EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο ΜΑΤατζής που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Τι λες τώρα..!











ΠΗΓΗ


Η Τρόικα ζητάει και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ

Την πώληση σε ιδιώτες των δικτύων της ΔΕΗ, την έκδοση μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και συγκριτική μελέτη για τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ζητά η Τρόικα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης τω 31,5 δισ. ευρώ.
Μία από τις απαιτήσεις της Τρόικα από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η μεταφορά, εντός του μήνα, πλειοψηφικού πακέτου  - δηλαδή του 51% των μετοχών - του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου στη συνέχεια να πωληθεί σε ιδιώτες.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι κερδοφόρος και ανήκει σήμερα κατά 100% στη ΔΕΗ, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας, ενώ εκδίδει και τους μηνιαίους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως αναφέρει η "Δημοκρατία", για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, η Τρόικα ζητά την έκδοσή τους σε μηνιαία βάση ή τουλάχιστον να πληρώνουν οι καταναλωτές την προκαταβολή κάθε μήνα και να εξοφλούν το λογαριασμό κάθε δίμηνο.
Σήμερα, η προκαταβολή καταβάλλεται κάθε δίμηνο και η εξόφληση γίνεται στο τετράμηνο.
Για το πρώην τέλος ΑΠΕ , που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ώστε να επιδοτούνται οι παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την αναπροσαρμογή του ανά εξάμηνο.
Η κυβέρνηση, καλείται ακόμη, να παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα, συγκριτική μελέτη, με τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ, σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, υποχρεώνει την κυβέρνηση να προετοιμάσει την πώληση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
Πηγή: News247.gr

Tα συνδικάτα στους δρόμους


 

Τις μαζικότερες κινητοποιήσεις της τελευταίας περιόδου επιχειρούν να πραγματοποιήσουν τα συνδικάτα την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται προαναγγέλλει τελική συμφωνία με την τρόικα.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει γενική απεργία ενώ παρόντα στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης θα είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία, πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ γενική κινητοποίηση έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ παράλληλα με το ΠΑΜΕ.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επαγγελματοβιοτέχνες καθώς και ο εμπορικός κόσμος της χώρας, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά ανά περιόδους.

Ποιοι απεργούν την Πέμπτη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, με την 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία σε Δημόσιο (και ευρύτερο δημόσιο) και ιδιωτικό τομέα που έχουν από κοινού εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσει την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ.

Λόγω της πανεργατικής απεργίας αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Έμποροι-βιοτέχνες

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, κλείνοντας τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και των κατά τόπους ομοσπονδιών του. Με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους κλειστά θα είναι και τα περίπτερα. Η συγκέντρωση των περιπτερούχων στην Αθήνα θα γίνει στις 12:00 στην πλατεία Κοραή.

Δικαστικός κλάδος-γιατροί-μηχανικοί


Όσον αφορά στον δικηγορικό κλάδο, τη Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε η προγραμματισμένη για σήμερα αποχή να διαρκέσει τελικά τρεις ημέρες, έως και την Παρασκευή, 19 του μηνός.

Τόσο οι δικηγόροι, όσο και οι συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, έχουν προγραμματίσει παντεχνική-πανεπιστημονική πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα προηγηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στις 13.00 το μεσημέρι. Μαζί τους θα βρίσκονται και τα μπλοκ των γιατρών, οδοντιάτρων και μηχανικών, που επίσης απεργούν.

Ειδικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί κήρυξαν 48ωρη απεργία (Τετάρτη και Πέμπτη), εκφράζοντας με τη σειρά τους την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα. Έτσι, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη και την Πέμπτη θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν και στην απεργία της Πέμπτης, όπως και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, την πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Την Πέμπτη, επίσης, συνεχίζουν την απεργία τους οδοντίατροι.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν ακόμη οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Εμπορευματικών Μεταφορών, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του κλάδου τους και οι φαρμακοποιοί.

ΜΜΕ


Από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης μέχρι και τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο, θα καλύπτονται δημοσιογραφικά.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

• Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ τα οποία θα κυκλοφορούν κανονικά από εκείνη την ώρα έως και τη λήξη της βάρδιας.
• Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα κινηθούν τα λεωφορεία, ενώ
• 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.
• Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τραίνα του ΟΣΕ, καθώς η ΠΟΣ συμμετέχει με 24ωρη απεργία. Αποτέλεσμα είναι να μην εξυπηρετηθούν ούτε τα δρομολόγια του μετρό από τον σταθμό «Δουκ. Πλακεντίας» έως το αεροδρόμιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
• καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς ελληνικό αεροδρόμιο από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
• Δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών (ΠΝΟ).
• Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 έως τις 20.00.

Χειρόφρενο τραβούν οι οδηγοί ταξί

Με δυσκολία θα πραγματοποιείται την Πέμπτη και η μεταφορά των επιβατών με ταξί, καθώς οι οδηγοί στην πρωτεύουσα θα προβούν σε στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, 18 Οκτωβρίου, έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων οι Πατρινοί

Με βασικό σύνθημα «Ξεσηκωθείτε! Δεν πάει άλλο!», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καλεί όλους τους Πατρινούς σε συγκέντρωση έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται, στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης.

Δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στα Χανιά

Στα Χανιά θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: Aπό το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 11 το πρωί, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και από το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία 1866.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, ενώ, ο πρόεδρος του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Πετράκης, κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και το συλλαλητήριο στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα των Χανίων θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ, στη συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς θα παραστούν με τα οχήματα και μηχανήματά τους, ιδιοκτήτες φορτηγών και εργολήπτες δημοσίων έργων.

