EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το κλίμα

Η Επίτροπος κα Connie Hedegaard, αρμόδια για τη δράση για το κλίμα, εγκαινίασε μια πανευρωπαϊκή επικοινωνιακή εκστρατεία σε... συνεργασία με περισσότερους από 70 οργανισμούς από ολόκληρη την Ευρώπη.

Με το σύνθημα «Ο κόσμος όπως σας αρέσει. Με το κλίμα που σας αρέσει», η εκστρατεία επιδιώκει να θέσει πρακτικές λύσεις στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για την αλλαγή του κλίματος και να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η δράση για το κλίμα μπορεί να αυξήσει την ευημερία και να αποφέρει οικονομικά οφέλη στους Ευρωπαίους πολίτες.

Σε όλη την Ευρώπη καταγράφονται άφθονα παραδείγματα ευφυών και καινοτόμων κλιματικών λύσεων που μειώνουν τη ρύπανση λόγω CO2, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης, η θερμότητα του σώματος των διακινούμενων επιβατών μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία διοχετεύεται σε παρακείμενο κτίριο γραφείων, μειώνοντας όχι μόνο τις εκπομπές αλλά και τον ενεργειακό λογαριασμό του κτιρίου κατά 20-25%.

Στη Δανία, το σχολείο Gedved του Horsens μειώνει ετησίως κατά 30.000 ευρώ το κόστος ενέργειας χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Τα χρήματα που εξοικονομούνται δαπανώνται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Τέτοιες λύσεις όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι – έχουμε δηλαδή ταυτόχρονα εξοικονόμηση χρημάτων, κέρδος χρόνου και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνιακής εκστρατείας, της οποίας την έναρξη κήρυξε η Επίτροπος κα Hedegaard στο Δημαρχείο του Λονδίνου.

«Έχουμε τις ακόλουθες επιλογές: μπορούμε να αναλάβουμε ΔΡΑΣΗ με βάση τις γνώσεις μας για την κλιματική αλλαγή ή να μείνουμε άπραγοι και να παρακολουθούμε την κατάσταση να χειροτερεύει. Και οι δύο επιλογές έχουν κόστος. Επομένως, γιατί να μη δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπως μας αρέσει, με το κλίμα που μας αρέσει, τώρα που έχουμε ακόμη καιρό; Με αυτή την εκστρατεία θέλουμε να επικεντρώσουμε τη συζήτηση στις λύσεις και να διαπιστώσουμε τι μας εμποδίζει να τις εφαρμόσουμε», δήλωσε η κα Connie Hedegaard.

Η εκστρατεία, με άξονα έναν ιστότοπο που θα είναι σύντομα διαθέσιμος στις 23 γλώσσες της ΕΕ, σχεδιάστηκε ως μια συμμετοχική πλατφόρμα, όπου τα άτομα, οι επιχειρήσεις και οι τοπικές ομάδες θα είναι σε θέση να τηλεφορτώσουν, να προωθήσουν και να συζητήσουν τις λύσεις που προτείνουν για χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να λάβουν μέρος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την εξεύρεση της καλύτερης και πλέον πρωτότυπης λύσης.

Οι συμπράξεις με οργανώσεις που κινούνται στο ίδιο πνεύμα αποτελούν κεντρικό στοιχείο της εκστρατείας.

Περισσότεροι από 70 οργανισμοί έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ως εταίροι της εκστρατείας, μεταξύ των οποίων επιχειρηματικές ενώσεις, πανεπιστήμια, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυβερνητικοί φορείς. Σκοπός είναι η συστράτευση περισσότερων εταίρων καθώς η εκστρατεία θα εξελίσσεται.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση με τίτλο «Οράματα για έναν κόσμο όπως σας αρέσει», οι εταίροι της εκστρατείας και απλοί πολίτες πλαισίωσαν την Επίτροπο κα Hedegaard, τον κ. Ed Davey, Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, τον κ. Federico Ramos de Armas, Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Ισπανίας, και άλλους ομιλητές για την έναρξη του διαλόγου. Ο διάλογος μεταδίδεται απευθείας στη σελίδα της εκστρατείας στο Facebook, ενώ μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις και μέσω Twitter.

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και στην Πορτογαλία κατά τη διετία 2012-2013.
econews.gr

Το νέο αίμα αναστρέφει την εγκεφαλική γήρανση

Τελικά οι βρικόλακες μπορεί να έχουν δίκιο. Ένα σχετικά απλό πείραμα δείχνει να επιβεβαιώνει μια παλιά δοξασία... η οποία θέλει το αίμα νεαρών ατόμων να δρα σαν ένα είδος ελιξίριου της νεότητας.

Εκτός από τους βρικόλακες, τα αποτελέσματα ίσως δικαιώνουν και τον μυστηριώδη ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος «συνήθιζε να κάνει ενέσεις αίματος από υγιείς νεαρές παρθένες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τη γήρανση» -όπως τουλάχιστον αναφέρει ο Guardian.

Νέο αίμα «γεννά» νευρώνες

Όπως ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σε συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστήμης στη Νέα Ορλεάνη, οι μεταγγίσεις αίματος από νεαρά σε ηλικιωμένα ποντίκια οδήγησαν σε αύξηση της πλαστικότητας του εγκεφάλου, δηλαδή της ικανότητάς του να δημιουργεί νέες συνδέσεις. Και η μεταβολή αυτή μεταφράστηκε σε πραγματική βελτίωση της μνήμης και της μάθησης.

Η αρχή είχε γίνει πέρυσι, όταν η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι ενέσεις νέου αίματος προάγουν τη δημιουργία νέων νευρώνων στον εγκέφαλο. Τώρα, ο Σάουλ Βιλέντα και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι αυτή η βελτίωση οδηγεί σε πραγματική βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων. Δείχνουν επίσης ότι ο παράγοντας που οδηγεί σε αυτή τη βελτίωση βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος και όχι στα κύτταρα του αίματος.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σωλήνες για να συνδέσουν απευθείας το κυκλοφορικό σύστημα νεαρών και ηλικιωμένων ποντικών. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η μετάγγιση επηρέασε τη λειτουργία 200-300 γονιδίων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου με κρίσιμο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.

Σε επόμενη φάση, η ερευνητική ομάδα μετάγγισε σε ηλικιωμένα ποντίκια αίμα είτε από νεαρά είτε από ηλικιωμένα ποντίκια, για λόγους σύγκρισης. Το σημαντικό είναι ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια και άλλα κύτταρα είχαν απομακρυνθεί από το αίμα έτσι ώστε να παραμένει μόνο το πλάσμα.

Τα αποτελέσματα

Τα ποντίκια στα οποία είχε μεταγγιστεί νέο αίμα, αλλά όχι αυτά στα οποία είχε μεταγγιστεί ηλικιωμένο αίμα, βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε στάνταρτ τεστ μνήμης και μάθησης. Σε ένα από αυτά, για παράδειγμα, έπρεπε να θυμηθούν τη θέση μιας κρυμμένης πλατφόρμας που βρίσκεται μέσα σε μια δεξαμενή, ώστε να μπορούν να ξεκουράζονται πάνω της, αντί να κολυμπούν συνεχώς. Σε ένα άλλο τεστ, έπρεπε να μάθουν να αντιστοιχούν ένα συγκεκριμένο ερέθισμα με το αίσθημα του φόβου.

Τα αποτελέσματα των τεστ, αναφέρει η ερευνητική ομάδα, υποδεικνύουν ότι κάποιος άγνωστος παράγοντας του αίματος ενισχύει την πλαστικότητα του ιππόκαμπου και κατά κάποιο τρόπο τον κάνει πιο νεανικό.

Επόμενα πειράματα θα μπορούσαν να δείξουν αν οι μεταγγίσεις έχουν επίδραση και σε άλλα όργανα.

Προς το παρόν, όμως, κανείς δεν ξέρει αν τα αποτελέσματα των μελετών ισχύουν και στον άνθρωπο.
tovima

Ενα εφιαλτικά προφητικό κείμενο για το κοντινό μέλλον της Ελλάδας

του Δρ. Βλάση Γωγούση
« Καλείσθε όπως εντός 3ημέρου από σήμερον να εγκαταλείψετε την κατοικία σας...»

-Βάλτε μια υπογραφή εδώ-σας παρακαλώ - , λέει ευγενέστατα  ο δικαστικός επιμελητής.

 Τα μάτι του παραλήπτη, ξάγρυπνο και θολωμένο  όλο το βράδυ, αλληθωρίζει, το χέρι του τραβάει από την κωλοτσέπη το περίστροφο και χωρίς λαλιά,

 « Φύγεεεεεε, ουρλιάζει, έξω από το σπίτι μου ,  τσακίσου» και πυροβολεί ταυτόχρονα στο πόδι τον ( αναίτιο) λειτουργό ! .

