτής.
«Πάλι δεν διαβάσατε τα Μνημόνια!» απάντησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Δεν ξέρετε πως στο Μνημόνιο αναφέρονται ρητά και κατηγορηματικά, οι επιχειρήσεις που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση; Χωρίς λιτότητα και ξεπούλημα, Μνημόνιο επί της ουσίας δεν υπάρχει» σημείωσε ο κος Λαφαζάνης. Αλλά και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, παραδέχθηκε πως «το θεσμικό πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων διαμορφώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
«Φύκια με μεταξωτές κορδέλες» χαρακτήρισε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) τις επαγγελίες της κυβέρνησης για «ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας συνεπεία των αποκρατικοποιήσεων. «Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στους καπιταλιστές» υπογράμμισε.
Ισχυρή υπήρξε η εναντίωση της αντιπολίτευσης και σε ό,τι αφορά την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο – όπως επίσης και για το άρθρο 3 για την αξιοποίηση της δημόσιας γης μέσω πολυετών παραχωρήσεων σε ιδιώτες.
«Με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση παραχωρούνται αιγιαλοί για 99 χρόνια» κατήγγειλε η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ). «Εύλογα αναμένει κανείς ένταση της εκτός σχεδίου δόμησης πλάι στα παραθεριστικά χωριά που ετοιμάζεστε να φτιάξετε» συμπλήρωσε. «Αν ψηφίσουν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ το άρθρο 3, προς τι οι οιμωγές του κου Βενιζέλου περί προτεκτοράτου;» σχολίασε η Θεανώ Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ). Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπενθύμισε ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον προβλεπόμενο στο νομοσχέδιο, ιδιωτικό πολεοδομικό σχεδιασμό και, μαζί με τον Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και τον Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ), εκτίμησαν πως, παρά την προχθεσινή απόσυρση ρύθμισης που έδινε την περιουσία των ΑΕΙ στο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις – αξιοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ), με άλλη διάταξη που παραμένει, παραχωρείται η ίδια περιουσία μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. .
«Η χώρα μπορεί να εκπλήξει τα επόμενα δύο χρόνια, όσους την συκοφάντησαν» απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Δεν έχουμε όμως πολλούς δρόμους να αναζητήσουμε πόρους: Έχουμε έναν δρόμο που οδηγεί σε λίγες εβδομάδες στο να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στις επιχειρήσεις που οφείλει το Δημόσιο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην εκταμίευση πόρων απ’ τα δημόσια έργα» σημείωσε. Αντίστοιχα και ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) υποστήριξε πως «οι συμβάσεις παραχώρησης 99 ετών δεν συνιστούν ξεπούλημα, καθώς ο πλούτος δεν φεύγει από τη χώρα». Αμφότεροι ωστόσο, προέβλεψαν πως το άρθρο 3, θα συναντήσει σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του, από ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από πλευράς κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε στην αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων, ψέγοντας μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση για το ότι «επί 2,5 χρόνια και με το επενδυτικό κλίμα σαφώς καλύτερο, δεν έλαβε καμία σχετική πρωτοβουλία». Όσο για τις ΔΕΚΟ στις οποίες αναφέρεται το νομοσχέδιο, (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ) «υπάρχουν ήδη προσφορές».
Παράλληλα, ο κος Σταϊκούρας εξέφρασε τη δυσφορία του για το ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, αν και είχαν ζητήσει ρύθμιση των χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέφυγαν να αναφερθούν σε σχετική τροπολογία που συνοδεύει το νομοσχέδιο. «Αναδεικνύεται ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο κος Σταϊκούρας. «Εμείς εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Η τροπολογία παραδόθηκε για διαβούλευση στους εκπροσώπους των δήμων κάθε κόμματος – και οι περισσότερες από τις προτάσεις τους ενσωματώνονται» υπογράμμισε.
Τέλος, σημειώνεται η παραδοχή εκ μέρους του κου Σταϊκούρα της «ανάγκης δημιουργίας ενός μηχανισμού εντός της χώρας, για να επαναφέρει εντός τροχιάς τον Προϋπολογισμό. Είναι δική μας ευθύνη» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

ΠΗΓΗ

«Όχι» ΠΝΟ στην άρση του καμποτάζ στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής


 

«Εγκληματική» χαρακτηρίζει την άρση του καμποτάζ στα τουριστικά επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή σχετική προαναγγελία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.
Η ΠΝΟ προειδοποιεί ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, αφού - όπως εκτιμά - θα χαθούν ακόμη περίπου 3.000 θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών.
Σύμφωνα επίσης με την Ομοσπονδία, ο αφελληνισμός της ναυτιλίας θα οδηγήσει στην περαιτέρω κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και την οικονομική καταστροφή χιλιάδων οικογενειών.
Η ΠΝΟ ζητεί από την κυβέρνηση να συνεκτιμήσει τις παραμέτρους του θέματος και να μην προβεί στην επέκταση του νόμου και για τα τουριστικά σκάφη.