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και επιστημονικοί φορείς της πόλης, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Λάρισα

Σε μαζική απεργία αλλά με ξεχωριστές συγκεντρώσεις προχωρούν αύριο οι Λαρισαίοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο κινητοποιήσεων του ΕΚΛ- ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση του ΕΚΛ θα γίνει στις 10 π.μ. στην Κεντρική πλατεία ενώ της ΑΔΕΔΥ στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, ανακοινώθηκε ότι το λεωφορείο για τη μετάβαση στο πανεμπορικό συλλαλητήριο θα αναχωρήσει στις 06:30 π.μ. μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο.

Αλεξανδρούπολη

Σε κινητοποίηση προχωρά η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Έβρου συμμετέχοντας σε αυτή της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα μέλη της, σωματεία, ενώσεις, συλλόγους, συνδέσμους να συμμετέχουν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 στην πανελλαδική απεργία με κλείσιμο των επιχειρήσεων και μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις.

Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδια, συμπληρώνοντας ότι «υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κοινωνικά επικίνδυνες συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος και των δικτύων κοινωνικής προστασίας. Ενώ η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής, αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση και διογκώνει την ανεργία με αποτέλεσμα η χώρα να οπισθοδρομεί επικίνδυνα.

ΠΗΓΗ

Δυναμική παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο Υπουργείο Οικονομικών!

 
Σύσσωμο το Κοινό Πανεπιστημονικό Μέτωπο συγκεντρώθηκε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσει την αδιάλλακτη στάση των επιστημονικών συλλόγων απέναντι στην ένταξη του ΕΤΑΑ στον καταρρέοντα ΕΟΠΥΥ καθώς και τη βαθειά του ανησυχία στον αποκλεισμό τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συνταξιοδότηση που μπορεί να επιφέρει. Μετά από προσπάθεια των Προέδρων των Επιστημονικών Συλλόγων να συναντήσουν τον Υπουργό Οικονομικών κο Στουρνάρα, η εναλλακτική απάντηση του Υπουργείου να διαπραγματευθούν τα καίρια ζητήματα της Υγείας, ο Γεν Γραμματέας και ο Διευθυντής του Υπουργού, δεν έγινε αποδεκτή από τους επιστημονικούς φορείς.
Για αυτό το λόγο, ορίστηκε ραντεβού των Προέδρων των Επιστημονικών Φορέων με τον Υπουργό Οικονομικών κο Στουρνάρα την Τετάρτη στις 24 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 13:00 Καλούμε όλους τους γιατρούς μέλη μας την Τετάρτη στις 24 Οκτωβρίου 2012 σε αποχή και απεργιακή κινητοποίηση, καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 12:00. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των Προέδρων στη 13:00 με τον Υπουργό Οικονομικών, κο Στουρνάρα Καταγγέλλουμε την άρνηση του Υπουργού Οικονομικών να συναντήσει τους Προέδρους του Πανεπιστημονικού Μετώπου καθώς και τη βίαιη απώθηση των παρευρισκομένων που ειρηνικά κατέφυγαν έξω από το Υπουργείο για να καταθέσουν, μέσα από τον αγώνα τους, την αγωνία τους για τα καίρια ζητήματα της υγείας.

 

Ο ΟΑΣΑ συντάσσεται με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ


 
Με ανακοίνωσή που εξέδωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, γνωστοποίησε ότι συμπορεύεται με την πρόταση νόμου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για κατάργηση των μνημονίων.  Παρατίθεται η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. των Εργαζομένων κ. Λεωνίδα Σκουλό και τον Γενικό Γραμματέα Κωνσταντίνο Σιορίκη:  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ στηρίζει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την «κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής και των εφαρμοστικών νόμων, των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων».  Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν την πρόταση νόμου.

«Ελεύθεροι πολίτες» εναντίον Βασίλη Οικονόμου


 

Κρίση, λόγω μνημονιακών μέτρων και διαφωνιών, ξέσπασε στο κόμμα «Eλεύθεροι Πολίτες», που δημιούργησαν τον Νοέμβριο του 2011 αντιμνημονιακά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και συνεργάσθηκαν εκλογικά με τη «Δημοκρατική Αριστερά».

Αιτία η πρωτοβουλία μερικών μελών του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής σήμερα της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, να ανακοινώσουν την ένταξή τους στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, εμφανίζοντάς την ως μαζική ένταξη των «Ελεύθερων Πολιτών», χωρίς καμία τέτοια απόφαση να έχει ληφθεί από το κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 101 άτομα που υπογράφουν την ανακοίνωση της δήθεν ένταξης των «Ελεύθερων Πολιτών» στη ΔΗΜΑΡ, μόνο 18 είναι ιδρυτικά μέλη του κόμματος ( σε σύνολο 201) και επιπλέον περίπου 50 είναι μέλη της πολιτικής κίνησης από την οποία δημιουργήθηκε το κόμμα (σε σύνολο περισσότερων από 500 μελών της).

Το γεγονός αυτό εξόργισε πολλά από τα μέλη των «Ελεύθερων Πολιτών» και οδηγεί τα πράγματα σε εσωκομματική ρήξη.

Ήδη αρκετά ιδρυτικά μέλη των «Ε.Π.», με εξώδικό τους προς τη διοικούσα επιτροπή του κόμματος, ζητούν την άμεση σύγκληση της συνέλευσης των 201 ιδρυτικών μελών, για να αντιμετωπίσουν την ενέργεια των παραπάνω, να πάρουν συλλογικά θέση απέναντι στα προωθούμενα από την κυβέρνηση επώδυνα για τον λαό μέτρα (με τα οποία σχεδόν η παμψηφία των Ελευθέρων Πολιτών είναι αντίθετη) και να οδηγήσουν το κόμμα σε συνέδριο.

Αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, πολιτική ανακοίνωση πλειάδας στελεχών των «Ελευθέρων Πολιτών», που θα διαχωρίζουν τη θέση τους και από τα μνημονιακά μέτρα και από την ενέργεια των παραπάνω.

Μεταξύ εκείνων που ετοιμάζουν την πολιτική αυτή ανακοίνωση είναι υποψήφιοι βουλευτές των «Ελεύθερων Πολιτών» με τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ και μεγάλος αριθμός ιδρυτικών μελών του κόμματος και της πολιτικής κίνησης των «Ελευθέρων Πολιτών».

Προσωπική καταγγελία έκανε, με κείμενό του που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα και με ραδιοφωνική του συνέντευξη, ένα από αυτά τα ιδρυτικά μέλη, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Νικητάκης, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου ότι σφετερίσθηκε τον τίτλο και το διακριτικό σήμα του κόμματος, εμφανίζοντας στην ιστοσελίδα του και προς τα έξω την ενέργεια μερικών μελών, ως δήθεν απόφαση των «Ελευθέρων Πολιτών», για μαζική ένταξή τους στο κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς».

Το θέμα που ανέκυψε έχει δημιουργήσει προβληματισμούς και στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, κορυφαία στελέχη της οποίας δεν γνώριζαν ότι η ανακοίνωση «ένταξης» των «Ελεύθερων Πολιτών» ήταν πρωτοβουλία μερικών μελών και όχι συλλογική απόφαση του κόμματος.

Ιδρύεται Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας


Ιδρύεται Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας

«Ειδικό Πρόγραμμα για την πρόληψη της σχολικής βίας εκπονεί το υπουργείο Παιδείας και ταυτόχρονα προχωρά στην ίδρυση Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας για την αποτελεσματική και οργανωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου».

Τα παραπάνω γίνονται γνωστά με έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Ρεπούση, Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Κυρίτση σχετικής με την κλιμάκωση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας στη χώρα μας.

Οι βουλευτές επικαλούνται έρευνες που δείχνουν τα φαινόμενα "bullying" είναι στην Ελλάδα σημαντικά και αυξανόμενα και ότι το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών εκφοβισμού στο σχολείο. Είναι εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που δείχνουν ότι σχεδόν το 90% των μαθητών όλων των ηλικιών υπήρξε θύμα ή θύτης εκφοβισμού και ακόμη ότι οι αλλοδαποί μαθητές θυματοποιούνται όταν αποτελούν μειοψηφία της τάξης ή του σχολείου, ενώ όταν το ποσοστό τους ανέρχεται στο 50%-70% ομαδοποιούνται και στρέφονται κατά της γηγενούς ομάδας μαθητών.

Η γαλλική Disneyland ψάχνει προσωπικό από την Ελλάδα



Ονειρευτήκατε ποτέ να πιάσετε δουλειά σε ένα πραγματικά «φανταστικό» μέρος, όπου τα πάντα θα είναι φωτεινά και πολύχρωμα και οι συνάδελφοί σας θα είναι ο Μίκι, ο Γκούφι και ο Ντόναλντ, ενώ ταυτόχρονα θα πληρώνεστε αδρά για αυτό; Την ευκαιρία αυτή σας δίνει η γαλλική Disneyland, αφού ζητεί υπαλλήλους από την Ελλάδα για να εργαστούν στις εγκαταστάσεις της.

Συγκεκριμένα, υπεύθυνοι πρόσληψης προσωπικού της Disneyland έρχονται στις 2 και 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν μία σειρά συνεντεύξεων σε μέρος που δεν έχει ακόμη γνωστό, επιλέγοντας ανάμεσα σε χιλιάδες Έλληνες εκείνους που θα προσληφθούν... από τον μαγικό κόσμο της Disneyland

Η γαλλική Disneyland βρίσκεται 35χλμ. έξω από το Παρίσι - στην πέμπτη ζώνη - στην περιοχή Marne-la-Vallee και αναζητεί προσωπικό στα ξενοδοχεία για φιλοξενία και υποδοχή των επισκεπτών, στον τομέα τροφίμων (σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι, υπεύθυνοι μπαρ), στην καθαριότητα, στο τηλεφωνικό κέντρο, στα παιχνίδια και στα καταστήματα.

Τα απαιτούμενα προσόντα για να προσληφθεί κάποιος; Να έχει συμπληρώσει το 18έτος της ηλικίας του και να γνωρίζει σε καλό επίπεδο (Β1) Γαλλικά και Αγγλικά, γλώσσες στις οποίες θα γίνουν οι συνεντεύξεις. Σημειώνεται ότι ειδικά για τις θέσεις στο τμήμα υποδοχής απαιτείται η γνώση και μίας τρίτης ξένης γλώσσας (Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά κ.λπ.).

Οι παροχές που συνοδεύουν τη θέση στη Disneyland είναι είτε βραχυπρόθεσμα συμβόλαια για τις γιορτές των Χριστουγέννων 2012 και 2013, είτε για το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2013, είτε εποχιακές μακροπρόθεσμες συμβάσεις 4-8 μηνών από τον Φεβρουάριο ή τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Επίσης, θα προσφερθεί διαμονή με συγκατοίκηση στις εστίες με κόστος 10 ευρώ την ημέρα και γεύμα στα ειδικά εστιατόρια με κόστος 3-5 ευρώ, ενώ η Disneyland αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης από και προς το Παρίσι.