Εκείνος, έντρομος κι` αιμορραγώντας , σέρνεται σαν παλαβός για να γλυτώσει !

 Όχι δεν είναι σίριαλ τρόμου, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που θα την δούμε σύντομα μπροστά μας, φίλοι αναγνώστες .

 Καλά , δεν καταλάβατε  ,  δεν απορήσατε ακόμα συμπατριώτες μου ,πως η περιλάλητη άρχουσα τάξη, μας πήρε ακόμα και τα σώβρακα και μείς δεν βγάλαμε άχνα;;;

 Μας κόψαν τους μισθούς, μας κόψαν τις συντάξεις, τα επιδόματα, τα δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων, τα επιδόματα αδείας, μας καζικώσανε και μας βουλώσαν όλες τις…..οπές μας ( ας μην το πω αλλιώς, διδάκτωρ πράγμα ,δεν μου πάει ! )  και μείς … σιωπή  και μούγκα ,;;;;

Και να ! χαράτσια, να! εισφορές αλληλεγγύης, να!   Νόμος 4051 ( ;) ( αναδρομικές αρπαχτές  από το 2010) , να!  μειώσεις Ν. 4024 ( ;) , να! και ο Φ.Μ.Υ  του 2010-11, ( απ` την εκκαθάριση της σύνταξής μου τα` αντιγράφω ) και να! και συ   κατακαϋμένε , συνταξιούχε  ΒΛΑΣΗ  , πάρε κάτι υπόλοιπα να ζήσεις ως τον άλλο μήνα !

Καλά δεν καταλάβατε  πως  μοιάζουμε  με έναν λέβητα που σιγοβράζει, ένα  κλειστό καζάνι   με τη  μοναδική βαλβίδα αφαλείας βουλωμένη ;

Αν  δεν το καταλάβατε  τότε θα γίνω , φίλοι μου,  αυτόκλητος προφήτης, θα  τ`  αραδιάσω όμως όπως τα σκέφτομαι , θα πω τι περιμένω   να συμβεί στο μέλλον , στο κοντινό μας μέλλον , μην πάει    πιο μακριά ο νους σας !

Θα σας τα πω και θα τα γράψω , έστω  με κίνδυνο  να συλληφθώ για  « προτροπή εις βιαιοπραγίες»  ή όπως κάπως  λέγεται  στη νομική  τη γλώσσα !

Μπορεί επίσης  να με πιάσουνε  για ηθική αυτουργία σε φόνους , σε βασανισμούς και   . …ακρωτηριασμούς ακόμα !!.

…..Πέθανε – που λέτε   φίλοι μου - η γυναίκα  , το παιδί, η μάνα του ενός  , γιατί δεν είχε χρήματα να πάρει  τα ακριβά τους φάρμακα.

 Ξετρελλαμένος και με θολωμένο νου ,την ώρα εκείνη , θα βγει μ` ένα μαχαίρι και θα ψάχνει αυτόν που θα θεωρήσει  ένοχο του για τον χαμό του συγγενή του.

Τον  Υπουργό  , τον φαρμακέμπορο, τον πρόεδρο του φαρμακευτικού Συλλόγου, τον πρόεδρο  ή  διευθυντή  του ΙΚΑ, ή  όποιον άλλονε  το σαλεμένο του μυαλό , του είπε  !!,

Τον βρήκε ;

  Θα του τον κόψει τον λαιμό , τη γλώσσα  ή  θα του βγάλει τόνα μάτι !

Ο άλλος που του πετσοκόψανε τη σύνταξη ,  του κόψανε το ρεύμα , του κόψαν το νερό,  τον διώξανε κι` απ τη  δουλειά  του ,  κάποια στιγμή    , θα βγει  στο δρόμο  έξαλλος, ψάχνοντας νάβρει  αυτόν που τον θεωρεί υπεύθυνο για την κατάντια του, για να τον …σφάξει !

Ο τρίτος σαλεμένος , θα στήσει ενέδρα εκεί που ξέρει πως περνάει κάθε πρωί ο πρόεδρος  του ασφαλιστικού του , που –τούπανε-  πως τσέπωσε  μαζί  με κάποιους άλλους ,  τα λεφτά του και  τώρα  αυτός καλοπερνά και οι πολλοί δεν έχουνε να φάνε !

Καραδοκεί  σε μια γωνιά ,για να τον δείρει, να τον σακατάψει η να του κόψει το αυτί  ή  και να  τον …ξεκάνει, ακόμα !

Πολλοί απ` αυτούς,  θα κάνουν πρώτα φονικά και  ύστερα θ` αυτοκτονούνε!.

Για τι –ας μη ξεχνάμε, αναγνώστες  μου - στις μέρες μας , ένας με δύο καθημερινά, τινάζουν τα μυαλά τους στον αέρα !.

Σύντομα, φίλοι μου  ,θα βλέπετε στους δρόμους μικρές ομάδες ετερόκλητων ανθρώπων, αγνώστων μεταξύ τους, να συνομιλούν, να συμφωνούν , να εξαγριώνονται , να κάνουνε πορείες  στη συνέχεια σε μπουλούκια    και ξαφνικά  ξετρελλαμένοι  ν` αρχίζουνε  να σπάζουν και να καταστρέφουν μεγαλοκαταστήματα,  αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, κοσμημτοπωλεία, τράπεζες,  και να  εισβάλλουν σε δημόσιες υπηρεσίες  !

Εκεί  ,  θα καταστρέφουνε , φακέλλους, έγγραφα , γραφεία, υπολογιστές, και  ό,τι  άλλο βρουν  μπροστά τους.

Σύντομα, ένα πλήθος Ελλήνων θα οπλοφορεί , θα κάνει μέρα- μεσημέρι αρπαγές αγαθών η  και ληστείες, με πρόσωπα ξεσκέπαστα, δεν θα φοβούνται  μην τους δουν, δεν θα φοβούνται μην τους πιάσουν,  γιατί θα είναι αποφασισμένοι  να πυροβολούν και να σκοτώσουν  όποιον τολμήσει  να τους  σταματήσει ή  να τους συλλάβει !

Δεν θα φοβούνται , σας λέω, δεν θα κρύβονται , θα έχουν  μερικώς παραφρονήσει  !

Θα θέλουν να εκδικηθούν το κράτος για τη φτώχια, την κατάντια , την κακομοιριά τους , την εξαθλίωση, τον θάνατο από βαρειές  αρρώστειες αγαπημένων τους προσώπων γιατί  δεν είχανε να δώσουν…. φακελάκι και θα τα βάζουν με τους εκπροσώπους των αρχών.

Θα  κονταροχτυπιούνται με τους Αστυνομικούς σκληρά, κρατώντας σίδερα , μαχαίρια, και  λοστούς, δεν θάχουνε αναστολές, δεν θα φοβούνται , θα βρίσκονται  στα  πρόθυρα της τρέλλας

Μην πάει ο νους σας σε συγκρίσεις με  πιτσιρικάδες με μολότοφ  , με τις  πέτρες, τις κουκούλες, εκείνα χαρτοπόλεμος φαντάζουνε μπροστά  σ`αυτά που έχουνε  να δουν τα μάτια  σας ! .

Δεν λέω, οι αστυνομικοί  παιδιά δικά μας είναι , κι` αυτά τα ίδια και χειρότερα περνάνε , όμως κάποια στιγμή, μια σφαίρα  να ξεφύγει, μια σφαίρα  μόνο !

Τότε θα γίνει μακελειό,  θ`αρχίσουν κι` από κάτω ντουφεκιές, τα ζήσαμε σε άλλες εποχές , εγώ κι`οι συνομήλικοί μου , κι` η κόλαση θ`αρχίσει !

Έτσι απλά, όπως το γράφω, έτσι ξεσπάνε τα μεγάλα γεγονότα, από ένα ...... "μπαμ", κι`ύστερα έρχεται ο χαμός,ο όλεθρος χωρίς επιστροφή!

Γι` αυτό σας λέω,  να μην το προσπεράσετε το άρθρο μου  αυτό, ( αθώοι κι` ένοχοι)  αναγνώστες,  σπεύσατε,  κάντε κάτι πριν νάρθουν τα χειρότερα, τα τραγικά , τα  βίαια, τα ανεπανόρθωτα .

Γιατί η άλλη μέρα θάναι  ένας καινούργιος, ένας σκληρός,  ένας αδελφοκτόνος , βίαιος ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ !!.

Τότε, εκείνοι  που  έφεραν ( καθένας με τον τρόπο του ) τη χώρα μας σ` αυτό το χάλι, θα κρυφτούν, θα εξαφανισθούν, θα παν σε ξένες χώρες σέρνοντας μαζί τους ό,τι προλάβουνε ν` αρπάξουν!

