EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σκιά στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων από την αντιπαράθεση ΤΕΕ - Υπ. Περιβάλλοντος


Σκιά στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων από την αντιπαράθεση ΤΕΕ - Υπ. Περιβάλλοντος

Αντιπαράθεση που ενδεχομένως να τινάξει στον αέρα την τακτοποίηση αυθαιρέτων προέκυψε μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΤΕΕ με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μηχανικών και τη μη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για τις τακτοποιήσεις την Παρασκευή.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος εξέφρασαν έντονα την δυσαρέσκεια της ηγεσίας του υπουργείου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή «προβληματίζεται για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία».
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες των τακτοποιήσεων γίνονται αποκλειστικά μέσα από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του ΤΕΕ.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου «με τις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ όλοι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες του συστήματος γνώριζαν ότι το διάστημα 10-18 Οκτωβρίου δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία σε σχέση με τα παραπάνω και γι αυτό προγραμμάτισαν για τις επόμερες μέρες των κύκλο εργασιών τους. Όμως σήμερα (Παρασκευή), το σύστημα δεν δουλεύει! Το ΤΕΕ ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, θα έπρεπε να στέκεται αρωγός της προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να θέτει σε ομηρία τόσο τα μέλη του (μηχανικούς) όσο και τους πολίτες, που σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τους ίδιους και τη χώρα, πρέπει να βρίσκουν τους φορείς όπως το ΤΕΕ συμμάζους και όχι αντίπαλους.»
Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές αποδίδουν την αντιπαράθεση στο πολιτικό χάσμα που εντοπίζεται μεταξύ της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΤΕΕ.

"ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ" Επόμενη παράταξη ’Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ’ είναι η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ (ΟΣΥ) ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ Δευτέρα στης 22/10/2012 και ώρα 21:00 "LIVE"

Φθηνότερα φάρμακα κατά 16% υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς


Φθηνότερα φάρμακα κατά 16% υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς

«Αν πετύχουμε, όλα θα αυτορυθμιστούν», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σημειώνοντας πως η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης εξαρτάται από το αν θα διορθώσει αυτά που είναι παρενέργειες πολιτικών διαχειρίσεων των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα τα πληρώνουμε. «Αλλά εδώ είμαστε για να τα διορθώσουμε», τόνισε.
Όπως ανέφερε, μεσοσταθμικά τα φάρμακα θα είναι φθηνότερα κατά 16% από 1ης Νοεμβρίου και προσέθεσε: «Υπάρχουν φάρμακα που θα τα βρει κανείς στο 1/4 της τιμής... Ούτε ένα φάρμακο από τα περίπου 11.000 δεν θα πάρει ούτε ένα λεπτό αύξηση».
Ο κ. Σαλμάς τόνισε πως το ένα δισ. ευρώ που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ «αφορά τα παλιά χρέη, μέχρι το τέλος του 2011» και διευκρίνισε: «Υπήρχε νόμος την άνοιξη, που έλεγε ότι τα χρέη των μητρικών ταμείων δεν είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ, είναι χρέη που είχαν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕ και ο ΟΠΑΔ. Μέχρι τέλη του 2011 είχαν μετρηθεί, πριν ενταχθούν τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, πόσες οφειλές είχαν προς τρίτους και είχε βρεθεί ότι είναι 1,5 δισ. και με νόμο την άνοιξη του 2012, που ψήφισε η Βουλή, αποφασίστηκε ότι από τα 6 δισ. (από τη δόση των 31,5 δισ.) που θα μοιραζόταν από τους δανειστές μας στην αγορά για οφειλές προς τρίτους, το 1,5 δισ. θα το έπαιρνε ο ΕΟΠΥΥ για να πληρωθούν οι προμηθευτές…».

Γραφεία συμβούλου για ασφαλισμένους και συνταξιούχους


Γραφεία συμβούλου για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Γραφεία συμβούλου για ασφαλισμένους και συνταξιούχους έχει θέσει σε λειτουργία από τις 3 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του που αναζητούν πληροφορίες για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.
Προς το παρόν, λειτουργούν πιλοτικά δύο γραφεία σε όλη τη χώρα: Ένα στην Αθήνα, στο ισόγειο των επί της οδού Ακαδημίας 22 γραφείων του ΟΑΕΕ και ένα στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο των επί της 26ης Οκτωβρίου γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄Τομέα του Οργανισμού.
Τα γραφεία λειτουργούν μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, από τις 8.30 το πρωί, έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναζητούν εκεί πληροφορίες σχετικές με θέματα υπαγωγής στην ασφάλιση (προϋποθέσεις, προαιρετική ασφάλιση, εξαιρέσεις, εταιρείες, ρυθμίσεις κλπ) ή τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (για απονομή, αναγνωρίσεις χρόνου, θέματα διμερών συμβάσεων και ευρωπαϊκής ένωσης, διαδοχική κλπ).

Φωτοβολταϊκά: 180 κατασκευαστές θα εξαφανιστούν μέχρι το 2015


 

Περίπου 180 κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είτε θα πτωχεύσουν είτε θα γίνουν αντικείμενο εξαγοράς έως το 2015 καθώς η υπεραποθεματοποίηση και οι χαμηλές τιμές έχουν δημιουργήσει κύμα συγχωνεύσεων στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της GTM Research, οι μισές από αυτές τις εταιρείες εδρεύουν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά, όπου τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τους «φθηνούς» Κινέζους.

Η υπερπροσφορά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών υπολογίζεται σε όρους ισχύος στα 35 Γιγαβάτ, γεγονός που συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω και διώχνει εταιρείες από την αγορά.

Μάλιστα, η έξοδος εταιρειών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ υψηλού κόστους αναμένεται να είναι ταχεία και βίαιη, με εξαίρεση την Κίνα, όπου τα πράγματα θα εξελιχθούν με βραδύτερους ρυθμούς.

Ειδικότερα, στην Κίνα λειτουργούν 54 κρατικοδίαιτα “ηλιακά ζόμπι”, εταιρείες οι οποίες είτε θα κλείσουν είτε θα εξαγοραστούν.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η παραγωγική δυνατότητα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είναι διπλάσια από τη ζήτηση. Η παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκά πάνελ θα κυμανθεί σε 28,8-35,2 Γιγαβάτ το 2012 σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Στους κορυφαίους κατασκευαστές ως το 2015 θα περιλαμβάνονται οι Canadian Solar, First Solar , Hanwha SolarOne, JA Solar και JinkoSolar. Πηγή: www.econews.gr

Hackers κλέβουν πάνω από 450.000 δολάρια από τράπεζα του Μπέρλινγκτον


Hackers κλέβουν πάνω από 450.000 δολάρια από τράπεζα του Μπέρλινγκτον 

Ο δήμος του Μπέρλινγκτον προειδοποιεί τους υπαλλήλους του ώστε να ελέγξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφού διαπίστωσε ότι έχουν κλαπεί σημαντικά κεφάλαια.Η Skagit Valley Herald αναφέρει ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν ηλεκτρονικά σε διάφορους προσωπικούς λογαριασμούς και επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα σε δύο μόλις ημέρες.
 
Η κλοπή ανακοινώθηκε πρώτα από την εφημερίδα Skagit Valley Herald, η οποία ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε κλοπή στο τμήμα χρηματοδότησης του Μπέρλινγκτον. Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία και τις Μυστικές Υπηρεσίες. Το Μπέρλινγκτον είναι μια πόλη με περίπου 8.400 κατοίκους, 60 χιλιόμετρα βόρεια του Σηάτλ.
 
Αναφορές λένε ότι τα χρήματα έχουν μεταφερθεί σε διάφορες τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, οι ανώτεροι αξιωματούχοι της πόλης αναφέρουν ότι τα χρήματα θα ανακτηθούν και δεν θα επηρεαστούν οι χρηματοδοτήσεις του δήμου.
 