Έχουν τρελαθεί: Συζητούν από τώρα για νέα μέτρα την άνοιξη



Κατ’ αρχάς να θυμίσουμε ότι λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σίγουρος πώς είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που θα πιούμε. Και τότε του ασκήσαμε κριτική διότι εδώ και τρία χρόνια τελευταία πικρά ποτήρια πίνουμε και δεν τελειώνουν ποτέ.
Ας υποθέσουμε ότι η ελληνική κοινωνία και η βουλή συναινέσουν και περάσουν τα επώδυνα μέτρα, πράγμα που πολύ αμφιβάλλουμε. Και στην ψηφοφορία της Βουλής θα γίνει χαμός και η κοινωνία δε θα συγχωρήσει τις λάθος αποφάσεις οι οποίες μοιάζουν να είναι ίδιες με αυτές που πήρε το ΠΑΣΟΚ επί 2,5 χρόνια.
Ας κάνουμε, όμως, την υπόθεση ότι τα 13,5 δισ. ευρώ και τα σκληρά εργασιακά θα τα καταπιούμε ελπίζοντας ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι.
Τότε, γιατί ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται δειλά – δειλά κάποιες φωνές ότι την ερχόμενη άνοιξη θα χρειαστεί η κυβέρνηση να πάρει ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ; Λέγεται ότι η επιμήκυνση η οποία προϋποθέτει χρηματοδότηση της τάξης των 16-18 δισ. ευρώ θα πρέπει να συνοδεύεται κι από άλλα μέτρα. Τι θα είναι αυτά είναι άγνωστο αλλά π.χ. ήδη ακούγεται ότι την άνοιξη θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες, επομένως θα επιβαρυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων και οι φόροι που σχετίζονται με τις αντικειμενικές. Και φυσικά στο σύστημα θα μπουν όλα τα ακίνητα, ακόμη και οι καλύβες.
Επίσης, ακούγεται ότι η τρόικα θα επαναφέρει θέματα για τα εργασιακά που σήμερα η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι κατάφερε να τα διασώσει.
Ακόμη, ακόμη δεν έχουμε δει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, φημολογείται ότι θα είναι σκληρότερο απ’ ότι το περιμένουμε. Για να μη μιλήσουμε για τα σχέδια περί νέων περικοπών. Και ρωτάμε: Έχουμε εμείς τρελαθεί ή κάποιοι παίζουν με τα νεύρα μας; Μας διαβεβαιώνει κανείς από την κυβέρνηση ότι δεν θα ξαναζήσουμε μια από τα ίδια. Με τον πρωθυπουργό δηλαδή να μιλά για τελευταία ποτήρια, τους υπουργούς να κάνουν… σκληρή διαπραγμάτευση, την τρόικα να μπαινοβγαίνει στην Ελλάδα και μια δόση από το δάνειο να γίνεται θρίλερ με νέους εκβιασμούς. Ό,τι δηλαδή ζουν οι Έλληνες από το 2009 και έπειτα.
Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί; Ενώ δηλαδή να είναι σε εξέλιξη ένα θρίλερ για το αν θα περάσουν τα μέτρα που συζητώνται, ήδη πίσω από τις πόρτες κάποιοι να σκέφτονται πώς θα περάσουν επικοινωνιακά ένα νέο πακέτο εκεί γύρω στον Μάρτιο.
Είναι φανερό ότι τρίζουν τα θεμέλια της κυβέρνησης αλλά κάποιοι νομίζουν ότι είναι μικρή σεισμική δόνηση, μέχρι να πέσει το κτίριο δηλαδή και να τους πλακώσει όλους. Ας ρίξουν καμιά ματιά έξω από το παράθυρο. Ο Τσίπρας και ο Μιχαλολιάκος ετοιμάζονται.
Το σχέδιο