Θα παν στην ξενιτειά κι` εκεί θα τρέμουνε, δεν θα κοιμούνται  ,γιατί όπου τους βρουν θα τους ρημάξουν.

Πολιτικοί , Δημόσιοι λειτουργοί, Δημοτικοί άρχοντες και Υπουργοί θα έχουν εξαφανισθεί, θα κρύβονται μεταμφιεσμένοι.

Σας λέω κόλαση και  πλήρης αναρχία,  παντού θανάτου φόβος.

Οι λαθρομετανάστες- οι έγχρωμοι  κυρίως  στην αρχή, που ξεχωρίζουν– θα φεύγουν άρον-άρον σαν τρελλοί , γιατί ομάδες ένοπλων μόλις τους βρίσκουν  θα θέλουν να τους εξοντώσουν ! !!

Ούτε Δραχμή, ούτε ΕΥΡΩ,  ούτε αποκρατικοποιήσεις , ούτε Τρόϊκα, ούτε Μνημόνια !

Είδε ο Θεός τον θολωμένο νου και τον φοβήθηκε.

Δεν θάναι επανάσταση, ούτε  διαμαρτυρία, πόλεμος άναρχος, θα είναι  !

Ξυλοδαρμοί και συμπλοκές θα γίνονται στους  δρόμους  !!.

Ακούστε με , εσείς  που (δήθεν) κυβερνάτε, εσείς κι` οι «σπόνσορές» σας, οι τοκογλύφοι και  τ` αφεντικά σας, ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ !

Γυρίστε πίσω τα κλεμμένα, μην ξεπουλάτε το νερό,  και την ενέργεια,

ΔΗΜΕΥΣΤΕ περιουσίες ,μπλοκάρετε τα αμύθητα ποσά  που βρίσκονται εδώ η ..κάνουν διακοπές στα ξένα.

Κλείστε στη φυλακή τους  κλέφτες, τους απατεώνες,  κάποιους από τους μεγαλοεργολάβους  ή τους μεγαλο -εκδότες, τους τραπεζίτες , εκείνους  απ`  τους  φαύλους τους πολιτικούς που από ανεπάγγελτοι, ξυπόλητοι και πειναλέοι , μπήκαν μια μέρα στην πολιτική και γίναν ζάπλουτοι  και μεγιστάνες  !

Μη χορηγείτε   απλόχερα  δεκάδες δισεκατομμύρια  στις τράπεζες  με κύριο επιχείρημα  « να χουν ρευστότητα να δίνουν δάνεια».

Στις Τράπεζες που παίρνουν τα λεφτά μας με επιτόκιο 1% και μας δανείζουνε με  19 %, οι  κλέφτες  !!

Κι`αν δεν πιστεύετε,  πάρτε μια μέρα με την πλαστική σας κάρτα 100 ΕΥΡΩ από ένα  ΑΤΜ κι` όταν το δείτε θα σας βγει το…μάτι !

Λυπηθείτε τους Έλληνες, βρείτε  έναν τρόπο να δουλέψουν, δώστε τους πίσω - έστω-  τα μισά απ` όσα τους αρπάξατε ,ζητείστε τους γονατιστοί συγγνώμην !

Μην ξεπουλάτε έναντι πινακίου φακής την  ΥΔΡΕΥΣΗ, το ΦΩΣ  και την ΕΝΕΡΓΕΙΑ .

Μην ξεπουλάτε τα φιλέτα των ακίνητων και των εκτάσεων του δημοσίου, μην ξεπουλάτε άρον -άρον , τις άλλες  εμφανώς συμφέρουσες και κερδοφόρες  κρατικές επιχειρήσεις,

Σπεύστε, προλάβετε , αλλιώς η Χώρα θα θρηνήσει στρατιές θυμάτων και θα μεταβληθεί σε Κόλαση.

Ακούστε με ,  δεν είναι παραλήρημα, δεν είναι όνειρο   κακό !

Μακάβρια πρόβλεψη είναι τα γραφόμενα μου,  μακάρι νάβγαινα τρελλός η ψεύτης, όμως πολύ φοβάμαι πως το Σενάριο ΟΡΓΟΥΕΛ Νο 2 , θα βγεί αληθινό !!

Δρ. Βλάσης Γωγούσης

 
 

Βροχή κατασχέσεων - Πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο


 

Στο «σφυρί» βγαίνουν ακίνητα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, τα οποία έχουν ήδη κατασχεθεί. Η αρχή γίνεται από την Αττική το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος της Εφορίας είναι η είσπραξη 2 δισ. ευρώ εντός του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο...

Tα δύο έγγραφα: Μόνο από μία μεγάλη Εφορία της Αττικής «βγαίνουν στο σφυρί», και μάλιστα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, διαμερίσματα, αποθήκες και οικόπεδα δύο οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη την περίοδο 2002-2011 ύψους 31.610 ευρώ ο ένας και 663.985 ευρώ ο άλλος
Στα άκρα φθάνει η Εφορία βγάζοντας στο σφυρί εκατοντάδες ακίνητα (κατοικίες, αποθήκες, οικόπεδα) φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, μετά τις αυστηρές εντολές του υπ. Οικονομικών για ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μόνο στο λεκανοπέδιο αναμένεται «να βγουν στο σφυρί» περίπου 260 ακίνητα που έχουν ήδη κατασχεθεί. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 12 πολυτελείς κατοικίες στη Γλυφάδα, 18 στην Κηφισιά, 20 ακίνητα στο Μαρούσι, 10 στο Χαλάνδρι και άλλα περίπου 200 ακίνητα στην Αθήνα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών στα ακίνητα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών στα ακίνητα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης της φορολογίας ακινήτων... ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή θα περιλαμβάνει τα εξής:

- Από το 2013 θεσπίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα καταβάλλεται ετησίως από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τα αγροτεμάχια αναζητείται φόρμουλα τόσο για την καταγραφή τους όσο και για τη φορολόγησή τους. Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τα προσδοκώμενα έσοδα για τα ταμεία να φτάνουν τα 3 δις. ευρώ.
- Το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο εξετάζεται να μειωθεί κατά 50% και να διαμορφωθεί στα 75.000 ευρώ.
- Μείωση του αφορολογήτου ορίου για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα όρια σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Στις σκέψεις είναι η μείωση των ανωτέρω ποσών στις 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 για τις οικογένειες.
- Θεσπίζεται ένας ενιαίος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντελεστής που θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα διαμορφωθεί στο 28%.

ΠΗΓΗ

Για οικονομικό χάος προειδοποιούν οικονομολόγοι

Για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη προειδοποιούν επιφανείς οικονομολόγοι σε κοινή συνέντευξή τους...
στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Ο αμερικανός Μίχαελ Μπούρντα από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και ο Χανς Βέρνερ Ζιν πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο τι πρέπει να γίνει για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά συμφωνούν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να οξυνθεί.

Εάν η Ελλάδα βγει έστω προσωρινά από την Ευρωζώνη, «αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη επιλογή και θα έλθουμε αντιμέτωποι με την απειλή ενός οικονομικού χάους», είπε ο αμερικανός οικονομολόγος. Αντίθετα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν στηρίζει αυτή την επιλογή.

Και οι δύο οικονομολόγοι τάσσονται, πάντως, υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μάλιστα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» και του ισπανικού χρέους.
O κ. Ζιν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δίνεται μάχη σε δύο μέτωπα. Αυτό της τρέχουσας κρίσης, που χρειάζεται όλο και περισσότερα κεφάλαια, και αυτό της δομικής κρίσης, το οποίο αντιμετωπίζεται με μεταρρυθμίσεις και είναι πολύ πιο δύσκολο.

Την ίδια ώρα, οι Φιλελεύθεροι σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ υιοθετούν και πάλι αυστηρή ρητορική προς την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ υπενθυμίζει ότι η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί μόνον εφόσον σημειωθεί πρόοδος τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό η έκθεση της τρόικα θα είναι καθοριστική, τονίζει.

Στην έκθεση της τρόικα παραπέμπει και το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σαφής προτίμησή του είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Το κλειδί είναι στα χέρια της Αθήνας», ανέφερε ο κ. Ασμουσεν στη δημόσια γερμανική τηλεόραση (ZDF).
metrogreece.gr

Απίστευτη "μάσα": Πλήρωναν parking 8 χρόνια, χωρίς να το χρησιμοποιούν

Επί οκτώ χρόνια o ΕΛΟΤ πλήρωνε πάρκινγκ στο Περιστέρι για τους εργαζόμενους, αλλά τα γραφεία του Οργανισμού βρίσκονταν στα... Πατήσια και συγκεκριμένα Αχαρνών 313.

