EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παράταση, ως το 2013, των υπαρχουσών διεθνών λεωφορειακών γραμμών

 
Σε τροπολογία, που κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου για την κύρωση «Πράξων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγονα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου και κατάργηση ελάχιστου ποσοστού ελληνικού Δημοσίου», περιέχεται παράγραφος που αναφέρεται στο καθεστώς των διεθνών λεωφορειακών γραμμών.
Ως γνωστόν, τα ελληνικά ΚΤΕΛ έχουν πρόβλημα με τα αλβανικά, καθώς τα τελευταία τους υποκλέπτουν έργο, πραγματοποιώντας ενδομεταφορές, πέρα από το γεγονός ότι δεν κόβουν εισιτήρια και δεν αποδίδουν ΦΠΑ. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι διατηρούνται σε ισχύ οι υπάρχουσες τακτικές διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδος και τρίτων χωρών έως τις 30.6.2013 για να μην διαταραχθούν τα υπάρχοντα δρομολόγια, τα οποία εξυπηρετούν αξιοσημείωτη επιβατική κίνηση.
Με την παράγραφο 4 της παρούσας προσθήκης - τροπολογίας διατηρούνται σε ισχύ οι υπάρχουσες τακτικές διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδος και τρίτων χωρών έως τις 30.6.2013, ώστε να μην δημιουργηθεί κενό στην εξυπηρέτηση των επιβατών που κινούνται στις γραμμές μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των διεθνών λεωφορειακών γραμμών. Πράγματι, η ισχύουσα διάταξη της παραγράφου 15 του άρθρου 185 του ν.4070/2012 έχει ως στόχο να ρυθμίσει θέματα διεθνών τακτικών επιβατικών γραμμών, ιδίως μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, έτσι ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα μη τήρησης της αρχής της αμοιβαιότητας, αλλά και τυχόν παράνομες πρακτικές.
Ταυτόχρονα, όμως, θέτει περιορισμούς που επηρεάζουν και άλλο μεταφορικό έργο. Συγκεκριμένα, η κάλυψη τακτικών διεθνών λεωφορειακών γραμμών μεταξύ Ελλάδος και τρίτων χωρών βάσει της παρ. 15 του αρ. 185 του ν. 4070/2012 επιτρέπεται μόνο μεταξύ της πρωτεύουσας της τρίτης χώρας και την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ή μεταξύ πρωτευουσών όμορων νομών ή περιφερειών των δύο χωρών.
Με την εφαρμογή της διάταξης αυτής θα καταργηθούν λεωφορειακές γραμμές π.χ. προς Ρωσία, Ουκρανία, Αλβανία, Τουρκία, που όχι μόνο εξυπηρετούν σοβαρή επιβατική κίνηση, αλλά που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο διμερών Συμφωνιών και συζητήσεων μεταξύ των κρατών.
Για το λόγο αυτό, αλλά και για να μην υπάρξει αποσπασματική ρύθμιση του ζητήματος, με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται παράταση για την έναρξη εφαρμογής του πλαισίου του ν. 4070/2012, με στόχο στο διάστημα αυτό να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός της λειτουργίας των διεθνών τακτικών λεωφορειακών γραμμών, έτσι ώστε  αφενός να είμαστε συνεπείς ως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και αφετέρου να εξασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας, θωρακίζοντας και τους έλληνες μεταφορείς απέναντι σε τυχόν αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.
Φυσικά, η όποια ρύθμιση προκύψει θα είναι σύμφωνη με το γενικότερο πλαίσιο εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου οδικών μεταφορών προς την κοινοτική νομοθεσία και των υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι στο διάστημα αυτό τηρούνται πλήρως οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους να διεξάγει ελέγχους ως προς την λειτουργία των υφιστάμενων γραμμών, αλλά και προς αντιμετώπιση φαινομένων, όπως είναι η λαθρεμπορία, η λαθρεπιβίβαση και άλλα αδικήματα, όπως πχ φορολογικά, για τα οποία έχουν υπάρξει κατά καιρούς καταγγελίες.

