EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι ανατροπές στη φορολογία


 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κορμός του νέου φορολογικού που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013, αν και υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από φέτος με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ, προβλέπει:

1. Φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.

2. Για τους παραπάνω φορολογούμενους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, καθώς και των επισφαλειών, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων.

3. Διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

4. Δεν θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη. Ωστόσο θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο 25% από το 20%.

5. Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα.

Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχη να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.

6. Ψαλιδίζεται το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για τους αναπήρους, στα 1.000 ευρώ.

7. Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές.

8. Καταργούνται όλες οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους (τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.α.), με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

9. Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.

10. Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

11. Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων – εξόδων από το πρώτο ευρώ.

12. Οι ανώνυμες εταιρίες θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν και εάν προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος οι μέτοχοι καταβάλλουν φόρο 25%.

13. Αυξάνεται η φορολογία στο υγραέριο στα 330 ευρώ από 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.

14. Ψαλιδίζεται μέχρι 35% το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια.

15. Μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες του Δημοσίου.

16. Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα «στριφτά» τσιγάρα.

Χαράτσι και στα αγροτεμάχια

17.
Μειώνεται μέχρι 50% το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου.

18. Επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% σε όλα τα εισοδήματα από ακίνητα.

19. Στη φορολογία κατοχής ακινήτων δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί οι συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου που το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αλλά ο νέος φόρος θα έχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δηλαδή θα φέρνει στα ταμεία 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Στον φόρο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα, ακόμα και τα αγροτεμάχια και κτήματα εντός σχεδίου πόλης και οικισμού εκτάσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή φόρου στις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ακόμα και από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με εξαίρεση τις μικρές καλλιέργειες. Ο συντελεστής θα είναι κλιμακωτός και θα φτάνει ακόμα και στο 4%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ θα υπάρξει και ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο της τάξης των 100.000 ευρώ, αντικειμενική αξία για την πρώτη ή κύρια κατοικία.

20. Μειώνεται στο 4% ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης από 8% - 10% που είναι σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Πώς θα γίνουν οι απολύσεις στο Δημόσιο


 

 Μετακινήσεις, επανεκπαίδευση προσωπικού αλλά και απολύσεις περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι 2.000 «διαθεσιμότητες» δημοσίων υπαλλήλων, που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπειτα από πιέσεις της τρόικας, θα προκύψουν από καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς αλλά και από τον «σκληρό» πυρήνα των κρατικών υπηρεσιών, καθώς με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες οριστικοποίησης των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς , που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς και η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, προκειμένου να εκδικαστούν εκατοντάδες υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Στην τελική φάση βρίσκεται και η αξιολόγηση 1.500 φορέων του Δημοσίου, από τους οποίους θα επιλεγούν περισσότεροι από 200 οργανισμοί οι οποίοι θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα αφορά το δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων μέχρι το τέλος του 2012. «Κλειδί» για την εφαρμογή του σχεδιασμού είναι η κατάργηση οργανικών θέσεων, ακόμα και υπηρεσιών στα νέα οργανογράμματα.

Σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, οι μόνιμοι υπάλληλοι που καταργείται η οργανική τους θέση, τίθενται σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο με μηνιαίες απολαβές ύψους 75% των αποδοχών τους. Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες θα πρέπει να βρεθεί οργανική θέση, με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, προκειμένου να μετακινηθούν.

Οι μετατάξεις θα γίνονται ανα την επικράτεια και όποιος αρνείται τη μετακίνηση, θα απολύεται. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει καταργηθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών οργανικών θέσεων που θα μπορούσε να υποδεχθεί υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατατάσσονται σε πίνακες βάσει των προσόντων, την προϋπηρεσίας και της οικογενειακής τους κατάστασης, προκειμένου να μετακινηθούν.

Τα δύο σενάρια για τους πλειστηριασμούς

Το πρώτο θέλει σταδιακά να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς, βάζοντας ως προϋποθέσεις τη χρονική διάρκεια των οφειλών. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι αν συνεχιστεί το καθεστώς των αναστολών των πλειστηριασμών, τότε όταν θα έρθει η περίοδος της ανάπτυξης, αυτή θα επηρεαστεί, καθώς θα βγει μαζικός αριθμός ακινήτων στο σφυρί...

Το δεύτερο σενάριο είναι να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες. Δηλαδή να μένουν στην κατοικία για μερικά χρόνια έναντι ενοικίου και μετά η τράπεζα να επανεξετάζει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, ίσως δίνοντάς του νέο δάνειο.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2012, προστατεύονται από τη διαδικασία του πλειστηριασμού ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων που η αντικειμενική τους αξία είναι έως 200.000 ευρώ. Επίσης προστατεύεται η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ποσού, ενώ όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα δικαστήρια και ζητούν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη, «σώζουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν εκποιείται η πρώτη κατοικία, αν ρυθμιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι χιλιάδες οι διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί από το 2008 και μετά για πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όμως σε καμία περίπτωση – όπως αναφέρουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη – δεν θα βγουν μαζικά στο σφυρί ακίνητα. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση την αγορά ακινήτων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σοκ και δέος από το νέο πακέτο μέτρων



Στο νέο μνημόνιο το κύριος βάρος της προσαρμογής μετατοπίστηκε στο Δημόσιο όπου προβλέπονται:

- Μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35% στους δικαστές, όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

- Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ όπου «κουρεύονται» εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.

- Η κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε πέρυσι.

- Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Επίσης, στα μέτρα που αποκαλύπτονται ανοίγοντας το πακέτο, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.


Συνταξιούχοι στα όρια

Πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων δεδομένου ότι:

- Καταργούνται για όλους τα δώρα.

- Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης.

- Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.

- Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

«Πόθεν έσχες» για το επίδομα

Το νέο μέτρο είναι η καθιέρωση του «πόθεν έσχες» και η αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα ελέγχονται όλοι και εφόσον έχουν εισοδήματα π.χ. άνω των 30.000 ευρώ των χρόνο ή μεγάλη περιουσία θα χάνουν το επίδομα. Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε πρώτη φάση θα χάσουν τη μισή σύνταξη.

Και σύνταξη δύο χρόνια μετά

Το μέτρο όμως που θα ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και θα κάνει πιο αβέβαιο το μέλλον των ανέργων μεγάλης ηλικίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα κείμενα το μέτρο θα έχει γενική εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η συνταξιοδότησης με 40 χρόνια ασφάλισης.

Πέραν όμως τούτων αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη με νέες αυξήσεις στα τσιγάρα, στο υγραέριο, αλλά το κυριότερο, τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο μνημόνιο αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκινούν από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και φθάνουν στη διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.

Ειδικά μέτρα προβλέπονται για την απελευθέρωση της αγοράς των καυσίμων για την οποία η τρόικα θεωρεί ότι «επικρατούν συνθήκες καρτέλ».

Πως φτάσαμε εδώ

Μετά την αποτυχία του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου κρίθηκε από την ίδια την τρόικα αναγκαία η επιμήκυνση ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία. Όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, αν δεν υπήρχε η επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν για τη διετία 2013-2014 μέτρα 18 δισ. ευρώ για να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά. Κάτι, ασφαλώς, ακατόρθωτο.

Έτσι στο νέο μνημόνιο τα μέτρα κατανεμήθηκαν ως εξής:

- 9,2 δισ. ευρώ το 2013,

- 4,1 δισ. ευρώ το 2014,

- επιπλέον 200 εκατ. ευρώ το 2015.

Ειδικά για το 2015 και το 2016 όποια προσαρμογή κριθεί αναγκαία θα γίνει με την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς κρίθηκε αναγκαίος ο ελιγμός αυτός ώστε να μη δημιουργηθεί κυβερνητικό ρήγμα από την άρνηση του υπουργού Αντώνη Μανιακή ο οποίος μάλιστα απείλησε με παραίτηση. Για αυτή τη διετία και η τρόικα δέχθηκε ότι θα έχουν απόδοση τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους που δεν θα έχουν απόδοση τα δύο πρώτα χρόνια.

- Το 2013 ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος – Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδέν.

- Το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. (Αν δεν είχε συμφωνηθεί η επιμήκυνση το 2014 η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.)

- Το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3% του ΑΕΠ,

- και το 2016 θα αυξηθεί στο 4,5% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Κοκκόρης: Πάρτε μέτρα για τις συντάξεις


 Κοκκόρης: Πάρτε μέτρα για τις συντάξεις

Παρέμβαση στο ΙΚΑ, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων και να διασφαλιστεί η ομαλή πληρωμή καθ' όλο το έτος, έκανε ο γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κοκκόρης ζήτησε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες ούτε "κομπίνες" στο Ίδρυμα και να αποτραπούν φαινόμενα κλοπής συντάξεων ή πληρωμής συντάξεων "μαιμού".

Ο κ. Κοκκόρης συμμετείχε επίσης στη 2η Συνδιάσκεψη Υπουργών Αρμοδίων για Θέματα Κοινωνικής Συνοχής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την Τετάρτη 10/10 ως την Παρασκευή 12/10 με θέμα «Οικοδομώντας ένα ασφαλές μέλλον για όλους».

Στη συνδιάσκεψη έλαβαν μέρος 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία εκπροσωπήθηκαν από υπουργούς ή γενικούς γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων κάθε χώρας.

Ο κ. Κοκκόρης, στη διάρκεια της εισήγησής του στη θεματική ενότητα «Προστασία και ενδυνάμωση των ευπαθών ομάδων ειδικά στην εποχή της κρίσης», αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει ευπαθή άτομα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία σε κάθε κατηγορία χωριστά: στα μέτρα για τους ηλικιωμένους, για τους ανάπηρους και για τους άνεργους (ειδικά τους νέους).

Επιπλέον, τόνισε ότι «τα μέτρα αυτά στοχεύουν στον ανασχεδιασμό των μέχρι τώρα πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί, ορθότερη στόχευση των πόρων, βελτίωση της αποτελεσματικότητας και εξορθολογισμός του συστήματος».

Ακόμη, έθεσε ως αντικείμενο προβληματισμού στους συμμετέχοντες το αποτέλεσμα της εξίσωσης: οικονομική κρίση και αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι τα ζητούμενα είναι:
- Να εξασφαλιστεί η κοινωνική πρόνοια
- Να διατηρηθεί η ενεργός και πλήρης συμμετοχή των προαναφερόμενων ατόμων στην κοινωνία
- Να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και κρίσης
- Να διατηρηθεί ο κοινωνικός ιστός
- Να αποφευχθεί η δημιουργία μιας κοινωνίας πολλαπλών ταχυτήτων.

Άρχισε το "ξήλωμα" εφόρων και στελεχών του ΣΔΟΕ


Άρχισε το "ξήλωμα" εφόρων και στελεχών του ΣΔΟΕ

Η Kυβέρνηση, κατ' εντολήν την Τρόικα και μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων, προχωρά στο «ξήλωμα» εφόρων -ακόμη και στελεχών του ΣΔΟΕ.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε Παρασκευή βράδυ στη Βουλή, καρατομούνται οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ορίζει ρητά η νομοθετική ρύθμιση, η οποία ασφαλώς θα συναντήσει αντιδράσεις, παύονται από τα καθήκοντά τους όλοι οι προϊστάμενοι των μεγάλων εφοριών, των τελωνείων με ελεγκτικές αρμοδιότητες αλλά και του ΣΔΟΕ, με στόχο να διασφαλιστεί η εναλλαγή των προσώπων που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις της φορολογικής διοίκησης σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, η ετήσια θητεία των προϊσταμένων αυτών μπορεί να ανανεώνεται έως δύο φορές -κατά συνέπεια η θητεία τους δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση.