Έτσι επί 97 συναπτούς μήνες, ο ΕΛΟΤ κατέβαλε ενοίκιο για ένα οικόπεδο που θα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες στάθμευσης των οχημάτων των εργαζομένων του οργανισμού δίπλα στο νέο κτίριο, χωρίς ωστόσο κάποιος να κάνει χρήση.

Η διαπίστωση αυτή περιέχεται σε έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκηση του 2010. Η έκθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την μετακίνηση του ΕΛΟΤ στο ιδιόκτητο κτίριο του το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω - είχε αγοράσει το 1997, αλλά μέχρι το 2009 δεν το χρησιμοποιούσε. Αντίθετα μίσθωνε άλλο κτίριο στα Πατήσια αντί 30.000 ευρώ μηνιαίως μέχρι την περίοδο εκείνη. Ο ΕΛΟΤ κατέβαλε πάνω από 1,1 δις. δρχ. το 1997 για την αγορά του κτιρίου στο Περιστέρι, χωρίς ωστόσο να το χρησιμοποιήσει μέχρι το 2011 οπότε και μετέφερε τις εγκαταστάσεις του στον ιδιόκτητο κτίριο.

Εκτός όμως της προαναφερόμενης σπατάλης, ο οργανισμός πλήρωνε και μισθωτή για διπλανό οικόπεδο όπου και θα στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους οι εργαζόμενοι, όταν θα χρησιμοποιούσαν το νέο ιδιόκτητο κτίριο. Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΕΔΔ, η σύμβαση μίσθωσης του οικοπέδου, μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού, υπογράφθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1997 και είχε διάρκεια έξι ετών. Μετά τις 14/11/2003 που έληξε το ιδιωτικό συμφωνητικό, όπως αναφέρει η έκθεση του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, η σύμβαση αυτή μετετράπη σε αορίστου χρόνου και τελικά καταγγέλθηκε από τον ΕΛΟΤ στις 21/12/2005. Η έκθεση δεν αναφέρει το συνολικό ύψος του τιμήματος που κατέβαλε ο ΕΛΟΤ για την παροχή αυτή που δεν έκανε ποτέ χρήση.

Αυτά, και άλλα πολλά στοιχεία, έχουν κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα. Στον ΕΛΟΤ, τον οποίο τώρα πάνε για εκκαθάριση στο πλαίσιο μείωσης των δημοσίων οργανισμών, το «φαγοπότι» ήταν μεγάλο. Οι καταγγελίες ωστόσο που έχουν γίνει στην Εισαγγελία Αθηνών, μπορεί να βάλει φρένο στην εκκαθάριση του οργανισμού, η οποία λέγεται ότι θα οδηγήσει σε κουκούλωμα της όλης υπόθεσης.

Η όλη υπόθεση δείχνει το ποιον της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, από τους μανδαρίνους της δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς το φαινόμενο ήταν διαχρονικό και διακομματικό, καθώς η έλευση της ΝΔ το 2004, παρόλο που οδήγησε σε καταγγελία της σύμβασης, χρειάστηκε να έρθει η Τρόικα στην Ελλάδα για να βάλει σε τάξη τον ΕΛΟΤ. Και είναι ζήτημα, αν η μεταφορά έδρας του οργανισμού, έγινε σύννομα και χωρίς νέο φαγοπότι....

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...Ο φτωχότερος πρόεδρος κράτους στον κόσμο!



Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης José Mujica δεν έχει κερδίσει άδικα από το λαό του το ψευδώνυμο «El Presidente mas pobre» (σ.σ. «φτωχότερες πρόεδρος»), καθώς είναι όχι μόνο ο φτωχότερος αρχηγός κράτους στον κόσμο αλλά και ο πιο γενναιόδωρος άνθρωπος.
Ο 77χρονος πολιτικός, που εκλέχθηκε στην Ουρουγουάη στις αρχές του 2010, έδωσε πρόσφατα μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo», παρουσιάζοντας σε γενικές γραμμές τη φιλοσοφία του περί πολιτικής και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, την οποία θα έπρεπε να ζηλεύουν οι περισσότεροι πολιτικοί στον κόσμο.
Ο José Mujica δωρίζει το 90% του προεδρικού μισθού του, που είναι περίπου 12.500 δολάρια το μήνα (όπως αποκάλυψε ο ίδιος), σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα, κρατώντας μόλις 1.250 δολάρια για να ζήσει.
 «Τι να τα κάνω εγώ τόσα χρήματα όταν οι περισσότεροι Ουρουγουανοί ζουν με λιγότερα;», απαντάει αφοπλιστικά σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τους λόγους της πράξης του και συμπληρώνει:«Ζω σε ένα αγρόκτημα στο Μοντεβιδέο με τη γυναίκα μου και τον αγαπημένο μου σκύλο και έχω ό,τι χρειάζομαι. Δεν θέλω κάτι παραπάνω από αυτό. Γιατί, ξέρετε, η συντροφιά των αγαπημένων μου δεν αγοράζεται με χρήματα! Με αυτά μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο για κάποιους άλλους ανθρώπους στη χώρα μου».
 Η μεγαλύτερη «δαπάνη» του προέδρου είναι ένα παλιό Volkswagen Beetle, αξίας μόλις 1.945 δολαρίων, ενώ ούτε λόγος για τραπεζικούς λογαρισμούς και διαφθορά. Η σύζυγός του,  Lucía Topolansky, γερουσιαστής, επίσης δωρίζει μέρος του μισθού της, ενισχύοντας την άποψη του συζύγου της και υποστηρίζοντας στο έπακρο τη φιλοσοφία του.
 Ο ίδιος απολαμβάνει να ασχολείται με τις αγροτικές δουλειές και να βοηθάει όπως μπορεί τους συνανθρώπους του, έχοντας κερδίσει μια αξιοζήλευτη φήμη τόσο στη χώρα του όσο και έξω από αυτήν.

Ο ένας θα μας πάρει τα σπίτια...και ο άλλος θα μας κλείσει τα μαγαζιά...αυτή είναι η ανατυξιακή πολιτική Σαμαρά...!!!


Πρώτα ήταν ο κ.Βορίδης που τάχθηκε υπέρ του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας για την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες...τώρα έρχεται ο κ.Γιακουμάτος να δηλώσει οτι πρέπει να κλείνουν τα μαγαζιά όσοι καταστηματάρχες δεν μπορούν να αντέξουν στην κρίση... 
Αυτή είναι η πολιτική τους...Έτσι θα φέρουν την ανάπτυξη στην χώρα δημεύοντας τα σπίτια των πολιτών και κλείνοντας τα μαγαζιά...!!!
Οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση με την πολιτική που εφαρμόζουν και αντί να απολογούνται προκαλούν με τις δηλώσεις τους την κοινή γνώμη...
Ποια είναι άραγε η άποψη του Πρωθυπουργού για τις προκλητικές δηλώσεις των δύο Βουλευτών του;
Εκφράζουν Κυβερνητικές θέσεις...;
Μήπως είναι προάγγελοι της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο κ.Σαμαράς οι δύο Βουλευτές...;Δεν μοιάζουν καθόλου τυχαίες οι δύο δηλώσεις...


 

"Το σβήσιμο μιας πόλης"


"Το σβήσιμο μιας πόλης" 

Το 1986 η Καλαμάτα επλήγη από καταστροφικό σεισμό με πολλά θύματα. Στην περιοχή βρισκόταν τότε και ο Αυστριακός συγγραφέας Κρίστοφ Ρανσμάιρ. Τώρα δημοσιεύεται το πεζό του «Το σβήσιμο μιας πόλης».

Πριν από μια εικοσιπενταετία. Ένας πολυταξιδεμένος Αυστριακός έχει εγκατασταθεί για λίγους μήνες σε ένα χωριό νότια της Σπάρτης. Εκείνο το βράδυ σκαρφαλώνει με το μηχανάκι του στον Ταΰγετο πηγαίνοντας στην αγαπημένη του ταβέρνα του Χρήστου με την πανοραμική θέα στη θάλασσα. Γράφει για εκείνη τη νύχτα αργότερα ο μοτοσικλετιστής: «Η νύχτα ήταν γαλήνια, ζεστή και τόσο καθαρή, ώστε τα πέρατα του Γαλαξία να μη συγχέονται μέσα στους ατμούς των χαμηλότερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Κοβόντουσαν γύρω-γύρω σαν με μαχαίρι από τις γραμμές του ορίζοντα κι έμοιαζαν να βυθίζονται στη νυχτερινή γη. Κι όμως αυτή η ιριδίζουσα ειρήνη μιας θερινής νύχτας, αυτή η νηνεμία, αυτή η ζέστη είχαν κάτι το απατηλό, σχεδόν απειλητικό, που δεν μπορούσα να προσδιορίσω.»