Οι ''ρουφιάνοι'' της Τρόικας


 

Γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο, όπως οι επιχειρηματικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες, από την πρώτη στιγμή της ένταξης της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, ώστε να αποδιοργανώσουν πλήρως την αγορά εργασίας και να ρίξουν στον εργασιακό Καιάδα το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσω γνωστών δικηγορικών γραφείων και Εταιρειών Συμβούλων, οι επιχειρηματίες -είτε κατά μόνας είτε συλλογικά- «πολιόρκησαν» την Τρόικα με κείμενα, ιδέες καθώς και με εκθέσεις επί του νομικού πλαισίου που ισχύει για την αγορά εργασίας, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Ήδη από διετίας είχε καταγγελθεί, αορίστως βεβαίως, μία σειρά από κινήσεις επιχειρηματιών, αλλά και θεσμικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, που κατά την παραμονή της Τρόικας στην Αθήνα επεδίωκαν και πετύχαιναν μυστικά ραντεβού σε διάφορους χώρους της πρωτεύουσας, στη διάρκεια των οποίων «βομβάρδισαν» τους εκπροσώπους των δανειστών με αιτήματα και «παράπονα» για την κατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, την οποία παρομοίαζαν με «Σοβιετία».

Ο στόχος ήταν σαφής: να επέλθει στη χώρα εργασιακός Μεσαίωνας, να διαλυθεί η αγορά εργασίας εις τα εξ ων συνετέθη και να κατακρημνιστεί το κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ανοίγουν τα στόματα

Γνωστός νομικός, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, εξηγεί τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για να «πειστεί» η τρόικα να προωθήσει τα «αιτήματά» τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τους έφεραν έτοιμη την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που ήθελαν να αλλάξουν και επικαλέστηκαν ως ακραία παραδείγματα επιδόματα που δίνονταν σε ΔΕΚΟ, τα οποία όμως στην πραγματικότητα παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Απέφυγαν να τους εξηγήσουν ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα προβλέφθηκαν, προκειμένου να εξισορροπήσουν τους μισθούς σε ανθρώπινα και αξιοπρεπή επίπεδα, οι οποίοι ήταν ανέκαθεν χαμηλοί».

Ο νομικός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη φοροδιαφυγή: «Ενώ εστίαζαν το ενδιαφέρον της τρόικας στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών, δεν έλεγαν κουβέντα για τη νόμιμη φοροαποφυγή εύπορων στρωμάτων, η επίτευξη της οποίας παρέχεται, μάλιστα, ως υπηρεσία από δικηγορικά γραφεία. Βίλες των βορείων προαστίων ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης τη μισθώνει στον εαυτό του, εμφανίζεται ως ενοικιαστής και τα έξοδα εκπίπτουν από τη φορολογία του».
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Πακέτο 12 μέτρων για τον ΕΟΠΥΥ προτείνουν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ


Πακέτο 12 μέτρων για τον ΕΟΠΥΥ προτείνουν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Δώδεκα προτάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, με σημαντικότερο εκείνο της υποχρηματοδότησης, που είτε εκφράζεται με μείωση εσόδων, είτε με έλλειψη ρευστότητας, πρότειναν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στον πρόεδρο του οργανισμού Γ. Βουδούρη.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος χαρακτηρίζουν απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί στην πράξη ο Οργανισμός με συγκεκριμένες παρεμβάσεις άμεσης υλοποίησης.

Προτείνεται,  μεταξύ άλλων, η επαναφορά της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως καθόριζε ο Ν. 3918/2011 και όχι στο 0,4% που θεσμοθετήθηκε λίγους μήνες μετά και στερεί περίπου 500 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ.

Όργιο με «μαϊμού» δικαιούχους επιδομάτων στον ΟΑΕΔ


Όργιο με «μαϊμού» δικαιούχους επιδομάτων στον ΟΑΕΔ

Την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας καλπάζει και μισθοί και συντάξεις «τσεκουρώνονται», η φάμπρικα με τους «μαϊμού» δικαιούχους επιδομάτων συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της. Το τελευταίο ηχηρό παράδειγμα εντοπίστηκε στον ΟΑΕΔ, όπου επιτήδειοι με πλαστά δικαιολογητικά έπαιρναν παρανόμως επιδόματα ανεργίας και μία σειρά άλλων παροχών, προκαλώντας ζημιά τριάμισι εκατομμυρίων ευρώ. 

Συγκεκριμένα, 23 υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενους εντοπίστηκαν ήδη σε 7 νομούς της χώρας και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, με τη ζημιά να υπολογίζεται σε πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», 21 είναι οι πειθαρχικές υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελία. Οι 13 υποθέσεις αφορούν στην Αττική και οι υπόλοιπες εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Ρόδο, την Κω, στο Ηράκλειο και τη Ζάκυνθο

Πλαστά ένσημα, «μαϊμού» άδειες παραμονής στη χώρα και εικονικές απολύσεις είναι το «κλειδί» για να πάρουν χιλιάδες ευρώ, άνθρωποι που δεν τα δικαιούνται. Το ρεκόρ απάτης κατέχει, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ένας άνεργος, κάτοικος Αττικής (με αρχικά Γ.Δ.), ο οποίος κατάφερε να παίρνει επίδομα ανεργίας από 12 συνολικά υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το κόστος φτάνει στα 58.277 ευρώ.

Το μέγεθος της κομπίνας αναδεικνύει και η περίπτωση μίας υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας (με αρχικά Χ.Ε.), που ενώ δεν είχε απολυθεί, πήρε 15.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ανοίξει ως άνεργη δική της επιχείρηση.