Μείωση 17% των απολαβών τους στη νέα σχολική χρονιά δέχθηκαν οι μεταφορείς

 
Εκπρόσωποι των Ιδιοκτήτων Τουριστικών Λεωφορείων – Μεταφορέων και των ΚΤΕΛ Αττικής, που κάνουν την μαθητική μεταφορά στο Νομό Αττικής, κλήθηκαν σήμερα από τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Σγουρό, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μεταφορά των μαθητών στην Περιφέρεια Αττικής.
Οι μεταφορείς ενστερνιζόμενοι το πρόβλημα που έχει προκύψει στα σχολεία, στους μαθητές και τον λειτουργηματικό χαρακτήρα μιας τέτοιας μεταφοράς και αναλογιζόμενοι την οικονομική δυσπραγία που βιώνει σήμερα η χώρα, δέχθηκαν την πρόταση της Περιφέρειας για μία οριζόντια μείωση 17% των απολαβών τους για τη νέα περίοδο του νέου σχολικού ετους 01/09/2012–30/06/2013.
Ως προς τα οφειλόμενα προηγούμενων περιόδων, όπως του έτους 2011, τα οποία σύμφωνα με τους μεταφορείς παραμένουν απλήρωτα:
(α) Είχε ήδη γίνει περικοπή, κατόπιν διαπραγματεύσεων, 4% και προς τούτο είχε υπογραφεί σχετική Σύμβαση από την Περιφέρεια.
(β) Έχουν ήδη εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά τιμολόγησης υπηρεσιών από τους μεταφορείς και έχει καταβληθεί ο αναλογούν Φ.Π.Α. και αναλογούντας φόρος.
(γ) Υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων, ως προς την υποχρέωση καταβολής μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του υπουργείου, και μάλιστα έχει ήδη εκταμιευθεί ένα ποσοστό χρημάτων για την καταβολή τέτοιων οφειλομένων στους μεταφορείς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των μεταφορέων, "παρόλες τις προσπάθειες των υπηρεσιών της Περιφέρειας, του ιδίου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχου, κας. Βασιλάκου, για την καταβολή των άνω χρημάτων στους μεταφορείς, αυτό δυστυχώς προσκρούει και δεν εκτελείται λόγω μίας αυθαίρετης και κατά νόμω και κατ’ ουσία αβάσιμης, κατά κοινή γενική ομολογία, εντολής του Προϊστάμενου των υπηρεσιών εντελλομένων της περιοχής, κ. Ευάγγελου Βεκρή, ο οποίος ζητά την περαιτέρω περικοπή για την πληρωμή των παλαιών οφειλών του 2011, κατά ποσοστό 20% από τους μεταφορείς, πλέον των περικοπών που είχαν επιτευχθεί από την Περιφέρεια και είχαν γίνει συμβάσεις.
Τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι μεταφορείς καταγγέλλουν την αυθαίρετη αυτή ενέργεια του κ. Βεκρή σήμερα, ως την μόνη και πραγματική αιτία που έχει σταματήσει την μεταφορά των μαθητών και καταταλαιπωρεί χιλιάδες μαθητές, σχολεία και γονείς και καλούν τους Προϊσταμένους του υπουργούς ή όποιους άλλους τον κρατούν σε μία τέτοια υπεύθυνη θέση, να δράσουν άμεσα και να τον επαναφέρουν στον δρόμο της τάξης και της νομιμότητας και να σταματήσει να υπηρετεί κανόνες γραφειοκρατικής αντιμετώπισης σε ένα τέτοιο λεπτό θέμα, όπως είναι η μαθητική μεταφορά.
Τόσο οι μεταφορείς, όσο και η Περιφέρεια συμφώνησαν στην αναγκαία περικοπή για το νέο έτος. Το είχαν πράξει στο παρελθόν, το πράττουν και σήμερα.
Όσον αφορά στην ενέργεια του κ. Βεκρή, οι μεταφορείς δηλώνουν ότι δεν μπορούν σήμερα να εισπράξουν έστω και μέρος κάποιων οφειλομένων για να ξεκινήσουν την μεταφορά, δηλώνουν ότι εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, δεν γίνεται πραγματικά και αντικειμενικά να χρηματοδοτήσουν ένα νέο σχολικό ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Δεν απεργούν, αλλά δηλώνουν πραγματική αδυναμία να καλύψουν κάποια αναγκαία έξοδα κίνησης των οχημάτων τους".

Απίστευτο! Χρειάστηκαν δυο χρόνια για να εκδικαστεί υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου


 

Στοιχεία που σοκάρουν για την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, ακόμη και για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αποκαλύπτονται από έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Ανδριανού, η οποία είχε κατατεθεί με αφορμή καταγγελία του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου για τη σημαντική κωλυσιεργία στην εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, οι οποίες συχνά έχουν δράστες συγγενικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ψυχική βλάβη των θυμάτων.