Ως αποδεικτικό των όσων γράφουμε παραπάνω, ήρθαν οι Financial Times οι οποίοι παρουσιάζουν αντίγραφο του… νέου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι όροι για τη συμφωνία είναι:
  • Ο ειδικός λογαριασμός υπό διεθνή έλεγχο, στον οποίο θα μεταφέρονται τα όποια πλεονάσματα του ελληνικού προϋπολογισμού που θα χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση του χρέους
  • Μετά από επιθυμία της Γερμανίας, που αποδέχονται Γαλλία και Κομισιόν, θα αναγκαστεί η χώρα μας σε υποχρεωτική πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών που θα βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, την πάταξη της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα
  • Προβλέπονται ξεκάθαρα νέες περικοπές αν η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα.
Ουσιαστικά δηλαδή έρχεται διεθνής οικονομικός έλεγχος, πρόσληψη τεχνοκρατών από το εξωτερικό που ουσιαστικά θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και επιπλέον μέτρα λόγω παρέκκλισης των στόχων που είναι σχεδόν σίγουρο με ύφεση επί 6 χρόνια, ανεργία 25% και μηδενική ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ

Έντονη αντίδραση της Attica έπειτα από αποκλεισμό της σε άγονη γραμμή

Τη διακοπή της δρομολόγησης του πλοίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» από τις γραμμές Πειραιάς-Πάτμος-Λειψοί-Λέρος-Κάλυμνος-Κως-Σύμη-Ρόδος και Πειραιάς-Αστυπάλαια-Κάλυμνος-Κως-Νίσυρος-Τήλος-Ρόδος από 01.11.2012, ανακοίνωσε η Attica Group, μετά τα αποτελέσματα του μειοδοτικού διαγωνισμού του ΥΝΑ, σύμφωνα με τα οποία απορρίπτεται η συμμετοχή της εταιρείας.
Η Attica Group, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τον προβληματισμό της, παραθέτοντας τους λόγους αποκλεισμού, αλλά και τις απαντήσεις της.
Ο Όμιλος Attica εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα αποτελέσματα του μειοδοτικού διαγωνισμού του ΥΝΑ για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31.10.2013 (αρ. Πρωτ. 3327.1/56/12), σύμφωνα με τα οποία η Επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού απέρριψε τη συμμετοχή της εταιρείας μας, κατά τρόπο που θίγει την κοινή λογική και δημιουργεί ερωτηματικά για την άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης στη Χώρα μας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή σε μία πρωτοφανή προσπάθεια εξεύρεσης λόγων αποκλεισμού μας, και μη δυνάμενη να εντοπίσει πραγματικό λόγο για το σκοπό αυτό, «εφηύρε» καινοφανείς και άκρως πρωτότυπους τυπικούς λόγους αποκλεισμού μας από το διαγωνισμό.
Δεδομένου λοιπόν, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σύστημα, το οποίο επιλέγει να αφήσει τα νησιά μας, χωρίς συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, γιατί δήθεν λείπει μία λέξη από μία πρόταση ή γιατί δεν έχει προσκομισθεί μια σφραγίδα που όχι μόνο δεν απαιτείται από την προκήρυξη, αλλά έχει και δια νόμου καταργηθεί, η εταιρεία μας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ενημερώσει το επιβατικό κοινό και τους νησιώτες μας ότι είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τη δρομολόγηση του πλοίου της ΔΙΑΓΟΡΑΣ από τις γραμμές Πειραιάς-Πάτμος-Λειψοί-Λέρος-Κάλυμνος-Κως-Σύμη-Ρόδος και επιστροφή και Πειραιάς-Αστυπάλαια-Κάλυμνος-Κως-Νίσυρος-Τήλος-Ρόδος και επιστροφή από 01.11.2012.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την εξέλιξη αυτή που δείχνει ότι δυστυχώς η πορεία της χώρας μας προς την αποκατάσταση ενός ευνομούμενου και λειτουργικού ευρωπαϊκού κράτους είναι ακόμα μακρά υπόθεση».