Από εκεί και πέρα, στην εν λόγω τροπολογία περιέχονται μέτρα τα οποία αφορούν τόσο σε προαπαιτούμενες δράσεις για τη χορήγηση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ όσο και σε παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Οι βασικές διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

- Ανοίγει ο δρόμος για την στελέχωση του νέου Σώματος Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους. Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες , προβλέπεται ότι η στελέχωση του νέου Σώματος θα γίνει από υφιστάμενους ελεγκτές με τουλάχιστον διετή εμπειρία . Αν υπάρχει διετής εμπειρία δεν χρειάζεται και η προβλεπόμενη συνέντευξη.

- Αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ. Από 1-1-2013 η εισφορά αυξάνεται σε 25,87 ευρώ το μήνα από 14,56 ευρώ σήμερα . Το μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 86 εκατ. ευρώ με ταμειακή απόδοση για τον ΕΟΠΥΥ ύψους 56 εκατ. ευρώ.

- Εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ από 1-11-2012 ο κλάδος ασθενείας Προσωπικού Τραπεζών ΕΤΒΑ, Εμπορικής και Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές.

- Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού.

- Καταργείται η εισφορά 4,950 τοις χιλίοις που επιβάλλεται επί των τιμών των καυσίμων και αποδίδεται στο ασφαλιστικό Ταμείο των βενζινοπωλών.

- Μεταβιβάζεται στο ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα τριών ακινήτων εντός του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού που ανήκουν σήμερα στον ΕΟΤ, τα ΕΛΤΑ και την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αυξηθεί η επενδυτική αξία του ακινήτου και να διευκολυνθεί η αξιοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ.

- Στις διαδικασίες μίσθωσης ακινήτων προς το Δημόσιο, δικαιούνται να υποβάλλουν προσφορές ,εκτός από τους κύριους των ακιήτων και οι κάτοχοι αυτών με leasing.

"Πέρασε" ο φόρος 75% στα εισοδήματα των Γάλλων πλουσίων


 "Πέρασε" ο φόρος 75% στα εισοδήματα των Γάλλων πλουσίων

Το γαλλικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες την πρόταση για επιβολή φόρου ύψους 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα, τον οποίο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Η Δεξιά αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα καθαρά "συμβολικό" μέτρο που δεν θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του γαλλικού κράτους.

Ο φόρος θα ισχύσει για δύο χρόνια και θα αφορά στα εισοδήματα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ κατ' έτος και κατά φορολογούμενο. Υπολογίζεται ότι 1.500 άτομα θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσον όρο 140.000 ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ διαβεβαίωσε ότι η φορολόγηση είναι νόμιμη, τονίζοντας ότι "ο καθένας πρέπει να συμβάλει με τα μέσα που διαθέτει" στην συνολική προσπάθεια των Γάλλων.

Ο Ερίκ Βερτ, πρώην υπουργός επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, υποστήριξε από την πλευρά του ότι πρόκειται για "τιμωρητικό" μέτρο, επειδή φορολογούνται υπερβολικά ελάχιστοι άνθρωποι, κι ακόμη πως τα έσοδα που θα φέρει ο φόρος θα είναι πολύ μικρά και "ασφαλώς θα οδηγήσουν στη φυγή" ορισμένους φορολογούμενους.

Μάλιστα, σε μια άλλη φραστική επίθεση κατά του Ολάντ, ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Κάρλ Λάγκερφελντ τον αποκάλεσε «ηλίθιο» [βλ. σχετικά εδώ], επειδή, όπως υποστήριξε, επιβάλλει τον φόρο στους πλούσιους τους οποίους ο Γάλλος πρόεδρος αντιπαθεί.

Και την Κολομβία εγκαταλείπει τώρα η Carrefour


 Και την Κολομβία εγκαταλείπει τώρα η Carrefour

Στην πώληση του ενεργητικού που είχε στην Κολομβία, στη Cencosud της Χιλής, προχώρησε η Carrefour, έναντι 2 δισ. ευρώ (2,6 δισ. δολαρίων), με τον γαλλικό κολοσσό να αποσύρεται από ακόμη μία χώρα όπου διέθετε δευτερεύον ενεργητικό, προκειμένου να επικεντρωθεί στις βασικές αγορές του.

Η Carrefour, ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος λιανικής, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ευρείας κλίμακας πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, υπό την διοίκηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Ζορζ Πλασά, προκειμένου να μειώσει το κόστος και το χρέος της.

Η έξοδός της από την Κολομβία λαμβάνει χώρα λίγο μετά την απόσυρση των δραστηριοτήτων της από την Ελλάδα και την Σιγκαπούρη.

Σε εφαρμογή ο Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ


 Σε εφαρμογή ο Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Μετά από δυο χρόνια αντιπαραθέσεων ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι στις ρυθμίσεις του, εφαρμόζεται για πρώτη φορά κανονικά!

Πρώτο πανεπιστήμιο που κατ' εφαρμογή του νόμου εξέλεξε σήμερα τα πρώτα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησής του είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο μετά από δύο άκαρπες προσπάθειες να γίνε η ψηφοφορία με την μέθοδο της κάλπης, οι εκλογές έγιναν με τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής» ψήφου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την πλέον δημοκρατική μέθοδο της κάλπης, τελικά απώθησαν από την διαδικασία εκλογής των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ, οι ίδιοι οι φοιτητές τους, με τις καταλήψεις και την παρεμπόδιση της διαδικασίας επί σειρά μηνών.