Στην ερώτηση γινόταν αναφορά σε επικείμενη δίκη στο εφετείο Ναυπλίου η οποία έχει λάβει αναβολή.

Στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει για τη δίκη στο Εφετείο Ναυπλίου ότι πρόκειται για ποινική υπόθεση που είχε εισαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ναυπλίου στις 2.9.2010, προκειμένου να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για βιασμό ανήλικης κατ΄εξακολούθηση και έχει αναβληθεί έξι φορές. Ο κ. Ρουπακιώτης επισημαίνει, εκ προοιμίου, ότι, σύμφωνα με τον νόμο, στις υποθέσεις ανηλίκων θυμάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, η ανάκριση διεξάγεται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα και περατώνεται και για τα συναφή πλημμελήματα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Για δε τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Ναύπλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει ότι:

- Στις 2.9.2010 αναβλήθηκε η δίκη λόγω σημαντικών αιτίων στο πρόσωπο του συνηγόρου του ενός κατηγορουμένου, ο οποίος είχε άλλο δικαστήριο στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών και ήταν αδύνατη η εμφάνισή του ενώπιον του Εφετείου Ναυπλίου.

- Στις 13.01.2011 η δίκη αναβλήθηκε, λόγω σημαντικών αιτίων στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο οποίος, συμμορφούμενος σε σχετική απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, απείχε από την άσκηση των καθηκόντων του.

- Στις 14.4.2011 η δίκη αναβλήθηκε καθ΄ όσον απουσίαζαν ουσιώδεις μάρτυρες, η παρουσία των οποίων κρίθηκε αναγκαία για την ανεύρεση της αλήθειας και το δικαστήριο τιμώρησε τους μάρτυρες με πρόστιμο, ενώ διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους κατά τη νέα δικάσιμο ως και η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κατηγορουμένου που επικαλέσθηκε ασθένεια.

- Στις 15.6.2011 η δίκη αναβάλλεται για μια ακόμη φορά καθ΄ όσον ο γραμματέας της έδρας δήλωσε ότι συμμετείχε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και δεν μπορούσε να αντικατασταθεί από άλλους γραμματείς, επειδή συμμετείχαν όλοι στην απεργία.

- Στις 8.3.2012 η δίκη αναβλήθηκε μία ακόμη φορά λόγω σημαντικών αιτίων στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης του ενός κατηγορουμένου, ο οποίος απείχε από την άσκηση των καθηκόντων του, συμμορφούμενος σε απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου.

- Ορίστηκε δικάσιμος στις 14.6.2012 αλλά ματαιώθηκε λόγω των εθνικών εκλογών.

- Στις 14.9.2012 η δίκη αναβλήθηκε, επειδή ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί στη δίκη. Το δικαστήριο μετά από διακοπή προχώρησε στον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι, όμως, επίσης αρνήθηκαν να αναλάβουν τους κατηγορούμενους και παρ΄ όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να ανευρεθεί δικηγόρος από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, αυτό κατέστη αδύνατο. Για τον λόγο αυτόν αναβλήθηκε η δίκη για τις 18 Οκτωβρίου 2012.

Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ - Θα φτάσουν τα 25,87 ευρώ το μήνα


 

Με νέο νομοσχέδιο, αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών και παροχών. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην κατώτερη κατηγορία, η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανέρχεται σε 14,65 ευρώ το μήνα ή σε 175,80 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η εισφορά θεωρείται πολύ μικρή σε σχέση, αφενός με τις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας και αφετέρου με την εισφορά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όλων των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.

Η εισφορά στο εξής θα ανέρχεται σε 25,87 ευρώ το μήνα και το υπουργείο Εργασίας αναμένει ότι θα επιφέρει ετήσια αύξηση της τάξεως των 86.000.000 ευρώ και ταμειακή απόδοση της τάξεως των περίπου 56.000.000 ευρώ.

Η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία έχουν ασφαλιστεί θα κυμαίνεται από 19,60% έως και 22,91% ή από 122,88 έως 179,16 ευρώ σε ετήσια βάση.