Τι ήθελαν Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου στην HSBC;



Η βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε ότι ενώ η «λίστα Λαγκάρντ» ή «λίστα Φαλσιανί» είχε φτάσει στην Ελλάδα, οι Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στην Ελβετία με τον πρόεδρο της ελβετικής Τράπεζας HSBC. Ως γνωστόν, τα αρχεία με τις κινήσεις των λογαριασμών 1991 μεγαλοκαταθετών, τα είχε υποκλέψει ο τεχνικός Ερβέ Φαλσιανί από την Τράπεζα HSBC. Και όλοι τους ήταν καταθέτες στη συγκεκριμένη Τράπεζα.
Η Ζ.Κωνσταντοπούλου είπε μάλιστα ότι ο χτες, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, ο Γ.Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ελβετικής Τράπεζας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Άραγε, διερωτόμαστε εμείς, οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, προφανώς με εξαίρεση τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον πίεσαν; Η βουλευτής πάντως, είπε ότι θα καταθέσει αίτημα να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός.
Με δεδομένο ότι επί τουλάχιστον οκτώ μήνες, αφότου έφτασε η «λίστα Λαγκάρντ» στην Ελλάδα, το 2010, ο κ.Παπακωνσταντίνου την κράτησε στο συρτάρι του (Βλέπε: Ο Παπακωνσταντίνου δεν γνώριζε τίποτα για το έγκλημα… http://www.antinews.gr/2012/10/24/185901/), η συγκεκριμένη αποκάλυψη γεννά ιδιαιτέρως σοβαρά ερωτηματικά και εύλογα εντείνει τις υποψίες γύρω από τον απαράδεκτο τρόπο που «χρησιμοποίησαν» οι Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου και Βενιζέλος τη λίστα.

Ηλεκτρονική πρόσβαση πελατών, από 1η Νοεμβρίου, στον Προβλήτα Ι του ΟΛΠ

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή θέτει σε λειτουργία ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά από την 1η Νοεμβρίου 2012. Πρόκειται για το πρόγραμμα ηλεκτρονικής πρόσβασης πελατών (Community Access Portal-CAP), το οποίο απευθύνεται στους πελάτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, στον Προβλήτα Ι του εμπορικού λιμένα (Ν. Ικόνιο).
Με την εφαρμογή αυτή όλοι οι χρήστες-πελάτες του Σ.ΕΜΠΟ. θα έχουν online πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες όπως:
  • Κίνηση Εμπορευματοκιβωτίων
  • Συναλλαγές Πύλης
  • Επισκέψεις Πλοίων
  • Προαναγγελίες Εμπορευματοκιβωτίων.