Source: Secnews.gr

Αλλάζουν οι επικεφαλής όλων των εφορών και ελεγκτικών υπηρεσιών


Αλλάζουν οι επικεφαλής όλων των εφορών και ελεγκτικών υπηρεσιών

«Παύει» το υπουργείο Οικονομικών όλους τους προϊστάμενους, τμηματάρχες, υποδιευθυντές και διευθυντές των φορολογικών και ελεγκτικών αρχών όπως προβλέπεται σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.
Η τοποθέτηση των νέων προισταμένων θα συνοδευτεί από τον καθορισμό ποιοτικών και ποσοτικών στόχων οι οποίοι θα ελέγχονται ανά τρίμηνο.
Η θητεία των νέων προϊσταμένων θα είναι 12μηνη με δυνατότητα παράτασης της για ακόμη δύο χρόνια.
Όμως, αν δεν πιάνουν τους τριμηνιαίους στόχους θα χάνουν την θέση τους.
Πιο αναλυτικά στην τροπολογία ορίζεται πως :
«Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου λήγει η θητεία των προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών ή αντίστοιχου επιπέδου άλλης ονομασίας οργανικών μονάδων αυτού, που έχουν τοποθετηθεί με τη διαδικασία που προβλέπεται στη διάταξη της παραγράφου 21 του άρθρου 55 του ν. 4002/2011 (Α' 180). Οι παραπάνω εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την τοποθέτηση νέων προϊσταμένων, όπως ορίζεται στην παράγραφο 21 του άρθρου 55 του ανωτέρω νόμου, τηρουμένων των διατάξεων της επόμενης παραγράφου».

Συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων της ΕΥΑΘ από εργαζόμενους


Συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων της ΕΥΑΘ από εργαζόμενους

Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό των γραφείων της ΕΥΑΘ Α.Ε. προχώρησαν το πρωί εργαζόμενοι της εταιρείας, καταγγέλλοντας ως «παράνομες» τις ετήσιες προσλήψεις στη θυγατρική «ΕΥΑΘ -Υπηρεσίες Α.Ε» και ζητώντας κανονικές προσλήψεις για την εταιρεία.
«Η θυγατρική είναι μια εταιρεία που έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με τη μητρική και για μας είναι «δούρειος ίππος» για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την απαξίωση της μητρικής εταιρείας» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΕΚΑ  ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας υλοποιώντας απόφαση του τελευ-
ταίου Δ.Σ. ξεκινάει, την Τρίτη 23 Οκτώβρη και από τη πλ. Αγ. Αντωνίου
στο Περιστέρι, στις 6:30 το απόγευμα, την επικοινωνία, την ενημέρωση
και την προσέγγιση εργαζομένων – ανέργων - συνταξιούχων, συζητώντας μα-
ζί τους πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της βάρβαρης νεο-
φιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων και των ανατροπών στις εργασιακές
σχέσεις και στη ζωή μας.



Νέα γενική απεργία στις 14 Νοεμβρίου


 

Με μια τραγωδία, τον θάνατο από ανακοπή καρδιάς ενός 67χρονου διαδηλωτή, σημαδεύτηκαν οι χθεσινές διαδηλώσεις που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα. Ο άτυχος ναυτεργάτης, επί 6 χρόνια άνεργος, αισθάνθηκε δυσφορία, αμέσως του έγιναν μαλάξεις στο στήθος, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατος του Ξ. Λούγαρη, που ήταν μέλος του ΠΑΜΕ, δεν σχετίζεται με τα χθεσινά επεισόδια και τη ρίψη χημικών από την Αστυνομία. Είναι ωστόσο, ο δεύτερος θάνατος διαδηλωτή καθώς στις 20 Οκτωβρίου του 2011, είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ένας 53χρονος διαδηλωτής, μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων, και πάλι από καρδιακή προσβολή.
Επεισόδια
Κατά τα λοιπά, οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν μεγάλες και δυναμικές, ωστόσο, και πάλι σημαδεύτηκαν από επεισόδια στο τέλος της πορείας, όταν ομάδες κουκουλοφόρων συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ. Εξι πολίτες τραυματίστηκαν, ο ένας πιο σοβαρά καθώς και 3 αστυνομικοί. Εγιναν πάνω από 110 προσαγωγές διαδηλωτών, αλλά το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξαν καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας. Ενταση υπήρξε μεταξύ εμπόρων που διαδήλωναν και καταστηματαρχών που δεν έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ενώ προπηλακίστηκε από διαδηλωτές ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Ι. Μιχελογιαννάκης.
Εν τω μεταξύ, με νέα 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 14 Νοεμβρίου -που θα είναι ημέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης των συνδικάτων- θα κλιμακώσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την αντίδρασή τους στα νέα μέτρα. Την ημερομηνία προσδιόρισε χθες, στο περιθώριο της 24ωρης απεργίας η οποία «παρέλυσε» συγκοινωνίες, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκτός από μεγάλα εργοστάσια «λουκέτο» έβαλαν και οι μικρομεσαίοι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος: «Μετά τη συνάντηση στη Μαδρίτη των προέδρων των Συνομοσπονδιών αποφασίστηκε και προχωράμε και στις 14 Νοέμβρη σε πανευρωπαiκή κινητοποίηση πρωτοστατούντων των χωρών που βρίσκονται στις επαίσχυντες πολιτικές του Μνημονίου», τόνισε. Τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων ήταν, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ 80% στα ξενοδοχεία, 90% στο εμπόριο, στις τράπεζες, στις ΔΕΚΟ, στις οικοδομές, στον κλάδο του μετάλλου και έως 100% στις μεταφορές, στα πλοία, στα διυλιστήρια και στα λιμάνια.
Με τη συμμετοχή περισσότερων των 10.000 διαδηλωτών, που τους συνόδευαν ταξί με κατεβασμένη «σημαία», ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με τις σειρήνες σε λειτουργία κι αυτοκίνητα σχολών οδηγών και άλλα οχήματα, ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, σε απόλυτα ειρηνικό κλίμα, οι κινητοποιήσεις των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

ΕΦΕΤ: Στον Εισαγγελέα η υπόθεση του μολυσμένου σολομού


ΕΦΕΤ: Στον Εισαγγελέα η υπόθεση του μολυσμένου σολομού 

Στην Εισαγγελία Πρέβεζας παραπέμπει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων την υπόθεση της επιχείρησης «Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού», μετά τα θανατηφόρα περιστατικά που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων σολομού επιμολυσμένων με σαλμονέλα.
Οπως δήλωσε, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας, ήδη έχουν μεταβεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου προκειμένου να προχωρήσουν στη δέσμευση του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει η μονάδα, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ειδών που παράγει πέραν του επεξεργασμένου σολομού, ενώ με απόφαση του ΕΦΕΤ συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ είχε προχωρήσει στις 5 Οκτωβρίου στην αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού μετά την ανίχνευση σαλμονέλας (Salmonella Thompson) σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας «Foppen Paling en Zalm», για λογαριασμό της οποίας γίνεται η παραγωγή.
Από τους σχετικούς ελέγχους, προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού στην εγχώρια αγορά. Αποκλειστικός πελάτης της είναι η μητρική εταιρεία «Foppen Paling en Zalm» στην Ολλανδία.
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχας, η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης έγινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε η μη τήρηση από την επιχείρηση των οριζομένων από τον ΕΦΕΤ ενεργειών. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Μίχας, η εταιρεία συνέχισε την παραγωγική της διαδικασία, ακόμη και με τη χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών και ενώ αναμένονταν σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα.
Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις ολλανδικές αρχές, ενημερώνοντας σχετικά για το θέμα. Επίσης, ο ΕΦΕΤ, ως σημείο επαφής της χώρας με το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) ενημερώνεται για τις τρέχουσες εξελίξεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές.

Παράταση μιας ημέρας για τις ΔΟΥ που κλείνουν


 

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.

Ειδικότερα οι ΔΟΥ στις οποίες μεταφέρεται η καθ' ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητα των ΔΟΥ, που αναστέλλεται η λειτουργία, δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό τη Δευτέρα, 22.10.2012 και την Τρίτη, 23.10.2012. Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών που τυχόν λήγουν τις παραπάνω ημέρες παρατείνονται κατά μία εργάσιμη μέρα. Για την αποφυγή προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, πρέπει να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση, σε εμφανή σημεία του κτιρίου στέγασης της Υπηρεσίας, προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι για τη μη πραγματοποίηση συναλλαγών, κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες, για τον λόγο στον οποίο οφείλεται αυτή, καθώς και για τις ημερομηνίες μετάθεσης των προθεσμιών.

Συνελήφθη καθηγητής επειδή αντέγραφε βιβλία!