Οι «μαϊμού» - δικαιούχοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι  εκμεταλλεύτηκαν φυσικά το γεγονός ότι η μία υπηρεσία δεν γνώριζε τι κάνει η άλλη. Όπως λέει, πάντως, ο διοικητής του Οργανισμού πλέον αυτή η εικόνα άλλαξε και έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη.

«Όλες οι παροχές του οργανισμού γίνονται μέσω ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος και όλες οι πληρωμές αποκλειστικά μέσω τραπεζών. Άρα δεν μπορεί κανείς να εισπράξει επιδόματα από διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, συνδεθήκαμε ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ για τη διασταύρωση των ενσήμων και με το υπουργείο Εσωτερικών για τις άδειας παραμονής πολιτών αλλοδαπών από τρίτες χώρες», δηλώνει σχετικά ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.

Οι απάτες αυτές δεν γίνονται φυσικά χωρίς τη συμμετοχή υπαλλήλων. Μόνο ένας υπάλληλος του ΟΑΕΔ (με αρχικά Σ.Β.), μάλιστα, προκάλεσε ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό και πλέον έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια, ενώ πέντε ακόμη υπάλληλοι καταδικάστηκαν σε ποινή πενταετούς φυλάκισης, καθώς προκάλεσαν ζημιά 376.492 ευρώ.

Σε μία ακόμη περίπτωση υπάλληλος, που προχώρησε στη μη νόμιμη καταβολή οικογενειακών επιδομάτων, υποχρεώθηκε να επιστρέψει 80.000 ευρώ.

Διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας μαύρες σημαίες


 

Με μαύρες σημαίες και πανό στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα και με τη φιλαρμονική του δήμου να παίζει τον Εθνικό Ύμνο βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι στο Σουφλί διαμαρτυρήθηκαν, αντιδρώντας στη διαρκή υποβάθμιση των υπηρεσιών της περιοχής.

Οι πολίτες ζητούν να μην κλείσουν υπηρεσίες της περιοχής, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το κέντρου του Σουφλίου καταλήγοντας στο κτήριο της Εφορίας. Η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα από το πρωί της Τετάρτης ενώ έξω από το δημαρχείο αλλά και των υπό κατάργηση υπηρεσιών βρίσκονταν αναρτημένα μαύρα πανό.

Το παρών στις κινητοποιήσεις έδωσαν και οι αγρότες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέλη της Λέσχης Μοτοσικλετιστών καθώς και φιλαρμονική του δήμου.

Πηγή: thrakitoday

Στοιχεία για Βατοπαίδι και Proton Bank στη «λίστα Λαγκάρντ»


Στοιχεία για Βατοπαίδι και Proton Bank στη «λίστα Λαγκάρντ»

Tην ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθούν ενώπιον των δύο οικονομικών εισαγγελέων οι Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, έπειτα από προθεσμία που έλαβαν για την παροχή εξηγήσεων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς, που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, εντόπισαν σε αυτήν στοιχεία που συνδέονται με δύο εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Πρόκειται για τη δικογραφία για το Βατοπαίδι και τη δικογραφία για τις δανειοδοτήσεις της Proton Bank.

Έτσι τα στοιχεία αυτά θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται τις επίμαχες υποθέσεις, προκειμένου να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των ερευνών τους.

Σε ό,τι αφορά τους Γ. Διώτη και Γ. Καπελέρη, οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχουν κληθεί ως ύποπτοι στο πλαίσιο της έρευνας για τον τρόπο αξιοποίησης της λίστας που αφορά 1.991 καταθέτες στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη. Η κλήση τους σχετίζεται με τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων που αφορούν είτε την παράβαση καθήκοντος είτε την υπεξαγωγή εγγράφων.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη


Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη 18/10, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, με έναρξη τη 00:01 ώρα μετά τα μεσάνυχτα και λήξη στις 24.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Η ΠΝΟ αντιδρά στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, που πλήττουν και τον κλάδο των ναυτεργατών και προειδοποιεί ότι η απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης αποτελεί την απαρχή του προγράμματος των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναληφθούν για τον κλάδο.

«Δυόμισι χρόνια ύστερα από την υπαγωγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που οδήγησε στην υπογραφή των σχετικών Μνημονίων και των Εφαρμοστικών Νόμων, οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειές τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση σειράς εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ, συζητήθηκε το θέμα της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτεργατών, οι ανεξόφλητες οφειλές αποδοχών στα πληρώματα, αλλά και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των Ελλήνων ναυτικών, που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης, που υιοθετήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σειράς επαφών με εφοπλιστικές εταιρείες της Ακτοπλοΐας τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου (όροι εργασίας και αμοιβής, οργανικές συνθέσεις, δεκάμηνη απασχόληση, κλπ.), με τελικό ορίζοντα και στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των πληρωμάτων στο χώρο της Ακτοπλοΐας. Σημειώνεται ότι, η ΠΝΟ στην πρόσφατη συνάντησή της με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, έθεσε θέμα υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα πλοία της Αδριατικής, που είναι η ίδια από το 2010, αλλά και για τις εσωτερικές γραμμές του Αιγαίου, που είναι του 2011.

Στο εδώλιο για παράβαση καθήκοντος


 

Σε υπόθεση «περίεργων» και παράνομων μεταθέσεων εμπλέκεται ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και νυν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Υπάλληλοι που εργάζονταν επί θητείας του στον δήμο, με αφορμή κάποιες μεταθέσεις υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκαν, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τόσο τον πρώην δήμαρχο όσο και τον τότε γενικό γραμματέα του δήμου, κ. Ηλία Θεοδώρου, για παράβαση καθήκοντος τον πρώτο και για άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος τον δεύτερο.