Όλα τα σενάρια για τα μέτρα και το μέλλον της κυβέρνησης



Το κατηγορηματικό όχι της ΔΗΜΑΡ στα μέτρα για τα εργασιακά επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Άλλωστε, ήταν δύσκολο για τον Φ. Κουβέλη να πει ναι ενόσω εδώ και δύο ημέρες επιμένει ότι δε θα ψηφίσει τα μέτρα.
Έτσι, η εκκρεμότητα που έχει παραλύσει και την κυβέρνηση, παραμένει, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά χρονικά περιθώρια και οι εκβιασμοί για «τέλος χρόνου» δεν πέρασαν ούτε από την τρόικα ούτε από εγχώρια παπαγαλάκια.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει τα χρονικά περιθώρια να κλείσει τη συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη και εφόσον «πέσουν οι υπογραφές» να συνεδριάσει το Eurogroup την Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη και να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης. Αν δε βρεθεί λύση, τα σενάρια τα έχουμε ξαναγράψει. Είτε θα πάει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Βουλή για να ψηφίσουν τα μέτρα με το ρίσκο της «ανταρσίας» είτε θα ψηφιστούν τα μέτρα, η ΔΗΜΑΡ θα πει το όχι ή το παρόν και η ιστορία θα γράψει ότι το πακέτο πέρασε. Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, ο Φ. Κουβέλης δε θα έχει θέση στην κυβέρνηση, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος.
Από την άλλη, υπάρχει ένα ρίσκο στην όλη υπόθεση. Η τρόικα να μη δώσει το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης στο σύνολό της αλλά ένα μέρος της, επειδή θα θεωρήσει ότι δεν ψηφίστηκε το πακέτο από όλους τους κυβερνητικούς εταίρους. Μάλλον ακραίο σενάριο και ακραίος εκβιασμός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις μ’ αυτούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ομόφωνο όχι της ΔΗΜΑΡ στην ψήφιση των μέτρων, δεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Δεν περίμεναν δηλαδή να οπισθοχωρήσει ο Κουβέλης χωρίς να έχει πάρει τα δύο πράγματα που ζητούσε. Δηλαδή τη μη κατάργηση του επιδόματος γάμου και την καθολική διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για διαρκείς επαφές που θα έχουν στελέχη του Μαξίμου με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, όλο το επόμενο τριήμερο. Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραβρεθεί στον εορτασμό για την Εθνική επέτειο, αναμένεται στη δήλωσή του να αναφερθεί στην κρισιμότητα των στιγμών στέλνοντας το μήνυμα σε όλους ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος για τη διάσωση της χώρας.
Επίσης, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει ένα ακόμη «καρότο» στην προσπάθεια να πειστεί η ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει. Αυτό ίσως να είναι μια συμφωνία με την τρόικα ώστε να μην κοπεί το επίδομα γάμου, κάτι που θα έφερνε πιο κοντά τον Φ. Κουβέλη στην ψήφιση των μέτρων.
Το παρασκήνιο είναι τόσο έντονο τελευταίες ώρες που «όλα παίζονται» όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Από την κατάρρευση της κυβέρνησης μέχρι την υπερψήφιση των μέτρων. Κι από το κατηγορηματικό όχι της ΔΗΜΑΡ μέχρι την υπερψήφιση των μέτρων με 151-152 βουλευτές, κάτι που θα αποτελούσε ουσιαστικά σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση.
Το παρασκήνιο λέει, επίσης, ότι μπορεί η κυβέρνηση να συνεννοηθεί με την τρόικα και να κάνει πίσω στα εργασιακά. Δηλαδή να μην καταθέσει το πακέτο καν και να το αφήσει για αργότερα. Μάλλον απίθανο σενάριο διότι αφενός το Μαξίμου και ο Γ. Στουρνάρας θα φαίνονταν ανακόλουθοι σε όσα λένε μέχρι σήμερα αφετέρου η τρόικα θα εμφανιζόταν να ηττάται, κάτι που δε θέλει με τίποτε. Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξε η σεναριολογία ότι θα αποσυρθούν τα εργασιακά, κάτι που προκάλεσε προσωρινή ταραχή, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.
Ένα άλλο σενάριο είναι να πειστεί το ΠΑΣΟΚ και να συμφωνήσει και η ΝΔ να πάνε στη Βουλή τα εργασιακά σε ξεχωριστό άρθρο. Έτσι θα είχε αποσοβηθεί η κυβερνητική κρίση καθώς θα δίνονταν η δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ να εκτονωθεί μη ψηφίζοντας τα μέτρα. Το σενάριο αυτό έχει ένα πολύ σοβαρό αγκάθι. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ το ακούνε και λένε ότι αν γίνει έτσι θα απαιτήσουν κι αυτοί να υπάρξουν άρθρα για επίμαχα μέτρα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καταψηφίσουν αυτό που δεν δέχονται αλλά να υπερψηφίσουν στο σύνολο τα υπόλοιπα.
Πραγματικά όλα τα σενάρια και όλες οι εξελίξεις από εδώ και πέρα μοιάζουν με λαβύρινθο που κανείς δε γνωρίζει την έξοδο. Ωστόσο, πρέπει να πούμε τρεις μεγάλες αλήθειες όσο το αδιέξοδο συνεχίζεται:
1. Η ΔΗΜΑΡ έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική συμπεριφορά που είναι ακατανόητη. Διότι δε μπορεί να λέει ότι θα ψηφίσει τα επώδυνα οικονομικά μέτρα αλλά θα καταψηφίσει τα εργασιακά. Δε μπορεί δηλαδή η κόκκινη γραμμή της να είναι μόνο τα εργασιακά όταν το πακέτο των 13,5 δις ευρώ είναι τραγικό για την ελληνική κοινωνία και ένα αριστερό κόμμα δε θα έπρεπε καν να συζητά. Κι από την άλλη, αν πάνε δύο ξεχωριστά άρθρα και η ΔΗΜΑΡ ψηφίσει το ένα και καταψηφίσει το άλλο στηρίζοντας την κυβέρνηση, όπως λέει, τι θα έχει πετύχει; Να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα σκληρά εργασιακά μέτρα; Μπάχαλο τα έκαναν στο κόμμα του κ. Κουβέλη και τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Και βλέπουν το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι ίδιοι γι΄ αυτό και απευθύνθηκαν στους ευρωπαίους ηγέτες να ζητήσουν από την τρόικα να πάρει πίσω τα εργασιακά. Να δώσουν δηλαδή τη λύση οι τροικανοί ώστε να βγουν και οι ίδιοι στη ΔΗΜΑΡ αλώβητοι από την κρίση.
2. Κάποιοι στην κυβέρνηση, και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ υποτίμησαν την αντίθετη άποψη που θα έβγαζε η ΔΗΜΑΡ. Θεώρησαν ότι μπορούν να περάσουν το εργασιακό πακέτο «παίρνοντας τα παντελόνια» του κ. Κουβέλη κι έκαναν λάθος. Έπρεπε να ξέρουν ότι ένα αριστερό κόμμα μικρό όπως η ΔΗΜΑΡ που αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή θα έλεγε κάποτε το μεγάλο «όχι». Δε μπορεί λοιπόν οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι απλά να θέλουν δίπλα τους ένα αριστερό άλλοθι χωρίς να δώσουν και κάτι σ’ αυτό. Είναι και αγνωμοσύνη για τη στήριξη και άγνοια της πολιτικής κατάστασης.
3. Τέλος, το ξανατονίσαμε σε άλλα άρθρα. Δε μπορεί να εμφανίζεται η ΝΔ σαν… ΠΑΣΟΚ του 2010. Κάτι δεν πήγε καλά με τη διαπραγμάτευση. Δεν έπρεπε να ανοίξει το πακέτο των εργασιακών που ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα δημιουργούσε φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ

Εντυπωσιακή αύξηση 95,9% στα φορτία της Cosco στον Πειραιά στο 9μηνο

 
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Cosco στον ΟΛΠ, την περίοδο που η ΕΕ εξήγγειλε νέα έρευνα, σχετικά με τυχόν φοροαπαλλαγές που τυγχάνει, από τη σύμβαση παραχώρησης, η κινεζική εταιρεία.
Η Cosco, στην προσπάθειά της να αυξήσει τη ροή φορτίων, ενέταξε στη λίστα των πελατών του ΣΕΜΠΟ ασιατικές εταιρείες μεγάλου διαμετρήματος, όπως η K-Line, η YML και η Hanjin, με τις οποίες συνεργάζεται, ενώ προχώρησε σε συμφωνίες και με άλλες εταιρείες-κολοσσούς διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, όπως η Evergreen, η Maersk κ.ά., προκειμένου να στρέψουν φορτία τους προς το λιμάνι του Πειραιά.
Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς στο 9μηνο του έτους, η Cosco διακινήσει, από την προβλήτα ΙΙ του Πειραιά, περί το 1,6 εκατ. κοντέινερ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 95,9%! Μόνο τον Σεπτέμβριο διακίνησε 171.000 κοντέινερ, αυξάνοντας κατά 77,4% την κίνηση, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Ο Πειραιάς συνεχίζει να παραμένει το πιο δυναμικό κοντέινερ τέρμιναλ για τους Κινέζους, καθώς στο 9μηνο η διακίνηση φορτίων στο Σουέζ μειώθηκε κατά 9,6%, στη Νάπολη αυξήθηκε 19,1%, ενώ κατά 11,6% μειώθηκε η Αμβέρσα.
Τα επόμενα τρία χρόνια ο κινεζικός όμιλος έχει σκοπό να δαπανήσει περί τα 300 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων και την κατασκευή του νέου προβλήτα, με σκοπό να υπερδιπλασιαστεί ο όγκος των φορτίων (βασικότερη επιδίωξη αποτελεί η ανάδειξη του ΣΕΠ ως του μεγαλύτερου container terminal στην Αν. Μεσόγειο).

Θα χρειαστεί 1,5 χρόνος για 325 μέτρα σιδηροδρομικού δικτύου!

Απίστευτο, αλλά πέρα για πέρα… σιδηροδρομικό! Ολιγωρία, ανεπάρκεια, σκοπιμότητα ή διαμάχη μεταξύ υπηρεσιών του Δημοσίου; Ότι και να ισχύει, το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα και ο σιδηρόδρομος στερούνται ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα.
Πρόκειται για την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι του Μπουργκάς, η οποία παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου, δίνοντας μία εναλλακτική λύση για την μεταφορά κοντέινερ, από και προς, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τα δύο λιμάνια υπάρχει εδώ και δεκαετίες και μάλιστα, το βουλγαρικό της τμήμα αναβαθμίζεται με κοινοτικά κονδύλια.
Ωστόσο, για 325 μέτρα η σύνδεση του δικτύου του ΟΣΕ με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν έχει ολοκληρωθεί. Πότε θα ολοκληρωθεί; Στο πιο αισιόδοξο σενάριο το Φεβρουάριο του 2014!