 

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε στις 17-10-2012 από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εις βάρος ενός 36χρονου καθηγητή πληροφορικής ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, για παραβίαση της νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Αναλυτικότερα, στις αρχές του μήνα, μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία υπέβαλε μήνυση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καταγγέλλοντας ότι διάφορα ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και κέντρα ελευθέρων σπουδών αναπαραγάγουν πρωτότυπα βιβλία και βοηθήματα, χωρίς την άδεια των δικαιούχων εταιρειών, διαθέτοντάς τα σε σπουδαστές ή σε πελάτες τους, είτε δωρεάν είτε σε τιμές χαμηλότερες των πρωτοτύπων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης που βρίσκεται στην Αθήνα διέθετε μηχανήματα και ηλεκτρονικά μέσα αναπαραγωγής και αντέγραφε παρανόμως βιβλία, τα οποία στη συνέχεια παρείχε σε σπουδαστές του.

Στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν προ διημέρου (17-10-2012), παρουσία δικαστικού λειτουργού, έρευνα στον χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, όπου προέκυψε η εμπλοκή του 36χρονου καθηγητή στην παράνομη αναπαραγωγή βιβλίων και συγγραμμάτων.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, παρουσία επίσης δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν δύο συσκευές ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων (usb sticks). Από την ψηφιακή διερεύνησή τους βρέθηκε σε ψηφιακή μορφή μεγάλος αριθμός βιβλίων. Για σαράντα έξι (46) από αυτά, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα εταιρεία, υπήρχε σύμβαση μεταξύ αυτής και αντίστοιχων οργανισμών του εξωτερικού, για την πνευματική κατοχύρωσή τους.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα εις βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σαχινίδης: Αβάσιμα τα δημοσιεύματα για αποφυγή ελέγχου σε 1.747 φορολογούμενους


 

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ύπαρξη 1747 φακέλων φορολογουμένων που δεν ελέγχθηκαν κατά τους τελευταίους 20 μήνες, ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο Υπουργείο Οικονομικών, το 2011, δημιουργήθηκε και λειτούργησε ομάδα εργασίας για τη δημιουργία διασταυρώσεων και την αποκάλυψη περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.

Η ομάδα αυτή πρότεινε και έγινε διασταύρωση φυσικών προσώπων, που εμφάνιζαν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αγοραπωλησιών ακινήτων μεγάλης αξίας.

Από τον έλεγχο αυτό, προέκυψαν περίπου 1.700 φυσικά πρόσωπα, με αγορές ακινήτων μεγάλης αξίας.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν ειδικά συνεργεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, με επικεφαλής την Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα αποτελέσματα αυτών των συνεργείων ελέγχου υπάρχουν στο Υπουργείο Οικονομικών και θα μπορούσαν να δοθούν στοιχεία για ειδικές ή γενικές περιπτώσεις, καθώς ήδη πολλοί έλεγχοι ολοκληρώνονται ή έχουν ολοκληρωθεί.

Επομένως, κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το υλικό αυτό έμεινε αναξιοποίητο είναι αβάσιμη και απαράδεκτη, δεδομένου ότι αυτό προέκυψε από πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο.

Είναι λογικό λοιπόν ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να ολοκληρώνουν το κάθε έργο που αναλαμβάνουν, υπό την εποπτεία τής εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας».

Ισπανία: Σε γενική απεργία καλούν τα συνδικάτα


Σε γενική απεργία καλούν τα συνδικάτα στην Ισπανία

Γενική απεργία για την 14η Νοεμβρίου κήρυξε σήμερα η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων CCOO, η μεγαλύτερη στην Ισπανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και σε άλλες χώρες να συντονίσουν την δράση τους.

Η απεργία θα συμπέσει με την γενική απεργία στη γειτονική Πορτογαλία και θα πρόκειται για «την πρώτη γενική απεργία στην Ιβηρική», είπε ο εκπρόσωπος της CCOO, Φερνάνδο Λεθκάνο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλές πιθανότητες» η απεργία να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, «ειδικά στο νότο και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας».

Η απεργία συμπίπτει επίσης με μια ημέρα κινητοποιήσεων στις οποίες κάλεσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απεργία γίνεται με κεντρικό αίτημα την τροποποίηση των πολιτικών λιτότητας που έχουν αφήσει τις χώρες της ΕΕ οι οποίες τις εφαρμόζουν σε
χειρότερη κατάσταση από εκείνη που βρίσκονταν προηγουμένως, είπε ο Λεθκάνο.

Η προηγούμενη γενική απεργία στην Ισπανία —εναντίον των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που προώθησε ο Ραχόι— είχε γίνει τον Μάρτιο.

Η Πειραιώς εξαγόρασε την Γενική


Η Πειραιώς εξαγόρασε την Γενική

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τη Société Générale για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99,08%) της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα."Μετά την εξαγορά επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ATEbank, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η προσθήκη της Γενικής Τράπεζας θα βελτιώσει περαιτέρω τα κεφάλαια και τις πηγές χρηματοδότησής μας και ενισχύει τη θέση μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση", δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.
Προσθέτει ότι: "Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει ορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στοχεύει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν εγκριθεί από το ΤΧΣ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2012 και υπόκειται στις απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις."
Με αυτή τη συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς (στοιχεία 31 Μαρτίου 2012, συμπεριλαμβανομένων των αποκτηθέντων επιλεγμένων στοιχείων της ATEbank):
- ενισχύει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες,
- ενισχύει τη ρευστότητά της άνω των €300 εκατ,
- αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες κάλυψης του ποσού που θα απαιτηθεί να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της,
- ενισχύει την ηγετική της θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά διαμορφώνοντας μερίδιο αγοράς 20% στις καταθέσεις και 17% στις χορηγήσεις,
- ωφελείται από σημαντικές συνέργειες ύψους €50 εκατ προ φόρων (€244 εκατ προ φόρων μαζί με την ΑΤΕbank) σε ετήσια βάση μετά την πάροδο 3ετίας,
- διατηρεί το δείκτη δανείων προς καταθέσεις της στο 124%,
- βελτιώνει το δείκτη κάλυψης από προβλέψεις των δανείων σε καθυστέρηση στο 60% από 56%,
- αυξάνει το δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 9,5% από 7,4%.
Με την εξαγορά αυτή, το pro-forma σύνολο ενεργητικού του Ομίλου Πειραιώς θα φθάσει τα €77 δισ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα €46 δισ και οι καταθέσεις πελατών τα €37 δισ. Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Τράπεζας και της ATEbank, θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και θα εξυπηρετεί 6 εκατ πελάτες.

Την ανάγκη αξιοποίησης του ΕΣΠΑ από την ελληνική περιφέρεια επισημαίνει ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν

Την ανάγκη αξιοποίησης του ΕΣΠΑ από την ελληνική περιφέρεια επισημαίνει ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του Κεντρική κυβέρνηση και περιφέρεια πρέπει να δουλέψουν χέρι-χέρι με την αίσθηση του «κατεπείγοντος» για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου να παραχθεί «ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αυτά που χρειάζεται περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα», δηλώνει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν. Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο επίτροπος τονίζει ότι η Πολιτική Συνοχής την οποία εκπροσωπεί είναι το κατ' εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο δημοσίων επενδύσεων που διαθέτει η ΕΕ.

«Η πρόκληση είναι τεράστια αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για ηττοπάθεια», προειδοποιεί ο κ. Χαν Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, σήμερα και αύριο, θα συναντηθεί με τους περιφερειάρχες προκειμένου να καταστρώσουν «έξυπνα εξειδικευμένα» σχέδια, βασισμένα στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» κάθε περιοχής, προκειμένου να ενταχθούν στον προϋπολογισμό 2014- 20.

Θα προσπαθήσει επίσης να ξαναβάλει σε τροχιά γύρω στα 40 από τα 181 έργα προτεραιότητας που «έχουν ξεφύγει».

Αύριο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη και θα επισκεφθούν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ εκφράζει την εκτίμησή του για όσα έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν περισσότερα και ταχύτερα στους τομείς της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης της νομοθεσίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

- Ποιος είναι ο βασικός λόγος της επίσκεψής σας;
- Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα και ως επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής πιστεύω ότι η πολιτική και οι επενδύσεις που προσφέρει, αποτελούν μια πραγματική ελπίδα και ένα συγκεκριμένο εργαλείο για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Στην πραγματικότητα, η Πολιτική της Συνοχής είναι το κύριο εργαλείο δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου η Ελλάδα να δημιουργήσει την ανάπτυξη. Μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεισφέρει στην οικονομική σταθερότητα, όπως απαιτείται από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής.