Με τροπολογία επίσης, θεσμοθετείται η κατάργηση της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) που συνίσταται σε ποσοστό 4,950 τοις χιλίοις επί των ανά λίτρο προ ΦΠΑ τιμών των βενζινών, των πετρελαίων (εκτός πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού) και του υγραερίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εισφορά καταργείται στα πλαίσια του πακέτου μέτρων, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και εφόσον εκτιμάται, ότι επηρεάζει τη λιανική τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων και τελικά μετακυλίεται στον καταναλωτή. Το ΤΕΑΠΥΚ, έχει ενταχθεί από την 1.8.2008 στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΟΑΕΕ.

Γιατί η ΔΕΗ έστελνε συνέχεια "ENANTI";


 

Στην καθυστέρηση ανάδειξης εργολάβου και έγκρισης προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου, αποδίδει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) την επαναλαμβανόμενη έκδοση λογαριασμών «έναντι», αντί «εκκαθαριστικών», της κατανάλωσης ρεύματος. Για το θέμα αυτό είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην Κρήτη, όπου η ΔΕΗ είχε αναθέσει την καταμέτρηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε εργολάβο, η σύμβαση με τον οποίο έληξε, και οι πελάτες της Επιχείρησης λαμβάνουν συνεχώς λογαριασμούς «έναντι» αντί για τους «εκκαθαριστικούς» και αμφιβάλλουν για τον τρόπο χρέωσης.

Προς απάντηση της ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

- Ο ΔΕΔΔΗΕ λαμβάνει κάθε έτος 24 εκατομμύρια ενδείξεις των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας των περίπου 7,2 εκατομμυρίων καταναλωτών, που τροφοδοτούνται από τη Χαμηλή και τη Μέση Τάση. Η κάθε ένδειξη που λαμβάνεται γνωστοποιείται στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, που εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο μετρητή/καταναλωτή, ο οποίος και τιμολογεί την καταναλωθείσα ενέργεια.

- Η συλλογή των μετρήσεων γίνεται από μόνιμο προσωπικό της εταιρείας αλλά και από ιδιώτες εργολάβους καταμέτρησης.

- Στην περίπτωση, όμως, που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν καταστεί δυνατή η λήψη ένδειξης ενός ή περισσοτέρων μετρητών, τότε ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά σε εκτίμηση των καταναλώσεων/μετρήσεων, με τρόπο που ορίζει η υφιστάμενη νομοθεσία.

- Κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο 2012, υπήρξε πρόσκαιρη αδυναμία συλλογής ενδείξεων μετρητών στον νομό Ηρακλείου, η οποία αντιμετωπίστηκε με τη διαδικασία των εκτιμήσεων καταναλώσεων.

Όπως αναφέρεται, η εν λόγω αδυναμία οφείλεται σε προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εργολάβου καταμέτρησης, τα οποία καθυστέρησαν σημαντικά την ολοκλήρωσή του.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι στο μεσοδιάστημα, ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό δεν είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με άλλον τρόπο τις ανάγκες της καταμέτρησης. Η δε πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (μέχρι 8 μήνες απασχόληση), που είχε εγκριθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ τον περασμένο Φεβρουάριο και θα μπορούσε να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, καθυστέρησε, επίσης, σημαντικά, λόγω των πρόσθετων εγκρίσεων που έπρεπε να εξασφαλιστούν. Οι προσλήψεις αυτές εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ενίσχυση 42 εκατ. ευρώ σε δήμους


Ενίσχυση 42 εκατ. ευρώ σε δήμους 

Με 42 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει τους ΟΤΑ όλης της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, έναντι των εσόδων από το φόρο Ζύθου, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το Τέλος Διαφημιστικής Κατηγορίας Δ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ειδικότερα, κατανέμεται ποσό περίπου 8,2 εκατ. από τον φόρο Ζύθου, 12,5 εκατ. από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και 21 εκατ. από το Τέλος Διαφήμισης κατηγορίας Δ. Το υπόλοιπο ποσό, που τηρείται σε λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και τα λοιπά έσοδα από τα τρία τέλη που θα συγκεντρωθούν, θα κατανεμηθούν στους ΟΤΑ με επόμενη απόφαση εντός του Νοεμβρίου.
Επίσης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κατανέμεται ένα εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τα Εργοστάσια Αφαλάτωσης Ύδατος των δήμων Νισύρου, Σύμης, Ιθάκης, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Σίφνου, Σύρου- Ερμούπολης, Τήνου, Οινουσσών και Χίου.