Το έργο, αν και προϋπολογισμού μόλις 3,5 εκατ., έχει τεράστια σημασία!
Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, τον Φεβρουάριο του 2013 αναμένεται η διενέργεια του διαγωνισμού και η ολοκλήρωσή του ένα χρόνο αργότερα.
Το έργο αφορά έναν τετραπλό διάδρομο μήκους 325 μέτρων και μια μονή σιδηροδρομική γραμμή 400 μέτρων.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο λιμενικοί οργανισμοί του Μπουργκάς και της Αλεξανδρούπολης έχουν, επί της ουσίας, συμφωνήσει στην υλοποίηση της σύνδεσης, καταθέτοντας σχετική πρόταση για την ηλεκτροκίνηση της γραμμής «Sea2Sea» που εγκρίθηκε πριν λίγες εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όλα αυτά, την ώρα που το ζήτημα της ναυσιπλοΐας στα στενά του Βοσπόρου οξύνεται κάθε χρόνο, σε σημείο που οι Τούρκοι σκέφτονται να κατασκευάσουν μία διώρυγα παράλληλα με τα στενά.


ΠΗΓΗ

Καπελέρης: Ουδέποτε παρέλαβα το επίμαχο cd

Συμπληρωματικό υπόμνημα προς τους οικονομικούς εισαγγελείς προτίθεται να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ο Ιωάννης Καπελέρης, που κλήθηκε χθες σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» με σκοπό να αντικρούσει όσα φέρεται να υποστήριξε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του ο κ. Καπελέρης επιθυμεί να γνωστοποιήσει προς τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι ουδέποτε παρέλαβε το επίμαχο cd με τους καταθέτες.
Θα διευκρινίσει επίσης ότι από την ανεπίσημη έρευνα που διενέργησε, στα δέκα ονόματα που του έδωσε ο τότε πολιτικός προϊστάμενός του διαπίστωσε ότι από τα εισοδήματα που δήλωναν οι εν λόγω καταθέτες δεν δικαιολογούνταν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Ο κ. Καπελέρης υποστηρίζει και αναμένεται να διατυπώσει στο συμπληρωματικό υπόμνημα που θα παραδώσει στους εισαγγελείς ότι όταν ενημέρωσε τον κ. Παπακωσταντίνου παραδίδοντάς του τα ευρήματα της άτυπης έρευνας που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και το έγγραφο που του είχε παραδώσει ο υπουργός με τα δέκα ονόματα, δεν έλαβε καμία εντολή για περαιτέρω έλεγχο.

Πυρά ΓΣΕΕ κατά ΣΕΒ




Να απαντήσει «με ειλικρίνεια και καθαρότητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τον ρόλο, τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις και τις απαιτήσεις της Τρόικα», ζητά η ΓΣΕΕ από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

«Ο κ. Δασκαλόπουλος υπεραμύνεται δημοσίως του κοινωνικού διαλόγου, όταν σε πρόσφατη πρόσκληση της ΓΣΕΕ για την υπογραφή Εθνικής Σύμβασης, που θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό πριν τις μειώσεις, περιορίστηκε στο να σφυρίζει αδιάφορα» αναφέρει η Συνομοσπονδία και προσθέτει:

«Αφού λοιπόν διαφωνεί, γιατί αρνείται να προσέλθει σε διάλογο, όπως του είχε ζητηθεί από την ΓΣΕΕ και τους δύο εργοδοτικούς φορείς -ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ- για την υπογραφή της εθνικής σύμβασης, και εκχωρεί στον κ. Τόμσεν το ρόλο του εκπροσώπου του ΣΕΒ του ΣΕΤΕ και άλλων εργοδοτικών φορέων. Προφανώς κοινωνικός διάλογος, όταν άλλα λέγονται δημοσίως, άλλα στην κ. Μέρκελ, άλλα στους κοινωνικούς συνομιλητές και εν τέλει σε εντελώς άλλα συμφωνεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ με τις απαιτήσεις της Τρόικα, δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει και υπεύθυνος για αυτό είναι αποκλειστικά ο κύριος Δασκαλόπουλος» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Αθήνα: διαβούλευση για το πρόγραμμα ανάπτυξης της παραλιακής Φάληρο-Σούνιο


Αθήνα: διαβούλευση για το πρόγραμμα ανάπτυξης της παραλιακής Φάληρο-Σούνιο

Προχωρούν οι διεργασίες για την ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου αστικής ανάπλασης του παράκτιου μετώπου Φάληρο - Σούνιο, συναντήθηκε σήμερα με τους δημάρχους: Μοσχάτου - Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα τέθηκαν από τον υφυπουργό οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οργάνωση, υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου ενώ οι δήμαρχοι παρουσίασαν αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στα όρια των δήμων τους. Με αφορμή τη συνάντηση, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια ισορροπημένης περιαστικής ανάπλασης με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και σήμερα συναντηθήκαμε με τους δημάρχους της περιοχής για να ακούσουμε τις δικές τους απόψεις. Φυσικά, ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες θα είναι συνεχής»