Αυτή την εβδομάδα θα είμαι στην Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουμε ότι η πολιτική μας και η επόμενη χρηματοδοτική περίοδος θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

Συζητούμε με σκοπό να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μετασχηματιστεί από οικονομία της κατανάλωσης και των εισαγωγών σε μια οικονομία που παράγει, είναι εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η πρόκληση είναι τεράστια αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για ηττοπάθεια.

Συναντιέμαι με τους Έλληνες περιφερειάρχες στην Αθήνα για να βάλουμε τις προτεραιότητες στα διαρθρωτικά ταμεία, για την προγραμματική περίοδο 2014- 20.

Το μήνυμά μας είναι ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με πιο επείγοντα τρόπο και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν σοβαρή ευθύνη να διασφαλίσουν, ώστε τα κονδύλια να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

Αλλά εδώ δεν είμαστε για τη θεωρία. Οι ιδέες που θα παρουσιάσουμε στους περιφερειάρχες θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων μεταξύ ημών, των περιφερειών και της κεντρικής κυβέρνησης. Θέλουμε να δώσουμε την κατεύθυνση για τα σχέδια δράσης που εκπόνησαν οι ίδιες οι περιφέρειες. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη δίνει στις περιφέρειες νέες αρμοδιότητες και νέες ευκαιρίες μετασχηματισμού, αλλά και νέες ευθύνες.

Στη συνέχεια θα μεταβώ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθώ έργα μαζί με τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη.


- Είναι πανθομολογούμενο ότι το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι ανάπτυξη. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε;
- Η ανάπτυξη είναι ο στόχος της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ. Τα πάντα, όλα τα προγράμματα, οι στρατηγικές και οι μεταρρυθμίσεις που συζητιούνται, στο πλαίσιο του μελλοντικού προϋπολογισμού, έχουν αυτό τον σκοπό. Έχω σημειώσει την ανάγκη να ξαναμπούν σε τροχιά υλοποίησης τα 181 έργα προτεραιότητας και να δημιουργήσουμε πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, με απλούστερες διαδικασίες και καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Αυτά θα τα συζητήσω με τους περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, αλλά το κλειδί και προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη είναι η ανάγκη να εστιάσουμε σε πιο αποτελεσματικές ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να κατευθυνθούν σε λιγότερους τομείς, στους οποίους οι περιφέρειες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό αποτελεί τη βασική αρχή των προτάσεών μας για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Αναφέρομαι σε επενδυτικές ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ενεργειακή απόδοση, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στις λιμενικές υπηρεσίες, τα αγροτικά προϊόντα και τις υδατοκαλλιέργειες. Είναι αυτό που αποκαλούμε «έξυπνη εξειδίκευση» και εντάσσεται στα σχέδιά μας για τη μελλοντική περιφερειακή πολιτική της Ευρώπης. Θέλουμε να δούμε αυτές τις προτεραιότητες να ενσωματώνονται σε σχέδια δράσης με συγκεκριμένους στόχους που θα στηρίζονται από τις περιφέρειες, οι οποίες θα έχουν την αίσθηση της δικής τους ιδιοκτησίας και ευθύνης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι καιροί απαιτούν ισχυρή πολιτική ηγεσία σε κάθε επίπεδο, διαφορετικά ο κόσμος μπορεί να απογοητευτεί άσχημα.


- Η ΕΤΕπ συμμετέχει ικανοποιητικά ως αναπτυξιακό εργαλείο στην ελληνική προσπάθεια;
- Η ΕΤΕπ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Με 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις(ΜΜΕ), η ΕΤΕπ προτίθεται να συμβάλει σημαντικά. Μπορεί το ποσό να ανέβει στο 1 δισ. δανείων για τις ελληνικές ΜΜΕ, μέσω των ελληνικών τραπεζών ως το 2015. Τις προσεχείς εβδομάδες η ΕΤΕπ αναμένεται να εξαγγείλει το πρώτο κομμάτι 150 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες. Δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας αυτό είναι μια σημαντική συμβολή.

Στις συναντήσεις μου με τις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες θα ήθελα να ακούσω τα αποτελέσματα που είχαν ως τώρα τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην περιφέρεια.

Δεδομένου ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις, θέλω κατ΄ εξοχήν να ακούσω τη γνώμη τους και ειδικότερα τι έχει κάνει η ΕΕ και πώς οι προσπάθειές της μπορούν να βελτιωθούν και να ξεκλειδώσουν τη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ψυχή κάθε ευημερούσας οικονομίας.

- Πόσο ικανοποιητική είναι η απορροφητικότητα των διαρθρωτικών κονδυλίων στη χώρα μας και αν υπάρχει πρόοδος στα θέματα γραφειοκρατίας ώστε να υπάρχει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.
-Το ποσοστό απορροφητικότητας είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο, δηλαδή βρίσκεται στο 44,92% έναντι του 41,92 του μέσου όρου, αλλά είμαστε ακόμη σε κρίσιμο σημείο και είναι επείγον να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε να μη χαθούν χρήματα. Πρέπει να γίνει πρόοδος στην υλοποίηση των 181 έργων προτεραιότητας τα οποία αφορούν τους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της ψηφιακής σύγκλισης και της διοικητικής μεταρρύθμισης. Αν γίνει πρόοδος εδώ θα είναι μεγάλο επίτευγμα γιατί τα έργα ανέρχονται σε 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στον μισό προϋπολογισμό των διαρθρωτικών κονδυλίων που έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα.

Αλλά προς το παρόν σε 40 από τα έργα αυτά πρέπει να δοθεί προσοχή και βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να μείνουν σε πορεία υλοποίησης.

Υπάρχουν ωστόσο και ενθαρρυντικές ενδείξεις. Το καλοκαίρι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε δέκα προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας- όπως η απεμπλοκή των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους, η απλούστευση των διαδικασιών για τα διαρθρωτικά ταμεία και η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός εξήγγειλε επίσης έξι βασικές πρωτοβουλίες για να «τρέξει» το ΕΣΠΑ. Η στενή παρακολούθηση των έργων προτεραιότητας με τον διορισμό συντονιστή για κάθε ένα, μπορεί να κάνει τη διαφορά αν θέλουμε να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα.

Έχουμε δει τεράστιες προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές από την αρχή της κρίσης για να περιοριστεί η γραφειοκρατία ως προς τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αλλά η προσπάθεια για τον περαιτέρω περιορισμό της και την απλούστευση της νομοθεσίας πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτή είναι μια επείγουσα δουλειά αν θέλουμε οι επενδύσεις να γίνουν αισθητές στους απλούς ανθρώπους.


- Είναι στις προθέσεις σας να προτείνετε πρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού 2014-20;
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό προκειμένου να στηρίξει την Πολιτική Συνοχής της οποίας η διαρθρωτική χρηματοδότηση είναι ισότιμη και δίκαιη. Αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες ορισμένων κρατών- μελών για περαιτέρω περικοπή του προϋπολογισμού.

Μέρος των προτάσεων της Επιτροπής είναι ένας αριθμός εγγυήσεων, οι οποίες θα άμβλυναν κάθε μείωση που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα εξαιτίας των αλλαγών στην επιλεξιμότητα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, βρίσκονται στην κρίσιμη, τελευταία φάση και δεν είναι εύκολο να μιλήσω με αριθμούς.


- Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας, πώς πιστεύετε ότι η ΕΕ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να δείξει την αλληλεγγύη της, αυτή την κρίσιμη στιγμή;
- Σ' αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την αξιολόγηση της τρόικας, καθώς δεν γνωρίζουμε την τελευταία έκθεση. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι ήδη σαφές ότι η ΕΕ έχει την πρόθεση να δείξει αλληλεγγύη και τη δείχνει τώρα: το τρέχον πρόγραμμα που στηρίζεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και βοήθεια επιτόπου είναι έκφραση αυτής της αλληλεγγύης. Μέσα στην Επιτροπή υπάρχει βαθειά κατανόηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για το τι υποφέρει ο ελληνικός λαός. Υπάρχει επίσης εκτίμηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αλλά τελικά είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση για τον λαό της που χρειάζεται η Ελλάδα περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο. Η Πολιτική Συνοχής μπορεί να προσφέρει σταθερές, στοχευμένες επενδύσεις, σε συνδυασμό με επείγουσα δράση για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στον δρόμο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου θα ενεργοποιήσει τις ελληνικές περιφέρειες και την επιχειρηματική κοινότητα να ανταποκριθούν σ' αυτή την πρόκληση.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Παραμένουν οι εργοδοτικές εισφορές


 
Παραμένουν οι εργοδοτικές εισφορές  Πλήρεις -δηλαδή περιλαμβανομένου και του ποσοστού συμμετοχής 1,1% του εργοδότη- θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι εισφορές υπέρ του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας. Αυτό ανακοίνωσε το ΙΚΑ, εξηγώντας ότι αναβάλλεται η κατάργηση της παρακράτησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας μετά την επιστολή που απέστειλε στον διοικητή Ρ. Σπυρόπουλο ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης για την απόσυρση της τροπολογίας. Η κατάργηση της εισφοράς σχεδιάζεται να γίνει με τη ψήφιση του πακέτου των μέτρων για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.