Το Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε έτσι, το καλοκαίρι, στον νόμο που κατέθεσε την δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου, σφραγίζοντας το «τούνελ» των άγονων εκλογών με την επιπλέον πρόβλεψη ότι εάν τελικά καμία μέθοδος δεν εφαρμοστεί τελικά, ορίζονται ως εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων οι αρχαιότεροι καθηγητές κάθε Ιδρύματος.

Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ψήφισαν σήμερα 59 από τα 61 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και εξελέγησαν έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Αυτοί οι έξι αναμένεται να επιλέξουν τώρα τα υπόλοιπα πέντε εξωτερικά μέλη και από αυτά να εκλεγεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

«Το πανεπιστήμιο διεξήγαγε με επιτυχία και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη εσωτερικών μελών με την μέθοδο της ηλεκτρονικής ψήφου» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

«Παραμένουν βεβαίως καίρια προβλήματα των πανεπιστημίων, όπως η υποχρηματοδότηση, η φυγή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό και η ανάδειξη του έργου που επιτελείται στο  ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, για τα οποία χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ για δεύτερη φορά αναβλήθηκαν χθες οι εκλογές με τη μέθοδο της κάλπης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και στο Πανεπιστημιο Κρήτης και αναμένεται τώρα τα δύο πανεπιστήμια να αποφασίσουν να οργανώσουν κι αυτά εκλογές με την μέθοδο της ηλεκτρονικής ψήφου.

Στα ΤΕΙ, 11 Ιδρύματα πανελλαδικά έχουν εκλέξει τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων τους και από αυτά τα 7 έχουν εκλέξει και τα εξωτερικά μέλη τους, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την διαδικασία.

«Αθηνά» μέχρι το τέλος του χρόνου

Στα μέσα Νοεμβρίου ξεκινάει επίσημα από τη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στα Πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ) η συνεδρίαση των επιτροπών που θα ασχοληθούν με τον τιτάνιο έργο της «Αθηνάς» για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και Ιδρυμάτων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι ο βασικός σχεδιασμός του θα έχει ολοκληρωθεί.

Αυτά συζήτησαν μεταξύ άλλων σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους εκπροσώπους των τριων εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών της ΠΟΣΔΕΠ (καθηγητές ΑΕΙ), της ΟΣΕΠ ΤΕΙ (καθηγητές ΤΕΙ) και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών. Για το θέμα της «Αθηνάς», όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των τριών Ομοσπονδιών, πήραν την υπόσχεση του υπουργού Παιδείας ότι θα συμμετάσχουν στις επιτροπές που θα επεξεργαστούν το θέμα, ενώ ο υπουργός Παιδείας τους είπε ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με κριτήρια επιστημονικά και διαφανή τρόπο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης έκανε έκκληση σε τοπικές κοινωνίες, Εκκλησία, πολιτικούς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να δείξουν αυτοσυγκράτηση στο θέμα και ψυχραιμία και να μην αντιδράσουν σπασμωδικά στο σχέδιο αυτό.

Τα κτήρια των πανεπιστημίων


Συνεχίζεται η αναστάτωση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, διάταξη του οποίου αφήνει να εννοηθεί ότι η κτιριακή περιουσία των Πανεπιστημίων, ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο στο μέλλον θα μπορεί να την διαχειρίζεται όπως κρίνει σωστό.

Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε σήμερα στους εκπροσώπους των τριών Ομοσπονδιών της Ανώτατης Εκπαίδευσης ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και ότι θα υπάρξει ειδική διατύπωση που θα εξαιρεί τους φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως είπε μάλιστα σχετικά ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, η σχετική διάταξη αυτή είναι κακοδιατυπωμένη έτσι κι αλλιώς, αλλά για να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ οτιδήποτε χρειάζεται απόφαση διυπουργικής επιτροπής. «Καμιά διυπουργική επιτροπή και κανείς υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να συναινέσει σε κατι τέτοιο και πάντως όχι εγώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Για το θέμα αυτό, αλλά και για το σχέδιο «Αθηνά» οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα κάνουν αύριο Σάββατο, 20 Νοεμβρίου έκτακτη Σύνοδο στο Λαύριο για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Για τα μισθολογικά θέματα, ο κ. Αρβανιτόπουλος παρέπεμψε σήμερα το μεσημέρι τους συνομιλητές του στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

Κλειστές οι ΔΟΥ τη Δευτέρα και την Τρίτη


 Κλειστές οι ΔΟΥ τη Δευτέρα και την Τρίτη

Δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό την Δευτέρα και την Τρίτη οι ΔΟΥ, οι οποίες το διήμερο αυτό θα παραμείνουν κλειστές λόγω της αναστάτωσης που προκαλεί η κατάργηση δεκάδων Εφοριών.

Οι προθεσμίες που λήγουν Δευτέρα και Τρίτη μεταφέρονται για τους φορολογούμενους, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, για την ερχόμενη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι από την προσεχή Δευτέρα αναστέλλεται η λειτουργία 49 ΔΟΥ.

"Κάτσε κάτω, θα φωνάξω την Χρυσή Αυγή!"


"Κάτσε κάτω, θα φωνάξω την Χρυσή Αυγή!" 

Καθηγητής στο 46ο Γυμνάσιο Εξαρχείων σε διένεξη του με αλλοδαπούς μαθητές του, τους απείλησε ότι θα φωνάξει την Χρυσή Αυγή...

Το περιστατικό πάγωσε τους παριστάμενους, καθώς μάλιστα πίστευαν ότι τουλάχιστον στο δικό τους σχολείο ήταν κοινό κτήμα η κουλτούρα της διαπολιτισμικότητας (οι 150 από τους 260 μαθητές του είναι αλλοδαποί).