Μάλιστα, η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Κακλαμάνη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Οι… περίεργες μεταθέσεις

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2007. Τότε, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Διαμερισμάτων, κυρία Κυριακούλα Δήμα, πληροφορήθηκε από συναδέλφους της ότι με απόφαση του δημάρχου έγιναν υπηρεσιακές μετακινήσεις προσωπικού και δη προϊσταμένων Διευθύνσεων Οργανικών Μονάδων.

Μεταξύ των ονομάτων των υπαλλήλων που μετακινήθηκαν υπήρχε και αυτό της κυρίας Δήμα, η οποία απομακρύνθηκε από τη θέση της και τοποθετήθηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα του δήμου.

Μετακίνηση η οποία όμως, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3584/2007, είναι παράνομη και δεν προβλέπεται για διευθυντές Οργανικών Μονάδων. «Μετακίνηση υπαλλήλου από μία οργανική μονάδα του ιδίου Ο.Τ.Α. πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμού οργάνου… Μετακίνηση προϊσταμένου οργανικής μονάδας γίνεται μόνο σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας αντίστοιχου επιπέδου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο νόμος.

Από τη στιγμή που στο γραφείο του γενικού γραμματέα του δήμου δεν προβλέπεται οργανική θέση προϊσταμένου διευθύνσεως, αλλά στελέχωσή της μόνο με διάθεση υπαλλήλων όλων των βαθμών και κλάδων, ήταν φανερό ότι η μετακίνηση ήταν παράνομη, με αποτέλεσμα η υπάλληλος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να δικαιωθεί.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η κυρία Δήμα δεν είναι η μόνη υπάλληλος η οποία μετακινήθηκε παράνομα. Το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση ενός προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, ονόματι Σ. Κ., ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του και κλήθηκε, επίσης, να υπηρετήσει στο γραφείο του γενικού γραμματέα.

Μετά όμως την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ο υπάλληλος δικαιώθηκε, καθώς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση του τότε δημάρχου, κρίνοντάς την παράνομη.

Υπάρχει δόλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές, στον κ. Κακλαμάνη αλλά και στον συγκατηγορούμενό του αποδίδεται δόλος. Παρότι η κυρία Δήμα ζήτησε την ανάκληση της απόφασης τόσο από τον δήμο όσο και από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, εκείνη δεν ακυρώθηκε αλλά παρέμεινε ενεργή.

Τελικώς, οι εισαγγελικές Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και άσκησε ποινική δίωξη τόσο κατά του κ. Κακλαμάνη όσο και του κ. Θεοδώρου.

«Υπό τα πραγματικά αυτά περιστατικά και δεδομένα υφίστανται επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής διώξεως για την καταγγελθείσα πράξη της παράβασης καθήκοντος εις βάρος του δημάρχου Αθηναίων και για άμεση συνέργεια εις βάρος του γενικού γραμματέα του Δήμου Αθηναίων. Δεχόμαστε την προσφυγή και παραγγέλλουμε την άσκηση ποινικής διώξεως» καταλήγει ο εισαγγελέας.

Δείτε τα έγγραφα



Άξιον αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι, μολονότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη διαφαινόμενη διάπραξη του αδικήματος, η δίκη του πρώην δημάρχου δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η δικάσιμος είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί πέρυσι, ωστόσο αναβλήθηκε. Πριν από λίγες ημέρες αναμενόταν να γίνει η εκδίκασή της, όμως δόθηκε εκ νέου αναβολή, καθώς ο κ. Κακλαμάνης καλύπτεται πλέον από τη βουλευτική ασυλία.

ΠΗΓΗ

New York Times: Πουλήστε και το υπόλοιπο λιμάνι του Πειραιά


 

«Από τότε που πήρε τον έλεγχο μέρους του ιστορικού λιμανιού του Πειραιά, η κινεζική εταιρεία Cosco είδε τη διακίνηση φορτίων να διπλασιάζεται μέσα σε μόλις ένα χρόνο,
τη στιγμή που η υπό μαρασμό ελληνική «πλευρά» αντιμετωπίζει τους Κινέζους γείτονές της με σκεπτικισμό» αναγραφούν οι New York Times.
Η Cosco ουσιαστικά «νοίκιασε» το μισό λιμάνι του Πειραιά, μετατρέποντάς το μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κερδοφόρο επιχείρηση. Ο μαρασμός, υπό τον οποίο τελούσε άλλοτε το λιμάνι, όσο βρισκόταν σε ελληνικά χέρια, έδωσε τη θέση του στην υπερπαραγωγικότητα.
Το άλλο μισό εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη διαχείριση του ελληνικού κράτους, δέσμιο του παγιωμένου εργασιακού καθεστώτος και των σχετικά υψηλών μισθών που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη της χώρας.
«Εδώ, όλοι γνωρίζουν καλά πως πρέπει να εργάζεσαι σκληρά», δηλώνει Κινέζος υπάλληλος της Cosco στον Πειραιά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει να μάθει πολλά από εταιρείες σαν την κινεζική.
«Οι Κινέζοι θέλουν να κερδίσουν χρήματα μέσα από τη δουλειά... Από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επεδίωξαν έναν άνετο και προστατευμένο τρόπο ζωής... Ήθελαν μία καλή ζωή, περισσότερες διακοπές και λιγότερη δουλειά... Ξόδευαν το χρήμα πριν καν το αποκτήσουν. Γι' αυτό και τώρα είναι πνιγμένοι στα χρέη».
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι με την ελληνική κυβέρνηση να αναμετράται με ανυπέρβλητα ελλείμματα, μοναδική ίσως λύση να είναι η εξέταση του ενδεχόμενου να ενοικιάσει ή ακόμη και να πουλήσει το υπόλοιπο λιμάνι στον κινεζικό κολοσσό.