Συμβούλιο της Ευρώπης: «Παράνομες οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα»


Συμβούλιο της Ευρώπης: «Παράνομες οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα» 

Απόφαση-δυναμίτη για το Μνημόνιο έλαβε την Παρασκευή το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έκρινε παράνομες τις μειώσεις αποδοχών του 2010, κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της Τρόικας, αποφασίζει νέες περικοπές για το 2013.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, «σημαδεύοντας» την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που είχε υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έκρινε ως παράνομες δύο αποφάσεις :

1η Τη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού και

2η Την παράταση ενός έτους στην δοκιμαστική περίοδο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει ότι οι Έλληνες ηλικίας έως 25 ετών, αμείβονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι τα 580 ευρώ το μήνα.

Παράνομη κρίθηκε, επίσης, η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να παρατείνει κατά δώδεκα μήνες, το διάστημα κατά το οποίο οι δόκιμοι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν απροειδοποίητα.

Η απόφαση αντιβαίνει τις διεθνείς συμβάσεις και καταστατικά, που αναφέρουν ρητά πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι επιπτώσεις της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικές, αφού εκθέτουν στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης τόσο την Τρόικα με τις «τρελές» απαιτήσεις, όσο και τα άτυπα «αφεντικά» της, τους Γερμανούς.

Σε πρακτικό επίπεδο, η απόφαση του Συμβουλίου ανοίγει ολόκληρη λεωφόρο στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη!

Ίδωμεν…

Τι εστί «Συμβούλιο της Ευρώπης»;

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διακυβερνητικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1949 και αριθμεί 44 κράτη - μέλη με ένα σύνολο πληθυσμού 800 περίπου εκατομμύρια.

Στις 9 Αυγούστου 1949 η Ελλάδα προσχώρησε ως το 11ο κράτος-μέλος. Από τότε (εξαιρείται η περίοδος της στρατιωτικής δικτατορίας) η χώρα μας μετέχει ενεργά στις εργασίες του Οργανισμού, τόσο στις συνόδους της Επιτροπής Υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως, όσο και στις συναντήσεις των Ειδικευμένων Επιτροπών και των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων.

Οι κυριότεροι στόχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι:
* Η εδραίωση της δημοκρατικής σταθερότητας στην Ευρώπη
* Η διαφύλαξη και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πλουραλιστικής δημοκρατίας και των αρχών του Δικαίου
* Η αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας: ξενοφοβία, έλλειψη ανεκτικότητας, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Ανδρέας Μορφόπουλος

The Guardian: "Οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να θάψουν τους νεκρούς τους"


 

Να περιγράψει τις δυσβάστακτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των αυστηρών μέτρων λιτότητας που μέρα με τη μέρα βυθίζουν τους Έλληνες όλο και πιο βαθιά στην αβεβαιότητα και το φόβο κατάρρευσης επιχειρεί η  Βρετανική εφημερίδα The Guardian σε σημερινό άρθρο της ανταποκρίτριας στην Αθήνα Helena Smith.
"Έπειτα από τρία χρόνια ακατάπαυστης φορολόγησης και μειώσεων των μισθών, δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο... Η κατάσταση είναι τόσο οδυνηρή που πολλές οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα της ταφής των νεκρών τους. Νεκρά σώματα κείτονται σε θαλάμους δημόσιων νοσοκομείων μέχρις ότου αναλάβει τα έξοδα ταφής τους ο δήμος", ομολογεί Ελληνίδα διαδηλώτρια.
"Είχαμε μια αξιοπρεπή ζωή. Τώρα η χώρα έχει γυρίσει πενήντα  χρόνια πίσω και οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι "εδώ και μη παρέκει" καταλήγει.
"Προσωπικά, είμαι έκπληκτος που δεν έχει ξεσπάσει επανάσταση", δήλωσε ο Παναγιώτης Βαρώτσος,  προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Από την πλευρά της η Τάνια Καραγιάννη, εκπρόσωπος των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρει " Η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας δεν θα πρέπει να μας υποτιμήσει . Εάν δεν λάβουν σοβαρά  υπ' όψιν τους  την αντίθεσή μας θα φέρουν ιστορική ευθύνη για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα αλλά και τις εξελίξεις που σίγουρα θα ακολουθήσουν."
"Υπό την έντονη πίεση από τους διεθνείς πιστωτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, η εύθραυστη κυβέρνηση  του Αντώνη Σαμαρά έχει αναγκαστεί να εκπονήσει ένα δρακόντειοι πακέτο  περικοπών στις δαπάνες ύψους 13,5 δισ. ευρώ ώστε να πάρει την δόση του δανείου ύψους  31.5 δισ." καταλήγει η Βρετανική εφημερίδα. και προσθέτει " Για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι θα χρειστεί να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες"
Το δημοσίευμα φιλοξενεί απόψεις Ελλήνων πολιτών που μιλούν για την εξαθλίωση που βιώνουν, μοιράζονται την οργή που νιώθουν για την κυβέρνηση ενώ παράλληλα γίνεται και μια καταγραφή της ανόδου της Χρυσής Αυγής.

Greek poverty so bad families 'can no longer... από fon1972

Στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα των ΑΕΙ;


Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος  

Αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα έχει προκαλέσει διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα οικονομικά μέτρα, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Η σύνοδος των πρυτάνεων θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο για το θέμα, αναμένοντας εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ οξύτατες είναι οι αντιδράσεις από τις τρεις ομοσπονδίες των λειτουργών του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν η ακίνητη περιουσία των ΑΕΙ περάσει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να πληρώνουν ενοίκιο για χρησιμοποιούν τα κτίριά τους», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, Γιώργος Παναγιωτάκης. Την Τετάρτη, αντιπροσωπία της συνόδου είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Πηγές από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν ότι η σχετική διάταξη αφορά μόνο τα ακίνητα (28) που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2011 και πρόκειται να αποσυρθεί.
Κατηγορηματικά αντίθετα στο ενδεχόμενο μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ στο ΤΑΙΠΕΔ δήλωσαν, χθες, τα προεδρεία των ομοσπονδιών των λειτουργών του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας (ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και ΕΕΕ).

Επεισόδια με αλλοδαπούς μικροπωλητές στην Πατησίων


Επεισόδια με αλλοδαπούς μικροπωλητές στην Πατησίων 

Επεισόδια σημειώθηκαν στις 11 π.μ. σήμερα έξω από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων, κατά τη διάρκεια ελέγχου για παράνομους μικροπωλητές. Μία ομάδα επιτέθηκε στους αστυνομικούς και στη συνέχεια ξήλωσε ζαρντινιέρες και τις πέταξε στο οδόστρωμα, με συνέπεια να διακοπεί για λίγο η κυλοφορία και εκατοντάδες οδηγοί που πήγαιναν στις δουλειές τους να ταλαιπωρηθούν.
Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων ήταν εξοπλισμένοι με καδρόνια και λοστούς και αφού ξήλωσαν τις ζαρντινιέρες από τη νησίδα, πέταξαν τα φυτά και το χώμα στο μέσον της Πατησίων.
Τα επεισόδια κράτησαν δέκα λεπτά και μετά οι δράστες, έπειτα από επέμβαση των αστυνομικών, κατέφυγαν προς το εσωτερικό της ΑΣΟΕΕ.

Σε ύφεση και η κρουαζιέρα


 

"Συναγερμός" έχει σημάνει στην ελληνική βιομηχανία της κρουαζιέρας καθώς τα στοιχεία εννεαμήνου από το μεγαλύτερο λιμάνι επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για ύφεση, την ώρα που έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για σημαντικές υπεραξίες για την οικονομία.

Η επίσημη ανακοίνωση για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών έγινε δια στόματος Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργου Ανωμερίτη σε τεχνική ημερίδα για την κρουαζιέρα.