Ο καθηγητής ωστόσο είναι νεοδιορισμένος, δυο μήνες μόνο εργάζεται στο συγκεκριμένο σχολείο και αν και δάσκαλος προφανώς... γαλουχημένος με τα «πρότυπα» της εποχής.

Η στάση του προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της διευθύντριας του σχολείου και ο συγκεκριμένος καθηγητής τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη.

Το περιστατικό, πάντως, θα ερευνηθεί και από το υπουργείο Παιδείας, όπως λέει στο «Βήμα» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης της Αττικής Γ. Κουμέντος που ενημερώθηκε σήμερα Παρασκευή για το θέμα.

«Υπήρξε πράγματι μια όξυνση και ειπώθηκαν πράγματα που δεν έπρεπε να ειπωθούν», λέει η διευθύντρια του σχολείου Βάνα Τσέλιου.

Όπως εξηγεί, για αυτά τα θέματα «δεν ανακατεύεις Αστυνομία, εισαγγελείς ή το αρμόδιο υπουργείο. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα με τρόπο, όχι θεαματικό, αλλά ουσιαστικό».

«Εδώ και δέκα χρόνια το σχολείο μας έχει πλήρη και ολοκληρωμένη πολιτική ενσωμάτωσης των αλλοδαπών», λέει η κ. Τσέλιου. Πώς αντιμετώπισε, όμως, η ίδια την κατάσταση, μετά το επεισόδιο με τον καθηγητή;

Η διευθύντρια επέλεξε να μιλήσει σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου, στη διάρκεια της πρωινής προσευχής. Αναφερόμενη στο επεισόδιο που δημιουργήθηκε, ρώτησε τους μαθητές αν «υπάρχει κάποιος, ανάμεσά σας, που να μην έχει πει κάτι που είναι ακραίο ή δεν πιστεύει, σε στιγμή που είχε νευριάσει και ήταν εκτός εαυτού;».

Σήκωσαν τα χέρια μόνο τρεις μαθητές. Τελικά η διευθύντρια είπε σε όλους πως όταν εκφράζουμε την συγγνώμη μας σε κάποιον που τη ζητάει, τότε αυτή είναι μια πραγματικά αντιφασιστική πράξη.

Εννοούσε την συγγνώμη που έδωσε ο καθηγητής, ο οποίος απείλησε τα παιδιά; Αυτό ελέγχεται.

Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε ένα σχολείο, όπου η πλειονότητα των μαθητών είναι αλλοδαποί, η κυρία Τσέλιου απάντησε:

«Αν είναι δυνατόν; Σε μια κοινωνία που το 10% ψηφίζει Χρυσή Αυγή με ρωτάτε αν είναι δυνατόν; Φυσικά και είναι»...

Έγινε δεκτή υπό όρους η αίτηση του, ο οποίος κατηγορείται για χρέη 4 εκατ. ευρώ -


Ανεστάλη η δεκαετής ποινή φυλάκισης του Πετζετάκη 

Αναστολή στη 10ετή ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί πήρε ο επιχειρηματίας Γιώργος Πετζετάκις. Η αίτησή του, που αφορούσε σε καταδίκη για χρέη ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, έγινε δεκτή υπό τον όρο ότι θα εμφανίζεται μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Ο πρόεδρος της βιομηχανίας ελαστικών καταδικάστηκε πριν από έναν μήνα από το Β' Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 10 ετών και το δικαστήριο δεν είχε δώσει αναστολή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Ο επιχειρηματίας, διά του συνηγόρου του Α. Αθανασόπουλου, υπέβαλε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής η οποία έγινε δεκτή και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό θα είναι ελεύθερος.

Στην αίτησή του ο κ. Πετζετάκις τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι η φυλάκισή του θα οδηγήσει στην οριστική οικονομική κατάρρευση της εταιρείας, αλλά και της οικογένειάς του. Επίσης, ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας με επενδυτή η οποία εφόσον ολοκληρωθεί θα διασφαλίσει τις 300 θέσεις εργασίας των υπαλλήλων της και θα της επιτρέψει την αποπληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο.

Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί διαδηλώνουν. Βίντεο


 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο κέντρο του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση, ενώ διαδηλώσεις αναμένονται και στη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Τις διαδηλώσεις διοργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα.

Πυροσβέστες, νοσοκόμες, εκπαιδευτικοί μαζί με πολλούς άνεργους και συνοδευόμενοι από βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν βγει στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας με σφυρίχτρες και κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια και πανό που γράφουν: «Όχι στις περικοπές».

Περισσότερα από 250 λεωφορεία ναυλώθηκαν για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στο Λονδίνο.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου TUC Μπράντον Μπάρμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο στέλνουν «ένα δυνατό μήνυμα, ότι η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει».

Τα συνδικάτα, που ανέμεναν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι», δεν έχουν δώσει ακόμη εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν, ενώ ούτε η αστυνομία έχει κάνει σχετική ανακοίνωση.

Αργότερα σήμερα, αναμένεται να μιλήσει στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Χάιντ Παρκ ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, ενώ πολλοί επικεφαλής εργατικών συνδικάτων αναμένεται να κάνουν έκκληση για την κήρυξη γενικής απεργίας το συντομότερο δυνατό.

Δύο ακόμη διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Μπέλφαστ και τη Γλασκόβη.

Το πρώτο «κύμα» των μέτρων


 

Με τροπολογία στη Βουλή κατατέθηκαν τα πρώτα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στο «ξήλωμα» όλων των επικεφαλής των εφοριών, των τελωνείων και του ΣΔΟΕ, καθώς λήγει η θητεία τους και τοποθετούνται νέοι προϊστάμενοι με απόφαση του Γ.Στουρνάρα. Η τροπολογία προβλέπει ότι η θητεία του προϊστάμενου θα είναι ετήσια και θα μπορεί να ανανεώνεται μόνο άλλες δύο φορές. Επιπλέον τίθενται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι αποδοτικότητας που θα ελέγχονται ανά τρίμηνο.

Παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιλογή των 2.335 ελεγκτών που θα ενταχθούν στο νέο Σώμα Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους που επιφορτίζεται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η επιλογή αναμένεται να γίνει από υφιστάμενους ελεγκτές που ήδη μετρούν δύο χρόνια εργασίας προκειμένου να μην καθυστερήσει η συγκρότηση της υπηρεσίας.

Οι ελεγκτές, που επίσης θα πρέπει να επιτύχουν ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, θα τοποθετηθούν σε όλα τα νευραλγικά πόστα, δηλαδή τις μεγαλύτερες εφορίες, το ΣΔΟΕ κλπ.

Η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα και στις αποκρατικοποιήσεις καθώς με σχετική τροπολογία ακυρώνει τις διατάξεις που προέβλεπαν ότι η χαμηλότερη συμμετοχή του Δημοσίου και ΔΕΚΟ μπορεί να είναι έως 51%. Έτσι οι δημόσιες επιχειρήσεις θα περάσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να πωληθούν. Επιπλέον το ελληνικό Δημόσιο παίρνει στην κυριότητα του τρία ακίνητα στο πρώην αεροδρόμιο ελληνικού που ανήκουν στον ΕΟΤ, τα ΕΛΤΑ και την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ

Η τροπολογία ορίζει ότι θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ από 14,56 ευρώ που είναι σήμερα σε 25,87 ευρώ.

Τέλος η τροπολογία προβλέπει την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών και κατάργηση της εισφοράς 4,950 τοις χιλίοις που επιβάλλεται επί των τιμών των καυσίμων και αποδίδεται στο ασφαλιστικό ταμείο των βενζινοπωλών.

Γ. Μαυραγάνης: Θα ληφθούν υπόψη δυσλειτουργίες από συγχωνεύσεις ΔΟΥ

«Είναι η ώρα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να μείνει πίσω η Ελλάδα, στο μοντέλο της Ψωροκώσταινας. Έχει υποχρέωση η χώρα να τραβήξει μπροστά και να αφήσει πίσω της το παρελθόν» είπε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρες ερωτήσεις, σχετικά με τις συγχωνεύσεις των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Μαυραγάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν και σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο με τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν υπόψη τυχόν δυσλειτουργίες που θα διαπιστωθούν σε ορισμένες περιοχές.

Επιπλέον ο υφυπουργός Οικονομικών παρείχε τη διαβεβαίωση ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει λύση για τους ιδιώτες ομολογιούχους που ζημιώθηκαν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΛΠ



Δίκτυο αλληλεγγύης εργαζομένων στον ΟΛΠ
Εκτός από το Δίκτυο προϊόντων μία εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη δράση του δικτύου αλληλεγγύης είναι να υιοθετεί κάθε μήνα ένα διαφορετικό σχολείο.  Ειδικότερα αναφερόμαστε στα σχολεία των παραλιμένιων δήμων που οι μαθητές και κατ΄επέκταση οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.  Σε επαφή με το Διδάσκοντες, μαθαίνουμε τις ανάγκες τους και προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους. 
Γιατί αυτή η επιλογή:
Ολοι θυμόμαστε τις λιποθυμίες μαθητών ή τα προβλήματα που ο υποσιτισμός δημιουργεί στην ικανότητα συγκέντρωσης και παρακολούθησης των μαθημάτων στο σχολείο.  Οι δάσκαλοι συνειδητοποίησαν ότι προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, έπρεπε πρώτα να σιτήσουν ορισμένους μαθητές τους.  Ετσι πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν δίκτυα αλληλεγγύης μέσω των οποίων, προμηθεύουν τρόφιμα τις οικογένειες των μαθητών τους που έχουν ανάγκη.  Οι οικογένειες στηρίζονται υλικά αλλά κυρίως ψυχολογικά μέσα από αυτή τη δράση.  Αυτά τα δίκτυα θα ενισχύσουμε. 
Το πρώτο σχολείο που θα υιοθετήσουμε είναι το 5ο -22ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας-Κερατσίνιου.  Το δίκτυο αλληλεγγύης του σχολείου το διαχειρίζονται από κοινού δάσκαλοι, γονείς και μαθητές και για 3η συνεχή χρονιά, υποστηρίζει 33 οικογένειες.  Σε αυτό το δίκτυο γινόμαστε αρωγοί.
Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου
θα συγκεντρώσουμε ανά χώρο δουλειάς,
ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, μπισκότα, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη.
Τα παραπάνω προϊόντα καταγράφονται και μεταφέρονται στο σχολείο.  Οποιος συνάδελφος θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία είναι καλοδεχούμενος.
Αυτή τη φορά υπεύθυνοι για το συντονισμό της διαδικασίας είναι:
Για τα κεντρικά: Καψάλη Αλεξάνδρα, Παντελής Καζατζής
Τα προϊόντα συγκεντρώνονται και καταγράφονται στο γραφείο 129, στο ισόγειο του κτιρίου
Για τον Επιβατηγό Σταθμό Κρουαζιέρας: Κατερίνα Τσιαντούλη
Τα προϊόντα συγκεντρώνονται στο Εποπτείο Αίθουσας
Για τη Ζώνη: Γιάννα Ρουχά
Για το Σ.ΕΜΠΟ: Βασίλης Παρθένης και Λάμπρος Καραχάλιος
Τα προϊόντα συγκεντρώνονται στο γραφείο του σωματείου που βρίσκεται στο Ισόγειο του κτιρίου στο διάστημα μεταξύ 12.00 με 2.00 το μεσημέρι.