Ο μοτοσικλετιστής πάνω στον Ταΰγετο είναι ο Αυστριακός συγγραφέας Κρίστοφ Ρανσμάιρ (Christoph Ransmayr), ένας από τους πιο σημαντικούς γερμανόφωνους πεζογράφους του καιρού μας. Και το βράδυ εκείνο είναι η αποφράδα νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου 1986, όταν η Καλαμάτα επλήγη από φοβερό σεισμό, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

 
Αναζητώντας τις Πλειάδες

Σε κάποιο σημείο της διαδρομής ο Ρανσμάιρ χάνει απότομα και για λόγο κατ’ αρχήν ανεξήγητο τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας, αλλά τελικά δεν γκρεμοτσακίζεται. Ένα ακόμα απόσπασμα της διήγησης: «Αναζητώντας ασυναίσθητα με το βλέμμα την Ταϋγέτη και τις αδελφές της, τις υπόλοιπες Πλειάδες, που είχαν εγκατασταθεί στο στερέωμα, συνειδητοποίησα ξαφνικά τι ήταν τόσο απειλητικό πάνω σ’ αυτό τον ουρανό: το απόλυτο σκοτάδι. Πολλά βράδια που πήγαινα από τον ίδιο δρόμο για την ταβέρνα του Χρήστου πάνω από τα υψώματα στα βορειοδυτικά αχνόφεγγε πάντα η φωτεινή αψίδα της Καλαμάτας, ένα απαύγασμα που δεν άφηνε να φαίνονται πολλά άστρα στο βορειοδυτικό ουρανό. Απόψε όμως από την πόλη εκείνη των πενήντα περίπου χιλιάδων κατοίκων δεν αναδυόταν στο έναστρο σκότος ούτε ίχνος φωτός. Η Καλαμάτα είχε σβήσει.»

Η ζωή και ο θάνατος


Μόνο όταν ο Ρανσμάιρ φθάσει τελικά στην ταβέρνα του Χρήστου θα λυθούν τα μυστήρια εκείνης της νύχτας. Οι θαμώνες είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στη μικρή, παλιομοδίτικη τηλεόραση και παρακολουθούν τις σκηνές από τη σεισμόπληκτη Καλαμάτα, τα φώτα της πόλης είχαν σβήσει μέσα στο χάος του Εγκέλαδου, οι δονήσεις είχαν φθάσει μέχρι τις κακοτράχαλες πλαγιές του Ταΰγετου και παραλίγο να ανατρέψουν το μηχανάκι του συγγραφέα, ο Χρήστος ανάβει δυο κεριά και τα τοποθετεί στη μια και την άλλη πλευρά της μικρής οθόνης τη στιγμή που αυτή δείχνει ένα συντετριμμένο άνδρα να σκαλίζει με τα χέρια τα ερείπια.

Ο Κρίστοφ Ρανσμάιρ διακρίνεται για το ιδιότυπο συγγραφικό ύφος του που διαπλέκει και συνδέει το φυσικό με το μεταφυσικό, το πραγματικό με το φανταστικό, τη ζωή με το θάνατο. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τρία βιβλία του, μεταξύ αυτών και το κορυφαίο του «Ο έσχατος κόσμος». Το κείμενο για την Καλαμάτα με τίτλο «Τα σβήσιμο μιας πόλης» περιλαμβάνεται στο καινούργιο βιβλίο του «Ο άτλας ενός δειλού» που θα κυκλοφορήσει στη Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα, εβδομήντα συνολικά επεισόδια μιας αέναης περιήγησης στον κόσμο μας.

Κινητοποιήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Φλώρινα


 Κινητοποιήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Φλώρινα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι και οι φορείς της Φλώρινας, με αίτημα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε μία περιοχή που πλήττεται από σφοδρούς και μεγάλους σε διάρκεια χειμώνες.

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Φλώρινας, στις 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ θα ακολουθήσει κλείσιμο του τελωνείου και αποκλεισμός ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ.

Την επομένη ημέρα, 31 Οκτωβρίου, κάτοικοι και φορείς της ακριτικής πόλης θα μεταβούν με λεωφορεία στην Αθήνα, καθώς προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει φέρει σε τραγική κατάσταση τον τοπικό πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε δυναμικά γιατί αλλιώς δεν θα βγάλουμε τον χειμώνα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΕΒΕ), Σάββας Σαπαλίδης.

Την έδειραν για 200 ευρώ!


astynomia

Τον τρόμο βίωσε μια γυναίκα στον Αγ. Σπυρίδωνα Δωρίδας Φωκίδας, καθώς τρεις άγνωστοι εισέβαλαν τα ξημερώματα στο σπίτι της.
 Οι δράστες μπήκαν από την κεντρική είσοδο και χτύπησαν τη γυναίκα σε διάφορα μέρη του σώματός της προκαλώντας ελαφρές σωματικές κακώσεις. Στη συνέχεια της αφαίρεσαν 200 ευρώ, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια και ένα χρυσό δαχτυλίδι.
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

17,2 τρισ. θα κόστιζε μια ελληνική χρεοκοπία


return-of-drachma

Όσοι δεν είχαν… ποντάρει στα CDS της χρεοκοπίας, που με πάθος διακινούσαν πέρσι διάφορα funds εντός και εκτός συνόρων, γνώριζαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να οδηγηθεί στην απόλυτη καταστροφή. Για τον πολύ απλό λόγο ότι, στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, όπου το… συνάχι της Αθήνας μπορεί να προκαλέσει βαριάς μορφής ίωση στην Ουάσινγκτον, κανείς δεν μπορούσε να ρισκάρει με ένα κραχ της Ελλάδας, από τη στιγμή που οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης ήταν απρόβλεπτες. Όπως δηλαδή είχε συμβεί το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, που από ελεγχόμενη κατεδάφιση εξελίχτηκε σε τσουνάμι για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Τα “Νέα” δημοσιεύουν σήμερα τα στοιχεία μελέτης του ελβετικού Ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Prognos, που επιχειρεί να προβλέψει το ακριβές κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα σενάρια και τις παραμέτρους που επεξεργάστηκαν οι αναλυτές της Prognos, το κόστος μιας ελληνικής οικονομίάς θα έφτανε στα επίπεδα των 17,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.
Οι επιπτώσεις μάλιστα δεν θα άφηναν ανεπηρεάστες ούτε τις δυο άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και συνολικά των 42 σημαντικότερων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών. Η ελληνική χρεοκοπία θα συμπαρέσυρε εκτός ευρωζώνης την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις είχε η Γαλλία με 2,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, και θα ακολουθούσαν οι ΗΠΑ με 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, η Κίνα με 1,9 τρισεκατομμύριο ευρώ και η Γερμανία με 1,7 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Καλαμάτα: Ηλικιωμένος βρέθηκε σε σκελετοποιημένη κατάσταση


 

Στην θέση Κοκκινοράχη στην περιφέρεια του χωριού Σταυροπήγιο της Μεσσηνιακής Δυτικής Μάνης, βρέθηκε σε σκελετοποιημένη κατάσταση, εντός δύσβατης θαμνώδους και βραχώδους περιοχής, ο 88χρονος Έλληνας, ο οποίος είχε εξαφανισθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2007.

Πλησίον του πτώματος βρέθηκε μια κυνηγητική καραμπίνα.

Ενεργείται προανάκριση από την ασφάλεια Καλαμάτας.

Μετ' εμποδίων η κίνηση οχημάτων στην Θεσσαλονίκη το απόγευμα


Μετ' εμποδίων η κίνηση οχημάτων στην Θεσσαλονίκη το απόγευμα

Μετ' εμποδίων θα γίνεται, από τις 4 το απόγευμα και για πέντε ώρες, η κίνηση των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω της διεξαγωγής του 1ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Δρόμου, καθώς και του Δρόμου Υγείας των 5.000 μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων για όσο χρόνο απαιτείται για την τέλεση των αγώνων, στην Λεωφόρο Νίκης, στην Λεωφόρο Βασ. Γεωργίου Β', στην Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, από την οδό Γ' Σεπτεμβρίου έως την οδό Παρασκευοπούλου, στην οδό Παρασκευοπούλου, από την Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου έως την Λεωφόρο Βασ. Όλγας, στην Λεωφόρο Βασ. Όλγας από τη διασταύρωσή της με την οδό Παρασκευοπούλου έως την οδό Βασ. Γεωργίου, στην οδό Βασ. Γεωργίου, στην οδό Μ. Ανδρόνικου, στην οδό Τσιμισκή, στην οδό Πολυτεχνείου και στην οδό Κουντουριώτη.