«Θεωρείτε χαράτσι ακόμη και την τεκνοποίηση!»



Σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές, τα μέλη της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Βορειοδυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων καταγγέλουν ότι παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής κυβέρνησης, «σήμερα προχωράτε στα ίδια μνημονιοκαταστροφικά μέτρα».

Με αφορμή το μέτρο του πλαφόν για το πολυτεκνικό επίδομα, τα μέλη της Ομοσπονδίας καλούν τους βουλευτές και τον πρωθυπουργό να μην εθελοτυφλούν, να δουλέψουν και να οδηγήσουν «αυτόν τον πλούσιο τόπο στην αξία του».

 

Αποκαθήλωση των προϊσταμένων Εφοριών-ΣΔΟΕ και Τελωνείων



Με διαδικασίες-εξπρές «ξηλώνει» το υπουργείο Οικονομικών τους προϊστάμενους, υποδιευθυντές και διευθυντές Εφοριών, ΣΔΟΕ, Τελωνείων και Ελεγκτικών Κέντρων σε όλη τη χώρα, όπως ορίζει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Η εφαρμογή της τροπολογίας, που αναμένεται να προκαλέσει αναβρασμό στον κλάδο θα γίνει μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι η ετήσια θητεία των προϊσταμένων μπορεί να ανανεώνεται έως δύο φορές, δηλαδή η θητεία τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την τριετία. Στην προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρεται ρητά ότι η απόφαση τοποθέτησης προϊσταμένων «καθορίζει τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για κάθε οργανική μονάδα ανά τρίμηνο» (σ.σ. θα γίνεται έλεγχος ανά τρίμηνο για τον βαθμό επίτευξης των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων) ώστε η απόφαση «πρόωρης» λήξεως της θητείας προϊσταμένων να λαμβάνεται με «κύριο κριτήριο» την επίτευξη των τριμηνιαίων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων της οργανικής μονάδας.

Με την ίδια τροπολογία επιταχύνεται η διαδικασία επιλογής των Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής Προσωπικού κατόπιν συνέντευξης. Προβλέπεται δε η απλούστευση της διαδικασίας για την επιλογή υπαλλήλων με τουλάχιστον διετή προηγούμενη εμπειρία σε ελεγκτικά καθήκοντα, ήτοι αν υπάρχει διετής εμπειρία δεν χρειάζεται συνέντευξη. Και αυτοί οι ελεγκτές θα αξιολογούνται σε τριμηνιαία βάση.

Με το νέο σχέδιο «εκκαθάρισης» και ανασύστασης του προσωπικού που στελεχώνει εφορίες, τελωνεία, ΣΔΟΕ κλπ. επιβάλλεται επί της ουσίας η ακύρωση των «συμβολαίων αποδοτικότητας», που όφειλαν να υπογράψουν.

Διαβάστε το εδάφιο της τροπολογίας που αναφέρεται στη λήξη της θητείας προϊσταμένων, υποδιευθυντών και διευθυντών Εφοριών, ΣΔΟΕ, Τελωνείων και Ελεγκτικών Κέντρων (πατήστε πάνω στα έγγραφα για μεγέθυνση):

   

Διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διαφωνεί, κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, η τροπολογία για τις εφορίες, όπως αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα έπρεπε να συντμηθεί ο χρόνος αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, ακόμα και στους 3 μήνες, αλλά όχι να αλλάξουν οι προϊστάμενοι των εφοριών, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί πολύ πρόσφατα.

Τη θέση αυτή του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, κατά τη συνάντησή τους, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Παράταση μίας ημέρας για τις ΔΟΥ που κλείνουν

Όσον αφορά τις εφορίες που κλείνουν και μεταφέρονται, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, παρατείνονται για μία ημέρα οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και συναλλαγών των φορολογούμενων που λήγουν τη Δευτέρα.

Διευκρινίσεις σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των Δ.Ο.Υ έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα οι ΔΟΥ στις οποίες μεταφέρεται η καθ' ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητα των ΔΟΥ, που αναστέλλεται η λειτουργία, δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό τη Δευτέρα, 22.10.2012 και την Τρίτη, 23.10.2012. Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών που τυχόν λήγουν τις παραπάνω ημέρες παρατείνονται κατά μία εργάσιμη μέρα.