Γραφειοκρατία... δολοφόνος


 Γραφειοκρατία... δολοφόνος

Με ανοιχτό το στόμα λέγεται ότι έμεινε, πριν από λίγες εβδομάδες ,ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, όταν κλιμάκιο του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) του έδειξε τη φωτογραφία του λογιστηρίου της Viva, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η έκδοση εισιτηρίων online.

Επρόκειτο για την εικόνα ενός βουνού αποδείξεων που εκδίδονταν ασταμάτητα, αφού η φορολογική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση και αποστολή άυλων ηλεκτρονικών αποδείξεων, με αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Δημιουργείται έτσι μια παρωχημένη κατάσταση σε μια εποχή όπου η επιχειρηματικότητα αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚΕΕ η δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της έκδοσης ηλεκτρονικών παραστατικών, αλλά και η πραγματοποίηση των σχετικών συναλλαγών και μέσω κινητών συσκευών, έχει πια ωριμάσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση σε εφαρμογές και υπηρεσίες που παρέχονται μέσω «ευφυών» τηλεφώνων και συσκευών καθυστερούν άνευ λόγου, παρ' όλο που οι νόμοι 3842/2010 και 3943/2011 δίνουν πια τη σχετική δυνατότητα.

Σύμφωνα με τις εταιρείες κινητών εφαρμογών, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε λίγες ημέρες με μια απλή υπουργική απόφαση, ακολουθώντας τη διεθνώς καθιερωμένη πρακτική της ψηφιακής πιστοποίησης των άυλων παραστατικών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων μέσα από την ψηφιακή υπογραφή. Σημειωτέον ότι αντίστοιχη διαδικασία εφαρμόζει η ΕΕΤΤ για τους παρόχους υπηρεσιών πιστοποίησης ηλεκτρονικής υπογραφής.

Όπως αναφέρουν, οι Ειδικές Ασφαλείς Φορολογικές ∆ιατάξεις Σήµανσης Στοιχείων (ΕΑΦ∆ΣΣ) θα πρέπει να αντικατασταθούν από την ηλεκτρονική υπογραφή που θα παρέχεται από Πάροχο Υπηρεσιών Πιστοποίησης Ηλεκτρονικής Υπογραφής (ΠΥΠΗΥ), καταργώντας τις αναχρονιστικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τις περιπτώσεις  επιτηδευματιών που εκδίδουν άυλα φορολογικά στοιχεία.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Viva κ. Χάρης Καρώνης, αυτή η αγκύλωση αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αφού ο νόμος δεν επιτρέπει την αποστολή άυλων παραστατικών - πλην των αερογραμμών. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, το αδιέξοδο είναι τέτοιο που οδηγεί ιδρυτές start up εταιρειών που προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες να μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό προκειμένου να μπορούν να δουλέψουν.

Ενα πρακτικό πρόβλημα, όπως λέει, είναι τα ηλεκτρονικά εισιτήρια συναυλιών που οι καταναλωτές προμηθεύονται μεν online, όμως πρακτικά λαμβάνουν ένα voucher και υποχρεούνται να μεταβούν στον χώρο της συναυλίας ώρες νωρίτερα για να το ανταλλάξουν με το εισιτήριο, αφού το τελευταίο πρέπει να «τρυπηθεί» για να είναι έγκυρο, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Μάλιστα, όπως τονίζει, οι συναλλαγές του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσα από κάρτες και εμβάσματα πραγματοποιούνται μέσω ιδρυμάτων πληρωμών και τραπεζών που ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και συνεπώς το σύνολο των σχετικών πληροφοριών καταγράφεται, ελέγχεται και είναι ιχνηλάσιμο.

«Η κατάργηση του αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που απαγορεύει την ηλεκτρονική αποστολή των αποδείξεων λιανικής και των εισιτηρίων θα ενισχύσει την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα» σημειώνει ο κ. Καρώνης και προσθέτει  ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple ή της Google, τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές, αποστέλλουν απλώς την άυλη απόδειξη στο e-mail των χρηστών, κάτι που ισχύει νομικά και είναι αποδεκτό σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο. «Το αποϋλοποιημένο "ηλεκτρονικό παραστατικό" μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και να ωφελήσει την οικονομία», καταλήγει ο κ. Καρώνης.

Νεκρός 47χρονος Βούλγαρος στα μεταλλεία Βάβδου


Νεκρός 47χρονος Βούλγαρος στα μεταλλεία Βάβδου 

Ένας Βούλγαρος, 47 ετών, έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από την οροφή κτηρίου, στις εγκαταστάσεις των εγκαταλελειμμένων μεταλλείων Βάβδου Χαλκιδικής.

Όπως έγινε γνωστό, ο άτυχος άνδρας επιχείρησε χθες το μεσημέρι μαζί με 54χρονο συμπατριώτη του, να αφαιρέσουν με τη χρήση συσκευής οξυγόνου τις μεταλλικές κολώνες στήριξης παλιού στεγασμένου κτηρίου.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, όμως, κατέρρευσε τμήμα της οροφής, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαλάτιστας Χαλκιδικής.

Είσηγηση στον Αρειο Πάγο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Καλντέρας


Είσηγηση στον Αρειο Πάγο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Καλντέρας 

Οι εκτάσεις της περιοχής της Καλντέρας στη Σαντορίνη ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και ουδέποτε μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους έχουν περιέλθει σε ιδιώτες, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Κανελλόπουλος υποστήριξε κατ’ αρχάς ότι οι εκτάσεις (γαίες) «καθαράς ιδιοκτησίας» που βρίσκονται στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ήταν μη εξουσιαζόμενα πριν από την Επανάσταση του '21 από τον Σουλτάνο, αλλά ούτε και κατεχόμενα από οθωμανούς ιδιώτες, δεν περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο, κατά διαδοχή του τουρκικού Δημοσίου, «δικαιώματι πολέμου» και δυνάμει των πρωτοκόλλων ανεξαρτησίας της Ελλάδος, όπως είναι το πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830) και η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (1832).