H AEΓΕΚ ορίζει(;) την τύχη του Μετρό της Θεσσαλονίκης


Πως είναι δυνατόν μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 5,4 εκατ. ευρώ, η οποία έχει περάσει στα «χέρια των τραπεζών», να ελέγχει ένα έργο 1,7 δις. ευρώ;
Κι όμως, έτσι είναι στην περίπτωση της κατασκευαστικής ΑΕΓΕΚ που στο μακρινό 2005-06 υπέταξε τις J & P – ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, VINCI, SIEMENS και BOUYGUES, αναλαμβάνοντας το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο της Βορείου Ελλάδος: το Μετρό Θεσσαλονίκης.
Το Μετρό Θες/νίκης, του οποίου η σύμβαση υπογράφτηκε το 2006, έπρεπε να παραδοθεί… αυτό το μήνα! Αν’ αυτού πηγαίνει για το 2017, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, αφού έχει κατασκευαστεί μόλις σε ποσοστό 24%!
Η ΑΕΓΕΚ, πέρα από το Μετρό Θεσσαλονίκης, μετέχει στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Σήμερα, το μερίδιο αγοράς που διαθέτει – στον αμιγώς κατασκευαστικό τομέα της Ελλάδας – είναι ελάχιστο.
Τα προβλήματα είναι τεράστια. Η εταιρεία έχει περάσει ουσιαστικά στον έλεγχο των τραπεζών, με την Alpha Bank να κατέχει ποσοστό 32,84%.
Τι είναι αυτό που σώζει την εταιρεία; Μα φυσικά, το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς επιδοτείται από την ΕΕ.
Ωστόσο, αυτό είναι που κρατάει “δέσμιο” το Μετρό, ίσως και την ΑΕΓΕΚ που καλείται να χρηματοδοτεί ένα έργο που ξεπερνά τις δυνατότητές της. Η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, στο α΄ εξάμηνο του έτους, είχε υποχρεώσεις 265 εκατ. ευρώ και ζημιές 9,5 εκατ. ευρώ.
Τι ακούγεται στην κατασκευαστική αγορά; Διάφορα, όπως ότι η ΑΕΓΕΚ θα αναγκαστεί, στην έσχατη περίπτωση, να παραδώσει το έργο σε κάποιον άλλο, πιθανότατα την Ελλάκτωρ, με δεδομένο ότι η J&P Άβαξ έχει πάρει την επέκταση στον Πειραιά, ενώ ένα άλλο σενάριο τη φέρει προς πώληση.
Ίσως τελικά καταφέρει να επιβιώσει, αν υπογραφούν συμπληρωματικές συμβάσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
Το υπουργείο Υποδομών και η Αττικό Μετρό καλούνται να λύσουν το «γόρδιο δεσμό»
Το «γόρδιο δεσμό» της κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης προσπαθεί να λύσει η Αττικό Μετρό, προσπάθεια που καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΑΕΓΕΚ.
«Αν δεν βρεθεί λύση, το έργο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί με την υπάρχουσα σύμβαση», είχε τονίσει πρόσφατα ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Τσίτουρας, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αποκλειστικό θέμα την κατασκευή του μετρό.
Ο δ.σ. του Αττικό Μετρό είχε αποδώσει τις καθυστερήσεις σε μια σειρά από προβλήματα, με κυριότερο την οικονομική κρίση και την πλήρη αδυναμία της αναδόχου κοινοπραξίας να χρηματοδοτήσει το έργο με ίδιους πόρους.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος είχε επισημάνει ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016 με αρχές του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος, ότι θα του δοθούν έγκαιρα όλοι οι χώροι των εργοταξίων, αλλά και ότι θα υπάρξει φιλικός διακανονισμός με την «Αττικό Μετρό Α.Ε.» για την ικανοποίηση ορισμένων από τα εύλογα αιτήματα της κοινοπραξίας (καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις και πιστώσεων του Δημοσίου).
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται το έργο αποτέλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κοινοπραξίας Μ. Σίμα, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι κατασκευάζει «άλλο έργο» από αυτό που προέβλεπε η σύμβαση (οι 9 από τους 13 σταθμούς άλλαξαν θέση).