Για την αποφυγή προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως σημειώνει το υπουργείο, πρέπει να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση, σε εμφανή σημεία του κτιρίου στέγασης της Υπηρεσίας, προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι για τη μη πραγματοποίηση συναλλαγών, κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες, για τον λόγο στον οποίο οφείλεται αυτή, καθώς και για τις ημερομηνίες μετάθεσης των προθεσμιών.

ΠΗΓΗ

Προκαταρκτική εξέταση για τον καθηγητή που απείλησε μαθητές με τη Χρυσή Αυγή


Προκαταρκτική εξέταση για τον καθηγητή που απείλησε μαθητές με τη Χρυσή Αυγή 

Tη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Αττικής Γιάννης Κουμέντος για το περιστατικό στο 46ο γυμνάσιο Αθηνών, στα Εξάρχεια.
Πρόκειται για έναν νεοδιόριστο καθηγητή ο οποίος πριν από 20 ημέρες, την ώρα μιας διένεξης με αλλοδαπούς μαθητές, απείλησε ότι θα φωνάξει την Χρυσή Αυγή.
Όμως, το εν λόγω σχολείο αντιμετώπισε το περιστατικό, αφού ο καθηγητής ζήτησε συγνώμη και όπως δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου Β. Τσέλιου, η συγνώμη έγινε δεκτή και το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα και ειρηνικά.
Πρόκειται για ένα σχολείο με 150 μαθητές από 19 διαφορετικές χώρες που συνυπάρχουν μέσα από τα προγράμματά του και επί 10 χρόνια τώρα λειτουργεί επιτυχώς, με πλήρη και ολοκληρωμένη πολιτική ενσωμάτωσης των αλλοδαπών.

Πηγή: ΑΠΕ

Επιστολή Στουρνάρα: Ουδέποτε καταχωρήθηκε στο πρωτόκολλο η «λίστα Λαγκάρντ»

Νέες διαστάσεις στην υπόθεση της λίστας δίνει η επιστολή Στουρνάρα 
Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση για τη «λίστα Λαγκάρντ» μετά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι ουδέποτε καταχωρήθηκε στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του γραφείου του υπουργού η επίμαχη λίστα. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Στουρνάρας μετά απο σχετική παραγγελία των δύο οικονομικών εισαγγελέων ο εν λόγω ψηφιακός δίσκος δεν καταχωρήθηκε στα επίσημα έγγραφα του υπουργείου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα αποδεικτικό υλικό προκύπτει ότι η επίμαχη «λίστα Λαγκάρντ» ήταν σε μορφή CD όταν παραδόθηκε στο ελληνικό υπουργέιο ΟΙκονομικών με επίσημο έγγραφο και αριθμό πρωτοκόλλου από τις γαλλικές αρχές.
Την ίδια ώρα, προφορικό αίτημα προκειμένου να αποσταλούν στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ αλλά και η λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών προσώπων που διερευνώνται για παράνομο πλουτισμό από τη δικαιοσύνη υπέβαλλαν το πρωί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών Αθ. Νάκος και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.
Το αίτημα είχε υποβληθεί και εγγράφως από τον κ.Νάκο προς τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτης που αρνήθηκαν όμως να τις διαβιβάσουν καθώς , όπως επισήμαναν, και οι δύο επίμαχες λίστες βρίσκονται στο στάδιο του δικαστικού ελέγχου. Ο εισαγγελέας Ιώαννης Τέντες επιφυλάχτηκε να απαντήσει.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιώαννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου.