«Ζούγκλα» στην αγορά εργασίας. Πάρτι κάνουν οι ελαστικές μορφές

 
Αυξάνονται συνεχώς τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται την τελευταία διετία σε πλήρη απορρύθμιση, με τις ελαστικές μορφές εργασίας να κυριαρχούν πλέον, τους μισθούς να μειώνονται σε διψήφια ποσοστά, με μονομερή πολλές φορές απόφαση του εργοδότη - μετά και τη δικαιοδοσία που του έδωσε ο νόμος για μείωση του κατώτατου μισθού - την υπογραφή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων να έχει γίνει κανόνας και την ανασφάλιστη εργασία να χτυπά κόκκινο.
Βάσει των στοιχείων του ΣΕΠΕ, που διαβίβασε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, η δραματική κατάσταση συνεχίστηκε επιδεινούμενη το α' εξάμηνο του 2012.
Ειδικότερα, βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, η δραματική αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας και η μείωση μισθών μέχρι και 40%, με ανησυχητικούς ρυθμούς, είναι τα σοκαριστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας την τελευταία διετία.

Κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές

Όπως ειδικότερα προκύπτει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατατέθηκαν στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ 28.161 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, 109.885 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, 1.079 συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και 882 συμβάσεις παραγωγής κατά μονάδα εργασίας (φασόν).
Επίσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατατέθηκαν στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ 44.122 μετατροπές συμβάσεων, από τις οποίες οι 24.750 αφορούσαν μετατροπή από πλήρη σε μερική απασχόληση και οι 19.372 από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση.
Στο 25-30% η μείωση μισθών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κατά το 2011 κατατέθηκαν συνολικά 163 επιχειρησιακές συμβάσεις και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται οι συναφθείσες επιχειρησιακές συμβάσεις καταδεικνύουν μία τάση μείωσης του μισθού σε ποσοστό 25% έως 30%.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι με το Ν. 4046/2012 θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα των εργοδοτών να προβούν μονομερώς σε μειώσεις της τάξης του 22% των μισθών και των ημερομισθίων των εργαζομένων που αμείβονται με βάση τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά ίσχυαν κατά την 1.1.2012 και όπως διαμορφώνονται με βάση την προϋπηρεσία.
Οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στους ελέγχους που διενεργούνται. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 έγιναν έλεγχοι σε 10.047 επιχειρήσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι 29.560 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι 10.603.
Από τους 10.603 ανασφάλιστους, οι 4.501 αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν το 47,4% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που είναι 9.491 στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι.

Για νέα επισιτιστική κρίση προειδοποιεί ο ΟΗΕ


Για νέα επισιτιστική κρίση προειδοποιεί ο ΟΗΕ 

Αντιπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα -Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής- στην Ρώμη, στη σκιά προειδοποίησης των Ηνωμένων Εθνών για νέα επισιτιστική κρίση, το 2013. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας FAO , τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974.

Προ ημερών, ο ΟΗΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται ή λιμοκτονούν - σε 870 εκατομμύρια έναντι ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, τη δεκαετία του 1990 -με τον επικεφαλής του FAO Ζοζέ Γκρατζιάνο ντα Σίλβα να τονίζει ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι «πάρα πολύ υψηλός».

Το 2012, σύμφωνα με το FAO, οι τιμές των τροφίμων κινήθηκαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των σιτηρών υποχώρησαν εξαιτίας και της ανησυχίας για χαμηλή ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα ωστόσο με το δείκτη του FAO, ο οποίος καταγράφει σε μηνιαία βάση τις αλλαγές στις τιμές βασικών προϊόντων, το κόστος των τροφίμων παρέμεινε σταθερό τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 1,4%. Η αύξηση αφορά κυρίως τα γαλακτοκομικά και το κρέας και λιγότερο τα δημητριακά.

«Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα και εξαπλούμενης πείνας», σημείωσε μιλώντας στον Observer ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Γη Λέστερ Μπράουν. «Η γη γίνεται το πολυτιμότερο εμπόρευμα καθώς ο κόσμος περνά από μια εποχή αφθονίας σε μια εποχή έλλειψης τροφίμων. Η γεωπολιτική των τροφίμων επισκιάζει με ταχείς ρυθμούς τη γεωπολιτική του πετρελαίου».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η παρατεταμένη ξηρασία, που επιμένει σε κάποιες πολιτείες, είχε ως αποτέλεσμα τα αποθέματα αραβοσίτου να μειωθούν στο ιστορικά χαμηλό 6,5% της ποσότητας που αναμένεται να καταναλωθεί στη χώρα μέσα στο 2013.

«Δεν παράγουμε όσο καταναλώνουμε», υπογράμμισε ο οικονομολόγος του FAO Αμπντουλρεζά Αμπασιάν προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για απρόσμενα συμβάντα» μέσα στο 2013.

Βρέχει... λουκέτα στους μικρομεσαίους


Βρέχει... λουκέτα στους μικρομεσαίους 

Στη σημασία που διαδραματίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον οικονομικό ιστό της Ελλάδας αναφέρεται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σημειώνει πως στο διάστημα 2008 - 2011 έκλεισαν περισσότερες από 90.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το βασικό άξονα της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 98% όλων των επιχειρήσεων με περίπου 20,7 εκατομμύρια εταιρείες και περισσότερους από 87 εκατομμύρια εργαζομένους.

Το 92,2% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκπροσωπούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους. Εκτιμάται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 67% της συνολικής απασχόλησης και το 58% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ΕΕ.