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 9 το βράδυ.

Επεισόδια στα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής


 

Xημικά, δακρυγόνα, μολότοφ, προσαγωγές και μικροτραυματισμοί συνθέτουν την εικόνα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις Σκουριές Χαλκιδικής που πραγματοποιούν εκατοντάδες κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

Οι συγκεντρωθέντες, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, έφτασαν έως τις Σκουριές με αυτοκινητοπομπή, ενώ έγιναν έξι προσαγωγές. Εκεί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία στο σημείο Χοντρό Δέντρο και την δεύτερη να κατευθύνεται προς το δάσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτυλίχθηκε κλεφτοπόλεμος με την αστυνομία να προχωρά σε περιορισμένη χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές καταγγέλουν στη zougla.gr τον τραυματισμό δύο ανθρώπων.

Πάτρα: Αυτοκτόνησε 15χρονη στην Εξω Αγυιά - Βρέθηκε κρεμασμένη στο μπάνιο του σπιτιού της

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία από την αυτοκτονία 15χρονης στην Εξω Αγυιά.
Η κοπέλα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, βρέθηκε νεκρή μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της.
Ο ιατροδικαστής... αποκλείει την εγκληματική ενέργεια και κάνει λόγο για αυτοκτονία.

Η 15χρονη ήταν μόνη της στο σπίτι εκείνη την ώρα.

patrastimes.gr

Γιατί οι γυναίκες φαντασιώνονται σεξ με τον... πρώην;


 Γιατί οι γυναίκες φαντασιώνονται σεξ με τον... πρώην;

Στο 38% ανέρχεται το ποσοστό των γυναικών που παραδέχθηκαν ότι είχαν καλύτερη σεξουαλική ζωή με τον πρώην τους. Όσον αφορά τους άντρες, το ποσοστό έφτασε το 29%. Την έρευνα διεξήγαγε το διαδικτυακό κατάστημα πώλησης σεξουαλικών παιχνιδιών Lovehoney στη Μεγάλη Βρετανία.

Το περιστασιακό σεξ δεν ικανοποιεί καθόλου ούτε τους άντρες ούτε και τις γυναίκες της έρευνας, που είπαν ότι αυτό που κάνει το καλό σεξ είναι η αγάπη και το πάθος.

Στην έρευνα 1.100 άτομα είπαν ότι η σεξουαλική ζωή ενός ατόμου γίνεται καλύτερη όσο μεγαλώνει. Μόνο ποσοστό 7% δήλωσε ότι ο πρώτος τους εραστής ήταν ο καλύτερός τους!

Η σεξολόγος Tracey Cox είπε για το θέμα:

«Οι γυναίκες δεν συνηθίζουν να παντρεύονται τον σύντροφο με τον οποίο είχαν το καλύτερο σεξ της ζωής τους. Παντρεύονται περισσότερο με βάση πιο... λογικά χαρακτηριστικά, όπως το αν πιστεύουν ότι θα τους είναι πιστός ή καλός πατέρας. Δέχομαι πολλά email από γυναίκες που λένε ότι αγαπούν τους συζύγους τους, αλλά φαντασιώνονται ότι κάνουν σεξ με τους πρώην τους… Τους λείπει το σεξ που έκαναν με τους πρώην τους...».

Εκτός ΝΔ ο βουλευτής Σταυρογιάννης γιατί δε θα ψηφίσει τα μέτρα


 

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ε. Μεϊμαράκη ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τον βουλευτή Φθιώτιδας, Νίκο Σταυρογιάννη.

Επίσης με έγγραφό του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ., Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή τον βουλευτή και ζητά να διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Να επισημάνουμε εδώ ότι ο κύριος Σταυρογιάννης είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα άδικα και αναποτελεσματικά.

Τα εργασιακά θα έχουν κλείσει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, λέει η κυβέρνηση

 
Θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των εργασιακών βλέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι τέτοιο που θα μπορούν να το υποστηρίξουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.
Τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει «βέτο» στα εργασιακά, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις ανατροπές που ζητά η τρόικα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά θα έχουν κλείσει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Αναφερόμενος στην ψήφιση του πακέτου των μέτρων, ύψους 13,9 δισ. ευρώ, ο κ. Κεδίκογλου παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια δύσκολη ψηφοφορία για τους βουλευτές, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Το ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Αυτό που αξιώνουν εδώ και τώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι το εργασιακό καθεστώς της πιο άγριας εκμετάλλευσης, των μισθών πείνας, της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, που έχουν ήδη επιβάλει για τους νέους εργαζόμενους, να επιβληθεί και στους παλιότερους εργαζόμενους».

Προσθέτει, επίσης, ότι «η συζήτηση και τα παζάρια αφορούν μόνο τον τρόπο και τον χρόνο που θα προωθηθούν» αυτές οι αξιώσεις.

Ανάπλαση Πανεπιστημίου: 9 προτάσεις περνούν στον επόμενο γύρο για το Rethink Athens


Ανάπλαση Πανεπιστημίου: 9 προτάσεις περνούν στον επόμενο γύρο για το Rethink Athens

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά εννέα συνολικά προτάσεις προκρίθηκαν ως οι επικρατέστερες στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου ή αλλιώς το Rethink Athens.

Ο διαγωνισμός που διεξάγεται κάτω από την σκέπη (χρηματοδότηση) του Ιδρύματος Ωνάση έχει ως σκοπό την ανάδειξη τόσο του κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας που ενώνει τις δύο μεγάλες του πλατείες: Σύνταγμα και Ομόνοια.

Οι εννέα αυτές προτάσεις  προκρίθηκαν ύστερα από δύο ημέρες συνεχόμενων συσκέψεων. Κάθε μία από τις εννέα προτάσεις θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ.

Στις 19 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού θα ενημερωθούν μέσω του ιστότοπου του διαγωνισμού www.rethinkathenscompetition.org για το εάν πέρασαν στο δεύτερο στάδιο προσχεδίων του διαγωνισμού.

«Το Rethink Athens είναι τόσο πρωτοποριακό όσο και αισιόδοξο» δηλώνει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Άντονι Βίντλερ.

«Πρωτοποριακό καθώς απευθύνει κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ευρείας σειράς χωροταξικών και περιβαλλοντικών ιδεών για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συνθήκες μερικής εγκατάλειψης. Αισιόδοξο, διότι σε αυτή την περίοδο βαθιάς ύφεσης με την ανάπτυξη εγκλωβισμένη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερους όρους ζωής στην καρδιά της Αθήνας που είναι το μητροπολιτικό κέντρο και πρωτεύουσα της χώρας» ανέφερε.

Το ζητούμενο είναι όχι μόνο η αναμόρφωση της Πανεπιστημίου αλλά η εκκίνηση της μεταμόρφωσης του κέντρου της πόλης με βάση τον οδικό άξονα της Πανεπιστημίου. Η αναγέννηση της πλατείας Ομονοίας που από στολίδι της δεκαετίας του `60 έχει καταντήσει παρακμιακό στέκι.

Άλλος ένας ευρύτερος στόχος είναι η προσέλκυση των Αθηναίων που με τα πόδια ή το ποδήλατο τους θα μπορούν να διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου. Στοίχημα είναι και η επέκταση του Τραμ στην Πατησίων μέσω της πεζοδρομημένης Πανεπιστημίου που θα της δώσει μία άλλη αίσθηση.

Τον Νοέμβριο θα γίνει η προκήρυξη του δεύτερου και τελικού σταδίου του διαγωνισμού ενώ στις αρχές του 2013 θα ανακοινωθεί η νικητήρια πρόταση. Μυστήριο παραμένει η πηγή χρηματοδότησης τόσο του έργου της πεζοδρόμησης όσο και του έργου του Τραμ που είναι αποσυνδεδεμένα αυτή την στιγμή.

Πόρτα εξόδου άμεσα για 319 δημοσίους υπαλλήλους


 

Διαβατήριο εξόδου από το Δημόσιο μπορεί να πάρουν άμεσα 319 άτομα χωρίς να υπάρξουν νομικές επιπλοκές.

Από αυτούς οι 49 προέρχονται από τους 21 οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται με βάση σχετική ρύθμιση που έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και οι 270 είναι οι επίορκοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αργία με τελεσίδικες αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Το «ναυάγιο» της εφεδρείας που εξελίχθηκε επί υπουργίας του Δημήτρη Ρέππα επανέρχεται στο προσκήνιο. Τυχόν εμμονή, από την άλλη πλευρά, της τρόικας για άμεσες απολύσεις προσωπικού απειλεί να τινάξει στον αέρα και γενικότερα τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, όπως αναφέρει Το Βήμα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, αν και επί της αρχής τάσσεται κατά των «τυφλών απολύσεων», συμφώνησε να επιταχυνθούν τουλάχιστον οι διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ως το τέλος του έτους μια ικανή «δεξαμενή» υπαλλήλων που θα τεθούν σε «εργασιακή διαθεσιμότητα». «Τα πάντα λειτουργούν πλέον στο "κόκκινο"» λένε στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Μανιτάκη είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση και συγκρότηση σε σώμα των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων, στα οποία θα περάσουν και όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις, οι οποίες αγγίζουν περίπου τις 2.000. Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κριθούν ένοχοι είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες.