Σύμφωνα με αυτόν το 2012 σε σχέση με το 2011 θα σημειωθεί μείωση επιβατών transit κατά 15% αν και σε σχέση με το 2010 η αύξηση είναι13,51%. Και αυτό διότι η σύγκριση με το 2010 αφαιρεί το 2011 το οποίο υπήρξε μια «μοναδική» χρονιά (αύξηση 35%) λόγω των πολιτικών γεγονότων στη Β. Αφρική(Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη). Σε κάθε περίπτωση όμως τα έσοδα από την κρουαζιέρα που πέρυσι ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την Ελλάδα αναμένονται μειωμένα.

Αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που μεταδίδουν στο Capital.gr και ορισμένοι πράκτορες από Μύκονο και Πάτμο, δύο από τα σημαντικότερα λιμάνια για τον κλάδο , οι οποίοι προσθέτουν επίσης πως υπάρχουν για την ώρα ενδείξεις σημαντικά μειωμένων δρομολογίων για το 2013.

Εξαίρεση αποτελεί ως ένα βαθμό στην εικόνα η δραστηριότητα σε Κρήτη και Ρόδο που στηρίχθηκε από τη χρήση των λιμανιών εκεί ως home port από ξένη εταιρεία.

Σε αυτό το περιβάλλον διατυπώνονται ανησυχίες ότι τελικά το2012 μπορεί να κλείσει έως και 20% κάτω με περιορισμένα περιθώρια για ανάκαμψη το 2013.

Καταλύτης της ύφεσης φέτος υπήρξε η πολύ κακή εικόνα της χώρας στο πρώτο εξάμηνο που σημαδεύτηκε από τις διαδηλώσεις και την αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή προοπτική που προκάλεσαν οι δύο προεκλογικές αναμετρήσεις.

Η στρατηγική του ΟΛΠ

Ο ΟΛΠ από την πλευρά του επιχειρώντας να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση έχει ήδη ανακοινώσει στην αγορά ότι τα έτη 2013-2016 θα διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγιά του ενώ αναμένει πως με τη δημιουργία και λειτουργία 2 νέων σταθμών κρουαζιέρας, δημιουργούνται πρόσθετοι χώροι 8.800τ.μ. για την εξυπηρέτηση των επιβατών γεγονός που μπορεί να τονώσει την κίνηση. Ορισμένοι όμως επισημαίνουν πως τα τιμολόγια του ΟΛΠ είναι υψηλά ειδικά για μικρούς παίκτες μεταξύ των οποίων πολλοί έλληνες.

Πάντως ο Πειραιάς έχει προχωρήσει σε προγραμματισμό κατάπλου (Berth Allocation) ώστε με τη συνεργασία και των εταιρειών, να είναι σε θέση να εξαγγείλει από τις 25 Οκτωβρίου 2012, όλα τα δρομολόγια και θέσεις πρόσδεσης για το 2013. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαπιστωθεί έτσι λοιπόν το εύρος του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί.

Η προέλευση κατά εθνικότητα των επιβατών κρουαζιέρας στην Ελλάδα προέρχεται από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Βάσει πρόσφατης μελέτης, με εξαίρεση τις δύο τελευταίες χώρες, υπάρχουν προσδοκίες αύξησης του αριθμού τουριστών κρουαζιέρας κατά τα έτη 2013 και 2014,σύμφωνα με τον Γ. Ανωμερίτη.

Το πλάνο της κυβέρνησης

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης επιχειρεί να θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του αριθμού των πλοίων που κάνουν homeporting. Και αυτό διότι με βάση μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, αν τα2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια, σε συνδυασμό με την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, το 2016, τα ετήσια έσοδα από την κρουαζιέρα θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 2 δισ. ευρώ.

Για να πετύχει το στόχο αυτό όμως εκτιμά ότι χρειάζονται επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, σύγχρονοι τερματικοί σταθμοί υποδοχής επιβατών, υψηλού επιπέδου παροχή λιμενικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένης και της ασφαλούς, με σύγχρονα μέσα πλοήγησης-ρυμούλκησης, διαμόρφωση συγκοινωνιακού δικτύου για άνετη, χωρίς καθυστερήσεις, μετακίνηση των επιβατών, προώθηση και προβολή των λιμανιών και μόνιμες και θεσμοθετημένες συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα διοίκησης - όπως για παράδειγμα το να είναι ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι.

«Όλα αυτά απαιτούν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, αντίθετα από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση, όπου κάθε λιμάνι κατέγραφε το δικό του ανεξάρτητο σχέδιο» επισήμανε μιλώντας σε στελέχη της βιομηχανίας στον Πειραιά.

Προχωρά έτσι σε ανακοίνωση στρατηγικού σχεδιασμού εντός του επόμενου διαστήματος από κοινού με την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη που θα εντάσσεται στον ευρύτερο λιμενικό σχεδιασμό της χώρας, θα συναρθρώνεται με την ευρύτερη πολιτική σχετικά με την οργανωτική και τη διοικητική αναβάθμιση των λιμενικών αρχών και Θα προσβλέπει στη συνδυασμένη βελτίωση και ανάπτυξη διαφόρων λιμενικών προορισμών.

Επισημαίνεται πως ο υπουργός είναι της άποψης ότι δεν νοείται να υπεραναπτυχθεί ο Πειραιάς ως homeport, όταν η αύξηση του αριθμού των επιβατών δεν θα μπορεί να απορροφηθεί και να εξυπηρετηθεί σε νησιωτικά λιμάνια-προορισμούς της κρουαζιέρας.

Επιβάλλεται λοιπόν άμεση ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών κρουαζιέρας σε υφιστάμενους τουριστικούς πόλους, ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη διαλειτουργικότητα των υποδομών κρουαζιέρας με επισκέψεις σε τουριστικούς πόλους της ενδοχώρας, αύξηση των εναλλακτικών πόλων επίσκεψης, για να εκμεταλλευτούμε τη ζήτηση για νέους προορισμούς αλλά και νέους συνδυασμούς προορισμών και ανάπτυξη του δικτύου των λιμένων εκκίνησης, των home-ports δηλαδή, μέσω μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων και ενσωμάτωσης των επενδυτικών σχεδίων στους υπό αποκρατικοποίηση λιμένες.

Γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά πρέπει να αναμορφωθεί όλο το πλαίσιο λειτουργίας αλλά και να μπουν σημαντικά κεφάλαια. Και βέβαια έως το επόμενο έτος όλα αυτά είναι πρακτικά αδύνατα.

Τι ζητούν οι εφοπλιστές

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος επιχειρήσεων επιβατηγού ναυτιλίας επισημαίνει πως «η Βιομηχανία των κρουαζιερών είναι στην αρχή της εξέλιξης της και έχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς τουριστικών προϊόντων συγκρινόμενο με τις χερσαίες διακοπές».

Γι’ αυτό συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό η ναυπήγηση νέων, ως επί το πλείστον, μεγάλων πλοίων. «Συνολικά, μαζί με 1.000.000 επιβάτες ποταμόπλοιων, ταξίδεψαν 21.000.000 περίπου επιβάτες, εκ των οποίων13.500.000 Αμερικανοί. Η Ευρώπη μαζί με την Αγγλία είχε μόνο 5.500.000. Η ανάπτυξη στον τομέα αυτό θα αυξηθεί και η χώρα μας μπορεί, εάν γίνουν τα αναγκαία υποδομικά έργα, να πάρει σοβαρό μερίδιο αυτής της αγοράς».

Προσθέτει δε ότι «η απαγόρευση επι-αποβίβασης σε ελληνικά λιμάνια (κυκλικά ταξίδια) ίσχυε μόνο για σημαίες τρίτων χωρών καθ’ ότι η Ευρωπαϊκή σημαία είχε εξισωθεί με την ελληνική. Τούτο όμως δεν έφερε αισθητή αύξηση του home porting. Μόνο 336.000 επιβάτες έφυγαν από ελληνικά λιμάνια έναντι 1.800.000 από Ιταλία και 1.200.000 από Ισπανία το 2010».