Για την Ελλάδα η Κομισιόν αναφέρει πως ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 2012 αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στις 758.701 επιχειρήσεις από 765.839 πέρυσι και 856.137 που ήταν το 2007, για να αρχίσει να ανακάμπτει το 2013 οπότε εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στις 762.280, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2011.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός τομέας). Το 24% δε αυτών των επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, τομείς που θεωρούνται κλειδί για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

ΤΑΙΠΕΔ: Προ των πυλών ο β' γύρος αποκρατικοποιήσεων


ΤΑΙΠΕΔ: Προ των πυλών ο β' γύρος αποκρατικοποιήσεων 

Προ των πυλών είναι ο β' γύρος αποκρατικοποιήσεων, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει διαγωνισμούς για ΕΛ.ΠΕ, λιμάνια κ.α. μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

«Τους επόμενους μήνες θα προκηρύξουμε κάποιους σημαντικούς διαγωνισμούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο.

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι το Ταμείο αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μεταξύ άλλων εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων.

Στη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών είναι επίσης ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Λάρκο, ενώ παράλληλα αναζητούνται στρατηγικοί επενδυτές για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Εγνατία Οδό, τα ΕΛΤΑ, καθώς και για άλλα μικρότερα αεροδρόμια και μαρίνες.

Εκτός από τη μείωση του χρέους, η κυβέρνηση προσδοκά από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να προσελκύσει επενδύσεις 60 δισ. ευρώ, να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας και να πετύχει ετήσια φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, συμπλήρωσε ο κ. Εμίρης.

Οι πρώτες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ και του 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2013.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Πέμπτη

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Πέμπτη  Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς για αύριο, Τετάρτη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις διάφοροι επιστημονικοί φορείς, ενώ την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο, Τετάρτη κατέρχονται σε πανελλαδική απεργία συμβολαιογράφοι, νοσοκομειακοί γιατροί, φαρμακοποιοί και δικαστικοί επιμελητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν τους κλάδους τους, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Yπουργείο Οικονομικών.

Σε τριήμερη πανελλαδική αποχή από την Τετάρτη ώς την Παρασκευή οι δικηγόροι, μετά από απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Σε νέα 24ωρη πανεργατική απεργία την Πέμπτη, ημέρα που αρχίζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

Την ίδια ημέρα θα μείνουν ακινητοποιημένα τα ταξί από τις 8 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμαμ ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία.

Λόγω της πανεργατικής απεργίας αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ, στα αεροδρόμια (οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσανατολίζονται σε στάση εργασίας από 10 π.μ. έως 1 μ.μ.), καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κλειστά θα είναι επίσης, με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα εμπορικά καταστήματα. Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου καλώντας όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους) να κλείσουν τις επιχειρήσεις και καταστήματά τους.

Κλειστά θα είναι την Πέμπτη και τα περίπτερα, καθώς η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συγκέντρωση των περιπτερούχων θα γίνει στις 12:00 στην πλατεία Κοραή.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς


Δύσκολες θα είναι οι μετακινήσεις των πολιτών την Πέμπτη, καθώς τα συνδικάτα των συγκοινωνιών προχωρούν σε κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Έτσι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής:

- Τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων του μέσου,

- Ο Προαστιακός και τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πανελλαδικά δεν θα εκτελεστούν, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην απεργία,

- Το Μετρό, οι ΗΣΑΠ και το Τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 το πρωί, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων από τις 05.00 έως τις 09.00,

- Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 έως τις 21.00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας,

- Τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 08.00 έως τις 17.00, λόγω στάσης εργασίας των αυτοκινητιστών,

- Δεν θα υπάρχει σύνδεση του «Ελ.Βενιζέλος» με το Μετρό, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών (το δίκτυο πέραν του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας ανήκει στον ΟΣΕ),

- Στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 έως τις 20.00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βαρδιας έως τις 09:00 και από τις 20:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί από τις 08.00 έως τις 09.00 το πρωί, όταν δεν θα υπάρχει στη διάθεση των πολιτών κανένα απολύτως μέσο συγκοινωνίας.

Τα δρομολόγια των τρένων

Λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών θα επηρεαστούν και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια της Τετάρτης, τα οποία τροποποιούνται ως εξής:

1. Μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Δικαίων καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες :
- 500 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη )
- 501 (Θεσσαλονίκη - Αθήνα)
- 1686 ( Αλεξανδρούπολη - Δίκαια)

2. Μεταξύ Αθηνών - Χαλκίδας - Αθηνών καταργείται σε όλη της τη διαδρομή η αμαξοστοιχία:
- 2536

3. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας - Θεσσαλονίκης καταργείται σε όλη της τη διαδρομή η αμαξοστοιχία:
- 743
- IC 85

4. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες:
- 3593 – 3592

5. Μεταξύ Λάρισας - Βόλου - Λάρισας καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή οι αμαξοστοιχίες:
- 2576
- 2577

Λουκέτα και στα περίπτερα την Πέμπτη


Λουκέτα και στα περίπτερα την Πέμπτη 

Τη συμμετοχή της στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται την Πέμπτη, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, γνωστοποίησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ομοσπονδία πρόκειται να συμπορευθεί με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και να συμμετάσχει με τα μέλη της στις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα λάβει χώρα στην πλατεία Κοραή (στάση Μετρό στις 12:00 μ.μ.).

Ολοι οι περιπτεριούχοι καλούνται να κλείσουν τα περίπτερά τους και να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις, που έχουν προγραμματιστεί για την 18η Οκτωβρίου.