Κακή εμφάνιση και πρώτη ήττα για Ολυμπιακό



Κακό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα ήταν νευρικοί στην επίθεση, ενώ είχαν και κακή αμυντική λειτουργία, με την Εφές να το εκμεταλλεύεται και με οκτώ συνεχόμενους πόντους του Φάρμαρ (2/2 τρίποντα), έχτισε από νωρίς μία διαφορά 10 πόντων (14-4, 4').
Παρά την είσοδο των Πρίντεζη, Λο και Περπέρογλου στην συνέχεια, οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, με τους Φάρμαρ (3/3 τρίποντα) και Σαβάνοβιτς να δίνουν... αέρα 15 πόντων στους γηπεδούχους (21-6, 7').
Μετά τον Φάρμαρ, ήταν η σειρά του Βούγιασιτς να τιμωρήσει την ανύπαρκτη περιφερειακή άμυνα της ελληνικής ομάδας και με δύο συνεχόμενα τρίποντα (5/5 σύνολο), να φτάσει την διαφορά στο +19 για τους τούρκους (28-9, 8')!
Ο Σπανούλης προσπαθούσε να... ξυπνήσει τους συμπαίκτες του και να δώσει ώθηση στον Ολυμπιακό (12-28), ωστόσο η ομάδα του Μπαρτζώκα δεν μπόρεσε να αλλάξει το σκηνικό, κλείνοντας ένα... εφιαλτικό πρώτο δεκάλεπτο στο -17 (13-30).
Οτι έχτιζε στην επίθεση, το χαλούσε στην άμυνά του ο Ολυμπιακός, στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου. Με επιθετική αιχμή τον Χάινς, οι ερυθρόλευκοι προσπαθούσαν να βρουν ρυθμό και να μπουν εκ νέου στο παιχνίδι, αλλά η κακή άμυνά τους σε συνδυασμό με την ευστοχία των γηπεδούχων στα τρίποντα (7/7), έφερε την Εφές στο +23 (40-17), στο 13'!
Στην συνέχεια, η ομάδα του Πειραιά βελτίωσε την άμυνα της, περιόρισε τα επιθετικά όπλα της Εφές και με καλάθια των Πρίντεζη, Χάινς, Ντόρσεϊ και Σπανούλη, έκανε επιμέρους σκορ 13-6 και έριξε την διαφορά κάτω από τους 20 πόντους (30-46, 17').
Ωστόσο το μομέντουμ του πρώτου ημιχρόνου άνηκε στην ομάδα του Μαχμούτι, η οποία με ένα δικό της 8-2 πήγε στα αποδυτήρια με +22 (54-32).
Ιδανικό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο. Πρίντεζης, Περπέρογλου, Σπανούλης και Μάντζαρης ξεκίνησαν... ζεστοί από τα 6,75μ. για την ελληνική ομάδα, η οποία με επιμέρους σκορ 16-3 (4 τρίποντα), μείωσε γρήγορα την διαφορά στο -9 (48-57) στο 24'!
Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι δεν συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό. Η ελληνική ομάδα είχε κακές επιλογές στην επίθεση, κακή λειτουργία στην άμυνα, δίνοντας το δικαίωμα στους γηπεδούχους να κάνουν επιμέρους σκορ 12-3 και να ανεβάσουν εκ νέου την διαφορά στο +18 (69-51, 27').
Οι Λο, Σπανούλης και Χάινς ανέλαβαν δράση για τον Ολυμπιακό στην επίθεση, μειώνοντας την διαφορά στους 14 (57-71) στο 29', αλλά ο Φάρμαρ, με εύστοχο τρίποντο, έδωσε... αέρα 17 πόντων στην Εφές, στο τέλος της τρίτης περιόδου (74-57).
Ενα γρήγορο 4-0 των τούρκων στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, αύξησε την διαφορά στους 21 για την ομάδα του Μαχμούτι (78-57), η οποία είχε τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης.
Σπανούλης, Χάινς και Αντιτς προσπάθησαν να βάλουν τον Ολυμπιακό στην διεκδίκηση του αγώνα (65-80, 33'), αλλά μέχρι εκεί. Ενα 6-0 των γηπεδούχων έφερε εκ νέου την διαφορά στο +21 για την Εφές (86-65) στο 35', τελειώνοντας ουσιαστικά την αναμέτρηση.
Στην συνέχεια, οι ερυθρόλευκοι, έχοντας αποδεχτεί την ήττα, προσπάθησαν να μειώσουν την διαφορά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ετσι, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με το βαρύ 72-98 από την Εφές στην Πόλη, μετά από μία κακή, κυρίως αμυντικά, εμφάνιση.

Τα δεκάλεπτα: 30-13, 24-19, 20-25, 24-15.

Γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι στον ΕΟΠΥΥ

«Μεγαλώνει» ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα μπουν την 1η Νοεμβρίου κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΟΠΥΥ.


Εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), τον ίδιο δρόμο παίρνουν και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ, Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).


Επίσης, με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς αυξάνεται από 14 σε 25 ευρώ το μήνα η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη.


Πωλείται το κτίριο του ΕΟΠΥΥ


Νέα στέγη θα αρχίσουν να ψάχνουν ο ΕΟΠΥΥ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το κτίριο του υπουργείου Υγείας επί της Λεωφόρου Κηφισίας μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.