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτά ισχύουν εφόσον μιλάμε «περί γαιών καθαράς ιδιοκτησίας». Αντίθετα, οι εκτάσεις που είναι δασικές, αιγιαλός, κοινόχρηστες, βοσκές, αλλά και γενικά οι εκτάσεις των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης) που λόγω της μορφής τους «δεν εξουσιάζονταν από κανένα, μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατέστη κύριος αυτών το Ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχος του Οθωμανικού Κράτους δικαιώματι πολέμου».

Και αυτό, συνεχίζει ο κ. Κανελλόπουλος, γιατί οι εκτάσεις αυτές, όπως ακόμη «είναι και οι βραχονησίδες, οι γκρεμοί, κ.λπ. παρέμειναν προσδιορισμένες κατά την ταυτότητά τους ως τμήμα της χώρας του οθωμανικού κράτους και ουδέποτε εξουσιάστηκαν από ορισμένα πρόσωπα, αλλά υπήγοντο υπό την απόλυτη εξουσία του κράτους αυτού».

Μετά την επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους, κύριος των επίμαχων εκτάσεων έγινε, χωρίς αποζημίωση, το ελληνικό κράτος, προσέθεσε ο εισαγγελικός λειτουργός. Θα ήταν αδιανόητο, υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος, «εκτάσεις που περιλαμβάνονταν στα όρια του τουρκικού κράτους αλλά δεν εξουσιάζονταν από ιδιώτες να μην περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο».

Κατόπιν αυτών, εισηγήθηκε να απορριφθεί αίτηση Ανώνυμης Εταιρείας που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου η οποία είχε δικαιώσει το Δημόσιο.

Το Δημόσιο έχει καταθέσει διεκδικητική αγωγή κατά της εν λόγω εταιρείας η οποία ξεκίνησε κατασκευαστικά έργα σε έκταση 90 στρεμμάτων, στην περιοχή της Καλντέρας. Το Δημόσιο υποστηρίζει ότι στην επίμαχη περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμοί. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ανάλογες αγωγές στα δικαστήρια, όχι μόνο για την περιοχή της Καλντέρας (και την ευρύτερη περιοχή των «γκρεμνών») της Σαντορίνης, αλλά και για παρόμοιες περιοχές σε άλλα ελληνικά νησιά.

Άδειες πολυκατοικίες, απούλητα διαμερίσματα. Έσκασε η «φούσκα»;

Όταν «έβρεχε» δάνεια, όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Κατασκευαστές, μεσίτες, αγοραστές. Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. Χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν κλείσει, αρκετά έργα έχουν μείνει στα μισά και εκατοντάδες διαμερίσματα παραμένουν απούλητα.
Ενδεικτικό είναι ότι οι τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των κατασκευών (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ) αναζητούν διέξοδο στο… εξωτερικό, την ενέργεια και τη διαχείριση αποβλήτων.
Τι γίνεται στα ακίνητα; Οι τιμές έχουν πέσει; Ναι, απαντούν συσχετιζόμενοι φορείς, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κλάδος «έχει αρκετό λίπος να κάψει ακόμα».
Η συμπίεση των εισοδημάτων, αλλά κυρίως η εργασιακή ανασφάλεια και η αδυναμία δανειοδότησης από τις τράπεζες αποτελούν τις αιτίες συρρίκνωσης της αγοράς ακινήτων.
Οι τιμές, με βάση επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν μειωθεί κατά 20% από τα τέλη του 2008 και κατά 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς.
Οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το α’ εξάμηνο του έτους, με μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, ήταν 52,2% λιγότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Σήμερα, οι αγοραπωλησίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1/5 των αντίστοιχων του 2008, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί, από το 2007 και έπειτα, όταν ήδη είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια υπερπροσφοράς στην αγορά κατοικίας.
Μέχρι και το τέλος του 2011, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά είχε αγγίξει το 75% (στοιχεία Eurostat), κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά.
Η «φούσκα» στα ακίνητα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο
Η κάμψη της αγοράς κατοικίας είναι εμφανής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα προηγούμενα χρόνια, όπως στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε «φούσκα» στα ακίνητα.
Με βάση στοιχεία της Eurostat, από το 2007 έως και το 2011, το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας για την Ισπανία αγγίζει το 89%, το 86% για την Ιρλανδία, το 71% για την Πορτογαλία, το 68% για την Ουγγαρία, το 60% για την Κύπρο, το 43% για τη Δανία, το 42% για το Ηνωμένο Βασίλειο και το 35% για την Ολλανδία. Εξαίρεση αποτελούν η Γερμανία, όπου η μείωση δεν ξεπερνά το 7% και η Γαλλία.
Η κατασκευαστική δραστηριότητα και η αγορά ακινήτων είναι ιδιαίτερα κυκλική, αφού επηρεάζεται από την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, τα επιτόκια και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.
Στην Ελλάδα, τα ακίνητα ήταν και είναι «τσιμπημένα». Ο κλάδος έχει αντιστάσεις, οι τιμές δεν έχουν πέσει, όσο υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου.
Όσοι δεν ανοίχτηκαν πολύ και δεν βαρύνονται με υπέρογκα δάνεια στηρίζονται σε δυο πράγματα: στο τέλος ή την ανάσχεση της ύφεσης, αλλά και στο υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης που χαρακτηρίζει τους Έλληνες.