Διευκρινίζει λοιπόν ότι «πραγματικό home porting, δηλ. τα πλοία να παραμένουν στα ελληνικά λιμάνια για όλες τις ανάγκες, τροφοδοσία, επισκευές κλπ εκτελώντας τακτικά ταξίδια επί της ουσίας δεν υφίσταται. Αφορά μόνο μία μειοψηφία των 336.000 επιβατών. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες στην πλειονότητα τους περνούν ως transit από τη χώρα μας, αφού φθάνουν με πτήση charter αυθημερόν με την αναχώρηση του πλοίου. Τα έξοδά τους υπολογίζονται περίπου 60-65 ευρώ κατά επιβάτη. Σε περίπτωση ουσιαστικού home porting όμως τα έξοδα ανά επιβάτη εκτοξεύονται στα 575 ευρώ, τα οποία προκύπτουν μέσα από την κίνηση που δημιουργείται σε μεταφορές, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. σε συνδυασμό με κρουαζιέρα».

Ο λόγος για την υστέρηση του home porting έχει να κάνει και με την έλλειψη υποδομών σε λιμάνια και στεριά. Σήμερα 52 κρουαζιερόπλοια είναι άνω των 100.000 τόνων, (καθώς και η πλειονότητα υπό παραγγελία) μεγάλου αριθμού επιβατών (3.000-5.000) και ως εκ τούτου τα έργα θα πρέπει να είναι εκτενή.

Επίσης οι αεροπορικές συνδέσεις πρέπει να είναι επαρκείς δεδομένου ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επίσης επιδρά στον τομέα της κρουαζιέρας. Ενδεικτικά να επισημάνουμε πως φέτος το φθινόπωρο μετά την αποχώρηση της Delta – της μοναδικής εναπομένουσας εταιρείας που συνέδεε με απευθείας πτήσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα – αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα στην έλευση Αμερικανών τουριστών που θα επιθυμούσαν να αγοράσουν κάποιο πακέτο κρουαζιέρας στη χώρα μας.

Προ ολίγων ετών υπήρχαν πάνω από 5 πτήσεις την ημέρα με πάνω από 2.000 θέσεις συνολικά. Σε λίγες εβδομάδες όμως, για πρώτη φορά μετά από 45χρόνια, η χώρα μας έχει απολέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα όπως αυτό που συνιστά η ύπαρξη και συντήρηση μιας απευθείας αεροπορικής γραμμής με την μεγαλύτερη αγορά τουριστών κρουαζιέρας του πλανήτη.

Πρέπει επίσης οι υπηρεσίες στη στεριά να είναι αναβαθμισμένες, σε ξενοδοχειακό δυναμικό, σε ταχείες μεταφορές, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά δρώμενα κλπ. κάνοντας το home porting δελεαστικό και πρακτικά εφικτό. Να αποπνέει ειρήνη, ασφάλεια και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Επίσης πρέπει η εργασιακή ειρήνη να είναι εξασφαλισμένη και συγχρόνως οι παρεχόμενες υπηρεσίες οικονομικά ανταγωνιστικές και υψηλού επιπέδου.

Σε όλες δε τις επεμβάσεις πρέπει πρωταρχικό μέλημα να είναι η διατήρηση της ιδιαιτερότητας κάθε τόπου και η ευαίσθητη ενσωμάτωση των στοιχείων στη σύγχρονη όψη.

Βεβαίως, τα μικρά νησιά πρέπει να διατηρήσουν τη φύση και όψη τους, και έτσι εκεί όποιες επεμβάσεις, πρέπει να είναι ευαίσθητες και εξαιρετικά προσεκτικές. Εξάλλου αυτά, με εξαιρέσεις τη Μύκονο και τη Σαντορίνη όπου ορισμένες ημέρες δημιουργείται συνωστισμός χιλιάδων επιβατών με αρνητικές επιπτώσεις, δέχονται ως επί το πλείστον μικρότερα πλοία και θαλαμηγούς που εξερευνούν τα νησιά και τόπους με παραδοσιακό χαρακτήρα.
 Του Ηλία Γ. Μπέλλου 


Πηγή:www.capital.gr
ΠΗΓΗ


Πηγή:www.capital.gr

Παράγουν βενζίνη από αέρα και νερό – Επαναστατική τεχνολογία της Air Fuel Synthesis



Μια μικρή βρετανική εταιρεία παρήγαγε τα πρώτα λίτρα βενζίνης από καθαρό αέρα, εφαρμόζοντας μια επαναστατική τεχνολογία που υπόσχεται να λύσει δια παντός το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αφαιρώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Η εταιρεία Air Fuel Synthesis, που εδρεύει στην πόλη Stockton-on-Tees της βορειοανατολικής Αγγλίας, έχει παράξει πέντε λίτρα βενζίνης από τον Αύγουστο σε ένα μικρό διυλιστήριο που παράγει υδρογονάνθρακες από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.
Η εταιρεία ευελπιστεί ότι εντός της επόμενης διετίας θα κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο διυλιστήριο που θα παράγει ένα τόνο πετρελαίου την ημέρα. Φιλοδοξεί επίσης να αναπτύξει ένα “πράσινο” καύσιμο αεροσκαφών προκειμένου να κάνει πιο οικολογικές τις αερομεταφορές.
Παρότι η μέθοδος βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και απαιτεί ηλεκτρισμό από εθνικό δίκτυο για να λειτουργήσει, η εταιρεία εκτιμά ότι σύντομα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όπως αιολικά και υδροηλεκτρικά.
“Πήραμε διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και υδρογόνο από το νερό και τα μετατρέψαμε σε υδρογονάνθρακες” δήλωσε ο Πήτερ Χάρισον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Βρετανίας στο Λονδίνο.
Ο Χάρισον λέει ότι το καύσιμο που παράγει η Air Fuel Synthesis μυρίζει όπως το πετρέλαιο αλλά είναι πιο καθαρό και διάφανο από το ορυκτό καύσιμο, δεν περιέχει τα πρόσθετα και τα μικροσωματίδιά του, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Τονίζει δε ότι η βενζίνη από αέρα δεν απαιτεί καμία αλλαγή στις υφιστάμενες υποδομές των μεταφορών, ενώ δεν είναι αναγκαία καμία μετατροπή στα αυτοκίνητα, όπως τοποθέτηση έξτρα μπαταριών, προσθήκη ειδικών κυψελών καυσίμου ή ντεπόζιτου υδρογόνου.
Κατ’ αρχάς, η εταιρεία σκοπεύει να παράξει βενζίνη η οποία θα μπορεί να αναμειχθεί με το συμβατικό καύσιμο, ενώ η διύλιση μεγάλης κλίμακας τοποθετείται σε ορίζοντα 15ετίας.
Όπως λέει η Χάρισον, η τεχνολογία που αναπτύσσουν είναι ιδανική για απομακρυσμένες κοινότητες που έχουν άφθονη ανανεώσιμη ενέργεια (ήλιο, αέρα, κυματική ενέργεια κλπ), αλλά δεν μπορούν να την αποθηκεύσουν.
Προς το παρόν, στόχος είναι η ανάπτυξη μεθόδων φθηνής απόσπασης του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα η οποία αυτή τη στιγμή κοστίζει 500 Ευρώ ανά τόνο CO2.

econews


Έπαιρναν επιδοτήσεις με τα ονόματα νεκρών δικαιούχων


 Έπαιρναν επιδοτήσεις με τα ονόματα νεκρών δικαιούχων

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν 78 υποθέσεις «δικαιούχων» προγράμματος ενίσχυσης καπνοπαραγωγών, που ενώ είχαν αποβιώσει, φέρονταν ότι υποβάλλουν αιτήσεις για την εξασφάλιση της επιδότησης.

Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν μετά από διασταύρωση των στοιχείων όσων δικαιούνταν ενισχύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος και του αρχείου με τους αποβιώσαντες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Από τη διασταύρωση προέκυψε ότι, από τις αιτήσεις που έγιναν δεκτές, 70 ενταγμένοι στο πρόγραμμα είχαν αποβιώσει, πριν από τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους στην υπεύθυνη δήλωση η οποία υποβαλλόταν μαζί με την έντυπη αίτηση ενίσχυσης.

Διαπιστώθηκε επίσης πως ακόμη οκτώ δικαιούχοι, οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, έλαβαν νομίμως την πρώτη δόση και εν συνεχεία απεβίωσαν.

Παρ' όλ' αυτά φέρονται ότι έχουν υποβάλει με βεβαίωση γνησίου υπογραφής αίτημα καταβολής της δεύτερης δόσης, μετά από τον θάνατό τους. Σημειώνεται ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών από τους κληρονόμους.

Ένταση με δακρυγόνα στον σταθμό απορριμμάτων στην Ευκαρπία


Ένταση με δακρυγόνα στον σταθμό απορριμμάτων στην Ευκαρπία 

Ένταση δημιουργήθηκε στον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους κατοίκους και τους φορείς που διαμαρτύρεται.