Το ίδιο θα συμβεί με τους «κοπανατζήδες» και τους ανίκανους, οι οποίοι φθάνουν τα 9.000 άτομα, αν και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αξιολόγηση του προσωπικού. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ποιο όργανο θα κρίνει ποιοι υπάλληλοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, αν και οι παραβάσεις του Κώδικα εκ μέρους τους είναι σχετικά εύκολο να διαπιστωθούν από την εξέταση των ατομικών φακέλων τους και τις εκθέσεις των προϊσταμένων τους.

Απόφαση πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση να πραγματοποιηθεί υπό την άμεση εποπτεία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η «δεξαμενή» των προς απόλυση ή διαθεσιμότητα υπαλλήλων θα συμπληρωθεί και από τους υπαλλήλους που εργάζονται σε οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή - αν τελικά δεν προσλάβει τη μορφή προεδρικού διατάγματος - ρύθμιση με την οποία θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται 250 φορείς του Δημοσίου. Σε αυτούς τους φορείς υπηρετούν περίπου 20.000 υπάλληλοι, από τους οποίους όμως μόνο το 10%-15%, δηλαδή από 2.000 ως 3.000, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με την καταβολή του 75% των αποδοχών τους, όπως προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, λόγω της κατάργησης και μη επανασύστασης των οργανικών θέσεων στις οποίες υπηρετούν.

Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί για το προσωπικό που συγχωνεύεται, το οποίο υποχρεωτικά θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς δεν καταργούνται οι οργανικές θέσεις τους. Σε περίπτωση βεβαίως απόλυσης αυτού του προσωπικού οι νομικές επιπλοκές θα είναι τεράστιες, εκτός βέβαια από το πολιτικό κόστος για τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.

Ο κ. Μανιτάκης παρείχε ισχυρές διαβεβαιώσεις στην τρόικα ότι ως το τέλος του έτους, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η οποία θα οδηγήσει στη μείωση των δομών και των θέσεων ευθύνης των υπουργείων κατά 50%, θα έχει σαφή εικόνα και για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση του κράτους. Παράλληλα, ύστερα από αυτή τη διαδικασία ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάζοντος προσωπικού θα τεθεί σε εργασιακή διαθεσιμότητα.

Αστυνομικός έβγαλε όπλο κατά τη διάρκεια καβγά



 

Πιστόλι φέρεται να έβγαλε από την τσέπη του ένας αστυνομικός, εκτός υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια καβγά με θαμώνα καταστήματος στο Γκάζι.

Το περιστατικό έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε γνωστό μαγαζί. Ανάμεσα στη μία παρέα που διαπληκτίστηκε με θαμώνα ήταν και ένας ειδικός φρουρός, ο οποίος όμως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, είχε μαζί του το πιστόλι του το οποίο και έβγαλε από τη θήκη.

Στη θέα του πιστολιού, η άλλη παρέα εξαγριώθηκε ακόμη περισσότερο και τον ξυλοκόπησε με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Για το συμβάν αναμένεται να διεξαχθεί ΕΔΕ.

ματος στο Γκάζι.

Το περιστατικό έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε γνωστό μαγαζί. Ανάμεσα στη μία παρέα που διαπληκτίστηκε με θαμώνα ήταν και ένας ειδικός φρουρός, ο οποίος όμως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, είχε μαζί του το πιστόλι του το οποίο και έβγαλε από τη θήκη.

Στη θέα του πιστολιού, η άλλη παρέα εξαγριώθηκε ακόμη περισσότερο και τον ξυλοκόπησε με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Για το συμβάν αναμένεται να διεξαχθεί ΕΔΕ.

Ζεύξη Σαλαμίνας, Λευκάδας και Ελευσίνα-Υλίκη θα ξεκινήσουν κατασκευές το 2016 με στόχο το 2020

 Ζεύξη Σαλαμίνας, Λευκάδας και Ελευσίνα-Υλίκη θα ξεκινήσουν κατασκευές το 2016 με στόχο το 2020
Σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης για τα 3 νέα μεγάλα έργα με παραχώρηση. Τα έργα αφορούν την υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας, την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας και τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη.

Με ερωτηματικό αν θα υπάρξει νέα παράταση λόγω του πολιτικού κλίματος που ενδέχεται να «φρενάρει» όποιες εταιρείες ενδιαφερθούν για τα εν λόγω έργα προχωράμε στην πρώτη φάση της δημοπράτησης.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Και τα τρία έργα δημοπρατούνται με το σύστημα του ανταγωνιστικού διαλόγου. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα σε όλους τους διαγωνισμούς για έργα είχαμε την εκάστοτε υπηρεσία να συντάσσει τις μελέτες, να διεξάγει τις απαλλοτριώσεις, να κάνει τη δημοπράτηση και ο ανάδοχος να κατασκευάζει το έργο.

Με το νέο αυτό σύστημα αποκτά λόγο και η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Έτσι θωρακίζεται και όλο το έργο από εξωγενείς παράγοντες που τελικά καθυστερούσαν το έργο και υπήρχαν πολλές φορές έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Με την εκκίνηση της δημοπράτησης που θα αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι το Υπουργείο, οι ενδιαφερόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες (Δήμοι, Περιφέρειες). Θα υπάρξει ένας διάλογος που θα διαρκέσει πολλούς μήνες θα παρουσιαστεί η θέση όλων και από αυτή την διαδικασία θα προκύψει και το τελικό πλάνο για το έργο.

ΧΡΟΝΟΒΟΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει συνολικά 28 μήνες. Με την υπόθεση πως τα έργα θα ξεκινήσουν την πρώτη φάση τον επόμενο μήνα, η ολοκλήρωση του διαλόγου θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Έπειτα θα κληθούν τα επιχειρηματικά σχήματα να δώσουν την προσφορά τους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την επιλογή του αναδόχου, τον έλεγχο της σύμβασης, την κύρωση από τη Βουλή κλπ.

Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις μια πρώτη εκτίμηση για να πούμε πως θα δούμε εργοτάξια σε αυτά τα τρία έργα είναι το 2016 και με ένα πολύ πρόχειρο υπολογισμό η ολοκλήρωση πάει για το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.


Το σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πως μέσα από αυτό τον διάλογο διασφαλίζεται η φωνή όλων και η επιλογή μέσα από ανοιχτές και όχι κλειστές πόρτες. Ας θυμηθούμε άλλωστε πόσες φορές ένα έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται και λόγω προχειρότητας η ολοκλήρωση του γινόταν «λάστιχο». Επιπλέον θα έχει τις ευλογίες από την τοπική αυτοδιοίκηση που μέχρι σήμερα λαμβανόταν ελάχιστα ή καθόλου υπόψη.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Το μεγαλύτερο από τα τρία έργα είναι ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη που υπολογίζεται σε 400 εκ.ευρώ χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι απαλλοτριώσεις. Ο δρόμος θα είναι με τα χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για την δημιουργία στο μέσον διέλευσης τρένου.

Η Ζεύξη της Σαλαμίνας έχει προϋπολογισμό 350εκ.ευρώ και η σύνδεση της θα γίνει όχι από το σημείο που σήμερα ξεκινούν τα φέρυ στο Πέραμα αλλά από την πλευρά της Λεωφόρου Σχιστού δίπλα από τα κέντρα του Ναυτικού Παλάσκας και Κανελλόπουλος. Εκτός της σήραγγας που δεν θα ξεπερνά τα 500 μέτρα θα υπάρχει και ευρύ δίκτυο οδικών αξόνων σε Πέραμα και Σαλαμίνα για να υποστηρίζει το όλο έργο.

Η Ζεύξη Λευκάδας είναι το πιο εύκολο από τα τρία έργα με προϋπολογισμό που φτάνει τα 50εκ.ευρώ και με μία υποθαλάσσια σήραγγα που θα έχει μήκος περίπου 200 μέτρα. Θα αντικαταστήσει την σημερινή πλωτή γέφυρα που συνδέει τη Λευκάδα με την Ηπειρωτική χώρα και θα την μετατρέψει στο πιο προσβάσιμο νησί της Ελλάδας μετά την Εύβοια.

Πηγή:ypodomes.com
 

«Κάν’ το, όπως η Ολλανδία». Μαθήματα για το εξαγωγικό branding

«Ιπτάμενοι Ολλανδοί» στο ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, κάνουν φροντιστήρια στους Έλληνες αξιωματούχους για το πώς θα «πουλήσουν περισσότερο Ελλάδα»!
Οι Ολλανδοί ξέρουν κάτι παραπάνω. Η χώρα τους αποτελεί το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης, όντας στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης logistics. Το λιμάνι του Ρότερνταμ βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ αρκετά προηγμένες είναι και οι σιδηροδρομικές υποδομές. Κι όλα αυτά, σε μια χώρα που το 95% του διερχόμενου φορτίου έχει προορισμό άλλες χώρες!
Υπάρχει καλύτερος ειδικός να σου κάνει μαθήματα; Όχι, σκέφτηκαν οι επικεφαλείς της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα (Task Force), αποστέλλοντας στελέχη του ολλανδικού υπουργείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Οι Ολλανδοί, ύστερα από έρευνα και επαφές μηνών, κατέληξαν σε διάφορα συμπεράσματα, αφότου διαπίστωσαν… απουσία συντονισμού, γραφειοκρατικές διαδικασίες, κακή αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και έλλειψη εξωστρέφειας.
Εκ των συμπερασμάτων, ξεχωρίζει η αναγκαιότητα άσκησης οικονομικής διπλωματίας και ενίσχυσης του ελληνικού εμπορίου. Οι Ολλανδοί διαθέτουν οικονομικά γραφεία σε περίπου 70 χώρες, ενώ σε μεγάλες αγορές, όπως η κινεζική, διαθέτουν εξειδικευμένα γραφεία υποστήριξης επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, συνέστησαν στην Ελλάδα την ανασυγκρότηση του κλάδου των εμπορικών ακολούθων του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Ολλανδία απασχολεί περί τα 350 άτομα (!) αμιγώς για εξαγωγικά ζητήματα.
Τι άλλο διαπίστωσαν; Ίσως η Ελλάδα χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει την εξαγωγική της βάση και συνάμα, να υιοθετήσει πιο «επιθετική πολιτική» στις αναδυόμενες αγορές BRIC (π.χ. Κίνα, Ινδία, Βραζιλία).
Επίσης, πρότειναν τη δημιουργία φορέα που θα είναι υπεύθυνος για το ελληνικό branding, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στην αναβάθμιση του εγχώριου συστήματος υποδομών (λιμάνια – σιδηρόδρομος – σύνδεση με ΒΙ.ΠΕ.).
Στην Ελλάδα το 52% των μεταφορών γίνεται δια θαλάσσης
Στην Ελλάδα το 52% των μεταφορών γίνεται δια θαλάσσης, το 42% οδικώς, το 4% αεροπορικώς και το 0,7% σιδηροδρομικώς.
Ένα ειδικός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Σωτήρης Τριχάς συνόψισε, σε λίγες γραμμές, το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στον τομέα των εξαγωγών και γενικότερα των εμπορευματικών μεταφορών.
«Η Ελλάδα αποτελεί γεωγραφικά τον φυσικό λιμένα της ηπείρου μας, γι’ αυτό και κεντρικό μας σύνθημα, εδώ και χρόνια, είναι η μεταμόρφωση της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε τα πλοία που διέρχονται το Σουέζ να επιλέγουν την Ελλάδα ως σταθμό διαμετακόμισης, αντί να αναγκάζονται, όπως σήμερα, να καταπλέουν στα λιμάνια του Βελγίου ή της Ολλανδίας.
Με τα κατάλληλα λιμάνια, τις σωστά δομημένες οδικές αρτηρίες και τα απαραίτητα σιδηροδρομικά δίκτυα, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Η δικτύωση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με τους παρόχους υπηρεσιών διατροπικών μεταφορών μπορούν να οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη και οικονομική ευημερία», ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος της EEL, στο τελευταίο συνέδριο των Ελλήνων εξαγωγέων.

Master Plan, ύψους 130.000 ευρώ, εκπονεί το υπ. Μεταφορών για το Θριάσιο

 
Στην έγκριση τεύχους πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου «Εκπόνηση στρατηγικού – επιχειρηματικού σχεδίου, προσαρμογή του Γενικού Σχεδίου Διάταξης (Master Plan) για το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου Πεδίου και επικαιροποίηση της Μελέτης Κόστους – Οφέλους για το έργο κατασκευής της Β’ λειτουργικής φάσης», προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών.
Ο ανώτατος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 130.000, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η διάρκεια του έργου θα είναι δέκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι και ο τελευταίος, έκτος κατά σειρά, διαγωνισμός για το Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο κατέστη άγονος. Η ΓΑΙΑΟΣΕ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στο υπουργείο Μεταφορών, προτάσσοντας σειρά αλλαγών στους όρους του νέου (όποτε αυτός γίνει) διαγωνισμού.

Καλύτερη ενημέρωση για τα δικαιώματα των επιβατών ζητεί το ΕΚ

 
Αεροπλάνα, σιδηρόδρομοι, πλοία και λεωφορεία: κοινό στοιχείο οι επιβάτες και, φυσικά, τα δικαιώματά τους. Η ΕΕ και το ΕΚ τα επεκτείνουν και τα υπερασπίζονται από χρόνια, αναζητώντας τώρα όπως και παλαιότερα να τα αποσαφηνίσουν ολοένα και περισσότερο και να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή επιβολή και εφαρμογή τους σε όλη την Ευρώπη.
Η προώθηση των δικαιωμάτων των επιβατών κάθε μέσου μεταφοράς παραμένει μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της ΕΕ και φυσικά του ΕΚ στον τομέα των μεταφορών και, στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, με ψήφισμά του της 29ης Μαρτίου, το Κοινοβούλιο ζήτησε καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία των επιβατών εταιριών που χρεοκοπούν και τους εγκαταλείπουν σε μακρινές χώρες αλλά και αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων περί αποζημίωσης των επιβατών σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης ή ακύρωσης δρομολογίου ή ακόμα μεγάλης καθυστέρησης στην παράδοση αποσκευών.
Με ψήφισμά του που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 23 Οκτωβρίου 2012, οι ευρωβουλευτές αναζητούν καλύτερη ενημέρωση των επιβατών και καλούν την ΕΕ να βελτιώσει τους μηχανισμούς κατάθεσης και παραλαβής παραπόνων, εξαλείφοντας παράλληλα τα "παραθυράκια" που επιτρέπουν καταχρηστικές τιμολογιακές πολιτικές εκ μέρους των εταιριών.
Παράλληλα, την περίοδο αυτή το ΕΚ εξετάζει προτάσεις για την αύξηση της χωρητικότητας των αεροδρομίων της Ένωσης, για τον περιορισμό των καθυστερήσεων και τη γενική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (από τη διαχείριση των αποσκευών μέχρι το catering. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται για το φθινόπωρο.
Επιβάτες δεν είναι όμως μόνο οι πελάτες των αεροπορικών εταιριών, αλλά και εκείνοι των σιδηροδρόμων ή και των (υπεραστικών) οδικών μεταφορών.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2009, οι πρόνοιες για διασφάλιση των επιβατών σε περιπτώσεις ακύρωσης δρομολογίων, μεγάλων καθυστερήσεων κ.ο.κ., έχουν επεκταθεί στους επιβάτες των σιδηροδρόμων της Ένωσης ενώ από τον Μάρτιου του 2013 θα επεκταθούν στα υπεραστικά λεωφορεία για τις μεγαλύτερες διαδρομές.
Εκτός από τα δικαιώματα υπάρχουν όμως και οι υποχρεώσεις, ειδικά σε θέματα ασφαλείας και στο επίπεδο αυτό το ΕΚ έδωσε σημαντικές μάχες για να εξισορροπήσει κάπως την αναζήτηση ολοένα και μεγαλύτερης ασφάλειας με την πληρέστερη δυνατή προστασία των ατομικών δικαιωμάτων του επιβάτη ως πολίτη.
Έτσι, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και μια απόρριψη, το ΕΚ ενέκρινε στις 19 Απριλίου συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τη διαβίβαση με βάση συγκεκριμένους κανόνες στις αμερικανικές υπηρεσίες σωρείας προσωπικών δεδομένων των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων. Την ίδια δε ημέρα εξέτασαν μια άλλη κληρονομιά της 11ης Σεπτεμβρίου, τα "βιομετρικά διαβατήρια για την πραγματική ασφάλεια και αξιοπιστία των οποίων  έχουν τεθεί πρόσφατα πολλά ερωτηματικά.