Στο ΣΜΑ Ευκαρπίας βρέθηκαν τόσο ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, όσο αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και με την παρέμβασή τους η κατάσταση εκτονώθηκε.

Σ. Φάτσιος: «Η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ προστατεύεται ως το 2019»

 
Απελευθέρωση των ΚΤΕΛ το 2015; Aδύνατη φαντάζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ Σοφοκλή Φάτσιο, ο οποίος – σε συνέντευξη στο metaforespress.gr – ξεκαθαρίζει ότι το μεταφορικό έργο των ΚΤΕΛ προστατεύεται, βάση ευρωπαϊκού κανονισμού, ως το 2019.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν το υπουργείο Μεταφορών επιμείνει στην επίσπευση της απελευθέρωσης το 2015, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπο με δικαστικές προσφυγές και το κίνδυνο να καταβάλλει υψηλές αποζημιώσεις.
Όσον αφορά τη δημιουργία του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Βοτανικό, ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ υπογραμμίζει ότι, εντός 6 μηνών, αναμένεται η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα ΚΤΕΛ ζητούν την παραχώρηση και διαχείριση του ΚΣΥΛ για 30-40 χρόνια.
Συνέντευξη στον Φώτη Φωτεινό
-Πότε αναμένεται η μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα; Που βρίσκεται η όλη διαδικασία;
-Όπως γνωρίζετε, στα τέλη Μαΐου υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό, του δήμου Αιγάλεω και των ΚΤΕΛ για τη δημιουργία του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Βοτανικό.
Τώρα περιμένουμε από τον πρόεδρο του Αττικό Μετρό το σύμβουλο που θα αναλάβει την επικαιροποίηση παλαιότερης μελέτης του ΕΜΠ. Σε έξι μήνες ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμη η μελέτη, ώστε να δοθεί στον ανάδοχο για να ξεκινήσει τις εργασίες.
-Με ποια μέθοδο θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός; Θα αναλάβουν τα ΚΤΕΛ τον διαγωνισμό;
-Το έργο, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και θα κατασκευαστεί πάνω στο πρόσφατα αποπερατωμένο αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, όπως προβλέπεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 750Δ/2005 του Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας.

Αυτό που εξετάζεται είναι αν θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από το Δημόσιο ή από τα ΚΤΕΛ. Εμείς προτιμούμε το δεύτερο, καθότι οι διαγωνισμοί του Δημοσίου είναι συνήθως χρονοβόροι, καθώς συνοδεύονται από σωρεία ενστάσεων. Εμείς ζητούμε την παραχώρηση και διαχείριση του ΚΣΥΛ για 30-40 χρόνια.
-Έχει αλλάξει καθόλου η μελέτη του ΕΜΠ;
-Η παλαιά μελέτη μιλούσε για 45 στρέμματα, 23 για εγκαταστάσεις και 22 για πράσινο. Τώρα, θα δοθούν επιπλέον 3 στρέμματα για πράσινο, οπότε 20 στρέμματα θα δοθούν για εγκαταστάσεις.
Τα ΚΤΕΛ θα βρίσκονται στο επίπεδο και από πάνω οι διάφορες ψυχαγωγικές και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ από κάτω θα είναι το Μετρό. Η υπόγεια διάβαση έχει ήδη κατασκευαστεί.
Μαζί με το σταθμό του Μετρό, η ημερήσια επιβατική κίνηση εκτιμάται στις 35.000. Ουσιαστικά, τα ΚΤΕΛ θα τροφοδοτούν με επιβάτες το Μετρό και αντιστρόφως.
-Πως κινείται ο κλάδος; Έχουν μειωθεί τα δρομολόγια, έχουν κλείσει ΚΤΕΛ;
-Έχουμε υποστεί κι εμείς τις συνέπειες της κρίσης. Οι επιβάτες, σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν μειωθεί κατά 10-15%, ενώ τα τιμολόγιά μας έχουν μείνει σταθερά από το 2010, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι μας οφείλονται τεράστια ποσά από το Δημόσιο, ύψους 350 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά μαθητών και άλλων κοινωνικών ομάδων από το 2010 ως και σήμερα. Οι οφειλές αυτές είναι βεβαιωμένες από τη Πολιτεία, ευελπιστούμε να πληρωθούμε με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. από τη τρόικα.
Ο στόλος των ΚΤΕΛ δεν έχε μειωθεί, κάποια δρομολόγια έχει διακοπεί. Τα ΚΤΕΛ είναι 62, τα περισσότερα είναι ελλειμματικά, διότι το ενδονομαρχιακό  έργο είναι ελλειμματικό. Το 2011, το ελλειμματικό έργο των ενδονομαρχιακών ΚΤΕΛ ανήλθε στα 140 εκατ. ευρώ.
Γενικότερα, το μοντέλο λειτουργίας των ΚΤΕΛ θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον ΟΑΣΑ. Ο κλάδος λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν επιδοτείται από το κράτος, πέρα από τη προμήθεια νέου στόλου. Στην Ελλάδα η μέση ηλικία είναι  8-10 ετών, έναντι 15 ετών στην Ευρώπη.
-Ο υπουργός Μεταφορών έχει εξαγγείλει την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ το 2015; Τελικά, θα συντελεστεί κάτι τέτοιο;
-Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα απελευθερωθεί το έργο των οδικών επιβατικών μεταφορών το 2015. Ο Υπουργός δεν έλαβε υπόψη του ότι το μεταφορικό έργο των ΚΤΕΛ έχει παραχωρηθεί από το κράτος μέχρι τις 31-12-2019, βάσει του άρθρου 17 του Ν.3534/2007.
Η παραχώρηση αυτή είναι απόλυτα συμβατή με τις διατάξεις του μεταβατικού σταδίου του Κανονισμού (ΕΚ 1370/2007 άρθρο 8, περίπτωση δ) και ισχύει οπωσδήποτε μέχρι τη λήξη της. Οποιαδήποτε λήξη της προθεσμίας αυτής, θα συνεπέφερε αδικαιολόγητες νομικές και οικονομικές συνέπειες, τόσο στα ΚΤΕΛ, όσο και στο κράτος από αποζημιώσεις που θα αξιωθούν δικαστικά.
-Αρκετή κουβέντα γίνεται με τα αλβανικά ΚΤΕΛ που σας υποκλέπτουν έργο.
-Με τα αλβανικά υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, γιατί κάνουν ενδομεταφορές, υποκλέπτουν έργο από τα ελληνικά ΚΤΕΛ και δεν κόβουν εισιτήρια. Μόνο με τα αλβανικά υπάρχει το πρόβλημα. Ενώ έπρεπε να συνδέουν μόνο τις πρωτεύουσες των δύο χώρων ή και της συμπρωτεύουσας, αυτά παίρνουν επιβάτες από ενδιάμεσες πόλεις. Αυτό ξεκίνησε το 2006 και γιγαντώθηκε το 2011.
Το 2011 τέθηκε για νέα βάση και υπήρξε αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Ελπίζουμε, σε συνεργασία με την Αστυνομία, το φαινόμενο αυτό να παταχθεί.

Η ΡΑΣ χορήγησε άδεια σιδηροδρομικής επιχείρησης στη ΣΤΑΣΥ


 

Η ΡΑΣ χορήγησε άδεια σιδηροδρομικής επιχείρησης στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. για τη διαδρομή "Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο", την οποία χρησιμοποιεί το Αττικό Μετρό, μαζί με τον Προαστιακό.

Η ΡΑΣ, στην 59η συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, ενέκρινε την χορήγηση άδειας σιδηροδρομικής επιχείρησης στην εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) Α.Ε. για την εκτέλεση επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στο τμήμα "Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο" της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής.
Η άδεια χορηγήθηκε μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης από την ΡΑΣ σχετικής αίτησης της ΣΤΑΣΥ, η οποία συνοδευόταν από φάκελο με τα στοιχεία που αποδείκνυαν την φερεγγυότητα, χρηματοοικονομική επιφάνεια, επαγγελματική ικανότητα και κάλυψη της αστικής ευθύνης της αιτούσης, σύμφωνα με τα άρθρα 41 έως 47 και 49 (Παράρτημα ΙΙ) του Π.Δ. 41/2005 και την Υπουργική Απόφαση Φ4/οικ.1594/107 «Αδειοδότηση σιδηροδρομικών επιχειρήσεων» (ΦΕΚ Β' 56/25.01.2012).

metaforepress.gr